Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ:ΛΗΔΡΑΣ ΚΑΙ ΛΙΜΝΗΤΗΣ ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Επιστρέφοντας από τις συνομιλίες, την Πέμπτη 20 Μαΐου 2009, ο πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την απογοήτευση του για τη στάση του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο θέμα του Λιμνίτη.

Πρέπει να πω ότι κάποιοι δεν έκρυβαν τη χαρά τους από την εξέλιξη αφού θεώρησαν ότι το θέμα έχει λήξει.

Και αμέσως άρχισαν τα όργανα! Ότι ο Χριστόφιας δεν εφάρμοσε τη συμφωνία για ταυτόχρονο άνοιγμα της Λήδρας και του Λιμνίτη.

Εξ όσων έχω υπόψη μου, τέτοια συμφωνία δεν υπάρχει.





Παραθέτω τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Βασίλη Πάλμα (15/10/2007) για το θέμα.
Ολόκληρο το κείμενο των δηλώσεων και απαντήσεων (ποθυ αφορούν και άλλα θέματα, μπορείτε να το δείτε εδώ: http://www.pio.gov.cy/moi/pio/pio.nsf/All/F735BA130629DD85C2257375004EE3DA?OpenDocument&print.


"Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών υπέβαλε νέα πρόταση για το άνοιγμα του οδοφράγματος στην οδό Λήδρας και σημείου διέλευσης μεταξύ Πύργου και Λιμνίτη. Η αναθεωρημένη πρότασή μας προβλέπει τα εξής:

1. Διάνοιξη του σημείου διέλευσης στην οδό Λήδρας χωρίς οποιαδήποτε πλευρά να θέτει όρους και προϋποθέσεις στην UNFICYP.
2. Πιο συγκεκριμένα, εκκρεμούσης συμφωνίας για τον ακριβή καθορισμό των γραμμών καταπαύσεως του πυρός των τουρκικών δυνάμεων και της Εθνικής Φρουράς, η οποία θα προσδιορίσει τα όρια της νεκρής ζώνης στην περιοχή, οι δύο στρατιωτικές πλευρές να συμφωνήσουν ότι η UNFICYP θα ασκεί πλήρως την εντολή που έχει από το Συμβούλιο Ασφαλείας στην περιοχή της νεκρής ζώνης όπως αυτή καθορίζεται στους χάρτες της UNFICYP.
3. Το σημείο διέλευσης να ανοίξει μόλις ολοκληρωθούν οι πρακτικές διευθετήσεις οι οποίες θα πρέπει να ικανοποιούν όλες τις ανάγκες ασφαλείας, όπως θα καθοριστούν από την UNFICYP, ύστερα από διαβουλεύσεις με τους ενδιαφερόμενους.
4. Να ανοίξει το σημείο διέλευσης Πύργου-Λιμνίτη το συντομότερο και εν πάση περιπτώσει μέχρι το τέλος του 2007.

Το καινούργιο στοιχείο στην πρόταση είναι ότι παρά τις διαφορές που υπάρχουν σε ό,τι αφορά τα ακριβή όρια των γραμμών καταπαύσεως του πυρός (υπενθυμίζουμε ότι οι τουρκικές δυνάμεις διεκδικούν το σύνολο σχεδόν της νεκρής ζώνης στην περιοχή), δεχόμαστε, προκειμένου να ανοίξει το οδόφραγμα της Λήδρας, το χάρτη της UNFICYP, μέχρις ότου αυτή επιτύχει συμφωνία με τις δύο στρατιωτικές πλευρές. Εξυπακούεται πως δεν θα υπάρχει στην περιοχή πλησίον του σημείου διέλευσης στρατιωτική παρουσία άλλη από εκείνη των Ηνωμένων Εθνών.

Υπενθυμίζουμε, σ΄ ό,τι αφορά το σημείο διέλευσης Πύργου-Λιμνίτη, πως έχουν ολοκληρωθεί τα έργα στην περιοχή μέχρι του σημείου που ευρίσκεται το φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς και είμαστε έτοιμοι για την άμεση διάνοιξη του Πύργου-Λιμνίτη.

