Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ Ή ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ;


Είναι λοιπόν η Κύπρος ένα πολυπολιτισμικό νησί ή ένα ελληνικό νησί;
Το ένα αναιρεί το άλλο;
Αυτό είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί διότι το τελευταίο διάστημα λέγονται και γράφονται πολλά για το θέμα αυτό.
 
Η μονόπλευρη και μονοδιάστατη θεώρηση της ιστορίας της Κύπρου θέλει την Κύπρο Ελληνική και μόνο και στέλλει στο πυρ το εξώτερον κάθε άλλη άποψη.
Από την άλλη πλευρά υπάρχει η ακριβώς αντίθετη άποψη. Ότι η Κύπρος είναι πολυπολιτισμική και όχι Ελληνική.

Θεωρώ ότι και οι δύο θέσεις αυτού του τύπου είναι εκ των πραγμάτων και ιστορικά λανθασμένες και θα προσπαθήσω πολύ συνοπτικά να καταθέσω τις απόψεις μου.

Διαβάζω σε ένα άρθρο του πρώην συνδικαλιστή Α. Βασιλείου στη Σημερινή της 19ης Φεβρουαρίου 2011:
«Στην Κύπρο, ένας είναι ο κυρίαρχος πολιτισμός από της αυγής της ιστορίας. Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ, πράγμα που επιβεβαιώνει καθημερινά η αρχαιολογική σκαπάνη. Υπεράνω δε της Γης τα πάντα και σε όλους τους τομείς είναι δημιουργήματα των ελληνικής καταγωγής αυτοχθόνων κατοίκων τής Κύπρου. Η Κύπρος είναι κοιτίδα ελληνικού πολιτισμού από της αυγής της ιστορίας και λίκνο Ορθοδοξίας εδώ και δυο χιλιάδες χρόνια».

Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι σε αυτή την παράγραφο συνυπάρχουν η αλήθεια και το ψέμα.
Θα συμφωνήσω ότι στα αρχαία χρόνια στην Κύπρο κυριάρχησε ο Ελληνικό Πολιτισμός τον οποίο διαδέχθηκε στη συνέχεια ο χριστιανικός.

Όμως η Κύπρος δεν ήταν Ελληνική από την αυγή της ιστορίας της.

Στην προϊστορική εποχή όλα τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού ήταν άγνωστης εθνικής προέλευσης.
Αυτοί δημιούργησαν το δικό τους πολιτισμό του τύπου Χοιροκοιτίας, Καλαβασού κλπ..
Αυτοί δεν ήταν Έλληνες αλλά όπως ήδη ανάφερα ήταν άγνωστης καταγωγής και οι οποίοι ανάπτυξαν σχέσεις, ιδιαίτερα στις εποχές του χαλκού με τις γειτονικές χώρες.

Στη συνέχεια ήρθαν οι Μυκηναίοι και άρχισε η επαφή των ντόπιων με τον Ελληνικό Πολιτισμό. Από το σημείο αυτό ξεκινά ο εξελληνισμός των κατοίκων της Κύπρου.
Από το σημείο αυτό και μετά η Κύπρος μεταμορφώνεται από κάθε άποψη και ακολουθεί παράλληλη πορεία με τις υπόλοιπες ελληνικές πόλεις, κράτη, βασίλεια.
Άρα, η άποψη που θέλει την Κύπρο ελληνική από τις απαρχές της ιστορίας της είναι λανθασμένη και καταρρίπτεται από την ίδια την ιστορία.

Αν και το ελληνικό στοιχείο ήταν κυρίαρχο στο νησί, οι επηρεασμοί από τις γύρω περιοχές ήταν (και είναι) εμφανείς.

Στη συνέχεια έρχονται οι Ρωμαίοι που φέρνουν μαζί τους τον δικό τους (παραπλήσιο με τον Ελληνικό) πολιτισμό.
Η Κύπρος είναι διάσπαρτη από μνημεία της ελληνικής και ρωμαϊκής περιόδου, επομένως δεν μπορούμε να απορρίψουμε ούτε αυτό το στοιχείο.

Ακολουθούν ανατροπές και αλλαγές κατακτητών και φτάνουμε στα χρόνια της Οθωμανοκρατίας και της Αγγλοκρατίας.
Εδώ θα σημειώσω ότι η μόνη προσπάθεια που έγινε για να αλλάξει ο πολιτισμός των Κυπρίων ήταν από τους Φράγκους. Και εδώ πρέπει να διευκρινίσουμε ότι οι Φράγκοι αποδείχτηκαν οι πιο στυγνοί αφού επιδίωκαν με το ζόρι να μετατρέψουν τους Κύπριους από ορθόδοξους σε Παπικούς χριστιανούς.

Όλους αυτούς τους αιώνες η Κύπρος ως κέντρο της περιοχής από άποψης γεωφυσικής, γεωστρατηγικής και οικονομικής υπήρξε πόλος έλξης ανθρώπων από όλες τις γνωστές φυλές της περιοχής.
Μαζί με τους κατακτητές οι σχέσεις αυτές άφησαν τα αποτυπώματα τους στην Κυπριακή κοινωνία.
Εντούτοις οι Κύπριοι κατάφεραν να συμβιώνουν με όλα αυτά τα ξένα στοιχεία και να τα αφομοιώνουν, χωρίς να αλλοιώνεται η δική τους φυσιογνωμία.
Κλασικό παράδειγμα είναι η γλώσσα που εξακολουθεί (και θα εξακολουθήσει) να είναι η Ελληνική αλλά με διάφορες προσμίξεις που δημιούργησαν την Κυπριακή Διάλεκτο.

***
  
Κάποιοι σήμερα, για καθαρά πολιτικούς λόγους, προσπαθούν να μας πείσουν ότι γίνεται προσπάθεια «επιβολής» του πολυπολιτισμού με στόχο να αλλάξει ο χαρακτήρας των Ελλήνων της Κύπρου!
Και ανακάλυψαν αυτή την προσπάθεια τα τελευταία 2 και κάτι χρόνια που στην διακυβέρνηση του τόπου βρίσκεται ο Δ. Χριστόφιας.

Χωρίς να το λένε αμφισβητούν ακόμα και αυτά που γράφουν τα σχολικά βιβλία ιστορίας και προσπαθούν να δώσουν την εντύπωση ότι ο όρος πολυπολιτισμός αντιβαίνει στην ελληνικότητα.

Το δυστύχημα είναι ότι αυτοί που προβάλλουν αυτούς τους ισχυρισμούς συνοδεύουν τα επιχειρήματα τους με ένα σωρό ρατσιστικές αναφορές του τύπου, τι πρόσφεραν στον πολιτισμό μας οι ινδοί, οι πακιστανοί και οι αραβικής καταγωγής, το έγκλημα αυξήθηκε λόγω των αλλοδαπών κλπ.

ΓΙΑΤΙ ΣΙΩΠΟΥΣΑΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ;

Το «περίεργο» στην όλη υπόθεση είναι ότι όλοι αυτοί οι «ακραιφνείς» Έλληνες ξύπνησαν τα τελευταία δυόμισι χρόνια και προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι αναφορές για πολυπολιτισμό στην Κύπρο γίνονται επί διακυβέρνησης Χριστόφια και στόχο έχει τον αφελληνισμό μας.

Γιατί, άραγε, δεν διαμαρτύρονταν όλοι αυτοί όταν και επί προηγούμενης διακυβέρνησης γινόταν λόγος για πολυπολιτισμική Κύπρο;
Γιατί παραπλανούν;
Και γιατί παραπλανούν συνειδητά; Κι εδώ είναι το πρόβλημα.

Στις 15 Οκτωβρίου 2005 ο Υπ. Εργασίας της κυβέρνησης Παπαδόπουλου Χρ. Ταλιαδώρος μίλησε στην Ζ΄ Ετήσια Συνδιάσκεψη του Επαρχιακού Συμβουλίου Ευημερίας Πάφου, με θέμα: «Η σύγχρονη πολυπολιτισμική κυπριακή κοινωνία, τα κοινωνικά προβλήματα που δημιουργούνται και τρόποι αντιμετώπισής τους».

Είπε μεταξύ άλλων ότι «Η Κύπρος λόγω της γεωγραφικής της θέσης αποτελούσε
ανέκαθεν κομβικό σημείο συνάντησης λαών με ποικίλα πολιτισμικά χαρακτηριστικά. Στο σταυροδρόμι αυτό της Ανατολής και της Δύσης, η Κύπρος ως κράτος αλλά και ως λαός έχει φυσιολογικά οδηγηθεί εδώ και χρόνια στην κατανόηση της ανάγκης για ειρηνική συνύπαρξη.
Οι διαφορετικοί πολιτισμοί θα πρέπει να μάθουν να ζουν δίπλα-δίπλα, με ειρηνικές ανταλλαγές, να διδάσκονται ο ένας από τον άλλο, να μελετούν ο ένας την ιστορία του άλλου, τα ιδανικά του, την τέχνη και την κουλτούρα του. Πρέπει, δηλαδή, να έχουμε
μια πολιτιστική και πνευματική αλληλοπεριχώρηση και ανταλλαγή δυνατοτήτων προς αμοιβαίο πλουτισμό και προς όφελος της ειρήνης».
Ολόκληρο το κείμενο μπορείτε να το δείτε εδώ: http://www.mlsi.gov.cy/mlsi/mlsi.nsf/All/8EE6BCEFEF7D45F8C225709E002E27BF/$file/05101001%CE%95%CE%A3%CE%95%20%CE%A0%CE%AC%CF%86%CE%BF%CF%85.pdf

Συνεπώς καταρρίπτεται πανηγυρικά ο ισχυρισμός ότι οι αναφορές για πολυπολιτισμική Κύπρο άρχισαν να εμφανίζονται επί διακυβέρνησης Χριστόφια.

Γιατί δεν διαμαρτυρήθηκαν τότε αυτοί οι κύριοι;
Πού ήταν όταν οι ίδιες απόψεις και θέσεις διατυπώνονταν και επί προηγούμενης διακυβέρνησης;

***

Από την άλλη διατυπώνω την πλήρη διαφωνία μου και με την άλλη άποψη που θέλει τους Κύπριους να μην είναι Έλληνες.
Μόνο και μόνο η γλώσσα (διάλεκτος) πιστοποιεί του λόγου το αληθές.

Ούτε θεωρώ ότι η εμμονή στην Ελληνικότητα της Κύπρου και εμάς των Ε/κυπρίων δημιουργεί πρόβλημα στην επίλυση του κυπριακού.

Πρόβλημα δημιουργούν οι ακραίες απόψεις όπως του προαναφερόμενου αρθρογράφου και όχι η ελληνικότητα μας.

Η άποψη που έχουν κάποιοι ότι το κυπριακό θα λυθεί όταν απαρνηθούμε την εθνική μας καταγωγή (τόσο οι Ε/κύπριοι όσο και οι Τ/κύπριοι) ή εμμένοντας στην εθνική καθαρότητα της Κύπρου είναι εκτός πραγματικότητας.
Διότι η επιρροές τόσο από την Κύπρο όσο και από την Ελλάδα δεν θα πάψουν να υπάρχουν.

Επομένως καλά θα κάνουμε να δούμε τις πραγματικότητες και να μη δημιουργούμε ένα ιδανικό και φανταστικό κόσμο που καμία σχέση έχει με την πραγματικότητα.


93 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ούτε εγώ πιστεύω ότι η ελληνικότητα μας επηρεάζει τη λύση του κυπριακού.

ΕΛΛΗΝΑΣ είπε...

Εντάξει κ. Μιχάλη αλλά δεν πρέπει να αρνηθούμε την ελληνικότηταν μας.
Διότι έτσι θα σβίσουμε σαν έθνος στην Κύπρο.

Και αφού η Κύπρος είναι ελληνική τι γυρεύουν οι τούρκοι;
Δεν πρέπει να μας αφήσουν μόνους μας αφού η Κύπρος είναι ελληνική;

νεος είπε...

Μιχάλη ακουμπάς νομίζω τον τύπο των ήλων! Επροσπάθησε τζιαι εγώ κατά καιρούς...
Πριν μπω σε σχόλια να κάμω δκυο ερωτήσεις:
1) Το απόλυτο μας σύμβολο εν η Αφροδίτη, τούτη η θεά εν ελληνική; Ή εν Κυπριακό δάνειο στον ελληνορωμαϊκό πολιτισμό;
2) Μπορεί να βρεθεί ετυμολογία της λέξης "Κύπρος" στα ελληνικά;
.........................
Το ότι στην Κύπρο εγράφετουν ως τα χρόνια του Ευαγόρα η ελληνική με την Κυπροσυλλαβική γραφή εν μας λαλεί τίποτε;

Οι Μυκηναίοι ήβραν στην Κύπρο πολιτισμό τζιαι μάλιστα αρκετά προηγμένο. Τα σταυρόσχημα ειδώλια στο Πωμό εν του 3000 π.Χ. αν δεν κάμνω λάθος, 2000 χρόνια πριν έρτουν οι Αχαιοί.
Τούντα σταυρόσχημα εν οι πρόδρομοι του ίδιου του σταυρού.
Τα σταυρόσχημα με τον κύκλο (τρύπα) στην κορυφή ήταν το "κρατικό" σύμβολο στα νομίσματα ακόμα τζιαι του Ευαγόρα της Σαλαμίνας.
Τούτο το σύμβολο εν το αστρολογικό σύμβολο της Αφροδίτης τζιαι το σύμβολο του χαλκού στη χημεία!

Ε, έσιει τζιαι η Κύπρος μιαν συνεισφορά ρε παιθκιά στον παγκόσμιο πολιτισμό. Ας μεν εθελοτυφλούμε αλλά να είμαστε τζιαι περήφανοι!

Από εκεί και πέρα ναι, η Κύπρος τα τελευταία 3000 χρόνια εν μέρος του ελληνισμού στο μεγαλύτερο της μέρος (είχαμε τζιαι μεγάλες ευρωπαϊκές και φοινικικές κοινότητες, εν γνωστό) τζιαι αργότερα του ελληνορωμαϊκού τζιαι ρωμιοσύνης.

Επί φραγκοκρατίας εν είχαμε προσμίξεις;

Τα επίθετα "φυσέντζου" ας πούμε που σχεδόν πάντα "συνοδεύονται" με γιάλλουρους τζιαι ξανθούς (ειδικά στην Καρπασία) εν μας λαλούν τίποτε;

Υπάρχουν επίσης τζιαι διάφορες ενδείξεις για τους "μαυρουδίες" τζιαι την καταγωγή τους που την Αίγυπτο όταν οι Τούρκοι παρέδωσαν την διοίκηση σε Αιγύπτιους πριν την αγγλοκρατία λόγω οικονομικών δυσχερειών...

Τζιαι άλλα πολλά-πολλά παραδείγματα ....

Τα συνεκτικά στοιχεία εν η θρησκεία τζιαι η γλώσσα. Με το να βαφτιστείς ορθόδοξος τζαι με το να μιλάς ελληνικά, αυτόματα μπαίνεις στο "εθνος", αποκτάς σιγά-σιγά τα έθιμα του έθνους τζιαι νιώθεις ότι ανήκεις στο σύνολο.
Πως εκρατήσαν οι Λατίνοι ή οι Μαρωνίτες τις εθνικές τους κοινότητες τζιαι την διαφορετικότητά τους;
Τζιαι εν τέλη, πως εδημιουργήθηκεν η Τ/Κ κοινότητα;

Η γλώσσα τζιαι το θρήσκευμα κάμνουν τα έθνη.

