Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

ΕΙΚΟΝΑ ΣΟΥ ΕΙΜΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΣΟΥ ΜΟΙΑΖΩ


Σ’ αυτό το άρθρο δεν θα ασχοληθώ με πολιτικά ζητήματα.
Θα επαναφέρω ένα ζήτημα που έθιξα αρκετές φορές στο παρελθόν και αφορά τον ρατσισμό που διακατέχει τους Κύπριους.

Πλέον δεν υπάρχει αμφιβολία, όσο και αν ενοχλεί κάποιους, ότι μια μερίδα Κυπρίων διακατέχονται από ρατσιστικά αισθήματα και μεταδίδουν αυτά τα αισθήματα και στα παιδιά τους.
Ή μπορεί να λεχθεί ότι τα παιδιά τους, εμπειρικά, αντιγράφουν τους γονείς ή εφαρμόζουν στην πράξη αυτό που βιώνουν καθημερινά στο σπίτι τους.

Σημειώνω απλώς το παράδοξο ότι αρκετοί από αυτούς που διαμαρτύρονται για την εργοδότηση ή παρουσία ξένων στην Κύπρο, εργοδοτούν οι ίδιοι είτε στην εργασία τους είτε στο σπίτι τους ξένους εργαζόμενους ή οικιακές βοηθούς.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΕΡΕΥΝΕΣ

Κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί πλέον ότι τα φαινόμενα ρατσισμού στην κυπριακή κοινωνία είναι στη φαντασία μας. Επιβεβαιώνονται από σειρά ερευνών που πραγματοποιούνται από αρμόδιες υπηρεσίες, ιδιωτικές και κρατικές.

Η τελευταία έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας είναι ιδιαίτερα ανησυχητική διότι αφορά τις συμπεριφορές όχι των μεγάλων αλλά των παιδιών.

Σύμφωνα με την έρευνα που διενήργησε και παρουσίασε την περασμένη βδομάδα το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου, οι μετανάστες μαθητές βιώνουν ρατσιστική συμπεριφορά από τους Ε/κύπριους μαθητές τους.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι αλλοδαποί μαθητές υπόκεινται σε λεκτικές, αλλά και σωματικές επιθέσεις από Κύπριους μαθητές λόγω της διαφορετικότητάς τους. Η πιο ευαίσθητη ομάδα των μεταναστών μαθητών είναι οι νεαρές μετανάστριες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, επισημαίνει το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου, το οποίο πραγματοποίησε πρόσφατα έρευνα γι' αυτήν τη συγκεκριμένη ομάδα, με στόχο την εκτίμηση του προβλήματος και την εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισής του.

Θύματα ρατσισμού
«Πολλές φορές η βία που αντιμετωπίζουν οι νεαρές μετανάστριες συσχετίζεται με ρατσιστικά και έμφυλα στερεότυπα και κατηγοριοποιήσεις που υπάρχουν στη χώρα υποδοχής και που πολύ συχνά συνδέονται με τους περιορισμούς που τίθενται από τα επίσημα μεταναστευτικά καθεστώτα/τρόπους εισδοχής στην Κύπρο», αναφέρεται στην έρευνα.
Ενδεικτικές της αντιμετώπισης της οποίας τυγχάνουν οι νεαρές μετανάστριες στα σχολεία, είναι ίδιες οι μαρτυρίες τους.
*Μαθήτρια με καταγωγή από Πόντο: «Δεν μπορώ να απαντήσω στις βρισιές γιατί θα μου κάνουν χειρότερα… Νιώθεις ξένη σ’ αυτήν τη χώρα».
*Μαθήτρια από Φιλιππίνες: «Οι συμμαθήτριές μου με διέταζαν να φεύγω από την τάξη και να πηγαίνω στην καντίνα για να τους φέρνω φαΐ, ή να τους κουβαλώ την τσάντα τους. Εγώ τους άκουγα για να μη μου πουν τίποτα κακό».

Αρκετές μετανάστριες μαθήτριες στιγματίζονται ως «παλιοκόριτσα» αποκλειστικά και μόνο λόγω καταγωγής.
*Μαθήτρια από Ρουμανία: «Οι συμμαθητές μου και οι καθηγητές με ρωτάνε από πού είσαι και τι δουλειά κάνει η μάμα σου; Αλλά εμένα δεν μου αρέσουν αυτές οι ερωτήσεις, γιατί ξέρω ότι έχουν μιαν άσχημη εντύπωση για τις κοπέλες από τη χώρα μου».

