Σάββατο 18 Ιουλίου 2009

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ και δύο βίντεο

Η εβδομάδα των παθών κορυφώνεται με την επέτειο της τουρκικής εισβολής του 1974.

Δεν είναι σχήμα λόγου το ότι πραξικόπημα και εισβολή είναι οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος. Είναι (και όχι ήταν) ένα δίδυμο έγκλημα που στόχο είχε να μοιράσει την Κύπρο στα δύο προς εξυπηρέτηση τω γεωπολιτικών συμφερόντων του ΝΑΤΟ της τότε εποχής.




Δεν είναι τυχαίο ότι το κυπριακό απασχόλησε και το ΝΑΤΟ. Δεν είναι τυχαίο που απασχόλησε και τις ΗΠΑ. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι σε όλη την περίοδο της μεγάλης συνωμοσίας (από το 1960 μέχρι το 1974) είχαν εμπλακεί οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Ελλάδας, της Τουρκίας, του Ισραήλ κ.ο.κ.

Στην εξυπηρέτηση των όποιων συμφερόντων οι ανθρώπινες ψυχές δεν μετρούσαν. Θεωρούνταν… παράπλευρες απώλειες.

Η τουρκική εισβολή εκδηλώθηκε με μεγάλη αγριότητα. Οι εισβολείς διέπραξαν σωρεία εγκλημάτων ξεκινώντας από τις εν ψυχρώ δολοφονίες, τους βιασμούς, τους αγνοούμενους και καταλήγοντας στους μαζικούς εκτοπισμούς.

Η Κύπρος ζούσε σε πρωτόγνωρες συνθήκες. Ποτέ στην ιστορία του δεν βρέθηκε μπροστά σε τόσο μεγάλης έκτασης καταστροφή.

Εκείνες τις ημέρες διαδραματίστηκαν μια σειρά από γεγονότα που σφράγισαν την κυπριακή ιστορία.

Ο βίαιος διαχωρισμός ε/κυπρίων και τ/κυπρίων και η ανταλλαγή πληθυσμών αποτέλεσμα κατά τη γνώμη μου την αποτύπωση των τουρκικών προθέσεων.

Έλεγχος απευθείας από την Τουρκία της μισής Κύπρου. Έλεγχος μιας περιοχής που πλέον θα ήταν αμιγώς τουρκική.

Συντελέστηκε το έγκλημα του εποικισμού που σιγά σιγά και με το πέρασμα του χρόνου, μαζί με όλα τα άλλα, δημιούργησαν και εξακολουθούν να δημιουργούν νέα δεδομένα με ορατές (για όσους θέλουν να τις βλέπουν) τις συνέπειες για το μέλλον.

Μετά την εισβολή η Τουρκία με δηλώσεις αξιωματούχων της διακήρυττε ότι το κυπριακό λύθηκε με την «Ειρηνευτική Επιχείρηση» του 1974.

Πέρασαν τρεις δεκαετίες χωρίς καμιά ουσιαστική αλλαγή στο status guo.

Στις 12 Φεβρουαρίου 1977 γίνεται η πρώτη προσπάθεια εξεύρεσης συγκεκριμένης λύσης στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και υπογράφεται (στην παρουσία του Γ.Γ. του ΟΗΕ Κουρτ Βάλτχάιμ) η γνωστή συμφωνία Μακαρίου Ντενκτάς η οποία προνοούσε:

1. Επιζητούμε μια ανεξάρτητη, αδέσμευτη δικοινοτική ομόσπονδη Δημοκρατία.

2. Το έδαφος υπό τη διοίκηση της κάθε κοινότητας πρέπει να συζητηθεί υπό το φως της οικονομικής βιωσιμότητας ή παραγωγικότητας και της ιδιοκτησίας γης.

3. Θέματα αρχών όπως η ελευθερία διακίνησης, ελευθερία εγκατάστασης, το δικαίωμα περιουσίας και άλλα εξειδικευμένα ζητήματα, είναι ανοικτά για συζήτηση, λαμβάνοντας υπόψη τη θεμελιώδη βάση ενός δικοινοτικού ομοσπονδιακού συστήματος και ορισμένες πρακτικές δυσκολίες, οι οποίες μπορεί να προκύψουν για την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

4. Οι εξουσίες και αρμοδιότητες της κεντρικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα είναι τέτοιες, ώστε να διασφαλίζουν την ενότητα της χώρας λαμβανομένου υπόψη και του δικοινοτικού χαρακτήρα του κράτους.

Λίγους μήνες μετά ο Μακάριος πεθαίνει αλλά η συμφωνία του γίνεται πυξίδα για τα επόμενα χρόνια.

Έτσι στις 19 Μαΐου 1979 υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Δρα Βάλτχαϊμ έχουμε τη δεύτερη συμφωνία αυτή τη φορά μεταξύ Κυπριανού Ντενκτάς:

1. Συμφωνήθηκε η επανάληψη των διακοινοτικών συνομιλιών στις 15 Ιουνίου 1979.

2. Η βάση των συνομιλιών θα είναι οι κατευθυντήριες γραμμές Μακαρίου-Ντενκτάς της 12ης Φεβρουαρίου 1977 και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών που είναι σχετικά με το κυπριακό πρόβλημα.

3. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των πολιτών της Δημοκρατίας.

4. Οι συνομιλίες θα καλύψουν όλες τις εδαφικές και συνταγματικές πτυχές.

5. Προτεραιότητα θα δοθεί στην επίτευξη συμφωνίας για την επανεγκατάσταση στα Βαρώσια υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών ταυτόχρονα με την έναρξη της μελέτης από τους συνομιλητές των συνταγματικών και εδαφικών πτυχών μιας συνολικής διευθέτησης.

Μόλις επιτευχθεί συμφωνία για τα Βαρώσια θα εφαρμοστεί, χωρίς να αναμένεται η έκβαση των συζητήσεων για άλλες πτυχές του κυπριακού προβλήματος.

6. Συμφωνήθηκε η αποχή από οποιαδήποτε ενέργεια, η οποία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την έκβαση των συνομιλιών, και ειδική έμφαση θα δοθεί σε αρχικά πρακτικά μέτρα και από τις δύο πλευρές για την προώθηση καλής θέλησης, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και την επάνοδο σε ομαλές συνθήκες.

7. Η αποστρατικοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας αντιμετωπίζεται, και θέματα σχετικά με αυτή θα συζητηθούν.

8. Η ανεξαρτησία, κυριαρχία, εδαφική ακεραιότητα και το αδέσμευτο της Δημοκρατίας θα πρέπει να τυγχάνουν επαρκών εγγυήσεων έναντι της ένωσης, ολικώς ή μερικώς, με οποιαδήποτε άλλη χώρα και έναντι οποιασδήποτε μορφής διχοτόμησης ή απόσχισης.

9. Οι διακοινοτικές συνομιλίες θα διεξαχθούν με συνεχή τρόπο, αποφεύγοντας οποιαδήποτε καθυστέρηση.

10. Οι διακοινοτικές συνομιλίες θα διεξαχθούν στη Λευκωσία.

Ούτε αυτή η συμφωνία τέθηκε ποτέ σε εφαρμογή.
Ακολούθησε μια μακρά περίοδος διαβουλεύσεων με την κατάθεση διάφορων προτάσεων και ιδεών οι οποίες απορρίπτονταν από τις δύο πλευρές.

Είναι ωστόσο γεγονός ότι τότε, όπως και σήμερα, αρκετές από τις πρωτοβουλίες χάθηκαν μέσα στο παιχνίδι των πολιτικών μας οι οποίοι προσπαθούσαν να αποδείξουν ποιος είναι πιο πατριώτης από τον άλλο.

Μια σειρά λαθών και παραλείψεων εν μέσω απόρριψης των Ιδεών Γκάλι, ενεργών Ηφαιστείων, S300 φτάσαμε στο γνωστό σχέδιο Ανάν.

Θα προσπεράσω αυτή την περίοδο. Το τι έγινε και πως, είναι γνωστά.

Η αδράνεια και η αδυναμία διαχείρισης του Όχι στριμώχνει την ε/κυπριακή πλευρά στη γωνιά.

Σε μια προσπάθεια αναζωπύρωσης των προσπαθειών (κάποιοι μιλούν και για προσπάθεια να δημιουργηθούν απλώς εντυπώσεις) φτάνουμε στη συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006 μεταξύ Παπαδόπουλου – Ταλάτ.

1. Δέσμευση για την επανένωση της Κύπρου με βάση μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

2. Αναγνώριση του γεγονότος ότι το στάτους κβο είναι απαράδεκτο και η παράτασή του θα είχε αρνητικές επιπτώσεις για τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους.

3. Δέσμευση στη θέση ότι μια συνολική διευθέτηση είναι επιθυμητή, καθώς και εφικτή, και δεν θα πρέπει να καθυστερήσει περαιτέρω.

4. Συμφωνία για άμεση έναρξη διαδικασίας, η οποία θα διαλαμβάνει δικοινοτική συζήτηση θεμάτων που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή του λαού και, ταυτόχρονα, εκείνων που αφορούν ουσιαστικά θέματα, και τα δύο εκ των οποίων θα συμβάλουν σε μια συνολική διευθέτηση.

5. Δέσμευση να διασφαλιστεί ότι θα επικρατήσει “κατάλληλη ατμόσφαιρα” για να είναι η διαδικασία αυτή επιτυχής. Συναφώς, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης είναι ουσιαστικά, τόσο για βελτίωση της ατμόσφαιρας όσο και για βελτίωση της ζωής όλων των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων. Επίσης, σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να τεθεί τέρμα στο ούτω καλούμενο 'παιχνίδι επίρριψης ευθυνών'.

Απόφαση των δύο ηγετών

Οι Τεχνικές Επιτροπές για θέματα που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή του λαού θα αρχίσουν το έργο τους μέχρι το τέλος Ιουλίου, νοουμένου ότι, κατά τον ίδιο χρόνο, οι δύο ηγέτες θα έχουν, επίσης, ανταλλάξει κατάλογο θεμάτων ουσίας και νοουμένου ότι τo περιεχόμενό του θα εξεταστεί από δικοινοτικές ομάδες εργασίας αποτελούμενες από εμπειρογνώμονες και θα οριστικοποιηθούν από τους ηγέτες.

Οι δύο ηγέτες θα συναντώνται περαιτέρω, από καιρού εις καιρό, όποτε κρίνεται χρήσιμο, για να δίνουν καθοδήγηση στις δικοινοτικές ομάδες εργασίας αποτελούμενες από εμπειρογνώμονες για να αξιολογούν την εργασία των Τεχνικών Επιτροπών

Πέρασε και αυτή η συμφωνία χωρίς να υλοποιηθεί ποτέ.
Τα πράγματα αλλάζουν με την εκλογή Χριστόφια στην προεδρία της Δημοκρατίας.

Παρά τα όσα λέγονται, υλοποιεί την συμφωνία της 8ης Ιουλίου.
Στην πρώτη συνάντηση της 21ης Μαρτίου 2008 υλοποιείται η πρόνοια για τη σύσταση ομάδων εργασίας και τεχνικών επιτροπών.

Στην επόμενη συνάντηση της 23ης Μαΐου:

''Επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται σε σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αυτός ο συνεταιρισμός θα έχει μία Ομόσπονδη Κυβέρνηση με μία διεθνή προσωπικότητα, καθώς και μια Τουρκοκυπριακή Συνιστώσα Πολιτεία και μία Ελληνοκυπριακή Συνιστώσα Πολιτεία, ίσου καθεστώτος.

