Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Τους στιγμάτισαν μέσω του στρατιωτικού απολυτηρίου

Κατάφορη αδικία για πρώην αιχμαλώτους


Μια κατάφωρη και αδικαιολόγητη αδικία συντελείται από το 1975 εναντίων κάποιων στρατιωτών του 361 Τ.Π. που υπηρετούσαν τη θητεία τους κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής, πολέμησαν και συνελήφθησαν από τα τουρκικά στρατεύματα.

Στα απολυτήρια (τουλάχιστον) δύο στρατιωτών με χειρόγραφη σημείωση και κόκκινο μελάνι αναγράφεται το εξής:
«Απολύεται ως συλληφθείς αιχμάλωτος υπό των Τούρκων. Δεν εξακριβώθησαν αι συνθήκαι αιχμαλωσίας του ως και η διαγωγή του κατά τη διάρκειαν ταύτης».

Πρόκειται για το λοχία Αντώνη Χαραλάμπους από την Πάφο και τον Πολύδωρο Πολυδώρου από τον Άγιο Θεόδωρο Αγρού οι οποίοι συνελήφθησαν από τα τουρκικά στρατεύματα τον Αύγουστο του 1974 μετά τη λήξη και του δεύτερου γύρου της τουρκικής εισβολής.

Πιθανόν το ίδιο να αναγράφεται και σε απολυτήρια άλλων στρατιωτών του τάγματος ή άλλων ταγμάτων που πιάστηκαν αιχμάλωτοι κατά τη διάρκεια της εισβολής.

Προσβλητική η αναφορά

Χαραλάμπους και Πολυδώρου μας δήλωσαν ότι νιώθουν μεγάλη προσβολή για την αναγραφή του συγκεκριμένου κειμένου και ότι απαίτηση τους είναι να γίνει η αναγκαία διόρθωση.

Ο Π. Πολυδώρου τόνισε χαρακτηριστικά ότι ο ίδιος παρόλο που είχε τραυματιστεί στον πρώτο γύρο της εισβολής επέστρεψε στη μονάδα του και στάλθηκε στις διάφορες επιχειρήσεις μαζί με άλλους συναδέλφους του.

Από την πλευρά του ο Α. Χαραλάμπους τόνισε ότι για τον ίδιο είναι πολύ προσβλητική αυτή η αναφορά αφού αποδεδειγμένα πολέμησε και στον πρώτο και στον δεύτερο γύρο της εισβολής και πιάστηκε αιχμάλωτος πολέμου.

Σημειώνεται ότι οι δύο συνομιλητές μας είχαν πολεμήσει στους χώρους που ήταν ταγμένο το 361 Τ.Π., εγκαταλείφθηκαν από μερίδα ελλαδιτών αξιωματικών τους, περιλαμβανομένου και του διοικητή τους.
Όπως πιστοποιούν οι στρατιώτες του 361, μετά τη διάλυση τους ενώθηκαν ξανά ως μονάδα στην Αγλαντζιά και στη συνέχεια στάλθηκαν μαζί με ολόκληρο το Τάγμα στην περιοχή Παχυάμμου της Κερύνειας για αντιμετώπιση της δεύτερης εισβολής.

Όταν τα ξημερώματα της 14ης Αυγούστου δέχθηκαν επίθεση από τα τουρκικά στρατεύματα οι επικεφαλής ελλαδίτες τους εγκατέλειψαν και πάλι αφήνοντας μόνους τους στρατιώτες να τα βγάλουν πέρα.

Οι στρατιώτες ομαδικά ή μεμονωμένα προσπαθούσαν να σώσουν τον εαυτό τους. Κάποιοι τα κατάφεραν, κάποιοι όχι.
Πολλοί συνελήφθησαν από τα τουρκικά στρατεύματα και εκτελέστηκαν εν ψυχρώ, όπως φάνηκε από τους ομαδικούς τάφους που ανακαλύφθηκαν από την ΔΕΑ τους τελευταίους μήνες.

