Σάββατο 24 Μαΐου 2008

Ο ματωμένος Μάιος του 1958

Γράφω αυτές τις γραμμές με αφορμή την εκδήλωση που θα γίνει τη Δευτέρα το βράδυ στο Τσιακκιλερό.
Μια εκδήλωση, μνημόσυνο για τους ανθρώπους της Αριστεράς που δολοφονήθηκαν στην περίοδο της ΕΟΚΑ.
Την εκδήλωση διοργανώνει ο «Σύνδεσμος Συγγενών Δολοφονηθέντων για τα πολιτικά τους φρονήματα».
Συμπληρώνονται λοιπόν 50 χρόνια από τις επιθέσεις που εξαπέλυσε ο Γρίβας σε συνεργασία με κάποιους «σκληρούς» της ΕΟΚΑ εναντίον μελών και στελεχών της Αριστεράς.
Αν και επιθέσεις είχαμε ολόκληρη την τετραετία, ωστόσο τον Μάιο του 1958 οι επιθέσεις αυτές πήραν οργανωμένο χαρακτήρα και εντάθηκαν στον υπέρτατο βαθμό. Μόνο σε ένα μήνα είχαμε 5 δολοφονίες.
50 ολόκληρα χρόνια μετά και οι πληγές είναι ακόμα ανοικτές. Είκοσι και πλέον οικογένειες υποφέρουν ακόμα από το άδικο στίγμα της προδοσίας και τον άδικο χαμό των δικών τους.
Κανένας δεν επιδιώκει να στηθούν δικαστήρια.
Κανένας δεν επιδιώκει να προκαλέσει αντιπαραθέσεις ούτε να κατηγορήσει οποιονδήποτε.
Τίθεται το ερώτημα και απαιτείται μια απάντηση για τους πραγματικούς λόγους που δολοφονήθηκαν αυτοί οι άνθρωποι και ζητείται η αποκατάσταση του ονόματος τους. Δεν μπορεί να δολοφονείται κάποιος με τη ρετσινιά του προδότη και κάποιοι να κρατούν ερμητικά κλειστό το στόμα τους ή να αρκούνται στην αόριστη και ατεκμηρίωτη απάντηση ότι… ήταν προδότες. Ούτε είναι αρκετό να αρκούνται και να δικαιολογούνται στο όνομα του δικαίου της επανάστασης.
Μόνο τον Μάιο, όπως προαναφέραμε έγιναν πέντε δολοφονίες αριστερών οικογενειαρχών.
Στις 6 Μαΐου πέφτει νεκρός ο οπλοποιός Κυριάκος Πατατάς από την Πηγή Αμμοχώστου, μέλος της ΠΕΟ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι τώρα, λόγω του επαγγέλματος του πιεζόταν να εγκαταλείψει την Αριστερά και να ενταχθεί οργανικά στην ΕΟΚΑ, πράγμα που απέρριπτε. Αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθεί σε ενέδρα έξω από το σπίτι του. Ο Πατατάς ήταν το πρώτο από τα θύματα του οργίου δολοφονιών του Μάη του 1958.
Λίγες μέρες αργότερα στις 23. 5. 58 συντελείται ένα από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα. Επειδή δεν υπέκυψε στις πιέσεις να αποκηρύξει τα αριστερά του φρονήματα, συνελήφθη και εκτελέστηκε διά λιθοβολισμού ο Σάββας Μένοικος από τις Γούφες.
Τον έδεσαν σ’ ένα δέντρο στο προαύλιο της εκκλησίας του Λευκονοίκου και τον λιθοβόλησαν μέχρι θανάτου. Ενώ τον λιθοβολούσαν του έβαζαν ακαθαρσίες στο στόμα, τον έφτυναν και τον έβριζαν. Ετοιμοθάνατος όπως ήταν τον έλυσαν, τον έριξαν στο έδαφος, τον κλοτσούσαν και του ουρούσαν στο πρόσωπο. Και το χειρότερο ήταν ότι εκτελεστές του Μένοικου ήταν κυρίως παιδιά του δημοτικού σχολείου που οι εκτελεστές μάζεψαν με τους τηλεβόες, ενώ μέρος στο έγκλημα έλαβε και ο ιερέας του χωριού, σύμφωνα με τη μαρτυρία του δημοσιογράφου Χρηστάκη Κατσαμπά. Τόσο αποτρόπαιο ήταν το έγκλημα που σήμερα με την ανακίνηση του θέματος οι υπεύθυνοι προσπαθούν να αρνηθούν συμμετοχή.
Ο τομεάρχης Φ. Παπαφώτης, υπεύθυνος για τη δολοφονία του Μένοικου, αφού τον χαρακτηρίζει «καταϊσιεμένο», ισχυρίζεται ψευδώς ότι ο Μένοικος πέθανε από… συγκοπή καρδίας!
Τόσο απύθμενο είναι το θράσος μερικών!
Το βράδυ της ίδιας μέρας δολοφονείται στο διπλανό χωριό Γύψου ο Δημήτρης Μάτσουκος οδηγός λεωφορείου. Ύστερα από συνεχείς αρνήσεις του να εγκαταλείψει την Αριστερά, και ιδιαίτερα να σταματήσει να μεταφέρει αριστερούς στις εκδηλώσεις του Λαϊκού Κινήματος, ένοπλοι μπήκαν σε καφενείο του χωριού και τον δολοφόνησαν.
Δύο μέρες αργότερα (στις 25 του Μάη) μασκοφόροι δολοφονούν μέσα σε καφενείο στα Πέρα Ορεινής Λευκωσίας τον Αντρέα Σακκά, μέλος της ΠΕΟ και πωλητή της «Χαραυγής». Ο Σακκάς μόλις που πρόλαβε να ρωτήσει για ποιο λόγο θα τον πυροβολούσαν. Αντί απάντησης οι ριπές των αυτομάτων του αφαίρεσαν τη ζωή, αφήνοντας επτά ανήλικα παιδιά ορφανά και την ετοιμόγεννη γυναίκα του χήρα.
Κυκλοφόρησαν αργότερα φυλλάδιο στο οποίο αναγραφόταν ότι ο Σακκάς προμήθευσε του Άγγλους με… τρία γαϊδούρια και βράκες! Όμως κανένας χωριανός δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη.
Υπάρχουν μαρτυρίες από πολλούς συγχωριανούς του, αλλά και ενυπόγραφες δηλώσεις μελών της ΕΟΚΑ της περιοχής, ότι ποτέ δεν υπήρξε το ενδεχόμενο ο Ανδρέας να ήταν προδότης. Τα αίτια βρίσκονταν αλλού.
Η δολοφονία του ήταν το αποτέλεσμα μιας διαμάχης που είχε με κάποιους ενάμιση χρόνο πριν και που καμιά σχέση είχε με τον αγώνα ή προδοσία. (Τα ονόματα τα κατέχουμε).
Άλλωστε πρέπει να προσθέσουμε ότι όταν προσπαθήσαμε να έρθουμε σε επαφή με τον τότε τομεάρχη της ΕΟΚΑ, αρνήθηκε κάθετα να μας μιλήσει, δηλώνοντας ότι αρμόδιοι να απαντήσουν είναι οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών.
Τέσσερις μέρες μετά (στις 29 του Μάη) δολοφονείται με φρικτό τρόπο ο Παναγιώτης Στυλιανού από την Αχερίτου Αμμοχώστου πατέρας έξι παιδιών, μέλος του ΑΚΕΛ.
Γύρω στις 8.30 το πρωί μεγάλη ομάδα μασκοφόρων, οπλισμένοι με όπλα και ξύλα που στις άκρες τους είχαν καρφώσει μεγάλες βελόνες, όρμησαν σε σπίτι που βρισκόταν ο Παναγιώτης με την οικογένειά του. Τον κτύπησαν στο κεφάλι με τα ξύλα. Στη συνέχεια κυριολεκτικά τον κατακομμάτιασαν. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τη σκηνή παρακολουθούσε με φρίκη και τρόμο και ο πεντάχρονος τότε γιος τους Αντρέας.

50 χρόνια από τότε και το γιατί δεν έχει απαντηθεί…

33 σχόλια:

Anef_Oriwn είπε...

Σχόλιο 1ο:

Αγαπητέ Μιχάλη,

Στο τσακ με πρόλαβες ...

Ετοίμαζα κι εγώ κείμενο με θέμα τις (πολιτικές) δολοφονίες Αριστερών από τους μασκοφόρους του Γρίβα (κατά την περίοδο 1955-59) και το ματοβαμένο Μάη του 1958, για να το αναρτήσω στο νεοδημιουργηθέν Blog μου, με πέρασες στην τελική ευθεία.

Δεν πειράζει όμως. Χαίρομαι που υπάρχουν άνθρωποι που κινούνται στην blogόσφαιρα και γραφούν και για τέτοια θέματα taboo μέχρι εσχάτως. Είσαι και πιο ειδικός εσύ και το post σου δίνει αρκετές πληροφορίες γα τον τρόπο δολοφονίας των 5 αριστερών στελεχών κατά ματοβαμένο Μάη του 1958.

