Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Η ΑΜΕΤΡΟΕΠΕΙΑ ΤΩΝ Ε/ΚΥΠΡΙΩΝ ΚΑΙ Ο ΣΕΝΕΡ ΕΛΤΖΙΛ




Ακόμα ένα χαστούκι εισέπραξε – ηχηρότατο αυτή τη φορά – η αμετροέπεια που χαρακτηρίζει κάποιους στην Κύπρο.

Ανέκαθεν πολλοί από εμάς δεν μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε ότι ακόμα και σε μια κοινωνική ομάδα ή σε μια εθνική ομάδα ή μια πολιτεία κ.ο.κ.  δεν υπάρχουν ομοιόμορφες ή πανομοιότυπες απόψεις.

Έτσι, ακόμα και αυτή τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές η πλειοψηφία των κυπρίων εξακολουθούν να αναλύουν πράγματα και καταστάσεις με μια μονομέρια, με τσουβάλιασμα και με απολυτότητα.
Π.χ.: Όλοι οι Έλληνες είναι καλοί, όλοι οι Τούρκοι είναι κακοί.

Μας αρκεί η εθνική ή πολιτική καταγωγή κάποιου για να τον κρίνουμε απόλυτα και αυστηρά αλλά και να του αποδώσουμε και προθέσεις που μπορεί να μην έχει.

Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος θα αναφερθώ σε ένα γνωστό όνομα, Σενέρ Ελτζίλ.

Με τον άνθρωπο αυτό δεν έχω προσωπικές σχέσεις. Θυμούμαι όταν πήγα για ένα ρεπορτάζ στα κατεχόμενα το 2003/4, τότε με τις μεγάλες κινητοποιήσεις, βρέθηκα στην Ακαδημία των Δασκάλων που πραγματοποιούσαν απεργία διαμαρτυρόμενοι για τον διορισμό της κόρης του Έρογλου ως διευθύντριας.
Εκεί μίλησα με κάποιον εκπρόσωπο τους που μου είπε ότι ονομαζόταν Σενέρ Ελτζίλ. Ομολογώ ότι μου έκαναν εντύπωση οι δηλώσεις του.
Αυτές οι δηλώσεις μου στοίχησαν λίγες μέρες αργότερα την ολιγόωρη σύλληψη και την ανάκριση μου από τις κατοχικές αρχές. Ήταν τότε που ανακάλυψα ότι παρακολουθούσαν την κάθε κίνηση μου…
Και σπεύδω να τονίσω ότι αυτό δεν συμβαίνει μόνο με μένα.

Αργότερα συνομίλησα με τον Σενέρ αρκετές φορές από το ραδιόφωνο.

Ομολογώ ότι ο Σενέρ Ελτζίλ μου δημιούργησε πολύ θετική εντύπωση και ένιωσα ότι με αυτό τον άνθρωπο και ότι αυτός εκφράζει μας ενώνουν πολύ περισσότερα απ’ όσα μπορεί – ενδεχόμενα – να μας χωρίζουν. Επαναλαμβάνω ότι δεν έχω προσωπική σχέση και επαφή μαζί του γι’ αυτό και δεν μπορώ να ξέρω επακριβώς και συνολικά τις απόψεις του.

ΧΘΕΣ ΤΟΝ ΕΒΡΙΖΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΝ ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΝ

Σήμερα αυτός ο άνθρωπος είναι η ψυχή όσων συμβαίνουν στα κατεχόμενα.
Όλα τα Μέσα Ενημέρωσης επικαλούνται τις δηλώσεις του, προβάλλουν τις δραστηριότητες τους, τον αναζητούν για δηλώσεις για όσα συμβαίνουν στα κατεχόμενα.
Με άλλα λόγια στην Ε/κυπριακή πλευρά μετατρέπεται σιγά σιγά σε ένα είδος συμβόλου. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι δημοσιογράφοι και αναλυτές άρχισαν να μιλούν για τον Σενέρ και να τον παρουσιάζουν ως τον άνθρωπο που έχει το θάρρος να παίζει τη ζωή του κορώνα γράμματα.
Τον επικαλούνται ελληνοκύπριοι πολιτικοί για να καταδείξουν ότι στα κατεχόμενα υπάρχει κατοχή από την Τουρκία, ότι τα κατεχόμενα ελέγχονται πλήρως και εξαρτώνται από την Άγκυρα.

