Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Η ΑΜΥΘΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ


Σοκ προκάλεσε σε ολόκληρη την Ελλάδα η αμύθητη περιουσία που βρέθηκε στο ιδιαίτερο δωμάτιο του τέως αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου.

Και όλα αυτά τη στιγμή που ο Χριστόδουλος νοιαζότανε τάχατες τους φτωχούς και επικαλείτο (όπως άλλωστε όλοι οι ιεράρχες) τον λιτό βίο του Ιησού τον οποίο, υποτίθεται, ότι υπηρετούσε.

Ιδού ο κατάλογος όπως δημοσιεύθηκε σε πολλούς ιστοστόπους.
Το μεταφέρω από εδώ.


***
Τα κατέγραψε επιτροπή την οποία αποτελούσαν δικαστικές αρχές, ο διευθυντής της αστυνομίας, ο εκπρόσωπος της εφορίας, ένας συμβολαιογράφος, ο αρχιερατικός επίτροπος Θωμάς Χρυσικός, ο πρώην αρχιερατικός επίτροπος Θωμάς Συνοδινός, ο γνωστός Βρεσθένης Θεόκλητος Κουμαριανός, και δύο διάκονοι του Χριστόδουλου.

Τα πράγματα που καταγράφηκαν βρίσκονταν τόσο στο ιδιαίτερο δωμάτιο του Χριστόδουλου όσο και στα βεστιάριά του(= ιματιοθήκες) και στο υπόλοιπο ανάκτορό του.

Μόνο τα μικροαντικείμενα τρεχούσης χρήσεως του δωματίου του ξεπερνούν σε αξία το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Αναφέρουμε μερικά χαρακτηριστικά από τα καταγραμμένα.

