Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Η Μ. Βρετανία, τα βασανιστήρια και η ΕΟΚΑ



Η εκδίκαση αγωγών Κενυατών αγωνιστών εναντίον της Μ. Βρετανίας για βασανιστήρια που υπέστησαν την περίοδο της αποικιοκρατίας, άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου για την πρώην μεγάλη αποικιοκρατική δύναμη.

Ολοένα και νέες πληροφορίες για τα βασανιστήρια που υπέβαλλαν οι βρετανοί τους κρατούμενους βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφήνουν άκρως εκτεθειμένη τη Μ. Βρετανία.

Ασφαλώς οι περιπτώσεις αυτές αγγίζουν και την Κύπρο με τους βάρβαρους και απάνθρωπους βασανισμούς αγωνιστών της ΕΟΚΑ.
Είναι γνωστό ότι 14 άνθρωποι πέθαναν από βασανιστήρια.

Όπως ανέφερε στην «Αλήθεια»  ο πρόεδρος των Συνδέσμων Αγωνιστών Θάσος Σοφοκλέους, οι Κύπριοι που βασανίστηκαν από τους Άγγλους την περίοδο του Αγώνα ξεπερνούν τις 3.000.
Μόνο οι πολιτικοί κρατούμενοι ήταν 2.500 και οι φυλακισθέντες 850, ανέφερε ο κ. Σοφοκλέους, τονίζοντας πως όλοι όσοι συλλαμβάνονταν τότε από τους Άγγλους, ακόμα και για μια απλή ανάκριση, βασανίζονταν.

Όπως διαβάζουμε στον τύπο, μετά τις δικαστικές προσφυγές των Κενυατών, και αγωνιστές της ΕΟΚΑ προτίθενται να προχωρήσουν στη λήψη νομικών μέτρων κατά της Μ. Βρετανίας.

Επικροτούμε αυτές τις αγωγές και είμαστε σίγουροι ότι οι προσφεύγοντες στα δικαστήρια θα δικαιωθούν. Έχουν απόλυτο δίκαιο να ζητούν την απόδοση δικαιοσύνης και να δοθεί σ’ αυτούς τους ανθρώπους μια ηθική – έστω – ικανοποίηση.


25 σχόλια:

spyros είπε...

Βεβαίως και να προχωρήσουν σε καταγγελίες τα μέλη της Ε.Ο.Κ.Α αλλά δεν πρέπει πρώτα να δουν και τα εν οίκω; Δηλαδή,δεν κοιτά η καμήλα την καμπούρα της και κοιτάει του παιδιού της! Αυτό μου θυμίζει. Οι αποζημιώσεις που πρέπει να δωθούν σε συγγενείς,άδικα δολοφονηθέντων αριστερών,δεν είναι σε ρευστό! Αρκεί και η παραδοχή και η αποκατάσταση της μνήμης των. Κύριε Σοφοκλέους κάντε ένα διάλογο με τον Σύνδεσμο Δολοφονηθέντων...

Μιχάλης είπε...

@ spyros

Έχεις απόλυτο δίκαιο φίλε. Είπα να μην το θίξω σ’ αυτή την ανάρτηση αλλά μιας και το ανάφερες, έχεις δίκαιο.

Για να είναι δίκαιοι θα πρέπει να δεχτούν και οι ίδιοι ότι διαπράχθηκαν εγκλήματα από κάποιους αγωνιστές.

Αλλά κι αυτό να μην το παραδεχτούν, ας βρουν τη δύναμη να ζητήσουν συγνώμη για όσους άδικα δολοφόνησαν.

Τον διάλογο τον απέκλεισαν και πάλι πριν από μία βδομάδα.

Ανώνυμος είπε...

οι συνδεσμοι εχουν ξεσκεπασει τις μπουρδες του ακελ.φτιαξατε ενα τυχαιο καταλογο απλα για να προωθησετε τον μαλακκκαααααα σας φανατιζοντας τις 5-10 χιλιαδες οπαδους που σας εμειναν

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος 11/12/2012 5:44 μ.μ.

Τόσο μπούρδες είναι ο κατάλογος που οι Σύνδεσμοι παραδέχονται ότι τους σκότωσαν!

Ανώνυμος είπε...

πόσους σκότωσε ο Λένιν?
πόσους σκότωσε ο Στάλιν?
πόσους σκότωσε ο Βελουχιώτης?
πόσους σκότωσε ο Κάστρο?
Πόσους σκότωσε ο Μάο?
Πόσους σκότωσε ο Kim Il-sung μαζί με το γιο του Kim Jong-il?

ΠΟΣΟΥΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ο χριστόφιας?

pluton είπε...

Κάτσε ο Χριστόφιας δεν έχει σκοτώσει ακόμα, αλλά θα είναι συνένοχος θανάτων μετά την υπογραφή του μνημονίου και του ΔΝΤ που έφερε στο νησί.


Οι αυτοκτονίες λόγω ΔΝΤ στην Ελλάδα είναι 3.000 περίπου, υπολογίζεται ότι τριπλασιάστηκαν οι θάνατοι λόγω ΔΝΤ στην Ελλάδα (δεν είναι μόνο οι αυτοκτονίες είναι και οι θάνατοι από την συνεχή πίεση, το άγχος και την θλίψη που προκαλεί αυτή η κατάσταση ) πχ Το Ληξιαρχείο Τρικάλων μέσα Νοεμβρίου εκτιμά ότι 28% πάνω οι θάνατοι φέτος σε σχέση με το 2011!!!!!! (στα Τρίκαλα αυτά που έχουν γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή, βάλε τι γίνεται στα αστικά κέντρα).

Αναλογικά λοιπόν, η Ελλάδα έχει 10.000.000 πληθυσμό (έλληνες) ή Κύπρος έχει 600.000 πληθυσμό Έλληνες (για τους ξένους να μη πω την λέξη), άρα ο λόγος είναι 1 προς 6 ..... πρέπει λοιπόν να υπολογίζετε με το μνημόνιο και το ΔΝΤ που σας βάζει ο Χριστόφιας 500 αυτοκτονίες σε τρία χρόνια.


Αναρωτιέμαι η ΕΟΚΑ με περισσότερα χρόνια αντιαποικιακό αγώνα δημιούργησε τόσα θύματα;

pluton είπε...

Aλήθεια μιας και μιλάμε για ΔΝΤ και Χριστόφια, το ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ του συντρόφου έψαξα να το βρω και δεν το βρήκα, μήπως υπάρχει κάπου, έτσι για να μη τον αδικήσω.


Να σας δώσω και μια πληροφορία για έναν πρόεδρο φτωχό πρώην ΤΟΥΠΑΜΑΡΟΣ (μια αντάρτικη οργάνωση σαν την ΕΟΚΑ).


Ο πιο φτωχός Πρόεδρος στον κόσμο




Και όμως υπάρχει! Ο Ο Χοσέ Μουχίκα είναι ο " Πιο φτωχός και έντιμος Πρόεδρος στον κόσμο" και επισήμως. Ο 77χρονος πρόεδρος της Ουρουγουάης ζει μόνο με τα απαραίτητα και επιστρέφει το 90% του μισθού του στα κρατικά ταμεία.

Δεν φοράει κοστούμια αλλά παλιές καζάκες, δεν έχει ασφάλεια και σωματοφύλακες και χρησιμοποιεί το παλιό του αυτοκίνητο.


Δείτε τον κιόλας:

http://www.youtube.com/watch?v=t_qfXyeVyr0&feature=player_embedded

pluton είπε...

Mιχάλη οι Σύνδεσμοι παραδέχονται ότι τους σκότωσαν και τους βάζουν σε κάποιες κατηγορίες.

Τα είπαμε αυτά, αντιαποικιακός πόλεμος χωρίς θύματα είναι σκορδαλιά χωρίς σκόρδο, και το ΑΚΕΛ πλήρωσε το μίνιμουμ σε θύματα, πράγμα που αποδεικνύει ότι η ΕΟΚΑ δεν έκανε εμφύλιο, σκότωσε μόνο όσους ΕΠΡΕΠΕ (με κάποια λάθη που τα παραδέχεται η ΕΟΚΑ). Τώρα το ΑΚΕΛ από τους σκοτωμένους ΑΚΕΛίτες ποιούς θεωρεί προδότες ή είναι όλοι αθώοι; Αυτό να απαντηθεί είναι a priori κάθε θύμα του ΑΚΕΛ αθώος;

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε που μας κάμνεις μαθήματα ιστορίας:

Πόσους σκότωσε και πόσους σκοτώνει καθημερινά ο καπιταλισμός;

Αλλού τούτες οι προπαγάνδες σου.

Ανώνυμος είπε...

μόνος του ο Στάλιν σκότωσε 20 εκατομμύρια. ο Χριστόφιας με μόνο 13 είναι νάνος μπροστά του.

Μιχάλης είπε...

Ανώνυμος 11/13/2012 12:15 μ.μ.