Τζιαι τα έθνη εβολεύκαν την παλιά καπιταλιστική-ιμπεριαλιστική τάξη, για αυτό τζιαι τα αναπτύξαν σε βάρος των μεγάλων τζιαι πολυεθνικών αυτοκρατοριών.

Η νέα όμως καπιταλιστική-ιμπεριαλιστική τάξη, θέλει ανασύσταση του πολυεθνισμού τζιαι την υποταγή των εθνών σε μεγάλες "αυτοκρατορίες"...

Εμείς σαν αριστεροί, διεθνιστές, ανθρωπιστές θέλουμε τον κάθε άνθρωπο ελεύθερο τζιαι συνειδητοποιημένο. Να θωρεί ξεκάθαρα τον εχθρό του, τζιαι ο εχθρός του εν ο πόλεμος!

Ο έλληνας έννεν ο περιχαρακωμένος τζιαι ο κομπλεξικός που θωρεί την μαντίλα τζιαι παθαίνει παράκρουση!

Ο Έλληνας εν ο μεγάλος δημοκράτης, ο φιλοσοφημένος, ο γνώστης της ανθρώπινης φύσης, ο Σωκρατικός, ο Στωικός!

Τούτη ούλλη η παράκρουση των εθνικιστών απλά αποδεικνύει το ότι έννεν καθόλου σίγουροι για τη δύναμη του πολιτισμού τους.
Αν ήταν αληθινοί έλληνες εν θα είχαν τέθκοιαν συμπεριφορά, θα επιστευκαν στην δύναμη που λαλούν πως κουβαλών τζιαι εν θα σιέζουνταν μπροστά στην πολυπολιτισμικότητα.

Επιβίωσεν 3000 χρόνια η ελληνικότητα μες τον λαό, διαμέσου επιτήδιων κατακτητών που επροσπάθησαν να μας αλλάξουν το έθνος μας, τζιαι εννά φοηθούμε τους φιλοξενούμενους;

Οι εθνικιστές φοούνται γιατί ακριβώς εχάσαν τη πίστη τους σε τούτο που λαλούν ότι πιστεύκουν!

Disdaimona είπε...

Εξαίρετο το σχόλιο του νέου ελληνοκύπριου.

Να καταθέσω ένα μέρος τζαι του δικού μου προβληματισμού.
Βλέπω μπροστά μου ένα ερώτημα: η κύπρος είναι ελληνική ή πολυπολιτισμική;

Αντερωτώ στο ερώτημα τούτο:

1. μόνο τούτες τες θκυό επιλογές έχω για απάντηση; Τζαι αν ναι,γιατί μόνο τούτες τες θκυό; Γιατί η ερώτηση να μεν ήταν : η κύπρος είναι ελληνική, πολυπολιτισμική ή τίποτε που τα πιο πάνω;

2. ποιος θέτει τούτης της υφής τα ερωτήματα; Ο ιστορικός, η ίδια η ιστορία, η εμπειρία του σημερινού κυπραίου, η παιδεία ως είχε και έχει, ποιος; Γιατί από τη στιγμή που ορίζεται ένα ερώτημα ταυτόχρονα καθορίζει τζαι τα όρια της αλήθκειας.
Είτε το έναν εν αλήθκεια είτε το άλλο, σωστά;

Αντερωτώ επίσης ως προς τα σημαινόμενα του κειμένου:
1. ο πολιτισμός είναι μια θετική έννοια; Εν μια έννοια δηλαδή που προσδιορίζει αυστηρά τζαι μόνο θετικά την ιστορία ενός λαού; Αποκλείεται ένας πολιτισμός να έσιει βάρβαρα τζαι θετικά τζαι επικύνδινα τζαι οφέλημα τζαι δημιουργικά τζαι καταστροφικά στοιχεία; Εν μια ενότητα αυτό που αποκαλούμεν πολιτισμό η οποία δύναται να μας κάμνει είτε περήφανους είτε ντροπιασμένους αλλά όι τζαι τα θκυό για παράδειγμα; Αποκλείεται να είμαστεν έλληνες τζαι να έχουμε τζαι λόγους να ντρεπούμαστε γι αυτό δηλαδή;

2. Μήπως ο λόγος που μας υπεραπασχολεί το θέμα της εθνικής μας καταγωγής εν επειδή θεωρούμεν ακριβώς ότι η απάντηση μας «κληροδοτεί» ταυτόχρονα ένα θετικό προσδιορισμό μόνο; Αν δηλαδή η απάντηση ήταν: η κύπρος δεν είναι ούτε ελληνική ούτε πολυπολιτισμική εν κυπριακή με την έννοια της πρόσμιξης διάφορων πολιτισμών, άλλων πιο πολλά άλλων πιο λλίον, με έναν μοναδικό τρόπο που σε κανένα άλλο μέρος της γης ούτε των συνιστούντων πολιτισμών που την αποτελούν εν συναντάται, τούτον αφαιρεί μας το «θετικό» της ύπαρξης μας ως ιστορικών υποκειμένων μέσα στους αιώνες;

3. Τελικά πόθεν κρίνεται αν κάτι εν σπουδαίος πολιτισμός; Τζαι ποιος αποφασίζει αν τα κουζούθκια των αρχαίων ελλήνων εν καλλύτερα που τα κουζούθκια των αρχαίων κινέζων;

Τούτες τες ερωτήσεις τζαι πολλές άλλες βάλλω τες για να θέσω το εξής:
Πότε επιτέλους θα απομυθοποιήσουμεν την έννοια του «πολιτισμού»; Πότε θα καταλάβουμεν ότι ο κοσμος μέσα στους αιώνες εν ένας πολύχρωμος πίνακας χωρίς κέντρο; Πότε θα στολίσουμεν την ευφυία μας τζαι την ανθρωπιά μας με ολόκληρο τον πίνακα; Πότε θα σταματήσει να εξαρτάται η αυτοεκτίμηση μας ως λαού που το αν είμαστε το ένα ή το άλλο;

Έχω την άποψη πως το μεγάλο πρόβλημα με το ζήτημα της εθνικής μας καταγωγής δεν είναι η δυσκολία μας απέναντι στην πολυπολιτισμικότητα, τζαι το πρόβλημα μας δεν θα το λύσουμε όταν μάθουμε να αποδεχόμαστε τους άλλους. Το πρόβλημα μας είναι να μάθουμε να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας ως θετική ιστορική καταγραφή που όπως είπεν τζαι ο νέος ελληνοκύπριος κάμνει μας περήφανους 2000 πριν την απαρχή των προσμίξεων. Τζαι πως το πρόβλημα δεν θα λυθεί αν δεν μάθουμε να υποπτευούμαστεν την ικανότητα μας στη διερώτηση.

Ανώνυμος είπε...

«Πότε θα καταλάβουμεν ότι ο κοσμος μέσα στους αιώνες εν ένας πολύχρωμος πίνακας χωρίς κέντρο;»
Εεεεεε....What the fuck is he/she talking about?

Ανώνυμος είπε...

αριστερε διεθνιστη μιχαλακη διεθνιστικη η κυπρος εγινε με το τελος του κομμουνισμου και την εισβολη δυστυχων.....ρωσσων ρουμανων κλπ.τοτε που ο κληριδης εφερνε παλαιστινιους που τους δερνουν σημερα οι ιδιοι οι δεξιοι κουρδους κλπ.φυσικα τωρα το κομμουνιστικο καθεστως εβαλε μπρος την μηχανη για πληρη ξενοποιηση της κυπρου ελεω ψηφων βλεποντας πως ο πολιτης ξυπνησε και στηριξει αλλα κομματα και κινηματα η δεν στηριζει κανενα.στοχος η αραβοποιηση η τουρκοποιηση της κυπρου φτανει ο κοκκινος φασισμος να ζει αγκαλια με τον τουρκο εισβολεα.αποδειξη του οτι το ακελ εφερε την εισβολη.αφου σημερα την λέει αδερφο της την τουρκια

Μιχάλης είπε...

@ ΕΛΛΗΝΑΣ

Φίλε μου αυτό ακριβώς λέω ότι η εθνικότητα μας δεν εμποδίζει καθόλου τη λύση του κυπριακού.

Από την άλλη αν δεν αναγνωρίσουμε ότι σε αυτό τον τόπο έχουν δικαίωμα ζωής και ύπαρξης και οι Τουρκούπριοι βρισκόμαστε σε λάθος δρόμο.
Διότι Κύπριοι δεν είναι μόνο οι Ελληνοκύπριοι.

Μιχάλης είπε...

@ νεος ελληνοκυπριος

Στο πρώτο ερώτημα θα έλεγα ότι αν και τίποτε δεν είναι εξακριβωμένο, υπάρχει και η άποψη ότι η Αφροδίτη ήταν θεότητα που μας ήρθε από την Ανατολή και προσαρμόστηκε στα ελληνικά δεδομένα.
Άλλη εκδοχή την φέρει ως καθαρά ελληνική θεότητα άμεσα συνδεδεμένη με την Κύπρο.

Στο δεύτερο ερώτημα δεν μπορώ να απαντήσω.

Με τις επισημάνσεις σου δεν μπορώ να πω ότι διαφωνώ.

Σε ότι αφορά τις προσμίξεις του κυπριακού πληθυσμού με τους εκάστοτε κατακτητές κλπ, η ορθότητα των όσων γράφεις φαίνεται τόσο από τα επίθετα όσο και από τα χρώματα των κυπρίων.
Ενδιαφέρουσα έρευνα δημοσίευσε ο Πολίτης το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011.

Θεωρώ όμως καίρια την επισήμανση σου για το τι σημαίνει Έλληνας και ότι καμία σχέση έχει με την περιχαράκωση, το κόμπλεξ και την εθνικιστική παράκρουση.

Και ακριβώς θα πρόσθετα ότι αυτά τα χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν σήμερα οι εθνικιστές δεικνύουν την ανασφάλεια που νιώθουν και την ανάγκη τους να επιβεβαιώσουν αυτό που λένε ότι είναι.

Μιχάλης είπε...

@ Disdaimona

Απαντώντας στα σχόλια σου θα έλεγα ότι συνήθως τα ερωτήματα τίθενται στη βάση κάποιων πραγματικοτήτων. Και στη βάση των πραγματικοτήτων βγαίνουν και οι απαντήσεις.
Αυτό ως απάντηση στην 1η ερώτηση.

2. Νομίζω ότι αυτά τα ερωτήματα μπορεί να τα θέτει οποιοσδήποτε. Αρμόδια όμως να τα απαντήσει είναι η ιστορική επιστήμη.

Όσον αφορά τον πολιτισμό σχολιάζω:

1. Κατά την άποψη μου ένας πολιτισμός έχει και τα θετικά και τα αρνητικά του. Έχει την προσφορά του στην ανθρώπινη ανάπτυξη αλλά και στην καταστροφή. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο.

2. Και πάλι κατά την άποψη μου, το κυρίαρχο στοιχείο στην Κύπρο (αφού μιλούμε για μας) είναι ο ελληνικός πολιτισμός. Αυτό και πάλι δεν αναιρεί ότι υπήρξαν επιρροές και από άλλους πολιτισμούς.
Όμως το κυρίαρχο είναι ο ελληνικός πολιτισμός.
Και το ότι η πλειοψηφία των κατοίκων αυτού του τόπου μιλούν την ελληνική γλώσσα και ασπάζονται την ορθόδοξη χριστιανική θρησκεία, κάτι που είναι απόλυτα συνδεδεμένο με τον υπόλοιπο ελληνικό χώρο, δείχνει πολλά.
Όπως δείχνει πολλά ότι τόσα χρόνια κατακτήσεων αυτά τα στοιχεία κρατήθηκαν και δεν χάθηκαν αποδεικνύει ότι αυτό το στοιχείο είναι βαθιά ριζωμένο σε αυτό τον τόπο.

3. Νομίζω ότι εδώ κάπου… αστοχείς. Πολιτισμός δεν είναι μόνο τα… κουζούθκια!

Θεωρώ, λοιπόν ότι η επισήμανση των στοιχείων του κάθε πολιτισμού αποτελούν μέρος του συνόλου που είναι ολόκληρος ο πίνακας με όλα του τα χρώματα και τις αποχρώσεις.
Και σε ένα πολύχρωμο πίνακα κάποια χρώματα είναι πιο έντονα και κάποια άλλα όχι.

Και δεν είναι θέμα αυτοεκτίμησης. Μας έχουν εκτιμήσει άλλοι που καμία σχέση έχουν με την Ελλάδα, την Κύπρο ή γενικότερα τον ελληνισμό.
Οι για πολλά χρόνια και συνεχείς αποστολές επιστημονικών και αρχαιολογικών αποστολών από πολλές χώρες του κόσμου σε αυτό το νησί έχουν τη σημασία τους.
Θα μου πεις μόνο στην Κύπρο συμβαίνει αυτό;
Σίγουρα όχι. Έχει όμως τη σημασία του.

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος 2/19/2011 10:40 μμ

Φαντάζομαι ότι δεν μπορείς να ξεχωρίσεις τη διαφορά μεταξύ πολυπολιτισμού και διεθνισμού.
Σε αυτό δεν μπορώ να σε βοηθήσω. Μόνος σου πρέπει να προσπαθήσεις να το μάθεις.

Η ιστορία ενός τόπου δεν ξεκινά από τη στιγμή που γεννιέται ο κάθε άνθρωπος ξεχωριστά. Π.χ. η ιστορία της Κύπρου δεν ξεκίνησε το 1965 που γεννήθηκα εγώ ούτε την ημερομηνία που γεννήθηκες εσύ.

Αντιλαμβάνομαι κατανοείς τι θέλω να πω.

Κ.Γ. είπε...

ΜΙΧΑΛΗ

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ στις Βουλευτικές.

Χάρηκα με αυτή την εξέλιξη.
Αν και δεν ανήκω στην αριστερά θα σε τιμήσω ρε μπαγάσα.

aisopos2 είπε...

Παρ' όλο που στην Κύπρο κυριαρχεί ο Ελληνικός πολιτισμός, η συνύπαρξη και άλλων πολιτισμών είναι πλούτος για τον τόπο μας. Και όταν ο ένας πολιτισμός επιρεάζει με τα θετικά του στοιχεία τους άλλους μόνο καλό θα προκύψει.

νεος είπε...

Μιχάλη, η Αφροδίτη και ο σταυρός Ankh (σύμβολο γυναικείου φύλου, Αφροδίτης στην αστρολογία και του χαλκού) καθώς και η λατρεία του Άτον (Άδωνη)...είναι προερχόμενα από την Αίγυπτο κατά πάσα πιθανότητα.
Μέσα όμως από τη Κύπρο και τις αδελφικές σχέσεις Αλάσιας-Αιγύπτου προ-μυκηναϊκά, έχουν γίνει μέρος του ελληνορωμαϊκού πολιτισμού.