  • 600 ζεύγη χρυσά ή αργυρά μανικετόκουμπα.
  • Απ' αυτά τα 140 ζευγάρια έχουν διαμάντια και μερικά έχουν ζαφείρια.
  • Πάνω από 100 πολύτιμα χρυσά και αργυρά στυλό και πέννες ανεκτίμητης αξίας.
  • Πάρα πολλοί χρυσοί και αργυροί σταυροί ευλογίας με πολύτιμα πετράδια.
  • Πολλές αρχαίες εικόνες.
  • 30.000 ευρώ και 9 χρυσές λίρες σε φάκελο για τον π. Θωμά Συνοδινό.
  • Ένας μεγάλος πολυτιμότατος πολυέλαιος Baccarat αξίας 50.000.ευρώ η ανώτερη φίρμα στον κόσμο.
  • Καναπέδες και πολυθρόνες του σαλονιού, των γραφείων και των δωματίων από τις δυό ακριβότερες φίρμες του κόσμου Versace και Armani.
  • Μεταξωτές κουρτίνες πολυτιμότατες από τις καλλίτερες φίρμες στον κόσμο σε όλο το ανάκτορο.
  • Εκατοντάδες λευκά πουκάμισα, τα περισσότερα μεταξωτά.
  • Εκατοντάδες μαύρα παντελόνια πανάκριβα.
  • Εκατοντάδες ζεύγη παπουτσιών όλα από τις δυο ακριβότερες φίρμες του κόσμου Sebago και Church' s, απ' αυτά που φορούν μόνο οι Άγγλοι πρίγκιπες, λόρδοι και άλλοι αριστοκράτες. Ο Χριστόδουλος φορούσε μόνο τέτοια παπούτσια, που το κάθε ζεύγος τιμάται πάνω από 1.000 χίλια ευρώ (Όταν ανατράπηκε ο δικτάτωρ των Φιλιππίνων Μάρκος, βρέθηκε ότι η γυναίκα του είχε 80 ζεύγη παπουτσιών, ακριβά βέβαια αλλά συνηθισμένα).
  • Τρεις δεκάδες σετ με καθημερινά δεσποτικά άμφια.
  • 50 επίσημες και μεγαλοπρεπείς αρχιερατικές στολές αξίας κατά μέσον όρο 300.000 ευρώ η κάθε μία.
  • 12 στέμματα ( μίτρες ) από χρυσό και πολυτίμους λίθους αξίας κατά μέσον όρο 300.000 ευρώ το καθένα. Κυρίως έχουν διαμάντια.
  • 100 εγκόλπια χρυσά και γεμάτα πολύτιμους λίθους, κυρίως διαμάντια και ζαφείρια, αξίας 100.000 ευρώ το καθένα.
  • 200 εγκόλπιοι σταυροί ίσης αξίας και παρόμοιας διακοσμήσεως ο καθένας.
  • 25 ποιμαντορικές ράβδοι (πατερίτσες) χρυσές και αργυρές και ελεφάντινες (φιλντισένιες) γεμάτες πολύτιμους λίθους, κυρίως διαμάντια και ρουμπίνια, αξίας κατά μέσον όρο 100.000 ευρώ η κάθε μία.
  • 40 απλές αργυρές ράβδοι (βακτηρίες, μπαστούνια) με ημιπολύτιμους λίθους, αξίας 20.000 ευρώ η κάθε μία.
  • Δύο υπερπολύτιμα δισκοπότηρα χρυσά, σκαλιστά έργα τέχνης, με πολύτιμους λίθους, δώρα το ένα του Βαρθολομαίου και το άλλο του πάπα Ρώμης Βενεδίκτου.
  • Δεκάδες χρυσά και αργυρά κηροπήγια (δικηροτρίκηρα).
  • Δεκάδες χρυσά και αργυρά επιτραπέζια κηροπήγια με πολύτιμους λίθους.
  • Πολλές δεκάδες αργυροί δίσκοι σερβιρίσματος και κεράσματος.
  • Δεκάδες αργυρές φρουτιέρες.
  • Εκατοντάδες δωδεκάδων ποτήρια αργυρά και κρυστάλλινα υψηλής αξίας.
  • Εκατοντάδες πανάκριβα αργυρά κρυστάλλινα και πορσελάνινα σερβίτσια ανυπολόγιστης αξίας.
  • Εκατοντάδες δωδεκάδες πανάκριβα χρυσά και αργυρά κουταλομαχαιροπήρουνα φίρμας Christofie, που είναι η ακριβότερη στον κόσμο.
  • Εκατοντάδες πορσελάνινες δωδεκάδες πιάτων.
  • Εκατοντάδες πορσελάνινες και αργυρές πιατέλες. Βαρύτιμες μεταξωτές κουρτίνες σε όλο το ανάκτορο.
  • Εκατοντάδες ζεύγη μεταξωτές πιτζάμες.
  • Δεκάδες μεταξωτές κλινοστρωμνές και μαξιλάρια.
  • Τέσσερις ζωγραφικοί πίνακες αμύθητης αξίας που ανήκουν στο Μουσείο Μπενάκη και τους νοίκιαζε με μηνιαίο μίσθωμα που του καθενός η αξία είναι όσο τα μηνιαία μισθώματα τριών μεγάλων και πολυτελών ρετιρέ.
  • Έξι γκραβούρες με πανάκριβο μηνιαίο μίσθωμα από το ίδιο Μουσείο.
  • Πάρα πολλά και πανάκριβα έπιπλα από πολύτιμα ξύλα υφάσματα μέταλλα και γυαλιά, φτιαγμένα από τις 4 μεγαλύτερες και ακριβότερες φίρμες στον κόσμο.
  • Τα αρχιτεκτονικά σχέδια για δύο βίλες-ανάκτορα του Χριστοδούλου, για να ξεκουράζεται, που θα κτίζονταν σε τεράστια οικόπεδά του πανύψηλης αξίας, ένα στην Ερμιονίδα και ένα στον Άγιο Ιωάννη Θεολόγο σε πανέμορφες τοποθεσίες.
  • Ένα τεράστιο ποσό (πολλά εκατομμύρια ευρώ), για να κτιστεί ειδικό μουσείο με την επωνυμία «Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος», για να φυλάγονται και να εκτίθενται εκεί σε κοινή θέα οι στολές, οι μίτρες, οι πατερίτσες, και όλα τα λειτουργικά και μη λειτουργικά κοσμήματα και σκεύη του Χριστόδουλου στους αιώνες των αιώνων, μαζί και με τα έξοδα συντηρήσεως τόσο του μουσείου όσο και των εκθεμάτων, και με τους μισθούς των υπαλλήλων του μουσείου ...;

Τα σχόλια δικά σας...

24 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ηταν βαθια νυκτωμενος.....

xwrikos

κυπ είπε...