Με την ευκαιρία, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι στις 8 Ιουλίου 2006, ημέρα κατά την οποία έγινε συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κ. Ταλάτ στην παρουσία του κ. Gambari και επετεύχθη η Συμφωνία της 8ης Ιουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αποστείλει στα Ηνωμένα Έθνη δέσμη προτάσεων που αφορούσαν, μεταξύ άλλων:

• την αποναρκοθέτηση της νεκρής ζώνης,
• την άρση των ναρκών κατά προσωπικού και στις δύο πλευρές της γραμμής αντιπαράταξης,
• το ζήτημα της γενικής αποναρκοθέτησης της Κύπρου,
• την απόσυρση στρατιωτικών δυνάμεων και την απαγκίστρωση από ευαίσθητες περιοχές περιλαμβανομένης της αποστρατιωτικοποίησης της εντός των τειχών Λευκωσίας και της περιοχής Δερύνειας, Αμμοχώστου και Στροβιλιών,
• την απαγκίστρωση από όλα τα σημεία διέλευσης, και
• την αποκατάσταση του status quo στα Στροβίλια, το οποίο προϋπήρχε της κατάληψής του από τις τουρκικές δυνάμεις στις 30 Ιουνίου 2000.

Η πρόταση εκείνη προέβλεπε επίσης την αποφυγή πραγματοποίησης στρατιωτικών ασκήσεων κατά μήκος ή πλησίον των γραμμών καταπαύσεως του πυρός σε απόσταση έως και δύο χιλιομέτρων, καθώς και την υιοθέτηση στη βάση της αμοιβαιότητας του μέτρου της απαγόρευσης κατοχής κατά μήκος της γραμμής καταπαύσεως του πυρός, όπλων και πυρομαχικών και τη χρήση τέτοιων όπλων. Περιελάμβανε επίσης η πρόταση, τη διάνοιξη ορισμένων σημείων διέλευσης μεταξύ των οποίων εκείνα της Λήδρας και Πύργου-Λιμνίτη και την υιοθέτηση κώδικα πρακτικής για τη διάνοιξη και λειτουργία τέτοιων σημείων διέλευσης.»

Στη συνέχεια, ο κ. Πάλμας απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ως ακολούθως:

Κ. Κωνσταντίνου: Όταν λέτε ότι δέχεστε το χάρτη της UNFICYP μέχρις ότου επιτευχθεί συμφωνία με τις δύο στρατιωτικές πλευρές, τί ακριβώς περιλαμβάνει αυτός ο χάρτης;

Κυβ. Εκπρόσωπος.: Δεν μπορώ να υπεισέλθω τώρα σε λεπτομέρειες. Τα Ηνωμένα Έθνη λέγουν ότι η πράσινη γραμμή είναι πιο κάτω από την οδό Ερμού. Εμείς, σε ένδειξη καλής θέλησης λέμε πως δεχόμαστε τις θέσεις και τις απόψεις της UNFICYP και μέχρις ότου προσδιοριστούν όλα όσα προβλέπονται μέσα από αυτή την πρόταση, τον έλεγχο να τον έχει αποκλειστικά και μόνο η UNFICYP.

Π. Τσαγγάρης: Δηλαδή παύει να είναι προϋπόθεση αυτό για να ανοίξει η οδός Λήδρας;

Κ.Ε.: Με την προϋπόθεση όμως ότι θα διασφαλίζεται πως παρουσία εκεί θα έχουν μόνο τα Ηνωμένα Έθνη, ούτως ώστε η ασφάλεια διέλευσης να είναι δεδομένη.

