Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟΣ – Ο ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΣ ΞΕΝΗΣ ΚΑΙ Ο Κ. ΓΙΑΓΚΟΥΛΛΗΣ (Προσθήκη)


Επανέρχομαι και σήμερα στο θέμα της Κυπριακής διαλέκτου και στις φαντασιώσεις κάποιων για θέμα αυτό.
Επανέρχομαι για να καταγραφεί ξανά ότι κάποιοι, έστω και αν έχουν ακαδημαϊκή ιδιότητα, δεν νομιμοποιούνται να λένε ότι θέλουν, ούτε τα όσα λένε αποτελούν θέσφατο.


Από κάποιους συνεχίζεται ο θόρυβος γύρω από το ανύπαρκτο θέμα της αναβάθμισης της Κυπριακής διαλέκτου σε γλώσσα.

Επισημαίνουμε για άλλη μια φορά ότι όσοι ισχυρίζονται ότι υπάρχει κάτι τέτοιο, ουδέποτε έχουν δώσει έστω και ένα συγκεκριμένο στοιχείο που να αποδεικνύει ότι αυτή η υποτιθέμενη πρόθεση υπάρχει ή κατευθύνεται από πλευράς κυβέρνησης (όπως ισχυρίζονται).

Ο αναπληρωτής καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Γεώργιος Ξενής υποσχέθηκε σε εκπομπή του ΛΟΓΟΥ (17 Μαρτίου 2012) ότι θα έγραφε άρθρο στον «Φιλελεύθερο» όπου θα εξέθετε κατά συγκεκριμένο τρόπο αυτές τις προσπάθειες.

Όντως, στις 25 Μαρτίου ο κ. Ξενής αφιέρωσε 1.485 λέξεις για το θέμα αυτό. Πλην όμως, άνθρακες ο θησαυρός!
Δεν μας είπε τίποτε απολύτως.

1.      Μας εξήγησε τι είναι γλώσσα και ποιες είναι οι λειτουργίες της.
2.      Μας είπε, γενικά και αόριστα, ότι «στην Κύπρο σήμερα υπάρχει μια μικρή ομάδα Ελλήνων Κυπρίων συμπολιτών μας, οι λεγόμενοι Νεοκύπριοι, που έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται και να βιώνουν την εθνοτική τους ταυτότητα ως μη ελληνική».

Περιμέναμε ότι θα έδινε έστω και ένα στοιχείο για το ποιοι είναι αυτοί τελοσπάντων οι Νεοκύπριοι. Περιμέναμε ότι θα έδινε κάποια συγκεκριμένα στοιχεία (παραπομπές, δηλώσεις, δημοσιεύσεις) που να πιστοποιούν τους ισχυρισμούς του.
Ουδέν απολύτως, πέρα από γενικόλογες και αόριστες κουβέντες.
Έχυσε αρκετό μελάνι για να μας εξηγήσει ποια είναι η θεώρηση των Νεοκυπρίων γύρω από το έθνος κράτος σε σχέση με Κύπρο και Ελλάδα, αλλά χωρίς και πάλι να παραπέμπει κάπου.

Αν θεωρήσουμε ότι ο κ. καθηγητής αναφέρεται στον Νεοκυπριακό Σύνδεμο, με τον οποίον ο γράφων ουδεμία σχέση έχει, τότε ο κ. Ξενής παρουσιάζει πρόβλημα αξιοπιστίας.

Μια απλή περιήγηση στο διαδίκτυο μπορεί να διαφωτίσει για τα πιστεύω του «Νεοκυπριακού Συνδέσμου».
Έτσι στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.tech4peace.org/nqcontent.cfm?a_id=1386, μπορεί κάποιος να διαβάσει μεταξύ άλλων τις Βασικές Αρχές του Συνδέσμου και οτιδήποτε άλλο σχετικά με τον Σύνδεσμο.

Δεν λέει την αλήθεια ο κ. Ξενής

Δεν υπερασπίζομαι κανένα Νεοκύπριο. Υπερασπίζομαι την αλήθεια.
Ο κ. Ξενής γράφει ότι αυτή η ομάδα υποστηρίζει ότι δεν είμαστε Έλληνες αλλά Κύπριοι, και ότι θεωρούν τους εαυτούς τους εκτός της ελληνικής εθνικής κοινότητας. Τους κατηγορεί μάλιστα ότι αποτελούν ένα είδος… «κυπροσοβινιστών»!!!

Δυστυχώς για τον ίδιο, όμως, πουθενά στα κείμενα του Νεοκυπριακού Συνδέσμου δεν θα βρει τα όσα τους αποδίδει. Αντίθετα θα βρει αναφορές του τύπου:
«Δεν αρνούμαστε την εθνική μας καταγωγή και τους πολιτιστικούς μας δεσμούς αλλά σαν λαός είμαστε πρώτα Κύπριοι και μετά οτιδήποτε άλλο».

Πραγματικά, πόση σχέση έχουν με την πραγματικότητα αυτά που γράφει ο κ. Ξενής, έστω και αν τα γράφει κάτω από το κάλυμμα της ακαδημαϊκής ιδιότητας;

Χωρίς να είμαστε απόλυτοι, σε κανένα σημείο δεν βρήκαμε κάτι που να συνηγορεί υπέρ των απόψεων του κ. Ξενή ή των ερμηνειών του.
Μάλλον σε κάποιους άλλους νεοκύπριους θα αναφέρεται.

Το μεγαλύτερο μέρος του άρθρου του αναλώνεται στο να εξηγήσει πώς λειτουργούν οι διάλεκτοι σε ολόκληρο τον ελληνικό χώρα.

Είναι πάντως πολύ λυπηρό που ακόμα και ακαδημαϊκοί προσεγγίζουν τόσο σοβαρά ζητήματα με τέτοιο τρόπο. Εντελώς αόριστα, γενικόλογα και χωρίς καν ένα δείγμα απόδειξης των όσων ισχυρίζονται.
Και το χειρότερο είναι ότι δημιουργούν εικόνες και εντυπώσεις που μας δίνουν το δικαίωμα να αμφισβητούμε ότι υπάρχει οργανωμένη, έστω και υποτυπωδώς, μια προσπάθεια επιβολής της Κυπριακής διαλέκτου ως γλώσσας.

Λυπούμαι και πάλι.

***

Ακολουθεί το άρθρο του Κωνσταντίνου Γιαγκουλλή για το ίδιο θέμα:

Περί της Κυπριακής Διαλέκτου

Κωνσταντίνος Γιαγκουλλής

Διάβασα στην εφ. Φιλελεύθερος (ημ. 25.3.2012) ένα κείμενο του κ. Γεωργίου Ξενή με τίτλο «Κυπριακή Διάλεκτος: χρήση και νεοκυπριακή παράχρηση». Δεν πρόκειται να σχολιάσω τη θέση του αρθρογράφου έναντι της κυπριακής διαλέκτου, την οποία, ωστόσο, φαίνεται να αγνοεί.

Οι απόψεις τις οποίες διατυπώνει δεν με βρίσκουν σύμφωνο, όμως καθόλου δεν με ενοχλούν, γι' αυτό και δεν τις σχολιάζω. Εκείνο που ενοχλεί (κι αυτό σχολιάζω) είναι ο τρόπος με τον οποίο ο αρθρογράφος διατυπώνει τις απόψεις του, ιδιαίτερα επί θεμάτων για τα οποία ο ίδιος δεν είναι ενημερωμένος. Βέβαια, το γεγονός ότι αρθρογραφεί σε μια εφημερίδα δεν του επιτρέπει να τεκμηριώσει βιβλιογραφικά τις απόψεις του, οι οποίες στο τέλος παραμένουν μετέωρες, με κίνδυνο ο επαρκής αναγνώστης να θεωρήσει αυθαίρετες.
Ο ισχυρισμός, αίφνης, του κ. Ξενή «ότι η ίδια η Νεοελληνική Κοινή ξεκίνησε ως Πελοποννησιακή - Επτανησιακή Διάλεκτος» είναι πολύ ενδιαφέρων, πλην άγνωστη, νομίζω, στη βιβλιογραφία. Ο Ν. Π. Ανδριώτης, Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας, Θεσσαλονίκη 1992, σ. 98 είναι κατηγορηματικός: «Σήμερα είναι πια γενική πεποίθηση ότι η νέα μας γλώσσα είναι μια εξελικτική φάση της Κοινής των Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών Χρόνων (...) Όλες οι νεοελληνικές διάλεκτοι και όλες οι τοπικές παραλλαγές της Νεοελληνικής Κοινής συνθέτουν τη σημερινή Νεοελληνική Γλώσσα».
Ο αρθρογράφος ισχυρίζεται ότι καταβάλλεται στις μέρες μας προσπάθεια να δημιουργηθεί «ένα επίσημο σύστημα γραφής, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα ιδιαίτερο αλφάβητο, καθώς και σταθερές ορθογραφικές συμβάσεις. Το αλφάβητο αυτό θα πρέπει να περιέχει και σύμβολα που απουσιάζουν από το ελληνικό αλφάβητο. (...) Μάλιστα υπάρχει η τάση στους νεοκυπριακούς κύκλους να προκρίνεται τέτοια ορθογραφική σύμβαση που θα συσκοτίζει την ετυμολογία της λέξης, ώστε να μην μπορεί να γίνει ορατή η ελληνική της ρίζα» (!). Με κανένα τρόπο δεν θα επιθυμούσα να καταστώ απολογητής των αποκαλούμενων εδώ νεοκυπριακών κύκλων (δεν έχουν όνομα;). Οφείλω, ωστόσο, να υπενθυμίσω ότι η αρχή της αναζήτησης ενός αλφαβήτου απόδοσης της κυπριακής διαλέκτου ανάγεται στα τέλη του 19ου αιώνα [η προφορά του χ πριν από το g και i ως 5 (χέρι - 5έρι) παρατηρήθηκε ήδη από τον A. Thumb, Grammatik (1915). σ. 8ο]. και συνεχίζεται αργότερα με τους κορυφαίους γλωσσολόγους μας L Μενάρδο, Χρ. Γ. Παντελίδη, Κυρ. Χατζηιωάννου, Π. Αναγνωστόπουλο, Ν. X. Κονομή, Νικ. Κονιοσόπουλο, Θ. Παπαδόπουλο, Κ. Πηλαβάκη, ακόμη και το Μ. Ν. Χριστοδούλου, ο οποίος εκτελούσε χρέη γραμματέα μιας ad hoc επιτροπής από καθηγητές πανεπιστημίου, γλωσσολόγους, κυπριολόγους κ.ά., την οποία συνέστησε το 1962 ο αείμνηστος Κ. Σπυριδάκις για το σκοπό αυτό. Το κυπριακό αυτό αλφάβητο ακολουθείται έκτοτε πιστά από το Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών, καθώς και από άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα και οργανισμούς, για καθαρά επιστημονικούς λόγους και οπωσδήποτε, όχι για εξυπηρέτηση οποιωνδήποτε πονηρών ή άλλων σκοπών.
Το όπ οι ερευνητές και μελετητές της κυπριακής διαλέκτου, όπως και οποιοσδήποτε άλλης γλώσσας, ιδιώματος ή διαλέκτου, «επιδιώκουν να δώσουν στην κυπριακή ένα πλουσιότερο λεξιλόγιο, με την ανάσυρση λέξεων που εν τω μεταξύ περιέπεσαν σε αχρηστία από τη διάλεκτο των μακαριστών πάππων και προπάππων μας και συντάσσουν λεξικά, γραμματικές, συντακτικά» [τελοσπάντων, ποιους ακριβώς εννοεί εδώ ο αρθρογράφος;] δεν πρέπει ν’ ανησυχεί κανένα, αλλά προσδίδει κύρος και τιμή σ' όσους εργάζονται άοκνα για το σκοπό αυτό, χωρίς παχυλούς μισθούς και επιδόματα. Μπράβο τους! Θα ανησυχούσαμε αν συνέβαινε το αντίθετο. Αλίμονο αν δεν υπήρχε φροντίδα για τη σύνταξη ενός χρηστικού λεξικού της διαχρονίας της κυπριακής διαλέκτου και αν οι επιστήμονές μας επέτρεπαν να χαθεί άπαξ διαπαντός ο πλούτος της διαλέκτου μας που αποτελεί πραγματικό θησαυρό, τον οποίο οφείλουμε να διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού. Προσωπικά είμαι περήφανος για τη δουλειά που επιτέλεσα στον τομέα της λεξικογραφίας και τιμώ τη μνήμη προγενέστερών μου σκαπανέων της κυπριακής διαλέκτου (Α. Σακελλαρίου, I. Μενάρδου, Ξ. Φαρμακίδη, Γ. Λουκά, Κυρ. Χατζηιωάννου κ.ά.), που αξιώνουν τον εκ μέρους μας σεβασμό και την εκτίμηση και όχι ειρωνικά σχόλια.
Τον κ. Ξενή ουδόλως απαλλάσσει των ευθυνών του έναντι όσων μοχθούν για την καταξίωση της κυπριακής διαλέκτου η γενική και σε τελευταία ανάλυση, αντιφατική του δήλωση ότι «πρέπει να τονιστεί ότι η επιστημονική μελέτη της διαλέκτου μας, όπως και όλων των άλλων ελληνικών διαλέκτων, είναι εγχείρημα αξιέπαινο». Αυτοί που μελετούν επιστημονικά τη διάλεκτό μας και ετοιμάζουν λεξικά, γραμματικές και συντακτικά είναι αυτοί εναντίον των οποίων ο αρθρογράφος στρέψει τα πυρά του, ειρωνεύεται και «ελαφρά τη καρδία» αποκαλεί νεοκύπριους.
Δεν σχολιάζω τη σημείωση του κ. Ξενή ότι «στις άλλες διαλεκτικές περιοχές του ελληνισμού κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει», γιατί ο κ. Ξενής ως πανεπιστημιακός μπορεί, αν θέλει, να ερευνήσει και έτσι να μην αγνοεί ότι υπάρχουν δεκάδες λεξικά και γλωσσάρια για τις νεοελληνικές διαλέκτους (Κρήτη, Ρόδος, Ζάκυνθος, Κέρκυρα, Κάρπαθος. Πόντος, Καππαδοκία κ.ά.). Η Κύπρος δεν μπορεί να υστερεί στον τομέα αυτό.

Φιλελεύθερος 1 Απριλίου 2012

***
 ΑΝΤΑΠΑΝΤΗΣΗ Γ. ΞΕΝΗ

 

Γεώργιος Α. Ξενή*

Διάβασα πρόσφατα στο Φιλελεύθερο παρέμβαση του κ. Κ. Γιαγκουλλή, η οποία αναφέρεται σε δικό μου εκτενές άρθρο υπό τον τίτλο «Κυπριακή διάλεκτος: χρήση και νεοκυπριακή παράχρηση».[1]

Περίμενα ότι η παρέμβαση θα εμπλούτιζε τη συζήτηση με νέα διαφωτιστικά στοιχεία για το θέμα του άρθρου μου, το οποίο - υπενθυμίζω - είναι κοινωνιογλωσσολογικό: αρθρώνει λόγο κριτικής στην ιδεολογικοποίηση της κυπριακής διαλέκτου και επικρίνει την κυπροσοβινιστική προσπάθεια να παραμεριστεί η νεοελληνική κοινή από τους παραδοσιακούς «χώρους ευθύνης» που έχει στη γλωσσική κοινότητα της Κύπρου,[2] ώστε να κατισχύσει παντού η κυπριακή ως γλώσσα πλέον. Ενδιαφέρον υλικό για μελέτη του θέματος μπορεί να ευρεθεί στη City Free Press,[3] στο Facebook, στα μπλογκ και αλλού. Είναι επίσης ενδιαφέρον να εξεταστεί το νέο (δηλ. του έτους 2010) αναλυτικό πρόγραμμα για τη «Γλώσσα» της κρατικής Εκπαίδευσης, για να διαπιστωθεί με ποιο τρόπο η επίσημη Πολιτεία τοποθετείται απέναντι στο κρίσιμο ζήτημα Σημειωτέον ότι το νέο αναλυτικό επαινείται τα μάλιστα από το γραμμένο στην κυπριακή διάλεκτο άρθρο της City Free Press.
Η προσδοκία μου όμως διαψεύσθηκε, διότι το κείμενο του κ. Γιαγκουλλή αγνοεί τον κοινωνιογλωσσολογικό χαρακτήρα του άρθρου μου και ασχολείται με σημεία δευτερευούσης φύσεως για τη δική μου προβληματική. Και σαν να μην αρκούσε αυτό, εμπεριέχει και κραυγαλέα δείγματα βιβλιογραφικής άγνοιας αλλά και χονδροειδείς παρανοήσεις. Αυτά τα τελευταία καλό είναι να σχολιαστούν, για να μην προκαλούνται πεπλανημένες εντυπώσεις:
1. Κατά τον κ. Γιαγκουλλή είναι άγνωστη στη σχετική βιβλιογραφία η θέση ότι η νεοελληνική κοινή (κατά το δημώδες της σκέλος) προέρχεται από την πελοποννησιακή-επτανησιακή διάλεκτο. Και όμως η θέση αυτή είναι στην πραγματικότητα κοινός τόπος! Υπάρχει και σε αυτόν ακόμη τον Ν. Ανδριώτη του οποίου σύγγραμμα επικαλείται ο κ. Γιαγκουλλής! Ιδού τι έγραφε ο Ανδριώτης: «Η σημερινή κοινή νεοελληνική γλώσσα., έχει διαμορφωθεί με βάση τα νότια ιδιώματα, και ιδιαίτερα της Πελοποννήσου».[4] Την ίδια επιστημονική θέση υποστηρίζουν και πλήθος άλλοι ειδικοί γλωσσολόγοι, όπως ο Μ. Τριανταφυλλίδης, ο G. Horrocks, ο Ε. Πετρούνιας: είμαι στη διάθεση παντός ενδιαφερομένου για τις ακριβείς βιβλιογραφικές παραπομπές.
2. Ο κ. Γιαγκουλλής παραθέτει απόσπασμα από το ανωτέρω σύγγραμμα του Ανδριώτη (στη σελ. 98), αλλά δυστυχώς το παρανοεί. Θα πρέπει να το διαβάσει ξανά πιο προσεκτικά. Ο Ανδριώτης στο εν λόγω σημείο αναφέρεται στη σύσταση της «νεοελληνικής γλώσσας» και όχι της «νεοελληνικής κοινής». Ο κ. Γιαγκουλλής δεν αντιλαμβάνεται ότι για τον Ανδριώτη οι δύο όροι δεν είναι ισοσθενείς και ότι η σχέση τους προσδιορίζεται από την εξίσωση: νεοελληνική γλώσσα = νεοελληνική κοινή (με τις παραλλαγές της) + νεοελληνικές διάλεκτοί
3. Παρανοεί επίσης ο κ. Γιαγκουλλής τη δική μου απόφανση ότι «στις άλλες διαλεκτικές περιοχές του ελληνισμού κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει». Δεδομένου ότι αυτή η απόφανση περιέχεται στο σημείο (6.6) του άρθρου μου, λογικό είναι το «κάτι τέτοιο» να σχετίζεται με την προσπάθεια των Νεοκυπρίων να εισαγάγουν τη διάλεκτο στην κρατική Εκπαίδευση ως όργανο εγγραμματισμού. Ο κ. Γιαγκουλλής εντελώς αυθαίρετα νομίζει ότι εγώ υποστηρίζω δήθεν ότι μόνο για την κυπριακή διάλεκτο γράφονται λεξικά και για καμία άλλη ελληνική διάλεκτο! Κύριε, ελέησον! Άλλ’ αντ' άλλων!
4. Τέλος, ας γίνει κατανοητό και το εξής: όταν λέμε επίσημο σύστημα γραφής δεν εννοούμε μια εσωτερική, και καθόλα θεμιτή, διαδικασία κάποιου ιδρύματος ή κάποιου εκδοτικού οίκου, αλλά το σύστημα εκείνο που καθιερώνεται στις επίσημες λειτουργίες του κράτους, λ.χ. στην Εκπαίδευση. Παρόμοιο σύστημα η Κύπρος δεν διαθέτει, όπως άλλωστε και καμιά άλλη διαλεκτόφωνη ελληνική περιοχή.
Τελειώνοντας, επαναλαμβάνω αυτό που τόνισα και στο άρθρο μου: τους ερευνητές της κυπριακής διαλέκτου τους σέβομαι και τους τιμώ (κάποιοι μάλιστα είναι και προσωπικοί μου φίλοι και συνάδελφοι), όπως σέβομαι και τους ερευνητές οιασδήποτε επιστήμης - ιδίως εκείνους των οποίων το έργο υπερβαίνει τα στενά όρια της Κύπρου και της Ελλάδας και έχει απήχηση στον διεθνή χώρο και την παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα. Εκείνο που επικρίνω εγώ είναι να γίνεται ιδεολογική εκμετάλλευση των πορισμάτων της έρευνας από νεοκυπριακούς κύκλους με στόχο την αναγωγή της κυπριακής σε γλώσσα και ευκταίο συνεπακόλουθο τον εκτόπισμά της νεοελληνικής κοινής. Επί του καίριου αυτού ζητήματος ο κ. Γιαγκουλλής σιωπά αιδημόνως.

