Κυριακή 2 Αυγούστου 2009

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΑΚΕΛ ΣΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ; ΕΙΔΙΚΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΑΚΤΕΣ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΟΠΙΣΤΟΥΣ

Για άλλο πράγμα ήθελα να γράψω, άλλο προέκυψε.

Αν και δεν το συνηθίζω, θα ασχοληθώ με το κείμενο που ανάρτησαν στο christofias-watch με τον τίτλο «ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΑΚΕΛ ΣΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ; ΕΙΔΙΚΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΥΣ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΚΑΠΗΛΟΥΣ» που δημοσιεύθηκε το Σάββατο, 1 Αύγουστου 2009.
Το κείμενο μπορείτε να το βρείτε εδώ: http://christofias-watch.blogspot.com/2009/08/blog-post.html

Ο λόγος που κάνω αυτή την ανάρτηση είναι για να καταδείξω για άλλη μια φορά ότι η ιστορία για να αποδειχθεί χρειάζεται ντοκουμέντα. Καλές οι μαρτυρίες αλλά όταν συγκρούονται με τα γεγονότα δημιουργείται πρόβλημα αξιοπιστίας.

Αναδημοσίευσαν, λοιπόν, αβασάνιστα ένα δημοσίευμα από το «Κυπριακό Ποντίκι» που θα πρέπει να πούμε ότι δεν δημοσιεύεται για πρώτη φορά. Πρόκειται για τη γνωστή μέθοδο της ανακύκλωσης κειμένων που μερικοί νομίζουν ότι όσες φορές δημοσιευτούν, τόσο περισσότερη αξιοπιστία αποκτούν.
Μια τέλεια εφαρμογή δηλαδή της γκεμπελικής μεθόδου.


* * *

Μπαίνω λοιπόν στην ουσία.
Δεν ξέρω τους λόγους που ο μ. Λάζαρος Σκαλιστής τα είχε τόσο πολύ με το ΑΚΕΛ.
Ο άνθρωπος αυτός (χωρίς να ξέρω αν είχε δίκαιο ή άδικο, δεν είναι αυτό που εξετάζω), συγκρούστηκε με τον Ε. Παπαϊωάννου, τον Α. Φάντη και τον Γιάννη Κατσουρίδη.
Θεώρησε ότι τον αδίκησαν και από τότε δεν ήθελε να ακούσει για τα τρία αυτά στελέχη του ΑΚΕΛ.
Και κατά καιρούς έδωσε κάποιες συνεντεύξεις με τις οποίες τους κατηγορούσε για διάφορα.
Αυτά που ισχυρίζεται ο Σκαλιστής, τα έχω και σε ηχογραφημένη μορφή.
Λάβετε υπόψη ότι ο Σκαλιστής ήταν ένα πονεμένος άνθρωπος, αφού ήταν ένας από τους εκατοντάδες γονείς αγνοουμένου.

Οι του christofias-watch, λοιπόν, θεωρούν ότι η εν λόγω συνέντευξη αποτελεί «μια ζωντανή μαρτυρία καταπέλτης ενάντια στη νομενκλατούρα της ηγεσίας του ΑΚΕΛ για τη στάση της απέναντι στο πραξικόπημα».

Δεν θα πάρω σημείο προς σημείο τη συνέντευξη αλλά θα σχολιάσω κάποια εξόφθαλμα εξωπραγματικά δεδομένα που λέει ο μ. Σκαλιστής.

Σε γενικές γραμμές συμφωνώ ότι το πραξικόπημα δεν ήταν ένα στιγμιαίο γεγονός και ότι προετοιμάζετο από καιρό. Ούτε διαφωνώ και με τους στόχους που είχε καθώς και με το ποιοι βρίσκονταν πίσω του.

Λέει ο Σκαλιστής;
«Εκείνο το διάστημα πρέπει να αναφέρουμε ότι, παρόλο που καταδίκαζε το AKEΛ την παρανομία, εν τούτοις περιοριζόταν, βασικά, φραστικά αυτή η καταγγελία, για το θεαθήναι, ενώ στην πραγματικότητα με τους υπεύθυνους της Aθήνας, της φασιστικής δικτατορίας, που ενεργούσαν, υποστήριζαν, οργάνωναν το ενδεχόμενο πραξικόπημα, έδειχναν στάση ανοχής, που ήτο σε βάρος του αγώνα του λαού μας».

Αυτή η αναφορά μπορεί να γίνει πιστευτή μόνο από όσους είτε δεν έζησαν τα γεγονότα είτε δεν έχουν μελετήσει εκείνη την περίοδο.
Το ΑΚΕΛ, είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι, βρισκόταν σε διαμάχη με τη χούντα. Σίγουρα δεν ήρθε σε ένοπλη ρήξη μαζί της, όπως δεν ήρθε σε ένοπλη ρήξη ούτε με την ΕΟΚΑ Β’. Και ο λόγος ήταν απλούστατος. Δεν υπήρχε η δυνατότητα συγκρότησης παράνομων ομάδων από το ΑΚΕΛ, όπως έγινε με άλλους.
Ο ίδιος ο Μακάριος δεν δεχόταν να εφοδιαστεί το ΑΚΕΛ με όπλα, όπως έκανε με άλλους.

Θα αναφέρω κάτι άγνωστο στους περισσότερους. Στην προπραξικοπηματική περίοδο δημιουργήθηκαν ομάδες περιφρούρησης οι οποίες φρουρούσαν νευραλγικά σημεία της Λευκωσίας και των άλλων πόλεων.
Σε αυτές τις ομάδες συμμετείχαν και μέλη του ΑΚΕΛ. Κάθε απόγευμα, από τα γραφεία της Ε.Ε. του ΑΚΕΛ αναχωρούσαν αυτές οι ομάδες για τα πόστα τους.

Το ΑΚΕΛ, ως η μεγάλη πολιτική δύναμη του τόπου, βρισκόταν σε ευθυγράμμιση με την πολιτική Μακαρίου στην αντιμετώπιση της χούντας η οποία ήταν πολιτική κατευνασμού των εντάσεων και όχι άμεσης σύγκρουσης.

Αυτό, δεν παραπέμπει καθόλου σε όσα αναφέρει πιο πάνω ο Λ. Σκαλιστής.

Γράφει ο Σκαλιστής:
«Θυμούμαι πολύ καλά ότι το AKEΛ εμπόδιζε το δημοσιογραφικό του όργανο, τη "Xαραυγή", να μιλά και να γράφει για τους "μαύρους" συνταγματάρχες της Αθήνας, για να μην τους προκαλούν, όπως έλεγε ο μακαρίτης Γ.Γ. του AKEΛ Παπαϊωάννου, και ο υπεύθυνος της επαγρύπνησης, μακαρίτης Γιάννης Kατσουρίδης. Eκεί που θα έγραφε η "Χαραυγή" για τους πραξικοπηματίες της Ελλάδας, έπρεπε να ήταν αρκετά προσεχτική, και παρόλες τις οδηγίες του καθοδηγητικού πυρήνα του AKEΛ, εξαιτίας της ύπαρξης γνήσιων δημοκρατικών πατριωτών συντακτών της, παρέβαιναν τις εντολές του και δημοσίευαν κριτικές, αυστηρές για τη χούντα των Aθηνών και το ρόλο της στην Κύπρο».