Η Αφροδίτη ήταν ίσως η Νεφερτίτη, που εκδιώχθηκε από την Αίγυπτο γιατί ακριβώς επέβαλε τη λατρεία του Άτον (του μοναδικού θεού-ήλιου) και εξοβέλισε τους άλλους θεούς. Αυτό δεν της το συγχώρησαν οι ιερείς και έπεισαν τον σύζυγο και συμβασιλέα της Ακενατόν να την στείλει (από εκεί που ήρθε κατά πολλούς) στην Κύπρο αλλά με μυθική περιουσία στα αμπάρια της και με πολλούς συνοδούς (και την λατρεία στον Άτον).
Η άφιξη της από τη θάλασσα, η ομορφιά της και η λαμπρότητα της όλης κατάστασης ίσως να έφτιαξαν τον μύθο της Αφροδίτης που ήταν μόνιμα ερωτευμένη με τον Άδωνη.

Αναπαραστάσεις της Νεφερτίτης γυμνής αλλά και με παραμορφωμένο (πιεσμένο) κεφάλι (όπως ακριβώς συνήθιζαν να κάνουν στα παιδιά τους και οι ετεοκύπριοι) δείχνουν μια σχέση μεταξύ της ιστορικής Νεφερτίτης και της μυθικής Αφροδίτης.

Ίσως δηλαδή η Νεφερτίτη να ήταν Κύπρια γόνος βασιλικού οίκου που δόθηκε για γάμο με τον Αιγύπτιο βασιλιά για επιβεβαίωση των αδελφικών σχέσεων Αλάσιας-Αιγύπτου.
Γραπτά που βρέθηκαν δείχνουν τους Αλάσιους και τους Αιγύπτιους βασιλείς να αλληλοαποκαλούνται αδελφοί!
.................
Ο Αιγυπτιακός, ο Μινωϊκός και ο ετεοΚυπριακός πολιτισμός είναι συνδεδεμένοι με κάποιο τρόπο και αποτέλεσαν την μαγιά για τις επόμενες πολιτισμικές καταστάσεις.

Η Κύπρος βρίσκεται στο κέντρο των πολιτισμικών αλλαγών και παίρνει και δίνει διάφορα.
Ελληνικό πολιτισμό δεν είχε μόνο η Κύπρος στη τελευταία χιλιετία προ Χριστού αλλά σχεδόν όλη η Μεσόγειος και πέραν αυτής. Η ελληνιστική περίοδος είναι ενδεικτική. Ο ίδιος ο Ιησούς στις γραφές φέρεται να είχε (ιουδαίους) ακόλουθους με τα ονόματα Ανδρέας και Φίλιππος!

Από εκεί και πέρα, όπου ήταν ισχυρή η ελληνιστική κοινότητα εκτός ελλάδας(πληθυσμιακά και οικονομικά) κατάφερε να αντέξει στον χρόνο (πΧ Αλεξάνδρεια, Κάτω Ιταλία, Κύπρος) ενώ χάθηκε σταδιακά αλλού (Μασσαλία, Μονακό κλπ)...

Ανώνυμος είπε...

0 Μιχάλης Μιχαήλ είναι ένας μεγάλος ψεύτης !!!!
Πηγή παραπληροφόρησης, πηγή αναξιόπιστη !!!!


arxiepiskopos είπε...
Μιχάλη ως υποψήφιος βουλευτής που θα είσαι , αλλά και ως πολύ καλός γνώστης της ελληνικής παιδείας που είσαι οφείλεις μια απάντηση στον Κο Εξαρόγιαννο.

Ψέγε μηδένα.
Υφορώ μηδένα.
Πάσι διαλέγου.
Όνειδος έχθαιρε.
Ευσέβειαν φύλαττε.
Επι νεκρω μη γέλα.



Πενταρόγιωρκο όσον αφορά τη Χριστιάνα Βωνιάτη διάβασε την παρακάτω ανάρτηση της στο μλοκ της για να μάθεις για τη λειψανδρία που μαστίζει το ΑΚΕΛ.(ΑΠΌ ΑΝΕΚΑΘΕΝ ΕΙΧΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΦΥΣΙΚΑ).
http://voniati.blogspot.com/2010/09/blog-post_13.html

Ανώνυμος είπε...
Συμφωνούμε ότι το AKEL LtD πάσχει από λειψανδρία. Είναι όμως πήκτρα στις αδελφές. Όχι στους ομοφυλόφυλους. Στις αδελφές. Υπάρχει μια διαφορά.
27 Σεπτεμβρίου 2010 3:05 μ.μ.

Ανώνυμος είπε...
το ΑΚΕΛ πάσχει απο λειψανδρία, έχει όμως για τιμονιέρη τον γλειψ-Άνδρο ! μην το ξεχνατε αυτό !!!!

Α.Κ.
27 Σεπτεμβρίου 2010 5:48 μ.μ.


Ανώνυμος είπε...
Μιχαήλ, μικρέ Άϊχμαν, θα σε βάλει τελικά ο Άντρος το ούφο στο ψηφοδέλτιο; Εγώ λέω θάναι καλό νέο. Διότι θα πάει να πει ότι το Κόμμα είναι τελείως απελπισμένο.
Νίκολο Σάκκο
28 Σεπτεμβρίου 2010 5:26 π.μ.

Μιχάλης είπε...
Έτσι για να σας καθησυχάσω, δεν έχω βλέψεις για βουλευτής...

Ηρεμήστε...
28 Σεπτεμβρίου 2010 7:50 π.μ.

Ανώνυμος είπε...
Μιχάλη άσ' τα σάπια.
Εκτός από κάποια μέλη του ΑΚΕΛ που είναι δήμαρχοι, ακούγεται και το δικό σου όνομα να φιγουράρει στα ψηφοδέλτια του ΑΚΕΛ.

καμάρι σου να είσαι ΑΝΤΡΑΣ σε ένα ΑΚΕΛ που πάσχει από λειψ-Ανδρεία.

Α.Κ.

NYN ARXIEPISKOPOS KYPROU, NEAS IOYSTINHS KAI PASONTWN RWSIDWN

Ανώνυμος είπε...

Μιχάλη, η πηγές μου για σένα και για τους 2 δημάρχους ήταν τελικά πολύ αξιόπιστες.

Τις ευχές μου τέκνον μου. Είθε οι 12 θεοί του Ολύμπου να μας αξιώσουν να δούμε και σένα να χασμουριέσαι και να κοιμάσαι στα βουλευτικά έδρανα.

NYN ARXIEPISKOPOS KYPROU, NEAS IOYSTINHS KAI PASONTWN RWSIDWN

Ανώνυμος είπε...

Ε τζαι πκιον εν το πρόβλημα σου ρε παλληκάρι αν ελάλεν τον Σεπτέβρη ότι δεν έσειει σκοπό να εν υποψήφιος;

Αποκλείεις το να εγίνην κάτι τζαι να έβαλεν;

Αλλά πε μου,γιατί έσιετε τόσην μανία με τον Μιχάλη;
Φοάστε τον οξά εν η ιδέα μου;

Κ είπε...

Προηγούμενε ανώνυμε

Επάθετε κάζο;

Ανώνυμος είπε...

ρε κκελλετζίες/ττόππουζοι τζιαί κολοκόβορτοι ανώνυμοι το ΑΚΕΛ πάσχει από λειψανδρεία γιατί κάτι υποκείμενα σαν εσάς το ψηφίζουν! επίσης είπα ότι η εκλογή του Μιχάλη εκτός από καλοδεχούμενη, θα μας χαροποιούσε μια τέτοια επιτυχία του.


arxiepiskopos

Ανώνυμος είπε...

ο μιχάλης μιχαήλ ο τουρκόσπορος.

αν εκλεχτεί θα είναι πρώτος τουρκόσπορος στη βουλή.

ο ίδιος διορίστηκε από το ΑΚΕΛ για να αλλοιώσει και πληγώσει τον ελληνισμό, για να εκριζώσει Ορθοδοξία από τον ελληνισμό και να παρουσιάζει την ελληνική φιλοσοφία σαν βοηθιτική φιλοσοφία στην πορεία της ιστορίας για να ολοκληρωθεί τέλεια φιλοσοφία του Μάρξ.

Μόνο αυτά είναι που σημαίνει ο Ελληνισμός για τον υποψήφιο βουλευτή.

Μη νομίζετε πως πιστεύει ο ίδιος τα πράγματα που μας γράφει. Είναι άθεος και επαγγελματίας καραγκιόζης. Ούτε δεν πιστεύει στον θεό ούτε δεν πιστεύει στους 12 μάλλον ούτε δεν πιστεύει στη διζωνική. Μόνο πιστεύει σε καραγκιοζλίκι.

Ανώνυμος είπε...

ο μιχάλης μιχαήλ ο τουρκόσπορος.

αν εκλεχτεί θα είναι πρώτος τουρκόσπορος στη βουλή.

ο ίδιος διορίστηκε από το ΑΚΕΛ για να αλλοιώσει και πληγώσει τον ελληνισμό, για να εκριζώσει Ορθοδοξία από τον ελληνισμό και να παρουσιάζει την ελληνική φιλοσοφία σαν βοηθιτική φιλοσοφία στην πορεία της ιστορίας για να ολοκληρωθεί τέλεια φιλοσοφία του Μάρξ.

Μόνο αυτά είναι που σημαίνει ο Ελληνισμός για τον υποψήφιο βουλευτή.

Μη νομίζετε πως πιστεύει ο ίδιος τα πράγματα που μας γράφει. Είναι άθεος και επαγγελματίας καραγκιόζης. Ούτε δεν πιστεύει στον θεό ούτε δεν πιστεύει στους 12 μάλλον ούτε δεν πιστεύει στη διζωνική. Μόνο πιστεύει σε καραγκιοζλίκι.

Ανώνυμος είπε...

ο μιχάλης μιχαήλ ο τουρκόσπορος.

αν εκλεχτεί θα είναι πρώτος τουρκόσπορος στη βουλή.

ο ίδιος διορίστηκε από το ΑΚΕΛ για να αλλοιώσει και πληγώσει τον ελληνισμό, για να εκριζώσει Ορθοδοξία από τον ελληνισμό και να παρουσιάζει την ελληνική φιλοσοφία σαν βοηθιτική φιλοσοφία στην πορεία της ιστορίας για να ολοκληρωθεί τέλεια φιλοσοφία του Μάρξ.

Μόνο αυτά είναι που σημαίνει ο Ελληνισμός για τον υποψήφιο βουλευτή.

Μη νομίζετε πως πιστεύει ο ίδιος τα πράγματα που μας γράφει. Είναι άθεος και επαγγελματίας καραγκιόζης. Ούτε δεν πιστεύει στον θεό ούτε δεν πιστεύει στους 12 μάλλον ούτε δεν πιστεύει στη διζωνική. Μόνο πιστεύει σε καραγκιοζλίκι.

Ανώνυμος είπε...

ο μιχάλης μιχαήλ ο τουρκόσπορος.

αν εκλεχτεί θα είναι πρώτος τουρκόσπορος στη βουλή.

ο ίδιος διορίστηκε από το ΑΚΕΛ για να αλλοιώσει και πληγώσει τον ελληνισμό, για να εκριζώσει Ορθοδοξία από τον ελληνισμό και να παρουσιάζει την ελληνική φιλοσοφία σαν βοηθιτική φιλοσοφία στην πορεία της ιστορίας για να ολοκληρωθεί τέλεια φιλοσοφία του Μάρξ.

Μόνο αυτά είναι που σημαίνει ο Ελληνισμός για τον υποψήφιο βουλευτή.

Μη νομίζετε πως πιστεύει ο ίδιος τα πράγματα που μας γράφει. Είναι άθεος και επαγγελματίας καραγκιόζης. Ούτε δεν πιστεύει στον θεό ούτε δεν πιστεύει στους 12 μάλλον ούτε δεν πιστεύει στη διζωνική. Μόνο πιστεύει σε καραγκιοζλίκι.

Ανώνυμος είπε...

ο μιχάλης μιχαήλ ο τουρκόσπορος.

αν εκλεχτεί θα είναι πρώτος τουρκόσπορος στη βουλή.

ο ίδιος διορίστηκε από το ΑΚΕΛ για να αλλοιώσει και πληγώσει τον ελληνισμό, για να εκριζώσει Ορθοδοξία από τον ελληνισμό και να παρουσιάζει την ελληνική φιλοσοφία σαν βοηθιτική φιλοσοφία στην πορεία της ιστορίας για να ολοκληρωθεί τέλεια φιλοσοφία του Μάρξ.

Μόνο αυτά είναι που σημαίνει ο Ελληνισμός για τον υποψήφιο βουλευτή.

Μη νομίζετε πως πιστεύει ο ίδιος τα πράγματα που μας γράφει. Είναι άθεος και επαγγελματίας καραγκιόζης. Ούτε δεν πιστεύει στον θεό ούτε δεν πιστεύει στους 12 μάλλον ούτε δεν πιστεύει στη διζωνική. Μόνο πιστεύει σε καραγκιοζλίκι.

Ανώνυμος είπε...

ο μιχάλης μιχαήλ ο τουρκόσπορος.

αν εκλεχτεί θα είναι πρώτος τουρκόσπορος στη βουλή.

ο ίδιος διορίστηκε από το ΑΚΕΛ για να αλλοιώσει και πληγώσει τον ελληνισμό, για να εκριζώσει Ορθοδοξία από τον ελληνισμό και να παρουσιάζει την ελληνική φιλοσοφία σαν βοηθιτική φιλοσοφία στην πορεία της ιστορίας για να ολοκληρωθεί τέλεια φιλοσοφία του Μάρξ.

Μόνο αυτά είναι που σημαίνει ο Ελληνισμός για τον υποψήφιο βουλευτή.

Μη νομίζετε πως πιστεύει ο ίδιος τα πράγματα που μας γράφει. Είναι άθεος και επαγγελματίας καραγκιόζης. Ούτε δεν πιστεύει στον θεό ούτε δεν πιστεύει στους 12 μάλλον ούτε δεν πιστεύει στη διζωνική. Μόνο πιστεύει σε καραγκιοζλίκι.

Ανώνυμος είπε...

ο μιχάλης μιχαήλ ο τουρκόσπορος.

αν εκλεχτεί θα είναι πρώτος τουρκόσπορος στη βουλή.

ο ίδιος διορίστηκε από το ΑΚΕΛ για να αλλοιώσει και πληγώσει τον ελληνισμό, για να εκριζώσει Ορθοδοξία από τον ελληνισμό και να παρουσιάζει την ελληνική φιλοσοφία σαν βοηθιτική φιλοσοφία στην πορεία της ιστορίας για να ολοκληρωθεί τέλεια φιλοσοφία του Μάρξ.

Μόνο αυτά είναι που σημαίνει ο Ελληνισμός για τον υποψήφιο βουλευτή.

Μη νομίζετε πως πιστεύει ο ίδιος τα πράγματα που μας γράφει. Είναι άθεος και επαγγελματίας καραγκιόζης. Ούτε δεν πιστεύει στον θεό ούτε δεν πιστεύει στους 12 μάλλον ούτε δεν πιστεύει στη διζωνική. Μόνο πιστεύει σε καραγκιοζλίκι.

Ανώνυμος είπε...