Ανακάλυψαν ξαφνικά ότι υπάρχουν αρκετοί Σενέρ στα κατεχόμενα και ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτές τις απόψεις.

Μόνο που κάποιοι «ξέχασαν» ότι το 2009 ο Σενέρ Ελτζίλ ήταν ο κακός Τούρκος που προσπαθούσε να πλήξει την Κυπριακή Δημοκρατία διεκδικώντας μια θέση στον «Οργανισμό Συντεχνιών Ευρωπαίων Εκπαιδευτικών» (ETUCE).

Δέχθηκε την έντονη επίθεση των ηγεσιών της ΠΟΕΔ, της ΟΕΛΜΕΚ και της ΟΛΤΕΚ για την υποψηφιότητα που έθεσε.
Όσοι έχουν μνήμη θυμούνται τις επιθέσεις που δέχθηκε, τι έγραφαν οι εφημερίδες, ότι ένας Τούρκος ταπείνωσε την Κυπριακή Δημοκρατία, ότι ηττηθήκαμε με την εκλογή ενός Τούρκου!

Τότε ο Σενέρ ήταν Τούρκος, σήμερα είναι Τουρκοκύπριος.
Τότε ήταν εκπρόσωπος του «κράτους» των κατεχομένων, ανεξάρτητα αν ο άνθρωπος δήλωνε ανέκαθεν ότι εκπροσωπεί την Κυπριακή Δημοκρατία και όχι τα κατεχόμενα αφού η οργάνωση του είναι εγγεγραμμένη και αναγνωρισμένη από την Κυπριακή Δημοκρατία από το 1968.

Σήμερα είναι ο Σενέρ Ελτζίλ, ο… καλός συμπατριώτης μας που μάχεται εναντίον της κατοχής…!!!

ΟΙ Ε/ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Διερωτώμαι, πού είναι σήμερα οι ηγεσίες αυτών των οργανώσεων;
Ποια είναι η θέση τους έναντι των όσων συμβαίνουν;
Ποια είναι η στάση τους έναντι του Σενέρ Ερτζίλ;
Ξεκαθαρίζω ότι μιλώ για τις ηγεσίες αλλά και κάποιες οργανώσεις μέλη των συντεχνιών και όχι για όλους τους εκπαιδευτικούς και όλες τις οργανώσεις οι οποίες διαφοροποιούνται στο θέμα αυτό.

Ας αποτολμήσουμε μόνο μια σύγκριση μεταξύ της οργάνωσης των Τ/κυπρίων δασκάλων και των δικών μας εκπαιδευτικών οργανώσεων.
Ποια είναι η συνεισφορά τους στο κυπριακό πέρα από κάποιες καλουπωμένες θέσεις που είναι εντελώς αντιπαραγωγικές;
Σε τι έχουν αλλάξει οι θέσεις τους, σε ποιο βαθμό έχουν εκσυγχρονιστεί όταν παραμένουν ακόμα προσκολλημένες σε ένα κακώς νοούμενο εθνικό συμφέρον;
Γιατί ακόμα και σήμερα μετά την έντονη δράση της ΚΤΟS οι ηγεσίες των Ε/κυπριακών οργανώσεων εξακολουθούν να τηρούν σιγή ιχθύος;
Γιατί αρνούνται ακόμα κάθε επαφή με την Τ/κυπριακή οργάνωση αλλά και την ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ Ε/κυπρίων και Τ/κυπρίων μαθητών;

20 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γιατί οι επίσημοι δάσκαλοι και καθηγητές, και σχεδόν το σύνολο των δικών μας συντεχνιακών, δεξιών και αριστερών ασχολούνται μόνο με το μικρό τους συμφέρον, νοιάζονται να στηρίξουν την ευρύτερη πολιτική παράταξη που εκπροσωπούν, και τελειώνουν μετρώντας κάθε σεντ που μπαίνει στην πούγκαν τους.

