Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

ΤΟ ΜΠΑΧΑΛΟ ΜΕ ΤΟ ΛΙΜΝΙΤΗ – ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΟΥΝ ΕΥΘΥΝΕΣ


Πολλές φορές έχω κατηγορηθεί (αδίκως) ότι υπερασπίζομαι την κυβέρνηση Χριστόφια και δεν βλέπω κανένα λάθος στους χειρισμούς που κάνει κυρίως σε θέματα που αφορούν το κυπριακό.

Μετά τις αρνητικές εξελίξεις στο Λιμνίτη, λέω ξεκάθαρα ότι τα όσα έγιναν με τη ματαίωση της διέλευσης των κατοίκων Τηλλυρίας από το Λιμνίτη, έχει το δικό της μερίδιο ευθύνης και η κυβέρνηση, εφόσον ευσταθούν τα όσα κατάγγειλε ο κοινοτάρχης Κάτω Πύργου.

Ωστόσο φαίνεται ότι έχουν βάση οι καταγγελίες του.

Οι ευθύνες των κατοχικών δυνάμεων είναι δεδομένες επειδή δεν τήρησαν τα όσα συμφωνήθηκαν.

Όπως δήλωσε ο προεδρικός επίτροπος Γιώργος Ιακώβου, συμφωνήθηκε ότι θα παράσχουν κάθε διευκόλυνση στη διέλευση των ε/κυπρίων.

Ανάλογα είπε και ο πρόεδρος της Επιτροπής για τη διάνοιξη οδοφραγμάτων Ανδρέας Καρός που βρισκόταν μέσα στο πρώτο λεωφορείο που πέρασε το οδόφραγμα του Κάτω Πύργου.

Ο κ. Καρός δήλωσε ότι όταν έφτασαν τα πρώτα δύο λεωφορεία στο τουρκικό φυλάκιο οι λεγόμενοι αστυνομικοί ζήτησαν ταυτότητες απ’ όλους τους επιβάτες, ακόμα και από τους οδηγούς.

Διαπίστωσαν όπως είπε ότι υπήρχαν κάποιες μικροδιαφορές στα ονόματα όπως αναγράφονταν στον κατάλογο που δόθηκαν στα Ηνωμένα Έθνη, σε σχέση με το τι αναγραφόταν στις ταυτότητες.

Συνεπεία τούτου από τα δύο λεωφορεία κατέβασαν 11 άτομα.

Η διαδικασία που ακολούθησαν οι κατοχικές δυνάμεις υπήρξε χρονοβόρα (ίσως και σκόπιμα) με αποτέλεσμα όταν επέστρεψαν πίσω τα δύο λεωφορεία και πήραν σειρά τα άλλα πέντε, τους είπαν ότι ο χρόνος που είχε συμφωνηθεί έχει εκπνεύσει.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία προνοούσε ότι οι κάτοικοι του Πύργου θα περνούσαν από το οδόφραγμα γύρω στις 7 το πρωί και θα επέστρεφαν γύρω στις 10.30.

Ωστόσο μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία με τα πρώτα δύο λεωφορεία η ώρα ήταν ήδη 10.15.

Ο κοινοτάρχης Κάτω Πύργου δήλωσε στα ΜΜΕ ότι τελικά υπήρχαν ΔΥΟ κατάλογοι με τα ονόματα όσων θα μετέβαιναν στον Άγιο Μάμα.

Ο ένας ήταν αυτός που ετοιμάστηκε και εγκρίθηκε από το Κοινοτικό Συμβούλιο και δόθηκε στα Ηνωμένα Έθνη και εγκρίθηκε από την άλλη πλευρά.

Ο άλλος κατάλογος – όπως κατάγγειλε – καταρτίστηκε από το γραφείο του Γ. Ιακώβου και ΔΕΝ υποβλήθηκε στα Ηνωμένα Έθνη και δεν δόθηκε στις κατοχικές αρχές.

Φαίνεται ότι αυτή η καταγγελία έχει κάποια βάση, αν βασιστούμε και στις δηλώσεις που έκανε ο Γιώργος Ιακώβου παραδεχόμενος ότι υπήρξαν επιπρόσθετα άτομα που δεν βρίσκονταν στον αρχικό κατάλογο.

Δίκαια λοιπόν προκύπτουν ερωτήματα:

1. Πόσο καθαρή ήταν η συμφωνία που έγινε και ποια εχέγγυα δόθηκαν από την άλλη πλευρά ότι θα τηρούσε τα συμφωνηθέντα;

2. Το ότι τηρήθηκε ανάλογη συμφωνία από την άλλη πλευρά δικαιολογούσε το ότι επιδείχθηκε εμπιστοσύνη ότι το ίδιο θα γινόταν και τώρα;

3. Ευσταθεί η καταγγελία του κοινοτάρχη ότι ο δεύτερος κατάλογος ετοιμάστηκε από το Γραφείο του κ. Ιακώβου;

4. Αν αληθεύει, γιατί το γραφείο το προεδρικού Επιτρόπου προχώρησε στον καταρτισμό του δεύτερου καταλόγου;

Πιστεύω ότι αυτά είναι ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν πειστικά από τους αρμόδιους και όχι με μισόλογα.

Διότι η κατάσταση δεν είναι παίξε γέλασε.

Ελπίζω λοιπόν ότι θα δοθούν πειστικές απαντήσεις από τους αρμόδιους, διαφορετικά θα μείνουν εκτεθειμένοι.

Από την άλλη θεωρώ σωστή την αναβολή της αυριανής συνάντησης Χριστόφια Ταλάτ με πρωτοβουλία του πρώτου.

Και είναι σωστή διότι δεν θα μπορούσε να είχε κανένα αποτέλεσμα αφού θα διεξαγόταν υπό το φως των αρνητικών εξελίξεων.


128 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Mpravo Mihali.

Eilikrina exw peistei twra oti vlepeis ta pragmata antikeimenika.

8a simfonisw mazi sou oti prepei na dierevni8ei to 8ema ef8inwn.

Afto pou egine ine aparadekto kai 8a prepei na ziti8oun ef8ines.

Ανώνυμος είπε...

EMIS OI EVELIKTOI AFISUME TUS T/K KAI EPIKUS NA PERASUN EFKOLA GIA NA GIORTASUN STIN RASHI MAS.

AFTA PATHENIS OTAN EXIS PROEDRO IPOXORITIKO PU STO ONOMA TU KALO KLIMATOS ME TUS APENANTI KATEVAZI TA SOVRAKA.

KATA TA ALLA I OMONIA SINEXIZI NA XODEVI EKATOMIRIA GIA METAGRAGES KAI O MILTIS NA PERNI OLA TA MEGALA KIVERNITIKA ERGA.

Ανώνυμος είπε...

EMIS OI EVELIKTOI AFISUME TUS T/K KAI EPIKUS NA PERASUN EFKOLA GIA NA GIORTASUN STIN RASHI MAS.

AFTA PATHENIS OTAN EXIS PROEDRO IPOXORITIKO PU STO ONOMA TU KALO KLIMATOS ME TUS APENANTI KATEVAZI TA SOVRAKA.

KATA TA ALLA I OMONIA SINEXIZI NA XODEVI EKATOMIRIA GIA METAGRAGES KAI O MILTIS NA PERNI OLA TA MEGALA KIVERNITIKA ERGA.

Ανώνυμος είπε...

Οι του ΑΚΕΛ θα εκτεθούν, γιατί μέσα στην ιδεολογική τύφλα τους, νόμισαν ότι μπορούν να εμπιστευθούν τους Τουρκοκύπριους "συντρόφους". Και φυσικά, τσουρουφλίστηκαν.

Όμως, μην εκπλαγείτε, αν σε λίγες ημέρες, στο όνομα του "καλού κλίματος", χρεωθεί την εξέλιξη η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Τώρα, εδώ παίζεται και ένα επικοινωνιακό παίγνιο: ξέροντας ότι θα φάνε κράξιμο, οι του ΑΚΕΛ δίνουν εντολή σε δικούς τους ανθρώπους όπως ο Μιχάλης, να εκφράσουν "προβληματισμό".

Αυτό, ώστε να καεί το θέμα και να μην το αρπάξει η πατριωτική πλευρά, αλλά και για να θεωρήσει ο κόσμος ότι και στο ΑΚΕΛ υπάρχουν "υγιείς φωνές", που διαμαρτύρονται.

Έτσι απορροφάται η διαμαρτυρία, θεωρείται "αυτονόητη" και γλιτώνει το ΑΚΕΛ το κράξιμο. Το συμπέρασμα είναι ένα: η κυβέρνηση της Κύπρου, δουλεύει τους πολίτες της και φυσικά, τους εξαπατά.

Ας ελπίσουμε ότι πήρε το μάθημά της από τον "σύντροφο" Ταλάτ, που σίγουρα σήμερα έχει ξεκαρδιστεί στα γέλια.

Ανώνυμος είπε...

afti i kivernisi-maimou ta exi KANI OLA se 1.5 xrono. apo agrio rusfeti, erga se eklektus ergolavus, xorigies pros filikes omades, kukkoulomata skandalon, apodrasis katadikon, alages sta vivlia tis istorias.

mexri kai omades epagripnisis exun orisi se diafora posta gia na ta elexun ola.

omos akomi den ta exume di ola.

ps
telika poses sinantisis ekane o eveliktos me ton igeti ton apenanti ?

Ανώνυμος είπε...

Φοβάμαι πως οι εξελίξεις ήταν προβλέψιμες (γραφειοκρατία)και το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης πέφτει, δυστυχώς, στη δική μας πλευρά. Οι κυβερνητικοί οργανωτές απεδείχθεισαν ανίκανοι. Εκτός και αν πραγματικά αυτό ήθελαν να γίνει για λόγους "τακτικής" (σάπια πολιτικά παιγνίδια που δίνουν τροφή σε ακραίους συνειρμούς).

ΚΚΚ

Ανώνυμος είπε...

Komounistika pragmata. Kyvernisi-parodia, pou den exei paysei na geloiopoieitai.

Ανώνυμος είπε...

afti i kivernisi den bori na organosi sosta mia metavasi proskiniton sta katexomena, poso mallon na lisi to kipriako.

KIVERNONTES ISTE ANIKANOI.

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς η ακύρωση της αυριανής συνάντησης δεν έγινε προς ένδειξη διαμαρτυρίας, κάτι που θα έδινε το μήνυμα ότι μας έχει απομείνει μια κάποια ελάχιστη αξιοπρέπεια. Έγινε για να προλάβει να ενημερωθεί ο ευέλικτος.

Θέλω να θέσω επίσης το ερώτημα που έθεσε ο Μιχάλης:

Πόσο καθαρή ήταν η συμφωνία που έγινε και ποια εχέγγυα δόθηκαν από την άλλη πλευρά ότι θα τηρούσε τα συμφωνηθέντα;

αλλά για κάτι ευρύτερο και πολύ πιο σημαντικό. Όχι για την συμφωία για διέλευση προσκυνητών, αλλά για τη συμφωνία λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Ανώνυμος είπε...

Γενικώς μοιράζομαι και εγώ τους προβληματισμούς σου.
Το μόνο παρήγορο ήταν η δήλωση του Νεόφυτου: "Λυπούμαστε που δεν ήρθαν οι Τηλλυρκώτες, θα κάνουμε μια άλλη λειτουργία όταν καταφέρουν να περάσουν."
Θέλει κότσια να βλέπεις το ποτήρι μισογεμάτο κάτω από τέτοιες περιστάσεις.

stalamatia είπε...

Εγώ έχω μια απορία .Γιατί να μην είναι ανοικτό το οδόφραγμα όπως όλα τα άλλα.Τρεις ώρες τι θα προφτάσουν να κάνουν οι άνθρωποι που θα περάσουν; Δεν μπορώ να καταλάβω τι φοβούνται οι τούρκοι και οι τ/κ από αυτό το άνοιγμα!!!.Στο κάτω κάτω μόνο για την εκκλησία του Αγίου Μάμαντος θα ανοίξουν;Κρίμα από τη μεριά τους ενώ γίνονται συνομιλίες να μας φαίρονται έτσι.

Ανώνυμος είπε...

"Κρίμα από τη μεριά τους ενώ γίνονται συνομιλίες να μας φέρονται έτσι".

Ποιες "συνομιλίες" ρε παιδιά; Αυτή η κοροϊδία μεταξύ Χριστόφια και Τούρκων;

Τι περιμένατε δηλαδή από τους Τούρκους; Με όλο το σεβασμό ρε παιδιά, ας μην είμαστε αφελείς, γιατί αυτό θα το πληρώσουμε.

Οι Τούρκοι αδειάζουν τον Χριστόφια και τον εκθέτουν πολιτικά. Ας πρόσεχε. Ο τόπος όμως τι φταίει;

Ανώνυμος είπε...

Αυτό φωνάζουν και τα παιδιά του christofias-watch εδώ και τόσο καιρό. Με την ευελιξία παίρνει τον τόπο στο λαιμό του.

Ανώνυμος είπε...

Θαυμάστε το επίπεδο του πιθηκοειδούς Aslan, όπως το επιδεικνύει στο ιστολόγιο του:

"χεστηκαμε για τους θρησκοληπτους!"
2 Σεπτέμβριος 2009 7:57 πμ


Έτσι αντιμετωπίζετε κι εσείς το θέμα απ'ότι φαίνεται από τις χλιαρές σας αντιδράσεις. Αν δεν εταιρκάζετε, δεν εσυμπεθερκάζετε!

gregoris είπε...

εγώ διερωτούμαι τι γυρεύκει ο Ιακώβου, ένας άνθρωπος του παραδοσιακά απορριπτικού κατεστημένου του ε/κ ΥΠΕΞ σε μια τόσο νευραλγική θέση για την διαδικασία της επανένωσης;

Νατάσα είπε...

Εν θα κρίνεις εσύ Γρηγόρη τι γυρεύκει ο Ιακώβου σ'εκείνη τη θέση.

Αυτά είναι θέματα που χειρίζεται ο Πρόεδρος και εμείς πρέπει να μένουμε πιστοί στις επιλογές του.

Κανεί που τον κατηγορούν όλοι οι υπόλοιποι, θα ξεκινήσουμε κι εμείς τη γκρίνια τωρά;

Ανώνυμος είπε...

Ερωτήματα προκαλούν οι αναφορές του Προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ σε βόρεια Κύπρου και η δήλωση ότι στο Λίβανο υπάρχει ένα κράτος, πράγμα που δεν ισχύει στην Κύπρο, κατά την έκφρασή του. Οι δηλώσεις του Σύρου Προέδρου έγιναν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο Χριστόφια στη Δαμασκό τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, σε ερώτηση του ΡΙΚ προς τον Σύρο Πρόεδρο για το αν η Τουρκία πρέπει να αποσύρει τα κατοχικά στρατεύματα από την Κύπρο, ακολουθώντας έτσι το παράδειγμα της Συρίας που απέσυρε τις δυνάμεις της από το Λίβανο το 2005, ο Μπάσαρ Αλ Άσαντ απάντησε επί λέξει:

«Δεν μπορώ να απαντήσω σε μια ερώτηση που αφορά την τ/κ ηγεσία. Όμως στις συνομιλίες που είχαμε σήμερα (σσ τη Δευτέρα) άκουσα από τον πρόεδρο Χριστόφια τις ελληνοκυπριακές θέσεις πάνω στο θέμα της "Βορείου Κύπρου" και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η επίλυση του προβλήματος θα πρέπει να επιτευχθεί μέσα από το διάλογο και τη διεθνή μεσολάβηση. Η Συρία επενέβη στο Λίβανο όταν της ζητήθηκε από την κυβέρνηση του Λιβάνου το 1976 και στο Λίβανο υπάρχει ένα κράτος. Η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική και οποιαδήποτε σύγκριση είναι λανθασμένη».

Στην ιστοσελίδα του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της Συρίας, SANA για να διαβάσετε την είδηση όπως την μετέδωσε το πρακτορείο.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας ικανοποιημένος που ο Πρόεδρος της Συρίας αντιλήφθηκε ότι ανέλαβε κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο και το έχει μετατρέψει σε κοινότητα χωρίς δικαίωμα λόγου, δήλωσε: "Πιστεύω ακράδαντα ότι αναζωογονούνται οι θερμές φιλικές και παραδοσιακές σχέσεις μεταξύ της Συρίας και της Κύπρου".

Όταν του μεταβίβασαν κάποιοι δημοσιογράφοι ότι υπήρξαν αντιδράσεις στην Κύπρο για τις δηλώσεις του Προέδρου της Συρίας, και κάποιοι απεκάλεσαν την επίσκεψη του αποτυχημένη, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: "Αν έγιναν τέτοιες αναφορές στη Λευκωσία, θεωρώ ότι είναι παράδοξο, δεν είναι καλόβολες. Έχω κάνει την αποτίμηση της επίσκεψης και ο κάθε Κύπριος έχει το δικό του κριτήριο και μπορεί να κρίνει από μόνος του".

Με την κατάντια μας γελούν οι Τούρκοι, αφού προβάλλουν τη δήλωση του Προέδρου της Συρίας οι τουρκικές εφημερίδες. Η Ακσάμ τη στεγάζει υπό τον τίτλο "Στον Χριστόφια σοκ δύο κρατών" και η Γιενί Σαφάκ γράφει: "Ο Χριστόφιας έμεινε με τη γλύκα...". Παρόμοια διάσταση δίδουν και οι τουρκοκυπριακές εφημερίδες. Η Βατάν ισχυρίζεται ότι "ο Πρόεδρος της Συρίας εξαπέστειλε τον Δημήτρη Χριστόφια και τη συνοδεία του, αφού προηγουμένως τους τάισε φιστίκι Δαμασκού".

ΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ
ΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛ
ΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ
ΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ
ΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ

ΕΧΕΙ ΜΕΙΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΤΑΛΙΑ ΑΞΙΟΟΠΡΕΠΕΙΑΣ;;;;

Ανώνυμος είπε...

ΨΑΧΝΩ ΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ ΤΟΥ ΓΚΡΟΥΠ ΣΤΟ FACEBOOK: "Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΤΩΤΕΡΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ". ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ;

Υ.Γ. ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ LOGO ΤΟΥ GROUP.

Aslan είπε...

ΚΑΙ ΕΔΩ ΚΟΠΥ ΠΕΙΣΤ

διασκεδαζω αφανταστα!

Ανώνυμος είπε...

Εσύ εν ανάγκη να κάμνεις copy-paste τη φάτσα σου παντού; Εσιέρετουν ο τζίρυς σου πως έκαμε γιο ΜΕΛΕΝΙΟΟΟΟ!

Ανώνυμος είπε...

Τέρμα πια στις αυταπάτες,
ή με τους ντιβέλοπερς,
ή με τους εργάτες!

αιολος είπε...

Εγώ πάλι θυμάμαι πριν μερικούς μήνες ένα άρθρο στο ίδιο μπλοκ με ύμνους για το άνοιγμα του Λιμνήτη που θα έκανε η πολιτική Χριστόφια.

Τι έγιναν Μιχάλη εκείνα τα σχόλια με τους χάρτες που έδειχναν τι θα κέρδιζαν οι Κύπριοι με το άνοιγμα του Λιμνίτη;

Η πολιτική Χριστόφια δεν είχε αρκετούς τεμενάδες προς τους πασάδες, για να ανοίξει ο Λιμνήτης;

Δεν μας βάζεις το αντίστοιχο άρθρο σου με τους ύμνους και τους λιβανωτούς προς την πολιτική ΑΚΕΛ για τον Λιμνήτη.

Απογοήτευση και αναζήτηση ευθυνών (φυσικά όχι προς την κυβέρνηση Χριστόφια διότι όπως είναι γνωστό Η ΝΙΚΗ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΠΑΤΕΡΑΔΕΣ ΕΝΩ Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΡΦΑΝΗ).

αιολος είπε...

Ας δούμε λοιπόν τι έγραφες τότε για την υπόθεση αυτή (27/6/2009):

http://mihalismihail.blogspot.com/2009/06/blog-post_2119.html

"Το άνοιγμα του Λιμνίτη είναι πλέον θέμα ημερών. "

"Σαφέστατα πρόκειται για με πάρα πολύ θετική εξέλιξη. "

"
Κατά τη δική μου άποψη το άνοιγμα του Λιμνίτη συνιστά άλλη μια ήττα του τουρκικού στρατού"

"αφού μια ανάγνωση της συμφωνίας και μια σύγκριση με τα αρχικά αιτήματα δείχνουν ξεκάθαρα ότι σημειώθηκε υποχώρηση του στρατού. "

"
Είναι μια άλλη ένδειξη ότι η τουρκική πολιτική δεν έχει μια και μόνη ανάγνωση. "

"
Αυτό δείχνει (και ας μην εκληφθεί ότι πανηγυρίζω) ότι δύο ηγέτες μπορούν να βρουν λύσεις σε αρκετά ζητήματα. "

Βιάστηκες αγαπητέ Μιχάλη και με τους τούρκους όταν κάνεις χειραψίες καλό είναι μετά να μετράς τα δάκτυλά σου, κράτα το αυτό διότι εσείς οι ΑΚΕΛίτες κάνετε πολλές χειραψίες με τούρκους κοιτάχτε μη μείνετε με λειψά δάκτυλα :-)))))

Ανώνυμος είπε...