Τα ερωτήματα σου δεν έχουν βάση για συγκεκριμένους λόγους.
• Συγκρίνεις ανόμοια πράγματα. Τα παραδείγματα που φέρνεις αφορούν κοινωνικές επαναστάσεις και εμφύλιους πολέμους. Το ίδιο έγινε και στη γαλλική και σε άλλες επαναστάσεις.
• Θέλεις να μας πεις ότι η ΕΟΚΑ έκανε εμφύλιο ή κοινωνική επανάσταση;
• Μιλούμε για την Κύπρο. Το ΑΚΕΛ σκότωσε κανένα; Η απάντηση είναι όχι γι’ αυτό και δεν μπορείτε να φέρετε παραδείγματα από την Κύπρο και καταφεύγετε στο εξωτερικό.
• Από την άλλη, επειδή σκότωσαν και άλλοι σε άλλες χώρες, δικαιολογείται να σκοτώσει και η ΕΟΚΑ;
• Ο Χριστόφιας δεν σκότωσε κανένα.
Κατανοώ την αδυναμία να απαντηθούν κάποια ερωτήματα και την καταφυγή σε τέτοιου είδους προσπάθειες απάντησης.

Μιχάλης είπε...

@ pluton

Κατανοώ και τη δική σου προσπάθεια να στρέψεις αλλού τη συζήτηση αλλά σημειώνω την παραδοχή σου για το ότι ο Χριστόφιας δεν σκότωσε κανένα.

Επανέρχεσαι σε μια συζήτηση που την κάναμε πολλές φορές.
Το θέμα δεν είναι ποσοτικό.
Γιατί δεν σχολιάζεις ποτέ τις αναφορές του Γρίβα ότι δεν θα αποκαλύψει το σχέδιο εξόντωσης του ΑΚΕΛ;
Και δεν ήταν μόνο οι δολοφονίες αλλά το όλο κλίμα που δημιούργησε ο Γρίβας. Σκέψου ότι έβγαζαν φιρμάνια που απαγόρευαν σε λεωφορειούχους να μεταφέρουν αριστερούς και καφετζήδες να εξυπηρετούν αριστερούς.

Θα το πω ξανά. Δεν θεωρώ, ούτε το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι όσοι εκτελέστηκαν σαν προδότες είναι αθώοι.
Μιλούμε για τον κατάλογο των ανθρώπων που βρίσκονται στον κατάλογο που έχει καταρτιστεί.

pluton είπε...

Όταν είδα το κείμενο Μιχάλη είπα μπράβο να μια πατριωτική προσέγγιση, μια μη αντιπαραθετική αντιμετώπιση των "άλλων" των ΕΟΚΑτζίδων, στην συνέχεια μπήκε το σχόλιο του spyros και στην συνέχεια ακολούθησε η τοποθέτησή σου που αναιρούσε την ένωση την ταύτιση με το εθνικό κείμενο και την προσχώρηση στην διαίρεση και την πόλωση.......

Συχνά λένε εδώ στην Ελλάδα για τις περιπτώσεις αυτές το παράδειγμα για την αγελάδα που παράγει πολύ γάλα και στο τέλος δίνει μια κλωτσιά στην καρδάρα με το γάλα και το χύνει, έτσι μοιάζει το αρχικό κείμενο με τον μετέπειτα σχολιασμό........ μετά μπήκε και ο δικός σχολιασμός και έδεσε το γλυκό.

Μιχάλης είπε...

@ pluton

Το τι είναι πατριωτική και μη αντιπαραθετική προσέγγιση είναι θέμα εκτίμησης.
Προσωπικά θέλω να είμαι δίκαιος.

Στην προκειμένη περίπτωση με τα βασανιστήρια οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ έχουν απόλυτο δίκαιο. Το αναγνωρίζω και είμαι μαζί τους σ’ αυτό που προτίθενται να κάνουν.

Από την άλλη όμως είναι δίκαιο και το θέμα της αποκατάστασης ανθρώπων που σκοτώθηκαν άδικα.
Και οι δύο θέσεις είναι και πατριωτικές και εθνικές και σε καμιά περίπτωση δεν οδηγούν ούτε σε πόλωση ούτε σε διαίρεση.
Αρκεί η άλλη πλευρά να αναγνωρίσει επίσημα κάποια πράγματα που αναγνωρίζει κατ’ ιδίαν.

pluton είπε...

