Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ;



Όλο και περισσότερο εμπεδώνεται η άποψη ότι τα κόμματα παίζουν χοντρό παιχνίδι με την οικονομία.
Οι μεν κατηγορούν τους δε ότι οδηγούν την οικονομία μας στο μηχανισμό στήριξης αλλά τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν φαίνεται να κάνουν κάτι για να σώσουν την κατάσταση.

Πρωταγωνιστές σε αυτή την υπόθεση είναι οι Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Νικόλας Παπαδόπουλος που προσπαθούν να το παίξουν προστάτες των εργαζομένων αλλά την ίδια ώρα απαξιώνουν με τον χειρότερο τρόπο τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Θέλουν με το έτσι θέλω να επιβάλουν τις απόψεις τους και να περάσουν εκείνα τα μέτρα που όπως λένε συμφωνήθηκαν στο προεδρικό.
Ασφαλώς την ίδια θέση έχουν και τα κόμματα τους όπως και η ΕΔΕΚ, το ΕΥΡΩΚΟ και οι Οικολόγοι.

ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΟΥΝ

Στην προσπάθεια τους να περάσουν τις απόψεις τους άρχισαν και πάλι την κινδυνολογία ότι η Κύπρος βρίσκεται προ των πυλών της επιτήρησης, με την πλήρη στήριξη βεβαίως, βεβαίως, του αντιπολιτευόμενου τύπου.

Την ίδια ώρα που αυτοί κινδυνολογούν, ο Οίκος Μουχάνας λέει ότι τα μέτρα είναι επαρκή. Και αντί να απαντήσουν σε αυτό, διερωτώνται ποιος πληρώνει τον Οίκο, αφήνοντας βεβαίως το υπονοούμενο ότι η άποψη του είναι διατεταγμένη.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ, ΟΛΙ ΡΕΝ, ECONOMIST

Δεν είπαν όμως λέξη όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την 1η Αυγούστου είχε ξεκαθαρίσει ξανά ότι δεν βρίσκεται στο τραπέζι θέμα οικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο.
Αντίθετα, συνέχιζαν το βιολί τους.

Δεν έδωσαν καμία σημασία ούτε στις δηλώσεις του Ευρωπαίου Επίτροπου για Οικονομικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, ο οποίος δήλωνε την Παρασκευή (5 Αυγούστου) ότι η κυπριακή οικονομία έχει υγιείς και γερές βάσεις, αλλά παρατήρησε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική εξυγίανση.
Προειδοποίησε την Κυβέρνηση της Κύπρου να λάβει μέτρα για μείωση του ελλείμματος μέχρι το 2012 και να επισπεύσει τις μεταρρυθμίσεις για ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας. Είπε ότι είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας να γίνουν μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, στο σύστημα υγείας και να μειωθούν οι δαπάνες.
Είναι ακόμα σημαντική η δήλωση του (που συμφωνεί με τις εκτιμήσεις του Κίκη Καζαμία) ότι το χρέος της Κύπρου είναι πολύ χαμηλό, όμως η κυβέρνηση πρέπει να πάρει μέτρα στον τομέα των δαπανών, και όπως οι άλλοι πρέπει να αρχίσει να κάνει πολυετείς προϋπολογισμούς.

Εξάλλου το περιοδικό Economist σε άρθρο του κρίνει σαν μη επικίνδυνη την κατάσταση της Κύπρου από πλευράς δημοσιονομικού ελλείμματος.
Γράφει χαρακτηριστικά ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2010 ήταν γύρω στο 5% περίπου το ίδιο με εκείνο της Ολλανδίας και υπολογίζει ότι για το 2011 αυτό θα ανέβει στο 7% ή κατά κάτι περισσότερο λόγω των νέων προβλημάτων από την έκρηξη στο Μαρί.

