Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

15 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 – ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ



Οι απολογητές του μεγαλύτερου εγκλήματος που έγινε ποτέ στην Κύπρο, του πραξικοπήματος του 1974 αμφισβητούν κάποια δεδομένα για την ημέρα του πραξικοπήματος.

Ανάμεσα σ’ αυτά που αμφισβητούν είναι και η ύπαρξη των παιδιών από την Αίγυπτο στο προεδρικό μέγαρο.

Την παρουσία των παιδιών πιστοποιεί σε ανύποπτο χρόνο ο μακαριστός Πατριάρχης Αλεξανδρείας Πέτρος Α’.

Μιλώντας στις 15 Ιουλίου 1997 στο ραδιόφωνο του ΑΣΤΡΑ μετέφερε την εμπειρία του.

Για όσους δεν γνωρίζουν, ο πατριάρχης, ως κληρικός τότε, συνόδευσε την ομάδα των παιδιών στην Κύπρο.
Στο βίντεο που ακολουθεί αφηγείται την ώρα της επίθεσης των πραξικοπηματιών στο προεδρικό μέγαρο, ποια ήταν η αντίδραση του Μακαρίου και τι έγινε με τα παιδιά.

Η μαρτυρία του καταρρίπτει τους ισχυρισμούς ότι δεν υπήρχαν παιδιά από την Αίγυπτο στο προεδρικό την ώρα του πραξικοπήματος.



23 σχόλια:

Ζηνωνας είπε...

Ε τι να πω, είσαι θεός άνθρωπε μου.
Αυτή η αναφορά κάνει σκόνη τις βλακείες που λένε διάφοροι.

Γιατί δεν ασχολούνται και άλλοι συνάδελφοι στου με τέτοια θέματα;
Τώρα που θέλουν να μας κάμουν το άσπρο μαύρο δεν θα έπρεπε να ψάξουν να βρουνε στοιχεία;

Ευτυχώς που σε έχουμε κι εσένα φίλε Μιχάλη. Ευτυχώς

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ είπε...

Φιλε Μιχαλη

Δεν λεω να μην συζητησουμε για λυση.

Επειδη ομως το Κυπριακο δεν ειναι προβλημα απο το 74 και μετα ,ειναι προβλημα απο το 1925 και αν κανεις μια αναδρομη θα διαπιστωσεις οτι οσο περνουν τα χρονια υποχωρουμε,εμεις βαλαμε την Τουρκια στο παιχνιδι,εμεις αναβαθμισαμε μια μειονοτητα σε κοινοτητα και τωρα σωνει και καλα πρεπει να συνετερεψουμε μαζι τους και κατ επεκταση με την Τουρκια,δεν ειναι εμμονες ουτε προκαταληψεις ειναι η ωμη πραγματικοτητα.

Καταλαμβαινω πληρως τα λεγομενα σου και προβληματιζομαι αλλα διαφωνω γιατι δεν παυει να ειναι συμβιβασμος,πρεπει να δουμε και λιγο πισω ,την ιστορια μας,δεν γινετε να συνετερεψουμε με το καταλοιπο μιας κατοχης που και μονος σου το ειπες οτι νοιωθουν μερος του Τουρκικου εθνους.

Το οτι ειμαστε υποχρεωμενοι να ζησουμε μαζι τους(αν και εκεινοι επρεπε να το βλεπουν ετσι) το καταλαμβαινω και οταν ερθει η ωρα με τις σωστες προυποθεσεις θα το κανουμε αλλα πρεπει να βαλουμε ασφαλιστικες δικλιδες παντου γιατι πισω τους θα ειναι ΠΑΝΤΑ η Τουρκια που εχει ως στοχο να ελεγξει ολοκληρωτικα την Κυπρο.
Επισης ενα μεγα θεμα τουλαχιστον για μενα ειναι να προσεξουμε την πιθανη αλλαγη του δημογραφικου μας χαρακτηρα και της ταυτοτητας μας.

Οσο για την απορια σας με τον Ανευ ,εγω πιστευω οτι δικαιη λυση μεσω της πολιτικης και ειδικα της δικης μας,μεχρι σημερα, αποκλειετε να επιτευχθει,θα ειναι συμβιβασμος.
Η μονη λυση ειναι η αλλαγη πλευσης ή πολεμος,ο πολεμος με τα σημερινα δεδομενα ειναι καταστροφη,καθαρη αυτοκτονια αρα το μονο που μας μενει ειναι η πρωτη επιλογη.

Σολιάτης είπε...

Αλλαγή πλεύσης, δηλαδή; (πόσες φορές να απαντηθεί αυτό;) Μπορείς να μας πεις γιατί με ψέματα προσπαθούν να παρουσιάσουν διαφορετικά τα γεγονότα του 1974 Ανορθωσιάτη;

Μιχάλης είπε...

@ Ζηνωνας

Ευτυχώς που κρατώ αρχεία αγαπητέ φίλε.

Μιχάλης είπε...

@ ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ

Αγαπητέ Πάμπο,

Γνωρίζεις κάποια συμφωνία, οποιασδήποτε μορφής που συνάπτεται σε επίπεδο οικογένειας, φίλων, συγγενών, μέχρι μεταξύ κρατών, ομάδων, θρησκειών κλπ που να μην είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού;

Σίγουρα το Κυπριακό δεν είναι πρόβλημα του 74.
Αυτό λέω κι εγώ κι όλα αυτά που περιγράφεις έγιναν – θα το ξαναπώ – συνεπεία της ΕΟΚΑ – μιας απόφασης που λήφθηκε με την ίδια λογική στην οποία συνεχίζετε κι εσείς σήμερα.
Στο ότι σωστή συμφωνία είναι αυτή που θα συμφέρει 100% εμάς τους Ελληνοκύπριους.

Αυτή η φιλοσοφία μας οδήγησε ήδη δύο φορές στην καταστροφή. Τώρα θα την οδηγήσετε στην τρίτη που θα είναι οριστική και αμετάκλητη.

Όμορφα λόγια όμως με καταστροφικό αποτέλεσμα.

Δεν θα συνεταιρέψουμε με την Τουρκία αλλά με τους Τ/κύπριους με τους οποίους αποδεχτήκαμε συνεταιρισμό από το 60.

Την Τουρκία στην Κύπρο θα την κρατήσει η πολιτική σας. Ας μην το ομολογείτε όμως ξέρω ότι κατά βάθος το καταλαβαίνετε.
Η προκατάληψη σας όμως δεν σας αφήνει να το παραδεχθείτε.

Όταν θα κάνω μια ανάρτηση για το δόγμα Δούντα, οι απόψεις του οποίου αντανακλούν πλήρως τις δικές σου απόψεις, τότε θα καταλάβεις που οδηγούν αυτά τα παχιά λόγια και ποιο στόχο έχουν.

Ασφαλιστικές δικλείδες υπάρχουν. Σου λέω ξανά για τις αποφάσεις του εθνικού συμβουλίου που είμαι σίγουρος ότι ποτέ δεν τις διάβασες.
Όπως και οι προτάσεις για το περιουσιακό αποτελούν ασφαλιστική δικλείδα.
Σου το είπα ξανά, ακόμα και το σχέδιο Ανάν μιλούσε για την παρουσία Ελλήνων και Τούρκων υπηκόων σε αριθμό που να μην υπερβαίνει το 5% του πληθυσμού εκατέρωθεν.