Καταλαβαίνω Μιχάλη ένα σύνδρομο που δημιουργείται σε κάποιες ομάδες ανθρώπων, οι οποίες πχ ήταν απούσες στον αντιαποικιακό αγώνα, τουλάχιστον να μη βρεθούν έστω και κάποια στελέχη τους να είναι και κοινοί προδότες (συνεργάτες των αποικιοκρατών), υπάρχει μια ευαισθησία την έχουμε δει κατ επανάληψη στην ιστορία των εθνών πχ οι απόντες της Εθνικής Αντιστάσεως (1941-1944) μετά έφτασαν να θεωρούν αμάρτημα την ΕΑ, το ίδιο συνέβη και στην Επανάσταση του 1821 οι πιο ενδοτικοί ακόμα και καπετάνιοι, αυτοί που έκαναν «καπάκια» με τους τούρκους, μετά έγιναν οι εκλεκτοί των νέο - αποικιακών βαβαυρών.

Τώρα λοιπόν δεν θέλουμε επ ουδενί να δεχτούμε ότι από τον χώρο των απόντων στον αντιαποικιακό αγώνα, υπήρχαν και κοινοί προδότες, αυτό το πρόβλημα δεν το έχει η Δεξιά στην Κύπρο, διότι λέει, ναι είχαμε και προδότες αλλά είχαμε και Διγενή είχαμε και Καραολή. Το ΕΑΜ πχ δεν είχε πρόβλημα να πει : Ναι στην Κοκκινιά είχαμε κουκουλοφόρους ΕΑΜίτες που έσπασαν και πρόδωσαν , αλλά είχαμε και την Διαμάντω Κουμπάκη.
Έρχεται λοιπόν τώρα η ΕΟΚΑ και λέει ναι βρε παιδιά αυτός και αυτός κατά λάθος τους σκοτώσαμε, αλλά αυτούς ο ένας έτσι , ο άλλος κοκορέτσι με τους Άγγλους δεν ήταν καθαρά άτομα, υπάρχουν και αυτοί που, τέλος πάντων έχουμε αμφιβολίες, υπάρχουν και αυτοί που ήταν κοινοί προδότες.

Τώρα εσείς πονηρά σκεπτόμενοι θέλετε όλους να τους τσουβαλίασετε σε ένα σακί τα θύματα και τους Αγγλοτσολιάδες της παράταξής σας, να βάλετε και λίγο από τουρκοκύπριους χωροφύλακες μέσα και να τους παρουσιάσετε όλους αθώες περιστερές. Αμ δεν είναι αυτή δικαιοσύνη Μιχάλη. Ναι να ξεχάσουμε τις αδυναμίες όσων δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, αλλά όχι και να ζητήσουμε προς χάρη της κομματικής τους ιδιότητα και τα ρέστα από τους αγωνιστές, όχι να βγάλουμε δολοφόνους τους παληκαράδες της ΕΟΚΑ για να σκεπάσουμε το γονάτισμα των κομματικών μας φίλων.

Ανώνυμος είπε...

Pluton, είναι ψέμμα ότι τάχατες το ΑΚΕΛ δεν έκανε αντιαποικιακό αγώνα. Άλλο το δεν έκανε ένοπλο αγώνα και άλλο το δεν έκανε καθόλου. Από εδώ ξεκινά ή λανθασμένη σου πληροφόρηση και διαπερνά κάθε στάδιο της ιστορίας του Κυπριακού, οδηγώντας σε σε λανθασμένα συμπεράσματα και τοποθετήσεις.

pluton είπε...

Βρε Ανώνυμε έκανε!!!!!!!!!!!! ΔΕΝ έκανε το πρώτο καιρό, μίλαγε για βαρελώτους και κατέβαζε κουκούλες ( να σημειώσω ότι κουκούλες φορούσαν όλα τα μέλη των αντάρτικων κινημάτων της Λατινικής Αμερικής και της Μ Ανατολής, δηλαδή η κουκούλα δεν είναι αυτό που θυμάται η ελληνική γενιά προμεταπολιτευτικά τον κουκουλοφόρο προδότη της γερμανικής κατοχής.....).

Μετά επειδή το κίνημα της ΕΟΚΑ αγκάλιασε το σύνολο του Κυπριακού Ελληνισμού (διότι Μιχάλη οι τουρκοκύπριοι "αδελφοί" έμειναν σταθερά ΟΡΓΑΝΑ των άγγλων αποικιοκρατών), οι σύντροφοι του ΑΚΕΛ "προσάρμοσαν" την πολιτική τακτική τους (έτσι για να το πω μαλακά).


