Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Το κόκκινο πανί που λεγόταν Μακάριος

Στην αποδέσμευση της έκτης δόσης αρχείων από το πρώην Γραφείο Αποικιών του Φόρεϊν Όφις
προέβη το Εθνικό Αρχείο της Βρετανίας. Πρόκειται για εμπιστευτικά έγγραφα τα οποία επιστράφηκαν μυστικά στη Βρετανία από τις πρώην αποικίες κατά την περίοδο άρσης της βρετανικής διοίκησης. Το Φόρεϊν Όφις παραδέχθηκε την ύπαρξή τους μόλις το 2011.

Σύμφωνα με τα αρχεία αυτά, στις 2/3/51 ο κυβερνήτης της Κύπρου Τζον Χάρντινγκ ενημέρωνε τον Πρέσβη της Βρετανίας στην Ελλάδα για τις υπό μυστικότητα προετοιμασίες επίσκεψης του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στην Αθήνα, κατόπιν έκκλησης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Σπυρίδωνος. Οι Βρετανοί πίστευαν ότι θα μεταβιβαζόταν στο Μακάριο μήνυμα του Έλληνα Πρωθυπουργού ενάντια του κινήματος της Ενώσεως, αλλά με τέτοιον τρόπο ώστε να ελαχιστοποιούνταν οι αρνητικές επιπτώσεις και η δυσαρέσκεια. Σε αυτό απέδιδαν οι Βρετανοί τη μυστικότητα.
Στις 23/8/51 η εβδομαδιαία αναφορά πληροφοριών ασφαλείας των Βρετανών ανέφερε ότι ο Μακάριος πίστευε ότι διέτρεχε κίνδυνο (γινόταν αναφορά σε ακραία δεξιά στοιχεία) και γι’ αυτό είχε απολύσει το μάγειρά του και τον οδηγό του και είχε προσλάβει τον αδερφό του, ο οποίος μεταξύ άλλων δοκίμαζε όλα τα φαγητά πριν σερβιριστούν στον Αρχιεπίσκοπο. Επίσης είχε μεταφερθεί από την Αρχιεπισκοπή στον Κύκκο.

Η επιρροή του Μακαρίου ήταν τεράστια
Ένα μέρος των αρχείων αναφέρεται στην παθητική αντίσταση των Κυπρίων κατά των Βρετανών. Αρκετά έγγραφα αναφέρονται σε μία βασική μορφή αυτής της αντίστασης που ήταν η αποχή από τις τοπικές εκλογές που είχαν προκηρυχθεί με βάση το Νόμο περί Χωρίων (Διοίκηση και Βελτίωση) του 1950. Σε ενημερωτικά σημειώματα από την Κύπρο αναφερόταν ότι ασκείτο πίεση από την Εκκλησία να μη συμμετάσχει κανείς στις τοπικές εκλογές.
Για τη συγκεκριμένη κίνηση οι Βρετανοί σχολίαζαν στα εμπιστευτικά έγγραφα ότι ο Μακάριος είχε επιδείξει έλλειψη πολιτικής οξύνοιας και ακολουθούσε τους κομμουνιστές. Τον Ιανουάριο του 1951 ο διοικητής της Αμμοχώστου έγραφε ότι η αλλαγή στη στάση των κατοίκων κατά του νόμου και των εκλογών ήταν τεράστια μετά από τις επισκέψεις που έκανε ο Μακάριος. «Πρέπει να το δει κανείς για να το πιστέψει», έγραφε ο διοικητής.
Σε δύσκολη θέση βρέθηκαν οι Βρετανοί όταν ανακοινώθηκε πως ο Μακάριος φεύγοντας από τον τόπο εξορίας του στις Σεϋχέλλες έκανε δωρεά 1000 λιρών για υποτροφίες μαθητών στο νησί. Σε απαντητική επιστολή με ημερομηνία 5/4/57 ο Υπουργός Εξωτερικών Σέλγουϊν Λόιντ συμφωνούσε με τον κυβερνήτη Χάρντινγκ ότι η κίνηση του Αρχιεπισκόπου ήταν «αηδιαστική και συγκαταβατική», αλλά του εξασφάλιζε «τη δημοσιότητα που επεδίωκε».

Αναζητώντας την ΕΟΚΑ
Τα έγγραφα των αρχείων ασχολούνται εκτενώς με τις δραστηριότητες της ΕΟΚΑ, δείχνοντας την προοδευτική απόκτηση όλο και περισσότερων πληροφοριών από τους Βρετανούς για τα μέλη και τη δομή της οργάνωσης. Στις 14/6/55 ο γραμματέας της Επιτροπής Πληροφοριών Ασφαλείας για την Κύπρο παραδεχόταν ότι οι πληροφορίες για την ηγεσία και την οργάνωση της ΕΟΚΑ ήταν «ισχνές». Νεότερη λεπτομερής έκθεση το Μάρτιο του 1957 έλεγε ότι μέχρι τότε είχε αναγνωριστεί η κεντρική ηγετική ομάδα, επτά επαρχιακοί ηγέτες, έξι ορεινές ομάδες με τέσσερις να έχουν υποστεί πλήγμα από τις «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις, καθώς και ότι υπήρχε αρκετός αριθμός ανδρών έτοιμων προς στρατολόγηση. Αναφερόταν επίσης ότι οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ δεν είχαν πάντα πρόσβαση στις κρυψώνες όπλων. Δεν είχε σταθεί δυνατός ο αντίστοιχος εντοπισμός κρυψώνων πυρομαχικών, αλλά υπήρχαν αναφορές περί ελλείψεων.
Στα τέλη του 1955 η ίδια Επιτροπή ανέφερε ότι οι πύρινοι λόγοι του Μακαρίου ίσως να μην αντιπροσώπευαν πλήρως τις προσωπικές του απόψεις. Σύμφωνα με τους Βρετανούς, φερόταν να είχε πει σε προσωπικό του φίλο ότι δεν μπορούσε να υποστηρίξει μια μετριοπαθή στάση μέχρι τη βελτίωση των σχέσεων Αθήνας-Λονδίνου και ότι αν το έκανε, υπό τις συνθήκες που επικρατούσαν, «θα τελείωνε από την Εθναρχία εν μία νυκτί».
Ειδικός φάκελος αναφέρεται στην απόδοση θανατικών ποινών σε αγωνιστές της ΕΟΚΑ. Οι περισσότερες αναφορές είναι για τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη.  Στον Τύπο είχε αναφερθεί ότι ο κυβερνήτης Χάρντινγκ είχε πει σε Αμερικανό βουλευτή πως «δεν υπήρχε περιθώριο για συμπάθεια ή συναίσθημα στην Κύπρο». Ο Χάρντινγκ είχε ζητήσει μετά με επιστολή του προς τον Αμερικανό βουλευτή (Φούλτον)  διάψευση ή ανάκληση της δήλωσης που του είχε αποδοθεί.
Παρατίθεται επίσης η αναφορά του διευθυντή υγειονομικών υπηρεσιών της βρετανικής διοίκησης στις 11/3/57 ότι ο Παλληκαρίδης δεν είχε επιδείξει καμία μεγάλη ή μικρή ένδειξη ψυχολογικής διαταραχής μετά την καταδίκη του. «Είναι ήρεμος, συγκροτημένος και ψυχικά προετοιμασμένος να αποδεχθεί το αναπόφευκτο», αναγραφόταν χαρακτηριστικά.
Στις 15/7/59 το Φόρεϊν Όφις εξέφραζε ανησυχίες για την ύπαρξη όπλων στο νησί και για διακοινοτικές ή ενδοκοινοτικές (ΕΟΚΑ/κομμουνιστές) συμπλοκές όσο πλησίαζε η κήρυξη της ανεξαρτησίας. Διατυπωνόταν η προειδοποίηση ότι αν αίρονταν οι περιορισμοί σχετικά με τα όπλα, τουλάχιστον οι Τουρκοκύπριοι θα το εκμεταλλεύονταν, καθώς γνώριζαν ότι η ΕΔΜΑ/ΕΟΚΑ είχε το δικό της οπλοστάσιο.

Μεταφορά όπλων από Ελλάδα και Τουρκία
Υπήρχαν συγκεκριμένες αναφορές σε εισαγωγή λαθραίων όπλων στην Κύπρο τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Τουρκία. Στην πρώτη περίπτωση οι ενδείξεις ήταν ότι δεν υπήρχε ανάμιξη της ελληνικής κυβέρνησης. Στις 13/5/59, ωστόσο, σε αναφορά από το γραφείο του επικεφαλής πληροφοριών προς το αρχηγείο της αστυνομίας γινόταν λόγος για πληροφορίες «διάφορου βαθμού αξιοπιστίας, εκ των οποίων ορισμένες γνήσιες» ότι Τουρκοκύπριοι ηγέτες, από το τέλος των ενδοκοινοτικών επεισοδίων στις αρχές Αυγούστου του 1958, οργάνωναν την παράνομη αποστολή όπλων στην Κύπρο και εκπαίδευαν την κοινότητά τους στη χρήση τους με τη συνεργασία της τουρκικής κυβέρνησης και των τουρκικών στρατιωτικών αρχών. Υπήρχαν αναφορές ότι ένα ψαροκάικο που είχε χαθεί στις 24/11/58 είχε ανατραπεί μεταφέροντας όπλα από την Τουρκία, με τους εμπλεκόμενους να χρησιμοποιούν τον όρο «τουρκικό λουκούμι» ως συνθηματικό για τα λαθραία όπλα.
Τους Βρετανούς απασχολούσε επίσης η δράση Ελληνοκυπρίων «υποκινητών» στο Λονδίνο. Στις 8/6/56 αναφορά προς τον Κυβερνήτη της Κύπρου μιλούσε για αναταραχή στη συνήθως ήρεμη κοινότητα του Λονδίνου. Είχε τεθεί μάλιστα προς εξέταση και το ενδεχόμενο απέλασης των «ταραξιών» στην Κύπρο, κάτι που έβρισκε σύμφωνο τον κυβερνήτη εφόσον υπήρχε επαρκής δικαιολόγηση.
Αναφορά του 1958 αφορά συναντήσεις στα γραφεία της Εθναρχίας στο κεντρικό Λονδίνο κατά τη διάρκεια του 1956 Κυπρίων που συζητούσαν το ενδεχόμενο «τρομοκρατικών ενεργειών» επί βρετανικού εδάφους. Τελικά η απόφασή τους ήταν ότι τέτοιου είδους ενέργειες θα έπλητταν την εικόνα και τα συμφέροντα της Κύπρου, σημειώνεται.

Πηγή  

91 σχόλια:

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ είπε...

Φιλε Μιχαλη

Αυτα τα εγγραφα δειχνουν
Την αρτια οργανωση της ΕΟΚΑ,και καταριπτουν τον μυθο οτι οι Αγγλοι γνωριζαν τα παντα,και κλεινουν το στομα σε καποιους φαντασιοπληκτους οτι ο Γριβας ηταν πρακτορας τους.
Την γενναιοτητα,την αυταπαρνηση,την αυτοθυσια του μεγαλου μικρου ,μαθητη,ποιητη Ευαγορα Παλληκαριδη που αντανακλουσε σε ολοκληρο τον λαο,εξου και το "την Ελλαδα αγαπω αλλα και σενα μ εναν ερωτα μεγαλο αληθινο,τα γαλαζια σου τα ματια τα θλιμενα τον καθαριο της θυμιζουν ουρανο" γαλουχιμενος οπως ολοι της ΕΟΚΑ με αυτα τα ιδανικα, πηρε μιαν ανηφορια πηρε μονοπατια....Ηξερε τι θα του συνεβαινε αλλα ηταν η πιο ομορφη μερα της ζωης του...ενω για καποιους αλλους "εθναρχες" η πιο χαρουμενη μερα της ζωης τους ηταν οταν η Κυπρος δεχοταν το πιο υπουλο χτηπημα της συγχρονης ιστοριας της.
Αυτος ο μεγαλος μικρος εδωσε την ζωη του για καποια ιδανικα για την Ελλαδα,τον Ελληνισμο,οχι για τον Παπανδρεου,τον Καραμανλη,τον Παπαδοπουλο,την Παπαρηγα,τον Σαμαρα ,αλλα για τον Ελληνισμο ,την Ελλαδα σαν ιδεα,αυτο ειναι που εμεις σημερα δεν δικαιουμαστε να διαπραγματευτουμε.
Παρεπιμπτωντος επισκεφτηκα την σελιδα του 'Ελευσις" και οντως ειναι ενδιαφερουσα,η Ελλαδα γιαυτο ποτε δεν πεθαινει ,γιατι σημαινει φως,γιατι εδωσε το φως,γιαυτο εμεις οχι μονο δεν πρεπει να απομακρυνθουμε αλλα να επανελληνιστουμε,δεν λεω να λατρευουμε τον Δια αλλα τουλαχιστον να μαθαινουμε στα σχολεια τους αρχαιους φιλοσοφους ,την πραγματικη μας ιστορια.

Απορών είπε...

Και γιατί να μην λατρεύουμε τον Δία αγαπητέ Ανορθωσιάτη; Είμαστε Έλληνες ή όχι; Απόγονοι εκείνων ή όχι;

Μιχάλης είπε...

@ ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ

Φίλε Πάμπο,

Η πρώτη παράγραφος σου επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τον λανθασμένο τρόπο που αντιμετωπίζεις τα πράγματα.
Άλλα διαβάζεις και άλλα συμπεράσματα βγάζεις, δηλαδή θέλω να πω ότι εκτός από τον σχολιασμό επιλεκτικών αποσπασμάτων, ερμηνεύεις θετικά ακόμα και τις αρνητικές αναφορές για την ΕΟΚΑ.

Γράφεις ότι «Αυτα τα εγγραφα δειχνουν την αρτια οργανωση της ΕΟΚΑ,και καταριπτουν τον μυθο οτι οι Αγγλοι γνωριζαν τα παντα,και κλεινουν το στομα σε καποιους φαντασιοπληκτους οτι ο Γριβας ηταν πρακτορας τους.

Από πού έβγαλες αυτό το συμπέρασμα όταν στο κείμενο γράφει ότι:
1. Αρχικά είχαν ισχνές πληροφορίες για την ΕΟΚΑ.

Αργότερα όμως (Μάρτιος 1957):
2. Μέχρι τότε είχε αναγνωριστεί:
- Η κεντρική ηγετική ομάδα,
- Επτά επαρχιακοί ηγέτες,
- Έξι ορεινές ομάδες με τέσσερις να έχουν υποστεί πλήγμα από τις «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις,
- Οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ δεν είχαν πάντα πρόσβαση στις κρυψώνες όπλων.

Δεν νομίζω ότι αυτό δείχνει άρτια οργάνωση. Το αντίθετο δείχνουν.

Αν είναι φαντασιοπληξία ότι οι Άγγλοι γνώριζαν για τον Γρίβα, τότε ο Γρίβας που ο ίδιος το έγραψε, πρέπει να ήταν φαντασιόπληκτος.
Ήταν άραγε;

Έχω την άποψη ότι κανένας δεν έχει αμφισβητήσει κάτι για τον Παλλικαρίδη.

Είδες πουθενά αγαπητέ μου φίλε να γράφω ή να λέω ότι πρέπει να διαπραγματευτούμε τον ελληνισμό;
Μάλλον το αντίθετο λέω. Και ακριβώς είναι αυτό που πρέπει να ξεχωρίσεις. Ο ελληνισμός δεν σχετίζεται με το κράτη, όπως και οποιοδήποτε πιστεύω.
Και έχω επίσης την άποψη ότι κανένας μέχρι σήμερα δεν εισηγήθηκε κάτι τέτοιο.

Όσον αφορά την «Έλευσι» ναι, εκεί γίνονται ενδιαφέροντα πράγματα.
Χωρίς φανατισμούς, χωρίς εθνικισμούς, χωρίς παρωπίδες.
Και το πιο χρήσιμο είναι ότι με επιστημονικό τρόπο εκεί μιλούμε για τον ελληνισμό (και όχι μόνο) χωρίς να νιώθουμε ότι η Κύπρος έχει αφελληνιστεί.
Αλλά ακόμα και στην περίπτωση που μπορεί να επιμένεις σε κάτι τέτοιο, μη ξεχνάς ότι η κυρίαρχη εξουσία στην Κύπρο είναι η Εκκλησία και η Δεξιάς.
Άρα αν τίθεται τέτοιο πράγμα αυτό πάει σ’ εκείνους.

Και αφού θέλει κάποιος να είναι πραγματικός έλληνας τότε ποιο το πρόβλημα αν θέλει να λατρεύει τον Δία;
Ας μη ξεχνούμε ότι ο ελληνικός πολιτισμός ήταν βασισμένος σε μεγάλο μέρος και στη θρησκεία του.

Εκτός και αν κάποιος δηλώνει ότι δεν πιστεύει σε θρησκείες, όπως π.χ. εγώ.

Ανώνυμος είπε...

Μπορεί κάποιο μη μέλος να παρακολουθήσει τις διαλέξεις, συζητήσεις και άλλες εργασίες της «Έλευσις»?

ΣΦ

Μιχάλης είπε...

Ναι ασφαλώς. Δεν είναι κλειστό κύκλωμα.

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ είπε...

Φιλε Μιχαλη

Ποτε,μα ποτε σας δεν θα παραδεχτητε το μεγαλειο της ΕΟΚΑ,απο την αρχη, τον τοτε καιρο, εως και σημερα προσπαθειτε με καθε τροπο να την υποσκαψετε,και ο μονος λογος ειναι ιδεολογικος και κομματικος,οι ιδεολογικες και κομματικες σας θεωριες δεν σας αφηναν να υποστηριξετε μια εθνικη οργανωση και δεν σας αφηνουν και σημερα να την παραδεχτητε,λετε απλα οτι κανεις δεν αμφιβαλλει για τον Παλλικαριδη,τον Αυξεντιου,τον Ματση και αλλους,αλλα δεν παρακινειτε την νεολαια σας να τους μιμηθουν,αντιθετα προαγετε τον Τσε,μα που πολεμησε αυτος;μηπως στον πενταδακτυλο;Ξερετε οτι αυτος δολοφονουσε τους ανταρτες του που υποψιαζοταν για προδοσια ,μπροστα στους αλλους για παραδειγματισμο;
Δεν τον κατηγορω απλα το επισημαινω

Το 55 οι πληροφοριες ηταν ισχνες,και εδω να αναφερω οτι η ΕΟΚΑ ετοιμαζοταν απο το πολυ πιο πριν.
Το 57 οι Αγγλοι ηξεραν πολλα,το 57 προδωθηκε ο υπαρχηγος,προδωθηκαν παμπολλοι στην ΕΟΚΑ ,απο ποιους δεν ειναι του παροντως.
Κανονικα ομως θα πρεπει να ξερεις οτι στην ΕΟΚΑ ,ο καθενας ειχε την αποστολη του και ως εκει,πχ μετεφερε οπλα, αλλα δεν ηξερε ποιοι θα τα παραλαμβαναν,ακομα και οι αγωνιστες,οι απλοι,γνωριζαν πολυ λιγα για την οργανωση και κατ ουδενα λογο σημαντικες πληροφοριες, οι τομεαρχες ειχαν αντικαταστατες και ολοι οι σχηματισμοι εφεδριες αδρανης, για να μην τους ξερουν οι Αγγλοι,ακομη και οι ενεργοι δεν τους ηξεραν ή το αντιθετο,και πανω απο ολους ο αρχηγος,εκεινος που ο Ζαχαριαδης αποκαλυψε την ταυτοτητα του,ασχετα αν οι Αγγλοι υποψιαζονταν ποιος ειναι,ξεροντας οτι ο αγωνας θα κατερεε σαν χαρτινος πυργος.

Φαντασιοπληκτους χαρακτηρισα εκεινους που υποστηριζουν οτι ο Γριβας του 55-59 ηταν πρακτορας των Αγγλων.

Οσο για για τους αρχαιους θεους,καλυτερα ειναι να λατρευουμε και να μαθαινουμε την αρχαια Ελλαδα σαν συνολο με τους θεους τις φιλοσοφους και τους διανοουμενους παρα τις συγχρονες θρησκιες που μας κρατουν υποδουλους και στερημενους.

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ είπε...

Διορθωση

Ο Τσε εκτελουσε,δεν δολοφονουσε

Μιχάλης είπε...

@ ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ

Και πάλι γράφεις με προκατάληψη.

Καταλαβαίνω ότι δεν θέλεις να παραδεχθείς κάποια πράγματα διότι το θεωρείς υποτιμητικό.
Σε πληροφορώ ότι δεν θα βρεις πουθενά καμία υποτιμητική αναφορά στο μεγαλείο της ΕΟΚΑ από πλευράς αριστεράς. Και μιλώ για το επίσημο κόμμα αλλά και όσους ασχολούνται συστηματικά με το θέμα.
Γι’ αυτό η σχετική αναφορά σου δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας αφορισμός.

Η πολιτική θέση ήταν και παραμένει σαφής: η επιλογή της ένοπλης δράσης όχι μόνο ήταν λανθασμένη αλλά ήταν και επιβλαβής για την Κύπρο.
Κι αυτό το παραδέχθηκαν και ο Γλ. Κληρίδης όσο και άλλοι παράγοντες της Δεξιάς.

Και η εκτίμηση αυτή δεν έχει να κάνει τίποτε με κομματικές ή ιδεολογικές θεωρίες.

Έχεις λάθος όταν λες πως απλώς μιλούμε θεωρητικά για τους ήρωες και ιδιαίτερα αυτούς που θεωρούνται μεγάλοι.
Πριν λίγες μέρες η ΕΚΑ κατάθεσε στεφάνι στο άγαλμα του Μάτση δίπλα από το προεδρικό.
Το ΑΚΕΛ πάντοτε παρίσταται στα μνημόσυνο τόσο του Αυξεντίου όσο και άλλων ηρώων της ΕΟΚΑ.

Έχω επίσης την εντύπωση ότι η ΕΔΟΝ δεν παρακινεί κανένα να μιμηθεί τον Τσε ή οποιονδήποτε άλλον. Μάλλον αυτά βρίσκονται στη φαντασία σας.
Ναι, υπάρχει ο θαυμασμός διότι παγκόσμια (και όχι στα στενά πλαίσια της Κύπρου) θεωρείται πρότυπο επαναστάτη, αν κι εγώ έχω κάποιες αμφιβολίες για τούτο.

Ίσως μια από τις διαφορές μας, είναι ότι εσείς οι εθνικιστές αναγνωρίζετε μόνο όσα έχουν να κάνουν με τη φυλή, τη ράτσα και το έθνος.
Δεν ενδιαφέρεστε για τα παναθρώπινα ιδανικά, μόνο για τα εθνικά.
Και αν μου επιτρέπεις σου λέω ότι αυτό είναι λάθος.

Γράφεις ότι «Το 57 οι Αγγλοι ηξεραν πολλα,το 57 προδωθηκε ο υπαρχηγος,προδωθηκαν παμπολλοι στην ΕΟΚΑ ,απο ποιους δεν ειναι του παροντως».

Παρατηρώ τα εξής:
1ον: Αυτό δείχνει ότι όντως η ΕΟΚΑ δεν ήταν άρτια οργανωμένη.
2ον: Γιατί δεν είναι του παρόντος να αναφερθεί ποιοι πρόδωσαν ποιους;
Μήπως κάτι δεν θέλεις να παραδεχθείς;

Στην προσπάθεια σου να τεκμηριώσεις τα όσα γράφεις αναφέρεις ότι «Κανονικα ομως θα πρεπει να ξερεις οτι στην ΕΟΚΑ ,ο καθενας ειχε την αποστολη του και ως εκει, πχ μετεφερε οπλα, αλλα δεν ηξερε ποιοι θα τα παραλαμβαναν, ακομα και οι αγωνιστες, οι απλοι, γνωριζαν πολυ λιγα για την οργανωση και κατ ουδενα λογο σημαντικες πληροφοριες, οι τομεαρχες ειχαν αντικαταστατες και ολοι οι σχηματισμοι εφεδριες αδρανης, για να μην τους ξερουν οι Αγγλοι, ακομη και οι ενεργοι δεν τους ηξεραν ή το αντιθετο,και πανω απο ολους ο αρχηγος.

Κι εδώ προκύπτουν ζητήματα. Αφού ίσχυαν αυτά, τότε:
Α. Πώς δικαιολογούνται οι προδοσίες;
Β. Ποιοι πρόδιδαν.
Γ. Πού κολλούν εδώ οι αριστεροί αφού βρίσκονταν εκτός οργάνωσης; Όταν οι ίδιοι της ΕΟΚΑ (όπως ισχυρίζεσαι) δεν ήξεραν ο ένας για τον άλλον, πώς θα ήξεραν αυτοί που ήταν απέξω;

Την υπόθεση με τον Ζαχαριάδη ξαναψάξε την. Ίσως να μην είναι έτσι όπως τα παρουσιάζεις τα πράγματα.
Η ουσία των πραγμάτων ήταν ότι οι Άγγλοι ήξεραν επακριβώς για τον Γρίβα από τον Γενάρη του 54. Κι αυτό το παραδέχεται ο ίδιος.
Δεν υποψιάζονταν για τον Γρίβα, είχαν ακριβείς πληροφορίες. Έχει διαφορά και μην προσπαθείς να ελαφρύνεις το πράγμα.

Τέλος, για τους αρχαίους θεούς και τον ελληνισμό ή για οτιδήποτε άλλο δεν χρειάζεται καμία λατρεία.
Γνώση χρειάζεται. Τίποτε άλλο.

Σολιάτης είπε...

Ανορθωσιάτη, φέτος πέρκι τζαι καταφέρεις να διαβάσεις και λίγο αρχαίους έλληνες φιλόσοφους

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ είπε...

Φιλε Μιχαλη

Η πρωτη υποτιμιτικη αναφορα ηταν και η πρωτη το 55,βαρελωτους κτλ τους χαρακτηριζε δηλαδη τρομοκρατες,υστερα η θεση αλλαξε και παλιν για κομματικους λογους οτι και αν λεγετε προς τα εξω,ειναι ξεκαθαρο.
Αυτα για το επισημο κομμα ,τι βγαζει προς τα εξω δηλαδη.
Οσο για ορισμενους απλους της αριστερας ,καλυτερα να μην συζητησουμε.

Για την εκτιμηση και του Κληριδη ενα θα σου πω,πρεπει καποτε να καταλαβουμε οτι η ελευθερια ΠΑΝΤΑ πληρωνεται με αιμα.
"Αν λαχταρας την λευτερια σε ξενους μην ελπιζεις,μονος σου παρτην αν μπορεις αλλιως δεν την αξιζεις."


Θελω μια εξηγηση γιατι με θεωρεις εθνικιστη.
Αν και δεν ειναι βρισια εγω σου ξαναειπα οτι ,οτιδηποτε ακραιο ειναι επικινδυνο,δηλαδη οι αναρχοκουμμουνιστες που πολεμουν το κρατος,λενε, αλλα καινε μαγαζια απλων πολιτων και αυτοκινητα στον δρομο,ειναι μια χαρα;και αυτοι αν τους ρωτησεις θα σου πουν συνθηματα για τον κοσμο των αφεντικων κτλ.