Π. Τσαγγάρης: Όπως συμβαίνει στα άλλα οδοφράγματα;

Κ.Ε.: Στα άλλα οδοφράγματα υπάρχει, όπως ξέρετε, παρουσία και φυλακίου της Εθνικής Φρουράς και των τουρκικών στρατευμάτων και, βεβαίως, εγκαταστάσεις της Αστυνομίας. Στην οδό Λήδρας είναι διαφορετικά τα δεδομένα, υπό την έννοια του ότι στη Λήδρας δεν υπάρχουν τέτοιου είδους αποστάσεις, ούτως ώστε να διασφαλίζονται κάποια πράγματα όπως διασφαλίζονται σε άλλα οδοφράγματα.

Κ. Κωνσταντίνου: Όταν μιλάτε για στρατιωτική παρουσία στην περιοχή, μιλάτε για το συγκεκριμένο σημείο ή και κατά μήκος, μερικά μέτρα πιο κάτω που είναι γνωστό ότι υπάρχει στρατιωτική παρουσία;

Κ.Ε.: Όπως ξέρετε, υπάρχει σε ολόκληρη την πράσινη γραμμή κατοχικός στρατός. Να σας υπενθυμίσω ότι εμείς είχαμε κάνει τότε δύο προτάσεις για αποστρατικοποίηση ή τα στρατεύματα να αποχωρήσουν σε συγκεκριμένη απόσταση από το συγκεκριμένο σημείο. Αυτές ήταν οι δύο προτάσεις που είχαν γίνει.

Ε. Μυλωνά: Τώρα, σε τί διαφοροποιείται αυτή η πρόταση ουσιαστικά;

Κ.Ε.: Το καινούργιο στοιχείο στην πρόταση είναι ότι παρά τις διαφορές που υπάρχουν σε ό,τι αφορά τα ακριβή όρια των γραμμών καταπαύσεως του πυρός (υπενθυμίζουμε ότι οι τουρκικές δυνάμεις διεκδικούν το σύνολο σχεδόν της νεκρής ζώνης στην περιοχή), δεχόμαστε, προκειμένου να ανοίξει το οδόφραγμα της Λήδρας, το χάρτη της UNFICYP, μέχρις ότου αυτή επιτύχει συμφωνία με τις δύο στρατιωτικές πλευρές. Εξυπακούεται πως δεν θα υπάρχει στην περιοχή πλησίον του σημείου διέλευσης στρατιωτική παρουσία άλλη από εκείνη των Ηνωμένων Εθνών".

Από τις δηλώσεις Πάλμα βγαίνει ξεκάθαρα το συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει διασύνδεση των δύο οδοφραγμάτων.


Ούτε ο Δ. Χριστόφιας διασύνδεσε τη Λήδρας με το Λιμνίτη.
Αναχωρώντας για την Αθήνα αμέσως μετά την εκλογή του δήλωνε (04/03/2008):

«Απάντηση: Όλα αυτά έχουν συζητηθεί στο πρόσφατο παρελθόν και θα ολοκληρωθούν οι συζητήσεις από τώρα μέχρι την ημέρα που θα συναντηθώ με τον κ. Ταλάτ. Θέλω να πιστεύω ότι την ημέρα της συνάντησής μας, δεν θα χρειαστεί να κάνουμε ιδιαίτερες συζητήσεις. Οι όποιες εκκρεμότητες θα επιλυθούν, ώστε να εξαγγείλουμε τη διάνοιξη της οδού Λήδρας. Επαναλαμβάνω αυτό θέλω να το πιστεύω. Κάποια πράγματα είναι καλό να μην τα "δένουμε σε ψηλό μαντήλι", αλλά να περιμένουμε, να έχουμε υπομονή και, προπαντός, η δημόσια συζήτηση όχι μαζί σας, αλλά μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να περιοριστεί ώστε να έχει ουσία και αποτέλεσμα η όλη προσπάθεια.