Μιχάλη, το γεγονός ότι σε αντιπολιτεύονται τέτοια ρυπαρά υποκείμενα που ντροπιάζουν με τα γραφόμενα τους τον Ελληνισμό και ότι αυτός εκπροσωπεί, αυτό θα πρέπει να σε κάνει να νιώθεις υπερήφανος. Έτσι και αλλιώς, ορισμένα ανθρωπάρια έχουν εδώ και καιρό επιλέξει στρατόπεδο, στην διαχρονική μάχη μεταξύ ποιότητας και χυδαιότητας. Λυπάμαι, όμως η χυδαιότητα είναι τόσο έντονα αποτυπωμένη στα γραπτά τους, που όζει ως νεκρή σάρκα από πυώδη και μη ανατρέψιμη εκφυλιστική ασθένεια.
Εύγε και καλή επιτυχία στις εκλογές.

Μιχάλης είπε...

@ νεος ελληνοκυπριος

Αγαπητέ μου φίλε πιστεύω ότι εφόσον τίποτε απ’ όσα ξέρουμε για την προέλευση της Αφροδίτης δεν μπορεί να αποδειχτεί επιστημονικά και ιστορικά, δεν υπάρχει λόγος να λέμε αν συμφωνούμε ή αν συμφωνούμε.
Όπως ανάφερα και πριν υπάρχουν διάφορες εκδοχές. Όπως υπάρχει και η εκδοχή ότι ήταν κόρη του Ουρανού που αν υιοθετήσουμε αυτή την εκδοχή τότε η εμφάνιση της προσδιορίζεται στα προϊστορικά χρόνια. Αν υιοθετήσουμε την άποψη ότι ήταν αδελφή του Δία τότε μεταφερόμαστε σε άλλες ιστορικές περιόδους και να δεχθούμε ότι ήταν κόρη του Δία, τότε πάμε σε άλλες περιόδους.

Προσωπικά δεν αποκλείω να ισχύουν όλες οι εκδοχές ανάλογα με τις εποχές και τους τόπους που έχουν εμφανιστεί.

Από την άλλη πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι κατά τα αρχαία χρόνια γίνονταν προσμίξεις θεοτήτων, δάνεια και αντιδάνεια. Γι’ αυτό και πάλι μπορεί να είναι ορθά όσα αναφέρονται για αιγυπτιακή προέλευση κλπ.

Για την επιρροή και το ρόλο του ελληνικού πολιτισμού σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου, καμία απολύτως διαφωνία.

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος 2/21/2011 11:43 πμ

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι δεν απάντησα ούτε σχολίασα.
Και ούτε διαγράφω τα μηνύματα. Τα αφήνω εκεί για να βλέπει ο καθένας τι είδους άνθρωποι υπάρχουν σε αυτό τον τόπο.

Που στο όνομα του ελληνισμού και του χριστιανισμού εκδηλώνουν μια άκρως μισαλλόδοξη και μισάνθρωπη στάση που κάθε άλλο παρά έχουν την παραμικρή σχέση με τον ελληνισμό και το χριστιανισμό.

Θα θυμίσω ότι παλαιότερα κάποιος με έκρινε, με επέκρινε και με καταδίκασε για το βιβλίο που έγραψα για τον Μαρξ και την αρχαία Ελλάδα.
Για μέρες επέμενε ότι αντίγραψα άλλο βιβλίο αλλά όταν στο τέλος παράθεσα αποσπάσματα τότε εξαφανίστηκε δια παντός.

Δεν με ενοχλούν ούτε με επηρεάζουν οι επιθέσεις.
Γι’ αυτό ας γράφουν ότι θέλουν…

Σε ευχαριστώ για τη συμπαράσταση, όπως ευχαριστώ και τους άλλους δύο ανώνυμους φίλους.

Σωκράτης είπε...

Μιχάλη άφησε τους να φωνάζουν. Αυτό αποδεικνύει την αξία σου φίλε.

Συνέχισε την πορεία σου.

theologos είπε...

Φιλε μου Μιχαλη.
Οσον αφορα την αναρτιση, συμφωνω με τον προβληματισμο σου , καθως και με τα τα τελευταια σχολια σου, στις ορθες αποριες του Νεου Ελληνοκυπριου.
Εστω και με καθυστερηση,[οπως παντα]εμαθα για την υποψηφιοτητα σου,και χαρηκα ιδιαιτερα.Σου ευχομαι καθε επιτυχια και μην ανησηχουν τα "σχολια" των ανωνυμων.
Ευκολη μεν και ανωδυνη, η συκοφαντηση και η υβρις, χυδαια δε και καταπτυστη.
Αιδως "ανωνυμοι".

theologos είπε...

Διορθωση:
Η ΑΝΩΝΥΜΗ συκοφαντιση και υβρις.

Μιχάλης είπε...

Αγαπητέ μου Θεολόγε σε ευχαριστώ πολύ για τη συμπαράσταση.

Και μην έχεις καμία έγνοια, δεν με ανησυχούν ούτε με ενοχλούν οι διάφοροι υβριστές. Αντίθετα...

Anef_Oriwn είπε...

Μιχάλη,

Σάμπου τζι’ έκαμε την επανεμφάνιση του ο Arxiepiskopos – Μαϊμούνας!!! Έρκεται τζιαι ποτζιεί στον Blog μου σαν Nick!!!

Σταύρος Λ. είπε...

Μιχάλη η αξία σου είναι πλέον αναγνωρισμένη, και δικαίως δεν ανησυχείς για τις βρυσιές, διότι η διαφορά επιπέδου, αξίας, γνώσης, και διερεύνησης είναι καταφανής και αδιαμφισβητητη. Ο βλάκας, ηλήθιος και ότι άλλο παρόμοιο, που δενήξερε τί να κάνει και έστειλε τις βρυσιές επανηλλημένα, νομίζει πως μας πύθει; θέλει να δείξει τη βλακία του; αν ήξερε από πολιτισμό θα έκανε ανάλογα σχόλια. Όμως δείχνει αγράμματος αξεστος, αμόρφωτος, ότι πρέπει για να τον χρησιμοποιήσει ο φασισμός. Για τις εκ΄λογές καλή επιτυχία, και είμαι σίγουρος ότι αν εκλεγείς θα κάνεις όπως πρέπει τη δουλειά σου. Σταύρος Λ.

Μιχάλης είπε...

@ Anef_Oriwn

Ναι φίλε μου, έχουμε νεκρανάσταση.

Πρόσεξα τα σχόλια του Nick στο μπλογκ σου όπως πρόσεξα ότι η ευγένεια του ήταν μόνο επιφανειακή και με το πρώτο ζόρι αποκάλυψε το πραγματικό του πρόσωπο.

Μιχάλης είπε...

@ Σταύρος Λ.

Ο καθένας κρίνεται από τα γραπτά, τα λόγια και τις πράξεις του.
Και φαντάζομαι ότι είναι πολύ εύκολο να διαπιστώσει κάποιος τη διαφορά.

Σε ευχαριστώ για τις ευχές και την εμπιστοσύνη.

arxiepiskopos είπε...

Μιχάλης και Anef_Oriwn η οξεία νηματοειδές κερατίτιδα έχει επηρεάσει σοβαρά την αντίληψη και την κρίση σας επί ορισμένων θεμάτων.
Κόψετε το μούτσιο. Δεν κάνει για την ηλικία σας!!!
Μιχάλη, οι ευχές μου για την εκλογή σου ισχύουν άσχετα με το τι μηχανεύεται η σκέφτεται το μπερδεμένο μυαλουδάκι σου για το άτομο μου!!!

Ανώνυμος είπε...

Απο οτι φαινεται,ο Μιχαλης Μιχαηλ,αν και μαρξιστης,εχει συλλαβει τα μηνυματα των καιρων.Στις μερες μας, για να εισαι διασημος,πλουσιος και να εχεις δοξα, πρεπει να εισαι πολιτικος.Δεν φτανει να αρθρογραφεις σε μια περιθωριακη φυλλαδα η να συμπεριφερεσαι σαν γραφικος συντεχνιακος.Παντως εχει καποια προσοντα πολιτικου.Ξερει να ψευδεται και να παρασυρει το κοινο.Απατεωνα ομως δεν θα τον ελεγα.Αυτο, συν το γεγονος οτι του λειπει το παρουσιαστικο και η προβολη απο τα μιντια,θα του κοστισουν την εκλογη.Παρολα αυτα, εχω του ευχομαι να εκλεγει.Γιατι οσους περισσοτερους συνενοχους εχει ο Νικος Αναστασιαδης στα Ακελικα κοινοβουλευτικα εδρανα,τοσο το καλυτερο.

αιολος είπε...

Τι μεγαλύτερη απόδειξη για την Ελληνικότητά σας, το κείμενο και το σύνολο των
Σχολιαστών.

Ένα κείμενο στο μήκος κύματος του "συνωστισμού της Σμύρνης " της Ρεπούση και σχολιασμοί με πιστοποιητικό πατριωτισμού της ΘΑΛΕΙΑ ΔΡΑΓΩΝΑ, ο εθνομηδενισμός σε όλο του το μεγαλείο ………

Μιχάλης είπε...

@ Αίολος

Δηλαδή αγαπητέ μου θεωρείς ότι το κείμενο που έγραψα είναι δείγμα εθνομηδενισμού;

αιολος είπε...

Tι άλλο είναι Μιχάλη η έξαρση της εθνικής μας υπερηφάνειας επ ευκαιρία της 25ης Μαρτίου;

Θα μου πεις που υπάρχει εθνομηδενισμός κλπ

Λοιπόν εχτές οι φοιτητές του Βερολίνου φώναζαν στον Τζέφρυ «ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΛΗΣΤΕΥΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ» ο ΓΑΠ έβγαλε το συμπέρασμα ότι οι φοιτητές είναι αντιδημοκράτες και δεν άντεχαν τον δημοκρατικό διάλογο.

Αν ο γαπ έφτασε σε αυτά τα συμπεράσματα υπό την προστασία των γερμανικών λογχών…. Ο κάθε ένας λοιπόν μπορεί να ισχυριστεί οτιδήποτε… μέχρι και ο Καντάφι ότι «Θα πεθάνει μάρτυρας.

Ανώνυμος είπε...

Καλά κρασιά. Ο Αίολος και οι έωλες ασυναρτησίες του…

αιολος είπε...

Μιλήστε ελεύθερα Ανώνυμε, χωρίς ενοχλητικές ΈΩΛΕΣ παραφωνίες, είμαι βέβαιος ότι οι αποδέκτες κατάλαβαν πολύ καλά τι είπα.

Μιχάλης είπε...

@ Αίολος

Καλά ρε φίλε, γράφεις ότι το άρθρο μου είναι εθνομηδενιστικό.

Σε ρωτώ γιατί και μου απαντάς τι φώναζαν οι φοιτητές στον Παπανδρέου!

Ποια σχέση έχει το ένα με το άλλο;

Μπορείς συγκεκριμένα να αποδείξεις ότι το άρθρο μου είναι εθνομηδενιστικό;

Είναι απλά τα πράγματα.

αιολος είπε...

Δεν θέλω να δυσαρεστήσω τους αναγνώστες σου και εσένα που είσαι τόσο φιλικά ευγενικός και εύχομαι κάθε επιτυχία στην πολιτική σου σταδιοδρομία.

Ιστορικά θα ήθελα να σου πω ότι το 1980 όταν ανέλαβε το πασοκ μετά την ιστορική του νίκη επί της δεξιάς που ως γνωστόν έβαλε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, είδαμε νέα ονόματα υπουργών, είχαμε μάθει τόσα χρόνια στους τετριμμένους υπουργούς και βουλευτές της δεξιάς και το καινούργιο έφερνε κάποια χαρά και κάποια αισιοδοξία, όταν μετά άρχισαν να καταφθάνουν τα πρώτα πιπεράτα νέα, γελούσαμε χαρούμενοι.... ένα από αυτά αφορά τον Λαλιώτη που έγινε υπουργός (το θείον βρέφος) κάποιος λοιπόν του είπε "σύντροφε υπουργέ..." και ο Λαλιώτης προσβλήθηκε "Όχι και υπουργός!", ένας από τους τότε πρωτοεμφανιζόμενους ήταν και ο Τσοχατόπουλος όλα έκαναν εντύπωση, όμορφος άντρας, αγέρωχος σοσιαλιστής που δεν φοβόταν να βάλει το αδελφίστικο ΆΚΗΣ ... Άκης μπράβο αυτός είναι δεν φοβάται μήτε να εκτεθεί με το οικείο του όνομα αντί του βαφτιστικού του.... γιατί στα γράφω …. δες πως εξελίχτηκαν και οι δύο αυτοί λαμογιο - πασόκοι Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΦΘΕΙΡΕΙ ... καλή δύναμη αναρωτιέμαι το καλάμι πότε θα το καβαλήσεις την δεύτερη, την τρίτη εβδομάδα θα χρειαστείς περισσότερο, το εύχομαι (εγώ πάντως θα το καβαλούσα στο πρώτο εικοσιτετράωρο).

Δεν θα καθίσω, να σου εξηγήσω γιατί τοποθετήθηκα έτσι, εξ άλλου τι νόημα θα είχε, πάντα θα είχες κάτι να πεις για να φανεί ότι δεν είναι έτσι αλλά γιουβέτσι. Ο Περικλής υπερηφανευόταν ότι μπορεί να πείσει τον Δήμο ότι δε στηρίζεται στα πόδια του αλλά σε δύο φτυάρια (σκληρή δουλεία το φτυάρι, σήμερα έθαβα πατάτες, προλεταριακή διαπαιδαγώγηση....) θα σου πω ένα ασφαλές τρόπο για να καταλάβεις αν είσαι σε σωστό δρόμο…
Στα πέτρινα χρόνια οι ξεκομμένοι από την καθοδήγηση αριστεροί είχαν ένα ασφαλή τρόπο να δουν αν είναι σε σωστό δρόμο, έβλεπαν τι έλεγαν οι αντίπαλοι και αν αυτά που έλεγαν συμφωνούσαν με τον αντίπαλο ήταν σε λάθος θέση. Σκέψου αν αυτό το κείμενο το έδινες στον Φαλμεράγιερ θα συμφωνούσε μαζί σου ή με τις δικές μου θέσεις;

Αισοπος είπε...

Για να σου απαντήσει Μιχάλη πρέπει να καταλαμβαίνει από τέτοια. Αλλά ούτε από τα τέτοια του δεν καταλαμβαίνει.

Μιχάλης είπε...

Αίολε λυπούμαι πολύ αλλά δεν μπορώ να σε παρακολουθήσω.

Anef_Oriwn είπε...

Μιχάλη,

Καλώς ΤΟΝ δέχτηκες, κι ΕΣΥ – τον Έωλο Aiolo!!! Από το δικό μου Blog στο δικό ΣΟΥ και τουμπαλιν! Εν μπορεί αν κάμει δίχα ΜΑΣ!!! Όμως “από την Πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα” οι κουβέντες του… Ή κατά που θα ‘λεγε και ο επανακάμψας Lexi_Penitas, “Που σου νέφκω, που πάεις”! Τον ρωτάς να ΣΟΥ πει πως είναι το κείμενο ΣΟΥ μηδενιστικό κι αυτός ΣΟΥ μιλά για τον Παπαντρέου και διάφορα “άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε”!

soliatis είπε...

Τι γίνεται με αυτούς τους τύπους δεν μπορώ να καταλάβω. Μπαίνουν σε μια συζήτηση, άντί να πουν τη γνώμη τους, να ρωτήσουν κάτι πάνω στο θέμα΄΄η να κάνουνκάποιο σχόλιο πάνω στο θέμα, ρωτούν ή απαντουν άλλα των άλλων ,ή ανοίγουν άλλο θέμα. Μήπως έχουν πρόβλημα επικοινωνίας ή μήπως δεν ξέρουν καλά ελληνικά;

Ανώνυμος είπε...