Φυσικά ευθύνη φέρει και ο Γρίβας που δεν ήθελε στις αντάρτικες τάξεις του ΑΚΕΛίτες (όπως δεν ήθελε κομμουνιστές στο μέτωπο του 40 ο Μεταξάς) τώρα θα μου πεις ΓΙΑΤΙ ο Γρίβας και ο Μεταξάς δεν ήθελαν σε ένα Εθνικό αγώνα Διεθνιστές στρατιώτες, (κατά την γνώμη μου) διότι αμφότεροι θυμόντουσαν την δράση των κομμουνιστών στον Εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της Ελλάδος στην Μ Ασία (μήπως θες στοιχεία τι έκαναν οι κομμουνιστές στρατιώτες στο ηθικό του Ελληνικού στρατού στην Μ Ασία ή μήπως θες να σου γράψω πως αντιμετώπισε το ζήτημα ο Κεμάλ με τους τούρκους κομμουνιστές ;).

pluton είπε...

ΑΝΤΙΑΠΟΙΚΙΑΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΑΚΕΛ

Θυμόμουνα την αντιστασιακή δράση των Γάλλων στον ΒΠΠ, οι ΠΟΥΡΚΟΥΑΔΕΣ (γιατί να πολεμήσω) Γάλλοι λοιπόν συντάχτηκαν πλήρως με την κυβέρνηση του Βισύ, με τον Παεταίν και τον Λαβάλ, καλοπέρασαν οι γάλλοι στην γερμανοκατοχική Γαλλία, στην αποικιογερμανική νότιο Γαλλία και οι γαλλίδες καλοπέρασαν παρέα με τους γερμαναράδες στα καλοστρωμένα γαλλικά κρεβάτια τους και οι μόνοι που έκαναν αντίσταση ήταν οι λιγοστοί "Ελεύθεροι Γάλλοι" του Ντε Γκωλ..... λίγο πριν την απόβαση στην Νορμανδία κάποιοι Πουρκουάδες που το έπαιζαν σε δύο ταμπλώ πήραν εντολή να κάνουν κάποιες "κινήσεις" για να φανεί γαλλική αντίσταση.

Να συγκρίνω αυτό που σου περιέγραψα με την μεγαλειώδη Ελληνική και Γιουγκοσλαβική Αντίσταση;

ΑΔΥΝΑΤΟΝ, άλλο τόσο είναι δυνατή η σύγκριση της ΕΟΚΑκής Αντίστασης με την "επανάσταση" της μπιτζάμας του ΑΚΕΛ.

Μοιάζει σαν την αντιαξονική αντίσταση της χιτλερικής Βουλγαρίας που κοιμήθηκε ναζιστική μπότα και ξύπνησε κομμουνιστική τραγιάσκα.

Μιχάλης είπε...

@ pluton 1

Το σύνδρομο αγαπητέ μου δεν το έχουμε εμείς ή εγώ αλλά κάποιοι άλλοι.
Και είναι σύνδρομο να θεωρεί κάποιος δεδομένα κάποια πράγματα κάνοντας συγκρίσεις χωρίς να ξέρει τι πραγματικά έγινε.

Αναφέρεις πολλές ανακρίβειες.
- Γράφεις ότι το ΑΚΕΛ ήταν απών από τον αντιαποικιακό αγώνα. Κάπου το διάβασε και το θεωρείς δεδομένο. Και δεν διερωτάσαι, αντιαποικιακός αγώνας στην Κύπρο έγινε μόνο την τετραετία 1955-59;
Δεν είναι προσβολή προς τους Κύπριους αυτός ο ισχυρισμός; Δηλαδή τόσα χρόνια δεν έκαναν τίποτε; Δεν άκουσες ποτέ για τα Οκτωβριανά; Δεν άκουσες ποτέ για το Δημοψήφισμα του 1950;
Η ΕΟΚΑ ήταν ένα μέρος του αντιαποικιακού αγώνα και η διαφορά του ήταν ότι ήταν ένοπλος. Γι’ αυτό είναι λάθος να θεωρείς ότι ήταν η μόνη αντιαποικιακή ενέργεια των Κυπρίων.

- Φαίνεται ότι δεν άκουσες ποτέ για τις διώξεις του Κ.Κ.Κ. από τους Βρετανούς σε συνεργασία με την Κυπριακή Δεξιάς.
Φαίνεται ότι δεν άκουσες ποτέ ότι από το 1930 μέχρι το 1957 οι κομμουνιστές της Κύπρου μπαινόβγαιναν στις φυλακές.