Αναπόφευκτη πλέον η απομάκρυνση Χριστόφια

Αντιπολιτευόμενος είπε...

Αίολε, δεν είναι τόσο ο στρατός από πίσω αλλά η πολιτική του Νταβούτογλου να μην αφήσει τους Ελληνοκύπριους σε χλωρό κλαρί χωρίς να επιτευχθεί διευθέτηση, με τις πιθανότητες της τελευταίας να έχουν γίνει μηδαμινές ως αποτέλεσμα της διεύρυνσης του χάσματος στη συνεννόηση των δύο κοινωντήτων, των φιλοδοξιών και προσδοκιών τους...
Με άλλα λόγια το σύνθημα της ημέρας είναι: Το πουλλίν επέτασεν...
Πότε; αυτό το ερώτημα είναι για πιο δυνατούς λύτες...

Ανώνυμος είπε...

Δεν θα υπερηφανευτώ ότι είμαι δυνατός λύτης, αλλά θα υπερηφανευτώ για τον ΠΡΟΕΔΡΟ που κυβέρνησε από το 2003 - 2008. Τον αείμνυστο Τάσσο Παπαδόπουλο.

Είπαν πολλά γι'αυτόν τα μπεμπεράκια του ΑΚΕΛ, αλλά ας μην κρυβόμαστε, η 8η Ιουλίου που μας απάλασσε από το Σχέδιο Ανάν και δημιουργούσε τις προϋοθέσεις για μια πραγματικά δίκαιη και βιώσιμη λύση, απαξιώθηκε και παρακάμφθηκε με ευέλικτο τρόπο.

Κάποτε κύριοι ΕΙΧΑΜΕ ΠΡΟΕΔΡΟ!

αιολος είπε...

"χεστηκαμε για τους θρησκοληπτους!"
2 Σεπτέμβριος 2009 7:57 πμ

Έγραψε έτσι ο φίλος μου Ασλάν;

Αυτός ο νέος θα καταλάβει υψηλά πόστα από το ΑΚΕΛ να μου το θυμηθείτε ..... όσο χυδαιότερος είσαι σε θέματα Πατρίδας, Θρησκείας και οικογένειας τόσο περισσότερο προοδεύεις.

Ασλάν σου αφιερώνω το πιό κάτω τραγούδι με την Σωτηρία Μπέλου, άκουσε καλά τα λόγια του τραγουδιού.

http://www.youtube.com/watch?v=yRxjTyE52u8&feature=related

AIOLOS είπε...

Ζόρικος κρεμανταλάς ο καιρός που κουβαλάς,
η ζωή σου μια νταλίκα με μπαγάζια και με ΙΚΑ.
Τώρα απόχτησες καβούκι και αμάξι σπορ μοντέλο
τώρα σκάλωσες στο λούκι κι είσ' αλλιώτικο καπέλο.

Η ζωή σου ντούμπλεφας, μέσα κι έξω τη φοράς,
η καρδούλα σου γκαζιέρα δίχως γκάζι και αγέρα.
Μες στο κόλπο είσαι χωμένος και γλυτώνεις παρά τρίχα,
τώρα είσαι βολεμένος και σου κόψανε το βήχα.

Κι αν θυμάσαι τα παλιά, ψέματα και μπλα μπλα μπλα,
η μαγκιά σου ναφθαλίνη με κασμίρι και λουστρίνι.
Τώρα κάνεις μαύρη πλάκα κι όλο τρως απ' την κουτάλα,
τώρα μάγγωσε η φάκα και σε κλείσανε στη γυάλα.

Anef_Oriwn είπε...

Μιχάλη,
Shερετώ ΣΕ!

[Σε μπάχαλο μετατράπηκε η σημερινή προσπάθεια των Πυρκωτών για μετάβαση στον Άη Μαμά στην Μόρφου (μέσω Λιμνίτη), μπάχαλο προσπαθούν τα διάφορα Ανωνυμάρια να κάνουν τα blogs μας με τις ασυνάρτητες κι εκτός θέματος παρεμβάσεις και τα ανέξοδα (κακεντρεχή και εμπαθή) σχόλια τους ...]

Κατ’ αρχάς, αγαπητέ Μιχάλη, οφείλω αν συμφωνήσω μαζί σου για το μπάχαλο (τι μπάχαλο, φιάσκο ήτανε), αλλά αυτό ΔΕΝ αγγίζει (αρνητικά) μόνο την ελληνοκυπριακή (κυβερνητική) πλευρά, αλλά και τον ίδιο τον Ταλάτ και την αξιοπιστία του ...
Όμως πιστεύω (άποψη μου είναι) ότι το σημαντικό και το ουσιαστικό (σ’ αυτά τα γεγονότα) ΔΕΝ είναι τα τυχόν λάθη, αδυναμίες και προχειρότητες της δικής μας (κυβερνητικής) πλευράς από οργανωτικής και διαδικαστικής άποψης, αλλά το πισωγύρισμα που (σε τελευταία ανάλυση) προκαλείται στις προσπάθειες οικοδόμησης κλίματος και πνεύματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού ... Φυσικά ΔΕΝ μπορώ να καταλάβω πόσο δύσκολο ήταν (τι ικανότητες και πόση σοφία χρειάζονται) από οργανωτικής άποψης, να είχαν οριστεί ένας υπεύθυνος για κάθε λεωφορείο, να υπήρχε μια λίστα με τα ονόματα των επιβατών (όπως είναι καταγραμμένα στις ταυτότητες ή στα διαβατήρια, που θα ήταν στη φύλαξη του υπεύθυνου του κάθε λεωφορείου ) και μετά να ξεκινούσαν για τα σημεία ελέγχου ... Οι ευθύνες πρέπει να αναζητηθούν τόσο στους συντονιστές (που είτε από αφέλεια, είτε από ανικανότητα δεν εκτίμησαν σωστά τα προσκόμματα και τις δυσκολίες που θα πρόβαλλαν οι τούρκοι) όσο και σ’ αυτούς που είχαν κάνουν την πρακτική δουλειά ... Η προκλητικότητα των κατοχικών δυνάμεων έπρεπε να είχε προβλεφθεί!

Αλλά επαναλαμβάνω ότι ΔΕΝ είναι εδώ η όλη ουσία του προβλήματος και της συνεπακόλουθης αποτυχίας της όλης επιχείρησης (για μετάβαση στον Άη Μάμα) και για την οποία κάποιοι κακεντρεχώς επιχαίρουν! Την κυρία ευθύνη την έχει το κατοχικό καθεστώς και ο κατοχικός στρατός ... Ας μην ξεχνάμε ότι σήμερα (και μετά που ο Έρογλου και το Κόμμα του κέρδισαν τις εκεί εκλογές και σχημάτισαν “κυβέρνηση”) υπάρχει (στην τουρκοκυπριακή κοινότητα) μια αντιπαλότητα μεταξύ του “Προέδρου” Ταλάτ και του “Πρωθυπουργού” Έρογλου, με τον τελευταίο να είναι πιο σκληρός και ακραίος τις τοποθετήσεις του.
Η μετάβαση των προσκυνητών στην Μόρφου (και κατ’ επέκταση και το προσδοκώμενο άνοιγμα του Οδοφράγματος του Λιμνίτη) αποτελούν τα πιο ουσιαστικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα έκαμνε ή θα κάμει η τουρκοκυπριακή πλευρά. Η ματαίωση/ακύρωση τους (με τη δημιουργία προβλημάτων ή/και την προβολή προσκομμάτων) από τουρκικής πλευράς, στην ουσία τορπιλίζει τις όποιες προσπάθειες συνεννόησης. Κι εκείνο που πρέπει να δούμε είναι ποιοί έχουν όφελος (από τουρκοκυπριακής και τουρκικής πλευράς) από κάτι τέτοιο (ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε να κάνουμε και με κατοχικό καθεστώς) και γιατί κάποιοι στη δική μας πλευρά “κάμνουν μίλλες” όταν συμβαίνουν τέτοια απαράδεκτα γεγονότα ...
Πέραν τούτου θέλω να σημειώσω και κάποια άλλα πράματα (που πού πιθανό να σχετίζονται με τοις τελευταίες εξελίξεις), όπως την χτεσινή επίσκεψη στα κατεχόμενα του Νταβούτογλου και τις πιθανές οδηγίες που έδωσε στην τουρκοκυπριακή ηγεσία... Ας πούμε για σκλήρυνση της στάσης της τουρκοκυπριακής πλευράς εν όψει μάλιστα της έναρξης του νέου γύρου των συνομιλιών Χριστόφια – Ταλάτ και των ξεκάθαρων θέσεων Χριστόφια για Ομοσπονδιακή λύση (κι ΟΧΙ Συνομοσπονδιακή – που επιδιώκουν οι τούρκοι) και για την όσο το δυνατό δικαιότερη λύση (για τους ελληνοκύπριους) όπως είναι καταγραμμένες στα έγγραφα που διέρρευσαν ...
Έχω την άποψη, Μιχάλη, ότι κάποια ζητήματα συσχετίζονται μεταξύ τους και δεν είναι (δεν συμβαίνουν) καθόλου τυχαία ...

Υ.Γ.: Πολλά υπάρχουν (στα σχόλια) για σχολιασμό (κατέφτασε κι ο συμπαθέστατος Αίολος – να τον πληροφορήσω ότι ο αγαπητός Aslan, ΔΕΝ έχει καμία σχέση με το ΑΚΕΛ), αλλά ειλικρινά βαρκούμαι!!! Δεν αξίζει τον κόπο!!!

Anef_Oriwn
Τετάρτη 2/9/2009 – 8:53 μ.μ.

Anef_Oriwn είπε...

Αίολε,
Άλλο ήταν το περιεχόμενο της τότε ανάρτησης του Μιχάλη για του άνοιγμα του Οδοφράγματος του Λιμνίτη κι διαφορετικής φύσης τα σημερινά γεγονότα ... Επιτέλους κάτσε και μελέτα μερικά πράματα για την Κύπρο για να μην πέφτει (τουλάχιστον) σε γκάφες ...

Anef_Oriwn
Τετάρτη 2/9/2009 – 8:59 μ.μ.

Anef_Oriwn είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Ahmet_Oriwn εθελοτυφλείς. Να αποδοθούν οι ευθύνες που αναλογούν στον ευέλικτο, στον ευέλικτο.

Και η εγκατάλειψη της Συμφωνία της 8ης Ιουλίου και η εκπροσώπηση μας στις τεχνικές επιτροπές και στις ομάδες εργασίας από νενέκους, και η συμμετοχή σε αυτές εποίκων και το άνοιγμα του οδοφράγματος της Λήδρας χωρίς το ταυτόχρονο άνοιγμα του Λιμνίτη και την πλήρη αποστρατικοποίηση της περιοχής και ο συναιτερισμός και τα δύο κράτη της συμφωνίας της 23ης Μαϊου και το μνημόνιο με τη Μεγάλη Βρετανία και η αποτυχία του να πείσει στη Συρία και η απώλεια του μεγάλου μας συμμάχου της Ρωσίας και η υποβάθμιση του θεσμού που εκπροσωπεί σε έσχατο όριο και η προτιμήσεις που εκφράστηκαν δημόσια για τον αρχηγό του ψυδοκράτους και η ανέχεια στη συμπεριφορά του Μίλετ και η παραμονή 50.000 εποίκων και η "lisi apo tous kiprious gia tous kiprious" και η έναρξη των διαπραγματεύσεων χωρίς να παραχθεί έργο στις επιτροπές και χωρίς να ξεκαθαρίσει η βάση λύσης και η αδύναμη διαπραγματευτική του ομάδα και το "kalo klima" και η αθέτηση των προεκλογικών του δεσμεύσεων που αφορούν το κυπριακό και το καθημρινό μας ξεβράκωμα με το θέμα του Λιμνίτη και η εξίσωση οργανωμένων εγκλημάτων του τουρκικού κράτους με εγκλήματα δικών μας φασισταριών και η συμφωνία για μη πολιτικοποίηση του θέματος των αγνοουμένων ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ Η ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ ΤΟΥ ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΦΗΣΕ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΝ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΛΑΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΞΕΛΕΞΑΝ ΠΡΟΕΔΡΟ.

Ανώνυμος είπε...

εγινε ενας κακος συντονισμος..παρακατω;

η ε/κ [απο τον κοινοταρχη τζαι οϊ μονο] αντιληψη οτι η μεταβαση επρεπε να γινει με αντιστοιχια της μεταβασης των τ/κ στα κοτσινα, ηταν παραπλανητικη..οι τ/κ επηαν στα κοτσινα που ελεγχουν τζαι εν εσταματησαν στες ελευθερες [ελεγχομενες που την κυπριακη δημοκρατια] περιοχες..αντιθετα η μεταβαση στην μορφου εσημαινε μεταβαση σε κατεχομενη περιοχη τζαι προφανως [γιατι υπαρχει κατοχη τζαι εν ελυθηκεν το ρημαδι] θα απαιτουσαν ελεγχο [οι τ/κ αρχες η ο τουρκικος στρατος κλπ]..οπως αλλωστε κατα την διαρκεια των συνομιλιων για τον λιμνιτη η ε/κ πλευρα επεμενε οτι αν περασουν συγγενεις τ/κ στρατιωτων που εν στον λιμνιτη οι οποιοι εν εχουν στοιχεια οτι εν ασιλα τ/κ [αρα μπορει να εν εποικοι κλπ], τοτε επρεπε να μην μπορουν να περασουν/κατεβουν στες ελευθερες περιοχες...

το οτι εγινεν μπαχαλο γιατι υπηρχαν 2 λιστες μαλλον δειχνει τζαι κακη προετοιμασια..
μπορει να υπηρχεν τζαι σκοπιμοτητα οπως λαλει ο ανευ..αλλα μπορει η αιτια να εν τζαι το αγχος για την διαχειριση ενος μικρου πληθους που εν θα εξεραν ποιοι ενι κλπ...
το οτι γινεται για χρονια η λειτουργια τζαι παει κοσμος νομιζω δειχνει οτι θα μπορουσε να οργανωθει [τζαι προετοιμαστει] καλλιτερα το σκηνικο..

ο νεοφυτος εδειξεν ιντα που σημαινε να θωρεις την εικονα πισω πισω που την λεπτομερεια..

το ζητουμενο ενι να βρεθουν οι ισοροπιες χωρις υστεριες..το οτι μια ομαδα εθνικιστων θα εκαμνε χαρουες γιατι εν εκαταφεραν να εβρουν μιαν φορμουλα για το γληορο περασμα των λεωφορειων εν αυτονοητο..τουτοι ετσι τζαι αλλοιως εν συμμαχοι των τ/κ - τουρκων εθνικιστων που εν θελουν λυση..

πρεπει ο κοσμος που εν να στηριξει την λυση, που την αλλη, να μπορει να αντιμετωπισει ετσι αναποθκιες..η λυση τζαι αντιμετωπιση ετσι σκηνικων θελει ψυχραιμια τζαι να μπορουμεν να θωρουμεν την ευρυτερη εικονα...

η ιστορια συνεχιζεται..

"υπερ του δασους πισω που το δεντρο"

Anef_Oriwn είπε...

Τελευταίε Ανώνυμε (9:23 μ.μ.),

Μα έπιασες τι έγραψε πιο πάνω ο Πανίκος Ιωάννου [εκτός κι αν είσαστε το ίδιο άτομο] τζιαι παρουσιάζεις τα σαν σχόλια ΣΟΥ, κοτσάροντας τα σε διάφορα blogs; Μεν ανησυχείς, και με την πρώτη εύκαιρα θα ΣΑΣ τα απαντήσω ΟΛΑ, ένα προς ένα

Anef_Oriwn
Τετάρτη 2/9/2009 – 9:40 μ.μ.

Ανώνυμος είπε...

Επιασα τα που τον Πανίκο επειδή είστε ανίκανοι να απαντήσετε. Περιμένετε καθοδήγηση;

Anef_Oriwn είπε...

Ενώ ΕΣΥ που ΔΕΝ μπορείς να γράψεις ένα κείμενο 80 λέξεων ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ αντιγράφεις τους άλλους!

Ανώνυμος είπε...

Μπάχαλο ναι κ. Μιχαήλ.
Τζαι έσhιει την κύρια ευθύνη το κατοχικό καθεστώς.
Αλλά μεν αποκλείετε την προβοκάτσια τζαι που κάποιους που την πλευράν μας.Γιατί εμπήκαν άτομα που εν ήταν γραμμένα στες λίστες;Γιατί εν υπήρξεν καλός συντονισμός;
Ποιον εν το αποτέλεσμα;
Τούτη η ιστορία παίρνει μας πίσω, πολλά πίσω.Τζαι δυστυχώς σιέρουνται οι οπαδοί της μη λύσης.
κυπραίος

αιολος είπε...

Εγώ είμαι χαρούμενος που οδηγήθηκε σε ναυάγιο η περίπτωση Λιμνήτη για τον πιό κάτω λόγο:

Φαίνεται ότι ο Χριστόφιας δεν έσκυψε αρκετά, δεν τούρλωσε αρκετά τον κώλο του στους πασάδες και οι "ξαναμένοι" μεμέτηδες θέλησαν να τιμωρήσουν τα γιουσουφάκια του ΑΚΕΛ.

αιολος είπε...

Κάποιος φίλος εδώ έχει άλλη άποψη για την αντίδραση των σκατότουρκων (όπως ο ίδιος τους λέει):

Η αντίδρασή τους είναι η απάντησή τους στις Ευρωπαικές επιτυχίες του ΑΠΟΕΛ.

!!!!!!!!!!!!

Εγώ πάντως την άποψη αυτή δεν την συμμερίζομαι.

Ανώνυμος είπε...

Ε ναι οι εγγλέζοι στους οποίους σκύβει διαχρονικά το προτιμούν από μπροστά, οι πασάδες όμως είναι πισωγλέντηδες.

Anef_Oriwn είπε...

Έωλε,
Ως συνήθως είσαι και χυδαίος και εμετικός. Να ΣΕ χαίρονται οι ομοϊδεάτες ΣΟΥ!!!

αιολος είπε...

Aγαπητέ μου ΑΝΕΥ σήμερα δημοσίευσα στην ΑΙΟΛΙΚΗ ΓΗ ένα κείμενο με ΛΑΤΙΝΙΣΜΟΥΣ να σου απαντήσω λοιπόν με λατινισμό :


Verba volant scripta manent (βέρbα βόλαντ σκρίπτα μάνεντ) - Τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν.

Ανώνυμος είπε...

Άνευ,
Ως συνήθως είσαι και υπερτασικός και στερημένος του έρωτα. Να σε προσέχουν οι γιατροί που σε συντηρούν!

Μιχάλης είπε...

Ακολουθούν κάποια γενικά σχόλια Ανώνυμος και σχόλια που απαντούν σε συγκεκριμένους σχολιαστές.

Ξεκινώ με μια διαπίστωση – επισήμανση:
Α) Στο κείμενο της ανάρτησης μου απέδωσα ευθύνες ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ.
Δεν είδα κάποιους να μιλούν για ΕΞΙΣΩΣΗ, όπως κάνουν και με άλλα θέματα!
Φαίνεται ότι τώρα θεωρούν πως τους βολεύει και δεν πέρασε καν από το νου τους η περίπτωση εξίσωσης.
Αυτό δείχνει πόσο επιπόλαια είναι η αντιμετώπιση των ζητημάτων από ορισμένους αλλά και η εμπάθεια τους για τη σημερινή διακυβέρνηση.

Γράφτηκε ότι «EMIS OI EVELIKTOI AFISUME TUS T/K KAI EPIKUS NA PERASUN EFKOLA GIA NA GIORTASUN STIN RASHI MAS» και γίνεται λόγος για πρόεδρο υποχωρητικό που κατεβάζει τα σώβρακα.
Φαίνεται ότι ο συγκεκριμένος σχολιαστής δεν γνωρίζει ότι οι Τ/κ όσες φορές πέρασαν για τα Κόκκινα, ΠΕΡΑΣΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΡΟΠΟ. Και αυτή η διαδικασία ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΦΕΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ αλλά γίνεται εδώ και μερικά χρόνια.
Και αυτό γινόταν τότε που ΕΙΧΑΜΕ ΠΡΟΕΔΡΟ όπως λέει κάποιος άλλος, εννοώντας τον Τ. Παπαδόπουλο.

Κάποιος άλλος ανώνυμος μιλά για ιδεολογική τύφλα επειδή κάποιοι θεωρούν ότι μπορούν να εμπιστευτούν τους Τ/κύπριους.
Αυτές ακριβώς οι λογικές οδηγούν στη συνταγή της διχοτόμησης. Αυτό ίσως να μην το καταλαβαίνει ο ανώνυμος αλλά έτσι είναι. Πόσο διάτρητο είναι το «επιχείρημα» αυτό;
Αν δεν θα συνομιλήσουμε με τους Τούρκους (θυμίζω και το αρχιεπισκοπικό «Ο Τούρκος είναι Τούρκος») με ποιον θα συνομιλήσουμε;
Η απάντηση είναι με κανένα, άρα τα πράγματα μένουν ως έχουν και πάμε για διχοτόμηση.

