Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΟ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ «ΔΟΓΜΑ ΚΙΣΙΝΓΚΕΡ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

Πώς η ακροδεξιά συντηρεί ανύπαρκτα θέματα


«Ο ελληνικός λαός είναι δυσκολοκυβέρνητος και γι’ αυτό πρέπει να τον πλήξουμε βαθιά στις πολιτισμικές του ρίζες. Τότε ίσως συνετισθεί. Εννοώ, δηλαδή, να πλήξουμε τη γλώσσα, τη θρησκεία, τα
πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε κάθε δυνατότητά του να αναπτυχθεί, να διακριθεί, να επικρατήσει, για να μη μας παρενοχλεί στα Βαλκάνια, να μη μας παρενοχλεί στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, σε όλη αυτή τη νευραλγική περιοχή μεγάλης στρατηγικής σημασίας για μας, για την πολιτική των ΗΠΑ».

Αυτή η «δήλωση» αποδίδεται στον πρώην υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ και σύμφωνα με όσους την επικαλούνται, αποτελεί τον πραγματικό στόχο των αμερικανών προκειμένου να εξαφανίσουν τον ελληνισμό και ιδιαίτερα τον ελληνισμό της Κύπρου.
Και βεβαίως, αυτή η «δήλωση» τυγχάνει εκμετάλλευσης από τους εθνικιστές οι οποίοι κυνηγώντας ακόμα ένα φάντασμα, πολεμούν εναντίον ενός ανύπαρκτου θέματος.

Η γέννηση του μύθου
Πώς γεννήθηκε όμως αυτός ο μύθος;
Η όλη ιστορία καταγράφεται με λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα pare-dose.net.

Σ’ αυτήν αναφέρεται ότι για πρώτη φορά δημοσιεύθηκε στο μηνιαίο περιοδικό «Νέμεσις» τον Φεβρουάριο του 1997. Το περιοδικό αυτό εξέδιδε τότε η σημερινή βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη και ήταν η εποχή η οποία δεν είχε καμία σχέση με το κόμμα αυτό.

Επρόκειτο για μια αναδημοσίευση από την αγγλόγλωσση τουρκική εφημερίδα «Turkish Daily News» της 17/2/97 η οποία προσδιόριζε την «δήλωση» τον Σεπτέμβριο του 1994 σε ένα συνέδριο όπου ο Χέρι Κίσινγκερ βραβεύτηκε από προσωπικότητες του επιχειρηματικού κόσμου των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον.

Στις 13 Ιουνίου 1997 ο Χένρι Κίσινγκερ αφού πληροφορήθηκε για το δημοσίευμα, προέβη στην ακόλουθη δήλωση – διάψευση στο περιοδικό «Πολιτικά Θέματα»:
«Το απόσπασμα για το οποίο με πληροφορήσατε είναι ψευδές. Κάθε λέξη σ’ αυτό είναι ένα ψεύδος και το νόημά του είναι επίσης ψευδές».

Η διάψευση δεν αναδημοσιεύθηκε στον ελληνικό τύπο και ο μύθος συνέχισε να αναμεταδίδεται.

Πώς αποδείχθηκε το ψέμα
Σε κάποιο στάδιο όταν ζητήθηκε από την εκδότρια να παρουσιάσει την πηγή της, εκείνη ισχυρίστηκε ότι το συγκεκριμένο φύλλο της τουρκικής εφημερίδας έχει γίνει άφαντο από τα γραφεία της εφημερίδας και από την ηλεκτρονική της έκδοση! Παράλληλα από τότε, η ίδια η Κανέλλη δεν αναφέρθηκε ποτέ στη συγκεκριμένη δήλωση.

Την υποτιθέμενη δήλωση Κίσινγκερ αναδημοσίευσε αργότερα στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» ο Γιάννης Μαρίνος που όπως και ο Χρήστος Γιαναράς είχαν πειστεί για τη γνησιότητα της.
Όταν γνώσθηκε ότι υπήρχε διάψευση, ο Γ. Μαρίνος έστειλε επιστολή στον Κίσινγκερ και ζητούσε να μάθει αν όντως έγινε τέτοια δήλωση.