Με άλλα λόγια είναι εκφράσεις της χειρότερης μορφής συντηρητισμού.

Τον Σενέρ Ελτσίλ τον γνώρισα ελάχιστα το 2004, όταν είχαμε κάμει μια επιτροπή με στόχο να περάσει η ολυμπιακή σημαία και στον βορρά (ναι, καλά, επί Τάσσου!). Διαφωνώ ιδεολογικά μαζί του, αλλά ο άνθρωπος ξεχωρίζει για δυο πράγματα: πρώτον, είναι ξεκάθαρος όσον αφορά την θέληση του για λύση, και δεύτερον έχει αρχίδια.

Ανώνυμος είπε...

οχι στην επανενωση της κυπρου

νεος είπε...

Η σύγκριση Ε/Κ και Τ/Κ εκπαιδευτικών συνδικάτων μόνο θλίψη και απογοήτευση μπορεί να μας φέρνει.

Τη στιγμή που στην άλλη πλευρά οι Τ/Κ εκπαιδευτικοί αποτελούν το προοδευτικότερο κομμάτι της κοινωνίας, στη δική μας πλευρά, μεγάλο μέρος των εκπαιδευτικών αποτελούν την εμπροσθοφυλακή της συντήρησης!

Για το 63ο αγαπητέ Στροβολιώτη υπήρξε (και υπάρχει) διαφοροποίηση μεταξύ των παρατάξεων όπως και στα θέματα της μεταρρύθμισης.

Δεν ήξερα φίλε Μιχάλη ότι ο σύντροφος ο Σενέρ ήταν η "πέτρα του σκανδάλου" στο επίμαχο θέμα της κυπριακής εκπροσώπησης στο πανευρωπαϊκό συμβούλιο. Είναι πραγματικά χρήσιμη και ουσιαστική η αποκάλυψη που κάμνεις και όντως αποδεικνύει την πολιτική στραβωμάρα μας.

Μιχάλης είπε...

@ strovoliotis

Αγαπητέ μου φίλε η ισοπέδωση των πάντων φρονώ ότι δεν βοηθά.
Το να εξισώνεις δεξιούς και αριστερούς εκπαιδευτικούς δεν είναι καθόλου σωστό.
Όπως και να το κάνουμε η Προοδευτική και άλλοι εκπαιδευτικοί κάνουν ενέργειες.
Άλλωστε εγώ μίλησα για τις ηγεσίες των εκπαιδευτικών οργανώσεων.

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος

Λες «οχι στην επανενωση της κυπρου».

Τι θέλεις να σου απαντήσω;

Μιχάλης είπε...

@ νεος ελληνοκυπριος

Ακριβώς φίλε, μόνο θλίψη προκαλεί η σύγκριση των εκπαιδευτικών οργανώσεων στις δύο κοινότητες.

Δεν μπορώ να ξεχάσω ότι οι τουρκοκύπριοι εκπαιδευτικοί πρωτοστάτησαν στην αλλαγή των βιβλίων ιστορίας στα κατεχόμενα ενώ οι δικοί μας πρωτοστάτησαν στη μη αλλαγή τους!

Ναι, ο Ελτζίλ ήταν η πέτρα του σκανδάλου τότε…
Τώρα…

Ανώνυμος είπε...