Οι δύο ηγέτες έδωσαν εντολές στους Εκπροσώπους τους να εξετάσουν, εντός 15 ημερών, τα αποτελέσματα των τεχνικών επιτροπών.

Οι Εκπρόσωποι θα μελετήσουν πολιτικά και στρατιωτικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Θα προωθήσουν το άνοιγμα του οδοφράγματος του Λιμνίτη Γεσιλιρμάκ και άλλων σημείων διέλευσης.


Στα δύο βίντεο που ακολουθούν ο Δημήτρης Χριστόφιας ξεκαθαρίζει τι πραγματικά επιδιώκει.
Εξηγά τη διαφορά μεταξύ Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και Συνομοσπονδίας, ενώ σαφέστατη είναι και η θέση του στο θέμα των εγγυήσεων. Ξεκαθαρίζει ακόμα τι σημαίνει πολιτική ισότητα, κάτι που ελαφρά τη καρδία κάποιοι διαστρεβλώνουν.









Αυτά, αποτελούν απάντηση σε όσα συκοφαντικά λέγονται κατά καιρούς από διάφορους εναντίον του.
Πιστεύω ότι μετά από αυτό, ο καθένας θα πρέπει να κρίνει τον πρόεδρο με βάση τα όσα διακηρύττει και όχι με βάση το τι φαντάζεται ο οποιοσδήποτε.


Στην επόμενη ανάρτηση θα παρουσιαστεί μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία.
Μην την χάσετε...

42 σχόλια:

kyriakos είπε...

...χαλια η ποιότητα του βίντεο Μιχάλη...
και η ομιλία του προέδρου δεν μου πολυάρεσε.. ξεκίνησε να μας αναλύσει τι είναι ΟΜΟΣΠΟΝΔΊΑ και τι Συνομοσπονδία ... στο τέλος έλεγε απλά το πως ερμηνεύουμε εμείς την Ομοσπονδία (federation) και την Συνομοσπονδία (Confederation) ..

Συνομοσπονδία όμως είναι και η ΕΕ.
Σημασία έχουν οι επιμέρους πτυχές..

Εξ ορισμού, η διαφορά μεταξύ μιας συνομοσπονδίας και της ομοσπονδίας είναι ότι η συμμετοχή σε μια συνομοσπονδία είναι εθελοντική, ενώ η συμμετοχή σε μια ομοσπονδία δεν είναι.

Ζητούν την εθελοντική συμμετοχή οι Τούρκοι;
Στο Αννάν δεν υπήρχε τέτοιο πράγμα εκεί μιλούσαμε για ένα αδιαίρετο κράτος που κανείς δεν είχε δικαίωμα να αποχωρήσει

Επιπλέον η συνομοσπονδία είναι πιθανό να διαθέτει και αυτές τις διαφορές απο την ομοσπονδία :

(1) Το κοινό κράτος δεν έχει πραγματικές ή άμεσες αρμοδιότητες.


(2) Οι καθημερινές αποφάσεις δεν λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία, αλλά με ειδική πλειοψηφία ή ακόμη και με την συναίνεση ή ομοφωνία (βέτο για κάθε μέλος).


(3) Για την εξέλιξη του συντάγματος, η οποία συνήθως επιτυγχάνεται με μια συνθήκη, απαιτείται ομοφωνία.


Αλλά όλα αυτά δεν σημαίνουν τίποτε στη πράξη καθώς στο όνομα μια λύση μπορεί να είναι συνομοσπονδία αλλά συνταγματικά να είναι ομοσπονδία.

Και το πιο σημαντικό απο όλα που έπρεπε να τονίσει είναι ότι πρέπει και ειναι προτιμότερο να οδηγηθούμε σε μια (οποιαδήποτε) απο κοινού συμφωνία παρά σε μια (οποιαδήποτε ) de-facto κατάσταση.

Διότι η πρώτη είναι ελεγχόμενη καταστροφή ενώ ή άλλη ανεξέλεγκτη.

Αυτά έπρεπε να πει ο πρόεδρος..

kyriakos είπε...

Το Αννάν ήταν ομοσπονδία με επιμέρους στοιχεία συνομοσπονδίας τα οποία δυστυχώς μας τα επέβαλε ο ΟΗΕ με τα ψηφίσματα του.
Στην ευρωπαϊκή ένωση όμως αυτά σε βάθος χρόνου θα εκλείψουν και αυτό πρέπει να καταλάβει ο κόσμος. Εκεί πρέπει να εστιάσουμε. ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ όχι στο φοβικό παρών.

Οι απαράδεκτες πτυχές του Αννάν (περιορισμός εγκατάστασης με χρονοδιαγράμματα κτλ) δεν έχουν να κάμουν ούτε με την ομοσπονδία ούτε με την συνομοσπονδία ούτε με τίποτε..

Εχουν να κάμουν απλά με απαράδεκτές πτυχές της οποιασδήποτε λύσης. Οπως και οι εγγυήσεις.

Αν δεν τα λέμε αυτά δίνουμε δικαίωμα σε αυτούς που δεν θέλουν λύση να δαιμονοποιούν την ΔΔΟ κτλ.

Αν η λύση που θα πετύχουμε είναι ομοσπονδία μέσα στην Ευρωπαική Ενωση θα ευθυγραμμιστεί πλήρως με τις επιδιώξεις μας στα επόμενα χρόνια. Αλλά ακόμα και λύση χωριστών κρατών μέσα στην ΕΕ θα εναρμονιστεί.
Οι επιμέρους πτυχές δεν έχουν να κάμουν σε τίποτα με το σύνταγμα ή το είδος της λύσης.
Σημασία έχει το να επέλθει συμφωνία.
Αν η παρούσα κατάσταση παραμείνει τότε είναι που πάμε για άλλα.

και εξηγώ:

Πχ Η ελβετία που ξεκίνησε ως συμφωνία χαλαρής συνομοσπονδίας το 1848 μετασχηματίστηκε σε ενιαίο κράτος.
Στο όνομα παρέμεινε συνομοσπονδία αλλά στη πράξη είναι ομοσπονδία.

Η Αμερική από το 1781–1789 υπήρξε συμφωνημένη συνομοσπονδία.

Η Γερμανία απο το 1815–1866
Η Ισπανία 1872-1876

Ολες αυτές οι χώρες ξεκίνησαν με συμφωνημένη συνομοσπονδία και κατέληξαν σε ενιαίο κράτος κάτω απο καμία προυπόθεση.

Αρα εμείς που ξεκινούμε με ομοσπονδία και μάλιστα μέσα στην ομπρέλα της ΕΕ είναι χαζό να μιλάμε για ''διχοτομική ΔΔΟ'' Σκέττη παλαβομάρα. Διχοτόμηση θα επέλθει όταν η παρούσα κατάσταση (δύο de-facto κρατών) μετεξελιχθεί σε μια de-facto συνομοσπονδία που θα οδηγήσει μετά σε δύο κράτη με στρατούς ανεξέλεγκτους εποίκους κτλ.

Και εδώ θέλω να κάμω μια ιδιαίτερη αναφορά από ιστορικά παραδείγματα χωρών που οδηγήθηκαν σε de-facto συνομοσπονδία (όπως θα οδηγηθούμε και εμείς με άλυτο το κυπριακό) και το που κατέληξαν.

Παρατηρούμε ότι πάντα τα κράτη αυτά οδηγήθηκαν σε δύο χωριστά κράτη.

Ηνωμένη Αραβική Δημοκρατία (συνομοσπονδία de-facto 1958-1961, διαλύθηκε και έγινε Αίγυπτος Συρία.

Η Αραβική Ομοσπονδία (συνομοσπονδία εκ των πραγμάτων) διαλύθηκε το 1958, σε Ιράκ + Ιορδανία)

Μέλη της Αφρικανικής Ένωσης (1961-1963, Μάλι + Γκάνα + Γουινέα)


Αραβική Ισλαμική Δημοκρατία (de-facto συνομοσπονδία) 1974, η Λιβύη + Τυνησία)


Senegambia (1982-1989, Σενεγάλη + Γκάμπια)


Σερβία και Μαυροβούνιο (2003-2006)


H δική μου άποψη είναι ότι σήμερα έχουμε οδηγηθεί σε ένα de-facto είδος Συνομοσπονδίας χωρίς κεντρική κυβέρνηση. οι de facto καταστάσεις ιστορικά ποτέ δεν οδήγησαν σε ενιαίο κράτος παρά μονάχα σε δύο χωριστά.

Απο την άλλη οι απο κοινού συμφωνίες έστω και χαλαρές αρχικά Ομοσπονδίες -συνομοσπονδίες και τα λοιπά οδήγησαν κατα 90% σε κοινό βιώσιμο λειτουργικό κράτος.

kyriakos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Έμαθες και συ καλά τα κόλπα του CW βλέπω! Αναγγέλλεις μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Ελπίζω και υποθέτω πως θα ανταποκρίνεται στην περιγραφή που δίνεις!

Γράφεις:

«Δεν είναι σχήμα λόγου το ότι πραξικόπημα και εισβολή είναι οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος. Είναι (και όχι ήταν) ένα δίδυμο έγκλημα που στόχο είχε να μοιράσει την Κύπρο στα δύο προς εξυπηρέτηση των γεωπολιτικών συμφερόντων του ΝΑΤΟ της τότε εποχής.»

Χμμμ. Ναι, τα δυο γεγονότα είναι αντικειμενικά δυο όψεις του ιδίου νομίσματος, αφού με την εφαρμογή του πρώτου μέρους ήταν απόλυτα σίγουρο πως θα ακλουθούσε το δεύτερο. Αντιστρόφως το δεύτερο γεγονός δύσκολα θα συνέβαινε αν δεν γινόταν το πρώτο.

Η ιδεολογική προέκταση που δίνεις όμως, η εξυπηρέτηση δηλαδή των συμφερόντων που είχε τότε το ΝΑΤΟ μου προκαλεί απορίες. Και στα δικά σου αφιερώματα, αλλά και σε διάφορες άλλες πηγές φαίνεται πως η επιμονή στο πραξικόπημα ήταν αποκλειστικό χαρακτηριστικό της σκληροπυρηνικής ομάδας της χούντας, λόγω εξτρεμισμού και λόγω βλακείας, κάτι που δεν συμμερίζονταν οι άλλοι παίκτες – ούτε και οι αμερικάνοι. Και ακριβώς επειδή η ιδέα ήταν τόσο εξωφρενική, ούτε ο Μακάριος την πίστεψε, με τις γνωστές τραγικές συνέπειες.

Μιχάλης είπε...

@ kyriakos

Όντως η ποιότητα του βίντεο δεν είναι καλή, η τεχνολογία δεν βοήθησε, αλλά ας είναι κι έτσι, παρά τίποτε!

Στην ομιλία του ο πρόεδρος ξεκαθάρισε – πιστεύω – πως εννοεί η πλευρά μας την ομοσπονδία και τη συνομοσπονδία.
Χρησιμοποίησα και χρησιμοποιώ τη λέξη ξεκαθάρισε ως προς το τι του προσάπτουν δίαφοροι.

Τα όσα περιγράφεις αναμένουμε να τα δούμε στο τελικό σχέδιο.
Κάποιες ενδείξεις για τις τουρκικές προθέσεις (που πιστεύω ότι θα αλλάξουν στο τέλος αν θα πάμε για λύση), είναι ορατές.
Όταν μιλούν για δύο ιδρυτικά κράτη, τότε έχουμε ένωση κρατών και όχι περιφερειών ή γεωγραφικών περιοχών.
Και αυτό είναι ένα δείγμα συνομοσπονδίας.

