Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΔΑΔ ΤΙ;

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΔΑΔ ΤΙ;

Τα μαθήματα πρέπει να γίνουν μαθήματα


Κανένας δεν μπορεί να αισθάνεται καλά μετά την πρόσφατη απόφαση του ΕΔΑΔ που αναγνωρίζει την λεγόμενη Επιτροπή Αποζημιώσεων στα κατεχόμενα ως νόμιμο ένδικο μέσο.

Είναι σαφές ότι η συγκεκριμένη απόφαση είναι και νομική και πολιτική.


Άποψη μας είναι ότι η απόφαση σκοπό έχει να εξωθήσει τους ε/κύπριους να ασκήσουν πίεση για λύση του κυπριακού προκειμένου να λυθεί το μέγα πρόβλημα της κατοχής και μαζί μ’ αυτό να λυθεί οριστικά και το περιουσιακό. Και αυτό θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα ως προς τα πολιτικά μηνύματα που στέλλει.


Η απόφαση λέει ότι αν μια χώρα παραβιάσει ανθρώπινα δικαιώματα, ο παραπονούμενος θα πρέπει να απευθυνθεί στα ένδικα μέσα του κράτους που παραβιάζει τα δικαιώματα και να ζητήσει θεραπεία.


Έτσι, με βάση την απόφαση, [σύμφωνα με τον Αχ. Δημητριάδη] όσες υποθέσεις εκκρεμούν στο ΕΔΑΔ θα απορριφθούν και οι ενάγοντες θα αποφασίσουν αν θα προσφύγουν στην Επιτροπή των κατεχομένων μέχρι τον Δεκέμβριο του 2011. Αυτή είναι η προθεσμία που έδωσε προ καιρού και η ίδια η Επιτροπή Αποζημιώσεων.


ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΘΕΤΙΚΑ


Ωστόσο η απόφαση δεν έχει μόνο αρνητικά. Έχει και κάτι θετικό που πιστοποιεί το αυτονόητο. Ότι υπεύθυνη για όσα γίνονται στα κατεχόμενα είναι η ίδια η Τουρκία και όχι το λεγόμενο κράτος.

Με άλλα λόγια το ΕΔΑΔ:

Α) Δεν αναγνωρίζει την Επιτροπή Αποζημιώσεων σαν ένδικο μέσο των κατεχομένων (δεν αναγνωρίζει ως «κρατική» την επιτροπή).

Β) Αναγνωρίζει ότι η Επιτροπή Αποζημιώσεων είναι ένδικο μέσο της ίδιας της Τουρκίας και ως εκ τούτου υπεύθυνη για τις αποφάσεις είναι η ίδια η Τουρκία.

Γ) Αναγνωρίζεται (ακόμα) ότι οι περιουσίες στα κατεχόμενα ανήκουν στους ε/κύπριους.

Με αυτό αποδεικνύεται ότι όσα λέγονταν τόσο καιρό από κάποιους πολιτικούς και άλλους κύκλους ότι η Τουρκία αποενοχοποιείται, δεν ισχύει.


Από την άλλη, με την σύσταση και λειτουργία της Επιτροπής Αποζημιώσεων, ως ένδικο όργανο της Τουρκίας, η Άγκυρα παραδέχεται άμεσα ότι είναι υπεύθυνη για την κατοχή.


Και αυτή η παραδοχή είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Η Τουρκία ομολογεί και παραδέχεται ότι ευθύνεται για όσα γίνονται και ότι αυτή πληρώνει αποζημιώσεις.


Από την άλλη θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν κλείνει ο δρόμος προς το ΕΔΑΔ, αλλά αλλάζει η διαδικασία. Δηλαδή η προσφυγή ε/κυπρίων στο ΕΔΑΔ θα γίνεται μετά από την εξάντληση όλων των εσωτερικών ένδικων μέσων. Αυτό έχει ως συνέπεια να κλείνει ο απευθείας δρόμος προς το ΕΔΑΔ.


Η συγκεκριμένη απόφαση δεν ακυρώνει τις προηγούμενες αποφάσεις του ΕΔΑΔ. Η Τουρκία με βάση τις προηγούμενες αποφάσεις αναγνωρίζει τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των ε/κυπρίων.


ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΕΤΑΙ Η ΑΠΟΨΗ ΟΤΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΘΑ ΛΥΘΕΙ ΜΕ ΝΟΜΙΚΑ ΜΕΣΑ


Η απόφαση του ΕΔΑΔ κατέδειξε πανηγυρικά ότι η πολιτική των λεγόμενων απορριπτικών και η επιμονή τους να κτυπήσουν την Τουρκία και να την αναγκάσουν να λύσει το κυπριακό μέσω της νομικής οδού με προσφυγές σε διεθνή και ευρωπαϊκά δικαστήρια όχι μόνο δεν οδηγεί σε λύσεις αλλά δημιουργεί προβλήματα.


Οι υποστηρικτές των προσφυγών, αυτοί δηλαδή που παρότρυναν και ενθάρρυναν τους πρόσφυγες να προσφεύγουν στο ΕΔΑΔ υποστήριζαν ότι με τις προσφυγές, η Τουρκία θα αναγκαζόταν να αποζημιώσει μαζικά (ανάλογα με τις προσφυγές) για την απώλεια χρήσης των περιουσιών.


Δημιουργούσαν επίσης την εικόνα ότι οι δικαστικές αποφάσεις του ΕΔΑΔ θα έριχναν τον τουρκικό κατοχικό στρατό στη θάλασσα, παραβλέποντας ότι στην ουσία και αν εκδιδόταν απόφαση επιστροφής περιουσιών, αν δηλαδή ο ιδιοκτήτης θα έπαιρνε πίσω την περιουσία του, αυτό δεν απάλλασσε από την κατοχή αφού ο ιδιοκτήτης θα έπαιρνε την περιουσία του πίσω αλλά αυτή θα εξακολουθούσε να βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή.


ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ


Η σχετική απόφαση του ΕΔΑΔ δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Ήταν κάτι που κάποιοι το ανέμεναν και μάλιστα προειδοποιούσαν ότι το κυπριακό δεν θα λυθεί με νομικά μέτρα. Θυμίζουν την απάντηση του δικηγόρου του Μελέτη Αποστολίδη, Π. Καντούνα ο οποίος μετά τη νίκη έναντι των Όραμς, χαρακτήριζε ανόητη μια τέτοια προσδοκία.


Η χειρότερη εξέλιξη είναι ότι το ΕΔΑΔ λέει πως η ιδιοκτησία είναι κάτι που μπορεί να αποζημιωθεί χρηματικά. Αυτό καταρρίπτει το αναπαλλοτρίωτο. Ουδέποτε ίσχυε κάτι τέτοιο το οποίο υπήρχε μόνο στο μυαλό μας.


Ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορεί να εκδιωχθούν όσοι διαμένουν τώρα στις ε/κυπριακές περιουσίες αλλά θα πρέπει να βρεθεί άλλη λύση, δηλαδή αποζημίωση, ανταλλαγή περιουσιών κλπ.


Αυτό επηρεάζει τη θέση που κατέθεσε στις διαπραγματεύσεις η ε/κυπριακή πλευρά και η οποία επιμένει ότι τον πρώτο λόγο στο περιουσιακό θα πρέπει να τον έχει ο ε/κύπριος ιδιοκτήτης και όχι ο τ/κύπριος ή Τούρκος χρήστης, αφού λαμβάνει πλέον υπόψη και το δικαίωμα αυτών που κατέχουν τη γη.


Κατά συνέπεια η πολιτική ηγεσία οφείλει να προβληματιστεί και να δει πως θα προσαρμόσει την πολιτική της.


ΕΥΘΥΝΕΣ


Με όσα έχουν καταγραφεί προκύπτει ότι τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, τα συνθήματα και οι πολιτικές φανφάρες όχι μόνο δεν φέρνουν αποτελέσματα αλλά φέρνουν αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.


Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι αρκετοί πολιτικοί και νομικοί κύκλοι κάθε άλλο παρά έχουν συγκροτημένη σκέψη, στρατηγική και τακτική για τη λύση των προβλημάτων που δημιούργησε η εισβολή και η κατοχή της Τουρκίας στην Κύπρο.


Αποδεικνύεται ακόμα μια φορά ότι το κυπριακό δεν είναι νομικό πρόβλημα αλλά καθαρά πολιτικό.


Και θα λυθεί μέσα από πολιτική λύση.


Επομένως όλοι αυτοί που τόσα χρόνια παρότρυναν τους πρόσφυγες να προσφεύγουν στο ΕΔΑΔ θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις.