Απο ποιον προδοθηκε ο Αυξεντιου δεν ξερω,ομως απο βασανηστηρια "προδοθηκαν"πολλοι υπαρχουν ακομα ζωντανοι που υποστηκαν βασανηστηρια και μπορουν να μαρτυρησουν,νομιζω στον Κκοσιη με ανοικτα τα σκελια γυμνος σ ενα κρεβατι μ ενα λαστιχο τεντωμενο με καποιο βαριδιο τον κτυπουσαν στα γεννητικα οργανα.Ειναι φυσικο ενα μελος μιας ομαδας να γνωριζε τουλαχιστον τους συναγωνιστες του.
Ειναι επισης γνωστο οτι οι Αγγλοι ξοδεψαν χρημα για εξαγορα συνηδησεων,και σιγουρα θα ηταν πολυ πιο ευκολο να χρηματισουν καποιον αντιφρονουντα,οπως και εθνικοφρων που βρεθηκαν με λεφτα στη Αγγλια.
Σ ενα χωριο μια κλειστη κοινωνια φιλε ολοι ηξεραν ποιοι θα μπορουσαν να ειναι ΕΟΚΑ,υποψιες απλα,οταν ομως οι Αγγλοι ειχαν πληροφοριες οτι καποιος τυχον να ειναι ΕΟΚΑ θα το ερευνουσαν,ετσι ΜΠΟΡΕΙ να προδωσε καποιος αριστερος,στοιχεια δεν εχω.
Μην ξεχνας τον αριθμο στρατου και επικουρικων που κατεβασαν στο νησι συν τον πιο σκληρο στραταρχη,αν δεν υπολογιζαν την ΕΟΚΑ και οπως λες δεν ηταν καλα οργανωμενη δεν θα εφερναν αυτο το τερας στην Κυπρο αλλωστε αν δεν κανω λαθος καποιος Αγγλος αξιωματικος αναφερθηκε με θαυμασμο στην ΕΟΚΑ μετα το περας της.

Αλλο ειναι οι Αγγλοι να υποψιαζονταν οτι ο Γριβας ηταν στο νησι και αλλο καποιοι να υποστηριζουν οτι συνεργαζοταν με τους Αγγλους,οσο για τον Ζαχαριαδη επιβεβαιωσε τις υποψιες,γιατι υποψιες ηταν και πιθανον πληροφοριες,χαρα του θα ηταν.


Μιχάλης είπε...

@ ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ

Αγαπητέ μου φίλε,
Έχω την άποψη ότι θα πρέπει να μάθεις να κρίνεις τα πράγματα μέσα στις συνθήκες που έγιναν και όχι με βάση το μετά.

Αναφέρεσαι για άλλη μια φορά στην ανακοίνωση της 1ης Απριλίου, αν και το απάντησα πολλές φορές.
Καταρχήν φίλε, την 1η Απριλίου δεν υπήρχε κανένα μεγαλείο. Εκείνη την ώρα ξεκινούσε η 4ετία. Άρα εκείνη την ώρα κανένας δεν ήξερε πού θα κατέληγε εκείνη η κατάσταση.
Επίσης, ξεκαθάρισα πολλές φορές ότι υπήρχαν φήμες για κάποιες προβοκατόρικες ενέργειες από τον Δεκέμβρη του 54 κι αυτές είχε υπόψη του το ΑΚΕΛ όταν εξέδιδε την ανακοίνωση.

Γιατί όμως δεν αναφέρεσαι και στην απογοήτευση που καταγράφει ο ίδιος ο Γρίβας για την υποδοχή που έτυχε η 1η Απριλίου από τον τύπο στην Κύπρο και την Αθήνα;
Προφανώς δεν τα έχεις διαβάσει κάπου. Όμως βολεύει να επικεντρωνόμαστε στο ΑΚΕΛ.

Το λέω ξανά, η θέση του ΑΚΕΛ όσον αφορά την ουσία της δεν άλλαξε. Εκείνο που αναίρεσε ήταν τους χαρακτηρισμούς.
Και είναι ένα πράγμα να ασκείς κριτική και να λες ότι δεν ήταν ορθή επιλογή και άλλο να μην σέβεσαι. Και όπως σου εξήγησα (και δεν το σχολίασες) το ΑΚΕΛ τιμά τους ήρωες του 55-59.

Από την άλλη μη ξεχνάς και την πολεμική που υπήρξε από την ΕΟΚΑ την περίοδο εκείνη εναντίον του ΑΚΕΛ, φραστική και πρακτική, τη στιγμή που το ΑΚΕΛ υποβοηθούσε την όλη προσπάθεια στον πολιτικό τομέα.
Σε παραπέμπω στα δημοσιεύματα της Χαραυγής και τις διαμαρτυρίες ενάντια στις εκτελέσεις αγωνιστών αλλά και την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων.
Όλα αυτά (και άλλα) γιατί τα αφήνεις εκτός ανάλυσης;

Η απάντηση σου για τον Κληρίδη δεν με ικανοποιεί. Ρίχνεις απλώς ένα σύνθημα.

Γιατί σε θεωρώ εθνικιστή;
Σου απάντησα στην προηγούμενη ανάρτηση.
Άλλωστε εσύ ο ίδιος μιλάς για καλό εθνικισμό και ο ίδιος λες ότι δεν είναι βρισιά.
Και το τι είναι ο καθένας φίλε, καθορίζεται από το λόγο του.
Και ασφαλώς οτιδήποτε ακραίο είναι επικίνδυνο. Το ζήτημα όμως είναι ότι οι ακραίοι δεν συνειδητοποιούν ότι είναι ακραίοι.

Θεωρώ ότι οι απαντήσεις σου για τις προδοσίες είναι αντιφατικές.
Εκείνο όμως που βγαίνει και μέσα από τα γραφόμενα σου είναι ότι η παραδοχή (άλλωστε το γράφει και ο ίδιος ο Γρίβας) ότι οι περισσότερες προδοσίες ήταν από μέσα, είτε από πολυλογία κάποιων, είτε από συνειδητή προδοσία είτε από ομολογίες σε βασανιστήρια.
Είναι γνωστή η υπόθεση με τον Σαμάρα, ας μην χάνουμε χρόνο αναφέροντας την.

Σημειώνω το ΜΠΟΡΕΙ που γράφεις. Όμως όπως είπαμε πολλές φορές με τα μπορεί και τα αν δεν φτιάχνεις ιστορία.
Το 95% των εκτελέσεων που έγιναν είτε αφορούσαν δεξιούς είτε αριστερούς, δεν έγινε κατορθωτό να στοιχειοθετηθούν.
Άλλωστε όπως είπε και ο Σπ. Παπαγεωργίου, όταν πήγε στον Γρίβα για να βοηθήσει στην αποκατάσταση ενός δολοφονημένου στην Αγλαντζιά που τον σκότωσαν χωρίς να υπάρχει στοιχείο προδοσίας, η απάντηση του Γρίβα ήταν «και να ήταν ο μόνος;»

Εκείνοι που βρέθηκαν στην Αγγλία την περίοδο εκείνη είναι λίγοι. Και είναι οι μόνοι που μπορούν να κατηγορηθούν. Αν και ακόμα κι εκεί σε κάποιες περιπτώσεις πρέπει να εξετάσει κάποιος τι έγινε και έκαναν ότι έκαναν.
Και αυτό δεν το γράφω για να τους δικαιολογήσω.

Αυτά που γράφεις για κλειστή κοινωνία είναι σωστό, όμως αντιφάσκει με το ότι οι αγωνιστές δεν γνώριζαν ο ένας τον άλλον.

Μιχάλης είπε...

Οι βρετανοί φίλε μου δεν κατέβασαν στην Κύπρο επικουρικούς. Οι επικουρικοί ήταν ειδικό σώμα καταστολής, αποτελούμενο κυρίως από τ/κύπριους.

Είναι γεγονός ότι από μια δεν ήταν εύκολα τα πράγματα για τους Άγγλους. Όπως είναι γεγονός πως η τακτικές του Γρίβα βόλευαν και διπλωματικά τους Άγγλους. Γι’ αυτό και μέχρι το τέλος του 57 δεν είχαν καταφέρει αποφασιστικά πλήγματα στην ΕΟΚΑ. Αυτά τα έδωσαν όταν πλέον τα πράγματα είχαν πάρει την πορεία τους προς κατάληξη.
Κι αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που δεν συνελάμβαναν τον Γρίβα, ενώ ήξεραν πού ήταν.
Τους βόλευε να συνεχίζει τη δράση του.

Το λέω ξανά, οι Άγγλοι δεν υποψιάζονταν για την κάθοδο του Γρίβα στην Κύπρο. Είχαν συγκεκριμένες πληροφορίες. Διάβασε στο Χρονικό του αγώνα την πολύ συγκεκριμένη αναφορά του Παύλου Στόκκου.
Διάβασε επίσης και τις αναφορές του ίδιου του Γρίβα στο Ημερολόγιο του.
Όταν γράφει ότι «κι επειδή οι Άγγλοι γνωρίζουν ότι βρίσκομαι εδώ, διαδίδω επιτηδείως ότι επιθυμώ να φύγω εκ Κύπρου».
Όταν γράφει ότι εγκατέστησαν τμήμα των μυστικών υπηρεσιών στο Τρίκωμο «όπου και η γενέτειρα μου», αυτό υποδεικνύει ότι δεν επρόκειτο περί υποψίας.
Ας δούμε την ιστορία ως έχει φίλε κι ας μην προσπαθούμε να δίνουμε ελαφρυντικά και δικαιολογίες.

Μπορείς να μου πεις κάποιον που ασχολείται με το θέμα και ο οποίος είπε ότι ο Γρίβας συνεργαζόταν με τους Άγγλους;
Αν οι οποιοιδήποτε αναφέρονται στην περίοδο του εμφυλίου στην Ελλάδα αυτό είναι γεγονός. Αν αναφέρονται στην κάθοδο των Χιτών στην Κύπρο το 1947-48 επίσης είναι γεγονός.
Για το 55-59 υπάρχει αναφορά από κάποιον;
Άσε το τι μπορεί να λέγεται στα καφενεία. Εκεί λέγονται πολλά για πολλούς.

Πώς είναι δυνατόν ο Ζαχαριάδης να επιβεβαίωσε τις υποψίες (όπως τις χαρακτηρίζεις) των Άγγλων όταν:
- Δεν κατονόμασε τον Γρίβα ως αρχηγό της ΕΟΚΑ στην Κύπρο;
- Ο Μακάριος έγραφε στον Γρίβα τον Ιούνιο του 55 (η «αποκάλυψη Ζαχαριάδη έγινε στις 26 Απριλίου) ότι το όνομα Διγενής αποτελεί αίνιγμα για τους Άγγλους;
Βλέπεις ότι όταν έχουμε υπόψη μας όλα τα δεδομένα ότι τα πράγματα αλλάζουν;

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ είπε...

Ελα τωρα φιλε,περασαν δυο χρονια και υστερα το ΑΚΕΛ θυμηθηκε να αποστρει τους χαρακτηρισμους,και οταν εβλεπε οτι η ΕΟΚΑ τυγχανε καθολικης υποστηριξης του λαου,ειναι φωε φαναρι τι πεχτηκε μην ειμαστε αφελης.

Μα αφου το ΑΚΕΛ τιμα τον αγωνα ,γιατι ο Χριστοφιας εκανε αναφορα για υπερβαση οταν πηγε που;Στα ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΑ μνηματα.
Και ποιους τιμα,ονομαστικα,τιμα και τον Διγενη;

1 Απριλιου 2010,εφημεριδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ
Κόμματα με χθεσινή τους ανακοίνωση τίμησαν την επέτειο της 1ης Απριλίου, αποτίοντας φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους ήρωες του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της Κύπρου. Σημειώνεται ότι επίσημες ανακοινώσεις εξέδωσαν όλα τα κόμματα, πλην του ΑΚΕΛ

Εξ αιτίας της ΕΟΚΑ υφίστανται τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως… εκείνοι που πιάσανε όπλο και κτύπησαν τον δυνάστην έφεραν καταστροφήν στον τόπον».

Κεντρικής Γραμματείας του ΑΚΕΛ (Σεπτέμβρης 1955) εκάλεσαν τους Κυπρίους «να σαμποτάρουν τον έρανον υπέρ των πολιτικών κρατουμένων» και στη συνέχειαν κατεδίκασε:
«την εισφοράν, διότι τα χρήματα, προωρίζοντο δια την αγοράν όπλων της εγκληματικής ΕΟΚΑ».

Υπαρχουν παμπολλες αλλες αναφορες που δειχνουν ποιοι πολεμησαν ποιους, απο την αρχη,οταν η ΕΟΚΑ ελεγε ξεκαθαρα οτι ο αγωνας ηταν εναντιον του δυναστη,το ΒΒC,μετεδιδε οτι το ΑΚΕΛ υοθετουσε την Αγγλικη θεση.

Απο το 55 τουλαχιστον μεχρι το 58 δεν υπηρξε καμια πολεμικη,αλλωστε πολλες προκυρηξεις της οργανωσης το λενε,οτι ο αγωνας δεν στρεφεται ουτε εναντιον των κουμμουνιστων ουτε των Τουρκοκυπριων,και ομως το ΑΚΕΛ υοθετουσε και δεν αναιρουσε τους χαρακτηρισμους.

Δυστυχως αυτο που ειπα στη ναναφορα σου στον Κληριδη δεν ειναι συνθημα αλλαπραγματικοτητα,εμεις πρωτοι πρεπει να το ξερουμε ,μας το διδασκει η ιστορια.

Συμφωνω οτι ο καθενας καθοριζεται απο τον λογο του(και χαρακτηρα)αλλα αν ειναι ετσι τοτε ο Ανευ τι ειναι;
Εμενα με θεωρεις ακραιο,δηλαδη επικινδυνο;

Δεν ειπα οτι οι αγωνιστες δεν γνωριζαν ο ενας τον αλλο,ειπα οτι γνωριζαν λιγα για την οργανωση,τα ατομα της ομαδας τους φυσικα τα γνωριζαν ,αφου ηταν μαζι,τηνεφεδρικη τους ομαδα πχ δεν την γνωριζαν.

Ξερω οτι οι επικουρικοι ηταν οι Τουρκοκυπριοι αδελφοι μας που εκπεδευτηκαν στην Κενυα.

Δηλαδη αν οι Αγγλοι ηξεραν οπως λες που ηταν ο Γριβας γιατι δεν τον συνελαμβαναν και ο αγωνας να πεσει σε ενα δευτερολεπτο;Να μας εδιναν και μια πιο κουτσουρεμενη ανεξαρτησια και να τους πουμε και ευχαριστω,να φανουν και καλοι στην διεθνη κοινοτητα,καπου δεν στεκουν αυτα που λες ,μηπως ειναι εικασιες που σε βολευουν;

Οι Αγγλοι φιλε μπορει να γνωριζαν οτι ο Γριβας ηταν στην Κυπρο ,τον Διγενη δεν γνωριζαν,τον υποψιαζονταν,και ο Ζαχαριαδης τον κατεδωσε.
Ειναι πλεον ιστορια ,δεν αλλαζει,και δεν ειναι η μονη πολεμικη ΚΚΕ-ΑΚΕΛ στην ΕΟΚΑ υπηρξαν παμπολλες,καποτε τις αντεγραψα αλλα επειδη ηταν "κατεβατο"κανενας δεν τις σχολιασε.

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Anef_Oriwn είπε...

Ανορθωσιάτη,

Έχω πει κι άλλες φορές ότι η όποια συζήτηση μαζί ΣΟΥ είναι κι αντιπαραγωγική κι ανώφελη. Γι’ αυτό κι έχω περιορίσει τις παρεμβάσεις μου με σχόλια πάνω στα λεγόμενα ΣΟΥ. Το ύφος και το περιεχόμενο των γραπτών σου [ο δογματισμός, τα κολλήματα και ο φανατισμός με τον οποίο αναπαράγεις κι αναμασάς διάφορα αντικομουνιστικά στερεότυπα της εποχής του Ψυχρού Πολέμου] ΔΕΝ αφήνουν περιθώρια για κάτι θετικό από την όποια κουβέντα μαζί ΣΟΥ. [Κι αυτό φαίνεται και από τις “συζητήσεις” ΣΟΥ με τον Μιχάλη, που όταν δεν έχεις κάτι να πεις παρακάμπτεις το θέμα και βάζεις νέα ζητήματα ή επαναφέρεις παλιά. Κουβέντα να γίνεται!]
Για ΣΕΝΑ το ΑΚΕΛ και γενικότερα η Αριστερά είναι κάτι σαν μίασμα και οι Αριστεροί λεπροί, πέραν από απάτριδες, ανθέλληνες και ριψάσπιδες... Ώρες ώρες καταντάς φαιδρός. Όμως είσαι και έντονα προκλητικός, μονόπαντος [κάτι που δείχνει στενοκεφαλιά] και μνησίκακος...
Επειδή λοιπόν έκαμες αναφορά και στο άτομο μου, λόγοι αυτοσεβασμού επιβάλλουν να πω δυο λόγια. Πιο συγκεκριμένα στο σχόλιο ΣΟΥ με ημερομηνία 8/06/2013 5:19 μ.μ., κουτοπόνηρα διερωτήθηκες, αν «ο καθενας καθοριζεται απο τον λογο του (και χαρακτηρα)αλλα αν ειναι ετσι τοτε ο Ανευ τι ειναι;», υποβάλλοντας ότι είμαι «ακραιος»! Κι αυτό προφανώς γιατί δεν κάθομαι με τις ώρες να σχολιάζω τις τσσιόφτες, τις έμμονες και τα κολλήματα ΣΟΥ για την Αριστερά. Όπως είπα και πιο πάνω, τούτο ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΝΩΦΕΛΟ! Το έκανα μερικές φορές [και ίσως το ξανακάνω] αλλά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις όταν ας πούμεν, ασυναρτησιολογείς, λες τελείως ανιστόρητα πράματα και διαστρεβλώνεις καταφανώς ιστορικά γεγονότα, ή βγάζεις αυθαίρετα συμπεράσματα.
ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΕΙΣ! Π.χ. πιο πάνω ο Μιχάλης σε ρώτησε:
“Πώς είναι δυνατόν ο Ζαχαριάδης να επιβεβαίωσε τις υποψίες (όπως τις χαρακτηρίζεις) των Άγγλων όταν:
- Δεν κατονόμασε τον Γρίβα ως αρχηγό της ΕΟΚΑ στην Κύπρο;
- Ο Μακάριος έγραφε στον Γρίβα τον Ιούνιο του 55 (η «αποκάλυψη Ζαχαριάδη έγινε στις 26 Απριλίου) ότι το όνομα Διγενής αποτελεί αίνιγμα για τους Άγγλους;»
,
Κι ΕΣΥ [ως συνήθως] άλλα του είπες!
Επίσης ΕΓΩ παλαιοτέρα [ΣΟΥ] έθεσα κάποια ερωτήματα, αλλά ΔΕΝ κατάφερες να τοποθετηθείς. Είτε τα μάσησες είτε τα έκανες γαργάρα!

Anef_Oriwn είπε...

Όμως, Ανορθωσιάτη, το άκρο άωτο του φανατισμού, της στενοκεφαλιάς και της μονόπλευρης θεώρησης [από μέρους ΣΟΥ] των γεγονότων είναι η τοποθέτηση ΣΟΥ «...περασαν δυο χρονια και υστερα το ΑΚΕΛ θυμηθηκε να αποστρει τους χαρακτηρισμους,και οταν εβλεπε οτι η ΕΟΚΑ τυγχανε καθολικης υποστηριξης του λαου,ειναι φωε φαναρι τι πεχτηκε μην ειμαστε αφελης»... Τόσο τυφλωμένος και εγκλωβισμένος στον κόσμο σου είσαι, που δεν μπορείς να δεις τι δύναμη, τι ανοικτομυαλοσύνη και τι διαλεκτική ικανότητα χρειαζόταν, τα οποία σίγουρα και διάθετε η τότε ηγεσία του ΑΚΕΛ, για να κάμει αυτοκριτική και αναγνωρίσει πολιτικά λάθη. Δηλ. να κρίνει τις πρώτες τις εκτιμήσεις για την ΕΟΚΑ και τους χαρακτηρισμούς που απέδωσε στα μέλη της ΕΟΚΑ, ως λάθος.
Πότε έκαμε κάτι τέτοιο η Δεξιά, Ρεεε; Εδώ ανοίξανε/ανοίξατε τις πόρτες στους τούρκους κι ακόμα δεν κατάφεραν καταφέρατε να πουν/πείτε έστω κι ΕΝΑ ήμαρτον στους συγγενείς όλων αυτών που χάθηκαν!
Πότε Ρεεε, εν να έρτουν τούτοι οι περιβόητοι Σύνδεσμοι Αγωνιστών και Παρα-Αγωνιστών να αναγνωρίσουν ως “έργο” μελών της ΕΟΚΑ [κατόπιν οδηγιών και διαταγών] του Γρίβα ΣΑΣ, τις φρικιαστικές δολοφονίες του Αρκοπάναου και του Μένοικου; Ξέρεις το Ρεεε ότι ΜΟΝΟ τερατοειδή θα τους δολοφονούσαν με τέτοιους φρικιαστικούς κι απάνθρωπους τρόπους; Ξέρεις το Ρεεε ότι εφκαλλαν οι συγγενείς του τες ποΐνες του Αρκοπάναου στο Νοσοκομείο του Βαρωσιού τζιαι εππέφταν που μέσα κομμάτια της σάρκας του!!! Φτου Ρεεε τζιαι ξανά φτου! Εισάστεν λέσσια! Βρωμείτε που πάνω ‘ς κατω! Τζιαι τζιείνοι που τα ‘κάμαν τζι’ ΕΣΕΙΣ που γίνεστε απολογητές τους!

Κι αφού όπως λες «Απο το 55 τουλαχιστον μεχρι το 58 δεν υπηρξε καμια πολεμικη...» [δεν ΣΟΥ τα είπαν όμως καλά] γιατί τότε το ’58 [και μετά την αυτοκριτική του ΑΚΕΛ] ο Γρίβας ξεκίνησε με τους μασκοφόρους του μαζικές επιθέσεις και δολοφονίες κατά Αριστερών; Γιατί το ’58 σε επιστολή του προς κάποιο Μητροπολίτη [δεν θυμάμαι ποιον] λέει ότι πρέπει να εξοντώσουμε το ΑΚΕΛ; Εκτός από τη πρώτη διακήρυξη της ΕΟΚΑ [όπου ο Γρίβας καλούσε το ΑΚΕΛ και τους τουρκοκύπριους να μείνουν μακριά από την ΕΟΚΑ] ποιες εν τούτες οι «... πολλες προκυρηξεις της οργανωσης [που] το λενε, οτι ο αγωνας δεν στρεφεται ουτε εναντιον των κουμμουνιστων ουτε των Τουρκοκυπριων...»; Μα νομίζεις ότι έχεις να κάμεις με κόσμο που εν μελετά; Γιατί Ρεεε, ο Γρίβας ΣΟΥ ήρτε σε αντιπαράθεση και με τον Μακάριο για τις εν ψυχρώ δολοφονίες Αριστερών;
Και τι σχέση έχεις ΕΣΥ Ρεεε, με τον αρχαιοελληνικό πνεύμα και την αρχαιοελληνική παιδεία; Αντιλήφτηκες καμιά φορά ότι ο μετέχων της ελληνικής παιδείας χαρακτηρίζεται κι από σεβασμό ή έστω ανοχή προς την άλλη τη διαφορετική άποψη αλλά και προς τους άλλους τους διαφορετικούς ανθρώπους; Κι εδώ ερμηνεύεις τα πράματα κατά το δοκούν!

Μιχάλης είπε...

@ ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ

Αγαπητέ Πάμπο.

Σε παρακαλώ για άλλη μια φορά κάθισε και μελέτησε κάποια πράγματα και μην αναπαραγάγεις χωρίς προβληματισμό τις προπαγάνδες και τα ψεύδη που γράφτηκαν και γράφονται ακόμα, και τα οποία δεν τεκμηριώνονται με κανένα τρόπο.

Γράφεις:
«Ελα τωρα φιλε,περασαν δυο χρονια και υστερα το ΑΚΕΛ θυμηθηκε να αποσύρει τους χαρακτηρισμους,και οταν εβλεπε οτι η ΕΟΚΑ τυγχανε καθολικης υποστηριξης του λαου,ειναι φωε φαναρι τι πεχτηκε μην ειμαστε αφελης».

Εγώ πάντως δεν είμαι αφελής. Χθες και προχθές ήμουνα στο Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών και μάζεψα αρκετά δημοσιεύματα της περιόδου.
Η ένταση μεταξύ των δύο πλευρών κράτησε δύο τρεις μήνες. Μετά τα πράγματα ηρέμησαν και το ΑΚΕΛ και η Χαραυγή έκαναν τον δικό τους αγώνα υποβοηθώντας τους στόχους της ΕΟΚΑ που ήταν η Ένωση.

Θα βρεις αρκετές διαμαρτυρίες της Χαραυγής για να μην καταδικαστεί ο Καραολής και άλλοι κατάδικοι σε θάνατο.
Θα βρεις διαμαρτυρία της Χαραυγής για έρευνα που έκαναν στην Λάπηθο οι Άγγλοι στο σπίτι του Στέλιου Μαυρομμάτη, θα βρεις αναφορές για απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων.

Και όλα αυτά τη στιγμή που η ΕΟΚΑ έκανε συνεχώς προκλήσεις εναντίον της Αριστεράς. Και πάλι οι εφημερίδες της εποχής είναι γεμάτες από τέτοιες αναφορές.

Και μη ξεχνάς κάτι πολύ σημαντικό: ότι το ΑΚΕΛ εκείνη την περίοδο ήταν παράνομο από τους βρετανούς.

Γιατί ο Χριστόφιας έκανε υπέρβαση όταν πήγε στα φυλακισμένα μνήματα;
Διότι ακριβώς η στάση τόσο της ίδιας της ΕΟΚΑ όσο και των Συνδέσμων αργότερα ήταν ανέντιμη. Δεν χρειάζεται να επεκταθώ, καταλαβαίνεις τι εννοώ.

Τον Γρίβα όχι, δεν τον τιμά και πολύ καλά κάνει. Δεν μπορείς να τιμάς τον άνθρωπο που διέταξε εκτελέσεις αριστερών και μετά συνέβαλε στο να έρθουν οι Τούρκοι στην Κύπρο.

Βάζεις δύο αναφορές, η μία για… στρατόπεδα συγκέντρωσης και η άλλη για έρανο για τους πολιτικούς κρατούμενους.
Ποιος τα λέει αυτά και πώς τεκμηριώνονται;
Όταν η συμπεριφορά του ΑΚΕΛ, όπως ανάφερα και πιο πάνω ήταν εντελώς διαφορετική;
Τεκμηρίωσε αυτό που έγραψες.

Μιχάλης είπε...

Γράφεις ακόμα ότι:
«Υπαρχουν παμπολλες αλλες αναφορες που δειχνουν ποιοι πολεμησαν ποιους, απο την αρχη,οταν η ΕΟΚΑ ελεγε ξεκαθαρα οτι ο αγωνας ηταν εναντιον του δυναστη,το ΒΒC,μετεδιδε οτι το ΑΚΕΛ υοθετουσε την Αγγλικη θεση.

Απο το 55 τουλαχιστον μεχρι το 58 δεν υπηρξε καμια πολεμικη,αλλωστε πολλες προκυρηξεις της οργανωσης το λενε,οτι ο αγωνας δεν στρεφεται ουτε εναντιον των κουμμουνιστων ουτε των Τουρκοκυπριων,και ομως το ΑΚΕΛ υοθετουσε και δεν αναιρουσε τους χαρακτηρισμους».

Ποια αγγλική θέση υιοθετούσε το ΑΚΕΛ; Για δώσε λεπτομέρειες.

Είναι επίσης εντελώς λανθασμένη η αναφορά στου για την περίοδο 55-58.
Βεβαίως από τη μια λες πιο πάνω ότι υπάρχουν αναφορές «που δείχνουν ποιοι πολέμησαν ποιους από την αρχή» και από την άλλη μας λες ότι μέχρι το 58 δεν υπήρξε καμία πολεμική!
Δεν είναι αντίφαση;

Κι όμως, από την πρώτη στιγμή ο Γρίβας έχει καταγραμμένους τους στόχους του για επίθεση εναντίον του ΑΚΕΛ.
Και για να δεις πόσο σε παραπλανούν κάποιες πληροφορίες που δεν τις διασταυρώνεις, τον Οκτώβριο του 56 δολοφονήθηκαν τρεις αριστεροί.
Τον Νοέμβριο άλλος ένας και τον Δεκέμβριο του 56 άλλοι δύο.
Και άλλοι δύο μέσα στο 57.
Το 58 ήταν το μεγάλο πλήγμα με τις περισσότερες δολοφονίες.