Το πόσες και ποιες αρμοδιότητες θα έχει το ομόσπονδο κράτος ή οι πολιτείες είναι κάτι που επίσης θα διαφανεί στο τέλος των συνομιλιών.

Συμφωνώ ότι τα θέματα εγκατάστασης κλπ δεν έχουν να κάνουν ούτε με την ομοσπονδία ούτε με την συνομοσπονδία. Αυτό είναι ξεκάθαρο.

Ωστόσο θα πρέπει να προσέξουμε το θέμα αλλαγών μέσα στην Ε.Ε.
Αν η όποια λύση καταστεί πρωτογενές δίκαιο με την σύμφωνη γνώμη της Ε.Ε. τότε δεν θα μπορέσει τίποτε να διαφοροποιηθεί.
Τα παραδείγματα που αναφέρεις είναι δείχνουν κάποια πράγματα αλλά δεν αποτελούν θέσφατο.

Τα παραδείγματα με τις αραβικές χώρες έχουν άλλη ιδιαιτερότητα. Χωρίστηκαν σε κράτη αλλά αποτελούνταν από ανθρώπους της ίδιας εθνότητας.
Σε μας δεν συμβαίνει το ίδιο.

Μιχάλης είπε...

@ strovoliotis

Εξαρτάται τι αναμένει ο καθένας από αυτή την ενδιαφέρουσα ιστορία.
Προσωπικά πιστεύω ότι θα είναι ενδιαφέρουσα και μπορεί να ανοίξει ποικίλες συζητήσεις.

Όσον αφορά το δίδυμο έγκλημα, πιστεύω ότι δεν είναι λανθασμένα τα όσα αναφέρω.
Υπάρχουν δεκάδες αναφορές για την ανάμιξη του ΝΑΤΟ (σύνοδος Λισσαβόνας) αλλά και του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών και ειδικά της CIA στην όλη υπόθεση, όπως στοιχειοθετείται από τα αρχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας κατά καιρούς.

Αυτό δεν αναιρεί το ότι πραξικόπημα επιδίωκε και μια ομάδα ντόπιων και ελλαδιτών φανατικών.
Εκτελεστές θα ήταν Έλληνες, και αυτό είναι που δεν πίστευε ο Μακάριος. Δεν πίστευε ότι θα βρίσκονταν Έλληνες να κάνουν κάτι τέτοιο.

Αντιπολιτευόμενος είπε...

Κυριάκο, ξέρω με πόσο κριτικό φακό βλέπεις συνήθως τα πράγματα και αυτό είναι κάτι που εκτιμώ ιδιαίτερα σε σένα. Ωστόσο θάθελα να παρατηρήσω μονάχα πως η αναφορά σου περί στόχου του ΝΑΤΟ να μοιράσει την Κύπρο στα δύο δεν είναι πλήρως ακριβής. Η διχοτόμηση της Κύπρου θεωρήθηκε από το ΝΑΤΟ ως μέσο για διατήρηση της συνοχής του στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε μια άλλη περίπτωση νομίζω είχαμε αναφερθεί στο θέμα, και νομίζω πως και οι δύο συμφωνούμε πως θάπρεπε οι ευθύνες -στο εσωτερικό μέτωπο- για το 1974 δεν πρέπει να αποδίδονται αποκλειστικά στην ΕΟΚΑ Β αλλά και στον Μακάριο, που με την διαστακτικότητά του, την αναβλητικό τητά του ή την απροθυμία του να προχωρήσει σε λύση του Κυπριακού με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους (είτε επιστροφή στη Ζυρίχη είτε με πλήρη αποδοχή των 13 σημείων του έναντι ανταλλαγμάτων στην τοπική αυτοδιοίκηση)ενίσχυσαν την αποφαστιστικότητα των ΗΠΑ να δώσουν τελικά το πράσινο φως για το πραξικόπημα.

Τώρα, σε σχέση με τις φραστικές διαβεβαιώσεις του Χριστόφια δεν έχω τίποτα άλλο να παρατηρήσω. Ωστόσο θάθελα να τον έβλεπα να προσπαθεί να καλλιεργήσει επιτέλους εκείνο το κλίμα ευφορίας που χρειάζεται η λύση. Δυστυχώς, στην πράξη πολλές τακτικές που εφαρμόζει θυμίζουν τις φοβίες του Παπαδόπουλου...

Ανώνυμος είπε...

Μιχάλη, η αναφορά μου στην «ενδιαφέρουσα ιστορία» ήταν απλώς χιουμοριστική!

"Όσον αφορά το δίδυμο έγκλημα, πιστεύω ότι δεν είναι λανθασμένα τα όσα αναφέρω."

Ναι αλλά τις προάλλες έλεγες πως οι αμερικάνοι είχαν περίπου αυτομολήσει όταν ο Ιωαννίδης έπαιζε πελλόν και δεν έβγαινε στο τηλέφωνο να μιλήσει με τον Τάσκα, λίγες μέρες πριν το πραξικόπημα.
Δεν γίνεται να είναι σωστά και τα δυο.
Θα αναφέρω ξανά όμως: από τη στιγμή που έγινε το πραξικόπημα, ήταν καθαρό με ποιο θα επέλεγαν να πάνε το ΝΑΤΟ και οι αμερικάνοι...

Ανώνυμος είπε...

Μιχάλη μέρα που είναι ας αφήσουμε την Ευέλικτη Πολιτική Χριστόφια.Αυτό όμως που θέλω να σου πω καθαρά, είναι οτι δεν φοβάμαι να αντιπαραθέσω τις θέσεις μου έναντι των δικών σου θέσεων.Σέβομαι το χώρο σου και την προσπάθεια σου.Επέτρεψε μου μια επισήμανση η πολιτική δεν φτιάχνεται μόνο με ρεαλισμό, ούτε με ιδεαλισμό.Επέτρεψε μου να σου πω οτι δεν πιστευω σε σκοτεινά κέντρα πιστευω σε συμμαχίες που προωθούν κοινά συμφέροντα.Επέτρεψε μου να σου πω ότι δεν πιστευω ότι υπάρχουν Ελληνες προδότες υπάρχουν Ελληνες εξάρτωμενοι απο Ξένα Κέντρα και Δέσμιοι της Ιδεολογίας τους και αυτό ισχύει για κάθε πολιτικό χώρο. Για το τέλος οφείλω να σου πω οτι το ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ ΑΝΑΝ είναι το μόνο σχέδιο που αποδέχθηκαν οι Τούρκοι αυτό λέει ΠΟΛΛΑ.Τελος οι πράξεις των ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΝΔΡΩΝ μετράνε όχι τα λόγια.Οποτε αναμένομεν.

Σωτήρης Σωτηρίου είπε...

Κατ'αρχάς επαρατήρησα ότι κάποιο σχόλιο εδιαγράφηκε, κάτι το οποίο δεν επερίμενα από εσένα "δημοκράτη" Μιχάλη.

Εν συνεχεία θα ήθελα να σε ρωτήσω κάτι, πραγματικά καταδικάζεις την τουρκική εισβολή σήμερα, ή κάμνεις το επειδή έτσι σου είπαν να κάμεις από το κόμμα;

Και επειδή μάλλον εν το δεύτερο το σωστό, γιατί δεν βάλλεις λίο τζίντο νου σου να σκεφτεί και να τους ρωτήσει, μα τι καταδικάζετε ρε καραγκιόζηες σήμερα; την εισβολή που έχετε διαγράψει προ πολλού μετατρέποντας το πρόβλημα σε δικοινοτικό; την εισβολή που καπηλευτήκατε και εξακολουθείτε να καπηλεύεστε ασύστολα και ξεδιάντροπα; την εισβολή που επικροτείτε δια στόματος Χριστόφια από το 2004 μέχρι ΚΑΙ σήμερα;

Κλείνοντας αυτή μου την παρέμβαση Μιχάλη, θα ήθελα να παρατηρήσω ακόμ κάτι. Αν δεν σε αδικούσε η φωνή σου, ίσως θα μπορούσες να είσαι βοηθός του κυβερνητικού εκπροσώπου, ή κάποιος υπάλληλος του προεδρικού, ή να λες τον καιρό στις ειδήσεις του plus.

Μιχάλης είπε...

@ sub92

Γιατί να φοβηθείς να αντιπαραθέσεις τις απόψεις σου;
Εδώ είμαστε, νομίζω, για να συζητούμε όμορφα και ωραία.
Η αντιπαράθεση απόψεων όταν γίνεται σε σωστά πλαίσια δεν συνιστά έλλειψη σεβασμού.

Δυστυχώς δεν μπορούμε να αφήσουμε την πολιτική Χριστόφια αφού αυτή είναι που κρίνεται σήμερα.

Εκείνο που ξέρω εγώ είναι ότι η πολιτική δεν φτιάχνεται με φανατισμό και στείρο αρνητισμό.
Μου λες τι πιστεύεις, αλλά εγώ ποτέ δεν ισχυρίστηκα το αντίθετο για το θέμα των συμφερόντων κλπ. Μάλιστα κάποτε έγραψα ότι δεν υπάρχουν εχθροί και φίλοι αλλά συμφέροντα που καθορίζουν και τη στάση ενός εκάστου.

Αν διάβασες την προηγούμενη ανάρτηση μου, δηλώνω ότι δεν θεωρώ ότι υπάρχουν προδότες. Είτε είναι Έλληνες είτε άλλης εθνικότητας. Και προσθέτω ότι αν υπάρχουν είναι ελάχιστοι.
Αλλά όπως το θέτεις, όταν κάποιος είναι εξαρτώμενος από ξένα κέντρα, τότε τι κάνει;
Και αν τα ξένα κέντρα απαιτούν να στραφεί εναντίον της πατρίδας του;

Όσον αφορά το σχέδιο Ανάν θα πω ότι οι θέσεις τόσο οι δικές σου όσο και άλλων ομοϊδεατών σου είναι αντιπαραγωγικές και οδηγούν κατευθείαν στην οριστική διχοτόμηση.
Πριν θυμώσεις σκέψου το λίγο.

Θέτεις ως επιχείρημα ότι είναι το μόνο που αποδέχτηκαν οι Τούρκοι και ότι αυτό λέει πολλά!
Κατά την άποψη μου δεν λέει τίποτε. Γιατί;
Διότι φίλε μου, συζητούμε για να βρούμε μια λύση την οποία θα αποδεχτούν αμφότερες οι πλευρές, έτσι δεν είναι;
Αυτό συνεπάγεται ότι θα πρέπει να τη δεχθεί και η Τουρκία.

Αν δεν την δεχθεί η μια από τις δύο πλευρές, τότε λύση δεν υπάρχει.
Ε, από πού ως πού η αποδοχή μιας συμφωνίας από την Τουρκία αποτελεί αρνητική εξέλιξη;

Με λίγα λόγια αν αύριο καταλήξουν αισίως οι συνομιλίες δεν θα συμφωνείτε κάποιοι επειδή συμφώνησε η Τουρκία;

Συμφωνώ με την τελευταία φράση σου. Οι πράξεις των πολιτικών πρέπει να κρίνονται και όχι τα λόγια.
Και επειδή μέχρι στιγμής δεν έχουμε οτιδήποτε απτό για την πορεία των συνομιλιών, θεωρώ ότι είναι άδικο να κατηγορούν κάποιοι τον Χριστόφια και να τον ειρωνεύονται.
Σημείωσε ότι την ίδια θέση διατηρούσα και επί προηγούμενου προέδρου.

