Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Η πώληση Ε/κυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα



Δεν μπορούμε πλέον να αφήνουμε να περνά απαρατήρητο το θέμα της πώλησης Ε/κυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα.
Είτε αυτή γίνεται με ατομικούς διακανονισμούς, είτε μέσο της «επιτροπής αποζημιώσεων» είτε άλλως πως.

Πρέπει να τονίσουμε ότι η διαχρονική πολιτική των κυβερνώντων από το 1974 και μετά περιορίστηκε στην ανακούφιση των εκτοπισμένων με την παραχώρηση οικιών, οικοπέδων και τίτλων ιδιοκτησίας.
Σίγουρα αυτά τα μέτρα βοήθησαν τους εκτοπισμένους να ανακάμψουν γρήγορα και να αντεπεξέλθουν των δυσκολιών, παρόλο που κι εδώ υπήρξαν αδικίες.

Τώρα, σε περίοδο οικονομικής κρίσης φαίνεται ακόμα πιο έντονα η αδικία έναντι εκείνων των εκτοπισμένων που έχουν περιουσία στα κατεχόμενα.
Συγκρινόμενοι με εκείνους τους μη εκτοπισμένους που έχουν περιουσία στις ελεύθερες περιοχές (δεν αναφερόμαστε σ’ αυτούς που δεν έχουν), οι εκτοπισμένοι βρίσκονται σε πολύ δυσμενέστερη κατάσταση.
Ο μη εκτοπισμένος μπορεί να αξιοποιήσει, να πωλήσει, να ενοικιάσει ή να υποθηκεύσει την περιουσία του προκειμένου να εξυπηρετήσεις κάποιες ανάγκες του. Ιδιαίτερα, επαναλαμβάνουμε, τώρα που υπάρχει και οικονομική κρίση.
Ο εκτοπισμένος δεν έχει αυτή την ευχέρεια.

Γι’ αυτό και αρκετοί αναγκάζονται να βρουν λύση προσφεύγοντας στην «επιτροπή» των κατεχομένων. Προσφεύγουν σ’ αυτήν προκειμένου να ανασάνουν οικονομικά και να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες τους (εξόφληση χρεών, σπουδές των παιδιών τους κ.λ.π.).
Και αυτό γίνεται με όλες τις αρνητικές συνέπειες για τόσο για τους ίδιους όσο και για την Κύπρο και το Κυπριακό γενικότερα.

Διότι κακά τα ψέματα, αυτές οι διευθετήσεις θα διαδραματίσουν το ρόλο τους σε μια λύση του Κυπριακού, όταν θα γίνονται οι συμφωνίες για το περιουσιακό.
Οι σημερινές ε/κυπριακές περιουσίες που πωλούνται, θα καταλογίζονται πλέον ως περιουσία των Τ/κυπρίων.

Είναι με χαρά και ικανοποίηση που ακούσαμε την πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κουκουμά να δηλώνει ότι το θέμα αυτό απασχολεί την Επιτροπή.

Θεωρώ ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση σ’ αυτό το μεγάλο πρόβλημα και τη μεγάλη αδικία.
Όπως θα πρέπει να σταματήσει και η ισοπεδωτική μεταχείριση των εκτοπισμένων. Δεν είναι πλέον όλοι το ίδιο. Κάποιοι είναι σε καλή οικονομική κατάσταση, κάποιοι όχι. Κάποιοι μπορεί να έγιναν και εκατομμυριούχοι.
Δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο.

Όπως δεν αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο οι μη εκτοπισμένοι, έτσι πρέπει να γίνει και με τους εκτοπισμένους.
Για να σταματήσει επιτέλους και η αντιπαλότητα που παρατηρείται μεταξύ εκτοπισμένων και μη.

Επίσης, θεωρώ ότι πρέπει κάποιοι να σταματήσουν να κάνουν πολιτική και να πουλούν πατριωτισμό πατώντας πάνω στη δυστυχία των άλλων και κυρίως στο όνομα του πατριωτισμού να δημιουργούν σ’ αυτούς τους ανθρώπους αισθήματα ενοχής.
Αντί αυτού, ας κάνουν επιτέλους κάτι πρακτικά, όχι στα λόγια.

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Aσε Μιχαλη..

Ειμαι προσφυγας με περιουσια στα κατεχομενα και απο φτωχη αριστερη οικογενεια..

Χασαμε οτι ειχαμε και δεν ειχαμε...

Με μεγαλο κοπο ορθοποδησαμε και ειχαμε τουλαχιστον τα βασικα..Αλλα δεν θεωρουμασταν καν μεσαια οικογενεια..

Πηγαμε ΜΟΝΟΝ μια φορα να δουμε το χωριο μας και απο τοτε δεν ξαναπηγαμε..

Και δεν εχουμε προσφυγει πουθενα..Ουτε ζητουμε οτιδηποτε απο ψευδοεπιτροπες..

Επισης να πω οτι δεν μας εχει δοθει η παραμικρη βοηθεια πουθενα για το πατρικο μου σπιτι ή για οτιδηποτε αλλο απο το κρατος..

Οσοι καταφευγουν σε τετοιες επιτροπες και οσοι πουλανε την περιουσια τους στα κατεχομενα για μενα ειναι προδοτες και πρεπει να διωκονται ποινικα..

Ποση υποκρισια πλεον..Μας μεγαλωσετε μεσα στο κλαμα, το μισος, τον δηθεν πατριωτισμο και τωρα που ενηλικιωθηκαμε βλεπουμε την υποκρισια ολων σας...

Οι περισσοτεροι απο αυτους που πωλουν την περιουσια τους ειναι φιλαργυροι..Εχουν αρκετα χρηματα απλα ειναι αχορταγοι..

Και οσες περιπτωσεις γνωριζω που επιχειρησαν και καταφεραν να πωλησουν την περιουσια τους, ειχαν και εχουν αρκετα χρηματα για να ζησουν...

Meropi είπε...

Αγαπητέ μου Μιχάλη,
Εμείς οι πρόσφυγες περιμέναμε 38 ολόκληρα χρόνια ελπίζοντας ότι θα επιστρέψουμε πίσω στο σπίτι μας ή τουλάχιστον θα αποζημιωθούμε για τις περιουσίες μας. Ήμουν νια όταν έγινε η εισβολή και γέρασα ήδη. Οι παππούδες μας πέθαναν μ’ αυτό τον καημό, οι γονείς μας, όσοι δεν πέθαναν, βρίσκονται ήδη σε βαθιά γεράματα. Όταν ήμασταν σε ηλικία να αρχίσουμε καριέρα και να κάνουμε οικογένεια, κανείς δεν μπόρεσε να μας βοηθήσει. Ειδικά εμάς που διαλέξαμε να ζήσουμε σε άλλος κράτος και συγκεκριμένα στην Ελλάδα. Η μόνη λύση ήταν το δάνειο, για να μπορέσουμε να κάνουμε ένα σπιτάκι και αργότερα για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας. Τώρα η οικονομική κρίση μας κτυπά αλύπητα και οι περισσότεροι από μας δυσκολευόμαστε να αποπληρώσουμε τα δάνεια μας. Τα σπίτια μας και τα σπίτια των παιδιών μας κινδυνεύουν να κατασχεθούν.
Τόσα χρόνια δεν μπορέσαμε να έλθουμε σε συμφωνία, για να δώσουμε λύση στο πρόβλημα της Κύπρου. Θα μου πεις, φταίει κυρίως η Τουρκία. Ναι δεν το παραβλέπω αυτό, αλλά και η δική μας ευθύνη δεν είναι αμελητέα. Όταν ήλθε η ώρα να κάνουμε τον ιστορικό μας συμβιβασμό να περισώσουμε ό,τι ήταν δυνατόν να περισωθεί από την πατρίδα μας, μας έπιασε η εθνικιστική μας έξαρση. Δεν πολεμήσαμε να βελτιώσουμε τη λύση. Αποτέλεσμα? Τις περιουσίες μας να εκμεταλλεύονται επί 38 χρόνια άλλοι, που δεν μόχθησαν να τις αποκτήσουν. Μη μου λέτε λοιπόν (όχι ακριβώς εσύ Μιχάλη μου, αλλά άλλοι συμπατριώτες μας, όπως ο πιο πάνω σχολιαστής) ότι όσοι ζητούν αποζημίωση για την περιουσία τους (έτσι το βλέπω εγώ ως αποζημίωση) είναι προδότες. Έλεος πια.
Υ.Γ. Σε όσους είναι έτοιμοι να βρίσουν κι εμένα ως προδότρια, σπεύδω να τους ενημερώσω ότι εγώ δεν έχω κάνει ακόμα αίτηση στην «Επιτροπή Αποζημιώσεων». Σκέφτομαι, όμως, σοβαρά το ενδεχόμενο να το κάνω. Αρκετά χάρηκαν την περιουσία μου χωρίς αντάλλαγμα,επί τόσα χρόνια.

Μιχάλης είπε...

Ανώνυμος 11/25/2012 2:13 π.μ.

Δεν έχει καμία σημασία αν είσαι από αριστερή ή δεξιά οικογένεια. Εγώ γράφω γενικά για πρόβλημα που υπάρχει.

Αυτά που περιγράφεις τα περάσαμε όλοι μας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Είναι πολύ σκληρό να λες ότι όσοι πουλάνε την περιουσία τους είναι προδότες.
Η περιουσία είναι ατομικό δικαίωμα και ο καθένας την χειρίζεται όπως θέλει.

Όμως εδώ είναι η παγίδα. Αφήνουμε τα πράγματα ως έχουν και μετά δημιουργούμαι και αισθήματα ενοχής στους ιδιοκτήτες και κάνουμε πατριωτισμό πάνω τους, αφήνοντας στο απυρόβλητο το κράτος που δεν έκανε τίποτε 40 χρόνια προς αυτή την κατεύθυνση και εξυπηρετώντας τα συμφέροντα εκείνων που η γη τους άξιζε 10 λίρες και τώρα ένα εκατομμύριο.

Επισήμανα τους κινδύνους και τα αρνητικά που έχει η προσφυγή στην «επιτροπή». Ας τα συνυπολογίσει ο καθένας.
Ο κίνδυνος να τα χάσουν οι πρόσφυγες μια για πάντα είναι ορατός, δεν είναι εικασία. Αλλά δεν μπορώ να δεχθώ ότι αντιμετωπίζουν όλοι με τον ίδιο τρόπο το θέμα.

Ούτε μπορεί να ξέρει κάποιος τις ανάγκες του καθενός για να τον ονομάζει με τη μεγαλύτερη ευκολία προδότη και φιλάργυρο, ούτε μπορούμε να ξέρουμε αν έχουν περιουσία στις ελεύθερες περιοχές, αν έχουν χρήματα ή αν είναι φιλάργυροι.
Ας μην ισοπεδώνουμε.

Μιχάλης είπε...

Αγαπητή Meropi

Καιρό να τα πούμε.

Έχεις απόλυτο δίκαιο σε όσα γράφεις.
Αυτό εξηγούσα και στον ανώνυμο φίλο πιο πάνω.

Δεν είναι εύκολο να κρίνουμε τον άλλο και τις ανάγκες τους.

Και είναι γεγονός ότι και με την ανοχή των ίδιων των προσφύγων μετατράπηκαν στα θύματα που πλήρωσαν την νύφη ενώ άλλοι εκμεταλλευόμενοι τα δεδομένα που δημιούργησε η εισβολή έγιναν πλούσιοι.

Το θέμα της λύσης με πονά πολύ. Συμφωνώ μαζί σου ότι κάναμε και εξακολουθούμε να κάνουμε πολλά λάθη σ’ αυτό το θέμα
Και τρομάζω και θυμώνω όταν ακούω θέσεις από πολιτικούς λες και έχουμε όλο τον χρόνο μπροστά μας και δεν θα έχει καμία συνέπεια η παρέλευση του.

Δεν παραδειγματίζονται καν από την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη, την Αττάλεια και τις λεγόμενες (από τους ίδιους) αλύτρωτες πατρίδες.

Παρόλο που εγώ δεν προσέφυγα στην «επιτροπή» και δεν σκοπεύω να το κάνω, σε καμιά περίπτωση δεν κατακρίνω όσους το έκαναν και είχαν πραγματικά ανάγκη.

Ανώνυμος είπε...

Φιλε Μιχαλη εχουμε δικαιωμα να κρινουμε τον οποιονδηποτε οταν εδω και 38 χρονια μας μεγαλωσατε με συγκεκριμενο τροπο..

Γιατι αν εγω εβγαινα το 1990 και ελεγα αυτα τα πραγματα θα με κρεμμαζαν στην πλατεια ελευθεριας και δεν θα βρισκοταν κανενας να με υπερασπισει..

Εγω παντως οσους γνωριζω που προσεφυγαν δεν ειχαν καμια αναγκη για λεφτα..Ηταν και δημοσιοι υπαλληλοι με εξοχικα κτλ..

Και λυπουμαι να πω οτι προκειται και για πολυ καλους φιλους...

Το ιδιο ισχυει και για τις επισκεψεις στα καζινο στα κατεχομενα και για τα ταξιδια μεσω κατεχομενων στην Τουρκια..

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος

Αγαπητέ μου φίλε ασφαλώς και έχουμε δικαίωμα να κρίνουμε τον οποιονδήποτε. Κανένας δεν λέει το αντίθετο.

Άλλωστε κι εγώ κρίνω τη στάση του κράτους έναντι των προσφύγων μας τα τελευταία 40 χρόνια.

Είναι η δεύτερη φορά που γράφεις, απευθυνόμενος σε μένα, ότι ΣΑΣ μεγαλώσαμε με συγκεκριμένο τρόπο. Και διερωτώμαι γιατί.

Αυτό που λες, ότι αν έβγαινες το 1990 να μιλήσεις θα σε κρέμαζαν, δείχνει ότι και οι ίδιοι οι εκτοπισμένοι είχαν ανεχτεί και αποδεχτεί τις διευθετήσεις που έγιναν.
Άρα έχουν και οι ίδιοι ευθύνη. Δεν φταίνε πάντα και μόνο οι άλλοι.

Το ότι γνωρίζεις ανθρώπους που πούλησαν την περιουσία τους και δεν είχαν ανάγκη, δεν σημαίνει ότι συμβαίνει με όλους το ίδιο.
Κι εγώ γνωρίζω ανθρώπους που δεν είχαν ανάγκη αλλά και άλλου που είχαν, και μάλιστα μεγάλη.
Ας μην ισοπεδώνουμε λοιπόν.

Όσο για το τελευταίο κι εγώ διαφωνώ με όσους πηγαίνουν στα κατεχόμενα για καζίνο κλ.π.
Αυτό και πάλι δεν σημαίνει ότι όσοι πηγαίνουν στα κατεχόμενα πηγαίνουν γι’ αυτό το λόγο.
Ούτε και σημαίνει ότι όσοι πηγαίνουν στην Τουρκία πηγαίνουν μέσο των κατεχομένων.

Ανώνυμος είπε...

MIXAΛΗ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΦΩΤΗ ΠΑΠΑΦΩΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΕΛ Η ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑΣ ΣΕ ΦΑΣΙΣΤΕΣ;

Μιχάλης είπε...

Αν και αντιλαμβάνομαι το ειρωνικό του ερωτήματος θα σου πω ότι δεν παρακολουθείς τι γίνεται.

Με τον Παπαφώτη ασχολήθηκα πολλές φορές και από αυτό τον χώρο και από την εφημερίδα και από άλλους χώρους.

Ανώνυμος είπε...

ΝΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑΣ.ΦΟΒΑΣΑΙ;;AX...ΠΡΟΔΟΣΙΕΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΠΡΟΔΟΣΙΕΣ ΤΟΥ ΚΚΚ-ΑΚΕΛ

Ανώνυμος είπε...

ο καθένας με τα λόγια τα δικά του αναπαύκει την καρκιάν του

Ανώνυμος είπε...

Hi, Neat post. There is an issue together with your website in
internet explorer, might check this? IE still is
the marketplace chief and a big component of other folks
will leave out your excellent writing due to this problem.

my web blog cellulite treatment cream