Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

14 Αυγούστου 1974, ενοχές και συνενοχές


Φαίνεται ότι η Δεξιά το φέρει βαρέως για όσα έγιναν πριν και μετά το 1974. Μόνο που αρνείται να το παραδεχθεί. Διότι κακά τα ψέματα η ακροδεξιά είναι κομμάτι από το σώμα της.

Και δεν είναι καθόλου τυχαίο που σήμερα ταυτίζονται ιδεολογικά, τουλάχιστον όσον αφορά το Κυπριακό στοιχεία της Δεξιάς και της ακροδεξιάς.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο που συνασπίζονται ενάντια στη λύση του Κυπριακού.

Έτσι στις 14 Αυγούστου τα μέσα ενημέρωσης ασχολήθηκαν εκτενώς με την επέτειο της κατάληψης της Αμμοχώστου.
Μας είπαν και πάλι για την βασιλεύουσα που έπεσε στα χέρια του Τούρκου κατακτητή.
Μας θύμισαν και πάλι τις ωμότητες των εισβολέων. Ωμότητες που δεν ξεχνιούνται, όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Μόνο που πάντοτε ξεχνούν να μας πούνε κάτι πολύ σημαντικό.
-          Ποιος άνοιξε τις πόρτες στον Αττίλα;
-          Ποιος τους έδωσε το νομικό έρεισμα για την εισβολή;
-          Ποιοι είναι οι πρωταίτιοι της καταστροφής;

Αυτά δεν τα λένε. Τα αποφεύγουν όπως ο διάβολος το λιβάνι.
Και επιζητούν ευθύνες από άλλους για όσα έγιναν, γιατί δεν καταγγέλθηκε, δήθεν, η Τουρκία.
Διερωτώνται γιατί αποκρύπτονται, δήθεν, η κατοχή και τα εγκλήματα πολέμου που έγιναν.

Κάποιοι που παριστάνουν τους ιστορικούς ζητούν και ευθύνες.
Ποτέ όμως δεν έκαναν έστω και μία αναφορά στις ωμότητες που διέπραξαν οι ομογάλακτοι τους πέντε μέρες πριν από την εισβολή.
Ποτέ και κανένας τους δεν αναφέρεται στο ότι εκτελέστηκαν εν ψυχρώ άνθρωποι επειδή είχαν διαφορετική άποψη από τους ίδιους.
Ποτέ και κανένας τους δεν αναφέρεται στο ότι έθαψαν ανθρώπους ζωντανούς επειδή είχαν διαφορετική άποψη από τους ίδιους.
Ποτέ και κανένας τους δεν αναφέρεται στις χιλιάδες ανθρώπους που φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και προπηλακίστηκαν επειδή είχαν διαφορετική άποψη από τους ίδιους.

Και ασφαλώς ποτέ και  κανένας τους δεν αναφέρεται στο ότι η Αμμόχωστος δεν χάθηκε τυχαία.
Ότι η Αμμόχωστος παραδόθηκε από κάποιους δικούς «μας» (τους).
Ότι οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη όταν διατάχθηκε η εκκένωσης της.
Κανένας λόγος για τις ελληνικές ενοχές.
Καμία αναφορά.
Αλλά ξεχάσαμε, αυτά είναι παρελθοντολογία. Τα όσα έγιναν το 1974 τα χωρίζουν σε ιστορία και παρελθοντολογία. Ιστορία είναι οι τουρκικές βαρβαρότητες, παρελθοντολογία είναι οι ελληνικές βαρβαρότητες.
Και ας μην μας πουν ότι δικαιολογούμε οτιδήποτε. Αντίθετα, λέμε τα πράγματα με τ’ όνομα τους. Διότι τα εγκλήματα είναι εγκλήματα από οποιονδήποτε και αν διαπράττονται.
Και δεν παραγράφονται κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Όσο και αν προσπαθούν να κρύβουν τις ενοχές τους πίσω από τις ωμότητες των εισβολέων, τα εγκλήματα των «δικών» μας εναντίον δικών μας δεν παραγράφονται.
Με όσους «πατριωτικούς» λόγους και αν  βγάλουν. Με όσες εκπομπές και αν κάνουν.

