Αν και δεν το συνηθίζω, σήμερα δημοσιεύω ένα άρθρο της συναδέλφου Σκεύης Σταύρου από την Κυριακάτικη έκδοση της «Σημερινής»(25/4/2010).
Θεωρώ ότι το άρθρο αυτό δίνει ένα γερό χαστούκι εκ των έσω σε όλους εκείνους που αντί να καθοδηγούν σωστά το λαό προσπαθούν να κάνουν το άσπρο μαύρο και λαϊκίζουν ασύστολα, συναγωνιζόμενοι μεταξύ τους ποιος θα παρουσιαστεί περισσότερο «πατριώτης» από τον άλλον.
Η συνέπεια των κομμάτων
Πριν από περίπου ένα χρόνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας είχε εκφράσει την άποψη ότι «εάν ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δεν μπορέσει να σχηματίσει ‘κυβέρνηση’ στις ψευδοεκλογές, τα πράγματα θα οδηγηθούν σε πισωγυρίσματα, καθώς, αν δεν τα βρούμε με τον Ταλάτ, δεν θα τα βρούμε με κανέναν».
Μετά τη βαρυσήμαντη δήλωσή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε σφοδρές επιθέσεις από σχεδόν όλα τα κόμματα, τα οποία αποφάνθηκαν πως η συγκεκριμένη τοποθέτησή του ήταν ατυχής.
Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, τον κατηγόρησαν πως προσπαθεί ν’ αναβαθμίσει τις παράνομες εκλογικές διαδικασίες στα κατεχόμενα και ότι επιμένει ν’ αποενοχοποιεί την αδιαλλαξία της Τουρκίας, αλλά και του ίδιου του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Σήμερα, ένα χρόνο μετά, όλες οι πολιτικές δυνάμεις έρχονται στα λόγια που τότε είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και μιλούν για αρνητική εξέλιξη, αναφερόμενες, βέβαια, στην ανάδειξη του Ντερβίς Έρογλου στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων.
Ουσιαστικά, υπερθεματίζουν της δήλωσης στην οποία πριν από ένα χρόνο είχε προβεί ο Δημήτρης Χριστόφιας, και την οποίαν είχαν θεωρήσει ως προσπάθεια αναβάθμισης των παράνομων εκλογικών διαδικασιών και αποενοχοποίησης της τουρκικής αδιαλλαξίας.
Και το ερώτημα που αναφύεται είναι το εξής:
Μήπως τώρα τα κόμματα που τότε επέκριναν τον Πρόεδρο Χριστόφια δεν δίνουν υπόσταση στις «εκλογές», οι οποίες έγιναν στα κατεχόμενα και δεν αποενοχοποιούν την αδιαλλαξία της Τουρκίας, όταν αναφέρονται σε αρνητική εξέλιξη σε σχέση με την «εκλογή» Έρογλου;
Τι το διαφορετικό λένε σε σύγκριση μ’ εκείνο που είπε τότε ο Δημήτρης Χριστόφιας και για το οποίο επικρίθηκε σφόδρα;
Τίποτα απολύτως.
Αναφερόμαστε, λοιπόν, σε αυτό το γεγονός, γιατί, κατά τη γνώμη μας, καταδεικνύει την ασυνέπεια με την οποία πολλές φορές πολιτεύονται τα κόμματα, στην προσπάθειά τους να εξυπηρετήσουν απλώς και μόνο μικροκομματικές σκοπιμότητες.
Προτρέχουν και βιάζονται να τοποθετηθούν μ’ εύηχες θέσεις, αλλά, όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου και προσγειωθούν στην ωμή πραγματικότητα, ανακρούουν πρύμνα και, κάνοντας στροφή 180 μοιρών, υιοθετούν απόψεις και αντιλήψεις, τις οποίες μέχρι πρότινος αναθεμάτιζαν!
Και για να είμαστε ξεκάθαροι, σ’ ένα δημοκρατικό πολιτειακό σύστημα, όπως
είναι αυτό της Κύπρου, ασφαλώς και πρέπει ν’ ασκείται κριτική στον εκάστοτε Πρόεδρο
της Δημοκρατίας, αφού, εάν δεν συνέβαινε κάτι τέτοιο, και εάν ο εκάστοτε Πρόεδρος
βρισκόταν διαρκώς στο απυρόβλητο, θα μιλούσαμε γι’ άλλα καθεστώτα.
Είναι άδικο, όμως, για τον όποιον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και στην προκειμένη περίπτωση για το Δημήτρη Χριστόφια, με όλα τα λάθη και τις παραλείψεις του, να δέχεται πυρά εκ των έσω για εκτιμήσεις, που κάνει και οι οποίες με μαθηματική ακρίβεια θα επιβεβαιωθούν, χάριν και μόνο άλλων σκοπιμοτήτων.
Θεωρούμε ότι η όποια κριτική για να έχει ουσία, αξία και να είναι πειστική, θα πρέπει να γίνεται μακριά από ακρότητες, ενώ όσοι την ασκούν θα πρέπει να έχουν και την έξωθεν καλή μαρτυρία.
Κάτι που, δυστυχώς, δεν συμβαίνει.
Σημ. Οι εμφάσεις στο κείμενο είναι δικές του διαχειριστή του ιστολογίου.