Ούτε αυτό είναι αλήθεια.
Υπάρχουν δεκάδες αν όχι εκατοντάδες δημοσιεύματα της Χαραυγής που ανατρέπουν αυτό τον ψευδή ισχυρισμό.
Οι φωτοτυπίες που ακολουθούν (δειγματοληπτικά από το αρχείο μου) αποδεικνύουν του λόγου το αληθές αλλά και του Σκαλιστή το ψευδές.






Πέραν τούτου, υπάρχουν δεκάδες αν όχι εκατοντάδες ομιλίες ανώτατων και κατώτατων στελεχών του ΑΚΕΛ ενάντια στη χούντα.
Ανάφερα προηγουμένως ότι το ΑΚΕΛ βρισκόταν σε διαμάχη με τη χούντα και την ΕΟΚΑ Β’, όχι όμως σε ένοπλη σύγκρουση. Αυτό είναι γεγονός.
Δεν πρέπει όμως να παραβλέπουμε ότι το ΑΚΕΛ ήταν ο κύριος στόχος της χούντας και της ΕΟΚΑ Β’.
Ο φιλοχουντικός τύπος συχνά ζητούσε να τεθεί το ΑΚΕΛ εκτός νόμου (βλ. Πατρίς 29/12/1966).
Για όλα τα κακά του τόπου (η κακοδαιμονία του) υπεύθυνο ήταν το ΑΚΕΛ (κάτι μου θυμίζει αυτό σήμερα).
Παντού έβλεπαν κομμουνιστικές συνωμοσίες και κατασκοπείες από τους ΑΚΕΛικούς.
Το περιοδικό «Ο Κόσμος Σήμερα» (19/11/1971) αναφέρεται στην κατασκοπεία των σοβιετικών στην Κύπρο και σε άρθρο του «Ποιοι είναι οι Σοβιετικοί κατάσκοποι στην Κύπρο» γράφει ότι;
«Στην κατασκοπευτική δραστηριόιτητα τους οι Σοβιετικοί βοηθούνται από ε/κύπριους στελέχη και μέλη του ΑΚΕΛ».
Σε κάθε σχεδόν έκδοση του το περιοδικό «αποκαλύπτει» εισαγωγές άφθονου οπλισμού από το ΑΚΕΛ που στόχο έχει να καταλάβει πραξικοπηματικά την εξουσία!
Και διερωτώμαι, γιατί όλα αυτά τη στιγμή που το ΑΚΕΛ δεν ενοχλούσε τη χούντα, κατά τον Λ. Σκαλιστή;
Οι άνθρωποι της χούντας και της ΕΟΚΑ Β’ έβαλαν λοιπόν στο στόχαστρο τους το ΑΚΕΛ και τα οικήματα του κόμματος όσο και τα σπίτια στελεχών του σε επαρχιακό και τοπικό επίπεδο ήταν στόχοι βομβιστικών και άλλων επιθέσεων.

Έκρηξη βόμβας στα γραφεία της Επαρχιακής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Λεμεσού

Πολυβολισμοί στο σπίτι του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Εζεκία Παπαϊωάννου



Πολυβολισμοί στο οίκημα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ

Πολυβολισμοί στο υπνοδωμάτιο του τότε προέδρου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Μιχάλη Παπαπέτρου


Πολυβολισμοί στο σπίτι του στελέχους της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Χρ. Ιωαννίδη


Το σπίτι του μέλους του ΑΚΕΛ Παπατά στον Άγιο Τύχωνα, στόχος των ΕΟΚΑΒήτικων στοιχείων


Το 3ο Επιτελικό Γραφείο του ΓΕΕΦ είχε μόνιμα στο στόχαστρο του το ΑΚΕΛ και παρακολουθούσε κάθε ΑΚΕΛική κίνηση.
Δεν λέω λόγια του αέρα, ιδού και οι αποδείξεις:



Τέλος, όσον αφορά την αντίσταση του ΑΚΕΛ στο πραξικόπημα έχω να πω το εξής:
Είναι γεγονός ότι την πρωτοκαθεδρία έχει η ΕΔΕΚ για τον απλούστατο λόγο ότι ήταν η μόνη που διέθετε όπλα. Αυτό – θέλω να πιστεύω – δεν το αμφισβητεί κανένας.

Ωστόσο, είναι δεκάδες οι μαρτυρίες ότι ΑΚΕΛικοί προσέτρεξαν για να προσφέρουν στην αντίσταση.

Είναι γεγονός ότι όσοι κατάφεραν να εξασφαλίσουν όπλα αντιστάθηκαν.

Είναι επίσης γεγονός ότι εκατοντάδες μέλη του ΑΚΕΛ συνελήφθησαν στο πραξικόπημα.

Όποιος ενδιαφέρεται για περισσότερες λεπτομέρειες μπορεί να αναζητήσει το βιβλίο που εξέδωσε το ΑΚΕΛ με τον τίτλο «Το Χρονικό της Σύγχρονης Κυπριακής Τραγωδίας» και εκεί θα δει αρκετές μαρτυρίες.

Δεν θα επεκταθώ άλλο.
Θα μείνω μέχρι εδώ. Θεωρώ ότι αυτά είναι τα πιο βασικά και τα πιο ουσιαστικά από τις κατηγορίες εναντίον του ΑΚΕΛ και τα όσα παράθεσα δείχνουν το άστοχο των ισχυρισμών Σκαλιστή.
Από εκεί και πέρα ο καθένας μπορεί να κρίνει για υπόλοιπα.




38 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τι να πω;

Προς στιγμή τους πίστεψα αλλά τα στοιχεία που βάζεις εδώ ανατρέπουν την εικόνα.

Ίσως τελικά δεν πρέπει να πιστεύουμε όσα ακούμε και βλέπουμε χωρίς αποδείξεις;

Ευαγόρας

kyriakos είπε...

Προσωπικά είμαι της άποψης ότι κακώς αναλώνουμε ως κύπριοι έστω και ελάχιστο μελάνι για το τι έγινε στο παρελθόν αυτή τη χρονική στιγμή..

Τι σημασία έχει σήμερα αυτά που έγιναν από τους προγόνους κάποιων; Θα πάρουμε εκδίκηση από τα παιδιά τους;
Αυτά ευθύνονται;
Επομένως τι συζητάμε;

Πρέπει να είναι αυτονόητο στη σημερινή εποχή ότι ο κάθε άνθρωπος γεννιέται ελεύθερος από τις αλυσίδες των προγόνων του και δεν έχει την υποχρέωση να λογοδοτήσει σε κανένα για τίποτε.
Είναι υπεύθυνος μονάχα για τις δικές του πράξεις και μόνο.

Ο Σκαλιστής.

(ο άνθρωπος κατά τη δική μου άποψη είναι τόσο συναισθηματικά πικραμμένος από την τραγωδία της Κύπρου που του φταίνε ακόμη και τα ρούχα του.) Ο σκαλιστής νομίζω ήθελε ένοπλη αντίδραση ενάντια στην ΕΟΚΑΒ θεωρούσε ότι αν γινόταν αυτό και τους ''καθαρίζαμε'' τότε εκ προοιμίου σήμερα η Κύπρος θα ήταν ελεύθερη.