Επιστέγασμα ήταν η δεύτερη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι δεν υπάρχουν συζητήσεις σε εξέλιξη για σύνταξη σχεδίου βοήθειας για την Κύπρο.
Η Εκπρόσωπος της Επιτροπής Chantal Hughes κατά τη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου ξεκαθάρισε ότι «Η κυπριακή οικονομία είναι κατά βάση υγιής. Πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις για μεταρρυθμίσεις…(αλλά) δεν συζητείται σχέδιο βοήθειας σε οποιοδήποτε επίπεδο».

Όμως τα κόμματα και οι κινδυνολόγοι, το βιολί τους…

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ

Πολύς λόγος γίνεται για το πακέτο μέτρων που συμφωνήθηκε στο προεδρικό μεταξύ των κομμάτων και του προέδρου τον Ιούλιο.

Η δήλωση Καζαμία στον ΑΣΤΡΑ την Παρασκευή (12 Αυγούστου) ήταν σαφέστατη.
Τα κόμματα δεν μπορούν να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι με το πακέτο μέτρων προωθούνται φορολογίες, αφού τα ίδια τα κόμματα έλαβαν μέρος στη διαμόρφωση του στις συσκέψεις που έγιναν στο προεδρικό.
Δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ότι ο πρόεδρος δεν προώθησε αυτά που συμφωνήθηκαν αλλά μόνο τα φορολογικά, όπως λένε τα κόμματα.

Όπως εξήγησε, συμφωνήθηκαν 20 μέτρα εκ των οποίων 4 σημεία δεν επηρεάζουν άμεσα την πορεία της οικονομίας. Το ένα, είπε, είναι η αποσύνδεση της αύξησης των συντάξεων στον δημόσιο τομέα από το μισθολόγιο, το οποίο παγώνει για τα επόμενα τρία χρόνια και το θέμα της τροποποίησης της ΑΤΑ. Στο μεσοδιάστημα, ανέφερε, αυτά τα θέματα θα θεσμοθετηθούν.
Τα άλλα δύο θέματα, πρόσθεσε ο κ. Καζαμίας είναι η εισφορά 6% των δημοσίων υπαλλήλων για το συνταξιοδοτικό αλλά συμφωνήθηκε το 4,25%. Η μόνη εκκρεμότητα είναι η μη επίτευξη συμφωνίας στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων. Αυτά τα θέματα, ανέφερε, θα συζητηθούν και θα θεσμοθετηθούν.
Ο κ. Καζαμίας απηύθυνε ξανά έκκληση προς τα κόμματα να ψηφίσουν το πακέτο για να σταλούν τα σωστά μηνύματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Σημαντική ήταν και η δήλωση του υπουργού οικονομικών όταν αναφερόμενος στην υποβάθμιση από τον Οίκο Fitch είπε ότι ακόμα και στη χειρότερη περίπτωση για την Κύπρο και στην περίπτωση που δεν λαμβάνονταν καθόλου μέτρα, το δημοσιονομικό της έλλειμμα θα έφτανε μεταξύ 6.5% και 7% και με δημόσιο χρέος μεταξύ του 61 και 62%, μονάχα 2 μονάδες πάνω από το θεσμοθετημένο όριο της Ε.Ε. και 22 μονάδες χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, είναι άδικο να της δημιουργούνται προβλήματα χρηματοδότησης.

Τόνισε ακόμα ότι με το πακέτο μέτρων που καλείται η βουλή να ψηφίσει, το έλλειμμα μπορεί να μειωθεί κατά μία μονάδα το 2011, αλλά το 2012 με τα 600 εκ. θα φέρουν τα νέα νομοθετήματα, θα προσγειώσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα γύρω στο 2,5%, ενώ το 2013 θα βρίσκεται στο μηδέν.

ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ;

Σημειώνουμε και την επισήμανση του Γ.Γ. της ΠΕΟ:
Αυτοί που φωνάζουν σήμερα για τα προνόμια της δημόσιας υπηρεσίας είναι οι ίδιοι που αύξησαν το όριο αφυπηρέτησης παραχωρώντας αυξήσεις στις συντάξεις και στα εφάπαξ πριν από μερικούς μήνες.

