Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

1940 – 2013, ΛΕΣ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ!



Λέμε ότι τιμούμε την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 και το μεγάλο “Όχι” του ελληνικού λαού.
Το μεγάλο όχι σε ποιον και για τί;

Πολλοί είναι οι προβληματισμοί που απορρέουν από την συγκεκριμένη επέτειο.
Και ιδιαίτερα προβάλλει το ερώτημα κατά πόσον η ιστορία ωθεί στην ορθή εξαγωγή συμπερασμάτων και βοηθά στο να μην επαναλαμβάνουμε τα λάθη του παρελθόντος.

Εβδομήντα τρία χρόνια από την αρχή της μεγαλειώδους αντίστασης του ελληνικού λαού εναντίον του φασισμού και του ναζισμού, βλέπουμε φαινόμενα που δύσκολα μπορούν να εξηγηθούν. Τους απόγονους εκείνου του λαού να ταυτίζονται με τις νεοναζιστικές και νεοφασιστικές ομάδες σε Κύπρο και Ελλάδα.

Προβάλλει λοιπόν το ερώτημα, τόσο εύκολα ξεχνάει ένας λαός;
Ακόμα ζούνε πολλοί που βίωσαν το φασιστικό καθεστώς της 4ης Αυγούστου του Ιωάννη Μεταξά που η δεξιά επιδιώκει να εξιλεώσει στη βάση του τι διαδραματίστηκε τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου, όταν – όπως προβάλλεται – ο Μεταξάς είπε το όχι στον ιταλό πρέσβη.

Ωστόσο το ότι έγινε εκείνο το πρωινό, το καθεστώς του Μεταξά δεν έπαυε από του να είναι ένα φασιστικό καθεστώς, με ότι αυτό συνεπάγεται. Δικτατορία, διωγμοί, κατατρεγμοί, φυλακίσεις, εξορίες, λογοκρισία.
Ο ελληνικός λαός υπέφερε εκείνα τα χρόνια παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε ο Μεταξάς για να φανεί πιο φιλολαϊκός, παραχωρώντας δικαιώματα στους εργαζόμενους.

Ακολούθησαν τα χρόνια της γερμανικής κατοχής όπου με τη βοήθεια των ελλήνων ναζιστών, στελεχών της κυβέρνησης Μεταξά και άλλων, οι κατακτητές μακέλεψαν την Ελλάδα.

Πιο ύστερα η χώρα βίωσε τον αιματηρό και καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο, γεννώντας μια ανώμαλη και ασταθή κατάσταση που κράτησε μέχρι το 1967. Τα χαρακτηριστικά της περιόδου ήταν λίγο πολύ τα ίδια με την περίοδο του Μεταξά, χωρίς όμως το… «φιλεργατικό» προσωπείο.
Αντίθετα οι κυβερνήσεις της μετα-κατοχικής περιόδου συγκρούστηκαν και με τους εργαζόμενους στο πλαίσιο ενός πολιτικού αγώνα για πολιτικές ελευθερίες και πρόοδο για τη χώρα.
Και πάλι οι δολοφονίες, οι κακοποιήσεις, το κυνηγητό, οι κατατρεγμοί της αριστεράς ήταν το κύριο χαρακτηριστικό.

Το 1967 τα πάντα καταστέλλονται με την επιβολή της στρατιωτικής χούντας. Έχουμε την άποψη ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερη μνεία για την κατάσταση που επικράτησε τότε στην Ελλάδα.
Παρανοϊκοί συνταγματάρχες και άλλοι στρατιωτικοί βρέθηκαν στο πηδάλιο της χώρας αναστέλλοντας όλες τις πολιτικές, συνδικαλιστικές και άλλες ελευθερίες.
Γέμισαν και πάλι οι φυλακές, τα κρατητήρια, οι χώροι εξορίας. Το μαύρο σκοτάδι επικρατούσε παντού πνίγοντας κάθε αντίθετη φωνή.
Το καθεστώς παρουσιαζόταν ως η ασπίδα της χώρας, ως οι σωτήρες γι’ αυτό και το έμβλημα τους παρομοίαζε την αναγέννηση της Ελλάδας με την αναγέννηση του Φοίνικα.
Την ίδια ώρα οι χουντικοί διαπραγματεύονταν με τη χούντα για το Αιγαίο και ιδιαίτερα για την Κύπρο που αυτοχρίστηκαν ως διαχειριστές του προβλήματος της.
Υπέσκαπταν συστηματικά την Κύπρο και τον πρόεδρο της με τους γνωστούς τρόπους, απόπειρες δολοφονίας του ίδιου του Μακαρίου, με την ίδρυση της ΕΟΚΑ Β’, την κάθοδο του Γρίβα και τέλος το πραξικόπημα που προκάλεσε την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Σε ότι αφορά την ίδια την Ελλάδα τη χούντα διαδέχθηκε η λεγόμενη μεταπολίτευση όπου ο διπολισμός ΝΔ. και ΠΑΣΟΚ οδήγησε την Ελλάδα στο χάος.

Και είναι από αυτό το σημείο που πρέπει να ξεκινήσει ο προβληματισμός.
Τα συσσωρευμένα προβλήματα οδήγησαν στην οξεία οικονομική κρίση που στο πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού οδήγησαν τον ελληνικό λαό στην εξαθλίωση με τη συνέργεια των δύο κομμάτων που διετέλεσαν κυβερνητικά κόμματα.

Μέσα σ’ όλη αυτή την κατάσταση, μια περιθωριακή ομάδα κατάφερε να εκμεταλλευθεί τον πόνο και την απόγνωση των πολιτών και να διεκδικεί, όπως και η χούντα, ότι είναι ο προστάτης του ελληνικού λαού.

Η οργάνωση αυτή που μετεξελίχθηκε σε κόμμα, η Χρυσή Αυγή, έδειξε από πολύ νωρίς τι πραγματικά είναι.
Αποτελείται από μια ηγεσία που έχει σε πρώτη χρήση τη βία, τις ύβρεις, τους προπηλακισμούς.
Αρχικά ξεκίνησε χωρίς να κρύβει τα φιλοναζιστικά της ιδεώδη ενώ στην συνέχεια όταν διαπίστωσε ότι μπορούσε να εκμεταλλευθεί την κατάσταση, έκρυψε τα ναζιστικά σύμβολα, σταμάτησε να γράφει στα έντυπα της για τον Χίτλερ και τα διθυραμβικά κείμενα για το ναζισμό.

Ο ελληνικός λαός, ωστόσο, γνώριζε και γνωρίζει ποιοι είναι. Κι όμως τους έδωσε τη δυνατότητα να μπούνε στη Βουλή και να αλωνίζουν με συμπεριφορές πεζοδρομίου και απαξίωσης προς κάθε θεσμό.
Σίγουρα όλοι όσοι ψήφισαν Χρυσή Αυγή δεν είναι ούτε ναζιστές ούτε φασίστες.
Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι γιατί αυτός ο κόσμος στράφηκε προς αυτούς και όχι προς αριστερά.

Το ανάλογο μπορεί να δούμε να συμβαίνει αύριο και στην Κύπρο.
Πέρα από τον ολοκληρωτικό πόλεμο που δέχεται το ΑΚΕΛ από παντού, το ΕΛΑΜ αφήνεται να εργάζεται υπόγεια και ανενόχλητο.
Εκείνο που μπορεί να διαπιστώσει κάποιος που παρακολουθεί τα διαδραματιζόμενα, είναι ότι σίγουρα ο απλός λαός δεν θα στραφεί προς τα αριστερά αυτή την περίοδο της κρίσης, όπως δεν στράφηκε προς τα αριστερά ούτε στην Ελλάδα ούτε σε άλλες χώρες.

Πρέπει να προβληματιστούν οι αριστερές δυνάμεις σε ολόκληρη τη Ευρώπη. Πρέπει να ψάξουν το γιατί.
Πρέπει να διερωτηθούν γιατί επαναλαμβάνεται το φαινόμενο της του ’30 και του ’40 με την αριστερά να είναι αδύναμη να δράσει.
Τι φταίει; Τι πρέπει να γίνει;

Στο βιβλιαράκι που κυκλοφορεί με τη ΓΝΩΜΗ γίνεται μια ανάλυση των πραγματικών ιδεολογικών προσανατολισμών της Χρυσής Αυγής και κατεπέκταση και του ΕΛΑΜ, αφού δηλώνει από μόνο του ότι είναι η Χρυσή Αυγή της Κύπρου με άλλο όνομα.

Ο δημοκρατικός κόσμος της Κύπρου πρέπει να προβληματιστεί.
Σε καμιά περίπτωση πρέπει να στηρίξει νεοναζιστικά κινήματα, αλλά ούτε και τα κόμματα που στηρίζουν ιδεολογικά και πρακτικά το σύστημα που προκαλεί τις κρίσεις. Που είναι η γενεσιουργός αιτία των όσων βιώνουν σήμερα οι λαοί.

Η Αριστερά πρέπει να ανασκουμπωθεί, να ξεπεράσει τα όποια προβλήματα που είναι δευτερεύουσας σημασία και να επικεντρωθεί με αποφασιστικότητα στο κύριο.
Και στον αγώνα αυτό να επιστρατεύσει τον κάθε ένα που μπορεί να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση και να μπει στην πρωτοπορία του αγώνα.

Αυτά, κατά τη γνώμη μου είναι τα μηνύματα που στέλλει η φετινή επέτειος της 28ης Οκτωβρίου.




38 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στα μέσα του 18ου αιώνα, ένας Άγγλος Λόρδος είπε το εξής:

"Η Ελλάδα μπορεί να είναι ή Ρωσσική ή Αγγλική και γι αυτό θα είναι αγγλική".