Το δίλημμά Σκαλιστή είναι , όπως πολύ σωστά επισημάνεις και εσύ Μιχάλη, ολίγων τι σύγχρονο..
Ετσι;
Πόσο δυνατά πρέπει να κτυπάμε αυτούς που σφετερίζονται τη δημοκρατία μας;
Είναι τελικά η πολιτική κατευνασμού η σωστή λύση; ή πρέπει να οδηγηθούμε σε απευθείας σύγκρουση; Κάτι μου λέει ότι αυτή τη φορά φίλε τα πράγματα αν δεν εξαρθρωθούν σύριζα - εξ αρχής δεν θα έχουμε καλό τέλος... μη ξεχνάς ότι ΣΗΜΕΡΑ ο κάθε Κυπραίος αριστερός και μη έχει ένα G3A3 στο σπίτι του με μια κάσια σφαίρες...

Αυτό το ψυχροπολεμικό κλίμα εμφυλίου που αναβιώνουν κάποιοι από την πρώτη μέρα που ανέλαβε ο Χριστόφιας είναι ΠΑΡΑ ΠΑΡΑ πολύ επικίνδυνο.

Να σε σίγουρος φίλε Ευαγόρα ότι θα είσαι απο τους ελάχιστους που θα μεταπείσει το άρθρο του Μιχάλη..

Εμένα με προβληματίζει και η δύναμη του Ψέματος αλλά το και με πόση ευκολία κάποιοι συνειδητά λένε ψέματα για να εξυπηρετήσουν την δική τους ''αλήθεια''

Αυτά δεν είναι καλά σημάδια..


Άντε καλό καλοκαίρι και από μένα.. φεύγω αύριο για διακοπές στη Κύπρο. και θα κάνω αποτοξίνωση απ' το ίντερνετ.

Καλή συνέχεια.

Ανώνυμος είπε...

Τελικά είχα και πάλι λάθος. Πρόκειτο για πρωτότυπη δική του μαρτυρία και η ουσία ότι η ηγεσία του ΑΚΕΛ δεν αντιστάθηκε στο πραξικόπημα δεν αμφισβητείται.


Κακώς βιάστηκα και πάλι να βγάλω συμπέρασμα.

Ευαγόρας

Μιχάλης είπε...

@ Ευαγόρας

Το πραξικόπημα αγαπητέ μου φίλε δεν ήταν μια στιγμιαία ενέργεια.
Προωθείτο και ετοιμαζόταν για χρόνια με μια σειρά ενέργειες που έβρισκαν την αντίδραση της πλειοψηφίας του κόσμου της Κύπρου.

Στις 15 Ιουλίου εκδηλώθηκε όλη αυτή η προσπάθεια, ήταν το αποκορύφωμα της.

Και όπως θα πρέπει να ξέρεις, τους έπιασε όλους στον ύπνο για το λόγο ότι το συγκεκριμένο πραξικόπημα δεν ακολούθησε την πεπατημένη.

1. Έγινε μέρα και όχι νύκτα όπως γίνονται όλα τα πραξικοπήματα, και

2. Έγινε Δευτέρα αντί ξημερώματα Κυριακής όπως συνέβαινε συνήθως.

Όλα αυτά συνέβαλαν στον αιφνιδιασμό και στην σύγχυση αλλά και στη μη εφαρμογή των σχεδίων που υπήρχαν.

Επομένως καλό είναι να έχουμε όλα ή όσο το δυνατό περισσότερα δεδομένα υπόψη μας πριν κρίνουμε ένα γεγονός.

Anef_Oriwn είπε...

Και πριν πετεινός λαλήσαι τρις, ο σχολιογραφος Ευαγόρας ανέκρουσε πρύμνα και ανασκεύασε τη πρώτη τοποθέτηση του για το κείμενο του Μιχάλη – όμως τελικά δεν μας έκανε και απόλυτα σαφές τι δέχεται και τι όχι – υπέστη επιθέσεις το ΑΚΕΛ (και τα μέλη του διωγμούς και προπηλακισμούς) κατα την προ-πραξικοπηματική περίοδο; Πέραν τούτου θα μπορούσε να μας αναλύσει τι εννοεί αναφερόμενος σε αντίσταση ενάντια στο πραξικόπημα (καθώς τούτη η έκφραση έχει καταντήσει σε κάτι γενικό κι απροσδιόριστο);
Για να το βοηθήσω και λιγάκι (για να έχει και μια πιο σφαιρική εικόνα για τα τότε γεγονότα) θα τον παραπέμψω και σε κάποια posts από το δικό μου Blog, όπως η φετινή ανάρτηση που έκαμα με την ευκαιρία της επετείου του πραξικοπήματος (link: http://aneforiwn.blogspot.com/2009/07/372009.html - εδώ υπάρχουν παραπομπές και σ’ άλλα posts), όπως και ένα (άλλο) κείμενο που έγραψα πέρσι τέτοιες μέρες με αφορμή ακριβώς αυτό το άρθρο του Λάζαρου Σκαλιστή (link: http://aneforiwn.blogspot.com/2008/07/17.html). Παραθέτω ενδεικτικά ένα απόσπασμα (βασικά για όσους βαριούνται ή δεν έχουν χρόνο για να πανε εκεί να το διαβάσουν):

“… Από τις πρώτες μέρες επιβολής της στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα, οι σύλλογοι της Αριστεράς σ’ όλη την στην Κύπρο καθώς και πολλά στελέχη της έγιναν στόχος τρομοκρατικών πράξεων. Οι άνθρωποι της Χούντας στην Κύπρο σε στενή συνεργασία με ακροδεξιά στοιχεία αποθρασύνθηκαν και προσπαθούσαν με καθημερινές πράξεις βίας (τραμπουκισμούς, απειλές, ξυλοδαρμούς, κακοποιήσεις, ακόμα και δολοφονίες, βομβιστικές επιθέσεις, αναγραφή συνθημάτων σε συλλόγους της Αριστεράς, όργωμα γηπέδων αθλητικών γηπέδων αριστερών συλλογών) να τρομοκρατήσουν τον κόσμο της Αριστεράς, ο οποίος αποτελούσε βασικό εμπόδιο στα συνωμοτικά τους σχέδια.