Υπάρχουν και άλλα πολλά που ούτε τα ακούτε ούτε τα βλέπετε διότι δεν θέλετε.

Όσο για τη δίκαιη λύση, δώσε σε παρακαλώ απτά δείγματα και όχι κουβέντες.

Ανώνυμος είπε...

Το συνεταιρικό κράτος της Κύπρου ήταν το αποτέλεσμα του αγώνα της ΕΟΚΑ του Μακαρίου και του Γρίβα. Μάλιστα αυτό το αποτέλεσμα πανηγυρίστηκε όσο τίποτε άλλο στα χρονικά του τόπου μας. Και δώστου λόγους και διθυράμβους για τους μεγάλους ήρωες Μακάριο και Γρίβα. Και δώστου ύβρεις και διαβολές εναντίον του ΑΚΕΛ και της Αριστεράς που αρνήθηκε να πάρει μέρος στον μεγάλο αγώνα. Και δώστου πίσκαλα και πισκαλάκια.
Έλα όμως που ύστερα φέρνει ο φούρνος την πυρά.
Τώρα δεν τους αρέσει το συνεταιρικό κράτος, λες και θα μας ρωτήσει κανένας αν δεχόμαστε κάτι που έχουμε ήδη αποδεκτεί από το 60 και που με την πρώτη προσπάθεια να το καταργήσουν (στο πραξικόπημα) προκάλεσε την εισβολή της Τουρκίας. Την οποία όλη η διεθνής κοινότητα αποδέκτηκε ως δικαιολογημένη. Και ναι ήταν δικαιολογημένη, εγώ δεν ντρέπομαι να το πω, ούτε φοβάμαι. Κινδύνευαν οι Τουρκοκύπριοι με γενοκτονία και ευτυχώς που ο τίμιος στο μεγαλύτερο του μέρος λαός μας δε χρεώθηκε τέτοια ατιμία, και δεν εισέπραξε βεβαίως και την ανάλογη τιμωρία για μια τέτοια ατιμία.

Έχουμε αποδεκτεί το συνεταιρικό κράτος κύριοι. Και η μόνη περίπτωση να καταργηθεί είναι με τη διχοτόμηση της Κύπρου. Να τί ζητούν και τι επιδιώκουν όσοι καμώνονται ότι δεν θέλουν το συνεταιρικό κράτος και το παίζουν υπερέλληνες. Σκατά Έλληνες είναι. Θέλουν τη διχοτόμηση και το λένε με πλάγιο τρόπο, οι προδότες.

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ είπε...

Φιλε Μιχαλη

Αρα συμφωνουμε οτι συμβιβαζομαστε,και τωρα και το 60.

Φιλε ,ειπαμε αν η ΕΟΚΑ ηταν αριστερο κινημα πιθανον να μην ξερατε ποιος ειναι ο Τσε.Χαρην συζητησης πες οτι αντι ενοπλο αγωνα καναμε παναπεργιες,οι Αγγλοι θα μας εδιναν ανεξαρτησια;Θελεις να σου θυμισω τις δηλωσεις του υπουργου αποικιων που ελεγε οτι καποιες χωρες δεν μπορουν να εχουν πληρη ανεξαρτησια ποτε;Μηπως δεν ειμαστε σ αυτες τις "καποιες χωρες";Να σου θυμισω τις θεσεις της Τουρκιας μεσα απο το βιβλιο του Νταβουτογλου που λεει οτι υποχρεουντε να διατηρουν παντα Κυπριακο ζητημα εστω και αν δεν υπηρχε ουτε ενας μουσουλμανος στο νησι;Ευτυχως ομως για αυτους υπαρχει.
Ολοι πολεμουσαν το 55-59 καποιοι με ριψη φυλλαδιων,καποιοι με διαδηλωσεις,καποιοι με αναγραφη συνθηματων,καποιοι με την φωνη,καποιοι με την σιωπη ,καποιοι με τα οπλα και καποιοι εμειναν αδρανης και εγιναν μετα Χριστον προφητες.
Για μενα ο αγωνας δεν ηταν νικηφορος λογο Μακαριου,για εσας ομως τους συγχρονους υμνητες της δημοκρατιας του 60 επρεπε να ηταν φαρος γιατι οπως ισχυριζεσε αυτος ο αγωνας εφερε αυτην την δημοκρατια.
Και να αναφερω οτι αλλη κατασταση οι ΤΚ προ 50 και αλλο η δυναμικη που απεκτησαν με τις συμφωνιες του 59.

Οι ΤΚ δηλαδη δεν ελεγχοντε απο την Τουρκια;
Αισθανοντε ή οχι μερος του Τουρκικου εθνους;
Δεν ειναι μουσουλμανοι;
Καταλαμβαινουν οτι σ αυτο το νησι ζουσαν ανεκαθεν Ελληνες,χιλιαδες χρονια πριν;
Εμεις καταλαμβαινουμε οτι πισω τους θα ειναι για ΠΑΝΤΑ η Τουρκια;
Εμενα ποιος μου λεει οτι θεωρουν την Τουρκια κατοχικη δυναμη και οτι δεν την θελουν;
Ποιος μου εγγυατε οτι δεν θελουν την σημαια στον πενταδακτυλο και δεν ειναι περηφανοι που ειναι Τουρκοι;
Και μη μου πεις να μην ζητω απο καποιο Τουρκο να μην ειναι περηφανος αλλα εγω να ειμε για την καταγωγη μου γιατι αυτο δειχνει και αυτο που σου λεω οτι στην ουσια συνετερευουμε με την Τουρκια.

Την Τουρκια στην Κυπρο μπορει να την κρατα προσκαιρα η πολιτικη μας,αλλα σκεφτηκες ποτε οτι η δικη σας πολιτικη μπορει να την μονιμοποιησει,σου θυμιζω τις δηλωσεις Χριστοφια περι φοβου συνομοσπονδιας που φανερωναν οι θεσεις του Ταλατ.

Στο Αναν μιλουσε για νομιμοποιηση 50000 εποικων προιον της εισβολης,οι Ελλαδιτες τι προιον ειναι μεταναστευσης;Το απαγορευσαμε κι αυτο;

Και μια ερωτηση.

Ολες αυτες οι υπηκοοτητες που δοθησαν στα κατεχομενα,τι θεωρουντε;
Δηλαδη ενας εποικος που πηρε υπηκοοτητα θεωρητε ΤΚ και νομιμοποιηται και αυτος εκτος των 50000;
Και που ξερουμε ποσες υπηκοοτητες δωθηκαν;

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ είπε...

Ανωνυμε

Τελικα συμφωνεις ή οχι με το συνετερικο κρατος;
Θα ηταν καλυτερα να πετυγχαιναμε την ενωση;

Νομικα η εισβολη ηταν κατοχυρωμενη αλλα βλεπω να την επικροτεις,μηπως συμφωνεις οτι ηταν και ειρηνευτικη επεμβαση;Αυτην την εντυπωση μου δειχνεις.

Και δεν πρεπει να διαχωριζομαστε ως Ελληνες υπερΕλληνες κτλ γιατι ολοι Ελληνοκυπριοι ειμαστε και ειναι αδικο να πολεμουμε και να φτανουμε στο σημειο να μισουμε την καταγωγη μας απο μονοι μας,να αποξενωνουμαστε και να χανουμε την ταυτοτητα μας,δεν θα μας βγει σε καλο.