Επίσης, άλλη «λογική» η οποία υποβάλλει ούτε λίγο ούτε πολύ να μη συνομιλούμε διότι τυχόν αποτυχία θα οδηγήσει σε επίρριψη ευθυνών στη δική μας πλευρά.
Συμπέρασμα; Να μη συνομιλούμε!
Αποτέλεσμα; Εδραίωση της κατοχής.

Κάποιος άλλος ανώνυμος θεώρησε ότι η ανάρτηση του δίνει την αφορμή για να μηδενίσει τα πάντα. Ατύχησε...

Άλλος ανώνυμος γράφει ότι η αναβολή της σημερινής συνάντησης Χριστόφια Ταλάτ έγινε για να προλάβει να ενημερωθεί ο πρόεδρος.
Λάθος. Τον πληροφορώ ότι ο εκάστοτε πρόεδρος είναι άμεσα ενήμερος για ότι σοβαρό γίνεται στην Κύπρο, σε όποιο σημείο της γης και αν βρίσκεται.
Η αναβολής έγινε διότι η σημερινή συνάντηση θα διεξαγόταν κάτω από το βάρος των δεδομένων που δημιουργήθηκαν και δεν θα είχε κανένα αποτέλεσμα.

Θα πρέπει εδώ να πω και κάτι άλλο.
Πρέπει να διερευνηθεί και το τι συμβαίνει μέσα στην ίδια την κοινότητα Πύργου και πόσο οι προσωπικές αντιπαλότητες είχαν το δικό τους μερτικό στα όσα έγιναν.
Ήμουνα στον Πύργο πριν μία εβδομάδα και διαπίστωσα αυτό που σας λέω.

Η συμφωνία για τη λύση του κυπριακού δεν θα είναι τύπου διάνοιξης ενός οδοφράγματος. Θα είναι πλήρης και ολοκληρωμένη. Άλλο θέμα το ένα, άλλο το άλλο.

Τα… παιδιά του christofias-watch που λέει ο άλλος ανώνυμος, δεν είναι αυτό που λένε. Τα συγκεκριμένα παιδιά είναι άλλα πράγματα που λένε, να μη λυθεί το κυπριακό.
Ακόμα να το καταλάβουν ορισμένοι;

Τέλος για τον άλλο ανώνυμο που θεωρεί πλέον αναπόφευκτη την απομάκρυνση Χριστόφια θα τον ρωτήσω με ποιο τρόπο θα πρέπει να γίνει αυτό.
Επιπλέον, θα έλεγα ότι το καθήκον του Χριστόφια είναι να βρει λύση και πιστεύω ότι θα τα καταφέρει στο τέλος.

Μιχάλης είπε...

@ strovoliotis

Αν και διαφωνώ σε πολλά με τον Μόρφου, θα έλεγα ότι οι απόψεις του για το κυπριακό με βρίσκουν σε πολλά σημεία σύμφωνο.
Μόνο που κι αυτός τις περισσότερες φορές μένει στα λόγια.
Είπε για παράδειγμα ότι η Εκκλησία μπορεί να συνδράμει στις προσπάθειες για λύση.
Αλήθεια, τι κάνει η Εκκλησία προς αυτή την κατεύθυνση;
Γιατί ο ίδιος και κάποιοι άλλοι ιεράρχες δεν θέτουν θέμα στην Ιερά Σύνοδο για τα όσα λέει ο αρχιεπίσκοπος που μιλά εκ μέρους της Εκκλησίας;
Και όταν μιλά εκ μέρους της Εκκλησίας περιλαμβάνει και τον Νεόφυτο ο οποίος δεν διαμαρτύρεται για τις δηλώσεις του προκαθήμενου.

Μιχάλης είπε...

@ stalamatia
Η διαδρομή Λιμνίτη – Μόρφου είναι περίπου μισή ώρα.
Σκοπός των κατοίκων Τηλλυρίας ήταν να πάνε, να εκκλησιαστούν και να επιστρέψουν. Και οι ίδιοι συμφώνησαν ότι τρεις ώρες ήταν αρκετές.

Θα σε θυμίσω ότι εκτός από τα άνοιγμα των πρώτων οδοφραγμάτων, για τα υπόλοιπα υπήρξε περίπου η ίδια κωλυσιεργία από τους Τούρκους. Δεν είναι κάτι νέο, το ίδιο έκαναν και με τη Ζώδια και με τη Λήδρας.

Το κυριότερο εμπόδιο σε όλες τις περιπτώσεις είναι ο στρατός που θεωρεί ότι χάνει πλεονεκτικές θέσεις με το άνοιγμα κάποιων οδοφραγμάτων.

Μιχάλης είπε...

@ αιολος

Βλέπω ότι παραμένεις εγκλωβισμένος στις εμπάθειες σου και στις ύβρεις. Δεν πειράζει, έτσι φαίνεται και το επίπεδο σου.

Ασφαλώς και θα χαρείς για το ότι έγινε στο Λιμνίτη. Αλίμονο!
Και θα χαρείς περισσότερο αν δεν λυθεί το κυπριακό. Αυτό το ξέρουμε, δεν είναι ανάγκη να μας το πεις.

Ναι, έγραψα εκείνο το κείμενο για το Λιμνίτη και δεν αποσύρω ούτε ένα γιώτα.
Και όσο και αν σε πονά, να είσαι σίγουρος ότι το οδόφραγμα θα ανοίξει παρά την κωλυσιεργία που παρουσιάζεται από την άλλη πλευρά.

Και βεβαίως, ως συνήθως βιάζεσαι να βγάλεις συμπεράσματα, γι αυτό και συγχύζεις το άνοιγμα του οδοφράγματος με το πέρασμα των κατοίκων Τηλλυρίας.
Άλλο το ένα και άλλο το άλλο αγαπητέ μου. Μη συγχύζεις τα πράγματα.

Καλά σου λέει ο Άνευ, κάτσε επιτέλους και μελέτησε μερικά πράγματα για να μην εκτίθεσαι και δημόσια.

Επομένως δεν είμαι εγώ που βιάστηκα, εσύ βιάστηκες να εκμυστηρευθείς το τι θέλεις.
Αλλά μάλλον θα απογοητευτείς…

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμους 9/02/2009 8:38 μμ και 9/02/2009 9:22 μμ

Μιλάτε για την 8η Ιουλίου η οποία μιλούσε για μια «μας απάλασσε από το Σχέδιο Ανάν και δημιουργούσε τις προϋοθέσεις για μια πραγματικά δίκαιη και βιώσιμη λύση, απαξιώθηκε και παρακάμφθηκε με ευέλικτο τρόπο».

Τι έλεγε η 8η Ιουλίου;

1. Δέσμευση για την επανένωση της Κύπρου με βάση μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
2. Αναγνώριση του γεγονότος ότι το στάτους κβο είναι απαράδεκτο και η παράτασή του θα είχε αρνητικές επιπτώσεις για τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους.
3. Δέσμευση στη θέση ότι μια συνολική διευθέτηση είναι επιθυμητή, καθώς και εφικτή, και δεν θα πρέπει να καθυστερήσει περαιτέρω.
4. Συμφωνία για άμεση έναρξη διαδικασίας, η οποία θα διαλαμβάνει δικοινοτική συζήτηση θεμάτων που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή του λαού και, ταυτόχρονα, εκείνων που αφορούν ουσιαστικά θέματα, και τα δύο εκ των οποίων θα συμβάλουν σε μια συνολική διευθέτηση.
5. Δέσμευση να διασφαλιστεί ότι θα επικρατήσει 'κατάλληλη ατμόσφαιρα' για να είναι η διαδικασία αυτή επιτυχής. Συναφώς, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης είναι ουσιαστικά, τόσο για βελτίωση της ατμόσφαιρας όσο και για βελτίωση της ζωής όλων των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων. Επίσης, σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να τεθεί τέρμα στο ούτω καλούμενο 'παιχνίδι επίρριψης ευθυνών'.

Απόφαση των δύο ηγετών

Οι Τεχνικές Επιτροπές για θέματα που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή του λαού θα αρχίσουν το έργο τους μέχρι το τέλος Ιουλίου, νοουμένου ότι, κατά τον ίδιο χρόνο, οι δύο ηγέτες θα έχουν, επίσης, ανταλλάξει κατάλογο θεμάτων ουσίας και νοουμένου ότι το περιεχόμενό του θα εξεταστεί από δικοινοτικές ομάδες εργασίας αποτελούμενες από εμπειρογνώμονες και θα οριστικοποιηθούν από τους ηγέτες.

Οι δύο ηγέτες θα συναντώνται περαιτέρω, από καιρού εις καιρό, όποτε κρίνεται χρήσιμο, για να δίνουν καθοδήγηση στις δικοινοτικές ομάδες εργασίας αποτελούμενες από εμπειρογνώμονες για να αξιολογούν την εργασία των Τεχνικών Επιτροπών.


Μπορείτε να μας πείτε τι απ’ όλα αυτά εγκατέλειψε ο Χριστόφιας;
Συγκεκριμένα και όχι με αοριστολογίες.

Απαντάτε επίσης κατά πόσον συμφωνείτε κυρίως με τα πρώτα 3 σημεία.

Όταν απαντηθούν αυτά θα δούμε και τα υπόλοιπα.

rose είπε...

όλα τα άλλοθι είναι έτοιμα.

Μιχάλης είπε...

@ Anef_Oriwn

Στο κείμενο γίνεται αναφορά στα λάθη και των δύο πλευρών.
Αυτά που αναφέρεις όσον αφορά τα οργανωτικά είναι σωστά και είναι και δική μου απορία. Πιο πάνω όμως έκανα αναφορά σε προσωπικές αντιπαλότητες στην κοινότητα Πύργου. Πιστεύω ότι πρέπει να αναζητηθεί κι εκεί το πρόβλημα.

Είναι επίσης γεγονός ότι φάνηκε και η κακεντρέχεια κάποιων. Μόνο που ξέχασαν ότι η λειτουργία στον Άγιο Μάμα έγινε χωρίς προβλήματα. Αυτό περνά στο ντούκου.
Αν δεν γινόταν η ιστορία με το Λιμνίτη να είσαι σίγουρος ότι σήμερα θα μιλούσαν για διάφορα που έγιναν στον Άγιο Μάμα.

Έχεις ακόμα δίκαιο στα περί Έρογλου και Ταλάτ. Και αυτό πρέπει να προβληματίσει όσους θεωρούν ότι δεν άλλαξε τίποτε στα κατεχόμενα με την άνοδο Έρογλου στην «πρωθυπουργία».
Και βεβαίως πρέπει να γίνεται ένας συνδυασμός όλων όσων συμβαίνουν.

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος 9/02/2009 9:39 μμ

Μπορώ να πω ότι συμφωνώ σε πολλά με όσα έγραψες.

@ Κυπραίος.

Τίποτε δεν αποκλείεται αγαπητέ μου. Γι αυτό και είπα ότι πρέπει να διερευνηθεί και το θέμα των τοπικών αντιπαλοτήτων στην περιοχή Πύργου.
Και εν ανάγκη να ληφθούν μέτρα.

Aslan είπε...

αιολε η εννοιες πατριδα και θρησκεια δεν εχουυ καμια σχεση

αλλα με το δεξιο σου μυαλο που να το καταλαβεις

Εγω παλι σου αφιερωνω το βιβλιο του καζαντζακη(οχι μονο σε σενα αλλα σε ολους τους καθυστερημενους φασιστες) Βιος και Πολιτεια του Αλεξη Ζορμπα

Λεμέσια είπε...

Καλημέρα Μιχάλη.

Πιο πάνω έγραψες...
"Επιπλέον, θα έλεγα ότι το καθήκον του Χριστόφια είναι να βρει λύση και πιστεύω ότι θα τα καταφέρει στο τέλος.

9/03/2009 8:36 πμ"

Συνήθως κάνω την ίδια δήλωση, με τη διαφορά, ότι τη διατυπώνω αλλοιώς..."...ΘΕΛΩ ΝΑ πιστεύω ότι θα τα καταφέρει στο τέλος."

Θα μπορούσες να μου εξηγήσεις που βασίζεις την πίστη σου;
Ποιά ελπιδοφόρα σημάδια διακρίνεις που προμηνύουν, ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας θα τα καταφέρει;
Αν υπάρχουν, δε θα έπρεπε να γνωστοποιηθούν, για να αναπτερώσουν τις ελπίδες και το ηθικό όσων επιθυμούν λύση και επανένωση;
Τα ερωτήματα μου δεν είναι ρητορικά.

Unknown είπε...

@Μιχάλη μου, γνωρίζεις πόσο σε εκτιμώ και αγαπώ, όπως γνωρίζεις πολύ καλά τις μκρές, μεγάλες, ενίοτε τεράστιες επιφυλάξεις που έχω για την διαχείρηση του Κυπριακού από την παρούσα Κυπριακή Ηγεσία η οποία συχνά μου δίνει την αίσθηση πως δεν επικοινωνεί με την πραγματικότητα και εννοώ την Τουρκική Στρατηγική Πραγματικότητα. Είναι πολλά τα ζητήματα που αθροιστικά μου δημιουργούν τις επιφυλάξεις-αλλά μόνο τα της Συρίας και τα χτεσινά στον Λιμνίτη αρκούν. Η επίσκεψη στο Παρίσι, ήταν σε κάποιο βαθμό θετική αν και εδώ έχω επίσης επιφυλάξεις γιατί γνωρίζω τους ελιγμούς που κάνουν χώρες όπως η Γαλλία, κάτι που δεν επιτρέπει στους Ηγέτες αυτών των χωρών να προχωρούν σε δεσμεύσεις δημόσια-εκτός αν δεν υπάρχει περίπτωση να στρίψουν το τιμόνι. Και σε αυτό το ζήτημα, είναι εξόχως χαρακτηριστικό το γεγονός πως ο Πρόεδρος Χριστόφιας, μετά το γεύμα εργασίας που είχε με τον Γάλλο ομολογό του έκανε ΜΟΝΟΣ του δηλώσεις ενώ παράλληλα ΔΕΝ υπήρξε Κοινό Ανακοινωθέν για το περιεχόμενο της συνάντησης. Αφέθηκε ο κος Χριστόφιας μόνος, να πει όσα είπε, να εκφράσει την μεγάλη του ευγνωμοσύνη στον Γάλλο κλπ. Ο Γάλλος ωστόσο δεν έπραξε τίποτα δημοσίως, οι θέσεις του εκφράσθηκαν "κεκλεισμένων των θυρών" ώστε αύριο μεθαύριο, αν χρειαστεί, να μπορεί να ελιχθεί αναλόγως.

Επί του θέματος Λιμνίτη, έχω μία απλή, απλούστατη ερώτηση να κάνω:

Γιατί δεν μπήκε σαν όρος η μετάβαση των προσκυνητών η 100% εφαρμογή του πλαισίου που λειτούργησε από τις Αρχές της Δημοκρατίας για την μετάβαση των Τ/Κ (και εποίκων) στα Κόκκινα;

Κατά τη γνώμη μου, μόνο αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει από την πλευρά μας και τίποτα παραπάνω. Όταν μιλάμε για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, οι Όροι θα πράπει να είναι σε απόλυτα ίση βάση -αλλιώς οδηγούν σε "αποδόμηση" εμπιστοσύνης.

Δεν αντιλέγω, ενδεχομένως να υπήρχαν ζητήματα και από τη δική μας πλευρά, και εννοώ αυτά που ο κοινοτάρχης Κάτω Πύργου.

Ωστόσο, προσωπικά, αυτά δεν αρκούν. Και δεν αρκούν γιατί από την άλλη πλευρά έγινε μία πλήρης επίδειξη κυριαρχίας, είχαμε δηλαδή -για άλλη μία φορά- μία 100% προκλητική κατοχική συμπεριφορά.

Unknown είπε...

Αυτό που με θλίβει περισσότερο από όλα, είναι πως τίποτα απολύτως από όσα έγιναν δεν μου προκάλεσε την παραμικρή έκπληξη. Δυστυχώς αυτά είναι που θεωρούσα τελείως αναμενόμενα. Και βέβαια, τα προσθέτω στο καζάνι όπου βράζουν όλες οι εκδηλώσεις των Κατοχικών δυνάμεων, μαζί με τις πρόσφατες α-πα-ρά-δε-κτες δηλώσεις Νταβούτογλου και την πλήρη εναρμόνιση του φερέφωνου της Άγκυρας (εδώ και πολλά χρόνια) του Ταλάτ.

Καλώς ακυρώθηκε η σημερινή συνάντηση μεταξύ Χριστόφια και Ταλάτ, αλλά κατά τη γνώμη μου όχι επαρκώς. Και όταν λέω όχι επαρκώς, θέλω να πω απλά, πως εφ όσον έχουμε μπροστά μας την παραδοσιακή Τουρκική αδιαλλαξία αμετακίνητη και απαράλλακτη ενώ ετοιμαζόμαστε να μπούμε σε τελικό γύρο διαπραγμάτευσης, θα έπρεπε, μετά από όσα έγιναν στον Λιμνίτη να μπουν πλέον εκ μέρους της Δημοκρατίας, όροι προς την Τ/Κ πλευρά και την ηγεσία της, όροι, που χωρίς την απόλυτη εκπλήρωσή τους απλά ΔΕΝ συζητάμε.

Και οι όροι αυτοί, σε αυτή τη φάση, πρέπει να έχουν να κάνουν τουλάχιστον με το σύνολο των μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που θα πρέπει να αφορούν και τις δύο πλευρές, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο και χωρίς καμία παρέκλιση.

Να κάνω και μία πρόβλεψη;

Οι προσκυνητές, εν τέλει θα πάνε εκεί που θέλουν.

Θα γίνει διευθέτηση και θα τη δεχτούμε.

Ο Τούρκος, ζητάει 100, γιατί θέλει 80.

Όταν έρθει η ώρα, τραβάει το 100 στο 150 και επιστρέφει...διαλλακτικός (τάχα) και δίνει 60. Λιγότερα δηλαδή από όσα είπε στην αρχή.

Μόνο που στο μεταξύ έχει δημιουργήσει τέτοια κατάσταση, στην οποία το "60" που δίνει-και το οποίο είναι ο δικός μας ευτελισμός, μοιάζει με....κατάκτηση!

Αυτός ήταν πάντα ο Τούρκος, δεν το λεω ρατσιστικά, αυτή ήταν πάντα η φιλοσοφία της στρατηγικής τους, αυτή είναι και τώρα και αυτή θα είναι και αύριο και πάντα.

Αν έβαλε το 1514 στόχο στρατηγικό να ελέγξει την Κύπρο, θα το πετύχει, έστω και το 2100. Και όσες κυβερνήσεις και αν περάσουν, δεξιές, κεντρώες, αριστερές κλπ, αυτόν τον στόχο θα υπηρετήσουν χωρίς καμία παρέκλιση, εκτός από το "ύφος" που μπορεί να αλλάζει για διάφορους επίκαιρους λόγους.

Ανώνυμος είπε...

Ρεαλιστική προσέγγιση φίλε.Στον Μιχάληπες τα που βλέπει Τυούρκο και κουνά χαρούμενος την ουρά του.

gregoris είπε...

πολίτη Πίττα,
καλά κρασιά.
Μιχάλη δεν μου εσχολίασες το ζήτημα Ιακώβου. Ποια εν ακριβώς η θέση του στες συνομιλίες; γιατί εν τζιαμέ. πόσον τον εμπιστεύκεται ο Χριστόφιας; να θεωρήσουμεν ότι εν απλά ανίκανος ή να υποψιαζούμαστεν σκοπιμότητα.
αφού οι τ/κ υποχώρησαν τζιαι δεν εζητήσαν βίζες/κολλούες γιατί δεν ήταν αρκετόν τούτον; γιατί η επιμονή να μεν επιδείξουν ούτε ταυτότητες; πως εβρεθήκαν άτομα εκτός καταλόγου στα λεωφορεία;
γιατί αφεθήκαν οι διχοτομιστές βόρεια τζιαι νότια να ελέγξουν το παιχνίδι;

αιολος είπε...

Αγαπητέ μου Μιχάλη και εγώ είμαι σίγουρος ότι θα ανοίξει ο Λιμνίτης, ίσως και σύντομα στους τρέχοντες μήνες, το ζήτημα είναι να ανοίξει χωρίς επικύψεις με αξιοπρέπεια. Έχε υπόψη σου ότι ο πρώτος που θα χαρεί αν λυθεί το Κυπριακό ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ θα είμαι εγώ.

Τώρα για το πρώτο άρθρο σου για τον Λιμνίτη στο θύμισα για να δεις ότι οι πολλές χαρούλες με τους τουρκομογγόλους και οι πολλές αισιοδοξίες με τον Ταλάτ που είναι απλά γραμματοκομιστής σβουγκοκολάριος με βαθμό κλητήρα των τούρκων στρατιωτικών είναι άσκοπες.