* Αναπληρωτής Καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Φιλελεύθερος 8/4/2012









[1] Φιλελεύθερος 1.4.2012, «Εφτά Μέρες- Πολιτισμός»,σελ. 4 και Φιλελεύθερος 25.3.2012, σελ.. 43 αντιστοίχως.
[2] Οι «χώροι Ευθύνης» της Κοινής προσδιορίζονται στο σημείο 3 του αρχικού μου άρθρου.
[3] Έκδοση της 15ης Φεβρουαρίου 2012, σελ. 12-14. Η εφημερίδα υπάρχει και στο διαδίκτυο, http/issuu. com/cityifreepresscy/docs/city_295_full_pdf.
[4] Ν. Ανδριώτη, Ιστορία της ελληνικής γλώσσας, Θεσσαλονίκη 1992, σελ. 121.

105 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

υπάρχουν πολλά βιβλία γλωσσολογίας που υπογγραμίζουν ότι ο διαχωρισμός κάποιου ιδιωματος σε γλώσσα ή διάλεκτο οφείλεται σε κριτήρια μη γλωσσολογικά.Εν πολλά χαρακτηριστική η περίπτωση των Σέρβων με τους Κροάτες.Για χρόνια μιλούσαν την ίδια γλώσσα, αλλά τωρά λαλούν σου ότι μιλούν διαφορετική γλώσσα που τους γείτονες τους. Τζείνο που με ενοχλεί όμως εμένα εν άμαν ακούω γονιούς να διορθώνουν τζιαι να θυμώνουν των μωρών τους αμαν πουν καμιά λέξη κυπριακή. Σε τζείνο το σημείο μας έφτασε ο 'ελληνισμος' μας

buhda είπε...

Να φοοούμαστεν τους αυτόκλητους γλωσσαμύντορες τζιαι τους εθναμύντορες. Εν κατά κανόνα προβληματικοί, τζιαι ρεντίκολα που νομίζουν ότι εν επιστήμονες. Νομίζουν πως τζείνον που σκέφτουνται τζιαι φκαίννει που τους φόους τζιαι τες ανασφάλειες τους εν επιστήμη.

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος

Ναι φίλε μου, επισήμανα κι εγώ στην προηγούμενη ανάρτηση για το θέμα αυτό, ότι έχει καταντήσει γελοίο αρκετοί γονείς να θυμώνουν στα παιδιά τους όταν μιλούν Κυπριακά.

Και το χειρότερο είναι όταν θεωρούν τα Κυπριακά ως… χωρκάτικα!

Μιχάλης είπε...

@ buhda

Έχεις δίκαιο.
Βρίσκουν αφορμή από το τίποτα ή από μια περιθωριακή άποψη (αν ακόμα υπάρχει κι αυτή) και την αναγάγουν σε μέγα θέμα.

Και το κάνουν αυτό για να βρουν λίγη δημοσιότητα.
Απ’ ότι μου έλεγε κάποια ακαδημαϊκός, οι ώρες που εμφανίζονται σε τηλεοράσεις ή ραδιόφωνα ή ακόμα και η αρθρογραφία τους, μετράει στην αξιολόγηση για προαγωγή.

αντιφληναφήτρια είπε...

Παρόλο που γενικά δεν συμφωνώ με τις πολιτικές θέσεις του κυρίου Μιχαήλ, εντούτοις δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω απόλυτα με όσα λέει γι’ αυτόν τον κύριο Ξενή και τις εθνικιστικές θέσεις που πρεσβεύει. Έχω ειλικρινά κουραστεί ως εκπαιδευτικός να βλέπω π.χ. στα σχολεία τα δύο άκρα να τσακώνονται για πράγματα που υπάρχουν μόνο στη φαντασία τους. Αλλά τα παιδιά στα σχολεία δικαιολογούνται λόγω ανωριμότητας... αυτός ο κύριος, κοτζάμ καθηγητής πανεπιστημίου, πώς δικαιολογείται να βγαίνει δημόσια και να λέει τέτοια πράγματα;
Προφανώς έχει προσωπικά θεματάκια με την ταυτότητά του ο καθηγητής: μόνο αν κάποιος δεν είναι 100% σίγουρος για το ότι είναι Έλληνας, νιώθει να απειλείται από το άλλο μέρος της ταυτότητάς του, της κυπριακής δηλαδή.
Είναι λυπηρό να βλέπεις μορφωμένους ανθρώπους να προσπαθούν να φανατίσουν τον κόσμο εναντίον φανταστικών/φαντασιακών εχθρών. Αυτό προσπαθεί να κάνει ο κύριος αυτός: να προκαλέσει ηθικό πανικό άνευ λόγου και αιτίας!
Τον έχω ακούσει σε μια-δυο εκπομπές και είδα και κείμενά του στις εφημερίδες. Με είχαν αφήσει αδιάφορη, διότι τείνω να μην ασχολούμαι με γραφικούς τύπους (ειδικά όταν καταντούν ραδιοφωνικοί μαϊντανοί). Μόνο απορία και λύπη μου προκαλεί αυτός ο τύπος: απορία αν πραγματικά πιστεύει αυτά τα γραφικά που λέει (πράγμα που θα είναι ιδιαίτερα τραγικό για τον ίδιο) και λύπη που η κοινωνία μας τον πληρώνει παχουλούς μισθούς (και ελπίζω από τούδε όχι ΚΑΙ επιδόματα) να βγαίνει να μιλά για όλα όσα ακριβώς είναι παντελώς αναρμόδιος να μιλήσει...

vosporos είπε...

@ Μιχάλης Μιχαήλ

Στο πανεπιστήμιο Κύπρου τα κριτήρια για να ανελιχθείς είναι καθαρά ακαδημαϊκά: επιστημονικές δημοσιεύσεις (όχι σε εφημερίδες, αλλά δε επιστημονικά περιοδικά, συνέδρια, βιβλία κτλ), εποπτεύσεις μεταπτυχιακών φοιτητών κτλ. Νομίζω η προβολή στα ΜΜΕ δεν έχει καμία σχέση με την ανέλιξή τους.
Αυτός ο Ξενής είναι Αναπληρωτής Καθηγητής απ’ ότι βλέπω... αυτή είναι η βαθμίδα στην οποία κάποιος μονιμοποιείται, δηλαδή δεν τον κουνάει κανένας από τη θέση του πλέον. Γι’ αυτό μάλλον ο κύριος καθηγητής ξεθάρρεψε και άρχισε να κάνει εκείνο που μάλλον ήθελε να κάνει πάντα: πολιτική προπαγάνδα παρά ακαδημαϊκή δουλειά!

Ανώνυμος είπε...

ρε εσυ νομιζεις πως εδω ειναι ελβετια; ο ιδιοκτητης μας δεν ειναι οικογενια rothschilds ειναι αρχιεπισκοπικο κεφαλαιο. δεν μπορουμε να ειμαστε ανεξαρτητη χωρα γιατι δεν θελεις να καταλαβαινεις ρε κουμπαρε δυσκολεφκουμε να σαι καταλαβω.... γτ επιμενεις στα τζιπριακα;

Ανώνυμος είπε...

δεν ειμαστε bank country ρε κουμπαρε...

http://en.wikipedia.org/wiki/Swiss_German
http://en.wikipedia.org/wiki/Swiss_french
http://en.wikipedia.org/wiki/Swiss_Italian

πρεπει να τονισω οτι στην ιταλια δεν μιλουν ολοι ιταλικα. ουτε στην γαλλια. στις νοτικες περιοχες μιλουν οξιταν. στην ισπανια καταλανικα μιλουν... μιλουν και μιλουν...

Ανώνυμος είπε...

πχ στην ιταλια με το ζορι πραγματοποιησαν την ιταλικη ενωση. στην ιταλικη βουλη οι ενετοι θελουν να αποχωρουν απο την ιταλικη ενωση.... πρασινοι ενετοι.

Ανώνυμος είπε...

european language map
http://www.eurominority.eu/documents/cartes/europe-languages-continant.gif

Ανώνυμος είπε...

Ο κ. Ξενής ζει σε άλλο πλανήτη και είναι κολλημένος σε ιδεολογήματα άλλων εποχών. Η αναφορά του δε σε "κυπροσωβινιστες" αντανακλά στο εθνικιστικό του προφίλ, το οποίο η κάθε του τοποθέτηση, είτε στις εκπομπές του Λάζαρου Μαύρου, είτε στον Λόγο, αποκαλύπτει ξεκάθαρα. Ποιος ακαδημαικός που σέβεται τον εαυτό του θα έβγαινε στην εκπομπή του κάθε γραφικού, να χαριεντίζεται και να λέει αρλούμπες; Δεν αντιλαμβάνεται πόσο γελοίος γίνεται;

Ας μη ξεχνάμε, επίσης, ότι ο συγκεκριμένος είναι ο παρατρεχάμενος του Αρχιεπισκόπου και άλλων εξίσου γραφικών. Όπου σταθεί και όπου βρεθεί δε διστάζει να εκφράζει τα αντι-αριστερά του αισθήματα(ακόμα και στις αίθουσες διδασκαλίας) λες και ζούμε ακόμα στην εποχή της Χούντας. Είναι κρίμα που ένας τέτοιος τύπος εκμεταλλεύεται τη θέση του για φτηνή προπαγάνδα, εξυπηρέτηση συμφερόντων της εκκλησίας και για προσωπικό όφελος. Πολλοί γνωρίζουν, άλλωστε, πώς πήρε θέση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με ποιες μεθόδους.

Ο κ. Γιαγκουλλής αποκαλύπτει την επιστημονική του γύμνια και ανεπάρκεια. Ελπίζω ότι και άλλοι σοβαροί γλωσσολόγοι δε θα αφήσουν τις αντιεπιστημονικές θέσεις του Ξενή και τις αερολογίες που εκφράζει, αναπάντητες.

Amanda

μπουχτήσασα είπε...

Σκεφτείτε το λίγο: ο κ. Ξενής είναι κλασικός φιλόλογος. Ως κλασικός φιλόλογος ειδικεύεται στη γραμματεία (δηλαδή στα κείμενα) του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Έργο του δηλαδή είναι να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε το πνεύμα του πολιτισμού εκείνου μέσω των γραπτών κειμένων που παρήγαγε εκείνος ο πολιτισμός (και με τη ματιά των αρχαίων Ελλήνων και όχι φιλτράροντας αυτά που είπαν οι αρχαίοι μέσα από δικές μας ιδεολογίες). Και φυσικά, ένα κομμάτι της προσέγγισης των αρχαίων κειμένων είναι και η γνώση της αρχαίας γλώσσας.
Επομένως αν θέλουμε να μάθουμε κάτι σχετικά π.χ. με τις αρχαίες τραγωδίες θα τον ρωτήσουμε, κι αν ξέρει καλά την επιστήμη του, θα μας απαντήσει αρμοδίως. Μέχρι εδώ καλά! ...αλλά, γιατί δεν καταλαβαίνουμε σε αυτόν τον τόπο ότι επειδή κάποιος ξέρει αρχαία δεν καθίσταται ειδικός επί παντός επιστητού;!
Κι όμως, ο κ. Ξενής εμφανίζεται να είναι ειδικότερος των ειδικών σε θέματα γλώσσας... την γλώσσα την εξετάζουν επιστημονικά οι γλωσσολόγοι: αυτοί έχουν πειραματικές μεθόδους διερεύνησης της γλώσσας, αυτοί ερευνούν τη δομή της γλώσσας, αυτοί ερευνούν πειραματικά την κοινωνική σημασία της γλώσσας, αυτοί θα σου πουν τι πραγματικά είναι η γλώσσα. Σε άλλες συνεντεύξεις του ο κ. Ξενής με τον τρόπο που παρουσιάζει το γλωσσικό θέμα υπονοεί ότι το μόνο μέλημα της επιστήμης της γλώσσας είναι να αποδείξει ότι η κυπριακή διάλεκτος είναι ελληνική. Είναι σαν να λέμε ότι το μόνο μέλημα των μαθηματικών είναι να αποδείξουν ότι το «2» είναι ζυγός αριθμός! Τόσο οι επιστήμονες της γλώσσας (οι γλωσσολόγοι) όσο και οι επιστήμονες των μαθηματικών μπορούν να καταλάβουν ότι η επιστήμη τους δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό.
Με όσα λέει ο φωστήρας Ξενής για την καταγωγή των κυπριακών δεν κάνει τίποτε άλλα παρά να ανακαλύπτει την τασινόπιτταν! Αλλά δεν βγήκε να το πει απλά για να ενημερώσει ότι τα κυπριακά είναι διάλεκτος της νέας ελληνικής... όχι, με το να το πει αυτό, δείχνει ότι τάχα υπερασπίζεται την ελληνικότητα της διαλέκτου απέναντι σε κάποιους που θέλουν να την αμφισβητήσουν. Κι εδώ έγκειται ο δονκιχωτισμός του: στο σύμπαν που ζει ο κύριος Ξενής θεωρεί ότι όποιος ασχολείται με τα κυπριακά, αυτόματα υπονομεύει την ελληνικότητα του τόπου –ωσάν η κυπριακή μας διάλεκτος να μην είναι το κατεξοχήν ελληνικό στοιχείο της ταυτότητας των ελληνοκυπρίων. Τόσο ανίσχυρη θεωρεί των ελληνικότητά μας, που αν ασχοληθούμε λίγο με τα κυπριακά θα τη χάσουμε;
Αλλά ο κ. Ξενής δεν περιορίζεται στο να εισβάλλει σαν μαινάδα στα χωράφια της επιστήμης της γλωσσολογίας. Το παίζει και ειδικός σε θέματα κοινωνιολογίας: αναρωτιέμαι, αυτά που βγαίνει και λέει στα ραδιόφωνα περί εθναφύπνισης, τολμά να τα πει και μπροστά σε επιστήμονες κοινωνιολόγους (αν και, κρίνοντας από το σχόλιό του «εγώ θα διαφωνήσω με τους κοινωνιολόγους στο ζήτημα αυτό» που εκστόμισε από ραδιοφώνου, μάλλον δεν έχει πολλή συναίσθηση ο άνθρωπος για το τι λέει).
Ο κύριος Ξενής φαίνεται ότι έχει άποψη και για θέματα πολιτικής, αφού εμφανίζεται συχνά στα ΜΜΕ προωθώντας συγκεκριμένα πολιτικά μοντέλα.
Τέλος, ο κ. Ξενής εμφανίζεται ως ειδικός και σε θέματα εκπαίδευσης: έχει δαιμονοποιήσει την εισαγωγή της κυπριακής διαλέκτου στην εκπαίδευση, θεωρώντας ότι πρόκειται για έργο νεοκυπρίων! (μόνο που... μόνο που είναι ελλαδίτες αυτοί που εισάγουν την κυπριακή στα σχολεία!!) Κι εδώ ο κ. Ξενής είτε δεν έχει ιδέα τι λέει, είτε επίτηδες παραπληροφορεί παρουσιάζοντας μισές αλήθειες: η κυπριακή διάλεκτος δεν μπήκε στην εκπαίδευση για να διδάσκεται ως άλλη γλώσσα ταυτόχρονα με την κοινή νέα ελληνική (ή εις βάρος της κοινής όπως θεωρεί). Εισήχθη στην εκπαίδευση ως *εργαλείο* σύγκρισης με την κοινή νέα ελληνική με αποκλειστικό σκοπό την καλύτερη εκμάθηση της κοινής από τα κυπριόπουλα! Αλλά επειδή ο κ. Ξενής πάντα ξέρει καλύτερα, αντιπροτείνει αντί για κυπριακά, να χρησιμοποιούμε τα αρχαία έτσι ώστε να μάθουμε καλύτερα την κοινή νέα ελληνική (ναι, το είπε αυτό σε άλλο του άρθρο). Σε αυτό μοιάζει καταπληκτικά στον Κωνσταντίνο Κατακουζηνό, ο οποίος ήθελε να ιδρύσει κόμμα (το ΒΥΖΑΝ) με σλόγκαν «για να πας μπροστά, πρέπει να πας πίσω και να πάρεις φόρα»!
(συνεχίζεται...)

μπουχτήσασα είπε...

...
Και για να επανέλθουμε στην ειδικότητα του κυρίου Ξενή, πραγματικά απορώ αν ο τρόπος που ερμηνεύει από ραδιοφώνου αρχαία κείμενα (όπως αποσπάσματα από τον Ηρόδοτο) είναι ο επιστημονικά αποδεκτός τρόπος προσέγγισης του πνεύματος του αρχαίου συγγραφέα. Όλα αυτά που διατυμπανίζει από ραδιοφώνου περί εθνικής ταυτότητας των αρχαίων Ελλήνων στον Ηρόδοτο απορώ αν θα τολμούσε να τα εκστομίσει ανερυθρίαστα και μπροστά σε διεθνούς φήμης κλασικούς φιλολόγους του εξωτερικού χωρίς να φρίξουν οι άνθρωποι!
Άρα, αν θα μας κάνει κήρυγμα ο κύριος αυτός, να μας το κάνει σε σχέση με την ειδικότητά του –αν και προφανώς κι εκεί δεν θα αισθανθούμε ιδιαίτερα ασφαλείς ότι αυτά που θα μας πει θα είναι ευρέως αποδεκτά. Για όλα τα άλλα θέματα που δεν εμπίπτουν στην ειδικότητά του, πόσο αδαείς θα πρέπει να είμαστε για να τον θεωρούμε αυθεντία; Επαναλαμβάνω: θα πρέπει να καταλάβουμε σε αυτόν τον τόπο ότι επειδή κάποιος ξέρει αρχαία ελληνικά, δεν είναι το κάθε τι που θα εκστομίσει θέσφατο! Υπάρχουν οι εξειδικεύσεις κύριοι: για τη γλώσσα οι αρμόδιοι να μιλήσουν αντικειμενικά είναι οι γλωσσολόγοι, για την κοινωνία οι κοινωνιολόγοι, για την πολιτική οι πολιτικοί επιστήμονες, για την ιστορία οι ιστορικοί, για την παιδεία οι επιστήμονες της αγωγής!
Τελικά το μεγαλύτερο πρόβλημα του κυρίου Ξενή δεν είναι ούτε η έλλειψη αυτογνωσίας για το πόσο γραφικός γίνεται, ούτε η έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα, ούτε ο εθνικισμός του που διαστρεβλώνει την ενασχόλησή του ακόμα και με την ίδια του την επιστήμη, αλλά η ημιμάθειά του. Ο αμαθής μπορεί να έχει άποψη, αλλά σε θέματα που δεν είναι ειδικός περιμένει από τους ειδικούς να μάθει. Ο ημιμαθής όμως θεωρεί ότι οι δυο-τρεις λέξεις που διάβασε για ένα θέμα σε αμφιβόλου ποιότητος συγγράμματα τον καθιστούν αυτόματα τον παsh-ειδικό στο κάθε θέμα, ενώ οι πραγματικά ειδικοί φαντάζουν ανεμόμυλοι για τον Δον Κιχώτη!...

Ανώνυμος είπε...

Εγώ θα πω κάτι που θα ήξερεν ακόμα τζιαι ένας μαθητής α' λυκείου τζιαι δεν χρειάζονται διδακτορικά για να το καταλάβεις. Άλλον η γλώσσα, άλλον ο λόγος (ομιλία). Το δεύτερον ανήκει μεν στο πρώτο, αλλά αλλάζει αναλόγως των συμβάσεων επικοινωνίας.

Ένας έξυπνος άνθρωπος, ευέλικτος επικοινωνιακά, πρέπει να ξέρει να μιλά τζιαι να γράφει αναλόγως της περίστασης. Αν θα καλαμαρίσει βέβαια κάπου ξεκάρφωτα αυτό μπορεί να οφείλεται τζιαι στην εντύπωση του μορφωμένου αστού που θέλει να δώκει. Είναι γι αυτό που από τα παραπάνω σχόλια, απόλαυσα μόνο το απροσποίητο του/της budha- χωρίς να θέλω να υποτιμήσω τα υπόλοιπα με τα οποία τζιαι συμφωνώ, απλά όταν υπερασπίζεσαι τη διάλεκτο, μίλα την, γράφε την εν σε μπλογκ που γράφουμε, το ιντερνετ έσιει άλλες συμβάσεις, είσαι άκυρος αν γράφεις με ύφος επτά καρδιναλίων, τζιαι η διάλεκτος, ταιρκάζει παραπάνω σε τέθκια κείμενα. Στις εφημερίδες γράφε στην κοινήν ελληνικήν, δαμέ ξαπόλα τους ρόλους.