Μιχάλης είπε...

@ ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ

Φίλε Πάμπο, πρόσεξα ότι πιάνεσαι από κάτι που σε βολεύει αφήνοντας άλλα σημαντικά θέματα να φεύγουν.
Είπα ότι η κάθε συμφωνία είναι συμβιβασμός. Συμφωνείς ή όχι;
Ακόμα και ο γάμος είναι μια συμφωνία μεταξύ δύο και γίνονται εκατέρωθεν συμβιβασμοί.
Γιατί πιάστηκες και μου λες ότι συμβιβαζόμαστε όπως και το 60;
Βεβαίως είναι συμβιβασμός, όπως – επαναλαμβάνω – και η κάθε συμφωνία επί οποιουδήποτε ζητήματος.
Χωρίς συμβιβασμούς δεν πάμε μπροστά.

Είπαμε ότι στην ιστορία δεν υπάρχουν αν. Γιατί σε ενοχλεί όταν αναφερόμαστε στην ΕΟΚΑ. Γιατί δεν θέλεις να δεις τις πραγματικότητες και προτιμάς να μένεις στον κόσμο σου όταν στην ουσία αποδέχεσαι αυτά που λέω;
Και έχω εξηγήσει πολλές φορές τη θέση μου, γι’ αυτό όσα γράφεις περί Χόπκισον και Νταβούτογλου, είναι άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε.
Η ουσία είναι μία και δεν περιμένω να την παραδεχτείς. Η ΕΟΚΑ χαντάκωσε την Κύπρο και δεν υπήρξαν μετά Χριστόν προφήτες, ούτε αδρανείς και μην επιχειρείς να επανέρχεσαι σ’ αυτά τα θέματα για να δικαιολογείς τις απόψεις σου.

Το λέω ξανά, όταν έγραφες ότι αναμίξαμε την Τουρκία αυτό έγινε εξαιτίας της ΕΟΚΑ και του γεγονότος ότι οι ηγήτορες της δεν προνόησαν για κάτι τέτοιο.
Και έδωσαν την ευκαιρία στους Άγγλους να μας οδηγήσουν εκεί που ήθελαν.
Αυτά είναι τα δεδομένα και οι πραγματικότητες. Τα αν και τα ίσως δεν χωράνε σ’ αυτή την ανάλυση.
Σχολιάζουμε τα δεδομένα και την ουσία και όχι τις υποθέσεις και τα συναισθηματικά.

Δεν θέλεις επίσης να καταλάβεις ότι όταν μιλούμε για Μακάριο μιλούμε για ΕΟΚΑ.
Εμείς ποτέ δεν είπαμε ότι το 60 έφερε τη δημοκρατία. Άλλωστε να σε θυμίσω ότι το ΑΚΕΛ ήταν αντίθετο με τη Ζυρίχη.
Το 60 έφερε την ανεξαρτησία που έπρεπε να την υπερασπιστούμε όλοι για να αποφύγουμε τη διχοτόμηση.
Άλλο το ένα άλλο το άλλο.

Μιχάλης είπε...

Οι Τ/κ δεν ελέγχονται από την Τουρκία με την έννοια που το λες. Άλλωστε θα πρέπει να έμαθες ότι Ερντογάν και Έρογλου είναι στα μαχαίρια εδώ και αρκετό καιρό και ότι ο πρώτος αρνήθηκε να δει τον δεύτερο όταν ήταν στην Τουρκία προ 6μήνου.
Είναι εξαρτώμενοι από τη στιγμή που τα πράγματα είναι ως έχουν.
Και δεν βλέπω πού είναι το κακό να αισθάνονται ως μέρος του τουρκικού έθνους. Πού ήθελες δηλαδή να αισθάνονται ότι ανήκουν;
Στο Κυπριακό έθνος; Μα τέτοιο δεν υφίσταται.
Στο ελληνικό; Αυτό θα ήταν παραλογία.
Και επειδή είναι μουσουλμάνοι; Ποιο είναι το πρόβλημα; Αν και επειδή τους γνωρίζετε τόσο πολύ, δεν γνωρίζεις ασφαλώς ότι οι τ/κ «δεν φακκούν πενιά» για τη θρησκεία.
Είναι σαν να μου λες ότι καλώς εκδιώχθηκαν οι Έλληνες από την Τουρκία, διότι τι γύρευαν χριστιανοί μέσα στα πόδια των μουσουλμάνων.
Σκέψου το καλά πριν σχολιάσεις αυτό.

Σε ρωτώ, υπό τη βυζαντινή κυριαρχία, υπό την φράγκικη, την οθωμανική και την βρετανική, εμπόδιζε κάτι τους Κύπριους να δηλώνουν Έλληνες;
Και τι εμποδίζει έλληνες και μουσουλμάνους να ζούνε σ’ ένα κοινό κράτος;
Πρέπει οπωσδήποτε αυτό το κράτος να είναι ελληνικό (ως κράτος);

Δεν έχεις μιλήσει ποτέ σου με τ/κ και όμως έχεις άποψη γι’ αυτούς. Αυτό και αν είναι Ο παραλογισμός.

Για ποια πρόσκαιρη πολιτική μιλάς φίλε. Με θλίβει πραγματικά ότι είσαστε εκτός πραγματικότητας. Όταν περάσει η πλειοψηφία της γης στα χέρια τους, όταν γεννηθούν ακόμα 500 χιλιάδες στα κατεχόμενα, για ποια μειονότητα θα μιλάς;

Με τη δική μας πολιτική κλείνει το θέμα οριστικά.
Και ακριβώς η στάση Χριστόφια δείχνει ότι μπορούμε να απορρίψουμε μια κακή λύση και να δεχθούμε μια κακή λύση.
Όμως ενώ αναφέρεσαι στο θέμα με τον Ταλάτ, ξεχνάς να προσθέσεις στη συνέχεια ότι ούτε καν συζήτησαν το θέμα της συνομοσπονδίας διότι ούτε ο Ταλάτ το δεχόταν.
Όμως δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου.
Σε καλώ ξανά, έλα να πάμε μια μέρα μόνο στα κατεχόμενα. Και τότε θα διαπιστώσεις ότι όλα αυτά που λες είναι κούφια λόγια.
Όμως δεν θέλεις να πας διότι στην ουσία φοβάσαι ότι η πραγματικότητα θα σε φύγει από τα όνειρα.

Αν το Ανάν μιλούσε για νομιμοποίηση 50 χιλιάδων εποίκων, τότε καταρρέει ο ισχυρισμός ότι είναι πρόταση του Χριστόφια.
Δεν το κατάλαβες αυτό που σου είπα για το Ανάν. Έλεγε ότι με τη λύση που προνοούσε το σχέδιο, οι Έλληνες υπήκοοι στην Κύπρο δεν θα ξεπερνούσαν το 5% του συνολικού αριθμού των Ε/κυπρίων, ενώ οι Τούρκοι υπήκοοι δεν θα ξεπερνούσαν το 5% του συνολικού αριθμού των Τ/κυπρίων.
Αυτό σημαίνει ότι δεν θα είχαμε αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα.