Επαναλαμβάνω φίλτατε … Καλά κρασιά… Ο Αίολος και οι έωλες ασυναρτησίες του…

aiolos είπε...

Που να τα μάθουμε τα ελληνικά εμείς αγαπητέ, μίλησα περί εθνομηδενισμού
Από την πρώτη φράση μπαίνει το ερώτημα:
«Είναι λοιπόν η Κύπρος ένα πολυπολιτισμικό νησί ή ένα ελληνικό νησί;»

Και δίνεται η πονηρούτσικη απάντηση που καθοδηγεί στο συμπέρασμα που θέλει να οδηγήσει ο συγγραφέας :
«Το ένα αναιρεί το άλλο;»

Αυτά τα δύο τίθενται σαν δύο ερωτήσεις αλλά η κύρια ερώτηση είναι η πρώτη και η απάντηση είναι η δεύτερη εκεί θα τυλιχτεί το όλο στόρυ για να δικαιολογηθεί δευτερευόντως με την μέθοδο του πινκ πονκ οι ενέργειες Χριστόφια.

Στην συνέχεια μπαίνει ο στόχος τι δηλαδή θέλουμε να ανατραπεί:

«Η μονόπλευρη και μονοδιάστατη θεώρηση της ιστορίας της Κύπρου θέλει την Κύπρο Ελληνική και μόνο και στέλλει στο πυρ το εξώτερον κάθε άλλη άποψη.»
Και μπαίνει, όχι σαν άποψη του γράφοντος αλλά δια στόματος τρίτου, έτσι κάτι σαν ψίθυρος:

«Από την άλλη πλευρά υπάρχει η ακριβώς αντίθετη άποψη. Ότι η Κύπρος είναι πολυπολιτισμική και όχι Ελληνική.»

Στην θέση :

««Στην Κύπρο, ένας είναι ο κυρίαρχος πολιτισμός από της αυγής της ιστορίας. Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ, πράγμα που επιβεβαιώνει καθημερινά η αρχαιολογική σκαπάνη. Υπεράνω δε της Γης τα πάντα και σε όλους τους τομείς είναι δημιουργήματα των ελληνικής καταγωγής αυτοχθόνων κατοίκων τής Κύπρου. Η Κύπρος είναι κοιτίδα ελληνικού πολιτισμού από της αυγής της ιστορίας και λίκνο Ορθοδοξίας εδώ και δυο χιλιάδες χρόνια».

Ο γράφων βλέπει:

«η Κύπρος δεν ήταν Ελληνική από την αυγή της ιστορίας της.»

Και εξηγεί:

«Στην προϊστορική εποχή όλα τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού ήταν άγνωστης εθνικής προέλευσης.»

Αλλά ο Μιχάλης παραποιεί τα πάντα για να φτάσει στα συμπεράσματά του, ο Α. Βασιλείου μιλάει για ιστορία και ο ΜΜ μιλάει για προϊστορία ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΤΑ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΟΣΩΝ ΜΕ ΕΚΡΙΝΑΝ «έωλες ασυναρτησίες».

Στην συνέχεια πετάμε και αυτό το αθώο

«Αν και το ελληνικό στοιχείο ήταν κυρίαρχο στο νησί, οι επηρεασμοί από τις γύρω περιοχές ήταν (και είναι) εμφανείς.»

Στόχος η πολυπολιτισμική διάσταση μέχρι τώρα, τουτέστι μόνο Ελληναράδες, έχουν δικαιώματα από «επιρεασμούς» και οι πολιπολυτισμικοί…………….


Απ ότι είδες ΑΝΕΥ μπορώ να το κάνω φύλλο και φτερό το πράγμα, ξαναγράφω παχυλός ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΜΟΣ κατευθυνόμενοι συλλογισμοί με θολές προθέσεις, μάλλον τι θολές ολοφάνερες προθέσεις………..

ΤΗΝ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΟΥ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

Anef_Οriwn είπε...

Άτε ρε ΑΣΙΧΤΙΡ που δαμέσα!!! Καραγκιόζη έωλε !!!!

Anef_Oriwn είπε...

Aiolε,

Το φασιστοειδές καθίκι και προβοκάτορας που υπογράφει ως Anef_Οriwη [στο «Οriwη» το τελευταίο γράμμα το γράφει με ήτα κι όχι με en] ΚΑΜΙΑ σχέση έχει μαζί ΜΟΥ!!! Κι αν πατήσεις πάνω στο nick του ΔΕΝ σε παραπέμπει στο profile δικό μου, αλλά σε σελίδα που λέει ότι «Δε Διατίθεται Προφίλ».
Πέραν τούτου ΕΓΩ Έωλο ΣΕ έχω πει, αλλά ΠΟΤΕ «καραγκιόζη»!

*************************
Για τα υπόλοιπα που αναφέρεις περί «εθνομηδενισμού», τούτο είναι μια εμμονή που έχει κατακυριεύσει τόσο το δικό ΣΟΥ μυαλό, όσο και των ομοϊδεατών ΣΟΥ. Είναι η εθνικιστική ιδεοληψία ότι τα πάντα έχουν να κάμουν με το (αρχαιο)ελληνικό πολιτισμό και ότι ο πολιτισμός αυτός όπως και ο ελληνορθόδοξος δεν έχουν επηρεασθεί [κάπου σε μικρότερο κι αλλού σε μεγαλύτερο βαθμό] ή δανειστεί στοιχεία από άλλους πολιτισμούς.
Και τίποτε δεν έχεις κάμει «φύλλο και φτερό», καθότι οι τοποθετήσεις ΣΟΥ είναι γενικόλογες κι αόριστες. Δεν απαντάς καθόλου στη θέση ότι η Κύπρος από αιώνες έχει πολυπολιτισμικά χαρακτηριστικά. Και περί τούτου θα ‘θελα να σε παραπέμψω και σ’ ένα σχετικό κείμενο του Κυριάκου Τζιαμπάζη υπό τον τίτλο “Μικροί εθνικισμοί, μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις” που θα το βρεις στο B;log του στο link: http://kyriacosdjambazis.blogspot.com/2011/02/blog-post_14.html

Τέλος, σε ποιες συγκεκριμένες «ενέργειες Χριστόφια» αναφέρεσαι που έχουν σχέση με την αποδόμηση [ας πούμεν] του ελληνικού πολιτισμού της Κύπρου;

αιολος είπε...

Μη με υποτιμάς Ρωμιός είμαι που ξέρει να ξεχωρίζει πράγματα, όπως όλοι έχουμε επιζήσει σε πολύ δύσκολες καταστάσεις σιγά μη με παραμυθιάση ο κάθε προβοκάτορας, εδώ έχουμε εξασκηθεί να καταλαβαίνουμε τι θέλει να πει ο άλλος πριν ακόμα μιλήσει, πόσο μάλον όταν μιλήσει κιόλας.

Αλλά εγώ το θεωρώ θετικό που αντέδρασε έτσι ο Anef No 2 δείχνει ότι του κόστισε το ξεβράκωμα και ήταν μικρό δεν ήθελα να γράψω περισσότερα επειδή ... τώρα είναι και υποψήφιος ο ΜΜ, έχουμε φάει που λεει ο λόγος ψωμί και αλάτι, δεν θα έγραφα τίποτα ΝΟΜΙΖΑ ΤΑ ΠΑΡΑΒΟΛΙΚΑ ΠΟΥ ΕΙΠΑ ΗΤΑΝ ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ μιας και κάποιοι τα θεώρησαν σαν αδυναμία, έδωσα ένα μικρό δείγμα της αδυναμίας μου. Σήμερα όμως έχει άλλες προτεραιότητες σήμερα στην Ελλάδα λέμε όχι και στην κυβέρνηση και στην πράσινη ΓΣΕΕ στην Ομόνοια κάτω από τις σημαίες του ΠΑΜΕ

http://www.pamehellas.gr/multimedia/posters/full/tickets_health.gif

Και άργησα κιόλας αλλά γιόρταζε φίλος ιερέας (Πολυκάρπου Σμύρνης σήμερα) προηγείται.

Ανώνυμος είπε...

δείξετε λίγο σεβασμό παρακαλώ προς τον blogoδεσπότη που σας φιλοξενά. όλες οι απόψεις να είναι σεβαστές χωρίς χυδαιότητες και απρεπές λόγια.
εμείς οι φίλοι του Μιχάλη έχουμε διπλό καθήκον για να τον προστατέψουμε από σκόπελους και από διάφορους βαλτούς που προσπαθούν μάταια να πλήξουν το image ΤΟΥ!

Μιχάλης είπε...

@ aiolos

Χαίρομαι ειλικρινά που επιτέλους σχολιάζεις επί του θέματος, έστω και στο βαθμό που το κάνεις.
Σχολιάζω λοιπόν με τη σειρά.

Το ερώτημα αν η Κύπρος είναι ένα πολυπολιτισμικό νησί ή ένα ελληνικό νησί δεν είναι δικό μου. Είναι ένα ερώτημα που βρίσκεται στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα.

Λανθασμένα θεωρείς ότι θέλω να υποβάλω κάτι. Το να έχεις άποψη δεν σημαίνει ότι υποβάλλεις κάτι. Διότι θέτω ως ερώτηση αν το ένα αναιρεί το άλλο αλλά δίνω και την απάντηση. Και η απάντηση μου είναι ξεκάθαρη, όχι το ένα δεν αναιρεί το άλλο.

Θεωρώ φίλε μου ότι είσαι αρκούντος έξυπνος ώστε να καταλαβαίνεις τι διαβάζεις. Και επειδή αναφέρεσαι σε πινγκ πονγκ του Χριστόφια, φαίνεται ότι έκανες γαργάρα την ομιλία του υπουργού του ΤΑΣΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ που παράθεσα.
Και το ερώτημα είναι γιατί μερικοί αποφεύγετε όπως ο διάβολος το λιβάνι να σχολιάζετε δηλώσεις είτε του ίδιου του πρώην προέδρου είτε υπουργών του.
Επομένως το θέμα πολυπολιτισμικότητα δεν τέθηκε από τον Χριστόφια αλλά και επί προηγούμενης κυβέρνησης.
Και αυτό δεν το αναφέρω ως μομφή.

Από την άλλη λυπούμαι να παρατηρήσω ότι η παράθεση που έβαλα δεν λειτουργεί καθόλου σαν ψίθυρος αλλά είναι απόσπασμα από γραπτό κείμενο κάποιου που αναφέρω το όνομα του, την εφημερίδα και την ημέρα που δημοσιεύθηκε.
Επίσης υπάρχουν Κύπριοι που ισχυρίζονται ότι δεν είναι Έλληνες και ούτε αυτό είναι μυστικό.

Λες ότι παραποιώ τα πάντα χωρίς να γνωρίζεις το επίπεδο της συζήτησης που γίνεται εδώ στο νησί. Αυτοί που μιλούν για ελληνική Κύπρο (και μόνο) δεν διαχωρίζουν ιστορικές περιόδους. Θεωρούν ότι ανέκαθεν ίσχυε αυτό. Υπάρχουν και κάποιοι που ανάγουν τους οικισμούς που αναφέρω στον ελληνικό πολιτισμό. Και αυτό επιστημονικά είναι λάθος.

Όσον αφορά τους επηρεασμούς, αυτοί είναι εμφανείς αγαπητέ μου σε όλους τους τομείς. Το να κάνουμε πως δεν τους αναγνωρίζουμε δεν νομίζω να προσφέρει κάτι.

Ανώνυμος είπε...

ΧΑΡΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΟΥ ΡΕ ΜΙΧΑΛΗ :-)

aiolos είπε...

Tο ότι έχει καλλιεργηθεί αυτό το αίσθημα ότι οι κύπριοι δεν είναι Έλληνες είναι γνωστό, είναι ένα από τα μεγάλα έργα του ΑΚΕΛ, τι λέει αυτό; Αν δεν είστε Έλληνες εμείς γιατί καθόμαστε και σκάμε για πάρτι σας; και σας ρωτώ (γιατί αυτοί οι Κύπριοι πήρε το μυαλό τους αέρα) αν αύριο συμβεί οτιδήποτε στην Κύπρο από ποιους θα ζητήσουν βοήθεια μήπως από τους αδελφούς τ/κ ; ή από τους εχθρούς πουστοκαλαμαράδες ; και τι θα επικαλεστούν αν όχι την κοινή εθνική καταγωγή; Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απωλέσαι , τέλος πάντων οι Κύπριοι καλά θα κάνουν να προσγειωθούν γιατί και οι μαλ@κίες έχουν όριο.

Σε αυτό θα ήθελα να πω ότι όλα τα έχει δείξει ο Ελληνικός κινηματογράφος

http://www.youtube.com/watch?v=rO6K1b0L9QA

Τρέλα! Τρέλα!

Σας εθολώσαν τα λεφτά
…………………………….



Τώρα αν πριν τους Έλληνες πριν δηλαδή 4-5.000 ζούσαν κάποιοι ή αν στην εποχή των σπηλαίων (αν υπήρχε Κύπρος) ζούσε ο Homo Kyprios δεν το ξέρω, δεν θέλω να πω τίποτα άλλο εκτός από το ότι όταν μιλώ για πινγκ πονγκ εννοώ το πολιτικό εκείνο άθλημα που κάνουν οι ανυπόληπτοι πολιτικοί που πάντα φταίνε οι προηγούμενοι, το ζούμε και εδώ που την μια τετραετία φταίει η ΝΔ και την άλλη φταίει το ΠΑΣΟΚ και πάντα φταίχτης δεν υπάρχει.

Εσείς τώρα τι θέλετε να αποδείξετε ότι επειδή κατά την μακραίωνη ιστορία πέρασαν (κατακτητικά) κάποιοι στρατοί ότι τι δηλαδή είστε πολιπολιτισμικοί και ως εκ τούτου είστε κάτι ξεχωριστό, κάτι σαν Αμερικάνοι της Μ Ανατολής χωρίς να μπορεί κανείς να ξεχωρίσει τι είστε; Και ας το δεχτούμε ότι έτσι είναι βρε παιδί μου τι ελπίζετε ότι θα το δεχτούν έτσι και οι αδελφοί τούρκοι; Ή μήπως αυτό είναι κάτι που βολεύει του Αττίλες για να μείνετε μόνοι και να μπορούν να σας καταπιούν καλύτερα;

Πραγματικά την Κύπρο την έχει κάνει φρενοκομείο το ΑΚΕΛ.



Ανώνυμε πραγματικά ο Μιχάλης είναι και ευγενικός και υπομονετικός και προσωπικά δεν μπορώ να πω τίποτε, εσύ τώρα γιατί είσαι ανώνυμος (κουκουλοφόρος) βάλε το ονοματάκι σου να ξέρει και ο Μιχάλης ποιος είναι εντεταλμένος στην προσωπική του φρουρά, εγώ θα σου συνιστούσα «παρά πόδα αρμ» από μένα δεν κινδυνεύει κανένας, διάλογο κάνω.

αιολος είπε...

Aνώνυμε επιδή σε πίκρανα πριν από λίγο να σου βάλω μια δήλωση του ΓΑΠ σε συνέντευξης τύπου που παρέθεσε στο Ελσίνκι.