Μιχάλη συμφωνώ, Τι λέει ο Παπακωνσταντίνου στο τραγούδι σφαιντόνα; μ' αποκοίμιζαν δασκάλοι στα θρανία. Με όποιον δάσκαλο κάτσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις. Και όταν λέω δασκάλους το επεκτείνω σε πολιτικούς, δημοσιογράφους καναλάρχες κ.λ.π. σολιάτης

Ανώνυμος είπε...

Αισοπος: Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ως γνήσιος αστος πολιτικός, είπε σε τηλεοπτική συζήτηση με τον Κατσουρίδη, πως οι τουρκοκύπριοι (δημόσιοι υπάλληλοι) πληρώνονται καλύτερα από τους δημόδιους υπαλλήλους της Τουρκίας, και ούτε λίγο ούτε πολύ δεν ντρέπονται και ζητούν κι άλλα. Γι' αυτό πρέπει να αλλάξουν τις κακές τους νοοτροποίες πριν την λύση του κυπριακού διότι διαφορετικά θα αδιάσουντα ταμεία και ουσιαστικά δεν θα επιβιώσει η ομοσπονδία. Ετσι βλέπει τις κινητοποιήσεις των τουρκοκυπρίων ο μέγας πολιτικός και γνώστης των πάντων και συμβουλάτορας επ όλων των θεμάτων.ι

Ανώνυμος είπε...

έΧω να κάνω μιαν εισήσηση όχι ακριβώς για το θέμα της ανάρτησης, αλλά νομίζω πρέπει κάπωου να γίνει. Εισηγούμαι λοιπόν την μέρα που οι τουρκοκύπριοι στις 2 του Μάρτη θα κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, να οργανώσουμε και εμείς απο τα κάτω από το λαό για ευνοΪτους λόγους συγκέντρωση συμπαράστασης, με την επιδίωξη να είναι όσο γίνεται πιο μαζική. Νομίζω πως αν υπάρχει θέληση υπάρχουν και οι τρόποι. Σολιάτης.

buhda είπε...

Ηδη στις 2 του Μαρτη, η πλατφορμα εκπαιδευτικών ε/κ και τ/κ οργανώνει συγκέντρωση αλληλεγγύης στο οδόφραγμα της οδού λήδρας. Νομίζω το απόγευμα, στις 4.30.

Γνωρίζω τον Σενέρ πολύ καλά όπως και πολλόυς άλλους τ/κ εκπαιδευτικούς και όχι μόνο. Χρόνια τωρα αγωνιζόμαστε για τον ίδιο στόχο. Ως εκπαιδευτικός είμαι περήφανος που σε διεθνή βήματα με εκπροσωπεί ο Σενερ.

Ανώνυμος είπε...

Είναι φανερόν ότι η διαδικασία εκλογής `ηγέτη` των Τ/κ στα κατεχόμενα είναι γεμάτη με αμφιβολίες. Αφού καταπλικτική πλειοψηφία των κατεχομένων αποτελείται από τους εποίκους είναι εντελώς παράλογος να δεχτούμε το αποτέλεσμα των ψευδοεκλογών στα κατεχόμενα και να συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις με λεγόμενο τ/κ ηγέτη από πάνω αποτελέσματος αυτών των εκλογών.

Ο Σενέρ Ελτζίν μπορεί να έρθει ωα εγκαταστήσει εδώ, στις ελεύθερες περιοχές και μπορεί να βάλει υποψηφιότητα του για τη θέση αντιπροέδρου της Δημοκρατίας για την οποία έχει δικαίωμα να βάλει ένα μέλος της Τ/κ κοινότητας με βάση το σύνταγμα 60...

Μετά πρέπει να πραγματοποιηθεί ξεχωριστές εκλογές για τους Τ/κ στα κατεχόμενα και τελικά ο Σενέρ Ελτζίν ή κάποιος που έχει παρόμοιες σκέψεις πρόκειται για το κυπριακό μπορεί να εκλεκτεί σε θέση αυτήν.

Όλη αυτή η διαδικασία σίγουρα πρέπει να πραγματοποιηθεί υπό την πληρή αιγίδα των Κυπριακών δυνάμεων ασφαλείας.