Ο Χ. Κίσινγκερ απάντησε με την ακόλουθη επιστολή:

Αγαπητέ κύριε Μαρίνο,
Ευχαριστώ για την επιστολή σας. Όσον αφορά το απόσπασμα, ούτε τελετή βραβεύσεώς μου υπήρξε, ούτε ομιλία μου και το προβαλλόμενο απόσπασμα είναι εξολοκλήρου αναληθές. Η όλη ιστορία είναι καθαρό εφεύρημα και αναμένω ότι θα προβείτε σε διόρθωση.
Καθώς είσθε ο πρώτος που με πληροφορεί από πού προήλθε το δημοσιευθέν απόσπασμα, μόλις σήμερα είχα την ευκαιρία να προβώ σε διόρθωση προς την «Turkish Daily News» και αυτό έπραξα.
Ειλικρινά δικός σας,
Χένρι Α. Κίσινγκερ

Καμία δήλωση στην «Turkish Daily News»
Στην συνέχεια, ο Γιάννης Μαρίνος, παρακάλεσε τον δημοσιογράφο Άλκη Κούρκουλα, ανταποκριτή ελληνικών εφημερίδων στην Κωνσταντινούπολη, να ψάξει στα αρχεία της «Turkish Daily News». Ο Άλκης Κούρκουλας βρήκε το φύλλο της 17/2/1997 και σ’ αυτό δεν υπάρχει καμιά δήλωση Κίσινγκερ, όπως άλλωστε και σε άλλα φύλλα της εφημερίδας τα οποία έψαξε.

Ο μύθος περιπλέκεται
Όπως αποκάλυψε ο «Ιός της Ελευθεροτυπίας», η πρώτη αναφορά για υποτιθέμενη δήλωση Κίσινγκερ δεν έγινε από την Λιάνα Κανέλλη το 1997 (για δήλωση του 1994) αλλά από τον δικηγόρο Θ. Σταυρόπουλο σε άρθρο του στις 26/1/1987 στην «Ελευθεροτυπία», η οποία είχε περάσει απαρατήρητη. Επιχειρηματολογώντας υπέρ της ανάγκης να ξαναρχίσει η διδασκαλία των αρχαίων στο γυμνάσιο, ο Θ. Σταυρόπουλος πρόταξε ως μότο στο άρθρο του μια συντομότερη, αλλά σαφώς ιδίου κλίματος δήλωση του Χένρι Κίσινγκερ, η οποία, κατ’ αυτόν, είχε ειπωθεί το 1973, αμέσως μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Συγκεκριμένα, η δήθεν δήλωση είναι: «Τους Έλληνες δεν μπορούμε να τους δαμάσουμε. Είναι μη κυβερνήσιμοι (ingouvernables). Πρέπει να τους χτυπήσουμε στις πολιτικές τους βάσεις», Henry Kissinger (Νοέμβριος 1973). Να προσεχτεί εδώ ότι δίνεται σε παρένθεση μια γαλλική λέξη (ingouvernables) και ότι το «πολιτικές» μάλλον είναι τυπογραφικό λάθος αντί για «πολιτισμικές».

Το κακό τριτώνει, όταν πάτερ Γεώργιος Μεταλληνός, προσκαλεσμένος σε τηλεοπτική εκπομπή το 2003, δήλωσε ότι όχι μόνο υπάρχει η δήλωση Κίσινγκερ, αλλά και την άκουσε ο ίδιος με τ’ αυτιά του!
Τον Σεπτέμβριο του 1974, διηγείται, άκουσε τον Παύλο Μπακογιάννη στην ελληνική του εκπομπή από το Μόναχο να αναφέρει ότι ο Κίσινγκερ την προηγούμενη μέρα είχε πει αυτά κι αυτά στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Νέας Υόρκης.
Ο Μεταλινός φέρεται να δήλωσε σε άλλη συνέντευξη, ότι ήταν παρών στο ακροατήριο του Κίσινγκερ όταν εκστόμισε αυτή τη δήλωση!

Η μαρτυρία του όμως, όπως και να έχει, μάλλον αποδυναμώνει την αληθοφάνεια του μύθου. Διότι όταν ο ένας λέει 1973, ο άλλος 1974 και ο άλλος 1994, τότε κάτι δεν πάει καλά.

Το ψέμα αναπαρήγαγε από την διαδικτυακή κοινότητα του περιοδικού «Ρεσάλτο», ο ιδιοκτήτης της (Θύμιος Παπανικολάου) όταν με το ψευδώνυμο «Ροβεσπιέρος») δημοσίευσε… το «πρωτότυπο» κείμενο της δήλωσης Κίσινγκερ στην αγγλική γλώσσα, το οποίο «ανακάλυψε ένας φίλος» του «ψάχνοντας τα παλιά αρχεία του».

Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι οι διάφοροι εθνικιστές γνωρίζοντας ότι τέτοια δήλωση δεν υπάρχει, αναφέρονται σ’ αυτήν και λένε ότι, είτε υπήρξε η δήλωση είτε όχι, σημασία έχει ότι αυτά που αποδίδονται στον πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ μπήκαν σε εφαρμογή!!!

Ολοκληρώνοντας το θέμα τονίζουμε ότι το παρόν άρθρο δεν μπορεί να εκληφθεί ως προσπάθεια υπεράσπισης του Κίσινγκερ.
Αποσκοπεί στην αποκατάσταση της αλήθειας, χωρίς να παραγνωρίζεται ο σημαντικός και σκοτεινός ρόλος που διαδραμάτισε στο κυπριακό και ιδιαίτερα στα γεγονότα του 1974.

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μα πόσα ψέματα μας λένε ρε παιδιά.
Εγώ χρησιμοποιώ πολύ συχνά αυτή την αναφορά του Κίσσιντζερ. νόμιζα ότι ήταν αληθινή και την έλεγα για να πείσω ότι όλοι συνωμοτούν εναντίον μας.
Τώρα μαθαίνω ότι είχε χέρι και η Κανέλλη.

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ είπε...

Φιλε

Δεν μπορω να ξερω αν αυτη η δηλωση ειναι ψευτικη,πιθανοτατα,εμενα παντως η διαψευση του Κισσιντζερ δεν μου λεει τιποτα.
Τα στοιχεια που παραθετεις (και εσυ) ειναι εκει,οπως εκει ειναι και τα στοιχεια που αποδεικνυουν περαν πασης αμφιβολιας τον ρολο που διαδραματισε στην τραγωδια της Κυπρου ο συγκεκριμενος,και οι υποψιες(και) για τους Ελλαδιτες πολιτικους,μετα την πτωση της χουντας,που παραμενουν υποψιες απλα επειδη ο φακελος της Κυπρου μενει μυστηριοδως, ερμητικα κλειστος στη βουλη των Ελληνων.
Αλλωστε και συ το λες στην τελευταια σου παραγραφο.

Οσο για χτυπημα στην γλωσσα,δεν ειναι τουλαχιστον κριμα να βαλουμε στο καθημερινο μας λεξιλογιο,το ok,bye-bye,hallo,coolαρω,chargαρω,αισθανομαι safe, και διαφορα αλλα greeklish,νομιζω ειναι τουλαχιστον κριμα, δεν λεω, ειναι προιον της παγκοσμιοποιησης κτλ αλλα οπως ελεγε και ο Πλατων "Η διαφθορα της γλωσσης προκαλει διασαλευσιν του λογικου"

Ανώνυμος είπε...

Μετά τον Τσουρούλλη τώρα άλλος ένας copy paste.να τον χαιρεσαι επαγρύπνηση!μήπως μας φακέλωσε και εμας η Κυπ μιχαλάκη?η προλαβε η επαγρυπνηση με τα δικα της μεσα?

Ανώνυμος είπε...

Για το θέμα ασχολήθηκε ενδελεχώς και ο Νίκος Σαραντάκος:
http://sarantakos.wordpress.com/2009/11/12/kisinger1/

Δε θα αντέξω στον πειρασμό όμως,να αναφέρω πως αυτό το παραμύθι δεν το ενστερνίζονται μόνο οι εθνικιστές. Το ενστερνίζονται και οι παντός καιρού αριστεροί αντιαμερικάνοι ;). Είχα προσωπική εμπειρία σε κάποια δική μου ανάρτηση όταν αυτό μας προέκυψε από βέρο αριστερό...

Ανώνυμος είπε...

Η δήλωση του Κίσσιγκερ είναι εφεύρημα των δεξιών εθνικιστών που προσπαθούν να αποσείσουν από πάνω τους την ευθύνη της καταστροφής της Κύπρου από το πραξικόπημα, και της μαύρης περιόδου από τη δικτατορία στην ελλάδα.
Θέλουν να μας πουν ότι δε φταίνε οι ίδιοι και η παράταξη τους αλλά ο Κίσσιγκερ.

Σολιάτης είπε...

Κύριε, 9/15/2013 11:06 μ.μ. Τι είναι η επαγρύπνηση;

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος 9/15/2013 6:14 μ.μ

Και να ήταν μόνο αυτό το ψέμα αγαπητέ μου;

Μιχάλης είπε...

@ ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ

Αγαπητέ μου,
«πάσχεις» κι εσύ από το κυπριακό σύνδρομο του «μαύρο-άσπρο», «ύψος-βάθος».
Αν αποδεικνύεται ότι η συγκεκριμένη δήλωση που του αποδίδεται είναι ψευδής, αυτό δεν σημαίνει ότι απαλλάσσεται από τις ευθύνες του για όσα έγιναν στην Κύπρο.
Άλλο το ένα άλλο το άλλο.

Από την άλλη, η γλώσσα είναι ζωντανή. Δεν είναι κάτι στατικό, δεν είναι κάτι νεκρό.
Κανένας λαός δεν μιλά σήμερα τη γλώσσα που μιλούσε στο παρελθόν. Το ίδιο και οι διάλεχτοι.
Τα κυπριακά του παππού και της γιαγιάς μου δεν είναι τα ίδια με τα κυπριακά του πατέρα και της μητέρας μου, ούτε με τα κυπριακά τα δικά μου, ούτε του γιου μου και της κόρης μου.

Αλλάζει η γλώσσα, δέχεται επιρροές, κάποια πράγματα εγκαταλείπονται, κάποια εισάγονται. Έτσι είναι.
Το βασικό είναι να παραμένει η βάση μιας γλώσσας.

Δεν είναι προϊόντα παγκοσμιοποίησης. Είναι μια εξέλιξη. Ούτε εμένα μ’ αρέσουν αυτά που καταγράφεις. Όμως επαναλαμβάνω, οι γλώσσες επηρεάζονται.
Η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο Λεόντιος Μαχαιράς δεν είναι η ίδια με του Βασίλη Μιχαηλίδη.
Ο δεύτερος έχει και τουρκικές λέξεις που δεν υπήρχαν επί Μαχαιρά.
Οι νεότεροι έχουν και λέξεις με αγγλικής προέλευσης κ.ο.κ.

Αν θεωρήσουμε ότι η γλώσσα είναι κάτι στατικό, τότε είναι νεκρή.

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος 9/15/2013 11:06 μ.μ

Καλά κρασιά!
Άποψη για το θέμα έχεις;

Μιχάλης είπε...

@ strovoliotis

Υπάρχουν αρκετές αναφορές για το θέμα αυτό στο διαδίκτυο.
Από εκεί πήρα κι εγώ τις πληροφορίες.

Δεν αμφισβητώ καθόλου ότι η δήθεν αναφορά Κίσινγκερ χρησιμοποιείται και από κάποιους αριστερούς.
Η ουσία είναι ότι αυτή η αναφορά είναι ένας μύθος.

Όμως είναι διαφορετικό να το ακούς από κάποιους μεμονωμένα και διαφορετικό από οργανωμένα σύνολα, όπως είναι οι εθνικιστές.


Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος 9/16/2013 12:54 π.μ

Ισχύει κι αυτό που αναφέρεις αλλά το χειρότερο είναι ότι τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα ισχύει η ατάκα του «Αρτεμάκη»: “Εγιώ εν τζαι…”.

Πάντα φταίνε οι άλλοι και ποτέ εμείς.
Εμείς πάντοτε υπήρξαμε τα θύματα και ποτέ θύτες.
Εμείς υπήρξαμε πάντοτε θύματα συνωμοσίας αλλά ποτέ δεν συνωμοτήσαμε.
Και πάει λέγοντας.

Είναι γι’ αυτό που σαν λαός δεν βρήκαμε και δεν θα βρούμε ποτέ τον δρόμο μας.

Ανώνυμος είπε...

Αυτό το δόγμα εφαρμόζεται για κάθε Λαό στα πλαίσια της καπιταλιστική παγκοσμιοποίησης.

Δεν είναι ξεχωριστός ο ελληνικός Λαός για να εφαρμόζεται μόνο για αυτόν.

Ο ελληνικός λαός (και όχι μόνο) πάσχει από κρίση ταυτότητας αποτέλεσμα της επι δεκαετιών πλύσης εγκεφάλου.

Ανώνυμος είπε...

https://www.youtube.com/watch?v=yK9vY4Er-Sk

Ανώνυμος είπε...

Ο ΚΙΣΣΙΝΓΚΕΡ ΕΧΕΙ ΕΠΑΛΗΘΕΥΤΕΙ..

Οπότε αφήστε τις μαλθακίες και
αντιληφτείτε πως δουλεύει ο
εχθρός.

ΠΡΑΞΕΙΣ = ΑΠΟΔΕΙΞΗ

όχι άιολες πηγές προφορικές.

Στην πράξη έχει αποδειχτεί.

Οπότε μόκο και αντε να δούμε τι θα κάνουμε.