Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΣΗΚΩΣΕ ΚΕΦΑΛΙ


Μετά την παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου 2008 και τα γεγονότα που συνέβησαν, έγραψα ότι ο φασισμός σηκώνει κεφάλι και ότι θα αρχίζουμε να ζούμε μέρες προ του 1974.
Κάποιοι φίλοι αλλά και «φίλοι» (πολιτικά πάντα μιλώ) μου είπαν ότι υπερβάλλω. Άλλοι ότι προσπαθώ να δημιουργήσω κλίμα φοβίας και άλλα παρόμοια.

Να που τώρα (δυστυχώς) δύσκολα θα βρεθεί κάποιος να πει ότι κινδυνολογώ ή προσπαθώ να δημιουργήσω κλίμα…

Η τελευταία φασιστική επίθεση στο πανεπιστήμιο Λευκωσίας δεν αφήνει περιθώρια για άλλα συμπεράσματα.
Και ας μην προτρέξουν κάποιοι να πούνε ότι είναι μεμονωμένο γεγονός.
Δυστυχώς δεν είναι.

Για την κατάσταση που δημιουργείται φέρουν ευθύνες κάποια πολιτικά κόμματα και κάποιοι πολιτικοί που στην προσπάθεια τους να προωθήσουν τις κομματικές και πολιτικές τους σκοπιμότητες κάλυπταν και καλύπτουν τέτοιες συμπεριφορές.
Πέρα από τις φραστικές καταδίκες δεν ζητούν τίποτε άλλο, πιο δραστικό.
Τα περισσότερα κόμματα ζήτησαν από την αστυνομία να βρει τους ενόχους.
Το ΕΥΡΩΚΟ ωστόσο διαπιστώνει ότι πρόκειται περί χουλιγκανισμού και όχι περί μιας απροκάλυπτης φασιστικής επίθεσης ενάντια στο Δημοκρατικό σύστημα της χώρας μας.

Θα θυμίσω ότι ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου ήταν ο άνθρωπος που ανέλαβε να υποστηρίξει νομικά την μετατροπή του ΕΛΑΜ σε πολιτικό κόμμα.
Είναι ο ίδιος άνθρωπος που τον Ιανουάριο είχε παρευρεθεί και μιλήσει (εκτός προγράμματος) στην εκδήλωση που διοργάνωσε τον φασιστικό Κίνημα Εθνικής Αντίστασης για τον Γρίβα. Ο Ρ. Ερωτοκρίτου αποκαλούσε «καθεστώς» τη διακυβέρνηση Μακαρίου, φρασεολογία αγαπητή στις ακροδεξιές καταστάσεις.

Σχεδόν όλα τα κόμματα κάλυπταν τις ακραίες εκδηλώσεις του ΕΛΑΜ και άλλων φασιστικών παραφυάδων με το πρόσχημα ότι τα όσα έλεγαν και έκαναν ήταν δικαίωμα τους αφού εξέφραζαν – όπως έλεγαν – την αντίθετη άποψη.

Όπως και για άλλες περιπτώσεις, έτσι και για τη φασιστική επίθεση στο πανεπιστήμιο, όλες οι υποψίες και οι ενδείξεις δείχνουν το ΕΛΑΜ.

Βεβαίως το ΕΛΑΜ αρνείται – όπως πάντα – κάθε ενοχή και κάνει λόγιο σε συνωμοσία εναντίον του, αλλά άθελα του ομολογεί εμπλοκή στην όλη υπόθεση.
Εμμέσως πλην σαφώς το ΕΛΑΜ παραδέχεται ότι οι συλληφθέντες είναι μέλη του.
Στην προσπάθεια του να τους υπερασπιστεί τα βάζει με τον εκπρόσωπο τύπου της αστυνομίας καταγγέλλοντάς τον ότι ανέφερε ως ενοχοποιητικά στοιχεία τα φυλλάδια του ΕΛΑΜ που βρέθηκαν στην κατοχή του μόνιμου αξιωματικού της Εθνικής Φρουράς που συνελήφθη. «Από πότε φυλλάδια νόμιμου πολιτικού κόμματος συντελούν ποινικό αδίκημα ή ενοχοποιητικό στοιχείο κύριε Κατσουνωτέ;
Από την πλευρά του ο κ. Κατσουνωτός μιλώντας στον «Φ», απέρριψε τις κατηγορίες που αφορούν το πρόσωπό του, σημειώνοντας ότι ουδέποτε αναφέρθηκε σε φυλλάδια οποιουδήποτε κόμματος ως ενοχοποιητικά στοιχεία». (Φιλελεύθερος 9 Δεκ. 2011).