Κανείς δεν ξέρει πόσες υπηκοότητες δόθηκαν στα κατεχόμενα;
Μέχρι εκεί που σταμάτησαν οι συνομιλίες με τον Χριστόφια, συμφωνήθηκε (άτυπα) ότι δεν αναγνωρίζονται.
Και επειδή κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις, ο αριθμός 50 χιλιάδες είναι η οροφή. Δεν θα έμεναν περισσότεροι.

Πρέπει επιτέλους όλοι εσείς να αναλάβετε τις ευθύνες σας.
Ενώ δεν συναινείτε να εξευρεθεί λύση, οι συνέπειες χρεώνονται σε σας, όπως και η οριστική διχοτόμηση που θα έρθει σε λίγα χρόνια.
Όπως οι τούρκοι προειδοποιούσαν από το 1931 ότι δεν δέχονται την ένωση και θα αντιδράσουν αλλά δεν τους άκουγε κανείς μας, όπως προειδοποιούσαν μετά το 60 ότι θα εισβάλουν και δεν τους άκουγαν κάποιοι που έπρεπε να τους ακούσουν πριν κάνουν τις ανοησίες τους, έτσι και τώρα προειδοποιούν ότι ο χρόνος εξαντλείται.

Σκέψου τα καλά αυτά που σου γράφω και μη μου απαντήσεις και πάλι με άσφαιρα πατριωτικά λόγια. Για μένα αυτά όλα είναι ψευτοπατριωτισμοί που οδηγούν στην καταστροφή, ακριβώς όπως έγινε και στο παρελθόν.

Ανώνυμος είπε...

Οι Ακελικοί πάντα όταν κατηγορούν λένε αυτοί...αλλά ποτέ δεν λένε ονόματα.Είναι απατεώνες και για αυτό προσέχετε.Δίνετε σημασία σε κάποιο που διέψευδε ότι θα κατέβαινε βολευτής αλλά εξι μήνες μετα ήταν στα ψηφοδέλτια του ΑΚΕΛ.Ουδέποτε κάποιο μακαριοακαπηλευτικό κόμμα ενδιαφέρθηκε για τα.....παιδιά της Αγιύπτου.Τώρα το ΑΚΕΛ νιώθοντας το κόμμα να οδηγείται σε κλείσιμο προσπαθεί να εντείνει τον φανατισμό μεταξύ των μερικών χιλιάδων οπαδών που του έμειναν πιστοί.Οδηγεί 50 αμόρφωτα σε πορείες εξώ από τις βάσεις ενώ προηγουμένως έκανε πορείες στα Πλατάνια για να μαθαίνουν τα πεύκα τα συνθήματα του Σοβιετικού ιμπεριαλισμού.Οταν οι εθνικιστές πορεύονταν και συγκρούονταν με τον βρετανικό στρατό το κυβερνων ΑΚΕΛ τους αποκαλούσε φασίστες και νεοναζί επειδή τόλμησαν να τα βάλουν με τις βάσεις.Ο κυβερνητικός εκπροσωπος του ακελ έλεγε ότι δεν είναι της ώρας να φύγουν οι βάσεις.Αυτην την τακτική ακολουθει το ιδρυθεν απο την Αγγλία ΑΚΕΛ.Επαψε να παίρνει γραμμη απο το κκε Αγγλιας αλλα συνεχιζει να εισπραττει μεσω της εδω Αρμοστειας.

Σολιάτης είπε...

Ανορθωσιάτη, έλληνας είναι αυτός που έχει ελληνική παιδία, και εσύ δείχνεις πως δεν την έχεις γι’ αυτό μη θεωρείς τον εαυτό σου έλληνα. Είσαι ένας σύγχρονος εθνικιστής.
Έχεις στο μυαλό σου κάποιες φανταστικές καταστάσεις και με αυτές κάνεις σενάρια. Αν η ΕΟΚΑ ήταν έτσι και αν ήταν αλλιώς, μας επαναλαμβάνεις συνεχώς. Η ΕΟΚΑ ήταν αυτή που ήταν και είχε αρχηγό αυτόν που είχε. Δεν ήταν θέμα χρωμάτων όπως χωρίς κανένα προβληματισμό αποφάσισες, αλλά πολιτικών θέσεων και ταχτικής. Ακολούθησε μια μορφή αγώνα παρά τις προειδοποιήσεις και εκτιμήσεις του ΑΚΕΛ και άλλων εντός και εκτός Κύπρου, ελλήνων πολιτικών κ.λπ. (εκτιμήσεις που επαληθεύτηκαν), και με την ένοπλη ταχτική οδήγησε στο αποτέλεσμα της ελεγχόμενης ανεξαρτησίας από τρεις χώρες του ΝΑΤΟ. Η πραγματικότητα είναι αυτή και τα αν και τα θα είναι κουβέντες του αέρα. Με τα αν και τα θα πιθανόν να είμαστε και σε άλλον πλανήτη. Πραγματικότητα επίσης πως ο Γρίβας σου ήρθε κρυφά στην Κύπρο ίδρυσε μια παράνομη οργάνωση και την εξόπλισε και επεξεργάστηκε τουλάχιστον τρία σχέδια πραξικοπήματος. Πραγματικότητα είναι πως τις 15 Ιούλη του 1974 η οργάνωση του Γρίβα σου, η ΕΟΚΑ β, η οποία ήταν μέρος της δεξιάς, με συνθήματα υπέρ της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα, και με πρόθεση να καθαρίσει την Κύπρο από τους κομμουνιστές, σε συνεργασία με τους ελλαδίτες στρατιωτικούς εντός και εκτός Κύπρου, (παρά τις προειδοποιήσεις του ΑΚΕΛ, του Μακαρίου και άλλων) με ένοπλο πραξικόπημα ανάτρεψαν την νόμιμη κυβέρνηση και άνοιξαν διάπλατα την πόρτα στην Τουρκία. Πραγματικότητα είναι πως η σημερινή κυβέρνηση της δεξιάς αντί να καταδικάσει το διπλό έγκλημα κατά της Κύπρου, τιμά αυτούς που το πραγματοποίησαν και θέλει να ολοκληρώσει το σχέδιο εντάσσοντας την Κύπρο σε μηχανισμούς του οργανισμού που ευθύνεται για το πραξικόπημα και την τούρκικη εισβολή με τελικό στόχο την πλήρη ένταξη σ’ αυτό τον οργανισμό το ΝΑΤΟ. Άντε ξύπνα διότι έκοψες πολλά πίσω. Και είναι καιρός εσένα και τους όμοιους σου να τους αφήσουμε και να προχωρήσουμε.
Τώρα διάβασα τα 2 τελευταία σχόλια του Μιχάλη και συμφωνώ πλήρως. Είναι τεκμηριωμένα και καλά κάνεις να τα μελετήσεις και να σκεφτείς σοβαρά.

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ είπε...