βλεπω οτι ο κυριος μιχαλης συνεχιζει την προπαγανδα.αυτο το σπαμ κυκλοφορει εδω και χρονια στα παγανιστικα ιστολογια.ετσι και ο κυρ νεοσατανιστης με καλυμμα παγανιστη μιχαλης μιχαηλ του κκ ακελ μεσα στα πλαισια της εντολης που εχει παρει απο το κομμα να πολεμησει οτι εχει ο λαος μας δηλαδη εθνος θρησκεια παιδεια σου λεει δεν βαζω και εγω οτι μαλακια κυκλοφορει ο ρασιας στο διαδυκτιο.σε θυμομαστε κοκκινε ιαβερη οταν προσπαθουσες να διαψευσεις οτι υπαρχει σατανισμος στην κυπρο.ειμαστε πολυ κοντα σου.πολυ πιο κοντα απο οτι νομιζεις

πάτερ σωφρόνιος είπε...

γαμώ τον συνάδελφο που σε βάπτισε...

Μιχάλης είπε...

Όπως έγραψα, το πήρα από ένα συγκεκριμένο ιστοτόπο.
Τώρα περιέπεσε στην αντίληψη μου και το έκρινα ενδιαφέρον.
Όταν αναζητήσεις το συγκεκριμένο άρθρο θα το βρεις σε δεκάδες ιστοσελίδες και ιστολόγια που καμία σχέση έχουν με παγανιστές.

Όπως φαίνεται θα θέλατε πολύ να ήμουν παγανιστής, αλλά δυστυχώς για σας δεν είμαι. Είναι γνωστό ότι δεν ασπάζομαι καμία θρησκεία.
Ως εκ τούτου δεν πιστεύω ότι υπάρχει και σατανισμός και θα ήταν χρήσιμο να με θυμίσεις πότε προσπαθούσα να διαψεύσω ότι υπάρχει κάτι τέτοιο.

Τα περί εντολής από το κόμμα τα συζητάμε όταν ξυπνήσεις από το όνειρο σου.

Παρά να αφορίζεις όμως, και μάλιστα ανώνυμα, δεν θα ήταν καλύτερα να έθετες κάποιο επιχείρημα;

Ττόμης Β' είπε...

Είχεν τόσα πράγματα ο ευλογημένος και τα είχεν φιλάμενα; Γιατί δεν τα ρευστοποιούσε να μπορεί να παίρνει μέρισμα;
Τέλος πάντων όπως γνωρίζετε εμένα είναι άλλη η πολιτική μου΄: Μάλι ώσπου τ αμμάτι σου θωρεί και σπίτι ισια που να σε χωρεί.
Είμαι επίσης υπέρ των καζίνο γιατί αυτό θα οφελέισει αφάνταστα την οικονομία του τόπου.
Αποφάσισα επίσης να επενδύσω στις κυρπιακές τράπεζες για να τις δειυκολύνω να βρουν τα πόδια τους μετά το κόρουμα του ελληνικού χρέους.
Η δική μας τράπεζα δεν επένδυσε στην ελλάδα ως γνωστόν γιατί αυτή η χω΄ρα είναι χαμένη, από οικονομικής άποψης.
Αλλά άμα πλέξεις με καλαμαράες καταλάβεις ότι δεν έχουν υπόθεση.. Άκου να αγοράζει μανικεττόκουμπα..;!

buhda είπε...

Ο/Η κυπ, αν υπάρχει σατανισμός στην Κύπρο και το γνωρίζεις κι αν οι 'σατανιστές' σου σφάζουν και καμιάν όρνιθα ή πετεινό, θα το εκτιμούσα ιδιαιτέρως αν μεσολαβούσες προς αυτούς για να μου παραχωρούσαν το σφάγιο προς βρώση ένεκα η κρίση. Ευχαριστώ τα μέγιστα και αναμένω.

Ανώνυμος είπε...

re ton traoullo!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

gia tous satanistes o theos kai oi papades einai satanistes. poios to krinei twra? opou koitazeis ekei pou eisai.

Ανώνυμος είπε...

an eisai ellhnas o exthros sou einai toyrkos. an eisai tourkos o exthros sou einai ellhnas. an eisai amerikanos oloi ellhnes kai oi tourkoi einai vlakes kai einai pelates oplwn. xaxaxaxa

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Μιχάλη,
έλεγξες την εγκυρότητα του κειμένου ή υπέπεσες και εσύ στο σφάλμα για το οποίο κατηγορείς άλλους.