Το ΕΛΑΜ μιλά για «εκδικητικές συλλήψεις» μελών του και στηρίζει τους συλληφθέντες χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η αστυνομική έρευνα.
Και ασφαλώς προσπαθεί να δημιουργήσει συμπάθεια αφού παρουσιάζεται ως κυνηγημένο από το… «καθεστώς»!
Ισχυρίζεται μάλιστα ότι:
«Οι συλλήψεις αυτές είναι καθαρά εκδικητικές, με την πρόφαση της δήθεν συμμετοχής τους στα επεισόδια του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (Inter College), και οδηγούνται στα κρατητήρια χωρίς καμιά μαρτυρία εναντίον τους.

Ωστόσο σύμφωνα με την αστυνομία «υπάρχουν μαρτυρίες και πληροφορίες από άτομα που ήταν παρόντα τη στιγμή της επίθεσης και αναγνωρίζουν τους υπόπτους από τη φωνή, τον σωματότυπό τους, τον τρόπο βαδίσματός τους και την ομιλία τους, αφού τους έχουν δει αρκετές φορές και τους γνωρίζουν καλά. Επίσης, άλλο πρόσωπο, που ήταν παρών στο πανεπιστήμιο τη στιγμή που εκδηλωνόταν η επίθεση, φαίνεται να αναγνώρισε τους επτά υπόπτους από τις κινήσεις και την ομιλία τους, αφού, όπως ισχυρίζεται, και οι επτά συχνάζουν στην καφετερία του Πανεπιστημίου και τους γνωρίζει».

Επίσης: «Ο ανακριτής της υπόθεσης στο ΤΑΕ Λευκωσίας υπαστυνόμος Αναστάσιος Καρατζιάς, που παρουσίασε τους επτά υπόπτους ενώπιον της Δικαιοσύνης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι έχει εντοπιστεί το αναζητούμενο αυτοκίνητο με το οποίο διέφυγαν οι δράστες και σ’ αυτό τοποθετήθηκαν οι κλαπείσες κάλπες. Είπε, επίσης, ότι απ’ αυτό λήφθηκαν αποτυπώματα DNA, που στάλθηκαν για επιστημονική εξέταση».

Σύμφωνα δε με ρεπορτάζ της «Σημερινής» η υποψηφιότητα Τουρκοκύπριου φοιτητή φαίνεται να ήταν η θρυαλλίδα που πυροδότησε την… οργή των δραστών της επίθεσης.

Αν ισχύει αυτό το στοιχείο τότε η επίθεση έρχεται να δέσει με άλλες περιπτώσεις ρατσιστικού περιεχομένου που έλαβαν χώρα στο πρόσφατο παρελθόν.

Η ελευθερία της έκφρασης και η Δημοκρατία

Κάθε δημοκρατικό πολίτευμα οφείλει να προστατεύει τους πολίτες του και να διασφαλίζει όλα τα δικαιώματα τους, περιλαμβανομένου και της ελευθερίας της έκφρασης.
Όμως Δημοκρατία δεν σημαίνει ασυδοσία. Σημαίνει πειθαρχία και σεβασμός προς τους άλλους.
Τα δικαιώματα του κάθε ανθρώπου σταματούν εκεί που με τη στάση του απειλεί τα δικαιώματα των συνανθρώπων του.

Δεν είμαι αρμόδιος να αποφανθώ αν τις φασιστικές και ρατσιστικές επιθέσεις τις διενεργεί το ΕΛΑΜ.
Και ούτε έχει ιδιαίτερη σημασία αν πίσω απ’ όλα αυτά είναι το οποιοδήποτε ΕΛΑΜ.

Εκείνο που επισημαίνω είναι ότι όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες έχουμε υποχρέωση να υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία έναντι οποιασδήποτε απειλής από οποιονδήποτε κι αν προέρχεται.

Προφάσεις και ψευδοδικαιολογίες δεν μπορούν να ισχύουν πλέον.
Πληρώσαμε μια φορά – και μάλιστα πολύ ακριβά – την ανοχή στο φασισμό. Και ούτε τότε ήταν πολλοί.

Ας μη επιτρέψουμε να επαναληφθεί η ιστορία. Δεν υπάρχουν περιθώρια για κάτι τέτοιο.

Και οι πολιτικοί ηγέτες και τα κόμματα έχουν την πρώτιστη ευθύνη να περιορίσουν τα φαινόμενα αυτά.

Ευθύνες έχει και η Εθνική Φρουρά και το Υπουργείο Άμυνας.
Διότι όταν φασιστικά και τρομοκρατικά φαινόμενα ξεπηδούν μέσα από τις τάξεις της, έχει υποχρέωση να τις πατάξει με κάθε τρόπο και κάθε μέσο.

19 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Den 8a perasei o fasismos

buhda είπε...

Όταν οι αλαφροίσκιοτοι κουφιοκέφαλοι εθνικοφρενείς σπέρνουν ανέμους να γνωρίζουν ότι θα θερίσουν θύελλες.
Τόσο απλά τόσο καθαρά.

buhda είπε...

Η κοινωνία του μόχθου και της αξιοπρέπειας θα βρεθεί απέναντι τους.

