Σάββατο 28 Απριλίου 2012

ΠΑΣΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΕ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ…


 Δύο δεδομένα με έσπρωξαν να γράψω το σημερινό κείμενο.
Το πρώτο ήταν το διήμερο συνέδριο που οργάνωσε το Ινστιτούτο Έρευνας Προμηθέας σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΙΣΑ) στις 24 και 25 Απριλίου 2012.
Το δεύτερο ένα άρθρο του συνάδελφου Χρίστου Καρύδη που δημοσιεύθηκε στον τύπο τις τελευταίες μέρες με τίτλο «Αναδείξτε την ιστορία μας, μην τη φοβάστε».

Πρέπει να τονίσω ότι συμφωνώ απόλυτα με τον τίτλο που έδωσε στο άρθρο του ο συνάδελφος. 
Διαφωνώ όμως με το περιεχόμενο.

***
Το διήμερο συνέδριο είχε θέμα «Η Κυπριακή Αριστερά στην πρώτη περίοδο της Βρετανικής Αποικιοκρατίας: εμφάνιση, συγκρότηση, εξέλιξη».

Κατά γενική ομολογία το συνέδριο ανέδειξε πολλά γνωστά και άγνωστα στοιχεία που έχουν να κάνουν με την εμφάνιση του Κ.Κ.Κ., τα πρώτα του στάδια και την πορεία του μέσα σ’ αυτό το χρονικό πλαίσιο που έθετε και ο τίτλος του συνεδρίου.
Δόθηκαν αρκετά στοιχεία και μέσα και από τις συζητήσεις που έγιναν στο τέλος κάθε ενότητας βγήκαν χρήσιμα συμπεράσματα.

Παρακολουθώντας από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό το συνέδριο, επιβεβαίωσα το συμπέρασμα ότι στην Κύπρο η ιστορία πάσχει. Και πάσχει μάλιστα σοβαρά.
Πάσχει τόσο στη γνώση της ιστορίας μας όσο και στην προβολή.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Κύπρου δεν είναι και δεν μπορεί να θεωρηθεί από κανένα ότι είναι ένα αμελητέο σημείο της Κυπριακής Ιστορίας.
Κι όμως, λίγα γνωρίζουμε γι’ αυτό.

Παρουσιάστηκαν, λοιπόν, οι επηρεασμοί των πρωτοπόρων κομμουνιστών, οι θέσεις τους ενάντια στην αποικιοκρατία, οι διώξεις και η πολεμική την οποία υπέστησαν τόσο από τους Βρετανούς όσο και από την Εκκλησία που ήταν τότε ο εκφραστής αυτού που σήμερα ονομάζουμε Δεξιά.

Στελέχη του Κ.Κ.Κ. υπήρξαν εξαιρετικές προσωπικότητες όπως ο Αιμίλιος Χουρμούζιος, ο Λεωνίδας Στρίγγος, η Κλειώ Χριστοδουλίδου, ο Πλουτής Σέρβας, ο Γιάννης Λέφκης και άλλοι.

Όλοι αυτοί απουσιάζουν από την ιστορία μας. Το ίδιο και το Κ.Κ.Κ.
Και αυτό διότι τίποτε δεν διδάσκεται γι’ αυτά στη σχολική ιστορία.
Και επιμένω στο θέμα σχολική ιστορία, διότι εκεί είναι η βάση της μετέπειτα γνώσης του απλού και καθημερινού ανθρώπου.

***
Τονίζω ότι είτε μιλούμε για την ιστορία της Αριστεράς είτε την ιστορία της Δεξιάς, δεν παύουν να αποτελούν μέρος της ιστορίας της Κύπρου.

Το αντίθετο συμβαίνει όσον αφορά την ιστορία της Δεξιάς.
Υπερπροβάλλεται ο ρόλος της Εκκλησίας, της Εθναρχίας, των παπάδων, εξιδανικεύονται τα ιστορικά γεγονότα και δίνουν μια αντι-ιστορική θεώρηση των πραγμάτων, βασισμένα πάνω στο συναίσθημα.
Και ασφαλώς κυρίαρχη θέση έχει η δράση της ΕΟΚΑ 1955-59.