Επαναλαμβάνω πιστεύω ότι θα ανοίξει ο Λιμνίτης, στο άνοιγμα θα συμβάλει και ο Χριστόφιας, απλά θα συμβάλει..........

Σε φέρνω σε αγανάκτηση με το επιθετικό του γραψίματός μου, δεν συνιθίζεται, θα κοιτάξω να σου γίνομαι όσο γίνεται πιό σπάνια ορατός, είπαμε είμαι δύσκολο άτομο.

αιολος είπε...

Κε Πίττα μπορεί σε μερικά να μη συμφωνώ αλλά τουλάχιστον βλέπω μια ανάλυση χωρίς τεμενάδες και συγχωροχάρτια σε πασάδες και αγάδες. Σε αρκετά συμφωνώ ...

Ανώνυμος είπε...

@Αριστερίζοντα φασίστα

Πως να εκλάβω την κατάληξη του σχολίου σου;

"Αν έβαλε το 1514 στόχο στρατηγικό να ελέγξει την Κύπρο, θα το πετύχει, έστω και το 2100. Και όσες κυβερνήσεις και αν περάσουν, δεξιές, κεντρώες, αριστερές κλπ, αυτόν τον στόχο θα υπηρετήσουν χωρίς καμία παρέκλιση, εκτός από το "ύφος" που μπορεί να αλλάζει για διάφορους επίκαιρους λόγους."

ΝΑΜΠΟΥΚΟ-σουμε και να σιωπήσουμε
έτσι άσχετοι που είμαστε.

Ανώνυμος είπε...

"Τα… παιδιά του christofias-watch που λέει ο άλλος ανώνυμος, δεν είναι αυτό που λένε. Τα συγκεκριμένα παιδιά είναι άλλα πράγματα που λένε, να μη λυθεί το κυπριακό.
Ακόμα να το καταλάβουν ορισμένοι;"

Προβοκάτορα ανάλυσε μας τις βρωμερές σου σκέψεις που σε οδήγησαν στο γνωστό συμπέρασμα για όσους δεν ψηφίζουν την κόκκινη χούντα

Ανώνυμος είπε...

"Η αναβολής έγινε διότι η σημερινή συνάντηση θα διεξαγόταν κάτω από το βάρος των δεδομένων που δημιουργήθηκαν"...ΑΣΗΚΩΤΟ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΦΙΛΗΣ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ

Ανώνυμος είπε...

πολιτη πιττα,
εθελοτυφλεις θλιβερα - "θλιβερα" γιατι καποια κειμενα σου εδειχναν περισσοτερο "βαθος" [ας μεινουμε σε αυτον τον ορο].

δεν ειναι αντιστοιχα το περασμα στα κοκκινα και η επισκεψη/προσκυνημα στην μορφου. το πρωτο οπως αναφερθηκε ηδη γινοταν απο πριν [και επι τασσου] και οι τ/κ [η εστω τουρκοι συγγενεις] δεν σταματουν σε ελευθερες περιοχες.
δεν μπορεις να δεις την διαφορα;

οι εφημεριδες σημερα αναφερουν και την απαντηση των τ/κ η οποια φαινεται να υποστηριζεται και απο τον οηε.
1. ηταν ετοιμοι με 27 "αστυνομικους" [ενα για καθε λεωφορειο] απο τις 5:30. τα ε/κ λεωφορεια εφτασαν γυρω στις 7. κακος συντονισμος,εστω..αλλα να βλεπουμε την ολη εικονα.

2. οντως υπηρχαν διαφορετικες λιστες - και μπλοκαριστηκε η διαδικασια απο την αρχη γιατι τα 2 πρωτα λεωφορεια ειχαν ατομα που δεν ηταν δηλωμενα.
οκ παλι κακος συντονισμος. αλλα ποιος φταιει οντως;

εσυ φαινεσαι να διολισθαινεις σε περιεργες θεσεις που μοιαζουν με το ετσι ειναι οι τουρκοι των σωβρκακηδων κοκ ανωνυμων.
δηλαδη "εμεις" [οι ε/κ] πως διαπραγματευομαστε;
δεν λεμε 150 για να παρουμε 100;
δεν ειναι ολα αυτα μια γενικη στρατηγικη οταν καποιοι εμπλεκονται σε διαπραγματευσεις;

οσο για την συρια. διαβασα την αναφορα του πολιτη σημερα.
ρωτησε λεει καποιος ε/κ δημοσιογραφος [του ρικ] αν θα πρεπει να αποχωρησει η τουρκια οπως εκανε η συρια απο τον λιβανο.
ελεος πκιον.
τοση βλακεια!!
η συρια δεν θεωρει [ουτε θεωρουσε] την παρουσια της στον λιβανο κατοχη. και εκεινη η εμπειρια αποχωρησης βιωθηκε [σωστα η λαθος αδιαφορο για το εδω θεμα] απο την συριακη κοινωνια [η εστω την κυβερνηση]σαν μερος μιας επικοινωνιακης επιθεσης εναντιον της.
και πηγαμε να πουμε στους συρους οτι ηταν κατοχικη δυναμη;
και αυτοι απαντησαν πολυ σωστα [και ευγενικα - αν απο οτι καταλαβα] οτι ειναι διαφορετικα θεματα.
και οντως οι συριοι [ακομα και πρακτικα] δεν ειχαν καταλαβει ενα μερος του λιβανου στο ονομα μιας κοινοτητας. αλλαξαν διαφορες συμμαχιες με τις κοινοτητες της λιβανεζικης κοινωνιας. αλλοι ηταν οι συμμαχοι τους οταν πηγαν και αλλοι οταν εφευγαν - και στην διαδικασια εγιναν οντως στροφες και αλλαγες απο δρουζους, χριστιανους,σιητες κλπ. Μια υποτυπωδης γνωση θα εξηγουσε γιατι οντως ειναι διαφορετικες οι "καταστασεις" στις 2 χωρες.

θελω να πω - αν ειναι να γινεται επιδειξη αγνοιας, ας γινεται εσωτερικα δεν ειναι αναγκη να γινεται και διαδηλωση της βλακειας στο εξωτερικο.

οσο για το οτι η συρια εχει και συμφεροντα με την τουρκια ειναι αυτονοητο στον νεο περιβαλλον το οποιο διαμορφωνεται γυρω μας.
αλλα την δηλωση την προκαλεσε η βλακεια του ε/κ δημοσιογραφου - αν εχει δικαιο η σημερινη ανταποκριση/κειμενο του πολιτη.

"Δασος"

Ανώνυμος είπε...

Η τουρκοφιλία πήρε το μάθημά της. Μιλάμε για μεγάλη σφαλιάρα. Φάτε τώρα "συντρόφους" κύριοι του ΑΚΕΛ. Άντε τώρα να φτιάξετε "κλίμα".

Anef_Oriwn είπε...

Δύο μικρές απορίες (γιατί είμαι και ολίγο τι diesel-ο-κίνητος):

1. Προς την αγαπητή Rose: Τι θες να πεις με το “όλα τα άλλοθι είναι έτοιμα.”;

2. Προς τον φίλτατο PolitisPittas: Κατ’ αρχάς καλωσόρισες ... Και μ’ όλο το σεβασμό και την εκτίμηση θα τολμήσω να διερωτηθώ (φωναχτά και δημόσια) ή μάλλον θα καταθέσω την αίσθηση που μου δημιουργήθηκε και τελευταία ότι όλο και περισσότερο αναπαράγει απόψεις που χαρακτηρίζουν τη συντηρητική (για να μην πω και την ακροδεξιά) οι οποίες (απόψεις) κατηγοριοποιούν ολόκληρους λαούς. Όπως ας πούμεν, η τοποθέτηση σου στο κλου των παρεμβάσεων σου, ότι αν “Αν ... [η Τουρκία] ... έβαλε το 1514 στόχο στρατηγικό να ελέγξει την Κύπρο, θα το πετύχει, έστω και το 2100. Και όσες κυβερνήσεις και αν περάσουν, δεξιές, κεντρώες, αριστερές κλπ, αυτόν τον στόχο θα υπηρετήσουν χωρίς καμία παρέκλιση, εκτός από το "ύφος" που μπορεί να αλλάζει για διάφορους επίκαιρους λόγους.” Τώρα αυτά που είπες τα πιστεύεις; Και θεωρεί ότι οι Οθωμανοί (τούρκοι) του 1514 (που βρήκες αυτή την χρονολογία; - μήπως θες να πεις 1571;) είναι το ένα και το αυτό με τους σημερινούς τούρκους;

**********
Gregoris,
[Αυτή την εποχή καλό είναι (ακόμα) το ούζο και η παγωμένη μπύρα].

Επί της ουσίας: Όπως είπα και στην πρώτη μου παρέμβαση εδώ, κατ’ εμένα είναι δευτερευούσης σημασίας οι τυχόν ευθύνες, προχειρότητες και λάθη που έγιναν από ελληνοκυπριακής πλευράς. Το ουσιαστικό το οποίο με προβληματίζει έντονα είναι ότι ΔΕΝ επιδείχθηκε καθόλου καλή θέληση από την τουρκοκυπριακή πλευρά, που στην ουσία όμως ήταν ο τουρκικός κατοχικός στρατός ... Κι ο αγαπητός Ανώνυμος (9/02/2009 9:39 μ.μ.) είπε κάτι πολύ σημαντικό: Μπορεί ο τουρκικός στρατός και οι κατοχικές αρχές να είχαν “… αγχος για την διαχειριση ενος μικρου πληθους που εν θα εξεραν ποιοι ενι κλπ...”! Ποιος κατασταλτικός εξουσιαστικός μηχανισμός μπορεί αν συμπεριφερθεί με κοινωνική ευαισθησία;

Anef_Oriwn
Πέμπτη 3/9/2009 – 3:38 μ.μ.

gregoris είπε...

άνευ διαφωνώ με την απόδωση ευθυνών αποκλειστικά σε μια μερκά. η καλή θέληση έλειπεν τζιαι που τες 2 μερκές. όπως το έθεσεν ο Πολίτης οι ε/κ επαραβιάσαν το γράμμα τζιαι οι τ/κ το πνεύμα της συμφωνίας. τζιαι διαρωτούμε αφού μπορούν οι διχοτομιστές βόρεια τζιαι νότια με το παραμικρόν να ττουμπαρίσκουν τες συνομιλίες πως να περιμένουμεν να εφαρμοστεί η συνολική συμφωνία;

Ανώνυμος είπε...

Μιχάλη,

Καλά και βγάζεις άκρη 

Σίγουρα δεν κρίνω τον Μόρφου για άλλα ζητήματα πέραν της πολιτικής. Είμαι άθεος, και η σχέση μου με την θρησκεία περιορίζεται στην αντιμετώπιση της ως μέρος της παράδοσης των περισσότερων κατοίκων αυτού του νησιού.

Νομίζω με τον Τόμμυ Βου και τους άλλους απλώς δεν ασχολείται, αφού κάτι τέτοιο είναι το ίδιο χρήσιμο με το να κουτουλλάς στον τοίχο. Ο καθένας τη δουλειά του.

Όμως κάνει πράματα. Η δουλειά του στην Μόρφου αλλά και στην περιφέρεια φαίνεται, ενώ είναι ο πιο αγαπητός στον βορρά.

Αυτό είναι αρκετό για να τον πιστώσω από πολιτικής πλευράς!

Ανώνυμος είπε...

gregori
οι συνομιλιες εν ετουμπαραν..απλα ειχαμεν μιαν στιγμη ασυνεννοησιας [κακης οργανωσης;] στο επιπεδο της καθημερινοτητας..εν ειμαι σιουρος [εν εχω πειστει] οτι υπηρχεν ιδιαιτερη συνομωσια -εκτος οτι οι εθνικιστες θα εθελαν να μεν γενει τιποτε για να φκαλουν τες φαντασιωσεις των σωβρακων περιπατο..αλλα τουτοι εν δεδομενοι..

στα 2 πρωτα λεφορεια ηταν ο καρος απο οτι εκαταλαβα που τον πολιτη - μπορει να εθελεν παραπανω πραματα αλλα εν νομιζω να εν πο τζηνους που θα εθελαν συνειδητα να τουμπαρουν κατι..
ο συντονισμος ηταν σαφως κακος..μπορεις να πεις οτι υπηρχαν τοπικες διαφορες..η ευρυτερη πιεση για κατι θεαματικο..
αλλα η πραγματικοτητα εν τζιαμαι..
τελικα οι τ/κ ηταν ετοιμοι να δεχτουν [εστω τζαι με ενδοιασμους ας πουμε] το περασμα που τζιαμαι στον λιμνιτη - κατι που αρνιουνταν [τουλαχιστον ο τουρκικος στρατος] μεχρι προσφατα..τζαι η θεση τους εν οτι θα το εκαμναν..
ακομα τζαι αν δεν εγινεν το περασμα, ανοιξεν η πιθανοτητα..
τζαι προφανως στην εικονα που παρακολουθουν ουλλοι [εσωτερικα αλλα τζαι εξωτερικα πκιον] τωρα η συζητηση ενεν αν ηταν καλα που ανοιξαν τα σημεια λιμνιτης-κοτσινα ..αλλα ποσο συντομα εν να ολοκληρωθει η διαδικασια..τζαι ποιος εν θα φταιει για οτι εν παει με βαση την συφφωνια..

αλλα γενικα νομιζω πρεπει να ειμαστεν ετοιμοι για ετσι "επεισοδια"/σκηνικα/αναποθκιες..τζαι να κουντουμεν για την ολοκληρωση...
τζαι στην ληδρας αμα ανοιξεν εν εππεσεν λλιον χαος με κατι μπατσους που ηρταν παρακατω;

σημερα οι 3 εφημεριδες [πολιτης, χαραυγη,αληθεια] ηταν [εφανηκαν μου] νηφαλιες τζαι εφκαλαν τζαι την αλλη οπτικη..τζαι ιντα που ειπαν οι τ/κ τζαι τες πιθανοτητες κακης οργανωσης..
εν σημαντικη προοδος για τον δημοσιο λογο των ε/κ...

η λυση κτιζεται..
τζαι οι συζητησεις εν θα εν μονο αναμεσα στες "2 κοινοτητες" αλλα τζαι στο εσωτερικο τους..διαπραγματευσεις τζαι σημεια ισρορροπιας..
τζαι πρεπει να περιμενουμε οτι το γραμμα των συφφωνιων εν να αποκτησει υλικην υποσταση με την προσπαθεια να θωρουμεν ουλλες τες οπτικες..τζαι τους εμπλεκομενους..
τζαι να τοποθετουμεν την ολικην πραγματικοτητα πισω στην εικονα των αποσπασματων [που εν το μονο που εχουν οι εθνικιστες πκιον νομιζω]...

δ.

Unknown είπε...

Αγαπητέ μου Άνευ απαντώ μόνο σε σένα γιατί είσαι και ο μόνος που εδώ κάνει διάλογο μαζί μου. Βλέπω με λύπη πως αρκετοί άλλοι εξαντλούν την...επιχειρηματολογία τους σε αμετροέπειες και προσωπικούς χαρακτηρισμούς τους οποίους όπως ξέρεις καλά αποφεύγω συστηματικά. Προφανώς, ορισμένοι, την έννοια διάλογος την ανάγουν σε στείρα αναπαραγωγή στερεοτύπων και κλισέ και ουδέποτε έχουν ερωτήματα για τίποτα. Κάτι από το οποίο ασφαλώς και εξαιρώ και τον Μιχάλη-και επιμένω για τον Μιχάλη γιατί απλά γνωρίζω πόσο αυθεντικά και ουσιαστικά τον πονάει το Κυπριακό και η μοίρα του τόπου του.

Άνευ, οι ημερομηνίες που έβαλα, ήταν τελείως προσχηματικές, απορώ πως δεν το κατάλαβες. Τόνισα και μέσα στο σχόλιο μου πως όταν λεω "αυτός είναι ο Τούρκος" δεν το εννοώ ρατσιστικά και φυλετικά αλλά το λέω με την έννοια της εξαιρετικής σταθερότητας που έχει η Τουρκική πολιτική διαχρονικά. Οι άνθρωποι, και άριστα πράττουν για λογαριασμό τους, έχουν σε μια σειρά ζητημάτων απόλυτα πάγιες θέσεις που όποιοι και να είναι στην διακυβέρνηση της χώρας τους δεν αλλάζουν. Έχουν, αποδεδειγμένα μία θαυμαστή διαχρονική Συνέχεια σε όσα θεωρούν σημαντικά. Δεν είναι δα και κανένα μυστικό επίσης, πως έχουν μία εξαιρετική "σχολή" διπλωματίας με στελέχη που επίσης δεν αλλάζουν επειδή άλλαξε το κόμμα που κυβερνά.

Η Τουρκία είναι εξαιρετικά αναβαθμισμένη γεωπολιτικά-επίσης κάτι γνωστό- και, μετά από την σχετική ενεργειακή συμφωνία που πρόσφατα υπογράφτηκε με τους Ρώσους για τον αγωγό-που θα περνάει και από τα κατεχόμενα- έχει πια κάθε λόγο να παίξει πολύ σκληρό πόκερ προβάλλωντας όρους και θέσεις που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την πλευρά μας.

Τέλος, πραγματικά, δεν με ενδιαφέρει αν τα όσα ερωτώ και με προβληματίζουν είναι για κάποιους "συντηρητικά" κλπ. Δεν "κατηγοριοποίησα" κανέναν λαό και ποτέ δεν το έχω κάνει αυτό-το ξέρεις πολύ καλά, έχεις διαβάσει την αρθρογραφία μου και γνωρίζεις άριστα την αλλεργία μου στον εθνικισμό και τις κάθε είδους διακρίσεις. Πριν λοιπόν ανοίγουμε το στόμα μας και μοιράζουμε χαρακτηρισμούς καλό θα είναι να σκεπτόμαστε λιγάκι!

Εκτός αν πια, η διατύπωση ερωτήσεων και προβληματισμών καταντάει "ύποπτη" όταν ίσως περιέχει στοιχεία που δεν είναι στα προβλέψιμα.

Αυτό που εγώ ξέρω είναι πως η Τουρκία (ΚΑΤΟΧΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ) κάνει κάθε τόσο επίδειξη πυγμής και εμείς τείνουμε να ξεπεράσουμε τα όρια καλής θέλησης και καλής πίστης.

Και θα πω και τούτο: έχω την εντύπωση πως ορισμένοι έχουν γίνει βασιλικότεροι του βασιλέως. Έχω την απόλυτη πεποίθηση πως ο ίδιος ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα ήταν εξαιρετικά διστακτικός στο να ταυτιστεί με το πνεύμα ορισμένων που΄μιλάνε (τάχα) για λογαριασμό του.

gregoris είπε...

είσαι πολλά αισιόδοξος φίλε δ.
μακάρι να έσιεις δίκαιον.
όμως καθώς προχωρούν οι συνομιλίες θα επερίμενα την κοινωνία να συμμετέχει πιο ουσιαστικά στη διαδικασία της επανένωσης. τζίνον που θωρώ εν στην καλλόττερα περίπτωση μια απάθεια τζιαι στην σιηρόττερη μια κατάσταση επιρρεπής προς τες εθνικιστικές υστερίες που καλλιεργούνται συστηματικά που κάποιους ασταμάτητα.
όσον για το χριστόφια τζιαι το ακελ επερίμενα πολλά παραπάνω πράματα. επερίμενα παραπάνω αποφασιστικότητα τζιαι πιο ξεκάθαρη θέση ότι κινούμαστεν προς την λύση. προς το παρόν κρατούν τες ισορροπίες τζιαι νομίζω η προτεραιότητα εν να μεν χρεωθούν το αδιέξοδο παρά να το αποφύγουν

rose είπε...

Ανευ (εν μερη απαντώ στο ερωτημα σου και εν μερη στα σχολια αρκετων)

Ας μας απαντήσει ο Πρόεδρος γιατί διορισε τον Ιακώβου στη θέση αυτή. Γιατί κοινές δράσεις που απορρέουν απ' τις ομάδες εργασίας σταματούν στο γραφείο του, γιατί η λίστα η δευτερη δόθηκε από το γραφέιο του και αυτός παραμένει στη θέση του...

Θεωρώ ότι οι εθνικιστές πολύ βολεύονται απο τον Χριστόφια και ο Χριστόφιας από τους εθνικιστές (δεν διαφέρουν καθόλου και διαχρονικά στην προσπάθεια λύσης του Κυπριακού)

Το μόνο πρόβλημα και των δυο πλευρων είναι να μην κερδίσει πόντους ο Χριστόφιας ως ο ήρωας της μη-λύσης (το ίδιο αγωνιά και εκείνος για τον εαυτό του αλλά και το έδαφος που κερδίζουν οι άλλοι) Άρα η "κακιά Τουρκία" είναι το πρώτο άλλοθι και ετοιμάζονται να της φορτώσουν το βάρος της μη-λύσης... από την άλλη καμία σοβαρή ανάγνωση δεν γίνεται στην Κύπρο για την αναβάθμιση της Τουρκίας στην περιοχή και ιδιατερα σε σχέση με την ΕΕ.

Ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι έχουν αρχίσει να το καταλαβαίνουν πλεον.