Μιχάλης είπε...

@ Σωτήρης Σωτηρίου

Ή είσαι άσχετος ή το παίζεις άσχετος.

Το σχόλιο που αναφέρεσαι δεν έχει διαγραφεί από εμένα αλλά από τον ίδιο τον Κυριάκο. Διάβασε προσεκτικά τι γράφει.

Για τα υπόλοιπα πολύ θα ήθελα να αρθρώσεις έστω και ένα επιχείρημα ή να καταθέσεις μια θέση.

Τέλος, αν σε ικανοποιεί, λέω τις ειδήσεις στον Άστρα. Ή μήπως είμαι αδικημένος;

Anef_Oriwn είπε...

Η ημιμάθεια είναι χειρότερη κι από την αμάθεια – γιατί ο αμαθής έχει το ελαφρυντικό της άγνοιας κι αν πει και καμιά κοτσάνα θα του συγχωρεθεί ... Ο ημιμαθής όμως, που το παίζει και ξερόλας ,όλο ασυναρτησίες και εξυπνοβλακείες ΜΑΣ λαλεί, που αποκαλύπτουν τη γύμνια του αλλά και την εμπάθεια και την κοντοφθαλμοσύνη του ...
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Σωτηράκης πιο πάνω – που αμφιβάλλω αν θα ξαναεμφανιστεί μετά τη γκάφα ολκής που έκανε και έπαθε – πήγαινε γυρεύοντας!
Όπως λαλούν τζιαι στο χωρκό μου “μα καλά πελλός, μα τζιαι στραβός”; Εν είδεν ότι στο διαγραφέν σχόλιο έγραφε “Αυτή η ανάρτηση αφαιρέθηκε από το συγγραφέα”, κι όχι από το διαχειριστή; Έτσι είναι άμα βιάζεσαι (από κεκτημένη προκατάληψη) να κρίνεις και να κατακρίνεις τους άλλους ...
Και επειδή, Σωτηράκη, πέραν από γκαφατζής (ρε αν μπα τζιαι είσαι ο ΚΡΑ-ΚΡΆξαντρος;) είσαι και ασυναρτισιολόγος και μιλάς με αφορισμούς και συνθήματα, μπορείς να γενείς πιο συγκεκριμένος και να μας πεις ρε Ξεδιάντροπε Ψεύτη, (με αναφορές σε συγκεκριμένα ντοκουμέντα) πότε έπαψε το ΑΚΕΛ να θεωρεί ότι το κυπριακό είναι κυρίως πρόβλημα ξένων επεμβάσεων και (τουρκικής) εισβολής και κατοχής (αλλά και δικοινοτικών συγκρούσεων) ή πότε ο Χριστόφιας επικρότησε την τουρκική εισβολή!

Anef_Oriwn
Δευτέρα 20/7/2009 – 5:52 μ.μ.

Ανώνυμος είπε...

Μιχάλη λείαν συντόμως θα δείς γιατι Η ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ.
Δέν θυμώνω Μιχάλη, ΟΎΤΕ ΈΧΩ ΚΑΝΕΝΑΝ ΟΜΟΙΔΕΑΤΗ εχω δική μου σκέψη και δικά μου επιχειρηματα αν θέλεις επι αυτών συζηταμε, ετικέτες περί ομάδων σε παρακαλω να μην χρησιμοποιείς..
Μιχάλη ψάξε το ξανά οι Τουρκοι που δεν δέχονται τίποτα άλλο δέχτηκαν το σχέδιο Αναν ΓΙΑΤΙ;
Ποιός ήταν ο Ταλάτ;
Πόιά η πληθυσμιακή σύνθεση της Κατεχόμενης Κύπρου;
Αρα ποιόν εκπροσωπεί;
Αυτόν που εκπροσωπεί αναγνωρίζει την Κύπρο ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο Κράτος;
Πως συζητά λοιπόν με ενα Κράτος που Κατέχει την Κύπρο,( όχι απευθείας) αλλά μέσω μαριονέτας;
Κιαν συζητά καλώς κάνει ο Διάλογος δεν κάνει κακό η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΕΙΝAΙ ΑΛΛΟ ΟΜΩΣ.
ΣΚΕΦΤΗΚΕΣ την αποενοχοποίηση της Τουρκίας?
Είναι πολλά Μιχάλη κα ιεπειδή γράψαμε για πράξεις τα εγραψα
Και πάλι σε παρακαλώ θερμά δεν είμαι μέλος καμιάς Ομάδας ΑΝ ΔΕΊΣ ΤΑ ΙΣΤΟΛΌΓΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ θα καταλάβεις τι λέω
Σε ευχαριστώ για την φιλοφενία

Μιχάλης είπε...

@ sub92

Δεν σε κατέταξα σε καμιά ομάδα. Όταν μίλησα για ομοϊδεάτες εννοούσα αυτούς που τάσσονται (ακόμα) εναντίον του (νεκρού) σχεδίου Ανάν.
Οι θέσεις που βάζεις αγαπητέ μου φίλε είναι οι ίδιες με τους υπόλοιπους. Και με αυτό εννοώ ότι αυτά τα θέματα τα έχουμε συζητήσει πολλές φορές και όλοι θέτουν τις ίδιες θέσεις.
Απολογούμαι αν σε έθιξε αυτό που είπα.

Επί της ουσίας:
Ας δούμε τι σημαίνει διχοτόμηση διότι νομίζω υπάρχει σύγχυση με τους όρους.
Αυτή τη στιγμή η Κύπρος είναι διχοτομημένη ντε φάκτο.
Υπάρχουν δύο περιοχές οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους και λειτουργούν σαν δύο κράτη, όσο και αν το ένα είναι παράνομο.
Οριστικοποίηση της διχοτόμησης σημαίνει ότι θα έχουμε νομιμοποίηση αυτών των δύο κρατών δηλαδή επίσημη αναγνώριση.

Αυτό που επιδιώκουμε και το οποίο θα το κρίνουμε όταν ολοκληρωθούν οι προσπάθειες, είναι η ομοσπονδία που σε καμιά περίπτωση δεν είναι διχοτόμηση.

Ας δεχτώ ότι τα ερωτήματα που θέτεις είναι ορθά.
Δεν μου απάντησες όμως στο ερώτημα μου.

Γιατί κάνουμε διαπραγματεύσεις;
Αν η Τουρκία συγκατανεύσει σε μια λύση θα πρέπει να την απορρίψουμε επειδή την δέχτηκε;
Δεν είναι ολίγον τι οξύμωρο αυτό;
Εξήγησε μου το να το καταλάβω.

Αποενοχοποίηση της Τουρκίας:
Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων δεν ξεκίνησαν χτες.
Ξεκίνησαν από το 1964 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα.
Γιατί ξαφνικά προέκυψε εδώ και ενάμιση χρόνο θέμα αποενεοχοποίησης της Τουρκίας;
Τόσα χρόνια όσοι το υποστηρίζουν αυτό πού ήταν;

Από την άλλη, πως αποενοχοποιείται η Τουρκία όταν όλοι την καλούν να κάνει βήματα στο κυπριακό;
Πως αποενοχοποιείται όταν αυτή θα δώσει το πράσινο φως και από αυτήν εξαρτάται η λύση;

Και επαναλαμβάνω ότι οι διαπραγμάτευση με την άλλη πλευρά (όχι ο διάλογος) δεν ξεκίνησε χτες.

Να είσαι καλά, περιμένω τα σχόλια σου.
Πάντα ευπρόσδεκτος.

Αντιπολιτευόμενος είπε...

Μιχάλη και Κυριάκο,

Σας μπέρδεψα και απολογούμαι. Το σχόλιό μου απευθυνόταν στον Μιχάλη...
Το πως τα κατάφερα, καλύτερα μην το ρωτάτε... :)))

Μιχάλης είπε...

@ Αντιπολιτευόμενος

Εφόσον απευθύνεσαι σε μένα, σχολιάζω. :-)))

Αναφορικά με το ΝΑΤΟ δεν νομίζω να λέμε κάτι διαφορετικό. Έτσι τουλάχιστον το αντιλαμβάνομαι.

Στην προηγούμενη ανάρτηση μίλησα για ευθύνες ΚΑΙ του Μακαρίου.
Δεν τον βγάζω έξω από το παιχνίδι. Και πως είναι δυνατόν να εξαιρεθεί ο επικεφαλής του κράτους!
Δεν είμαι σίγουρος ωστόσο αν με το τόσο μπλέξιμο που έγινε, μπορούσε κάποιος να βγάλει άκρη.
Η Ζυρίχη κομμένη στη μέση.
Τα 13 σημεία να αιωρούνται.
Να προτάσσεται η διασφάλιση της ανεξαρτησίας.
Ο ανταγωνισμός για το ποιος είναι περισσότερο ενωτικός από τον άλλο.
Ποιο μπορούσε να βγάλει εύκολα άκρη;

Πέραν τούτου, χούντα, ΕΟΚΑ Β’, Τούρκοι, αμερικάνοι, άγγλοι, σοβιετικοί κλπ.

Νομίζω ότι αυτά είναι αρκετά.

Σε σχέση με τον Χριστόφια προσωπικά τον πιστώνω.
Προσπαθεί αλλά τα πράγματα δεν είναι εύκολα.
Δεν μπορείς να καλλιεργήσεις κλίμα και να έρθεις μετά να το αναιρέσεις. Και όταν λέω κλίμα εννοώ είτε προς το θετικό είτε προς το αρνητικό.

Έχω έντονη την πεποίθηση ότι σύντομα θα αρχίσει να διαφαίνεται και το κλίμα.

Φοβίες δεν θα έλεγα ότι διακρίνω, προσεκτικά βήματα μάλλον…

kyriakos είπε...

Βρε Μιχάλη γιατί μου διέγραψες το σχόλιο ρε φίλε;

;)


@sub

''Για το τέλος οφείλω να σου πω οτι το ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ ΑΝΑΝ είναι το μόνο σχέδιο που αποδέχθηκαν οι Τούρκοι αυτό λέει ΠΟΛΛΑ''


φίλε οφείλω να σου πω ότι ο Ντεχτάς έδωσε αβυσσαλέο αγώνα ενάντια σε αυτό.
Αυτό εσένα δεν σου λέει τίποτες;
Για απάντηση θα προτιμούσα να κάμεις τον κόπο να ψάξεις το γιατί ο Ντενκτάς απέρριψε το σχέδιο και να μας πεις...

ΤΙ ΕΛΕΓΕ Ο ΝΤΕΧΤΑΣ?

Αφού ενομιμοποιούσε την κατοχή σιορ και καταργούσε την κυπριακή δημοκρατία γιατί το απέρριψε;... Μήπως καταβάθος ο Ντενχτάζ είναι φιλέλλην; Για σένα η ιδανική λύση είναι μια λύση που δεν θα την δεχτεί κανένας ΤΚ;
ΜΑ τότε το πρόβλημα δεν θα παραμείνει;
εκτός αν θεωρείς ότι δεν υπάρχει πρόβλημα άρα και μιτσί το κακό αν δεν εξευρεθεί κάποια λύση..

Αμαδρυάς είπε...

sub92

Έρχεται και επανέρχεται το ερώτημα γιατί συνομιλούμε με μια μαριονέτα της Άγκυρας και το θέμα της ίδιας της φερεγγυότητας της Άγκυρας.