Ανώνυμος είπε...

@Μιχάλης

1. φασισμός ο [fasizmós] Ο17 : 1. πολιτικοκοινωνικό σύστημα της άκρας δεξιάς, με έντονα αυταρχικό και εθνικιστικό χαρακτήρα, που καταργεί τον κοινοβουλευτισμό και τη δημοκρατία και βασίζεται στο μονοκομματισμό και στον ολοκληρωτισμό

Γράφεις: "Μετά την παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου 2008 και τα γεγονότα που συνέβησαν, έγραψα ότι ο φασισμός σηκώνει κεφάλι και ότι θα αρχίζουμε να ζούμε μέρες προ του 1974"

Μια διευκρηνιση. Ο Φασισμός που σηκώνει κεφάλι εδώ είναι το μοίρασμα των φυλλαδίων ή η σύλληψη εκ μέρους των αρχών.


2. Δράση-Αντίδραση. Νόμος της φύσης. Άποψη μου οτι για να αντιδράσει κάποιος ετσι, κάποιος αλλος έδρασε κάπως παρόμοια και πάει λέγοντας. [π.χ. σύλληψη ατόμων για μοίρασμα φυλλαδίων, δηλάδη πλήγμα στην μερική δημοκρατία μας]

3. Γιατί υπάρχει το οποιοδήποτε "ΕΛΑΜ"? γιατί υπάρχουν "ακροδεξιοι" γιατί υπάρχει αντιδραση? Αν συμφωνείς με τα προλεγόμενα μου, λογικά υπάρχει μια δράση. Ποιά είναι αυτή?
Ίσως θέσεις του τύπου
*"είμαστε Ελληνόφωνοι Κυπραίοι, δεν είμαστε Έλληνες, απλά μιλούμε ελληνικά"
*ύβρεις για το ελληνικό έθνος
*κάψιμο ελληνικής σημαίας
*Και μια εμπειρία που έζησα προσωπικά απο τα πέντε μέτρα. Σε μια εκδήλωση διαμαρτυρίας έναντι του ψευδοκράτους, όταν τέλειωσε, πολλά άτομα άρχισαν να λένε τον εθνικό ύμνο. Οι συντονιστές της ΕΔΟΝ εκείνη την στιγμή και πολλά μέλη της, άρχισαν να φωνάζουν απο τους τηλεβόες άλλα συνθήματα για να μην ακουστεί ο εθνικός ύμνος..

Όλοι οι αστερίσκοι είναι ενδεικτικά παραδείγματα "δράσης" που αφορούν μέλη της ΕΔΟΝ-ΑΚΕΛ ή της Ομόνοιας ή της οποιασδήποτε μερίδας αυτών. Ναι ίσως δεν αφορούν την επίσημη ΕΔΟΝ-ΑΚΕΛ-Ομόνοια αλλά τέτοιες δράσεις(είναι γεγονός και όχι μεμονομένο) εμφανίζονται.

Αποτέλεσμα? Τα άκρα να βοηθούν τα άκρα.

Συνεπώς ευθήνη δεν έχει μόνο το ένα άκρο, ή η ΕΦ, ή το Υπ.Αμυνας. Έχουν και αυτοί της δράσης που είναι μερίδα του ΑΚΕΛ.

ΛΑΚΩΝ

Μιχάλης είπε...

@ ΛΑΚΩΝ

Άποψη μου είναι ότι απλοποιείς σε μεγάλο βαθμό τα πράγματα.

Το θέμα του φασισμού δεν είναι μόνο κυπριακή υπόθεση.
Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν τέτοιες ομάδες.
Με βάση αυτό το δεδομένο θα πρέπει να διερωτηθούμε γιατί υπάρχει αυτό το φαινόμενο.
Και αν αποδεχθώ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΣΥΖΥΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ τους λόγους που παραθέτεις, ούτε στη Ρωσία, ούτε στη Γερμανία, ούτε στην Αυστρία, ούτε στη Γαλλία και άλλες χώρες υπάρχουν ΑΚΕΛ και ΕΔΟΝ.

Άρα οι λόγοι είναι βαθύτεροι, καθαρά πολιτικοί και κοινωνικοί.

Από τα γραφόμενα σου διαπιστώνω για ακόμα μια φορά ότι κάποιοι αντί να καταδικάσετε τέτοιες καταστάσεις προσπαθείτε να τις δικαιολογήσετε και να ρίξετε ευθύνες αλλού.

Και αν δεχθώ – και πάλι για λόγους συζήτησης – τα όσα γράφεις, επί προηγούμενης διακυβέρνησης τι ήταν αυτό που εξέθρεψε τη δημιουργία τέτοιων ομάδων;

Γράφω και στο κείμενο ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να πιστεύει ότι θέλει. Το πρόβλημα ξεκινά εκεί που κάποιος ξεφεύγει από τα όρια και αντιδρά με τρόπο που πλήττει τη δημοκρατία.
Συμφωνείς ή διαφωνείς με αυτή την άποψη;

Ανώνυμος είπε...