Περαστικός

pluton είπε...

Δεν το βρίσκω αξιοκατάκριτο. Στον Αρχιεπίσκοπο πολλοί άνθρωποι χάριζαν διάφορα πράγματα, την εποχή εκείνη η Ελλάδα δεν είχε οικονομικό πρόβλημα τα κρατούσε, δεν νομίζω να τ αγόρασε προφανώς δώρα ήταν.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΝΑ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΔΩΡΑ; Εγώ τον θυμάμαι με το ίδιο ράσο χωρίς στολίδια και χωρίς λούσα.

Πιστεύω ότι στις σημερινές συγκυρίες ο Αρχιεπίσκοπος θα έκανε πολύ περισσότερα απ ότι μπορεί να φανταστεί ο όποιος άνθρωπος, πολλοί στην Ελλάδα πιστεύουν ότι δεν ήταν τυχαίος ο θάνατός του Χριστόδουλου. Ο Ελληνικός λαός ΟΡΦΑΝΕΨΕ και έμεινε στα νύχια των Ευρωπαικών και πολιτικών τροκτικών.

Αναφέρεις τον πατέρα πια Συνοδινό, Προσωπικά στα νιάτα μου δούλεψα μαζί με τον Θωμά Συνοδινό σε ναυτιλιακή εταιρεία, ήταν ένας ικανότατος άνθρωπος, χωρίς μόρφωση (ήξερε εγγλέζικα), δυνατό μυαλό, ήταν υπεύθυνος στα μπαρ των πλοίων, δούλεψε σε μεγάλη ξενοδοχιακή μονάδα των Αθηνών , μετά άνοιξε τουριστικό γραφείο και μετά έγινε ιερέας (εν τω μεταξύ είχε δύο κόρες). Ήταν το δεξί χέρι του Χριστόδουλου.

pluton είπε...

"Είναι γνωστό ότι δεν ασπάζομαι καμία θρησκεία"

Δεν μπορεί Μιχάλη μου όλο και κάποια θρησκεία θα ασπάζεσαι, και ο κομμουνισμός θρησκεία είναι, έχει τους αγίους του, το ευαγγέλιό του, την κοσμοθεωεία του, τον παράδεισό του, την κόλασή του, τους αγγέλους του, τους δαίμονές του.... όλα του τα έχει ή όχι;

"Τα περί εντολής από το κόμμα τα συζητάμε όταν ξυπνήσεις από το όνειρο σου."

Υπάρχει όμως και η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ έτσι; Εξ άλλου από την ιδεολογία που υπερασπίζεσαι βγάζεις το ψωμί της οικογενείας σου ή όχι; Δεν λέω όλοι ξεκινάμε γιατί κάτι μας συγκινεί, αλλά μετά αν αυτό το κάτι μας αφήνει και το "κάτι τί του" το υπερσπιζόμαστε πιό θερμά έτσι δεν είναι; ή όχι;


πχ αν έπεφταν σφαλιάρες σε καμιά Μακρόνησο, πόσοι λες από τους συντρόφους σου δεν θα τα έλεγαν διαφορετικά; Αν έπεφταν μπικικίνια από κανένα άλλο κέντρο τι λες θα τα έλεγαν όλοι τόσο μαρξιστικά ή θα τα νέρωναν λιγουλάκι;

Δεν λέω οι αρρένες της Ρώμης είναι γεμάτες από τα κόκαλα των πιστών Χριστιανών, όπως και τα φαράγγια της Μακρονήσου από τα κόκαλα των πιστών κομμουνιστών, όμως αυτοί κε Μιχάλη είναι οι λίγοι, οι πολλοί "ΟΠΟΥ ΤΡΩΝΕ ΠΑΝΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΝΟΥΝ" ή όχι;

pluton είπε...

Έχει ενδιαφέρον η σελίδα σου θα την περπατήσω.

Ανώνυμος είπε...

με αυτην την κριση μαθαμε οτι οι ιδιοκτητες της κεντρικης τραπεζας της ευρωπης ειναι καποιες μεγαλυτερες τραπεζες της αμερικης. και λογω υπερβολικου δανειου τωρα παθαινει κριση η ευρωπη. γιατι δεν γραφουν οτι τριτοκοσμικοι της ανατολικης ευρωπης ενταχθηκαν στην ενωση με αυτα τα δανεια.
το ιδιο πραγμα ισχυει και για τις εκκλησιαστικες περιουσιες και χρηματα.

