Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

«Ένα πουκάμισο αδειανό»; Αποτίμηση της επίσκεψης Μπάιντεν.



Έφυγε και ο Μπάιντεν χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα στο Κυπριακό.
Σκόπιμα δεν έγραψα οτιδήποτε αυτές τις μέρες , αναμένοντας τα αποτελέσματα της επίσκεψης.

Είναι γεγονός ότι όλοι περίμεναν ότι θα υπάρξει κάποια εξαγγελία που θα υποβοηθήσει την κατάσταση και θα σπάσει το αδιέξοδο που παραμένει στο Κυπριακό.


Υπέρμετρες προσδοκίες

Η κυβέρνηση καλλιέργησε υπέρμετρες προσδοκίες για την επίσκεψη, δημιουργώντας την εικόνα ότι ούτε λίγο ούτε πολύ ξεκινά μια αμερικανική πρωτοβουλία στο Κυπριακό.

Τελικά φάνηκε ότι το Κυπριακό όχι μόνο δεν ήταν στις προτεραιότητες αλλά δεν έγινε και οποιαδήποτε εξαγγελία, όπως είχε αφεθεί να εννοηθεί.

Θυμίζω ότι στις 16 Μαΐου ο Γ. Κασουλίδης δήλωνε από τις ΗΠΑ ότι «μίλησαν και για το μικρό πακέτο που θα εξαγγείλει ο κ. Μπάιντεν και τις δυσκολίες που υπήρχαν μέχρι εκείνη την ώρα για να συμφωνηθεί».

Την ίδια μέρα δήλωνε ότι ο Μπάιντεν «δεν θα μεταφέρει τίποτε το ειδικό, πέρα, ίσως, μιας εξαγγελίας των πρώτων μικρών βημάτων που αφορούν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Δύο μέρες αργότερα (18 Μαΐου): «Δουλεύουμε ακόμα στα πρώτα μικρά βήματα μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την ευκαιρία της επίσκεψης του κ. Μπάιντεν. Τη στιγμή που σας παραχωρώ αυτήν τη συνέντευξη, δεν ξέρω αν έχουμε συμφωνήσει πλήρως. Ελπίζω και εύχομαι να συμφωνήσουμε».

Όλα αυτά λέγονταν από τον κ. Κασουλίδη πριν από την επίσκεψη Μπάιντεν ενώ τα μμε επικαλούμενες πληροφορίες από κλειστά διπλωματικά δωμάτια μετέδιδαν ότι θα προτείνει το άνοιγμα της Αμμοχώστου σε εμπειρογνώμονες και άλλους ειδικούς για να μελετηθούν τα δεδομένα που επικρατούν στην κλειστή πόλη, θα προτείνει το άνοιγμα της Αμμοχώστου και άλλα παρόμοια.

Την Τρίτη το απόγευμα (20 Μαΐου) ο ανταποκριτής του Άστρα 92,8 από τη Νέα Υόρκη, Πανίκος Παναγιώτου μετέδιδε τα ακόλουθα:
«Το ενεργειακό είναι η πραγματική αιτία της επίσκεψης του Μπάιντεν στην Κύπρο, δήλωσε σήμερα αμερικανός αξιωματούχος.
Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΑΣΤΡΑ στη Νέα Υόρκη Πανίκος Παναγιώτου, τα κοιτάσματα υδρογοναθράκων μπορούν να καταστήσουν την Κύπρο ενεργειακό κέντρο στην περιοχή.
Όπως είπε ο ίδιος αξιωματούχος, ο Τζον Μπάιντεν θα προωθήσει κατά την επίσκεψη του στην Κύπρο την ιδέα για ενεργειακή συνεργασία Κύπρου, Ισραήλ και Τουρκίας με εμπλοκή του Κυπριακού, ενώ το θέμα της Αμμοχώστου θα ενταχθεί ως μέρος της συνολικής λύσης.
Σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο η Κύπρος είναι ένας νεαρός εταίρος των ΗΠΑ και προσδίδουν μεγάλη σημασία σ’ αυτήν.
Η σημερινή κυβέρνηση της Κύπρου, πρόσθεσε, επαναπροσδιόρισε την πολιτικής της χώρας σε σχέση με την βορειοατλαντική συμμαχία στην ανατολική Μεσόγειο.
Κατά την επίσκεψη του στην Κύπρο ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ θα συζητήσει τις διμερείς σχέσεις, τα ενεργειακά θέματα, το κυπριακό, το ουκρανικό και περιφερειακά θέματα». (http://www.astra.com.cy/site-article-22428-53-el.php)

Τελικά δεν υπήρξε καμία εξαγγελία για οτιδήποτε.
Ούτε έστω μια συγκεκριμένη πρόταση από πλευράς του αμερικανού ΥΠΕΞ, εκτός από κάποιες ευχές και παροτρύνσεις.