Το δικό μου το κείμενο (για το blog μου) θα το διαφοροποιήσω λίγο για να του δώσω ή/και να παρουσιάσω κάποιες άλλες διαστάσεις του.

(Παρεμπιπτόντως τελευταία έχω ξεκινήσει και μελετάω, σε πρώτο στάδιο μέσα από τις εφημερίδες της τότε εποχής, μια άλλη σχεδόν άγνωστη περίπτωση μυστηριώδους θανάτου – “αυτοκτονίας”, που έχει σχέση με τους ηρωισμούς διαφόρων – πόσες τέτοιες έχουν να αποκαλυφτούν ακόμα!).

Anef_Oriwn
Σάββατο 24/5/2008 – 11:22 μ.μ.

kyriakos είπε...

Ο Αδελφός του παππού μου της οικογένειας Ιακώβου από το Μιτσερό έφτιαχνε μηχανές από παλιοσίδερα τον καιρό που οι χωριανοί του κυκλοφορούσαν με γαδάρους..
Αυτό τράβηξε την προσοχή του Γρίβα φυσικά και τον πλησίασαν για να μπεί στον Αγώνα. Όταν αυτός τους είπε προτιμώ να με παίξετε παρά να σας τανήσω να σφάγγετε κόσμο τότε αυτοί έβαλαν ένα ξάδερφο του που ήταν στην ΕΟΚΑ να τον σκοτώσει (τόσο διεστραμμένοι ήταν) Ο ξάδερφος πήγε να του πει να χωστεί και να πούν ότι έφυε και πήγε Αγγλία γιατί αν τον εθορούσαν να γυρίζει ήταν να τον σκοτώσουν Τζίνο που παράκουσε τις διαταγές του Γρίβα
Γύριση μέρα ο παππούς μου ήβρε τον παιξούμενο πας το κρεβάτι με ένα πιστόλι μες τα σιέρκα..

Προτίμησε να αυτοκτονήσει..

Ούτε κάν συμπεριλαμβάνεται στους 407 Εκ που σκότωσε η ΕΟΚΑ

Μιχάλης είπε...

@Anef_Oriwn

Λυπούμαι που σου χάλασα τα σχέδια.
Δεν πειράζει όμως, ανάρτησε κι εσύ το δικό σου κείμενο, καλό κάνει, κακό όχι.

Κι έχεις δίκαιο ότι είναι καιρός τέτοια θέματα θα πρέπει να σταματήσουν να είναι πλέον ταμπού.

Είναι γεγονός ότι έχω μελετήσει και έχω ψάξει αρκετά το θέμα γι αυτό και γνωρίζω αρκετά. Και είναι γι αυτό που επιμένω ότι οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών εγκληματούν με τη συνεχιζόμενη σιωπή τους επί του θέματος.

Βεβαίως ξέρω τι φοβούνται, τι είναι αυτό που τους προκαλεί εφιάλτες.
Ότι θα χαλάσει η αγιογραφία που έκτισαν (για να κορδώνουν κάποιοι πάνω στους τάφους συναγωνιστών τους και μη) και από την άλλη ξέρουν ότι με την αναγνώριση έστω και μιας δολοφονίας θα παραδεχθούν ότι η ηγεσία της ΕΟΚΑ (και τονίζω το ηγεσία) έκανε και αντικομμουνιστικό αγώνα.
Το άλλο που φοβούνται είναι ότι μετά τους αριστερούς θα πάρουν τη σκυτάλη οι δεξιοί που σκοτώθηκαν άδικα.

@ kyriakos

Συγκλονιστικό αυτό που αναφέρεις. Μπορώ να έχω περισσότερες πληροφορίες;
Σε παρακαλώ στείλε μου μήνυμα αν δεν θέλεις να αναφερθείς δημόσια.

kyriakos είπε...

Μιχάλη να με συμπαθάς όμως αυτό τον καιρό βρίσκομαι στο Λονδίνο.. Για να δώσω λεπτομέρειες για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα πρέπει να το συζητήσω με τους άμεσα εμπλεκόμενους. Δεν θεωρώ ότι είναι σωστό εκ μέρους μου να αποκαλύψω περισσότερα χωρίς την δική τους συγκατάθεση. Είδη νομίζω είπα πολλά.
Τον Ιούλη που θα κατεβώ Αθήνα θα κάμω μια οικογενειακή δημοσκόπηση.. Kαι αν θέλεις να το ξανασυζητήσουμε το θέμα ..Δαμέ θα είμαστε..

Μιχάλης είπε...

Είναι αυτονόητο αυτό που γράφεις φίλε Κυριάκο.
Σαφώς και θα πρέπει να ζητηθεί άδεια από τους άμεσα εμπλεκόμενους.

Μόνο μη με ξεχάσεις.

Ανώνυμος είπε...

Μόνο δια της κάθαρσης θα έχουμε ένα καλύτερο αύριο σε τούτο τον τόπο.
Πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε να θεωρούμαι ταμπού ορισμένα θέματα η ορισμένες περιόδους της ιστορίας μας. Η αλήθεια δεν έκανε ποτέ κακό σε κανένα, αντιθέτως, η ιστορική αλήθεια μας διδάσκει συλλογικά και μας βοηθά – έτσι θέλω να πιστεύω- να μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη.
Και ναι, έγιναν δολοφονίες αριστερών κατά την διάρκεια του αγώνα της ΕΟΚΑ, γιατί να θεωρείται αυτό μεμπτό, γιατί να μην λέγετε, γιατί να στρουθοκαμηλίζουμε ;
Παγκόσμια όλες οι επαναστάσεις, όλοι οι ένοπλοι ξεσηκωμοί έχουν τις δικές τους σκοτεινές όψεις που πρέπει κάποια στιγμή να φωτίζονται, να ερευνώνται και να βγαίνουν συμπεράσματα... Και αν υπήρχα θύματα αθώοι – που πάντα υπάρχουν – να ειπωθεί και να ζητηθεί δημόσια συγνώμη. Μόνο έτσι θα επέλθει κάθαρση και ψυχική γαλήνη στις ψυχές των νεκρών και των ζώντων...

Μιχάλης είπε...

Δυστυχώς όμως φίλε Ανώνυμε, οι σύνδεσμοι αγωνιστών θεωρούν ότι οι αγωνιστές ήταν αλάνθαστοι και άγιοι.
Γι αυτό και προσπαθούν να καλυφθούν όλα τα μεμπτά του αγώνα εκείνου πίσω από αγιογραφίες διαφόρων αγωνιστών.

Ανώνυμος είπε...

Κρίμα, διότι με την συγκεκριμένη συμπεριφορά τους προσβάλουν τους ηρωικά πεσόντες συναγωνιστές τους ...

stalamatia είπε...

Εχω ανατριχιάσει κυριολεκτικά.Πρώτη φορά μαθαίνω έτσι πράματα που εκάμαν Κυπραίοι σε Κυπραίους.Εκτός και αν πρώτη φορά βγαίνουν στην επιφάνεια,,χωρίς να σημαίνει ότι διάβασα του κόσμου τα βιβλία .Πρέπει να μάθουμε .

Ανώνυμος είπε...

"αρνήθηκε κάθετα να μας μιλήσει, δηλώνοντας ότι αρμόδιοι να απαντήσουν είναι οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών. "

Τι εν τούτοι οι συνδέσμοι τελικά?

Μιχάλης είπε...

@ roam365

Δυστυχώς ο ένας ρίχνει την μπάλα στον άλλο.

Οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών (ως οργάνωση) τελικά δεν είναι τίποτε άλλο από ένα σύνολο ανθρώπων που επιδιώκει να λειτουργεί ως ασπίδα για τον αγώνα της ΕΟΚΑ.
Στην ηγεσία βρίσκονται άνθρωποι του σκληρού πυρήνα που ιδιαίτερα μετά τα γεγονότα του 74 θεώρησαν σωστό να κρατήσουν κάποια στεγανά και να απαγορεύσουν κάθε συζήτηση για τις γκρίζες ζώνες της δράσης της ΕΟΚΑ και να προστατεύσουν τον Γρίβα από τις κριτικές και τις ευθύνες του.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι και η στάση τους στο συγκεκριμένο θέμα που συζητούμε.
Κι εδώ υπάρχει πολύ μεγάλη υποκρισία.
Πολλές φορές αξιωματούχοι των συνδέσμων δηλώνουν ότι όταν πήγαιναν να κάνουν μια εκτέλεση το έκαναν με μεγάλη λύπη και πολλές φορές έκλαιγαν.

Όμως τα όσα παράθεσα αλλά και η συνεχιζόμενη στάση τους μάλλον το αντίθετο δείχνει.