Πιο συγκεκριμένα, έχουμε και λεμε:
- 6 Μαΐου 1967 – Έκρηξη βόμβας στο σπίτι του Στέλιου Μανδριώτη, Γραμματέα της ΠΕΟ Λεμεσού.
- 12 Μαΐου 1967 - Έκρηξη βόμβας στην είσοδο του σπιτιού του Κυριάκου Χρίστου Γραμματέα του ΑΚΕΛ Λεμεσού.
- 29 του Οκτώβρη του 1967 – Ισχυρή έκρηξη στο οίκημα της ΠΕΟ Λευκωσίας.
- 22 του Νοέμβρη του 1967 - Έκρηξη στο οίκημα της ΠΕΟ Αμμοχώστου.
- 24 του Νοέμβρη του 1967 – Έκρηξη στο σπίτι του Αριστερού Δημάρχου Αμμοχώστου Αντρέα Πούγιουρου.
- Στις 3 του Μάη του 1968 αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς συνέλαβαν και κακοποίησαν στη Λευκωσία νεαρούς που έγραφαν συνθήματα υπέρ της αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Στις 6 του Μάη πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στη Λευκωσία που καταδικάζει την πρόκληση και απαιτεί την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Στην εκδήλωση μίλησαν οι Παπαιωάννου, Λυσσαρίδης και άλλοι.
- 23 Αυγούστου 1968 – Έκρηξη βόμβας στο οίκημα του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου. Τραυματίστηκε σοβαρά ο νυχτοφύλακας του οικήματος.
- 10 του Μάρτη του 1969 – Έγινε προσπάθεια από Έλληνες αξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς για τοποθέτηση πομπών στον κινηματογράφο “ΡΕΞ” Λάρνακας όπου θα πραγματοποιείτο την επόμενη η Επαρχιακή Συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ Λάρνακας, για τη μαγνητοφώνηση και υποκλοπή των ομιλιών. Οι συσκευές βρέθηκαν και αφαιρέθηκαν από μέλη του ΑΚΕΛ.
- Την νύχτα της 18ης του Ιούλη του 1969, μέρα έναρξης του Ε΄ Παγκύπριου Φεστιβάλ Νεολαίας που διοργάνωνε η ΕΔΟΝ στην Αμμόχωστο (στο Στάδιο ΓΣΕ), τοποθετούνται βόμβες και προκαλούνται εκρήξεις στα οικήματα των συλλόγων της Αριστεράς στα Βαρώσια (στο “Μαραθώνα” Κάτω Βαρωσίων και στον “Προμηθέα” Πολυκατοικιών – λενε κάτι σε κάποιους κολλημένους αυτά τα δύο αρχαιοελληνικά ονόματα;).
- Τη τελευταία μέρα του Φεστιβάλ στα αποδυτήρια του Σταδίου ΓΣΕ, τοποθετήθηκε βόμβα. Από την έκρηξη της τραυματίστηκε ένα άτομο, όμως το Φεστιβάλ μετατράπηκε στο τέλος σε ειρηνική διαδήλωση και συλλαλητήριο στους δρόμους της Αμμόχωστου.
- 14 του Οκτώβρη του 1969 – Έκρηξη βόμβας στο σπίτι του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Εζεκία Παπαιωάννου.”


Άραγε το “φιλο-χουντικό” ΑΚΕΛ γιατί δεχόταν όλο αυτό τον πόλεμο;

Anef_Oriwn
Κυριακή 2/8/2009 – 3:08 μ.μ.

Anef_Oriwn είπε...

Kyriako,

Τα ιστορικά γεγονότα (είτε τα ζήσαμε είτε όχι) πρέπει αν τα συζητούμε και να τα αναλύουμε γιατί δυστυχώς κι όπως παρατηρείς κι ΕΣΥ τυγχάνουν άγριας καπήλευσης, εκμετάλλευσης και διαστρέβλωσης. Δεν μπορούμε να ζήσουμε και να λειτουργήσουμε αποστασιοποιημένοι από τη ιστορία και δη τη πιο πρόσφατη ... Αυτή είναι γύρω μας και τη μυριζόμαστε παντού και κάθε στιγμή!

Anef_Oriwn
Κυριακή 2/8/2009 – 3:10 μ.μ.

Aceras Anthropophorum είπε...

Η εκδοχή του μακαρίτη του Σκαλιστή είναι τόσο υποκειμενική που το ίδιο το άρθρο του αποδεικνύει την εμπάθεια, το νεκάτωμα αντικειμενικών γεγονότων με προσωπικές υποθέσεις τζιαι προεκτάσεις χωρίς καμιά στοιχειοθέτηση. Δεν το έξερα πριν αυτούσιο. Οι διάφοροι που ανακαλύψαν μας διούν την ευκαιρίαν να το κρίνουμεν εξ ιδίων.

Μπορεί να κατηγορήσει κάποιος τον Παπαϊωάννου ότι είχε περισσότερη εμποστοσύνη από ότι έπρεπε προς τες σοβιετικές εγγυήσεις αν πραγματικά δεν επίστεψε στες πρώτες πληροφορίες για το πραξικόπημα, που τούτον όμως να συμπεράνει ότι έθελεν το πραξικόπημα ή ότι εβοήθησεν το είναι χοντροκομένη κατζία που δεν μπορεί παρά να έχει προσωπικά απωθυμένα.

Το πιό χοντροκομένο βόλι που ρίχνει ο συγραφέας του κειμένου είναι τζιείνο που λαλεί ότι εχαρήκαν τα στελέχη του Ακέλ με την εισβολή διότι εσταμάτησε το πραξικόπημα. Μα αφού πριν τρεις γραμμές ελάλεν ότι κατά βάθος το Ακέλ εβοήθησεν τζιαι το πραξικόπημα τζιαι ήταν φίλοι της Χούντας, γιατί να προτιμά τους μεχμετζίκ παρά τους φίλους του τους μαύρους στρατηγούς; Μα εν τζι εν κουμέρες που παίζουμεν.

Τέθκεια ελεϊνά "ιστορικά ντοκουμέντα" που χρησημοποιούνται σαν εργαλεία προπαγάνδας απο διάφορους κατά τζιαιρούς, το μόνον πράμα που αποδεικνύνουν είναι ότι η εμπάθεια αυτών που τα χρησιμοποιούν εν η ίδια με τζιείνην του συγραφέα. Τόσον η εμπάθεια όσον τζιαι η ανακολουθεία στο λογισμό.

Τον άθρωπο που τα έγραψε μπορώ να τον συγχωρέσω διότι, πρώτον εν μακαρίτης, τζιαι δεύτερον διότι αν ενόμιζεν ότι το Ακέλ είχε την δύναμη να αποτρέψει το πραξικόπημα τζιαι την εισβολή τζιαι δεν το έκαμεν, ή δεν το εκατάφερεν, το εθεωρούσεν έμμεσα σαν υπεύθυνον για τον χαμό του γιού του. Σίγουρα θα έχει τζιαι άλλα αποθυμένα διότι βασικά για τζιείνον που κατηγορά την ηγεσία του Ακέλ είναι ότι δεν εθυσιάσαν τζιαι τζιείνοι παιθκιά.

Άτε, τον συγραφέαν να τον αφήσουμεν να αναπαύκεται τζιει που πήεν. Για αυτούς όμως που πιάννονται που μιαν τεθκοιου είδους προσωπικήν ιστορία για να κάμουν πολιτικές προεκτάσεις τί να πεις; Ενδιαφέρον είναι να σκαλίσεις την ψυχολογία τζιαι τα κίνητρα που οδηγούν σε τέθκοιου είδους δράση.

Μιχάλης είπε...

@ kyriakos

Επίτρεψέ μου αγαπητέ φίλε να διαφωνήσω με την αρχή του κειμένου σου.
Ξέρεις, παρόμοια αντίληψη με αυτήν που γράφεις, δηλαδή να μην αναλώνουμε έστω και το ελάχιστο μελάνι για το τι έγινε στο παρελθόν, ακολούθησε στο παρελθόν του ΑΚΕΛ.
Τότε έλεγαν: μα εν να απαντούμεν όποιου γράψει κάτι;
Μα εν να απαντήσουμε του Σκαλιστή; Του Παπαφώτη κ.ο.κ.;

Αποτέλεσμα;
Να βγαίνουν σήμερα οι διάφοροι, να επικαλούνται διάφορα και να λένε: δεν διαψεύστηκε ποτέ! Και να το παίρνουν και ως δεδομένο και ιστορικό στοιχείο.

Προσωπικά διαφωνώ με αυτά, διότι δίνουμε τροφή στους διάφορους παραχαράκτες και κάπηλους.

Σίγουρα δεν τίθεται θέμα εκδίκησης. Πρόκειται όμως για ζήτημα προστασίας της αλήθειας.