Από τη δημιουργία του ελληνικού κράτους υπάρχει αυτή η σκληρή εθνικιστική γραμμή μέσα στην Ελλάδα που επιβάλεται με την βοήθεια των έξω συμφερόντων.

Το πράγμα ξεκινά από την διάσπαση της φιλικής εταιρείας και τους εμφύλιους της επανάστασης και προχωρά με τους εγκάθετους Βασιλείς της Ελλάδας.

Η κρίση μετά την Μικρασιατική καταστροφή (εσωτερική ευθύνη του βασιλιά) έφερε το Μεταξά στην εξουσία. Ο Μεταξάς ήταν το μόνο φασίστικο καθεστώς στην Ευρώπη προσκείμενο στους Άγγλους.

Είχε δυνατά τα στοιχεία του φασισμού του μεσοπολέμου αλλά δούλευε φανερά για τα συμφέροντα του Αντλαντικού και όχι του Άξονα. Γι αυτό και ο Ελληνοιταλικός πόλεμος.

Αυτός ο φασισμός μετεξελίσεται και παίρνει το χαρακτήρα των ταγμάτων ασφαλείας εξυπηρετώντας άμεσα τα συμφέροντα των Άγγλων για μη κομμουνιστική Ελλάδα.

Συνέχεια με εμφύλιο και ένταξη στο ΝΑΤΟ. Δεκαετίες 60 - 70, ο εθνικισμός παίρνει την μορφή των μιλιταριστικών καθεστώτων που ανεβοκατέβαζε το ΝΑΤΟ για να πνίξουν τους Λαούς στο αίμα.

Ο εθνικισμός της μεταπολίτευσης έχει μια πιο αστική μορφή... Έχει ισχυρά στοιχεία ρατσισμού και χρησιμοποιεί τραμπουκισμούς, απειλές και λαικίστικες ρητορείες για να επιβληθεί. Η ιδεολογική του βάση είναι μια σειρά από μπούρδες και ασυναρτησίες.

Και χρησιμοποιείται σήμερα για να εξουδετερώσει λαικές αντιστάσεις και για να μπορεί το σύστημα να πλασάρει την περίφημη θεωρία των άκρων και να μην καταρρέει σε συνθήκες ακραίας καπιταλιστικής κρίσης.

Ίσως η Ελλάδα να είναι η χώρα του δυτικού στρατοπέδου που υπόφερε το περισσότερο, γιατί πάντα υπήρχε αυτή η τάση οι ξένοι να επιβάλλονται στην Ελλάδα με τον εθνικισμό.



Και κάτι παρεμφερές που θέλω να πω:

Το να γίνεται στην Κύπρο μαθητική παρέλαση, με στρατιωτικά εμβατήρια, μιλιταριστικό βήμα και πειθαρχία, σημαίες και σύμβολα και να εμπνέεται μια νοοτροπία άλλης εποχής είναι από τη μια γελοίο και από την άλλη τραγικό.

Γελοίο γιατί ο όποιοσδήποτε ξένος θα μας κοροίδευε και τραγικό γιατί σκοτώνουμε τις συνειδήσεις των μαθητών μας.

Ανώνυμος είπε...

Οι παραλληλισμοί είναι κάτι παραπάνω από ευδιάκριτοι. Οι κρίσεις γεννούν το φασισμό και ο φασιμός τη βία. βρίσκομαστε στο πρότελευταίο στάδιο και δεν σηκώνει εφυσυχασμός. Η βία είναι θέμα χρόνου.

Προμηθέας είπε...

Η ιστορία διδάσκει, ότι ...δεν διδάσκει.
Αυτοί που έζησαν το κακό και οι αμέσως επόμενοι που έχουν στη μνήμη τους τις εικόνες λιγοστεύουν. Η προπαγάνδα των μεγαλοκαπιταλιστών των οποίων ο ναζισμός/ φασισμός είναι το βρώμικο χέρι, οδηγεί τις νεώτερες γενιές στη λήθη και σε ψεύτικα ιδιανικά. Αν οι δυνάμεις της δημοκρατίας καταφέρουν να σταματήσουν την προπαγάνδα και την λήθη με την α-ληθεια καλώς. Διαφορετικά η ιστορία θα επαναληφθεί όχι ως φάρσα αλλά ως μεγαλύτερη τραγωδία.
Ο φασισμός δε θα χαθεί μόνος του...

Ανώνυμος είπε...

Χωρίς σχόλια και τοποθετήσεις υπάρχει μια πολύ απλή δήλωση και ο νοὠν νοείτω. ΄΄Δέν υπάρχει αριστερά δεν υπάρχει δεξιά΄΄ ΜΟΝΟ ΚΟΚΚΑΛΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΑ ΙΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΚΑΙ Ο ΥΜΝΟΣ ΜΑΣ.

Ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

Ο δημοκρατικός κόσμος της Κύπρου πρέπει να προβληματιστεί.
Σε καμιά περίπτωση πρέπει να στηρίξει νεοναζιστικά κινήματα...
ΣΧΟΛΙΟ: απολύτως σύμφωνω με βρίσκει η θέση σας, με την διαφορά πως εγώ επεκτείνω την προτροπή σας , λέγοντας " ...νεοναζιστικα, φασιστικά, κομμουνιστικά και γενικά οποιαδήποτε κινήματα στηρίζονται σε ιδεολογίες ολοκληρωτισμού!"

Η Αριστερά πρέπει να ανασκουμπωθεί, να ξεπεράσει τα όποια προβλήματα που είναι δευτερεύουσας σημασία και να επικεντρωθεί με αποφασιστικότητα στο κύριο.
ΣΧΟΛΙΟ: Η αριστερά έχει χάσει προ πολλού το "παιχνίδι" εξ αιτίας των ιδεολογικών της αγκυλώσεων, που δεν της επιτρέπουν να κοιτάξει ούτε χιλιοστό πέραν του αριστερού της πεδίου.

Και στον αγώνα αυτό να επιστρατεύσει τον κάθε ένα που μπορεί να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση και να μπει στην πρωτοπορία του αγώνα.
ΣΧΟΛΙΟ: ποιά μπορεί να είναι αυτή η ηγετική μορφή της αριστεράς που μπορεί να εμπνεύσει; Ποιός είναι διαθετημένος, πέραν των ελαχίστων ενεπομείναντων νοσταλγών, που είναι έτοιμος να δεχθεί το κάλεσμα "επιστράτευσης" για πόλεμο και ενάντια σε ποιούς;

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος 10/26/2013 9:36 μ.μ.

Συμφωνώ μαζί σου, ο φασισμός δεν αντιμετωπίζεται με χαϊδέματα.

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος 10/26/2013 9:36 μ.μ.

Συμφωνώ μαζί σου, ο φασισμός δεν αντιμετωπίζεται με χαϊδέματα.

Μιχάλης είπε...

@ Προμηθέας

Και με σένα θα συμφωνήσω ότι η ιστορία διδάσκει ότι… δεν διδάσκει.

Είναι αδικαιολόγητο μια χώρα που έζησε το φασισμό και τη νοοτροπία του από τη δεκαετία του 30 μέχρι το 74 να ξεχνά τόσο εύκολα. Με οποιανδήποτε δικαιολογία.

Μιχάλης είπε...

Ανώνυμος 10/26/2013 7:12 μ.μ

Θα έλεγα ότι οι επισημάνσεις σου είναι σωστές και δυστυχώς πολλοί δεν τις λαμβάνουν υπόψη στις αναλύσεις τους, γι’ αυτό και δεν μπορούν να βγουν εύκολα από μέσα.
Ιδιαίτερα η αναφορά σου στον Μεταξά.

Η μόνη αναστολή που έχω σχετίζεται με τις παρελάσεις, δεδομένου ότι δεν είναι μόνο ελληνικό ή κυπριακό φαινόμενο.

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος 10/27/2013 12:36 π.μ.

Δεν μπορεί κάποιος να υιοθετήσει τόσο μεγάλο ανοητολόγημα.
Αυτή είναι η προπαγάνδα του φασισμού που παρουσιάζεται σαν εθνικισμός.
Και ο εθνικισμός μόνο τάφους δημιουργεί.

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος 10/27/2013 10:30 π.μ

Αγαπητέ μου φίλε αν και συμφωνώ σε αρκετά σημεία που γράφεις, θα διαφωνήσω με τη θεωρία της εξίσωσης, την επονομαζόμενη θεωρία των δύο άκρων.

Δεν διαφωνώ καθόλου με το ότι στην Αριστερά πρέπει να επέλθουν αλλαγές.
Σε ότι αφορά το θέμα των αγκυλώσεων, σηκώνει μεγάλη συζήτηση.
Αν απομακρυνθεί από την ιδεολογία της τότε δεν θα είναι αριστερά. Αν παραμείνει προσκολλημένη σε άλλα δεδομένα, τότε πάλι ενδεχομένως να έχει πρόβλημα.
Αν και για να σου πω την αλήθεια, η κυπριακή αριστερά κακώς κατηγορείται για αγκυλώσεις. Και το απέδειξε αυτό στην πενταετία δακυβέρνησης της. Θα σε θυμίσω τη στάση της έναντι των τραπεζών και άλλων καταστάσεων όπου υπέστη δριμεία κριτική και από αριστερά (για εγκατάλειψη της αριστερής θεώρησης) αλλά και από δεξιά για αγκυλώσεις.
Σίγουρα ο καθένας έχει την άποψη του. Όμως κατά τη δική μου γνώμη το τι θα γίνει θα πρέπει να το καθορίσει ο κόσμος του ΑΚΕΛ και κανένας άλλος.

Ανώνυμος είπε...

Προς ανώνυμο 10/27/2013 12:36 π.μ.

Δεν υπάρχουν αριστεροί, δεν υπάρχουν δεξιοί.

Υπάρχει μόνο η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Και αυτό είναι αρκετό για να πολεμούμε τον εθνικισμό και κάθε μορφή του.

Ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

Απευθύνομε προς τον ανώνυμο. Αγαπητέ μου καλός έθεσες πως υπάρχει η εκμετάλλευση ανθρώπου απο άνθρωπο (όπως το πάρει κανείς) όπως και η αγάπη και φροντίδα μεταξύ μας. Και αυτό είναι αρκετό για να ακολουθήσουμε το τι λέει η ψυχή μας και όχι το τι είδους πλύση εγκεφάλου μας κἀνουν ή κάνανε. Όσο επικίνδυνος είναι ο εθνικισμός άλλο τοσο επικίνδυνος είναι και ο κουμμουνισμός με τα παρελκόμενα τους. Και τα δύο έχουν και τα καλά τους α
λλά και τα δύο έχουν και τα κακά τους.

Οπόταν δηλώνω ΠΑΤΡΙΔΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ.

Ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε...

δεν περιμένω να αλλάξω τις απόψεις σου αν και θα τις πολεμήσω μέχρι τέλους και με επιχειρήματα και με νύχια και με δόντια αν χρειαστεί.

Τα τελευταία 40 χρόνια η νοηματοδότηση του τρίπτυχου (και όχι των λέξεων καθεαυτώ):

ΠΑΤΡΙΔΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

έχει ισχυρό εθνικιστικό χαρακτήρα.

Πράμα που σημαίνει ότι αυτό που είπες:
α) ή είναι αντιφατικό
β) ή αποδέχεσαι τον εθνικισμό με τη ψυχή σου να αποδέχεται τα κακά που επιφέρει.

Αν ισχύει το β επίσης λέεις ότι και ο κομμουνισμός μπορεί να είναι επιλογή αλλά η ψυχή σου δεν την αποδέχεται.

Θέλω να συνεχίσω για να σου πω ότι ο εθνικισμός μόνο κακά έχει ενώ τα σωστά μαρξιστικά ρεύματα μόνο καλά.

Για να συνεχίσω την επιχειρηματολογία μου θέλω να ξεκαθαρίσω 3 έννοιες:
- Εθνικισμός
- Φασισμός
- Ολοκληρωτισμός

Ο ολοκληρωτισμός είναι κάθε καθεστώς που στερεί με μη δημοκρατικό τρόπο ελευθερίες από τον άνθρωπο.

Ο εθνικισμός και ο φασισμός είναι το ένα και το αυτό. Ο φασισμός/εθνικισμός είναι ένα σύνολο ολοκληρωτικών πολιτικών ρευμάτων που στη βάση τους έχουν την έννοια του έθνους. Όταν κάποιος χρησιμοποιά το έθνος για να περιορίσει ελευθερίες, τότε είναι φασίστας/εθνικιστής.

Λέω ότι δεν μπορεί ο φασισμός/εθνικισμός να εκφραστεί με μη ολοκληρωτικό τρόπο γιατι θέλει να ελέγξει με τη βία το γεγονός ότι η ίδια η έννοια του έθνους σαν πολιτική έννοια υπόκειται πάντα σε ερμηνεία. Πολιτικα δηλαδή το έθνος είναι υποκειμενική έννοια που ερμηνεύεται αυθαίρετα ανάλογα με τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών.

Αυτό φαίνεται στο ότι ακαδημαικά υπάρχουν δεκάδες ορισμοί/ερμηνείες για το τι είναι το έθνος και κάτι τόσο εννοιολογικά διάσπαρτο δεν μπορεί να είναι πολιτική βάση.

Ο δημοκρατικός εθνικισμός θα καταρρεύσει κάτω από τις αντιφάσεις και τις συγκρούσεις που προκαλούν οι πολλαπλές αντικρουόμενες ερμηνείες της λέξης έθνος.

Ο ολοκληρωτισμός όμως δεν είναι φασισμός. Ολοκληρωτισμός μπορεί να υπάρχει και σε καθεστώτα που δεν έχουν βάση το έθνος.

Ο υπαρκτός σοσιαλισμός εκφράστηκε ολοκληρωτικά.

Αλλά ποιός δεν μπορεί να του δώσει τα ελαφρυντικά ότι από την πρώτη στιγμή της επιβολής της ρωσσικής επανάστασης, υπήρξε ένας λυσσαλέος πόλεμος εναντίων του με αποκορύφωμα τα 25 εκατομύρια σοβιετικούς που έδωσαν το αίμα τους για να νικήσουν το ναζιστικό τέρας;

Ο υπαρκτός σοσιαλισμός εκφράστηκε ολοκληρωτικά γιατί βρισκόταν σε διαρκή άμυνα ενάντια στον (εξ ορισμού) ολοκληρωτικό φασισμό.

Όποτε δε ο σοσιαλισμός προσπάθησε να εγκαθιδρυθεί με δημοκρατικές διαδικασίες (πχ σε όλη τη Λατινική Αμερική) προσέκρουσε και πάλι στο μιλιταριστικό φασισμό του ΝΑΤΟ.

Ναι φίλε μου ο σοσιαλισμός μπορεί να εκφραστεί δημοκρατικά σε αντίθεση με τον άρρωστο εθνικισμό.

Και ναι τα μαρξιστικά ρεύματα μπορούν και να μετεξελιχτούν και να επηρεάσουν το μέλλον της ανθρωπότητας έτσι ώστε να εξαλείψουμε το τέρας του ολοκληρωτισμού και των παραγώγων του. Να εξαλείψουμε την εκμετάλλευση του ανθρώπου από τον άνθρωπο.

Μπορείς να με πεις ουτοπιστή για να σου απαντήσω ότι δεν είμαι ουτοπιστής γιατί δεν πιστεύω στο τέλειο σύστημα.

Αλλά θα είμουν απάνθρωπος αν δεν ασκούσα κριτική με όλο μου το σθένος στον καπιταλισμό και το παράγωγο του τον εθνικισμό και αν δεν έψαχνα να βρω πως θα ξημερώσουν καλύτερες μέρες για τον κόσμο.

Ευχαριστώ

ΥΓ: Δεν περιμένω να αλλάξω την άποψή σου γιατί υπάρχει και η έννοια του φανατισμού. Ο φανατισμός έχει πολλές μορφές και ο μόνος τρόπος να τον αντιμετωπίσεις είναι να τον συντρίψεις.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε,

Μέσα απο τα λεγόμενα σου,τις αναλύσεις που έκανες και είναι απ'τον ήλιο φαεινότερο πως είτε έχεις διδαχθεί(πλύση εγκεφάλου δηλαδη) τον κουμμουνισμό απο την παιδική σου ηλικία και διάφορες τεχνικές πως να οριοθετήσεις τα αόριστα. Το να αγαπάς την Πατρίδα σου είναι να αγαπάς το σπίτι σου τον οίκο σου, το να αγαπάς την Θρησκεία ειναι είναι να αγαπάς την αγωγή που σου πέρασαν οι γονείς σου διαμέσου της ζωής και να αγαπάς την οικογένεια σου είναι σαν να αγαπάς τους αλλήλους σου τον συνάνθρωπο σου.

Τιποτα δεν σου κάνει κακό, κακό μας κάνει ο ίδιος μας ο ευατός και χειρότερος μας εχθρός είναι πάλι ο ευατός μας.

Και αυτό που πολεμάς είναι απλά τον ευατό σου. Δέν έχω ιδέες έχω πιστεύω και κρίση.

Εν τουτοις μου αρέσει η διαφορετικότητα έτσι είναι ο άνθρωπος. Και η διάκριση υπάρχει στον άνθρωπο όπως υπάρχει και το σάλιο σε όλους μας.

Αύριο παρελαύνουμε για τα ιδανικά μας (καλοπροαίρετα βέβαια). Ανάφερες στα σχόλια σου πιο πανω πως ο άνθρωπος εκμεταλλεύτε τον άνθρωπο οπόταν ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ θέλουμεν και ακολουθάμε τον εθνικό μας ύμνο την ελευθερία.

Ευχαριστώ.

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ είπε...

Για τον Μεταξα.

Να θυμισω οτι βγηκε στην εξουσια αναιμακτα,καθιερωσε το οκταωρο,το ΙΚΑ ,δεν υοθετησε καμια ρατσιστικη ουτε αντισημιτικη πολιτικη,ο Μ.Θεοδωρακης ηταν μελος της Εθνικης Οργανωσης Νεολαιας,χαιρετουσε και αυτος "Ναζιστικα",στον α παγκοσμιο υποστηριξε ουδετερη σταση,δηλαδη δεν ηθελε την Ελλαδα διπλα στους συμμαχους,αυτο θεωρησε καλο για την πατριδα του,και αυτο σαν απαντηση στον φιλο ανωνυμο,και το πιο σημαντικο οτι προετοιμασε την Ελλαδα για τον επερχομενο πολεμο.Και φυσικα ειπε οχι στους Ιταλους φασιστες.

Οσο για τον αντικουμμουνισμο και του Μεταξα και προ Μεταξα και της χουντας χρηζει μελετης,αληθεια ποτε και γιατι μπηκαν οι κουμμουνιστες στον πολεμο,ακομα και οι Κυπριοι κουμμουνιστες περιμεναν το προσταγμα της μανας Σοβιετικης Ενωσης,μιλουσαν για επιδιωξη της ηττας στην Μ.Ασια,την ομοσπονδιοποιηση της Θρακης και της "Μακεδονιας" με προσωπειο τις ουτοπικες θεωριες του κουμμουνισμου δουλευαν για την Σ.Ενωση και οχι για την Ελλαδα.Καλλιστα σε μια μετεπειτα Ελληνικη λαικη δημοκρατια θα υπηρχαν και οι αντιθετοι διωγμοι αντιφρονουντων,το ειδαμε και αλλου αλλωστε σε πολυ πιο βαναυσο σημειο.
Βεβαια τιποτα δεν δικαιωνει βασανισμους και φυλακισεις για το φρονημα.