Ένας ομιλητής πρέπει να είναι σε θέση να αλλάζει κώδικες. Τζιαι στην Κύπρο θεωρώ ευλογία που πέραν των κοινωνικών ποικιλιών της γλώσσας, μιλούμε τζιαι διάλεκτο.

Φακκούν μου δε πάααααααρα πολλά όσοι καλαμαρίζουν χωρίς να ξέρουν σωστή γραμματική. Παράκληση σε παρουσιαστές εκπομπών στο ράδιο τζιαι στην τηλεόραση, αλλά και σε μάειρους τζιαι μαείρενες που μας πλασάρουν συνταγές για κουπέπια αλα κρεμ: Μορφωθείτε πρώτα τζιαι μετά καλαμαρίζετε αβέρτα να σας ακούν οι μανάες σας να σιέρουνται. Επίσης μεν μας τα σμίετε ούλλα, κουτσιά τζιαι κολοκάσι..Η αθηναϊκή προφορά εν σας σώζει. Κάμνει σας γελοίους.
Αυτά.

μπουχτήσασα είπε...

@ Ανώνυμος 4/08/2012 10:38 πμ

Άρεσεν μου πάρα πολλά ο τρόπος που έθεσες το θέμαν για το σε ποιαν γλωσσικήν μορφήν γράφουμεν στα μπλογκς (ειδικά άμαν μιλούμεν για τα κυπριακά). Υποκλίνουμαι!
Εννά προσπαθήσω να προσαρμοστώ στους κώδικες επικοινωνίας των μπλογκς. Ομολογώ ότι τωρά άρκεψα να γράφω κκόμεντς στα μπλογκς τζαι ακόμα να συνηθίσω σε ποιον γλωσσικόν κώδικαν είθισται να γράφουμεν.
Έγραψα αυθόρμητα σε τζείνον τον γλωσσικόν κώδικαν που είμαι συνηθισμένη τόσα χρόνια να γράφω (στην κοινήν νέαν ελληνικήν), διότι δυστυχώς ποττέ εν μου εμάθαν να γράφω στο μητρικόν μου γλωσσικόν σύστημαν, στα κυπριακά δηλαδή.
Τούτον όμως έννεν δικαιολογία... εννά προσπαθήσω να γράφω συνειδητά εις τα κυπριακά άμαν γράφω στα μπλογκς. Πάντως σίουρα εν το έκαμνα για να πουλήσω πνεύμαν. :)
Τζείνα που έγραψα ήταν πολλά σοβαρά σε όποιον γλωσσικόν κώδικαν τζ’ αν τα έγραψα!

Ανώνυμος είπε...

πτώση της κομμούνας λευκωσίας (χαχαχαχ):

http://www.youtube.com/watch?v=X31PnFZ71EQ&feature=youtube_gdata

Κράμπος είπε...

Γιατί έν βάλετε τσιαι φωνή στα μπλόκς να μπόρετε να εκφράζεστε όπως σας έρτει;

να σας μιλήσω τσιαι εγιώ στη δική μου γλώσσαν; ασσιχτίρ, κκομπλεξάρες, που εννά καθορίσετε τσιαι στους άλλους κώδικες επικοινωνίας!

Ανώνυμος είπε...

Ο καθηγητής κος Γιώργος Ξενής απάντησε στον κ. Γιαγκουλλή, δείχοντας πόσο λανθασμένη και απληροφόρητη είναι η κριτική που κάνει ο κ. Γιαγκουλλής. Η απάντηση του κ. καθηγητή βρίσκεται εδώ http://www.philenews.com/digital/ClipForm.aspx?nid=4581969&fb_source=message

Προτρέπω όλους όσοι ενδιαφέρονται να επισκεφτούν το σύνδεσμο και να κρίνουν αφού πρώτα εκτιμήσουν και τις δύο απόψεις. Δυστυχώς, πολλές από τις πιο πάνω κρίσεις ακολουθούν τις παρερμηνείες του κ. Γιαγκουλλή χάνοντας τον προσανατολισμό τους,

Καλαμαράς είπε...

Βάουββ. Στην Κύπρο υπάρχουν και καθηγητές;

Anef_Oriwn είπε...

Εξαιρετικές οι παρεμβάσεις της Amandaς και της Μπουχτήσασας… Ευτυχώς που βρεθήκαν τζιαι θκυο κορούες τζι’ είπαν τα περάματα με τ’ όνομα τους. Η πρώτη φαίνεται να γνωρίζεις πολλά περί του ποιού το κου Ξενή [π.χ. «παρατρεχάμενος του Αρχιεπισκόπου»], ενώ η δεύτερη επιχειρεί μια επιστημονική προσέγγιση/απάντηση στις τοποθετήσεις του κου ακαδημαϊκού, αλλά εις μάτην.

Κολοκασόφυλλον τζιαι μουshαμμάς ο κος Ξενής! «Τούτος» στον κόσμο του: στις ιδεολογικές [εθνικιστικές] του αγκυλώσεις και εμμονές!
Σε νέο σημερινό του άρθρο [και πάλι] στον “Φιλελεύθερο”, προσπαθεί να απαντήσει στον Κων. Γιαγκουλλή, αλλά ασχολείται με επουσιώδη ζητήματα κι όχι με την ουσία που είναι η διαμόρφωση, η εξέλιξη και η σημασία και ο ρόλος της κυπριακής διαλέκτου σημερα. Μιλά [και πάλι] για «ιδεολογικοποίηση της κυπριακής διαλέκτου» [ο ίδιος τι κάμνει με την προσπάθεια του για υποβάθμιση ή/και κατάργηση της], για «κυπροσοβινιστική προσπάθεια να παραμεριστεί η νεοελληνική κοινή» [που την είδε τούτο και πως το τεκμηριώνει δεν μας λέει] και για [συνομωσιολογική] «προσπάθεια των Νεοκυπρίων να εισαγάγουν τη διάλεκτο στην κρατική Εκπαίδευση ως όργανο εγγραμματισμού»… [Πόσο επιστημονικά τα λέει αυτό το παιδί! Γιατί άραγε δεν τα λέει πιο απλά να τα καταλάβουμε κι εμείς ο απλός λαός. Λαλείτε να θέλει να εντυπωσιάσει ως λόγιος; Γι’ αυτό και χρησιμοποιεί και καθαρευουσιάνικες εκφράσεις όπως «πεπλανημένες εντυπώσεις», «κοινωνιολογικός χαρακτήρας του άρθρου», «ευκταίο συνεπακόλουθο» κι άλλα τινά! Πάντως αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι δεν κατονομάζει τους «νέοκυπριακούς κύκλους» που επιβουλεύονται τη νεοελληνική κοινή κι έχουν «στόχο την αναγωγή της κυπριακή σε γλώσσα». Συμπεριλαμβάνει σ’ αυτούς και τον συνάδελφο του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου κον Παπαπαύλου;]…

Πέραν τούτου γιατί δεν μπαίνει στη διαδικασία να επιχειρηματολογήσει για τις απόψεις του, αφού είναι εναντίο μιας τέτοιας πιθανότητας; Τέλος πάντων που είναι το πρόβλημα [για να καταλάβω κι εγώ] αν η κυπριακή αναχθεί επίσημα σε γλώσσα ή έστω αν υπάρχουν συγγράμματα στην κυπριακή; Θα αποκοπούμε από τον ‘εθνικό” [ελληνικό] κορμό και το “εθνικό” [ελλαδικό] κέντρο; Δεν αποτελεί τούτη η προσέγγιση ιδεολογικοποίηση/πολιτικοποίηση του ζητήματος; Ή μήπως είναι αυτό που φοβούνται ο κος Ξενής και η παρέα του [Λαζ-Μαυ(ρίς) και ΣΙΑ]; Μια απεξαρτημένη από τις Μητέρες–Πατρίδες κυπριακή πορεία ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων;

Παράλληλα φαιδρή και γραφική είναι και η προγονοπληξία του κου Ξενή, όπως την εξέφρασε κάποια πρωινά από το “Ράδιο Πρώτο” με υποβολέα τον γνωστό Λαζ-Μαυ(ρί)! Προσπαθούν με αναφορές στην Αρχαία Ελλάδα, όπως ας πούμεν στην αρχαία Αθηναϊκή Δημοκρατία, να κάμουν συγκρίσεις με το σήμερα και να κάμουν εισηγήσεις για το σήμερα λες και μπορεί αν λειτουργήσει η άμεση δημοκρατία [των ελεύθερων και δουλοκτητών αθηναίων]. Γιατί δεν κάμνουν και συγκρίσεις με τα σοβιέτ της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης;

Lambros είπε...

Ωραίος ο διάλογος Ξενή-Γιαγκουλλή, αναφέρονται όμως σε άλλα πράγματα από αυτά που γίνονται στην εκπαίδευσή μας σήμερα. Ας μην τα μπλέκουμε τα πράγματα.

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω τι να πω με όσα διαβάζω... Πραγματικά πιστεύω ότι ορισμένοι δεν εκτιμούν τη δουλειά που κάνει κάποιος. Κρίνουν και κατακρίνουν εύκολα, δυστυχώς. Ο κ. Ξενής υπήρξε καθηγητής μου. Είναι από τα λαμπρότερα μυαλά του ακαδημαϊκού κύκλου. Ξέρει τι λέει. Ο κ. Γιαγκουλής έγραφε σκόπιμα λάθη... κρίμα για τον άνθρωπο. Ποιος είναι ο ακαδημαϊκός κς Ξενής ιδού το έργο του... http://www.ucy.ac.cy/~gxenis.aspx


Εμείς οι φοιτητές του τον αγαπάμε και για το διδακτικό του έργο όχι μόνο για τις επιστημονικές του μελέτες, οι άλλοι με ιδεολογικές παρωπίδες ας λένε... Ας ακούσουνε όμως και εμάς...

Τώρα για το θέμα της συζήτησης οι ομοιότητες και οι διαφορές της κοινής και της διαλέκτου δεν είναι κιλά να τα ζυγίσουμε... Ωστόσο, αυτοί που δίνουν έμφαση στις διαφορές ας κοιτάξουν τις ομοιότητες... τότε θα καταλάβουν πόσο περίφανοι είμαστε εμείς που μιλούμε τα Ελληνικά της Κύπρου μας...

Αναγνώστης

Ανώνυμος είπε...

ζητάω συγνώμη για τη λέξη "περήφανοι" γράφεται έτσι,

αν μπορείτε κ. Μιχαήλ αναρτήστε και το σημερινό κείμενο του κ. Ξενή...

Anef_Oriwn είπε...

Ανώνυμε Αναγνώστη [ημερ. 4/08/2012 8:14 μμ],

Πέραν από το λιβάνισμα του κου Ξενή, εν τζιαι μπορείς να τοποθετηθείς τζιαι επί της ουσίας, όπως ας πούμεν να απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσα πιο πάνω;

Μιχάλης είπε...

Χαίρομαι που άρχισε να αναπτύσσεται ένας διάλογος για το θέμα αυτό.

Αξιοσημείωτες η παρεμβάσεις της «Amanda» και της «μπούχτησα», τις οποίες καλωσορίζω στο χώρο αυτό.

@ Amanda:

Συμφωνώ με την ουσία της τοποθέτησης σου, άλλωστε περίπου στο ίδιο μοτίβο κινείται και η δική μου ανάρτηση.
Εκείνο που δεν ξέρω είναι τις σχέσεις του με τον αρχιεπίσκοπο, αν έχει ή όχι, καθώς και τις μεθόδους, όπως γράφεις, που χρησιμοποιήθηκαν για να πάρει τη θέση.
Δεν γνωρίζω και δεν μπορώ να τοποθετηθώ.

Μιχάλης είπε...

@ μπουχτήσασα:

Και με τη δική σου τοποθέτηση συμφωνώ. Και κυρίως συμφωνώ με την τοποθέτηση σου για τον τρόπο που τοποθετούνται και ιδεολογικοποιούν διάφορα θέματα οι άνθρωποι που προέρχονται από τον συγκεκριμένο ιδεολογικό χώρο.

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος 4/08/2012 10:38 πμ

Πιστεύω ότι δεν είναι θέμα υπεράσπισης ή όχι της διαλέχτου.
Το θέμα είναι να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει και πως η χρησιμοποίηση της δεν παραπέμπει σε όλα εκείνα τα φοβικά που υποστηρίζουν διάφοροι.

Όσον αφορά τη χρήση της, εξαρτάται σε ποιους απευθύνεσαι.
Αν απευθύνεσαι σε καθαρά κυπριακό κοινό, θεωρώ ότι δεν υπάρχει πρόβλημα επικοινωνίας, αν και εξαρτάται από τον βαθμό στον οποίο γνωρίζεις τη διάλεχτο.
Διότι όπως είναι γνωστό υπάρχουν λέξεις που είναι εντελώς άγνωστες στον περισσότερο κόσμο.

Επίσης μπορείς να χρησιμοποιείς την κοινή ελληνική ή την κυπριακή διάλεχτο ανάλογα με το τι θέλεις και πώς θέλεις να μεταδώσεις κάτι.

Με άλλα λόγια για μένα δεν υπάρχει θέμα αντιπαλότητας.

Μιχάλης είπε...

@ Anef_Oriwn

Θα συμφωνήσω και με σένα στο ότι ο κ. Ξενής στην ανταπάντηση του αφήνει εκτός την ουσία.

Και τονίζω ότι για άλλη μια φορά μιλά γενικά και αόριστα για νεοκύπριους και κυπροσοβινιστές, γεγονός που δεν αρμόζει σε έναν ακαδημαϊκό.

Μιχάλης είπε...

@ Lambros

Αν έχεις γνώση για το τι γίνεται στην εκπαίδευση θα ήταν ενδιαφέρον να μας διαφωτίσεις.

Μιχάλης είπε...

@ Αναγνώστης

Την ανταπάντηση του κ. Ξενή ήδη την ανάρτησα για να την έχουμε κι αυτήν υπόψη μας.

Το ότι δεν συμφωνεί ένας με κάποιον άλλο, δεν σημαίνει ότι δεν εκτιμά τη δουλειά που κάνει.
Π.χ. εκτιμώ το έργο του Σ. Παύλου, αλλά διαφωνώ ριζικά με την πλειοψηφία των απόψεων του.
Τι σημαίνει ότι κάποιος είναι λαμπρό μυαλό; Σημαίνει πως ότι λέει είναι θέσφατο;
Και πώς ταιριάζει σε ένα λαμπρό μυαλό να λέει πράγματα που δεν μπαίνει στον κόπο να τα τεκμηριώσει;

Στη δική μου αντίληψη, για το συγκεκριμένο θέμα όπως το παρουσιάζει από τα μέσα ενημέρωσης, ο κ. Ξενής δεν ξεφεύγει από αυτό που γράφεις για ιδεολογικές παρωπίδες. Από τη στιγμή που ο ίδιος ιδεολογικοποιεί το θέμα, ισχύει και για τον ίδιο αυτό που γράφεις.

Και επειδή κι εσύ ιδεολογικοποιείς το θέμα, σε παρακαλώ να αναφέρεις συγκεκριμένα ποιοι είναι αυτοί που δίνουν έμφαση στις διαφορές παρά στις ομοιότητες. Για να καταλάβουμε κι εμείς τελοσπάντων ποιοι είναι αυτοί οι περίεργοι τύποι που όλο ακούμε αλλά δεν βλέπουμε.
Και ασφαλώς να παρουσιάσεις συγκεκριμένα τι υποστηρίζουν.

Πάντως μέχρι σήμερα δεν έχω ακούσει κάποιον σοβαρό άνθρωπο στην Κύπρο να λυπάται γιατί μιλά ελληνικά.

Ανώνυμος είπε...

Ρε παιδιά αφου ο άνθρωπος μας παραπέμπει σε συγκεκριμένο δημοσιευμα της city free press, μάλλον δε διαβάζετε όλα όσα γράφει αλλά οτι σας συμφέρει...

μπουχτήσασα είπε...

@ Ανώνυμος 4/08/2012 10:29 μμ
Αναγκάζομαι να επανέλθω διότι η παραπληροφόρηση που κάνει ο κύριος Ξενής προκαλεί ξανά τις παρανοήσεις στον κόσμο. Στο άρθρο του ο κ. Ξενής κατηγορεί τους συγγραφείς ενός άρθρου της City Free Press ότι επιδιώκουν «να παραμεριστεί η νεοελληνική κοινή από τους "χώρους ευθύνης"» της και «να κατισχύσει παντού η κυπριακή ως γλώσσα πλέον». Εξάλλου στο προηγούμενό του άρθρο αναφέρθηκε και πάλι στο δημοσίευμα αυτό της City Free Press, ως ένα παράδειγμα «νεοκυπριακής» μεθόδευσης...
Εχμ, μόνο που αν δείτε το φύλλο αυτό της City Free Press, κάπως δεν ανταποκρίνεται σε όσα λέει ο καθηγητής... Μπορείτε όλοι να δείτε τη δημοσίευση εκείνη στον πιο κάτω σύνδεσμο:
http://issuu.com/cityfreepresscy/docs/city_295_full_pdf
Εκεί γράφουν οι συγγραφείς με έντονα γράμματα:
«Φυσικά, ο στόχος έννεν η αλλαγή του επίσημου ελληνικού γλωσσικού οργάνου της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά η καλλύττερη διδασκαλία του.»
Με άλλα λόγια, οι συγγραφείς λένε αυτό που αποκρύπτει (ή αγνοεί;) ο κ. Ξενής: η κυπριακή δεν μπήκε στα σχολεία ως γλωσσικό μάθημα, αλλά ως εργαλείο για να μάθουν τα παιδιά μας καλύτερα την κοινή νέα ελληνική. Νομίζω αν βγάλει τις παρωπίδες ο κ. Ξενής (που πιο πιθανό είναι βγει ο ήλιος από τη δύση) θα ξεστραβωθεί και θα δει ότι το συγκεκριμένο δημοσίευμα κάθε άλλο παρά νεοκυπριακό το χαρακτηρίζεις!
Άντε να πιστέψω ότι είναι «νεοκύπρια» (όπως προσδιορίζει τον όρο ο ίδιος ο κ. Ξενής) η μία εκ των δύο συγγραφέων του δημοσιεύματος (που επαναλαμβάνω, καμία αφορμή δεν δίνει το δημοσίευμα για τέτοιους χαρακτηρισμούς)... θέλει να μας πει ο κ. Ξενής ότι και δεύτερος συγγραφέας που είναι ελλαδίτης είναι κι αυτός νεοκύπριος;! Εννά μας πελλάνει τούτος ο Ξενής!

Εκείνο που πραγματικά συμβαίνει είναι ότι κύριος καθηγητής θέλει την κυπριακή να χρησιμοποιείται μόνο σε μη σοβαρά περιβάλλοντα: σε φολκλορικά σενάρια κωμωδιών, κυπριώτικου σκετς κτλ (όχι ότι εγώ θεωρώ μη αξιόλογα αρκετά τέτοια κείμενα). Από τη στιγμή που βλέπει να χρησιμοποιούνται τα κυπριακά για να εκφραστούν σοβαρά (δηλαδή μη φολκλορικά ή μουσειακά) ζητήματα, ο κύριος καθηγητής ανατρίχιασε και ερμήνευσε την ενέργεια αυτή με τον μοναδικό τρόπο που του επιτρέπει το ιδεολογικά κολλημένο του μυαλό: ως μια προσπάθεια προαγωγής της κυπριακής διαλέκτου σε επίσημη γλώσσα.
Όχι ότι η City Free Press χαρακτηρίζεται από τη χρήση της κυπριακής γενικά! Όχι ότι η κυπριακή ήδη χρησιμοποιείται για σοβαρό λόγο εδώ και καιρό. Απορείτε πού; Το έχει επισημάνει στο άρθρο του ο κ. Ξενής: στα μπλογκς!
Σας ρωτώ: αν διαβάσετε το άρθρο στη City Free Press, πόσο απέχει από μια δημοσίευση σε ένα μπλογκ από τα πολλά και αξιόλογα που υπάρχουν σήμερα και που γράφουν μια χαρά στα κυπριακά; Με αυτήν τη "λογική" όσοι γράφετε για σοβαρά θέματα στα κυπριακά στα μπλογκς σας είστε νεοκύπριοι, διότι θέλετε (ναι, αυτός ξέρει καλύτερα από εσάς ότι αυτό θέλετε) να κάνετε τα κυπριακά επίσημη γλώσσα της Κύπρου με σκοπό να αφελληνίσετε το νησί.
Κι απορείτε γιατί ο κύριος καθηγητής δεν βγαίνει να κατονομάσει τους νεοκύπριους... επειδή πολύ απλά δεν υπάρχουν παρά μόνο στην φαντασία του (θα ήθελε να υπάρχουν όμως, διότι διαφορετικά τι θα απογίνει χωρίς τους βαρβάρους;)!
Ο κ. Ξενής αποδεικνύει για μια ακόμα φορά ότι η ιδεοληψίες του τον καθιστούν εντελώς αναξιόπιστο στα όσα δηλώνει στα άρθρα του. Αλλά είπαμε: έχει το ελαφρυντικό ο άνθρωπος ότι μιλά για θέματα για τα οποία είναι άσχετος, ημιμαθής και παντελώς αναρμόδιος να μιλήσει.
Το ελαφρυντικό το έχει, αλλά δεν έχει και το ακαταλόγιστο...