Επίσης, οι εφημερίδες της εποχής είναι γεμάτες με προκλήσεις μασκοφόρων εναντίον αριστερών. Προπηλακισμοί, ξυλοδαρμοί, απειλές, διασυρμοί.
Μη λέμε λοιπόν ότι θέλουμε.

Δεν σε γνωρίζω για να πω αν είσαι ακραίος ή όχι.
Ο λόγος σου όμως είναι όλα αυτά που περιέγραψα σε προηγούμενα σχόλια. Και δυστυχώς υιοθετείς θέσεις και απόψεις χωρίς να έχεις γνώση. Επειδή διαβάζεις κάτι κάπου δεν σημαίνει ότι είναι και σωστό.

Ο ισχυρισμός σου ότι οι αγωνιστές γνώριζαν πολύ λίγα για άλλους δεν είναι ορθός. Έχει μια δόση αλήθειας αλλά δεν είναι ο κανόνας.
Αν είναι έτσι, τότε πώς προδόθηκαν τόσοι πολλοί;
Ποιος οδηγούσε τους Αγγλους πίσω από τον Αυξεντίου όπου κι αν πήγαινε;
Ποιος οδήγησε τους Άγγλους στο Δίκωμο και ανακάλυψαν τον Μάτση. Και γιατί ο αδελφός του Γιαννάκης μέχρι σήμερα λέει ότι γνωρίζει τον προδότη αλλά δεν θέλει να τον κατονομάσει; Ποιος κρύβεται άραγε πίσω από την υπόθεση;

Γιατί δεν συνελάμβαναν οι Άγγλοι τον Γρίβα;
Σου είπα ήδη την άποψη μου. Διότι η όλη δράση του εξυπηρετούσε τα σχέδια τους. Τους έδινε την ευκαιρία να μιλούν για τρομοκράτες κλπ και να χτίζουν μια αρνητική εικόνα για τους ε/κύπριους διεθνώς.
Από την άλλη είχαν την στοιχειώδη λογική να καταλαβαίνουν ότι αν τον συνελάμβαναν, θα ξεσήκωναν τον κόσμο της Κύπρου με αποτελέσματα που κανένας δεν θα μπορούσε να προβλέψει.
Αν τον συλλάμβαναν ο αγώνας δεν θα τέλειωνε σε ένα δευτερόλεπτο. Θα εντεινόταν, θα υπήρχαν αντιδράσεις και στην Ελλάδα με απρόβλεπτα αποτελέσματα.
Και ασφαλώς σε μια τέτοια εξέλιξη δεν θα μπορούσαν να περάσουν τη λύση που ήθελαν.
Το ίδιο έκανε και ο Μακάριος αργότερα (71-74) με τον Γρίβα. Ήξερε πού ήταν, είχε εισηγήσεις για να τον συλλάβει αλλά δεν το έκανε. Γιατί; Για τον ίδιο λόγο.
Σκέψου τα καλύτερα αυτά που σου γράφω και θα δεις ότι δεν είναι εικασίες που με βολεύουν.

Ιστορία είναι η πραγματικότητα και όχι οι εικασίες.
Σου το λέω ξανά, οι Άγγλοι δεν υποψιάζονταν. Ήξεραν ότι ο Γρίβας ήταν εδώ και τι ήλθε να κάνει. Λες να λέει ψέματα ο Γρίβας;

Αλλά θα το πω ξανά, αν ο Ζαχαριάδης κατέδωσε όντως τον Γρίβα, γιατί ο Μακάριος του έγραφε δύο μήνες μετά ότι το όνομα Διγενής αποτελεί αίνιγμα δια τους Βρετανούς;
Για απάντησε μου και δώσε μου μια λογική εξήγηση.

Λυπούμαι αλλά αν ξαναδιαβάσεις όλα τα σχόλια σου από την αρχή και τις δικές μου απαντήσεις όπως και άλλων φίλων, θα δεις ότι απαντήθηκαν τα πλείστα απ’ όσα επαναλαμβάνεις και μάλιστα κατ’ επανάλειψη.
Μην προσπαθείς λοιπόν να δημιουργήσεις εντυπώσεις.
Αλλά πριν βιαστείς να πεις ότι δεν σου απαντήσαμε, πάρε ως παράδειγμα τα 2 προηγούμενα σχόλια μου και δες σε πόσα δεν απάντησες, ούτε καν σχολίασες απ’ όσα σου έγραψα.

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ είπε...

Φιλε

Απο το γραφειο τυπου και πληροφοριων δηλαδη καθεσε και καταγραφεις ολα τα αρνητικα του αγωνα;Θετικα γιοκ;

Το να καταδικασεις τον απαγχονισμο ενος 18χρονου και να διαμαρτυρηθεις για την εκτελεση ενος συμπατριωτη σου που πολεμα για την ελευθερια ειναι το αυτονοητο,το αντιθετο θα επληττε το κομμα και οχι την ΕΟΚΑ.

Ο Καραολης πως συλληφθηκε δηλαδη,αυτα τα γραφουν οι εφημεριδες της εποχης;

Το ΑΚΕΛ τιμα τον αγωνα αλλα ο Χριστοφιας εκανε υπερβαση και πηγε στα φυλακισμενα μνηματα,αυτο κι αν αντιφασκει.

Οι δεξιοφρων εκτελεσθεντες ειναι υπερδιπλασιοι απο τους αριστερους,εσεις ομως απομονωνετε τους αριστερους χωρις να αναφερεστε στο συνολο και δημιουργητε μια βολικη για εσας κατασταση.Αυτα δεν τα βρηκες στο γραφειο τυπου και πληροφοριων;Ψαχνε τα ολα φιλε ,κανεις το ιδιο πραγμα που κατηγορεις εμενα,ειναι σαν να διαβαζεις ενα βιβλιο και να υοθετεις οσα σε βολευουν.

Το ΒΒC 29 Αυγουστου του 1956 ΠΕΝΤΕ ΜΗΝΕΣ και οχι 2-3 οπως λες,μεταδιδει οτι το ΑΚΕΛ με φυλλαδιο του αντιτιθεται στον αγωνα και ζητει εκεχειρια.

Οι κομμουνισται με έγγραφον της Κεντρικής Γραμματείας του ΑΚΕΛ (Σεπτέμβρης 1955) εκάλεσε τους Κυπρίους «να σαμποτάρουν τον έρανον υπέρ των πολιτικών κρατουμένων» και στη συνέχειαν κατεδίκασε:
«την εισφοράν, διότι τα χρήματα, προωρίζοντο δια την αγοράν όπλων της εγκληματικής ΕΟΚΑ».

Λεω οτι υπαρχουν αναφορες οτι αριστεροι πολεμησαν την ΕΟΚΑ και οτι απο την ΕΟΚΑ δεν υπηρχε καμια προθεση για καμια πολεμικη.

Το 56-57 εκτελεσθηκαν αυτοι οι 7 και ακομα 113 ατομα αλλα εσεις επιμενετε οτι υπηρχε οργανωμενη επιθεση,επειδη ετσι σας βολευει,πιανετε τους 7 και αγνοειτε τους 113.

Αυτα που λες για συλληψη Γριβα και Αγγλους ειναι η αποψη σου,δεν τεκμηριωνεται και ειναι απλες εικασιες.Και αν ελεγχαν την κατασταση γιατι εφεραν τον Χαρτινγκ,και γιατι απαγχονιζαν παιδια,δεν τους ενδιεφερε τι εικονα εβγαλαν προς τα εξω;Και αυτα αντιφασκουν.

Η ουσια ειναι οτι ο Ζαχαριαδης κατεδωσε τον Γριβα ,τι να κανουμε,δεν ειναι ντροπη να το παραδεχτεις,οι Αγγλοι μπορει ευκολα να μπλοφαραν, αλλωστε ειναι γνωστο οτι επεζαν τον Μακαριο στα δακτυλα τους,αυτο δεν μπορω να το ξερω με σιγουρια.

Επειδη τα περισσοτερα τα ξανασυζητησαμε δεν σημαινει οτι δεχομαι τις απαντησεις σου.
Για παραδειγμα εσυ μιλας για μια αλλη ΕΟΚΑ πολυ διαφορετικη,σχεδον συνηφασμενη με την "τρομοκρατικη οργανωση" που αναφερουν οι Αγγλοι,και αυτο φιλε ειναι παραποιηση,δεν μπορω να το δεχτω οχι μονο εγω αλλα η συντριπτικη πλειοψηφια του λαου μας,και ουτε ειναι η αληθεια.

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ είπε...

Ανευ

ακριβως αυτο ρωτουσα τον Μιχαλη,αν ο καθενας καθοριζεται απο τον λογο του.

Anef_Oriwn είπε...

Ανορθωσιάτη,

“Ωραία” η τακτική ΣΟΥ! Ποιείσαι τον θιγμένο λόγω του έντονα κριτικού και “ακραίου” ύφους των προηγούμενων δύο σχόλιων μου και κάνεις γάργαρα μια σειρά από ερωτήματα που έθεσα μέσα από τις παρεμβάσεις μου. Προφανώς δεν είχες κάτι [όχι να πεις, γιατί πολλά συνθηματολογικά λες, αλλά] να καταθέσεις με επιχειρήματα και παραπομπές σε πήγες... Και δεν κατάλαβα γιατί ΕΣΥ να θίγεσαι με την αυστηρή δική μου κριτική κατά των στυγερών δολοφόνων [και των ηθικών αυτουργών] αθώων ανθρώπων...
Πέραν τούτου, επειδή ο δικός ΣΟΥ λόγος φαινομενικά δεν περιέχει ψηλούς τόνους τζιαι πολλά «εγιώ εν τζιαι...», νομίζεις ότι είναι ήπιος; Τα γραπτά σου είναι έμπλεα απαξίωσης και προκατάληψης για το ΑΚΕΛ και την Αριστερά γενικότερα και για μιλάς για τους αριστερούς λες κι αυτοί είναι μιάσματα και λεπροί! Από την άλλη ο εθνικισμός σου είναι μια ιδεολογία που καλλιεργεί και προωθεί τη μισαλλοδοξία και την εχθρότητα μεταξύ των ανθρώπων. Φυσικά δεν περιμένω να τα αναγνωρίσεις ότι κάνεις λάθος προσεγγίσεις, αλλά τουλάχιστον μην μας παίζεις και την αυθεντία με τα κολλημένα μυαλά που κουβαλάς και τον πολυδιαβασμένο... Χαρακτηριστικό παράδειγμα του μονοκόμματου τρόπου με τον οποίο προσεγγίζεις τα γεγονότα είναι η αδυναμία ΣΟΥ να αντιληφτείς ή/και να δεχτείς ότι οι δολοφονίες των Αριστερών επί εποχής της ΕΟΚΑ είτε 7 ήταν αυτές είτε 27 είχαν καθαρά πολιτικό περιεχόμενο, ήταν ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ! Διάφοροι μελετητές όμως έχουν ερευνήσει και τις άλλες δολοφονίες κι έχουν εντοπίσει ότι οι πλείστες ήταν σκοτεινές. Έγιναν για προσωπικούς κι άλλους λόγους που ΚΑΜΙΑ σχέση δεν είχαν με τον Αγώνα της ΕΟΚΑ!!! ΕΣΕΝΑ δεν σε απασχολεί αυτό; [Εν ρητορικό το ερώτημα μου, μεν μπεις στον κόπο να ΜΟΥ απαντήσεις!]...

Μιχάλης είπε...

@ ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ

Αγαπητέ μου Πάμπο,

Είδες ότι είσαι προκατειλημμένος; Όταν κάνεις έρευνα δεν βρίσκεις εκείνα που σε βολεύουν. Έχω ολόκληρα «ττόπια» από εφημερίδες της συγκεκριμένης εποχής (και όχι μόνο εκείνης) απ’ όλες τις εφημερίδες.
Δεν κατάλαβα τη ερώτηση, «θετικά γιοκ;»
Ξεχνάς ότι μιλούμε για συγκεκριμένη πτυχή. Βεβαίως και έχω θετικά, όπως τα χαρακτηρίζεις. Ωστόσο για να υπάρχουν θετικά πάει να πει ότι υπάρχουν και αρνητικά, έτσι δεν είναι;
Άλλωστε σου το είπα πολλές φορές, ότι σημειώθηκαν ανδραγαθήματα, ηρωισμοί κλπ. Γιατί ρίχνεις την σπόντα;

Είναι αστείο αυτό που γράφεις για τις διαμαρτυρίες για τους απαγχονισμούς. Και άντε να δεχτώ (για σκοπούς συζήτησης και μόνο) ότι ισχύει αυτό που λες, ότι δηλ. το ΑΚΕΛ διαμαρτυρόταν για να μην πληγεί.
Για τους πολιτικούς κρατούμενους; Γιατί έκανε διαδηλώσεις από την πρώτη μέχρι την τελευταία μέρα;
Γιατί έκανε παναπεργίες;
Γιατί ως προς τα τρία αυτά σημεία συμβάδιζαν με την ΕΟΚΑ σε πολιτικό επίπεδο;

Είναι πολύ γνωστό πώς συνελήφθη ο Καραολής. Και ασφαλώς το γράφουν. Όμως επειδή ξέρω την υπόθεση, δεν γράφουν αυτό που υπονοείς. Έχω και όλα τα πρακτικά της δίκης του όπως καταγράφηκαν από τις εφημερίδες.

Δεν είναι αντίφαση το ότι το ΑΚΕΛ τιμά την ΕΟΚΑ αλλά έγινε υπέρβαση από τον Χριστόφια και πήγε. Ξέρεις πότε σταμάτησε το ΑΚΕΛ να πηγαίνει; Το 1988 όταν ο Χ.Ξ. (που δεν είναι κάποιος τυχαίος) πέταξε το στεφάνι που κατάθεσε το ΑΚΕΛ και φώναξε ότι αυτό το στεφάνι είναι άκυρο.
Και η πράξη αυτή δεν καταδικάστηκε από τους Συνδέσμους.
Ανάλογες πράξεις έγιναν και στον Μαχαιρά.
___________________________

Δεν έχει σημασία αν οι δεξιοί εκτελεσθέντες είναι περισσότεροι από τους αριστερούς δολοφονηθέντες.
Όπως σωστά επισημαίνει ο Άνευ, στη δεύτερη περίπτωση επρόκειτο για πολιτικές δολοφονίες, με όποιο πρόσχημα κι αν εγίνοντο.
Δεν απομονώνω τους αριστερούς απλώς για να τους διαχωρίσω.
Μπορείς να ερμηνεύσεις το γεγονός ότι όταν εντάθηκαν οι δολοφονίες των αριστερών, το 1958, προκλήθηκε θύελλα διαμαρτυριών και αντιδράσεων; Από τον Μακάριο μέχρι τον εθναρχεύοντα Άνθιμο που έκανε έκκληση για αποφυγή του εμφυλίου; Τον Δέρβη που είπε ότι οι μόνοι που επωφελούνται από το κλίμα εμφυλίου είναι οι Άγγλοι;
Για τις εκκλήσεις προς τον Γρίβα του ραδιοσταθμού του Καΐρου, τις εκκλήσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα και τόσες άλλες αντιδράσεις;
Όλοι αυτοί ήταν τρελοί;
Και ο Γρίβας απαντούσε ότι θα συνεχίσει και ότι δεν θα αποκαλύψει το όλον σχέδιον του εναντίον των κομμουνιστών.

Όλα αυτά πού τα βάζεις φίλε; Ή μήπως δεν τα γνωρίζεις;

Σε πληροφορώ μάλιστα ότι το (κυπριακό) «Έθνος» είχε κύριο άρθρο με τίτλο «Διμέτωπος ο αγών» και εξηγούσε ότι ο αγώνας ήταν εναντίον των βρετανών και των κομμουνιστών. Τυχαίο κι αυτό;
_________________________

Για τα τρία σημεία που αναφέρεις (BBC, έγγραφο Κεντρ. Γραμματείας) σου είπα να το τεκμηριώσεις. Πού βρήκες αυτές τις πληροφορίες και πώς τεκμηριώνονται.
Στον τύπο της εποχής δεν βρήκα κάτι σχετικό. Τα αντίθετα βρήκα. Και όταν λέω τύπο της εποχής, εννοώ όλες τις εφημερίδες που η συντριπτική πλειοψηφία ήταν με φανατισμό αντιΑΚΕΛικές.

Επαναλαμβάνεις τον ισχυρισμό ότι από την ΕΟΚΑ δεν υπήρχε πρόθεση για καμιά πολεμική!
Εξήγησε μου πως ερμηνεύεις αυτή την αναφορά: «Προσπαθώ να αντιμετωπίσω κατάστασιν εναντίον κομμουνιστών δια προχείρων μέσων ΜΕΧΡΙ ΕΞΕΥΡΕΣΕΩΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΕΥΡΙΣΚΩ ΠΡΟΣΩΠΑ, ΛΥΠΟΨΥΧΟΙ ΟΙ ΠΛΕΙΣΤΟΙ».
Είναι από το Ημερολόγιο του Γρίβα 28 Απριλίου 1955! Και νομίζω ότι μιλά από μόνο του.

Μιχάλης είπε...

Ναι, η αναφορά μου στο θέμα της σύλληψης του Γρίβα είναι η άποψη μου. Και νομίζω ότι δεν στερείται βάσης. Θεωρώ ότι οι Άγγλοι ήταν αρκούντως έξυπνοι για να ζυγίζουν τις αποφάσεις τους με βάση το τι ήταν το πιο συμφέρον μαζί τους.
Δεν είπα ότι έλεγχαν την κατάσταση. Είπα ότι γνώριζαν πού ήταν ο Γρίβας. Άλλο το ένα άλλο το άλλο. Όμως μέχρι τις αρχές του 58 είχαν εξαρθρώσει αρκετή δύναμη της ΕΟΚΑ.

Επιμένεις στο θέμα Ζαχαριάδη. Δικαίωμα σου. Δεν αρνούμαι ότι έκανε την ομιλία. Εσύ αρνείσαι να δεις πρώτα και κύρια τι ακριβώς είπε ο Ζαχαριάδης σε σχέση με τον Γρίβα. Αλήθεια, γνωρίζεις τι είπε;

Στο θέμα του Γρίβα δεν μπλόφαραν οι Άγγλοι φίλε. Αφού και ο ίδιος ο Γρίβας πανηγυρίζει ότι έγινε αίνιγμα για τους Άγγλους. Από ένα σημείο και μετά γνώριζαν τα πάντα.
Και πρέπει να ξέρεις ακόμα ότι τα χέρια τους λύθηκαν ακόμα περισσότερο όταν βρήκαν το Ημερολόγιο του Γρίβα. Ήταν καταγραμμένα μέσα τα πάντα…

Αλλά για εξήγησε μου, όταν ο οδηγός του Γρίβα ο Πασχάλης Παπαδόπουλος φυγαδεύθηκε από τους Άγγλους στην Αγγλία, αυτό σου λέει κάτι;

Όχι φίλε μου, δεν μιλώ για μια ΕΟΚΑ πολύ διαφορετική. Εσύ μιλάς για μια ΕΟΚΑ ιδανική. Με αγγέλους δεν κάνεις ένοπλο αγώνα.
Και σε καμιά περίπτωση δεν αναφέρθηκα σε τρομοκρατική οργάνωση. Μην τα μπλέκεις όλα σε μια προσπάθεια να ανατρέψεις όσα σου γράφω.
Και διερωτώμαι ποιος παραποιεί, όταν αρνείσαι κάποια πράγματα τα οποία τα παραδέχεται και ο ίδιος ο Γρίβας!
Πώς γίνεται να διαψεύδεις τον Γρίβα (ή αυτός να διαψεύδει εσένα) και να παραποιώ εγώ την ιστορία, βάζοντας αναφορές του;

Εγώ φίλε μου μιλώ για την ΕΟΚΑ όπως υπήρξε στην πραγματικότητα και όχι στη φαντασία μου.

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ είπε...

Φιλε Μιχαλη

Ριχνω τη σποντα γιατι ποτε σου δεν αναφερθηκες σε ανδραγαθηματα και ηρωισμους,παρεπεμψε με σε ΜΙΑ αναρτηση σου να το διαπιστωσω,λες την μιση αληθεια ή μαλλον ενα μικρο μερος της αληθειας και μαλιστα παραποιημενο,γιατι οταν απο εναν αγωνα παιρνεις και απομονωνεις μερικα μελανα σημεια τοτε βγαζεις εξω μια εικονα εντελως παραποιημενη.

Δεν γνωριζω την αναφορα σου για το 1988,γινε πιο συγκεκριμενος,το μονο που γνωριζω ειναι οτι ο Χριστοφιας προκαλεσε οργη με αυτη του την δηλωση,επρεπε τουλαχιστον να σεβαστει τους νεκρους.

Εχει μεγαλη σημασια οτι οι δεξιοι εκτελεσθεντες ηταν υπερδιπλασιοι απο τους αριστερους ,αυτο καταριπτει αυτο που λες για ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ επιθεση εναντιον της αριστερας,πως το ερμηνευεις αυτο;

Το οτι ο Γριβας ηταν αντι κουμμουνιστης ειναι δεδομενο,το οτι ηταν καχυποπτος μαζι τους επισης,μην ξεχνας οτι σχεδον σε ολους τους αγωνες-πολεμους που πολεμησε ή και οχι,οι κουμουνιστες ηταν εναντιον,οταν κατατροπωθηκαν στο θυσειο εγινε θανασιμος εχθρος,ετσι εξηγητε και η προδωσια του Ζαχαριαδη,χαρα του θα ηταν,επισης οταν οι κουμμουνιστες εκαναν παιδομαζωμα,εριχναν σε λακκους και εσφαζαν με κονσερβοκουτια ,το εκαναν σε ομοιους του Γριβα,οταν μετεπειτα ηρθε στην Κυπρο και ξεκινησε ο αγωνας,το ΑΚΕΛ ριχνει και τους χαρακτηρισμους,οι εδω εφημεριδες τους σπευδουν να αναδημοσιευσουν την προδωσια του Ζαχαριαδη,και γενικα επικρατουσε ενα κλιμα υποσκαψης του εργου της ΕΟΚΑ,και ομως οι προκυρηξεις της μιλουν για αντιαποικιακο αγωνα και μονο,ειναι φανερο οτι ο Γριβας δεν ηθελε συγρουση με την αριστερα ουτε με τους Τουρκους γιατι πολυ απλα δεν ηρθε για αυτο τον σκοπο,μπορει να ισχυε και το ρητο "ο εχθρος του εχθρου μου ,ειναι προσκαιρος φιλος μου" αυτο δεν μπορω να το ξερω.

Το 1958 ενταθηκαν οι εκτελεσεις γενικα,δεν ενταθηκαν οι δολοφονιες αριστερων,ποσοι απο τους εβδομηντα που εκτελεσθηκαν ειναι αριστεροι;

Τα τρια αυτα σημεια ,μπορει να ειναι στα εγγραφα του ΑΚΕΛ,απο αυτα δεν αποδεσμευτηκαν εστω και ορισμενα απο τους Αγγλους,νομιζω θα ριξουν απλετο φως,η αναφορα του BBC ειναι για φυλλαδιο του ΑΚΕΛ που αντιτιθεται στον αγωνα και καλει τον λαο σε εκεχειρια και ειρηνευση,και εμμεσα εξυπηρετει τον εχθρο.

Για την αναφορα του Γριβα στις 28-4-55,παραβλεπεις ενα σημαντικοτατο στοιχειο,οτι ειναι μολις δυο μερες μετα την αποκαλυψη του απο τον αρχικουμουνιστη και μετεπειτα συνεργατη του εχθρου (;) ( το ΚΚΕ το ειπε) Ζαχαριαδη.
Και γνωριζω τι ειπε ο Ζαχαριαδης,δεν εχω αυτουσια την δηλωση του,υπαρχουν πολλες πτυχες,και στην καλυτερη των περιπτωσεων να αναφερθηκε στον "ψευτοδιγενη του Γριβα",αλλα αυτο δεν αλλαζει κατι.
Ακομα και αν ο Παπαδοπουλος ηταν πρακτορας τους,τουλαχιστον εκεινος θα πληρωθηκε,ενω εκεινος το εκανε αφιλοκερδως(;).

Αυτο το ημερολογιο του Γριβα που συνεχως αναφερεσαι,μηπως το εξεδωσαν οι Αγγλοι και παρεβλεψαν τις 240.000 λεξεις απο τις 250.000,τρωμε δηλαδη αμασητη την Αγγλικη προπαγανδα.

Καμια ενοπλη οργανωση στον κοσμο δεν ηταν ουτε θα ειναι ιδανικη,αναποφευκτα θα χαθουν και αθωοι,θα γινουν και εγληματα,ομως αυτο που θελω να πω ειναι αν πχ καποιος σε διαβαζει μονο εσενα τι θα νομιζει για ττην ΕΟΚΑ,ειλικρινα πες μου,θα ξερει για τον Παλλικαριδη;Τον Αυξεντιου και τους αλλους;Θα μαθει για ανδραγαθηματα και ηρωισμους;Οταν ακομα και 1 Απριλιου οι αναρτησεις σου ειναι "αιρετικες";Αφησε τις για τις δυο του μηνος την πρωτη τιμα τουλαχιστον τους ηρωες,και υπηρξαν νομιζω αρκετοι.

Anef_Oriwn είπε...

Γράφει ο σούπερ διαλλακτικός και διαλεκτικός συζητητής (ψευδο)ονόματι Ανορθωσιάτης: «...οταν οι κουμμουνιστες εκαναν παιδομαζωμα,εριχναν σε λακκους και εσφαζαν με κονσερβοκουτια ,το εκαναν σε ομοιους του Γριβα...» --- Με τέτοιες αξιωματικές τοποθετήσεις βγαλμένες μέσα από τα μετεμφυλιακά χουντικά εγχειρίδια, τι συζήτηση να κάνεις!

Πάντως για τις πέραν της Αριστεράς μη πολιτικές δολοφονίες [κατά την εποχή του Αγώνα της ΕΟΚΑ] θα τον παραπέμψω και στα εξής τρία κείμενα – παραθέτω τα links:
1. http://phivosnicolaides.blogspot.com/2009/04/blog-post_11.html

2. http://phivosnicolaides.blogspot.com/2009/04/eoka.html

3. http://aneforiwn.blogspot.com/2010/06/412010.html

Σολιάτης είπε...

Δηλαδή σύμφωνα με τον Ανορθωσιάτη, ο οδηγός του Γρίβα επειδή ήταν πληρωμένος πράκτορας ήταν δικαιολογημένος, και για να μην απαντά στο ερώτημα του Μιχάλη και με όσα γράφει εννοεί πως παρ’ όλο που ήταν οδηγός του Γρίβα δεν αποκάλυψε τίποτε στους Άγγλους.
Παιδομάζωμα έκανε η Φρειδερίκη. Νάνι-νάνι ο γαλανόλευκος μας κάνει….

Ανδροκλής είπε...