Κάποιοι άλλοι, πιο τυχεροί, όπως οι Χαραλάμπους και Πολυδώρου πιάστηκαν αιχμάλωτοι και στάλθηκαν στις φυλακές της Τουρκίας με ότι αυτό συνεπάγεται.
Έμειναν στις φυλακές των Αδάνων και της Αμάσιας μέχρι τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο αντίστοιχα οπότε μαζί με άλλους αιχμαλώτους ελευθερώθηκαν και επέστρεψαν στην Κύπρο.

Με παράπονο ο Αντώνης Χαραλάμπους τονίζει ότι παρά την προδοσία παρέμεινε στη θέση του και πολέμησε μέχρι την τελευταία στιγμή που πιάστηκε αιχμάλωτος και διερωτήθηκε αν αυτό δεν είναι άξιο λόγου.

Συνέχιση της θητείας.

Τόσον αυτοί όσο και άλλοι πρώην αιχμάλωτοι υποχρεώθηκαν να υπηρετήσουν ξανά στην Ε.Φ. αφού δεν τους δινόταν απολυτήριο.

Έγιναν αρκετές προσπάθειες για να απολυθούν κυρίως από τον φόβο ότι αν ξαναπιαστούν αιχμάλωτοι θα μπορούσε να εκτελεστούν.

Έφτασαν μέχρι και τον πρόεδρο Μακάριο ο οποίος συμφωνούσε ότι θα έπρεπε να απολυθούν όμως ο τότε αρχηγός της Ε.Φ. τους περιφρονούσε λέγοντας τους ότι αντί να σταθούν και να πολεμήσουν παραδόθηκαν στους Τούρκους σαν... γυναικούλες!

Αυτό ο Π. Πολυδώρου το συνδέει με την όλη στάση της ηγεσίας του στρατεύματος καθώς και με

Υπόσχεση για διαγραφή

Πριν από χρόνια, σύμφωνα με τον κ. Πολυδώρου, σε μια συνεστίαση τέθηκε το αίτημα τους στον τότε αρχηγό της Εθνικής Φρουράς τον κ. Δήμου ο οποίος είχε δηλώσει ότι η σχετική αναφορά πρέπει να διαγραφεί από τα απολυτήρια.

Ωστόσο τίποτε δεν έγινε και το θέμα τέθηκε ξανά το 2006 όταν συζητούνταν στην Επιτροπή Άμυνας της Βουλής θέματα που αφορούσαν τους αιχμαλώτους πολέμου.
Σε εκείνη τη σύσκεψη, σύμφωνα με τον κ. Πολυδώρου ήταν παρόν ο τότε υπαρχηγός της Ε.Φ. Σάββας Αργυρού ο οποίος αντέδρασε αρνητικά στην εισήγηση για διαγραφή λέγοντας ότι αν διαφοροποιηθεί η κατάσταση θα σταλούν λανθασμένα μηνύματα στο στράτευμα και θα προκληθεί αντίδραση ή διαμαρτυρία απ’ όσους πολέμησαν με θάρρος!!!

Δηλαδή, διερωτήθηκε ο κ. Πολυδώρου, αυτός που τραυματίστηκε στον πρώτο γύρο της εισβολής και ξαναπήγε πίσω για να πολεμήσει δεν επέδειξε θάρρος;
Τι θέλουν να μας πουν, τόνισε, ότι είμαστε κατά κάποιο τρόπο προδότες;

Σημείωσε ακόμα ότι πέρσι συναντήθηκε με τον τέως υπουργό Άμυνας Φώτη Φωτίου ο οποίος δήλωσε άγνοια του συμβάντος. Ωστόσο επέδειξε προθυμία να υπάρξει διόρθωση. Όμως μέχρι την ημέρα που παρέδωσε το υπουργείο στον διάδοχο του δεν είχε γίνει τίποτε.

Θέσαμε υπόψη των δύο συνομιλητών μας τη δήλωση του προέδρου του Συνδέσμου Αιχμαλώτων Πανίκκου Φιλίππου ο οποίος μας ανέφερε ότι δεν υπάρχει θέμα αφού το ΓΕΕΦ ενημερώθηκε πριν από χρόνια και είχε λεχθεί ότι όσοι κατείχαν τέτοια απολυτήρια θα μπορούσαν να μεταβούν στο ΓΕΕΦ και να γίνει διόρθωση.
Και οι δύο συνομιλητές μας τόνισαν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για κάτι τέτοιο, παρόλο που ο κ. Πολυδώρου διετέλεσε μέλος του Συμβουλίου του Συνδέσμου.