Μόνο που για τους ίδιους ο «πατριωτικός» λόγος σημαίνει μίσος και μισαλλοδοξία.
Επιλεκτικά κάνουν αναφορές τέτοιες που να ενσπείρουν το φόβο και τον αποτροπιασμό.
Και βέβαια αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Στοχεύει στη λύση του Κυπριακού.
Στέλλουν συνεχώς το μήνυμα ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε με βάρβαρους.

Μπορούμε όμως να ζήσουμε με τους βάρβαρους που σκότωσαν, φυλάκισαν, βασάνισαν αδελφούς τους!

Πόση υποκρισία.
Πόσος ψευτοπατριωτισμός;

Από τη ΓΝΩΜΗ

23 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ούτε νοιώθουν, ούτε αισθάνονται, ούτε καταλαβαίνουν.Περήφανα κολοκασόφυλλα.

Κερυνειώτης

Ανώνυμος είπε...

fasistes patridokapiloi, apogonoi tou efialti..

Σολιάτης είπε...

Στο μόνο που διαφωνώ είναι πως εγώ δεν έχω δικούς μου φασίστες, βαρβάρους και προδότες. Η ιστορία για τη δεξιά της Κύπρου περιορίζεται στη μια πλευρά και όπως συμφέρει της περιόδου 1955-59, στη μια πλευρά και όπως συμφέρει των γεγονότων του 1963-64, και στις βαρβαρότητες της τουρκικής εισβολής. Άλλη ιστορία γι' αυτους δεν υπάρχει. Τ' άλλα γι' αυτους είναι παρελθοντολογία και διχαστικός λόγος. Ο ρόλος τους είναι να παίζουν τα εκτελεστικά όργανα του ντόπιου και διεθνούς κεφαλαίου.

ακελοελαμιτης είπε...

να πεσουν τα αγαλματα του τουρκοσπορου μουσκου.αυτος σχεδιασε πραξικοπημα και εισβολη στο παρισι.η λεγομενη επιτροπη του φακελου φοβηθηκε και αρνηθηκε να παραλαβει την κασετα!μετα ο μουσκος ηθελε να μειωσει την δυναμη της εθνοφρουρας ωστε να βοηθησει την εισβολη.κατεστρεψε πολλα πολυβολεια στην κερυνεια και εχτισε ξενοδοχεια της εκκλησιας.αφησε το στρατευμα με παναρχαια οπλα και αγορασε με τα λεφτα του κοσμου πολλα οπλα για τους εκτελεστες του το εφεδρικο το οποιο δολοφονησε δεκαδες πατριωτες και κακοποιησε χιλιαδες αλλους.προεβη σε δολοφονιες οπαδων του τις οποιες απεδωσε σε ελληνες πατριωτες.μετα ξεφυγε απο το προεδρικο ανενοχλητος και πηγε στον κυκκο.μετα με την βοηθεια της αγγλιας εφυεν που την κυπρο.στην αμερικη καλεσε την τουρκια νε εισβαλει στην κυπρο και αυτο υπαρχει στην ομιλια του.το ακελ τοτε συνεχαρη τον νικολαο σαμψων και μετα απεφυγε να καταδικασει την τουρκικη εισβολη!επιφανη στελεχη του μακαριακου τυρρανικου καθεστωτος οπως μιλτιαδης,παπαδοπουλος,λυσσαριδης,κυπριανου απεστειλαν συγχαρητηρια τηλεγραφηματα στον σαμψων.το τηλεγραφημα του ακελ ηταν το νουμερο 1245 αν θυμαμαι καλα.απεστειλε και ο πουγιουρος δημαρχος αμμοχωστου.ο στρατηγος γριβας με καλεσε το 71 στην αθηνα και με ρωτουσε αν εχει κανενα πουγιουρο δημαρχο αμμοχωστου.του ειπα ναι και ειναι του ακελ.ο στρατηγος μου ειπε μου εστειλε επιστολη και με καλεσε να ερθω κυπρο να κανω την ενωση!οχι στρατηγε μα ειναι κομμουνιστης του ειπα. ο στρατηγος μου εδωσε εντολη να ερευνησω κατα ποσον το ακελ συνεργαζοταν με την χουντα για να ανατρεψουν τον μακαριο.γνωριζαμε ολοι για τις εισαγωγες οπλων απο το ακελ το 71.σημερα το ακελ λεει οτι εχασε τα εν λογω εγγραφα που λενε ποσα οπλα εφερε.ο μακαριος τοτε εδωσε εντολη να παρακολουθουν τους ακελικους ιδιως στις περιοχες κιτιου-περβολιων.βρηκαν χιλιαδες οπλα σε σπηλια στην συκοπετρα ομως αντι στην λαρνακα.συνελαβαν τον εζεκια κρυφιως ο οποιος μαρτυρησε οτι το ακελ υπηρετουσε την χουντα την αθηνων!μετα τον θανατο του μακαριου τα εγγραφα με ολα αυτα τα αποδεικτικα στοιχεια φυλαχτηκαν σε ασφαλεις χωρους και δοθηκε εντολη να δοθουν στην δημοσιοτητα οταν το ακελ παθει εκλογικη πανωλεθρια.γνωριζουμε ολοι οι ενωτικοι οτι του χρονου θα γινει η ενωση με την ελλαδα και σας λεμε οτι οποιος φερει αντισταση θα εξοντωθει

Ανώνυμος είπε...

δεν μας λες κοκκινε ιαβερη ποσοι ακελικοι εκ αμμοχωστου ετρεξαν να πολεμησουν !ουτε ενας!

Ανώνυμος είπε...

Προς ελαμίτη. Είσαι πολλά συγχισμένος

1) Η ιστορία του Μακάριου στο Παρίσι είναι μυθολογία. Τόσα χρόνια ούτε ένα τεκμήριο.

2) Αν δεν ήταν ο ελληνικός στρατός δεν θα υπήρχε ούτε ΕΟΚΑ Β, ούτε θα γινόταν πραξικόπημα και κατεπέκταση ούτε εισβολή. Αν δε η εισβολή γινόταν απρόκλητα σε άοπλο νησί, τότε η Τουρκία θα πλήρωνε τις συνέπειες και στα δικαστήρια αλλά και από τη σοβιετική ένωση.

3) Πόσους κακοποίησε το εφεδρικό; Αντίθετα τα στοιχεία λένε για δεκάδες χάρες που έδινε ο Μακάριος σε όσους συλλαμβάνονταν από το εφεδρικο. Επίσης από την άλλη έχουμε τις δολοφονίες της ΕΟΚΑ Β και τις κακοποιήσεις πολιτών από χουντικούς, εοκαβητατζήδες αξιωματικούς στο στρατό λόγω πολιτικών φρονημάτων.

4) Η ομιλία του Μακαρίου έγινε 4 - 5 ώρες πριν την απόβαση των Τούρκων. Δηλαδή οι Τούρκοι σε 4-5 ώρες συγκέντρωσαν στρατό και τον έστειλαν στην Κερύνεια γιατί τους είπε ο Μακάριος; Αντίθετα με τη στρεβλή ερμηνεία που δόθηκε στην ομιλία του Μακαρίου, η ομιλία αυτή μιλούσε για ανεξάρτητο κυπριακό κράτος και διεθνή νομιμότητα, κάτι που το πραξικόπημα και η εισβολή αμφισβήτησαν. Αν δεν καταδικάζοταν το πραξικόπημα με αυτό τον τρόπο τότε δεν θα καταδικαζόταν ούτε η εισβολή. Αν έχεις κράτος σήμερα είναι για εκείνη την ομιλία.