Φιλε Μιχαλη

Γιατι δεν συμβιβαστηκαμε με τα τοσα σχεδια λυσης;Δεν ηταν καλα;Γιατι συμβιβαστηκαμε το 60;Μας εκβιασαν;Ο Τασσος γιατι δεν συμβιβαστηκε;Θυμασαι τι ελεγαν οι υποστηρικτες του Αναν οτι θα παθαιναμε;

Για την ΕΟΚΑ φιλε δικαιουσε να εχεις την αποψη σου,εσυ στην ουσια λες αν δεν καναμε ενοπλο αγωνα η κατασταση θα ηταν διαφορετικη.
Θελω την αποψη σου,τι επρεπε να πραξουμε την συγκεκριμενη περιοδο και τι θα πετυγχαιναμε;

Οταν λεω οτι αναμιξαμε την Τουρκια εννοω το 60 οταν τους δωσαμε δικαιωμα επεμβασης αναβαθμισαμε τους ΤΚ και δωσαμε υπερπρονομια,η στρατιωτικη πτερυγα του αγωνα μπορει να μην εφτασε στο επιθυμητο,απο ολο τον λαο ,αποτελεσμα αλλα τουλαχιστον κατι αλλαξε,η πολιτικη πτερυγα τα εκανε μανταρα,εκει χαθηκε το παιχνιδι,και δυστυχως απο το 60 και μετα (εγω πιστευω πολυ πιο πριν,καπου στην εξορια) ο Μακαριος επαψε να ειναι ΕΟΚΑ.

Τρανο παραδειγμα οτι εξαρτωντε απο την Τουρκια ειναι οι εκλογες ,που δεν ξερω το αποτελεεσμα,αλλα σιγουρα η Τουρκια θα προωθησει καποιον αλλο καποιο δικο της(για να προωθησει ασφαλως λυση ή μη λυση που της συμφερει,στις επικειμενες προεδρικες),και αυτο δεν επρεπε ουτε καν να το συζητουμε ειναι δεδομενο.

Δεν ειναι κακο να αισθανοντε μερος του Τουρκικου εθνους και ετσι πρεπει να αντιμετωπιζοντε.

Μα εγω δεν σου ειπα να τους εκδιωξουμε απο την Κυπρο ,οπως εκαναν οι Τουρκοι αν και αυτο θα ηταν ευχης εργο(παλαιοτερα.Αν δεν ειχαμε τους ΤΚ "αγγονι"η κατασταση θα ηταν πολυ διαφορετικη) αλλα οπως λες και εσυ συμβιβαζομαστε, αλλα ως εδω πρεπει και αυτοι αν οντως μας "θελουν"να κανουν πισω ,αλλα τους αφηνουν;
Και εξηγουμαι για να μην παρεξηγηθω,μπορουσαμε να τους "εκδιωξουμε" π.χ οπως εκαναν στην Κρητη αλλιως θα ειχαν και εκεινοι τα ιδια.


Δεν μου απαντησες ,καταλαμβαινουν οτι στην Κυπρο για χιλιαδες χρονια ζουσαν Ελληνε και οτι αυτη
η κατασταση δημιουργηθηκε απο μαι κατοχη;Και οτι αυτοι πρεπει να κανουν πισω και να βαλουν νερο στο κρασι τους;
Αντιλαμβανοντε οτι τους χρησιμοποιουν;

Μα ο φοβος και προβληματισμος ειναι αυτο,οτι με την πολιτικη σας κλεινει το θεμα οριστικα.

Μα αν καποιος που πηρε υπηκοοτητα θεωρηται ΤΚ οι εποικοι δεν θα ειναι μονο 50000 για αυτο και πρεπει να συμφωνηθει και τυπικα.

Πως θα ερθει η οριστικη διχοτομηση,νομιμοποιημενη,σε λιγα χρονια;
Τα λογια σου θυμιζουν Αναστασιαδη ,Κληριδη και σια το 2004.


Δεν νομιζω να υπαρχει καποιος που θελει το κακο του τοπου του αλλα η ουσια ειναι πως ο καθενας αντιλαμβανεται το "καλο".

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ είπε...

Σολιατη

Οτι πεις, εμαι εθνικιστης και ο Γριβας προδωσε την Κυπρο.

Μιχάλης είπε...

@ ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ

Αγαπητέ μου Πάμπο,
Εξακολουθείς να εξετάζεις τα πράγματα όπως σε συμφέρουν.

Ρωτάς γιατί δεν συμβιβαστήκαμε με τόσα σχέδια λύσης.
Ποια είναι αυτά;
Αν μιλάς για μετά το 74 μόνο το Ανάν ήρθε και μια πρόταση για την Αμμόχωστο το 1979.
Και ακριβώς αυτό που γράφεις δείχνει ότι αν δεν μας κάνουν δεν τα αποδεχόμαστε. Αυτό όμως δεν έχει να κάνει με το ότι αποτελούν συμβιβασμό.
Στο λέω ξανά, οποιαδήποτε συμφωνία, σε οποιοδήποτε επίπεδο αποτελεί συμβιβασμό.
Κι εγώ δεν σου λέω να δεχθούμε οποιαδήποτε λύση. Νομίζω είμαι σαφέστατος σ’ αυτό.
_________________________

Φαίνεται ότι στο θέμα της ΕΟΚΑ εξακολουθείς να κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις τι σου λέω.
Είναι δύο οι πτυχές.
Η πρώτη έχει να κάνει με το αν ήταν ενδεδειγμένη ενέργεια τη ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ περίοδο. Άλλωστε στα είπα πολλές φορές, γιατί να επαναλαμβανόμαστε;
Και σημασία έχει πως ότι έγινε με την Τουρκία και τους Τ/κύπριους έγινε στη βάση εκείνης της ενέργειας.
Δεν είναι ανάγκη να τα επαναλάβω.
Δεν έχει σημασία τι πιστεύεις εσύ. Ακόμα και προς το τέλος του 58 θα βρεις προκηρύξεις της ΕΟΚΑ που ζητούν πλήρη υποταγή στο Μακάριο και την αναγνώριση του ως του μόνου ηγέτη. Άρα αυτό καταρρίπτει αυτό που εσύ θέλεις να πιστεύεις.

Αν οι Τ/κ πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μέρος τους τουρκικού έθνους από μέρους μας, τότε το ίδιο πρέπει να μας αντιμετωπίζουν κι εμάς αυτοί.
Και πού οδηγεί αυτή η αντιμετώπιση; Ο ένας πετσί και ο άλλος τομάρι και στο τέλος διχοτόμηση.
Αυτή η εθνικιστική αντίληψη μας οδήγησε εδώ και εξακολουθεί να μας κρατά στη στασιμότητα και τη διχοτόμηση.

Για τις χιλιάδες χρόνια παρουσίας ελλήνων στην Κύπρο το έχω σχολιάσει αρκετές φορές και δεν χρειάζεται να επανέλθω. Επιμένω ότι μπορείς να διατηρήσεις τον χαρακτήρα του κράτους μέσα σε ομαλές συνθήκες. Οι συνθήκες ανωμαλίας όπως η σημερινή δημιουργούν μεγάλους κινδύνους για τους έλληνες της Κύπρου αλλά και για τους τ/κύπριους. Ήδη αυτοί υφίστανται τις συνέπειες.

Διαφωνώ κάθετα με την αντίληψη σου ότι η κατάσταση στην Κύπρο δημιουργήθηκε λόγω της κατοχής. Η κατοχή ήταν το αποτέλεσμα συγκεκριμένων ενεργειών. Με το να βλέπεις το αποτέλεσμα και όχι τις αιτίες δεν βγάζεις σωστά συμπεράσματα.

Τελικά έχεις λάθος για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα κατεχόμενα.
Όχι μόνο δεν έγινε αυτό που ήθελε η Τουρκία αλλά ο Κιουτσούκ καταποντίστηκε. Και ενισχύθηκαν τα κόμματα που είναι εναντίον του Ερντογάν.
Επομένως για μια ακόμα φορά τα ίδια τα γεγονότα καταρρίπτουν τις ιδεοληψίες και την μονόπλευρη αντιμετώπιση των πραγμάτων.