Εκεί στο Θησείο, που όπως λέει ο κατευθυνόμενος Ανορθωσιάτης κατατροπώθηκε το ΚΚΕ, συγκρούστηκε ο Ελληνικός Απελευθερωτικός Στρατός με τον Άγγλικό στρατό που ήταν αντικαταστάτης του γερμανικού κατοχικού στρατού. Δηλαδή Έλληνες πατριώτες με ξένους δυνάστες. Ο Γρίβας ήταν με το μέρος των ξένων δυναστών που ήταν πάνοπλοι και τεθωρακισμένοι. Σε κάποια στιγμή αυτός ο προδότης περικυκλώθηκε και κινδύνευε με αφανισμό αλλά επιτέθηκαν οι Άγγλοι με τα τανκς και τον έσωσαν. Μετά θέλουν να πιστέψουμε ότι ο Γρίβας ήρθε στην Κύπρο για να πολεμήσει εναντίον των Άγγλων. Αν είναι έτσι τότε ο Γρίβας πρόδωσε και το έθνος του, πρόδωσε και τους σωτήρες του τους Άγγλους.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ μπορείς να μας πεις πόσους Εγγλέζους και πόσους Έλληνες Κύπριους σκότωσε η ΕΟΚΑ;

Επίσης μπορείς να μας πεις μερικά από τα τόσα ανδραγαθήματα που λες ότι έκανε η ΕΟΚΑ; Γιατί εγώ έχω ακουστά ότι μόλις ξεπρόβαλλαν οι Εγγλέζοι, οι δικοί μας το έβαζαν στα πόδια σαν λαγοί. Αυτό έπραξαν και στη σύλληψη του Ευαγόρα Παλληκαρίδη. Το έβαλαν στα πόδια και άφησαν ένα παιδί 17 χρονών μόνο του. Τώρα αυτές οι κότες αυτοαποκαλούνται σύντροφοι του.
Οι περισσότεροι από αυτούς που τώρα ζουν εις βάρος μας, και αυτοί και τα παιδιά και τα εγγόνια τους, και κορδώνουν ότι τάχατες είναι αγωνιστές και ήρωες της ΕΟΚΑ, όταν ήρθε η στιγμή να δώσουν την μάχη παραδόθηκαν σαν φοβισμένες παρθένες. Τώρα θέλουν να τιμούνται σαν συναγωνιστές του Αυξεντίου και ισάξιοι του ήρωες.

Ανώνυμος είπε...

Όπως η θρησκεία εφευρίσκει θαυματοποιούς αγίους και εικόνες για να εξασφαλίζει τα πλούτη της, έτσι και η δεξιά εφευρίσκει ατρόμητους ήρωες του έθνους για να προάγει τα συμφέροντα της τα ιδιοτελή.
Ο Γιωρκάτζης έφαγε λεφτά με τη σέσουλα, άρπαξε και την κόρη του Λεβέντη που ήταν ο πιο πλούσιος της Κύπρου, διότι λέει, ήταν αγωνιστής της ΕΟΚΑ. Ας μας πουν μια μάχη που έδωσε. Τον συνέλαβαν οι Άγγλοι δύο φορές. Αυτό σημαίνει ότι αντί να δώσει μάχη όπως ο Αυξεντίου και να νικήσει ή να σκοτωθεί, παραδόθηκε και τις δυό φορές. Μετά αυτός ο γκράντε αγωνιστής ο Γιωρκάτζιης, αυτός ο χέστης που παραδινόταν συνέχεια, ήθελε και αξιωμάτα γιατί πολέμησε λέει.

Ανώνυμος είπε...

Οι ροκόλοι του Γρίβα εκάμαν τους εγγλέζους αλέ ππερέ ολάν. Ιντά είχασιν τζι' αθκιάσην. Έτσι για να περνά η ώρα τους, αφού οι εγγλέζοι που τον φόον τους αμπαροκλειώνουντον μέσ' τα στρατόπεδα τζιαί έν ιφκιέννασιν έξω, εφακκούσαν γυρόν τα χωρκά μας για να παίξουν τζιαί κανέναν δικόν μας. Εγιώ έν τζιαί λαλώ σιόρ. Εβαρκόυντον τα πλάσματα. Ίντα να κάμουσιν;

Ανώνυμος είπε...

Ο Γιωρκατζης εδικαζετουν με 2 απαγχονισθεντες και ενω οι 2 εκαταδικαστηκαν σε θανατο τουτον απαλλαξαν τον πριν ολοκληρωθει η δικη...

Μεγαλη πουτανα ο Γιωρκατζης...Μιαν ποδα μιαν ποτζιει...

Μιχάλης είπε...

@ ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ

Φίλε Πάμπο,

Ακόμα μια φορά χρησιμοποιείς την εθνικιστική τακτική του μαύρου-άσπρου.
Χωρίς να μπορέσεις να ανατρέψεις τίποτε απ’ όσα γράφω αποφαίνεσαι ότι παραποιώ την ιστορία ή ότι γράφω τη μισή αλήθεια.
1. Συζητούμε συγκεκριμένη πτυχή της ΕΟΚΑ. Η οποία είναι υπαρκτή, όπως υπαρκτά είναι και τα όποια ανδραγαθήματα. Τα δεύτερα είναι πασίγνωστα και άλλωστε είναι τα μόνα που μαθαίνουμε από τον καιρό που είμαστε γνωστά.
2. Τη μισή αλήθεια και την παραποίηση δεν είμαι εγώ που την κάνω. Μισή αλήθεια είναι όταν αποκρύβονται ή καταβάλλεται προσπάθεια να αποκρυβούν ή να παραποιηθουν οι πτυχές στις οποίες αναφέρομαι.
3. Παραποιημένη εικόνα είναι η αγιοποίηση της ΕΟΚΑ που συντηρείται τόσα χρόνια και αποκρύβονται τα μελανά σημεία τα οποία παραδέχεσαι ότι υπάρχουν.

Μέχρι τώρα έχεις ομολογήσει ότι δεν γνωρίζεις το ένα, δεν γνωρίζεις το άλλο. Και ύστερα αποφαίνεσαι ότι όσα γράφω δεν ευσταθούν.
Σου έγραψα τι έγινε το 1988 τι άλλο θέλεις. Όταν γινόταν η κατάθεση στεφάνων στα φυλακισμένα μνήματα, ο Χ. Ξενοφώντος πέταξε το στεφάνι του ΑΚΕΛ και φώναξε ότι είναι άκυρο. Χωρίς να υπάρξει καμία πρόκληση. Το σχετικό ρεπορτάζ το δημοσίευσε η «Αλήθεια» στις 2 Απριλίου 1988.
Από τη στιγμή που δεν έχεις όλα τα δεδομένα υπόψη σου ή όσο το δυνατόν περισσότερα, δεν μπορείς να εκφράζεις απόλυτη άποψη.

Σ’ αυτό το πλαίσιο επιμένεις ότι επειδή εκτελέστηκαν και δεξιοί – οι οποίοι μάλιστα ήταν και περισσότεροι – εν υπήρξε οργανωμένη επίθεση εναντίον της αριστεράς. Και με ρωτάς μάλιστα πώς το ερμηνεύω αυτό.
Και το άκρον άωτον είναι ότι, ενώ σου παράθεσα τι απαντούσε ο Γρίβας στις αντιδράσεις (δεν θα αποκαλύψει το όλον σχέδιο του), αναφέρθηκα στις αντιδράσεις από πλευράς ελλαδικής και κυπριακής δεξιάς, έγραψα σε προηγούμενη αναφορά για την επιστολή Άνθιμου στον Αζίνα ότι ο Γρίβας θέλει να ξεσπάσει εναντίον των κομμουνιστών και τόσα άλλα, επιμένεις ότι δεν υπήρξε οργανωμένη επίθεση!!!
Τι να σου πω άλλο;
Δυστυχώς, όσο και αν δεν σου αρέσει υπήρξε. Με οποιανδήποτε αφορμή και αν το έκανε. Και δεν ήταν μόνο οι δολοφονίες. Ήταν οι προπηλακισμοί – όπως σου ξαναέγραψα – οι ξυλοδαρμοί, οι προειδοποιήσεις, οι απειλητικές επιστολές, τα κουρέματα γυναικών, η απαγόρευση σε καφτζήδες να σερβίρουν καφέ σε αριστερούς, η απαγόρευση σε αριστερούς να μπαίνουν σε λεωφορεία και ασφαλώς οι απόπειρες δολοφονίας και οι ίδιες οι δολοφονίες.
Επιστρέφω λοιπόν το ερώτημα, εσύ πώς τα ερμηνεύεις όλα αυτά; Επιμένεις ότι δεν υπήρξαν; Αμφισβητείς ακόμα και τον ίδιο τον Γρίβα;

Δεν θα μπω στο παιχνίδι σου για να πάμε στο τι έγινε στην Ελλάδα το 45-48. Δεν είναι αυτό το θέμα μας. Κι επειδή και πάλι είσαι προκατειλημμένος και σ’ αυτό το θέμα θα υπενθυμίσω ότι σ’ ένα πόλεμο, δυστυχώς όλα γίνονται. Και δεν γίνονται μόνο από τη μια πλευρά. Και η προσπάθεια που κατέβαλες εδώ, είναι ακριβώς εκείνο που με κατηγόρησες. Η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή λέει για ανάλογα πράγματα από πλευράς δεξιάς. Επαναλαμβάνω όμως, δεν θα συζητήσω αυτό το θέμα.

Δυστυχώς είσαι τόσο αδιάβαστος που δεν γνωρίζεις ότι ενώ ο «Δημοκράτης» η εφημερίδα του ΑΚΕΛ αναδημοσίευσε την ομιλία Ζαχαριάδη, τις αναφορές στον Διγενή και τον Γρίβας τις «έκοψε», δεν τις δημοσίευσε.

Περιέγραψε μου σε παρακαλώ σε τι συνίσταται αυτό το κλίμα υπόσκαψης στο οποίο αναφέρεσαι.
Μου λες ότι είναι φανερό ότι ο Γρίβας δεν ήθελε σύγκρουση με την αριστερά και τους Τούρκους, αναφέρεσαι σε προκηρύξεις, όμως ο ίδιος ο Γρίβας γράφει ότι είχε να αντιμετωπίσει τρεις αντιπάλου: Άγγλους, κομμουνιστές και Τούρκους!
Πώς εξηγείς εσύ, τώρα, το γεγονός ότι η εφημερίδα της ΑΝΕ το «Εγερτήριο Σάλπισμα» έχει αρνητικές αναλύσεις για τον κομμουνισμό, τον Μαρξ και τον Λένιν; Όχι απλώς για τις δήθεν προδοσίες του ΑΚΕΛ, αλλά καθαρά ιδεολογικές αναλύσεις. Τυχαία; Ή μήπως ήταν μέσα στο γενικότερο κλίμα της πολεμικής εναντίον της Αριστεράς;
Άρα εκείνο που είναι φανερό δεν είναι αυτό που εσύ νομίζεις ή η προπαγάνδα σου έβαλε στο μυαλό, αλλά τα δεδομένα τα οποία είναι υπαρκτά.

Και μια διόρθωση, το ρητό δεν λέει ότι «ο εχθρός του εχθρού μου είναι πρόσκαιρος φίλος μου» αλλά λέει «είναι φίλος μου».

Μιχάλης είπε...

Δεν μου απαντάς για τα τρία σημεία. Σε ρωτώ για τρίτη φορά πού βρήκες τις αναφορές και δεν μου απαντάς.

Φίλε μου, εγώ δεν παραβλέπω τίποτε. Τα βάζω όλα κάτω. Και μάλλον στον εαυτό σου πρέπει να το πεις αυτό που θεωρείς δεδομένο μόνο ότι σε βολεύει.
Αν ο Γρίβας έγραψε την σχετική αναφορά 2 μέρες μετά την «αποκάλυψη» Ζαχαριάδη (δηλαδή προκλήθηκε), τότε πώς εξηγείς την επιμονή του από το 53 να μην γίνουν μέλη της οργάνωσης κομμουνιστές.
Χαίρομαι για την αναφορά στου στο τι είπε ο Ζαχαριάδης. Σε προκαλώ να βρεις ολόκληρη την ομιλία διότι η απομόνωση φράσεων οδηγεί τον αναγνώστη εκεί που θέλει εκείνος που την γράφει. Όμως έστω κι έτσι, από τον ισχυρισμό ότι κατονόμασε τον Γρίβα ως τον ψευδοδιγενή, μέχρι το ψευδοδιγενή ΤΟΥ Γρίβα έχει μεγάλη διαφορά.
Γιατί λες ότι δεν αλλάζει κάτι; Αναφέρεται σε κάποιον ψευτοδιγενή ΤΟΥ Γρίβα που μπροστά στον Δημοκρατικό Στρατό έκοβε λάσπη. Είναι φανερό ότι δεν αναφερόταν στον Γρίβα αλλά σε κάποιον άνθρωπο ΤΟΥ Γρίβα.

Το σχόλιο σου για τον Π. Παπαδόπουλο μόνο ως επιπόλαιο μπορεί να χαρακτηριστεί.
Γράφεις ότι «Ακομα και αν ο Παπαδοπουλος ηταν πρακτορας τους, τουλαχιστον εκεινος θα πληρωθηκε,ενω εκεινος το εκανε αφιλοκερδως(;).

Τι έκανες εδώ; Δεν κατάλαβες τι έγραψα ή απλώς προσπάθησες να μεταφέρεις αλλού την ουσία;
Η ουσία είναι μία και την γνωρίζεις αλλά αν την παραδεχθείς χαλάνε όλα όσα έγραφες αυτές τις μέρες.
Ο άνθρωπος ήταν οδηγός του Γρίβα και ήταν άνθρωπος των Εγγλέζων. Άρα οι Εγγλέζοι γνώριζαν κάθε βήμα του Γρίβα. Άρα ήξεραν ανά πάσα στιγμή πού βρισκόταν. Και δεν τον συλλάμβαναν.
Γιατί δεν τολμάς να το πεις;

Μιχάλης είπε...

Όσον αφορά το Ημερολόγιο του Γρίβα. Και πάλι η προσπαθείς να πάρεις αλλού το θέμα.
Ενδέχεται τις πληροφορίες να τις πήρες από παλαιότερη ανάρτηση μου.
Αν όχι, πήγαινε και διάβασε το σχετικό κείμενο.
Αλλά μέχρι κι εδώ το βλέπεις ανάποδα το πράγμα ή έχεις ελλιπή γνώση.
Από τις 250 χιλιάδες λέξεις του δεν παράβλεψαν τις 240 χιλιάδες. Για την ακρίβεια εξέδωσαν μόνο τις 25 χιλιάδες.
Όμως πριν βιαστείς να βγάλεις συμπεράσματα, έπρεπε να ψάξεις λίγο το θέμα.
Όπως ανέφερε ο Ανδρ. Αζίνας, από το σύνολο των ανευρεθέντων ημερολογίων δημοσιεύτηκε μόνο ένα μικρό μέρος, ενώ το υπόλοιπο ΜΕΛΕΤΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ στην προσπάθειά τους για καταστολή του αγώνα. (Συνέντευξη Α. Αζίνα, περιοδικό «ΤΟ ΛΟΙΠΟΝ» 2 Απριλίου 2001).
Και ο Αζίνας είχε άμεση ανάμιξη στην συγγραφή του αντι-ημερολογίου που γράφτηκε για να μετριάσει τις αντιδράσεις και τις εντυπώσεις.

Και πρόσεξε μια άλλη λεπτομέρεια που αναγράφεται στον πρόλογο της έκδοσης:
«Περιέχουν τοιαύτην πλήρη και λεπτομερή περιγραφήν της διαρθρώσεως της ΕΟΚΑ την οποίαν ουδείς άλλος εκτός του Γρίβα – τον οποίον αι ΑΘΗΝΑΙ ΕΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΑΝ ΩΣ ΤΟΝ ΔΙΓΕΝΗ – θα ηδύνατο να δώσει».
Όχι ο Ζαχαριάδης, αλλά αι Αθήναι!!! Και όταν έλεγαν Αθήναι, ασφαλώς εννοούσαν κύκλους της ελληνικής κυβέρνησης.

Αλλά επειδή έκανες λόγο στο εξής: «δηλαδη αμασητη την Αγγλικη προπαγανδα», δεν θα το σχολιάσω εγώ, ούτε θα απαντήσω εγώ αλλά ο ίδιος ο Γρίβας που γράφει στα απομνημονεύματα του:
«Είναι αληθές ότι εν τμήμα του Αρχείου μου είχε περιπέσει εις χείρας των Άγγλων (…) Εκ των δημοσιευθέντων εις την Ελληνικήν αποσπασμάτων ΤΑ ΠΛΕΙΣΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΗ, ενδοιασμούς δε έχω διά την ακρίβειαν ωρισμένων σημείων αυτού». (Απομν. Σελ. 127).
Άλλωστε αρκετοί ιστορικοί με πρώτο τον Σπ. Παπαγεωργίου επικαλούνται το Ημερολόγιο και αντλούν στοιχεία από αυτό.
Ενώ αν ήταν αγγλική προπαγάνδα, δεν θα το χρησιμοποιούσαν. Εκτός και αν κατηγορείς και τους ιστορικούς της ίδιας της ΕΟΚΑ ότι χρησιμοποιούν αμάσητη την αγγλική προπαγάνδα. Τόσο παλαβοί είναι όλοι τους;

Στην προσπάθεια σου να φανείς αντικειμενικός και ότι βλέπεις τα πράγματα με μια λογική, κάνεις κάποιες παραδοχές τις οποίες όμως αναιρείς πιο κάτω ή προσπαθείς να τις μαλακώσεις.
Όπως το ότι «Καμια ενοπλη οργανωση στον κοσμο δεν ηταν ουτε θα ειναι ιδανικη,αναποφευκτα θα χαθουν και αθωοι,θα γινουν και εγληματα».
Ε πώς γίνεται ρε φίλε μου να γίνουν εγκλήματα, να χαθούν αθώοι αλλά να μην υπάρχουν ένοχοι;

Όσο για το τελευταίο, σημειώνω ξανά ότι για τους παλληκαρισμούς κλπ, έχουν γραφτεί ολόκληρα βιβλία και δεν χρειάζεται να τα επαναλάβω.
Και όσον αφορά τις… αιρετικές μου απόψεις τις οποίες γράφω την 1η Απριλίου, θα σου πω ότι αυτό το «επιχείρημα» είναι παλιό. Όταν γράφω την 1η Απριλίου μου λένε ότι αμαυρώνω την επέτειο. Όταν γράψω σε άλλη ημερομηνία με κατηγορούν ότι από το πουθενά και χωρίς λόγο θυμήθηκα το α ή το β θέμα.
Με άλλα λόγια αν υιοθετήσω την προτροπή σου, δεν θα γράφω ποτέ.
Και ίσως αυτό θέλουν αρκετοί…

Ίσια και σταράτα ρε προδότες είπε...

Ο Γρίβας δεν είχε μούτρα να παρουσιαστεί στον κόσμο. Πέθανε κρυβόμενος, περιφρονημένος, μισησμένος και ντροπιασμένος. Πολύ θα θέλαμε να τον ξεχάσουμε αλλά, μας τον θυμίζει κάθε μέρα ο Πενταδάκτυλος και η Τουρκική σημαία που κυμματίζει πάνω του. Αυτό ήταν το έργο του περιβόητου προδότη Γρίβα που μερικοί φανατικοί επιμένουν να τον τιμούν σαν ήρωα: Η Τουρκική εισβολή στην Κύπρο και η αιχμαλωσία του Ελληνισμού στις Τουρκικές ορέξεις, που λόγω του πλεονεκτήματος που απέκτησε στην Κύπρο αναγκάζει την Ελλάδα να παρακολουθεί σαν παροπλισμένη και ανίκανη να αντισταθεί ή να αντιδράσει, ακόμα και στο Αιγαίο και στον Έβρο.

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ είπε...

Φιλε Μιχαλη

Αναμενω σε ανυποπτο χρονο να αναφερθεις και στα ανδραγαθηματα που παραδεχεσαι οτι υπαρχουν.

Το οτι δεν γνωριζω ορισμενα παραγματα ειναι αληθεια,αλλωστε σου ξαναειπα οτι δεν διαβασα κανενα βιβλιο,ομως μεσα απο τις προσφατες συζητησεις μας μου γεννηθηκε η απορια αν πρεπει να διαβασω τη βιογραφια του Γριβα ,του Λεωνιδου, και τους τεσσερις τομους.

Και εσυ που εχεις οσο το δυνατο περισσοτερα στοιχεια στην κατοχη σου δεν μπορεις να εκφραζεις απολυτη αποψη,γιατι με ενα νεο στοιχειο που αποκαλυπτεται καταριπτοντε πολλα αλλα,το ειπε και ο συγγραφεας που εκανες εκπομπη για το βιβλιο του προ διμηνου περιπου.

Σε ξαναρωτω πως γινεται να υπηρξε οργανωμενη επιθεση εναντιον της αριστερας και οι δεξιοι νεκροι να ειναι υπερδιπλασιοι.Δωσε μου μια λογικη εξηγηση.το 58 εκτελεσθηκαν 7 αριστεροι ,μπορει και μερικοι απο αυτους απο λανθασμενες πληροφοριες ή για προσωπικα θεματα και εκτελεσθηκαν και 113 αλλοι,αλλα υπηρξε οργανωμενη επιθεση,αυτο δεν το φορει ο νους.
Τωρα αν ο Γριβας μιλουσε για σχεδιο για την αριστερα και οτι δεν θα το αποκαλυψει,και εγω ρωτω το αποκαλυψε σε κανενα ή ολοι κανουν υποθεσεις;
Ο ιδιος ο Γριβας δεν εκανε αναφορα οτι οι κουμμουνιστες εμμεσα εξυπηρετουν το συμφερον του αγωνα περισσοτερο απο τους εθνικοφρονες;Δεν ξεκαθαρισε με προκυρηξεις οτι ο αγωνας δεν στρεφεται πουθενα εκτος απο τον δυναστη;

«Αι προθέσεις μας έναντι των Τούρκων κατοίκων της νήσου είναι αγναί και φιλικαί. Αποβλέπομεν προς γνησίους φίλους και συμμάχους και, όσον εξαρτάται από ημάς, δεν θα δεχθώμεν να θιγή ουδέ κατ' ελάχιστον η αξιοπρέπεια, η ζωή, η τιμή και η περιουσία των»
Ιουλιος 55.

Η οργανωση Αριστερων Εθνικοφρονων
ελεγε σε φυλλαδιο Φεβραρη του 58.

«Έχουμε στοιχεία που δείχνουν καθαρά πως η εντολή να μη μένουν οι μασκοφόροι ανενόχλητοι, αλλά να χτυπιούνται, ήταν πραγματική".

Μηπως αυτος ειναι λογος εκτελεσεων απο την ΕΟΚΑ;

Και ναι,οι Αγγλοι ηταν ο εχθρος,ο μονος αρχικα,μετεπειτα ,ειδικα το 57-58 οι Τουρκοι ηταν εμποδιο στους σκοπους του αγωνα,τι ηταν δηλαδη συμμαχοι;φυσικα και ηταν εμποδιο.
Οσο για τους αριστερους αν η Ο.Α.Ε ειχε δικαιο,εχουμε μεγα θεμα,αλλα αν ολοι οι αριστεροι υοθετουσαν αυτην την παρακατω θεση τους,δηλαδη αν η πιο κατω θεση ηταν ανακοινωση του ΑΚΕΛ τοτε τα πραματα θα ηταν διαφορετικα ,μπορει και η εκβαση του αγωνα.
"Λαος ενωμενος ποτε νικημενος".


Αδέλφια, η ΕΟΚΑ επανειλημμένα εδήλωσε πως είναι μόνο μία στρατιωτική οργάνωση με σκοπό το διώξιμο του καταχτητή. Από την άλλη η γραμμή του Μακαρίου αποδείχτηκε η ορθή, μαχητική προοδευτική γραμμή. Δεν είναι τώρα καιρός για κοινωνικοπολιτικές διαφορές. Όσοι συμφωνούμε πως ο αγώνας για αυτοδιάθεση θα πρέπει να ναι αδιάλλακτος κι όταν η ανάγκη το καλεί ο λαός μπορεί να προσφεύγει στα όπλα, όσοι συμφωνούμε πως η μονολιθική εθνική εμφάνιση της ηγεσίας ωφελεί τον αγώνα, όσοι ορκιζόμαστε πως δεν θα κοιμηθούμε μια ήσυχη νύχτα, αν δεν έχουμε αυτοδιάθεση, ας συσπειρωθούμε στην Οργάνωση Εθνικοφρόνων Αριστερών. Στον αριστερισμό μας έσπρωξε η αγάπη για τον άνθρωπο και για τη λευτεριά του. Στον αγώνα για μια τέτοια κατάχτηση κάθε θυσία είναι μικρη".
«Είναι καιρός να βάλουμε τέρμα σ' αυτή την αντεθνική, αντιμαρξιστική δράση της ηγεσίας μας. Καιρός να αποκαλύψουμε το βρωμερό περιεχόμενο τους, να τους καταγγείλουμε και να ενωθούμε με τον άλλο αγωνιζόμενο Κυπριακό λαό σ' ένα ενιαίο μέτωπο πάλης. Έστω και τώρα την ύστερη στιγμή»

Τωρα το"να μην μενουν οι μασκοφοροι ανενοχλητοι,αλλα να χτυπιουντε" και το "να αποκαλυψουμε το βρομερο περιεχομενο τους" το αφηνω σε σας να μου το εξηγησετε,ομως ειμε βεβαιος οτι κανεις σας δεν το ερευνησε,και αυτο αγνωστη πτυχη του αγωνα ειναι,κατι που δεν μας λενε.

Οι Αγγλοι γνωριζαν ολες τις κινησεις του Γριβα ομως οι ιδιοι μιλουν για την έκπληξη, που η ΕΟΚΑ προκάλεσε στη Βρετανική Κυβέρνηση, ο Χάρολντ Μακμίλλαν, Υπουργός των Εξωτερικών της Βρετανίας, γράφει στα Απομνημονεύματα του:

«Το Υπουργείον Αποικιών εφαίνετο κάπως έκπληκτον και κάπως στενοχωρημένον δι' αυτήν την εξέλιξιν. Αλλ' ήτο φανερόν ότι το σύστημα πληροφοριών και ασφαλείας εις την νήσον ήτο ελαττωματικον».


ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ είπε...

Ειμε αδιαβαστος ομως ο "Δημοκρατης"
1 Μαιου του 1955 ελεγε.

«Το ΑΚΕΛ είναι το κόμμα που ξεσκέπασε τον Αμερικανοαγγλοκίνητο ψευτοδιγενή και έδειξε στο λαό πως τα μάσκουλά του σκοπόν έχουν να συγκαλύψουν την προδοσία του Κυπριακού από μέρους της Παπαγικής Κυβέρνησης, τη γραμμή της παραχώρησης βάσεων στους Εγγλέζους, την τακτική συνταγματική προθεσμία και τη διάσπαση από μέρους του Αρχιεπισκόπου και της λεγόμενης Εθναρχίας... Ο ψευτοδιγενής, όργανο των Αγγλοαμερικάνων ιμπεριαλιστών, υποτιμά τη νοημοσύνη του Κυπριακού λαού και νομίζει πως με τα μάσκουλά και τις απειλές μπορεί να αλλοιώσει τα αδυσώπητα γεγονότα, να τρομοκρατήσει το λαό και να τον παρασύρει στα φιλοΐμπεριαλιστικά σχέδια του»

Οι Αγγλοι ηξεραν τα παντα για τον Γριβα αλλα
«Η ΕΟΚΑ γνωρίζει πολλά επί των σχεδίων και των μεθόδων. Ιδιαιτέρως πληροφορούνται εγκαίρως περί των επικειμένων συλλήψεων ή επιχειρήσεων μεγάλης εκτάσεως... Πρέπει να παύσουν αι απρόσεκτοι συζητήσεις, διότι μέχρις ότου πραγματοποιηθή αυτό, η ΕΟΚΑ θα γνωρίζει τις προθέσεις μας, ως απέδειξε και το παρελθόν. Επί πλέον των προθέσεων μας και αι μέθοδοι δράσεως μας διαφεύγουν, ιδίως κατωπιν επιτυχων επιχηρησεων"
Ελεγε ο ταξιαρχος Φροστ το 1956

Το 53 αν ο Γριβας ηταν καχυποπτος με τους κουμμουνιστες ειναι το πιο φυσιολογικο πραμα αφου και εκεινοι τον κυνηγησαν να τον εξολοθρευσουν στην Ελλαδα ,και ξερουμε τις σχεσεις κουμμουνιστων οχι μονο Ελλαδας- Κυπρου ,επρεπε δηλαδη να πολεμα για απελευθερωση και ενταξη στην μεγαλη πανβαλκανικη ομοσπονδια υπο την μανα Ρωσσια,για να ειναι ικανοποιημενοι μαζι του οι κουμμουνιστες,δηλαδη να πολεμα για αλλοτροια συμφεροντα;

Για το ημερολογιο ευτυχως που γραφεις οτι ο Γριβας ειπε οτι "ενδοιασμους δε εχω για την ακριβεια ορισμενων σημειων αυτου" δηλαδη ανακριβειες,αλλοιωσεις,προπαγανδα,γιατι δεν το εξεδωσαν αυτουσιο μεταγενεστερα τι θελουν να κρυψουν;
10.000 ή 25.000 λεξεις αντι 250.000 ειναι καθαρη αλλοιωση ειναι αυτονοητο.