Φίλε μου σου εύχομαι να έχεις καλές διακοπές.

Ανώνυμος είπε...

Κάποιο μπέρδεμα έχει γίνει, είμαι ο πρώτος Ευαγόρας και δεν είμαι εγώ που έγραψα το δεύτερο σχόλιο με το όνομα Ευαγόρας.

Ευαγόρας

Μιχάλης είπε...

Άνεφ και Aceras

Πολύ εύστοχα τα σχόλια σας.
Συμβάλλουν θετικά στη συζήτηση.

Ανώνυμος είπε...

Έτσι είναι, Άνεφ, Aceras και Μιχαήλ μπορείτε να κάνετε και μια χορωδία: the three neneks!

Μιχάλης είπε...

Αγαπητέ μου έχεις κάτι να πεις ώστε να συμβάλει στην συζήτηση;

Αυτή είναι η ουσία και όχι οι "εξυπνάδες".

Aceras Anthropophorum είπε...

O Μηχάλης ακούει όπως πάντα την κοτσάνα του νου τζιαι του άλλου τζιαι απαντά με υπομονή τζιαι ευγένια.

Εγώ που είμαι αγενής τζιαι χώρκατος, θέλω να πώ στον ανώνυμο 4.52: δεν πα αν γαμηθείς ν΄ασπρίσεις! Αυτό και αν είναι συμβολή στη συζήτηση Μιχάλη.

Sartanakkas..apla είπε...

Τελικά η ιστορία είναι υποκειμενική. Βρήκαν τα επιτροπόπουλα μιά συνέντευξη και νόμισαν κερδίσαν το Λόττο. Και ήρθε η εμπεριστατωμένη απάντηση του Μιχάλη. Ντρέπομαι που δεν γνωρίζω τα γεγονότα τόσο καλά, ντ΄ρπομαι που δεν έχω μελετήσει ώστε να ξέρω τα γεγονότα τόσο καλά.
Εύγε.

Ανώνυμος είπε...

Ρε ασέρα, εκτός που ξιτιμαστάρης είσαι τζιαι ρατσιστής! Τι σημαίνει ρε αμόρφωτε "Να πας να γ.... ν' ασπρίσεις;".

Είσαι σοβαρός άδρωπος εσού για'σαι καραθκιόζης;

Το παράξενον που' σαι τζιαι Ελβετίαν. Ίνταλος εβρέθηκες εσού ο αρχιχώρκατος ο ρατσιστής με τους πολιτισμένους τζιαχαμέ, εγιώ εν το καταλάβω.

Ktino είπε...

sto arxeio sou mipos (lew mipos) exeis ke protoselida tis xaravgis tis periodou 60-63??? an exeis (lemen twra) kame tziai kanena ppost me tzeina, na doumen ti egrafan tote oi syntrofoi sou gia tis diakoinotikes diamaxes, tziai pos erxonte se pliri antithesi me tes theseis pou papagalizete oloi simera gia dithen fteksimo twn ellinokypriwn. den mpainw se syzitisi gia to pios ekame ta parapanw kaka tote, giati eine xilioeipwmeno to paramythaki sas, apla an theleis na milas me stoixeia(ksnalemen twra...), ofeileis na ta deikseis. Otan ta elege o allos o lazaros (o mavros!!!), xwris kanena endoiasmo tou kollisate etikettes. Poioi xrisimopoioun gkembelikes methodous?

Ανώνυμος είπε...

Κωνσταντίνος

"Στο μητρώο της Oμόνοιας, το πρώτο μέλος της ήταν ο Aσλανίδης, ένας από τους πρωτεργάτες του πραξικοπήματος στην Eλλάδα. H φωτογραφία του ήταν αναρτημένη στους τοίχους της Oμόνοιας. Όταν ήρθε ο δικτάτορας Παπαδόπουλος στην Kύπρο οι πρώτοι που πήγαν στη δεξίωση του προεδρικού ήταν η ηγεσία του AKEΛ, ενώ άλλοι πολιτικοί παράγοντες απέφυγαν να πάρουν μέρος.

Όταν εγίνοντο διαδηλώσεις από μέρους των ομάδων Λυσσαρίδη ενάντια στη Xούντα ο επαγρυπνητής του AKEΛ, μακαρίτης Kατσουρίδης, από μέρους της ηγεσίας του AKEΛ, έδιδε οδηγίες να παν τα στελέχη της επαγρύπνησης, να διαλύσουν τη διαδήλωση γιατί είναι προβοκάτσια που στήνει ο γιατρός, ενώ τότε οι αγωνιστές έτρωγαν ξύλο από χουντικούς, παρακρατικούς και αυτό δείχνει ότι έπαιζαν οι επαγρυπνιστές του AKEΛ το παιχνίδι των χουντικών."

Αυτά τα λέει ο Σκαλιστής. Σε αυτά γιατί δεν αναφέρεστε; Δεν συμφέρει και πολύ να μαθευτούν τα πάρε-δώσε με τη Χούντα, έτσι δεν είναι;

Ανώνυμος είπε...

Κωνσταντίνος

Έχει και άλλα ενδιαφέροντα όμως:

"Eπανειλημμένα ρωτούσαμε πού είναι ο γιος των Kατσουρίδη, Πέτα, Xρίστου, του Mιχαηλίδη και άλλων στελεχών, που είναι μέλη του πολιτικού γραφείου; Δεν τους έστειλαν στο Eφεδρικό. Oύτε απαντούσαν. Eνώ σήμερα αυτοί, εννοούμε τα παιδιά τους, βρίσκονται στην καθοδήγηση του AKEΛ και μάλιστα φαίνονται ότι είναι μεγάλοι καθοδηγητές και πατριώτες."

Ας κρίνει ο κόσμος.

Ανώνυμος είπε...

Κωνσταντίνος

Να και τα πάρε-δώσε με την "δημοκρατική" ΕΣΣΔ των γκουλάγκ:

"Tην Παρασκευή, 12.7.74 έγινε επαρχιακή σύσκεψη στελεχών με 300 παρόντες, ομιλητής ήτο ο Γ.Γ. του AKEΛ E. Παπαϊωάννου, με θέμα το Kυπριακό. Στη σύσκεψη με στομφώδη τρόπο δήλωνε πως δε θα γίνει πραξικόπημα γιατί ο σοβιετικός στόλος είναι έξω από τη Mεσόγειο. Kαι δε θα αυτοκτονήσουν οι επίδοξοι πραξικοπηματίες".

Ανώνυμος είπε...

Κωνσταντίνος

Ρε παιδιά, καλύπτει το θέμα το ερώτημα που υπέβαλε ανήμερα των Χριστουγέννων (συγνώμη Μιχάλη για τη λέξη) ο Λάζαρος Μαύρος:

"Αφού διατείνεται ότι είναι και «καλά διαβασμένος» ο νυν βοηθός διευθυντής της «Χαραυγής», γιατί δεν βρήκε ακόμα να μας υποδείξει ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑ δημοσίευμα της «Χαραυγής» 1963-64, που να επιρρίπτει την οποιαδήποτε ευθύνη σε δήθεν «ελληνοκύπριους σοβινιστές»; Ένα, τότε, δημοσίευμα του Ιχσάν Αλή; Του Καβάζογλου; Του Ιμπραχίμ Αζίζ; Του Νουρεττίν Σεφέρογλου; Του Εζεκία Παπαϊωάννου; Υπάρχει ή δεν υπάρχει;"

ΥΓ Συγνώμη για την κατάχρηση του χώρου. Να μην μιλούν όμως μόνο οι αριστεροί.