***

Άποψη μου είναι ότι η κατάσταση όσο πάει και χειροτερεύει.
Και ευθύνη σε αυτό έχουν κυρίως οι πολιτικοί που εκτρέφουν άλλοτε με έντεχνο τρόπο και άλλοτε «ξικούτσουλλα» τον ρατσισμό διοχετεύοντας στους πολίτες ψευδείς ή παραποιημένες ειδήσεις.

Και λένε όλα αυτά δίνοντας την εντύπωση ότι η Κύπρος είναι μια κλειστή κοινωνία που δεν επηρεάζεται από το τι συμβαίνει στην περιοχή αλλά και στον κόσμο ολόκληρο.

Αφήνουν να περάσουν ασχολίαστες αναφορές της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες ότι το πρώτο εξάμηνο του 2011 σημειώθηκε αύξηση 17% στις αιτήσεις ασύλου στα ανεπτυγμένα κράτη το πρώτο εξάμηνο του 2011.

Στην στατιστική της έκθεση, που έδωσε στη δημοσιότητα, η Υπάτη Αρμοστεία σημειώνει ότι η πλειονότητα των αιτούντων άσυλο προέρχεται από κράτη όπου μαζικοί εκτοπισμοί συνεχίζονται επί πολλά έτη.

Σύμφωνα με την έκθεση, το πρώτο εξάμηνο του 2011 υποβλήθηκαν 198.300 αιτήσεις. Την αντίστοιχη περίοδο πέρσι είχαν υποβληθεί 169.300 αιτήσεις.

Καθώς το ποσοστό των αιτήσεων παραδοσιακά αυξάνεται το δεύτερο εξάμηνο κάθε έτους, η Υπάτη Αρμοστεία εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του 2011 θα έχουν υποβληθεί 420.000 αιτήσεις -ο υψηλότερος αριθμός των τελευταίων οκτώ χρόνων.

Στην έκθεση διαπιστώνεται αύξηση αιτημάτων ασύλου από πολίτες της Τυνησίας, της Ακτής του Ελεφαντοστού, της Λιβύης (4.600, 3.300 και 2.000 αιτήματα αντιστοίχως), όμως ο αντίκτυπος των κρίσεων αυτών στα ποσοστά αιτήσεων που υποβλήθηκαν στα ανεπτυγμένα κράτη είναι περιορισμένος.

Κύριες χώρες προέλευσης των αιτούντων άσυλο, στα 44 κράτη που εξετάζονται στην έκθεση, παραμένουν σε μεγάλο βαθμό οι ίδιες με τα προηγούμενα χρόνια: Αφγανιστάν (15.300 αιτήματα), Κίνα (11.700 αιτήματα), Σερβία [και Κόσσοβο σύμφωνα με την απόφαση 1244 του Σ.Α. του ΟΗΕ] (10.300 αιτήματα), Ιράκ (10.100 αιτήματα), Ιράν (7.600 αιτήματα).

«Το 2011 υπήρξε μια χρονιά κρίσεων εκτοπισμών που όμοια της δεν έχω ξαναδεί ως Υπατος Αρμοστής» δήλωσε ο επικεφαλής της Υπάτης Αρμοστείας Αντόνιο Γκουτέρες.

Οπως αναφέρει «οι επιπτώσεις αυτών των κρίσεων στις αιτήσεις ασύλου σε ανεπτυγμένα κράτη είναι μέχρι στιγμής μικρότερες απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς, αφού οι περισσότεροι από τους εκτοπισμένους βρήκαν καταφύγιο σε γειτονικά κράτη. Παρόλα αυτά είμαστε ευγνώμονες στα ανεπτυγμένα κράτη που συνέχισαν να σέβονται το δικαίωμα των ανθρώπων να ακούγεται το αίτημά τους για άσυλο».

Σε επίπεδο ηπείρων, η Ευρώπη δέχτηκε το μεγαλύτερο ποσοστό αιτήσεων (73%). Σημαντική μείωση αιτήσεων σημειώνεται στα κράτη της Ωκεανίας: 5.100 αιτήσεις το πρώτο εξάμηνο φέτος έναντι 6.300 αιτήσεων την ίδια περίοδο πέρσι.