Οσο για τις αναφορες σου για εγκληματα,αθωους και ενοχους,ξερεις κανενα ενοπλο αγωνα που να μην τα εχει αυτα;Μηπως τα αλλα αντιαποικιακα κινηματα; ο Τσε; ο Μαο;
Γινοταν ενα ανταρτικο ογωνας ηταν απλωμενος παντου,ακομα και στα θρανια,στα καφενοια,στα νοικοκυρια,οποιος δεν μπορουσε να κρατησει τη σιωπη του ηταν επικινδυνος ποσο μαλλον οσοι διαφωνουσαν σθεναρα.
Δηλαδη αν καποιος εστω και τυχαια,κατα λαθος εβλεπε μια μυστικη συναντηση της ομαδας του Γριβα ,πως επρεπε να αντιμετωπισθει;Εγω πιστευω επρεπε να μυηθει,ομως εγω μπορει να μην ημουν ο ιδανικος αρχηγος,μπορει αυτο που ειναι για εμας ακραιο,λαθος,να ειναι επιβεβλημενο για τους σκοπους ενος υπερ παντων αγωνα,τοσο απλα.
Στρατιωτικος ηταν,μεγαλος μαλιστα,η δουλεια του ηταν,ο πολεμος.



Anef_Oriwn είπε...

Σχόλιο επί άσχετου θέματος [όχι σε σχέση με τη συζήτηση για την ΕΟΚΑ]:
Ο συμπαθέστατος κατά τ’ άλλα σχολιογράφος εν ονόματι Ανορθωσιάτης, πλην όμως αχάπαρος [γενικώς κι όχι μόνο στα πολιτικά και τα ιστορικά˙ αυτό το παραδέχεται κι ίδιος αφού σε μια έκρηξη ειλικρίνειας λέει και τα εξής ... κουφά: «Το οτι δεν γνωριζω ορισμενα παραγματα ειναι αληθεια,αλλωστε σου ξαναειπα οτι δεν διαβασα κανενα βιβλιο»], γράφει και την πιο κάτω περισπούδαστη γραμματική ατάκα: «...αυτο δεν το φορει ο νους»… Προφανώς θέλει να πει «...αυτο δεν το ΧΩρεί ο νους», δηλ. δεν υπάρχει χώρος στον νουν για να μπει [να χωρέσει] και κάτι άλλο... Φοράμε ρούχα, παπούτσια, καπέλα!
[Πιο πολλά και στην ανάρτηση μου με αρ. 47/2013 – link: http://aneforiwn.blogspot.com/2013/03/472013.html]

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ είπε...

Αγαπητοι φιλοι

Σας καλω οπως δωσετε λιγη σημασια στον αγαπητο πλην παντογνωστη Ανευ.

Εχει και δικο του μπλογκ,επισκεφτητε τον,να χαρειτε.

Anef_Oriwn είπε...

Ρε Ανορθωσιάτη,

Μα μάshεσαι να πουλήσεις τζιαι πνεύμα; Αντιλαμβάνεσαι ότι εν μόνος ΣΟΥ που κάμνεις παναῢρκα δάμεσα; Τζι’ ότι οι συζητήσεις [λέμε τώρα] που γίνονται οφείλονται βασικά στη σημασία και τη προσοχή που ΣΟΥ δίνει [καλώς ή κακώς δεν έχω δικαίωμα να το κρίνω] ο Blogοδεσπότης Μιχάλης [ένα τέρας υπομονής];

Πάντως η δική μου “παντογνωστικότητα” είναι συνήθως τεκμηριωμένη σ’ αντίθεση με τι δικιά σου που είναι τυχάρπαστη κι ασυνάρτητη! Λόγου χάριν, δες ρε ελληναρα, πόσο γραμματικά, συντακτικά και εννοιολογικά ασυνάρτητη κι ακατανόητη είναι η έκφραση σου «στον αγαπητο πλην παντογνωστη Ανευ»… Το «πλην» υποδηλοί ότι οι έννοιες ή οι χαρακτηρισμοί [στην προκείμενη περίπτωση το «αγαπητός» και το «παντογνώστης»] βρίσκονται σε αντίθεση/αντίφαση... ΕΣΥ, τι θες να πεις, ότι ένας παντογνώστης δεν μπορεί να είναι και αγαπητός, ή ένα αγαπητό μας πρόσωπο δεν μπορεί να είναι και παντογνώστης; Σίγουρα όμως ισχύει το «ένας αφελής πλην συμπαθέστατος άνθρωπος», για κάποιον που προσπαθεί [λόγω αφέλειας ή/και αχαπαροσύνης] να δικαιώσει ας πούμεν τον Γρίβα για τα εγκλήματα του επειδή του φυτέψανε στο μυαλό ότι είναι ήρωας, αλλά μπορεί την ίδια ώρα να προκαλεί και τη συμπάθεια μας γιατί είναι βλάκας!

Πρωμιθεας είπε...

Παρακολουθώ εδώ και καιρό, τις συζητήσεις που γίνονται σ’ αυτό το μπλοκ και δη σ’ αυτήν την ανάρτηση, υπό τη μορφή παράλληλων μονόλογων, μεταξύ του διαχειριστή του Ιστολογίου Μιχάλη Μιχαήλ και κάποιου σχολιογράφου με το ψευδώνυμο ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ. Συνήθη θέματα αυτών των παράλληλων μονολόγων, που σχεδόν πάντα μπαίνουν από τον συγκεκριμένο σχολιογράφο, είναι κυρίως η ΕΟΚΑ, ο Αγώνας και ο Αρχηγός της Γρίβα, αλλά και πολλά άλλα που απαραιτήτως έχουν να κάνουν με το ΑΚΕΛ, το ΚΚΕ και τη Σοβιετική Ένωση. Ένα απωθημένο θα το ‘χει ο άνθρωπος για ηρωικές εθνοπρεπείς πράξεις, όμως σίγουρα έχει και πολλές φοβίες για τον επάρατο κι αντεθνικό κομμουνισμό.

Το κύριο όμως, που θέλω να σημειώσω είναι ότι στα σχόλια και τις τοποθετήσεις του ο εξ Αμμοχώστου Ανορθωσιάτης δεν λαμβάνει υπ’ όψη μια σειρά δεδομένα εκείνης της εποχής. Τα ιστορικά γεγονότα δεν είναι απλώς αποτέλεσμα στιγμιαίων ή ουρανοκατέβατων πράξεων και ενεργειών σοφών ανθρώπων ή Μεσσιών, αλλά αποτέλεσμα συνδυασμού αντικειμενικών και υποκειμενικών παραγόντων και καταστάσεων. Λόγου χάριν, ο Αγώνας της ΕΟΚΑ δεν ξεκίνησε όλως αιφνιδίως την 1η τ’ Απρίλη του 1955 και ούτε ήταν τυχαίο που τού ηγήθηκαν η Εκκλησία με τον Μακάριο και η Ακροδεξιά με τον Γρίβα.
Ναι μεν υπήρχε γενικώς [σχεδόν σ’ όλα τα στρώματα της ελληνοκυπριακής κοινωνίας] η αντικειμενική ανάγκη [οικονομική και πολιτική] για κατάργηση της αποικιακής αγγλικής διακυβέρνησης, αλλά οι πολιτικοί φορείς που προωθούσαν αυτήν την πάλη ενάντια στην αποικιοκρατία (από τη μια η Εκκλησία και η Ακροδεξιά κι από την άλλη η Αριστερά και οι σύμμαχοι της) βρίσκονταν σε μια συνεχή κι από μακρού αντιπαλότητα και διαμάχη. Η Εκκλησία και η Δεξιά προσπαθούσαν συνεχώς να περιορίσουν τον ρόλο της Αριστεράς και να αναλάβουν αυτοί την πρωτοκαθεδρία του αντιαποικιακού αγώνα που επάξια η Αριστερά κέρδισε κατά τη δεκαετία του ’40.
Συνοψίζοντας θέλω να ξανατονίσω ότι τα διάφορα ιστορικά γεγονότα δεν μπορεί να τα εξετάζουμε αποσπασματικά και επιλεκτικά, ή ως μεμονωμένα συμβάντα, αλλά πάντοτε σε συνάρτηση και συνδυασμό με προγενέστερα γεγονότα και το όλο κοινωνικοοικονομικό και πολιτικό πλαίσιο της εποχής, Π.χ. δεν μπορεί στον Γρίβα να αναγνωρίζεται λόγω προγενέστερου αντικομμουνιστικού βίου το δικαίωμα να έχει τις επιφυλάξεις, τους ενδοιασμούς, τις αναστολές και τις φοβίες του για το ΑΚΕΛ και να μην ισχύει το ίδιο και για την άλλη πλευρά...
Εν πάση περιπτώσει, αυτά ως μια πρώτη τοποθέτηση... Αν το έδαφος καταστεί πρόσφορο για εποικοδομητική συζήτηση, ίσως επανέλθω...

Ανώνυμος είπε...

Ο συμπαθής Ανορθωσιάτης αμέλησε να μας απαντήσει στην ερώτηση μας: Πόσους Ελληνοκύπριους και πόσους Άγγλους σκότωσε η ΕΟΚΑ;
Και φυσικά μάλλον θα κάνει κι' αυτή την ερώτηση γαργάρα, όπως τόσες άλλες, διότι στα ποιηματάκια που τους μάθανε να απαγγέλλουν δεν αναφέρεται τέτοιο θέμα.

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ είπε...

Φιλε Προμηθεα

Σιγουρα ο αγωνας δεν ξεκινησε την 1 η Απριλιου,ξεκινησε πολυ πιο πριν,η εθναρχια και ολαος για εβδομηντα ολοκληρα χρονια προσπαθουσαν μεσο πολλων ενεργιων,υπομνηματων,παρακαλιων,μεσο πρεσβιων,συλλαλητηριων,πριν την προσαρτηση,μετα την προσαρτηση,πριν και μετα τον Ελληνοτουρκικο,πριν και μετα τους Βαλκανικους,πριν και μετα τα οκτωμβριανα, πριν και μετα τον Α παγκοσμιο,πριν και μετα το δημοψηφισμα,ομως ο δυναστης εσφυγγε τα δεσμα και με το περασμα του χρονου εκανε σαφες οτι δεν υφιστατω Κυπριακο ζητημα,ετσι παρθηκε η αποφαση για τον αγωνα,μην συγχιζουμε ιδεολογικες θεωριες αλλωστε οι τοτε κουμμουνιστες ηταν σε πληρη συναρτηση με την Σοβιετικη ενωση.

Συμφωνω οτι ειναι λαθος να παιρνουμε αποσπασματικα ιστορικα γεγονοτα,και αυτα που πολλες φορες γραφω ερχοντε προς απαντηση καποιων αλλων αποσπασματικων αναφορων.

Για παραδειγμα πολλοι λενε οτι ηταν λαθος ο ενοπλος αγωνας,επρεπε λενε να συνεχιστει ο αγωνας,με απργιες,συλλαλητηρια και σε πολιτικο επιπεδο, προσεξε οτι οι πιο πανω καταστασεις που αναφερω,ομως, δειχνουν οτι ο ενοπλος αγωνας ηταν η τελευταια λυση του Κυπριακου Ελληνισμου,τις οποιεσδηποτε αλλες τις εξαντλησε προ πολλου.

Μιχάλης είπε...

@ ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ

Φίλε Πάμπο,
Λες ότι αναμένεις να αναφερθώ στα ανδραγαθήματα που παραδέχομαι ότι υπάρχουν.
Φαίνεται ότι δεν κατάλαβες πως δεν μηδενίζω τίποτε και δεν παραγνωρίζω ότι είναι υπαρκτό.
Όπως δεν κατάλαβες ότι περάσαμε από το πλαίσιο της καταγραφής των γεγονότων στην έρευνα και την ερμηνεία των γεγονότων. Κατά συνέπεια αυτό που ζητάς είναι ξεπερασμένο από την άποψη ότι τα δεδομένα είναι εκεί και είναι αναγνωρισμένα.
Η δράση του Μάτση είναι πλέον πολλαπλώς καταγραμμένη, εκείνο που μένει είναι να μάθουμε πώς προδόθηκε.
Το ίδιο ισχύει και για τον Αυξεντίου, τον Κκέλη, τι πραγματικά έγινε με τον Γιωρκάτζη και ποιος ήταν ο πραγματικός του ρόλος και για τόσα και τόσα άλλα θέματα.
__________________________

Είναι άξιον απορίας το ότι δεν διάβασες κανένα βιβλίο, παραδέχεσαι ότι δεν γνωρίζεις ορισμένα πράγματα (εγώ θα έλεγα αρκετά) και ενώ μου ζήτησες κατάλογο βιβλίων και σου έδωσα (όχι ΑΚΕΛικών), μου λες ότι σου γεννήθηκε η απορία αν θα διαβάσεις τα 4 βιβλία του Λεωνίδου.
Ξέρεις, αυτό δείχνει ότι έχεις μια φοβία. Φοβάσαι να διαβάσεις κάτι που μπορεί να σε βγάλει έξω από τα στερεότυπα που έχει στο μυαλό σου. Γι’ αυτό και επιλέγεις να διαβάσεις κάτι που νομίζεις ότι θα σε αφήσει στο επίπεδο που βρίσκεσαι.
Αυτό δεν δείχνει ότι έχεις ενδιαφέρον για την ιστορία. Δείχνει ότι θέλεις να επιβεβαιώσεις αυτά που έχεις ήδη μέσα στο μυαλό σου.
Και αυτό ερμηνεύει και τη στάση που κρατάς στις συζητήσεις που κάνουμε.

Κανένας δεν μπορεί να εκφράσει απόλυτη άποψη. Η άποψη σχηματίζεται με βάση τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεση μας και αν κάτι νέο αλλάξει κάποιο από τα δεδομένα τότε λαμβάνεται υπόψη, αξιολογείται και πάμε παρακάτω.
_____________________________

Λυπούμαι αλλά επαναλαμβάνεις συνεχώς τα ίδια πράγματα, παρά το ότι έχεις πάρει πολλές φορές απαντήσεις για τα ίδια πράγματα.

Οι συγκρίσεις που κάνεις είναι εντελώς λανθασμένες διότι δεν μπορείς να ξεχωρίσεις τις πολιτικές δολοφονίες από τις εκτελέσεις και τα θύματα.
Δεν θα επαναλάβω όσα έγραψα στα προηγούμενα σχόλια μου. Απλώς θέλω να απαντήσεις το ερώτημα: αφού δεν υπήρχε θέμα οργανωμένης επίθεσης, γιατί ξεσηκώθηκαν ΟΛΟΙ σε Κύπρο και σε εξωτερικό και καλούσαν τον Γρίβα να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον της Αριστεράς;
Αυτό μόνο να μου απαντήσεις. Ξεκάθαρα, χωρίς περιστροφές.

Επειδή δεν γνωρίζεις δεδομένα γράφεις ότι το 58 εκτελέστηκαν 113 άνθρωποι μεταξύ των οποίων οι 7 ήταν αριστεροί.
Τα στοιχεία σου είναι λανθασμένα. Το 58 δολοφονήθηκαν 11 αριστεροί.
Οι ίδιοι οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών λένε ότι η ΕΟΚΑ εκτέλεσε συνολικά 80 ανθρώπους. Τους 113 πού τους βρήκες;

Οι αντιφάσεις του Γρίβα πρέπει να μας απασχολήσουν και μας απασχολούν.
Όμως τα περί σχεδίου εξόντωσης της αριστεράς δεν είναι θέμα υποθέσεων οποιουδήποτε. Ο ίδιος λέει ότι δεν θα αποκαλύψει το σχέδιο του.

Μιχάλης είπε...

Παραθέτω πιο κάτω κάποια αποσπάσματα από τα γραπτά του Γρίβα που μιλάνε από μόνα τους:

«Ήδη άρχισεν να ωριμάζη εις τον νουν μου η σκέψις περί οργανώσεως ενός πολιτικού κόμματος, το οποίον να είναι εις θέσιν να αντεπελξέλθη κατά του ΑΚΕΛ, εις περίπτωσιν λύσεως του Κυπριακού. (..) Όμως δεν ήθελον, μετά την ειρήνευσιν της νήσου, να ευρεθή αύτη εντός πολιτικού χάους, με μίαν εθνικόφρονα παράταξιν ανοργάνωτον, έναντι μίας αριστεράς άριστα οργανωμένης». (Γ. Γρ. Διγενή «Απομνημονεύματα» σελ. 198).

Στις 20 Ιουλίου 1957 στον μητροπολίτη Άνθιμο:
«… Συνεπώς πρέπει να προπαρασκευάσωμεν από τούδε την πολιτικήν μάχην της αύριον εναντίον του ΑΚΕΛ». (Στο ίδιο, σελ.198).

25 Ιανουαρίου 1958 (αφού προηγήθηκε τέσσερις μέρες πριν η διπλή δολοφονία των Μιχάλη Πέτρου και Ηλία Ττοφαρή στη Λύση και Κώμα του Γιαλού) γράφει στον Άνθιμο:
«Πρέπει ν’ αντιμετωπίσουμε την κατάσταση θαρραλέα. Οι κομμουνισταί είναι οι αντίπαλοι μας, είτε το θέλουμε είτε όχι. ΕΝΕΔΕΙΚΝΥΤΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΞΟΝΤΩΣΟΥΜΕ ΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΝΤΟΤΗΤΑ, ώστε να μην είναι πλέον υπολογίσιμος και δυναμένη δια των αποφάσεων της να επηρεάζει το εθνικόν ζήτημα όπως συνέβαινε μέχρι τούδε»! (…) Εν πάση περιπτώση, εγώ ετοιμάζομαι δυναμικώς να αντιμετωπίσω και τους τρεις αντιπάλους».

Ο Γρίβας παραδέχεται ότι η απόφαση ήταν δική του. Ιδού τι απαντούσε στον Μακάριο:
«Η τακτική ΜΑΣ έναντι της ΑΚΕΛικής προδοσίας ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΟΣ μέχρι τέλους, ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΙΝ ΙΣΧΥΡΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΕΝ ΚΥΠΡΩ ΚΑΙ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ, ΜΕΡΙΔΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ προς την οποίαν ΟΥΔΕΜΙΑΝ ΣΗΜΑΣΙΑΝ ΕΔΩΚΑ. (…) Ως πληροφορήθην ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος εξεδήλωσεν αντίληψιν διάφορον της ιδικής μου, ως προς τον τρόπον συμπεριφοράς έναντι των κομμουνιστών. ΔΕΝ ΗΛΛΑΞΑ ΓΡΑΜΜΗΝ, ΔΙΟΤΙ Η ΑΚΟΛΟΥΘΗΜΕΝΗ ΗΤΟ Η ΜΟΝΗ ΟΡΘΗ». (Απομν. Σελ. 223-225)

Και συνεχίζει:
«Δεν πρόκειται, βεβαίως, να αποκαλύψω το ΌΛΟΝ ΣΧΕΔΙΟΝ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΕΩΣ ΠΑΣΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΦΗΡΜΟΣΑ ΜΕ ΣΥΝΕΤΗΝ ΕΜΜΟΝΗΝ, παρά τας ρηθείσας αντιδράσεις...». (Απομν. Σελ. 223)


Και μετά από αυτά αγαπητέ μου, διερωτώμαι αν ο εθναρχεύον (μητροπολίτης) Άνθιμος μιλούσε υποθετικά όταν στις 31 Ιανουαρίου 1958, σύμφωνα με τις εφημερίδες: «καταδικάζει τη χρησιμοποίηση βίας για ιδεολογικές διαφορές».

Νομίζω ότι περαιτέρω προσπάθεια από πλευράς σου να υπερασπιστείς τον Γρίβα και να βρεις δικαιολογίες, δεν αξίζει τον κόπο. Τα γραπτά είναι συντριπτικά.
_________________________________

Όσον αφορά την περιβόητη «Οργάνωση Αριστερών Εθνικοφρόνων», πριν να την επικαλείσαι, θα πρέπει να μας πεις τι ήταν, πόσα μέλη είχε και ποια ήταν η δράση της εκείνη την περίοδο.
_______________________________

Και επειδή έχω μάθει να μην γενικεύω αλλά να κρίνω το κάθε θέμα ξεχωριστά, δεν σημαίνει ότι επειδή οι Άγγλοι γνώριζαν για τον Γρίβα, ότι ήξεραν τα πάντα για την ΕΟΚΑ. Άλλο το ένα άλλο το άλλο.

Όπως άλλο είναι να γράφεις ότι ο ψευδοδογενής είναι ο τάδε και άλλο να μιλάς μόνο για ψευδοδιγενή χωρίς να λες ποιος μπορεί να είναι. Έχει τεράστια διαφορά.

Μιχάλης είπε...

Διαπιστώνεις ακόμα μια φορά (με αφορμή το Ημερολόγιο) ότι δεν προσπαθώ να κρύψω τίποτε. Θα μπορούσα να σταματήσω την αναφορά στο ότι τα πλείστα είναι αληθή, επειδή αυτό μπορεί να με βόλευε περισσότερο. Όμως δεν το έκανα και προχώρησα και έγραψα και την επόμενη φράση του για τους ενδοιασμούς του.

Όμως, η δημοσίευση των 25 χιλιάδων λέξεων δεν άλλαζε την ουσία της κατάστασης. Σου ανάφερα τι δήλωσε ο Αζίνας ο οποίος, επαναλαμβάνω, επιμελήθηκε ενός άλλου πλαστού Ημερολογίου για να δείξουν στον έξω κόσμο ότι εκείνο που βρήκαν οι Άγγλοι ήταν ψεύτικο. Το έκανες γαργάρα και σχολίασες εκείνο που νόμιζες ότι σε βόλευε.
Ε δεν γράφεται ούτε διαβάζετε έτσι η ιστορία φίλε.

Οι Άγγλοι εξέδωσαν όσα τους βόλευε για να στηρίξουν υπόθεση κυρίως εναντίον του Μακαρίου και να δικαιολογήσουν την εξορία και την κράτηση του. Διότι ο τόσο μεγάλος και άξιος αρχηγός έγραφε ονομαστικά στο Ημερολόγιο του όσους συναντούσε ή είχε επαφές. Ούτε τους τυπικούς συνωμοτικούς κανόνες δεν τηρούσε.

Το υπόλοιπο κομμάτι που δεν δημοσίευσαν, σύμφωνα με τον Αζίνα, ήταν οι καταγραφές για τη δομή, το οργανόγραμμα, τα κρησφύγετα και τον οπλισμό της οργάνωσης. Αυτά τα κράτησαν για μελέτη και στήσιμο του ιστού ξηλώματος της οργάνωσης.

Επομένως και σ’ αυτό μην προσπαθείς να αλλάξεις τα πράγματα. Η έρευνα προχώρησε πέρα από τις καταγραφές, όπως σου έγραψα και προηγουμένως.

Κλείνω το θέμα αυτό λέγοντας σου ότι και ο Λεωνίδου, όπως και ο Σπ. Παπαγεωργίου και άλλοι (μη ΑΚΕΛικοί) συγγραφείς κάνουν αναφορές στο Ημερολόγιο και δεν το θεωρούν αγγλική προπαγάνδα. Μόνο εσύ το βλέπεις έτσι.

Μιχάλης είπε...

@ Πρωμιθεας

Αγαπητέ φίλε σε χαιρετώ.

Θέλω να κάνω κάποια σχόλια επί του σχολίου σου.

Μπορεί η συζήτηση μου με τον φίλο Πάμπο (ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ) να είναι παράλληλοι μονόλογοι.
Θέλω να πιστεύω ότι γι αυτό δεν ευθύνομαι εγώ.
Προσπαθώ να βάλω κάποια πράγματα κάτω αλλά ο φίλος ο Πάμπος δεν καταλαβαίνει από τέτοια. Έχει στο μυαλό του τα στερεότυπα και όπως οι περισσότεροι κύπριοι προτιμά να μένει με αυτά μήπως και χαλάσει ο εσωτερικός τους κόσμος από κάτι διαφορετικό.
Και παρά το ότι διαπιστώνουν ότι όσα πιστεύουν δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, επιμένουν.
Αυτή η νοοτροπία κατέστρεψε και θα συνεχίσει να καταστρέφει τη χώρα μας.
Το πείσμα, η αμάθεια, η ημιμάθεια και ο φανατισμός.

Θέλω επίσης να πω ότι επειδή το μπλογκ αυτό το επισκέπτονται εκατοντάδες καθημερινά, είναι χρήσιμο να διαβάζουν και να αντλούν στοιχεία τα οποία καταθέτω.
Και είναι με χαρά και ηθική ικανοποίηση που βλέπω σε διάφορους ιστοχώρους να κυκλοφορούν δικά μου κείμενα.


Και όπως διαπιστώνει κάποιος διαβάζοντας την απάντηση του ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ προς εσένα, κάνει και πάλι επιλεκτικές αναφορές.
Αναφέρεται στους πολιτικούς αγώνες ΜΟΝΟ της Δεξιάς, λες και από το 1920 και μετά δεν υπήρχε Αριστερά.
Είναι και πάλι μια μονομερής αντίληψη των πραγμάτων και ύστερα εσύ περιμένεις να ακολουθήσει ο φίλος ο Πάμπος μια διαλεκτική θεώρηση των πραγμάτων και να μην βλέπει αποσπασματικά τα γεγονότα.

Και ενώ γράφει ότι εξαντλήθηκαν τα πολιτικά μέσα, άρα η μόνη επιλογή που έμενε ήταν ο ένοπλος αγώνας, δεν μπαίνει στον κόπο να λάβει τουλάχιστον υπόψη του ότι αυτός δεν προετοιμάστηκε σωστά. Και αυτό δεν είναι δική μου θέση…

Δεν πρόκειται να επεκταθώ στο θέμα αυτό. Θεωρώ ότι ήδη έχουμε πει πολλά και συνολικά σ’ αυτό το μπλογκ υπάρχει αρκετό υλικό προς μελέτη.

Ανώνυμος είπε...

Ρε Μιχάλη.Πε του Ππασιά να μπήξει πούποτε τούτον τον άνεφ ορίων να περνά τζιαι λλίο την ώρα του.Ας ένι,να σας κάμνει κανένα καφέ.Εν τον θωρείς;Εν κρίμα ο καημένος.

Anef_Oriwn είπε...

Πιο πάνω Ανωνυμε,
Εν τζι’ έμπηκε τίποτε στον κώλο ΣΟΥ τζι’ ενοχλήθηκες;

Ανώνυμος είπε...

Μα που σε χωρεί να μπεις στον κώλο μου ρε μάππα του μπάσκετ;Ατε ρε, τζίλα το αμαξούι σου πάρακάτω, που να μου παίξεις τζιαι τον έξυπνο.Γαμώτο ήβρε τε τον ΑΕΠ μιτσή τζιαι πιάτε τον μονότερμα.Αλλά εν έχω το βλατζιή να κάτσω να ασχοληθώ μαζί σας.Όπως του τα εμάθαν του ΑΕΠ στο σχολείο έτσι σας τα εμάθαν τζιαι σας στα άκτιβ τζιαι στις κατασκηνώσεις την ΕΔΟΝ.Πιάστον ένα τζιαι φάκκα τον πας τον άλλο δηλαδή!