κοκκινε ιαβερη πες την αληθεια.το ελαμ ιδρυθηκε απο το ακελ οπως ιδρυθηκε το ακελ απο την αγγλια.εξου και οι αντεθνικες σας τασεις και η τουρκολαγνεια σας.εξου και το ξεπουλημα του πετρελαιου στην κατα τα αλλα κακη για σας δυση.πες την αληθεια κοκκινε ιαβερη.προσπαθεις να ξυπνησεις στον αμαθη ακελικο τις συνθηκες προ 74 ωστε να προκαλεσετε εμφυλιο και να επωφεληθει το απανθρωπο σας κομματιδιο-εκτρωμα.ας πουμε και εμεις τι γραφει η χαραυγη...κακως διαλυθη η σοβιετικη ενωση γραφατε προχθες.σαφες ετσι?και να σας πω γιατι.εσκεμμενα καταστρεψατε την οικονομια του τοπου.αντι να παραιτηθειτε για το κακο που φερατε στον λαο αισχροτατα μιλησατε για αποτυχια δηθεν του καπιταλισμου.εκλεισετε τον πλας.αρα καοπιταλιστης ο πλας.εκλεισετε τοσες εταιρειες γιατι δεν σας νοιαζει η οικονομια.δωσατε τα λεφτα μας στον τουρκο εισβολεα ο οποιο τα εδωσε για ενισχυση του στρατου του.κανατε τον εισβολεα πολιτη δυο κρατων αρα διπλα ωφεληματα.απαγορευσατε στον λαο να μιλα για εισβολη και αγνοηθεντες.εξου και η αρνηση σας να κανετε εκταφες στο συγχαρι.γιατι?επειδη θα βρειτε πολλους θαμμενους εκει σε φρεσκοσκαμμενους ταφους.θα πληγει το ιμετζ της πατριδας σας της τουρκιας.μην μας τα πριζεις λοιπον με το ελαμ.εσεις κανατε το ελαμ?αποδειξη το οτι τοσα χρονια και το ελαμ δεν εκανε κατι εναντια σας.ενω μας τα πρηζετε ιμισι για επιθεσεις του ελαμ κλπ που φανατιζουν τον χωρκατο ακελικο.γιατι δεν λες οτι ο χριστοφκιας σας ειναι μετοχος σε ξενοδοχεια της κερκυκας με δυο λεμεσιανους μπιζνες μαν μελη του ελαμ?με τους οποιους ετρωγε το περασμενο σαββατο σε ταβερνα στην γερμασογεια?

arxiepiskopos είπε...

Ανώνυμε 3.11,LSD ή σκέττο χασίσι;

buhda είπε...

Ανώνυμε που ανεκδοτολόγησες στις 12/10/2011 3:11μμ,παίρνεις μήπως κάποιες ουσίες; Δεν εξηγείται διαφορετικά αυτό σου το σκοτεινό κι ομιχλώδες παραλήρημα. Εκτός πάλιν .. μήπως ακους διάφορες φωνές; Πήγαινε να σε κοιτάξει γιατρός. Θα δεις .. θα αισθανθείς πολύ καλύτερα. Εν πάσει περιπτώσει οι βλακείες που παραθέτεις είναι 'εμβριθέστατες'.Χα Χα. Σταματα να κυκλοφορείς στο διαδιχτυο. Είναι κρίμα να προκαλείς το δούλεμα φυσιολογικών ανθρώπων. Βεβαια φαινεται νά έχεις το ακαταλόγιστο.

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος 12/10/2011 3:11 μμ

Πραγματικά έχεις μεγάλη πλάκα.
Μπορείς σε παρακαλώ να τεκμηριώσεις έστω και έναν από τους παράλογους ισχυρισμούς σου; Να δώσεις έστω και ένα στοιχείο που να στηρίζει τις παραλογίες σου;

Ανώνυμος είπε...

@Μιχάλης

Σε μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος που οι μισοί είμαστε συγγενείς, το παραμικρό επηρεάζει. ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ με τες άλλες χώρες.

Δεν είπα πως έχει ευθήνη το ΑΚΕΛ. Είπα πως έχει ευθήνη ΚΑΙ ΤΟ ΑΚΕΛ. Και ΔΕΝ ΜΙΛΗΣΑ για την παρούσα ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. Και να μεν υπήρχε το ΑΚΕΛ ή κάτι όμοιο. Τέτοιες ομάδες ΝΑΙ πάλι θα υπήρχαν. Το ΑΚΕΛ, η καλύτερα το οποιονδήποτε ΑΚΕΛ, ΒΟΗΘΑ τουτες τες ομάδες να μεγαλώνουν. Τα ΑΚΡΑ βοηθούν τα ΑΚΡΑ. π.χ. Το ΑΚΕΛ βοηθά το ΔΥΣΗ και το αντίθετο. Πόσοι? (Παρα Πολλοί) ψηφίζουν ΔΗΣΥ, όχι επειδή προτιμούν το ΔΗΣΥ, αλλά μόνο και μόνο για να μεν φκει πρώτο το ΑΚΕΛ.(και το αντίθετο).