5) Το ΑΚΕΛ είχε συγκεκριμένη στρατηγική για ένωση με την Ελλάδα από τη δεκαετία του 30 που ήταν σαφώς αντίθετη με τις μεθοδεύσεις του Γρίβα. Πρόβλεψε από πολύ νωρίς ότι ο Γρίβας θα οδηγήσει το νησί στην καταστροφή. Και δεν ήταν μέχρι που η ζημιά που έγινε στην Κύπρο ήταν μη αναστρέψιμη που άλλαξε την γραμμή του στη διεκδίκηση ανεξάρτητης ενιαίας Κύπρου. Σήμερα ο αγώνας είναι εναντίων της διχοτόμησης. Φαίνεται ότι και αυτός ο αγώνας αποτυγχάνει.

6) Κάτι άλλα που λέεις για πρόσωπα, καταστάσεις και όπλα. Είναι πράγματα νεκατωμένα μεταξύ μύθου και αλήθειας. Του ίδιου μύθου και θεωρίας συνομωσίας που ζούσε ο Γρίβας και το περιβάλλον του και που του το δημιούργησε η CIA και η Χούντα για να τον ελέγχουν και που ακόμα συντηρείται για να σας ελέγχουν.

7) Το πιο σημαντικό τεκμήριο της ιστορίας είναι η ομαδική εμπειρία του 74. Όλοι έζησαν και πραξικόπημα και εισβολή αλλά και όλοι αισθάνθηκαν και έζησαν προδοσία. Όσες ιστορίες και παραμύθια θέλεις να πεις, να πεις. Η εμπειρία της προδοσίας δεν ξεγράφεται.

Ανώνυμος είπε...

Προς ανώνυμο 8/18/2012 3:44 μ.μ.

Πες μας εσύ ποιοί πολέμησαν για την Αμμόχωστο;

Λέτε ψέματα ότι οι αριστεροί δεν προσπάθησαν να πολεμήσουν ένα προδομένο πόλεμο για να ηρωοποιείται τη δεξια.

Δηλαδή για αυτό το λόγο ήρθαν οι Τούρκοι; Για να μας λέει η δεξια πως πολέμησε και να θέλει τιμές;

Δηλαδή η δεξιά έφερε το Τούρκο σπίτια μας, για να προσποιηθεί ότι αντιστάθηκε και για να ζητά τιμές και αξιώματα σήμερα.

Κανονικό πούλημα της πατρίδας και κανονική νεκροκαπηλεία (αφού οι νεκροί ήταν Κύπριοι ανεξαρτήτως φρονήματος) με αντάλλαγματα.

Δεν υπάρχει βρισιά να χαρακτηρίζει έτσι εγκέφαλους...

makarios είπε...

akeloelamoti , min krivese piso apo psevdonima ke pes pios ise giati tou xronou exo skopo na fero sthenari antistasi ke thelo na ksero pios erxete kato apo tin koukkoula na me eksontosi !!! makarios

makarios είπε...

pros anonimo 8/18/2012 3:44 μ.μ.
esi propi na isoun stin ammoxisto ke na elexes politikes taftotites afton pou polemousan gia na kseris posi aristeri ke posi deksii polemisan stin kathe perioxi ! mpravo leventi mou , ise patriotis , tin ora tis maxis anti na piasis kanena oplo ekanes liste !tora eksigounte polla , giafto oi tourki irthan mexri tin ammoxosto ke stamatisan , epidi sto aniforo tis derinias estekes esi me tes listes sou !!!!!!

Μιχάλης είπε...

@ Σολιάτης

Συμφωνώντας μαζί σου θα προσθέσω και το εξής, ότι είναι γελοίο να ακούς κάποιους να μιλούν π.χ. για την περίοδο της ΕΟΚΑ και να παραθέτουν ιστορικές μαρτυρίες ή να αφηγούνται ιστορικά γεγονότα και όταν κάποιος τους πει ότι εκείνη την περίοδο έγιναν και δολοφονίες, να διερωτούνται ποια η ανάγκη για… παρελθοντολογία!
Δηλαδή σπάζουν την περίοδο σε δύο κομμάτια. Εκείνο που λεν αυτοί και είναι ιστορία και εκείνο που λέει κάποιος άλλος (και δεν τους συμφέρει) και αυτό το ονομάζουν παρελθοντολογία.
Μιλούν για το 1974 και ειδικά για την εισβολή και λένε ότι αναφέρονται στην ιστορία. Τους θυμίζεις το πραξικόπημα και σου λένε ότι είναι παρελθοντολογία!