Οσο για την Χρυση Αυγη οτι και να ειναι,και μπορει να υπηρξαν εθνικοσοσιαλιστες με την χιτλερικη οπτικη γωνια ,ειναι λαθος ο τροπος που αντιμετωπιζεται,ακομα και ο Μαχαιριτσας ειπε οτι δεν γινεται να φυλακιζοντε πολιτες και δη βουλευτες για ενα καδρο ,αυριο μπορει να ειναι ενας κουμμουνιστης για ενα καδρο του Σταλιν.

Στο βιβλιαρακι σου φιλε Μιχαλη απεφυγες να γραψεις οτι ο Μιχαλολιακος συλληφθηκε ακομα μια φορα εκτος απ εκεινες που καταγραφεις,σε διαμαρτυρια εξω απο την Αγγλικη πρεσβεια για την εισβολη της Τουρκιας στην Κυπρο.

Η δηλωση του Κασιδιαρη ειναι καθαρη,το "η Κυπρος κειτε μακραν "το ειπε ο "εθναρχης"Καραμανλης,οι Τουρκοι κατειχαν το 3% της Κυπρου ,επι Καραμανλη πηρα το υπολοιπο, οι δημοκρατια δεν προστατεψε την Κυπρο,πρεπει να λεγεται και αυτο,αν ο Κασιδιαρης αθωωνει την χουντα τοτε ολοι οι αλλοι τι κανουν με τους πολιτικους,καισυνεχιζει ο βουλευτης της Χ.Α "απαιτουμε να ανοιξει ο φακελος της Κυπρου,και ζητησαμε να ληφθουν ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ καταθεσεις ,αρνειστε και αυτο δειχνει ενοχη,δειχνει οτι κατι φοβαστε...."και να θυμισω και την απολογια του Ιωαννιδη οταν ο ιδιος πηγε να αναφερθει στα γεγονοτα της Κυπρου και τον ανεκοψαν λεγοντας του οτι δεν δικαζεται για αυτο τον λογο,και αυτος απευθυνομενος στον προεδρο του ειπε"μη φοβαστε κυριε προεδρε δεν θα αποκαλυψω κρατικα μυστικα" Οι χουντικοι πεθαναν στις φυλακες ,καποιοι αρνουμενοι χαρης,πεθαναν αν μη τι αλλο περηφανοι σεβομενοι την στρατιωτικη τους τιμη,καταδικασμενοι,οχι για τα γεγονοτα της Κυπρου γιατι αν γινοταν ποτε δικη αυτα θα επεφταν τα τσιμεντα.

Και μια επισημανση,εωσφορος στην αρχαια Ελλαδα ηταν και ο θεος Απολλωνας,αυτος που φερει το φως ,το γιατι η λεξη δαιμονοποιηθηκε θα επρεπε και νομιζω το ξερεις.

Και μια απορια ,δεν ειναι κακο σημερα καποιος να ειναι σοσιαλιστης,γιατι ειναι κακο να ειναι εθνικο-σοσιαλιστης,χωρις την δαιμονοποιημενη εννοια του ορου,και χωρις τις ακραιες εκδοχες.

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε

Το επιχείρημα "πλύση εγκεφάλου" εν η άθλια άμυνα που βγάζει ο φανατισμός σου για να μην λάβει τα επιχειρήματά μου υπόψη.

Από τη στιγμή που δεν ξέρεις ποιος είμαι, τι έχω καταφέρει στη ζωή μου και πως δραστηριοποιούμαι είναι γελοίο να μου λες ότι έχω υποστεί πλύση εγκεφάλου.

Την αγάπη για την πατρίδα, το σπίτι σου και την οικογένεια μου βεβαίως και την έχω.

Και θα υπερασπιστώ το σπίτι μου, τους ανθρώπους που αγαπώ και την πατρίδα μου ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΑ ΟΙΚΕΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΕΤΑΙ.

Από όποιοδήποτε εθνικιστή ή κεφαλαιοκράτη. Από οποιοδήποτε ελληνόφωνο, τουρκόφωνο, γερμανόφωνο, αμερικανόφωνο κλπ που θέλει να μου κάνει κακό.

Και θα συμμαχήσω με οποιοδήποτε αγαπά το σπίτι του και την οικογένεια του και έχει τις ίδιες ιδέες με εμένα... ελληνόφωνο, τουρκόφωνο, γερμανόφωνο....

Όσο για την ελευθερία που μου πουλάς, διάβασε το πρώτο σχόλιο για να καταλάβεις πόσο ελεύθερη είναι η Ελλάδα. Και για να καταλάβεις τι ελευθερία βγήκε από τα κόκκαλα των Ελλήνων τα ιερά.

Η Ελλάδα και η "ελευθερία" της είναι ένα γεωπολιτικό δημιούργημα του Αντλαντικού για να κρατήσει τα καθεστώτα της Ασίας/Σιβηρίας εκτός των θερμών θαλασσών.

Από ότι έχω καταλάβει όμως σε όσα διαφορετικά επίπεδα και αν σου κάνω ανάλυση θα εξακολουθείς να μένεις κολλημένος στις υποκειμενικές ερμηνείες του έθνους (λες και μόνο οι εθνικιστές αγαπούν πατρίδα και οικογένεια).

Σημείωση: δεν θέλω να προσβάλω νεκρούς - τους ζωντανούς θέλω να προσβάλω που εξακολουθούν μετά από τόσα χρόνια να πιστεύουν πως είναι ελεύθεροι

Ανώνυμος είπε...

Ανόρθωση

Το ότι ο Καραμανλής δεν έστειλε στρατό να υπερασπίσει την Κύπρο από τυχόν δεύτερη εισβολή, απαλλάσει την Χούντα από την προδοσία;

Ο τρόπος που έγινε το προγεφύρωμα της Κερύνειας από τους Τούρκους μεταξύ 20-22 Ιουλίου 1974 επί Χουντικής διοίκησης ήταν πέρα για πέρα προδοτικός.

Αφού η Χούντα ήταν τόσο προετοιμασμένη για το πραξικόπημα γιατί δεν έστειλε η ίδια στρατό και δεν προετοίμασε την άμυνα της Κύπρου για να απεκρουσει την τουρκική απόβαση;

Γιατί δεν έθεσε casus belli στην Τουρκία και γιατί δεν κύρηξε πόλεμο στην Τουρκία μετά την τουρκική απόβαση στην Κερύνεια;

Αφού ήταν προετοιμασμένη για το πραξικόπημα γιατί κατάρρευσε και άφησε την Κύπρο με τουρκικό προγεφύρωμα στην Κερύνεια για να την αναλάβει ο "προδότης" Καραμανλής όπως τον αποκαλεί;

Υπόψη σου ότι αν η Χούντα δεν έπεφτε η εισβολή θα ήταν καθόλα νόμιμη σύμφωνα με τις συνθήκες εγγυήσεως και η διχοτόμηση αναπόφευκτη. Μόνο ένας ελληνοτουρκικός πόλεμος θα "έσωζε" και αν έσωζε την Κύπρο και οι αμερικάνοι δεν θα το επέτρεπαν ποτέ. Το έσωζε σε εισαγωγικά γιατί οι συνέπειες ένός ελληνοτουρκικού πολέμου για την Κύπρο ανεξαρτήτως αποτελέσματος θα ήταν εξίσου καταστροφικές.

Στη δεύτερη εισβολή διοικούσαν οι ίδιοι Έλληνες αξιωματικοί. Δεν έγιναν από τη μια μέρα στην άλλη από Χουντικοί Καραμανλικοί. Η εόκαβήτα εξακολουθούσε να είναι οπλισμένη μήνες μετά την δεύτερη εισβολή.

Στην πτώση της αμμοχώστου μας λένε για προδοσία ελλήνων αξιωματικών. Το ίδιο και η πτώση του Πυρογιού με αποτέλεσμα να χαθεί και ο θύλακας της Λουρουτζίνας. Λες και ήθελαν να φορτώσουν σε Καραμανλή και Μακάριο τη δική τους αποτυχία.

Επιτέλους αφήστε τα σάπια και δείτε την ιστόρια κατάμματα.

Τι και αν φταίει ο Καραμανλής; Αυτό αθωώνει την Χούντα;

Η Χούντα άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και ο Καραμανλής έτρεχε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, ανάμεσα σε ΝΑΤΟ, αμερικάνους και Τούρκους.

Μιχάλης είπε...

@ ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ

Θα προσπαθήσω να μην επαναλάβω όσα έγραψε ο ανώνυμος.

Ξέρεις κάτι φίλε Πάμπο, με λυπεί πραγματικά που αναλώνεσαι σε κάποια κλισέ χωρίς να προχωρήσεις πιο κάτω και να σκεφτείς την ουσία.
Π.χ. είναι ουσία αν ο Μ. Θεοδωράκης, γιος ενός αστού στα παιδικά του χρόνια δεν θα ήταν μέλος της ΕΟΝ;
Έχεις διαβάσει ποτέ τι λέει ο ίδιος γι’ αυτό; Αν θέλεις σου λέω ότι και άλλοι σημερινοί επώνυμοι και σπουδαίοι στα παιδικά τους χρόνια ήταν στην ΕΟΝ.
Ύστερα άλλαξαν, τι πάει να πει αυτό;

Θα συμφωνήσω ότι ο Μεταξάς καθιέρωσε το 8ωρο και το ΙΚΑ. Αυτό είναι γνωστό. Αυτό διαγράφει το δικτατορικό του καθεστώτος; Τις συλλήψεις, τα βασανιστήρια, τις φυλακίσεις, τις εξορίες, τη λογοκρισία, την καταπίεση;
Με άλλα λόγια δεν αναιρεί το ότι ήταν φασίστας.