Δεν είναι υποκρισία στον μέγιστο βαθμό να μιλάνε κάποιοι για σπάταλη δημόσια υπηρεσία και από την άλλη να δίνουν προνόμια προκειμένου να περάσουν την πολιτική τους;

12 σχόλια:

Αίσωπος είπε...

Αγανακτισμένος

Που τες βλακείες που ακούω αγανάκτησα τζαι γιώ. Εβαρέθηκα πιόν ν’ ακούω κάποιους να νομίζουν πως μας περιπαίζουν.
Ο Χρίστος Στυλιανίδης που θεωρείται καλός συζητητής, μιλώντας την Πέμπτη 12 Αυγούστου στον ΑΣΤΡΑ, αφού προσπάθησε να μας πείσει ότι καταστρεφόμαστε, ότι περίπου πεινούμε (αφού άρχισα να σκέφτομαι αν θα Έβρο κάτι να φάω το μεσημέρι), είπε χαρακτηριστικά ότι βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού (ας κάνει το πρώτο βήμα να ησυχάσουμε).
Αυτός είπε (ως συνήθως) που ξέρει τη γίνεται στην Ε.Ε. άκουσε να σχολιάζουν στους διαδρόμους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (διότι φαίνεται εκεί περνά τον χρόνο του, δεν ξέρω είναι συνοδός της Ε. Θεοχάρους ή του Κασουλίδη, ή μήπως είναι παρά τον Μπαρόζο) και να καταστρώνουν σχέδια για να μπει η Κύπρος στον μηχανισμό στήριξης.
Δεν χρειάστηκε να απαντήσει η κυπριακή κυβέρνηση. Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απάντησε ότι η κυπριακή οικονομία έχει υγιείς βάσεις και δεν υπάρχουν σκέψεις για να μπει η Κύπρος στον μηχανισμό στήριξης παρ’ όλο που χρειάζονται διαθρωτικές αλλαγές.
Παρόμοια απάντηση έδωσε και ο αρμόδιος επίτροπος Ολι Ρεμ πριν λίγες μέρες, όταν διάφοροι εδώ στην Κύπρο έλεγαν τα ίδια με τον Χρ. Στυλιανίδη.
Αφού νοιάζονται τόσο πολύ που καταστρεφόμαστε οι εκατομμυριούχοι αυτού του τόπου γιατί δεν δίνουν κάτι να σωθούμε και ζητούν να τα δώσουν όλα οι εργαζόμενοι;

Αισωπος.

arxiepiskopos είπε...

Οι Αβέρωφ-Νικόλας θέλουν κοινωνική αναταραχή για να πληγεί ο Χριστόφιας.Απλώς.

απαιτω να φυγει καθε κοκκινος απο την κυπρο.ελευθερια στην κυπρο είπε...

προσεξτε τι ζητα ο μιχαλακης ο μασονος. αντι να καλεσει τον εγκαθετο πατερουλη του να παραιτηθει μπας και σωθει η κυπρος ζητα η αντιπολιτευση να κανει κατι! γιατι?για να φανατισει μετα τον κοσμο και να τον στρεψει εναντια στις δημοκρατικες δυναμεις της κυπρου επειδη τολμησαν να εμπλακουν στα εσωτερικα θεματα του τοπου.δηλαδη η τουρκικη μειονητα καλει τον νομιμο κατοικο να εμπλακει στα εσωτερικα ζητηματα ωστε μετα να τον λασπολογησει με την επαγρυπνηση οτι τολμησε να επεμβει και δεν αφησε τον τουρκο προεδρο να κανει την δουλεια του.αυτα γινονταν στην σοβιετικη ενωση!

Ανώνυμος είπε...

θα μας αγορασουν οι γερμανοι χαχαχαχα οπως αγορασαν την ελλαδα. χαχαχαχ

Ανώνυμος είπε...