Η Κύπρος είναι γεμάτη μνημεία που αφορούν την περίοδο 55-59.
Το κράτος φρόντισε να ιδρύσει το ΣΙΜΑΕ, το Μουσείο Αγώνος, να διαφυλάξει χώρους που σ’ αυτούς γράφτηκε η ιστορία του 55-59.

Συμφωνώ με τον συνάδελφο Χρ. Καρύδη ότι «την κυπριακή πολιτεία (Κυβέρνηση και Βουλή) να ασχοληθούν με σοβαρότητα πλέον και συστηματικά με την ανάδειξη και την προβολή της ιστορίας του τόπου μας. Και τούτο γιατί λαοί που ξεχνούν την ιστορία τους είναι καταδικασμένοι σε θάνατο και αφανισμό. Και τέτοιο τέλος δεν αξίζει στον Κυπριακό Ελληνισμό».

Δεν διαφωνώ καθόλου μ’ αυτό.
Διαφωνώ με την μονομέρεια.
Διαφωνώ με τον Χρ. Καρύδη όταν γράφει ότι πρέπει να αναδειχθούν πτυχές της νεότερης ιστορίας μας που έχουν σχέση μόνο με την ΕΟΚΑ.
Ζητά από το Υπουργείο Παιδεία να διοργανώνει επισκέψεις μαθητών στα Φυλακισμένα Μνήματα, στη Σεβέρειο Βιβλιοθήκη, το ΡΙΚ να προβάλλει ταινίες για τη ζωή και τη δράση των ηρώων της ΕΟΚΑ, να καθιερωθεί στα σχολεία ημέρα μνήμης του ήρωα μαθητή, κλπ.
Επαναλαμβάνω, καμία ένσταση.

Μόνο που η ιστορία μας δεν περιέχει μόνο αυτά.

Γιατί π.χ. μαζί μ’ αυτά να μην αναδειχθούν οι αγώνες για την Ένωση που ξεκίνησαν αμέσως μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον Οθωμανικό ζυγό;
Γιατί να μην αναδειχθούν οι κοινοί αγώνες Ε/κυπρίων και Τ/κυπρίων, οι απεργίες της δεκαετίας του ’40, η ιστορία του εργατικού κινήματος στην Κύπρο, τα όσα έγιναν μετά την ανεξαρτησία, το 63-64, το 1967, οι αντιχουντικοί αγώνες, η περίοδος 1971-74;

Γιατί π.χ. να μη διοργανώνονται επισκέψεις στο Μαυροβούνι, στη Σκουριώτισσα και αλλού, όπου σημειώθηκαν σημαντικά γεγονότα;
Γιατί να μη διοργανώνονται διαγωνισμοί για όλη τη σύγχρονη ιστορία μας;
Γιατί να μην καθιερωθεί και ημέρα κοινών αγώνων Ε/κυπρίων και Τ/κυπρίων;
Γιατί το ΡΙΚ να μην προχωρήσει σε παραγωγές που αφορούν και αυτά τα γεγονότα;

Μήπως όλα αυτά δεν αποτελούν ιστορία;
Μήπως δεν είναι κομμάτια της ιστορίας μας;

Ο ρόλος των ακαδημαϊκών

Θα κάνω όμως και μια θλιβερή διαπίστωση.
Η εικόνα που πήρα από κάποιους ακαδημαϊκούς που έλαβαν μέρος στο διήμερο συνέδριο ήταν απογοητευτική.
Απογοητευτική τόσο για το εύρος των γνώσεων τους γύρω από το θέμα, όσο και από την συμπεριφορά τους.

Θεωρώ αδιανόητο, μέχρι χθες φοιτητές, επειδή πήραν ένα δίπλωμα πανεπιστημίου να θεωρούν τον εαυτό τους ιστορικό και ότι λένε να θεωρείται θέσφατο.
Θεωρώ αδιανόητο κάποιοι που «ακόμα δεν βγήκαν από το αυγό» να μιλούν αφ’ υψηλού και με υποτιμητικό τρόπο προς όσους πιθανόν να διαφωνούν μαζί τους.

Και κυρίως διαφωνώ έντονα με την άποψη κάποιων από αυτούς ότι ιστορία είναι μόνο η καταγραφή γεγονότων και όχι η ερμηνεία τους.
Διερωτώμαι, ποιος τους το έμαθε αυτό;

71 σχόλια:

Anef_Oriwn είπε...