Ανώνυμος είπε...

@μπουχτήσασα
Επομένως επιβεβαιώνεις αυτό που λέει ο Ξενής, ότι θέλουν κάποιοι να βάλουν τη διάλεκτο και στους τομείς που ανήκουν στη δικαιοδοσία της κοινής, π.χ. στο γραπτό λόγο (επιστημονικά κείμενα κτλ), δηλαδή να διευρύνουν τα όρια της αρμοδιότητάς της.

Ανώνυμος είπε...

@μπουχτήσασα
(συνέχεια από το προηγούμενο) εννοώ τα όρια της αρμοδιότητας της διαλέκτου εις βάρος της Κοινής.

Εσύ ξέρεις τον Ξενή προσωπικά, μπουχτήσασα;

Anef_Oriwn είπε...

Ρε [πιο πάνω] Ανώνυμε,

Τι σημασία έχει αν η Μπουχτισμένη, «ξέρει τον Ξενή προσωπικά»; Εν τζι’ εν για τη φάτσα του που μιλούμεν δαμέ, αλλά για τις θέσεις και τοποθετήσεις του. Εκτός κι αν λειτουργείς ως χαφιές κι ρουφιάνος του και προσπαθείς να εκμαιεύσεις πληροφορίες!!! Ρε, άμπα τζι’ είσαι ο Ξενής;

μπουχτήσασα είπε...

@ Ανώνυμος 4/09/2012 12:01 πμ

Όντως, τι σημασία έχει αν τον ξέρω ή δεν τον ξέρω προσωπικά; Έτσι όμως για να σου φύγει η απορία, δεν έχω τη «χαρά» να τον έχω γνωρίσει. Τον ξέρω μόνο μέσω της αρθρογραφίας του στον «Φ» καθώς και σε μια-δυο γραφικές εκπομπές ραδιοφώνου. Εκθέτει όμως τόσο πολύ τον εαυτόν του, που οποιοσδήποτε διαθέτει λίγη κριτική σκέψη μπορεί να δει πόσο ανυπόστατες είναι πολλές από τις απόψεις του.
Σχετικά με την απορία σου αν επιβεβαιώνω αυτά που λέει ο κ. Ξενής, νομίζω ότι αν κάποιος διαβάσει το σχόλιό μου θα καταλάβει ότι κάθε άλλο κάνω!
Εκείνο που λέω είναι ότι στο μυαλό του κου Ξενή -και μονάχα εκεί- υπάρχουν τέτοια φαινόμενα. Αυτό που κάνει ο κύριος αυτός είναι να καταλογίζει προθέσεις στους άλλους ερήμην τους! Το ότι τα κυπριακά γράφονται στα μπλογκς και για σοβαρά θέματα πλέον είναι ένα αυθόρμητο γεγονός που συνέβηκε χάρη στην πρόσφατη άνθηση του blogging. Αλλά είναι ένα πράγμα το να παρατηρούμε ότι η διάλεκτος χρησιμοποιείται και για έκφραση σοβαρού λόγου και είναι άλλο πράγμα να καταλογίζουμε στους γράφοντες κυπριακά προθέσεις αναγωγής της διαλέκτου σε γλώσσα, αποκοπής από τον εθνικό κορμό, δημιουργίας κυπριακής εθνικής ταυτότητας, με λίγα λόγια να τους χαρακτηρίζουμε «νεοκύπριους» με τον τρόπο που εννοεί τον όρο ο κ. Ξενής.
Με άλλα λόγια, η ιδεολογική τύφλωση του κυρίου καθηγητού τον κάνει να *ερμηνεύει* γεγονότα και καταστάσεις μέσα από το πρίσμα της δήθεν απειλής της ελληνικής μας ταυτότητας, με αποτέλεσμα να αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα με έναν ιδιαίτερα διαστρεβλωμένο τρόπο που κάνει τους πάντες να απορούν για ποιο θέμα μιλά επιτέλους ο κ. Ξενής...

Ανώνυμος είπε...

Anef Oriwn, είναι μια πιθανότητα να είναι ο κ. Ξενής ο ανώνυμος αναγνώστης και να αυτοπαινεύεται, όπως κάνει συνήθως. Μόνο αυτός θα μπορούσε να παραθέσει εδώ το βιογραφικό του, εξάλλου είναι γνωστό ότι του αρέσει να το ανεμίζει συνήθως και να αυτοπροβάλλεται. Και αφού είδαμε και το βιογραφικό του, ας μας εξηγήσει το πώς έγινε λέκτορας με ΜΙΑ μόνο δημοσίευση των 3 σελίδων. Αυτό μας οδηγεί στις μεθόδους που ανέφερα πιο πάνω, τις οποίες χρησιμοποίησε για να πάρει θέση στο πανεπιστήμιο, κ. Μιχαήλ. Και ο νοών νοείτω.

Δεν είμαι σίγουρη ούτε για την εικόνα που έχουν οι φοιτητές του για τον ίδιο. Είναι πολύ αστείο να γράφεται ότι οι φοιτητές του τον αγαπούν. Εδώ δεν διστάζει να τους αποκαλεί άσχετους δημόσια στις συνεντεύξεις του στις εφημερίδες, φανταστείτε τι θα γίνεται στις αίθουσες διδασκαλίας.

Τον κ. Ξενή δεν τον κατακρίνει κανένας για το επιστημονικό του έργο. Κρίνεται για τις δημόσιες τοποθετήσεις του, τις θεωρίες συνομωσίας που αναπτύσσει με φανταστικούς εχθρούς και την ενασχόληση του με θέματα για τα οποία έχει μαύρα μεσάνυχτα. Εκθέτει τον εαυτό του ανεπανόρθωτα γιατί ακόμη και ένας προπτυχιακός φοιτητής μπορεί να καταλάβει ότι αυτά που λέει είναι τσιόφτες.

Όσο για τη σχέση του κ. Ξενή με τον Αρχιεπίσκοπο, κ. Μιχαήλ, τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Ο κ. Ξενής βγήκε στις εφημερίδες με συνέντευξη του και μίλησε για την προσπάθεια αφελληνισμού της Κύπρου από τους νεοκύπριους. Λίγες μέρες αργότερα ο Αρχιεπίσκοπος έλεγε τα ίδια, έβγαλε και εκείνη την περιβόητη εγκύκλιο και μάλιστα είπε ότι τάχα κάποιοι κατάγγειλαν αυτά τα φαινόμενα. Ποιοι άραγε; Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια;

http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=216053&-V=articles

Amanda

Ανώνυμος είπε...

ρε εχει κανενα standard σε αυτην την διαλεκτο;

Ανώνυμος είπε...

@μπουχτήσασα

Μπουχτήσασά μου, με όλο το συμπάθειο, φαίνεσαι πολύ φανατισμένη εναντίον του Ξενή, και μάλιστα φαίνεται να έχεις προσωπικό θέμα μαζί του και όχι μόνο διαφωνία. Για αυτό σε ρώτησα αν τον ξέρεις προσωπικά. Λυπούμαι που ενώ παρουσιάζεσαι με μια αλαζονεία ως δήθεν ειδική στο ζήτημα, εντούτοις το μόνο που κάνεις είναι "δολοφονία χαρακτήρα" και όχι αναίρεση θέσης με νηφαλιότητα. Όπου υπάρχει φανατισμός, κάτι μυρίζει άσχημα...

μπουχτήσασα είπε...

@ Ανώνυμος 4/09/2012 10:09 πμ

Σεβαστό αυτό που λες, αλλά απ’ όσα είπα, αυτό κατάλαβες; Τον κύριο Ξενή δεν τον γνωρίζω για να τα έχω μαζί του επειδή δεν μου αρέσει η φάτσα του. Ούτε το παίζω ειδική σε οτιδήποτε. Κάνω αυτό που θα ήταν αυτονόητο σε κοινωνίες του εξωτερικού: κάνω έλεγχο των όσων λέει με κριτική διάθεση.
Αυτό με το οποίο έχω μπουχτίσει, δεν είναι ο κύριος αυτός, αλλά η τάση που έχουμε στην Κύπρο να δεχόμαστε άκριτα ό,τι λέει ο καθένας, που επειδή έχει κάποιους τίτλους σημαίνει ότι λέει θέσφατα. Αυτήν την τάση είναι που κρίνω ότι ο κ. Ξενής εκμεταλλεύεται για να βγαίνει να λέει όλα αυτά τα ατεκμηρίωτα πράγματα που λέει.
Στους δυο-τρεις όμως μήνες που βγαίνει και δημαγωγεί από ραδιοφώνου, φαίνεται ότι έχει συνηθίσει να μην ακούει αντίλογο στις θέσεις του. Αν ο αντίλογος θεωρείται «δολοφονία χαρακτήρα», λυπάμαι, αλλά σε δημοκρατία ζούμε –θα έπρεπε να περιμένει ότι οι ακραίες του θέσεις θα έπαιρναν δυνατές απαντήσεις. Εγώ τουλάχιστον μίλησα με συγκεκριμένα επιχειρήματα χωρίς φανατισμούς.
Αυτό που δεν καταλαβαίνει ο ακαδημαϊκός αυτός (που πραγματικά είναι λυπηρό για τον ίδιο) είναι ότι δεν μπορεί κανένας να του «δολοφονήσει» τον χαρακτήρα του, διότι με τον γραφικό τρόπο που προβάλλει τον εαυτό του, έχει προ πολλού διαπράξει «αυτοκτονία χαρακτήρα»...

Ανώνυμος είπε...

@mpouxtisasa

koroua mou (den kserw an eisai kai ksanthoua...) iremise ligo... kai stamata na xrisimopoiis vrisies kai prosvoles. ego sti thesi sou, tha egrafa arthro epwnuma na ta pw, para na xanw to xrono mou edw. pires dimosia thesi i krivesai piso apo tin anonumia, xarw se.

Ανώνυμος είπε...

@μπουχτήσασα

χαχαχα. ωραίος ο πιο πάνω ανώνυμος "την είδα την ξανθούλα, την είδα ψες αργά...΄. Πέρα από την πλάκα, αφού, μπουχτήσασα, έχεις΄τόσο έντονες θέσεις, ναι, πρέπει να γράψεις άρθρο. Στο οποίο όμως τί ακριβώς θα υποστηρίξεις? εγω δεν κατάλαβα ακόμη. Πρόσεξε να μου πεις θεσεις δικές σου και όχι πραματα εναντίον του Ξενή. Μας μπουχτισες πια με το όνομα του ξενή, ρε μπουχτίσασα μου. Ο ξενής στα άρθρα του εχει μόνο θέσεις, όχι ονόματα. κανε και εσυ το ιδιο. το περιμενουμε. επωνύμως και με θέσεις. και όχι πισω από άλλα άτομα, λ.χ. ελλαδίτες.

μπουχτήσασα είπε...

@ Ανώνυμος 4/09/2012 11:08 πμ και Ανώνυμος 4/09/2012 11:47 πμ

Ευχαριστώ πάρα πολύ για το κομπλιμέντο («κορούα»)! Νιώθω ότι ξανάνιωσα! Να 'σαι καλά!
Πίστεψέ με, πολύ ήρεμα γράφω. Τα όσα έγραψα τα έγραψα ειλικρινά διακατεχόμενη από απογοήτευση και προβληματισμό για το επίπεδο των «πνευματικών ανθρώπων» του τόπου μας. Καμιά εμπάθεια ή έλλειψη νηφαλιότητας, πιστέψτε με (ούτε προφανώς βρισιές, απορώ που τις είδες!).
Αλλά ας μην αποπροσανατολίζεται η συζήτηση άλλο: τα μπλογκς έχουν αυτό το χαρακτηριστικό της ανωνυμίας, είτε μας αρέσει είτε όχι. Συνηθίστε το. Και τα μπλογκς είναι κι αυτά με τον τρόπο τους ένα πολύ σημαντικό και ιδιαίτερο βήμα δημόσιας έκφρασης.
Θέσεις είναι που διατυπώνω σε όσα έγραψα πιο πάνω και μάλλον αυτό ήταν που ενόχλησε. Πραγματικά απορώ αν είναι καλύτερο να βγαίνεις επί 2-3 μήνες να κάνεις πόλεμο εναντίον κάποιων τους οποίους ποτέ δεν κατονομάζεις: πώς ακριβώς στηρίζονται έτσι οι θέσεις του συγκεκριμένου καθηγητού; Εγώ τουλάχιστον μιλώ με συγκεκριμένα παραδείγματα.
Όσο για δημόσιες απαντήσεις, θεωρώ ότι αυτές πρέπει να τις δώσουν οι ειδικοί επί των διαφόρων θεμάτων που ασχολείται ο κύριος καθηγητής με τις εμφανίσεις του στα ΜΜΕ. Κι αυτό ακριβώς έκανε ο κ. Γιαγκουλλής με πολύ εύστοχο τρόπο. Το ότι ο κύριος Ξενής καταπιάστηκε στην ανταπάντησή του με ένα επουσιώδες θέμα, δεν κατάφερε εντούτοις να αποπροσανατολίσει: ο κόσμος που και κρίση έχει και λογική βλέπει ότι ο κ. Γιαγκουλλής μίλησε για πολύ πιο ουσιαστικά πράγματα στο άρθρο του και αποκάλυψε το πόσο αστήρικτα είναι αυτά που λέγονται τους τελευταίους 2-3 μήνες από τον κύριο αυτόν. Την ουσία όμως του άρθρου του κου Γιαγκουλλή κάνει πως δεν τη βλέπει ο κ. Ξενής.
Εγώ θεωρώ ότι ο κ. Γιαγκουλλής ως ειδικός έβαλε τα πράγματα στη θέση τους και μπράβο του που επιτέλους μίλησε. Εγώ ως απλή πολίτις έκανα αυτό που αρμόζει να κάνω: υπέδειξα πολύ απλά τα αυτονόητα σε μια συζήτηση σε αυτό το μπλογκ. Τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο!

Ανώνυμος είπε...

μπουχτήσασα άτε πήαινε να κοιμηθείς να ξεκουραστείς τσαι σάνναμου εν ετσοιμήθηκες εψες... ο γείτονας μου στηρίζει τις απόψεις σου, για αυτό εμάσχιετουν ούλλη νύχτα εψές,,, τσαι θκιάβαζεν στα κυπριακά...

>>>>τώρα ποιος εν που σχει λάθος;;;; εσύ τζαι κορούα μου τζαι ο Γιαγκουλλής φυσικά... ο Ξενής μια χαρά τα λαλεί... ίντα κόλλημαν έσχεις;;;;;;;;;;;;;

Εν τούτον το κακόν μαζί σου έφκα λίον πουν την κύπρο... ένας αθηναίος κυπραίος πακιστανός κινέζος ούλλοι άνθρωποι του Θεού( από Αμπελόκηπους)!!!!! εβαρέθηκα... τζε ννα πω να μου στέλλουν τα σχόλια στο μέιλ εμένα, ακούεις Γεωργία...

Ανώνυμος είπε...

Ρε παιδιά, ένα πράγμα που κάνει εντύπωση... Πόσο αγράμματος είναι αυτός ο Γιαγκουλλής. Ο Ξενής τον κόλλησε στον τοίχο, με τεκμηριωμένη κριτική, σημείο προς σημείο. Μπράβο του καθηγητή. Επίσης, δέστε πόσο ψηλά στέκει το ερευνητικό του έργο διεθνώς. Πατήστε στον πιο κάτω σύνδεσμο. Κοιτάξτε ιδίως την τελευταία παράγραφο. Xenis is to be congratulated... http://bmcr.brynmawr.edu/2011/2011-07-22.html

@μπουχτήσασα,
Μα πού είδες εσύ ότι ο Γιαγκουλλής βάλλει τα πράγματα στη θέση του; Νόμιζα ότι ήσουν πιο σοβαρή... Αλλά επειδή χτυπά τον Ξενή, αμέσως αγιοποίησες τον... Μείωσε λίγο το πάθος σου, κόρη κορού.

Ανώνυμος είπε...

Μα είδετε την τιμή των βιβλίων του; 154 δολάρια το ένα! Μα είναι τόσο ακριβά τα ακαδημαϊκά βιβλία;;;;;
http://bmcr.brynmawr.edu/2011/2011-07-22.html

φωτουλλα είπε...

ποιος ειναι ο ξενης ρε, ενας ανθρωπος των 2,500 ευρω τον μηνα. απασχολειστε πολλα για εκεινον. εδω αποφασιζει τι θα γινει ο φωτιαδης. αν θελει ο φωτιαδης θα μιλησουμε κινεζικα...

Ανώνυμος είπε...

Ου Χριστός!Χωρίς πλάκα! Ο Ξενής έκανε μια ομιλία και ο Φωτιάδης καθόταν στη πρώτη γραμμή, το έδειξε και η τηλεόραση

Acad είπε...

Χωρίς υπερβολές:
Ο Ξενής άγεται από μικροπολιτική σκοπιμότητα (ακρο) δεξια εναντίον ευρύτερης αριστεράς κλπ.
Ο Γιαγκουλλής έχει προσφέρει στη γλώσσα όσα λίγοι σ' αυτόν τον τόπο.
Θα ανέμενα από τον κ. Ξενή περισσότερο σεβασμό και σεμνότητα αλλά φαίνεται ότι όλοι τους (οι ακαδημαϊκοί του παν. Κύπρου) τελικά είναι ψωνάρες ..

nekatomenos είπε...

Αντί σχολίου, επετρέψτε μου να πετάξω παλιόττερο άρθρο:
http://www.parathyro.com/?p=7822

Τότε που ο Άριστος Μιχαηλίδης του Φιλελεύθερου είσιε καταενθουσιαστεί για τες θέσεις του κ. Ξενή.

Πολλά ενδιαφέροντα άρθρα για την διάλεκτο με γλωσσολογική προσέγγιση τζαι χωρίς ποθκιάντραπη ιδεολογικοποίηση δαμέ:
https://www.facebook.com/groups/322678247775659/

Ανώνυμος είπε...

Ψώνιο: bingo. Aυτός είναι ο Ξενής. Ακόμη δεν είδατε τίποτα. Πρέπει να τον γνωρίσετε για να καταλάβετε. Γι'αυτό και είμαι πεπεισμένη ότι είναι ο ίδιος που αυτοδιαφημίζει τα πονήματά του εδώ χωρίς να απαντά σε κανένα σημείο επί της ουσίας. So typical of him. Το βιογραφικό σου το είδαμε κ. Ξενή. Τι σχέση έχει το έργο σου το επιστημονικό με την κυπριακή διάλεκτο; Απολύτως καμία. Γι' αυτό αν είχες ίχνος σοβαρότητας δε θα έμπαινες σε χωράφια άλλων και να τους αποκαλείς αγράμματους για να καλύψεις τη δική σου ανεπάρκεια. Δεν αντιλαμβάνεσαι ούτε τα αυτονόητα πλεόν; Και αφού υποτιμάς τόσο πολύ την κυπριακή διάλεκτο γιατί ασχολείσαι μαζί της και το παίζεις και ειδικός; Ούτε μας ενδιαφέρει η διεθνής σου καριέρα. Ο δημόσιός σου λόγος στον τόπο σου είναι προβληματικός και σε καθιστά γραφικό. Τελεία.

Και ναι, οι ομοϊδεάτες του είναι ο Φωτιάδης, ο Χάρης Φεραίος κ.α. Με τον δεύτερο συνομιλούσαν σε εκπομπές του Λόγου και εξέφραζαν φοβίες της πιο φτηνής εθνικιστικής προπαγάνδας. Συντοντιστείτε στον Λόγο τα απογέυματα της Τρίτης να τον ακούσετε, παίζει σχεδόν κάθε βδομάδα.

Amanda

μπουχτήσασα είπε...