Δεν έχουν υπόθεση οι άνθρωποι…

Μιχάλης είπε...

@ ακελοελαμιτης

Είπα να μην ασχοληθώ μαζί σου επειδή ποτέ δεν απαντάς στα ερωτήματα που σου θέτω.
Θα αποπειραθώ και τώρα να σου θέσω μερικά ερωτήματα, δηλώνοντας ότι είναι η τελευταία φορά που ασχολούμαι μαζί σου.

1. Γιατί ο Μακάριος ήθελε να μειώσει τη δύναμη της Ε.Φ; Ποιο ρόλο έπαιζε τότε η Ε.Φ. Και άσε τα σάπια ότι ήθελε να διευκολύνει την εισβολή.
2. Ποια πολυβολεία και πού κατέστρεψε ο Μακάριος για να κτίσει ξενοδοχεία; Μπορείς να θυμηθείς πού βρισκόταν στις 20 Ιουλίου η δύναμη της Ε.Φ. που έπρεπε να ήταν ταγμένη στην περιοχή της Κερύνειας; Και ποιος την έστειλε εκεί που την έστειλε;
3. Μπορείς να μου αναφέρεις έστω και έναν που εκτέλεσε το εφεδρικό;
4. Μπορείς να αναφέρεις συγκεκριμένα το σημείο της ομιλίας όπου ο Μακάριος κάλεσε την Τουρκία να επέμβει;
5. Μπορείς να παραθέσεις έστω και μία πηγή που να λέει ότι το ΑΚΕΛ συνεχάρη τον Σαμψών; Όπως και των υπολοίπων στους οποίους αναφέρεσαι;
6. Πώς το ΑΚΕΛ δεν καταδίκασε την εισβολή όταν υπάρχει η ανακοίνωση της 20ης Ιουλίου που καλεί το λαό σε αντίσταση;
7. Ποιος λέει όλες αυτές τις φαντασιώσεις περί Γρίβα, ΑΚΕΛ και χούντας;

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος 8/18/2012 3:44 μ.μ.

Έχεις κανένα κατάλογο με ονόματα να τον μάθουμε κι εμείς;

πρωην μελος τη πεο είπε...

κοκκινε ιαβερη θα απαντησω στα ερωτηματα σου 1.2.3.4. μακαριος.εκανε ομιλια στην αμερικη.μιλησε για εισβολη της ελλαδας και ειπε οτι κινδυνευαν τα εδω αδερφια σας.αμεσως δοθηκε εντολη να ξεκινησει η εισβολη.τα πλοια ερχονταν ηδη κυπρο.η τουρκια επικαλειτε τον αντιακελιστη μουσκο για την εισβολη της.αυτος μας καλεσε λενε.αυτο γιατι δεν το λετε βρωμομουσκιστες?

spyraklas είπε...

Αυτοί που έκαναν την Αμμόχωστο τραγούδι στα χείλη τους είναι αυτοί που την παρέδωσαν το '74...Δεν αφήνουμε την λέξη πατρίδα σε καποιον που την θεωρεί οικόπεδο,δεν αφήνουμε την λέξη σημαία σε κάποιον που την θεωρεί κτήμα του!

Πρώην συναγερμικός είπε...

ψευτοπρώην μέλος της πεο:

Οι Τούρκοι βρήκαν νομικά επιχειρήματα από την μισή ομιλία του Μακαρίου. Στρέβλωσαν το περιεχόμενο της.

Η άλλη μισή βοήθησε στην καταδίκη της εισβολής (και του πραξικοπήματος) και την αποφυγή της διχοτόμησης.