Μιχάλη,

Αρκετά ενδιαφέρουσα η παρέμβαση σου καθότι προβάλλει την “αιρετική άποψη” [που είναι και δικιά μου] ότι η Ιστορία ΔΕΝ είναι αυτό ή μόνο αυτό που προβάλλει η κυρίαρχη [και διοικούσα – ασχέτως ποιος είναι στην εξουσία] πολιτική ελίτ, που από την Ανεξαρτησία είναι η ΕΟΚΑΐτική Δεξιά με τις παραφυάδες και τα παραπούλια της.

Να σημειώσω όμως και τα εξής:
1. «Το κράτος φρόντισε να ιδρύσει το ΣΙΜΑΕ, το Μουσείο Αγώνος, να διαφυλάξει χώρους που σ’ αυτούς γράφτηκε η ιστορία του 55-59.» --- Και το Μέλαθρον Αγωνιστών της ΕΟΚΑ στην Παλώδια και παραχώρηση κοντυλιών [από τον κρατικό προϋπολογισμό] στους Συνδέσμους Αγωνιστών και πολλά άλλα που προάγουν οργανωμένα από το βαθύ κράτος της ΕΟΚΑΐτικής Δεξιάς την μονόπλευρη ανάδειξη και διδαχή της κυπριακής ιστορίας. Είναι γνωστό ότι κατά την ψήφιση των κρατικών προϋπολογισμών, τα τελευταία χρόνια [επί διακυβέρνησης Χριστόφια] τα κόμματα της Δεξιάς [σύσσωμα] σταυρώνουν κοντύλια, πλην ας πούμεν του κοντυλιού για το Μέλαθρον Αγωνιστών ή εκείνου για την Γιουρο-βύζιον!

2. «Ζητά από το Υπουργείο Παιδεία […] να καθιερωθεί στα σχολεία ημέρα μνήμης του ήρωα μαθητή…» --- Νομίζω ότι αυτό υπάρχει, εκτός κι αν ενοχλεί που γίνεται και αναφορά [περάν από τους Ευαγόρα Παλληκαρίδη και Πετράκη Γιάλλουρο] και στους Αντρέα Θεοδοσίου [μαθητής 14 χρονών που δολοφονήθηκε από ΕΟΚΑΒητατζιήδες στις 15 του Ιούλη στην Πλατεία Ακρόπολης στη Λάρνακα] και Κυριάκο Παπαλαζάρου που κι αυτός δολοφονήθηκε από ΕΟΚΑΒητατζιή μέσα στην Μητρόπολη Πάφου την 1η του Ιούλη του 1973.

3. «Γιατί να μην αναδειχθούν οι κοινοί αγώνες Ε/κυπρίων και Τ/κυπρίων, οι απεργίες της δεκαετίας του ’40, η ιστορία του εργατικού κινήματος στην Κύπρο, τα όσα έγιναν μετά την ανεξαρτησία, το 63-64, το 1967, οι αντιχουντικοί αγώνες, η περίοδος 1971-74;

Γιατί π.χ. να μη διοργανώνονται επισκέψεις στο Μαυροβούνι, στη Σκουριώτισσα και αλλού, όπου σημειώθηκαν σημαντικά γεγονότα; Γιατί να μη διοργανώνονται διαγωνισμοί για όλη τη σύγχρονη ιστορία μας; Γιατί να μην καθιερωθεί και ημέρα κοινών αγώνων Ε/κυπρίων και Τ/κυπρίων; Γιατί το ΡΙΚ να μην προχωρήσει σε παραγωγές που αφορούν και αυτά τα γεγονότα»
---
Μα ίντα λαλείς ωρέ Μιχάλη; Κουζουλάθηκες;

4. «Η εικόνα που πήρα από κάποιους ακαδημαϊκούς που έλαβαν μέρος στο διήμερο συνέδριο ήταν απογοητευτική.» - Μιχάλη, ονόματα έχουν αυτοί; Ή τουλάχιστον μια κριτική των τοποθετήσεων τους θα έχουμε;

5. Και μια ερώτηση: Υπάρχει περίπτωση το υλικό του συνεδρίου να εκδοθεί σε βιβλίο;

Ανώνυμος είπε...