Μιχάλης είπε...

@ Περαστικός

Εύλογη η απορία σου.
Ναι, μόλις περιήλθε σε γνώση μου το δημοσίευμα επικοινώνησα με φίλο μου δημοσιογράφο στην Αθήνα ο οποίος είναι και κοντά στην Εκκλησία.
Όταν τον ρώτησα αν στέκει μου απάντησε: Δυστυχώς.

Έτσι προχώρησα στη δημοσίευση βασιζόμενος στο τι μου είπε ο φίλος.

Αν κάποιος μου υποδείξει ότι έχω πέσει θύμα παραπληροφόρησης ευχαρίστως αποσύρω όσα ανάρτησα.

Μιχάλης είπε...

@ pluton (1)

Δεν μπορώ να πω για τον χαρακτήρα του.
Όμως ως έθνος θα πρέπει να απαλλαγούμε από τους εθνοσωτήρες και τους μύθους.
Γιατί να τον δολοφονήσουν;

Τα ίδια μας είπαν και για τον Μακάριο, ότι ενδέχεται να τον δολοφόνησαν.
Τα ίδια μας είπαν και για τον Γρίβα.

Μήπως όλα αυτά συμβάλλουν στη διατήρηση ενός μυθικού περιβλήματος που φτιάχνουμε οι ίδιοι για κάποιους που θεωρούμε μεγάλους και σπουδαίους;

Μιχάλης είπε...

@ pluton (2)

Γιατί αγαπητέ μου φίλε σώνει και καλά όλοι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν μια θρησκεία;

Προσπαθείς να συγκρίνεις τον κομμουνισμό με τη θρησκεία, κάτι που έκανε παλαιότερα ο φίλος μου ο Αίολος.
Για μένα ο κομμουνισμός είναι μια ιδεολογία.
Και για μένα η ιδεολογία δεν είναι θρησκεία.
Για μένα η ιδεολογία δεν είναι δόγμα, ενώ η θρησκεία (το λέει και η ίδια) είναι δόγμα.

Δεν έχω κανένα ιδεολογικό άγιο ούτε κανένα ευαγγέλιο (αφού δεν έχω δόγμα) και κατά συνέπεια ούτε κανένα επουράνιο ή επίγειο παράδεισο ή κόλαση.

Μπορεί ο καθένας να κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια.
Έχω αποδείξει πολλές φορές ότι δεν είμαι πειθήνιο όργανο ούτε ενεργώ ως έστω απλό όργανο οποιουδήποτε. Αν δεν πιστεύω κάτι δεν το κάνω. Π.χ. ενώ εργαζόμουν εκεί που εργάζομαι και τώρα, ενώ από τη δουλειά εκείνη βγάζω το ψωμί μου, δεν ακολούθησα όταν επιλέγηκε ως υποψήφιος του 2003.
Ως εκ τούτου είναι προσβλητικό να μου λες ούτε λίγο ούτε πολύ ότι όσα λέω τα λέω επειδή εργάζομαι σε συγκεκριμένο χώρο.

Από την άλλη θα πρέπει να ξέρεις ότι κάνω πολλά πράγματα εθελοντικά χωρίς κανένα απολύτως προσωπικό όφελος.

Όσον αφορά την Μακρόνησο κλπ δεν μπορώ να σου απαντήσω. Μπορεί να συνέβαινε αυτό που λες μπορεί και όχι.
Και σίγουρα δεν αντιδρούν όλοι οι άνθρωποι το ίδιο.

pluton είπε...

Αχ και αυτός ο ΑΝΕΥ κάθε τρεις και δύο για έωλους μιλά, τέλος πάντων όπως νομίζετε .... κατ αρχάς δεν θέλω να προσβάλω κανένα, δεν σε ξερω εξ άλλου για να βγάλω προσωπικά συμπεράσματα, σε ένα γκουγλάρισμα σε πέτυχα και επειδή έχεις να κάνεις με Κύπρο μπήκα.

Σίγουρα όμως η κομματική ταυτότητα πάντα είναι αέρας στα πανιά μας, σίγουρα μας αρέσει κάτι αλλά αυτό το κάτι αν συνδιάζεται δεν μας κακοπέφτει (να είσαι κάτι εντελώς διαφορετικό απ αυτό τον κανόνα δύσκολο όλα μπορούν και να γίνουν).