Το Κυπριακό δεν παύει να είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Είναι λάθος να αντιπαραθέτουμε τη φύση του προβλήματος προς την τακτική επίλυσής του, τις συνομιλίες. Αν στο πίσω μέρος της σκέψης όσων το κάνουν-δεν εννοώ εσένα sub92 αλλά τις πολιτικές δυνάμεις -βρίσκεται μια άλλη τακτική, π.χ η ένοπλη σύγκρουση, τότε εξηγείται η όλη πολεμική κατά των συνομιλιών. Μπορεί βέβαια να μη βρίσκεται και τίποτα στη σκέψη αυτών-σίγουρα δε βρίσκεται- πέρα από το ότι τις κοινωνικές δυνάμεις που αντιπροσωπεύουν,τα συμφέροντά τους, τα εκφράζει η διχοτόμηση και όχι ένα κοινό κράτος με τους Τ/κ. Και όλα τα άλλα αποτελούν τη γαρνιτούρα προς λαϊκή κατανάλωση.

Όσον αφορά λοιπόν το γιατί συνομιλούμε, δε θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι συνομιλούσαμε για δεκαετίες με τον Ντενκτάς, που ήταν γεράκι και υποστηρικτής της διχοτόμησης; Ή το ότι η Τουρκία αποτελεί ούτως ή άλλως μέρος του παιχνιδιού και καμία λύση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τη συναίνεσή της, όπως σωστά το αναφέρει και ο Μιχάλης;

Αν όλο το περιεχόμενο, η βάση και ο στόχος των συνομιλιών θεωρούνται λαθεμένα ή "προδοτικά" όπως ακούσαμε και απόψε να φωνάζουν στην συγκέντρωσή τους στη Λευκωσία οι εθνικιστές, τότε δεν ήταν όλα λάθος, από εποχής Μακαρίου, Κυπριανού ,Βασιλείου,Κληρίδη και Παπαδόπουλου, που συνομιλούσαν όχι με τον Ταλάτ-που η πολιτική του ιδεολογία είναι διαφορετική απ΄του Ντενκτάς- αλλά με τον εθνικιστή Ντενκτάς, πάνω στην ίδια βάση, της ΔΔΚ;

Το ότι η Τουρκία αποδέχτηκε το σχέδιο Ανάν είναι από μόνο του στοιχείο που προεξοφλεί το αποτέλεσμα αυτών των συνομιλιών; Το γιατί αποδέχτηκε εκείνο, μπορεί να ειδωθεί μέσα στα πλαίσια της συγκυρίας. Δεν μπορεί μια πολιτική ανάλυση σοβαρή, να μη λαμβάνει υπόψη της τη συγκυρία ως στοιχείο μιας εξέλιξης.

Πώς μπορεί όμως να προεξοφλείται η αποτυχία ή η δυσμενής για μας έκβαση των συνομιλιών,αφού τίποτε δεν έχει κριθεί ακόμη και αφού ο Χριστόφιας φαίνεται ανυποχώρητος σε ζητήματα ΑΡΧΩΝ. Τονίζω, ζητήματα ΑΡΧΩΝ.

Σε τελική ανάλυση ο λαός θα αποφασίσει, αν υπάρξει τελική συμφωνία. Τι φοβούνται αυτοί που κινδυνολογούν και σπέρνουν τη απαισιοδοξία; Τόση εμπιστοσύνη πια στον κυρίαρχο λαό;

Η διαφωνία έγκειται στη μη αποδοχή της ΔΔΚ.Μόνο που η διχοτόμηση δεν είναι κάτι που θα έρθει σε λίγο, αλλά είναι προϊούσα και ο αγώνας γίνεται για την άρση της. Δεν είμαστε στο ενιαίο κράτος και έχουμε να επιλέξουμε αν θα το μετατρέψουμε σε Ομόσπονδο. Αυτό είναι η ουσία του ζητήματος, κατά τη γνώμη μου, όπως την ανέλυσε και ο Τσιελεπής, ο διαπραγματευτής, πρόσφατα στη Αλήθεια.

Ανώνυμος είπε...

Δεκέμβριο του 1963 πρωταγωνιστεί ως επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων στις ένοπλες συγκρούσεις με ελληνοκύπριους. Φεβρουάριο του 1964 προσφωνεί τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, στη διάρκεια συζήτησης της Τουρκίας για τα γεγονότα στην Κύπρο. Κηρύσσεται ανεπιθύμητος στην Κύπρο και παραμένει στην Αγκυρα. Αύγουστο του ΄64 επιστρέφει κρυφά στην Κύπρο και συμμετέχει στην προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει προγεφύρωμα στην περιοχή Κοκκίνων-Μανσούρας. Η προσπάθεια αποτυγχάνει και επιστρέφει στην Τουρκία. Το1967 και πάλι επιστρέφει κρυφά στην Κύπρο και αποβιβάζεται στην Καρπασία, όπου συλλαμβάνεται.

Λίγες μέρες αργότερα αφήνεται ελεύθερος και επιστρέφει στην Τουρκία. Απρίλιο του 1968 επιστρέφει νόμιμα πλέον στην Κύπρο και γίνεται αποδεκτός ως πρόεδρος της Τουρκο- κυπριακής κοινότητος στις διακοινοτικές συνομιλίες που είχαν αρχίσει. To 1974, με την τουρκική εισβολή, αναλαμβάνει τοποτηρητής της Αγκυρας στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου. Το 1976 ανακηρύσσει τα κατεχόμενα σε «Ομόσπονδη τουρκοκυπριακή πολιτεία». 1983 ανακηρύσσει τα κατεχόμενα σε ανεξάρτητο «κράτος». Το 1985 εκλέγεται «πρόεδρος» της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου».

Από τότε μέχρι σήμερα ο Ντεκτάς παραμένει ο ρυθμιστής των εξελίξεων στα κατεχόμενα. Οσοι γνώρισαν τον ηγέτη των τουρκοκυπρίων συμφωνούν στο ότι είναι πολύ έξυπνος και έχει την ικανότητα να πείθει τους συνομιλητές του. Θεωρείται ο αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης ΤΜΤ που ίδρυσαν στην Κύπρο οι Τούρκοι ως αντίδοτο της ΕΟΚΑ. Η οργάνωση αυτή ιδρύθηκε με την ενθάρρυνση των Εγγλέζων και είχε ως σκοπό το «διαίρει και βασίλευε» ανάμεσα σε Ελληνες και Τούρκους της Κύπρου.

Ο Ντεκτάς φωτογραφήθηκε με στρατιωτική στολή να ηγείται ομάδων τουρκοκυπρίων στη διάρκεια μαχών με ελληνοκυπριακές δυνάμεις τα Χριστούγεννα του 1963. Αμέσως μετά τα γεγονότα παρατηρήθηκε οργανωμένη μετακίνηση τουρκοκυπρίων από τα χωριά σε θυλάκους στις πόλεις. Οι Τούρκοι δημόσιοι υπάλληλοι εγκατέλειψαν τα πόστα τους και η τουρκοκυπριακή κοινότητα αποσκίρτησε από την Κυπριακή Δημοκρατία. Αργότερα βρέθηκαν διάφορα έγγραφα σε χρηματοκιβώτια Τούρκων υπουργών, τα οποία αποκάλυπταν το ρόλο της τουρκοκυπριακής ηγεσίας στην ανταρσία και του ίδιου του Ντεκτάς προσωπικά.

Οταν ο Ντεκτάς κινδύνευε να δικαστεί για τα αιματηρά γεγονότα του 1963 προτίμησε να παραμείνει στην Αγκυρα. Κατόπιν ενθάρρυνσης και της κυβέρνησης της Τουρκίας ηγέτης των τουρκοκυπρίων ανέλαβε ο Φαζίλ Κιουτσούκ, που ήταν περισσότερο υποτακτικός στην Αγκυρα από τον Ντεκτάς. Ταυτόχρονα άρχισε στην Κύπρο από τους αντιπάλους του Ντεκτάς ένας πόλεμος φθοράς του. Εκείνη την περίοδο διέρρεαν συνεχώς πληροφορίες ότι ο Ντεκτάς «έφυγε από την Κύπρο και καλόκατσε στην Τουρκία, αφήνοντας τους Τουρκοκυπρίους στο έλεος των Ελλήνων». Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» ανάμεσα στα άλλα έγραψε ότι ο Ντεκτάς ήταν απόγονος Ελλήνων : «Υπενθυμίζουμε σε μερικούς ηγέτες της κοινότητας μας οι οποίοι επιδιώκουν τώρα την απόλυτον ηγεσίαν, ότι γνωρίζουμε πολύ καλά, πως εις το στήθος τους είναι ανεξίτηλα ακόμη τα ίχνη του σταυρού, τον οποίον έφεραν οι πρόγονοί τους».

Παρά τις κατηγορίες της «Χαλκίν Σεσί» ο Ντεκτάς αποδείχθηκε ο πιο φανατικός μισέλληνας. Σ αυτόν αποδίδονται όλες οι προσπάθειες για ανατίναξη όλων των γεφυρών επικοινωνίας με τους Ελληνοκυπρίους.

Ανώνυμος είπε...

Σ Υ Ν Τ Ρ Ο Φ Ο ΚΑΙ φίλο αποκαλούσε, ως γνωστόν, τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Π.τ.Δ. και ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ κ. Χριστόφιας. Μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο που ο Ταλάτ τού «έφτυσε κατάμουτρα» τη «συντροφικότητα» και απαίτησε δημοσίως να μην τον αποκαλέσει ξανά «σύντροφο»! Προχθές, ο Π.τ.Δ. θύμωσε κιόλας που οι δημοσιογράφοι διέπραξαν το… έγκλημα να ρωτήσουν αν στη συνάντησή του με τον Ταλάτ έθεσε το ζήτημα της ομολογίας του «βετεράνου» της εισβολής, «ηθο»ποιού Αττίλα Ολγκάτς, για τις διετεταγμένες, εν ψυχρώ εκτελέσεις, Αδηλώτων Αιχμαλώτων το 1974. «Τι σχέση έχει ο Ταλάτ;», απάντησε εκνευρισμένα ο… απωλέσας τη «συντροφικότητα», κ. Χριστόφιας.
Ο Μ Ω Σ ο κ. Ταλάτ υπήρξε «μουτζαχίντ» της ΤΜΤ. Εκπαιδεύτηκε στον Άγ. Ιλαρίωνα από αξιωματικούς του Γραφείου Ειδικού Πολέμου και υπηρέτησε στον 77 λόχο της ΤΜΤ. «Με το βιβλίο το πρωί, με τ' όπλο στο χέρι τα βράδια», όπως ο ίδιος διαφήμιζε το ένοπλο παρελθόν του, στη «Ζαμάν» 24.9.06. Και είπε ότι «είναι πράγματα που δεν λέγονται», όταν η εφημερίδα τον ρώτησε για την ένοπλη δράση του ως «μουτζαχίντ» στις επιχειρήσεις μαζί με τις μονάδες εισβολής το 1974. Κερυνειώτες Ε/κ αιχμάλωτοι θυμούνται και τα νταηλίκια του Ταλάτ όταν, ένστολος και οπλισμένος με «Τόμσον», τους έλουσε μια «βραστή ΚΕΑΝ» στον αστυνομικό σταθμό Κερύνειας, που ψοφισμένοι της δίψας τού ζήτησαν νερό!
Ο ΛΟΧΙΑΣ Χατζί Κιοφέν της διμοιρίας ΠΑΟ του 61 Συντάγματος της 28ης Μεραρχίας του στρατού εισβολής, με διοικητή τον συνταγματάρχη Χουσνού Εμεκλί και λοχαγό τον Τουφάν Σανλί, στη δική του μαρτυρία για τις εν ψυχρώ εκτελέσεις Αιχμαλώτων το 1974, περιγράφει ότι «οι παραστρατιωτικές ομάδες των Τ/κ, οι λεγόμενοι Μουτζαχίντ της ΤΜΤ, ήταν αιμοβόροι και απάνθρωποι, σάπιοι πέρα για πέρα, γεμάτοι μίσος και σκληρότητα… Οι Μουτζαχίντ κυρίως, αλλά και μερικοί αξιωματικοί, δολοφονούσαν και βίαζαν σε όλη τη διαδρομή (στις περιοχές Πενταδακτύλου). Περικυκλώσαμε ένα ορεινό χωριό. Δόθηκε εντολή να μαζευτούν οι κάτοικοι στην πλατεία. Ένας λοχίας διάλεξε περίπου 10-15 άτομα από τους συγκεντρωμένους και τους έβαλε στη σειρά κατά μήκος ενός τοίχου. Μεταξύ των ανθρώπων αυτών υπήρχαν και γυναίκες. Αφού τους αφαίρεσαν τα σκουλαρίκια από τα αυτιά, τις αλυσίδες από το λαιμό, τα ρολόγια από το χέρι, τα λεφτά και τα πολύτιμα πράγματα που είχαν στις τσέπες τους, άρχισαν να τους πυροβολούν χωρίς οίκτο» (Ρ. Άλασορ «Διαταγή: Εκτελέστε τους Αιχμαλώτους!» εκδ. Καστανιώτη σελ. 54). Στο βιβλίο δημοσιεύεται στη σελ. 45 και φωτοτυπία της τουρκικής ταυτότητας του Haci Kofen ως «ήρωα - βετεράνου» της τουρκικής εισβολής…