αφου θα φτασουμε -κατα την ιστορικη γνωμη του αρθρογραφου- στους κοινους αγωνες, γραψε πως αγνοηθηκαν και εξοστρακιστηκαν οι τ/κ συνδικαλιστες και τ/κ μελη της πεο σε πρωτομαγιες πριν 60 με συνθηματα ενωσεως με την ελλαδα. η ηγεσια του ακελ και της πεο τους αναγκασαν να δημιουργησουν ξεχωριστα κομματα η κινηματα. τωρα γιατι κλαιν; ποσες φορες θα διαστρεβλωσουμε την ιστορια. κανενας δεν ηθελαν τους τ/κ στα ποδια τους, ετσι απλα τα πραγματα.

εχω την πεποιθηση οτι η πιο πραγματικη ιστορια της κυπρου μπορουν να γραφουν οι αμερικανοι...

Ανώνυμος είπε...

οσον αφορα τους κοινους αγωνες μπορω να πω οτι δεν υπηρχαν τοσοι πολλοι κοινοι αγωνες αλλα αναπτυχθηκαν καποιες στενες σχεσεις οι οποιες κυριως ηταν αποτελεσμα μακροχρονιας συμβιωσης και πρωσοπικες χωριατικες σχεσεις μεταξυ ατομων.

θεωρω ακομα τους κυπριους ως βλακες και θεωρω πως μπορουν ακομα να ζουν μαζι κατω απο σημαια μιας τριτης χωρας. εκτος απο την περιπτωση αυτη δεν υπαρχει πιθανοτητα συμβιωσης.

δεν νομιζω οτι υπαρχει πραγματικη κυπριακη αριστερα. η λεγομενη κυπριακη αριστερα εχει ευελεξια να μετατραπει εντος λιγων εβδομαδων σε ΚΚΕ της ελλαδος.

Σολιάτης είπε...

Μιχάλη συμφωνώ με όλα που γράφεις. Τα ερωτήματα σου (μας) πρέπει να τα απαντήσουν οι φωστήρες της εκπαιδευσης και αυτοί που εμποδίζουν με τις αποφάσεις τους τη γνώση να φτάσει στον κόσμο. Πρέπει να αγωνιστούμε η ιστορία μας να διδάσκεται όπως πρέπει, αλλά και να την αναδείξουμε ώστε να φτάσει όσο το δυνατό σε πιο πολύ κόσμο.
Η απάντηση στο ερώτημα του Aneforiwn για το υλικό του συνεδρίου πρέπει να είναι θετική.

Ανώνυμος είπε...

Πάλι έγραψες. Μπράβο σου.
Λέεις αυτά που θέλουμε να πούμε εμείς οι απλοί πολίτες.
Και εδώ και στη γνώμη.

osr είπε...

πολύ σωστά τα όσα αναφέρεις και την απίστευτη εμετική μονομέρεια παρουσιάσης της ιστορίας από την εκκλησιά και γενικά την δεξιά που την καπηλεύεται

και είναι καιρός όλα αυτά που εισηγήσαι να τα δουν πρώτα και κύρια στο ακελ το οποίο είναι πάντα κατώτερο των περιστάσεων με το γλύψιμο προς τους λογής λογής καρακιόζηες του ενδιάμεσου χώρου

το κομουνιστικό κόμμα κύπρου ήταν κάτι το απίστευτα προωθημένο για τα κυπριακά δεδομένα και έκτοτε οπισθοχωρούμε συνεχώς

θα εμμείνω και πάλι στον χώρο του ακελ γιατί αυτό είναι που έχει σημασία

δεν είστε εσείς στο ακελ αγαπητέ φίλε Μιχάλη που πρέπει πρώτα και κύρια να πάρετε μαθήματα από την ιστορία του κομουνιστικού κόμματος κύπρου;

δηλαδή να δείτε τι ακριβώς πρέσβευαν αυτοί που το δημιούργησαν;

εκτός και αν θέλουμε να βλέπουμε την ιστορία ως ένα μουσειακό είδος χωρίς να παίρνουμε διδάγματα ζωντανά για το μέλλον

τι εννοώ;