Αγαπητοί Ανώνυμοι (κάποιοι πιο πάνω εισηγήθηκαν ότι πίσω από τα ανώνυμα σχόλια πιθανότατα να κρύβεται ο κ. Ξενής... το αφήνω ελεύθερο να θεωρήσει ο καθένας ό,τι θέλει)

Τόσο πολύ απογυμνώθηκε η επιχειρηματολογία σας, ώστε να καταφεύγετε σε τέτοιες τακτικές; Ό,τι δεν σας συμφέρει, το βαφτίζετε προσωπική επίθεση; Με εντυπωσιάζει πάντως που από όλους όσους έγραψαν εναντίον του κου Ξενή (με πολύ σοβαρές κατηγορίες, όπως αυτές της Amanda), με εμένα φαίνεται ότι έχετε εμμονή... δεν γίνεται να εκθέτεις τον εαυτό σου με τέτοιο γραφικό τρόπο και να μην περιμένεις ότι αυτό δε θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε κάποια στιγμή στην αποδόμηση των ακραίων σου θέσεων. Αποδόμηση των θέσεων του κου Ξενή έκανα εγώ, αυτό έκανε ο κύριος Γιαγκουλλής αρμοδίως, αυτό έκανε και ο κύριος Μιχαήλ. Αυτό φαίνεται ότι ενοχλεί, γι’ αυτό και η αντίδρασή σας.
Τόσο έχετε πανικοβληθεί με την αφύπνιση των σκεπτόμενων πολιτών, που το μόνο που σκεφτήκατε να κάνετε ήταν να μας πετάξετε στα μούτρα το βιογραφικό και τα βιβλία για εντυπωσιασμό; Τόσο πολύ επιζητάτε το μπράβο; Μπράβο λοιπόν! Συγχαρητήρια, εύγε στον κ. Ξενή!
Και για να σας βγάλω από τον κόπο να τα πείτε εσείς, να ενημερώσω και τους υπόλοιπους ότι τα βιβλία αυτά έχουν βραβευτεί και από την Ακαδημία Αθηνών (δείτε την αυθόρμητη συνέντευξη-αυτοδιαφήμιση Ξενή στον «Φ» της 21ης Ιανουαρίου 2012). Μπράβο!
Συγχαρητήρια λοιπόν κ. Ξενή που κατατροπώσατε τον «αγράμματο» κ. Γιαγκουλλή που τόλμησε να αμφισβητήσει τις λεπτομέρειες στο βιβλίο σας "Scholia vetera in Sophoclis Electram". Μπράβο που πατάξατε τους κακούς αρθρογράφους της City Free Press που τόλμησαν να πουν ότι τάχα τα "Scholia vetera in Sophoclis Trachinias" είναι κακής ποιότητος. Εύγε που βάλατε τους νεοκύπριους στη θέση τους προβάλλοντας στα ΜΜΕ επιχειρήματα από τις ειδικότητές σας (δείτε το βιογραφικό που μας αράδιασαν πιο πάνω), συγκεκριμένα από Κριτική κειμένου, Εκδοτική κειμένου, Αρχαία λογοτεχνική κριτική, Παπυρολογία και Ιστορία της Κλασσικής [sic] Φιλολογίας. Πραγματικά υποκλίνομαι! Λάμψατε διά της επιστήμης σας!
Αλλά τι λέω βρε η γυναίκα; Όλη αυτήν την εκστρατεία κατά ανεμομύλων ο κ. Ξενής την έκανε ως ειδικός στη γλωσσολογία, κοινωνιολογία, πολιτική και παιδαγωγική! Μόνο που... μόνο που δεν εμφανίζονται αυτές οι επιστήμες στο βιογραφικό του!
Άρα ναι, προσπαθήστε να μας τυφλώσετε κι άλλο με τους τίτλους και τις θέσεις σας κύριε Ξενή. Μαντέψτε όμως: δεν μασάμε! Όλα αυτά που μας αραδιάζετε καμία σχέση δεν έχουν με τη συζήτηση που γίνεται εδώ! Απλώς ενισχύετε με τη ματαιοδοξία σας το βασικό μου επιχείρημα: είστε παντελώς αναρμόδιος για να βγαίνετε να μιλάτε για όλα αυτά τα θέματα που δίχως ντροπή βγαίνετε και παριστάνετε τον ειδικό!

Ανώνυμος είπε...

Ιδού οι απόψεις ενός άλλου γλωσσολόγου (με διεθνή καριέρα στον τομέα του) τις οποίες παρέθεσε σ' αυτό το blog ο κ. Μιχαήλ. Μήπως είναι τον κ. Παπαπαύλου, συνάδελφό του στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, που εννοεί ο κ. Ξενής με τον όρο νεοκύπριος; Μήπως είναι ΚΑΙ αυτός "αγράμματος";

http://www.youtube.com/watch?v=1JQ_a5Ge6tc&feature=relmfu

Ανώνυμος είπε...

@mpouxthsasa

ela, re agapi mou, ksefuges entelws. hremise, kai pes mas me poia 8esi tou akrivws diafwnis. Afou den isai eidiki, pws ksereis oti kanei la8i? poio einai akrivws to la8os tou kseni? to oti se ekopse sto ma8ima tou? isun fititria tou?

Ανώνυμος είπε...

Τις τελευταίες 2 μέρες παρακολουθώ πολύ τα σχόλια του μπλογκ αυτού, μ'αρέσει άλλωστε να διαβάζω διάφορα μπλόγκς αφου μέσω αυτών ακούγονται ελεύθερα πολλές γνώμες κλπ. Έτσι για να μην παρεξηγηθώ απο την αρχή δεν είμαι κανενού υποστηριχτής ούτε ανήκω σε κανένα κόμμα γτ θεωρώ οτι τα κομματα έτσι όπως είναι δεν αντιπροσωπεύουν τις πραγματικές τους ιδεολογίες (αλλά αυτό δεν θα συζητηθεί εδω)...Οπως και να έχει νομίζω αναγάγαμε την "πατττίχα" σε επιστήμη! Πρώτα απόλα γεναίτζες ηρεμήστε! Δεύτερο εχω κόρη που πάει πρώτη δημοτικού και ναι χαλάμε να μου γράφει στα κυπριακά. Προσέξτε δε με ενοχλεί να μιλάμε στα κυπριακά άλλωστε είναι η διάλεκτος μας αλλά όχι να αρχίσουμε να γράφουμε στα κυπριακά. Η γλώσσα μας φίλοι μου είναι η ελληνική και η διάλεκτος μας η κυπριακή. Επειδή η γυναίκα μου είναι φιλολογος και επειδή μου εξήγησε ότι εισήχθει στα Αναλυτικά Προγράμματα η βλακεία να ξεκινάνε τα μωρά λεει να γράφουν στην κυπριακή για να μην συγχυζονται ταχατες στο ότι άλλα μιλάνε και άλλα να γράφουνε!!! Μα πάμε καλά σιορ;;; (θα βγει το Παφίτικο απο μέσα μου), Δηλ εμάς στα χρόνια μας γτ δεν μας σύγχυζε η κυπριακή διάλεκτος με την ελληνική γλώσσα;
Για να μην παρεξηγηθώ πάλι, δεν είμαι υποστηριχτής ούτε του Ξενή ούτε του Γιαγκούλλη αλλωστε εμένα οι σπουδές μου ήταν στις θετικές επιστήμες και ηταν εκτός Κύπρου χρόνια πριν γίνει το Πανεπιστήμιο Κύπρου και δεν ασχολήθηκα ποτέ μου με κανένα απο τους δυο. Όμως φίλοι μου επειδή έχουμε λίγο ξεφυγει λέω να κάνω μια εισηγηση πρώτα απόλα στην mpouxthsasa στην οποία παροτρύνω να γράψει άρθρο σε εφημερίδα και να ανταπαντήσει σε όποια πυρά πιστεύει οτι διαφωνεί με τον Ξενή(ετσι όπως γράφει θα θελα να την διαβάσω και με επιχειρήματα επιστημονικά όμως, όχι μαλακίες (μεταξύ μας αυτό)σε κάποια εφημερίδα και όχι μόνο σε μπλόγκς). Εκείνο που ξεκίνησε να μου αρέσει πολύ είναι οτι ξεκίνησαν και οι καθηγητές των Πανεπιστημίων να εχουν άποψη. Τωρά επειδή μες την Κύπρο εμάθαμε ότι οποιος έχει αντίθετη άποψη με εμάς είναι λάθος ή είναι εναντίων αυτο είναι κατι που πρέπει να πολεμήσουμε ως νοοτροπια. Ναι κύριοι, αυτό είναι το ωραίο οι ακαδημαικοί μας να δημοσιεύουν και να ασχολούνται και με την δημόσια εκπαίδευση και να μην κρύβονται απο τα έδρανα τους και μεσα στις έρευνες τους και συγχαίρω όσους το κάνουν. Ευχαριστώ, Κωνσταντίνος!

Ανώνυμος είπε...

Καλά είναι να αναρτήσεις και τις επισημάνσεις του καθηγητή Βουτουρη για το ιδιο θέμα. Δεν είναι μόνο ο Ξενής που διαπίστωσε το πρόβλημα.

Περαστικός

Μιχάλης είπε...

@ Κωνσταντίνος

Καλωσόρισες στο χώρο μου.
Ο καθένας δικαιούται να έχει την άποψη του, αρκεί να μην την τη διατυπώνει προσβλητικά και με χαρακτηρισμούς.
Θα συμφωνήσω ότι επιτέλους άρχισαν κάποιοι ακαδημαϊκοί να διατυπώνουν άποψη. Έχω την άποψη όμως ότι ναι, όταν διαφωνείς με μια άποψη τη θεωρείς λάθος. Αν δεν την θεωρούσες λανθασμένη δεν θα διαφωνούσες. Από την άλλη και οι ακαδημαϊκοί είναι υπό κρίση. Δεν σημαίνει πως ότι λένε είναι θέσφατο και δεν υπόκεινται σε κριτική.

Θα διαφωνήσω επίσης όσον αφορά το γράψιμο της Κυπριακής διαλέχτου. Γιατί να μην γράφεται. Ποιο είναι το πρόβλημα; Επειδή κάποιοι την γράφουν σημαίνει ότι ανάγεται σε γλώσσα; Εδώ είναι η διαφωνία μου με τον κ. Ξενή. Π.χ. ο Βασίλης Μιχαηλίδης, ο Λιασίδης, ο Μόντης και τόσοι άλλοι που έγραψαν στα Κυπριακά έκαναν έγκλημα; Από την άλλη έχουμε και τον «Ερωτόκριτο» γραμμένο σε διάλεκτο. Από την άλλη γιατί η Κυπριακή γραφή να είναι μόνο για τα ποιήματα και τα σκετς;
Εγώ δεν έχω πρόβλημα να βλέπω να γράφονται και τα δύο και η καθομιλουμένη ελληνική και η κυπριακή. Πού είναι το πρόβλημα ακόμα να το καταλάβω.

Και το χειρότερο για τον κ. Ξενή, και είναι άλλο ένα σημείο διαφωνίας μου, είναι ότι προσάπτει κατηγορίες δεξιά και αριστερά χωρίς να αναφέρεται σε τίποτε το συγκεκριμένο.

Μιχάλης είπε...

@ Περαστικός

Δεν έχω υπόψη μου τις επισημάνσεις του καθηγητή Βουτούρη. Αν μπορείς να με βοηθήσεις να τις βρω, θα το εκτιμήσω.

papoutsosiko είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Βρήκα ένα άρθρο του κ. Παναγιωτίδη, καθηγητή γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο καταρρίπτει τους μύθους. Πάντως, η άποψη των γλωσσολόγων, αυτών που δεν το παίζουν γλωσσολόγοι αλλά είναι, συγκλίνει. Την ίδια άποψη έχει και ο κ. Παπαπαύλου στο πιο πάνω video.

http://epanagiotidis.blogspot.com/2007/04/blog-post.html

Amanda

Ανώνυμος είπε...

Θα διαφωνήσω επίσης όσον αφορά το γράψιμο της Κυπριακής διαλέχτου.
>>>> Συμφωνώ
Γιατί να μην γράφεται. Ποιο είναι το πρόβλημα;
>>>>Εξαρτάται που γράφεται! Μες το μπλοκ εν μια χαρά! Τα ποιήματα τζαι τα τραούθκια εν μια χαρά! Αλλά αν θέλεις να σε καταλάβουν όχι μόνον οι κυπραίοι εν εν μια χαρά... Εν θα καταφέρεις να σε καταλάβουν... Κάθε τι έσει το ρόλον του! Κάθε τι έσει τον κόσμον που το θκιαβάζει εν εν;

>>>> Επειδή κάποιοι την γράφουν σημαίνει ότι ανάγεται σε γλώσσα; Εδώ είναι η διαφωνία μου με τον κ. Ξενή. Π.χ. ο Βασίλης Μιχαηλίδης, ο Λιασίδης, ο Μόντης και τόσοι άλλοι που έγραψαν στα Κυπριακά έκαναν έγκλημα;
όχι φυσικά, είχαν συγκεκριμένον σκοπόν τζαι ρόλον....
Από την άλλη έχουμε και τον «Ερωτόκριτο» γραμμένο σε διάλεκτο. Από την άλλη γιατί η Κυπριακή γραφή να είναι μόνο για τα ποιήματα και τα σκετς;

>>>> Συμφωνώ τζαι γω, τζαι ο Ηρόδοτος εν εγραφεν αττικήν αλλά Ιωνικήν,,,,
Εγώ δεν έχω πρόβλημα να βλέπω να γράφονται και τα δύο και η καθομιλουμένη ελληνική και η κυπριακή. Πού είναι το πρόβλημα ακόμα να το καταλάβω.

>>>> Εν εσιει πρόβλημαν… Ξέρεις που εν το πρόβλημαν άμαν φκάλουν που τα σχολεία την κοινήν, σημαίνει κουτσεύκουν τους μαθητές... ίνταλως εννα πάει να σπουδάσει τζείνο το παιδί,,, κουτσεύκουν όμως τζαι τον πολιτικόν που εθθα εξασκημένος,,, κουτσεύκουν τζαι την κοινωνίαν που αμα της βάλεις μια ταινία που ελλάδα….εννεν σαν να χάνει κάτι που έσιεις έτσι; Εγώ νομίζω κ. Μιχάλη ναι… Ο επιστήμονας αν γράψει ένα κείμενον εννά το μοιράσει σε τέσσερις ή πέντε κυπραίους; πες έθθελει να το φκάλει στα αγγλικά… γιατί εν τούτο που κάμνουν… εγώ επήα να δω ίντα που κάμνουν οι μιτσίοι μου… τζαι είμαι δάσκαλος… διαφορετικά φίλε μου ούλλοι μας σιγά σιγά εννα ξεχάσουμεν τζαι την διάλεκτον τζαι τα ελληνικά τζαι εννα μας στρέψουν ούλλους στα αγγλικά που εν η πιο δυνατή γλώσσα σήμερα.... Τα κυπριακά έχουσιν έτσι ιστορία, έρκουνται για πρώτην φορά την εποχήν του ομήρουν αλλάσσουν σιγά σιγά φτάνουν στην κοινή που ακούμεν έτσι μεγάλες μέρες στην εκκλησία τζαι έχουμεν την στο μεσαίωνα… αλλά έχουμε μια κοινήν να μαθαίνουμεν την γλώσσαν μας που εν δουλεμένην τζαι για την επιστήμην τζαι για άλλες δουλειές… Ετζαι να κάνουν καλόν ούτε στα κυπριακά ούτε στα ελληνικά ούτε στην κύπρον άμαν αρκέψουν να διδάσκουν τη διάλεκτο ως γραπτή… κ. Μιχάλη πες τε τα τουτα εσείς που φκαίννετε στο ράδιο τζαι ακούεις σας ο κόσμος…

Anef_Oriwn είπε...

Μέσα από διάφορες Ανώνυμες(;) παρεμβάσεις [όπως ας πούμεν η τελευταία – ημερ. 4/10/2012, 8:51 μμ], έχουν προβληθεί και οι θέσεις κι απόψεις του κου Ξενή για τη κυπριακή διαλεκτό και τον περιορισμένο ή/και διακοσμητικό ρόλο που ο ίδιος θέλει να της προσδώσει. Όπως έχω ήδη ξαναπεί δεν αποκλείεται κάποιες απ’ αυτές τις παρεμβάσεις να είναι και δικές του. [Η τελευταία μάλιστα καθαρά για λόγους παραπλάνησης έχει γραφτεί και στην κυπριακή]… Είναι εξόφθαλμη η φοβία του τελευταίου Ανώνυμου(;) από τυχόν αναβάθμιση της κυπριακής. Φοβάται την απεξάρτηση μας από το “εθνικό” κέντρο! Και μετά μιλούν για ιδεολογικοποίηση του θέματος από τους «νεοκύπριους». Θαυμάστε τους:
«ίνταλως εννα πάει να σπουδάσει τζείνο το παιδί,,, κουτσεύκουν όμως τζαι τον πολιτικόν που εθθα εξασκημένος,,, κουτσεύκουν τζαι την κοινωνίαν που αμα της βάλεις μια ταινία που ελλάδα….εννεν σαν να χάνει κάτι που έσιεις έτσι» --- Ο μέγας φόβος [ΤΟΥΣ] είναι μήπως και απομακρυνθούμε από την Ελλάδα και την “εθνική” παιδεία με τους ελληνοκεντρικούς μύθους της! Μα ποιος τους είπε πως εν να φκει η κοινή ελληνική που τα σχολεία; Όξα φοούνται ότι η κυπριακή εν να αποτελέσει ακόμα ένα συνδετικό κρίκο στις προσπάθειες για επαναπροσέγγιση ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων;

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος 4/10/2012 8:51 μμ

Θα συμφωνήσω με τον anef όσον αφορά την ιδεολογικοποίηση του θέματος.
Τελικά δεν προέρχεται από τους όποιους ανώνυμους «νεοκύπριους» αλλά από τους ανώνυμους και επώνυμους που κατηγορούν τους άλλους για ιδεολογικοποίηση.

Και λυπούμαι να παρατηρήσω ότι οι φοβίες αυτές προέρχονται από τους ίδιους ανθρώπους και τους ίδιους κύκλους που εμφανίζουν φοβίες και σε μια σειρά άλλα πράγματα με πρώτο και κύριο τη λύση του κυπριακού. Όμως αυτό το τελευταίο δεν είναι το θέμα μας.
Το επισημαίνω απλώς για να δείξω ότι τίποτε δεν είναι συμπτωματικό.

Μου κάνει εντύπωση η αντιμετώπιση κι αυτού του θέματος με τη μονοχρωμία άσπρο μαύρο ή ύψος, βάθος.

Γράφεις ότι «Ξέρεις που εν το πρόβλημαν άμαν φκάλουν που τα σχολεία την κοινήν, σημαίνει κουτσεύκουν τους μαθητές...» κλπ.
Διερωτώμαι, ποιος έθεσε τέτοιο θέμα;
Ποιος εισηγήθηκε να βγει η κοινή ελληνική από τα σχολεία και να υιοθετηθεί η Κυπριακή; Και όταν ρωτώ ποιος, εννοώ ποιος σοβαρός ή υπεύθυνος φορέας.

Σε ότι αφορά τους περιορισμούς της Κυπριακής διαλέκτου σε σχέση με τη συνεννόηση με τον υπόλοιπο ελληνισμό, αυτό το επισήμανα κι εγώ.

Ειλικρινά δεν ξέρω αν μπορεί να διδαχθεί η Κυπριακή δεδομένου ότι υπάρχουν κάποια σύμφωνα κλπ. που αν δεν κάνω λάθος δεν έχουν ακόμα τυποποιηθεί.
Αλλά επιμένω, ποιο είναι το πρόβλημα της παράλληλης χρήσης εκεί και όπου υπάρχει η δυνατότητα;
Εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω πού είναι το πρόβλημα.

Και πώς είναι δυνατόν μια ελληνική διάλεκτος να δαιμονοποιείται και να κατηγορείται ότι εκτοπίζει την ελληνική γλώσσα…

Ανώνυμος είπε...

http://books.google.com.cy/books?id=FcBPk33tDA0C&pg=PA69&dq=papapavlou+cypriot&hl=en&sa=X&ei=k2aET4mkCsTf4QTA79TcBw&ved=0CCwQ6AEwAA#v=onepage&q=papapavlou%20cypriot&f=false

ένα άρθρο του Παπαπαύλου.

Φοούμαι.Φοούμαι πολλλά.Φοούμαι ότι ενάρτει μια μέρα που μερικοί ενναρκέψουν να πετάσσουν τα βιβλία του Μιχαηλίδη, του Λιπέρτη τζιαι οτιδήποτε υπάρχει γραμμένο στα Κυπριακά με στην φωθκιάν ενώ απαγγέλλλουν αρχαία ελληνικά κείμενα τυλιμένοι με μιαν ελληνική σημαία.