Ερώτηση: Στόχος είναι η διάνοιξη της οδού Λήδρας να ανακοινωθεί κατά τη συνάντησή σας με τον κ. Ταλάτ. Μόνο της Λήδρας ή και του Λιμνίτη;

Απάντηση: Η δική μας άποψη είναι και του Λιμνίτη. Δεν είναι ακόμη έτοιμα τα πράγματα για το Λιμνίτη και για αυτό επαναλαμβάνω ότι δεν θέλω να τα συζητώ δημόσια αυτά τα ζητήματα. Στόχος είναι να ανοίξει και το οδόφραγμα του Λιμνίτη, ασφαλώς, διότι αρκετός κόσμος ταλαιπωρείται εδώ και πολλά χρόνια.»
http://www.cyprus.gov.cy/moi/pio/pio.nsf/All/76356457A68AF7A9C2257402005C6952?OpenDocument

Επίσης, στο ανακοινωθέν της πρώτης συνάντηση Χριστόφια Ταλάτ (21/3/2008) αναφέρεται για το θέμα:

«Οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης ότι η Οδός Λήδρας θα ανοίξει, μόλις αυτό καταστεί τεχνικά δυνατό, και θα λειτουργεί σύμφωνα με τις καθορισμένες πρακτικές που ισχύουν σε άλλα σημεία διέλευσης.

Το ζήτημα της διάνοιξης του σημείου διέλευσης στο Λιμνίτη και των άλλων σημείων βρίσκεται επίσης στην ημερήσια διάταξη των μελλοντικών συναντήσεων των συμβούλων τους».


Θεωρώ λοιπόν ότι όσοι (πολιτικοί και μη) μιλάνε για συμφωνία ταυτόχρονης διάνοιξης των δύο οδοφραγμάτων δεν λένε την αλήθεια.
Θεωρώ ότι συμβάλλουν για άλλη μια φορά στην παραπληροφόρηση του λαού.

Θα αποσύρω όσα αναφέρω αν κάποιος παραθέσει οποιοδήποτε τεκμηριωμένο στοιχείο που να συνδέει τη διάνοιξη των δύο οδοφραγμάτων.

Τονίζω ξανά ότι προσωπικά δεν έχω κάτι τέτοιο υπόψη μου.

25 σχόλια:

Thllyra είπε...

Για ακόμα μια φορά ο Ταλάτ παίζει καστανιέτες του Χριστόφια και εκείνος χορεύει στο ρυθμό που του φακκά!!!! Δυστυχώς....

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ καλό εν ότι είχουμε τόσο καλό πρόεδρο που αφήνει συνέχεια εκτεθημένο τον Ταλάτ.
Ελπίζω να το δουν κάποτε και οι ξένοι...

Μιχάλης είπε...

@ Thllyra

Αν αυτό κατάλαβες από το χθεσινό αποτέλεσμα, τότε επέτρεψε μου να αμφιβάλλω για την πολιτική σου αντίληψη.

Όμως δεν βλέπω να γράφεις (πάλι) κάτι για την ουσία του πράγματος.

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος

Δεν είναι θέμα να έχουμε καλό ή κακό πρόεδρο.

Δεν ξέρω αν εννοείς αυτό που έγραψες αλλά όντως αυτή τη στιγμή εκείνος που είναι εκτεθειμένος είναι ο Ταλάτ και η Τουρκία.

Aceras Anthropophorum είπε...

Αυτόν που με ανυσηχεί εμένα σε ούλλην τούτην την κουβέντα είναι η ικανότητα μιας κυβέρνησης να λειτουργήσει άμα οι ευαισθησίες των δύο συνιστωσών δυνάμεων τες κάμνουν τόσον ανίκανες να χειριστούν τόσον απλά πράματα. Φανταστείται τον καϊκανάν που θα γενεί όταν θα αρχίσουν να διαχειρίζονται μαζί χώρον, χρήμαν τζιαι εξουσία.

Τελικά τείνω τζιαι γω να πιστέψω ότι ο Τάσσος, ο Λιλλίκκας, τζιαι ο Τζιονής που εθέλαν διχοτόμισην τζιαι εδουλέψαν για να την εμπεδώσουν, ίσως να είχαν δίκαιο.

Aceras Anthropophorum είπε...

Τζιείνοι ποτζιεί στην μιζέριαν τους τζιαι την σαπίλλαν τους, τζιαι μεις ποδά στην δικήν μας. Έτην πιο πιθανή λύση του κυπριακού.