Σε επίπεδο κρατών, οι περισσότερες αιτήσεις (36.400) έχουν υποβληθεί στις ΗΠΑ και ακολουθούν η Γαλλία (26.100), η Γερμανία (20.100), η Σουηδία (12.600) και το Ηνωμένο Βασίλειο (12.200). Η Σκανδιναβία ήταν η μόνο περιοχή της Ευρώπης όπου φέτος μειώθηκαν οι αιτήσεις ασύλου.

Επιπλέον, υπερδιπλασιάσθηκαν οι αιτήσεις στη Βορειο-ανατολική Ασία με 1.300 αιτήσεις στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα έναντι 600 πέρσι.

Στην έκθεση δεν εξετάζεται πόσες αιτήσεις οδηγούν σε χορήγηση ασύλου ούτε τα ευρήματα σχετίζονται με ποσοστά μετανάστευσης.

(Πηγή ΚΥΠΕ 19/10/2011)

30 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ εύστοχο

Ανώνυμος είπε...

η αιτια του ρατσισμου στην κοινωνια προερχεται απο χαμηλης εξελιξης της βιομηχανιας στην χωρα.

και η αιτια του να παιρνει το ακελ στις εκλογες 30% ειναι ιδια.

σε μια βιομηχανικα αναπτυγμενη χωρα δεν μπορει να παρει ενα κομμα σοβιετικου τυπου 30%.

αυτο σημαινει εστω κι αν εχουν λεφτα, διατηρουν μια νοοτροπια χωριατικη. δηλαδη ηρθε ξενος στο χωριο μου.

Ανώνυμος είπε...

η κυπρος ειναι παραδεισος των ξενων "χαμαλι"ων. αν ενας κυπριος παει εξωτερικο, σπουδαζει σε ενα καλο τμημα στο πανεπιστημιο, δεν μπορει να βρει δουλεια στην κυπρο. η κυπρος ειναι χωρα χαμαλιων.

εσυ αν χασεις δουλεια σου στο αστρα, μπορεις να βρεις δουλεια ευκολα σαν δημοσιογραφος; υπαρχουν εκαντονταδες αποφοιτοι δημοσιογραφιας περιμενουν δουλεια.

Ανώνυμος είπε...

στο δημοτικο η κυβερνηση πρεπει να δινει υποχρεωτικα στα παιδακια αυτα τα παιγνιδια για να παιξουν. νομιζω τοτε δεν θα μεινει ρατσισμος στην χωρα.

http://ecx.images-amazon.com/images/I/61z37Th9zWL._AA1000_.jpg

http://lh4.googleusercontent.com/public/Z6n9PIIOsCKhAZQ91RlSgImdGxVg_aYOg9Exvm3UYJZm1c_raEPdGXcjNBym_xYB0fdo7xgAqH-wzf4cluAhxUACKZt4ESiSkOh_K7CYTaPqIf-O3z82OveLned__KH6u7AkJuPtUVACKRGi8gaBYX6pbmyAjWp9N2H_iwq5qDhXnx8zzjqA

http://lh4.googleusercontent.com/public/CPvdE9YHEYFvLU0yP4Fx2eQFGWA2EORUvHe622Cap45oby1sVXdRcLub9FxDbqUOgLCEIo9tSrpDoLWYx7fZN_Q43YN1Rezs5Dd7p9TLKMfNdhuVFkDf7mBFpmeANt0RH5z02upigpq8igmccOVYxNuLhydo8Giw2tjqcW677SiMqKCfs0cMPadZW5dR6mL2n8bXyLflf_A3xN8YlNxXdfiq8aaVVnK_05kaZK5Zei5QbygN9bGlhDSqVpsZGOD6H605XbfzxVZ7td1qAKlQLevxySALxYJqjqLvPVlXmECKTw

Ανώνυμος είπε...