ΕΡΩΤΗΣΗ
Ώστε το κότζαμ «καθηγητηλίκκι» και δη του «Παν/μίου της Οξφόρδης» του δόκτορος των «σφαγών 1963-64» της κότζαμ κυβερνώσας «Χαραυγής», περί ου τα μάλα ενθουσιάστηκαν οι τουρκικές εφημερίδες, ήταν, τελικά, ένα «visiting fellow» στο St. Cross College της Οξφόρδης; Σαν να πούμε δεύτερο νούμερο θαλαμοφύλακας που παριστάνει τον… ταγματάρχη; Μέχρι και περί… «ομαδικού τάφου 20 περίπου Τ/κ, στον Αγ. Βασίλειο τον Ιανουάριο του 1964», περιεχόμενο δοκτοράτης Ακελικής επιστημονικότητος, που διαψεύδει η ίδια η τότε «Χαραυγή» της 14.1.1964;

Λάζ.Α.Μαύρος

Ανώνυμος είπε...

Ειμαι Ελλαδίτης, Κύπρο δεν έχω πατήσει το πόδι μου, δεν έχασα κανέναν δικό μου εκεί. Απλά σας τα παρέθεσα για να ξέρετε για ποιούς μιλάμε.Η λήθη είανι αρετή η μνήμη χρέος. Αυτό το χρέος ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΧΝΩ.
Τέλος κάτι ακόμα , άλλο συζήτηση και διάλογος άλλο ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ.Δείτε λοιπόν πόση ευελιξία χρειάζεται για να έχεις ελπίδες απο Τούρκους. Εμαθα απο την Ιστορία οτι η Κυπρος είναι ελληνικότατη.Εμαθα πως υπήρχε μια μικρή μειοψηφία απομεινάρι της τουρκικής κατοχής.Αυτη την μειοψηφία, μια ψήφος, ένας πολίτης ισοδυναμία ψήφου ειναι η βάση της Δημοκρατίας.
Ο κόσμος έχει το χρώμα των γυαλιών που φοράμε.Σαν Ελαλδίτης είμαι περήφανος για την Κύπρο, αν πάλι σαν Κύπριοι ξεχνούν κάποιοι την ελληνικότητα τους ελεύθεροι να το πράξουν.

Μιχάλης είπε...

Αγαπητέ sub92 σε χαιρετώ

Λαμβάνοντας υπόψη τη δήλωση σου ότι δεν έχεις πατήσει ποτέ στην Κύπρο, σε προσκαλώ και δημόσια για μια επίσκεψη.
Είμαι πρόθυμος να σε φιλοξενήσω κιόλας. Δεν αστειεύομαι, μιλώ σοβαρά.
Είσαι ευπρόσδεκτος.

Σε ότι αφορά την ουσία του κειμένου σου:

Αυτά που παραθέτεις από τον Λ.Μ. δεν είναι άγνωστα σε μας. Δεν το λέω υποτιμητικά αλλά εσύ τα ακούς ή τα διαβάζεις, εμείς τα ζούμε. Και αυτό έχει μεγάλη διαφορά.

Ποτέ δεν έγινε διάλογος ή συζήτηση με τους Τούρκους. Πάντοτε γινόταν διαπραγμάτευση. Και γινόταν διαπραγμάτευση επειδή αμφότερες οι πλευρές διαπίστωναν από τη μια ότι υπήρχε πρόβλημα και από την άλλη επιδίωκαν να λύσουν το πρόβλημα είτε προς όφελος τους είτε υιοθετώντας μέση οδό.

Αν είναι κάποιοι που δεν ξεχνούν αγαπητέ μου φίλε είναι οι παθόντες.
Οι άλλοι μπορεί να συμπαραστέκονται. Είναι όπως κάποιον που δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι από τον πονοκέφαλο και ο άλλος του λέει πάρε μια ασπιρίνη.

Το τι εστί Κύπρος το συζητήσαμε πάρα πολλές φορές. Η δική μου η θέση είναι ότι ναι, ιστορικά είναι ελληνικός χώρος.
Πολιτισμικά είναι πολυπολυτισμική με κυρίαρχο το ελληνικό στοιχείο, λόγω πλειοψηφίας.

Ως κράτος όμως δεν είναι ελληνικό. Αν σεβόμαστε τις συμφωνίες βάση των οποίων υπάρχει το κυπριακό κράτος, αυτό λένε.

Οι τ/κύπριοι είναι κοινότητα, δεν είναι μειονότητα. Αυτό λέει το Σύνταγμα, ο υπέρτατος νόμος του κράτους.

Ιστορικά και πάλι, είναι ψέμα το ότι οι τ/κύπριοι είναι απομεινάρια της οθωμανικής κατάκτησης.
Η συντριπτική πλειοψηφία των σημερινών τ/κυπρίων είναι απόγονοι των λεγόμενων Λινοβάμβακων που δεν ήταν κατανάγκην χριστιανοί ορθόδοξοι.

Η επόμενη ανάρτηση μου θα επιβεβαιώσει αυτό που λέω τώρα.

Το θέμα της πολιτικής ισότητας το εξηγεί στο βίντεο ο Χριστόφιας.
Όμως αυτή η φράση «πολιτική ισότητα περιλαμβάνεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, δεν το έφερε ο Χριστόφιας.
Και δεν σημαίνει αριθμητική ισότητα αλλά συμμετοχή των δύο ομόσπονδων πολιτειών στη διακυβέρνηση του ομοσπονδιακού κράτους.
Αυτό σημαίνει επίσης ότι καμία από τις δύο κοινότητες δεν θα έχουν το δικαίωμα επιβολής τους πάνω στην άλλη.

Και αυτό έχει εξηγηθεί πολλές φορές και διερωτώμαι τι επιδιώκουν κάποιοι επαναλαμβάνοντας συνέχεια τα ίδια και τα ίδια.

Τέλος, θα πω κατηγορηματικά ότι με προσβάλλει κατάφορα η αναφορά ότι οι κύπριοι ξεχνούν την ελληνικότητα τους.
Αυτό είναι ύβρις για το σύνολο ή αν θέλεις για τη συντριπτική πλειοψηφία των ε/κυπρίων.

Το ξαναλέω, εμείς ζούμε τις καταστάσεις. Εμείς έχουμε το πρόβλημα κι εμείς θέλουμε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον να το λύσουμε.
Δεν το βλέπουμε μέσα από γυαλιά άλλων, ούτε από την τηλεόραση και τις εφημερίδες.

Μιχάλης είπε...

@ Αμαδρυάς

Σε ευχαριστώ για την παρέμβαση.
Είναι αρκούντως διαφωτιστική.

Αντιπολιτευόμενος είπε...

Μιχάλη, ενόσω θα υπάρχουν λεωφόροι που ονομάζονται Μακαρίου του Γ, Γρίβα Διγενή, και Σπύρου Κυπριανού όπως και στάδια που ονομάζονται Τάσος Παπαδόπουλος σε αυτόν τον τόπο, δεν νομίζω να καταφέρουμε ποτέ να απαλλαγούμε από την κατοχή. Και εφόσον ο Χριστόφιας δεν φαίνεται διατεθειμένος να έρθει σε ρίξη με αυτήν την παράδοση, δεν είμαι σε θέση να τον πιστώσω με την απαραίτητη διάθεση να συμβάλει αποφασιστικά στη διευθέτηση του Κυπριακού ή έστω και στην καλλιέργεια του αναγκαίου κλίματος.

Άλλωστε η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές μετά από ένα χρόνο συνομιλίες Χριστόφια Ταλάτ δεν φαίνεται να έχει γεφυρωθεί.

Μακάρι νάχω λάθος όμως μια και θάθελα πολύ να δω την Κύπρο επανενωμένη και τις δύο κοινότητες να εργάζονται για ένα κοινό μέλλον. Ωστόσο η ικανότητα του Χριστόφια να κρίνει και να αξιολογεί δεν μου αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Αυτό όμως ας το αφήσουμε για μια άλλη ανάρτηση διότι παρά τις αδυναμίες της πολιτικής του, αν πράγματι επιδιώκει λύση ο Χριστόφιας, επιθυμώ να τον ενθαρρύνω.

Ανώνυμος είπε...

Τι πρέπει να ονομάζονται οι οδοί, καλά τα Γρίβα και Μακαρίου να το καταλάβω, γιατί σε ενόχλησε το Σ.Κυπριανού και Τάσσου Παπαδόπουλλου δεν κατάλαβα.
Τι κάκο έχουν κάνει αυτοί στα αδέρφια μας και δεν το ξέρω....

spyros είπε...

Μετά από πολύ καιρό απουσίας στο ιστολόγιο του Μιχάλη επανήλθα δρημήτερος.

Θα ήθελα να δώσω τα συγχαρητήρια μου στον Μιχάλη για την εν λόγο ανάρτηση αλλά και για την προηγούμενη..

Λοιπόν.Δεν θα κάτσω να αναλύσω τα πως και τα γιατί της Κυπριακής Τραγωδίας του '74,μιας και με καλύπτει πλήρως ο Μιχάλης.

Τα όσα έγιναν τότε αφορούν όλους ανεξερέτως τους πολιτικούς παράγοντες.Από τον Γρίβα μέχρι και τον υπασπιστή του Μακαρίου.

όσοι είχαν την τύχη να δουν την σειρά εκπομπών "Το Συζητάμε" πραγματικά θα πρέπει να μορφώθηκαν επαρκώς.Ήταν αρκούντως επικοδομητικές.