Πρότυπο του ήταν ο Χίτλερ αλλά εφάρμοσε τον φασισμό με ένα δικό του τρόπο. Κι αυτό διότι η Ελλάδα τότε ήταν εξαρτημένη από την Αγγλία και όχι από τον άξονα.

Θα σε παρακαλέσω να μην ψάχνεις αιτίες για το κυνηγητό των κομμουνιστών. Το κυνηγητό ξεκίνησε από την πρώτη μέρα της εμφάνισης τους.
Όσον αφορά τους κύπριους κομμουνιστές και την εμπλοκή τους στον πόλεμο ψάξε το και θα δεις ότι έχεις λάθος. Νομίζω το ξανακουβεντιάσαμε.

Η Χρυσή Αυγή δεν υπήρξε εθνικοσοσιαλιστική ή πιο απλά νεοναζιστική. Είναι!
Δες στο διαδίκτυο αναφορές τους για τον Χίτλερ, τη χούντα κλπ. τωρινά, όχι παλιά. Και αφού όπως καταλαβαίνω διάβασε το βιβλιαράκι, θα είδες ότι γράφουν για τα θέματα αυτά μέχρι το 2007. Προχθές δηλαδή.
Ο Μαχαιρίτσας μπορεί να έχει την άποψη του.
Η δική μου είναι ότι αργήσαμε και στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Ναι, δεν έγραψα ότι ο Μιχαλολιάκος συνελήφθη για τη συμμετοχή του σε διαδήλωση έξω από την αγγλική πρεσβεία. Δεν ήταν στο θέμα μου.
Όμως τι σημαίνει αυτό;

Ότι είναι «καλό» παιδί επειδή έλαβε μέρος σ’ αυτή τη διαδήλωση;
Ή επειδή ο Κασιδιάρης φωνάζει για το φάκελο;

Για τα υπόλοιπα εν πολλοίς συμφωνώ με την απάντηση που σου δίνει ο ανώνυμος και δεν θέλω να τα επαναλάβω.

Το θέμα δεν ήταν η λέξη Εωσφόρος. Το ζήτημα είναι ότι δήλωναν ακραιφνείς 12θεϊστές, ενώ σήμερα το παίζουν ακραιφνείς ορθόδοξοι. Μετάλλαξη σε χρόνο μηδέν, όπως μεταλλάχθηκαν σε χρόνο μηδέν από τη στιγμή που έβαλαν στόχο την εξάπλωση τους και την είσοδο στη βουλή.

Συγχύζεις τον σοσιαλισμό με τον εθνικοσοσιαλοσμό.
Ο όρος εθνικοσοσιαλισμος δαιμονοποιήθηκε από τον ίδιο τον ιδρυτή του. Ο εθνικοσοσιαλισμός είναι ο ναζισμός. Και μόνο η ονομασία του έχει καθαρά ρατσιστικό χαρακτήρα.

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ είπε...

Φιλε ανωνυμε

Τ ο οτι ο Καραμανλης δεν εστειλε στρατο για τυχον δευτερη εισβολη δεν αθωωνει την χουντα,και ειναι προδοτικη η σταση της χουντας στο προγεφυρωμα της Κερυνειας και αλλου,το οτι ομως επηλθε η δημοκρατια στην Ελλαδα,περασε σχεδον ενας ολοκληρος μηνας και η Κυπρος εμεινε συνηδητα ξεσκεπαστη ,καθιστα τον μεγαλο "εθναρχη"σε μεγα προδοτη.

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ είπε...

Φιλε Μιχαλη αυτο που θελω να υποδειξω ειναι οτι ο Μεταξας υπηρξε κατ εξοχην πατριωτης,αλλωστε για την Ελλαδα πολεμησε στην πρωτη γραμμη.
Πως ηταν προτυπο του ο Χιτλερ αφου δεν ειχε υοθετησει καμια ρατσιστικη πολιτικη,Εβραιοι υπηρχαν και στην Ε.Ο.Ν,και ηταν και φιλαγγλος ,οπως λετε,εξαρτημενος οπως λενε καποιοι,τωρα αν ειχε ως προτυπο την Γερμανια και τον τροπο που απο την δ.της Βαιμαρης εγινε πανισχυρη τοτε που ειναι το κακο.

Δεν ψαχνω αιτιες του κυνηγητου των κουμμουνιστων ,εμεις ,ευτυχωςς ζησαμε σε μια χωρα που δεν επιβληθηκε,γιαυτο εχουμε την εντυπωση του "κυνηγημενου κουμμουνιστη"καπου αλλου που επιβληθηκε καποιοι αλλοι ηταν κυνηγημενοι.

Ανώνυμος είπε...

Ανόρθωση

Δεν θέλω να κρίνω αν ο Καραμανλής ήταν ή όχι προδότης.

Απλά λέω ότι αυτό που λές είναι αυθαίρετο γιατί έχει και ελαφρυντικά.

Ανέλαβε κυβέρνηση μετά από 7 χρόνια δικτατορίας σε συνθήκες ύψιστης κρίσης.

Μπορούσε να έλεγξει σε ένα μήνα το στρατό και τους χουντικούς αξιωματικούς;

Η Χούντα (λέει ότι) κατέρρευσε γιατί οι αμερικάνοι δεν ήθελαν να σταλεί ελληνικός στρατός στην Κύπρο. Αφού δεν μπορούσε η Χούντα, θα μπορούσε ο Καραμανλής;

Δεν συμφωνώ με τον Καραμανλή στα πλείστα θέματα. Και ίσως στην περίπτωση της Κύπρου να είναι προδότης.

Η ευθύνη για την προδοσία της Κύπρου είναι πολύ πιο μεγάλη από οποιοδήποτε άλλο για τη Χούντα.

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ είπε...

Φιλε ανωνυμε

Η απαντηση της ολης συζητησης που κανουμε ,ειναι στα συρταρια της Ελληνικης βουλης,το οτι δεν ανοιγει ο φακελος δειχνει ενοχη,προτιστως των πολιτικων που εχουν την δυναμη να φερουν στο φως τα γεγονοτα και να καψουν μια για παντα την κακη χουντα,ομως ουτε λογος δεν γινεται,γιατι;
Απλουστατα γιατι μαζι με τον Ιωαννιδη θα καουν και οι ιδιοι και θα φανουν και οι συναλλαγες που ειχαν με τους Αμερικανους και οταν λεω πολιτικοι εννοω και κυπριοι(βλ.συναντηση στο Παρισι).

Τον Ιουλιο οι Τουρκοι ειχαν ενα μικρο προγεφυρωμα,η Ελλαδα ειχε πιο ισχυρο και μαχιμο στρατο,ειδικα ναυτικο και αεροπορια ,η Κυπρος ομως εμεινε αβοηθητη,αποφευχθηκε η Ελληνοτουρκικη συρραξη,επηλθε "σταθεροτητα"στην Ελλαδα με τιμημα την Κυπρο μας ,ακομα οι Ελλαδιτες μαχητες της Κυπρου δεν αναγνωρισθηκαν απο την μεταπολιτευση στην Ελλαδα,εμειναν αβοηθητοι στην αφανεια.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ ότι πρέπει να ανοίξει ο φάκελος της Κύπρου για να κρίνουμε τον Καραμανλή.

Πριν ανοίξει όμως δεν μπορούμε να βγάζουμε αυθαίρετα συμπεράσματα. Η συνάντηση στο Παρίσι για παράδειγμα είναι συνομωσιολογία.

Στα υπόλοιπα ήδη απάντησα.

Σολιάτης είπε...

Οι δεξιοί παπαγάλοι, ανίκανοι να προβληματιστούν, μας λένε πως υπεστήκαμε πλύση εγκεφάλου επειδή τους έμαθαν έτσι, το να υποστηρίζεις κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής ως τη βασική προϋπόθεση για το ξερίζωμα της εκμετάλλευσης της ανθρώπινης εργασίας και της ανθρώπινης προσωπικότητας και την κατεδάφιση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Είναι νομίζουν πλύση εγκεφάλου να υποστηρίζεις κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και του παραγόμενου πλούτου προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας. Είναι γι’ αυτούς αδιανόητος ο σχεδιασμός της οικονομίας. Είναι νομίζουν πλύση εγκεφάλου να ζητάς οι άνθρωποι να έχουν ένα σπίτι, δωρεάν εκπαίδευση, υγεία, ανάπαυση και ελεύθερο χρόνο για να τον αξιοποιήσουν όπως θέλουν.
Αυτοί που δεν ξεπλένεται ο νους τους, τρων αμάσητη την βρώμικη τροφή που τους προσφέρει η πλουτοκρατία για να καθαρίσει ο νους τους ώστε να της παρέχουν αμέριστη την υποστήριξη τους. Δεν είναι γι’ αυτούς πλύση εγκεφάλου αυτό που η πλουτοκρατία και το κοινωνικό-οικονομικό κατεστημένο πραγματοποιεί μέσα από την παιδεία, μέσα μαζικής εξαπάτησης (ΜΜΕ),θρησκεία, και άλλες μηχανές παραγωγής παραμυθιών για μικρά και μεγάλα παιδιά και άτομα που βαριούνται να σκεφτούν ή δεν μπορούν.

Μιχάλης είπε...

@ ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ

Φίλε Πάμπο, τα ερωτήματα που θέτεις απαντούνται πολύ απλά.

Αν διαβάσεις λίγο ιστορία, κανένας δεν αμφισβητεί ότι ο Μεταξάς ήταν φασίστας.
Ακόμα και ο Γιάννης Σπανός σήμερα το πρωί στο Α πρόγραμμα του ΡΙΚ το παραδέχθηκε.
Ναι, είχε κάποιες διαφορές από το χιτλερικό καθεστώς, όπως αυτό με τη συμμετοχή των εβραίων στην ΕΟΝ.
Αλήθεια, έχεις δει τον επίσημο χαιρετισμό του καθεστώτος και της ΕΟΝ;

Αν δεν κάνω λάθος δεν είπα ότι ήταν φίλαγγλος. Είπα ότι η Ελλάδα ήταν εξαρτημένη από την Αγγλία.
Αν δεν είναι κακό που ήταν φασίστας, τότε συνεπάγεται ότι ο φασισμός δεν είναι κάτι κακό.