Διδάσκω σε σχολείο και μου κάνει πάντα εντύπωση που ούτε τα ημεδαπά παιδιά που δεν τα θέλει κανένας, είναι μοναχικά και κάθονται μόνα τους, ούτε κι αυτά δεν καταδέχονται να καθίσουν με μια μαθήτρια ή μαθητή από άλλη χώρα.Κι αυτό που σου γράφω είναι ο κανόνας και δεν έχω μέχρι τώρα συναντήσει εξαίρεση. Τα παιδιά σας ( μιλώ γενικά, τα παιδιά όλων εσάς εννοώ, γιατί εγώ δεν έχω) δεν θέλουν να κάνουν παρέα, ούτε καν να θεωρηθεί από κάποιους ότι κάνουν παρέα με αλλοδαπούς. Και αυτό είναι κάτι που ξεκινά από εσάς. Τους γονείς. Και τις φοβίες σας. Και την κοινωνία σας. Οι καθηγητριες και οι καθηγητές είναι στις πλείστες περιπτώσεις και αυτοί κακοί γονείς οι περισσότεροι. Και τα παιδιά τους το ίδιο τα μαθαίνουν. Άσε που είναι και "παιδιά καθηγητών" και τους καταχωρείται το ακαταλόγιστο. Η κατάσταση είναι περισσότερο τραγική απ' όσο την περιγράφεις.
Εγώ απλά εδώ ήθελα να συμπληρώσω ότι τα παιδιά είναι επίσης σκληρά και απαίσια απέναντι σε οτιδήποτε διαφέρει από αυτό που εγκρίνουν τα ΜΜΕ, η γειτονιά, το σπίτι, η κοινωνία, εμείς κι εσείς δλδ...Και προσέξτε κε Μιχαήλ, ο αντιρατσισμός, όταν παίρνει τον χαρακτηρα "οίκτου" συνεχίζει να είναι αποκλεισμός...Δυστυχώς..

Ανώνυμος είπε...

ναι υπαρχει ρατσισμος και στα ηνωμενα εθνη.
δεν θελουμε ρατσιστικη διακριση στην κρατικη εξουσια οπως μας αναγκαζουν να καμουμε με διζωνικη δικοινοτικη ομοσπονδια.

Ανώνυμος είπε...

ναι υπαρχει ρατσισμος και στα ηνωμενα εθνη.
δεν θελουμε ρατσιστικη διακριση στην κρατικη εξουσια οπως μας αναγκαζουν να καμουμε με διζωνικη δικοινοτικη ομοσπονδια.

kyriakos είπε...

Η Αγγλία τελικά "έλυσε" το πρόβλημα του ρατσισμού της με τις γκετοποιήσεις, το Λονδίνο είναι χωρισμένο σε περιοχές αναλόγως εθνικότητας και μάλλον κάτι έτσι θα γίνει και στη κύπρο. Δεν είναι 100% απόλυτος ο διαχωρισμός αλλά σίγουρα υπάρχουν μεγάλες εθνικές αποκλείσεις αναλόγως με τη περιοχή. Πχ στο Νότιο Λονδίνο γίνεται χαμός. Αλλά η διαφορά είναι πως είναι 100% ενσωματωμένοι στην Αγγλική κουλτούρα, επειδή πολλά απλά η Αγγλία είχε μια κουλτούρα - μια κρατική υποδομή για να τους μεταδώσει 1-2 πράματα και να τους ενσωματώσει.

Εμας οι πολιτικοί που απαρτίζουν το κράτος (ας πούμε) είναι πολλές φορές χειρότεροι που τον Λαό - που δικαιολογημένα εκδηλώνει ρατσιστικές συμπεριφορές διότι τόση είναι η παιδεία του. Αριστεροί και Δεξιοί είναι ρατσιστές επειδή μεγάλωσαν μαθαίνοντας πως ο ρατσισμός είναι προϊόν "ιδεολογίας" ή "ξενοφοβίας" ή έμφυτη γονιδιακή κατάσταση που προέρχεται από τη φοβία του διαφορετικού ή κάτι τέτοιες παρεμφερείς ψευδοπροσεγγίσεις που αγνοούσαν επιδεικτικά τα πραγματικά αίτια του ρατσισμού που είναι τα ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ αίτια. Και έτσι έχουμε το φαινόμενο οι ίδιες κυρίες που βλέπουν στη τηλεόραση τον Τζιμπριλ Σισέ και ξερογλείφονται να είναι οι ίδιες κυρίες που θα αλλάξουν πεζοδρόμιο όταν δουν ένα "αράπη" στο δρόμο.