οι υπόλοιποι που ουδέποτε γοητευτήκαμε δεν απογοητευτήκαμε αλλά αναρωτιόμαστε που θα μεταναστευσουμε εμείς και τα παιδια μας.

γιατί αυτή τη φορά ελάχιστοι θα δεχτούν να χτυπηθούν από δεξια και αριστερά (ενα 2-3% είμαστε άλλωστε) και δεν θα μας ξαναβάλουν μπροστά να κάθονται οι μισοί να μοιράζουν μίζες και οι άλλοι θέσεις...για να γίνουμε ναινεκιδες και προδότες.

Μια χαρά αδελφομένοι τα μοιράζονται δεξια και αριστερα τα "πακέτα"

ΑΡΑ

Το Κυπριακό λύθηκε το 1974 και τσιμεντώθηκε το 2004 με τις ευλόγίες και εντονη συμμετοχη του ιδιου του Δημητρη Χριστόφια.

τώρα όλες οι κορώνες των εθνικιστών ρίχνουν νερό στο μυλο της διχοτόμησης

Ποσο βολευει άραγε η εξελίξη αυτή

και όοοοολα τα άλλοθι
όλα βρίσκονται μπροστα στα ματια μας

rose είπε...

@gregoris

Ο Ιακώβου έχει λαμπρή και μακρά ιστορία να ακολουθεί εντολές του μάστρου του (όποιου κι αν είναι αυτός)

Τι κάνει ο Ιακώβου - είναι πάντα τι του είπαν οι μάστροι του {βλ. Πρόεδροι]

Anef_Oriwn είπε...

Πολύ συνοπτικά κάποιες σκέψεις απόρροια των σχολίων του δ., του Gregori και του PolitisPittas [αν και θα προσπαθήσω να επανέλθω για τα όσα μου “προσάπτει” ο αγαπητός Pittas] …

Πολύ θα ήθελα να πιστέψω (ή έστω να δεχτώ μέσα μου) αυτό που λαλεί ο αγαπητός δ., ότι δηλαδή “η λυση κτιζεται..”, αλλά δυστυχώς ΔΕΝ βλέπω κάτι τέτοιο – δεν υπάρχει ουσιαστική και έντονη ή πλατιά κοινωνική παρέμβαση ή συμμετοχή [και από τις δύο κοινότητες] ή όπως λαλεί τζιαι ο Gregoris η “… κοινωνία … [έπρεπε] να συμμετέχει πιο ουσιαστικά στη διαδικασία της επανένωσης”, κάτι το οποίο ΔΕΝ παρατηρούμε. Τούτο είτε θα οδηγήσει σε τες συνομιλίες σε αδιέξοδο [καθώς οι δύο ηγέτες ΔΕΝ θα έχουν την απαραίτητη κοινωνική στήριξη να προχωρήσουν σε τομές] ή σε μια δοτή ή εκ των έξω πρόταση για λύση [όπως ήταν και το Σχέδιο Ανάν] η οποία [και με βάση και την εμπειρία του Δημοψηφίσματος θα απορριφτεί]. Και δεν έχει και πολλίν άδικο [με βάση αυτές τις πιθανότητες και προοπτικές] ο Gregoris όταν λέει ότι στο ΑΚΕΛ “ προς το παρόν κρατούν τες ισορροπίες τζιαι νομίζω η προτεραιότητα εν να μεν χρεωθούν το αδιέξοδο παρά να το αποφύγουν ...”!

**********
Αγαπητέ PolitisPittas,
Για την ώρα θα πω ότι αυτή η θεωρία της “… εξαιρετικής σταθερότητας που έχει η Τουρκική πολιτική διαχρονικά …”, [που ΔΕΝ είναι μόνο δικιά σου] δεν με βρίσκει σύμφωνο, γιατί θεωρώ ότι οι κυβερνώντες και κρατούντες στην Τουρκία ήβραν τζιαι κάμνουν. Πρώτον, λόγω της γεωπολιτικής τους θέσης και δεύτερο λόγω ενός διαχρονικού δικτατορικού εντελώς ανελεύθερου) στρατοκρατικού καθεστώτος που ρυθμίζει τα πάντα, κι όχι αποκλειστικά για το “εθνικό” συμφέρον της Τουρκίας, αλλά και το προσωπικό των ιδίων των στρατηγών. Δεν θυμάμαι πιο βιβλίο διάβαζα που έδινε πολλά στοιχεία για τις σχέσεις των στρατηγών με οικονομικά συμφέροντα και τη διαπλοκή (ή και εμπλοκή τους) σε σκάνδαλα!. Στην ουσία έχουμε να κάνουμε με ένα σύστημα εξουσίας που καταδυναστεύει τον τούρκικο λαό κι από την άλλη αναπαράγει εκείνες τες δομές και γεννά τους ανθρώπους που θα καταλάβουν πόστα γα να διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση. Στην ουσία είναι η έλλειψη δημοκρατικών θεσμών και παραδόσεων που συντηρεί αυτό το αναχρονιστικό σύστημα, Και φυσικά είναι τα οικονομικά συμφέροντα (των στρατοκρατών) που καθορίζουν ακόμα μια φορά πολιτικές.

Υ.Γ.: Τα αντι-εθνικιστικά ΣΟΥ πιστεύω τα γνωρίζω και τα εκτιμώ. Και ουκ ολίγες φορές έχεις δεχτεί (blogοσφαιρικά) επιθέσεις για την υποστήριξη των μεταναστών ή γιατί τα ‘βαλες με άντρα εκκόλαψης εθνικιστικών και φασιστικών συμπεριφορών και νοοτροπιών. Όμως, (αμαρτία ΜΟΥ ξομολογημένη), τελευταία έχω την αίσθηση ή και την εντύπωση ότι ανέχεσαι καταστάσεις ή ΔΕΝ του δίνεις και τόση σημασία. Όμως ΔΕΝ θέλω να επεκταθώ πάνω σ’ αυτό τουλάχιστον εν δήμω!!!

Anef_Oriwn
Πέμπτη 3/9/2009 – 6:39 μ.μ.

Υ.Γ.2: Αγαπητή Rose,
Τώρα έχω προσέξει τα δικά ΣΟΥ σχόλια. Θα προσπαθήσω να επανέλθω αργότερα χρόνου επιτρέποντος ...

Anef_Oriwn είπε...

Rose,

Με τα σχόλια μου προς τους δ., Gregori, πιστεύω πως δίνω την άποψη μου σ’ αυτά που με έννοια και πόνο ψυχής (έτσι το νοιώθω) και έντονο προβληματισμό ΕΣΥ καταθέτεις. Να προσθέσω ΜΝΟ ότι ΔΕΝ βλέπω τες δικές ΣΟΥ σκέψεις και προτάσεις για έξοδο από τα αδιέξοδα (που αργά ή γρήγορα θα έρθουν) ή πως θα τα προλάβουμε. Δεν νομίζω να εννοείς να δεχτούμε ΌΤΙ ΜΑΣ προτείνουν, αλλά κι από την άλλη το κόλλημα στο Σχέδιο Ανάν (ως την μεγάλη ευκαιρία που χάθηκε) ΔΕΝ βοηθά σε ΤΙΠΟΤΑ!!! Γιατί κι ΕΓΩ μπορώ να πω ότι ΔΕΝ υπήρχε ΚΑΝΕΝΑ εχέγγυο ότι θα λειτουργούσε!

Anef_Oriwn
Πέμπτη 3/9/2009 – 6:59 μ.μ.

Unknown είπε...

Άνευ.

Θυμάσαι που κάποτε φώναζα (κυριολεκτικά) μέσα απο τα κείμενά μου για την κρίσιμη αναγκαιότητα Μομέντουμ στην Κοινωνία;

Ξέρεις καλά, πως το Μομέντουν είναι κάτι που πέρα από την Ιστορική συγκυρία που μπορεί να το παράγει, μπορεί και να παραχθεί με στρατηγική.

Όταν άρχισα να διαπιστώνω πως δεν υπήρχε καμία μα απολύτως καμία διάθεση προς αυτή την κατεύθυνση άρχισα να παίρνω τις "ανάποδες στροφές".

Γιατί η "μη παραγωγή Μομέντουμ" δύο λόγους έχει:
Ή δεν θέλουν (αυτοί που μπορούν -και μπορούν αν θέλουν)

Ή η κοινωνία είναι τόσο αρνητική και επιφυλακτική σε κάτι τέτοιο που κάθε απόπειρα παραγωγής του θα γυρίσει μπούμερανγκ.

Στην πρώτη περίπτωση μπαίνει ένα τεράστιο-γιγάντιο ΓΙΑΤΙ με πολλές σκοτεινές σκέψεις.

Στη δεύτερη, έχουμε μία κοινωνία που πραγματικά δύσκολα θα στηρίξει πρακτικά μια οποιαδήποτε λύση και θα δώσει χώρο στις παγίδες που έτσι και αλλιώς θα στήσουν κάποιοι.

Μετά, ή μάλλον πίσω από όλα αυτά, μπαίνουν και άλλα ακόμα πιο σοβαρά ζητήματα, όπως για το ΠΟΙΑ λύση συζητάμε κλπ, αλλά αυτό δεν μπορώ να το ξέρω αν δεν δω το συνολικό πακέτο.

Το 2004 , έκρινα όπως έκρινα και για λόγους πολλούς τάχθηκα με το Όχι. Αυτό είναι γνωστό.

Δεν σου κρύβω, πως περίμενα πολύ πιο ανοιχτές διαδικασίες και μεγαλύτερο απεγκλωβισμό της Τ/Κ ηγεσίας από την Άγκυρα.

Δεν σου κρύβω, πως ποτέ δεν θα στηρίξω οποιαδήποτε λύση συνεχίζει το γελοίο καθεστώς των εγγυήσεων.

Δεν σου κρύβω, πως δεν μπορώ να καταπιώ εύκολα από κάποιες παραμέτρους που συζητάμε, οι οποίες με κάνουν να νιώθω πως η "Λύση" θα είναι επισφαλής και μη βιώσιμη.

Ωστόσο, σιωπώ προς ώρας, γιατί ενδεχομένως να είναι νωρίς για τελικά συμπεράσματα.

Και γιατί επίσης, δεν πιστεύω πως ο Χριστόφιας είναι δυνατόν να συναινέσει σε κάτι που θα ακυρώνει τη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυριαρχίας της.

Τέλος, δεν σου "προσάπτω" τίποτα βρε!

Ανώνυμος είπε...

Gregori τζαι ανευ,

μπορει να ειμαι αισιοδοξος η να εισαστεν εσεις συγκυριακα [τουτης της φασης] απαισιοδοξοι..

θα μπορουσα να επικαλεστω στοιχεια [απο το ποσοστο των φυγοστρατων μεχρι δημοσκοπησεις για καιρια θεματα - οπως των εποικων] για να πω οτι υπαρχουν τζαι στοιχεια οτι η κοινωνια κινειται τζαι σε ρυθμους ξεπερασματος του κυπριακου..
αλλα ενταξι εν εν ο τοπος/χρονος δαμαι..

να εστιασω ετσι φευγαλεα στην ιστορικη δυναμικη..
εν εφικτον πκιον το "αδιεξοδο";
που το 1974 ως το 2003 ειχαμε μιαν σχεδον στατικη κατασταση..αν τζαι θα μπορουσε να πει καποιος οτι αρκεψαν να κινουνται υπογεια τα πραματα που την δεκαετια του 90 [αρκεψεν να κλειει το θεμα των αγνοουμενων με αναγνωριση της ρεαλιστικης διαστασης, αρκεψεν να διαμορφωνεται εναν νεο ρευμα δικοινοτικων επαφων κλπ κλπ]...

ομως σαφως υστερα που το 2003 τα πραματα ενεν τα ιδια..
οι αλληλοεπαφες τζαι τα δεσιματα κομμαθκιων της κοινωνιας [ατομικα, ομαδικα κοκ] εν τζιαμαι χωρις να εν αναγκαιο να εν φωναχτα..
ζιουμεν μιαν περιοδο επανενωσης..μπορει αργης..μπορει με σκαμπανεβασματα..αλλα εν η πρωτη φορα που το 56 [η εστω που το 63-74] που αντιστρεφεται η πορεια διαχωρισμου...
τζαι τουτο ενεν θεμα αισιοδοξιας..εν τζιαμαι..

η λυση σαν ενα ειδος κοινωνικης μεταμορφωσης μπορει να εν ωραια εικονα/φαντασιωση/επιθυμια [εζησαν την οι τ/κ το 2000-2004 νομιζω] αλλα μπορει η λυση να εν [πιο ηπια αλλα το ιδιο σημαντικα] εναν ειδος ιστορικου περασματος..
αναποφευκτου..

ακομα τζαι η πολιτικη/στρατηγικη του παπαδοπουλου την περιοδο 2004-08 δυσκολα μπορει να πεις [νομιζω] οτι εδιατηρησεν το αδιεξοδο..οι ρυθμοι αλλαγης τζαι τα δεδομενα της αλλαγης [εσωτερικα αλλα τζαι εξωτερικα - σαν γεωπολιτικα δεδομενα] εσυνεχισαν να αλλασουν..

εν να δειξει..
δ.

υ.γ. εν μερει σχολιαζω τζαι την φιλτατη rose..αλλα εν νακκον υπερβολικη η εικονα νομιζω..αλλην φορα λαλουμεν τα..

Λεμέσια είπε...

Πολίτη Πήττα,

"Στην πρώτη περίπτωση μπαίνει ένα τεράστιο-γιγάντιο ΓΙΑΤΙ με πολλές σκοτεινές σκέψεις."

Αυτό το ΓΙΑΤΙ είναι που με προβληματίζει ήδη από την αρχή των συνομιλιών και πιστεύω, ότι εδώ ακριβώς δημιουργείται το αδιέξοδο. Είναι οφθαλμοφανές, ότι εναντιώνονται στην προώθηση στρατηγικής για παραγωγή ιστορικού μομέντουμ και αυτό έχει ως επακόλουθο η κοινωνία να κινδυνεύει να περάσει από το μούδιασμα στο οριστικό πάγωμα. Όταν δεν επιτρέπουν οι υπεύθυνοι να ανάψει ούτε μία σπίθα ελπίδας για τη λύση-επανένωση, πως περιμένουμε μετά να κινητοποιηθούν οι πολίτες υπέρ;

Και το ΓΙΑΤΙ παραμένει μαζί με τις "σκοτεινές σκέψεις" αναπάντητο.

Ανώνυμος είπε...

Σε ένα μήνα ολοκληρώνεται το παζλ...Χριστόφιας στην Κύπρο, Παπανδρέου στην Ελλάδα..."Αν δεν το δεχθείτε, θα σας το ξαναφέρουμε και θα σας το ξαναφέρουμε, μέχρι να το δεχτείτε"

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΑΚΕΛ ΝΑ ΜΕΤΑΞΕΛΙΧΤΕΙ ΣΕ ΔΙΖΩΝΙΚΟ ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΟ!

Ανώνυμος είπε...

Ρε κωλογλύφτες, κυκλοφορούν 2 σημαίες του ΑΚΕΛ στην ομιλία του Παπανδρέου στο Θησείο. Εξεκινήσετε τη δουλειά που ξέρετε που τα τωρά;

ΑΙΟΛΟΣ είπε...

Θεέ μου μώλις τώρα είδα τον συνδιασμό που θέλουν να επιβάλουν :

Στην Κύπρο ο Χριστόφιας και στην Ελλάδα ο Γιωργάκης.


Κωμικός πρωθυπουργός!


Ο Χορστ Σλέμερ δεν θα είναι δημιούργημα της φαντασίας πια, στην Ελλάδα θα το κάνουμε πράξη. ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ.

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4592770,00.html?maca=gri-standard_feed-gri-625-xml

Aslan είπε...

να σου γυριζει ρε φασιστα αιολε που θα ξανακυβερνησει το ΠΑΣΟΚ

Η ελλαδα πλεον κοιτα μπροστα!

aiolos είπε...

http://video.google.com/videoplay?docid=3587771311483893133#

αιολος είπε...

Aπό την προεκλογική του εκστρατεία στην Γερμανία, λες να είναι καλύτερα τα πράγματα στην Ελλάδα; Λες να υστερήσει ο κωμικός GAP;

http://www.youtube.com/watch?v=SIx5Zj3jNA0

Ανώνυμος είπε...

Aslan ή αλλιώς Μελένιο είσαι ο ορισμός του οπαδού του ΔΗΣΑΚΕΛ και του νενεκισμού.

Ψηφίζεις ΔΗΣΥ, συνεργάζεσαι με τους προβοκάτορες του ΑΚΕΛ, και θεωρείς τον γιωργάκη αξιοθέατο!

Εσιέρετουν κι ο τζύρης σου πως έκαμε γιο!

Ανώνυμος είπε...

Tilefwnima apo to proedriko se megali ergoliptiki etaireia, elege: "Na metavivastoun ola ta timologia apo to onoma tis prigkipissas, stin etaireia"...SIPSI KAI DIAFTHORA ALA AKEL!!!

Ανώνυμος είπε...

Ρε μα είσαι σοβαρός; Πάσχεις από διχασμένη προσωπικώτητα... Στην ανάρτηση σου δαμέ χέζεις τζιαμέ που τρώεις και στον astra ούτε ευθύνες ζητάς ούτε τίποτε, αλλά αντιθέτως κατηγορείς όσους ασκούν κριτική στο θέμα με το προσκύνημα

Ανώνυμος είπε...

Να παραιτηθεί ο ευέλικτος οδοστρωτήρας άμεσα με βάση το άρθρο 44 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, παράγραφος 1, εδάφιο δ, "Το λειτούργημα του Προέδρου ή του Αντιπροέδρου της Δημοκρατίας παραμένει άνευ φορέως λόγω διαρκούς σωματικής ή διανοητικής ανικανότητος ή λόγω απουσίας μη προσωρινής καθιστώσης αδύνατον την ενεργόν εκπλήρωσιν των καθηκόντων αυτού."

Ανώνυμος είπε...

Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ στην εκπομπή Από Μέρα σε Μέρα του ΡΙΚ στις 3 Σεπτεμβρίου 2009:

"Δεν φταίει η κυβέρνηση Χριστόφια για τα μικρά λάθη των τοπικών παραγόντων στο θέμα του Λιμνίτη".

Ακούτε Πυρκώτες; Εσείς φταίτε για τούτα ούλλα, σύμφωνα με την ευέλικτη κυβέρνηση του οδοστρωτήρα!

Μιχάλης είπε...

@ Λεμέσια

Το ξέρω ότι τα ερωτήματα σου δεν είναι ρητορικά.
Τα όσα λέω τα βασίζω σε δικές μου εκτιμήσεις που στο τέλος μπορεί να φανεί ότι είναι και ευσεβείς πόθοι.

Το βασίζω στο ότι έχουν συμφωνήσει σε αρκετά πράγματα αν και θα έλεγα ότι το θέμα δεν είναι αριθμητικό ή ποσοτικό.
Μένουν βέβαια οι διαφωνίες σε σοβαρά ζητήματα όπως είναι το περιουσιακό και το εδαφικό, ενώ εξ όσων ξέρω στο θέμα της διακυβέρνησης υπάρχει σε πάρα πολλές πτυχές συμφωνία.

Πέραν τούτου το κυπριακό έχει παραπάει και πιστεύω ότι αυτή την περίοδο βρίσκεται ίσως στην πιο κρίσιμη καμπή του και κρίνεται πλέον το που θα γύρει η πλάστιγγα.
Γι αυτό θα κάνουν όλοι ότι είναι δυνατόν για να λυθεί. Και δεν εννοώ να κλείσει, αλλά να λυθεί.

Μιχάλης είπε...

@ politispittas

Τα αισθήματα είναι αμοιβαία αλλά η διαφορά εκτίμησης στις απόψεις μας είναι δεδομένη.
Θα διαφωνήσω μαζί στου και θα πω ότι η δική μου άποψη είναι ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, κυβέρνηση του τόπου βρίσκεται σε επαφή με την πραγματικότητα της τουρκικής πολιτικής βρίσκεται. Θα σου φανεί παράξενο αλλά είναι η πρώτη φορά που δημιουργήθηκε στο προεδρικό ομάδα παρακολούθησης και μελέτης των κινήσεων, της στρατηγικής και της τακτικής της Τουρκίας.
Αναφορικά με τη Συρία, ακόμα και ο Ομήρου μίλησε χθες για φραστικό λάθος του Άσσαντ. Κατά τα άλλα η επίσκεψη ήταν πέρα για πέρα επιτυχής, ιδιαίτερα μετά την διαβεβαίωση Χριστόφια ότι η Κύπρος θα ταχθεί υπέρ της Συρίας στο θέμα των Γκολάν. Όπως θα πρέπει να θυμάσαι ο λόγος που χάλασαν τις σχέσεις μας ήταν τα Γκολάν όταν η προηγούμενη κυβέρνηση τάχθηκε κατά της Συρίας. Και ήταν τότε που άρχισαν και τα δρομολόγια προς την Αμμόχωστο. Αυτά για να μη ξεχνούμε ότι τα όποια προβλήματα δεν είναι σημερινά.
Αναφορικά με τη Γαλλία δεν υπήρχε λόγος ούτε για κοινές δηλώσεις ούτε για κοινό ανακοινωθέν δεδομένου ότι η επίσκεψη Χριστόφια δεν ήταν επίσημη αλλά παρέστη σε γεύμα εργασία με τον Σαρκοζί. Κοινές δηλώσεις και ανακοινωθέντα εκδίδονται συνήθως σε επίσημες επισκέψεις. Συνεπώς είναι καλό να λαμβάνουμε υπόψη μας όσο το δυνατό περισσότερα δεδομένα για ένα ζήτημα και να μη μένουμε στην επιφάνεια.