Μιχάλης είπε...

@ Sartanakkas

Η ιστορία ή καλύτερα η ερμηνεία των γεγονότων είναι υποκειμενική και πολλές φορές εξαρτάται και από το πόσο σφαιρική είναι η πληροφόρηση που έχουμε.

Και δυστυχώς η ιστορία κακάπαθε ιδιαίτερα στην Κύπρο για πολλά χρόνια και ακόμα κακοπαθαίνει, όπως στην περίπτωση με την οποία ασχολείται το άρθρο μου.

Μιχάλης είπε...

@ Ktino

Καταρχήν σε καλωσορίζω στο ιστολόγιο μου.

Όσον αφορά το θέμα που θέτεις, θα σου πω πρώτα ότι δεν είναι στο θέμα μας.
Νομίζω ότι θα πρέπει να μάθουμε κάποτε όταν δυσκολευόμαστε σε ένα θέμα να μη θεωρούμε ως διέξοδο ανοίγοντας ένα άλλο.

Με την περίοδο του 1963 προτίθεμαι να ασχοληθώ.
Όπως θα ασχοληθώ και με το σχέδιο ΑΚΡΙΤΑΣ για το οποίο ο «αποκαλυπτικός» συνάδελφος Λ. Μαύρος είτε αποφεύγει να μιλήσει είτε παρουσιάζει εκείνα που θεωρεί ότι τον βολεύουν.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα ασχοληθώ και με τη στάση του ΑΚΕΛ.

Όμως, όταν μιλούμε για τούτα τα θέματα θα πρέπει να είμαστε ακριβής.
Το ΑΚΕΛ ουδέποτε είπε ότι φταίνε οι ε/κύπριοι.
Ουδέποτε επέρριψε την ευθύνη στην επίσημη ε/κυπριακή πλευρά για οτιδήποτε όσον αφορά την περίοδο εκείνη.
Αυτή η κουβέντα είναι δημιούργημα ανθρώπων σαν τον Λάζαρο και άλλους με την ίδια ατζέντα.
Όπως αποτελεί εφεύρημα και τα περί αθώωσης της Τουρκίας για την εισβολή και πολλά άλλα.

Θα έρθει όμως η ώρα και αυτού του θέματος. Ας μη βιαζόμαστε.

Ktino είπε...

An nomizeis oti den ine sto thema tote ti na pw, esy papas esy tatas. Twra to oti to akel OUDEPOTE ipe oti ften oi ellinokyprioi... fkarte mas tzie pellous, pou esiei pou tin imera pou efkiken o xristofias allo pou "fteme tzi emeis, ekamamen tzie emeis polla" ke ta diafora alla(mporw na grafw me tes wres alla varkoume na sou pw tin alithkia) en akoumen. me apokoryfwma tin geloia ke aparadekti stasti tou taki hadgigeorgiou na ginei o synigoros tou souidou ypex, otan o telefteos me tin podkiantraposyni pou ton diakrinei, oute ligo oute poly eksiswse tin tourkiki eisvoli me to dimokratioko oxi tou laou to 2004. OU eksexasa, ime ektos thematos...
ate geia, prwti ke teleftea paremvasi, ipa oti me politika en tha asxoloume sta blogs, kopiase na dkiavaseis istories gia motores opote theleis efprosdektos

Μιχάλης είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Μιχάλης είπε...

@ Κωνσταντίνος

Δεν κάνεις κατάχρηση του χώρου, το ιστολόγιο μου είναι ανοιχτό για όλους όσοι έχουν να πουν κάτι.
Η απάντηση μου θα είναι μακροσκελής διότι αυτό απαιτούν τα όσα θέτεις.

Για το 1963-64 ισχύουν όσα απάντησα στο... Ktino πιο πάνω.

Όσον αφορά τον Σκαλιστή ανάφερα εξαρχής ότι δεν θα ασχοληθώ με ολόκληρο το άρθρο του. Ο στόχος μου δεν ήταν αυτός αλλά να δείξω με συγκεκριμένα στοιχεία ότι στα βασικά που έλεγε, δεν έλεγε την αλήθεια.

Αλήθεια, αναγνωρίζεις ότι τα σημεία που σχολίασα δεν δικαιώνουν τον μ. τον Σκαλιστή;

Όσον αφορά τα σημεία που θέτεις θα κάνω κάποια σύντομα σχόλια.
Κανένας και ποτέ δεν αρνήθηκε ότι για ένα διάστημα υπήρχε στο σωματείο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ η φωτογραφία του Ασλανίδη. Και αυτό σαν «αντάλλαγμα» για κάποια οικονομική βοήθεια που έδωσε στο σωματείο.
Τέτοιας βοήθειας έτυχαν και όλα τα μεγάλα δεξιά σωματεία της Κύπρου, ενώ από τα αριστερά μόνο η ΟΜΟΝΟΙΑ και όχι οι άλλες ομάδες.
Από μόνο του αυτό δεν αποδεικνύει τίποτε σε σχέση με όσα θέλουν κάποιοι να προσάψουν στην αριστερά.
Δεν μπήκες στον κόπο όμως να μας εξηγήσεις πως και γιατί αφού η ΟΜΟΝΟΙΑ ήταν αυτή που ήταν (κατ’ εσένα), τόσο το ίδιο το σωματείο όσο και ο πρόεδρος δέχθηκαν τις επιθέσεις της ΕΟΚΑ Β’, όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες που ανάρτησα.

Ναι, η ανώτατη ηγεσία του ΑΚΕΛ ήταν στο προεδρικό όταν ο δικτάτορας Παπαδόπουλος επισκέφθηκε την Κύπρο.
Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει αυτό όταν:
Α) Τον Παπαδόπουλο τον προσκάλεσε ο Μακάριος για επίσημη επίσκεψη.
Β) Στη δεξίωση στο προεδρικό ήταν όλη η πολιτική ηγεσία του τόπου με ελάχιστες εξαιρέσεις.


Ο Λ. Σκαλιστής θέλοντας να δώσει έμφαση στα όσα έλεγε, είπε ότι οι πρώτοι που πήγαν στη δεξίωση ήταν η ηγεσία του προεδρικού!
Ασφαλώς πρόκειται για υπερβολή διότι δεν φαντάζομαι να υπήρχε διαγωνισμός μεταξύ των εκατοντάδων παρευρεθέντων ποιος θα φτάσει πρώτος στο προεδρικό.

Και βεβαίως με τη λογική του μακαρίτη σημαίνει ότι:
1. Ο Μακάριος που τον προσκάλεσε ήταν συνεργάτης της χούντας ή τα πήγαινε καλά μαζί της;

2. Με την ίδια λογική, συνεργάτης της χούντας ήταν και ο Τάσσος Παπαδόπουλος που παρίστατο στη δεξίωση και ήταν μάλιστα ιδιαίτερα διαχυτικός με τον δικτάτορα;

3. Δεν μας λέει ποιοι είναι οι άλλοι παράγοντες που απέφυγαν να πάρουν μέρος.
Αυτή η αοριστία δεν σε βάζει σε σκέψεις;

Μιχάλης είπε...