Είμαι 25 χρονών και μένω άναυδη μπροστά στο μαίνος εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων, που παρατηρέιται από όλα τα κόμματα ανεξερέτως και κυρίως από κεφαλαιοκράτες (Παπαδόπουλος, Αβέρωφ κλπ.). Υποτί8εται στηρίζουν τους νέους...αλλά στην ουσία ζητούν ΕΜΕΙΣ να πληρώσουμε τα σπασμένα όλων αυτών των χρόνων... Δε θα μασ δόσουν σύνταξη...θα αποκόπτονται 257 ευρώ από το μισθό μας το μήνα..δε 8α παίρνουμε προσαυξήσεις...θα αυξήσουν το όριο αφυπηρέτησης στα 65..ΚΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΔΟΣΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ...ΟΥΤΕ ΣΕΝΤ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ...ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΦΤΙΑΞΑΤΕ...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

To ότι το κυπριακό κράτος δεν έχει δημοσιονομικό πρόβλημα είναι μια αλήθεια. Για το ότι δε θα χρειαστούμε τον απεχθή μηχανισμό στήριξης, δεν είναι καιτο πιο σίγουρο στο μέλλον.
Μη ξεχνάμε τα δυσθεώρητα επιτόκια που δανείζεται αυτή τη στιγμή τα δάνειά της η Κ.Δ., που μπορεί να την οδηγήσουν σε ένα προσωρινό "αλεξίσφαιρο" της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας. Όπως, μην ξεχνάμε την τεράστια έκθεση Marfin και Τράπεζας Κύπρου σε ελλαδικά ομόλογα. Η κυβέρνηση Χριστόφια, σαφώς, δεν έχει την ευθύνη για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας. Έχει όμως την απόλυτη ευθύνη για την οικονομική κατάσταση της Κύπρου. Πρέπει λοιπόν, με περισυλλογή (αν όχι με θλίψη) να σκέφτεται πριν δανειστεί 10-χρονα ομόλογα, που θα βαραίνουν την κυπριακή οικονομία για τόσα πολλά χρόνια

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Μιχάλη, η τασιηνόπιττα έχει ήδη ανακαλυφθεί: ο Ολι Ρεν και ο Economist δεν λένε πως δεν υπάρχει πρόβλημα. Λένε πως το πρόβλημα θα μπορούσε να ξεπεραστεί σχετικά εύκολα. (αν εφαρμόζονταν ορθόδοξα οικονομικά μέτρα όπως αλλού.)

Και η απάντηση βρίσκεται όπως και σε όλες τις χώρες στο ίδιο μέρος: στις δαπάνες του κράτους.

Ο ισχυρισμός και μόνο πως δεν έχουμε πρόβλημα, δείχνει πως δεν υπάρχει η κατάλληλη γνώση.

Εγώ ας πούμε δεν θα αναφερόμουν στη σχέση του Μαρξ με τους αρχαίους έλληνες, αφού απλώς δεν το κατέχω το θέμα…

Κούλλης είπε...

Η 25χρονη συνάδελφος 8/13/2011 3:44 μμ φαίνεται ότι κάπου έχει μπερδέψει τα μπιζού της με τις απολαβές της. Δεν εξηγείται αλλιώς!

Ο υποφαινόμενος, τυγχάνει να είναι δημόσιος υπάλληλος πέραν της εικοσαετίας.
Είναι πασίγνωστο ότι το κρατικό μισθολόγιο είναι υπερβολικά και αδικαιολόγητα υψηλό σε σύγκριση με τον ιδιωτικό τομέα. Το 90% των δημοσίων υπαλλήλων δε δικαιολογεί τις απολαβές που παίρνει.