Όσον αφορά το Λιμνίτη και πάλι ξεχνούμε μερικές παραμέτρους.
Η μετάβαση των τ/κυπρίων στα Κόκκινα γίνεται εδώ και χρόνια. Και παρενθετικά αναφέρω ότι δεν έγινε φέτος για πρώτη φορά όπως αφήνουν να νοηθεί κάποιοι. Πέρασαν ΚΑΙ φέτος με τον ίδιο τρόπο που περνούσαν πάντα.
Το πέρασμα των Πυργωτών συμφωνήθηκε να γίνει με συγκεκριμένο τρόπο.
Ίσως να έχεις δίκαιο, δηλαδή ίσως θα έπρεπε να συμφωνηθεί ότι θα περνούσαν με τον ίδιο τρόπο. Έχω την εντύπωση ότι συμφωνήθηκε κάτι ανάλογο με τη διαφορά ότι θα γινόταν ένας τυπικός έλεγχος.
Όμως το να περνούμε τη στάση που κράτησε η δική μας πλευρά στο ντούκου με στόχο να ρίξουμε την ευθύνη μόνο στη μια μεριά, δεν οδηγεί σε επαφή με την πραγματικότητα στην οποία αναφέρθηκες προηγουμένως.
Όταν παραβιάσουν δύο μια συμφωνία δεν έχει σημασία ποιος την παραβίασε 20% και ποιος 80% ή 100%.
Σημασία έχει ότι παραβιάστηκε και από τους δύο, γι αυτό μίλησα για απόδοση ευθυνών. Αν δεν παραβιαζόταν και από τη δική μας πλευρά, τώρα θα βρισκόταν υπό κατηγορία η άλλη πλευρά.
Μη ξεχνούμε και αυτό που επισήμανε ο Άνευ, ότι αυτό δείχνει ότι η εκλογή Έρογλου δεν πρέπει να περνά απαρατήρητη.

Μιχάλης είπε...

@ politispittas 2,

Η συνταγή που παραθέτεις για το τι έπρεπε να γίνει (μαζί με την ακύρωση της συνάντησης Χριστόφια Ταλάτ) είναι η συνταγή που θα θέσει την πλευρά μας υπό κατηγορία. Το θέμα δεν είναι να δείξουμε ότι είμαστε παλικάρια αλλά ότι εμμένουμε σε θέσεις αρχής.

Η πρόβλεψη σου για το μελλοντικό πέρασμα από το Λιμνίτη μένει καταγραμμένη και αναμένει επιβεβαίωση ή διάψευση.

Δεν θα διαφωνήσω ότι η κεμαλική Τουρκία βάζει στόχους που μπορεί να υλοποιήσει μετά από ένα αιώνα.
Όμως διαφεύγει από τη συζήτηση μας το ότι σήμερα στην Τουρκία δεν υπάρχει μία και ενιαία πολιτική, όπως υπήρχε πριν. Δεν θα το αναλύσω τώρα αλλά ας κάτσουμε όλοι να δούμε τι γίνεται εσωτερικά σε αυτή τη χώρα.

Ας αφήσουμε επιτέλους τους αφορισμούς και ας δούμε – όπως είπες και πριν – τις πραγματικότητες.

Απόψεις του τύπου ότι “αυτός ήταν πάντα ο Τούρκος” παραπέμπουν αγαπητέ μου Γιώργο προς το ότι δεν πρέπει να κάνουμε καμία κίνηση για να τα βρούμε αφού τίποτε δεν θα τηρήσουν οι Τούρκοι.
Και αυτή η λογική πού παραπέμπει;

Μιχάλης είπε...

@ gregoris

Θεώρησα ότι με όσα έγραψα σε κάλυψα στο θέμα των ευθυνών. Θεωρώ ότι θα πρέπει να εξεταστεί σε βάθος αυτό το θέμα.
Σίγουρα για να είναι εκεί ο Ιακώβου σημαίνει ότι τον εμπιστεύεται – μέχρι στιγμής τουλάχιστον – ο πρόεδρος.
Αν υπήρξαν οποιεσδήποτε σκοπιμότητες δεν μπορώ να το ξέρω.

Μιχάλης είπε...

@ αιολος

Η άποψη μου είναι ότι δεν θέλεις να ανοίξει ούτε ο Λιμνίτης ούτε να λυθεί το κυπριακό.
Η λέξη αξιοπρέπεια είναι λάστιχο.
Αλλιώς μπορεί να την εννοείς εσύ και αλλιώς εγώ.
Αν θα ανοίξει το οδόφραγμα θα ανοίξει με τους ίδιους όρους που άνοιξαν και τα άλλα, επομένως δεν τίθεται θέμα επικύψεων.

Δεν είναι το θέμα ότι είσαι δύσκολο άτομο. Με βρίσκουν διαφωνούντα οι απαξιωτικοί οι χαρακτηρισμοί και οι επιφανειακές και πολλές φορές αφοριστικές τοποθετήσεις σου, όπως και οι γενικεύσεις που κάνεις.

Μιχάλης είπε...

@ Anef_Oriwn

Θα συμφωνήσω με τον Γρηγόρη.
Δεν είναι ορθό να αποδίδεται ευθύνη μόνο στη μια πλευρά.

@ strovoliotis

Δεν είναι ότι Μόρφου δεν ασχολείται (απλά) με τον αρχιεπίσκοπο.
Έχω μιλήσει αρκετές φορές μαζί του και ξέρω πως σκέφτεται.

Απλώς θα σε πληροφορήσω ότι οι απόψεις του Μόρφου είναι διαμορφωμένες πάνω σε μια δική του ερμηνεία της θρησκείας του.
Σίγουρα κάνει πράγματα που έστω και κάτω από τη δική του ανάλυση και αντίληψη είναι θετικά.
Το θέμα όμως είναι να τολμήσει τη σύγκρουση. Και κάτι τέτοιο δεν το βλέπω.
Μακάρι να βγω ψεύτης.

@ δ.
Θα συμφωνήσω εν πολλοίς μαζί σου, μόνο που ο gregoris έχει δίκαιο στο σημείο της εμπλοκής του απλού πολίτη στη διαδικασία επανένωσης.

Αν και έχω την εντύπωση ότι αν τα πράγματα πάρουν την πορεία τους προς λύση, τότε αυτή η εμπλοκή θα υπάρξει.

@ rose

Νομίζω ότι είναι λάθος η όποια απογοήτευση να οδηγεί σε ισοπεδωτικά συμπεράσματα του τύπου εξίσωσης του Χριστόφια με τους εθνικιστές.

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος 9/04/2009 2:56 πμ

Δεν ξέρεις τι σου γίνεται.
Στον Άστρα δεν είπα τίποτε εκτός από τη ψυχρή κάλυψη των γεγονότων.
Και αυτό διότι (παντογνώστη ανώνυμε) δεν έχω εκπομπή αλλά γράφω και εκφωνώ δελτία ειδήσεων.
Και όπως είναι γνωστό στα δελτία ειδήσεων δεν εκφέρεις άποψη.

Αλήθεια, πόσα ψέματα θα επιστρατεύσετε ακόμα;

αιολος είπε...

Άκουσέ με Μιχάλη:

Αξιοπρέπεια σημαίνει το πιο κάτω

Ο Ελληνικός στρατός ο οποίος ηττήθηκε μόνο σε μια μάχη στο Εσκι Σεχίρ- Αφιον Καραχισάρ το 1922 και διαρκώς νικούσε σε όλες τις μάχες μέχρι και στον Σαγγάριο οι τούρκοι δεν νίκησαν απλά απέκρουσαν (και εδώ έχω να σου πω ότι ο Κωνσταντίνος ο Βλαξ αν δεν αποχωρούσε από τον Σαγγάριο ήταν ζήτημα ωρών η αποχώρηση του Κεμάλ υπάρχουν στοιχεία γι αυτό), τέλος πάντων ο καταστραφής Ελληνικός στρατός για τους γνωστούς λόγους και μετά την επανάσταση Πλαστήρα -Γονατά, βρέθηκε με τους θρασείς τούρκους να διεκδικούν τα πάντα, την παράδοση του Ελληνικού στόλου κλπ κλπ ο Ε Βενιζέλος κατάφερε να κάνει αξιοπρεπή επώδυνη ειρήνη με τους τούρκους, με ένα επιχείρημα, ΕΑΝ ΔΕΝ ΜΑΖΕΨΕΤΕ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΞΑΝΑΡΧΙΖΟΥΝ.

Για να το πει αυτό όμως ο Βενιζέλος προηγήθηκε ο Θ Πάγκαλος ο οποίος επιτέλεσε ΑΘΛΟ δημιουργώντας την στρατιά του Έβρου, για να καταλάβεις όταν ανέβηκε ο Πάγκαλος στον Έβρο βρήκε μονάδες ανακατωμένες που η κάθε μια κρατούσε διαφορετικό όπλο, αναγκάστηκε λοιπόν να αφοπλίσει όλο αυτό το διαλυμένο στρατό και να ξαναμοιράσει όπλα ομοιογενώς, αλλά αυτό που κυρίως έκανε ήταν να κρεμάει λιποτάκτες που είχαν κάνει συμμορίες και λήστευαν τον λαό και επειδή δεν είχαμε πυροβολικό (διότι χάθηκε όλο στην Μ Ασία) νοικιάσαμε από τους Σέρβους.

Στην Κύπρο με ποιό επιχείρημα ο όποιος πρόεδρος θα πείσει τον θρασύ τούρκο σε έντιμη λύση;

Στρατό δεν έχετε.
Οπλισμό δεν έχετε.
Είστε γεμάτοι με φυγόστρατους και λιποτάκτες.

Γιατί να δώσουν λύση οι τούρκοι;

Αυτό που κάνει ο Χριστόφιας είναι να επαιτεί την όποια λύση, εσείς δε οι Κύπριοι και εσύ και ο ΑΝΕΥ και οι λοιποί ΑΚΕΛικοί σύντροφοί σας, δεν κάνετε τίποτα άλλο από το να κυλάτε στην αξιοθρήνητη τάξη του ραγιά και του επαίτη.

Αυτά περί αξιοπρέπειας.

Για τα λοιπά σε σέβομαι όπως και όλους τους Κύπριους , σας καταλαβαίνω για τον πόνο σας, αλλά ο δρόμος που τραβάτε είναι δρόμος αναξιοπρεπής.

αιολος είπε...

ANEY άκου:

Αναρωτήθηκες τι θέλει να πει με το εξείς η Ρόζα “όλα τα άλλοθι είναι έτοιμα.”.

Την απάντηση σου την έδωσε εδώ ο ανώνυμος:

Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ στην εκπομπή Από Μέρα σε Μέρα του ΡΙΚ στις 3 Σεπτεμβρίου 2009:

"Δεν φταίει η κυβέρνηση Χριστόφια για τα μικρά λάθη των τοπικών παραγόντων στο θέμα του Λιμνίτη".

Ακούτε Πυρκώτες; Εσείς φταίτε για τούτα ούλλα, σύμφωνα με την ευέλικτη κυβέρνηση του οδοστρωτήρα!


Θέλω να σου πω ότι εγώ πιστεύω ότι ο Λιμνίτης θα ανοίξει, μέχρι να ανοίξει (και με ποιές επικύψεις) το ζήτημα είναι πόσα Σκοτσέζικα ντουζ θα σας κάνους οι "αδελφοί" σας;

Ανώνυμος είπε...

"Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι κάποιοι επιδιώκουν να πράττουν ότι είναι δυνατόν προκειμένου να πλήξουν τις συνομιλίες."

ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΚΦΡΑΣΗ ΑΠΟΨΗΣ!

ΕΓΩ ΣΑΣ ΓΡΑΦΩ ΑΠΟ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ!

Ανώνυμος είπε...

anigo ena allo thema apla gia na dixo oti afti i kivernisi den diaferi apo tis alles.

thema ATA: kathe ligo to akel katigori ton disi oti epi kleride kutsurepse tin ATA.

edo kai 18 mines pu vriskete stin exusia to AKEL giati den epanaferi tin palia ATA ?

idu i rodos.

Μιχάλης είπε...

@ αιολος

Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι για ακόμα μια φορά συγκρίνεις ανόμοια πράγματα.
Αν και το παράδειγμα με το Βενιζέλο που βάζεις φαινομενικά μπορεί να συσχετιστεί με την Κύπρο, αφήνεις έξω από την ανάλυση σου τις πραγματικότητες και προσπαθείς να αποδώσεις αυτά που θες σε λανθασμένα δεδομένα.

Καταρχήν το ερώτημα σου:
«Στην Κύπρο με ποιό επιχείρημα ο όποιος πρόεδρος θα πείσει τον θρασύ τούρκο σε έντιμη λύση;»
θα έπρεπε να το απευθύνεις σε ΟΛΟΥΣ τους πρόεδρους από το 1974 και μετά και όχι μόνο στο σημερινό πρόεδρο.
Για να δείξεις – αν μη τι άλλο – ότι είσαι στο ελάχιστο αντικειμενικός.

Επίσης τα τρία σημεία σου μαζί με το ερώτημα:

«Στρατό δεν έχετε.
Οπλισμό δεν έχετε.
Είστε γεμάτοι με φυγόστρατους και λιποτάκτες.

Γιατί να δώσουν λύση οι τούρκοι;»


επιβεβαιώνουν και πάλι ότι η σχέση σου με την Κύπρο δεν εδράζεται επί της πραγματικότητας.
Ο στρατός της Κύπρου ΟΥΔΕΠΟΤΕ είχε επιθετική διάταξη. ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ο στόχος και η διάταξη του ήταν αμυντικός.

Χωρίς την προδοσία του 74 ήταν πολύ δύσκολο να πατήσει πόδι ο τουρκικός στρατός στην Κύπρο. Κάποιοι όμως φρόντισαν να ακυρώσουν αυτή την ικανότητα της Ε.Φ.

Από το 74 και για αρκετά χρόνια είχαμε πρόβλημα με τους εξοπλισμούς και θα πρέπει να σου πω ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην προμήθεια οπλισμού γεγονός που καθιστά τις αγορές οπλισμού πολύ περιορισμένες.
Αυτά βεβαίως δεν εμπεριέχονται στις αναλύσεις σου.
Ξανακουβεντιάσαμε το θέμα και ξέρω ότι θα προσπαθήσεις να το περάσεις στο ντούκου.

Σήμερα η Ε.Φ. παρά τα προβλήματα της έχει συγκεκριμένες δυνατότητες.
Τα περί φυγοστρατίας είναι πρόβλημα αλλά δε επηρεάζει όσα αναφέραμε.

Έκανα μια παρέκβαση στα όσα εκτός θέματα ανάφερες για σου πω για άλλη μια φορά ότι οι αναλύσεις σου σε σχέση με την Κύπρο δεν είναι πλήρης.

Ο Χριστόφιας δεν επαιτεί λύση. Όπως ΟΛΟΙ οι προέδροι επιδιώκει λύση. Επομένως στις αναλύσεις σου πρέπει να τους περιλαμβάνεις όλους και όχι μόνο τον σημερινό. Και αυτό διότι όλοι κινούνταν πάνω στην ίδια γραμμή.
Εκτός και αν θέλεις να επικεντρώνεσαι μόνο στη σημερινή διακυβέρνηση (για ευνόητους λόγους).

Εν κατακλείδι, τελικά είχα δίκαιο όταν έλεγα ότι η λέξη αξιοπρέπεια έχει διαφορετικό περιεχόμενο για τον καθένα.

Anef_Oriwn είπε...

Καλό και επιμορφωτικό είναι αν κάποιοι (όπως ο συμπαθέστατος Αίολος) έχουν την εντύπωση ότι ο Χριστόφιας […] επαιτεί λύση …”, ας ρίξουν μια ματιά στις θέσεις που κατέθεσε στες συνομιλίες, όπως τούτες (οι θέσεις) περιγράφονται στα έγγραφα που διέρρευσαν!

Anef_Oriwn
Παρασκευή 4/9/2009 – 10:54 μ.μ.

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΡΗΝΗ:
Εκείνος που τα θαλάσσωσε είναι ο Ιακώβου, έφαεν τα ψωμιά του.Ομως ο δρόμος για λύση δίκαιη είναι μονόδρομος.Το κυπριακό δεν είναι στρατιωτικό πρόβλημα και ούτε με στρατιωτικά μέσα και στρατιωτικές παρελάσεις θα λυθεί.Είναι πολιτικό πρόβλημα και μόνο με πολιτικά μέσα και διαπραγματεύσεις επίμονες παρα τα σκαμπανεβάσματα θα λυθεί.Οι εοκαβητισμοί και εθνικισμοί να πάν στον θκιάολο και μόνο καταστροφές εφέραν σαυτο τον τόπο.
Προχώρα Πρόεδρε μας στη λύση γιατι η διχοτόμηση εδραιώνεταιο λαός γιαυτό σε εξέλεξε Ηγέτη του.Προχώρα και αυτός που μένει εκτεθειμένος στη διεθνή κοινότητα είναι οι κατοχικές δυνάμεις και η Τουρκία.!

Ανώνυμος είπε...

Μιχάλη, αν η ελληνική μεραρχία είχε παραμείνει (όπως δεν ήθελαν τότε κάποιοι), όχι Τούρκος, αλλά ούτε κουνούπι δεν θα πετούσε πάνω από την Κύπρο.

Σταμάτα λοιπόν την καραμέλα με την προδοσία του 1974, που αναμασάτε συνεχώς, ρίχνοντας την ευθύνη για την εισβολή στους Έλληνες.

Η εκδίωξη της μεραρχίας, ήταν ακόμα μεγαλύτερη προδοσία. Γιατί άφησε την Κύπρο αθωράκιστη. Μη βλέπεις που κάποιοι δεν στα γράφουν εδώ...

Και μη μου πεις ότι οι Τούρκοι δεν είχαν εκδηλώσει τις προθέσεις τους από τη δεκαετία του '60. Δεν βαρέθηκες να αποπροσανατολίζεις;

Το μίσος σας για την Ελλάδα στο ΑΚΕΛ, είναι αβυσσαλέο και εξυπηρετεί τα τουρκικά συμφέροντα.

Οι κομμουνιστές Μιχάλη, δεν πιστεύουν σε έννοιες όπως η αξιοπρέπεια, έναν όρο υπερβατικό.

Χρησιμοποιούν τους ανθρώπους και μετέρχονται όλων των μέσων, για να πετύχουν τους σκοπούς τους.

Θεωρούν τους ανθρώπους αναλώσιμους και αν τυχόν αυτοί σηκώσουν κεφάλι, τους διασύρουν, τους συκοφαντούν, τους αποκηρύσσουν ως "εχθρούς του λαού".

Την αξιοπρέπεια την καταρρακώνουν, όπως κάνουν και τώρα στην Κύπρο, επαιτώντας την Άγκυρα να τους ρίξει ένα ξεροκόμματο, για να το πουλήσουν ως "επαναπροσέγγιση" και "λύση".

Και άσε τους υπόλοιπους προέδρους κατά μέρος. Κάποιοι από αυτούς, όπως ο Παπαδόπουλος, ήταν ΕΛΛΗΝΕΣ και δεν περνούσαν όλη τη μέρα τους "γλύφοντας" και παρακαλώντας τους Τούρκους.

Καλά, δεν ντρέπεστε, θα ήθελα να ήξερα; Δεν αισθάνεστε ποτέ ταπεινωμένοι, ότι κι αν σας κάνει ο Τούρκος;

Έχετε να φάτε πολλή ξεφτίλα ακόμη. Πάρα πολλή...

rose είπε...

Αϊολε ξερετε ήδη ότι πήρτατε αυτο που θέλατε.
ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ

πως θα τη διαχειριστείτε δεν μας νοιαζει - το φάγατε τον τόπο και τώρα παίρνετε και τα ψιλά που μείναν


χαιρετίσματα στον Μάστρο σου και καλή δύναμη να κάνει τον Χριστόφια τώρα κακό και να μοιράσει την επόμενη πιττα

Μονο μια παράκληση μην ξαναερμηνευσεις σχολια μου

απέχεις πολλά από το να με κατανοήσεις. γάντι σας ήρθε και ότι έγινε ο Λιμνίτης και ότι δεν του βγήκε του Χριστόφια.

Γαντι και ότι θυμωσε και τα έσπαγε σήμερα - γάντι και η στάση της Τουρκίας.

