Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Οι Άγγλοι γνώριζαν την ταυτότητα του "Διγενή". (Μέρος Γ’)



 Ο Ν. Ζαχαριάδης και η αποκάλυψη του ονόματος του Διγενή



Συνεχίζουμε την παράθεση γεγονότων αναφορικά με μια πτυχή της περιόδου της ΕΟΚΑ για την οποία υπάρχει σκόπιμη διαστρέβλωση.
Στην προηγούμενη έκδοση αποδείξαμε με στοιχεία που παραθέτει ο ίδιος ο Γρίβας ότι οι Άγγλοι γνώριζαν ότι ήταν στην Κύπρο και για ποιο σκοπό είχε έρθει.

Ο Ζαχαριάδης… καταδίδει!
Διάφοροι ιστορικοί και μελετητές επιμένουν ότι οι Άγγλοι έμαθαν για το ποιος κρυβόταν πίσω από το ψευδώνυμο Διγενής από μια ομιλία του Γ.Γ. του ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη από τον ραδιοσταθμό της Ελεύθερης Ελλάδας.

Γράφει συγκεκριμένα ο ίδιος ο Γρίβας:
 «Και το κακόν δε περιορίσθη μόνον εντός Κύπρου. Ο Αρχηγός του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος Ζαχαριάδης εις ραδιοφωνικήν ομιλίαν του, περί τα μέσα Απριλίου 1955, εκείθεν του παραπετάσματος, μετά το σύνηθες υβρεολόγιον κατά του κινήματος μας αποκαλύπτει διά πρώτην φοράν εις τους Άγγλους την ταυτότητα του Διγενή». (Γ. Γρίβα Διγενή «Απομνημονεύματα» σελ. 50.)

Στην ομιλία του ο Ζαχαριάδης είπε μεταξύ άλλων:
«Πρέπει να ξεσκεπάσουμε τους εθνοπροδότες, κάτω από όποια μάσκα κι αν παρουσιάζονται, κι έτσι να τους απομονώσουμε. Σήμερα πια που τα πασχαλιάτικα βαρελότα σκάσαν κι ο ψευτοδιγενής του Γρίβα ξεσκεπάστηκε, μπορούμε να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Πρόκειται λοιπόν για τα παρακάτω: Τον Οκτώβρη του 1954, αξιωματικός του στρατού της Αθήνας εμφανίστηκε στην Κύπρο, όπου είπε ότι θα αρχίση αντάρτικο και ότι αυτή τη δουλειά τη διευθύνει ο γνωστός αρχιχίτης Γρίβας».

Ο Σπύρος Παπαγεωργίου στο βιβλίο του «Κυπριακή Θύελλα» (σελ. 304) αναφέρει:
«Αυτή ήτο η άλλη μεγάλη προδοσία του Ζαχαριάδη εις βάρος του απελευθερωτικού αγώνα των Κυπρίων. Το πλήρες κείμενο του άρθρου του θα ανεδημοσιεύετο εις την κομμουνιστικήν επιθεώρησιν «Νέος Κόσμος» (τεύχος Μαΐου 1955). Το όργανον του ΑΚΕΛ «Νέος Δημοκράτης» παρέλαβεν από εκεί το άρθρον, αλλά παρέλειψεν τας επίμαχους παραγράφους της καταδόσεως του Διγενή!».

Αποδίδεται λοιπόν η σχετική αναφορά στον Ν. Ζαχαριάδη και στο ΑΚΕΛ αλλά ο Σπ. Παπαγεωργίου τονίζει ότι η αναδημοσίευση στην εφημερίδα του ΑΚΕΛ δεν περιείχε τη συγκεκριμένη αναφορά.

Η πραγματική δήλωση
Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι η δήλωση Ζαχαριάδη διαστρεβλώθηκε.

Κατέχουμε το επίσημο και πλήρες κείμενο της ομιλίας εκείνης.
Τιτλοφορείται «Ενάντια στους ιμπεριαλιστές και τους εθνοπροδότες κυπροκάπηλους. Λεύτερη Κύπρος στη λεύτερη Ελλάδα».
Το κείμενο έχει ημερομηνία 22 Απριλίου 1955. Όμως μεταδόθηκε ραδιοφωνικά στις 3 το μεσημέρι της Κυριακής 24ης Απριλίου 1955, στην εκπομπή που ακουγόταν στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Κομμάτια του δημοσιεύθηκαν στις 26 Απριλίου στην αθηναϊκή «Αυγή» της 26ης Απριλίου και στον κυπριακό «Νέο Δημοκράτη», στα φύλλα της 30ης Απριλίου και της Πρωτομαγιάς, και ακολούθησε το πλήρες κείμενο στο περιοδικό του ΚΚΕ «Νέος Κόσμος», στο τεύχος Μαΐου 1955.