Το άλλο που θέλω να σου πω είναι ότι τα πράγματα πρέπει να τα βλέπουμε μέσα στο πλαίσιο που γίνονται.
Τι σημαίνει δεν ψάχνεις τις αιτίες του κυνηγητού των κομμουνιστών επειδή στις χώρες που κυριάρχησαν οι κομμουνιστές άλλοι ήταν οι κυνηγημένοι.

Αυτό και πάλι δεν αλλάζει την εικόνα περί κυνηγητού των κομμουνιστών. Και δεν είναι μόνο κομμουνιστές που κυνήγησε το καθεστώς της 4ης Αυγούστου.
Κατά κύριο λόγο κυνήγησε κομμουνιστές.

Εκείνο που πρέπει να κρατούμε είναι ότι ο Μεταξάς ήταν φασίστας. Αυτό δεν αλλάζει με τίποτε.

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ είπε...

Φιλε Μιχαλη τα οχι,θελουν Μεταξαδες.

Ξερεις κανενα κουμμουνιστη που σταθηκε εναντια στον Σταλιν;

Και φασιστας να ηταν ο Μεταξας και Ναζιστικα να χαιρετουσε,σταθηκε εναντια τους ,για το καλο της πατριδας του,αυτο νακρατησεις.

Σολιάτης είπε...

Ανορθωσιάτη θα βρεις απαντήσεις για το τι σημαίνει 4η Αυγούστου και Μεταξάς Στο kokkinostupos.blogspot.com και soliatis.blogspot.com (Μανιαδάκης ο πιστός σκύλος του Μεταξά) κάτι σημβαίνει και δεν μπορώ να βάλω link.

Ανώνυμος είπε...

Ανόρθωση είσαι απίστευτος... Έλεος πλέον.

Ενώ σου απαντούν στα επιχειρήματά σου συνεχίζεις να τα προβάλεις.

Πόσο κουτσιά καθαρισμένα τα θέλεις ρε παιδί μου για να καταλάβεις.

Ο Μεταξάς ήταν φασίστας προσκείμενος στους Εγγλέζους και όχι στους Γερμανούς.

Εδούλεφκε για τα εγγλέζικα συμφέροντα και αν οι Ιταλοί εμπαίναν χωρίς πόλεμο στην Ελλάδα επειδή ακριβώς δεν ήταν σύμμαχός τους τότε:

- Οι Ιταλοί θα ανακυρήτταν ανεξάρτητο βλάχικο κράτος στην Ήπειρο και θα προσαρτούσαν τα επτάνησα.
- Οι Βούλγαροι θα προσπαθούσαν να πάρουν από τη Μακεδονία.
- Οι Εγγλέζοι θα καταλάβαναν την Κρήτη και νησιά του Αιγαίου για να κρατήσουν όσο πιο πολύ μπορούσαν τον Άξονα εκτός Αφρικής.

Τζιαι τούτα γιατί ο Μεταξάς δεν ήταν ποτέ σύμμαχος του άξονα αλλά των εγγλέζων.

Αν ο Μεταξάς σαν φασίστας ήταν σύμμαχος του Άξονα εν θα υπήρχε κανένα τέτοιο πρόβλημα. Μάλιστα ο ελληνικός στρατός με τη βοήθεια του ιταλικού θα κάλυπτε το χώρο προς την Αφρική και θα άφηνε τις γερμανοιταλικές μεραρχίες να περάσουν.

Ο Μεταξάς ήταν ένας φασίστας στην υπηρεσία των Εγγλέζων. Εν έσιει κανένα ηρωισμό. Η απόφαση ήταν προειλημένη ότι θα υπάρξει ελληνική αντίσταση.

Τζιαι γενικά η περίπτωση της Ελλάδας προ-πολεμικά τζιαι μετα-πολεμικά εν τόσο μοναδική που μπορεί να εν το πρώτο από πολλά παράδειγματα για να εξηγήσει την μαρξιστική ερμηνεία των γεγονότων του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.

Ότι δηλαδή οι Εγγλέζοι εχρησιμοποιήσαν τον Χίτλερ για να φρενάρουν τον κομμουνισμό στην Ευρώπη. Τζιαι μετά εχρησιμοποιήσαν δική τους έκφανση του φασισμού - το μιλιταρισμό του ΝΑΤΟ - για να συντηρήσουν τον μπλόκο στον κομμουνισμό που εστήσαν με το Β παγκόσμιο.

Απλά η Ελλάδα ήταν σε τόσο νευραλγικό σημείο για τον έλεγχο της σοβιετικής ένωσης που δεν ήθελαν να την αφήσουν αν ελεγχτεί χωρίς αντίσταση από τον Άξονα μέχρι να ξεσπάσει ο πόλεμος.

Και για να καταφέρουν ταυτόχρονα αντικομμουνισμό εφκάλαν ένα φασίστα (Μεταξά) στην εξουσία και ελέγχαν τον πλήρως.

Εξηγείται και η στάση των δοσίλογων και ταγματασφαλίτων που στην αρχή επολεμήσαν τον ιταλικό φασισμό, μετά επαραδώσαν τη χώρα στο ναζισμό. Εσυνεργαστήκαν με τους ναζί ενάντια στον κομμουνισμό και γενικά τους αντιστασιακούς παρτιζάνους και στο τέλος με την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων επήαν πίσω στους εγγλέζους.

Τζιαι σήμερα έρχεστε εσείς οι δήθεν πατριώτες να μου αθωώσετε Μεταξά, ταγματασφαλίτες (και αργότερα χουντικούς) γιατί δεν ήταν προσκείμενοι στον Χίτλερ.

Ήταν φασίστες... Εσυνεργαστήκαν με το Χίτλερ. Εκάμαν φρικτά εγκλήματα εναντίων του ελληνικού Λαού. Και εσυνεργαστήκαν με εγγλέζους και αργότερα με το ΝΑΤΟ και εσυνεχίσαν να εγκληματούν μέχρι σήμερα.

Εν έσιει κανένα συγχωροχάρτι για κανένα τους.

Και άμα το σκεφτείς ακόμα πιο πολύ και δεις τες σημερινές προεκτάσεις της κατάστασης.

Η Ελλάδα σήμερα πιέζεται από τους συμμάχους της να καταρρεύσει από το κράτος που ήταν γιατί πλέον δεν υπάρχει κομμουνισμός για να μπλοκάρει.

Τζιαι σαν ελληνικό κράτος χτισμένο πάνω σε τόσο αίμα, δικαιολογημένο με στυγνό φασισμό δημιουργεί προβλήματα στο δρόμο του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού προς την ανατολή.

Πρέπει να διαλυθεί. Να ομογενοποιηθούν οι δομές του με την περιοχή (Βαλκάνια και Μικρά Ασία) και να συνεχίσει από εκεί που έμεινε πριν 200 χρόνια. Σαν ενεργό μέρος δηλαδή μιας ευρύτερης περιοχής επιρροής. Τζιαι κάπου εδώ εσείς όλοι που αυτοαποκαλείστε πατριώτες θα καταρρεύσετε κάτω που τες αντιφάσεις σας.

Η Ελλάδα ανορθωσιάτη ήταν από τα πιο μεγάλα θύματα του ιμπεριαλισμού των τελευταίων 2 αιώνων και το πληρώνει με αίμα ακόμα και σήμερα αυτή τη στιγμή που μιλούμε.

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ είπε...

Πως ο φασιστας Μεταξας που χαιρετουσε ναζιστικα και ειπε οχι στους φασιστες Ιταλους ηταν προσκυμενος στους Αγγλους και στον α παγκοσμιο υποστηριζε την ουδετερη σταση;

Η απαντηση ειναι απλη,ουτε φασιστας ηταν,γιατι ο φασισμος ειναι Ιταλικης προελευσης,δικτατορας ηταν,εθνικος κυβερνητης για καποιους,ουτε ναζιστικα χαιρετουσαι,αλλα Ελληνικα κατ εκεινον αλλωστε ουτε ο Φρανκο δεν ηταν Ναζι,(μετεπειτα τα συμβολα και οι χερετισμοι δαιμονοποιηθηκαν απο τους νικητες,)ουτε προσκυμενος στους Αγγλους ηταν,απλα ηταν ενας Ελληνας πατριωτης που ετοιμασε την Ελλαδα, γιατι εβλεπε προς τα που οδηγητω η κατασταση,για τον Ελληνοιταλικο πολεμο,που ηταν ο πρωτος νικηφορος στον παγκοσμιο εδωσε ελπιδες στην ανθρωποτητα και επειδη ενεπλακη και η Γερμανια καθυστερησε και μοιραια πνιγηκε στον Ρωσσικο χειμωνα απο τον κοκκινο στρατο.

Το οτι η αποφαση ηταν προειλημμενη για αντισταση ειναι αληθεια,απο ποιον ομως;Απο τον Μεταξα βεβαια ο οποιος προετοιμασε την Ελλαδα και οχι απο τον λαο οπως λεγεται οτιειπε το οχι που ετσι κι αλλιως στις τρεις το πρωι κοιμοταν,τον Μεταξα ξυπνησαν και ειπε το οχι και οχι τον Ελληνικο λαο.

Τουτες οι συνομοσιολογιες που γραφεις για Αγγλους και Χιτλερ, καταριπτοντε με το ΓΕΓΟΝΟΣ οτι οι Αγγλοι εξοπλιζαν τον ΕΛΑΣ ακομα και οταν η ηττα ηταν δεδομενη για τον αξονα.