Ανώνυμος είπε...

Εμ βασικά Μιχάλη χαραλτηρίζω τον πρόεδρο ως ειλικρινή , καλοπροαίρετο με αποτέλεσμα του αυτή η ειλικρινεια των προθέσεων του αφήνει εκτεθειμένο τον Ταλάτ

Ανώνυμος είπε...

Όππα ασέρα πρωτη φορά ακούω έτσι γνώμη.Anw.
Μαλλον δεν είναι το πρόβλημα επικοινωνίας ανάμεσα στες 2 δυνάμεις (δική μας και του ταλάτ)αλλά είναι τα εμπόδια της Τουρκίας για να προχωρήσουν οι συζητήσεις.Γι αυτό εν σημαντιλόν πάση θυσία σε μια μελλοντική λύση να μεν υπαρχουν εγγυήσεις.
Ελπίζω να το καταλάβει και ο δησυ τούτο ...

Aceras Anthropophorum είπε...

Το κράτος πρέπει να είναι ικανό να αντέξει εκλογική νίκη ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ-ΕΥΡΟΚ-Ερογλου-Ντεκτάς. Έσιει έτσι κράτος;

Ανδρέας είπε...

Εντάξει Μιχάλη φταίει ο Τάσσος που εζήτησε την αποστρατικοποίηση της εντός των τειχών Λευκωσίας για να ανοίξει το οδόφραγμα, αλλά ο ευέλικτος εσιάσιαρε και τωρά εκατάντησε το κορόιδο των Τούρκων, του ΟΗΕ και της πολιτικής σκηνής γενικότερα!

Ανώνυμος είπε...

κε Μιχάλη δε σε πειράζει που σου λέει ο Aceras ότι:

Τελικά τείνω τζιαι γω να πιστέψω ότι ο Τάσσος, ο Λιλλίκκας, τζιαι ο Τζιονής που εθέλαν διχοτόμισην τζιαι εδουλέψαν για να την εμπεδώσουν, ίσως να είχαν δίκαιο.

Πιστεύεις ότι ήθελαν τη διχοτόμηση;

kyriakos είπε...

Μιχάλη ..νομίζω ότι η πλειοψηφία των Κυπρίων αριστεροί και δεξιοί που ήθελαν λύση και επανένωση εναπόθεσαν τις τελευταίες ελπίδες τους σε αυτές τις συνομιλίες.

Η ενδεχόμενη κατάρρευση τους μας οδηγεί σε τέτοια απογοήτευση που φτάνουμε ακόμη και εμείς στο σημείο να λέμε ''καλύτερα διχοτόμηση'' Φανταστείτε τι θα λέει τώρα ο διεθνής παράγοντας.

Αν φτάσουμε στο σημείο να λέμε εμείς οι ΕΚ καλύτερα διχοτόμηση τότε ποιός άλλος θα μείνει να πιστέψει στη λύση?

Με την κατάρρευση και αυτών των συνομιλιών θα οδηγηθούμε σίγουρα στη διχοτόμησή.

Ανώνυμος είπε...

Είναι εντυπωσιακό το ότι επί πενταετίας Παπαδόπουλου, κανένα βήμα προοόδου δεν έγινε, πέρα από την επιβεβαίωση των 2 πλευρών, μέσα από την 8η Ιουλίου, ότι θα συνεχίσουν το διάλογο, στη βάση της ΔΔΚ.

Αλλά ουδείς των απορριπτικών είχε διατυπώσει οποιαδήποτε κριτική για το ότι πάνω από 60, αν δεν κάνω λάθος, συναντήσεις Τζιωνή- Περτέφ, δεν απέφεραν απολύτως τίποτε!Τότε είμασταν κορόιδο των Τούρκων, ή όχι;

Τώρα, με τις συνομιλίες σε εξέλιξη, αποδίδονται τα πάντα στον Χριστόφια, ακόμα και ο Λιμνίτης, όταν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι δηλώνουν ότι η πλευρά μας ορθά χειρίζεται το θέμα.

Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που πιστεύουν ότι Παπαδόπουλος, Λιλλήκας Ευρωκό και λοιπαί εθνικιστικαί δυνάμεις, ήθελαν λύση;

Μια επιλογή είναι και η διχοτόμηση, που δεν υπάρχει όμως το πολιτικό θάρρος να διατυπωθεί ανοιχτά.Εξάλλου,όσο πουλάει ακόμα το παραμύθι ότι όλοι αυτοί κοιμούνται και ξυπνούν με το σαράκι της λύσης, γιατί να το αποσύρουν απ΄την αγορά; Οι καριέρες σε αυτό το νησί πώς αλλιώς θα συνεχίσουν να χτίζονται;

Πολιτικοί που ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας τους δε θα τους ήξερε,χωρίς ιδεολογία και όραμα, χωρίς ουδεμία σχέση με κανένα μαζικό αγώνα ή κίνημα, κατασκευασμένοι στα γραφεία τους,παίζουν νυχθημερόν στα ΜΜΕ και μας ταϊζουν μπόλικο αέρα...

Γιατί να μην εκμεταλευτούν και το Λιμνίτη; Ας αποφασίσουν όμως:Φταίει ο πρόεδρος, ή Τουρκία που κρατά το κλειδί για όλα, όπως συνεχώς διακηρύττουν;

Γιαννής είπε...

Φταίει ο Χριστόφιας που δεν καταλαβαίνει ή κάνει ότι δεν καταλαβαίνει ότι η Τουρκία κρατά το κλειδί.

Σενέρ είπε...

Εάν αναγνωριστεί το ψευδοκράτος κύριοι με την ενδεχομενη κατάρρευση των συνομιλιών, να γνωρίζετε ότι ο Χριστόφιας και το κόμμα που εκπροσωπείτε θα έχουν βαρύτατες ευθύνες...επειδή όταν τον εβάλλαν να λαλεί: "αν δεν μπορέσουμε εμείς τότε δεν ξέρω ποιος θα μπορέσει" και τα πέρι "λύσης από τους Κυπρίους για τους Κυπρόιυς"...ΔΕΝ ΕΒΑΛΕ ΤΟΝ ΝΟΥ ΤΟΥ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΛΛΙΟ

Ανώνυμος είπε...

Ας αποφασίσουν οι εθνικιστές σε ποιους θα αποδίδουν κάθε φορά την ευθύνη. Στο Χριστόφια ή στη Τουρκία. Αυτό ΄που εννοώ είναι ότι ο απορριπτισμός αντιφάσκει θέλοντας:
Απ΄τη μια να βάλλει κατά του Χριστόφια γιατί συνομιλεί και υπάρχει ..."κίνδυνος" να καταλήξουν σε συμφωνία οι συνομιλίες.Είναι σίγουρο ότι ανησυχούν που καμιά πλευρά ακόμη δεν έφυγε απ΄το τραπέζι.

Απ΄την άλλη να βάλλουν κατά της διαδικασίας ισχυριζόμενοι ότι είναι ψευδαίσθηση η αναμονή αποτελεσμάτων από μια ενδοκυπριακή διαδικασία, αφού η Τουρκία κρατά το κλειδί.(Ανακάλυψαν την Αμερική! Λες κι υπήρχε περίπτωση να συμφωνηθεί λύση, χωρίς τη συναίνεση όλων των ενδιαφερομένων!)

Άρα:Αν καταρρεύσουν οι συνομιλίες, θα φταίει ο Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ που μπήκαν στη διαδικασία, αλλά όχι η αδιαλλαξία της Τουρκίας.

Και έτσι κι αλλιώς θα φταίνε όσοι υποστήριξαν τη διαδικασία.