αυτή την στιγμή που η καπιταλιστική κρίση σε όλο τον κόσμο έχει φτάσει στα κόκκινα και η φτώχεια και η εξαθλίωση στον πλανήτη έχει φτάσει σε επίπεδα δυσθεώρητα είναι θεωρείς σωστό ή τουλάχιστον θεωρείς ότι ο τρόπος που το ακελ αντιμετωπίζει την κατάσταση αποκλειστικά μέσα από αστικοδημοκρατικούλικη σκοπιά απλά διαχείρισης του αστικού καπιταλιστικού κράτους μέσα σε λογικές μειώσεις μισθών συντάξεων χωρίς να έχει όραμα για ανατροπή του συστήματος είναι ορθός; ή ότι τιμά με αυτό τον τρόπο την ιστορία ή έχει πάρει κάποια μαθήματα από την ιστορία του κομουνιστικού κόμματος κύπρου;

ποιο ακριβώς δίδαγμα έχει πάρει όταν θα αρχίσει να μιλά και πάλι για συνεργασίες με τους ξεφτιλισμένους οφα δηκοεδεκ;;;;;

ειδικά αυτή την ιστορική κατά τη γνώμη μου περίοδο που στην ελλάδα κατά πως φαίνεται τα πασοκνοουδοσκυλα θα καταβαραθρωθούν και όλα πλέον είναι πιθανά αν ο λαός το θελήσει

ειδικά με την στάση του ΚΚΕ που δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει σε καμιά κυβέρνηση αλλά θα θελήσει να προσφέρει μια εναλλακτική πρόταση και όραμα για το πως ο ελληνικός λαός πρέπει να κάνει ο ίδιος για να αυτοκυβερνηθεί πλέον

Μιχάλης είπε...

@ Anef_Oriwn

Σε ευχαριστώ για την παρέμβαση.

Αν και δεν διαφωνώ επί της ουσίας με όσα γράφεις, θα επισημάνω τα εξής:

1. Έχω επιφύλαξη όσον αφορά το Μέλαθρο δεδομένου ότι προσφέρει ανθρωπιστικό έργο όχι μόνο σε πρώην μέλη της ΕΟΚΑ ή σε απογόνους τους αλλά και σε απλό κόσμο.

2. Δεν ήξερα ότι υπάρχει μέρα μνήμης του ήρωα μαθητή. Αν υπάρχει και όντως αναφέρονται και σε άλλους μαθητές που αγωνίστηκαν, πέρα από αυτούς της ΕΟΚΑ, το χαιρετίζω.

3. Μπορεί να κουζουλάθηκα :-)

4. Δεν έχω χρόνο τώρα να επεκταθώ σ’ αυτό που ζητάς. Ίσως το πράξω αργότερα. Όσον αφορά τα πρακτικά, απ’ ότι ξέρω ναι, θα εκδοθούν.

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος 4/28/2012 12:01 μμ & 4/28/2012 12:13 μμ

Φαντάζομαι είσαι το ίδιο πρόσωπο.

Δεν νομίζω να είναι τόσο απλά τα πράγματα όσο τα περιγράφεις.
Εν πάση περιπτώσει όμως, είμαι υπέρ του να δοθεί η ιστορία όπως έγινε.
Με τα θετικά και τα αρνητικά του καθενός.

Διαφωνώ μαζί σου ότι δεν υπήρξαν τόσοι πολλοί κοινοί αγώνες.
Μήπως αυτά δεν τα γράφουν οι αμερικανοί;

Μιχάλης είπε...

@ Σολιάτης

Κανένας δεν θα τα απαντήσει φίλε.
Μόνο μετά αρκετή από πίεση μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο...

Το ερώτημα του Άνευ το απάντησα. Θα εκδοθούν.

Μιχάλης είπε...

@ osr

Να ξεκαθαρίσω από την αρχή ότι δεν έχω κάποια οργανική ή άλλη θέση στο ΑΚΕΛ που να μου επιτρέπει να επηρεάζω αποφάσεις.
Συμφωνώ ότι θα πρέπει να παίρνουμε μαθήματα από την ιστορία του Κ.Κ.Κ. και ασφαλώς δεν την θεωρώ ως μουσειακό είδος.