Τέλος θα ήθελα να συγχαρώ τον Πρόεδρο για την ομιλία του και θα πρέπει να πω πως εμένα με έκανε να πιστέψω πάρα μα πάρα πολύ στην Ομόσπονδη Κύπρο.Τα όσα έγιναν στο Λήδρα Πάλας στις 20 Ιουλίου με βρίσκουν κάθετα αντίθετο.Και με λύπη μου παρατηρώ πως ακόμα τα μυαλά τα οποία κατέστρεψαν τον τόπο αυτό έχουν εκκωλαφθεί και πολλαπλασιάζονται συνεχώς και ασταμάτητα...Κάτι πρέπει να γίνει...

Ανώνυμος είπε...

Εχεις δίκιο Μιχάλη σεις ζείτε το πρόβλημα σεις το ξέρετε καλύτερα. Δεν έχω να προσθέσω αλλά.Μόνο μια ερώτηση σε παρακαλώ και πες μου αν αληθεύει. Εννοώ την πράξη των αντρων της ΕΛΔΥΚ ΌΤΑΝ ΑΠΟΧΩΡΟΎΣΑΝ.Περί Ελληνικότητας κάποιων Κυπρίων δεν το λέγω εγώ Μιχάλη. Κύπριοι ευρενητές και δημοσιογραφοι έχουν αναφερθεί κατα επανάληψη στους δεσμούς με την αγγλική αποικιοκρατία που έχουν διαφθείρει την ελληνικότητα πολλών Κυπρίων αδελφών.Οποτε δεν το ακούς απο μένα πρώτη φορά.
Ως επίσης και για την τουρκοκυπριακή μειονότητα.Απλά με όλα αυτά και συγνώμη που σας κούρασα ήθελα να σας δείξω οτι δεν έχετε κάποιον απέναντι σας, οι απόψεις μου και οι θέσεις μου δεν είναι δογματικές έχουν μεγάλο ογκο επιχειρημάτων να της υποστηρίζουν και όχι μιας ιδεολογικής πλευράς μόνο.
Ελπίζω να κατάλαβες απλά ότι δεν είμαι κάποιος τυχαίος που προσπαθεί αλλά να εκμαιεύσει, καμια μωροφιλοδοξία η επίσκεψη μου στο ιστολογιο σου.Να θυμάσαι Μιχάλη βασική αρχή του Συνταγματος η μια ψήφος ανα πολίτη και η ισοδυναμία της ψήφου.Οτι άλλο αποτελεί τέχνασμα που οδηγεί σε αλλοίωση της λαικής εντολής.Τέλος δε μην επιχειρησετε να ξεχωρίσετε τουρκοκυπριακή μειονότητα με εποικους.Ως επίσης έτσι απλό παράδειγμα, οι αριθμοί κλήσης των τηλεφωνων στα κατεχόμενα και το δίκτυο ηλεκτροδότησης μια παράμετρος που λεει πολλά.(Γ.Λιλλήκας), σήμερα κουβεντιάζει με τον Κο. Αναστασιάδη για να δείς ότι δεν έχω ταμπού.Τέλος σε ευχαριστώ για την πρόσκληση και εσυ εδώ στην Ελλάδα είσαι ευπροσδεκτος
Καλή σας συνέχεια

Ανώνυμος είπε...

«Χριστόφια - Προδότη - Καταδότη» δεν συμφωνεί κανείς και καταδικάζεται.

«Κάτω τα χέρια, ομοσπονδιακοί, η Κύπρος είναι ελληνική»
Σολωμέ και Αναστάση, το οδόφραγμα θα σπάσει»
«Τα σύνορά μας είναι στην Κερύνεια»,
Ποιός μπορεί να πεί οτι αυτά τα συνθήματα αποτελού εθνικό έγκλημα;

Μιχάλης είπε...

@ Αντιπολιτευόμενος

Μακάρι το πρόβλημα να είναι οι οδοί και οι λεωφόροι αγαπητέ μου φίλε.

Είναι όμως υπερβολή (θεωρώ) να λέμε ότι οι όποιες οδοί εμποδίζουν τη λύση του κυπριακού.
Αν είναι έτσι θα πρέπει να αφαιρεθούν και ανάλογες πινακίδες και στα κατεχόμενα.
Δυστυχώς όμως το κυπριακό δεν είναι πρόβλημα πινακίδων.

Αν όντως η απόσταση που μας χωρίζει με την άλλη πλευρά μετά από ένα χρόνο συνομιλίες είναι τόσο μεγάλη, αυτό σημαίνει ότι η ευθύνη βαραίνει μόνο τη μια πλευρά;
Ας πάρουμε τα μικρά, η διάνοιξη της Λήδρας και του Λιμνίτη καθυστερούσε με ευθύνη των ε/κυπρίων;
Ποιες ήταν οι ευθύνες της άλλης πλευράς. Και εδώ το θέτω γενικά χωρίς να κάνω το διαχωρισμό στρατού και πολιτικής ηγεσίας, αφού όπως λες αυτό το θέμα θα το αφήσουμε για μια άλλη φορά.

Είμαι υπέρ των συνομιλιών και της λύσης και αυτό το ξέρουν και οι πέτρες.
Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποδεχθούμε μια λύση που θα είναι σε βάρος μας στο τέλος της ημέρας.
Προσωπικά δεν ισοπεδώνω τα πάντα.

Μιχάλης είπε...

@ spyros

Σε χαιρετώ και σε (επανα)καλωσορίζω.

Μιχάλης είπε...

@ sub92

Αγαπητέ μου τα έχεις θέσει λίγο συγχυσμένα τα πράγματα και δεν καταλαβαίνω ακριβώς τι θέλεις να πεις.
Π.χ. ποια είναι η ερώτηση σου για την ΕΛΔΥΚ;
Αν μπορείς επαναδιατύπωσε την για να μπορέσω να σχολιάσω.

Επίσης δεν κατάλαβα καλά το θέμα τ/κυπρίων και εποίκων όπως και την εμπλοκή του θέματος τηλέφωνα – Λιλλήκας.
Αν μπορείς διευκρίνισε τι εννοείς.

Όσον αφορά την ελληνικότητα των κυπρίων και τις ενέργειες των Άγγλων, προσωπικά είμαι εναντίον των μισών αληθειών.

Δεν ξέρω τι έχεις διαβάσει και ποιους αλλά θα πρέπει να ξέρεις ότι στα πρώτα χρόνια της βρετανικής κυριαρχίας οι βρετανοί ενίσχυσαν την ελληνικότητα των χριστιανών της Κύπρου.
Επέτρεψαν το ελεύθερο πήγαινε – έλα στην Ελλάδα, ενθάρρυναν σπουδές κυπρίων στην Ελλάδα, άνοιξαν ελληνικά εκπαιδευτήρια κλπ.
Αυτό δεν το έκαναν επειδή ήμασταν όμορφοι αλλά επειδή ήθελαν να απομακρύνουν τους κύπριους από την οθωμανική (από κάθε άποψη) επιρροή.

Όταν αυτό άρχισε να παίρνει επικίνδυνες γι αυτούς διαστάσεις μέσω του αιτήματος για ένωση (που κι αυτό το αξιοποίησαν για να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς τους) άρχισαν την αντίστροφη πορεία.

Επομένως αυτό που λες μπορεί να μην το ακούω για πρώτη φορά, αλλά αυτό που λέω εγώ είμαι σίγουρος ότι πρώτη φορά το ακούς. Και αυτό εννοώ όταν μιλώ για μισές αλήθειες.

Θέλω να ξεκαθαρίσω ξανά και να σε βεβαιώσω ότι δεν έχω καμιά πρόθεση να σου αποδώσω οποιεσδήποτε σκοπιμότητες. Αυτό άλλωστε το είπα από την αρχή.
Επομένως μην ανησυχείς, γράφε άνετα και όπως νιώθεις, από μένα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Όσον αφορά τα συνθήματα, δεν είναι θέμα πολιτικού εγκλήματος.
Είναι θέμα πρακτικής εφαρμογής.
Και θεωρώ ότι εκ των πραγμάτων δεν έχουν καμιά πιθανότητα εφαρμογής και οποιαδήποτε προσπάθεια υλοποίησης τους οδηγεί σε καταστροφή.

Θα θυμίσω ότι κάτι παρόμοια λέγονταν και πριν το 1974. Αποτέλεσμα;

spyros είπε...

@ SUB92

Αγαπητέ φίλε κανείς δεν είπε ότι τα πάρακάτω συνθήματα αποτελούν εθνικό έγκλημα:

«Σολωμέ και Αναστάση, το οδόφραγμα θα σπάσει»
«Τα σύνορά μας είναι στην Κερύνεια»

Κατ'αρχήν αυτά τα συνθήματα δείχνουν το μεν πρώτο την προσδοκία μας για λύση του Κυπριακού και δε το δεύτερο είναι πιστεύω ενας φόρος τιμής στον άνθρωπο..

Όμως με το
«Κάτω τα χέρια, ομοσπονδιακοί, η Κύπρος είναι ελληνική»..Ε τότε φίλε μου,ναι είναι εθνικό έγκλημα εις βάρος του λαού μας..Να θυμήσω ότι η μόνη εφικτή λύση του Κυπριακού σήμερα ως έχουν τα γεγονότα και τα πολιτικά δρώμενα είναι η Ομοσπονδία(ελπίζω να συμφωνούμε)..

Με το σύνθημα η Κύπρος είναι ελληνική...να θυμήσω ότι ξεκινούσαν και κάποιοι μεταξύ του 70-74 και νομίζω πως βλέπουμε όλοι τις σημαίες στον Πενταδάκτυλο..

Φάληρος Κυπριώτης είπε...

EUPRESIDENCY - Πυρ ομαδόν κατά του Καρλ Μπιλντ
Έντονες αντιδράσεις στη Λευκωσία αλλά και την Αθήνα, προκάλεσαν οι νέες δηλώσεις του ΥΠΕΞ της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ, με τις οποίες απάλλαξε την Τουρκία από κάθε ευθύνη στο Κυπριακό. «Tο Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής και παραβίασης των αρχών του διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών του κυπριακού λαού, από την Τουρκία κι αυτό δεν μπορεί να παραγράφεται από κανένα», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου. «Αναμένουμε ότι η χώρα που ασκεί την Προεδρία θα ενεργεί και θα τοποθετείται στα πλαίσια κοινοτικής αλληλεγγύης και με βάση το διεθνές δίκαιο, τη νομιμότητα και τις αποφάσεις της ΕΕ», ήταν η δήλωση του ΥΠΕΞ, Μάρκου Κυπριανού. Στο πλαίσιο της ΕΕ, η καταδίκη της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνεχίζεται στην Κύπρο συνιστά αυτονόητη αρχή, δήλωσε ο Εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, Γρηγόρης Δελαβέκουρας.


Προς όλους τους Κύπριους bloggers:

Να κηρυχθεί από όλα τα μπλογκς μποϊκοτάζ κατά της Σουηδικής ΙΚΕΑ λόγω της στάσης της Σουηδικής Προεδρίας στην Ε.Ε. αναφορικά με το Κυπριακό.

Να συγκροτηθούν ομάδες ενημέρωσης με φυλλάδια έξω από την ΙΚΕΑ και να πληροφορούν τον κόσμο ώστε να τον αποτρέπουν από τα ψώνια στο συγκεκριμένο κατάστημα.

Ας αποδείξουμε ΜΙΑ φορά πως δεν είμαστε πρόβατα!