Η λύση; Κάτσετε ακόμη καμιά τριανταριά χρόνια (ή και χρόνια και καιρούς, δεν πειράζει)να "προετοιμαστεί" το έδαφος, να ζήσουν και τα αστέρια της πολιτικής που έκαναν καριέρες εμπορευόμενοι το άλυτο κυπριακό, και τα εγγονάκια τους μαζί, να εκτουρκιστούν πλήρως τα κατεχόμενα και να ζούμε με μύθους και θρύλους για την κόκκινη μηλιά, ενώ κάποιοι θα έχουν επιβληθεί με τον πλούτο και την εξουσία που θα λυμαίνονται, μέσα στην αυτάρκεια του διχοτομημένου αλλά καθαρόαιμου ελληνικού τους κράτους.(που παρεμπιπτόντως σκασίλα τους αν θα είναι..ελληνικό, ας είναι παράδεισος αύξησης του πλούτου τους και αυτό αρκεί. Τα περί ελληνικότητας είναι για κατανάλωση απ΄τους ιθαγενείς, που έζησαν με το όνειρο της μητέρας πατρίδας , ο πλούτος δεν έχει πατρίδα) .

Αυτή τη "λύση" εννοούν, αλλά στα μπαλκόνια, στο γυαλί και στους καφενέδες, ας κοπανάμε παραμύθι..Όσο πιάνει κι αυτό, αφού αυτό είναι που κατέρρευσε παταγωδώς το 74 και άλλη μια φορά μετά το 2004, με την εμπνευσμένη διαχείριση του ΟΧΙ.

Και κάτι τελευταίο: Μην ανησυχείς Σενέρ, το πρόβλημα δεν είναι να δικαιωθεί το κόμμα "που υποστηρίζουμε". Μπορείς να φανταστείς ότι υπάρχει μια μερίδα πολιτών που είναι ανένταχτοι και το μόνο που θέλουν είναι η λύση και επανένωση; Τα άλλα άστα για μετά. Το αν το επανενωμένο κράτος θα τραβήξει δεξιά ή αριστερά ή σοσιαλιστικά, το αν θα είναι εξουσία το ΑΚΕΛ Ή Ο ΔΗΣΥ Ή το Χ, Ψ κόμμα,αυτό δεν είναι η έννοια αυτών των πολιτών. Κάποιοι άλλοι δεν μπορούν να δεχτούν ότι μια φορά μετά το 60 κέρδισε τις εκλογές το αριστερό κόμμα του τόπου και έβγαλαν όλα τα άγρια απωθημένα τους...Τόση αντίληψη περί αστικής δημοκρατίας έχουν και περί κυρίαρχου λαού, που στα λόγια δοξάζουν 50 φορές την ημέρα...

Μιχάλης είπε...

@ Aceras Anthropophorum

Κατανοητές οι ανησυχίες σου.
Ωστόσο υπάρχει ένα δεδομένο που πρέπει να έχουμε υπόψη μας.
Όσα γίνονται τώρα γίνονται μέσα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων όπου ο καθένας προσπαθεί να διασφαλίσει όσα περισσότερα μπορεί για την πλευρά του.

Επίσης, αυτή τη στιγμή, με άλυτο το κυπριακό, ο τουρκικός στρατός προσπαθεί να κερδίσει σημεία ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα (ή να λυθούν προβλήματα) ενόσω συνεχίζεται η παρούσα κατάσταση.

Σε μια περίπτωση λύσης αυτοί οι παράγοντες θα φύγουν από τη μέση. Η κατάσταση δεν θα είναι η ίδια με σήμερα.

Για την τριάδα που ανάφερες δεν θα κάνω σχόλιο.

Όμως είναι γεγονός ότι αν αποτύχει και αυτή η προσπάθεια, τότε τα πράγματα θα πάρουν μια τέτοια πορεία που δεν θα έχει επιστροφή και δεν αποκλείεται πλέον η μονιμοποίηση της παρούσας κατάστασης.

Όμως, όσοι νομίζουν ότι το «εμείς ποδά τζιαι τζιείνοι ποτζιεί» είναι λύση, όταν γίνει αυτό (που κάποιοι ενδόμυχα το εύχονται και το επιθυμούν αλλά δεν τολμούν να το πουν) θα διαπιστώσουν ότι τελικά τα πράγματα δεν θα είναι τόσο ρόδινα όσο νομίζουν.