Με τους έποικους νομίζω ότι είμαι σαφής. Με βάση όσα συζητούσαν Χριστόφιας – Ταλάτ (ως συνέχεια των όσων εισηγήθηκαν Κληρίδης, τ. Παπαδόπουλος) δεν θα αναγνωριστούν υπηκοότητες διότι αυτό παραπέμπει σε αναγνώριση κράτους.
Και η δική μας αντίληψη δεν αναγνωρίζει δύο κράτη.

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ είπε...

Φιλε Μιχαλη

Αυτο που εννοω εγω ειναι γιατι να συμβιβαστουμε εμεις;Εμεις(οι Ελληνοκυπριοι) εχουμε για αιωνες κρατησει το νησι ,υποστηκαμε κακουχιες,βασανα,κατοχες,σκλαβιες,οι προγονοι μας ποτισαν αυτα τα χωματα με αιμα και ιδρωτα,αισθανομαι οτι δεν εχουμε το δικαιωμα να συμβιβαστουμε και να μοιραστουμε στα ισα το νησι,με την συγκαταθεση μας,με τους Τουρκοκυπριους που οτι και αν κανουμε οτι και αν πιστευουμε θα εχουν αμεση σχεση με την Μανα Τουρκια.
Δεν λεω να αποριπτουμε οτι μας φερουν πριν να το μελετησουμε αλλα πιστευω ειναι πιο ακινδυνο απο το να υποχωρουμε συνεχως γιατι πιστευουμε οτι ειναι η τελευταια ευκαιρια και ερχεται οριστικη διχοτομηση,και πως να ερθει;Αν εξω βγαζουμε οτι το προβλημα μας ειναι δικοινοτικο,μπορει αυτη η κατασταση καπως να παγιωθει,αν ομως ξεκαθαρα καταγγελουμε το προβλημα ως εχει,εισβολης και κατοχης,η Τουρκια δεν νομιμοποιηται με τιποτα να κατεχει εδαφος της ευρωπαικης ενωσης,με τιποτα δεν μπορει να νομιμοποιηθει και να γινει κρατος μια παρανομη κατοχη,και ειναι καλο να ανυσηχουμε αλλανα μην κινδυνολογουμε.

Για την ΕΟΚΑ

Επειδη τα συζητησαμε επανελημενα, ο Μακαριος στην εξορια φερεται να ομολογησε οτι σκεφτοταν την ανεξαρτησια,αυτο δεν μπορουσαν να το ξερουν ολοι.
Και αν εννοεις οτι οι ΤΚ ενεργοποιηθηκαν γιατι θελαμε ενωση,τι θα επρεπε να κανουμε δηλαδη;Να μεναμε με σταυρωμενα τα χερια γιατι μια μειονοτητα,τοτε,δεν δεχοταν;Οι Τουρκοι αυτο εκαναν;Ρωτουσαν τις μειονοτητες;Μηπως θα ηταν σωστο να καναμε οτι αυτοι με τις μειονοτητες;

Μα ως τι πρεπει να αντιμετωπισεις καποιον που ειναι μερος του Τουρκικου εθνους,καποιον Τουρκο δηλαδη;Απλουστατα σαν Τουρκο,ειδικα την ηγεσια,και θελω να πιστευω οτι ξερουμε τι πιστευουν για εμας τους κατοικους της Κυπρου ,οτι κατοικουμε σε Τουρκικο νησι,και κατ επεκταση ολο τον Ελληνισμο,αλλωστε αυτοι δεν φοβουντε μας το λενε ,μας το δειχνουν,αυτο πρεπει να θυμιζει ο πενταδακτυλος με την σημαια και την επιγραφη,ειμαστε εχθροι με τους Τουρκους οπως και να το κανουμε δεν πρεπει να πιανομαστε απο καποια περιστατικα και να πιστευουμε σε ανυπαρκτες φιλιες και ουτοπιες,τωρα αν οι ΤΚ θελουν να ερθουν με το μερος μας ,να κοπιασουν και με αυτα τα δεδομενα θα βρουμε την λυση.
Και δεν ειναι εθνικιστικη αντιληψη,ειναι η πραγματικοτητα,τι κακο τους καναμε εμεις;Που βρεθηκαν Τουρκοι στην Κυπρο;Εθνικιστες(με την κακη εννοια)ειναι αυτοι, ολοι τους, που μας μισουν,που ηρθαν εδω ,απο την Μογγολια και μας διεκδηκουν,εμεις απλως αγωνιζομαστε να κρατησουμε τον χαρακτηρα και την ταυτοτητα του νησιου μας του νησιου των προγονων μας,χιλιαδων χρονων,αναλοιωτο,δηλαδη απλα να μην αλοιωθει να μην αλλαξει νομιζω ειναι το αυτονοητο.

Φιλε,αν νομιζουμε οτι ΟΙ ΤΚ δεν ειναι υποχειριο της Τουρκιας εχουμε σοβαρο προβλημα,δεν μιλω για τους πολιτες αλλα για τους διοικουντες,θα ηταν βοηθητικο να εβαζες και κανενα βιντεακι ,μερες που ειναι,πως πανιγυριζαν και υποδεχονταν τους αττιλες αλαξιπτωτιστες το 74 ή ετσι σπερνουμε τον διχασμο;Αληθειες ειναι και αυτες.
Τωρα για τις εκλογες,θα δειξει το μελλον.

prasinos ethnikoxtonos είπε...

re anorthosiatiko exei pou ti mera pou efate tessera san na kai agriepses lio

Μιχάλης είπε...

@ ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ

Αγαπητέ μου Πάμπο,
Έχω ξεκαθαρίσει πλήρως τον τρόπο σκέψης σου και εκτός του ότι είναι αντιφατικός είναι δογματικός και άκαμπτος, κάτι που παρουσιάζεται σε όλους τους εθνικιστές. Και παρεμπιπτόντως δεν υπάρχει καλός εθνικισμός. Και μην τον διασυνδέεις με τον πατριωτισμό διότι άλλο το ένα και άλλο το άλλο.

Επί του προκειμένου:

Δεν θέλεις να κατανοήσεις ορισμένα πράγματα.
Ο Ηράκλειτος έλεγε «τα πάντα ρει».
Και αυτό συμβαίνει σε όλες τις φάσεις της ιστορίας και του καθενός μας ξεχωριστά.

Ξεχνάς πάντοτε ένα παράγοντα που σε οδηγεί σε λανθασμένα συμπεράσματα.
Μόνοι μας βάλαμε τα χέρια μας και βγάλαμε τα μάτια μας.
Αν δεν κάναμε τις απερίσκεπτες (χρησιμοποιώ ήπιο χαρακτηρισμό) τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.

Έχουμε κάποια δεδομένα μπροστά μας που φωνάζουν μόνα τους.
Είτε έρχεσαι σε μια συμφωνία για να κερδίσεις ένα κράτος είτε προωθείς τη διχοτόμηση. Τα πράγματα είναι πολύ απλά.
Σ’ αυτή την ιστορία το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι ο χρόνος. Ο πανδαμάτωρ χρόνος που έλεγαν και οι αρχαίοι πρόγονοι. Και φαντάζομαι ξέρεις τι σημαίνει πανδαμάτωρ.