Κανένας δεν ψωνίζει από την ΙΚΕΑ, ούτε σεντ στη Σουηδική επιχείρηση μέχρι τουλάχιστον η τοπική διεύθυνση να κάνει δημόσια δήλωση διαφωνίας με τα όσα απαράδεκτα δηλώνει η Σουηδική Προεδρία της Ε.Ε. για το Κυπριακό!

Bloggers, παραμερίστε τις διαφορές σας και ενωθείτε αυτή τη φορά.

Το Κυπριακό είναι πρόβλημα Εισβολής και Κατοχής!

Ανώνυμος είπε...

Ψαξε Φάληρος το Ματωμενες Μετοχές του Καρλ Μπιλντ και θα δείς πόσο κάποιοι φωνάζουν απο πολλοί νωρίς. Οχι αγαπητέ μου Φίλε το Κυπριακό δεν είναι πρόβλημα κατοχής είναι πρόβλημα ρύθμισης της Ομοσπονδίας.Οσο για τους Αγγλους Κε. Μιχάλη υπάρχει μια παράμετρος που λέγετε Πολιτιστικός Ιμπεριαλισμός οπότε καμιά χάρη δεν έκαναν το παιχνίδι τους έπαιζαν.

Μάριος είπε...

Μιχαλάκη ήσουν κι εσύ εκεί. Εκεί στο οδόφραγμα. Στο οδόφραγμα που κάποιοι εξύβρισαν τον Δημητράκη. Το Δημητράκη που εξύβρισε αμέτρητες φορές τον τέως Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο. Τον Τάσσο Παπαδόπουλο, που αποτελεί υπόδειγμα δημοκράτη, που δεν συνέλαβε κανένα εξυπηρετητή ξένων συμφερόντων. Ξένων συμφερόντων που εξυπηρετείς κι εσύ. Εσύ που εργάζεσαι στο ραδιόφωνο του κόμματος. Του κόμματος που προστατεύει τις βρετανικές βάσεις. Τις βρετανικέςς βάσεις που εξυπηρετούν τα νατοϊκά συμφέροντα. Περαστικά σου!

Αλλά να μάθεις και να μην το ξεχάσεις ποτέ σου...το ΑΚΕΛ, οι εργοδότες σου που σε φανάτισαν και σε φανατίζουν ενάντια στο ΔΗΣΥ, ψήφισε 7 φορές τον Γλαύκο Κληρίδη για Πρόεδρο της Βουλής. Περαστικά σας!

Μιχάλης είπε...

@ sub92
Διερωτώμαι γιατί μου λες πως «υπάρχει μια παράμετρος που λέγετε Πολιτιστικός Ιμπεριαλισμός οπότε καμιά χάρη δεν έκαναν το παιχνίδι τους έπαιζαν».

Δεν αρνήθηκα ποτέ κάτι τέτοιο και ούτε στο σχόλιο μου μίλησα για χάρη που μας έκαναν.
Μίλησα για την πολιτική που ακολούθησαν, ως απάντηση στη μισή αλήθεια που μας σερβίρουν (και μας αποκρύπτουν) διάφοροι που θέλουν να μας διδάξουν «ορθή» ιστορία.

Ανώνυμος είπε...

Σα δε ντρέπεστε Μάριοι και οι υπόλοιποι που δικαιολογείτε τα φαινόμενα φασισμού και εθνικισμού με σοφίσματα και ψευτοεπιχειρήματα.
Ξέρει πολύ καλά τούτος ο τόπος τι σημαίνει άκρα δεξιά και σοβινισμός.Τούτες οι λογικές μας έφεραν τους Τούρκους το 74 και ακόμα πληρώνουμε.
Κάποιοι εκκόλαψαν όμως τα φασιστοειδή, κάποιοι υποδαύλισαν την όξυνση και τις ακρότητες, κάποιοι επιδιώκουν να δημιουργήσουν το κλίμα της προ του 74 εποχής.
Δε θα τους περάσει όμως.Οι δημοκρατικοί πολίτες θα αντιδράσουν, δε θα μείνουν απαθείς αυτή τη φορά!

Μιχάλης είπε...

@ Μάριος

Αν και δεν πρέπει να ασχοληθώ με έναν θρασύδειλο που δεν μπορεί να εκφράσει ούτε ένα απλό επιχείρημα, θα σου πω το εξής:

Όχι, δεν ήμουν εκεί στο οδόφραγμα και ουδέποτε θα πάω εκεί όταν κάνουν εκδήλωση οι αντι-ομοσπονδιακοί παρέα με τα διάφορα φασιστάκια, εθνικιστάκια και σοβινιστάκια.

Όμως αντικατοχικές, όπως θα έπρεπε να ξέρεις, δεν έγιναν μόνο από τους αντι-ομοσπονδιακούς.

Από εκεί και πέρα, για να μην σε αποκαλέσω κοινό συκοφάντη, είσαι υποχρεωμένος να αποδείξεις τις κατηγορίες σου εναντίον του Χριστόφια (και οποιουδήποτε άλλου) εναντίον του Τ. Παπαδόπουλου.

Επίσης ψάξε λίγο και θα δεις αν έγιναν συλλήψεις από τον Τάσσο. Φαίνεται ότι η μνήμη σου(σας) είτε είναι κοντή, είτε είναι επιλεκτική.

Τα περί βάσεων άστα καλύτερα. Δεν σε συμφέρει να συζητήσεις αυτό το θέμα.

Αμαδρυάς είπε...

Μάριε,

Μα ξεχάσαμε ότι το κόμμα που συνεργάστηκε σε κυβερνητικό επίπεδο με τον ΔΗΣΥ είναι το ΔΗΚΟ;Τόσο επιλεκτική μνήμη έχουμε ;

Και αυτό δε θα το θεωρούσα έγκλημα καθοσιώσεως αν ο σκοπός ήταν...εθνικός. Δηλαδή η προώθηση λύσης και όχι νομής της εξουσίας .

Για τις βάσεις,πότε τέθηκε θέμα από κυβερνήσεις του ΔΗΚΟ για απομάκρυνσή τους;

Σε πόσες εκδηλώσεις κατά των βάσεων πήρε μέρος το κόμμα αυτό; Ποιες και πότε;

Να θυμηθούμε ότι η πρώτη πολιτική της κυβέρνησης Παπαδόπουλου ήταν η παραχώρηση άδειας χρήσης των αεροδρομίων και λιμανιών της Κύπρου απ΄τα Αμερικάνικα πολεμικά εναντίον του Ιράκ;

Όπως και ακολούθως-όπως αποκαλύφτηκε-η χρήση του αεροδρομίου από τις μυστικές Αμερικάνικες πτήσεις για μεταφορά απ τη ΣΙΑ παράνομων κρατουμένων στο Γκουαντάναμο;

Ας μη μιλάμε για αντιιμπεριαλισμούς λοιπόν και τα σχετικά.Το Ανάν εξάλλου ως βάση λύσης-το Δυτικής έμπνευσης-το δέχτηκε ο Παπαδόπουλος και το έφερε και σε δημοψήφισμα. Δέχτηκε και την επιδιαιτησία των Δυτικών.

Όσο για την εξύβριση του Παπαδόπουλου απ΄τον Χριστόφια, αυτό κι αν είναι ! Άντε βρες μια ύβρη.

Η ευθύνη του Χριστόφια είναι που στήριξε άκριτα ΟΛΕΣ τις επιλογές του Παπαδόπουλου, γιατί έτσι εννοούσε τις συνεργασίες. Τελείως διαφορετική αντίληψη έχουν τώρα οι συνεργαζόμενοι. Και τον ανταμοίβουν αναλόγως.Δεν του χαρίστηκαν ούτε μια μέρα. Μπορούν ελεύθερα να τον αποκαλούν ως και προδότη και να μην τους "δείχνει την πόρτα"(έκφραση που χρησιμοποιήθηκε από το ΔΗΚΟ όταν κάποιοι υπουργοί του ΑΚΕΛ στην κυβέρνηση Παπαδόπουλου, τόλμησαν εντός της Κ.Ε του ΑΚΕΛ να ταχθούν υπέρ του Ανάν)

spyros είπε...

Την "εκδήλωση" που έγινε στις 20 Ιουλίου στο Οδόφραγμα Λήδρα Πάλας την βρίσκω απαράδεχτη,αχρείαστη και κοινώς ηλίθια(για να μην την χαρακτηρίσω αλλιώς).

Μπορώ όμως να ρωτήσω κάτι;
Ποιός οργάνωσε την όλη εκδήλωση(γιατί κανείς δεν βγήκε επίσημα να πει ότι ναι εμείς το κάναμε);

Γιατί στην εκδήλωση αυτή παρευρέθησαν μέλη και στελέχη ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ;

Στην εκδήλωση αυτή πήγε και ο Γιώργος Περδίκης,αλλά όταν ακούστηκαν κάποια αισχρά λόγια για την Κυβέρνηση και προς το πρόσωπο του Δημήτρη Χριστόφια από τον κ.Παπαθεμελή και τα φασιστοειδή κλανίδια(κατά το κρατίδια:-) )
σηκώθηκε και έφυγε.Αυτή του η ενέργεια εμένα με έκανε να τον έχω σε μεγάλη εκτίμηση ως Κύπριο,ως Πολιτικό και ως άνθρωπο που έχει αξιοπρέπεια.

Μιχάλη και εσείς φίλοι μου,αριστεροί,δεξιοί,κεντρόοι, δεν μπορεί να υπάρξει λύση΄(ομοσπονδιακή ή μη) διότι απ ότι βλέπουμε δεν θα αφήσουν κάποιοι Μεγάλοι Έλληνες,που όταν έγινε η εισβολή ήταν όλοι σε καλοκαιρινά θέρετρα.Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί!!ΓΙατί!!Γιατί!!!

Η μανία αυτών των ανθρώπων για ένωση με την Ελλάδα δεν ξέρω από που πηγάζει.

Θα δούμε..Αλλά θέλω μια απάντηση στο γιατι;;;!!!

Ανώνυμος είπε...

Ελπιζω οσοι συμπεριφερονται με φανατισμο και μισαλοδοξια και προσεγγιζουν τον φασισμο με τα λογια και με τις ενεργειες τους να το κανουν διοτι στιγμιαια , παρασυρθηκαν και να μην εχουν αντιδημοκρατικες βλεψεις στην πραγματικοτητα.

Και αυτο το λεω αναφερομενος Και στον Μιχαλη και στο Μπλογκ του , και σε αυτους που αποκαλουσαν τον Χριστοφια Προδοτη , και στον Χριστοφια τον ιδιο , , στους οσους αντιπαθουν τον Χριστοφια , και σε πολλους αλλους. Ελπιζω κανενας απο αυτους να μην εξυπηρετει ξενα συμφεροντα η να ενεργει απερισκεπτα για χαρην της ιδεολογιας του. Δεν ειναι τυχαιο που ανεφερα ολους αυτους παντως.

Η διαφυλαξη του μεγαλυτερου αγαθου μας , της Κυπριακη δημοκρατια ειναι καθηκον ολων μας.

Για αυτο καλω ολους να μην παρασυρονται και να γινονται εχθροι του τοπους τους για μια ενωση που τελειωσε απο το 60 , η για μια δικαιη , δημοκρατικη δικοινωτικη ομοσπονδια που ποτε δεν θα ερθει και ειναι αδυνατον να υπαρξει υπο τις συνθηκες .

Εκτος εαν οντως δεν επιθυμουν την προοδο αυτου του τοπου αλλα την καταστροφη του.