Δεν ξέρουμε τι λέχθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες.
Αυτό θα φανεί στο άμεσο μέλλον.
Το μόνο που προτρέπω είναι να μην δίνουμε πίστη στις αποκαλυπτικές πληροφορίες που θα αρχίσουν να δίνουν οι μεγάλες εφημερίδες όσον αφορά το παρασκήνιο της επίσκεψης. Θα πρόκειται περί φαντασιώσεων και σεναρίων.

Ούτε για το ενεργειακό υπήρξε κάτι το συγκεκριμένο.
Δεν αμφιβάλλω καθόλου για τις προθέσεις των ΗΠΑ και για το αέριο και για το Κυπριακό.
Σίγουρα οι ΗΠΑ θέλουν να υπάρξει μια συνεργασία Κύπρου Τουρκίας και Ισραήλ.
Αγωνιούν να μην τους βρει ο χειμώνας στην Ευρώπη και εξαρτώμενους από το φυσικό αέριο.

Οι φόβοι των λυσοφοβικών

Αξιοθρήνητη είναι η στάση των γνωστών λυσοφοβικών, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ Λιλλήκα.
Με τις δηλώσεις τους απέδειξαν για άλλη μια φορά την πολιτική τους μιζέρια και την απροθυμία τους για λύση.

Επανέλαβαν εαυτόν λέγοντας τα ίδια και τα ίδια, φανερώνοντας την ηττοπάθεια που επικρατεί μέσα στα μυαλά τους, έστω και αν αυτή η ηττοπάθεια καλύπτεται από ένα πέπλο δήθεν πατριωτικών θέσεων.
Ας στρέψει κάποιος το μυαλό του πίσω στο 2010 και θα δει ότι ακριβώς τα ίδια έλεγαν όταν επισκεπτόταν την Κύπρο ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.
Η ίδια κασέτα σε επανάληψη.

Θεωρώ ότι η επίσκεψη Μπάιντεν στην Κύπρο δεν έχει δώσει κάτι το ουσιαστικό σε ότι αφορά τους στόχους της επίσκεψης, τουλάχιστον όσον αφορά το Κυπριακό και τα θέματα ενέργειας.
Με ανησυχούν τυχόν δεσμεύσεις της κυβέρνηση όσον αφορά κυρώσεις κατά της Ρωσίας με αφορμή το θέμα της Ουκρανίας.
Όμως δεν βιάζομαι να βγάλω συμπεράσματα πριν έχουμε συγκεκριμένη εικόνα.

Κρατάω ως το πιο θετικό της επίσκεψης την αναφορά Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν μόνο ένα κράτος και αυτό είναι η Κυπριακή Δημοκρατία.
Και θεωρώ αδικαιολόγητους τους φόβους των λυσοφοβικών περί έμμεσης αναγνώρισης των κατεχομένων.
Σε καμιά περίπτωση συνέβη κάτι τέτοιο, ούτε καν μπορεί να εκληφθεί ως συμβολισμός για οτιδήποτε.
Άλλωστε η ψυχρότητα που υπήρξε στη συνάντηση Μπάιντεν – Έρογλου μιλά από μόνη της.

Όλα αυτά έχουν σημασία και πρέπει να τα αξιολογήσουμε σωστά.
Μακριά από οποιονδήποτε «αντιαμερικανισμό» ή «αμερικανολαγνία».

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ξέρω ότι θέλετε να αποφύγετε κάποιες σκέψεις για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, αλλά θα ήθελα να γράψω κάτι για την περίλαμπρη νίκη του ΑΚΕΛ που έχασε μόλις το 8,4% της εκλογικής του δύναμης και ανακηρύχτηκε σε δεύτερη εκλογική δύναμη μετά από 5 χρόνια διακυβέρνησης του Χριστόφκια και το μέγα επίτευγμα να βάλει την Κύπρο στο ΔΝΤ.

Ακελικός είπε...

Η αλήθεια είναι ότι επί Χριστόφια δεν ήμασταν στο ΔΝΤ. Ήρθε εδώ η τρόικα αλλά συμφωνία δεν υπεγράφη. Περίμεναν να έρθει στην εξουσία ο δικός τους άνθρωπος που θα ήταν πιο συνεργάσιμος.
Η ζημιά του ΑΚΕΛ μας στεναχώρεσε όλους αν σε ικανοποιεί αυτό. Δικαιούσαι να χαίρεσαι. Επίσης δικαιούσαι να χαίρεσαι και για την απώλεια του ενός από τους δύο Ευρωβουλευτές που είχαμε στην ΕΕ. Επίσης δικαιούσαι να χαίρεσαι που ο ΔΗΣΥ ανέδειξε 14 Ευρωβουλευτές.