Σημειώνει ο ιστορικός στο πανεπιστήμιο Κύπρου Πέτρος Παπαπολυβίου:
«Αποσπάσματα του άρθρου έχουν δημοσιευθεί πολλές φορές με πιο συνηθισμένη πηγή τον «Νέο Δημοκράτη». Αντίθετα, αρκετά τμήματα του πρωτότυπου είναι παντελώς άγνωστα.
Ο Ν. Ζαχαριάδης αποκάλυψε τα εξής για τον «Διγενή», τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη του αγώνα τη ΕΟΚΑ:
«(…) ο ψευτοδιγενής ΤΟΥ Γρίβα ξεσκεπάστηκε με την προσφορά πολεμικών βάσεων στους Άγγλους (…) Τον Οχτώβρη του 1954 αξιωματικός του στρατού της Αθήνας (…) είπε ότι στην Κύπρο θα αποβιβαστούν κομμάντος, θα μεταφερθούν όπλα, ότι θ’ αρχίσει αντάρτικο και ότι τη δουλειά αφτή τη διεφθύνει ο γνωστός αρχιχίτης και αντιστράτηγος του μοναρχοφασιστικού στρατού Γρίβας.
(…) Η «οργάνωση αφτή [η ΕΟΚΑ] επικεφαλής έχει ένα γνωστό ψεφτοπαλικαρά αξιωματικό Χίτη ΤΟΥ Γρίβα, που μετά τη Βάρκιζα δολοφονούσε πατριώτες και μπροστά στο ΔΣΕ τόκοβε λάσπη!» (Περιοδικό «Άποψη» τεύχος 1, Απρίλιος 2008, σελ. 25).

Στην «Αυγή» της 26-4-1955, η πρόταση «Η «οργάνωση» αφτή επικεφαλής έχει ένα γνωστό ψευτοπαλικαρά αξιωματικό χίτη του Γρίβα», μετατράπηκε σε: «[η] ΕΟΚΑ με επικεφαλής ένα ψευτοπαλικαρά, τον Γρίβα, τον ψευδοδιγενή».

Δεν αποκαλύφθηκε η ταυτότητα
Στα ίδια συμπεράσματα με τον Π. Παπαπολυβίου καταλήξαμε κι εμείς, έχοντας μπροστά μας το πλήρες κείμενο της ομιλίας.

Και συμφωνούμε με τον Π. Παπαπολυβίου στην αναφορά του ότι «Εάν δεχθούμε ότι το κείμενο που εκφωνήθηκε από την «Ελεύθερη Ελλάδα» δημοσιεύθηκε αυτούσιο στο «Νέο Κόσμο», οφείλουμε να υποδείξουμε ακριβολογώντας, ότι ο Ν. Ζαχαριάδης τον Απρίλιο 1955 δημοσιοποίησε μεν τη σύνδεση του Γ. Γρίβα με την ΕΟΚΑ, αλλά δεν «αποκάλυψε στους Άγγλους την ταυτότητα του Διγενή» πιθανότατα γιατί δεν την γνώριζε ούτε ο ίδιος».

Δύο διαφορετικά πρόσωπα
Διαβάζοντας με προσοχή τις αναφορές διαπιστώνουμε ότι ο Ζαχαριάδης κάνει αναφορά σε δύο πρόσωπα και όχι σε ένα, όπως υποβάλλουν διάφοροι.

1. Στην πρώτη των περιπτώσεων ο Ζαχαριάδης είπε:
«Σήμερα πια όταν τα «πασχαλιάτικα βαρελότα» σκάσαν, χωρίς όμως και να σπάσει μύτη και ο ψευτοδιγενής ΤΟΥ Γρίβα ξεσκεπάστηκε με την προσφορά πολεμικών βάσεων στους άγγλους».

Οι γνωρίζοντες απλά ελληνικά αντιλαμβάνονται ότι δεν γίνεται αναφορά στον ίδιο τον Γρίβα και ότι ως επικεφαλής αναφέρεται κάποιος αξιωματικός του Γρίβα.