Τα αλλα δεν θα τα σχολιασω,ειναι αποψεις σου ,δικαιουσαι να πιστευεις οτι θελεις.

Ανώνυμος είπε...

Εξακολοθείς να είσαι απίστευτος.

Τι σχέση έχει η στάση του Μεταξά στον πρώτο παγκόσμιο με τούτα που λέμε τωρά;

Στον πρώτο παγκόσμιο δεν υπήρχαν φασίστες και ναζί. Υπήρχε ο Κάιζερ.

Τζιαι μάλιστα! Ο χαιρετισμός του Μεταξά εν έχει σχέση με το χαιρετισμό των άλλων φασίστων.
Τζιαι ο όρος "ο τρίτος ελληνικός πολιτισμός" του Μεταξά εν έσιει σχέση με τον όρο τρίτο Ράιχ του Χίτλερ.
Ο μεταξάς εν κατά τύχη που ακολουθούσε τα ίδια ιδεολογικοπολιτικά μοτίβα που ακολουθούσαν τα φασίστικα καθεστώτα της εποχής.

Ρε φίλε σόρρυ αλλά εν είμαι ελέφαντας. Είσαι απίστευτος...

Τζιαι τα επιχειρήματα δαμέ εν έχουν να κάμουν με δαιμονοποίηση του όποιουδήποτε συμβόλου. In fact τα επιχειρήματα μου στο προηγούμενο σχόλιο δεν έχουν να κάμουν καθόλου με το χαιρετισμό.

Τζιαι συνεχίζεις να απαγγέλεις τα ποιηματάκια του δημοτικού περί πρώτου νικηφόρου της ελληνικής ψυχής κτλ κτλ. Λες και δεν είχαν χέρι οι εγγλέζοι μέσα στο παιχνίδι.

Αν οι εγγλέζοι δεν εθέλαν την Ελλάδα να αντισταθεί θα αφήναν την Ελλάδα να συνάψει συμμαχία με τον άξονα.

Τζιαι τα περί συνομοσιολογίας άφηστα.

Η ιστορική μου ανάλυση είναι συνεπείς και προσυπογράφεται και από σύγχρονους ιστορικούς και όχι μόνο μαρξιστές. Εν η ιστορία όπως εξεκίνησε να διδάσκεται στα πανεπιστήμια της Αμερικής.

Τζιαι τίποτε δεν καταρρίπτεται που το γεγονός ότι οι Εγγλέζοι εξοπλίζαν τον ΕΛΑΣ. Δεν υπάρχει καμιά αντίφαση.

Η πολιτική των εγγλέζων εν τόσο πολυεπίπεδη που εν μπορείς να την καταρρίπτεις με μια φαινομενική αντίφαση. Αν ήταν τόσο φανερή η εγγλέζικη πολιτική πως εχρησιμοποίαν το Χίτλερ εναντίων του κομμουνισμού φυσικά και θα αποτύγχανε μόνο και μόνο με την οργή του κόσμου ενάντια στους εγγλέζους.

Οι Εγγλέζοι εξοπλίζαν τζιαι το σοβιετικό στρατό. Δεν σημαίνει ότι εν εχρησιμοποιήσαν το 3ο Ράιχ για να μπλοκάρουν τον κομμουνισμό στην Ευρώπη.

Είσαι απίστευτος. Εν έσιει έτσι πράμα μαζί σου. Φαίνεται να είσαι πολλά ισχυρογνώμονας τζιαι να χάνω την ώρα μου μαζί σου.

Προσπάθα να προσβάλεις τα επιχειρήματα μου τζιαι μεν μου αναμασάς πράματα τα οποία ήδη συζητηθεί.

Νέα Σαλαμίνα είπε...


Νάνι-Νάνι το παιδί μας κάνει.
Δηλαδή σύμφωνα με τη λογική του ανορθωσιάτη δεν υπάρχουν φασίστες εκτός Ιταλίας επειδή ο φασισμός είναι ιταλικής προέλευσης, μάλιστα. Ύστερα μας λέει πως δεν είναι φασίστας και ενοχλήται όταν του αποδίδουμε αυτόν τον χαραχτηρισμό. Όταν δικαιολογεί τον κάθε φασίστα σε όλες τις εποχές και τις πράξεις τους, όταν συμφωνεί με τις πολιτικές και την ταχτική τους, όταν συμφωνεί με διάφορες πτυχές της ιδεολογίας τους , τι άλλο από φασίστας είναι; Του θέτεις ερωτήματα και ή θα απαντήσει άλλα των άλλων, ή θα εξαφανιστεί και θα παρουσιαστεί σε άλλη ανάρτηση και θα επαναλάβει τα χιλιογραφόμενα του.

Ανώνυμος είπε...

Μην εκπλήττεσαι φίλε μου. Πρόκειται για πληρωμένα τσογλάνια με καθήκον να σερφάρουν στο διαδίκτυο και με διάφορα ψευδώνυμα να προσπαθούν να διαστρέψουν την αλήθεια.

Μιχάλης είπε...

@ Ανόρθωση

Πάμπο, έχει δίκαιο ο κόσμος και αγανακτά μαζί σου.

Έχεις κάποιες περίεργες οπτικές του τύπου «ο αστυνομικός είναι όργανο, το μπουζούκι είναι όργανο, άρα ο αστυνομικός είναι μπουζούκι».

Ο ανώνυμος μπήκε στον κόπο και σου εξήγησε ορισμένα πράγματα αλλά εσύ στον κόσμο σου και στην… ιδεοληψία σου.

Εντελώς ανιστόρητα επιμένεις ότι ο Μεταξάς ήταν απλά ένας πατριώτης και τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο.

Απάντησε σε παρακαλώ στις πιο κάτω ερωτήσεις:

1. Αλήθεια, γνωρίζεις τι απάντησε το 1914 όταν οι Άγγλοι ζήτησαν από την Ελλάδα να μπει σαν σύμμαχος τους στον πόλεμο και να δώσουν την Κύπρο στην Ελλάδα, ποια ήταν η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης;
Και γιατί δόθηκε η απάντηση που δόθηκε και ποιος ήταν ο ρόλος του βασιλιά και του Μεταξά;
2. Γνωρίζεις ποια ήταν η στάση του Μεταξά έναντι της μικρασιατικής εκστρατείας;
3. Γνωρίζεις ποιος μετονόμασε το 1938 την οδό αποστόλου Παύλου στη Θεσσαλονίκη σε οδό Μουσταφά Κεμάλ (Ατατούρκ) το 1938;
4. Γνωρίζεις ποιος έδωσε έγκριση για αγορά με ελληνικό δημόσιο χρήμα το σπίτι που λέγεται ότι γεννήθηκε ο Μουσταφά Κεμάλ και το δώρισε στο τουρκικό κράτος;
5. Γνωρίζεις ποιος θεωρούσε ότι ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι δεν εκπροσωπούσαν σωστά την ιδεολογία τους, λέγοντας ότι «Επομένως , αν ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι αγωνίζονταν πραγματικά για την ιδεολογία που υψώσανε για σημαία έπρεπε να υποστηρίζουν παντού την Ελλάδα με όλη τους την δύναμη.»;

Αναμένω απαντήσεις φίλε μου…

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ είπε...

1.H Κυβερνηση Ζαιμη και ο βασιλιας ηταν αντιθετοι ,υποστηριζαν ουδετερη σταση,μαζι και ο Μεταξας.

2.Ο Μεταξας ηταν αντιθετος με την Μικρασιατικη εκστρατεια και προεβλεψε την ηττα,χωρις να σημαινει οτι συμφωνω.

Για το 3 και το 4 η απαντηση ειναι ο Μεταξας χωρις να γνωριζω υπο ποιες συνθηκες το εκανε,χωρις να σημαινει και παλι οτι συμφωνω μαζι του.

5.Γνωριζω φιλε και τηνομιλια του στα μεσα της εποχης που εξηγουσε τους λογους του οχι,αλλα καλλιστα μπορουσε να συνεργαστει με τους "ομοιδεατες" του "πουλωντας" κομματια του Ελληνικου κρατους ,αποφευγοντας τον πολεμο,και να "καθαριζαν"απο κοινου την Ελλαδα απο τους κουμμουνιστες,ομως επραξε το αντιθετο,και αυτο πρεπει να του πιστωθει.


Δικαιωμα του καθενος να αγανακτα,φτανει να μην βριζει και να προσβαλλει(δεν το εκανε κανεις),ειναι κριμα ομως να προσπαθουμε να βρισκουμε παντου σκιες και οσο για την Ελληνικη ψυχη,οσοι φιλε νοιωθουν Ελληνες και εννοω ολους(και εσενα) ανεξαρτητως πολιτικης ιδεολογικης και κομματικης προελευσης,και κατανοουν το βαρος και την κληρονομια που κουβαλουν,πιστευω,τους κανει να διαφερουν,θυμιζω και την δηλωση του Τζωρτσιλ."Οι ηρωες πολεμουν σαν Ελληνες".

Μιχάλης είπε...

@ ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ

Θα αρχίσω από το τέλος.
Γράφεις:
«ειναι κριμα ομως να προσπαθουμε να βρισκουμε παντου σκιες και οσο για την Ελληνικη ψυχη, οσοι φιλε νοιωθουν Ελληνες και εννοω ολους (και εσενα) ανεξαρτητως πολιτικης ιδεολογικης και κομματικης προελευσης, και κατανοουν το βαρος και την κληρονομια που κουβαλουν, πιστευω, τους κανει να διαφερουν».

Στην ουσία δεν απάντησες στα ερωτήματα, αλλά επιβεβαίωσες κάτι.
Ότι πρέπει οπωσδήποτε να πιστώνουμε κάποιον θετικά επειδή είναι Έλληνας.