ΜΑ αν δεν είσασταν όλοι εσείς οι ανεγκεφαλοι και αν δεν ήταν ο Χριστόφιας να νομίζει ότι είναι πανέξυπνος το ΦΙΑΣΚΟ που ερχεται γοργά δεν θα το καταφέρναμε

ΕΣΕΙ΅είστε το άλλοθι του Χριστόφια και ο Χριστόφιας το δικός σας

ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΕΥΘΙΥΝΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΚΡΕΟΥΓΗΜΑΤΟς ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΚΑΛΟΦΑΓΩΤΗ

Μιχάλης είπε...

Αίολε:

Έχε υπόψη σου ότι ποτέ δεν ξεχνώ τίποτε και ότι στις αναλύσεις μου έχω υπόψη όσο το δυνατόν περισσότερες παραμέτρους.

Και πάλι, άλλα σου είπα και άλλα μου λες.

Αποφεύγεις να τοποθετηθείς στα όσα συγκεκριμένα είπα και πιάνεσαι από τον παράγοντα πραξικόπημα και παίρνεις την κουβέντα στη μεραρχία.
Ειλικρινά, το θέμα αυτό είναι ένα ολόκληρο κεφάλαιο από μόνο του και κάθε αποσπασματική συζήτηση δεν θα οδηγήσει σε ορθά συμπεράσματα.

Αλλά είναι καλό να μη βιάζεσαι να βγάζεις συμπεράσματα.

Η προδοσία του 74 δεν είναι καραμέλα. Πολύ θα το ήθελαν κάποιοι να διαγραφεί από την ιστορία μας, αλλά αυτό είναι αδύνατον.
Όπως πολλοί διαγράφουν το ότι το πραξικόπημα δεν ήταν μια στιγμιαία ενέργεια αλλά προετοιμάστηκε για πάρα, μα πάρα πολύ καιρό.
Η ιδέα ξεκίνησε από άλλους και με άλλο σκεπτικό και εκτελέστηκε από άλλους με διαφορετικό σκεπτικό.
Στην ουσία όμως ο στόχος και η επιδίωξη ήταν περίπου ο ίδιος.

Επομένως, όσο και να το θέλεις, δεν θα σταματήσω να μιλώ για τη ΜΕΓΑΛΗ προδοσία του 74 και για το ΔΙΠΛΟ έγκλημα.
Ούτε θα παραγράφω το ένα και θα κρατώ μόνο το άλλο.

Χωρίς να μπαίνω σε συζήτηση για τη μεραρχία, απλώς θα επισημάνω ότι το λάθος της ανάλυσης σου βρίσκεται στο ότι από το 1967 που έφυγε η μεραρχία μέχρι τον Ιούλιο που έγινε το πραξικόπημα, οι Τούρκοι απειλούσαν συνεχώς για εισβολή.
ΟΜΩΣ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΓΙΝΟΤΑΝ διότι μετρούσαν το κόστος.

Πότε έγινε η εισβολή;
Μετά την προδοσία της 15ης Ιουλίου και τη διάλυση την οποία επέβαλαν οι στρατιωτικοί «εθνοσωτήρες», το χαλί ήταν πλέον στρωμένο και η πόρτα ανοιχτή.
Ο σκύλος είχε ξεδοντιαστεί.

Τα μαθήματα μπορείς να τα κάνεις αλλού.
Εδώ ζορίζουν λίγο τα πράγματα κι αυτό δεν το λέω για να κομπάσω, αλλά δυστυχώς έχω μια κάποια γνώση των γεγονότων.

Και βεβαίως ούτε οι αντιλήψεις σου περί των κομμουνιστών έχουν βάση.
Σου το είπα πολλές φορές αλλά η ιδεοληψίες σου δεν σε αφήνουν να το δεις, η ιστορία των κύπριων κομμουνιστών είναι διαφορετική από την ιστορία άλλων.
Ο κάθε τόπος έχει τις ιδιαιτερότητες του και δεν μπορείς ελαφρά τη καρδία να εξισώνεις τα πάντα.

Η παρότρυνση σου:
«Και άσε τους υπόλοιπους προέδρους κατά μέρος»
αποδεικνύει περίτρανα ότι οι αναλύσεις σου είναι αποσπασματικές, ελλιπής και επιλεκτικές.
Δεν μπορείς αγαπητέ μου να κρίνεις με αυτό τον τρόπο. Μπορεί να μη σε συμφέρει και να πετάς τσιτάτα αλλά πρέπει να ξέρεις ότι τα πράγματα έχουν μια συνέχεια.
Η νέα ανάρτηση που έκανα είναι πολύ συγκεκριμένη και πιστεύω ότι απαντά και σε αυτό το θέμα αλλά και κονιορτοποιεί τις διάφορες συκοφαντίες που εκτοξεύονται από διάφορους.

Κατά συνέπεια, αν είναι θέμα ντροπής, τότε θα πρέπει να ντρέπονται και οι οπαδοί του τέως προέδρου (αλλά και κάποιων άλλων όπως λες, τους οποίους δεν κατονομάζεις) που σαν ΕΛΛΗΝΕΣ δεν έγλυφαν τους Τούρκους.
Κι όμως, ΟΛΟΙ, μα ΟΛΟΙ επιδίωκαν λύση ΔΙΖΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ με πολιτική ισότητα!

Καλή σου μέρα και… πρόσεχε!

Μιχάλης είπε...

@ rose

Κατανοώ την απογοήτευση σου για πράγματα τα οποία συμβαίνουν.

Δεν συμμερίζομαι όμως τις απόψεις σου και γιατί διαφωνώ αλλά και γιατί κάτι τέτοια που γράφουν και λένε ορισμένοι δίνουν πάσες στον κάθε Αίολο να χρεώνει στον Χριστόφια προθέσεις που δεν έχει.

Θα πρέπει να ξέρεις ότι στο άτυπο συμβούλιο των αρχηγών που έγινε προχτές, ο πρόεδρος τα έψαλλε στους αρμόδιους που χειρίστηκαν το θέμα αλλά έδωσε απαντήσεις και έθεσε προ των ευθυνών τους και τους πολιτικούς αρχηγούς.

Το ότι ακύρωσε την συνάντηση της Πέμπτης δεν σημαίνει ότι ακύρωσε τις συνομιλίες.
Αλήθεια, ξέρεις κανένα άλλο πρόεδρο (εκτός από τον Βασιλείου) που πάλεψε και παλεύει τόσο έντονα για να κρατηθούν και να ευοδωθούν οι συνομιλίες;

Από την άλλη, θα πρέπει να υπάρχει μια συνεχής υπόκλιση μας στα τερτίπια των όποιων τ/κυπρίων εθνικιστών και εχθρών της λύσης;
Κι εδώ δεν αναφέρομαι στον Ταλάτ αλλά στον Έρογλου που εξουσιάζει σήμερα στα κατεχόμενα.

Και με όλη τη συμπάθεια και την αγάπη που τρέφω προς το πρόσωπο σου, θα ήθελα να μας πεις τι πρέπει να γίνει για να μην κατακρεουργηθεί – όπως λες – η Κύπρος.

Να είσαι καλά.

Ρωξάνη είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ρωξάνη είπε...

Καλημέρα Μιχάλη,

θα μπορούσες να σχολιάσεις σε παρακαλώ το παρακάτω;:

"Θα επαναλάβω εκείνο που είπα στο παρελθόν. Η τουρκική κοινότητα είναι θύμα προδοσίας που διέπραξε η τουρκική κυβέρνηση. Οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι θύματα της κυπριακής κυβερνήσεως ή των Ελληνοκυπρίων. Όλος ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι η διαίρεση υπήρξε επιθυμία και εισήγηση των αποικιοκρατών..."
(Ιχσάν Αλή)

Και άλλα πολλά είχε πει ο Ι.Αλή,
(πιστεύω να τα γνωρίζεις) τα οποία δεν καταδίκαζαν τους ελληνοκυπρίους αλλά αντιθέτως την Τουρκία και την Αγγλία.

Ειλικρινά δεν μπορώ να κατανοήσω το λόγο που εσύ επιμένεις να μιλάς για τα δικά μας εγκλήματα και τη δική μας προδοσία. Όταν στο κάτω κάτω οι εγγυήτριες δυνάμεις δεν είχαν το δικαίωμα ένοπλης επέμβασης
κι όταν "υπάρχει άρθρο (αρ. 301)στο τουρκικό σύνταγμα που απαγορεύει σε οποιονδήποτε Τούρκο πολίτη να αναφερθεί σε τουρκικές ακρότητες, στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο, στα τουρκικά εγκλήματα, τις γενοκτονίες των Αρμενίων και των Ελλήνων και σε οτιδήποτε που επιρρίπτει ευθύνη στην τουρκική κυβέρνηση".

Πες μου σε παρακαλώ, πού εξυπηρετεί (αν όχι προσωπικές, ή κληρονομημένες εμπάθειες, να διαιωνιστούν, να πάρουν το αίμα τους πίσω -δε μιλώ για σένα που δε γνωρίζω) η επιμονή στη στάση, που επιμένει να θρέφεται στραμμένη κοντόφθαλμα προς τον εαυτό της;


Το κομμουνιστικό κόμμα Κύπρου ναι είχε μια διαφορετική ιστορία από άλλων, όπως λες. Κι όχι μόνο από άλλων αλλά και από αυτήν την ίδια, την προσωπική του ιστορία, διαφοροποιήθηκε.

χαιρετώ

Ανώνυμος είπε...

@ Ηλιόδεντρον,
εν νομίζω να τάχθηκε ποττέ υπέρ των εγκλημάτων της Τουρκίας ή να μην καταδίκασε εγκλήματα των τ/κ ο Μιχάλης.
Τι σε ενόχλησε συγκεκριμένα εσένα;
Όμως εν πρέπει να φοούμαστεν την αλήθεια, ούτε τζαι να τη διαστρεβλώνουμε αποκρύπτοντας όσα εν μας συμφέρουν.
Πιστεύκω ότι στο ιστολόγιο τούτο γίνεται μια πολλά σοβαρή προσπάθεια ανάδειξης της σύγχρονης ιστορίας μας τζαι ταυτόχρονα ανάλυσής της.Όσον εν τολμούμε να αγγίξουμε κάποια θέματα, εν να μένουν τζαι οι πληγές ανοιχτές.
αναγνώστης

Μιχάλης είπε...

@ Ηλιόδεντρον

Σε χαιρετώ,

Βασικά με πρόλαβε ο Ανώνυμος Αναγνώστης τον οποίο ευχαριστώ για τα όσα είπε.

Ωστόσο θα σχολιάσω τα όσα μου απευθύνεις:

Ασφαλώς συμφωνώ με τα γραφόμενα του Ιχσάν Αλί. Όπως και με τα γραφόμενα του Νουρεττίν Σεφέρογλου και τις ομιλίες του Ν. Α. Καβάζγλου και άλλων τ/κυπρίων αγωνιστών που είχαν το θάρρος να εκφράζονται στα πέτρινα εκείνα χρόνια μέσα από την Τζουμχουριέτ και άλλα έντυπα, αλλά και με ομιλίες τους, με κίνδυνο της ζωής τους. (Και εννοώ ότι κινδύνευαν – και ο Καβάζογλου δολοφονήθηκε από την ΤΜΤ).

Σε παραπέμπω και στο φιλμάκι που έκανα για τη δράση της ΤΜΤ το οποίο μπορείς να δεις εδώ:
http://mihalismihail.blogspot.com/2009/04/blog-post_12.html

Το ζητούμενο όμως (όπως είπα και στον Αίολο) δεν είναι οι επιλεκτική μνήμη.
Ούτε η ισοπέδωση.

Αυτά που λέει ο Ιχσάν Αλί, σε καμιά περίπτωση δεν ακυρώνουν το ότι έγιναν εγκλήματα από ε/κύπριους εναντίον τ/κυπρίων, τ/κυπρίων εναντίον ε/κυπρίων, ε/κυπρίων εναντίον ε/κυπρίων και τ/κυπρίων εναντίον τ/κυπρίων.

Την ίδια ώρα αυτά όλα δεν δικαιολογούν ούτε διαγράφουν με κανένα τρόπο το ότι έγινε εισβολή και για 35 χρόνια υπάρχει κατοχή.

Θεωρείς ότι θα πρέπει να αποκρύβονται τα όσα έγιναν και να προβάλλουμε μόνο όσα μας συμφέρουν;

Όσον αφορά το θέμα της «δικής» μας προδοσίας επιμένω διότι όπως είπα πρέπει να βλέπουμε ολοκληρωμένα το ζήτημα και όχι αποσπασματικά.
Αν δεν ήταν η προδοσία, εισβολή δεν θα γινόταν.
Αυτό νομίζω ότι το αναγνωρίζουμε όλοι μας.

Το ξέρω ότι υπάρχει το σχετικό άρθρο στο τουρκικό σύνταγμα.
Εισηγείσαι κι εσύ να κάνουμε κάτι ανάλογο;
Μα αν είναι έτσι, στην Τουρκία καταπιέζονται και οι μειονότητες.
Να το κάνουμε κι εμείς;
Στην Τουρκία ο στρατός ελέγχει σε μεγάλο βαθμό τα πάντα. Να αναβαθμίσουμε κι εμείς το στρατό;

Ή και πάλι να πάρουμε εκείνο που μας βολεύει;

Όσον αφορά τη διαφοροποίηση του ΑΚΕΛ από άλλα Κ.Κ. συμφωνώ, όπως συμφωνώ και με το ότι διαφοροποιήθηκε και από την προσωπική του ιστορία το 2004.
Κατ’ εμένα άλλη θα έπρεπε να ήταν η στάση του.

Ρωξάνη είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ρωξάνη είπε...

Τι να απαντήσω δηλ. τώρα αγαπητέ Μιχάλη και αγαπητέ ανώνυμε;.. Ότι είναι που φοβούμαι την αλήθεια και έγραψα ό,τι έγραψα; Ότι εισηγούμαι να κάνουμε κάτι ανάλογο με το σχετικό νόμο της Τουρκίας, να καταπιέζουμε μειονότητες, να ελέγχει ο στρατός μας τα πάντα;(...)

Ποιος ο λόγος για "διάλογο" τότε όταν η (ξεκάθαρη) πρόθεση διαστρεβλώνεται ή παρανοείται;

Αν πάλι το ζητούμενο είναι να αναμετρηθούμε μεταξύ μας (σε ζητήματα ιστορικών γνώσεων)δε θα ακολουθήσω, γιατί όπως είπα, μπορεί να αντλούμε όλοι από τις ίδιες πηγές όμως στο τέλος θα καταλήξουμε εκεί που η προσωπική μας νόηση και καρδιά θα υποδείξουν.

Υπάρχει βέβαια και η αντικειμενική αλήθεια, εκείνη που θεωρητικά όλοι γνωρίζουμε αφού δείχνει με χίλια δάκτυλα σε όλους μας το τι συνέβη και συμβαίνει.

Κι αλήθεια ποιοι "εμείς" στρώσαμε χαλί στην Τουρκία; Το κυπριακό κράτος εννοείτε;... Και ναι, πιστεύω ότι ακόμα και χωρίς την προδοσία του '74, θα έβρισκαν οι Τούρκοι τον τρόπο να εισβάλουν.
Η συγκεκριμένη προδοσία όμως, ήταν καθαρά δική "μας" υπόθεση;

Συμφωνώ Μιχάλη, να μην παίρνουμε ό,τι μας βολεύει ή συμφέρει.Ούτε επιλεκτική μνήμη ούτε ισοπέδοση. Όμως πολύ εύκολα θα μπορούσα να αντιστρέψω αυτά που μου καταλογίζεις και να αντιτείνω ακριβώς τα ίδια σε σένα...

Για το ΑΚΕΛ είναι φανερό ότι δε λέμε το ίδιο πράγμα.

Οι πληγές μένουν ανοιχτές γιατί το απαράδεκτο και αδικαιολόγητο έγκλημα της Τουρκίας δεν βρήκε ακόμα την καταδίκη του.
Ας μη γινόμαστε εμείς μάρτυρες υπερασπίσεως. Αυτό θέλω να πω, τίποτε άλλο.

Να είστε καλά

Ρωξάνη είπε...

Το"σε ζητήματα ιστορικών γνώσεων" ας διαβαστεί "σε ζητήματα που απαιτούν γνώση της ιστορίας"..

Μιχάλης είπε...

Αγαπητή μου Ηλιόδεντρον

Έχω την εντύπωση ότι κάποιοι διεκδικούμε να λέμε αυτό που θέλουμε αλλά όταν πάρουμε μια Α απάντηση μας κακοφαίνεται.

Αντιλήφθηκα από την απάντηση σου ότι έχεις κακοφανιστεί με όσα έγραψα.

Δεν είπα ότι φοβάσαι την αλήθεια. Ρώτησα αν πρέπει να μαθαίνουμε και να λέμε την ιστορία μας επιλεκτικά.
Όταν προβάλλεις το ότι η Τουρκία με νόμο μάλιστα αποκρύβει κομμάτια της ιστορίας της, γιατί το προβάλλεις;
Δεν είναι ως παράδειγμα ότι κι εμείς θα πρέπει να κάνουμε κάτι ανάλογο;
Έτσι το κατάλαβα και καμία πρόθεση διαστρέβλωσης των όσων είπες δεν έχω.
Σου δίνεται όλη η δυνατότητα μέσο του διαλόγου να διευκρινήσεις τι ακριβώς εννοείς.

Ούτε πρόθεση μου είναι η αναμέτρηση των ιστορικών μας γνώσεων. Εσύ δεν είσαι που με ρώτησες αν γνωρίζω τι είπε ο Ιχσάν Αλί;

Ναι, μπορεί να αντλούμε από τις ίδιες πηγές αλλά κάποιοι μπορεί να αντλούμε μέρος. Γιατί το αποκλείεις αυτό;
Η αντικειμενική αλήθεια (αν μπορεί να λεχθεί με αυτό τον όρο) είναι το σύνολο των γεγονότων καθώς και η ερμηνεία τους.

Μίλησες προηγουμένως για διαστρέβλωση των λεγομένων σου.
Αλήθεια αγαπητή μου, είπα εγώ πουθενά ότι για την προδοσία του 74 ευθύνεται η Κυπριακή Δημοκρατία, το κυπριακό κράτος;

Έκανα λόγο σε «δική» μας προδοσία βάζοντας τη λέξη σε εισαγωγικά. Αυτό σαφώς δεν παραπέμπει σε κυπριακό κράτος αλλά σε ΚΑΠΟΙΟΥΣ Έλληνες που διέπραξαν την προδοσία.

Θα πρέπει φαντάζομαι να γνωρίζεις ότι στην ιστορία δεν υπάρχει αν. Υπάρχουν γεγονότα.
Και η εμπειρία του 1960 μέχρι το 1974 δείχνει ότι η Τουρκία δεν μπορούσε να εισβάλει χωρίς σοβαρή αφορμή και αιτία. Και την βρήκε με την 15η Ιουλίου.
Μπορείς να πεις με απτά στοιχεία πού βασίζεις την άποψη σου;

Δεν έχω πρόβλημα να μου πεις ότι γράφω επιλεκτικά ή ότι ισοπεδώνω. Αρκεί να μου το αποδείξεις. Και αν το αποδείξεις θα το παραδεχθώ και θα απολογηθώ.

Το ξέρω ότι για το ΑΚΕΛ δεν λέμε το ίδιο πράγμα. Αλλιώς το εννοείς εσύ κι αλλιώς εγώ, μόνο που εγώ το εξήγησα με το δικό μου τρόπο.

Θα συμφωνήσω με το ότι το έγκλημα της Τουρκίας μένει ατιμώρητο αλλά δεν δέχομαι με κανένα τρόπο τον ΑΝΑΠΟΔΕΙΚΤΟ (έμμεσο) υπαινιγμό σου περί μαρτύρων υπερασπίσεως.
Και αισθάνομαι ότι ακριβώς τη στιγμή που πέταξες τη… βόμβα δεν θα επιστρέψεις για να αποδείξεις τον ισχυρισμό σου.

Ελπίζω να έχω μια απάντηση.

αιολος είπε...

Αγαπητέ Μιχάλη ο Αίολος όταν γράφει, γράφει με το όνομά του όχι ανωνύμως. ΔΕΝ είμαι εγώ αυτός που έγραψε για την μεραρχία.

Πιστεύω ότι άσχετα με τις όποιες διαφορές μας στα ζητήματα που επεμβαίνω, θα έχεις διαπιστώσει ότι ΔΕΝ ΚΡΥΒΟΜΑΙ για τίποτα και δεν ενεργώ πούστικα.

Ανώνυμος είπε...

Τι άλλον θα μας πείτε κύριε/κυρία Ηλιόδεντρον;Το ουδέτερο που επέλεξες εν το πιο σίουρον.
Επιτρέπει σου να είσαι απ΄όλα, όπως τζαι στες θέσεις σου γενικά.Ξεκαθάρισε ίντα που θέλεις, πε τα ευθαρσώς τζαι μεν "πυροβολείς" εκ του ασφαλούς.
Τούτη η τακτική σου εν πολλά ξεπερασμένη.
Μείνε με τους μύθους σου τζαι τα κλισαρισμένα σου μυαλά...

Αίολε, εν καλά που λαλείς.Εν άλλοι που "ενεργούν πούστικα".