2. Στη δεύτερη περίπτωση αναφέρεται στον «αρχιχίτη και αντιστράτηγο Γρίβα», που «διευθύνει τη δουλειά αφτή».
Γράφει συγκεκριμένα ο Ζαχαριάδης:
«Τον Οχτώβρη του 1954 αξιωματικός του στρατού της Αθήνας  εμφανίστηκε στην Κύπρο όπου έκανε το ξεκομμένο μέλος του ΚΚΕ, είπε ότι στην Κύπρο θ’ αποβιβαστούν κομάντος, θα μεταφερθούν όπλα, ότι θα αρχίσει αντάρτικο και ότι τη δουλειά αφτή τη διευθύνει ο γνωστός αρχιχίτης και αντιστράτηγος του μοναρχοφασιστικού στρατού Γρίβας».

Αναφέρεται σε αξιωματικό του στρατού που παρίστανε το ξεκομμένο μέλος του ΚΚΕ και το οποίο είπε ότι όσα θα γίνουν θα τα διευθύνει από την Ελλάδα ο Γρίβας.
Είναι λίγο παράδοξη αυτή η στάση του Γρίβα, δηλαδή να στείλει στην Κύπρο κάποιο μέλος του ΚΚΕ (έστω και πρώην) τη στιγμή που ο ίδιος είχε αποκλείσει από την οργάνωση τους κομμουνιστές.

3. Στην τρίτη περίπτωση αναφέρει:
«Η «οργάνωση» αφτή έχει επικεφαλής ένα γνωστό ψεφτοπαλικαρά αξιωματικό χίτη ΤΟΥ Γρίβα, που μετά τη Βάρκιζα δολοφονούσε πατριώτες και μπροστά στο ΔΣΕ τόκοβε λάσπη! Πρόκειται για τον ψεφτοδιγενή που οι άγγλοι τον «κυνηγάν» μα δεν τον πιάνουν…».

Ο ψευτοδιγενής, λοιπόν, δεν είναι ο Γρίβας αλλά ένας αξιωματικός του. Φαίνεται ότι ο Ζαχαριάδης γνώριζε και ποιος ήταν (αλλά δεν τον αποκαλύπτει), αφού αναφέρει ότι το έβαλε στα πόδια όταν βρέθηκε μπροστά στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας.

4. Η τέταρτη αναφορά έχει ως ακολούθως:
«Ιδιαίτερη προσοχή να συγκεντρώσουμε στη μαθητική νεολαία, όπου ο βαρελότος ψεφτοδιγενής κατάφερε να καταχτήσει κάποια επιρροή, να αποχτήσει κάποια αίγλη».

Ούτε κι εδώ δεν γίνεται αναφορά στον Γρίβα και είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται περί δύο ξεχωριστών προσώπων.

Κατά συνέπεια όλη η προσπάθεια που έγινε για να ενοχοποιηθεί μέσω του Ζαχαριάδη και το ΑΚΕΛ πέφτουν στο κενό.
Επειδή ο Ζαχαριάδης διασύνδεσε τον Γρίβα με την ΕΟΚΑ αλλά δεν τον καθόρισε ως τον επικεφαλής στην Κύπρο και δεύτερο διότι το ΑΚΕΛ μέσω του εκφραστικού του οργάνου απέφυγε να κάνει αναφορά στις σχετικές αναφορές του Ζαχαριάδη.

Αυτοαναιρέσεις
Όπως έχουμε αναφέρει και στο προηγούμενο σημείωμα, οι Άγγλοι δεν είχαν ανάγκη κανένα Ζαχαριάδη για να μάθουν ποιος ήταν ο στρατιωτικός αρχηγός της ΕΟΚΑ.
Το έμαθαν από μόνοι τους μέσω των δικών τους μυστικών υπηρεσιών, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο Γρίβας και σύμφωνα και με τη μαρτυρία του αστυνομικού Παύλου Στόκκου.

Θα προσθέσουμε ακόμα ένα στοιχείο και πάλι από τον Σπ. Παπαγεωργίου.
Ενώ γράφει λανθασμένα ότι οι Άγγλοι αγνοούσαν ποιος ήταν ο αρχηγός της ΕΟΚΑ και ότι το πληροφορήθηκαν για πρώτη φορά από τον Νίκο Ζαχαριάδη, ουσιαστικά αναιρεί τον ίδιο τον εαυτό του.
Γράφει μεταξύ άλλων στην Κυπριακή Θύελλα» ότι η προετοιμασία του αγώνα συνεχιζόταν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα:
 «Όλα αυτά, βεβαίως, εγίνοντο «κάτω από τη μύτη των Άγγλων», οι οποίοι όμως ήρχισαν να έχουν τας πρώτας ενδείξεις περί του ότι προπαρασκευάζετο κάποια δυναμική ενέργεια εναντίον των (…).  (Σπύρου Παπαγεωργίου «Κυπριακή Θύελλα», εκδόσεις Κ. Επιφανίου, , Λευκωσία 1977, σελ. 100 – 102.).