Δικαίωμα σου να διαπιστώνεις οτι θέλεις. Το ότι διαφωνώ μαζί σου σε κάποια σημεία δεν σημάινει πως δεν καταδικάζω το γεγονός.

Λες "Το πρόβλημα ξεκινά εκεί που κάποιος ξεφεύγει από τα όρια και αντιδρά με τρόπο που πλήττει τη δημοκρατία."

Συμφωνώ. Θα ήθελα να μου πεις χάρειν συζήτησης, το κάψιμο μιας σημαίας αν το θεωρείς πλήγμα στην δημοκρατία. Και να μου απαντησεις αυτο που ΔΕΝ μου απάντησες. Δηλαδή
αν ο Φασισμός που σηκώνει κεφάλι εδώ είναι το μοίρασμα των φυλλαδίων ή η σύλληψη εκ μέρους των αρχών.
Και αφού μου απαντήσεις να μου πεις ποιο είναι το πλήγμα στην Δημοκρατία.

ΛΑΚΩΝ

Μιχάλης είπε...

@ ΛΑΚΩΝ

Αγαπητέ μου φίλε.

Χαίρομαι διότι μετά από την απάντηση μου στο σχόλιο σου αναγκάστηκες να πεις κάποια πράγματα που αρχικά τα άφησες να περάσουν απαρατήρητα.

Θα σχολιάσω κι εκείνα που λες ότι δεν σχολίασα αλλά προτού το κάνω θα πω τα εξής:
Η ένσταση μου στις αναλύσεις σου (και ειδικά στην προηγούμενη) είναι ότι παραθεωρείς ή δεν λαμβάνεις υπόψη ότι παρόμοια φαινόμενα ισχύουν και σε άλλες χώρες.
Και αντί να τα δεις ως κοινωνικό φαινόμενο προσπαθείς να αποδείξεις ότι η υπόθεση αφορά μόνο την Κύπρο και είναι ασύνδετη με το τι γίνεται στις άλλες χώρες. Αυτό κατά την άποψη μου είναι λάθος.

Και όταν γράφω ότι ο φασισμός σηκώνει κεφάλι δεν αναφέρομαι ασφαλώς μόνο στην Κύπρο. Η αναφορά μου περιλαμβάνει και την Κύπρο στιγματίζοντας τα γεγονότα.

Όμως είναι τραγικό να δικαιολογούμε τη δράση φασιστών ρίχνοντας την ευθύνη όχι σε εκείνους που τους καλύπτουν αλλά σε εκείνους που τους πολεμούν.
Κι εσύ αυτό κάνεις.

Έρχομαι τώρα στα τελευταία:

Δεν έχει καμία σχέση αν μια χώρα είναι μικρή ή μεγάλη ή αν ο μισός πληθυσμός έχει συγγένεια μεταξύ του. Και θα ήμουν ευγνώμων αν μου εξηγούσες πώς όλα αυτά που λέμε συνάδουν ή σχετίζονται με τις συγγένειες.

Είναι θετικό ότι κάνεις ένα βήμα πίσω σε σχέση με τις ευθύνες (κατ’ εσένα) του ΑΚΕΛ.
Έπρεπε να επισημάνω κάποια πράγματα για να πεις ότι δεν είναι μόνο το ΑΚΕΛ που έχει ευθύνη και πως δεν μίλησε για την παρούσα διακυβέρνηση!
Μα αν δεν κάνω λάθος η περίπτωση με τα φυλλάδια που αναφέρεσαι είναι επί αυτής της διακυβέρνησης που έγινε.
Όπως και ο θόρυβος για το κάψιμο σημαιών είναι επί αυτής της διακυβέρνησης που γίνεται.

Χαίρομαι ακόμα διότι αναγνωρίζεις ότι και να μην υπήρχε το ΑΚΕΛ τέτοιες ομάδες πάλι θα υπήρχαν.
Γιατί όλα αυτά μου φαίνονται αντιφατικά;

Θεωρώ εντελώς λανθασμένη την άποψη σου ότι στην Κύπρο το ΑΚΕΛ και ο ΔΗΣΥ είναι άκρα. Κάνεις μεγάλο λάθος. Φαίνεται ότι δεν ξέρεις τι πάει να πει άκρα.
Είναι άλλο η δημιουργία πόλωσης μεταξύ των δύο μεγάλων και άλλο τα άκρα.

Όσον αφορά τα ερωτήματα σου.