Ανώνυμος είπε...

ο άνευ ορίων εν με εκατάλαβεν λαλώ ότι αν εσιεις μόνον κυπριακά θκιώχνεις οτι εν εγράφτηκεν στα κυπριακά, ότι εγράφτηκεν στην κοινήν... ποιος θέλει να γράφουμεν μόνον κυπριακά; εν καλόν τούτον λαλεί ο άνευ ορίων... νομίζετε τζείνοι που σας θκιαβάζουν κ. άνευ ορίων εν τούτα που θέλουν;;; πάω τζαι πληρώννω τους μιτσιούς να μάθουν αγγλικά... αλλά τα ελληνικά που εν η γλώσσαν τους για σένα άνευ ορίων εν καλόν να ξέρουν ένα κομμάτι τζείνον που λαλείς εσύ... να μεγαλώσουν τζαι ναν δεύτερης κατηγορίας παιθκιά τζείνα που ότι γράφουν εννά το θκιαβάσουν ακόμη 400 χιλιάες άτομα ένα χωρκόν... ξύπνα τόση εν η κύπρος εν μιτσής τόπος, εν το καταλάβετε με τις παρωπίδες σας; γιατί τα παιθκιά που εν μπου την κρήτη ξέρουν τζαι καλά την κοινήν..... λαλείτε των άλλων η άποψη εν ιδεολογία... ήμαστεν μιτσίν νησσίν τζαι ούλλοι ξέρουν τους άλλους... Τζαι κ. Μιχάλη εσιε πολύν τζαιρόν που σε θκιαβάζω τζαι ξέρω τες απόψεις σου... αν θεωρείς τα δικά ιδεολογικοποιημένα τα δικά σου τι ενουν? πε ότι τους άλλους εν ιδεολογικοποιημένα αλλά τα δικά σου εν έχουν ιδεολογία χωρίς να πέφτεις σε αντίφασην... τούτον εν γίνεται... τα δικά σου κ. Μιχάλη εν τόσον πολλά ιδεολογικοποιημένα όσον τζαι τα δικά μου... τέλοσπαντων καληνύχτα...

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος 4/11/2012 12:13 πμ

Ουδέποτε αρνήθηκα ότι ασπάζομαι μια ιδεολογία, ουδέποτε το απέκρυψα.
Σ’ αυτή την ανάρτηση μιλώ για ιδεολογικοποίηση του συγκεκριμένου θέματος, δεν μιλώ γενικά.
Και προσωπικά θέλω οι άνθρωποι να έχουν ιδεολογία και ιδανικά.

Στο συγκεκριμένο είπα ότι το πρόβλημα αυτών που ανέδειξαν το θέμα της διαλέκτου, το ανέδειξαν πάνω σε ιδεολογική και όχι επιστημονική, γλωσσολογική βάση.
Η δική μου άποψη είναι ότι το θέμα της διαλέχτου δεν πρέπει να το δούμε ιδεολογικά.
Τόσο ο κ. Ξενής, όσο και άλλοι, κι εσένα περιλαμβανομένου το ιδεολογικοποιείτε.
Ιδιαίτερα ο κ. Ξενής αντικρίζει το θέμα όπως ακριβώς αντικρίζει και το κυπριακό, ότι υπάρχει μια συνωμοσία των κακών για από-ελληνοποίηση του τόπου.
Το ενδιαφέρον του δεν εστιάζεται στη διάλεχτο. Την χρησιμοποιεί για να κάνει πολιτική.
Η δική μου αντιμετώπιση σ’ αυτό το θέμα δεν έχει τον χαρακτήρα.

Ανώνυμος είπε...

εν τζ είμαι φιλόλογος εγώ εδκιάβασα τούτα ούλλα που εγραφτήκαν τζαι είπα την άποψη μου...

Λόκατζης είπε...

Καλημερα!

Ενας ανωνυμος πιο πανω εγραψε οτι φοβαται πως θα πεταμε σε καποια φαση τα βιβλια των Κυπριων ποιητων στην φωτια...
Ενταξει, νομιζω υπερβαλλει για να δειξει πιο εντονα αυτο που θελει να πει.
Χωρις να λεω οτι θα φτασουμε σε εκεινο το σημειο, νομιζω οτι με τα οσα λεει ο Ξενης αρχισε να καλιεργει ενα τετοιο κλιμα.
Επεσα προσφατα σε ενα σχολιο καποιου ακολουθου προφανως του Ξενη, ο οποιος δαιμονοποιει οσους ποιητες εγραψαν στα κυπριακα.
Ομολογω ανατριχιασα οταν το διαβασα! Το ξαναψαξα τωρα που διαβασα το σχολιο του ανωνυμου και το βρηκα στο πιο κατω λινκ:
http://www.astra.com.cy/index.php/el/cyprus/4311-2012-02-06-07-18-19

Ανώνυμος είπε...

Ο/Η Ανώνυμος είπε...

εν τζ είμαι φιλόλογος εγώ εδκιάβασα τούτα ούλλα που εγραφτήκαν τζαι είπα την άποψη μου...

Φίλε ανώνυμε θέλω να σου πω οτι κ φιλόλογος να είσαι δεν σημαίνει οτι ξέρεις πολύ περισσότερα απο άλλους σαν και εμάς. Οι γλωσσολόγοι μας ειδικότερα πρέπει να μας απαντήσουν αν και μεταξύ μας υπάρχουν άτομα που το παίζουν οτι είναι ταχαμου γλωσσολόγοι και ασκουν το επάγγελμα ενός βοσκού. Συγγνώμη που είμαι έντονος αλλά εβαρέθηκα να ακούω μαλ..ες εδω και 1 χρόνο. Εγώ θέλω να ασκήσω έντονη κριτική στον φίλο μου τον Σπύρο τον Αρμοστή, ο οποίος ήταν επισκέππτης λέκτορας στο Πανεπ. Κύπρου και κάτι τέτοιες τσόφτες επέτασσε τάχατες να γράφουμε στα Κυπριακά, ομολογω ότι δεν περίμενα τέτοια αντίληψη. Ψάχνω λοιπον να δω και βλέπω οτι ο κ. Αρμοστής την θέση επισκέπτη στο Παν. Κύπρου την πήρε χωρις καν να προκηρυχθεί η θέση..ελεοσσσσ - εν καλα να γλύφουμε καθηγητές (πχ Παναγιωτίδης, Παπαπαύλου, Τσιπλάκου ακόμα και τον Ξενή) και να τρέχουμε που το βρακοζώνι της Προέδρου του Τμήματος αλλά κ. Αρμοστή ήρεμα, ακόμα δεν μπήκατε καλα΄καλα στο Παν. Κυπρου και ξεκινήσατε...ένα φλόκκο παρακαλω. Εν πάσει περιπτωσει εκείνο που ήθελα να θίξω με κωμικό τρόπο ήταν οτι αφήστε τον Ξενή, Γιαγκουλή κλπ, τούτοι γράφουν οτι γράφουν και τα δημοσιεύουν, (οπότε είναι ανοικτοί σε κριτική)οι αλλοι που κρυβονται πίσω απο ψευδώνυμα και αρχίζουν και κατηγορούν βλέπε Σπύρο Αρμοστή, σαν κάτι τέτοιους έχω τους ικανούς και ένα εχω να τους πω ότι είναι για τα Λειβάδια, αν και μεταξύ μας θίγω το χωριό μΟΥ! Χριστίνα

Ανώνυμος είπε...

Το πιο στοιχειώδες για εμπλουτισμό της συζήτησης δεν κάνατε. Δεν βάλατε το αρχικό κείμενο του Ξενή στο Φιλελεύθερο? Γιατί? Τυχαία? Το αποτέλεσμα είναι τα πλείστα σχόλια που γίνονται να είναι άσχετα με τις θέσεις του Ξενή. Έχω ακούσει για κάποιο Ν. Αρμοστή που είναι φανατικά, δηλαδή ιδεολογικά, υπέρμαχος της διαλέκτου? Μήπως το γνωρίζει κάποιος

Μιχάλης είπε...

@ Λόκατζης

Όντως, την αρχή την έκανε ο αρχιεπίσκοπος με την περιβόητη εγκύκλιο του. Και μετά ακολούθησαν ομοβροντίες διαφόρων, υποστηρικτικές προς τις δηλώσεις του αρχιεπισκόπου.

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος 4/11/2012 1:21 μμ

Αν υπάρχουν οποιοδήποτε που προωθούν αυτά που λες με υπόγειο τρόπο, έχει υποχρέωση ο κάθε κ. Ξενής που γνωρίζει πράγματα και καταστάσεις να τα καταγγείλει.
Όχι να κυνηγά φαντάσματα και να αναφέρεται αόριστα σε νεοκύπριους κλπ.
Ας βγει λοιπόν να μιλήσει συγκεκριμένα.
Τον κ. Αρμοστή δεν τον γνωρίζω και ούτε ξέρω αν ισχύουν όσα αναφέρεις.
Επομένως έχει χρέος ο κ. Ξενής να κατονομάσει ποιοι επιχειρούν να κάνουν τι.

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος 4/11/2012 4:34 μμ

Καμία σκοπιμότητα υπήρξε στο ότι δεν ανέβασα το αρχικό κείμενο του κ. Ξενή.
Άλλωστε παραπέμπω σ’ αυτό.

Θεώρησα ότι είναι γνωστό το τι είπε αλλά όταν υπήρξε η απάντηση Γιαγκουλλή και η ανταπάντηση Ξενή, τα έβαλα αυτούσια.
Ας μη δημιουργούμε θέμα εκεί που δεν υπάρχει.

Όπως ανάφερα και πριν δεν γνωρίζω τον κ. Αρμοστή.

ξενια είπε...

εμμισθοι της αρχιεπισκοπης να γραφουν αρθρα περι κλεισιμου οδοφραγματων.
αν τα κλεισουν να δουμε ποιοι αναφερουν πλεον σε νεες γλωσσες.
αν καβαλατε το καλαμι, ο αρχιεπισκοπος θα τηλεφωνησει στον τουρκο συνταγματαρχη για να σας δειξει καμια μποτα και να ερθειτε τελικα στον σωστον δρομον. δηλαδη ενωσης με την ελλαδα. ο φοβος εν που λυει τα ουλλα.

Ανώνυμος είπε...

@Michalis,
den nomizo na einai gnosto auto pou eipe o ksenis. edw o giagkoullis, pou dh8en einai eidikos (!), ta ekane 8alassa, fantasou oi alloi... stin kupro, mana mou, o ka8enas katalabainei o,ti 8elei. kalutera, mixalh mou, bale to arxiko arthro tou kseni wste na ginei suzhthsh shmeio pros shmeio.

μπουχτήσασα είπε...

Αγαπητέ κύριε Κωνσταντίνε (4/10/2012 12:38 μμ ),
Με χαροποιεί ιδιαίτερα που επιτέλους κάποιος που δεν συμφωνεί απαραίτητα μαζί μου βγαίνει και μιλά σοβαρά με άποψη και συγκεκριμένες θέσεις (έστω κι αν δεν με βρίσκουν σύμφωνη) και δεν περιορίζεται σε χαριεντίσματα του τύπου κορούες τζαι κορούθκια (τα «γεναίτζες ηρεμήστε» [κάποιοι μπορεί να το θεωρήσουν σεξιστικό σχόλιο] και «μαλακίες» δεν θα τα λάβω υπόψη, διότι θέλω να θεωρώ ότι ήταν μια-δυο δόσεις χιούμορ σε ένα κατά τ’ άλλα σοβαρό κείμενο).

Συμφωνώ με την άποψή σας για τα κόμματα, αλλά όντως ας μην την αναπτύξουμε εδώ. Αντιλαμβάνομαι (χωρίς να σημαίνει ότι τις συμμερίζομαι) τις ανησυχίες σας για το θέμα της γραφής της κυπριακής διαλέκτου: είναι πολύ διαδεδομένη αντίληψη στον κόσμο ότι τα κυπριακά δεν γράφονται, οπότε το να ακούσουμε οτιδήποτε σε σχέση με την γραφή της διαλέκτου μάς κάνει να απορούμε ή να αντιδρούμε με σκεπτικισμό. Μάλιστα, ακούγονται διάφορα για τα νέα αναλυτικά σε σχέση με το γλωσσικό μάθημα: ότι π.χ. αποσκοπεί στο να διδάσκει τα παιδιά μας να γράφουν κυπριακά (άρα να περιορίσει τους τομείς χρήσης της κοινής νέας ελληνικής). Δεν μου προκαλεί έκπληξη το ότι υπάρχει μια τέτοια αντιμετώπιση του θέματος της γραφής της διαλέκτου και σέβομαι τις απόψεις σας έστω κι αν διαφωνώ μαζί σας, όπως π.χ. την επιθυμία σας η κόρη σας να μην διδάσκεται τη γραφή των κυπριακών εις βάρος της κοινής νεοελληνικής. Θα σας ανακουφίσει όμως να μάθετε ότι κάτι τέτοιο δεν προνοείται από τα νέα αναλυτικά. Τα νέα αναλυτικά βρίσκονται στην ιστοσελίδα του υπουργείου παιδείας, οπότε όλες και όλοι μπορούμε να διερευνήσουμε το κατά πόσον αυτά που ακούγονται ισχύουν ή όχι.
Επομένως τα παιδιά μας δεν θα «αναγκαστούν» να μάθουν να γράφουν κυπριακά. Η φιλοσοφία των νέων αναλυτικών προγραμμάτων είναι ο «κριτικός γραμματισμός», όπως εξηγείται από το υπουργείο παιδείας. Δηλαδή τα παιδιά μας θα αποκτήσουν πολλαπλές ικανότητες που θα τα κάνουν να μπορούν να αντιμετωπίζουν κριτικά το περιβάλλον τους, να γίνουν δηλαδή γλωσσικά ευέλικτα. Και μέσα στο περιβάλλον τους –είτε το θέλουμε είτε όχι– υπάρχουν και τα κυπριακά γραμμένα. Για παράδειγμα στο κείμενό σας κ. Κωνσταντίνε, πολλές φορές γράψατε στα κυπριακά, και καλά κάνατε, διότι έτσι μας βοηθήσατε να καταλάβουμε ότι μερικά πράγματα που λέγατε ήταν πηγαία. Νομίζω δεν μας χρειάζεστε εμάς να σας πούμε ότι στο μέλλον στην ηλεκτρονική της επικοινωνία η κόρη σας θα γράφει ούτως ή άλλως κυπριακά όποτε και αν το κρίνει σκόπιμο, όπως κάνετε κι εσείς, όπως κάνουμε όλοι μας. Χαλά μας τούτο; Κι αν ναι, γιατί; (θα ήταν χρήσιμο για τον καθένα μας να αναλύσει τον εαυτό του για να το σκεφτεί το γιατί)

Αυτά τα περί νέων αναλυτικών τα γνωρίζω διότι είμαι δασκάλα και έχω παρακολουθήσει την επιμόρφωση για το θέμα αυτό (δεν το παίζω όμως και ειδική, να μην παρεξηγηθώ).

Για τη γλωσσολογία όμως δεν το παίζω καν ειδική, διότι δεν είμαι. Μπήκα όμως αυτές στις μέρες στις ιστοσελίδες που πρότεινε ο «nekatomenos» και διάβασα αρκετά ενδιαφέροντα άρθρα από γλωσσολόγους. Για παράδειγμα, το αν γράφονται τα κυπριακά είναι ένα θέμα που ο κόσμος (δεν βγάζω τον εαυτό μου έξω) έχουμε ελάχιστη ενημέρωση. Ήμουν έτοιμη να δώσω το λινκ για το κείμενο του γλωσσολόγου Φοίβου Παναγιωτίδη, αλλά διαπίστωσα ότι με πρόλαβε η Amanda.
Θα κλείσω προς το παρόν διότι πάει λίγο αργά, αλλά θα επανέλθω με την ουσία της παρέμβασής μου που είναι το θέμα των ακαδημαϊκών και για την έκφραση της άποψή τους (συμφωνώντας κατά βάση με τον κ. Κωνσταντίνο, αλλά διαφοροποιώντας τη θέση μου ως προς κάποιες παραμέτρους της δημόσιας έκφρασης του οποιουδήποτε, ακαδημαϊκού ή μη).

Anef_Oriwn είπε...

Έshει μιαν παροιμία [στην κυπριακή] που λαλεί “ο αλουπός εχώννετουν τζι’ ο νούρος του εφαίνετουν”, τζιαι μιαν άλλη [στη νεοελληνική κοινή] που λέει “θέλει η πουτάνα να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει”!!! Μια τρίτη [και πάλι στα κυπριακά] λαλεί μας “shύλλον πλύννεις, shύλλον λούσεις, πάλαι shύλλιες εν να βρωμεί”!!! Τζιαι δάμεσα [και sorry Blogοδεσπότα Μιχάλη] πολλη Ξενή-λα βρωμάει!!! Τζι’ η πλάκα είναι ότι τούτοι ούλλοι οι (φιλο)Ξενήδες που πλάκωσαν εδώ για να μας κάνουν τα έξυπνα πούλια, από την μύτη πιάστηκαν νομιζόμενοι ότι εμείς “ζυάζουμε κρομμύθκια” [ότι δεν μας περνά τίποτα και δεν θα αντιληφτούμε τις παραποθκιές τους!]… Ενώ εν οι ίδιοι που εν αχάπαροι τζι’ εν η-ξέρουν να μοιράσουν σε θκυο γαάρους τ’ άshερον!!! Ούτε να συνεννοηθούν μεταξύ τους για να στήσουν μιαν υπόθεση εν τα καταφέρνουν! Πέφτουν σε αντιφάσεις και ξεσκεπάζονται μόνοι τους. Αλλά “μ’ όποιον δάσκαλο καθίσεις [τον Ξενήν;] τέτοια γράμματα θα μάθεις”!
Και εξηγούμαι:
1. Ο Ανώνυμος [με σχόλιο με ημερ. 4/11/2012 12:13 πμ] λαλεί μου: «… αν εσιεις μόνον κυπριακά θκιώχνεις οτι εν εγράφτηκεν στα κυπριακά, ότι εγράφτηκεν στην κοινήν...» και «αλλά τα ελληνικά που εν η γλώσσαν τους για σένα άνευ ορίων εν καλόν να ξέρουν ένα κομμάτι τζείνον που λαλείς εσύ...» --- Μα καλά ρε Ανώνυμε, που και πότε είπα εγώ να μην διδάσκεται ή να υποβαθμιστεί η νεοελληνική κοινή; Και γιατί φέρνεις σε αντιπαραβολή την κυπριακή διάλεκτο με την νεοελληνική; Ο στόχος της σκοπούμενης εισαγωγής της κυπριακής στη διδακτέα υλη δεν είναι για να βοηθηθούμε στην εκμάθηση τα ελληνικής; Μήπως όμως σας τρομάζει η πληθώρα των τουρκικών [αλλά και λατινογενών] λέξεων που υπάρχει στη διάλεκτο μας; Ή ότι θα αποκοπούμε από το “εθνικό” κέντρο; Πέστε μας επιτέλους καθαρά και ξάστερα τι σας φοβίζει; Κι ποιοι είναι οι «νεοκύπριοι» που πρότειναν την μετατροπή της κυπριακής σε επίσημη γλώσσα. Εκείνο που εγώ διερωτήθηκα και είπα ήταν γιατί να μην μπορούν να γραφτούν και επιστημονικά συγγράμματα στην κυπριακή [αν τούτο είναι επιλογή του συγγραφέα]; Η 9η Ιουλίου του Βασίλη Μιχαηλίδη σε τι υστερεί επειδή είναι γραμμένη στην κυπριακή; Δεν μπορούν να την μελετήσουν οι ελλαδίτες; Μα πόσοι ξένοι μαθαίνουν αρχαία ελληνικά για να μελετήσουν την αρχαιοελληνική γραμματεία; Ή γιατί οι μειονότητες σε κάποια χώρα, όπως ας πούμεν οι αρμένιοι στην Κύπρο, ή οι μουσουλμάνοι στην Ελλάδα και Βουλγαρία μαθαίνουν την μητρική τους γλώσσα όταν η επίσημη γλώσσα στη χώρα τους είναι κάποια άλλη [η ελληνική ή βουλγάρικη] την οποία πρέπει να ξέρουν για να σπουδάσουν;
Α, και παρεμπιπτόντως στην Κρήτη εν τζι’ εν διάλεκτο που έχουν, αλλά ιδίωμα. Το ιδίωμα δεν έχει τόσες αποκλίσεις από την επίσημη γλώσσα και ούτε τόσες δυσκολίες για αν γίνει κατανοητό όσες μια διάλεκτος.