Απ’ ότι καταλαβαίνω εσείς θεωρείτε ότι μια ζωή η Τουρκία θα είναι εχθρική προς την Κύπρο. Με μια πραγματική συμφωνία και με ένταξη της στην Ε.Ε. τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά. Προσπάθησε να το αναλύσεις.
Αν στη δική σας λογική θα είναι πάντοτε εχθρός, τότε ότι και να κάνουμε λύση δεν θα υπάρξει. Άρα η «φιλοσοφία» σας πάλι οδηγεί στη διχοτόμηση.

Απορώ ποιος σας φύτεψε την ιδέα ότι υποχωρούμε συνεχώς.
Από το 1975 που συμφωνήσαμε την Δ.Δ.Ο. δεν σημειώθηκε καμία υποχώρηση.
Αντίθετα, με τον Χριστόφια κερδίσαμε το ένα κράτος, τη μία κυριαρχία, τη μία εκπροσώπηση και τη μία ιθαγένεια.
Και αυτά θέλετε να τα πετάξουμε…
Δείτε επιτέλους την πραγματικότητα και αφήστε τις ιδεοληψίες και την ηττοπάθεια.
Όπως παραμύθι είναι ότι βλέπουμε το πρόβλημα σαν δικοινοτικό. Μπορείς να μου πεις ποιος πρόεδρος είπε ποτέ κάτι τέτοιο;
Κάθε χρόνο οι πρόεδροι μας που πάνε στα Ηνωμένα Έθνη δεν μιλάνε για εισβολή και κατοχή;
Ας μη λέμε ότι θέλουμε.

Και ακριβώς αυτό που λες ότι η Τουρκία δεν νομιμοποιείτε να κατέχει έδαφος της Ε.Ε., αυτό θα αρθεί με την συγκεκριμένη μορφή λύσης.

Επίσης είναι παραμύθι το ότι τα κατεχόμενα δεν μπορούν να γίνουν αναγνωρισμένο κράτος. Ήδη οι υποδομές υπάρχουν. Και αν έχεις προσέξει κάνουμε ολόκληρο αγώνα κάθε χρόνο στην ισλαμική διάσκεψη για να μην αναγνωριστούν τα κατεχόμενα.

Μιχάλης είπε...

Για την ΕΟΚΑ

Θα σχολιάσω μόνο τα σημεία που δεν τα ξανασυζητήσαμε.

Σε καμιά περίπτωση δεν εννόησα καν ότι δεν θα έπρεπε να διεκδικήσουμε την ένωση επειδή δεν δέχονταν οι τ/κύπριοι. Και πρώτα πρώτα δεν ήταν οι τ/κ αλλά η Τουρκία που δεν δεχόταν.
Ωστόσο, οφείλαμε να είχαμε μια συνεννόηση μαζί τους αλλά τους υποτιμούσαμε. Όπως είπε και ο Θάσος Σοφοκλέους, δεν τους λογαριάζαμε, τους θεωρούσαμε παρακατιανούς. Κι αυτό είναι άλλο ένα δείγμα εθνικιστικής και ρατσιστικής αντιμετώπισης ανθρώπων.
Ο μεγαλοϊδεατισμός μας δεν μας άφηνε να βλέπουμε μπροστά, νομίζαμε – και νομίζουμε ακόμα – ότι είμαστε το κέντρο της γης.

Η αντίληψη του τύπου «πώς πρέπει να τους αντιμετωπίσεις αφού είναι μέρος του τουρκικού έθνους, δείχνει ότι δεν γνωρίζεις τους τ/κύπριους. Και αυτό είναι τραγικό.
Σου λέω ξανά, τόλμησε να πας στα κατεχόμενα και κουβέντιασε μαζί τους για το τι λένε για την Τουρκία και τι πιστεύουν για μας. Και μετά ξαναμιλάμε.
Το να φορτώνεις σε ολόκληρη κοινότητα το τι λέει μια μερίδα της ηγεσίας τους είναι τουλάχιστον έξω από κάθε πολιτική σκέψη.
Θα βρεις τ/κ που θα σου πούνε ότι η Κύπρος είναι τουρκική. Όπως εσύ λες ότι είναι ελληνική. Θα βρεις που θα σου πούνε και το αντίθετο. Θα βρεις που θα διαολοστείλουν και τις δύο «μητέρες» πατρίδες.
Όταν μπορέσεις να ξεχωρίσεις αυτά τα απλά πράγματα, τότε θα δεις και με διαφορετικό μάτι τα πράγματα.

Και η ερώτηση τι κακό τους κάναμε εμείς, είναι τουλάχιστον ανιστόρητη.
Όπως ανιστόρητο είναι το ότι ήρθαν στα καλά καθούμενα από τη Μογγολία.
Τώρα καταλαβαίνω καλύτερα τον τρόπο που αντιμετωπίζετε την ιστορία.
Γι’ αυτό και η εθνικιστική δεξιά μια ζωή καταστρέφει τον τόπο της επικαλούμενη τον πατριωτισμό.

Σου είπα ότι στα κατεχόμενα κέρδισαν τα κόμματα που είναι εναντίον του Ερντογάν και αντί να απαντήσεις ρίχνεις ένα αφορισμό, ότι όλοι είναι υποχείρια της Τουρκίας.

Τα βίντεο είναι γνωστά. Όμως για κάποιον που βλέπει τη μικρή εικόνα έχουν διαφορετική ερμηνεία.
Δηλαδή αυτοί που δείχνουν σε δικά τους βίντεο πολίτες να πανηγυρίζουν για το πραξικόπημα, σημαίνει ότι όλοι οι ε/κ υποστήριξαν το πραξικόπημα;
Ή όταν δείχνουν βίντεο και φωτο από τη σφαγή στο Σανταλάρι την Αλόα και τη Μαράθα, σημαίνει ότι όλοι οι ε/κ συμπεριφέρθηκαν με αυτό τον τρόπο;

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ είπε...

Φτλε Μιχαλη

Ας δεχτουμε οτι ο λογος μου ειναι δογματικος ,αντιφατικος,και ακαμπτος,γιατι να εχει σχεση με την οποιαδηποτε ιδεολογια και οχι με χαρακτηρα,καποιος αριστερος λογου χαρην δεν μπορει να εχει αυτα τα στοιχεια;Μην κολλατε ετικεττες και μην χαρακτηριζετε εθνικιστες-φασιστες καποιους αντιφρονουντες.
Οσο για τον πατριωτισμο γινετε καποιος αριστερος -κουμμουνιστης να ειναι πατριωτης;Δεν συγκρουοντε τα δυο;Πως γινετε να μην πιστευεις στην πατριδα και να εισε πατριωτης.

Μπορει να καναμε τραγικα λαθη αλλα μην δινουμε συγχοροχαρτι ουτε σε Εγγλεζους ουτε σε Τουρκοκυπριους φιλε ,μην τα ξεχνουμε ολα αυτα,συνηθισαν δυο αιωνες να μας αφεντευουν και οταν ηρθε η σειρα μας επαθαν πανικο συνεργαστηκαν και με την μανα και με την Αγγλια και μας εφεραν εδω.