"...Αντιλαμβάνομαι τον πόνο των εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων που διαμαρτύρονται, ..... Μερικές φορές θα ήθελα κι εγώ να κατέβω στους δρόμους να διαδηλώσω, γιατί δεν είμαι ευχαριστημένος με αυτά που συμβαίνουν. Αλλά δεν επαρκούν οι διαμαρτυρίες. Πρέπει να αλλάξουμε την χώρα μας και είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε,"


ΟΧΙ ξέρεις πόσοι θα ήθελαν σήμερα να έχουν στην πορεία ανάμεσά τους τον Τζέφρυ, ξέρεις;

Τώρα θα μας πεις το όνομά σου ή να περάσω σε δηλώσεις Πάγκαλου;

Γιάννης είπε...

Κύριε Μιχαήλ,

Διάβασα όλα τα σχόλια. Εγώ δεν θα συμφωνήσω με τους όσους σας αποκαλούν τουρκόσπορος, όμως πρέπει να σας πω τα εξής:

Είναι γεγονός ότι εξαιτίας φιλοαλλοδαπικής πολιτικής της κυβέρνησης σας, η παρούσα κουλτούρα της ελεύθερης Κύπρου χάλασε πάρα πολύ. Μέρα παρά μέρα, ιδιαίτερα στο κέντρο της Λευκωσίας, το να βρείς έναν Κύπριο που περπατάει στούς δρόμους της Παλιάς Λευκωσίας γίνεται πιο δύσκολο.

Δεν είναι σπουδαίο θέμα να συζητούμε ποιοι κατοικούσαν στην Κύπρο στο παρέλθον αλλά ποιοι κατοίκουν στην Κύπρο σήμερα.

Ήδη λόγω της εισβολής χάσαμε 33% του εδάφους της νησού. Αυτό το κατεχομένο τμήμα της Κύπρου ήδη τουρκοποιήθηκε ή τουρκιαποιήθηκε.

Οπώς ξέρετε κι εσείς οι λαθρομετανάστες εισέρχονται στην ελεύθερη Κύπρο μέσω κατεχομένων. Αυτοί δεν προτιμούν να μένουν στο ψευδοκράτος διότι εκεί δεν έχει λεφτά.

Τα τουρκικά/τουρκοκυπριακά κυκλώματα ή να πούμε μαφία η οποία συνεργάζεται με το τουρκικό βαθύ κράτος, μέρα παρά μέρα στέλνουν περισσότερους λαθρομεταναστές ώστε να αλλοιώσει πληθυσμική δομή της ελευθερής Κύπρου ενώ την ίδια στιγμή οι κατέχομένες περιοχές παραμένουν εντελώς τουρκικές.

Λύπαμαι να σας πω το εξής: από τα πράγματα που γράφετε εσείς μόνο βλάπτεται ο ελληνοκυπριακός λαος. Ήδη από την μίαν φοβόμαστε για την προστασία της οντότητας μας ως Ελληνοκύπριοι, από την άλλην αναγκαζόμαστε να αντιμετοπίζουμε με τους Πακιστανούς, Μπανγκλαντέζους, Ίνδους, Σρι Λανκέζες και ούτω καθεξής.

Δεν το πιστεύω ότι δική σας αξίωση διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία θα πετύχει. Διότι ούτε οι Ελληνοκύπριοι, ούτε οι Τουρκοκύπριοι στην πραγματικότητα δεν την θέλουν.

Εμείς ξέρουμε αυτό ότι όταν μιλάνε κάποιοι Ελληνοκύπριοι περί διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας έχουν διαφορετικά πράγματα στο μυαλό τους και όταν το κάνουν οι Τουρκοκύπριοι έχουν τα διαφορετικά. Είδαμε και αντιληφθήκαμε αυτό όταν το κόμμα σας μας πωλούσε τον Ταλάτ σαν ιδανικός Τ/κ ηγέτης που μαζί μπρούμε να φτάσουμε σε μια λύση.

Χαμογελόντας σας παρακολυθήσαμε όταν σιγά σιγά χαλάναν οι σχέσεις μετάξυ κομματός σας και κόμματος του Ταλάτ. Και στο τέλος είδαμε το ρεζιλίκια του Τάλατ με σαχλαμάρες προτάσεις των Τούρκων που μας προσπαθούσε να παρουσίαζε ο ίδιος τάχα τις ετοίμασε ο ίδιος...

Δεν νομίζω κύριε Μιχαήλ, θα πιστέψει ο ελληνοκυπριακός λαός σε δικές σας θέσεις για ελληνισμό ή κυπριακής κουλτούρας ή πολιτισμό.

Δεν ξέρω επίσης πόσον καιρό θα συνέχιζει να αντέχει ο ελληνοκυριακός λαος εφόσον βλέπει κάθε κυριακή Βιατναμέζες που κάνουν πίκνικ στον κήπο του δημαρχείου Λευκωσίας και άλλες παρόμοιες εικόνες στην δική του πατρίδα.

Από τι κάνετε εσείς μονάχα συμφέρουν τα ξένα πληθυσμιακά στοιχεία της Κύπρου εκτος ελληνοκυπρίων. Αν σας κατάλαβαν τι γράφετε εσείς μήπως θα σας ευχαριστούσαν αυτές οι ομάδες μα "ούτε δεν ξέρουν ελληνικά ούτε δεν σας γνωρίζουν".

Αλλά πρέπει να ξέρουν αυτοί οι ξένοι φίλοι μας ότι κάπου κοντά τους έχουν τον Μιχάλη Μιχαήλ.

Όλοι λαθρομετανάστες του Πακιστάν, Μπανγκλαντές, Σρι Λάνκα, Βιετνάμ, Συρία, Ιράκ ενωθείτε και ελάτε στην Κύπρο. Υπάρχει εδώ πατέρας σας Μιχάλης Μιχαήλ. Αν χρειάζεται υποστήριξη για τον λόγο της παρουσίας σας στην Κύπρο, ο πατέρας σας Μιχάλης Μιχαήλ αυτήν την φορά ίσως θα μας μάθαίνει πώς ζούσαμε μαζί σας με τους Πακιστανούς, Ίνδους, Ιρανούς, Σύρους, Ιρακινούς ειρηνικά επί αυτοκρατορίας του Μέγα Αλεξάνδρου και πώς ήσασταν πολίτες του κράτους του Μέγα Αλεξάνδρου. Κι εμείς σίγουρα θα πιστέψουμε στον πατέρα σας διότι είναι δημαγωγός πρώτης τάξεως ο ίδιος.

Μιχάλης είπε...

@ Αίολος

Φίλε μου σε παρακαλώ πολύ, αν έχει την καλοσύνη να παραθέσεις έστω και μία αναφορά του ΑΚΕΛ που να δείχνει ότι οι Κύπριοι δεν είναι Έλληνες.
Έτσι για να μιλούμε με στοιχεία και όχι λόγια του αέρα.

Γράφεις για το συνήθειο των πολιτικών να ρίχνουν τις ευθύνες στους προηγούμενους.
Επί του θέματος της ανάρτησης η αναφορά μου στον υπουργό του Τ. Παπαδόπουλου δεν ήταν επικριτική. Αντίθετα τη θεωρώ ορθή.
Συνεπώς κανένας δεν μίλησε για ευθύνες.

Το ερώτημα μου ήταν γιατί όταν τα ίδια πράγματα λέγονταν και από προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έλεγε κανένας τίποτε.
Γιατί λοιπόν κάποιοι ξύπνησαν σήμερα ενώ τόσα χρόνια δεν έλεγαν τίποτε;

Μιχάλης είπε...

@ Γιάννης

Αρχικά σε καλωσορίζω στο μπλογκ μου.

Δεν θα δώσω ολοκληρωμένες απαντήσεις στα ζητήματα που θέτεις επειδή εξαιτίας του σχολίου σου θα κάνω ειδική ανάρτηση με στοιχεία και αριθμούς.

Σχολιάζω λοιπόν:

1. Γράφεις για φιλο-αλλοδαπική πολιτική της κυβέρνησης.
Σε ρωτώ αν το 2006 που θεσπίστηκε η ισχύουσα νομοθεσία ήταν πρόεδρος ο Χριστόφιας. Αν όχι τότε γιατί θυμήθηκαν κάποιοι τώρα αυτό το θέμα;
Απάντησε συγκεκριμένα σε παρακαλώ.

2. Έχεις δίκαιο ότι η κύρια μάζα των παράνομων έρχονται από τα κατεχόμενα. Ερώτημα: Μειώθηκε ή όχι η διέλευση τα τελευταία χρόνια;
Απάντησε συγκεκριμένα σε παρακαλώ.

3. Είναι λανθασμένη η εικόνα ότι στα κατεχόμενα δεν υπάρχουν ξένοι εργαζόμενοι και ειδικά παράνομοι. Αν διαβάζεις και στις εφημερίδες μας τις ανταποκρίσεις θα καταλάβεις τι γίνεται.

4. Υπάρχει ο ισχυρισμός ότι πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο της Τουρκίας. Πώς τεκμηριώνεται αυτό;

5. Για τη Δ.Δ.Ο. ο καθένας δικαιούται να έχει τις απόψεις του οι οποίες θα κριθούν όταν έρθει η ώρα.
Ωστόσο διαφορετική ερμηνεία δεν υπάρχει μόνο μεταξύ των Ε/κ και των Τ/κ αλλά και μεταξύ των Ε/κ. Διαφωνείς;

6. Ποιος μιλά για κυπριακό πολιτισμό ή κουλτούρα ως εθνικό χαρακτηριστικό;

7. Ρωτάς πόσο θα συνεχίσει να αντέχουν οι Ε/κ τις βιετναμέζες να κάνουν πικνικ στον κήπο του Δημαρχείου.
Ποιος τις εργοδοτεί όλες αυτές τις κοπέλες; Αλλοδαποί ή Ε/κύπριοι;

8. Κάνεις αναφορά 2 φορές σε Ε/κυπριακό λαό. Μήπως δέχεσαι ότι στην Κύπρο υπάρχουν 2 λαοί;

Ζητώ από σένα να απαντήσεις ένα προς ένα και συγκεκριμένα, όχι αόριστα. Διότι έτσι θα διαφανεί ποιος είναι ο δημαγωγός.

Ελπίζω όταν θα κάνω και την ανάρτηση να έχω τα σχόλια σου διότι έχει διαπιστωθεί πως όταν υπάρχουν αναρτήσεις με συγκεκριμένα στοιχεία, κάποιοι εξαφανίζονται.

ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ είπε...

Μιχάλη, ρίχνεις αυγά στον τοίχο :-)

αιολος είπε...

Μιχάλη, ρίχνεις αυγά στον τοίχο :-)

Aμ αυτό το λέει και ο ΑΝΕΥ, πάντως είναι ευχάριστο που έχεις όνομα "ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ" είδες μόλις πήρες όνομα απέκτησε και χιούμορ.

Αυτό το "ρίχνεις αυγά στον τοίχο " σε έλευθέρα μετάφραση οι αδελφοί σας τούρκοι το λένε "Αλ σικεμί βουρ ντουβαρά".

Οι δικοί μας (μικρασιάτες) τα μόνα τούρκικα που ήξεραν ήταν βρισιές "ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ" σαν ινδιάνικο όνομα είναι αυτό πχ "ΤΟ ΚΑΘΙΣΤΟ ΒΟΥΒΑΛΙ" κλπ

Να σου πω και ένα ανέκδοτο:

ΙΝΔΙΑΝΑΚΙ: Μπαμπά πως παίρνουμε εμείς οι ινδιάνοι όνομα;

ΜΠΑΜΠΑΣ ΙΝΔΙΑΝΟΣ: Παιδάκι μου όταν κατά την αρχή της ζωής μας συμβεί κάτι συμαντικό δίνουμε το όνομα στο παιδί πχ την αδελφή σου την είπαμε "ΤΟ ΠΕΤΑΓΜΑ ΤΩΝ ΚΥΚΝΩΝ" το γειτονόπουλο το είπαν "ΑΓΡΙΕΜΕΝΗ ΑΡΚΟΥΔΑ" καταλαβες παιδί μου "ΣΠΑΣΜΕΝΗ ΚΑΠΟΤΑ";

Χαμάλης είπε...

Αίολος:
Αυτό το "ρίχνεις αυγά στον τοίχο " σε έλευθέρα μετάφραση οι αδελφοί σας τούρκοι το λένε "Αλ σικεμί βουρ ντουβαρά".
- - - - - - - - - - - - - - - - -
Χα χα χα θέλει η πουτάνα να κρυφτεί μα έν την αφήνει η χαρά της.

Σιγά που εν να μας πείσει ο σκύλλος ότι οι προπάπποι του οι Μικρασιάτες τάχα, εσιασιάραν να του μάθουν τούρτζιητζιες ξατιμασιές. Ψέμματα!

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Η Τουρκική είναι η μητρική του γλώσσα γιατί είναι Τούρκος της Ελληνικής περιοχής του Έβρου. Βρίσκεται σε διατεταγμένην υπηρεσίαν να γράφει σε Κυπριακά μπλόκς με σκοπόν να δημιουργήσει φανατισμόν τζιαί διχόνοιαν στο εσωτερικόν μας μέτωπον. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΙΤΗΣ. Κατέχει την Ελληνικήν διότι μεγάλωσε στην Ελλάδα.
Μην παραξενέυεστε φίλοι μου για τις απαράδεκτες ανώνυμες εκφράσεις εκατέρωθεν που δημιουργούν φανατισμόν σε σημείον παροξυσμού μεταξύ των συμπατριωτών μας. Πίσω απ' αυτές είναι Τούρκοι εκπαιδευμένοι σε σχολές ειδικού πολέμου στην Τουρκία και ένας απ' αυτούς είναι και ο Αίολος.

αιολος είπε...

Με αποκάλυψες σε παραδέχομαι, τούρκος πράκτορας είμαι το ομολογώ και για να σε επιβραβεύσω δες αυτό το όμορφο που συνέβει στην Ελλάδα.

http://www.youtube.com/watch?v=TH3UAabWRLQ&feature=player_embedded

Άκης Τσοχατζόπουλος είδε κόσμο να συγκεντρώνεται έξω από το πανάκριβο σπίτι του στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα, όπως:
«Βίκυ (Σταμάτη) γερά, παρ’ του τα λεφτά»
«Άκη αλήτη, βγες από τον φεγγίτη»
«Άκη ρεμάλι, έχουμε πεθάνει»
«Φέρε πίσω τα λεφτά μας!»

αιολος είπε...

ΔΕΣ ΤΙ ΠΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ .... ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΑΚΟΜΑ.........


http://www.fimes.gr/2011/02/tsochatzopoulos-spiti-video/

Ο Άκης από μέσα πανικόβλητος τηλεφωνούσε στην αστυνομία να τον σώσουν .

Ένας συνταξιούχος κρατούσε ένα πλακάτ που έγραφε:


"Η ομορφία σου Ακη μας πετάει αεροπλάνα, όμως οι μίζες και τα δις ζαλίζουν μάτια πλάνα".

Χαμάλης είπε...