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ είπε...

Φιλε Μιχαλη

Μια αναρτηση στον λαβυρινθο του μπλογκ σου για τα ανδραγαθηματα εχεις;
Χθες που οι αδελφοι μας γιορταζαν τους βομβαρδισμους του 64 και οσοι δουλευουν απ εδω ειχαν μπαιραμι και δεν ηρθαν,αλλα πολλοι πηγαν στα κοκκινα να γιορτασουν τι;Γιατι δεν αναρτησες κατι ,ιστορια ειναι και αυτη.
Αυριο που ειναι το μνυμοσυνο Ισαακ-Σολωμου ,θα μας θυμισεις το πραγματικο προσωπο του Τουρκου;
Περασαν προ λιγου καιρου ,η γενοκτονια των Αρμενιων,τιποτα,η Μικρασιατικη καταστροφη(συνωστισμος για καποιους ομοφρονουντες σου)παλι τιποτα, σ αυτα διαφωνω.

Δεν εχω καμια φοβια,ο Γριβας και τερας να ηταν και συνεργατης των Αγγλων το 55-59,δεν αλλαζει τιποτα για τον αγωνα του λαου για την ελευθερια και την ενωση,και σε πληροφορω οτι ουτε υμνητης του ειμαι αλλα ουτε και τον απαξιωνω.
Και αυτα που διαβαζω εδω μεσα, εξω απο τα "στερεοτυπα" μου ειναι και το οτι τουλαχιστον προσπαθω να ανταλλαξουμε καποιες αποψεις,εστω αν καταντησε κουραστικο,δειχνει κατι.

Ο Πατατας οπλοποιος, λες δολοφονηθηκε σε ενεδρα γιατι δεν ενεκυπτε στις πιεσεις να συνταχθει με την ΕΟΚΑ.

Ο Μενοικος δηλαδη θα εδολοφονητω με τετοιο τροπο με διαταγη του Διγενη που ηταν στα ματια του λαου ο λυτρωτης της Κυπρου;

Τον Σακκα γιατι πουλουσε την χαραυγη;Αφου λες μονος σου οτι υπηρχε διαμαχη με καποιους που κατεχεις τα ονοματα και δεν ειχε σχεση με τον αγωνα ή προδωσια.
Ο Γριβας εδωσε εντολη;

Ο Παναγιωτης Στυλιανου,απλο μελος του ΑΚΕΛ,τι θα κερδιζαν απο αυτον τον φονο;

Ο Μενοικος;Στην πλατεια του χωριου,με εντολη του Γριβα;

Ολοι οι αριστεροι για τα φρονηματα τους;Ουτε προσωπικες διαμαχες,ουτε γυναικοδουλιες,ουτε βεντεττες,ουτε προδωσιες;
Ο Δρουσιωτης παραθετει καταλογο με πανω απο διακοσιους νεκρους,εστω να παρω ως δεδομενο οτι μερικοι ηταν κατα λαθος(πχ ηταν κοντα σε εκρηξη βομβας)οκτω,εντεκα ή δεκαπεντε εκτελεσθεντες,και δεν ξερουμε αν ειναι ολοι απο την ΕΟΚΑ ,αφου μασκοφοροι τους σκοτωσαν,και δεν ξερουμε για ολους αν δεν ηταν προδοτες,αυτο δειχνει οργανωμενη επιθεση στην αριστερα;

Σ αυτα που παραθετεις ,τα γραπτα του Γριβα ,μιλα και για ΑΚΕΛικη προδοσια,αυτα τα προσπερνας.

Για την Ο.Α.Ε εσυ να μου πεις,ποιοι ηταν αυτοι και πως αντιμετωπιστηκαν απο την ηγεσια,για ποια προδοσια μιλουν;

Ο Δημοκρατης καυχιοταν οτι αποκαλυψε τον ψευτοδιγενη ,εσυ μου λες οτι δεν ειπε το ονομα,την ωρα που εξεδωσε και χαρακτηρισμους εναντιων της ΕΟΚΑ,και ερωτω οταν εμαθαν την ταυτοτητα του Διγενη εκει στο ΑΚΕΛ πως αντεδρασαν;
Συμφωνα με τα λεγομενα σου,συνταχθηκαν πολιτικα με την ΕΟΚΑ,λιγο δυσκολο να το πιστεψω.
Τα εγγραφα του ΑΚΕΛ που κατασχεθηκαν νομιζω, απο τους Αγγλους θα εχουν σωρεια απαντησεων σε πολλα ερωτηματα.

Τωρα ενα ημερολογιο 250.000 λεξεων,δημοσιευτηκαν 10.000 ,λεει ο Αζινας,δηλαδη στις υπολοιπες 240.000 δεν υπαρχει τιποτα που οι Αγγλοι δεν θελουν να αποκαλυψουν.
Και εννοω οτι προπαγανδα ειναι οτι εξεδωσαν το 3 τοις εκατο αυτου οχι οτι δεν ευσταθουν οσα εξεδωσαν,εστω και ανακριβεις οπως λεει ο Γριβας.

Με "κατηγορεις"οτι βλεπω μονοπλευρα τα πραγματα, ομως αυτα που γραφω ερχοντε ως απαντηση ή σε αντιθεση με αυτα που διαβαζω και απο σενα και απο αλλους σχολιογραφους,αλλωστε δεν διαφωνησες με κανενα απο αυτους αλλους ,να υποθεσω οτι συμφωνεις σε ολα;

Οντως τα περισσοτερα τα ξανασυζητησαμε και παλι δεν συμφωνησαμε και ουτε θα συμφωνησουμε για πολλους και διαφορους λογους,οτι ξανασυζητησαμε θα προσπαθησω να μην το επαναλαβω.

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ είπε...

Οπας τουτον το ακτιβ τι ειναι παλι,οπως την επαγρυπνηση,πολλη μυστικοπαθεια.

Απαντηση στον ανωνυμο.

Ενας στραταρχης,τρεις στρατηγοι και 40.000 στρατιωτες αντιταχθηκαν στους αεροβομβιστες.

371 Αγγλοι νεκροι,υπαρχει και μνημειο στην κατεχομενη μας Κερυνεια και καθε Νοεμβρη οι Αγγλοτουρκοι τιμουν το ασβεστο ανθελληνικο τους μισος προς την ΕΟΚΑ.

83 νεκροι Ελληνοκυπριοι απο τους αδελφους Τουρκους.

108 νεκροι ηροωμαρτυρες της ΕΟΚΑ.

200+ Νεκροι Ελληνοκυπριοι απο την ΕΟΚΑ.

Πρωμιθεας είπε...

Μιχάλη,

O εξ Αμμοχώστου Ανορθωσιάτης σε ειρωνεύεται, ή κάνω λάθος;

Και μια διόρθωση στα όσα γράφει ο συγκεκριμένος σχολιογράφος:
Λέει:
«83 νεκροι Ελληνοκυπριοι απο τους αδελφους Τουρκους.
[...]
200+ Νεκροι Ελληνοκυπριοι απο την ΕΟΚΑ»

Διόρθωση:
«83 νεκροι Ελληνοκυπριοι απο τους αδελφους Τουρκους.
[...]
200+ Νεκροι Ελληνοκυπριοι απο τους αδελφούς της ΕΟΚΑ»

Πρωμιθεας είπε...

Είναι γεγονός ότι η ΕΟΚΑ δολοφόνησε πολύ περισσότερους Δεξιούς παρά Αριστερούς. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αποικιακής κυβέρνησης, περίπου 230 Ελληνοκύπριοι εκτελέστηκαν ή πέθαναν εξ αιτίας της ΕΟΚΑ, από τους οποίους οι ΑΚΕΛικοί είναι περίπου 25. Αν και όσοι είχαν λόγο και ρόλο στις δολοφονίες οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις για την κάθε ζωή που χάθηκε, η περίπτωση των ΑΚΕΛικών διαφέρει από τις υπόλοιπες, διότι οι εκτελέσεις αυτές έχουν ταυτιστεί από την ΕΟΚΑ με την δήθεν προδοσία του ΑΚΕΛ.

Ως αποτέλεσμα των δολοφονιών των Αριστερών, που αρκετές έγιναν μαζεμένα το 1958, και της τρομοκρατίας που επεκτάθηκε και μετά το τέλος του αγώνα, δημιουργήθηκε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα, σύμφωνα με την οποία το ΑΚΕΛ, ως κόμμα, πρόδιδε τον αγώνα της ΕΟΚΑ. Πώς όμως, δεν μας είπαν ακόμα, γι’ αυτό και το ζήτημα δεν αφορά μόνο στη διερεύνηση μιας προς μια των περιπτώσεων των δολοφονηθέντων, για να διαφανεί εάν ήταν ή όχι προδότες, αλλά να τεκμηριωθεί ή να αναιρεθεί ο ισχυρισμός ότι το ΑΚΕΛ συνεργάστηκε με τους Άγγλους. Ουδέποτε όμως παρουσίασαν στοιχεία. Κι εδώ ο Ανορθωσιατης μιλά με γενικότητες κι αοριστολογίες.
Μια γενική παραδοχή από τους Συνδέσμους Αγωνιστών ότι ενδεχομένως να έγιναν και λάθη, δεν μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητική συνδρομή στην αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας.
Οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών όμως δεν είναι καθόλου πρόθυμοι να αποδεχτούν την πιθανότητα λάθους, ενώ επιμένουν να χαρακτηρίζουν την πολιτική διαφωνία του ΑΚΕΛ στον ένοπλο αγώνα “προδοσία”. Μ’ αυτόν τον τρόπο λειτουργεί και ο Ανορθωσιάτης σχολιογράφος. Γι’ αυτό και καταλήγω ότι η όποια περαιτέρω συζήτηση μαζί του είναι περιττή και ανώφελη... Ο Μιχάλης έχει αφιερώσει τόσο χρόνο σ’ αυτές τις συζητήσεις κι έχει παρουσιάσει στοιχεία πάμπολλα. Κι ο Ανορθωσιάτης τι κάνει στα τελευταία σχόλια του; Αντί να αντικρούσει με στοιχεία τις θέσεις του Μιχάλη, τον ειρωνεύεται! Είναι πραγματικά λυπηρό!

Ανώνυμος είπε...

Μα πως θα απαντήσει με στοιχεία φίλε Πρωμηθέα; Έχει στοιχεία; Τίποτε δεν έχει. Ξέρει μόνο ποιηματάκια του σχολείου και της εκκλησιάς. αλλά ξέρει επίσης ότι τα ποιηματάκια δεν είναι στοιχεία. Γι' αυτό πετάγεται από το ένα θέμα στο άλλο. Στο βιβλίο του Μακάριου Δρουσιώτη (ΕΟΚΑ η σκοτεινή όψη) οι δολοφονηθέντες Ελληνοκύπριοι από την ΕΟΚΑ καταγράφονται ονομαστικά και είναι περισσότεροι από τους δολοφονηθέντες Άγγλους. Λυπάμαι που δεν το έχω. Το δάνεισα σε κάποιον ομοιδεάτη του Ανορθωσιάτη να διαβάσει μπας και κολλήσει τίποτε, αλλά το εξαφάνισε από προσώπου γης. Σιγά που θα ανεχόταν να έχω τέτοιο βιβλίο. Με . . . . προστάτευσε από την Σοβιετική προπαγάνδα χε χε χε.

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος 8/10/2013 2:53 μ.μ.

Αν τα τόσα στοιχεία που παραθέτω δείχνουν ότι προήλθαν από τα ακτίβ και τις κατασκηνώσεις, τότε μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι η Κύπρος βρίσκεται στον Ατλαντικό ωκεανό.

Πάμπο,

Με το σχόλιο σου για τα ακτίβ δείχνεις και πάλι την προκατάληψη αλλά και την άγνοια σου.
Τα ακτίβ αγαπητέ μου είναι ανοικτές συγκεντρώσεις στελεχών, μελών και φίλων του ΑΚΕΛ ή της ΕΔΟΝ. Συγκαλούνται κατά περιόδους (μάλιστα υπάρχει ανακοίνωση και στην εφημερίδα) και στόχο έχουν την ενημέρωση πάνω σε διάφορα θέματα όπως Κυπριακό, οικονομία και άλλα ζητήματα που αφορούν το κόμμα και τον τόπο.
Δεν είναι καθόλου μυστικές, αφού εκτός της δημοσίευσης της ανακοίνωσης, καλύπτονται από τα τηλεοπτικά κανάλια και την επομένη οι δηλώσεις και οι αναφορές είναι στις εφημερίδες.
Ελπίζω να έλυσα την απορία σου.

Μιχάλης είπε...

@ ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ

Δεν θα σχολιάσω τίποτε από τις απαντήσεις σου για ένα απλούστατο λόγο.
Ενώ εγώ γράφω συγκεκριμένα και με αναφορές και παραπομπές που στοιχειοθετούν αυτά που ισχυρίζομαι, εσύ τα αφήνεις πίσω και πετάγεσαι σε άλλα θέματα.

Λοιπόν θα πάρεις απαντήσεις και σχόλια εφόσον σχολιάσεις αυτά τα πολύ συγκεκριμένα από τα γραπτά του ίδιου του Γρίβα τα οποία ούτε καν ασχολήθηκες μαζί τους και επιμένεις να λες τα δικά σου:

«Ήδη άρχισεν να ωριμάζη εις τον νουν μου η σκέψις περί οργανώσεως ενός πολιτικού κόμματος, το οποίον να είναι εις θέσιν να αντεπελξέλθη κατά του ΑΚΕΛ, εις περίπτωσιν λύσεως του Κυπριακού. (..) Όμως δεν ήθελον, μετά την ειρήνευσιν της νήσου, να ευρεθή αύτη εντός πολιτικού χάους, με μίαν εθνικόφρονα παράταξιν ανοργάνωτον, έναντι μίας αριστεράς άριστα οργανωμένης». (Γ. Γρ. Διγενή «Απομνημονεύματα» σελ. 198).

Στις 20 Ιουλίου 1957 στον μητροπολίτη Άνθιμο:
«… Συνεπώς πρέπει να προπαρασκευάσωμεν από τούδε την πολιτικήν μάχην της αύριον εναντίον του ΑΚΕΛ». (Στο ίδιο, σελ.198).

25 Ιανουαρίου 1958 (αφού προηγήθηκε τέσσερις μέρες πριν η διπλή δολοφονία των Μιχάλη Πέτρου και Ηλία Ττοφαρή στη Λύση και Κώμα του Γιαλού) γράφει στον Άνθιμο:
«Πρέπει ν’ αντιμετωπίσουμε την κατάσταση θαρραλέα. Οι κομμουνισταί είναι οι αντίπαλοι μας, είτε το θέλουμε είτε όχι. ΕΝΕΔΕΙΚΝΥΤΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΞΟΝΤΩΣΟΥΜΕ ΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΝΤΟΤΗΤΑ, ώστε να μην είναι πλέον υπολογίσιμος και δυναμένη δια των αποφάσεων της να επηρεάζει το εθνικόν ζήτημα όπως συνέβαινε μέχρι τούδε»! (…) Εν πάση περιπτώση, εγώ ετοιμάζομαι δυναμικώς να αντιμετωπίσω και τους τρεις αντιπάλους».

Ο Γρίβας παραδέχεται ότι η απόφαση ήταν δική του. Ιδού τι απαντούσε στον Μακάριο:
«Η τακτική ΜΑΣ έναντι της ΑΚΕΛικής προδοσίας ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΟΣ μέχρι τέλους, ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΙΝ ΙΣΧΥΡΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΕΝ ΚΥΠΡΩ ΚΑΙ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ, ΜΕΡΙΔΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ προς την οποίαν ΟΥΔΕΜΙΑΝ ΣΗΜΑΣΙΑΝ ΕΔΩΚΑ. (…) Ως πληροφορήθην ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος εξεδήλωσεν αντίληψιν διάφορον της ιδικής μου, ως προς τον τρόπον συμπεριφοράς έναντι των κομμουνιστών. ΔΕΝ ΗΛΛΑΞΑ ΓΡΑΜΜΗΝ, ΔΙΟΤΙ Η ΑΚΟΛΟΥΘΗΜΕΝΗ ΗΤΟ Η ΜΟΝΗ ΟΡΘΗ». (Απομν. Σελ. 223-225)

Και συνεχίζει:
«Δεν πρόκειται, βεβαίως, να αποκαλύψω το ΌΛΟΝ ΣΧΕΔΙΟΝ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΕΩΣ ΠΑΣΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΦΗΡΜΟΣΑ ΜΕ ΣΥΝΕΤΗΝ ΕΜΜΟΝΗΝ, παρά τας ρηθείσας αντιδράσεις...». (Απομν. Σελ. 223)


Και μετά από αυτά αγαπητέ μου, διερωτώμαι αν ο εθναρχεύον (μητροπολίτης) Άνθιμος μιλούσε υποθετικά όταν στις 31 Ιανουαρίου 1958, σύμφωνα με τις εφημερίδες: «καταδικάζει τη χρησιμοποίηση βίας για ιδεολογικές διαφορές».

Ξέχασες επίσης να μου απαντήσεις γιατί στο «Εγερτήριο Σάλπισμα» υπάρχει αντικομμουνιστική διαπαιδαγώγηση για τον Μαρξ, τον Λένιν, τον μαρξισμό και τον λενινισμό.

Λοιπόν;
Σχολίασε πρώτα αυτά και μετά συνεχίζουμε.

Μιχάλης είπε...

@ Πρωμηθέας

Ας με ειρωνεύεται ο οποιοσδήποτε, δεν έχω πρόβλημα.

Έχεις δίκαιο στην επισήμανση σου για όσους έχασαν τη ζωή τους επί ΕΟΚΑ.
Ο φίλος Ανορθωσιάτης χωρίς να το καταλάβει παραδέχεται ότι σκοτώθηκαν περισσότεροι ε/κ παρά Άγγλοι ή τ/κ.

Ωστόσο αν ευσταθούν οι αριθμοί υπάρχει κάποιο πρόβλημα και μάλιστα σοβαρό.
Αν οι… «αδελφοί» μας Τούρκοι σκότωσαν 83 ε/κ., η ΕΟΚΑ που όπως ο ίδιος αναφέρει σκότωσε 200+ πόσο αδελφή μπορεί να ήταν;
Και αν οι τ/κ σκότωσαν 83 ε/κ από ανθελληνικό μίσος (όπως λέει), η ΕΟΚΑ από τι τους σκότωσε;

Όμως στο θέμα αυτό δεν δέχομαι εύκολα τους αριθμούς που δίνονται κατά καιρούς.
Σωστά γράφει ο Πάμπος ότι στα κατεχόμενα οι Άγγλοι έστησαν μνημείο για 371 βρετανούς που σκοτώθηκαν την περίοδο της ΕΟΚΑ.
Όμως στα έγγραφα που αποδέσμευσαν πριν λίγες μέρες περιέχεται κατάλογος ο οποίος δίνει άλλους αριθμούς.
Συνολικά αναφέρεται σε 508 νεκρούς από την πρώτη μέρα της ΕΟΚΑ μέχρι την τελευταία.

104 Άγγλοι στρατιώτες.
Μέλη της αστυνομίας:
12 βρετανοί,
15 Ε/κ,
22 Τ/κ.

Πολίτες
26 βρετανοί,
203 Ε/κ,
7 Τ/κ,
2 άλλοι.

Στις διακοινοτικές ταραχές (Ιούνιος –Αύγουστος 1958):
56 Ε/κ,
53 Τ/κ.

Σε εσωκοινοτικές διαδηλώσεις:
4 Ε/κ,
2 Τ/κ.

Όσον αφορά τους ΑΚΕΛικούς που δολοφονήθηκαν, οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών παραδέχονται ότι συνολικά εκτελέστηκαν περίπου 80 Ε/κ, εκ των οποίων οι ίδιοι παραδέχονται ότι δολοφόνησαν μόνο 8 αριστερούς.
Ο αριθμός των αριστερών δεν είναι 25 αλλά μεγαλύτερος. Πλήρως ερευνημένες θεωρούνται 19 περιπτώσεις ενώ στο σύνολο τους (μέχρι στιγμής) ξεπερνούν τις 30.
Όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες και για τις υπόλοιπες των περιπτώσεων, τότε θα έχουμε μια πιο ακριβή εικόνα.

Όμως έστω και ένας δεξιός ή αριστερός να δολοφονήθηκε οι συγγενείς του έχουν λόγο να ξέρουν τις αιτίες. Και αυτά τα παιχνιδάκια που κάνουν με τις ζωές των ανθρώπων οι των Συνδέσμων, είναι περισσότερο από απανθρωπιά.

Έχεις απόλυτο δίκαιο για την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε. Και έχεις και πάλι απόλυτο δίκαιο όταν γράφεις ότι απ’ όσα αποδίδονται στην αριστερά όχι μόνο δεν έχει αποδειχτεί το παραμικρό, αλλά αρκετά από αυτά έχει αποδειχθεί ότι δεν ευσταθούν αφού πρόκειται για ελεεινολογίες και συκοφαντίες. Παράδειγμα, το ότι ο Παπαϊωάννου την επομένη της απόδρασης του από το νοσοκομείο βρέθηκε στην Αγγλία.

Όσον αφορά το αν η συζήτηση με τον Πάμπο είναι ανώφελη και περιττή θα διαφωνήσω μερικώς.
Σίγουρα ο φίλος μας παρά το ότι το αρνείται, γράφει όσα γράφει ως τρόπο αντίδρασης προς τα δικά μου κείμενα.
Σίγουρα δεν μπορεί να αντικρούσει τίποτε αφού ποτέ δεν παρέχει κανένα αξιόπιστο στοιχεία παρά μόνο αναμασάει όσα λέγονται τόσα χρόνια και είναι ήδη απαντημένα και αποδεδειγμένα ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Όμως επειδή όπως έγραψα και προηγουμένως στο μπλογκ μπαίνει αρκετός κόσμος, θεωρώ ότι τίποτε δεν πρέπει να παραμένει αναπάντητο.

Και όπως έγραψα και πριν, ας με ειρωνεύεται ο οποιοσδήποτε. Δεν είμαι εγώ που χάνω.

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος 8/11/2013 1:58 π.μ

Ο φίλος Ανορθωσιάτης επιχειρεί να καταφέρει όσα δεν κατάφεραν οι «ειδικοί» του θέματος για περισσότερο από 5 δεκαετίες.
Τον δικαιολογώ διότι φαίνεται ότι δεν είναι γνώστης των όσων λέχθηκαν τόσα χρόνια.
Και το κυριότερο δεν γνωρίζει και δεν έχει διαβάσει λέξη από τα όσα είπαν ή έγραψαν κατά καιρούς οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές.

Τα στοιχεία που δίνει ο Δρουσιώτης μπορείς να τα βρεις και στο διαδίκτυο.

DX είπε...

Και για την ιστορία αγαπητέ φίλε Ανορθωσιάτη πήγαινε σ' αυτό τον σύνδεσμο να δεις ότι οι αγαπημένοι μας ήρωες δολοφονούσαν αβέρτα.

DX είπε...

Εδώ είναι, μιλάει ο ίδιος ο πρόεδρος τους:

http://www.youtube.com/watch?v=8gZdnVscyMg

Σολιάτης είπε...

http://koinipatridaortakvatan.blogspot.com/
Και εδώ ο Ανορθωσιάτης μπορεί να δει τι κάνουν οι τουρκοκύπριοι και αν είναι όλοι το ίδιο, (δούρειοι ίπποι της Τουρκίας).

Σολιάτης είπε...

Ανορθωσιάτη δε το τζαι τούτον, εν ούλλοι το ίδιον;

συρμα στο computer
Δευτέρα, 12 Αυγούστου 2013
Η υποσχεση μιας τουρκυπριας φεμινιστριας...
Κοιτα να δεις που εσυγκινηθηκα στα 50 μου τζαι μεσα στον
Αουστο...
"Υποσχομαι...
να εργαστω στο τουρκοκυπριακο κοινοβουλιο
για ουλλους οσους κατοικουν την Κυπρο, ανεξαρτητα που
την γλωσσα τους, την θρησκεια τους, τη φυλη τους, το
χωρο γεννησης τους, την κοινωνικη τους ταξη, την ηλικια
τους, την φυσικη τους ικανοτητα, το φυλο τους η την
σεξουαλικη τους κατευθυνση,
με στοχο να δημιουργηθει ενα περιβαλλον δικαιοσυνης τζαι
ισοτητας,
που θα αντικαταστησει την κουλτουρα της συγκρουσης τζαι
της βιας με μια κουλτουρα βασισμενη στην ειρηνη τζαι την
συμφιλιωση,
ενω θα μεινουμεν ταυτοχρονα αφοσιωμενοι στις αρχες της
Δημοκρατιας, της Κοινωνικης Ευημεριας, των Ανθρωπινων
Δικαιωματων τζαι Ελευθεριων, τζαι της θεσμοθετησης μιας
Ομοσπονδης Κυπριακης Πολιτειας."
Dogus Deya's, "στελεχος του φεμινιστικου κινηματος" που
εκλεγηκε τουρκοκυπρια βουλευτης.
Στην "ορκομωσια" της νεας τουρκοκυπριακης βουλης,στις 12
Αυγουστου 2013
επροτιμησεν να δωκει την δικη της υποσχεση στην κοινοτητα
της τζαι στον υπολοιπο πληθυσμο της χωρας, αντι το
καθιερωμενο ορκο...
Εσυγχιστηκαν μερικοι λαλει τζαι εσταματησεν καπως τζαι η
διαδικασια..
Ειπωθηκεν μια αληθκεια τζαι ενα οραμα..
Ενα βημα μπροστα.
Ιστορικο.
Αναρτήθηκε από linopampakos
στις
6:08 μ.μ.

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ είπε...

Φιλε Μιχαλη

Πρωτα,πρωτα δεν σε ειρωνευτηκα ,εκεινη μου η φραση πηγαινε προς τον ανωνυμο,τωρα αν νομιζεις οτι δεν αξιζει να συζητουμε απλα πες μου το,δεν μου επιτρεπει πρωτα απ ολα η συνηδηση μου ,πισω απο ενα ψευδονυμο να ειρωνευτω ή να βρισω τον οποιοδηποτε,εκτος αν προκληθω,που το εισεπραξα και αυτο.

Το πρωτο σου αποσπασμα απο τα γραφομενα του Γριβα,λεει οτι σκεφτεται να καμει κομμα,για πολιτικη αντιμετωπιση του ΑΚΕΛ,κατι που ουτε μετα το τελος του αγωνα δεν επραξε.
Βαλε και την ημερομηνια .

-Τι το κακο δηλαδη,δεν καταλαβα

Το δευτερο μιλα για πολιτικη μαχη εναντι του ΑΚΕΛ.

Στο τριτο μιλα για πολιτικη μαχη.
Και γραψε και το προηγουμενο αποσπασμα,για τον λογο που τον εξωθουσε και εγραψε"Συνεπως..."
-Τιποτα το μεμπτο.

Στο τριτο μιλα για πολιτικη εξοντωση.
-Ειπαμε αντικουμμουνιστης,και εσεις σημερα αντικαπιταλιστες.

Στο τεταρτο,πρωτα πρωτα μιλα για ΑΚΕΛικη προδοσια,που συμφωνει και ο Μακαριος αλλα διαφωνει στην μεθοδο αντιμετωπισης της,η μεθοδος μπορει να ηταν και ο ξυλοδαρμος,η προδοσια που συμφωνει και ο Μακαριος ποια ηταν;

Και συνεχιζει και λεει για εξουδετερωση πασης κουμμουνιστικης ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΣ,ποια ηταν αυτη η αντιδραση δεν γραφει;
Ημερομηνια;

Ο Ανθιμος μιλα για βια και οχι δολοφονιες,και αν ηταν για δολοφονιες δεν θα μιλαγε σε εφημεριδες.