Οταν το 82 ισουτε με το 18(;)και συζητουμε συνετερισμο και παραδεχεσαι οτι συμβιβαζομαστε,δεν ειναι αυτο υποχωρηση.Οι ΤΚ που υποχωρησαν;
Πριν το 1955 μας υποσκαπταν μας πολεμουσαν και υπουλα και βρωμικα καταφεραν τον στοχο τους,εθαψαν την ενωση, τον προαιωνιο ποθο και των γονιων σου φιλε ,πως μπορω εγω σημερα να μην τους βλεπω εστω με καχυποψια,και ασε τις προσκλησεις να παω στα κατεχομενα τι να παω να κανω;Να δειξω διαβατηριο να παω στο σπιτι μου;Και αν καταλαβα καλα εξισωνεις τον ορο "η Κυπρος ειναι Ελληνικη" με τον ορο "η Κυπρος ειναι Τουρκικη";Εστω εμμεσα;Δηλαδη εγω με ενα Τουρκοκυπριο που υποστηριζουμε αυτο εχουμε το ιδιο δικαιο;

Εγω δεν θεωρω τιποτα ,Η Τουρκια δυο ζωες θα ειναι εχθρος του Ελληνισμου,αυτονοητο.

Μα οταν συζητουμε βαση μιας θεσης που πατερας της ειναι ο Ντεκτας δεν υποχωρουμε;Για να μην παω πιο πισω σαν κυπριακο απο που ξεκινησε και που καταληξε ,αλλα ξεχασα,για εκεινο φταιει η ΕΟΚΑ οι αδελφοι μας περιμεναν την ΕΟΚΑ να συγκροτησουν κομμα που να πολεμα για την πληρη Τουρκοποιηση της Κυπρου.

Δηλαδη για να καταλαβω οι Τουρκοι απο που ηρθαν;Πως βρεθηκαν εδω;Δεν ηταν κατακτητες;
Στους Τουρκοκυπριους τι κακο καναμε;Οταν υπο Αγγλικη πλεον διοικηση οντας πιο ελευθεροι διεκδικησαμε το "θελημα θεου" τοτε την "εθνικη αποκατασταση" τον προαιωνιο ποθο μας, Ελληνες οπως ειμαστε ζωντανοι μεσα απο αιωνες σκλαβιας, τι κακο τους καναμε πριν ξεκινησουν τον"πολεμο"εναντιον μας;Αφου μονος σου υποστηριζεις οτι δεν τους υπολογιζαμε.

Ναι κερδισαν τα κομματα που ειναι εναντιον του Ερτογαν,παρακατω τι γινεται,τι αλλαζει με μας;
Ο Τουρκος ειναι Τουρκος δεν θα χαρισει τιποτα που κερδισε,και μην μου πεις οτι τσουβαλιαζω,το εκανε ποτε;Μονο με το πιστολι στον κροταφο ,νικημενος απο πολεμο.

Ανώνυμος είπε...

Δεν γίνεται κάποιος να είναι Αν κάποιος είναι δογματικός δεν είναι αριστερός. Κάθε όρος έχει και τη σημασία του.

Μιχάλης είπε...

Αγαπητέ Πάμπο

Οπωσδήποτε και ένας αριστερός μπορεί να εκφράσει δογματικό, άκαμπτο και αντιφατικό λόγο. Δεν είναι προνόμιο μιας μερίδας ανθρώπων.
Το θέμα εδώ είναι ότι μιλούμε για συγκεκριμένο θέμα.
Δεν σου κολλώ καμιά ετικέτα. Ο λόγος σου σε ταξινομεί σε συγκεκριμένο ιδεολογικό – πολιτικό χώρο, όχι εγώ.

Μόνο εθνικιστές χωρίζουν τον κόσμο με τον τρόπο που τους χωρίζεις εσύ, μόνο εθνικιστές τρέφουν μίσος για ολόκληρους λαούς και αδυνατούν να ξεχωρίσουν ότι δεν υπάρχουν καλοί και κακοί λαοί αλλά καλοί και κακοί άνθρωποι.
Και ότι ο διαχωρισμός δεν γίνεται με βάση την καταγωγή αλλά τα ιδεολογικά πιστεύω των ανθρώπων.

Και αυτά που γράφω πιστοποιούνται και από την αμέσως επόμενη αναφορά στου με την οποία ισχυρίζεσαι ότι αριστερός και πατριώτης δεν γίνεται!
Πού το είδες αυτό γραμμένο; Μπορείς να παραθέσεις κάποια αναφορά;

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του εθνικιστή είναι ότι ερμηνεύει την απόδοση οποιουδήποτε λάθους ή εγκλήματος της δικής του ράτσας ως συγχωροχάρτι για τα ανάλογα των εχθρών!
Έτσι κάνεις κι εσύ.
Ή αν πρόκειται για εγκλήματα άλλων τα χρεώνουν σε ολόκληρο το λαό, αν είναι από τη δική του ράτσα τα χρεώνει σε πρόσωπα.
Έχει αυτό λογική; Για εξήγησε μου το.

Πάντως έχει ενδιαφέρον η αναφορά σου ότι «μπορεί», πρόσεξε το μπορεί, να κάναμε τραγικά λάθη.
Όμως συνεχίζεις ότι οι Άγγλοι και οι Τούρκοι μας δημιούργησαν τα κακά.
Ε, αποφάσισε φίλε μου.
Εντάξει, καταλαβαίνω ότι σου είναι δύσκολο να παραδεχθείς ότι έκαναν και οι δικοί μας λάθη και εγκλήματα. Ας είναι, το μπορεί είναι ένα βήμα μπροστά.

Δεν με αφορά το αν θα πας ή όχι στα κατεχόμενα. Ούτε αν το διαβατήριο αποτελεί δικαιολογία…

Σε καμιά περίπτωση εξισώνω το «η Κύπρος είναι ελληνική» με το «η Κύπρος είναι τουρκική».
Είναι γνωστές οι απόψεις μου περί χώρου αλλά και κράτους.
Εκείνο που σημειώνω είναι ότι εκείνοι που χρησιμοποιούν αυτό το σύνθημα στη μια ή στην άλλη πλευρά, εξυπηρετούν το ίδιο πράγμα.
Τη διχοτόμηση. Διαιωνίζουν τον διαχωρισμό και εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό, άσχετα αν τον ενδύουν με κάμποσο δήθεν πατριωτισμό.

Η θέση σου ότι η ομοσπονδιακή λύση έχει για πατέρα τον Ντενκτάς είναι εντελώς λανθασμένη.
Αν εννοείς τη διχοτόμηση ήταν ιδέα του Νιχάτ Ερίμ την οποία προώθησε στη συνέχεια ο Ευάγγελος Αβέρωφ και στη συνέχεια υιοθετήθηκε από την ελληνική και τουρκική ακροδεξιά.

Αν μιλούμε για ομοσπονδία, η ιδέα ανήκει σε άλλους.

Μένω μέχρι εδώ διότι δεν έχω άλλο χρόνο.
Απλώς σημειώνω ότι με την τελευταία παράγραφο σου επιβεβαιώνεις όλα όσα έγραψα εδώ.

χριστάκης χαραλάμπους είπε...

Αυτό που ποτέ δεν λέει ο κύριος Μιχαηλ σαν βέρος ακελικός είναι το ποιοι ισχυρίζονται ότι δεν υπήρχαν παιδιά.Εχουμε συνηθισει στις θεωριες συνομωσιας των ακελικων στα αορατα συντονιστικα κεντρα