αναγνώστης

Ρωξάνη είπε...

Μιχάλη, γιατί να μην επιστρέψω;;
(Έχω δώσει αλήθεια τέτοια εντύπωση;)
Αν κάτι μου κακοφαίνεται είναι το τέλος του τελευταίου σχολίου σου και η αίσθηση της ματαιότητας, που μου αφήνουν οι απαντήσεις σου,ότι δηλ. θα μπορούσαμε να συναντηθούμε κάπου. Ακόμα και αν διαφωνούμε. Τουλάχιστο να μην αντιστρέφεται το νόημα των λεγομένων.


Θα ξεκινήσω με τη ..."βόμβα" μου.
Ειλικρινά δεν περίμενα ότι θα έπαιρναν ένα τέτοιο χαρακτηρισμό τα λόγια μου :) Κυρίως γιατί δεν είπα και τίποτα πρωτάκουστο.
Ε ναι, "μάρτυρες υπερασπίσεως" γίνονται όσοι στριφογυρίζουν διαρκώς γύρω από δικά μας σφάλματα κι έχουνε το δάκτυλο στραμμένο στη δική μας προδοσία.
Δεν κυριολεκτούσα ;) Ούτε και πιστεύω ότι σε πραγματική δίκη της Τουρκίας θα παίρνατε το μέρος της.. Αλοίμονο...Συμμαχείτε όμως με τα επιχειρήματά της, δίνετε άλλοθι στην αδιαλλαξία της -και δεν εννοώ εσένα ή τον κάθε πολίτη μεμονωμένα, αλλά την ομάδα, την κίνηση, το ρεύμα που διαχέεται και διαμορφώνει μια στάση.

Μιχάλη,που εξυπηρετεί η αναφορά στην προδοσία του '74 αφού μερικοί άνθρωποι την έπραξαν; Λες να μην το έχουμε καταλάβει και χρειαζόμαστε καθημερινά υπενθύμιση; Ή είναι μήπως οι Τούρκοι..και οι πλάτες τους που δεν το έχουνε καταλάβει και χρειάζονται υπενθύμιση;

Εμείς, βέβαια, καθημερινώς δικαζόμαστε...
Δε φτάνει που βλέπουμε τη σημαία τους στο στήθος του Πενταδάκτυλου..

Μόνο που τα πράγματα δεν ξεκινούν το '60. Τα σχέδια των Τούρκων όσο και των Άγγλων ξεκινούν από πολύ πιο πριν. Αμφιβάλλεις γι αυτό;
Και η δική μου ταπεινή γνώμη είναι ότι δεν χρειάζονταν οπωσδήποτε το πρόσχημα ενός πραξικοπήματος για να εισέλθουν. Μια μικρή ιστορική αναδρομή στην πορεία της Τουρκίας θα μας έπειθε νομίζω. Όχι ότι δεν τους ήρθε γάντι, αλλά αυτό το "γάντι" το είχανε ..δοκιμάσει (μελετήσει/υπολογίσει) από πριν.

Λες ότι το νόμο της Τουρκίας τον ανέφερα για να υποδείξω ότι κι εμείς πρέπει να κάνουμε κάτι ανάλογο... Αυτό δεν είναι διαστρέβλωση; Θέλω να πιστεύω όχι εσκεμμένη.

Ρωξάνη είπε...

Εγώ είμαι γυναίκα. Εσύ;.. Απλός αναγνώστης; Καλός αναγνώστης δε θα είσαι πάντως. Γιατί οι θέσεις μου είναι ξεκάθαρες!
Οι δικές σου ποιες είναι;

Ανώνυμος είπε...

@Ηλιόδεντρο,
Απλός αναγνώστης ναι που εκτιμά τη σοβαρότητα τζαι τις θέσεις που εκφράζονται σε τούτον το ιστολόγιο.
Πολλές φορές τούτες οι θέσεις εκφράζουν με.
Εν είμαι υπέρ της μη λύσης, γιατί όσο περνά ο τζαιρός εδραιώνεται η διχοτόμηση.Τζαι θέλω την πατρίδα μου ενιαία τζαι ολόκληρη.Τα άλλα εν εν της ώρας.
αναγνώστης

Μιχάλης είπε...

@ αιολος

Εξέλαβα το κείμενο ως δικό σου διότι ο τρόπος γραψίματος μοιάζει πολύ με το δικό σου.
Θεώρησα ότι ξέχασες να βάλεις το όνομα σου.

Μικρό το κακό.

Και σημειώνω ότι ούτε καν υπαινίχθηκα ότι κρύβεσαι.

Μιχάλης είπε...

@ Ηλιόδεντρον

Ίσως το «αυτό θέλω να πω, τίποτε άλλο» να με οδήγησαν (λανθασμένα) στο συμπέρασμα ότι δεν θα ξαναέκανες παρέμβαση.

Έρχομαι επί της ουσίας;

Για μένα είναι πραγματικά πρωτάκουστο το να αποκρύβουμε στοιχεία από την ιστορία μας με οποιοδήποτε δικαιολογητικό.

Λέμε ότι η ιστορία διδάσκει. Πως θα διδαχθούμε σωστά όταν δεν έχουμε πλήρη εικόνα των γεγονότων;
Και γιατί μας έπιασε τελευταία η μανία των εξισώσεων και των παραλληλισμών;

Δηλαδή όταν πω ότι έγιναν και από εμάς λάθη, αυτό σημαίνει ότι αθωώνει την Τουρκία;
Ούτε καν στο δικαστήριο δεν στέκει κάτι τέτοιο.
Αν με προκαλέσεις και σε σκοτώσω, δεν σημαίνει ότι αθωώνομαι.
Παραμένω ένοχος φόνου και καταδικάζομαι, έτσι δεν είναι;

Προσωπικά δεν στριφογυρίζω γύρω από τα «δικά» μας εγκλήματα.
Το πραξικόπημα δεν δίνει άλλοθι στην Τουρκία.
Θα της έδινε – ίσως – αν μετά την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης (που επικαλείται) αποχωρούσε και δεν έμενε ως κατοχική δύναμη για 35 χρόνια.

Οι αναφορές στην προδοσία αποσκοπούν στο να μας διδάξουν ότι ο φανατισμός, η μισαλλοδοξία και ο εθνικισμός αποδείχθηκαν καταστροφικοί για τον τόπο.
Αποσκοπεί στο να δείξει ότι αυτά τα κακά μας (σε συνδυασμό με τα ίδια στοιχεία στην άλλη πλευρά) τα εκμεταλλεύτηκαν διάφοροι και τελικά μας οδήγησαν στο διαμελισμό και στην κατοχή.

Έτσι τα βλέπω, καθαρά διδακτικά για το μέλλον. Για να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη.
Για να μην ξαναχωριστούμε σε προδότες και πατριώτες, κάποιοι που ήδη άρχισαν να το κάνουν ξανά.

Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι είπε και ο Ιησούς.
Στον καθένα να αποδίδονται οι ευθύνες που έχει.
Το «εγώ εν τζιαι» μόνο για εσωτερική κατανάλωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
Εκείνοι προς τους οποίους απευθυνόμαστε για να μας βοηθήσουν για λύση γνωρίζουν πολύ καλά τι έγινε σε αυτό τον τόπο, δεν χρειάζεται να τους το πει ο οποιοσδήποτε από εμάς.

Δεν θα διαφωνήσω ότι τα σχέδια των Άγγλων και των Τούρκων ξεκινούν από πολύ παλιά.
Το ερώτημα είναι κατά πόσον εμείς με τις πολιτικές μας τους βοηθήσαμε ή όχι να πετύχουν εκείνο που ήθελαν.
Ναι και πάλι ο διδακτικός ρόλος της ιστορίας.

Δεν μου τεκμηρίωσες το ότι ούτως ή άλλως η Τουρκία θα εισέβαλλε στην Κύπρο.
Αντί τεκμηρίωσης μου λες για μια μικρή ιστορική αναδρομή στην πορεία της που μπορεί να μας πείσει.
Δηλαδή; Μπορείς να γίνεις πιο συγκεκριμένη;

Όσον αφορά το τουρκικό νόμο, τον αντιπαράβαλες με το ότι εκείνοι απαγορεύουν αναφορές ενώ εμείς όχι.
Έτσι το εξέλαβα. Αν δεν είναι αυτό που εννοούσες, τότε τι εννοούσες;
Εξήγησε το καλύτερα για να φύγει κάθε παρεξήγηση στην ερμηνεία.

Να είσαι καλά.

rose είπε...

Μιχάλη η εκτίμηση και αγάπη είναι αμοιβαία και ο σεβασμός στη άποψη σου την οποία θεωρω ότι εκφράζεις πάντα ψυχραιμα και ολοκληρωμένα.

Με ρωτησες τι έπρεπε να κανει ο Πρόεδρος για να αποφύγει όσα γίνονται

είναι απλό Μιχάλη, καλύτερες επιλογές.

Εκείνος επέλεξε να στηρίξει τον Τάσσο και να πει όχι στο δημοψήφισμα, να κατασκευάσει τη λύση "από Κύπριους για Κύπριους" εννοώντας περιπαίζω τον Ταλάτ και τους λοιποούς κυπράιους γιατι είναι του χερκού μου. Ε, σε λίγο θα συνομιλεί με τον Ερογλου.

Χαριτολογόντας μπορώ να σου πω ότι μάλλον ενδόμυχα θέλει να δει τον Αναστασιαδη πρόεδρο :-)

Μιχάλης είπε...

rose

Πάντα μπορούν να γίνονται καλύτερες επιλογές.

Θα συμφωνήσω ότι η επιλογή Παπαδόπουλου ήταν πέρα για πέρα λανθασμένη.
Και ίσως θα χρεωθεί στην ιστορία του ΑΚΕΛ ως η πιο λανθασμένη επιλογή του.

Ωστόσο δεν θεωρώ ότι περιπαίζει τον Ταλάτ.
Όντως συνιστά απειλή το ενδεχόμενο ανόδου του Έρογλου στην «προεδρία».
Αυτό όμως – κατά την άποψη μου – δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει ότι εισηγείται ο Ταλάτ για να προλάβουμε τυχόν εκλογή Έρογλου.

Σκεφτήκαμε ότι και ο Ταλάτ μπορεί να χρησιμοποιεί το ενδεχόμενο εκλογής του Έρογλου για να κερδίσει περισσότερα;

Θεωρώ ότι ο πόθος μας για λύση δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποδεχθούμε μια οποιαδήποτε διευθέτηση που θα την ονομάσουμε λύση.
Το κυπριακό δεν είναι παίξε γέλασε και όσοι το αντιμετώπισαν έτσι μας οδήγησαν σε κακές ατραπούς.

rose είπε...

Υ.Σ.
Μιχάλη δεν στηρίζω την πληροφόρηση μου αποκλειστικά στο εσωτερικό ή στην προκατάλειψη εναντίον του τ/κ στοιχείου. Έτσι δεν πιστέυω ότι ο Ταλάτ χρησιμοποιει την εκλογή Έρογλου για να αποσπάσει πράγματα...

Μιχάλης είπε...

@ rose

Μα δεν είπα αυτό που γράφεις.
Δεν είπα ότι ο Ταλάτ χρησιμοποιεί την εκλογή Έρογλου για να αποσπάσει πράγματα.

Είπα:
«Αυτό όμως – κατά την άποψη μου – δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει ότι εισηγείται ο Ταλάτ για να προλάβουμε τυχόν εκλογή Έρογλου.»

Και σαφώς στα όσα έγραψα, δεν υπάρχει πουθενά καμία προκατάλειψη εναντίον του τ/κυπριακού στοιχείου.

Ρωξάνη είπε...

Καλημέρα

Πριν σου απαντήσω Μιχάλη, θα ήθελα να πω κάτι άλλο: Ο ίδιος ο Παπαδόπουλος δεν έχει ανάγκη τώρα πια κανέναν, πέρασε στα δίκαια χέρια του χρόνου. Αλλά, μην ξεχνάτε ότι πολλής κόσμος τον αγάπησε -για την αξιοπρέπεια, τη στάση και τις αποφάσεις του. Το να θεωρούμε ότι σε λάθος άνθρωπο έδωσε την αγάπη και την εμπιστοσύνη του ο κόσμος αυτός, δικαίωμά μας, απλά η εμπάθεια δεν νομίζω πως ταιριάζει σε όποιον (ανα)ζητά τη δικαιοσύνη και την ειρήνη(όχι μονάχα με τους τ/κ αλλά και μεταξύ μας).


Γι αυτά που με ρωτάς: δεν είπα ότι "ούτως ή άλλως η Τουρκία θα εισέβαλλε στην Κύπρο".
Αυτό που είπα είναι α) αφού συμφωνούμε ότι οι Τούρκοι μαζί με τους Άγγλους σχεδίασαν το νεότερο ριζικό της Κύπρου, πώς ήταν δυνατό να είχανε παραβλέψει πράγματα που θα τους άνοιγαν το δρόμο στα σχέδια; (Μέσα σε αυτά και την περίπτωση πραξικοπήματος.) Πιστεύω ότι στο "σακί" τους είχανε εναλλακτικές.
β) Για τη Μ. Ασία χρειάστηκε πραξικόπημα; Για την εκρίζωση των Ποντίων;

Στο επόμενο που με ρωτάς, για την αιτία που παρέθεσα το συγκεκριμένο άρθρο, η απάντηση βρίσκεται στο σχόλιο που το περιλαμβάνει: "Ειλικρινά δεν μπορώ να κατανοήσω το λόγο που εσύ επιμένεις να μιλάς για τα δικά μας εγκλήματα", εννοώντας με αυτό ότι δεν πρέπει να δικάζουμε (και αδικούμε) τον εαυτό μας έναντι μιας τέτοιας φασίζουσας χώρας. Δεν ισχυρίστηκα, σε κανένα από τα σχόλιά μου, ότι δεν πρέπει να αναγνωρίζουμε τα σφάλματά μας. Υπάρχει σημαντική διαφορά την οποία θεωρώ περιττό να επαναλάβω.
Ακόμα και αν υποθέσουμε όμως, ότι εννούσα ακριβώς αυτό που κατάλαβες, τα υπόλοιπα που συμπεραίνεις ότι θα μπορούσα να ισχυριστώ (να καταπιέζουμε μεινότητες κλπ) είναι τόσο τραβηγμένα που αναρωτιέμαι γιατί.

Με αυτά που γράφεις για το διδακτικό ρόλο της ιστορίας, δε διαφωνώ βέβαια κι ας τ' αντιλαμβανόμαστε από διαφορετική θέση.

Συγγνώμη για τα μακροσκελή μου σχόλια, δε θα ήθελα να επανέλθω κυρίως γιατί δεν έχω διάθεση να αντιμετωπίζω σχόλια όπως του "αναγνώστη".
"Κλισαρισμένα μυαλά" ή τα υπονοούμενα τύπου
"ενεργούν πούστικα"
δεν αποτελούν επιχειρήματα(...)
αλλά στοχεύουν στο να μειώσουν την αξία όσων δε συμφωνούμε μαζί τους
ή δεν τους κατανοούμε.
Εάν το ιστολόγιο αυτό θεωρείται όντως αξιόλογο από τον "αναγνώστη", θα έπρεπε να είναι πιο προσεχτικός με τις εκφράσεις του ώστε να μην το προσβάλλει ο ίδιος.
(Κι οπωσδήποτε κι εγώ όταν διάβασα το επίμαχο σχόλιό του σκέφτηκα για το άτομό του πράγματα που δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να τα εκφράσει εδώ.)

Μιχάλη να είσαι καλά

Μιχάλης είπε...

Αγαπητή Ηλιόδεντρον

Δεν πιστεύω ότι με βάση τα γραπτά μου έχω δώσει την εικόνα ότι διακατέχομαι από εμπάθεια έναντι οποιουδήποτε. Πολιτικές θέσεις κρίνω, όπως πολιτικές θέσεις (δικές μου και άλλων) θέλω να κρίνουν και οι άλλοι. (Αναφέρομαι στην φράση σου: «απλά η εμπάθεια δεν νομίζω πως ταιριάζει σε όποιον (ανα)ζητά τη δικαιοσύνη και την ειρήνη».

Επιμένω ότι η αποσπασματική ανάλυση των πραγμάτων δεν οδηγεί σε σωστά συμπεράσματα, όπως και οι επιλεκτικές αναφορές.
Ο Τ. Παπαδόπουλος το 2003 εκλέχθηκε με ποσοστό 51,51%, που σημαίνει ότι ένα ποσοστό 48,49 δεν τον ψήφισε.
Ακολούθησε ο θρίαμβος του με το 76% στο δημοψήφισμα, αλλά δεν πρέπει να μένουμε μέχρι εκεί.
Στις προεδρικές δεν πέρασε καν στον δεύτερο γύρο.
Επομένως, αν ο κόσμος τον αγάπησε για την αξιοπρέπεια του – όπως λες – τότε το 2008 θα έπρεπε να είχε θριαμβεύσει.
Αυτά δεν πρέπει να διαφεύγουν της αντίληψης και της ανάλυσης μας και να μένουμε σε μια στιγμιαία φάση ενός πολιτικού.

Μιλάς για ειρήνη και δικαιοσύνη μεταξύ μας (και σωστά κάνεις και αυτό υποστηρίζω) αλλά θα θυμίσω ότι κάποιοι έσχιζαν τα ιμάτια τους γιατί στους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης Χριστόφια δεν… υπήρχε αντιπολίτευση!
Η ενότητα μεταφραζόταν σε έλλειψη δημοκρατίας και επιβολή της μιας άποψης.
Σήμερα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Κάποιοι επιστρατεύουν ακόμα και ψέματα προκειμένου να πλήξουν τον πρόεδρο.

Δεν μπορώ να πω ότι με ικανοποίησε η απάντηση σου για το ότι οι Άγγλοι και οι Τούρκοι θα έκαναν αυτό που ήθελαν με τον Α ή Β τρόπο αφού τα είχαν σχεδιάσει όλα. Θεωρώ ότι η απάντηση σου είναι γενική.
Ούτε πήρα σαφή απάντηση αν οι ενέργειες κάποιων «δικών» μας βοήθησαν προς αυτή την κατεύθυνση και ότι ίσως χωρίς τη δική τους συνδρομή να μην γινόταν ότι έγινε.

Για να δημιουργηθεί μια κατάσταση χρειάζονται ισχυροί λόγοι. Πόσο μάλλον για εισβολή ενός κράτους σε άλλο. Και επαναλαμβάνω, το ότι με όσα έγιναν το 1963-64 και το 1967 η Τουρκία δεν εισέβαλε αλλά εισέβαλε ειδικά το 1974, πρέπει να μας απασχολήσει. Γιατί εισέβαλε το 1974;
Τι ήταν αυτό που της έδωσε το «δικαίωμα»;

Εκρίζωση των Ποντίων είναι ένα εντελώς διαφορετικό πράγμα και δεν πρέπει να το βάζουμε στην ίδια σακούλα. Ναι, η πολιτική της Τουρκίας έναντι του ελληνισμού έχει συγκεκριμένους στόχους, αλλά τα όποια γεγονότα έγιναν κάτω από διαφορετικές συνθήκες. Κι αυτό πρέπει να το λαμβάνουμε υπόψη στις αναλύσεις μας.
Η γενίκευση και πάλι δεν βοηθά.

Πιο κάτω – επίτρεψέ μου να πω χωρίς να με παρεξηγήσεις – ότι διαπιστώνω μια αντίφαση. Πως γίνεται να από τη μια να αναγνωρίζουμε τα όποια σφάλματα μας και από την άλλη όταν τα λέμε να μας απαντούν κάποιοι ότι εξυπηρετούμε την φασίζουσα χώρα;
Αν λέγαμε ότι αυτά είναι η αιτία, τότε δικαίως θα πω ότι έχεις δίκαιο.
Αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα. Και η παραμικρή αναφορά σε σφάλματα (χρησιμοποιώ τη δική σου λέξη) θεωρείται ούτε λίγο ούτε πολύ ως προδοσία.

Ωστόσο δεν μπορώ να θεωρήσω ότι το πραξικόπημα μπορεί να ενταχθεί στον ήπιο όρο των σφαλμάτων. Το γιατί είναι αυτονόητο. Έδωσε την αφορμή που γύρευε η Τουρκία.
Και αυτό σε καμιά περίπτωση, το υπογραμμίζω, δεν αθωώνει την Τουρκία.


Τα μακροσκελή σχόλια δεν με ενοχλούν.
Ωστόσο δεν συμφωνώ ότι επειδή κάποιος σου έκανε επίθεση, αυτό θα πρέπει να θεωρηθεί ως αφορμή για να μην επανέλθεις.

Κι εμένα με βρίζουν και με λοιδορούν, όχι μόνο εδώ αλλά και αλλού που μου αφιερώνουν και αρκετές γραμμές για με στολίσουν.

Απλά τους αγνοώ και προχωρώ πιο κάτω.
Και σε βεβαιώνω ότι αυτό δεν είναι καθόλου δύσκολο.

Εύχομαι να είσαι πάντα καλά και να τα ξαναπούμε.