Anef_Oriwn είπε...

(Συνέχεια)…
2. Μεγάλη πλάκα έχει και ο/η Ανώνυμος Χριστίνα που τα Λειβάδια [ημερ. 4/11/2012 1:21 μμ], που ως φαίνεται εσύγχυσε και το φύλο του/της. Ρίξε μια ματιά στο βρακί σου κόρη κι αν δεις ότι έχεις πουλλούν είσαι αγοράκι! Αν ΔΕΝ έχεις, τότε είσαι κοριτσάκι! Τόσο απλό!!! Ενώ τούτος/τούτη κάπου στην αρχή της παρέμβασης του ΜΑΣ λέει «Συγγνώμη που είμαι έντονος αλλά εβαρέθηκα να ακούω μαλ..ες εδω και 1 χρόνο» [το «έντονος» δεν είναι γένους ‘ρσενικού;], στο τέλος υπογράφει ως Χριστίνα! Έλεος ποιον! Καλάν, κύριε Γιώρκο εν τους έμαθες ούτε τα ‘ρσενικά που τα θηλυκά να ξεχωρίζουν; Εκτός κι αν ο συγκεκριμένος εν διχασμένη προσωπικότητα! «Τούτος» πάντως [ο Χριστίνας] πρέπει να εν πολλά κατατοπισμένος, ya έχει άμεση ενημέρωση από τον κον Ξενή! Αντί λοιπόν να μας πληροφορήσουν να θεωρούν και τον Παπαπαύλου [τζιαι τον άλλον τον Παναγιωτίδη] ως «νεοκύπριους», εθθυμηθήκαν κάποιον Σπύρο Αρμοστή τζι’ αποφασίσαν όλως αιφνιδίως ν’ ασχοληθούν μαζί του. Γιατί άραγε; Ποιος εν τούτος; Υποψιάζομαι [ο καχύποπτος] να ‘χουν κόντρα με τον Ξενήν τζιαι προφανώς ο τελευταίος έδωσε οδηγίες στους αυλικούς του να κτυπήσουν. Εκτός πάλι κι να προσπαθούν να θολώσουν τα νερά γιατί δεν θέλουν να πάρουν θέση πάνω στα όσα λέει ο Παπαπαύλου. Τρέμει ο κώλος τους! Εν τζι’ εν τυχαίος ο Παπαπαύλου, εν τζιαι κοσμήτορας σχολής!!! [Α, τζιαι «τούτος ο Χριστίνας, που ξέρει τούτες ούλλες τες λεπτομέρειες για τον Αρμοστή;]

3. Αμ, ο άλλος που γράφει σε greeklish [ημερ. 4/11/2012 10:45 μμ – τόσο σέβεται την ελληνική!] και με περισπούδαστο ύφος μας λέει ότι «o giagkoullis … [είναι] … dh8en einai eidikos», έχει ακούσει για το τεράστιο έργο που ο Γιαγκουλλής έχει επιτελέσει για την κυπριακή διάλεκτο και ότι έχει γράψει και λεξικά για τη διάλεκτο; Αλλά όταν ο ίδιος ο κος Ξενής λέει ότι ο Γιαγκουλλής «παρανοεί» τι να περιμένουμε από τους κολαούζους του;

Ανώνυμος είπε...

Άνευ Ορίων, εν φως φανάρι γι'αυτό και είναι τόσο γελοία η κατάσταση.

Κ. Μιχαήλ, μια διευκρίνηση: είναι ο Ξενής που πρώτος έδωσε συνέντευξη στον Φιλελεύθερο (τυχαίο, δε νομίζω) και μίλησε για νεοκύπριους, για αφελληνισμό κλπ. και μετά βγήκε και ο Αρχιεπίσκοπος και είπε "μας έχουν καταγγείλει, γι’ αυτό βρήκα την ευκαιρία στην πρώτη συνάντηση που είχα με το νέο Υπουργό να του επιστήσω την προσοχή ότι πρέπει να εγκύψει σε αυτά για να μην επαναληφθούν αυτές οι παραφωνίες" (στο λινκ που έβαλα πιο πάνω). Ποιος άραγε να του έχει καταγγείλει;;;;;;;
Συντονισμένες ενέργειες αποσυντονισμένων μυαλών...
Τα όσα γράφουν οι πιο πάνω δήθεν ανώνυμοι είναι ανάξια σχολιασμού.

Amanda

Μιχάλης είπε...

@ Amanda

Έχεις δίκαιο, σε ευχαριστώ για τη διευκρίνιση.

Ανώνυμος είπε...

και που ξέρω Ανεφ Ορίων ότι εσυ δεν εισαι που τους αυλικούς του Αρμοστή...απ ότι φαίνεται υπάρχουν 2 στρατόπεδα εδώ και ο ένας κτυπά τον άλλον. Έτσι για να εξηγούμαστε γνωρίζω και τους 2 προσωπικά ως χαρακτήρες αλλά και ως ακαδημαικούς. Ο ένας έβγαλε έργο και δημοσιεύτηκε ο άλλος προσπαθεί στην περίπτωση του είπαμε γλύφει...!! Στην αρχή γέλασα με το σχόλιο σου ανεφ ορίων να κοιτάξω που κάτω να δω τι είμαι, εχω να σου πω ότι έχω ότι και έχει η μαμα σου και η αδελφή σου, το έντονος που έγραψα ήταν απο προηγούμενη μ πρόταση που έλεγα για έντονος ο λόγος μου αλλά επειδή θα ακουγόταν πολύ "λόγια" άλλαξα το χωρίς όμως να το διορθώσω και το συγκεκριμένο σορρυ!! Σορρυ που χάρη στο σχόλιο μ ασχοληθήκαμε με το φύλο μ κ τις προτιμήσεις μου..τελοσπαντων στους αυλικούς (αρεσε μ η λέξη), του Σπύρου Αρμοστη αλλά και στον ίδιο που ξέρω ότι κάπου δαμέσα είναι 'ισως είναι η μπουκτήσασα έτσι όπως γράφει, έχω να δηλώσω οτι εν ώρα να πιάσει κανένα τηλέφωνο να κάνει κανένα τραπέζι γιατι το επόμενο εξάμηνο έρχεται κ εν κρίμα να μείνει χωρίς δουλειά...κανεί να είναι βοηθός της προέδρου, τστστστ, ντροπής πράμα!!! ΣΤους αυλικούς του Ξενή έχω να πω κοπέλια μου ατε μανα μ κανεί ένα άρθρο ήταν chill out!! ΑΠο τα όμορφα Λειβάδια σας εύχομαι Καλο Πάσχα. Χριστίνα, γυναίκα ετερόφυλη και όχι αμφόφυλη (το τελευταίο ειναι για τον Ανευφ Ορίων)!!!

Σοιάτης είπε...

Νομίζω πως ο Ξενής εν θα τρώει με φλαούνες διότι εν κυπριακόν πράμαν τζαι εν να προτιμά τσουρέια για να μεν χάσει την ελληνικότηταν του.

Ερωτήσεις, αλλά δώρον εν εshει για τζείνους πουννα το έβρουν: 1 Τσιμαρώθου 2 γιουκλαΪν

Σολιάτης είπε...

Στο προηγούμενο εννοούσα Τσουρέκια. Δεν γράφτηκε καλά

μπουχτήσασα είπε...

Καταλάβαμε: δηλαδή για να κάνει κριτική κάποιος στον κ. Ξενή πρέπει να είναι φανατισμένος και ορκισμένος εχθρός του, διαφορετικά δεν εξηγείται. Σας είναι τόσο δύσκολο επιτέλους να διανοηθείτε κ. Ξενή ότι όντως μπορεί να αρθρωθεί αντίλογος στις θέσεις σας από τους κοινούς θνητούς και όχι μόνο από κάποιους ακαδημαϊκούς; Τόσο αδιανόητη σας είναι η πιθανότητα ο κόσμος να μην χάφτει τις εθνικιστικές σας θέσεις και τα σενάρια συνωμοσίας; Την περίπτωση να έχουμε μπουχτίσει με τους εθνοσωτήρες όπως εσάς, τον Σπανό και το Φεραίο, την έχετε αναλογιστεί; Σας έχω νέα κύριε Ξενή: οι πολίτες ξυπνήσαμε! Αυτοί οι αφυπνισμένοι πολίτες είμαστε που αντιδρούμε με σθένος σε κάθε δημαγωγό όπως εσάς.
Αλλά όχι, δεν γίνεται! Σίγουρα θα είναι κάποιος ορκισμένος σας εχθρός, και μάλιστα ερμαφρόδιτος και ανάξιος! Αυτό στην ψυχολογία το ονομάζουμε φροϋδική προβολή κύριε Ξενή: κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια.
Λυπάμαι που θα γίνω κουραστικά επαναληπτική, αλλά και πάλι με όσα κάνετε με επιβεβαιώνετε πλήρως: είχα απόλυτο δίκαιο ότι δεν έχετε καθόλου επιχειρήματα να συνεισφέρετε σε αυτήν τη συζήτηση αλλά μόνο αντιπερισπασμούς για να μην φανεί η δική σας ανεπάρκεια μπρος στην πρόκληση να απαντήσετε στους πραγματικά ειδικούς, όπως είναι οι Γιαγκουλλής και Παπαπαύλου.
Κύριε Κωνσταντίνε, απολογούμαι: σας είχα υποσχεθεί να συνέχιζα με την απάντηση στις θέσεις σας, αλλά προφανώς κάποιους εδώ μέσα δεν τους συμφέρει να γίνεται ουσιαστικός διάλογος. Υπόσχομαι να επανέλθω με μόνο σοβαρά θέματα.

Ανώνυμος είπε...

@Anef-oriwn

Makari, file mou, na itan eidikos o giakoullis. to etimologiko tou lexiko einai gia ta panigiria... rwta pragmatika eidikous na
ma8eis.... den sou kanei entiposi pou oute tin proeleusi tis neoellinikis koinis kserei? bebaia emeis diaskedasame me tin ama8ia tou. siga ton epistimona re. poios ton kserei?

Ανώνυμος είπε...

Από ότι έχω διαβάσει εδώ ο κ. Αρμοστής είναι επισκέπτης λέκτορας της γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, μια θέση η οποία του δόθηκε χωρίς προκήρυξη!!! Ξεκίνησα εδώ και ένα χρόνο το διδακτορικό μου στην γλωσσολογία σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Τι μέλλον μπορώ να έχω με τέτοιες νοοτροπίες? Πίστευα ότι είχαμε κάνει ένα βήμα μπροστά....αλλά εις μάτην. Τυχαία δόθηκε η ΄θέση στον κ. Αρμοστή?

Ανώνυμος είπε...

anonime 8:47, stin kipro xoris meson en ivriskis doulia se souvlatzidiko poso mallon sto panepistimio kiprou.mine ekso.

Ανώνυμος είπε...

Εδώ δεν μιλάμε απλά για μέσο, αλλά για γλείψιμο! Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ξενής και οι αυλικοί του παρουσιάζονται να ξέρουν τόσα πολλά για το γλείψιμο: στο άθλημα αυτό είναι πρωταθλητής κι αυτός οι τρανσέξουαλ ακόλουθές του. Είναι τόσο αστείο ο Ξενής of all people να κατηγορεί άλλους για γλείψιμο, ενώ όλοι (κι όταν λέω όλοι, εννοώ ΟΛΟΙ: "φίλοι" κι εχθροί) στο τμήμα του γνωρίζουν ότι οι μέθοδοι του Ξενή αποτελούν την επιτομή του γλειψίματος και του ξεκατινιάσματος! Κι αυτό είναι που τον τρώει: ότι τον έχουν πάρει πρέφα όλοι, ακόμα κι αυτοί τους οποίους γλείφει (οι οποίοι μια χαρά εκφράζουν την άποψή τους για το άτομό του πίσω από την πλάτη του)! Απορία: θέλετε να πείτε ότι όλες και όλοι αυτοί οι επισκέπτες που έχετε και είχατε κατά καιρούς προσλήφθηκαν με προκήρυξη; Να το θέσω και διαφορετικά: υπάρχει έστω και ένας που να έχει προσληφθεί με προκήρυξη; Πάντως όπως πάντα σας βρίσκω πρώτο στην παραπληροφόρηση!
Πολύ κουτοπόνηρο πάντως εκ μέρους σας να κατηγορήσετε άλλους για τα πράγματα ακριβώς που φοβόσασταν ότι θα σας κατηγορούσαν εσάς πρώτο. Το τραγικό πάντως για εσάς είναι ότι δεν σκόπευα να τα πω όλα αυτά, επειδή ακριβώς είναι άσχετα με τη συζήτηση. Όμως τα ήθελε ο τέτοιος σας!

Υστερόγραφο:
-Ναι, εμπρός, πετεινέ; Εδώ Ξενής: σου 'χω νέα βρε! Είσαι κεφάλας!!!

Amanda

Ανώνυμος είπε...

@11:39

αν είσαι ωραία πολωνίδα δεν χρειάζεται μέσον.

Ανώνυμος είπε...

Η Αμάντα πιο πάνω φαίνεται να παραδέχεται ότι ο Σπύρος Αρμοστή πήρε θέση επισκέπτη λέκτορα χωρίς να προηγηθεί προκήρυξη. Το επιβεβαιώνω και εγώ που γνωρίζω τον κύκλο αυτό, διότι είμαι επίσης γλωσσολόγος που ενδιαφέρεται για πανεπιστημιακή καριέρα- και ομολογώ ότι ενοχλήθηκα που κάποιοι είμαστε κοινοί θνητοί και κάποιοι είναι προνομιούχοι. Η προκήρυξη (το έχω διασταυρώσει) επιβάλλεται και για τις θέσεις των επισκεπτών καθηγητών. Κύριε Μιχάλη, μπορείτε, αν θέλετε, να το διερευνήσετε.

Ο Αρμοστή γλείφει τους πάντες και τα πάντα, απλούστατα διότι δεν έχει ερευνητικό έργο (ούτε βιβλίο ούτε άρθρα - μόνο δημοσιεύσεις κατώτερης στάθμης λ.χ. συμμετοχές σε συνέδρια κτλ). Εγώ έχω πολύ περισσότερα, αλλά δεν μου δόθηκε μέχρι στιγμής η ευκαιρία να διδάξω στο Πανεπιστήμιο... Το γλείψιμο είναι πιο δυνατό από το έργο...

Ανώνυμος είπε...

ime o anonimos me ta souvlakia pio pano. pou oti vlepo tziai o ksenis tziai o armosti exoun ptixia pou oxford tziai cambridge,
ekdosis se vivlia tziai papers.epomenos pliroun ta acadimaica kritiria gia nan tziame pou eni. to an epiasin tin thesi xoris na eshi proigithi prokoriksi touto en akironi tis acadimaikes tous ikanotites.

Ανώνυμος είπε...

Έχει τώρα δύο μέρες που παρακολουθώ την συζήτηση τζαι ομολογώ ότι εχάθηκα. Πόθεν ξεκίνησε και που εκατάληξε? Πόση λασπολογία και από τις δύο πλευρές! Μου θυμίζει ξεκατινιάσματα ανάμεσα σε φοιτήτριες για το πόσο κακός εν ο ένας ή ο άλλος καθηγητής που τες έκοψε, που σίγουρα εν αξίζει για να τες έκοψε, άρα έπιασε την θέση με το μέσο κλπ κλπ! Την ουσία την πετάξαμε στα σκουπίδια κυρίες μου?
Εκουράσετε μας και οι δύο πλευρές! Εμπήκα κι εγώ ο γέριμος να διαβάσω τίποτα σχόλια για τα κυπριακά και το μόνο που βλέπω είναι τον σύνδεσμο οπαδών και φίλων του ενός να τσακκώνονται με τους οπαδούς του άλλου.
Αλλά εν εκαταλάβετε ούλλοι σας ότι κανένας άλλος εν ασχολείται εχτός που εσάς τες 5-6 που εμπήκετε δαμέσα να λύσετε τα προσωπικά σας?!
Φίλε ανώνυμε με τα σουβλάκια ήταν πολλά διαφωτιστικό το σχόλιο σου. Εν κλασσική περίπτωση: μεν δούμε άτομα που αξίζουν, αμέσως να πέσουμεν πάνω τους να τους φκάλουμε άχρηστους.
Δημήτρης

Anef_Oriwn είπε...

Κε Ξενή,

Ξέρω ότι παρακολουθείς αυτή τη συζήτηση και κάμνεις μάλιστα και παρεμβάσεις [το ένστικτο μου συνήθως δεν λαθεύει] γι’ αυτό και απευθύνομαι στα ίσια σ’ ΕΣΕΝΑ… Μεταξύ κατεργαράκων ειλικρίνεια… Όσο ΔΕΝ είσ’ ΕΣΥ η Χριστίνα που τα Λειβάδκια, άλλο τόσο είμαι κι ΕΓΩ η Παναγιώτα που τα Περβόλια!!! Εκείνο όμως που μου προκαλεί εντύπωση σ’ αυτήν τη συζήτηση με ΕΣΑΣ τους καθηγητάδες [αναπληρωτές, επισκέπτες, κοσμήτορες και λοιπούς] είναι το βίτσιο σας να χρησιμοποιείτε γυναικεία nicknames αν και ‘ρσενικοί! Εσύ λαλείς ότι η “Μπουχτισμένη”“Χριστίνα Λειβαδκιώτισσα” … [Μόνο ένας Ξενής – που προφανώς γνωρίζει τον Αρμοστή κι έχουν προφανώς και κόντρες- θα μπορούσε να μας παρουσιάσει τόσα “στοιχεία” και τόσες “λεπτομέρειες” για αυτόν τον Αρμοστή]… Η μεγάλη πλάκα θα είναι, αν η σχολιογράφος ονόματι Amanda εν ο … Παπαπαύλου, ας πούμεν(τε)! Αν το δω τζιαι τούτον, ε τότε τι να πω η … έρμη!!!

Πάντως ρε Γιωρκούιν, αν είσαι τελικά ΕΣΟΥ τούτη η Γριστίνα, έππεσες 3(!) πιθαμές κάτω που τα μμάθκια μου!!! Αντιλαμβάνεσαι τι ελιτιστικός ρατσισμός υπάρχει στον λόγο σου; Τι εν τούτα που λαλείς του Αρμοστή; Γιατί χαιρεκακείς επειδή πιθανόν να μην έχει δουλειά; Τι είναι αυτό το πικρόχολο: «έχω να δηλώσω οτι εν ώρα να πιάσει κανένα τηλέφωνο να κάνει κανένα τραπέζι γιατι το επόμενο εξάμηνο έρχεται κ εν κρίμα να μείνει χωρίς δουλειά...» Τζιαι παίζεις μας το, τέτοιες “άγιες” μάλιστα [στου Λάζαρου Μαύρου] τζιαι καλός γρισκιανός, τζιαι κάμνεις μας τζιαι μαθήματα για τον ελληνοχριστιανισμό, τρομάρα σου! [Παρεμπιπτόντως τα λεγόμενα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη δεν τα έκαμνα παντιέρα τους τα όποια δικτατορικά καθεστώτα στην Ελλάδα;]… Α, τζι’ ο Amandaς [λαλείς να ‘ν’ που το “δώσε αμάντα” το nick τούτον;] αφήνει υπονοουμενα και αιχμες και για τον τρόπο της δικής σου πρόσληψης!!! Yoksa, εν της παπαθκιάς τα ξύλα τζιαμαί;

Τέλος πάντων κε Ξενή και αυλικοί [ΤΟΥ]… Οι απορίες μου εν τζιαμαί τζιαι στέκουν αναπάντητες… [Δεν ετολμήσαν να τις αγγίξουν σχολιογράφε Δημήτριε]… Ας πούμεν, εν ΜΑΣ είπαν πως κινδυνεύει να αφελληνιστεί η ελληνική παιδεία μας και αν υποβαθμιστεί η νεοελληνική κοινή ένεκα της διδασκαλίας της κυπριακής διαλέκτου στα σχολεία.
Πέραν τούτου εν τζιαι ξέρει κανένας να μας αναφέρει έστω και μια δημοσίευση ή επιστημονική εργασία του κου Ξενή για την κυπριακή διάλεκτο;

*******************
Ανώνυμε με τα greeklish [ημερ. 4/12/2012 11:58 μμ],

Για να μεν πω ότι εν λαφαζανιές τζιαι τσιόφτες που λαλείς μπορείς να μας τεκμηριώσεις με συγκεκριμένα παραδείγματα πως «to etimologiko tou lexiko [σημ.: του giakoulli] einai gia ta panigiria;

Μιχάλης είπε...