Στο εγερτηριο σαλπισμα φιλε τι θα εγραφε,ο Γριβας με την εκκλησια διευθυνε την ΕΟΚΑ,με σκοπο την ενωση με τον εθνικο κορμο θα ανελυε κουμμουνιστικες θεωριες που δεν "πιστευαν" στο εθνος και στην θρησκεια, ή θα εγραφε για πανβαλκανικες ομοσπονδιες,καλως ή κακως ηταν αντιθετα στρατοπεδα,απο κει γεννηθηκε και η πολεμικη του ΑΚΕΛ προς την ΕΟΚΑ ασχετα με τις επισημες ανακοινωσεις, ηταν "δεμενο" με τις ιδεολογικες θεωριες,αποδηξη και το οτι καποιοι ξεκινουσαν αγωνα ενω το ΑΚΕΛ εβγαζε ανακοινωσεις με αποσπασματα απο τον Λενιν,με αυτα τα δεδομενα δεν "μπορεσε" να συνταχθει με την ΕΟΚΑ,αντιδρασε λανθασμενα και αργησε να "επανορθωσει" με αποτελεσμα να παρασυρει τον κοσμο του σε μια καχυποψια καιυποτιμηση του αγωνα και τον αγωνιστων και αναποφευκτα εισεπραξαν την αντιδραση τους.

Και ερωτω,γιατι οι αριστεροι ,που ειναι το αντικειμενο της συζητησης μας,δεν αποταθηκαν στον Γριβα μετα την ληξη του αγωνα,για τους εκτελεσθεντες ή στον Μακαριο που συνεργαστηκαν και πολιτικα μαζι του,ή και παλιν στο Μακαριο μετα τον θανατο του Γριβα και μετα την εισβολη,γιατι μετα απο τοσα χρονια που οι πρωταγωνιστες εφυγαν.

Διαφωνω με τον ορο οργανωμενη επιθεση,δεν δικαιολγειτε επιθεση,με 10 εκτελεσθεντες απο τους, εστω να δεχθουμε 80,το 58.
Και θα χτυπουσε ο Γριβας τον οποιοδηποτε πουλουσε την χαραυγη ή ηταν οπλοποιος αλλα αριστερος ή θα κτυπουσε στο ψαχνο την ηγεσια,αφου μπορουσε.


ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ είπε...

DX

Ο Θασος Σοφοκλεους ειπε οτι κανενας δεν δολοφονηθηκε για τα φρονηματα του και οτι οι αγωνιστες εκτελουσαν προδοτες,εσυ καταλαβες οτι δολοφονουσαν αβερτα.

Τι γνωμη εχεις για τον Τσε;

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ είπε...

Σολιατη

Δεν μπορω να γνωριζω αν ειναι ολοι οι ιδιοι,εσυ γνωριζεις ποσο ποσοστο μας θελει, και θεωρει τον Τουρκικο στρατο εισβολεα;
Αν ειναι συντριπτικη μειοψηφια δεν καναμε τιποτα.Και πως γινετε να μην ειναι απο την στιγμη που πανε σχολειο.

Ευκολα μπορουν να ξαναγινουν δουριοι ιπποι.

Απο τα λογια στις πραξεις ,και γω μαζι της.

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ είπε...

Και φιλε Μιχαλη οι ΤΚ αδελφοι μας σκοτωσαν 83 ΕΚ εχθρους τους,η ΕΟΚΑ εκτελεσε 200+ ως επι το πλειστον προδοτες.

Αποδεχεσαι οτι υπηρξαν αριστεροι προδοτες;Οπως υπηρξαν και δεξιοι.
Ονομαστικα τους ξερουμε;
Δεν ετυχε καποια περιπτωση που εξετασετε να ειχε αυτην την καταληξη;

Μιχάλης είπε...

@ ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ

Αγαπητέ Πάμπο,

Για δεύτερη φορά αφήνεις ασχολίαστα τα κείμενα που παράθεσα και που δίνουν απαντήσεις στα ερωτήματα σου.
Όμως δυστυχώς φίλε μου αυτές οι κουβέντες δεν βασίζονται απλώς στο τι λέει ο ένας και ο άλλο, αλλά σε ντοκουμέντα.
Και δυστυχώς τόσο τα γραπτά του Γρίβα όσο και οι αντιδράσεις που προκάλεσαν οι ενέργειες του δικαιώνουν εμένα και όχι εσένα.

Θα σου δώσω μία συμβουλή.
Μην βασίζεσαι τόσο πολύ στον Θάσο Σοφοκλέους.
Για τη δολοφονία του Μ. Πέτρου υποστήριξε ότι επιχείρησε να βγάλει τη μάσκα του Παπακυριακού και πάνω στον σαματά εκπυρσοκρότησε ένα όπλο, εξοστρακίστηκε μία σφαίρα και τον σκότωσε.

Όμως όταν του υποδείχθηκε ότι ο Πέτρου έφερε 5 σφαίρες, τότε είπε ότι δεν γνωρίζει τα γεγονότα διότι δεν ήταν στην Κύπρο αλλά στις φυλακές της Αγγλίας.
Συνεπώς μην του έχεις εμπιστοσύνη σε όσα λέει.

Σημείωσε ότι στην «έρευνα» που έκαναν οι αγωνιστές επιβεβαιώνεται ότι ο Πέτρου δεν επιχείρησε να βγάλει τη μάσκα του Παπακυριακού και ότι την έβγαλε ο ίδιος.

Σημείωσε ακόμα τρία πράγματα:
- Όταν καλέστηκε από το ΡΙΚ το 2005 να συζητήσει μαζί μου αρνήθηκε.
- Το ίδιο έγινε και τον Δεκέμβρη του 2012. Προτίμησε τον μονόλογο, να πει τα δικά του και μετά να φιλοξενηθώ εγώ.
- Σε μια δημόσια συζήτηση που είχαμε τον Νοέμβριο για τα θέματα αυτά με τον Δ. Ταλιαδώρο ήταν παρών και ο Σοφοκλέους ο οποίος ενώ έλεγε αυτά που αναφέρεις, όταν τους παρουσίασα τα ντοκουμέντα δεν μπορούσαν να σταυρώσουν λέξη. Περιορίζονταν συνέχεια στο τι είπε ο ένας ή ο άλλος αλλά απέφευγαν να σχολιάσουν τα συγκεκριμένα.

Όλα αυτά δεν είναι τυχαία φίλε μου.

Γράφεις ότι:
«οι ΤΚ αδελφοι μας σκοτωσαν 83 ΕΚ εχθρους τους, η ΕΟΚΑ εκτελεσε 200+ ως επι το πλειστον προδοτες».

Λες το ίδιο πράγμα. Και οι μεν και οι δε σκότωσαν εκείνους που θεωρούσαν ως εχθρούς τους.
Λύσε μου και μία απορία. Εφόσον η ΕΟΚΑ λέει ότι έγιναν και λάθη, σκοτώθηκαν άνθρωποι κατά λάθος ή από λάθος πληροφορίες.
Γιατί τότε δεν δέχονται να συζητηθούν αυτές οι περιπτώσεις; Και δεν μιλώ για τους αριστερούς.
Γιατί ακόμα μέχρι σήμερα αρνούνται να πούνε στους συγγενείς πού είναι ο τάφος του τομεάρχη Χριστάκη Δημητρίου που αγνοείται από εκείνη την περίοδο;
Γιατί αρνούνται να πούνε πού είναι ο τάφος του Μούγια που επίσης δολοφονήθηκε από συναγωνιστές του και σύμφωνα με όσα λένε δεν έφταιξε σε τίποτε;
Γιατί αρνούνται λοιπόν ακόμα και για δικούς τους;
Ποια είναι η επιδίωξη τους;

Στο ερώτημα σου απάντησα επανειλημμένα.
Δεν αποκλείω ανάμεσα στους προδότες να περιλαμβάνονται και αριστεροί.
Σημειώνω μια δήλωση του Βάσου Λυσσαρίδη: προδότες από πλευράς αριστεράς δεν μπορεί να υπήρξαν, διότι για να προδώσεις κάτι θα πρέπει να μετέχεις και να έχεις γνώση.
Να υπήρχαν διαφωνίες και συζητήσεις στα καφενεία, ναι υπήρχαν, αλλά η διαφωνία δεν αποτελεί προδοσία.

Ωστόσο μέχρι σήμερα αγαπητέ μου δεν έχει αποδειχθεί το παραμικρό.

Δεν υπάρχει από πλευράς ΕΟΚΑ ονομαστικός κατάλογος εκτελεσθέντων.

Όσον αφορά εκείνους που διερεύνησα, όχι, για κανέναν δεν προκύπτει προδοσία.
Και αυτό αποδεικνύεται και από τις συζητήσεις που έγιναν με την πλευρά της ΕΟΚΑ.

Άλλωστε από το 1958 το ΑΚΕΛ είχε ζητήσει από την ΕΟΚΑ να συσταθεί ανεξάρτητη επιτροπή και να διερευνήσει μία προς μία οι δολοφονίες αριστερών και Γρίβας αρνήθηκε. Δύο φορές μάλιστα.
Γιατί;

Όμως, αναμένω τα σχόλια για όσα παράθεσα για δεύτερη φορά…

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ είπε...

Φιλε Μιχαλη

Τα κειμενα σου τα σχολιασα ενα προς ενα ,και βαλε σε παρακαλω και τις ημερομηνιες στο καθενα ειναι σημαντικο.

Να υποθεσω οτι εισεπραξες θετικα και την απαντηση μου ως προς τις ειρωνιες.

Δεν αναφερθηκα σε μαρτυριες κανενος,δεν εχω τυφλη εμπιστοσυνη σε κανενα,ομως ψευτης και ο Παπαφωτης,ψευτης και ο Μιτσιδης,ψευτης και ο Θασος Σοφοκλεους;

Που μπορω να βρω αυτες τις δημοσιες συζητησεις,παρεπεμψε με.

Οι ΤΚ σκοτωσαν 83 Ελληνες επειδη οι Ελληνες ηταν εχθροι τους,η ΕΟΚΑ εκτελεσε 200+ Ελληνες γιατι προδωσαν στον αγωνα.

Συμφωνω ΑΝ γνωριζουν(οι συνδεσμοι) που ειναι ταφοι ή οτιδηποτε να το αποκαλυψουν,ειναι ομως δυσκολο να ελεχθουν οι πλειστες των περιπτωσεων μετα απο τοσα χρονια με τους περισσοτερους πρωταγωνιστες να ειναι εκλειποντες,ιδιως οι δυο αρχηγοι.

Στα τοτε χωρια και στις κλειστες κοινωνιες σχεδον ολοι γνωριζαν ποιοι ηταν της ΕΟΚΑ ασχετο αν δεν ειχαν στοιχεια συνεπως ολοι μπορουσαν να προδωσουν να υποσκαψουν να αποκαλυψουν ΄η να σαμποταρουν ενα αγωνιστη.
Και η αντιπαραθεση της αριστερας με την εθνικοφρονα παραταξη παλι υποσκαψη και πολεμικη του αγωνα δειχνει και καμια συνταξη τουλαχιστον στο πολιτικο κομματι,ιδιως στην περιοχη κοκκινοχωριων λεγετε οτι ενα ηγετικο στελεχος του ΑΚΕΛ ηταν ο υπαιτιος.

Και ξαναρωτω,δεν πηρα απαντηση,
Και οι δεκαπεντε αριστεροι για τα φρονηματα τους.
Για τον Πετρου οι συνδεσμοι παραθετουν στοιχεια για τις συνθηκες στις οποιες πυροβοληθηκε,και αυτα δειχνουν τη μη συνεργασια των αριστερων και την πολεμικη που υποστηκε ο αγωνας απο αυτους.Και η λεξη πολεμικη ειναι η ηπιοτερη.
Για τον Μενοικο,το κυβερνητικο ραδιοφωνικο ιδρυμα ανακοινωσε επισημα οτι ο λογος ηταν καρδιακη προσβολη,θα καλουσαν και παιδια να τον λιθοβολησουν μεχρι θανατου;Εδω δεν επικαληστε τους Αγγλους ενω στην περιπτωση του Τσαρου τους επικαληστε για να αποδηξετε οτι δεν υπηρχε περιπολος την νυκτα του θανατου του,και ερωτω ποσο αξιοπιστοι μπορει να ειναι;
Ακριβως οπως και στην μη δημοσιοποιηση του ημερολογιου,μονο 10.000 απο τις 250.000 λεξεις.

Ο Πατατας οπλοποιος, λες δολοφονηθηκε σε ενεδρα γιατι δεν ενεκυπτε στις πιεσεις να συνταχθει με την ΕΟΚΑ.

Τον Σακκα γιατι πουλουσε την χαραυγη;Αφου λες μονος σου οτι υπηρχε διαμαχη με καποιους που κατεχεις τα ονοματα και δεν ειχε σχεση με τον αγωνα ή προδωσια.
Ο Γριβας εδωσε εντολη;

Ο Παναγιωτης Στυλιανου,απλο μελος του ΑΚΕΛ,τι θα κερδιζαν απο αυτον τον φονο;

Ολοι οι αριστεροι για τα φρονηματα τους;Ουτε προσωπικες διαμαχες,ουτε γυναικοδουλιες,ουτε βεντεττες,ουτε προδωσιες;

Για ποια προδοσια μιλα ο Γριβας στα γραπτα του;

Για ποια προδοσια μιλα η Ο.Α.Ε;

Ολοι ειναι ψευτες;

Διαμαχη υπηρξε φιλε ,αλλα υπαιτια ηταν η αριστερα, λογο της ιδεολογικης διαφορας με τους οργανωτες του αγωνα,δεν μπορεσαν να ξεφυγουν απο τα "δεσμα" και να μετεχουν σ ενα υπεροχο αγωνα που τοσοι και τοσοι εδωσαν την ζωη τους ΣΥΝΗΔΗΤΑ για τον ιερο σκοπο.

Και ως απαντηση προς διαφορους που αφηνουν σχολια "μπηχτες"προς εμενα ,εγω παραδεχομαι οτι ακομα και ο Αυξεντιου να ηταν ζωντας σημερα το πιο πιθανο θα κατειχε ηγετικη θεση σε καποιο κομμα ή θεση στο κρατος και το ημισι του λαου να τον χλευαζε.
Αυτο ομως δεν ειναι λογος να μην τιμουμε τον αγωνα.

Μιχάλης είπε...

@ ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ

Λυπούμαι πολύ Πάμπο μου αλλά για τρίτη φορά αποφεύγεις να σχολιάσεις τα αποσπάσματα από τα γραπτά του Γρίβα.
Και αυτό διότι καταρρίπτουν αυτά που εσύ και οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών ισχυρίζεστε.
Λυπούμαι ξανά, αλλά δεν σχολίασες τίποτε. Υπέδειξε μου πότε τα σχολίασες, ένα προς ένα όπως λες.

Ο Παπαφώτης κι αν είναι ψεύτης. Πηγαίνοντας σε παλαιότερη ανάρτηση θα δεις πόσα και τι ψέματα είπε για μένα. Ο Μιτσίδης επίσης. Και όπως ανάφερα και σε παλαιότερο σχόλιο μου αφιέρωσε περισσότερα από 10 άρθρα στη Μάχη για να μου απαντήσει αλλά δεν τα κατάφερε. Όπως κι εσύ, άλλα του απαντούσα άλλα μου έλεγε. Για ρώτησε να μάθεις και τι έκανε το 74 κατά την εισβολή στην Αμμόχωστο και μετά διάβασε τι έγραψε στο βιβλίο του. Και θα καταλάβεις περί ποίου πρόκειται.
Για το Θάσο επίσης σχολίασα. Δεν σχολίασες όμως το ότι αποφεύγει να έρθει σε τηλεοπτική ή άλλη συζήτηση μαζί μου.

Δεν μπορώ να σε παραπέμψω σε κάποιες από τις συζητήσεις διότι ήταν οργανωμένες από συνδέσμους και ομάδες και δεν υπήρχαν κάμερες ή οτιδήποτε άλλο.

Σε ρώτησα πού βρήκες ότι η ΕΟΚΑ σκότωσε 200+ προδότες και δεν μου απάντησες.
Οι ίδιοι οι σύνδεσμοι μιλάνε για 87. Τους 200+ πού τους βρήκες, υιοθετείς την… βρετανική προπαγάνδα;

Οι σύνδεσμοι γνωρίζουν που είναι οι αγνοούμενοι της ΕΟΚΑ. Απόδειξη η περίπτωση Στεφανίδη. Δεν θέλουν να πουν. Και αυτό το παραμύθι με τους δύο αρχηγούς ξεχάστε το. Ο ένας είπε ότι δεν γνώριζε τίποτε και ο άλλος έστειλε επιστολή στη Βουλή και της ζητούσε να βάλει επιτροπή για να διερευνήσεις τις καταγγελίες.

Με τα μπορεί και τις υποθέσεις δεν μπορείς να γράψεις ιστορία. Και πρέπει να προσέχετε λίγο διότι γράφοντας ότι στα χωριά όλοι γνώριζαν κλπ, και μπορούσαν να προδώσουν, τότε όλοι ήταν ύποπτοι. Πέραν τούτου, μπορεί να εκληφθεί ότι ο τόπος ήταν γεμάτος καταδότες πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε άλλα συμπεράσματα.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ; Διότι δεν μπορείς να κατηγορείς κάποιον, να τον δολοφονείς και να λες ότι δεν δίνεις ή δεν έχεις στοιχεία.

Ποιο ηγετικό στέλεχος του ΑΚΕΛ ήταν υπαίτιο στην περιοχή των Κοκκινοχωριών; Όνομα και τι έπραξε.

Στα ερωτήματα που θέτεις θα πάρεις απάντηση (αν και σου ξαναέδωσα) αν απαντήσεις τα αναπάντητα.
Η τακτική να πετάγεσαι από το ένα θέμα στο άλλο για να αποφύγεις τις απαντήσεις έχει τερματιστεί. Αφήσαμε πλέον το θεωρητικό κομμάτι και μπήκαμε στο πρακτικό.
Στοιχεία, γραπτά, ονόματα.

Και εφόσον σχολιάσεις τότε θα πάρουμε ξανά (επανάληψη) τα ονόματα των δολοφονημένων και τι έκαναν ή δεν έκαναν.

Μόνο έτσι από περιέργεια πες μου τι ξέρεις για την Ο.Α.Ε. Ποιος ήταν επικεφαλής, πόσα μέλη είχε και ποια ήταν η δράση της.
Επειδή ακούμε συνέχεια γι’ αυτήν αλλά δεν ξέρουμε σχεδόν τίποτε.
Για πες μας να δούμε ποια είναι αυτή η περιβόητη Ο.Α.Ε.

Anef_Oriwn είπε...

Το πιο πιθανόν είναι ο Ανορθωσιάτης να επανέλθει στην παραφιλολογία για τον Ζαχαριάδη!
Είναι πραγματικά εξωφρενικά αυτά που γράφει. Ο τύπος δεν μπορεί ή δεν θέλει να αντιληφτεί των μέγεθος των φρικαλεοτήτων που έγιναν σε βάρος του ηρωομάρτυρα Σάββα Μένοικου από τον μαινόμενο δεξιό όχλο κατά την απάνθρωπη [δια λιθοβολισμού] δολοφονία του και περιορίζεται να πει ότι «ο λογος [σημ. του θανατου του] ηταν καρδιακη προσβολη»... Αιδώς Αχρείοι!
Για τον Σάββα Μένοικο δείτε κι εδώ το εξαιρετικό αφήγημα του Γιώργου Φιλίππου Πιερίδη: http://aneforiwn.blogspot.com/2013/05/932013.html

Anef_Oriwn είπε...

Το ΑΚΕΛ ζήτησε από τo 1958 έρευνα, για να διαπιστωθεί εάν οι ισχυρισμοί της ηγεσίας της ΕΟΚΑ ήταν αληθείς. Σε φυλλάδιο που κυκλοφόρησε η Κεντρική Επιτροπή ανέφερε: «Το ΑΚΕΛ δηλώνει επίσημα και σήμερα ότι είναι έτοιμο να δεχτεί έρευνα από μια ανεξάρτητη επιτροπή, στην οποία να κατατεθούν στοιχεία, και αν αποδειχτεί προδοσία, να διώξει από τες γραμμές του και να παραδώσει στην λαϊκή περιφρόνηση οποιονδήποτε στέλεχος ή μέλος του».
Η ΕΟΚΑ απάντησε στην αντίδραση του ΑΚΕΛ κυκλοφορώντας, το 1958, τη Μαύρη Βίβλο. Ήταν ένα βιβλιαράκι 68 σελίδων με τίτλο: “Η κομουνιστική ηγεσία έναντι του κυπριακού αγώνος”. Στο βιβλιαράκι αυτό, η ΕΟΚΑ προσπαθεί να τεκμηριώσει την κατηγορία της προδοσίας. Αυτό που βγαίνει από τα στοιχεία που παρατίθενται, είναι μόνο η διαφωνία του ΑΚΕΛ με τον ένοπλο αγώνα. Δεν υπάρχει ίχνος αξιόπιστου στοιχείου, που να τεκμηριώνει τον ισχυρισμό για προδοσία ΚΑΝΕΝΟΣ από τους εκτελεσθέντες ΑΚΕΛικούς. Αντιθέτως, το βιβλίο είναι γεμάτο με κουβέντες που λέγονταν από άγνωστους στους καφενέδες.

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ είπε...

Φιλε Μιχαλη

Σου απαντησα ενα προς ενα στο σχολιο μου
8/13/2013 12.58 πμ

Δεν μου ειναι συμπαθης ουτε ο Παπαφωτης ουτε ο Μιτσιδης φιλε, για τον Θασο δεν ξερω τι καπνο φουμαρει ομως μου φενεται παραξενο οτι αντικρουεις καποιες αναφορες τους οταν τις χαρατηριζεις ψευδης,ειναι στην κριση μου τι να πιστεψω.
Και δεν ξεχασα οταν με αποκαλεσες τρεις φορες ψευτη για την συναυλια του Παπακωνσταντινου που ημουν παρον,και δεν ειμε ψευτης.

Ο καταλογος του Δρουσιωτη λεει για 200+ νεκρους,κι εγω λεω ως επι το πλειστον προδοτες.

Τα στοιχεια για ορισμενες προδοσιες πως μπορεις να τα βρεις σημερα ,μετα απο 58 χρονια,οταν πολλοι απο τους πρωταγωνιστες πεθαναν;

Η βουλη που φανταζομαι ηταν και το ΑΚΕΛ μεσα τι εκανε με την ερευνητικη επιτροπη;

Για το ηγετικο στελεχος της αριστερας στα κοκκινοχωρια ειπα οτι ακουγετε ,δεν ειπα ουτε οτι ξερω ουτε οτι υπηρξε.

Αληθεια,δολοφονηθηκε καποιο ηγετικο στελεχος της αριστερας αφου λες οτι υπηρξε οργανωμενη επιθεση;
Ηταν η πιο ενδεδειγμενη μεθοδος επιθεσης και εκφοβισμου.

Με εξωθεις τα πρωτα βιβλια που θα διαβασω να ειναι,η βιογραφια τα απομνημονευματα και αν βρω το ημερολογιο του Γριβα,για να εχω στοιχεια γραπτα και ονοματα που μου ζητας.

Δεν γνωριζω για την Ο.Α.Ε ,γνωριζω για διαγραφες απο το ΑΚΕΛ ,και ξερω και για τις ανακοινωσεις τους που μιλουν για προδοσια,οπως και οι αναφορες του Γριβα.

Μιχάλης είπε...

Αγ. Πάμπο.
Τώρα είδα ότι απάντησες σε εκείνα που έθεσα, απολογούμαι, δεν τα είχα προσέξει.

Θα τα σχολιάσω μάλλον Παρασκευή ή Σάββατο, διότι πρέπει να φύγω κι εκεί που θα είμαι δεν θα έχω πρόσβαση σε ίντερνετ.
Αν βρω πρόσβαησ θα απαντήσω πιο γρήγορα.

Ανώνυμος είπε...

ΜΙΧΑΛΗ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΗΣΟΥΝ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΑΛΙΑΔΩΡΟ ΚΑΙ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΙΣ ΒΡΟΥΜΕ;;; ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ;

DX είπε...

Ανορθωσιάτη εγώ από τον Θάσο Σοφοκλέους ακούω ότι και ο Αυξεντίου και ο Παπακυριακού και ο Καραολής έκαναν εκτελέσεις. Και λέω κάτσε ρε φίλε. Αυτοί ποιόν πολεμούσαν τελικά; Τους δικούς μας ή τους Βρεττανούς αποικιοκράτες;

Αλλά για να είμαστε και δίκαιοι, κατακρίνω και κάτι άλλο. Οι εκτελεσθέντες δεν είχαν συγγενείς; Τα παιδιά τους δε μεγάλωσαν; Γιατί δεν πήρε κανένας εκδίκηση; Εγώ θα έπαιρνα, για να ξηγούμαστε. Θα είχα πνίξει τους ψευτοαγωνιστές στο αίμα τους. Και θα τους ονόμαζα κι' εγώ προδότες, αφού όποιος γουστάρει βαφτίζει τον άλλο προδότη, έτσι; Αλλά είμαστε τέτοιος λαός που στην πλειοψηφία του δέχεται να εξευτελίζεται. Ορίστε που από την τηλεόραση βγαίνει ένας κάποιος και δεν ντρέπεται ούτε φοβάται και λέει σας σκοτώσαμε τον συγγενή, σας σκοτώσαμε τον πατέρα γιατί γουστάραμε να τον ονομάζουμε προδότη και έτσι θα τον λέμε πάντα. Και αυτός ο κύριος ζει ακόμα.
Ας μην κλαψουρίζουμε τότε όταν και οι Τούρκοι μας κάνουν αυτά που μας κάνουν. Αυτά μας αξίζουν, αυτά παίρνουμε.

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ είπε...

DX

Μηπως ξεχνας οτι ανθρωπος για τον οποιο μιλαςηταν ο υπαρχηγος της ΕΟΚΑ,προδοθηκε,βγηκε ανταρτης στο βουνο,ξαναπροδοθηκε και επελεξε συνηδητα να καει ζωντανος για καποια ιδανικα;

Ο Θασος Σοφοκλεους γενικευσε το ζητημα με αυτην του την δηλωση,δεν εννοουσε ονομαστικα οτι οι συγκεκριμενοι εκαναν εκτελεσεις(που μπορει να εκαναν)και αν εκαναν εκτελεσεις προδοτων,καλα εκαναν,αν ομως εγιναν εκτελεσεις για τα φρονηματα και εγω ειμε εναντιον.

Και σου αντιστρεφω τον συλλογισμο,αυτοι που πεθαναν απο προδοσιες ειχαν κι αυτοι παιδια γυναικα και συγγενης,γιατι δεν το σκεφτεσαι ετσι.

Οσο για το τελευταιο σου σχολιο,ειναι ατυχες,οι Τουρκοι ουτε ο κηδεμονας μας ειναι ουτε δικαιωμα εχουν στην Κυπρο,δηλαδη εμεις τι επρεπε να πραξουμε οταν το λιμανι της Σμυρνης κοκκινισε απο το αιμα,γιατι δεν στρεφεις αυτην σου την εκδικιτικοτητα προς τα κει.

DX είπε...

Άστα αυτά ρε φίλε. Είναι φανερό ότι καταλαβαίνεις ότι θέλεις να καταλάβεις. Με παραμύθια και διαστρεβλώσεις δε γράφεται ιστορία. Ούτε με ευσεβοποθισμούς. Ο Θάσος Σοφοκλέους είπε "έκαναν εκτελέσεις", δεν είπε μπορεί να έκαναν. Άρα για μένα ήταν δολοφόνοι και το ότι ο Αυξεντίου θυσιάστηκε για κάποια ιδανικά εμένα δε μου λέει τίποτε. Ούτε ο Τάσος Ισαάκ πρόσφερε τίποτε ούτε ο Σολωμού Σολωμός. Ναι, θυσιάστηκαν. Ε και; Αποτέλεσμα μηδέν για τον τόπο. Οι μόνοι που είδαν συμφέρον ήταν οι παπάδες και η παράταξη σας, διότι χρησιμοποιείτε τη θυσία τους για πολιτικό όφελος, που και αυτό στο τέλος καταλήγει να είναι ζημιά, διότι εξάπτει τον φανατισμό και τον ρατσισμό.
Ο αγώνας της ΕΟΚΑ αγαπητέ μου προκάλεσε και ικανοποίησε τις απαιτήσεις της Τουρκίας. Χάθηκε η μισή Κύπρος φίλε. Σκοτώθηκαν τόσοι άνθρωποι, βιάστηκαν τόσες κοπέλλες. Σόρυ αλλά όσο και να θέλουμε να ξεχάσουμε δε μπορούμε. Εγώ τουλάχιστον όχι. Όλα αυτά τα προκάλεσε η βουλημία των Μακαρίου-Γρίβα. Στο κάτω κάτω η μητέρα Ελλάδα ήταν αντίθετη σε αυτό τον αγώνα. Ή μήπως είναι μητέρα μόνο όταν συμφωνεί με την παράταξη μας;

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ είπε...

DX

Δεν μου απαντησες,οι προδομενοι δεν εχουν συγγενης;

Τωρα αν δεν θελεις να καταλαβεις αυτα που σου λεω δεν θα σε πεισω εγω.

Για παραταξεις μην μου λες,δεν ειμε ενταγμενος ουτε δεμενος με κανενα.

Ο Σοφοκλεους ειπε οτι κανενας δεν εκτελεσθηκε για τα φρονηματα του,δηλαδη για σενα τι επρεπε να γινει με τους προδοτες;

Σε ξαναρωτω τι γνωμη εχεις για τον Τσε;

Με ττην λογικη σου οποιος πυροβολησει τον οποιονδηποτε για οποιοδηποτε λογο ακομα και αν ειναι σε πολεμο ,ειναι δολοφονος και κανεις δεν πρεπει να πολεμα ή να πεθενει για τιποτα,καλη λογικη-θεωρια,αλλα ουτοπικη.

DX είπε...

Στον πόλεμο σκοτώνεις, δε δολοφονείς. Σκοτώνεις διότι αν δεν τον σκοτώσεις εσύ, θα σε σκοτώσει εσένα αυτός. Πρόκειται για μια κτηνώδη κατάσταση για την οποία το ανθρώπινο είδος πρέπει να ντρέπεται.
Το να βάζεις μια μάσκα όμως, να ζώνεσαι τα όπλα και να πηγαίνεις να πυροβολείς τον άλλο στο καφενείο πισώπλατα, είναι δολοφονία. Και τέτοιος ήταν και ο Γρίβας και τα παλληκάρια του. Τα περί προδοσίας είναι ψεύδη για να καλμάρουν την κατακραυγή του κόσμου. Ο Γρίβας συνέχισε τις δολοφονίες και μετά το 60. Πάλι βρέθηκαν προδότες στο δρόμο του; Μα καλά, όπου πήγαινε αυτό το κτήνος έβρισκε προδότες μπροστά του; Όχι φίλε μου. Ο Γρίβας ήταν ένα ανθρωπόμορφο κτήνος που δολοφονούσε όποιον είχε άποψη. Ήταν το τελευταίο κατακάθι Ελληνικά ομιλούντος πλάσματος. Δυστυχώς η Τουρκική σημαία στον Πενταδάκτυλο μας τον θυμίζει καθημερινά, όσο και να θέλουμε να τον ρίξουμε στο αποχετευτικό της ιστορίας και να τον ξεχάσουμε.

Σολιάτης είπε...

Ortak Vatan
15/8/13
ΛΟΓΙΑ ΒΓΑΛΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΕΝΟΣ ΝΕΑΡΟΥ
ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥ
http://3.bp.blogspot.com/-_NJt7mmAN94/UgzF8WMpUxI/AAAAAAAAAtg/BjKtCpL5YYQ/s1600/magusa+gost.jpg
Hulusi Kilim
Κατά την περίοδο μεταξύ 20 Ιουλίου και 14 Αυγούστου, όλοι μιλούν για το Κυπριακό και ιδιαίτερα
για την Αμμόχωστο. Εγώ γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην Αμμόχωστο, και γνωρίζω το Βαρώσι
εδώ και 24 χρόνια όπως όλοι το ξέρουν σήμερα, πίσω από το συρματόπλεγμα. Εμείς η νέα γενιά,
σήμερα μιλάμε για αυτά που έγιναν τότε και δεν μπορούμε να καταλάβουμε το γιατί. Γιατί έγιναν όλα
αυτά; Στο βόρειο τμήμα, οι γονείς και οι παππούδες μας πάντα μάς λένε την κλασσική ατάκα:
«Μάνα μου, ζούσαμε μαζί πολλά καλά, χωρίς κανένα πρόβλημα. Κάποιοι τρελλοί και από τις δύο
πλευρές δημιούργησαν τα προβλήματα». Και σήμερα, βρισκόμαστε μπροστά στο να συζητάμε για
το Βαρώσι να δοθεί κάτω από ορισμένες προυποθέσεις. Θέλω να πω ότι ως Τουρκοκύπριοι δεν
μας επιτρέπεται να έχουμε καμία γνώμη επί αυτού, και νιώθω οργή για αυτούς που το αποφάσισαν
αυτό. Νιώθω αηδία για αυτούς που πέταξαν έξω τους ανθρώπους από τα σπίτια τους και τους
επέβαλαν να αφήσουν πίσω τις αναμνήσεις τους ανάμεσα στα σιντρίμια και την καταστροφή.
Πρέπει όμως να αρχίσουμε να ακούμε η μια κοινότητα την άλλη και να καταλάβουμε ότι δεν
μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη σε κανένα παρά μόνο μεταξύ μας, και δεν έχουμε άλλη επιλογή
από το να μάθουμε από τα λάθη μας και να συμφιλιωθούμε. Το να ζω στην Αμμόχωστο δίπλα
από τη νεκρή αυτή πόλη των Βαρωσίων είναι πολύ παράξενο και πολύ θλιβερό. Γιατί σου θυμίζει
κάθε μέρα τί έγινε σε αυτό τον τόπο. Βλέποντας τις παλιές φωτογραφίες όμως, θυμίζουμε στον
εαυτό μας εμείς οι νέοι ότι δεν πρέπει να κάνουμε τα λάθη που έκαναν οι προγόνοι μας μερικά
χρόνια πριν. Από καρδιάς εύχομαι για καλύτερες μέρες για όλους μας και για την Αμμόχωστο.
https://www.facebook.com/makis.kazakeos?hc_location=stream
Αναρτήθηκε από Koini Patrida
στις
5:14 π.μ.

Μιχάλης είπε...

@ ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ

Όσες αναφορές έχουν ημερομηνίες τις βάζω. Πρέπει να ξέρεις ότι στα Απομνημονεύματα ακολουθεί χρονολογική σειρά των γεγονότων και οι αναφορές είναι εξελικτικές. Και έτσι πρέπει να τις βλέπουμε, ως εξέλιξη.

Ας τα πάρουμε από την αρχή.
Ναι, στις δύο πρώτες αναφορές κάνει λόγο για πολιτικό κόμμα το οποίο να είναι σε θέση να αντεπεξέλθει του ΑΚΕΛ.
Το έβαλα για να δείξω ότι ξεκίνησε με τη σκέψη να δημιουργήσει κόμμα επειδή έβλεπε ότι το Κυπριακό πήγαινε προς λύση και δεν ήθελε το ΑΚΕΛ, όπως λέει, να βρεθεί ως ο κυρίαρχος του παιχνιδιού μετά τη λύση με μια δεξιά ανοργάνωτη.
Στην αναφορά αυτή, που είναι του1957 φαίνεται να γνωρίζει ότι δεν οδηγείτο η Κύπρος στην ένωση. Γι’ αυτό και γράφει όσα γράφει. βλέπεις μιλά για ειρήνευση και όχι ένωση. Σημειωτέον ότι σε περίπτωση ένωσης τα κόμματα μας θα διαλύονταν και θα συγχωνεύονταν με τα αντίστοιχα ελληνικά.

Δεν δημιούργησε κόμμα διότι δεν το επέτρεψαν οι συνθήκες. Πολιτικά δεν μπορούσε να κάνει ότι ήθελε διότι είχε από πάνω του την εθναρχία. Στη συνέχεια μέσα στις δεδομένες συνθήκες έφυγε από την Κύπρο και έτσι δεν έγινε κατορθωτό.

Από το τρίτο απόσπασμα αρχίζει να ξεκαθαρίζει το πράγμα.
Ήμουν της γνώμης ότι όσα σου έγραψα προηγουμένως τα λαμβάνεις υπόψη αλλά φαίνεται ότι άδικα τα γράφω.

Το τρίτο απόσπασμα είναι γραμμένο στις 25 Ιανουαρίου.
Σε θυμίζω ότι στις 10 Οκτωβρίου του 1958 έχουμε την επιστολή Άνθιμου που γράφει ότι ο Γέρος θέλει σώνει και καλά να ξεσπάσει εναντίον των κομμουνιστών. «Τον συγκρατώ, αλλά δεν ξέρω μέχρι πότε» υπογράμμιζε στην επιστολή του.

21 Ιανουαρίου είχαμε τη διπλή δολοφονία των Πέτρου και Ττοφαρή.
Φαίνεται ότι ο Άνθιμος εκδήλωσε κάποια αντίδραση και ο Γρίβας του απάντησε με την συγκεκριμένη επιστολή.
Μου άρεσε που τον δικαιολόγησες με τη φράση: «Ειπαμε αντικουμμουνιστης,και εσεις σημερα αντικαπιταλιστες».
Που είναι και πάλι το λάθος σου;
Μήπως το ΑΚΕΛ επειδή είναι αντικαπιταλιστικό συμπεριφέρεται με βιαιότητα έναντι του συστήματος; Όχι βέβαια. Επομένως η σύγκριση που κάνεις είναι άνευ αντικειμένου.
Εμμέσως πλην σαφώς παραδέχεσαι ότι από αυτό το σημείο αρχίζει να μιλά για εξόντωση του ΑΚΕΛ ως πολιτική οντότητα.
Δηλαδή εξελικτικά, ενώ στην αρχή μίλησε για πολιτικό κόμμα, ως αντιστάθμισμα και αφού δεν τα κατάφερε να κάνει κόμμα, τώρα πέρασε στην εξόντωση.
Και είναι σημαντική η αναφορά για δυναμική αντιμετώπιση. Τι σημαίνει δυναμική αντιμετώπιση; Αυτό που έγινε και το οποίο δεν ήταν με πολιτικά μέσα, όπως έγραφε στην αρχή.
Άρα εδώ έχουμε μια σαφέστατη αναφορά.


Στο τέταρτο σημείο εσύ προτάσσεις το ότι μιλά για προδοσία και όχι το ότι πήρε απόφαση για ένοπλο κτύπημα κατά του ΑΚΕΛ.
Παρακάμπτεις επίσης ότι μιλά για την τακτική του η οποία παρέμεινε αμετάβλητη μέχρι το τέλος. Ποια ήταν αυτή η τακτική του η οποία όπως γράφει συγκέντρωνε τις αντιδράσεις ισχυρών παραγόντων σε Κύπρο και Ελλάδα;
Και γιατί δεν έδωσε καμία σημασία στις αντιδράσεις;
Αν ήταν πολιτική η αντίδραση δεν θα υπήρχε πρόβλημα.
Όμως δεν ήταν.

Μιχάλης είπε...

Χαίρομαι που παραδέχεσαι ότι ο Μακάριος δεν συμφωνούσε με τις δολοφονίες. Δεν ήταν όμως μόνο για τις δολοφονίες. Πρόσεξε τη φράση: «ως προς τον τρόπον συμπεριφοράς έναντι των κομμουνιστών». Δηλαδή η γενική συμπεριφορά του Γρίβα έναντι των κομμουνιστών έβρισκε αντίθετο τον Μακάριο (και όχι μόνο).

Με ρωτάς για ποια προδοσία μιλά ο Γρίβας.
Μα αυτό είναι το ζητούμενο φίλε. Σε καμιά περίπτωση σε όλα τα βιβλία του δεν ξεκαθαρίζει τι είδους προδοσία ήταν αυτή.
Και ακόμα μέχρι σήμερα αναμένουμε από κάποιον να μας πει ποια ήταν αυτή η προδοσία.
Ούτε γράφει ποια ήταν αυτή η αντίδραση του ΑΚΕΛ.
Οι μόνες αναφορές που κάνει είναι οι ειρηνικές διαδηλώσεις που γίνονταν για καταδίκη των δολοφονιών. Τίποτε άλλο.
Ημερομηνία δεν γράφει αλλά όπως σου είπα εφόσον μιλούμε μετά τις δολοφονίες των Πέτρου και Ττοφαρή, είμαστε στο 1958.

Ακριβώς η αναφορά του Άνθιμου σε «χρησιμοποίηση βίας για ιδεολογικές διαφορές» πιστοποιεί τα όσα έγραψα λίγο πιο πάνω.
Η βία εστιάζετο στους ξυλοδαρμούς, στους προπηλακισμούς, στις απειλές και στις δολοφονίες. Η δολοφονία δηλαδή δεν είναι βία;
Και πρόσεξε πάλι, ο Άνθιμος μιλά για ιδεολογικές διαφορές!
Όχι για προδοσίες και πράσινα άλογα.

Η αναφορά σου στο «Εγερτήριο Σάλπισμα» με δικαιώνει για άλλη μια φορά.
Υποτίθεται ότι η ΕΟΚΑ δεν έκανε ιδεολογικό αγώνα.
Εσύ μου λες τώρα ότι δικαιολογημένα έγραφαν αντικομμουνιστικά άρθρα.
Επαναλαμβάνω το ερώτημα, αφού ο αγώνας δεν είχε ιδεολογικό χαρακτήρα, προς τι ο αντικομμουνισμός;

Συνδύασε τα τώρα όλα μαζί και θα βρεις την απάντηση.

Δεχόμενος την προπαγάνδα των απογόνων της ΕΟΚΑ, διερωτάσαι (δηλαδή το θεωρείς ως δεδομένο), γιατί οι αριστεροί δεν αποτάθηκαν στον Γρίβα.
Πρώτα πρώτα μη νομίζεις ότι ήταν εύκολο να αποταθεί κάποιος στον Γρίβα ή στον Μακάριο εκείνες τις εποχές.
Έγιναν προσπάθειες. Το είδαν δύο φορές στην Αθήνα τα αδέλφια του Νεόφυτου Κλεάνθους που τα συνόδευε ο τομεάρχης Γιαννάκης Δρουσιώτης.
Την πρώτη φορά ο Γρίβας τους παρέπεμψε στον Μακάριο, λέγοντας τι τον έχω τον παπά εκεί κάτω;
Πήγαν στον Μακάριο ο οποίος τους είπε ότι δεν έχει ιδέα και ότι ο ίδιος δεν είχε ανάμιξη. Και τους παρέπεμψε και πάλι στον Γρίβα.
Τη δεύτερη φορά ο Γρίβας τους έδιωξε κακήν κακώς, λέγοντας τους ότι δεν ήταν αρμόδιος να απαντήσει.
Και σημειώνω ότι συνοδεύονταν από τον συνεργάτη του Γρίβα και τομεάρχη Γ. Δρουσιώτη ο οποίος μέχρι σήμερα υποστηρίζει ότι κακώς εκτελέστηκε ο Κλεάνθους.
Ο Μακάριος στη συνέχεια τους παρέπεμψε στον Γιωρκάτζη ο οποίος στη μονή Χρυσορογιάτισσας που συναντήθηκαν τους μίλησε για χρηματική αποζημίωση, κάτι που απορρίφθηκε.

Επίσης, αποτάθηκε η οικογένεια Α. Μιχαηλίδη η οποία πήρε τις ίδιες απαντήσεις.

Μιχάλης είπε...

Γιατί δεν εγέρθηκε τόσα χρόνια;
Εγέρθηκε κατά περιόδους.
Όπως ανάφερα ήδη, δύο φορές το 1958 προτάθηκε από το ΑΚΕΛ η σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής αλλά ο Γρίβας δεν δεχόταν. Γιατί άραγε;

Μετά τον αγώνα οι πολιτικές εξελίξεις δεν επέτρεψαν να εγερθεί το θέμα.
Θα ήταν παράλογο μέσα στην ταραγμένη περίοδο 1963-74 να θέσεις τέτοιο θέμα.

Αργότερα το θέμα εγέρθη στη Βουλή όταν συζητείτο ο Φάκελος της Κύπρου στις αρχές της δεκαετίας του 80.
Απανήλθε επί προεδρίας Βασιλείου, συνεχίστηκε επί Κληρίδη, Παπαδόπουλου και Χριστόφια.
Αδιάψευστος μάρτυρας οι εφημερίδες και οι διάφορες ανακοινώσεις.

Ωστόσο θέλω να υποδείξω κάτι που δείχνει ότι η επίκληση του θανάτου των Μακαρίου και Γρίβα είναι χωρίς περιεχόμενο.
Αν ίσχυε αυτό τότε πώς και οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών εξέδωσαν την περιβόητη έρευνα τους το 2002; Μήπως πήγαν και βρήκαν τον Μακάριο και τον Γρίβα;
Όχι βέβαια!
Κι ενώ ο Θάσος Σοφοκλέους διατυμπάνιζε ότι δεν ζουν οι δύο, ότι δεν υπάρχουν στοιχεία, στο τέλος εξέδωσαν την έρευνα με στοιχεία και ονόματα.

Και κάτι άλλο. Ενώ σε εκπομπή δική μου έλεγε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία, λίγο αργότερα, στην ίδια εκπομπή, κάλεσε από αέρος συγγενείς να βρεθούν μυστικά και να τους πει τι έκαναν οι δικοί τους.
Και αυτά τα είπε μετά που έλεγε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία!
Και ασφαλώς η συνάντηση ποτέ δεν έγινε.

Ποιο συμπέρασμα βγαίνει από αυτά;
Και μετά διερωτάσαι γιατί θεωρώ τον Θάσο Σοφοκλέους αναξιόπιστο.

Επιμένεις να διαφωνείς με τον όρο οργανωμένη επίθεση.
Δικαίωμα σου αλλά να τα βάλεις με τον Γρίβα και όχι με μας ή εμένα.
Εκείνος μιλά για σχέδιο, αυτός μιλά για τακτική.
Και όταν έχεις σχέδιο και τακτική σημαίνει ότι το έχεις οργανώσει.
Είναι απλή λογική καταγραμμένη σε απλά ελληνικά.

Όσον αφορά το ερώτημα γιατί δεν κτύπησε την ηγεσία επισημαίνω τα εξής:
Οι πλείστες των αόριστων κατηγοριών από πλευράς Γρίβα αφορούν την ηγεσία και όχι τον κόσμο της Αριστεράς.
Αντιστρέφω λοιπόν το ερώτημα, γιατί δεν κτύπησε τους «μεγάλους» «προδότες» και επέλεξε τους μικρούς; Το ερώτημα αυτό δεν θα απαντηθεί από μένα αλλά από τους απολογητές του.
Δεύτερον Αν ήξερε πού να τους βρει ίσως να το έκανε. Αλλά κανένας δεν ήξερε πού βρισκόταν η ηγεσία. Και μη νομίζεις ότι τότε η ηγεσία ήταν γνωστή όπως είναι σήμερα. Τρία τέσσερα πρόσωπα ήταν στο προσκήνιο, ο Γ.Γ., ο βοηθός Γ.Γ., ένα δυο μέλη του Πολιτικού Γραφείου και κανένας άλλος.
Και μετά την αποφυλάκιση τους το 1957 ήταν άγνωστη η τοποθεσία που βρίσκονταν.

Μιχάλης είπε...

Μου λες ότι δεν σου είναι συμπαθής ούτε ο Παπαφώτης ούτε ο Μιτσίδης, όμως τους επικαλείσαι. Και απόδειξα ότι λένε ψέματα. Τα κείμενα μου είναι δημοσιευμένα και στο μπλογκ και στις εφημερίδες.

Επειδή σε προηγούμενο σχόλιο σου είπες ότι υιοθετώ τη βρετανική προπαγάνδα, φαίνεται ότι εκείνος που την υιοθετεί μάλλον είσαι εσύ. Γιατί; Διότι ενώ οι σύνδεσμοι λένε ότι έγιναν 87 εκτελέσεις, εσύ μιλάς για 200+, επικαλούμενος τα στοιχεία που δίνει ο Μ. Δρουσιώτης και τα οποία απέσπασε από τα βρετανικά αρχεία.
Όμως για να δεις ότι όταν κάποιος υιοθετεί αβασάνιστα κάποια στοιχεία κάνει λάθη.
Οι αριθμοί που δίνει ο Δρουσιώτης δεν αναφέρονται μόνο σε εκτελέσεις. Αφορούν και ανθρώπους που σκοτώθηκαν όταν περνούσαν από χώρο που εκράγηκε μια βόμβα, σε θανάτους από αδέσποτες κ.ο.κ.

Επίσης είναι ανεύθυνο να επικαλείσαι τη δράση ενός ηγέτη της αριστεράς στα Κοκκινοχώρια αλλά όταν σε ρωτώ να μου λες ότι ακούγετε και ότι δεν είπες ότι ούτε ξέρεις ότι υπήρξε. Τότε γιατί το αναφέρεις; Επειδή έτσι άκουσες προφανώς.
Αυτή δεν είναι σοβαρή αντιμετώπιση των πραγμάτων αγαπητέ Πάμπο.
Απλώς δείχνεις ότι πιάνεσαι από κει κι από δω ίσως και δικαιωθείς.
Αν θέλεις να συζητάς τέτοια πράγματα, όταν αναφέρεσαι σε κάτι πρέπει να είσαι σε θέση να το στηρίξεις και να το υποστηρίξεις.
Διαφορετικά αναμασάς την προπαγάνδα χωρίς κανένα στοιχείο. Διότι πρέπει να ξέρεις ότι αυτά που γράφεις εσύ σήμερα έχουν αναπαραχθεί δεκάδες φορές από το 58 μέχρι σήμερα.

Όπως δεν γίνεται να επικαλείσαι την Ο.Α.Ε. τη στιγμή που δεν γνωρίζεις τίποτε γι’ αυτήν.
Τότε γιατί την επικαλείσαι;
Προφανώς δεν ξέρεις ότι επρόκειτο ουσιαστικά για μια ανύπαρκτη οργάνωση, χωρίς καμία δράση, αποτελούμενη από 5,6 άτομα.
Η μόνη «δράση» της ήταν η έκδοση μερικών φυλλαδίων, τίποτε άλλο.
Άλλωστε ενώ πολλοί την επικαλούνται, κανένας μέχρι τώρα δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένη δράση αυτής της δήθεν οργάνωσης.

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος 8/14/2013 7:46 μ.μ.

Δυστυχώς οι εκπομπές αυτές δεν υπάρχουν στο διαδίκτυο.
Τις έχω στο αρχείο μου (είναι του1997-98) και σκοπεύω αν βρω χρόνο να τις μεταφέρω στο διαδίκτυο θα το πράξω. Είναι όμως δύσκολο διότι χρειάζεται αρκετός χρόνος τον οποίο δεν διαθέτω.

Μιχάλης είπε...

@ DX

Να κάνω μια διόρθωση.
Ο Θ. Σοφοκλέους και οι άλλοι, προκειμένου να καλύψουν τις ενοχές τους, εμπλέκουν σ’ αυτά τα εγκλήματα και τους «άγιους των αγίων» της ΕΟΚΑ.

Συγκεκριμένα εμπλέκουν τον Αυξεντίου και τον Μάτση λέγοντας ότι όταν το ΑΚΕΛ μιλά για μασκοφόρους, εννοεί κι αυτούς.
Όμως δεν είναι έτσι.
Το ΑΚΕΛ ουδέποτε ανέμιξε αυτούς τους δύο ειδικά σε δολοφονίες. Διότι όταν αναφερόμαστε σε μασκοφόρους εννοούμε τους δολοφόνους και όχι εκείνους που κυκλοφορούσαν για ρίψη φυλλαδίων ή άλλες επιχειρήσεις.
Σκόπιμα όμως τους εμπλέκουν κι αυτούς για να κερδίσουν εντυπώσεις.

Επίσης, μπορεί για κάποιον που είναι έξω από τα πράγματα να θεωρεί ότι είναι εύκολο να βγει ένας συγγενείς και να… στήσει καυγά.
Είναι δύσκολο φίλε, διότι πολλοί από αυτούς είναι απλοί άνθρωποι του λαού, αρκετοί δεν έχουν και την κατάλληλη μόρφωση, ενώ δεν πρέπει να παραβλέπουμε και την προκατάληψη και τον στιγματισμό.
Βλέπεις ότι οι προσπάθειες απέδωσαν όταν έγινε συλλογική δουλειά.

Σημειώνω ότι υπάρχουν ακόμα οικογένειες ή μάρτυρες που φοβούνται να μιλήσουν. Η τρομοκρατία και η προκατάληψη που ενέσπειραν οι κύκλοι της ΕΟΚΑ δεν ξεπεράστηκε ακόμα.

Το θέμα είναι ότι εκτός από την οικογένεια Στεφανίδη ουσιαστικά καμία άλλη οικογένεια από αυτούς που καθορίζουμε ως μη αριστερούς, δεν σήκωσε ανάστημα.
Και οι λόγοι είναι προφανείς.

Όσον αφορά τον ΑΝΟΡΘΩΣΙΑΤΗ θα ήθελα να του επισημάνω ότι ο υπαρχηγός της ΕΟΚΑ δεν προδόθηκε από κάποιον που ήταν έξω από την οργάνωση. Προδόθηκε από κάποιον ή κάποιους που ήξεραν την κάθε του κίνηση.
Και ας μη ξεχνούμε ότι παρά τα όσα είχε στο χέρι του για τον Χατζημιτσή, δεν τον εκτέλεσε, αλλά ανάθεσε σε άλλον να τον «τεστάρει» πριν πάρει απόφαση να τον εκτελέσει.
Κι αυτό του στοίχησε πολύ ακριβά.

Μιχάλης είπε...

@ Σολιάτης

Πάρα πολύ σωστός ο Τ/κύπριος.
Δυστυχώς όμως η πλειοψηφία των δικών μας νέων δεν σκέφτεται με αυτό τον τρόπο αλλά ακριβώς τον αντίθετο.
Και δυστυχώς υπεύθυνο γι’ αυτό είναι και το εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Σολιάτης είπε...

Επίθεση με πυροβολισμούς είχε γίνει κατά της οικίας του Ζιαρτίδη και του οικήματος της ΠΕΟ.

Spyros 01 είπε...

Κυριοι. Συμφωνο σε ολα οσον αφορα για το μεγαλιο της ΕΟΚΑ που χαρης αυτην και τα μολις 1200 ενοπλα μελη τις, που ειχαν την ενθερμη υποστιριξη ολοκληρου του Κυπριακου Ελληνισμου, ειμαστε συμερα ελευθεροι. Αλλα διαφονω εντονα για το οτι ο Εθναρχης Μακαριος, ο πολιτικος ηγετης της ΕΟΚΑ, ηταν κουμουνιστης. Ο Μακαριος ηταν υποστιρικτης της Δεξιας ή της Κεντροδεξιας.

Ανώνυμος είπε...

Ο φανατισμός είναι και η κομματοκρατια... Τα οποία ερχοντε σε αντίθεση με το να κάτσουμε να ακούσουμε όχι την προπαγάνδα του άλλου αλλά τις ιστορικές εμπειρίες του αλλου