@ Κωνσταντίνος απάντηση 2

Πέφτετε θύμα προπαγάνδας χωρίς να το καταλάβετε, απλώς ορμώμενοι από εχθρικά αισθήματα έναντι κάποιων και στην προκειμένη περίπτωση εναντίον του ΑΚΕΛ.

Το λέω αυτό σε σχέση με το άλλο ζήτημα που θίγει ο Λ.Σ. ότι το ΑΚΕΛ έδινε οδηγίες για να διαλύσουν τις διαδηλώσεις εναντίον της χούντας που οργάνωνε ο Λυσσαρίδης.
Εξ’ όσων έχω υπόψη μου, ακόμα ούτε ο ίδιος ο Λυσσαρίδης δεν είπε ποτέ κάτι τέτοιο (αν έχει κάποιος κάτι αν το παραθέσει), ούτε ο Τάκης Χατζηδημητρίου που ήταν η ψυχή της Επιτροπής για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Αλλά, αν αυτό σημαίνει ότι το ΑΚΕΛ ήταν υπέρ της χούντας ή ότι την ανεχόταν, όπως λέει ο Λ.Σ. τότε το πιο κάτω τι μπορεί να σημαίνει;:

"Μου φαίνεται πραγματικά κραυγαλέα η αντίφασις αφ' ενός μεν να κοπτώμεθα δήθεν, και τονίζω την λέξιν 'δήθεν', διά συνεργασίαν με την Κυβέρνησιν της Μητρός Πατρίδος, ενώ παραλλήλως να απαιτώμεν διά τους εαυτούς μας το δικαίωμα να επικρίνωμεν, να συνεργούμεν και να υποδαυλίζωμεν ανατροπήν της οιασδήποτε Κυβερνήσεως μετά της οποίας επιδιώκομεν συνεργασίαν και της οποίας εκλιπαρούμεν την υποστήριξιν και την αρωγήν".

Αυτό είναι απόσπασμα από ομιλία του Τάσσου Παπαδόπουλου στη βουλή, που μιλούσε εκ μέρους των εθνικοφρόνων (έτσι αυτοαποκλήθηκε) όταν το Σώμα συζητούσε την επίθεση από άντρες της στρατιωτικής αστυνομίας της χουντοκρατούμενης Ε.Φ. που δέχθηκε η συγκέντρωση της «Επιτροπής για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα» στις 21 Απριλίου 1971.

Ο Τ. Παπαδόπουλος έκανε επίσης λόγο για «πρόκλησιν κατά των αισθημάτων του κυπριακού λαού».

Και αν η αοριστίες περί του ΑΚΕΛ αποτελούν στίγμα για τη στάση του, η ομιλία του Τ. Παπαδόπουλου πως μπορεί να χαρακτηριστεί;

Αυτά βέβαια δεν τα λένε ούτε ο Λ.Σ. ούτε βεβαίως όσοι άλλοι τους διαβάζετε με πάσαν ευλάβεια.

Μιχάλης είπε...

@ Κωνσταντίνος απάντηση 3

Όσον αφορά τα παιδιά των στελεχών του ΑΚΕΛ και το εφεδρικό.
Δεν ξέρω πόσων χρονών ήταν τότε τα παιδιά αυτών των στελεχών, όμως από αυτούς που αναφέρει, μόνο ο Ν. Κατσουρίδης είναι στην καθοδήγηση του ΑΚΕΛ.
Μάλιστα τα παιδιά του Χ. Μιχαηλίδη έφυγαν από το κόμμα από την εποχή της διάσπαση του ΑΚΕΛ
Συνεπώς ούτε εδώ είναι ακριβής ο μ. και σεβαστός Λ. Σ.

Όσον αφορά την ΕΣΣΔ, θα πρέπει να ξέρεις ότι ο ίδιος ο Μακάριος επιδίωκε τις φιλικές σχέσεις με την ΕΣΣΔ.
Μάλιστα η χώρα αυτή με προειδοποίηση του ίδιου του Κρούτσεφ απέτρεψε εισβολή της Τουρκίας το 1967 (αν δεν κάνω λάθος).
Και η Κίνα έχει αγαστές σχέσεις με την Κύπρο οι οποίες αναβαθμίστηκαν επί προηγούμενης κυβέρνησης (όχι του κομμουνιστή Χριστόφια).
Αυτό σημαίνει ότι ο Τ. Παπαδόπουλος είναι υποστηρικτής του καταπιεστικού καθεστώτος της Κίνας;

Τόσο δύσκολο είναι να ξεχωρίσουμε την αναγκαιότητα της (διεθνούς) πολιτικής στήριξης από διάφορες χώρες, από την εσωτερική κατάσταση που επικρατούν σε μια χώρα;
Τόσο στενά βλέπουμε τα πράγματα ή μήπως όλα θυσιάζονται στο βωμό της εσωτερικής (προς κατανάλωση) προπαγάνδας;

Και για να ολοκληρώσω την απάντηση μου, θα σου πω αγαπητέ μου Κωνσταντίνε ότι το ότι δεν αναφέρθηκα σε όλα αυτά, δεν σημαίνει ότι υπάρχει απάντηση ή ότι θέλω να αποκρυβούν.
Απλώς έκρινα ότι ήταν πιο σοβαρά εκείνα που σχολίασα στο αρχικό μου κείμενο και τα άλλα ήταν δευτερεύουσας σημασίας.

Σε σένα απομένει να απαντήσεις αν όλα αυτά σημαίνουν πάρε δώσε με τη χούντα (όπως τα χαρακτηρίζεις) και όσα παράθεσα για τον Μακάριο και τον Τ. Παπαδόπουλο σημαίνουν συνεργασία ή πάρε δώσε με τη χούντα.

Αν θα απαντήσεις λοιπόν, απάντησε σε όλα και όχι επιλεκτικά.

Να είσαι καλά…

Μιχάλης είπε...

@ Ktino

Φίλε μου ρωτώ ξανά, γιατί έχετε ορισμένοι την τάση να πηδάτε από ένα θέμα σε άλλο;
Αυτό τι αποτέλεσμα έχει; Να μην εξαντλείται ποτέ ένα θέμα!
Αυτό επιδιώκετε;

Ως ενότητα η περίοδος του πραξικοπήματος, ποια σχέση έχει με την περίοδο του 1963; Άλλη ενότητα το ένα άλλη το άλλο.
Συνδέονται μεν ως μέρος της αλυσίδας των γεγονότων αλλά είναι δύο ξεχωριστά πράγματα.
Το ένα έχει να κάνει με τις «εσωτερικές» μας διαφορές και το άλλο με την Τουρκία και τους τ/κύπριους εθνικιστές.
Τόσο δύσκολο είναι να γίνει κατανοητό αυτό το πράγμα;

Για το θέμα του 1963 και ειδικά για την ΤΜΤ και τη δράση της ιδιαίτερα εναντίον των τ/κυπρίων έκανα ειδική ανάρτηση παρουσιάζοντας μάλιστα και σχετικό φιλμάκι δικής μου παραγωγής.
Μπορείς να τα δεις εδώ:
http://mihalismihail.blogspot.com/2009/04/blog-post_12.html

Δεν θα σε φκάλω πελλον για το θέμα των ευθυνών. Μάλλον κάποιοι άλλοι θα μας βγάλουν πελλούς.
Προσωπικά αμφισβητώ ότι το ΑΚΕΛ και ο πρόεδρος λέει ότι φταίμε κι εμείς.
Εκείνο που λένε είναι ότι φταίνε και ΚΑΠΟΙΟΙ δικοί μας, ΟΧΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.