Σε ρώτησα:
1. Γνωρίζεις τι απάντησε το 1914 όταν οι Άγγλοι ζήτησαν από την Ελλάδα να μπει σαν σύμμαχος τους στον πόλεμο και να δώσουν την Κύπρο στην Ελλάδα, ποια ήταν η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης;
Απάντησες:
1.H Κυβερνηση Ζαιμη και ο βασιλιας ηταν αντιθετοι, υποστηριζαν ουδετερη σταση, μαζι και ο Μεταξας.

Δυστυχώς η πρόταση ουδετερότητας ήταν του Μεταξά και υιοθετήθηκε από τους άλλους δύο. Και η ουδετερότητα τότε σήμαινε στάση υπέρ της Γερμανίας.
Το επιχείρημα του ήταν ότι νικητές στον πόλεμο θα ήταν των Γερμανών και των συμμάχων του, νεότουρκων, αυστριακών και βουλγάρων.
Σημείωσε ότι ο Κάιζερ της Γερμανίας ήταν γαμπρός του βασιλιά της Ελλάδας.
Ο Βενιζέλος ήταν υπέρ της συμμαχίας αλλά τον ανάγκασαν σε παραίτηση και ανάλαβε ο Ζαΐμης. (Ιστορία των Ελλήνων τ. 12)
Γι’ αυτό και οι Άγγλοι τους πρότειναν την παραχώρηση στρατιωτικών διευκολύνσεων στο Αργοστόλι της Κεφαλληνίας και είσοδο στον πόλεμο, με αντάλλαγμα την Κύπρο.
Ο Μεταξάς τότε είχε απαντήσει ότι δεν ανταλλάζεις ένα ελληνικό έδαφος με ένα άλλο.

Αυτή η απάντηση είναι πατριωτική;
Στο κάτω κάτω ήταν υπέρ της Κύπρου;
Πού διαβλέπεις πατριωτισμό σε αυτή τη στάση;


Σε ρώτησα:
2. Γνωρίζεις ποια ήταν η στάση του Μεταξά έναντι της μικρασιατικής εκστρατείας;
Απάντησες:
2.Ο Μεταξας ηταν αντιθετος με την Μικρασιατικη εκστρατεια και προεβλεψε την ηττα, χωρις να σημαινει οτι συμφωνω.

Η θέση του Μεταξά στο θέμα ήταν ότι οποιαδήποτε ελληνική παρέμβαση ή και σκέψη για ενσωμάτωση της Μικράς Ασίας θα συνιστούσε “αποικιοκρατική πράξη“ και η Ελλάδα θα μετατρεπόταν σε “αποικιοκρατική χώρα”.

Ωραία, δεν συμφωνείς. Κατά τη γνώμη σου ήταν πατριωτική η στάση του;

Μιχάλης είπε...

Σε ρώτησα:
3. Γνωρίζεις ποιος μετονόμασε το 1938 την οδό αποστόλου Παύλου στη Θεσσαλονίκη σε οδό Μουσταφά Κεμάλ (Ατατούρκ) το 1938;
4. Γνωρίζεις ποιος έδωσε έγκριση για αγορά με ελληνικό δημόσιο χρήμα το σπίτι που λέγεται ότι γεννήθηκε ο Μουσταφά Κεμάλ και το δώρισε στο τουρκικό κράτος;
Απάντησες:
Για το 3 και το 4 η απαντηση ειναι ο Μεταξας χωρις να γνωριζω υπο ποιες συνθηκες το εκανε, χωρις να σημαινει και παλι οτι συμφωνω μαζι του.

Δύο παρατηρήσεις: α) εδώ βάζεις τον παράγοντα «συνθήκες», ενώ σε άλλες περιπτώσεις δεν το κάνεις.
β) Ούτε μ’ αυτό συμφωνείς.

Η ερώτηση είναι σαφής: Ήταν πατριωτική πράξη αυτή;

Σε ρώτησα:
5. Γνωρίζεις ποιος θεωρούσε ότι ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι δεν εκπροσωπούσαν σωστά την ιδεολογία τους, λέγοντας ότι «Επομένως , αν ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι αγωνίζονταν πραγματικά για την ιδεολογία που υψώσανε για σημαία έπρεπε να υποστηρίζουν παντού την Ελλάδα με όλη τους την δύναμη.»;
Απάντησες:
5.Γνωριζω φιλε και την ομιλια του στα μεσα της εποχης που εξηγουσε τους λογους του οχι, αλλα καλλιστα μπορουσε να συνεργαστει με τους "ομοιδεατες" του "πουλωντας" κομματια του Ελληνικου κρατους, αποφευγοντας τον πολεμο, και να "καθαριζαν"απο κοινου την Ελλαδα απο τους κουμμουνιστες,ομως επραξε το αντιθετο,και αυτο πρεπει να του πιστωθει.

Αφού γνωρίζεις την ομιλία του, φαντάζομαι θα διάβασες ότι υπήρχαν συνεχείς διαβεβαιώσεις από τη Ρώμη, τη Βουδαπέστη και τα Τίρανα ότι αν η Ελλάδα παρέμενε ουδέτερη δεν κινδύνευε.
Φαντάζομαι θα ξέρεις ποιος απέκρυψε ότι ο τορπιλισμός της «Έλλης» έγινε από τους Ιταλούς.

«Ομολογώ ότι εμπρός εις την φοβεράν ευθύνην της αναμίξεως της Ελλάδος εις τέτοιον μάλιστα πόλεμον, έκρινα πώς καθήκον μου ήτο να δω εάν θα ήτο δυνατόν να προφυλάξω τοv τόπον από αυτόν έστω και δια παντός τρόπου, ο οποίος όμως θα συμβιβάζετο με τα γενικώτερα συμφέροντα του Έθνους. Εις σχετικάς βολιδοσκοπήσεις προς την κατευθυνσιν τον Άξονος μου έδόθη να εννοήσω σαφώς ότι μόνη λύσις θα μπορουσε να είναι μία εκουσία προσχώρησιν της Ελλάδος εις την “Νέαν Τάξιν”. Προσχώρησις που θα εγένετο όλως ευχαρίστως δεκτή από τον Χίτλερ “ως εραστήν του Ελληνικού πνεύματος”.

Και πρόσθετε:
«δια να αποφύγωμεν τov πόλεμον, να γίνωμεν εθελονταί δούλοι και να πληρώσωμεν αυτήν την τιμήν… με το άπλωμα του δεξιού χεριού της Ελλάδος προς ακρωτηριασμόν από την Ιταλίαν και του αριστερού προς ακρωτηριασμόν από την Βουλγαρίαν. Φυσικά δεν ήτo δύσκολον να προβλέψη κανείς ότι εις μίαν τοιαύτην περίπτωσιν οι Άγγλοι θα έκοβαν και αυτοί τα πόδια της Ελλάδος. Και με το δίκαιόν των.»

Αν κατάλαβες σωστά, ο Μεταξάς εξηγεί γιατί δεν αποδέχθηκε τις ιταλικές αξιώσεις.
Το λέει στην κατάληξη της ομιλίας του: «Θα εδημιουργούντο έτσι όχι δύο, όπως το 1916, αλλά τρείς αυτήν την φοράν Ελλάδες».

Αυτό δεν έχει να κάνει με την πεποίθηση σου ότι ο Μεταξάς δεν ήταν φασίστας.

Τελειώνοντας σημειώνω ότι η ιδεοληψία σου να παρουσιάζεις τον Μεταξά ως πατριώτη επειδή είπε το Όχι, χωρίς να εξετάζεις τι έκανε, αντιφάσκει με εκείνα που λες ότι δεν συμφωνείς.
Τα προσπερνάς με ένα «δεν συμφωνώ» και τελείωσε;
Σε ρωτώ ξανά, ήταν πατριωτικές πράξεις οι συγκεκριμένες;

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ είπε...

1.Ο πατριωτισμος του Μεταξα εχει να κανει με την Ελλαδα και σ αυτη την περιπτωση με την γνωμη του για την εκβαση του πολεμου,η ουδετεροτητα εδω εχει να κανει με τα συμφεροντα της Ελλαδος και οχι της Γρμανιας.

2.Δεν ξερω που βρηκες αυτην την δηλωση του Μεταξα,οι λογοι της αντιθεσης του ηταν καθαρα στρατιωτικοι,πιθανον και πολιτικοι αφου ηταν αντιβενιζελικος.

3 και 4.
Ασφαλως και δεν ειναι πατριωτικη πραξη.

5.Αν η Ελλαδα παρεμενε ουδετερη ,συμφωνα με την ομιλια του στα μεσα,οι Βουλγαροι και οι Ιταλοι αξιωναν κομματια του Ελληνικου κρατους, για αυτο μιλουσε για ακροτηριασμο,και στην ιδια ομιλια που επιβαιβεωνει και τα πιο πανω μιλα και για τον τορπιλισμο της Ελλης και οτι εκανε το παν για να αποτρεψει τον πολεμο,τι σημαινει τον απεκρυβε,προσπαθουσε πολυ απλα να προστατεψει την πατριδα του απο τον πολεμο ,αν διαβασεις ολοκληρομενη την δηλωση του καταλαμβαινεις οτι ζυγισε ολες τις καταστασεις και πηρε την πιο σωστη και συμφερουσα αποφαση για την πατριδα του.

Ακομα καταριπτοντε οι πιο κατω επισημανσεις του ανωνυμου που δεν σχολιασες και προφανως συμφωνεις,με το οτι ο Μεταξας βολιδοσκοπουσε ακομα και τον Χιτλερ.


-Ο Μεταξάς ήταν φασίστας προσκείμενος στους Εγγλέζους και όχι στους Γερμανούς.

-Εδούλεφκε για τα εγγλέζικα συμφέροντα

Τ-ζιαι τούτα γιατί ο Μεταξάς δεν ήταν ποτέ σύμμαχος του άξονα αλλά των εγγλέζων.