Με αυτόν τον τρόπο να ακυρώσουμε την νομιμοποίηση της λεγόμενης Τουρκοκυπριακής ηγεσίας των κατεχομένων.

μετά να δούμε τι θα γίνει;

Τούτο να είναι σχέδειο Β. Το γνώστο σχέδειο Β να είναι σχέδειο Γ σε τουτήν την κατάστασην.

:)

Ανώνυμος είπε...

διόρθωση: οι ξεχωριστές εκλογές να πραγματοποιηθούν στις ελεύθερες περιοχές εννοούσα. :)

Ανώνυμος είπε...

Νέος σχηματισμός της κυβερνήσεως να είναι το εξής:

Νιάζι Κιζίλκουρέκ: Υπουργός Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος

Νιεσέ Γιασίν: Υποργός Συγκοινωνιών και Έργων (δεν νομίζω έχει κάτι παρακάτω από μορκουλλή)

Σενέρ Λεβέντ: Υπουργός Εξωτερικών

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο ρε ανόνιμε πως ται εν το σκεφτήκαμεν τόσον τζαιρόν εν καλή η εισήγηση σου θα την προωθήσουμεν. Μάλιστα θα εισηγηθώ να είσαι κυβερνητικός εκπρόσωπος

Anef_Oriwn είπε...

Ανώνυμε,
Με την εισήγηση για «... ξεχωριστές εκλογές [για τους τουρκοκύπριους] … στις ελεύθερες περιοχές …»,
ΜΠΡΑΒΟ!
Ανακάλυψες την ταshινόπιτταν!!!
Κάποτε όταν η ΤΜΤ κυνηγούσε τον Ντερβίς Καβάζογλου για να τον σκοτώσει κι αυτός κρυβόταν στις ελεύθερες περιοχές [όμως μόνο σε σπίτια ΑΚΕΛικών], η Ουρανία Κοκκίνου τον ρώτησε αφού είναι τόσο καλός γιατί δεν βαφτίζεται και να γίνει έλληνας [Βλέπεις μόνο οι έλληνες, χριστιανοί κι ορθόδοξοι – όπως ας πούμεν ο γνωστός Χατζιηλιασής - είναι καλοί!] ...
Κι αυτός της απάντησε: «Και τι θα γίνει αν βαφτιστώ; Θα αποκτήσετε ακόμα έναν Αλέκο [ήταν το ψευδώνυμο του] ή έναν Αντρέα. Όμως η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα χάσει για πάντα ένα δικό της άνθρωπο που θα παλεύει για την Κύπρο»! Κι ΕΣΥ σαν την Κοκκίνου συμπεριφέρεσαι ρε Ανώνυμε!

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος 2/13/2011 9:17 μμ

Δυστυχώς ο Αβέρωφ έχει ξεφύγει από καιρό.
Διερωτώμαι πραγματικά αν όλα πρέπει να θυσιάζονται στο βωμό των εκλογών.

Μιχάλης είπε...

@ Σολιάτης

Απάντησε ο buhda :-)

Μιχάλης είπε...

@ buhda

Μακάρι να ένιωθαν έτσι και οι περισσότεροι συνάδελφοι σου.

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος 2/14/2011 11:12 μμ

Έχει δίκαιο στην επισήμανση του ο Άνευ.

Με αυτό που εισηγείσαι δεν θα ακυρωθεί η ηγεσία των Τ/κυπρίων αλλά οι ίδιοι οι Τ/κύπριοι.

Ανώνυμος είπε...

Εντάξει λοιπόν, ο καθένας από εμάς να κάνει ότι μπορεί για να γίνει ΄΄οσο πιο μαζική γίνεται η εκδήλωση συμπαράστασης στις 2 Μάρτη της πλατφόρμας ελληνοκυπρίων/τουρκοκυπρίων. Σολιάτης