- Φαίνεται ότι δεν άκουσες ποτέ ότι το 1945 στελέχη της ΠΣΕ καταδικάστηκαν σε φυλακίσεις με την κατηγορία της ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ.

Υπάρχουν και άλλα τα οποία δεν έχω τον χρόνο να παραθέσω.

Δεν είναι σύνδρομο όταν θεωρείς ως δεδομένο ότι «δεν θέλουμε επ ουδενί να δεχτούμε ότι από τον χώρο των απόντων στον αντιαποικιακό αγώνα, υπήρχαν και κοινοί προδότες, αυτό το πρόβλημα δεν το έχει η Δεξιά στην Κύπρο, διότι λέει, ναι είχαμε και προδότες αλλά είχαμε και Διγενή είχαμε και Καραολή» κλπ. κλπ.;

Μόλις στο προηγούμενο σχόλιο μου σου απάντησα αυτό το θέμα αλλά ούτε καν ασχολήθηκες μαζί του. Προτιμάς τις γενικεύσεις διότι σε βολεύουν.

Η σύγκριση που επιχειρείς του ΕΑΜ με την ΕΟΚΑ είναι άστοχη.
Η ΕΟΚΑ δεν παραδέχεται ότι σκότωσε κατά λάθος. Ούτε λέει ο ένας έτσι κι ο άλλος αλλιώς με τους άγγλους. ΑΡΝΕΙΤΑΙ κάθε συζήτηση. Ακόμα και για τις περιπτώσεις που υπεύθυνοι της ΕΟΚΑ ομολογούν ότι έγιναν εκτελέσεις από λάθος, όπως η περίπτωση Κλεάνθους.

Μιχάλης είπε...

@ pluton 2

Δεν είναι σύνδρομο από πλευράς σου όταν έχω ξεκαθαρίσει πολλές φορές ότι μιλούμε για τους ανθρώπους που είναι στον κατάλογο κι εσύ λες ότι τσουβαλιάζουμε «σε ένα σακί τα θύματα και τους Αγγλοτσολιάδες της παράταξής σας, να βάλετε και λίγο από τουρκοκύπριους χωροφύλακες μέσα και να τους παρουσιάσετε όλους αθώες περιστερές. Αμ δεν είναι αυτή δικαιοσύνη Μιχάλη».

Ακριβώς, είναι δικαιοσύνη από πλευράς σου όταν επαναλαμβάνεις πράγματα που σου εξήγησα 100 φορές ότι δεν είναι έτσι;

Δεν είναι σύνδρομο όταν επιμένεις να λες ότι θέλουμε να βγάλουμε τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ δολοφόνους όταν άλλες 100 φορές είπαμε ότι δεν θέλουμε κάτι τέτοιο;
Σε μας είναι γνωστό ποιοι διέπραξαν τις δολοφονίες. Και το έκαναν κατόπιν διαταγής. Επομένως στη βάση αυτού δεν μπορούν να τους αποδοθούν οποιεσδήποτε ευθύνες. Γιατί επιμένεις να λες ότι θέλουμε να κάνουμε αυτό, τη στιγμή που είναι και διακηρυγμένη θέση του Συνδέσμου;
Θεωρείς τυχαίο ότι δεν κατονομάζουμε τους εκτελεστές παρότι τους ξέρουμε;
Και για να σε προλάβω, για τον Παπακυριακού δεν είμαστε εμείς που το αποκαλύψαμε αλλά οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών.

Όσον αφορά την απάντηση σου στον Ανώνυμο σε σχέση με τους Τ/κύπριους κι εδώ το τσουβάλιασμα το κάνεις εσύ. Τους βάζεις όλους σ’ ένα καλάθι μιλώντας για Τ/κύπριους «αδελφούς» που έμειναν σταθερά ΟΡΓΑΝΑ των Άγγλων αποικιοκρατών».

Και αυτό γιατί δεν γνωρίζεις ότι πολλοί Τ/κύπριοι την ίδια περίοδο κυνηγήθηκαν από τους Άγγλους και την ΤΜΤ για την αντιαποικιακή και αριστερή δράση τους. Και κάποιοι από αυτούς δολοφονήθηκαν κιόλας.

Ψάχνε και λίγο πριν βγάλεις τα «πορίσματα» σου.

Χαίρομαι για την παραδοχή σου ότι ο Γρίβας δεν ήθελε κομμουνιστές στον αγώνα. Γεγονός που δείχνει ότι και να ήθελε η Αριστερά να λάβει μέρος, ο Γρίβας δεν το επέτρεπε…

Όλα αυτά απαντούν και στο τελευταίο σου σχόλιο.
Τον καιρό που οι κομμουνιστές στην Κύπρο μπαινόβγαιναν στις φυλακές και εξορίζονταν για την αντιαποικιακή δράση τους, η Δεξιά τα έκανε πλακάκια, έπαιρνε αξιώματα και θέσεις.
Δες κι αυτή την πτυχή αφού σου αρέσει να ασχολείσαι με την ιστορία.

pluton είπε...

Τα διαβάζω αυτά που γράφεις Μιχάλη (δεν τα αποστηθίζω αλλά ενημερώνομαι), φυσικά κάποια τα δέχομαι (ξέρεις και περισσότερα πράγματα για την Κυπριακή αριστερα), άλλα πάλι με βρίσκουν αντίθετο.

Φυσικά δεν απορρίπτω τίποτα, τώρα για την Αριστερά της Κύπρου, έχω μπει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και εκτύπωσα κάτι εργασίες σεμιναρίου διδάσκων Χατζηιωσήφ Χρήστος: "Η στάση της κυπριακής αριστεράς απέναντι στο κυπρακό από την δεκαετία του 20 έως σήμερα" (το σήμερα, η εργασία γίνηκε το 1999 Παναγιά βόηθα 91 σελίδες), φυσικά διαβάζω ότι μου χρειάζεται, η δράση της Κυπριακής Αριστεράς δεν έχει το σασπένς του ΚΚΕ το οποίο είχε και αίμα και δάκρυα και όπλα και μπόλικες προδοσίες και μπόλικους ηρωισμούς, κάτι να πούμε σαν "Οι γενναίοι του Βορά", η Αριστερά της Κύπρου είναι περισσότερο ντελικάτη, του σαλονιού να πούμε, ΚΚΕ και ΚΚΚ είναι κάτι σαν "Την Λαίδη και ο αλήτης".

Ενδιαφέροντα πράγματα να σου αντιγράψω ένα σημείο:
"....Η μεγάλη διαφορά του ΚΚΚ απέναντι στο κυπριακό με την θέση για ενιαία και ανεξάρτητη Μακεδονία του ΚΚΕ , είναι ότι η θέση του ΚΚΚ για ανεξάρτητη Κύπρο αποτέλεσε την βάση με την οποία κτίστηκε το κομμουνιστικό κίνημα στην Κύπρο...." φυσικά γράφει διάφορα εδώ ότι δηλαδή "....το σύνθημα για ενιαία και ανεξάρτητη σοσιαλιστική Κύπρο.... υπήρχαν διαφοροποιήσεις ως προς το εθνικό ζήτημα. Τα πρόσωπα, όμως, που υποστήριζαν την ενωτκή πολιτική ήταν κυρίως πολιτικοί σύμμαχοι του κόμματος και όχι τα μέλη...." και ο νοών νοείτο.

pluton είπε...

Τώρα αυτός δεν ξέρει τι του γίνεται, διάβασα ότι γράφεις για τα Οκτωβριανά ( για να είμαι τίμιος δεν τα ξέρω αυτά τα οκτωβριανά, θα τα βρω και θα ενημερωθώ), γράφει αυτός ο άσχετος διδάσκων για την δεκαετία του 30 την εποχή του σερ Πάλμερ ότι "επιβλήθηκε καταπιεστικό καθεστώς" στην Παλμεροκρατία λοιπόν "..........το καθεστώς αυτό θυμίζει, διατηρώντας όλες τις επιφυλάξεις για τις διαφορές στο ιδεολογικό επίπεδο, ως ένα βαθμό τα ανάλογα αυταρχικά καθεστώτα που επιβλήθηκαν στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και μάλλον θα πρέπει να ενταχτεί στην γενικότερη τάση για περιορισμό του κομμουνιστικού κινδύνου και εφαρμογή μιας κλειστής οικονομίας και αυτόνομης βιομηχανικής ανάπτυξης. Έτσι παρά το γεγονός, ότι η Παλμεροκρατία επιβλήθηκε επ αφορμής των οκτωβριανών ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΠΕΙΧΑΝ ΠΑΝΤΕΛΩΣ.........." νομίζω ότι κάτι μου έγραφες για τα Οκτωβριανά ότι έκαναν αντιαποικιακό αγώνα η Αριστερά, εδώ λέει οτι η αριστερά ΑΠΕΙΧΑΝ ΠΑΝΤΕΛΩΣ....

Να αυτό είναι το καλό με την συζήτηση ανοίγουμε τα μάτια μας ξεσκονίζοντας παλιά κιτάπια.

pluton είπε...

Στο άφησα ξεκρέμαστο να στο ολοκληρώσω λοιπόν: ".....η Παλμεροκρατία επιβλήθηκε επ αφορμής των οκτωβριανών ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΠΕΙΧΑΝ ΠΑΝΤΕΛΩΣ, οι βρετανικές αρχές στράφηκαν κυρίως εναντίον των μελών του ΚΚΚ. Βέβαια, πάρα πολλοί εξέχοντες αστοί πολιτικοί αλλά και μητροπολίτες εξορίστηκαν και κυνηγήθηκαν.....", αυτές είναι οι αδικίες να ΑΠΕΧΕΙΣ ΠΑΝΤΕΛΩΝ και να πληρώνεις το μάρμαρο μαζί με αυτούς ΔΕΝ ΑΠΕΙΧΑΝ.

Ανώνυμος είπε...

http://www.lillikas.com/yiorgos-lillikas-george/

Μιχάλης είπε...

@ pluton

Αχ βρε άνθρωπε μου, είσαι αδιόρθωτος.

Υιοθετείς με τη μεγαλύτερη ευκολία ότι διαβάσεις και θεωρείς ότι ανακαλύπτεις και λαβράκι.

Και διερωτώμαι με ποια λογική παραδέχεσαι ότι δεν γνωρίζεις πολλά πράγματα και όμως δηλώνεις και διαφωνούντας!
Πολύ περίεργες οι «λογικές» σου.

Δεν θα σχολιάσω τους χαρακτηρισμούς και τα όσα ανιστόρητα αποδίδεις στην Κυπριακή Αριστερά.
Και διερωτώμαι και πάλι αν χρειάζεται να συζητώ μαζί σου όταν κάνεις γαργάρα τα όσα σου γράφω και δεν σε συμφέρουν.
Αλλά μόλις δεις κάτι που θεωρείς ότι είναι εναντίον της Αριστεράς αμέσως το υιοθετείς.
Όπως τα Οκτωβριανά.

Δεν ξέρεις τι είναι, δεν ξέρεις τι έγινε και υιοθέτησες αμέσως ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ κάποιες απόψεις που διάβασες.

Το εννοώ;
Στο απόσπασμα που παραθέτεις αναφέρεται στα καταπιεστικά μέτρα του Πάλμερ και ότι αυτά στρέφονταν και στον περιορισμό του κομμουνιστικού κινδύνου.
Αυτό το κάνεις γαργάρα αλλά σπεύδεις αμέσως να γράψεις με κεφαλαία το ότι οι κομμουνιστές απείχαν από τα Οκτωβριανά.

Η εργασία αυτή είναι ελλιπής και την αμφισβητώ σε πολλά σημεία.
Από την άλλη εσύ κάνεις γαργάρα (και πάλι) την αναφορά ότι οι βρετανικές αρχές στράφηκαν κατά των κομμουνιστών!
Γιατί άραγε;

Και είναι ελλιπής διότι δεν αναφέρει ότι αμέσως μετά το Οκτωβριανά ο αρχιεπίσκοπος ζήτησε συγνώμη από τους Βρετανούς εκ μέρους της Εκκλησίας για τα όσα έγιναν. Υπάρχει η σχετική εγκύκλιος του Κύριλλου Γ, ημ. 2/11/1931, δημοσιευμένη στη Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια σελ. 90-93.

Δεν αναφέρει επίσης ότι εξορίστηκαν οι ηγέτες του Κ.Κ.Κ. αμέσως μετά τα Οκτωβριανά. Αναφέρεται μόνο σε αστούς πολιτικούς και μητροπολίτες.

Και διερωτάται κάποιος γιατί το Κ.Κ.Κ. ήταν η μόνη οργανωμένη κατάσταση που τέθηκε εκτός νόμου.

Αν δεις τις εφημερίδες της εποχής θα διαπιστώσεις ότι ακόμα και το 1933 γράφουν συνεχώς για συλλήψεις, φυλακίσεις, δίκες και εξορίες κομμουνιστών και σε καμιά περίπτωση δεξιών (κυρίως όσο απομακρυνόμαστε από το 1931).

Έχω πολλά να σου πω για την περίοδο αυτή. Και ονόματα και καταστάσεις.

Γι’ αυτό σου ξαναλέω για πολλοστή φορά, μην υιοθετείς αβασάνιστα τα όσα διαβάζεις. Αν μπορείς να ψάξεις ψάξε. Αν όχι καλύτερα άσε το να περάσει.