Όσοι μάλιστα είχαν την τύχη να ακούσουν κάποιον του εκτελεστικού σώματος να μιλά από ραδιόφωνο για το πως γίνονταν οι εκτελέσεις, μάλλον το αντίθετο συμπέρασμα βγάζει.
Η χαρά με την οποία μιλούσε έδειχνε ότι κάθε άλλο παρά υπήρχε στενοχώρια αλλά και την ευκολία με την οποία αφαιρούσαν ζωές.

Μιχάλης είπε...

@ stalamatia

Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που βγαίνουν στην επιφάνεια αυτά τα ζητήματα.
Η συστηματική εκστρατεία αποκατάστασης των δολοφονηθέντων ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 80.

Έγιναν και συζητήσεις κατά καιρούς και από την τηλεόραση.
Δυστυχώς όμως τα πλείστα ΜΜΕ φοβούνται να αγγίξουν αυτό το θέμα.

Όσον αφορά το ανατρίχιασμα, σε πληροφορώ ότι ακόμα δεν άκουσες τίποτε.

Το εκπληκτικό είναι η ευκολία με την οποία ο Γρίβας διέταζε την αφαίρεση ζωής.
Ή πόσες φορές ο ίδιος και με πόση ευκολία απειλούσε ότι θα εκτελέσει τον τάδε και τον τάδε.

Και εδώ είναι η ουσία των πραγμάτων. Η νοοτροπία αυτού του ανθρώπου. Και δεν είναι τυχαίο ότι ο Σύνδεσμος όταν μιλά για μασκοφόρους του Γρίβα δεν εννοεί την ΕΟΚΑ αλλά τον Γρίβα και μια ομάδα που συγκατάνευσε και βοήθησε προς αυτή την κατεύθυνση.

Unknown είπε...

Δικαστήρια, δεν μπορούν να υπάρξουν αν δεν έχουν προηγηθεί μηνύσεις σε συγκεκριμένα πρόσωπα ή οργανώσεις. "Κατ' αγνώστων"...δεν οδηγεί ποτέ πουθενά.

Δυστυχώς, αυτά και άλλα χειρότερα έγιναν. Και, κάπως θα πρέπει να ειπωθούν δημόσια και γενναία. Όχι μόνο για να "ησυχάσουν" οι νεκροί και οι συγγενείς τους, αλλά γιατί τόπος που δεν κοιτάζει την ιστορία του κατάματα δεν μπορεί να κάνει βήμα μπροστά. Η προσφορά όσων ασχολούνται συστηματικά με την υπόθεση αυτή, είναι τεράστια. Και πρέπει να συνεχιστεί, πρέπει όλα να καταγραφτούν σαν Ιστορία, με νηφαλιότητα. Και κάποτε διάολε θα πρέπει να αποκαθηλωθεί ο Γρίβας από την αφύσικη και ανυπόστατη θέση που κατέχει στη μνήμη και την "ιστορία".

Έχει και ο Άνευ Ορίων ένα εξαιρετικό κομμάτι...

Μιχάλης είπε...

@ politispittas

Χθες το βράδυ πήγα στην εκδήλωση στο Τσιακκιλερό.

Και οι τρεις ομιλητές (ο τότε επαρχιακός γραμματέας του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου, ο πρόεδρος του συνδέσμου και ο Γ. Κολοκασίδης μέλος της Κεντρ. Γραμ. του ΑΚΕΛ) τόνισαν ότι δεν τίθεται θέμα δικαστηρίων ούτε εκδίκησης.

Πέραν τούτου ούτε νομικά μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο (αυστηρά ομιλούντες) αφού τότε δεν υπήρχε Κυπριακή Δημοκρατία αλλά αποικιακή κυβέρνηση.

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου ότι θα πρέπει να επέλθει η «κάθαρση».
Κάποιοι πρέπει, τουλάχιστον να πουν ένα γιατί, να δικαιολογήσουν, αν μη τι άλλο, τα εγκλήματα τους.

Όσον αφορά τον Γρίβα, ναι, πρέπει επιτέλους να αποκαθηλωθεί. Δεν του αξίζει η θέση στην οποία βρίσκεται. Και ας μη βρίσκουν κάποιοι την ΕΟΚΑ και την αναγάγουν σε κολυμβύθρα του Σιλωάμ.

Και μαζί με τον Γρίβα θα πρέπει να αποκαθηλωθεί και όλη η ηγεσία της εποχής, όλων των πλευρών, δεξιά και αριστερά.
Όχι να απογυμνωθούν αλλά για να τοποθετηθεί έκαστος στο ύψος ή στο βάθος που του αξίζει.

Έχεις δίκιο για την προσφορά όσων ασχολούνται με αυτό το θέμα. Και αξίζει να αποδοθούν τα εύσημα στον βετεράνο Μιχάλη Πουμπουρή για την μεγάλη προσπάθεια που έκανε και αποτύπωσε σε βιβλίο μια αρχική τουλάχιστον τοποθέτηση επί του ζητήματος.

Για το κομμάτι του Άνευ Ορίων έκανα κι εγώ μια σχετική αναφορά, επισκέφθηκα και τη σελίδα του.

Να του ευχηθώ και από δω καλή συνέχεια…...

Μιχάλης είπε...

Θέλω να σημειώσω, παρεμπιπτόντως την απουσία διαφορετικής άποψης και να διερωτηθώ για τους λόγους.

Εύχομαι η απουσία να σημαίνει τουλάχιστον συμπαράσταση στο έργο υπέρ αυτών των ανθρώπων.

Anef_Oriwn είπε...

@ Μιχάλη,

Στην ψεσινή εκδήλωση ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Συγγενών των Δολοφονηθέντων έκμε αναφορά σ’ ένα βιβλίο που έκδωσε ο Σύνδεσμος για το θέμα. Το έχεις υπ’ όψη σου, υπάρχει στην κυκλοφορία;

Anef_Oriwn
Τρίτη 27/05/2008 – 8:27 μ.μ.

Μιχάλης είπε...

Το βιβλίο είναι αυτό του Μ. Πουμπουρή "Μέρες Δοκιμασίας".

Δεν ξέρω αν έμειναν αντίτυπα, πρέπει να ρωτήσεις στο ΑΚΕΛ.

Είναι αυτό που ανάφερα ότι έκανε την αρχή καταγράφοντας διάφορα στοιχεία.

Anef_Oriwn είπε...

@ Μιχάλης,

Πέραν από αυτό το βιβλίο, (το οποίο έχω πάρει εδώ και χρόνια), αντιλήφτηκα (ίσως λανθασμένα τελικά) ότι και για κάποιο άλλο έγινε αναφορά.

Anef_Oriwn
Τετάρτη 28/05/2008 – 00:08 π.μ.

kyriakos είπε...

O Μακάριος Δρουσιώτης έκανε μια Σοβαρή έρευνα γύρο από αυτό το θέμα
Το λίνκ είναι εδώ:
http://www.makarios.ws/cgibin/hweb?-A=717&-V=history

Οι Ελληνοκύπριοι πολίτες που σκοτώθηκαν από την ΕΟΚΑ την περίοδο 1955-59 είναι οι ακόλουθοι:


1 ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΣ 21.6.1955 Σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας στη Λευκωσία
2 ΖΑΒΡΟΣ ΜΙΧΑΗΛ 10.8.1955 Σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια περιπολίας στη Λευκωσία
3 ΠΑΝΑΓΗ ΙΩΑΚΕΙΜ 5.12.1955 Σκοτώθηκε σε ενέδρα στο Τρόοδος
4 ΘΥΜΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΝΗ 23.11.1955 Σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας στο μπαρ Maρle Leaf στη Λευκωσία
5 ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΩΖΟΣ 11.12.1955 Πυροβολήθηκε στη Λευκωσία
6 ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΩΣΤΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΥ 27.12.1955 Πυροβολήθηκε έξω από το σπίτι του στη Λευκωσία
7 ΑΝΤΩΝΗ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ 31.12.1955 Πυροβολήθηκε στο σπίτι του στη Λευκωσία
8 ΠΟΡΑΚΟΣ ΣΑΒΒΑΣ ΧΡΙΣΤΟΦΗ 7.1.1956 Πυροβολήθηκε στο ξενοδοχείο Αλκμήνη στη Λευκωσία
9 ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΧΡΙΣΤΟΣ 13.1.1956 Πυροβολήθηκε στη Λεύκα
10 ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ Σ. ΑΙΜΙΛΙΟΣ 13.1.1956 Πυροβολήθηκε στη Λευκωσία
11 ΠΑΤΣΑΛΙΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ 15.1.1956 Πυροβολήθηκε στο Πραστειό
12 ΚΑΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ 6.2.1956 Πυροβολήθηκε στη Λεμεσό
13 ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΕΠΙΦΑΝΗΣ (ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ) 11.2.1956 Πυροβολήθηκε στο μοναστήρι της Χρυσορογιάτισσας
14 ΖΑΒΡΟΣ ΚΩΣΤΑΣ 14.2.1956 Δασοφύλακας. Πυροβολήθηκε από τρεις μασκοφόρους στη Λεύκα
15 ΑΧΙΛΛΕΩΣ ΚΩΣΤΑΣ 20.2.1956 Πυροβολήθηκε στις 15.2.1956 καθ’ οδόν προς την εργασία του και απεβίωσε στο νοσοκομείο Πάφου
16 ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΕΥΑΝΘΙΑ 23.2.1956 Πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στο σπίτι της, στη Λευκωσία
17 ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 29.2.1956 Πυροβολήθηκε στο σπίτι της στην Πάφο
18 ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ 29.2.1956 Κοινοτάρχης Κοίλης, Πυροβολήθηκε.
19 ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 4.3.1956 Σκοτώθηκε από βλήματα σε επίθεση κατά αστυνομικής περιπόλου στη Λεμεσό
20 ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΜΙΧΑΗΛ 6.3.1956 Σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας στην Παφο
21 ΚΑΡΑΒΑΤΤΑΣ ΒΑΣΟΣ 11.3.1956 Πυροβολήθηκε στο κατάστημά του στη Λεμεσό
22 ΠΑΤΙΝΗΣ ΠΑΝΑΓΗΣ 14.3.1956 Πυροβολήθηκε σε καφενείο στη Λεμεσό
23 ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ 14.3.1956 Πυροβολήθηκε σε καφενείο στη Λεμεσό
24 ΠΙΕΡΙΔΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ 18.3.1956 Πυροβολήθηκε σε εκκλησιά στην Κυθρέα
25 ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ 21.3.1956 Πρώην αστυνομικός. Πυροβολήθηκε στη Λεύκα
26 ΜΑΛΙΩΤΗΣ ΗΛΙΑΣ 27.3.1956 Τελωνειακός, Πυροβολήθηκε στη Λεμεσό
27 ΓΙΑΓΚΟΥ ΝΙΚΗ 2.4.1956 Σκοτώθηκε από έκρηξη χειροβομβίδας στη Λεμεσό
28 ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΝΕΟΠΤΟΛΕΜΟΣ 5.4.1956 Πυροβολήθηκε ενώ περπατούσε στο Γουδί
29 ΗΛΙΑ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ 7.4.1956 Πυροβολήθηκε από μασκοφόρους στη Λευκωσία
30 ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 12.4.1956 Πυροβολήθηκε στην Αμμόχωστο
31 ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΒΑΣΟΣ 19.4.1956 Πυροβολήθηκε από τρεις μασκοφόρους ενώ βρισκόταν στο κρεβάτι του
32 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ 19.4.1956 Σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας κατά στρατιωτικού οχήματος στην Αμμόχωστο
33 ΝΙΚΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΣ 19.4.1956 7 ετών, σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας κατά στρατιωτικού οχήματος στην Αμμόχωστο
34 ΣΑΒΒΑ ΚΥΡΙΑΚΟΣ 28.4.1956 Πυροβολήθηκε στην δημοτική αγορά Αμμοχώστου
35 WIDESON ΟΔΥΣΣΕΑΣ 28.4.1958 Πυροβολήθηκε στην οδό Βικτορίας στη Λάρνακα
36 ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΙΕΡΗΣ 29.5.1956 Πυροβολήθηκε ενώ οδηγούσε το φορτηγό του από την Αμμόχωστο στη Λευκωσία
37 ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΜΙΚΗΣ 30.5.1956 Πυροβολήθηκε στις 7.4.1956 στην Αμμόχωστο
38 ΚΑΛΟΥ ΚΩΣΤΑΣ ΜΙΧΑΗΛ 30.5.1956 Πυροβολήθηκε μαζί με τον Παντελή Πιερή
39 ΣΕΡΓΙΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ 7.6.1956 Περιφερειακός ελεγκτής, Σκοτώθηκε κοντά στην οθωμανική τράπεζα στη Λεμεσό
40 ΦΑΟΥΤΑΣ ΜΙΧΑΗΛ 9.6.1956 Βρέθηκε νεκρός στη Λαρνακα
41 ΠΟΥΜΠΟΥΡΗ ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΑ 13.6.1956 Σκοτώθηκε από βλήμα που ρίφθηκε κατά περιπόλου της αστυνομίας της ΡΑΦ στη Λευκωσία
42 ΓΙΑΝΝΗ ΕΥΡΙΔΙΚΗ 15.6.1956 Πέθανε από ανακοπή καρδιάς όταν εξερράγη χειροβομβίδα έξω από το σπίτι της
43 ΙΩΑΝΝΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑΣ 16.6.1956 Πρώην κοινοτάρχης. Πυροβολήθηκε και Σκοτώθηκε κοντά στο σπίτι του
44 ΘΕΡΑΠΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ 18.6.1956 Πυροβολήθηκε έξω από το κέντρο Ξερός στη Λεύκα
45 ΨΥΝΤΡΟΥ ΜΙΧΑΗΛ 26.6.1956 Πυροβολήθηκε σε καφενείο στη Λευκωσία
46 ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΑΒΒΑΣ 27.6.1956 Κοινοτάρχης Τόχνης, Πυροβολήθηκε.
47 ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ 29.6.1956 Πυροβολήθηκε από μασκοφόρους στις 27.5.1956, στη Παφο
48 ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΙΣΙΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ 1.7.1956 Πυροβολήθηκε έξω από τον κινηματογράφο Απόλλων στη Κυθρέα
49 ΣΤΡΟΥΘΟΥ ΣΩΤΗΡΗΣ 2.7.1956 Σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας στην Αμμόχωστο
50 ΜΥΡΙΑΝΘΗΣ ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ 6.7.1956 Πυροβολήθηκε στο γραφείο του, στις 5.7.1956 στη Λεμεσό
51 ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΣΩΦΡΟΝΙΟΣ 11.7.1956 Βρέθηκε νεκρός στο αυτοκίνητο του στο δρόμο Λάρνακας – Λεμεσού
52 ΟΜΗΡΟΥ ΜΕΛΑΝΗ 26.7.1956 Πυροβολήθηκε σε κατάστημα στη Λευκωσία
53 ΣΑΒΒΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 29.7.1956 Πυροβολήθηκε στο καφενείο του στην Κερύνεια
54 ΦΩΤΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 30.7.1956 Πυροβολήθηκε από πέντε μασκοφόρους στην Παφο
55 ΛΟΥΚΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ 30.7.1956 Πυροβολήθηκε στην Αμμόχωστο
56 ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΗ ΠΑΝΑΓΗΣ 30.7.1956 Σκοτώθηκε στη Λευκωσία
57 ΠΑΦΝΟΥΤΙΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ 30.7.1956 Σκοτώθηκε στη Λάρνακα
58 ΑΘΗΝΟΔΩΡΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΣ 1.8.1956 Πυροβολήθηκε από δυο ανδρες
59 ΠΑΦΙΤΗ ΑΝΔΡΕΑΣ 9.8.1956 Πυροβολήθηκε στη Λεμεσό στις 30.7.1956, απεβίωσε στη Λευκωσία
60 ΣΤΟΥΚΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ 10.8.1956 Πυροβολήθηκε από 4 μασκοφόρους στη Λευκωσία
61 ΑΝΤΩΝΗ ΖΑΧΑΡΙΑΣ 10.8.1956 Πυροβολήθηκε στη Λεμεσό
62 ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΠΟΛΥΚΡΑΤΗΣ 11.8.1956 Πυροβολήθηκε στην Αμμόχωστο
63 ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ 11.8.1956 Πυροβολήθηκε στη Παφο
64 ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΠΛΑΤΩΝ 12.8.1956 Πυροβολήθηκε στη Λευκωσία
65 ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ ΑΝΤΩΝΗΣ 12.8.1956 Πυροβολήθηκε σε μπαρ στη Λευκωσία
66 ΚΟΚΚΙΝΟΣ Θ. ΣΑΒΒΑΣ 12.8.1956 Πυροβολήθηκε στις 8.8.1956 και απεβίωσε 4 μέρες αργότερα στη Παφο
67 ΠΑΠΙΛΛΑΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΣ 15.8.1956 Πυροβολήθηκε στη Λευκωσία αμέσως μετά την αποφυλάκισή του
68 ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ 16.8.1956 Βρέθηκε τραυματισμένος στο Primary Mile no 3 και απεβίωσε στο νοσοκομείο Λεμεσού
69 ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΚΟΥΛΗΣ 31.8.1956 Νοσοκόμος. Πυροβολήθηκε κατά την εισαγωγή φυλακισμένων στο νοσοκομείο Λευκωσίας
70 ΛΑΖΑΡΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ 7.9.1956 Ρολογάς, πυροβολήθηκε στο κατάστημά του στη Λευκωσία
71 ΡΩΣΣΙΔΗΣ ΧΡ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ 11.9.1956 Πυροβολήθηκε στη Λευκωσία
72 ΜΥΛΙΩΤΟΣ ΝΙΚΟΣ 13.9.1956 Πυροβολήθηκε στην Αμμόχωστο
73 ΙΩΑΝΝΟΥ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ 15.9.1956 Πυροβολήθηκε στο αυτοκίνητό του στη Παφο
74 ΙΩΑΝΝΟΥ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ 27.9.1956 Σερβιτόρος. Πυροβολήθηκε στη Λευκωσία
75 ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΣ 27.9.1956 Πυροβολήθηκε στην οδό Ερμού στην Αμμόχωστο
76 ΠΑΤΤΙΧΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ 29.9.1956 Βοσκός. Πυροβολήθηκε σε καφενείο στη Λευκωσία
77 ΙΩΑΝΝΟΥ ΝΙΚΟΛΑΣ 6.10.1956 Πυροβολήθηκε στη Λεμεσό
78 ΠΟΛΕΜΙΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 13.10.1956 Πυροβολήθηκε στην Παφο
79 ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ ΝΕΟΦΥΤΟΣ 13.10.1956 Πυροβολήθηκε σε κουρείο στη Παφο
80 ΧΟΤΖΙΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ 16.10.1956 Πυροβολήθηκε σε γαμήλια τελετή στη Λεμεσό
81 ΣΙΑΗΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ 18.10.1956 Πυροβολήθηκε στην Αμμόχωστο
82 ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ 19.10.1956 Πυροβολήθηκε σε κουρείο στη Λευκωσία
83 ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ 19.10.1956 Πυροβολήθηκε σε καφενείο στη Λεύκα
84 ΚΑΤΤΟΣ ΧΑΜΠΗΣ 20.10.1956 Πυροβολήθηκε στην Αμμόχωστο
85 ΖΑΧΑΡΙΑ ΣΤΕΛΙΟΣ 19.10.1956 Πυροβολήθηκε στην Πάφο
86 ΠΑΝΤΕΛΗ ΘΕΟΦΑΝΗΣ 20.10.1956 Πυροβολήθηκε στην οδό Λήδρας στη Λευκωσία
87 ΠΑΠΑΙΑΚΩΒΟΥ ΜΙΧΑΗΛ 20.10.1956 Πυροβολήθηκε σε φιλικό σπίτι στην Αμμόχωστο. Είχε απειληθεί ότι θα δολοφονηθεί
88 ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 21.10.1956 Πυροβολήθηκε στην Αμμόχωστο
89 ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ ΠΑΝΙΚΟΣ 24.10.1956 Πυροβολήθηκε στο νοσοκομείο Λεμεσού
90 ΣΙΑΚΑΛΛΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ 26.10.1956 Σκοτώθηκε κοντά στην πλατεία Αιγίου Λαζάρου στη Λάρνακα
91 ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ 4.11.1956 Πυροβολήθηκε στη Λευκωσία
92 ΣΥΜΕΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ 5.11.1956 Λούστρος. Σκοτώθηκε στην οδό Ερμού στη Λευκωσία
93 ΣΠΑΝΟΥ ΚΩΣΤΑΣ 8.11.1956 Πυροβολήθηκε στο άνοιγμα μπαϊρακτάρη στη Λευκωσία
94 ΦΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΙΟΡΔΑΝΗΣ 9.11.1956 Πυροβολήθηκε στην οδό Αποστόλου Βαρνάβα στην Αμμόχωστο
95 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΤΟΜΑΖΟΣ 13.11.1956 Πυροβολήθηκε στην Πάφο
96 ΠΑΠΑΠΑΥΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ 14.11.1956 Πωλητής στη δημοτική αγορά Λευκωσίας. Πυροβολήθηκε.
97 ΠΕΛΑΓΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ 14.11.1956 Δικηγόρος. Πυροβολήθηκε στην οδό Θεσσαλονίκης στη Λεμεσό
98 ΝΙΚΟΛΑ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ 18.11.1956 Πυροβολήθηκε σε καφενείο στην Αμμόχωστο
99 ΚΑΤΣΑΤΟΣ ΧΡ. ΜΙΧΑΗΛ 3.12.1956 Πυροβολήθηκε σε καφενείο στη λάρνακα
100 ΑΓΑΜΟΣ ΝΙΚΟΛΑΣ 8.12.1956 Αγροφύλακας. Πυροβολήθηκε και μαχαιρώθηκε στη Λεμεσό
101 ΣΚΟΥΛΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ 8.12.1956 Πυροβολήθηκε. Απεβίωσε στο νοσοκομείο Αμμοχώστου
102 ΚΑΛΛΙΡΟΗ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 9.12.1956 Πυροβολήθηκε στη Λεμεσό
103 ΣΕΡΓΙΟΥ ΚΩΣΤΑΣ 10.12.1956 (Γνωστός ως τσίγκος). Πυροβολήθηκε στη Λάρνακα
104 ΜΙΚΡΑΣΙΔΑΣ ΜΙΧΑΗΛ 10.12.1956 Πυροβολήθηκε στην Αμμόχωστο
105 ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ 10.12.1956 Πυροβολήθηκε στο κρεβάτι του στην Αμμόχωστο
106 ΑΝΔΡΕΟΥ ΛΟΥΚΑΣ 12.12.1956 Πυροβολήθηκε στη Λάρνακα
107 ΤΕΜΠΡΙΩΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ 16.12.1956 Μεταφέρθηκε με δεμένα τα χέρια σε κύριο δρόμο στη Λευκωσία και εκτελέστηκε
108 ΣΑΒΒΑ ΑΝΔΡΕΑΣ 16.12.1956 Μεταφέρθηκε με δεμένα τα χέρια σε κύριο δρόμο στη Λευκωσία και εκτελέστηκε
109 ΚΩΣΤΗ ΣΑΒΒΑΣ 19.12.1956 Πυροβολήθηκε στη Λάρνακα
110 ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 13.1.1957 Πυροβολήθηκε στη Λεύκα. Ήταν επιβάτης σε φορτηγό
111 ΜΕΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΣ 15.1.1957 Πυροβολήθηκε στη Λευκωσία
112 ΓΕΩΡΓΑΛΛΗ ΝΙΚΟΣ 19.1.1957 Δραπέτευσε από τις φυλακές. Πυροβολήθηκε στην Αμμόχωστο
113 ΜΙΧΑΗΛ ΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ 21.1.1957 Συνελήφθη από την ΕΟΚΑ και πυροβολήθηκε στο χωριό Σίντα
114 ΤΟΦΑΛΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΣ 22.1.1957 Πρώην κοινοτάρχης. Πυροβολήθηκε και Σκοτώθηκε στη Λάρνακα
115 ΚΟΛΟΚΑΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ 23.1.1957 Πυροβολήθηκε στη Λάρνακα
116 ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΚΥΡΟΣ 30.1.1957 Πυροβολήθηκε στην Κερύνεια
117 ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΙΧΑΗΛ 9.2.1957 Σκοτώθηκε από βόμβα που ρήφθηκε κατά στρατιωτικού οχήματος έξω από το BMH στη Λευκωσία
118 ΠΑΚΚΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ 12.2.1957 Θύμα έκρηξης βόμβας σε μπαρ στη Λεμεσό στις 8.2.1957
119 ΧΡΙΣΤΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ 6.3.1957 Πυροβολήθηκε σε γήπεδο στη Λευκωσία
120 ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ 19.3.1957 Πυροβολήθηκε στην Αμμόχωστο
121 ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΝΤΩΝΗΣ 28.3.1957 Πυροβολήθηκε πισώπλατα στη Παφο. Απεβίωσε 4 μέρες αργότερα
122 ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΡΙΣΤΟΣ 7.10.1957 Απήχθη στις 27.9.1957 από δυο μασκοφόρους από το κρεβάτι όπου ήταν άρρωστος. Μεταφέρθηκε στην Κερύνεια και κακοποιήθηκε. Απεβίωσε 11 μέρες αργότερα
123 ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΕΥΑΓΟΡΑΣ 9.10.1957 Το πτώμα του βρέθηκε σε σπηλιά κοντά στη Λεύκα ……….
124 ΜΥΛΩΝΑΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ 9.10.1957 Το πτώμα του βρέθηκε σε σπηλιά κοντά στη Λεύκα μαζί με το πτώμα του Παπαχριστοφόρου
125 ΠΙΕΡΟΥ ΛΟΙΖΟΣ 14.10.1957 Πυροβολήθηκε στο γραφείο του στο Δάλι
126 ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ 6.11.1957 Πυροβολήθηκε κοντά στο σπίτι του στη Λευκωσία
127 ΧΡΙΣΤΟΥ ΠΑΝΑΓΗΣ 26.11.1957 (Γνωστός ως Τσάρος). Πυροβολήθηκε στην Αμμόχωστο
128 ΔΗΜΗΤΡΗ ΗΛΙΑΣ 21.1.1958 Πυροβολήθηκε από μασκοφόρο στην Αμμόχωστο
129 ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ 21.1.1958 Πυροβολήθηκε από μασκοφόρους στη πλατεία της Λύσης
130 ΚΑΔΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ 30.3.1958 Πυροβολήθηκε από δυο μασκοφόρους στη Λεμεσό
131 ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ 11.4.1958 Πυροβολήθηκε έξω από εκκλησιά στη Παφο
132 ΜΙΚΑΛΛΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΣ 6.5.1958 Πυροβολήθηκε έξω από το σπίτι του στην Πηγή
133 ΜΑΝΤΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΒΒΑ 9.5.1958 Πυροβολήθηκε στα Λύμπια
134 ΟΥΡΑΝΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 10.5.1958 Πυροβολήθηκε στο χωριό Στήλλοι
135 ΠΑΤΙΣΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ 13.5.1958 Πυροβολήθηκε έξω από το σπίτι του στη Δερύνεια
136 ΚΟΛΙΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ 16.5.1958 Πυροβολήθηκε σε ξυλουργείο στη Λεμεσό
137 ΜΕΝΟΙΚΟΣ ΣΑΒΒΑΣ 23.5.1958 Κτυπήθηκε μέχρι θανάτου στο Λευκόνοικο
138 ΓΙΑΣΟΥΜΗ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 23.5.1958 Πυροβολήθηκε έξω από το σπίτι του στη Γύψου
139 ΧΡΥΣΟΜΟΥΛΗ ΧΡΙΣΤΟΣ 25.5.1958 Κτυπήθηκε μέχρι θανάτου στο Βαρώσι
140 ΣΑΚΚΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ 25.5.1958 Πυροβολικέ στο χωριό Πέρα
141 ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ 26.5.1958 Πυροβολήθηκε έξω από το δημαρχείο στην Αμμόχωστο
142 ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 30.5.1958 Κτυπήθηκε μέχρι θανάτου στην Αχερίτου
143 ΑΥΓΟΥΣΤΗ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ 14.6.1958 Πυροβολήθηκε από δυο μασκοφόρους στον Άγιο Αμβρόσιο
144 ΙΩΑΝΝΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ 20.6.1958 Σκοτώθηκε σε καφενείο στον αγιο θεοδωρο
145 ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ ΑΝΤΩΝΗΣ 21.6.1958 Πυροβολήθηκε στον Άγιο Θεόδωρο
146 ΚΑΤΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΣ 26.6.1958 Σκοτώθηκε στη Λευκωσία
147 ΜΟΥΣΟΥΛΙΔΗΣ ΦΩΤΗΣ 27.6.1958 Πυροβολήθηκε στη λεωφ. Παλλουριώτισσας στη Λευκωσία
148 ΠΟΓΙΑΤΖΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ 2.7.1958 Πυροβολήθηκε στον Άγιο Δομέτιο
149 ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ 4.7.1958 Πυροβολήθηκε στη Ξυλοφάγου
150 ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛ ΣΤΑΥΡΟΣ 7.7.1958 Πυροβολήθηκε στο Μενοικο
151 ΠΑΝΑΓΗ ΗΛΙΑΣ 10.7.1958 Βρέθηκε νεκρός στον Άγιο Ανδρόνικο
152 ΓΡΑΒΑΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 12.7.1958 Πυροβολήθηκε στην Αγλαντζιά
153 ΧΑΤΖΗΑΧΙΛΛΗΣ ΣΤΥΛΛΗΣ 18.7.1958 Πυροβολήθηκε στο Αγριδάκι
154 ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΙΧΑΗΛ 20.7.1958 Πυροβολήθηκε στη Λευκωσία
155 ΧΑΤΖΗΡΟΥΣΟΥ ΝΙΚΟΛΑΣ 20.7.1958 Πυροβολήθηκε στη Λευκωσία
156 ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΛΑΖΑΡΟΣ 21.7.1958 Πυροβολήθηκε στο Κάρμι
157 ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ 27.7.1958 Πυροβολήθηκε στο χωριό Καννάβια
158 ΤΟΡΝΑΡΙΤΗ ΧΡΥΣΤΑΛΛΟΥ 27.7.1958 Πυροβολήθηκε στο χωριό Kαννάβια
159 ΣΙΕΛΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 6.8.1958 Πυροβολήθηκε στη Γύψου
160 ΠΑΦΙΤΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ 6.8.1958 Πυροβολήθηκε στην Αγλαντζιά
161 ΠΟΛΥΕΣΙΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 8.8.1958 Πυροβολήθηκε στο Λευκόνοικο
162 ΣΑΒΒΑ ΚΥΡΙΑΚΟΣ 8.8.1958 Πυροβολήθηκε στη Λάπηθο
163 ΘΟΥΠΟΣ ΣΑΒΒΑΣ 9.8.1958 Πυροβολήθηκε στην Τύμπου
164 ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ 10.8.1958 Πυροβολήθηκε στην Τόχνη
165 ΤΤΟΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ 17.8.1958 Πυροβολήθηκε στα Πάνω Λεύκαρα
166 ΒΑΡΝΑΒΑ ΜΑΡΙΑ 26.8.1958 Κτυπήθηκε μέχρι θανάτου στο χωριό Μηλιά
167 ΚΑΤΣΟΥΡΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ 26.8.1958 Κτυπήθηκε μέχρι θανάτου στο χωριό Μηλιά
168 ΜΑΤΣΟΥΚΑΣ ΧΡΙΣΤΟΣ 7.9.1958 Πυροβολήθηκε στη Λάνια
169 ΚΑΡΑΚΟΥΣΙΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ 10.9.1958 Πυροβολήθηκε στο Γέρι
170 ΠΑΝΔΡΟΥΡΗΣ ΜΙΧΑΗΛ 10.9.1958 Πυροβολήθηκε στο Τριμίθι
171 ΓΙΑΓΚΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗΣ 15.9.1958 Πυροβολήθηκε στην Τσακίστρα στις 13.9.1958
172 ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΣΑΒΒΑΣ 15.9.1958 Αποκεφαλίσθη στη Μεσόγη
173 ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ 15.9.1958 Αποφεφαλίσθη στη Μεσόγη
174 ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ 17.9.1958 Πυροβολήθηκε στη Λεμεσό
175 ΓΕΡΟΛΕΜΟΥ ΚΩΣΤΑΣ 19.9.1958 Πυροβολήθηκε στη Λεμεσό
176 ΓΙΑΣΟΥΜΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ 20.9.1958 Πυροβολήθηκε στο Πατρίκι
177 ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΧΡΙΣΤΟΣ 23.9.1958 Πυροβολήθηκε στη Λευκωσία
178 ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 24.9.1958 Πυροβολήθηκε στο αυτοκίνητό του στη Λευκωσία
179 ΒΙΟΛΑΡΗΣ ΞΑΝΘΟΣ 24.9.1958 Πυροβολήθηκε στον Καραβά
180 ΛΑΖΑΡΟΥ ΠΕΤΡΟΣ 26.9.1958 Πυροβολήθηκε σε κινηματογράφο στη Λευκωσία
181 ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ 27.9.1958 Πυροβολήθηκε σε κινηματογράφο στο Βαρώσι
182 ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ 1.10.1958 Πυροβολήθηκε στις 25.9.1958 στην Αμμόχωστο
183 ΚΑΡΑΪΣΚΟΣ ΜΙΧΑΗΛ 1.10.1958 Πυροβολήθηκε στη Λευκωσία στις 27.9.1958
184 ΜΙΧΑΗΛ ΣΙΑΗΛΟΣ 2.10.1958 Πυροβολήθηκε στις 28.9.1958 στην Αμμόχωστο
185 ΣΟΛΩΜΟΥ ΣΑΒΒΑΣ 2.10.1958 Πυροβολήθηκε στο Καζάφανι
186 ΣΟΦΟΚΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ 6.10.1958 Πυροβολήθηκε στη Λακατάμια
187 ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛ ΜΙΧΑΗΛ 19.10.1958 Πυροβολήθηκε στο σπίτι του στο χωριό Τρυπημένη
188 ΜΙΧΑΗΛ ΝΙΚΟΛΑΣ 19.10.1958 Πυροβολήθηκε στο σπίτι του στο χωριό Τρυπημένη
189 ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΦΑΙΔΩΝ 25.10.1958 Πυροβολήθηκε στο Παλαιχώρι
190 ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ 30.10.1958 Πυροβολήθηκε στο νοσοκομείο Λευκωσίας
191 ΘΕΟΧΑΡΙΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ 30.10.1958 Οδηγός λεωφορείου. Πυροβολήθηκε στον Ύψωνα
192 ΜΕΛΑΝΙΔΗΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ 31.10.1958 Πυροβολήθηκε στον Άγιο Γεώργιο
193 ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑΣ 1.11.1958 Πυροβολήθηκε στην Κάτω Πάφο
194 ΛΟΥΚΙΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ 9.11.1958 Δεσμοφύλακας. Πυροβολήθηκε στο χωρίο Κατωκοπιά
195 ΚΩΣΤΑ ΚΩΣΤΑΣ 10.11.1958 Πυροβολήθηκε σε γαμήλια δεξίωση στην Αγία Βαρβάρα
196 ΑΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΟΣ 29.11.58 Πυροβολήθηκε από μασκοφόρους στη Χάρτζια
197 ΚΑΣΙΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ 5.12.1958 Πυροβολήθηκε στη Γεράσα
198 ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΣ 12.12.1958 Πυροβολήθηκε στο γραφείο του στην Κυθρέα