Απαντώ ξεκάθαρα: το κάψιμο σημαίας δεν είναι πλήγμα για τη δημοκρατία. Το κάψιμο σημαίας αποτελεί τρόπο διαμαρτυρίας για την πολιτική μιας χώρας.
Αν εκληφθεί το κάψιμο σημαιών ως πλήγμα στη δημοκρατία τότε πώς ερμηνεύεις το κάψιμο σημαιών της Λιβύης από τους ίδιους Λίβυους;
Πώς ερμηνεύεις το κάψιμο τούρκικων σημαιών σε εκδηλώσεις ελλήνων εθνικιστών;

Δηλώνω κάθετα αντίθετος με το κάψιμο σημαιών. συμβόλων και μνημείων και αυτό το δήλωσα πολλές φορές.

Όμως κι εδώ πάλι είσαι επιλεκτικός.
Αναφέρεσαι στο κάψιμο ελληνικών σημαιών από ανεύθυνους στα γήπεδα και αλλού. Και μη μου πεις ότι αναφέρεσαι και σε ανάλογες ενέργειες εναντίον σημαιών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο θέμα των συγκεκριμένων φυλλαδίων έχω να πω ότι εκείνο που κρίνεται δεν είναι η ενέργεια να δοθούν τα φυλλάδια αλλά το περιεχόμενο τους.
Και μια λεπτομέρεια, δεν συνελήφθησαν εκείνοι που μοίραζαν τα φυλλάδια. Μεταφέρθηκαν στο τμήμα για εξακρίβωση στοιχείων. Δεν κατηγορήθηκαν για τίποτε.
Το πλήγμα για τη Δημοκρατία στην προκειμένη περίπτωση ήταν ότι τα φυλλάδια, σύμφωνα με όσα είχαν δημοσιευθεί τότε καλούσαν σε ανατροπή του προέδρου, συνοδευόμενα με τα απαραίτητα κοσμητικά επίθετα…

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή Μιχάλη θεωρείς ότι η δράση δεν προκαλεί αντίδραση;

Μιχάλης είπε...

Ασφαλώς και η δράση προκαλεί αντίδραση. Αλλά είσαι με την ιδέα ότι τα φασιστοειδή χρειάζονται αντίδραση για να δράσουν;

Ανώνυμος είπε...

@Μιχάλης

"Συνεπώς ευθήνη δεν έχει μόνο το ένα άκρο, ή η ΕΦ, ή το Υπ.Αμυνας. Έχουν και αυτοί της δράσης που είναι μερίδα του ΑΚΕΛ."

Κάπου λες οτι βλέπεις αντιφατικά τα γραφόμενα μου.
Το δήλωσα εξαρχής ότι μιλώ ΚΑΙ για το ΑΚΕΛ. Και ΟΧΙ αποκλειστικά ΓΙΑ το ΑΚΕΛ.

Οταν λέω πως δεν μίλησα για διακυβέρνηση, εννοώ στο θέμα των αστερίσκων. Δηλαδή στα συστατικά αυτά στοιχεία που βοηθούν τέτοιες ομάδες ανεξάρτητα ποιος κυβερνά. Στα περι της σύλληψης στην παρέλαση, ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ πως βοηθούν τέτοιες ομάδες ανεξάρτητα ποιος κυβερνά. Αλλά σε αυτή την κυβέρνηση είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο. αφού είδη είναι στιγματισμένη σαν το "άκρο" των "ακροδεξιών"(λόγω πολλών άλλων αστερίσκων).

Το συγγενείς είναι σχήμα λόγου για το ότι είμαστε μικρή χώρα. Και ναι γεγονότα τύπου αστερίσκων, στην μικρή Κύπρο, ωθούν πολύ απλά νεαρά άτομα σε φασιστικές αντιδράσεις.

Περί ΑΚΕΛ και ΔΥΣΗ, ναι ο όρος άκρα δεν είναι ο απόλυτα σωστός. Όπως και αν το μεταφράσεις όμως το νόημα είναι το ίδιο. Δύο "αντίθετοι" μεταξύ τους βοηθά ο ένας τον άλλο.

Λες "Όμως είναι τραγικό να δικαιολογούμε τη δράση φασιστών ρίχνοντας την ευθύνη όχι σε εκείνους που τους καλύπτουν αλλά σε εκείνους που τους πολεμούν."

Δεν τους δικαιολογώ. Απλά αν θέλεις να πολεμήσεις κάτι. Πολεμάς και εκείνο που το προκαλεί(δράση). Εν εφύτρωσαν ούλλες τούτες οι ομάδες επειδή εν "κκελλετσιες". Πρέπει να βρεις την ρίζα του κακού(π.χ. αστερίσκοι).Ναι κάποιοι εν "κκελλετσιες", όχι όλοι όμως.