Τελικά είναι φανερό πως κάποιοι δεν έχουν τι να απαντήσουν.
Έχουν δίκαιο όσοι γράφουν πως αντί να απαντήσουν στα ερωτήματα που αφορούν την ουσία ή έστω μέρος αυτής, αναλώνονται σε εκατέρωθεν προσωπικές επιθέσεις που ο γράφων δεν ασπάζεται, αφού ούτε τους μεν ούτε τους δε γνωρίζει. Και ούτε ενδιαφέρεται να τις διερευνήσει.

Προσπαθώντας λοιπόν να επαναφέρω τα πράγματα στην ουσία τους, μπορούν οι φίλοι του κ. Ξενή, αυτοί δηλαδή που τον υποστηρίζουν να δώσουν συγκεκριμένα παραδείγματα αφελληνισμού κλπ και ιδιαίτερα για το ποιοι οργανωμένα προωθούν την κυπριακή διάλεχτο;

Ας ελπίσω ότι θα πάρω απαντήσεις.

Σολιάτης είπε...

Μιχάλη δεν θα πάρεις απάντηση ποτέ! Οι αρχοντοχωριάτες που πριν μερικές δεκαετίες ήρθαν στην Λευκωσία και προσπάθησαν να αποβάλουν κάθε τι κυπριακό τη γλώσσα τις συνήθειες κ.λπ. ήθελαν να το παίζουν εξευγενισμένοι (έλληνες) δεν κατάφεραν να ξεριζώσουν την κυπριακή γλώσσα ούτε και βασικές συνήθειες του κυπριακού λαού διότι διότι είναι συνηφασμέες με τη ζωή και την καθημερινότητα του, η γλώσσα (διάλεχτος) είναι η γλώσσα του λαού και δεν ξεριζόνεται.
Η συζήτηση με ακρο΄δεξιούς δεν οδηγεί πουθενά διότι άλλα τους λες και άλλα καταλάβουν τζαι άλλα λαλούν.
Γι' αυτό και το πιο πάνω σχόλιο μου.
Οι απάντηση στις ερωτήσεις που έθεσα πιό πάνω Είναι: Τσιμαρώθου είναι μανικώθου. Και γιουκλαΪν είναι η σαΪτα ή μαρδάτζι που πλάθουν πίττες.

μπουχτήσασα είπε...

Χρόνια πολλά σε όλες και σε όλους και είθε ο αναστάς Χριστός να μας φωτίσει με ηρεμία τα μυαλά μας.
Κύριε Μιχαήλ, το ξέρω ότι ζητήσατε να επικεντρωθούμε στην ουσία, αλλά είχα υποσχεθεί μια απάντηση στον κύριο Κωνσταντίνο πιο πάνω (μπορεί να μην είναι η ουσία της συζήτησης, αλλά νομίζω αφορά το γενικότερο πρόβλημα).
Ο κ. Κωνσταντίνος είπε ότι χαίρεται που οι ακαδημαϊκοί μας εκφράζονται δημόσια αντί να είναι αποκομμένοι στην έρευνά τους. Συμφωνώ, και καλά κάνουν. Ειδικά όταν ακαδημαϊκοί βγαίνουν και μιλούν για θέματα της ειδικότητάς τους (όπως π.χ. ο κ. Πισσαρίδης όταν βγαίνει και μιλά για την οικονομία), τότε αυτό είναι κάτι που όχι μόνο είναι καλό, αλλά είναι κατ’ εμένα ένα κεφάλαιο που η πολιτεία πρέπει να αξιοποιήσει.
Αλλά σκεφτείτε λίγο γιατί όλοι χαιρόμαστε που βγαίνουν και μιλούν οι ακαδημαϊκοί για τα διάφορα θέματα όπως την παιδεία... κανένας δεν είπε ότι θα ήθελε να βγαίνουν κι άλλα επαγγέλματα να μιλούν για την παιδεία, όπως π.χ. οι τραπεζικοί ή οι δάσκαλοι των δημοτικών. Για τους τραπεζικούς μπορεί να πει κανείς ότι δεν έχουν σχέση με την παιδεία, ενώ για τους δασκάλους ίσως ότι δεν έχουν το κύρος που θα είχε ένας επιστήμονας (;)... Αυτό που ενδόμυχα μας χαροποιεί δηλαδή με το να ακούμε τους ακαδημαϊκούς να εκφράζονται είναι ότι ακριβώς είναι επιστήμονες, επομένως ξέρουν πάντα κάτι περισσότερο από εμάς.
Η λέξη «επιστήμονας» όμως βγαίνει από το «επίσταμαι», που σημαίνει «γνωρίζω καλά», δεν σημαίνει «έχω χαρτιά»! Εάν αυτό το χαρτί αντικατοπτρίζει γνώσεις επί του θέματος που συζητείται, τότε καλώς... Στην περίπτωση της παιδείας, ένας ακαδημαϊκός ξέρει εκ πείρας λίγα περισσότερα από τον τραπεζικό επειδή διδάσκει κι ο ίδιος, αλλά δεν ξέρει τόσα όσα οι δάσκαλοι που το έχουν σπουδάσει το θέμα της παιδείας (μερικοί από αυτούς μέχρι και σε επίπεδο διδακτορικού). Εκτός φυσικά κι αν ο ακαδημαϊκός ειδικεύεται στις επιστήμες της αγωγής, επομένως είναι αυτός που θα σε ενημερώσει αρμοδίως για το τι έχει να πει η επιστήμη για την παιδεία.
Αυτό δεν σημαίνει ότι οι μη ειδικοί (ακαδημαϊκοί και μη) δεν επιτρέπεται να έχουν άποψη και να τη διατυπώνουν δημόσια πάνω σε ειδικότητες που δεν κατέχουν: έχουν φυσικά το αναφαίρετο δικαίωμα της έκφρασης. Το πρόβλημα όμως ξεκινά από τη στιγμή που αυτοί που δεν είναι ειδικοί αυτοπροβάλλονται ή/και εκλαμβάνονται ως ειδικοί (συνήθως λόγω κάποιων περγαμηνών που κατέχουν), οπότε τα λεγόμενά τους θεωρούνται θέσφατα. Κανονικά ως θέσφατα δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ούτε οι απόψεις των ειδικών, πόσο μάλλον των μη ειδικών.
Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα ειδικά για θέματα για τα οποία ο κόσμος έχει απόψεις, οι οποίες μπορεί να βασίζονται σε δημοφιλή μυθεύματα. Τέτοια ζητήματα είναι αυτά της γλώσσας, της ιστορίας, της αποδοχής της διαφορετικότητας (εθνικής, φυλής, φύλου, σεξουαλικότητας) κ.ά. θέματα στα οποία δυστυχώς η κοινωνία μας δεν είναι και η πιο προοδευτική. Θλίβομαι πραγματικά όταν βλέπω ανθρώπους στα ΜΜΕ να επαναλαμβάνουν μύθους σχετικά με αυτά τα θέματα –και ειδικά όταν αυτοί είναι ακαδημαϊκοί. Μπορεί και να το κάνουν άθελά τους, αλλά ο ρόλος τους είναι να διαφωτίζουν και όχι να διαιωνίζουν το πνευματικό σκότος. Ιδίως όμως όταν κάποιοι μη ειδικοί μάς βομβαρδίζουν συνεχώς με τις απόψεις τους μέσω επαναλαμβανόμενων εμφανίσεών τους στα ΜΜΕ, τότε είναι δυσκολότερο να τους αποδοθεί το ελαφρυντικό ότι άθελά τους παραπληροφορούν.
Αυτό είναι το θεματάκι μου με την εμφάνιση των ακαδημαϊκών στα ΜΜΕ κ. Κωνσταντίνε. Το είχα διατυπώσει και πιο πάνω και το επαναλαμβάνω κι εδώ: αυτό που με ενοχλεί δεν είναι η συγκεκριμένη περίπτωση από μόνη της, αλλά η τάση που έχουμε στην Κύπρο να δεχόμαστε άκριτα ό,τι λέει ο καθένας, που επειδή έχει κάποιους τίτλους σημαίνει ότι λέει θέσφατα.

Ανώνυμος είπε...

Έγκυρες πληροφορίες φέρουν τον Άντρο Κυπριανού ΜΕΓΑ Πισωγλέντη!!!
Υπάρχουν μαρτυρίες και αδιάσειστα στοιχεία.
Ο Φονιάς καταστρόφιας εκτός από μαλλαππάππας είναι και για δέσιμο. Το λέγαμε βάσει των λεγομένων και των πράξεων του.
Άμα ρωτήσετε Δικωμίτες, θα σας πουν ότι στην οικογένεια Χριστόφια υπάρχουν αρκετοί σχιζοφρενείς.
Να χαίρεστε τον σχιζοφρενή σας!! Εμείς δεν τον θέλουμε!!!!
Για τον φονιά καταστρόφια μπορείτε να ρωτήσετε την ίδια του την αδελφή. Πριν μερικά χρόνια η αδελφή του καταστρόφια εργαζόταν ως πωλήτρια σε κατάστημα στην παλιά Λευκωσία. Φτώχεια καταραμένη και οι ανάγκες των καιρών βλέπετε. Όμως η μοίρα κτύπησε άσχημα την οικογένεια της αδελφής του φονιά-καταστρόφια. Ο άντρας της αδελφής του πλέον άχρηστου ανθρώπου και πολιτικού, αρρώστησε βαριά και χρειαζόταν να πάει στο εξωτερικό για περίθαλψη. Η καημένη και φουκαριάρα αδελφή Χριστόφια αποτάθηκε στον ΜΕΓΑ ΓΑΡΟ αδελφό της για βοήθεια, να μεσολαβήσει δηλαδή να μεταβεί στο εξωτερικό για περίθαλψη με έξοδα του κράτους.
Ο μαλάκας της αρνήθηκε λέγοντας ότι δεν κάνει ρουσφέτια και δε θέλει να βγει το όνομα του. στις πολλές φορές που αποτάθηκε κοντά του η αδελφή του για βοήθεια, αυτός της είπε ότι θα τη βοηθήσει. Έβαλε ο φονιάς όμως ένα όρο στην ΑΔΕΛΦΗ του. θα την βοηθούσε μόνο αν εργαζόταν αυτή και τα παιδιά της νυχθημερόν για το κόμμα.
Αποτέλεσμα: ο φουκαριάρης ο άνθρωπος που είχε την ατυχία να έχει για κουνιάδο τον πιο αισχρό και τον πιο άχρηστο κουνιάδο στον κόσμο, δε μετέβηκε στο εξωτερικό για θεραπεία και επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας του.
Αλλά οι σκάρτοι έχουν το κόμμα πάνω από όλα. Θεσμοί, αξίες, οικογένειες κτλ είναι μετά το κόμμα.
Τσεκούρι και φωτιά σε όλους τους αμετανόητους-ΑΝΟΗΤΟΥΣ ακελικούς!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Θα ήθελα να εκφράσω την άποψή μου για την κόντρα νεοελληνικής κοινής - κυπριακής διαλέκτου (χωρίς να πάρω το μέρος κάποιου ή να γνωρίζω κάποιον από αυτούς που ανταλλάσσουν πυρά και λάσπη). Σε όλους τους ελληνόφωνους χώρους ισχύει ότι διδάσκεται στα σχολεία η νεοελληνική κοινή ως επίσημη γλώσσα και αυτό δεν ακυρώνει το γεγονός ότι υπάρχουν διάφορες διάλεκτοι τις οποίες ο κόσμος χρησιμοποιεί στην καθομιλουμένη (κυρίως) σε συγκεκριμένες επιμέρους περιοχές. Εγώ προσωπικά ως μαθήτρια ποτέ μου δεν δυσκολεύτηκα να μάθω την κοινή στο σχολείο ούτε θεωρώ ότι αν η κυπριακή διάλεκτος διδασκόταν τότε στο σχολείο αυτό θα με βοηθούσε στο να βελτιώσω τις γνώσεις μου για την κοινή (αυτό το επιχείρημα παρουσιάζουν ορισμένοι για να στηρίξουν την εισαγωγή της διδασκαλίας της κυπριακής στα αναλυτικά).

Ανώνυμος είπε...

@ μπουχτησασα

Για την κριση πχ μιλουν κυριως οι οικονομολογοι αλλα τζιαι αλλοι ακαδημαικοι που αλλους κλαδους οπως κοινωνιολογοι,φιοσοφοι,πολιτικοι επιστημονες, ιστορικοι κλπ που αναλυουν μιαν κατασταση που διαφορετικα ποιντς οφ βιου. Ενας τουρκολογος εννα καμει κοινωνιογλωσσολογικην αναλυσην των στοιχειων της τουρκικης που υπαρχουν στα κυπριακα, μπορει να διαφωνησει τζιαι με τον Γιαγκουλλη τζιαι με οποιοδηποτε φτανει να δικαιολογα τις αποψεις του. Ο Ξενης σαν ειδικος στα αρχαια ,που οπως τζιαι τα τουρτζικα επηρεασαν τα κυπριακα, ειπε την αποψη του αλλα εναηταν καλλυτερα να το εκαμνε γραφοντας ενα ακαδημαικο ππειπερ με βιβλιογραφια κλπ

Ανώνυμος είπε...

Μπουχτήσασα, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Ούτε εγιώ ξέρω αν υπάρχουν συμβάσεις στη γλώσσα του ιντερνετ τζιαι είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το πως συμβάλλει η εντύπωση προφορικότητας που φκάλλουν τα σχόλια, στην αναδιατύπωση των ρόλων. Είναι ωραίος καρνιβαλισμός πάντως τούτο που γίνεται, ειδικά στα σχόλια των αναγνωστών αν τζιαι που τον τζιαιρό που έχω να "μπω" δαμέσα να δω τι γίνεται, αντίκρυσα..καννιβαλισμό!!! Ήρεμα, παιθκιά! Μεν εκσφενδονίζετε κατζίες, ούτε οι μεν, ούτε οι δε! Η προσβολή του άλλου έννεν επιχείρημα! PEACE!!

Μιχάλη, δεν εννοούσα να μην μιλούν σε κοινή ελληνική οι δημοσιογράφοι, αλλά να μιλούν σωστά και να είναι ευδιάκριτες οι επιλογές τους. Τζιαι αφού ενδιαφέρεσε για τους εξ Ελλάδος τζιαι αν μας καταλάβουν, πίστεψε με οι ιδιωματισμοί μας δυσκολεύκουν τους παραπάνω όταν πάμε να καλαμαρίσουμε χαχαχαχα
Τζιαι μεν μου πεις, ότι έν άκουσες μαργαριτάρια τόσα χρόνια!!! Εγώ άκουσα το ταχίνι να το λαλούν ταχί ( από το ταshi), αντί " είπε στον πρόεδρο" : "είπε του προέδρου" κτλ κτλ.

Τζιαι έτσι για να πω την άποψη μου για τη διάλεκτο εγιώ θεωρώ ότι πρέπει να διδάσκεται η διάλεκτος, για να ξέρουν οι ομιλητές που τελειώνει η διάλεκτος τζιαι που ξεκινά η κοινή τζιαι να εμπλουτίζουν τζιαι τις γνώσεις τους για τη γλωσσική μας παράδοση. Τζιαι να ξέρεις ότι όποιος εν γλωσσικά επιδέξιος, είναι τζιαι στη διάλεκτο τζιαι στην κοινήν ελληνική. Τζιαι το αντίθετο. :))

Ανώνυμος 8ης Απριλίου (10:38)

Ανώνυμος είπε...

ναι ναι

Ανώνυμος είπε...

Έχετε ενημερωθεί για τα σημερινά δημοσιεύματα (Κυριακή, 22 Απρ. 2012); Εκτός από το δημοσίευμα του δρος Κ. Γιαγκουλλή στον Φιλελεύθερο, με το οποίο, για μια ακόμη φορά, ξεγυμνώνεται ο Γ. Ξενής, έχει δημοσιεύσει εκτενές άρθρο και ο Νεόφυτος Επιφανείου (εφ. Πολίτης), το οποίο αποκεφαλίζει την κάρα του "καθηγητού". Ωστόσο, διερωτώμαι γιατί ασχολούμαστε τόσο. Πραγματικά δεν αξίζει τον κόπο. Η περίπτωση είναι πολύ εύκολη. Λυπούμαι μόνο γιατί με τις αβελτηρίες του ντροπιάζει (και υποβιβάζει) το επίπεδο του εν Κύπρω πανεπιστημίου μας. Καλά, η Σύγκλητος πώς και δεν αντιδρά, όταν βλέπει τέτοιες μετριότητες να βγάζουν εν δημοσίοις (περίπατον λαϊκιστί) τις επιστημονικοφανείς των μετριότητες;
Απορία: Είναι αλήθεια ότι ένας διδάσκων (δεν λέμε ονόματα) διάβαζε στους φοιτητές του ένα (επαινετικό για τη "δουλειά" του) email που του έστειλε κάποιος ("σημαντικός")συνάδελφός του, λέγοντάς τους: "Είδετε τι σπουδαίο καθηγητή έχετε"; Θου, Κύριε...

Λοκατζης είπε...

Καλησπερα!
Πολυ ενδιαφερον τα οσα μας λεει ο ανωνυμος πιο πανω. Βρηκα τα αρθρα του Γιαγκουλλη και Επιφανειου στο ιντερνετ. Μου εκανε εντυπωση οτι και οι δυο (οπως και ο Ανεφ Οριων κι αλλοι πιο πανω) του εκαναν επιθεση του Ξενη οχι μονο για αυτα που λεει, αλλα και για τον τροπο που τα λεει που θεωρειται καπως αλαζονικος.
Αν μου επιτρεπετε ομως, νομιζω οτι τοσο οι δυο αρθρογραφοι, οσο και οσοι γραφετε σε αυτο το μπλοκ εναντιον του κανετε ενα βασικο λαθος: του δινετε σημασια! Ο ανθρωπος απ’ οτι φαινεται εχει 2-3 μηνες που ασκειται στα ΜΜΕ να του δωσουν σημασια και κανεις δεν του εδινε. (μονο ο Ανεφ Οριων ειχε κανει μια συντομη αναφορα καποτε σε εκεινον)
Φυσικα οταν του δωθηκε σημασια (πρωτα απο τον Γιαγκουλλη) ηταν εννοειται αρνητικη, οπως ειναι του κυριου Μιχαηλ και του Επιφανειου τωρα. Οι μονες θετικες αντιδρασεις φαινεται να συμφωνειτε ολοι (και ο Γιαγκουλλης στο τελευταιο του αρθρο) οτι προερχονται απο τον ιδιο τον Ξενη (που εμφανιζεται με διαφορα ψευδονυμα η σαν ανωνυμος) η απο αλλους ομοιδεατες του με σοβαρη εθνοεγκεφαλικη κακωση οπως το ΕΛΑΜ που τον αναδημοσιευσε.
Οτι και να του πειτε ομως, δεν εχει σημασια, διοτι το μονο σιγουρο ειναι οτι θα βρισκει παντα κατι να βγαινει να απαντα (λασπολογιες, δολοφονιες χαρακτηρων οπως εκανε εδω). Καταντησε σιριαλ η κουβεντα αυτη και μαλιστα χωρις ουσια. Θα βγει τωρα ο Ξενης ειτε ο ιδιος ειτε καλυμμενα οπως συνηθιζει (π.χ. ειτε ανωνυμος ειτε δηθεν σαν γυναικα η γλωσσολογος τκλ κτλ) και θα υπερασπιστει τους τιτλους του ριχνοντας λασπη στους αντιπαλους, και μετα θα βγουν εκεινοι να του απαντησουν με περισσοτερες κατηγοριες και θα παει λεγοντας. Ελπιζω να βγω ψευτης.
Αφηστε τον ανθρωπο να βγαινει να λεει τα δικα του σιορ! Ελευθερια γνωμης εχουμε. Ετσι κι αλλιως οπως λεει και ο σχολιογραφος Δημητριος πιο πανω, 5-6 ατομα του δινουν σημασια. Τι καθεστε και βριζεστε στις εφημεριδες;

Ανώνυμος είπε...

Έπεται και συνέχεια στο θέμα. Αυτή τη φορά με συμμετοχή ανθρώπου της αριστεράς, του Ν. Γεωργιάδη. Ανάμεσα στα άλλα γράφει: 'Η κυπριακή διάλεκτος “μάς αποκόβει από το υπόλοιπο έθνος, δυσκολεύει την καταγραφή στο χαρτί και συνεπώς τη λογοτεχνική παραγωγή”, ενώ είναι “γλωσσικό όργανο της αγροτικής κοινωνίας του παρελθόντος”. Διαβάστε το στον Πολίτη. Κύριε Μιχάλη ποια η άποψή σου;
http://www.parathyro.com/?p=15863

Ανώνυμος είπε...

It's awesome to visit this web page and reading the views of all colleagues concerning this piece of writing, while I am also eager of getting know-how.
My web page - manchester united transfer news 2011