Η Αγγλία ουδέποτε επέτρεπε την ανεξέλεγκτη είσοδο σε μετανάστες και εντούτοις αντιμετώπισε σημαντικό πρόβλημα. Παρόλο που Πολιτικοί και ΜΜΕ προπαγάνδιζαν τον αντιρατσισμό μέρα νύχτα και παρόλο που είχαν πάντα κατα νου τους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας και ικανοποιούσαν πάντα την ανάλογη ανάγκη για φτηνά εργατικά χέρια. Ακόμα και τώρα με την Ευρωπαική ένωση πέρασε νόμους για να μην επιτρέπει την ανεξέλεγκτη είσοδο σε Ρουμάνους κτλ. (όχι πως έχει τίποτε με τους ανθρώπους) απλά τους βάζει στο ίδιο καζάνι με τους υπόλοιπους.\

Ελλειψη φτηνών εργατικών = στραγγαλισμός στην οικονομία, υπερχείλιση = καταστροφή οικονομίας και κοινωνικού ιστού.


Φυσικά το πρόβλημα είναι πάρα πολλά βαθύ και φυσικά αν θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα πρέπει να δούμε τι γίνεται σε εκείνες τις χώρες.

Αλλά τι να δούμε.. αφού θέλουμε να είναι έτσι όπως είναι για να μην έχουμε "συναγωνιστές" στη κούρσα κατανάλωσης του πετρολάου.

τι ψάχνεις τώρα ρε Μιχάλη..

Ανώνυμος είπε...

η ευρωπη μας πουλα αναλογα με τα δικα της συμφεροντα εναντια στην τουρκια. εμεις τι συμφερον εχουμε να ειμαστε μελος της ευρωπης; τιποτα. τωρα ταϊζουμε φτωχους της ανατολικης ευρωπης και πληρωνουμε ακομα χαρατσι στην ευρωπαικη ενωση καθε χρονο...

eurosceptic είπε...

αποχωρηση απο αχρηστη ευρωπαικη ενωση live...

http://www.bbc.co.uk/news/uk-politics-15425256

δεν θελουμε γερμανικη ενωση με ονομασια ευρωπαικη ενωση!

Ανώνυμος είπε...

ευρωπαικη ενωση = ρουμανοποιηση της κυπρου
λυση κυπριακου = τουρκοποιηση της κυπρου
διχοτομηση = ενωση με την ελλαδα
ορθοδοξη ενωση = ευτυχια

Ανώνυμος είπε...

δεν θα ψηφισω ελενη μαυρου διοτι η λευκωσια μυριζει καρι......

ΜΕΛΑΜ είπε...

@Ανώνυμε 10/24/2011 10:42 μμ

Τουλάχιστον η μυρωδιά του κάρι είναι καλύτερα από ιδρωτίλα των εδονιτίσσων.

Ανώνυμος είπε...

το θυμα του μιχαλακη:

http://sigmalive.com/news/greece/431803

Μιχάλης είπε...

Τι εννοείς ανόητο ανθρωπάκι;

Ανώνυμος είπε...

http://www.pame.gr/ekklisia-thriskeies/orthodoxia/satanismos-ekklisia.html#.TqiBfZtFuso

αριστερος - μιχαλακης
δεξιος - θεανθρωπος

http://www.ecclesia.gr/greek/holysynod/commitees/heresies/omades_outchrist.html

423. ακελικοι

Ανώνυμος είπε...

Αδελφότης τού Σταυρού καί Αστεριού Brotherhood of the Cross and Star- (Κύπρος)
Ηλιοχόος (Τσαγκαράδα Πηλίου, Κύπρος)
Κύκλος των Ένδων - Ερευνητές τής Αλήθειας (Κύπρος)
Πρακτική Φιλοσοφία (Κύπρος)
Σεμινάρια Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας "Κυβερνητική του Νου" (Κύπρος)
Σεμινάριο "τα τρία σημεία" (Κύπρος)
Σεμινάριο τής Αποκάλυψης (Κύπρος)
Το 20λεπτο Μυστικό (Κύπρος)
Το Φιλοσοφικόν (Κύπρος)
Το ΑΚΕΛ (Κύπρος)

Ανώνυμος είπε...

για να γινεις ακελικος, πρεπει να πιστεψεις σε διαλεκτικο υλισμο. αυτο σημαινει εισαι αιρετικος. ολοι ακελικοι ειναι αιρετικοι. αν δεν πιστευεις σε διαλεκτικο υλισμο, πρεπει να απολυθεις απο το ακελ. αρα οι ακελικοι ειναι αιρετικοι.