Άρα με βάση τα λεγόμενα σου, αν χαραστηρίσω τον Χριστόφια και καλέσω σε ανατροπή του είναι ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ?! και ΟΧΙ Η σύλληψη μου! ΤΟ ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΦΙΜΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ? Θέλω να μου πεις αν αυτό είναι το φυλλάδιο(Προκύρηξη), που μοίραζαν και να μου πεις ΤΙ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΕΧΕΙ!http://antistasi.org/?p=1649


ΛΑΚΩΝ

Μιχάλης είπε...

@ ΛΑΚΩΝ

Φίλε μου,

Σέβομαι την άποψη σου αλλά εξακολουθώ να διαφωνώ επί της ουσίας.
Ο φασισμός δεν γεννιέται επειδή υπάρχει αντίδραση εναντίον του.
Ο φασισμός είναι σύμφυτο του καπιταλισμού και αποτελεί την εφεδρεία του συστήματος.

Αυτή είναι η ρίζα του κακού. Αυτό λέει η ιστορία.

Στην Κύπρο έχει συνδεθεί με την ακραία ενωτική παράταξη και τους φανατικούς εθνικιστές.
Διερωτώμαι όμως στην προκειμένη περίπτωση πού βρίσκονται οι ευθύνες της Ε.Φ. ή του Υπ. Άμυνας.

Αφήνεις ασχολίαστο το γεγονός ότι για εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων κάποια κόμματα αφήνουν στο απυρόβλητο και στην ουσία ενθαρρύνουν τους φασίστες.

Και τι σημαίνει ότι αν θέλεις να πολεμήσεις κάτι πολεμάς εκείνο που το προκαλεί;
Εννοείς ότι θα πρέπει να πολεμηθεί το δημοκρατικό σύστημα;
Θα πρέπει να πολεμηθούν εκείνοι που υποστηρίζουν ομοσπονδιακή λύση;
Ποιοι;

Και αν δεχτώ τη συλλογιστική σου, αν σταματήσουν κάποιοι ανεύθυνοι να κάνουν διάφορες ενέργειες, τότε θα σταματήσει τη δράση του το όποιο φασιστικό κίνημα;
Και αν επιχειρήσεις να τους σταματήσεις, τότε δεν θα έχουμε καταπίεση της αντίθετης άποψης για την οποία πολλοί κόπτονται τελευταία;
Από την άλλη οι ίδιοι λένε ότι το πρόβλημα τους είναι η ομοσπονδιακή λύση του κυπριακού.
Και αυτή είναι η ουσία. Τα άλλα όλα είναι δικαιλογίες.

Στην τελευταία παράγραφο κάπου συγχύζεις τα πράγματα.
Το κάλεσμα σε ανατροπή ενός προέδρου δεν είναι αντιδημοκρατική ενέργεια;
Το πραξικόπημα του 74 ήταν δημοκρατική ενέργεια;

Εξακολουθείς επίσης να λες ότι συνελήφθησαν εκείνοι που έριχναν τα φυλλάδια. Δεν έγινε σύλληψη. Οδηγήθηκαν για εξακρίβωση στοιχείων. Άλλο το ένα άλλο το άλλο. Αν συλλαμβάνονταν θα οδηγούνταν στα κρατητήρια.

Πέραν τούτου η Δημοκρατία δεν είναι ασυδοσία. Η Δημοκρατία οφείλει να προστατεύει τον εαυτό της.

Δεν είμαι σίγουρος το φυλλάδιο είναι αυτό που παραπέμπεις. Το είχα αποθηκευμένο στον ηλεκτρονικό υπολογιστή ο οποίος προ μερικών εβδομάδων μας άφησε χρόνους και δεν μπορώ να κάνω τη σύγκριση.

Μιχάλης είπε...

@ ΛΑΚΩΝ 2

Βλέπω ότι ενώ έκανες θέμα, αποφεύγεις να σχολιάσεις τα όσα έγραψα για το θέμα των σημαιών.

Συμφωνείς ή διαφωνείς με την τοποθέτηση μου;

Ανώνυμος είπε...

@Μιχάλης

Όπως και να' χουν τα πράγματα. Δεν διαφωνώ απόλυτα με τις τοποθετήσεις σου. Απλά θεωρώ-προσθέτω πως η στάση μερίδας ακελικών κυρίως ανεπίσημα, λόγω των ιδεών τους και ενεργειών τους, επηρεάζουν πολλούς σε τέτοιες φασιστικές ενέργειες. Πολλοί απο αυτούς ( τους "φασίστες")δεν εχουν ιδέα τι σημαίνει ομοσπονδία κτλ. Απλά τάσσονται υπέρ της "φασιστικής" ομάδας για να πολεμήσουν καταστάσεις τύπου αστερίσκων. (όχι όλοι, αλλα στην Κύπρο ειναι πάρα πολλοί και ειδικά στις νεαρές ηλικίες, γι'αυτο το αποκαλώ ρίζα).