Εφόσον οι Άγγλοι είχαν ενδείξεις για τον Γρίβα από το φθινόπωρο του 54, είναι αστείο να ισχυριστεί κάποιος πως έμαθαν για πρώτη φορά από το Ζαχαριάδη. Προβλήθηκε ο ισχυρισμός ότι είχαν απλώς πληροφορίες οι οποίες επιβεβαιώθηκαν με την ομιλία του αρχηγού του ΚΚΕ. Πραγματικά έτσι ήταν;
Σίγουρα όχι διότι όπως αναφέρθηκε ο Γρίβας γράφει κατά πολύ συγκεκριμένο τρόπο ότι οι Άγγλοι γνώριζαν από το φθινόπωρο του 1954 και είχαν εγκαταστήσει τμήματα των μυστικών υπηρεσιών στη γενέτειρα του.

Προσθέτουμε ακόμα ένα στοιχείο:
Η «αποκάλυψη» Ζαχαριάδη δεν περιελήφθη αμέσως στις κατηγορίες εναντίον της Αριστεράς. Προστέθηκε αργότερα.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο Γρίβας, στο Ημερολόγιο του (που το έγραφε την ώρα που γίνονταν τα γεγονότα), δεν καταγράφει τίποτε περί Ζαχαριάδη. Αντίθετα το περιλαμβάνει στα Απομνημονεύματα του που εκδόθηκαν το 1961.

Αίνιγμα ποιος είναι ο Διγενής!!!
Επίσης παράδοξο είναι το γεγονός ότι ενώ έως και δύο μήνες πριν την έναρξη του Αγώνα καταγράφει επανειλημμένα ότι οι Άγγλοι γνωρίζουν πολλά για τον ίδιο και το τι προετοιμάζει και ενώ μεσολαβεί το διάγγελμα του Γ.Γ. του ΚΚΕ στα τέλη Απριλίου, ο ίδιος ο Γρίβας καυχάται στο Ημερολόγιο του (δύο μήνες μετά την έναρξη της δράσης):
2 Ιουνίου 1955: «Αι αρχαί δεν φαίνεται να αντελήφθησαν ακόμα την ενταύθα παρουσίαν μου και αναζητούν τις είναι ο Διγενής».

Την ίδια περίοδο ο Μακάριος δήλωνε ότι «Το όνομα «Διγενής» είναι αίνιγμα για τους Άγγλους και συγχρόνως θρύλος».

Πώς γίνεται να αποκάλυψε το όνομα του Διγενή ο Ζαχαριάδης μέσα στον Απρίλιο, να το έμαθαν οι Άγγλοι αλλά Γρίβας και Μακάριος να καυχώνται δύο μήνες μετά ότι το όνομα εξακολουθεί να αποτελεί αίνιγμα;

4 σχόλια:

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ είπε...

Η ουσια ειναι οτι ειπε οτι πρεπει να ξεσκεπασει τους εθνοπροδοτες και οτι κατεδωσε οτι ο Γριβας θα διευθυνει.
Απλα εκανε οτι μπορουσε.

Μιχάλης είπε...

Μπορείς να το ερμηνεύσεις όπως θέλεις.
Λάβε όμως υπόψη (μιλώ για τους χαρακτηρισμούς) και το κλίμα που επικρατούσε ανάμεσα στους Έλληνες εκείνη την περίοδο.

Μιχάλης είπε...

Και βεβίαως ξεχνάς φίλε το ότι οι Άγγλοι δεν είχαν την ανάγκη του Ζαχαριάδη για να μάθουν ποιος ήταν ο αρχηγός.
Είχαν σαφέστατες πληροφορίες, όπως ο ίδιος ο Γρίβας καταγράφει.

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ είπε...

Δεν ειναι ντροπη να παραδεχτουμε οτι εκανε οτι μπορουσε σε αντιθετη περιπτωση μενουμε εκτεθημενοι.

Αν οι Εγγλεζοι δεν ηξεραν εμαθαν αν ηξεραν απλα το επιβεβαιωσαν .

Δεν παυει ο κουμμουνιστης γ.γ να εγινε συμμαχος των Εγγλεζων ειτε με τη θεληση η αθελα του και δεν ηταν η πρωτη φορα τρομοκρατες τρακατρουκες βαρελωτους και οτι θα εκαναν κακο στην Κυπρο οι Αγγλοι και οι κουμμουνιστες συμφωνουσαν.
Ακομη ωλς σημερα.