Οι Ελληνοκύπριοι αστυνομικοί που σκοτώθηκαν από την ΕΟΚΑ την περίοδο 1955-59 είναι οι ακόλουθοι:



Α/Α ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΗΜΕΡ. ΘΑΝΑΤΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
1 ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΥΣ ΓΙΑΝΝΗΣ 22.6.1955 Σκοτώθηκε στην επίθεση κατά του αστυνομικού σταθμού Αμιάντου
2 ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ 11.8.1955 Πυροβολήθηκε έξω από νυκτερινό κέντρο στην Αμμόχωστο
3 ΠΟΥΛΛΗΣ ΗΡΟΔΟΤΟΣ 28.8.1955 Πυροβολήθηκε στη Λευκωσία
4 ΠΑΝΑΓΗ ΝΙΚΟΛΑΣ 5.10.1955 Τραυματίστηκε σε ανταλλαγή πυροβολισμών στις 4.10.1955 και απεβίωσε στις 5.10.1955 στην Αμμόχωστο
5 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 5.12.1955 Πυροβολήθηκε σε ενέδρα στο Τρόοδος
6 ΜΟΡΦΙΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 8.3.1956 Σκοτώθηκε μετά από έκρηξη χειροβομβίδας στη Πάφο
7 ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΘΑΝΑΣΗΣ 7.4.1956 Τραυματίστηκε στις 30.3.1956 στη Λευκωσία και απεβίωσε στις 7.4.1956
8 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ 15.4.1956 Πυροβολήθηκε στην κλινική Παρασκευαΐδη στη Λευκωσία
9 ΖΑΝΕΤΤΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ 15.4.1956 Πυροβολήθηκε και απεβίωσε αργότερα στο νοσοκομείο Λάρνακας
10 ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΤΑΣΟΣ 5.11.1956 Πυροβολήθηκε σε καφενείο στην Αμμόχωστο
11 ΗΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ JACK 21.12.1956 Πυροβολήθηκε στην οδό Λήδρας στη Λευκωσία
12 ΚΑΖΑΝΑΣ ΣΤΕΛΙΟΣ 6.8.1958 Πυροβολήθηκε στη Μύρτου
13 ΜΙΧΑΗΛ ΙΑΚΩΒΟΣ 29.10.1958 Πυροβολήθηκε στην Αργάκα
14 ΜΙΧΑΗΛΕΡΟΣ ΘΕΟΔΟΣΗΣ 9.11.1958 Πυροβολήθηκε σε εστιατόριο στην Αμμόχωστο