Μπορείς να παραθέσεις έστω και ένα στοιχείο που να παραπέμπει σε τούτο που υποστηρίζεις; Όχι από άρθρα του οποιουδήποτε που μεταφέρει το τι είπε ο Α ή ο Β.
Δηλώσεις είτε του ΑΚΕΛ είτε του προέδρου.

Τα όσα είπε ο Μπιλντ δεν θα τα σχολιάσω. Απλώς μου προκαλεί μειδίαμα όταν θυμηθώ το τι λένε όλοι οι πολιτικοί μας για το πραξικόπημα που άνοιξε την πόρτα στον Αττίλα.

Για το τι λέει η κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ και η κυβέρνηση σε σχέση με τις ευθύνες βλέπε το βίντεο εδώ.
http://mihalismihail.blogspot.com/2009/03/5-2009.html

Ο πρόεδρος μιλά συγκεκριμένα για κάποιους. Όταν λέει εμείς δεν εννοεί το κράτος αλλά το παρακράτος, εκτός και αν διαφωνείς ότι αυτοί έβλαψαν τον τόπο. Μιλά επίσης συγκεκριμένα για τους λεγόμενους «ακραιφνείς» που οδήγησαν τον τόπο στην καταστροφή.

Ανώνυμος είπε...

Κωνσταντίνος

Διάβασα με προσοχή τα όσα έγραψες. Η τακτική σου είναι να υποβαθμίζεις όσα δεν συμφέρουν το ΑΚΕΛ και να αναδεικνύεις τα άλλα. Έστω.

Ποιος σου είπε, μια και προτάσεις τα περί Μακαρίου, ότι εγώ επιβραβεύω τις επιλογές του; Επίσης, δεν απάντησες στο εύλογο ερώτημα που έθεσε στο παρελθόν ο Λ.Μ.

Μιχάλης είπε...

Βρε Κωνσταντίνε μου

Κάθισα και έγραψα ένα κατεβατό για να μου δώσεις αυτή την απάντηση;
Και πως βρε φίλε μου υποβαθμίζω όσα δεν συμφέρουν στο ΑΚΕΛ και αναδεικνύω άλλα;
Δεν ήθελες απάντηση; Αυτά που ξέρω αυτά γράφω.

Και ποιο είναι το εύλογο ερώτημα του μέντορα Λ.Μ.;

Ανώνυμος είπε...

Κωνσταντίνος

"Μέντορας" ο συνάδελφός σου; Μπόλικη ειρωνεία, αφού φυσικά δεν είναι με το ΑΚΕΛ. Πας μη αριστερός βάρβαρος. Την έχουμε ξαναδεί αυτή την ολοκληρωτική λογική. Πάμε παρακάτω, για το ερώτημα του Λ.Μ.:

"Αφού διατείνεται ότι είναι και «καλά διαβασμένος» ο νυν βοηθός διευθυντής της «Χαραυγής», γιατί δεν βρήκε ακόμα να μας υποδείξει ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑ δημοσίευμα της «Χαραυγής» 1963-64, που να επιρρίπτει την οποιαδήποτε ευθύνη σε δήθεν «ελληνοκύπριους σοβινιστές»; Ένα, τότε, δημοσίευμα του Ιχσάν Αλή; Του Καβάζογλου; Του Ιμπραχίμ Αζίζ; Του Νουρεττίν Σεφέρογλου; Του Εζεκία Παπαϊωάννου; Υπάρχει ή δεν υπάρχει;"

Anef_Oriwn είπε...

Μια απλή και αφελής ερώτηση εμού του diesel προς τον Κωνσταντίνο: Αφού δεν έγραψε τότε η “Χαραυγή” (για διάφορους λόγους), ας πούμεν για δολοφονίες (αμάχων) τουρκοκυπρίων από ελληνοκύπριους σοβινιστές και φασίστες, τούτο σημαίνει ότι δεν υπήρξε ή δεν επεσυνέβη κάτι τέτοιο; Οι δολοφονημένοι (ή/και εξαφανισθέντες) τουρκοκύπριοι μόνοι τους έπεφταν σε πηγάδια και λάκκους;

Anef_Oriwn
Τετάρτη 5/8/2009 – 00:04 π.μ.

Μιχάλης είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Μιχάλης είπε...

@ Anef_Oriwn

Βάζεις δύσκολα ερωτήματα…

Μιχάλης είπε...

@ Κωνσταντίνος

Αγαπητέ μου πραγματικά με απογοητεύεις.
Μόλις πιο πάνω εξήγησα ότι το θέμα που βάζεις για το 63-64 δεν αφορά το θέμα μας.
Γιατί θέλετε να τα κάνετε όλα ίσα κι όμοια;

Στο θέμα αυτό θα αναφερθώ όταν θα έχω συγκεκριμένη ανάρτηση.

Ωστόσο παράπεμψα και σε συγκεκριμένη ανάρτηση μου όπου ανάρτησα και σχετικό φιλμάκι.
Κι εσύ μπορεί να άκουσες για τον Νουρεττίν ή τον Καβάζογλου, στο φιλμάκι θα τους δεις να μιλούν και να λένε πολλά.

Ναι, ο Λ.Μ. έχει γίνει ο μέντορας των όπου κυπριακής γης απορριπτικών.
Ότι γράψει και ότι πει ο συγκεκριμένος αμέσως διασπείρεται παντού και γίνεται σημαία.
Εξου κι εσύ (όπως και άλλοι) αυτόν επικαλείστε.
Δεν καταλαβαίνω γιατί ενοχλήθηκες.

Για όσα έγραψα προς εσένα δεν έχεις τίποτε να πεις;

Ανώνυμος είπε...

Το κακό της Κύπρου ήταν η διχόνοια.Πατριωτες υπήρχανε σε όλες τις παρατάξεις.Απλα όπως εδώ στην Ελλάδα λέμε '''παρασυρμενους'''τους πατριώτες του ΕΑΜ έτσι στη Κύπρο λένε αυτούς της ΕΟΚΑ Β. Φυσικά και στις δύο οργανωσεις υπήρχε και μια μειοψηφία κοινων από τη φύση τουε εγκληματιών.Κσι οι δύο αυτές οργανώσεις ευθύνονται κατά μεγάλο ποσοστό για τους ενδοελληνικους εμφυλίους πολεμους

Ανώνυμος είπε...

Απλά στη Κύπρο έγινα και η εισβολή.Ενω στην Ελλάδα επικράτησε η Αμερικανοδουλη πολιτική και όχι η Ρωσοδουλη η οποία κατά πάσα πιθανότητα-βεβαιοτητα θα αυτόνομουσε όχι μόνο τα Σλαβοφωνα και δίγλωσσα αλλά και τα ελληνόφωνα τμήματα της Μακεδονίας,και έτσι ότι λέμε σημερα για την ΕΟΚΑ Β θα λέγαμε και για τον ΔΣΕ.Βεβαια η ιστορία δεν γράφεται με αν ....

Μιχάλης είπε...

Μόνο που ενώ διαπιστώνεις - και σωστά - ότι η ιστορία δεν γράφεται με αν, το χρησιμοποιείς για να βγάλεις συμπεράσματα. Βέβαιαι δεν χρησιμοποιείς το αν αλλά το κατά πάσα πιθανότητα που στην ουσία έχει την ίδια χρήση με το αν.