Αίολε
ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΑΔΙΤΗΣ. Κατέχεις την Ελληνική γλώσσα διότι μεγάλωσες στην Ελλάδα.
ΕΙΣΑΙ ΤΟΥΡΚΟΣ της Ελληνικής περιοχής του Έβρου. ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ. Βρίσκεσαι σε διατεταγμένη υπηρεσία να γράφεις σε Κυπριακά μπλόκς με σκοπό να δημιουργήσεις φανατισμό καί διχόνοια στο εσωτερικό μας μέτωπο.

αιολος είπε...

Tώρα που με πιάσατε (Αίολος=τούρκος πράκτορας) τι θα κάνετε θα με ανταλλάξετε στο ΛΥΔΡΑ με τον Οτσαλάν;

Ρε εσείς στο ΑΚΕΛ έχετε ξεφτέρια, εθνίκι είμαι, πως το λέτε Ελληναράς που μου την δίνει κατακέφαλα η μαλακία σας.

Γιάννης είπε...

1. Ήμουν εγώ!; Ήταν κάποιος συνέταιρος σας!

2. Δεν μειώθηκαν. Οι επίσημοι αριθμοί δεν λένε τις αλήθειες. Αλλώστε υπάρχει μια μεγάλη ομάδα της οποίας μέλη έρχονται στην Κύπρο σαν φοιτητές, στην αρχή έχουν φοιτιτική VISA κατόπιν δεν ακολουθούν τα μαθήματα τους (συνειδητά) στα πανεπιστήμια η college όπου υποτίθεται να πάνε ώστε να σπουδάζουν. Αρχίζουν να δουλέψουν παράνομα και διαμένουν στην Κύπρο για χρόνια και χρόνια. Αν χρείαζεται νομιμοποίηση, σύμφωνα από τί άκουσα εγώ, χρησιμοποιούν κάποια μέλη της μεταναστευτικής μαφίας για να είναι νόμιμοι. Βεβαίως με κάποιο ποσό χρήματος το οποίο στοιχίζει κάποιες χιλιάδες ευρώ.

Εν τω μεταξύ, εσείς κύριε Μιχαήλ είσαστε, επίσημος δημοσιογράφος της κυβέρνησης. Ένας χωριανός σας μας δίνει μαθήματα καθημερινά πώς επιτυχιμένος η κυβέρνηση σας, κι εσείς μέσω μαζικής ενημέρωσης. Σας δίνουν κάποιοι φίλοι σας στην κυβέρνηση κάποιους αριθμούς και προσπαθείτε να μας πωλήσετε αυτούς τους αριθμούς σαν απόλυτες αλήθειες... Όσον αφορά το θέμα αυτό η κυβέρνηση ποτέ δεν μπορεί να μας πει τις αλήθειες αλλά μπορεί να υπολογίσει τον πιθανό αριθμό... Όμως δεν θα τους επιτρέψουμε να μας ξεγελάσουν!

3. Σύμφωνα με πληροφορίες που ακούω εγώ, ναι έχετε δίκιο υπάρχουν και μια τέτοια ομάδα στα κατεχόμενα. (Πουτάνες, ναρκοτικοί, κλ. Αν θεωρήσουμε η οικονομία του ψευδοκράτους είναι βασισμένη σε μαυρές δουλιές και συνεχή οικονομική βοήθεια από την Τουρκία...) Για αυτό οι σκέψεις μας συγκεκριμένα πρόκειται για τους Άραβες, Παλαιστίνιους είναι το εξής: οι συγκεκριμένοι αυτών συνεργάζονται με κατοχικές αρχές, τους χρησιμοποιούν ενάντιον μας αν χρειάζεται. Κάποτε αξιοματικοί της ψευδοαστυνομίας χρησιμοποιούν αυτούς τους ανθρόπους ακόμα για να πραγματοποιηθούν επιχειρήσεις στις ελεύθερες περιοχές. (απαγωγή ατόμων, διάφορών άλλων εγκλημάτων). Από την άλλην αυτοί οι μουσουλμάνοι γιατι μας προτίνουν εμάς τους χριστιανούς ή να πούμε τους ανθρόπους που ζεί σε μια σχετικά χριστιανική κουλτούρα. Αύριο αυτοί οι μουσουλμάνοι αν γίνει πόλεμος μεταξύ της Τουρκίας, σε ποιά πλευρα θα υποστηρίξουν άραγε. Να σας πω εν πάση περιπτώση οι καρδιές τους μαζί με τους Τούρκους. Όσοι που προτιμούν την ελεύθερη Κύπρο το κάνει μονάχα με οικονομικά κίνητρα. Το παράδειγμα πολέμου είναι απλώς ένα παράδειγμα.

Γιάννης είπε...

4. Δουλιές των μυστικών υπηρεσιών ή μυστικές σκοπιμότητες των άλλων δυνάμεων κατανοούνται από τις επιπτώσεις των ενεργιών τους. Σε ποιο αποτέλεσμα θα μας οδηγεί η πολιτική αυτή των κατοχικών αρχών; Πρέπει να ρωτήσουμε αυτό το ερώτημα.

5. Εμείς οι Ε/κ ξέρουμε κάτω από ποιές συνθήκες αναγκαστήκαμε να δεχθούμε την ΔΔΟ. Η ΔΔΟ αποτελούσε την τότε τακτική πολιτική του Μακαρίου και επομένων προέδρων της Κυπριακής Δημοκρατίας προκειμένου να αποφύγουμε την διχοτόμηση. Όμως, όσο πέρνανε τα χρόνια αντιλήφτηκε ο κόσμος ότι είναι αδύνατον να επανενώσουμε την Κύπρο κάτω από καινούρια δεδομένα που σήμερα αντιμετοπίζουμε στα κατεχόμενα. Ο επικισμός αποτελεί το μεγάλύτερο δεδομένο που εμποδίζει μία εφικτή λύση μεταξυ των Ε/κ και Τ/κ. Επιπλέον ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος είναι εκλεγμένος από το κόμμα σας ξέρει πολύ καλά ότι η Κύπρος είναι πολύ μικρή και δεν είναι κατάλληλη για ένα ομοσπονδιακό σύστημα. Ωστόσο πιστεύει ότι ο τρόπος που ακολουθεί ο ίδιος είναι μοναδικός τρόπος για να αποφευχθεί την διχοτόμηση. Πέραν αυτού, ξέρουμε ότι ακόμα και στο κόμμα σας υπάρχει μια (μικρή) ομάδα η οποία είναι ενάντια στη ΔΔΟ αλλά δεν βγάζουν φωνή τους επειδή είναι υποχρεωμένοι να υπακούσουν αποφάσεις της ΚΕ του κόμματος.

6. Δεν μιλάτε. Ήδη το πρόβλημα είναι αυτό. Εσείς δεν πιστεύετε στον κυπριακό ελληνισμό. Επίσης, υποσκάπτετε τις προσπάθειες των όσων που μιλάνε.

7. Η κυβέρνηση σας πρέπει να ελέγξει πρακτορεία ή άτομα ή εταιρίες που φέρνουν τους αλλοδαπούς από τις τρίτες χώρες.

Οι εργοδότες χρησιμοποιούν ό,τι βρίσκουν.

Γιάννης είπε...

8. Εγώ δεν δεχόμαι στην ουσία ότι υπάρχει κάτι σαν Τουρκοκύπριος. Αυτοί οι άνθρωποι ήταν μουσουλμάνοι της Κύπρου, δηλαδή, κατά κάποιο τρόπο έγιναν μουσουλμάνοι. Στην ουσία είναι Ελληνοκύπριοι. Μέσα σε αυτούς υπάρχει και μία ομάδα της οποίας καταγωγή προέρχεται από την Αφρική. Άρα οι Οθωμανοί τους έφεραν από την Αφρική για κάποιες ανάγκες τους στην Κύπρο. Ακόμα αυτοί οι άνθρωποι αυτόματα έγιναν "Τούρκοι της Κύπρου".

Οι μουσουλμάνοι της Κύπρου μετά την επανάσταση του Κεμάλ στην Τουρκία άρχισαν να αποκληθούν σαν Τούρκοι της Κύπρου. Δημιουργήθηκε ένα έθνος σε μερικά χρόνια με άλλα τα λόγια. Βασικά αυτοί που αποκαλούνται σαν Τουρκοκύπριοι είναι σύνολο των εξισλαμισμένων Ελληνοκυπρίων και κάποιων μικρών στοιχείων που έφερε Οθωμανική Αυτοκρατορία στο νησί. Επειδή αυτή η πληθυσμιακή ομάδα της Κύπρου είναι Τουρκόφωνοι και φαίνονται μουσουλμάνοι, "αυτόματα" έγιναν Τούρκοι της Κύπρου χρησιμοποιήθηκαν έναντιον μας από τους Άγγλους αποικιοκράτες.

Σήμερα, συγκεκριμένα μετά την εισβολή, αυτοί οι άνθρωποι αφομοιώθηκαν πλήρως, επι χρόνια δεν είχαν επαφή μαζί μας. Με άλλα τα λόγια σήμερα οι άνθρωποι αυτοί σκέφτονται σαν Τούρκοι όχι σαν Κύπριοι δεν μπορούν να αφαιρέσουν τις μακρόχρονες συνήθειες τους.

Μη νομίζετε αυτοί διωργανώνουν συλλαλητήρια επειδή νιώθουν σαν Κύπριοι. Αυτοί φωνάζουν από κακομαθειά τους. Ξέρουμε τι θα αλλάξει αν αριστερά των τ/κ ή δεξιά των τ/κ έρθει στην εξουσία της λεγόμενης ηγεσίας των τ/κ. Ένα μεγάλο τίποτα! Και οι δύο πλευρές χρησιμοποιούνται από την ίδια την Τουρκία. Αν η Τουρκία θέλει να μαλακώσει την θέση της στο κυπριακό μαγικά έρχονται ο Ταλάτ και ομοδεάτες τους, αν θέλει η Τουρκία το αντίθετο έρχονται εθνικιστές, γκρίζοι λύκοι κτλ...

Ανώνυμος είπε...

Τουρκόσπορε κι ανοστόπλαστε Μιχάλη , ο Αντρέας Χρίστου είπε ότι είναι κατά λάθος που μιλάμε την ελληνική γλώσσα. Η συντριπτική πλειοψηφία των οπαδών του ΑΚΕΛ αρνείται την ελληνική καταγωγή μας. Είναι τυχαίο η κάποιοι τους έπεισαν ?
Γιατί οι βουλευτές και υπουργοί του ΑΚΕΛ όταν παρευρίσκονται σε διάφορες εκδηλώσεις, δε ψάλλουν τον εθνικό ύμνο με τους υπόλοιπους ? μήπως επειδή είναι υπερήφανοι που γεννήθηκαν έλληνες ?(υπάρχουν τα βίντεο που όταν όλοι ψάλλουν τον εθνικό ύμνο, οι ΓΑΡΟΙ του ΑΚΕΛ, ούτε τα χείλη τους δεν κουνούν)

Χαμάλη , όταν οι τούρκοι έχουν 150000 ΠΕΖΕΒΕΓΚΙΕΣ ακελικούς, δε χρειάζονται πράκτορες αλλά ούτε και προβοκάτορες.
Λάκκος με ασβέστη, τσεκούρι και φωτιά στους τουρκοπροσκυνημένους!!!
ΓΑΜΩ ΤΟ ΑΚΕΛ !!!!

αιολος είπε...

Ω!!!!! τι ενδιαφέροντα είναι αυτά που γράφει ο ανώνυμος Μιχάλη, εγώ βέβαια δεν ξέρω τέτοιες λεπτομέρειες αλλά έλα που όλοι καταλαβαίνουμε ποιοί δημιουργούν αυτό το μισελληνικο κλίμα, ευχαριστώ ανώνυμε για τα ντουκουμέντα, τον χαμάλη μη μου τον πειράζεις, είναι ένα γεγονός που με κάνει να καταλαβαίνω σε ποιούς στηρίζεται η πλειοψηφία του Χριστόφια, εδώ στην Ελλάδα έχουμε κάποια εκατομμύρια (τέτοιους) που επί 36 χρόνια πιστεύουν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι σοσιαλιστικό.

Χαμάλης είπε...

χα χα χα χωρκόν που φαίνεται κολαούζον έν θέλει.

Επλακώσαν οι σσιύλλοι οι Τούρκοι προβοκάτορες να μας δημιουργήσουν διχόνοιαν. Άδικος ο κόπος τους, ο λαός εξύπνησεν.

Μιχάλης είπε...

@ Γιάννης

1. Ναι, πρόεδρος το 2006 όταν ρυθμιζόταν το θέμα ήταν ο Τ. Παπαδόπουλος. Και βεβαίως εκείνο που βαραίνει σε μια κυβέρνηση – προεδρικού συστήματος – είναι οι αποφάσεις του προέδρου της και όχι των συνεταίρων.

Μόνο που ξέχασε να απαντήσεις γιατί κάποιοι θυμήθηκαν τώρα να θέσουν το θέμα.

2. Επιμένεις ότι δεν μειώθηκαν οι αριθμοί των μεταναστών και ότι τα στοιχεία δεν λένε την αλήθεια. Αντιλαμβάνομαι ότι εννοείς τα κυβερνητικά στοιχεία.
Κάνε λίγη υπομονή μέχρι την επόμενη ανάρτηση και θα δεις ποιων τα στοιχεία θα επικαλεστώ.
Και κάτι άλλο, σημασία δεν έχει το τι ακούμε δεξιά και αριστερά αλλά το τι λένε τα γεγονότα.
Μπορείς να παραθέσεις αριθμούς;

Τα περί τι είδους δημοσιογράφος είμαι δεν θα το σχολιάσω. Δεν θα σε ακολουθήσω στην τακτική που έχετε ορισμένοι να επιτίθεστε στα πρόσωπα και όχι στις θέσεις τους.

3, 4. Επαναλαμβάνω ότι το τι ακούει κάποιος, το τι νομίζει και το υπολογίζει δεν ισχύει. Στοιχεία ή αποδείξεις υπάρχουν;
Δυστυχώς πάλι απαντάς γενικά.

5. Συμφωνούμε για τον εποικισμό. Αλλά θα πρέπει να έχεις υπόψη σου ότι όλα τα κόμματα (και δεν τους επικρίνω γι’ αυτό) στην ουσία αποδέχονται την παραμονή ενός αριθμού παρά όλων των εποίκων. Υπάρχει άλλη εφικτή επιλογή μεταξύ του μερικοί ή όλοι;
Όσον αφορά την τελευταία φράση της παραγράφου, επιβεβαιώνεις ότι δεν γνωρίζεις πως λειτουργεί το ΑΚΕΛ.

6. Υπάρχουν τα γραπτά αγαπητέ μου. Όχι οι φήμες. Ποιο άλλο κόμμα τιμά συνεχώς Έλληνες των γραμμάτων και των τεχνών; Ποιο άλλο κόμμα έχει βραβείο πολιτιστικής προσφοράς;

7. Δεν απάντησες στην ερώτηση μου.

8. Όποια και αν είναι η ρίζα των ανθρώπων εκείνο που έχει σημασία είναι τι και πως νιώθει ο καθένας. Πώς προσδιορίζεται συνειδησιακά.

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος 2/25/2011 12:26 πμ

Ο καθένας μπορεί να ισχυρίζεται ότι θέλει.
Το ξαναείπα, οι ισχυρισμοί οποιουδήποτε δεν μπορεί να αποδίδονται σε όλους.