Anef_Oriwn είπε...

@ Kyriakos Eshie3i3i,

Κάποιοι έχουν τη θέση ότι η ΕΟΚΑ σκότωσε/εκτέλεσε πιο πολλούς ελληνοκύπριους παρά εγγλέζους (στρατιωτικούς και μη) και φαίνεται πως τελικά είναι βάσιμο αυτό. (Αν στον κατάλογο περιλάβουμε και τους τουρκοκύπριους οι κύπριοι που σκοτώθηκαν από την ΕΟΚΑ είναι ακόμα πιο πολλοί).

Όμως, αγαπητέ Kyriakos, ένας τέτοιος κατάλογος έχει ιστορική αξία και μετατρέπεται ιστορικό τεκμήριο αν σ’ αυτόν δίνονται λεπτομέρειες για τις εκτελέσεις (ο τρόπος εκτέλεσης και οι λόγοι).

Ο κατάλογος θα αποκτήσει ιστορική σημασία, είτε για τη μια είτε για την άλλη πλευρά (δηλ. να αποδεικνύει την προδοσία ή το αβάσιμο της προδοσίας του εκτελεσθέντος) όταν δίνονται και στοιχεία για τα γεγονότα (όπως έγινε και με το βιβλίο του Πουμπουρή). Όμως για να γίνουν αυτά χρειάζεται ερεύνα αλλά και αναφορά σε πρωτογενείς πήγες όπως τα αρχεία της ΕΟΚΑ, τα οποία κάποιοι τα κρατούν ερμητικά κλειστά. (Από τα ονόματα που αναφέρονται στον κατάλογο έχουν ακούσει για δύο περιπτώσεις που λέγεται ότι οι εκτελέσεις των ανθρώπων εκείνων έγιναν για προσωπικούς λόγους ή για λόγους τιμής, όπως κάποιοι αποκαλούν αυτούς τους λόγους).

Πέραν τούτου η έρευνα γι’ αυτά τα ζητήματα πρέπει να είναι αδιάκοπη και συνεχής και το μαχαίρι να μπαίνει βαθιά στο κόκκαλο. Στην εκδήλωση που έγινε τη Δευτέρα στο Τσιακκιλερό για τους δολοφονηθέντες Αριστερούς ο σχετικός κατάλογος ήταν μακρύτερος τώρα. Νέα ονόματα είχαν προστεθεί, άγνωστα σε μένα αλλά σίγουρα ο καθένας έχει τη δικιά του ιστορία. Και έπεται συνεχεία ...

Anef_Oriwn
Πέμπτη 29/05/2008 – 5:02 μ.μ.

stelios papalangi είπε...

γι αυτό το θέμα απλά έχω να πω τα εξής. το πρόβλημα είναι ακριβώς το δίπτυχο του καλού-κακού , ήρωα-προδότη , κλπ κλπ που μας έχουν καρφώσει στο κεφάλι.

γι αυτό και ουρλιάζουν οι σύνδεσμοι αγωνιστών (αλήθεια γιατί υπάρχουν αυτοί οι σύνδεσμοι ; ) ακόμα και όταν η κριτική δεν είναι ιδιαίτερα επιθετική. από τη στιγμή που κάτι έχει αγιοποιηθεί, έστω και το πιο μικρό ψεγάδι, θεωρείται έλλειψη σεβασμού προς ολόκληρο τον αγώνα, όσους θυσιάστηκαν κλπ κλπ.

Η γνώμη η δική μου είναι ότι η εοκα, ακολούθησε μια πορεία την οποία ακολουθουν λίγο ή πολύ όλα τα κινήματα αυτού του τύπου είτε υπήρξαν δεξιά είτε αριστερά.

βεβαίως σε τέτοιους αγώνες υπάρχουν ρομαντικοί οι οποίοι θυσιάζονται. και βεβαίως υπάρζουν και τυχοδιώκτες. και βεβαίως υπάρχουν και ρομαντικοί που μεταλλάσονται στη πορεία σε τυχοδιώκτες. κανείς δεν ξέρει πραγματικά για πιο λόγο κάποιος αποφασίζει να μπει σε ένα τέτοιο αγώνα.

έτσι, η εοκα δεν μπόρεσε να αποφύγει εκτελέσεις αμάχων και αθώων. και βέβαια δεν είναι ανάγκη όλες οι εκτελέσεις να ήταν ιδεολογικές. σε τέτοιες συνθήκες μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί η ιδεολογική διαφορά για να καλύψει μια δολοφονία η οποία γίνεται για καθαρά προσωπικούς λόγους.


αυτές οι οργανώσεις αναπτύσουν μια δική τους δυναμική. και οι κόντρες μπορούν να υπάρξουν και μέσα στην οργάνωση την ίδια - όπως και υπήρξαν.
το γιαννάκη στεφανίδη (τομεάρχης αν δεν απατόμαι) δεν το εφάαν οι ίδιοι ; (ή μαλλον ο γιορκάτζης)
και άμαν λόγω συγγένειας δεν εκτελούσαν ένα αριστερό εμπόρεν να τους καρφώσουν τζαι οι ίδιοι σοτυς εγγλέζους....


τούτα είναι φυσιολογική πορεία τέτοιων οργανώσεων.

όπως είναι φυσικό μετά την νίκη ή "νίκη" να ξεκινήσουν να φαγώνουνται μεταξύ τους για την εξουσία. αυτό ήταν και κατά τη γνώμη η κόντρα μεταξύ μακάριου και εοκα β (που είναι εντελώς άσχετη με τη φτιαγμέμη κόντρα μεταξύ ακελ και δυση) - μια κόντρα μεταξύ των πρώην μελλόν της εοκα μεταξύ τους.


και δεν καταλαβαίνω γιατί σε αυτή τη διαδικασία την οποία κατά τη γνώμη μου ακολούθησαν μια σειρά από κινήματα, να εξαίρείται η εοκα ;

δεν βλέπουμε παρόμοιες εξελίξεις στην επανάσταση του 21 ;

και σε αυτό δεν εξαίρώ ούτε για παράδειγμα το ΕΑΜ. δεν βρίσκω ότι η διαφόρα βρίσκεται στην ιδεολογία.