Τώρα να εξηγηθώ:

Περί αγίων.

Ο Χριστιανός έχει τον Άγιο Γεώργιο ο κομμουνιστής έχει τον "άγιο" Τσε γκουεβάρα.

Περι ευαγγελίου.

Ο Χριστιανός έχει το Ευαγγέλιο, ο κομμουνιστής έχει Κεφάλαιο.

Περί κολάσεως

Ο Χριστιανός έχει την Κόλαση ο κομμουνιστής έχει τον Καπιταλισμό.


Περί παραδείσου

Ο Χριστιανός έχει τον παράδεισο ο κομμουνιστής έχει τον υπαρκτό σοσιαλισμό.

Μόνο οι λέξεις αλλάζουν πχ

Ο Χριστιανός έχει την εξομολόγηση ο κομμουνιστής έχει την κομματική αυτοκριτική.

Ο Χριστιανός έχει τον ναό του ο κομμουνιστής έχει το κομματικό γραφείο.

Ο Χριστιανός έχει την ενορία του ο κομμουνιστής έχει την τοπική του, την κοματική οργάνωση βάσης.

Ο Χριστιανός έχει το συναξάρι του του ο κομμουνιστής έχει τα θύματα του αγώνα.

Ο Χριστιανός έχει την δογματική του ο κομμουνιστής έχει την δογματική του.

Ο Χριστιανός έχει τους αιρετικούς του ο κομμουνιστής έχει τους αναθεωρητές του.

Ο Χριστιανός έχει την Ιερά του Σύνοδο του ο κομμουνιστής έχει το Πολιτικό του Γραφείο.

όλα μα όλα ίδια αν θες και ο Χριστιανός λέει ότι ότι ο Χριστιανισμός είναι ιδέα, όπως ο κομμουνιστής μιλά για ιδεολογία.

Μιχάλης είπε...

@ pluton

Παράληψη μου που δεν σε καλωσόρισα στο χώρο μου.
Όσον αφορά τον Αίολο, να σου πω ότι τόσο η γραφή όσο και το ύφος μοιάζει πολύ με ένα ελλαδίτη με το όνομα Αίολος που έγραφε σε διάφορα κυπριακά ιστολόγια.

Όσον αφορά τα όσα γράφεις, αν και αλλάζεις εντελώς το θέμα συζήτησης, σε ένδειξη σεβασμού στο ότι μπήκες στον κόπο να γράψεις όσα έγραψες θα κάνω κάποια επιγραμματικά σχόλια:
Αντιλαμβάνομαι τι θέλεις να πεις αλλά έχω την εντύπωση ότι τραβάς το πράγμα ολίγον τι από τα μαλλιά.

Όσο και αν σου φαίνεται παράξενο δεν έχω καμία σχέση με όλα αυτά που γράφεις. Τα πέταξα από τη ζωή μου πριν πολλά χρόνια και έχω μια δική μου αντίληψη πραγμάτων.

Όπως και να το κάνουμε (μιλώ πάντοτε για μένα) δεν έχω αγίους.
Ούτε έχω ως ευαγγέλιο το Κεφάλαιο. Σίγουρα για ένα άνθρωπο που δηλώνει κομμουνιστής τα έργα των κλασικών θεωρητικών είναι σημαντικά.
Όμως χρησιμεύουν ως καθοδήγηση και όχι σαν τρόπος ζωής, όχι ως κατά γράμμα εφαρμογή τους. Άλλωστε έχουν περάσει τόσα χρόνια από τον καιρό που γράφτηκαν και κάποια πράγματα έχουν αλλάξει.
Όμως θα σε θυμίσω, ιδιαίτερα όσον αφορά το Κεφάλαιο ότι μόλις ξέσπασε η κρίση στις ΗΠΑ οι οικονομολόγοι άνοιξαν αυτό το βιβλίο για να δουν αν μπορούν να βρουν λύσεις.

Με την ίδια συλλογιστική δεν υπάρχει κόλαση – καπιταλισμός – και παράδεισος – υπαρκτός σοσιαλισμός. Άλλωστε δεν θα βρεις σήμερα κομμουνιστές που να πιστεύουν ότι εκείνο το σύστημα ήταν το τέλειο.

Η αυτοκριτική δεν έχει καμία σχέση με την εξομολόγηση. Είναι μια εντελώς διαφορετική διαδικασία που δεν έχει να κάνει με την προσωπική ζωή κανενός.

Το κομματικό γραφείο ή η οργάνωση Βάσης δεν χρησιμεύουν σαν χώροι προσευχής ούτε είναι ναός. Δεν είναι τίποτε άλλο από μια συνεδρίαση των μελών όπου συζητούνται διάφορα θέματα.

Σε ότι αφορά το συναξάρι. Ο κάθε λαός, το κάθε έθνος, η κάθε θρησκεία, η κάθε ιδεολογία έχουν τους ήρωες τους.

Δεν ξέρω τι γίνεται σε άλλες χώρες αλλά στην Κύπρο δεν υπάρχει καμία δογματική. Και αυτό αποδεικνύεται από την ίδια τη ζωή.

Αναθεωρητές υπάρχουν σε όλες τις ιδεολογίες και δεξιά και αριστερά, όπως και σε κάθε θρησκεία.

Ιερά σύνοδος το Πολιτικό Γραφείο; Πολύ πρωτότυπο!

Ο χριστιανισμός δεν λέει ότι είναι ιδέα. Λέει ότι είναι ο ιδανικός τρόπος ζωής για να κερδίσεις τη μεταθάνατο ζωή και είναι δόγμα.

Και εδώ ίσως βρίσκεται και η μεγαλύτερη διαφορά. Ο κομμουνιστής δεν αναμένει να δικαιωθεί σε καμιά μετά θάνατο ζωή.

Ανώνυμος είπε...

Hello just wanted to give you a quick heads up. The words
in your post seem to be running off the screen in Safari.
I'm not sure if this is a format issue or something to do with internet browser compatibility but I thought I'd post to let you know.
The design and style look great though! Hope you get the issue fixed soon.
Cheers
my website :: e-soccer liverpool transfer news

Ανώνυμος είπε...

Κύριε μιχάλη μας ( όχι Μ ), έχεις μεγάλη πλάκα με τις ιστορίες που γράφεις. Πού πήγε όλος αυτός ο Θησαυρός του Χριστόδουλου ; Για ψάξε και πες μας. Έτσι, για να συνεχίσεις το παραμύθι. Σπύρος Μα.

Ανώνυμος είπε...

Πώς ακριβώς προκύπτει ότι όλα αυτά τα υπάρχοντα ήταν προσωπική περιουσία του αρχιεπισκόπου είπαμε;

Ανώνυμος είπε...

Μιχάλη με iq ραιδικου αν ηξερες να διαβαζεις καμια εφημεριδα αγραμματε ΒΗΜΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ θα εβλεπες οτι ηταν ψεμματα

Ανώνυμος είπε...

Το πιό ηλίθιο και προπαγανδιστικό κείμενο που έχει γραφεί,από πονηρούς και καλοθελητές για άσχετους και ηλίθιους.Κανένας μητροπολίτης και πολύ περισσότερο αρχιεπίσκοπος δεν έχει ανάγκη συσσώρευσης πλούτου.Όχι μόνο γιατί είναι αντίθετο προς τις αρχές τους,κάτι που μπορεί ο κ.Μιχάλης και άλλοι κομμουνιστές φαρισαίοι(κρίνοντας εξ'ιδίων τα αλλότρια να το αμφισβητήσουν),αλλά γιατί δεν έχουν τέτοια ανάγκη καθώς η εκκλησία τους παρέχει άνετη ζωή και ότι θελήσουν και οικογένεια δεν κάνουν ώστε να έχουν υποχρεώσεις ή όνειρα για τους απογόνους τους.Τα θέλω τους τελειώνουν με το θάνατο και το γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα μας.Οσο για τα ευρεθέντα,αν υπάρχουν,προφανώς και είναι δώρα,όπως πολύ σωστά ανέφερε ο πλουτων τα οποία προφανώς ο άνθρωπος δεν είχε σκοπό να πάρει μαζί του.Και ήταν τόση η έννοια του για αυτά,που δεν σκέφτηκε ότι θα σκανδαλίσει τους φτωχούς κομουνιστές με την ευκαιρία που έχασαν για απαλλοτρίωση.

Οδυσσέας Καλαμαράς.