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος 5/22/2009 11:27 μμ

Δεν μπορώ να ξέρω τι εθέλαν ο Τάσσος, ο Λιλλήκας τζιαι ο Τζιονής.
Εκείνο που ξέρω είναι ότι εκάμναν ότι είναι δυνατόν να μεν γίνουν συνομιλίες μετά το δημοψήφισμα.

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος ήταν ο άνθρωπος που τελικά φάνηκε ότι δεν μπορούσε να λύσει το κυπριακό.
Είχε την ικανότητα να εντοπίζει τις δυσκολίες, αλλά αδυνατούσε να προτείνει διεξόδους.
Αντί να βρίσκει λύση σε ένα πρόβλημα, ήταν ικανός να βρίσκει πρόβλημα σε κάθε προτεινόμενη λύση.

Πρόσεξε, δεν λέω ότι δεν ήθελε λύση, λέω δεν μπορούσε να βρει να το λύσει.

Και βεβαίως δεν ξεχνώ τη δήλωση του (που έγινε στο Ελσίνκι και συζητήθηκε στην προεκλογική περίοδο) ότι η δεύτερη καλύτερη λύση από αυτό που έχουμε τώρα είναι η διχοτόμηση.

Μιχάλης είπε...

@ Ανδρέας

Δεν είναι αυτό που σχολίασα.
Σχολίασα (παραθέτοντας δηλώσεις του Πάλμα) ότι δεν υπήρχε διασύνδεση της Λήδρας με τον Λιμνίτη.

Μιχάλης είπε...

@ kyriakos

Δεν είναι θέμα να λέμε καλύτερα διχοτόμηση.
Η ουσία είναι ότι η μη επιτυχία των συνομιλιών θα μας φέρει μία ανάσα πριν από την οριστική διχοτόμηση.

Μιχάλης είπε...

@ Γιαννής

Βρες έστω και μία δήλωση του Χριστόφια που να λέει ότι το κλειδί ΔΕΝ είναι στην Άγκυρα.
Για να τεκμηριώσεις την άποψη σου, η οποία είναι εντελώς αυθαίρετη και ψευδής.

Μιχάλης είπε...

@ Σενέρ

Άμα τα βλέπεις τα πράγματα μονοδιάστατα, χωρίς να λαμβάνεις υπόψη το τι προηγήθηκε της εκλογής Χριστόφια και τι έγινε μετά, ναι, η μονοδιάστατη αντίληψη πραγμάτων οδηγεί στο συμπέρασμα που καταγράφεις.

Ίδας είπε...

Ο ίδιος ο Χριστόφιας, ο Ιακώβου, ο Άντρος ο Κυπριανού, ο Στέφανος Στεφάνου κ.α. διάσυνδεσαν το άνοιγμα των 2 οδοφραγμάτων με επανειλημμένες δηλώσεις τους. Άφηναν (έντεχνα?) να εννοηθεί ότι υπάρχει συμφωνία και ότι μετά την Λήδρας θα ανοίξει και ο Λιμνίτης!
Τον ισχυρισμό αυτό τον επανέλαβαν πολλές φορές τα ΜΜΕ χωρίς ΠΟΤΕ να διαψευστούν από κανένα… Η ύπαρξη συμφωνίας δεν είναι κάτι που «φαντάστηκαν» κάποιοι ξαφνικά για να πλήξουν τον Χριστόφια…

Μιχάλης είπε...

Μπορείς να μου πεις πότε έγινε αυτό;
Έστω και μια ημερομηνία που έγιναν αυτές οι δηλώσεις;

Σήμερα ο Ομήρου παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία.

Πες μου λοιπόν συγκεκριμένα.

Σωτος είπε...

@Μιχάλη
αβίαστα εβγαλες το συμπέρασμα οτι είμαι προβοκάτορας, αφηστους χαραχτηρισμούς στην πάντα χαζέ κολογλύφτη