Και προκαλούν τουλάχιστον θυμηδία οι δικαιολογίες που προσπαθούν να βρουν, μετά την απόφαση, και να επιρρίψουν αλλού τις ευθύνες.


Επιτέλους ας αναλάβουν και μια φορά τις ευθύνες τους. Ας φανούν έστω και μια φορά ειλικρινείς.




11 σχόλια:

kyriakos είπε...

εγώ περιμένω να βγούνε να πουν πως εμείς καταγγέλναμε την κυπριακή δημοκρατία μετά το όχι για αντιδημοκρατικές διαδικασίες και δημιουργήσαμε αρνητικό κλίμα στο εδάδ για να μας βγάζει κακές αποφάσεις και να το εκμεταλλευτούμε για να πούμε πως ο κόσμος τελειώνει για να επαναφέρουμε λύσεις σαν και αυτές του αννάν..

να καμαρώσουμε ομαδικώς τη χαζομάρα τους..

Ανώνυμος είπε...

Σιγά που θα αναλάβουν ευθύνες! Και γιατί να το κάνουν δηλαδή; Αφού ο σκοπός τους, η διαιώνιση του Κυπριακού με όλα τα μέσα επετεύχθη.
Τώρα άλλοι θα πληρώσουν το λογαριασμό. Ενας από αυτούς είναι και ο ίδιος ο Πρόεδρος, αφού όπως σωστά γράφεις θα έχει πρόβλημα με τη δεδηλωμένη διαπραγματευτική μας θέση.
Ακόμα μια απόδειξη πως δεν έπρεπε να ακολουθήσει την παρούσα χρονοβόρα διαδικασία...

rose είπε...

ένα-ένα τα θέματα επιλύονται πριν να λυθεί το κυπριακό...

δεν θα παραξενευτώ σε λίγο να ακούσουμε την Τουρκία να ανακοινώνει μείωση του στρατού στην βόρεια Κυπρο [στον αριθμό ακριβώς που η ίδια επιθυμεί να συντηρεί για τα επόμενα 10χρόνια]

και μετά άντε να πεις ότι δεν είσαι ελέφαντας...

άκομψη στάση τήρησε η κυβέρνηση και ο γενικος εισαγγελέας στην απόφαση...τουλάχιστον ακομψη!

kyriakos είπε...

μα τι άκομψη ρε ροζ μου συνειδητοποιήσεις τι έγινε; πάππαλα ούλα..

Μιχάλης είπε...

@ kyriakos

Δυστυχώς κάποιοι ζουν μόνιμα στο μικρόκοσμο τους. Διερωτώμαι πόσο στενόμυαλοι και πόσο πωρωμένοι είναι μερικοί. Να μην μπορούν να δουν τι πραγματικά γίνεται…

Μιχάλης είπε...

@ strovoliotis

Η Κύπρος δεν φημίζεται για τους ανθρώπους της που αναλαμβάνουν ευθύνες.

Αποδεικνύεται πανηγυρικά ότι ο λεγόμενος μακροχρόνιος μόνο σε παγίωση των τετελεσμένων οδηγεί.

Όσο για τη διαδικασία δεν ξέρω αν μπορούσε να ακολουθηθεί κάποια άλλη. Ούτε και νομίζω να υπάρχει άλλη διαδικασία.
Αν έχεις κάτι υπόψη σου πες μου.

Μιχάλης είπε...

@ rose

Έχω την εντύπωση ότι το περιουσιακό δεν λύθηκε με την απόφαση του ΕΔΑΔ.
Η απόφαση του ΕΔΑΔ οδήγησε σε κάτι που με το πέρασμα του χρόνου θα ήταν αυτονόητο.

Επίσης, με τη μείωση του στρατού κατοχής δεν νομίζω ότι λύεται το κυπριακό.

rose είπε...

Kyriakos
δυστυχώς το πάπαλα το είπα την Κυριακή πριν την κάθοδο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο!

Μιχάλη
εχω την εντύπωση πως τίποτα δεν επιλύεται γενικότερα...Το αρθρο σου είναι γραμμένο ψυχραιμα - πράγμα που σπανίζει στις μέρες μας.
Ωστόσο η πρόταση του ΥΠΕΞ της Κύπρου να μην προσφύγουν άτομα στην Επιτροπή Αποζημιώσεων δεν απέχει πολύ από τις δηλώσεις τ/κ πολιτικών ότι δεν θα επιτρέψουν στην Οραμς να γκρεμίσει το σπίτι "της" έστω και μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ. και κάθε άλλο ψυχραιμη μπορεί να θεωρηθει.