γι τη βια στην αμφύλιες διαμάχες έγραψε αρκετά ο καλύβας (πολιτικός επστήμονας στο yale): στο βιβλίο του The Logic of Violence in Civil War... με τη διαφορά ότι αυτός απομυθοποιεί μεταξύ άλλων και το ΕΑΜ....

Μιχάλης είπε...

Όντως η ΕΟΚΑ εκτέλεσε περισσότερους ε/κύπριους παρά βρετανούς.
Και το τραγικό στην περίπτωση είναι ότι οι περισσότεροι δολοφονήθηκαν (δεν χρησιμοποιώ τη λέξη εκτελέστηκαν) είτε με βάση κάποιες υποψίες, είτε για προσωπικούς είτε για ιδεολογικούς λόγους. Όλοι όμως με το ίδιο χαρακτηριστικό, κατηγορήθηκαν για προδοσία.

Θεωρώ ότι η ανάλυση του Στέλιου έχει βάση. Παρόμοια φαινόμενα πέρασαν όλα τα κινήματα αυτού του είδους.
Υπάρχουν ωστόσο κάποιες διαφορές που πρέπει να τις λάβουμε υπόψη. Μελετώντας τον τρόπο δράσης πολλών που αγωνίστηκαν τότε, ιδιαίτερα του Γρίβα, έχει μεγάλη σημασία να λάβουμε υπόψη ότι δεν λογάριαζε την ανθρώπινη ζωή.
Γι αυτόν ένας άνθρωπος δεν ήταν τίποτε. Και αυτό φαίνεται και μέσα από τα γραπτά του αλλά και από τον τρόπο που ενεργούσε.

Από την άλλη όμως δεν σημαίνει ότι επειδή είχαμε παρόμοια φαινόμενα και σε άλλες χώρες ότι πρέπει να αφήνουμε αυτές τις νοοτροπίες να περνούν απαρατήρητες.
Τα εγκλήματα ανθρώπων της ΕΟΚΑ πρέπει να αποκαλυφτούν και να στιγματιστούν αν θέλουμε να συμφιλιωθούμε με τις αλήθειες και να κατανοήσουμε πλήρως την ιστορία μας.

Lexi_penitas είπε...

Έχω την εντύπωση ότι οι σύνδεσμοι αγωνιστών ιδρύθηκαν αρχικά για να προωθήσουν την αξίωση όσων έλαβαν μέρος στον αγώνα να αναγνωρίζονται σαν οι "ελευθερωτές" του τόπου από τον αποικιακό ζυγό. Τους προσέδιδαν μια αίγλη που τους ανέβαζε μια κατηγορία πάνω από τον υπόλοιπο λαό.

Ταυτόχρονα λειτούργησαν και σαν οργανώσεις προώθησης των μελών τους στα διάφορα καίρια πόστα της νεοσύστατης δημοκρατίας. Αυτό μας άφησε και την κληρονομιά της ημετεροκρατίας και της κουμπαροκρατίας που θα μας ταλανίζει για ακόμα πολλά χρόνια. Τότε δεν υπήρχε ανάγκη διαφύλαξης της φήμης και του καλού ονόματος της ΕΟΚΑ επειδή τζείνοι παπάες τζείνοι τατάες.

Στη πρόσφατες δεκαετίες και αφού το κατεστημένο μετεξελίχτηκε, οι σύνδεσμοι παίζουν το ρόλο του προστάτη του μύθου που καλλιεργήθηκε γύρω από την ΕΟΚΑ από οποιαδήποτε αμφισβήτηση, διεκδικώντας για τον εαυτό τους και μόνο το προνόμιο να έχουν άποψη για τα γεγονότα της περιόδου 55-59.

Ο ρόλος του Τάσσου στα γεγονότα αλλά και μετέπειτα αλλά και οι απόψεις του επί του συγκεκριμένου μέχρι και σήμερα ήταν αρκετά για να μην τον βγάλει το ΑΚΕΛ στην εξουσία. Αυτή θα είναι ίσως η πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία του κόμματος της Αριστεράς.

Μιχάλης είπε...

@ Lexi_penitas

Οι σύνδεσμοι αγωνιστών, κατά την άποψη μου, πάντα είχαν ρόλο να διαδραματίσου, ρόλο πολιτικό. Εκτός από το βόλεμα σε θέσεις, έπρεπε να διαχειριστούν και το θάνατο των συναγωνιστών τους για να μπορούν να τον ανταλλάξουν στη συνέχεια με παρεμβάσεις στην κοινωνία και κυρίως σε θέματα εκπαίδευσης και ιστορίας.

Θεωρούν ότι είναι η ασπίδα της ελληνικότητας στην Κύπρο αλλά στην ουσία εκείνο που κάνουν μέσο των διάφορων συνδέσμων, ΣΙΜΑΕ και άλλα παρόμοια ιδρύματα είναι να ελέγχουν την κατάσταση.
Είναι το αντίστοιχο της ΤΜΤ στα κατεχόμενα.

Για τον Τάσσο, ναι, πιστεύω ότι η ιστορία αυτή θα αποτελέσει μια μελανή σελίδα στην ιστορία του ΑΚΕΛ και του Λαϊκού Κινήματος. Μελανή σελίδα διότι αυτός ο άνθρωπος μας πήρε 30 χρόνια πίσω.

Ανώνυμος είπε...

εχω στοιχεία για τον τροπο που δολοφονηθηκαν οι Πουλλης και Δημοσθενης στην Παναγια....

Ανώνυμος είπε...

iparxi kai i alli opsi tu nomismatos. giati to akel den simetixe ston agona ? ti simfertonta exipiretuse ?

pos ginete ena epanastatiko komma opos apokalite na meni ametoxo stin epanastasi tu kipriaku lau gia apotinaxi tu kataktiti ?

aristeroi kai anti-imperialistes mono sta logia ?

Μιχάλης είπε...

Ανώνυμος 7/10/2008 4:23 μμ

Δεν ξέρω αν είσαι ο ίδιος με τον επόμενο ανώνυμο.

Θα ήταν ενδιαφέρον να παραθέσεις αυτά τα στοιχεία αφού πρώτα μας πεις ποιοι ήταν αυτοί οι Πουλλής και Δημοσθένους από την Παναγιά.

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος

Εκ πρώτης όψεως η παρατηρήσεις σου είναι ορθές.
Είναι όμως ορθές στην θεωρία και εξηγούμαι:

Πρώτα πρώτα είχε αποκλειστεί από τους ίδιους τους διοργανωτές του αγώνα.

Για να συμμετέχει κάποιος σε ένα αγώνα θα πρέπει να λάβει μέρος στις διεργασίες, ώστε να γνωρίζει σκοπούς και στόχους. Αυτό δεν έγινε.

Αποτέλεσμα ήταν την 1η Απριλίου, μαζί με όλο το λαό που απορούσε τι ήταν εκείνες οι εκρήξεις που ακούστηκαν, ήταν και το ΑΚΕΛ.

Ωστόσο δεν πρέπει να παραθεωρούμε ότι παρά την εναντίωση του ΑΚΕΛ στον ένοπλο αγώνα, στήριξε πολιτικά την ΕΟΚΑ.

πρωην ακελιστης είπε...

ολους αυτους εσεις τους δολοφονησετε με εντολη των αφεντων σας των εγγλεζων,ο σκοπος φανερος.να πληξετε την εοκα και να παραμεινει η κυπρος υπο αγγλικη κατοχη.σημερα ο δηθεν κομμουνιστης χριστοφκιαςξεπουλα τα πετρελαια με σε αγγλους και αμερικανους και εχει διακοψει τις σχεσεις μας με την ρωσσια.αποδειξη για αυτο οτι περιγραφεις εβραιομασωνε μιχαλη γνωστε υπηρετη των αμερικανων τις δολοφονιες ωσαν να βρισκοταν καποιος κομμουνιστης μπροστα και να συμμετειχε!

Λευτέρης είπε...

Μήπως γνωρίζει κανείς πότε και γιατί σκοτώθηκε ο δημοσιογράφος Γεώργιος Στρέιτ από την ΕΟΚΑ;

Μιχάλης είπε...

Φίλε μου προσωπκά δεν γνωρίζω.

Ανώνυμος είπε...

Its liκe you leаrn my thoughts! You seem to understand a lot аpproхimatelу this,
such aѕ you wrote the ebook in іt or sоmethіng.
I think thаt уou could do wіth some percent tо fοrce
the messagе houѕe a bit, but instead of thаt, thiѕ іs fаntaѕtіc blοg.
A fantаѕtic read. І'll definitely be back.

My blog ... iphone repair kl

Ανώνυμος είπε...

εγω ειμαι δισεγγονη του παναγιωτη στυλιανου απο την αχεριτου και δεν μπορειτε να φανταστητε πως ενιωθα οταν η γιαγια μ( γυναικα) του παναγιωτη μου διηγηθηκε το τι βασανα εκανα σε εκεινη κ τον παππου μ.και μην λενε μερικοι οτι δεν το εκανε η εοκα γιατι ειδαν τα προσωπα τους....