Αν έχει ένα λόγο που ελπίζεις σε κυπριακή δημοκρατία και το παίζεις πατριώτης σήμερα είναι η ομιλία του Μακαρίου.

Μιχάλης είπε...

@ πρωην μελος τη πεο

Όταν ξυπνήσεις από τον λήθαργο σου γράψε ξανά.
Αφού ξυπνήσεις έλεγξε την ώρα που γινόταν η ομιλία και πού βρισκόταν εκείνη την ώρα ο τουρκικός στόλος.
Επίσης, μάθε πόσο χρόνο χρειάζεται μια χώρα για να ετοιμάσει αποβατικό σώμα και πόσο χρόνο χρειάζεται για να τον θέσει σε κινητοποίηση.
Ακόμα, ανάρτησε τις φράσεις που ο Μακάριος καλεί εκείνους που καλεί για να επέμβουν και να σταματήσουν το πραξικόπημα. Πάντως δεν καλούσε τους Τούρκους.

Ανώνυμος είπε...

Έχει δίκιο το πρώην μέλος της κεο.
Ο Μακάριος ήξερε ότι θα γινόταν πραξικόπημα εις βάρος του και τηλεφώνησε στον φίλο του τον Ετζεβίτ περί τα τέλη Μαΐου για να έχει έτοιμο τον αποβατικό του στόλο σε απόσταση 500μ από τις ακτές της Κερύνειας. Έτσι μόλις τέλειωσε την ομιλία του ο Μακάριος, ο Ετζεβίτ με ταχύτητα φωτός έκανε την εισβολή.
Φυσικά εδώ οι τούρκοι πέραν της κλήσης του Μακαρίου για βοήθεια, είχαν και την πλήρη στήριξη των εξωγήινων για την εισβολή.
Αυτά που έγραψα τα ψάρεψα από τα αρχεία της CIA τις προάλλες.

Ανώνυμος είπε...

\\\\ο ετζεβιτ ηταν πρακτορας των εγγλεζων. ηταν πρωην bbc υπαλληλος////

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα σας.
Ψάχνω εδώ και καιρό διάφορα βιβλία για την ιστορία του κομμουνιστικου κόμματος-ΑΚΕΛ στην Κύπρο.Υπάρχουν.
Ακόμη οι εφημεριδες Νέος Δημοκράτης και Χαραυγή που μπορούν να βρεθούν;
Ευχαριστώ και περιμένω.

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος 8/24/2012 2:31 μ.μ.

Αγαπητέ μου υπάρχουν βιβλία που ασχολούνται με πτυχές της ιστορία του ΚΚΚ-ΑΚΕΛ.
Δυστυχώς δεν υπάρχει κάτι ολοκληρωμένο.
Τις εφημερίδες του κόμματος μπορείς να τις βρεις στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών καθώς και στη βιβλιοθήκη της Αρχιεπισκοπής.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Μιχάλη ευχαριστώ πολύ.

Ανώνυμος είπε...

Excellent post. I was checking continuously
this blog and I'm impressed! Extremely helpful information specially the last part :) I care for such info a lot. I was looking for this certain info for a very long time. Thank you and best of luck.
My blog chelsea transfer news january 2013

Ανώνυμος είπε...

Προς ακελοελαμιτη κοαι όλους τους άλλους

Οι άνθρωποι βελτιώνονται από τη στιγμή που αρχίζουν να αναγνωρίζουν τα λάθη τους, Εμείς σαυτο τον τοπο
Είπαμε ποτέ ότι αυτό η το άλλο που κάναμε ηταν λαθος? Εμείς που βάζαμε βόμβες στους αστυνομικούς σταθμούς της πατρίδας μας, εμείς που ήμασταν έτοιμοι να φάμε όποιον είχε άλλην αποψη με τη δίκη Είπαμε καμία φορά ότι ήταν λάθος?
Όχι ,
Αλοιμονο, Δεν θέλω να το λέγω ούτε καν να το σκεφτομαι,και το απευχοαι Με τα μυαλά που κουβαλούμε εμείς οι ίδιοι θα φέρουμε και χειρότερα