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος 10/27/2011 1:10 πμ

Αγαπητέ μου είσαι εντελώς άσχετος και αστοιχείωτος.

Κάποιοι νομίζετε ότι με το να γράφετε πράγματα που μόνο εσείς πιστεύετε, είναι και πραγματικότητες.

Σε θυμίζω ότι τόσον ο πρώην όσο και ο νυν αρχιεπίσκοπος έχουν πει πολλές φορές ότι στις εκκλησιαστικές εκλογές μετέχουν πάμπολλοι αριστεροί, μέλη ή υποστηρικτές του ΑΚΕΛ.
Αυτό βέβαια μπορείς να το διαπιστώσεις και από μια πρόχειρη έρευνα στην περιφέρεια σου.

Πέραν τούτου, το ΑΚΕΛ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ασχολήθηκε με το τι πιστεύει σε αυτά τα θέματα το οποιοδήποτε μέλος του.
Και αποδείξεις υπάρχουν πολλές.

Τα άλλα όλα είναι κουραφέξαλα, κοινώς λαφαζανιές.

Ανώνυμος είπε...

δεν θελει ο χριστος διαλεκτικους αρχιεπισκοπους.

Ανώνυμος είπε...

τοτε ο αρχιεπισκοπος ειναι αιρετικος. ο χρηστος δεν τον θελει.

Ανώνυμος είπε...

εσυ προερχεσαι απο μαιμου μιχαλακη. εξελιξη ειναι. διαλεκτικος υλισμος. ομως καποιες ιδιοτητες ποτε δεν αλλαζουν δυστυχως.

Ανώνυμος είπε...

τον αρχιεπισκοπο να ριξουμε στη θαλασσα. αν ο χρηστος τον θελει μπορει να σωθει. αν δεν το θελει να πεθανει.

Ανώνυμος είπε...

aneksartitos ti lene i erebnes kai ta numera. se liga xronia. 8amaste i miopsifia tou 5%. opotan 8a to problima tou ratsismou. me tin eksalipsi ton kiprion. extos ki an mas kratisoun timis eneken. os mousiako ek8ema. i gia na douleboume kai na tous plironoume.

Ανώνυμος είπε...

DIOR8OSI.
aneksartitos ti lene i erebnes kai ta numera. se liga xronia. 8amaste i miopsifia tou 5%. opotan 8a LI8I to problima tou ratsismou. me tin eksalipsi ton kiprion. extos ki an mas kratisoun timis eneken. os mousiako ek8ema. i gia na douleboume kai na tous plironoume.

Ανώνυμος είπε...

ωραια. θα ειμαστε μειοψηφια αλλα θα ειμαστε πολιτες της πολιτειας. οπως αρχαια ελλαδα. εμεις θα κοιμηθουμε, οι αλλοδαποι θα κανουν βρομικες δουλιες. οι ανδρες θα ειναι γκει και οι κυπριες γυναικες θα κοιμηθουν με τους αραβες. πολλα ωραια.

ΑΚΕΛ πάντα και παντού είπε...

ο ρατσισμός είναι παντού.
καθημερινά το βιώνω διαβάζοντας τη χαραυγή.

buhda είπε...

Τελικά κάποιοι που παρουσιάζονται στο βήμα τούτο εχουν σοβαρό πρόβλημα. Οι συνάψεις και νευρώνες στον εγκέφαλο τους ειναι τοποθετημένες ανάποδα. Δεν εξηγείται αλλως πώς η παραγωγή τοσης αυνανικής ανεκδοτολογίας. Στην αρχή τους λυπόμουνα αλλά τώρα όχι.Συνεχίστε κύριοι του σκότους να μας διασκεδάζετε με τις βαθυστόχαστες μαλακίες που αραδιάζετε. Καμιά ψυχοθεραπεία και κανένα ψυχοφάρμακο δεν σας σώζει.

Il Canto degli Italiani είπε...

una faccia una razza. viva italia.

Ανώνυμος είπε...

παιδιά ο Βούδας επισκέφτηκε όλους τους ψυχίατρους και παίρνει 17 είδη ψυχότροπων φαρμάκων.
κλείνει τα ραντεβού του μαζί με το μεσσία Χριστόφια και σώθηκε!