Ακόμα, εχω την εντύπωση ότι μας διαφεύγει το εξής απλό: όταν τα άτομα (έστω μια μειοψηφία) νιώθουν ότι οι συλλογικότητες δεν τους εκφράζουν, θα αναζητήσουν τρόπους να διεκδικήσουν όσα θεωρούν ότι δικαιούνται (δεν έχω δικαίωμα να πω του πρόσφυγα τι να κάνει με την περιουσία του όταν ο ίδιος δεν έχει άλλες επιλογές έτσι κι εμείς και όσοι προσπαθούν να επιβάλλουμε την άρνησή τι άλλες εναλλακτικές προσφέρουν;) ...
Κι αυτό είναι το ατομικό του δικαίωμα.

σε μια βιομηχανία εκμετάλλευσης ατομικων δικαιωματων θα έρθει στιγμή που θα μας ζητήσουν και τα ρέστα!

σε λίγο δεν θα μας λαμβανει υποψη ΚΑΝΕΙΣ

Kokkinos Barberis είπε...

Δεν τρέχει τίποτις.
Όλα καλά και άγια και ανθηρά.
Εβρήκαμε τωρά και το Άγιον Λείψανο και θα ησυχάσουμε.
Θα πάρουμεν το Λείψανον και θα το θάψουμεν στη πράσινη γραμμή που θα σηκώσουμε το τοίχο της Διχοτόμησης για να το θεμελιώσουμε καλά ποτέ να μην ραϊσει.

Μιχάλης είπε...

Πραγματικά εκπλήττομαι!

Παρακολουθώ την εκπομπή «Επωνύμως» από το ΡΙΚ και τους α. Αγγελίδη, Λ. Λουκαίδη και Α. Παπασάββα να προσπαθούν να αποδείξουν στον Αχ. Δημητριάδη ότι το λεγόμενο κράτος στα κατεχόμενα είναι υπαρκτό!!!

Ο Αχ. Δημητριάδης υποστηρίζει ότι στην απόφαση του ΕΔΑΔ η Τουρκία επωμίζεται την ευθύνη για όσα συμβαίνουν στα κατεχόμενα, άρα δεν υπάρχει πουθενά το λεγόμενο κράτος και οι άλλοι τρεις προσπαθούν να πείσουν ότι το «κράτος» είναι εκεί (είναι δηλαδή υπαρκτό) και ότι παίρνει αποφάσεις τις οποίες επιβραβεύει το ΕΔΑΔ.

Να δούμε τι άλλο θα ακούσουμε σε αυτό τον τόπο…

Μιχάλης είπε...

@ rose

Χαίρομαι που κρίνεις το άρθρο μου ως ψύχραιμο.

Νομίζω ότι η δήλωση του Μ. Κυπριανού με αυτές μερίδας τ/κύπριων πολιτικών σε σχέση με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ έχουν μεγάλη διαφορά.

Το ΕΔΑΔ διέταξε την ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ εφαρμογή της απόφασης του για την Όραμς.
Και οι τ/κύπριοι πολιτικοί και άλλοι παράγοντες δήλωναν ότι δεν θα την εφαρμόσουν.

Η τελευταία απόφαση του ΕΔΑΔ είναι οριστική και τελεσίδικη (δεν ανατρέπεται δηλαδή) αλλά τι λέει.
Λέει ότι (βασικά) δεν θα εκδικάζει άλλες υποθέσεις αν δεν εξαντληθούν όλα τα εσωτερικά ένδικα μέσα.

ΔΕΝ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ κανένα να απευθυνθεί στην Επιτροπή των κατεχομένων.

Έχει μεγάλη διαφορά το ένα από το άλλο. Ας μην ισοπεδώνουμε τα πάντα.

Κατ’ αυτό τον τρόπο, επαφίεται πλέον στον κάθε εκτοπισμένο να αποφασίσει τι θα κάνει με την περιουσία του, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται.

Ναι, έχεις δίκαιο. Δεν πρέπει να μας διαφεύγουν κάποια βασικά θέματα.
Αλλά αυτό θα πρέπει να γίνεται σε όλες τις περιπτώσεις, ακόμα και στις δηλώσεις.
Πολλές φορές ένα κόμμα (,) ή μια λέξη αλλάζει το νόημα.