Μιχάλης είπε...

@ αιολος

Από πότε ισχύει ένας ισχυρισμός; Ο Α. Χρήστου διέψευσε την αναφορά.
Άρα δεν μπορούν να έχουν και οι δύο δίκαιο.

Ωστόσο επαναλαμβάνω, έστω και αν δεχθούμε ότι το είπε οποιοσδήποτε, αυτό σημαίνει ότι αποδίδει τις απόψεις όλων μας;
Και αν είναι έτσι πώς εγώ είμαι αντιπρόεδρο Ελληνικού ομίλου;

αιολος είπε...

Xαμάλη πάντως εγώ αν ήμαν από χωρκόν τση Κύπρος ΑΠΟΕΛ εν ήμαν .... πρόβατα τζαι Ομόνοιας. Τώρα Πειραιώτης γαύρος κόκκινος στην ψυχή και στο σώμα και τα τριφύλια του ΠΑΟ και της Ομόνοιας και το πράσινο μήτε να τα δώ.

Καλά Μιχάλη δεν είπαμε και ότι όλοι του ΑΚΕΛ είναι ανθέλληνες, οι περισσότεροι όμως δεν είναι;

Diasporos είπε...

Να το θέσω απλά τζιαι μή=πολιτικά αφού είπετε τα ούλλα στα σχόλια.


Κάμετε ρέ παιθκιά DNA testing του λαού ολόκληρου να φκούν που τ' όνειρον τους όσοι κουβαλούν το λάβαρο του ethnic purity. Εγώ λαλώ σας έχουμεν παραπάνω κοινά στο DNA μας με το Σύριο μετανάστη παρά με τον "έλληνα".




Εν τόσο τραγικό που ο άθρωπος θωρεί την ιστορία 100-200 χρονών τζιαι που τζιαμέ κρίνει την ταυτότητα του. Μυωπία.

αιολος είπε...

Aγαπητέ Σύριε της διασποράς, να υποθέσω ότι εισαι ΑΚΕΛ!!! Τώρα μη μου πεις ότι πέφτω έξω;

Να σε ρωτήσω το ΑΚΕΛ κομμουνιστικό κόμμα δεν είναι, η Ομόνοια γιατί είναι πράσινη; Όλα ανάποδα τα κάνετε εκεί στην Κομμουνιστική Κύπρο κάτι σαν το ΠΑΣΟΚ που έβαψε τον ήλιο πράσινο, μου έλεγε ένας παλιός μπολσεβίκος "Είναι ψεύτες μωρέ, είδες ποτέ σου πράσινο ήλιο; Ο ήλιος είναι κόκκινος, μόνο πράσινα άλογα υπάρχουν". Έτσι και ο Χριστόφιας πράσινα άλογα κομμουνισμό θα σας κάνει.

αιολος είπε...

Aγαπητέ Σύριε της διασποράς, να υποθέσω ότι εισαι ΑΚΕΛ!!! Τώρα μη μου πεις ότι πέφτω έξω;

Να σε ρωτήσω το ΑΚΕΛ κομμουνιστικό κόμμα δεν είναι, η Ομόνοια γιατί είναι πράσινη; Όλα ανάποδα τα κάνετε εκεί στην Κομμουνιστική Κύπρο κάτι σαν το ΠΑΣΟΚ που έβαψε τον ήλιο πράσινο, μου έλεγε ένας παλιός μπολσεβίκος "Είναι ψεύτες μωρέ, είδες ποτέ σου πράσινο ήλιο; Ο ήλιος είναι κόκκινος, μόνο πράσινα άλογα υπάρχουν". Έτσι και ο Χριστόφιας πράσινα άλογα κομμουνισμό θα σας κάνει.

Anef_Oriwn είπε...

Aiolε,

Να ΣΕ αρωτήσω μ’ όλο το θάρρος [καθώς το ερώτημα μου άπτεται των προσωπικών ΣΟΥ δεδομένων], πότε ήταν η τελευταία φορά που επισκέφτηκες τον ... ψυχίατρο ΣΟΥ; Οι εμμονές και η οξεία αντι-ΑΚΕΛίτιδα ΣΟΥ είναι αξεπέραστες με τις συνήθεις ψυχαναλύσεις! Χρειάζεσαι επειγόντως θεραπευτική αγωγή! Φιλική συμβουλή ΣΟΥ δίνω καθότι γνωριζόμαστε διαδικτυακώς εδώ και ένα–δυο χρόνια!
Δεν θα ασχοληθώ καθόλου με τες αρλούμπες τζιαι τσιόφτες που γράφεις!!! Άδικος κόπος και χαμένος χρόνος είναι!!! Άσε που ποτέ ΔΕΝ ακούς τους συνομιλητές ΣΟΥ!!! ΣΟΥ ‘φταιξε και ο Διάσπορος τώρα! Δεν μπορείς ν’ ακούσεις μια άποψη που να διαφέρει από τη δική ΣΟΥ την εθνικιστική, κι αμέσως του βάζεις την ταμπέλα του ΑΚΕΛικού!
ΑΚΕΛικός πάντως πρέπει να ήταν και ο Αλεξανδρινός Κωνσταντίνος Καβάφης. Έχεις διαβάσει το ποίημα του προς τον Έρμιππο, το “Επάνοδος από την Ελλάδα”; Ή το άλλο του δικού ΜΑΣ [του κύπριου] Μιχάλη Πασιαρδή, το “Είμαστε Έλληνες”, [που μάλλον θα ήταν κρυπτοΑΚΕΛικός, όταν το ‘γραφε];
Παρεμπιπτόντως μπορείς να ΜΑΣ υποδείξεις μερικούς συνειδητοποιημένους Αριστερούς, οργανωμένους και ενεργούς στο χώρο του ΑΚΕΛ που είναι «ανθέλληνες»; Αλλά να ΜΑΣ δώσεις και συγκεκριμένα παραδείγματα από τον λόγο και τις πράξεις τους, με αναφορά σε πρωτογενείς πήγες. Και συγκεκριμένες απαντήσεις όχι μασημένα λόγια, υπεκφυγές και κουβέντες άλλ’ αντ’ άλλων!

αιολος είπε...

Aμ δεν φταις εσύ, εγώ φταίω που σε κάλεσα να με βοηθήσεις να αντιμετωπίσω τον Χαμάλη.

Αισοπος είπε...

Τελικά θα πιστέψω πως ο αίολος είναι τούρκος, διότι τα ελληνικά του είναι όπως κάποιου ξένου και επειδή εκτός του ότι λέει ασυναρτησίες αλλα του λες άλλα απαντά, και τα περισσότερα δεν τα καταλαμβαίνει. Επίσης νομίζω ότι προκαλει για να του πούμε που να πάει ίσως επειδή του αρέσει΄αλλά δενθα του κάνω τη χάρη.

Μιχάλης είπε...

@ αιολος

Μόνο γέλιο μπορούν να προκαλούν οι εμμονές κάποιων (κι εσένα περιλαμβανομένου) για τον ανθελληνισμό του ΑΚΕΛ.
Πρέπει να ξέρεις ότι αυτές οι εμμονές έχουν τις ρίζες τους από το 1926 που ιδρύθηκε το κόμμα.
Και δεν είναι κάπως παράξενο σε ένα νησί ελληνικό με τόσους αγώνες για την ένωση με την Ελλάδα, ένα κόμμα που κατηγορείται συνεχώς σαν ανθελληνικό να αγκαλιάζεται από το 1/3 του λαού και να χαίρει εκτίμησης από μεγαλύτερη μερίδα;

Περιληπτικά θα σου πω ότι όταν το ΑΚΕΛ έστελλε τα μέλη του στον Β’ Π. Πόλεμο τους έστελλε κάτω από τη σημαία της Ελλάδας. Στη διακήρυξη του η πρώτη αναφορά ήταν για την απελευθέρωση της Ελλάδας.
Το ανθελληνικό ΑΚΕΛ ήταν η αιτία για να γίνει το δημοψήφισμα του 1950 για την ένωση με την Ελλάδα.
Κάτω από την ελληνική σημαία έπεσαν από τα βόλια των Άγγλων αποικιοκρατών μέλη του από το 1945.
Μέχρι το 1967 υποστήριζε την ένωση με την Ελλάδα.
Είναι το πρώτο κόμμα που καθιέρωσε βραβείο πολιτιστικής προσφοράς και βράβευσε μέχρι σήμερα σωρεία Ελλήνων ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών.

Αντιλαμβάνεσαι ότι όλα αυτά, περιληπτικά όπως είπα, κάθε άλλο παρά αποδεικνύουν ανθελληνισμό.

Γι’ αυτό λέω ότι οι αποδείξεις δείχνουν το αντίθετο από τις εμμονές κάποιων.

Μιχάλης είπε...

@ Διάσπορος

Μην ψάχνεις άκρες με dna.
Δεν είναι εκεί η ουσία. Ούτε διαδραματίζει ρόλο καθότι εκείνο που καθορίζει κάποιον άνθρωπο είναι η συνείδηση του και όχι τα γονίδια του.

Υπάρχουν ενδιαφέρουσες έρευνες για το DNA αλλά, επαναλαμβάνω δεν έχουν να κάνουν τίποτε με το τι νιώθει κάποιος.

ΓΙΩΡΓΟΣ Δ. είπε...

Γιατι πας τοσο μακρυα στα 2500 χρονια πχ, τοτε μπορει να υπηρχαν και αλλες φυλες και στην Ελλαδα. Τα πράγματα ειναι πολυ απλά, αισθανεσαι τον κοσμο εδω σαν συμπατριωτες σου? εχουμε το ιδιο αιμα? ολοι ελληνες δεν ειμαστε και στη κυπρο και στην ελλαδα? ανεξαρτητως κομματος, οτι παραπονα και δικαιολογημενα μπορει να εχει η κυπρος απο εμας. Εγω μενω ελλαδα, εχω υπηρετησει εκει, και αισθανομαι τη κυπρο σαν σπιτι μου. Η ενωση ειναι πολυ ευκολο να γινει, αρκει να το θελησει ο κοσμος

Μιχάλης είπε...

@ ΓΙΩΡΓΟΣ Δ.

Αν είναι σε μένα που αναφέρεσαι φίλε μου, ασφαλώς και δεν έχω πρόβλημα να προσδιοριστώ σαν Έλληνας. Βεβαίως είμαι Έλληνας. Άλλωστε όπως ανάφερα πολλές φορές είμαι και αντιπρόεδρος του Ομίλου Έλευσις.

Αν όλοι έχουμε το ίδιο αίμα μόνο μεταφορικά μπορώ να το δεχτώ διότι δεν πιστεύω στη συνέχεια μέσω DNA.
Εκείνο που προσδιορίζει τον καθένα μας είναι η συνείδηση και τίποτε άλλο.

Συμφωνώ ότι τα όποια παράπονα δεν πρέπει να μπαίνουν εμπόδιο. Αν και πρέπει να διαχωρίζουμε τις ηγεσίες από τον απλό λαό. Δεν μου φταίει τίποτε ο απλός ελλαδίτης επειδή οι ελληνικές κυβερνήσεις έπαιξαν ένα βρώμικο παιχνίδι σε βάρος μας.
Όμως για να είμαι δίκαιος την ανάλογη στάση κρατώ και για τον απλό Τούρκο.

Όσον αφορά την ένωση αγαπητέ μου φίλε δεν είναι καθόλου εύκολο να γίνει. Ούτε ήταν ποτέ εφικτό. Και είναι κρίμα που έδωσαν και τη ζωή τους ορισμένοι για ένα «πουκάμισο αδειανό» που λέει και ο Σεφέρης.

Τα κοινά χαρακτηριστικά δεν αρκούν για να κάνεις την ένωση. Άλλωστε και το 1955 ο κόσμος και στην Κύπρο και στην Ελλάδα ήθελε την ένωση, όμως δεν έγινε. Άρα δεν είναι θέμα να το θέλει ο κόσμος.

ΓΙΩΡΓΟΣ Δ. είπε...

Δεν συμφωνω οτι ηταν κριμα που εδωσαν την ζωη τους για την ενωση. Σε ολους μας προκαλει λυπη και αγανακτηση ο θανατος συμπατριωτών μας αλλά οσοι έπεσαν δεν νομιζω οτι σκέφτονταν ετσι. Δηλ αντίστοιχα ηταν κριμα που η ΕΛΔΥΚ παλεψε κοντρα σε καθε λογικη το 74 αφου η νίκη δεν ηταν εφικτή και αφου ολα ηταν στημένα?
Ο απλος κοσμος αντιδρα αυθόρμητα και με βαση τη συνειδηση του οπως ειπες, δεν θα ταν αδικο να τους κρινουμε με βαση τα αποτελεσματα κι οχι με το τι πιστευαν?
Και σημερα υπαρχουν ανθρωποι σε κομματα πχ που προσδοκουν και παλευουν για κατι που μπορει να ειναι ουτοπικο ή πολυ δυσκολο να γίνει, αυτο ομως ισως τους κανει να ξεχωριζουν απο τους αλλους, αυτο τους δινει αξία.

Σημερα θέλει ο κόσμος την ένωση αραγε?

Ανώνυμος είπε...

Οσοι θετουν αυτα τα ψευτικα διλήμματα θετουν σε κινδυνο την ομονοια στην Κυπρο.

Σε ολη τη μεσόγειο υπάρχουν λαοι με δυνατή πολιτιστική συνείδηση και ταυτόχρονα πολυπολιτισμός. Δεν υπάρχει αντίθεση, Η περιοχή είναι πολυπολιτισμική αλλά η ταυτότητα των Ελλήνων της Κύπρου είναι Ελληνική

Ολοι οι λαοι δεχονται επιρροές, αυτο δεν σημαίνει ότι η πολιτιστική τους ταυτότητα αυτή καθεαυτή είναι πολυπολιτισμική

Αφηστε τους Κυπριους ησυχους

Σεβαστείτε όσους νιωθουν Ελληνες οπως και αυτοι σεβονται οσους νιωθουν Τουρκοι ή Μαρονιτες ή Αρμενιοι.

Το ότι η πλειοψηφία πρέπει να σεβαστεί τον πολιτισμό της μειοψηφίας το καταλαβαίνω.

Αλλα όσοι θέλουν να επιβάλουν στους Ελληνες της Κυπρου να αλλάξουν συνειδηση, να νιωθουν πολυπολιτισμικοι και όχι Ελληνες, το μονο που κάνουν είναι να δημιουργήσουν αντιδράσεις άρα να αναζωογονουν τον εθνικισμό

Είναι πολυ βιαιο να θελεις να αλλάξεις την συνείδηση των Ελληνων της Κυπρου και όσοι το κάνουν δημιουργουν διχασμό μεσα στην Ελληνοκυπριακή κοινότητα και ανοίγουν πληγες

Ανώνυμος είπε...

εγω πιστευω οτι ειμαστε μια διασταυρωμενη ρατσα πανω απο δεκα φυλες.τιποτε περισσοτερο τιποτε λιγοτερο

Ανώνυμος είπε...

οι φυλες ειναι .ετεοκυπριοι,φοινικες,συριοι,ασσυριοι,αιγυπτιοι,τουρκοι,φρανγκοι,ενετοι ρωμαιοι,παλαιστινιοι,αρμενιοι.εβραιοι,ιουδαιοι,μαρωνιτες και ελληνες