Στην Επιτροπή Άμυνας

Το θέμα αυτό αναδείχθηκε μέσω του ραδιοσταθμού Άστρα και τέθηκε ενώπιον του προέδρου της Επιτροπής Άμυνας Γιώργου Βαρνάβα και του βουλευτή του ΑΚΕΛ και μέλους της Επιτροπής Κώστα Κώστα, οι οποίοι εξέφρασαν έκπληξη για το γεγονός.
Όπως ανέφεραν πρώτη φορά άκουγαν για το θέμα αυτό το οποίο χαρακτήρισαν ως απαράδεκτο.

Μάλιστα ο κ. Κώστα τόνισε ότι το 361 Τ.Π. πλήρωσε βαρύ τίμημα από την προδοσία του 74, ακόμα και σήμερα θάβει λείψανα στρατιωτών του και ότι είναι πολύ άδικο να συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Βαρνάβα και Κώστα δήλωσαν ότι με την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα θέσουν το θέμα προς συζήτηση στην Επιτροπή Άμυνας.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν υπάρχουν σχόλια...Το καλύτερο σχόλιο...Ελεος πιον σε τούντον τόπο, τούτη η είδηση αξίζει να κάνει το γύρο του κόσμου, είναι κάτι το ανεκδιήγητο....

Πέτρος είπε...

Να τα σβήσουν μόνοι τους κουμπάρε. Ή ακόμα καλύτερα να πετάξουν το απολυτήριο.
Αλλά φαντάζομαι ότι τα κοπελλούθκια τους επήραν τα στρατόν έννεν; Έπρεπεν να αρνηθούν κατάταξην αν δεν επιλυόταν τούτον το θέμα για τους γονιούς τους.

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος 8/11/2014 6:02 μ.μ.

Αυτή είναι η Κύπρος φίλε μου. Δυστυχώς. Η μια βλακεία πάνω στην άλλη. Οι ήρωες γίνονται προδότες και οι προδότες ήρωες.

Μιχάλης είπε...

@ Πέτρος

Δυστυχώς μιλούμε για απλούς ανθρώπους που δεν ήξεραν με ποιο τρόπο να αντιδράσουν.
Το θέμα βγήκε τυχαία όταν μου έδωσαν συνέντευξη για το ντοκιμαντέρ που έκανα για το τάγμα τους.

Ελπίζω ότι τώρα με τη δημοσιοποίηση του θέματος κάτι να γίνει και να αποκατασταθεί αυτή η αδικία.

Ανώνυμος είπε...

Μα να κάνουν λόγο για τη "διαγωγή" τους όταν ηταν αιχμάλωτοι των Τούρκων;;; Αν εκάμναν αταξίες ή αν ήταν φρόνιμοι;; Μα πού εξανακούστηκεν έτσι πράμα;; Πρέπει να βοηθήσει το υπουργείο άμυνας να κάνει έρευνα να βρεθεί αυτός που υπαγόρευσε να καταγραφούν τούτα τα λόγια. Και να του ζητηθεί να πει δημόσια συγγνώμη. Αλλιώς, να του κινήσουν αγωγή οι δύο τούτοι άνθρωποι, να τον κάτσουν στο σκαμνί, αν ζει ακόμη. Ετσι ξεβρωμίζουμε...

Unknown είπε...

Δεν είναι μόνο πάνω στα απολυτήρια μας που έγραψαν αυτά τα αίσχη, αλλά πάνω στα απολυτήρια όλων των αιχμαλώτων

Unknown είπε...

Εμείς είμαστε οι δύο από τους τέσσερεις άνδρες του 361 τπ που πήγαμε στην βουλή για το θέμα των απολυτηρίων και τελικά καταφέραμε και πείσαμε για το δίκαιο μας.