Σήμερα όλοι μιλάνε για το τεράστιο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας, ασχέτως με το ποιος η τι φταίει γι αυτή τη δεινή οικονομική θέση στην οποία βρισκόμαστε.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ

Η μια πραγματικότητα είναι ότι τα έσοδα του κράτους, έχουν μειωθεί τα τελευταία 2 χρόνια γύρω στο 40%.

Η 2η πραγματικότητα είναι ότι το κράτος έχει 3 επιλογές για να αντεπεξέλθει αυτής της δύσκολης οικονομικής κατάστασης.
α) Η 1η επιλογή είναι να αυξήσει τους φόρους, άρα και τα έσοδα και να μειώσει το κρατικό μισθολόγιο.
β) η 2η επιλογή είναι η μείωση του κρατικού μισθολογίου και η ταυτόχρονη μείωση των δαπανών για αναπτυξιακά έργα.
Γ) η Τρίτη επιλογή είναι τα μέτρα που θα μας επιβάλει ο Δε Νομίζω Τάκη (ΔΝΤ)

Σε καμιά περίπτωση το κεφάλαιο δεν πρόκειται να συνεισφέρει το παραμικρό για να βγούμε από το οικονομικό αδιέξοδο. Σε περίπτωση που φορολογηθεί το κεφάλαιο, τότε θα έχουμε αυξήσεις σε αγαθά και υπηρεσίες.
Συνεπώς, το μεγαλύτερο βάρος για να ορθοποδήσει η οικονομία του τόπου θα πρέπει να το επωμισθεί ο εργαζόμενος.
Άρα το πιο δίκαιο είναι να αναλάβουμε εμείς οι δημόσιοι υπάλληλοι το μεγαλύτερο φορτίο, μιας και είμαστε οι προνομιούχοι των εργαζομένων.
Στην περίπτωση που θα μας επιβάλει μέτρα και όρους το ΔΝΤ, οι δημόσιοι υπάλληλοι (όσοι θα είναι στο δημόσιο) εκτός από τη μείωση του μισθού, θα χάσουν και πολλά άλλα πράματα και κεκτημένα δικαιώματα.
Κάλλιο 5 και στο χέρι, παρά 10 και καρτέρει!

Τα μέτρα που πρότεινε η κυβέρνηση , ειδικά για το κρατικό μισθολόγιο, δε με βρίσκουν σύμφωνο.
Τουλάχιστον 10% μείωση των απολαβών από την κλίμακα 7 και άνω και 20% μείωση στις κλίμακες εισδοχής, συν φορολόγηση του πλούτου(κάτι παρόμοιο με αυτό που έκανε το ελληνικό κράτος), θα με έβρισκε σύμφωνο.

Μιχάλης είπε...

@ arxiepiskopos

Το συντονιστικό κέντρο βρίσκεται σε πλήρη δράση…

Μιχάλης είπε...

@ απαιτω να φυγει καθε κοκκινος απο την κυπρο.ελευθερια στην κυπρο

Ότι σας κατεβεί γράφετε, όποιον θέλετε ταμπελλώνετε τζ’ ανάθεμαν τον που χρωστεί τζ από ‘σιει να πκιερώσει…

Είμαι τόσο μασόνος όσο είσαι κι εσύ πατριάρχης.
Τις ασυναρτησίες που γράφεις δεν μπορώ να τις ακολουθήσω.

Μιχάλης είπε...

@ strovoliotis

Ώρες ώρες διερωτώμαι αν κάποιοι καταλαβαίνετε αυτά που διαβάζετε ή καταλαβαίνετε μόνο αυτά που θέλετε.

Όλα αυτά που μου γράφεις θα ίσχυαν αν ο Όλι Ρεν, το economist, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κυβέρνηση ή εγώ λέγαμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.

soliatis είπε...

Strovolioti, συμφωνώ με τον Μιχάλη. Λέτε κάτι που δεν το είπε κανείς και συζητάτε πάνω σε αυτό και βγάζετε συμπεράσματα. Ποιόν άκουσες να λέει πως δεν υπάρχει πρόβλημα;