Μπορεί να μην είναι η Κύρια ρίζα της ύπαρξης φασισμού, αλλά είναι ρίζα με την έννοια ότι προκαλεί κάτι. (π.χ. αν είμαι πυρομανής και καίω δάση, παρά να σβήνεις κάθε φορά τες φωτιές μου, καλύτερα να με συνάξεις και να με πακεταρεις μιαν τζαι καλή). Ελπίζω να κατάλαβες τι εννοώ.

Περι της σημαίας με κάλυψες λέγοντας πως είσαι εναντίον στο κάψιμο της.

Το ΚΑΛΕΣΜΑ σε ανατροπή του Προέδρου ΔΕΝ είναι φασιστική ενέργεια. Η ανατροπή του μπορεί να είναι μπορεί και όχι. Εξαρτάται ΠΩΣ γίνεται.( αν καλέσω σε δημοψήφισμα για ανατροπή του προέδρου είμαι φασίστας?)

Δυσκολεύομαι να πιστέψω Μιχάλη πως ΕΣΥ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ, ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΒΙΒΛΙΟ, άφησε σου χρόνους ο υπολογιστής σου και έχασες αρχεία, χωρίς να έχεις back-up...Επειδή η προκύρηξη είναι αυτή που σου έστειλα, το θεωρείς δημοκρατικό αυτά τα άτομα έστω να τους σταματήσουν από αυτό που έκαναν και να τους οδηγήσουν στο τμήμα για τα στοιχεία τους? (έστω, αν δεν πιστεύεις οτι εν η πραγματική, υπέθεσε απλά για να μου απαντήσεις, και να μου πείς τι φασιστικό έχει).

ΛΑΚΩΝ

Ανώνυμος είπε...

@Μιχάλης

???

ΛΑΚΩΝ

Ανώνυμος είπε...

ΧΑΧΑ...

ΡΕ ΟΤΑΝ ΕΦΚΗΚΕ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΑΚΕΛ ΕΖΗΤΟΥΣΑΝ ΝΑ ΣΥΛΛΗΦΘΟΥΝ ΟΣΟΙ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΙ ΕΜΑΖΕΥΤΗΚΑΝ ΕΞΩ ΠΟΥ ΤΟ ΔΗΣΥ ΚΑΙ ΕΖΗΤΟΥΣΑΝ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ...ΤΟ ΑΚΕΛ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝ ΕΚΑΜΑΝ ΤΙΠΟΤΕ...

ΟΤΑΝ ΤΟ ΕΛΑΜ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ, ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΑΚΕΛ ΕΦΩΝΑΖΑΝ ΟΤΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΜΕΤΡΑ..ΕΙΜΑΣΤΕ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΕΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ 74 ΤΕΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΠΑΡΟΜΟΙΑΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΟΠΟΤΕ ΕΠΡΕΠΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΝΑ ΔΙΑΛΥΟΝΤΑΙ ΑΜΕΣΩΣ..

ΟΤΑΝ ΤΟ ΕΛΑΜ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΧΤΥΠΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΚΑΙ ΟΣΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΕΙΧΑΝ ΚΟΤΣΟ ΚΑΙ ΓΕΝΙΑ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΑΚΕΛ ΕΦΩΝΑΖΑΝ ΟΤΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΜΕΤΡΑ...ΤΟ ΑΚΕΛ ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΚΑΜΕ ΟΥΤΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ...

ΟΤΑΝ ΤΟ ΕΛΑΜ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΕΝΤΟΝΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ-ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΝΑΖΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΑΛΕ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΑΚΕΛ ΕΦΩΝΑΖΑΝ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΜΕΤΡΑ...ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ...

ΤΟ ΕΛΑΜ ΕΓΙΝΕ ΚΟΜΜΑ ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΒΑΖΕΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΣΕ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ...

Η ΜΙΣΗ ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΛΑΜ...ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΑΡΟΥΣ ΤΟΥ ΕΛΑΜ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ..

ΤΩΡΑ ΦΚΑΙΝΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΑΚΕΛΙΚΟΣ ΝΑ ΚΑΜΕΙ ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ;

ΡΕ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΠΟΥ ΕΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΟΣΑΣΤΑΝ ΤΟ 74 ΕΙΣΑΣΤΕ ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ ΜΕ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΟΚΑ Β...ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΟΤΙ ΜΑΛΑΚΙΑ ΚΑΜΕΙ ΤΟ ΕΛΑΜ ΠΑΛΕ ΘΑ ΦΤΑΙΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΚΕΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΤΟΥ...

ΜΙΛΑΤΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΓΙΑ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΤΟ 74 ΤΟ ΑΚΕΛ ΔΕΝ ΖΗΤΗΣΕ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΑ ΤΗΝ ΤΙΜΩΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΕΜΜΑΣΜΑ ΟΣΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΑΝ ΤΗΝ ΕΟΚΑ Β ΚΑΙ ΕΚΑΜΑΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ...

ΕΙΣΑΣΤΕ ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΣΑΣ...