Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Ενώνω τη φωνή μου με τους Τούρκους διανοούμενους για την Αγία Σοφία



Δεν φημίζομαι για την πίστη μου σε θεούς, πολύ δε περισσότερο στο θεό της Παλαιάς και Καινής Διαθήκης, δηλαδή το θεό των χριστιανών.


Ωστόσο αυτό δεν με εμποδίζει να καταθέσω κι εγώ τη διαμαρτυρία μου για την προσπάθεια φανατικών ισλαμιστών στην Τουρκία, που υποκινούνται από τον πολιτικό Ισλάμ του Ταγίπ Ερντογάν για να μετατρέψουν και πάλι το ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί.

Διαφωνώ κάθετα και οριζόντια με μια τέτοια εξέλιξη για ένα απλούστατο λόγο που δεν έχει να κάνει τίποτε με θέματα θρησκείας.

Ο συγκεκριμένος ναός είναι ένα θαύμα αρχιτεκτονικής και δεν χρειάζεται να εξηγήσω το γιατί, παρόλο που όταν δει κάποιος από κοντά τα εξωτερικά τοιχώματα της δεν νιώθει και τόσο καλά αφού είναι κατασκευασμένα από διάφορα υλικά, αυτά που κουβάλησαν από την Μικρά Ασία και αποτελούσαν τα χαλάσματα των αρχαίων Ελληνικών ναών και Ιερών.

Ωστόσο ο ναός αυτός αποτέλεσε σε όλη τη διάρκεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και υπήρξε ο σημαντικότερος ναός της Ορθόδοξης εκκλησίας.
Κατά την περίοδο των Σταυροφοριών και συγκεκριμένα κατά την περίοδο 1204-1261 ο ναός έγινε Ρωμαιοκαθολικός και μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453 μετατράπηκε σε μουσουλμανικό τέμενος. Ειδικότερα και κατά την διάρκεια της άλωσης από τους Φράγκους, η Αγία Σοφία υπέστη τεράστιες ζημιές.

Επίσης κατά την περίοδο την Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έγιναν στο ναό σημαντικές καταστροφές στις τοιχογραφίες του ναού (ασβεστώθηκαν), αφού η απεικόνιση του ανθρώπινου σώματος θεωρείται βλασφημία για το Ισλάμ.

Η σωτήρια παρέμβαση του Κεμάλ Ατατούρκ

Ο ναός, λοιπόν, έχει μια πλούσια και ταραχώδη ιστορία.
Αυτή την ιστορία κατάφερε να αντιληφθεί το 1934 o Μουσταφά Κεμάλ (Ατατούρκ) που μέσα στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού της Τουρκίας και την αποκοπή της από την επιρροή της θρησκείας, μετέτρεψε το τέμενος σε μουσείο.
Ίσως να το έπραξε και για άλλους λόγους αλλά αυτό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία.
Σημασία έχει ότι με αυτή την ενέργεια του προστατεύθηκαν οι τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά του ναού, όσα δηλαδή δεν καταστράφηκαν από τους μουσουλμάνους.

Μέσα στα θετικά του τουρκικού κράτους είναι και οι προσπάθειες για διάσωση των ψηφιδωτών αυτών που συνεχίζονταν μέχρι και τα πρώτα χρόνια της πρωθυπουργία του Ταγίπ Ερντογάν.

Τούρκοι υπερασπιστές της Αγίας Σοφιάς

Σήμερα, ενάντια στην εκστρατεία για να γίνει ξανά τζαμί η Αγιά Σοφιά, τάσσονται και αρκετοί Τούρκοι διανοούμενοι.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Haber Türk” το Ίδρυμα Ιστορίας της Τουρκίας συγκρότησε μια «Πλατφόρμα Προστασίας  της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Αγίας Σοφίας».
Η Πλατφόρμα αυτή θα προβάλει τους λόγους για τους οποίους απαιτείται η Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης να παραμείνει σαν μουσείο. Αλλά το εντυπωσιακό είναι πως εκτός από την εκστρατεία προβολής του μνημείου και της πολιτιστικής του άξιας, έχει αρχίσει και εκστρατεία συλλογής υπογράφων επώνυμων Τούρκων από τον χώρο της ιστορίας, του πολιτισμού και της διανόησης για να μην γίνει η Αγία Σοφία τζαμί

Μάλιστα η Επιτροπή που συγκροτήθηκε για τον σκοπό αυτό δίνει και συνέντευξη τύπου στην 28 Μάιου στην Κωνσταντινούπολη, στο Cezayır Lokanatsı,  για να προβάλει τις θέσεις της να παραμείνει η Αγία Σοφία μουσείο και να μην γίνει τζαμί όπως εξεδήλωσε την πρόθεση ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Την εκστρατεία αυτή υπογράφουν οι γνωστοί Τούρκοι καθηγητές  που είναι και οι οργανωτές της συνέντευξης τύπου, Engin Akarlı, Şevket Pamuk, Aydın Uğur, Uğur Tanyeli και ο πολύ γνωστός δημοσιογράφος και ιστορικός, Murat Belge.

Το ζητούμενο είναι ότι δεν είδαμε καμιά αντίδραση και καμιά πρωτοβουλία από πλευράς ελληνικής.
Ή τουλάχιστον από πλευράς εκκλησιαστική, εκτός από την αντίδραση του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης.
Εκστρατεία αναλήφθηκε επίσης και σε ευρωπαϊκές χώρες.

Προσωπικά ενώνω τη φωνή μου με όλους αυτούς…


23 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο!
Δεν το περίμενα από σένα αυτό.
Ενα δηλωμένο άθεο και ορκσιμένο εχθρό της θρησκεία. Ιδιαίτερα του χριστιανισμού.

ΑΝΕΡΑΔΑ είπε...

Και ΓΩ είμαι αθεη και. Ανώνυμε. Αλλά σέβομαι.

Φίλιππος είπε...

Αυτό που καταλαβαίνω εγώ είναι ότι ο Ερτογάν τρελάθηκε. Μάλλον θα έχει την τύχη του Σάταμ Χουσέιν στο τέλος.

Αλλά:

Κάτι τέτοιοι φανατικοί της θρησκείας σαν τον Ερτογάν υπήρξαν και στα μέρη της Ελλάς (που λέει και το άσμα "Αντρονίκη"), χριστιανοί αυτή τη φορά, που μετέτρεψαν άκουσον άκουσον τον Παρθενώνα σε χριστιανικό ναό αφιερωμένο στην Παναγία την Αθηνιώτισα. Αν το θρησκευτικό παρακράτος στην Ελλάδα δοκίμαζε να κάνει το ίδιο και σήμερα, είμαι βέβαιος ότι πολλοί αντιδρώντες στον Ερτογάν σαν και τον ανώνυμο πιο πάνω, θα κατάπιναν τη γλώσσα τους. Ήταν ναν της παπθκιάς τα ξύλα πάλε.
Εμείς όμως οι άθεοι είμαστε εναντίον και της μιας περίπτωσης και της άλλης.

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος 6/01/2014 7:45 μ.μ.

Αγαπητέ μου δεν είμαι ορκισμένος σε τίποτε.
Τις απόψεις μου λέω.
Και έμαθα να σέβομαι τα πιστεύω των άλλων, παρότι οι άλλοι δεν σέβονται τα δικά μου πιστεύω.

Μιχάλης είπε...

@ ΑΝΕΡΑΔΑ

Αυτή είναι η σωστή στάση. Μπράβο.

Μιχάλης είπε...

@ Φίλιππος

Όντως ο Ερντογάν τρελάθηκε τελευταίως. Έχει μια έπαρση και μια αλαζονεία που δεν του επιτρέπει να βάζει φραγμούς στον εαυτό του.
Ποιο θα είναι το μέλλον του; Θα δούμε.

Σωστή η επισήμανση σου για τον Παρθενώνα, όμως δεν ήταν μόνο ο Παρθενώνας που είτε μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό είτε κατεδαφίστηκε.

Σε μια συζήτηση στο fb κάποιοι υποστήριζαν ότι ορθά έγιναν τα πιο πάνω διότι οι Έλληνες ασπάστηκαν την ορθή θρησκεία!!!
Δυστυχώς ακόμα και σήμερα δεν είναι μόνο οι φανατικοί μουσουλμάνοι που δεν σέβονται την πίστη των άλλων…
Και είτε είναι μουσουλμάνοι, είτε χριστιανοί, είτε οτιδήποτε άλλο, στην ουσία όλοι αυτοί που συμπεριφέρονται και σκέφτονται με αυτό τον τρόπο είναι το ίδιο.

ruthless είπε...

Mike na grafeis pio sixna arthra..panta me ufos kai endiaferon!!! Sunexise megale
. :)

pluton είπε...

Μπράβο σου Μιχάλη, επιτέλους βρε παιδί μου.

Πάντως να σου πω όταν πρωτοέγινα Χριστιανός μου λέγανε " Βρε εσύ σε λάθος ράγες κινιώσουνα".

Και εσύ φυσιογνωμικά και ακουστικά τουλάχιστον μου κάνεις περισσότερο για Χριστιανός (και εκεί στο τέλος θα καταλήξεις).

Μιχάλης είπε...

@ pluton

Πάντως τον ρεβανσισμό δεν το εγκαταλείπετε μερικοί.

Προσπαθώ να είμαι σωστός αγαπητέ Πλούτωνα.
Να ξεχωρίζω το άσπρο από το μαύρο, το καλό από το κακό.

Αυτό με κάνει άνθρωπο, ούτε χριστιανό ούτε μουσουλμάνο ούτε βουδιστή.

Ελπίζω να καταλαβαίνεις αυτό το πολύ απλό που σου λέω.

pluton είπε...

Πάντα παρεξηγημένος θα είμαι;

Ένα ειλικρινές ΜΠΡΑΒΟ είπα, ρεβανσισμός! Τι έχουμε να χωρίσουμε βρε αδελφέ, σε μένα είσαι συμπαθέστατος. Και ο Πλούτωνας αγαπητέ Μιχάλη μιλά την γλώσσα της αλήθειας.

Μιχάλης είπε...

Όταν μου λες "Χριστιανός (και εκεί στο τέλος θα καταλήξεις)" τι δείχνει;

Μιχάλης είπε...

Όταν μου λες "Χριστιανός (και εκεί στο τέλος θα καταλήξεις)" τι δείχνει;

pluton είπε...

Εγώ το να γίνεις Χριστιανός σου την δίνω σαν Ευχή και σαν "ΑΓΑΘΗ ΜΟΙΡΑ". Να δεις που όταν θα γίνεις Χριστιανός θα το θυμάσαι ότι στο έλεγα.

Μιχάλης είπε...

Εχεις πλάκα. συνεχίζεις να παραδέχεσαι αυτό που αρνείσαι :-)

pluton είπε...

Δεν έχεις δίκαιο, ξέρεις τι ωραίο πράγμα είναι να σηκώνεσαι την Κυριακή, να βάζεις τα καλά σου ρούχα, να πηγαίνεις στην εκκλησία, να ανάβεις το κερί σου (εγώ δεν ανάβω ποτέ κερί, δεν το θεωρώ μέρος της δογματικής μας πίστης), να παρακολουθείς την λειτουργία και μετά να παίρνεις από του Παπά το χέρι αντίδωρο ( να το φιλάς το χέρι, αυτό έχει δογματική λογική), και ευλογημένος μετά να πηγαίνεις για τσίπουρο, λουκούμι και καφέ στο αρχονταρίκι.

Να μη τρως λουκάνικα τις Παρασκευές (οι νηστείες στην θρησκεία μας είναι πάνω από τις μισές μέρες τον χρόνο : 40 ημέρες πριν το Πάσχα + 40 ημέρες πριν τα Χριστούγεννα + 15 μέρες τον δεκαπενταύγουστο + μεγάλες γιορτές + 2 μέρες την βδομάδα).

Να εξομολογείσαι και να κοινωνάς και τόσα άλλα πλεονεκτήματα που σου δίνει η θρησκεία μας.

Που θα τα βρεις αυτά αλλού;

Μιχάλης είπε...

Είδες που επιμένεις;

Και απευθύνεσαι σε μένα λες και δεν υπήρξα ποτέ μέλος της ορθόδοξης εκκλησίας, λες και δεν έζησα ποτέ μου όλα αυτά που περιγράφεις.

Τα έζησα και τα παραέζησα, μέχρι και μέσα στο ιερό συμμετείχα στις διαδικασίες της λειτουργίας.
Δεν έλειπα τις Κυριακές από την εκκλησία και τα καλοκαίρια λάτρευα να μένουμε με την οικογένεια σε μοναστήρια.

Όλα αυτά μέχρι του σημείου που άρχισα να σκέφτομαι διαφορετικά.

Αυτά απλώς για να ξέρεις ότι δεν απευθύνεσαι σε κάποιον που δεν γνωρίζει όλα αυτά που περιγράφεις.

pluton είπε...

Eγώ πάλι "σκέφτομαι διαφορετικά" και μετά έγινα μέλος της Εκκλησίας.

Πάντως δεν πειράζει κάνεις την επανάστασή σου, και θα επανέλθεις στην πατρώα ζωή και πίστη.

Η ενορία μου μοιάζει με ΚΟΒΑ, όλοι οι "κόκκινοι" που συναντούσα στις διαδηλώσεις τώρα είμαστε "αδελφοί" και σταυροκοπιώμαστε, γονυκλισίες και τέτοια (στα γράφω για να δεις τι χάνεις).





pluton είπε...

Πάντως στις εκλογές (πολλάκις) ψηφίζουμε ΚΚΕ ... ψάχνει ο ΓΓ της τοπικής από που προέρχονται οι παραπανήσιες ψήφοι ... που να φανταστεί ότι είναι από το ποίμνιο.

Μιχάλης είπε...

Εγώ δεν συνδέω το κόμμα ή την ιδεολογία μου με τα της θρησκείας αφού η άρνηση της θρησκείας προηγήθηκε της ιδεολογικής μου καταστάλαξης.

Aceras Anthropophorum είπε...

Χαιρετούμεν. Επειδή οι άλλοι συναθροιστές επαρατήσαν τα τζιαι επειδή τα κυπριακά μπλόγκς συνεχίζουν τζιαι υπάρχουν, έστησα το TheCyprusBlogs.blogspot.com το οποίον θα ενημερώννω με τα μπλόγκς που είναι σε λειτουργίαν. Επρόσθεσα τζιαι το μπλόγκ σας. Κάμετε το γνωστόν για να κάμνει τα μπλόγκ σας γνωστά. Ευχαριστώ.

pluton είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Αδέλφια, μας την έκατσε η ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ ... αλλά και εμείς έπρεπε να καταλάβουμε ότι το όνομα υπέκρυπτε μια γρουσουζιά, διότι όπως πολλοί λένε τώρα (κατόπιν εορτής) Η Κόστα Ρίκα προέρχεται από το ΚΩΣΤΑΣ μητσοτάκης και την γυναίκα του μαΡΙΚΑ...

Αλλά αν βρε παιδί μου δεν πάρει την υπόθεση στα χέρια του ένας ΙΔΗΣ ή ένας ΙΑΔΗΣ ή ένας ΟΓΛΟΥ που να περιμένεις χαίρι και προκοπή... που πας ρε Καραμήτρο με τέτοιο επίθετο να χτυπήσεις πέναλτι;

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας

Παρόλο που είμαι χριστιανος ορθόδοξος δεν μπορω να μην χαμογελάσω διαβάζοντας το κείμενο αυτό.

Αναγνωρίζω τις καλές σας προθέσεις.

Αλλά ταυτοχρονα ο ναος βρίσκεται στην Τουρκία και ήταν τζαμι απο το 1453.

Οι οθωμανοί το έκαναν τζαμι. Οι Οθωμανοί που η σύγχρονη προοδευτική διανόηση μας λεει ότι ήταν τόσο ανεκτικοί.

Αν λοιπον η Τουρκια του 2014 θελει να υιοθετήσει τις ανεκτικές παραδόσεις των Οθωμανων, όλοι κανονικα θα έπρεπε να χαίρονται.

Να στε καλά