Μόνο που φοβούμαι ότι θα σε απογοητεύσω αν σου πω ότι όπως το ΑΚΕΛ σήμερα, έτσι και το Κ.Κ.Κ. επιδίωκε συμμαχίες με τις τότε πολιτικές δυνάμεις. Π.χ. αμέσως μετά τα Οκτωβριανά.

Εδώ και τέσσερα χρόνια το ΑΚΕΛ είναι εξουσία και δεν έχει κάνει καμιά νύξη έστω για ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος. Κι όμως, ο πόλεμος που γίνεται εναντίον του είναι άνευ προηγουμένου.
Σκέψου να είχε και στόχο, μέσα σε τέτοιες συνθήκες, την αλλαγή του συστήματος.

Έχω την άποψη αγαπητέ μου φίλε ότι οι κινήσεις ενός κόμματος με ιστορία σχεδόν ενός αιώνα, πρέπει να είναι προσεκτικές. Και ειδικά να μην είναι αυτοκτονικές.
Και ασφαλώς να λαμβάνει υπόψη του τα δεδομένα της κάθε στιγμής και αναλόγως να δρα.

Για τη στάση του ΚΚΕ σε όλη αυτή την περίοδο της κρίσης δεν θέλω να σχολιάσω. Θα αναμένω την πρόταση και το όραμα του όταν και εφόσον δοθεί στον κόσμο.

συνδεσμος πρωην ακελικων.εχουμε 2000 μελη είπε...

θελετε κυριε μιχαηλ να δωσουμε στην δημοσιοτητα τα φυλλα της τοτε χαραυγης?που σαν υπηρετης της αγγλιας καλουσε τον λαο να μην πολεμα τους αγγλους?θελετε να δειξουμε πως το ακελ ακελοποιησε τον ενωτικο αγωνιστη γρηγορη αυξεντιου?θελετε να δειξουμε τις προδοσιες του ακελ στην αχνα υπερ αγγλων και την δολοφονια αγωνιστη στην πηγη?θελετε να τα βγαλουμε ολα στην φορα?θελετε να βγαλουμε στην φορα και τις σχεσεις ακελ-εοκα β πριν απο την εναρξη της δρασης της? θελετε να βγαλουμε στην φορα την απαγορευση του ακελ προς τους οπαδους του το 40 οταν τους απαγορευεε να πολεμησουν τον ναζισμο? θελετε να βγαλουμε στην φορα τι ελεγε το ακελ υπερ αγγλιας το 31 οταν καταδικασατε τα οκτωβριανα? θελετε να δειξουμε στον λαο τι ελεγε ο γριβικος ηγετης του ακελ πλουτης σερβας εναντια στον αρχιεπισκοπο μακαριο και τον εζεκια? θελετε να πουμε τι εγραφε η χαραυγη για οσους πολεμησαν την τμτ το 63-64 και να τα συγκρινουμε με το τι λεει σημερα?θελετε να δειξουμε τι ελεγε το αστρα υπερ του σχεδιου αναν και οι μπλογκερ σας και το λεει η ρυπαροφυλλαδα σας και το καπιταλιστικο σας κομμα? θελετε να δειξουμε πως εβριζε η χαραφκι τον μακαριο? θελετε να δειξουμε πως η ρυπαροφυλλαδα σας διαδεχτηκε τις ακροδεξιες φυλλαδες του 70 + οσον αφορα τον πολεμο εναντια στους αρχιεπισκοπους μακαριο και χρυσοστομο β? θελετε να δειξουμε στον λαο την ενωτικη θεση του ακελ ακομα και μετα την εισβολη? θελετε να δειξουμε τα μασονικα συμβολο πανω στο φερετρο του εζεκια?

osr είπε...

"Μόνο που φοβούμαι ότι θα σε απογοητεύσω αν σου πω ότι όπως το ΑΚΕΛ σήμερα, έτσι και το Κ.Κ.Κ. επιδίωκε συμμαχίες με τις τότε πολιτικές δυνάμεις. Π.χ. αμέσως μετά τα Οκτωβριανά."

σε ποιες δυνάμεις αναφέρεσαι;


"Εδώ και τέσσερα χρόνια το ΑΚΕΛ είναι εξουσία και δεν έχει κάνει καμιά νύξη έστω για ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος. Κι όμως, ο πόλεμος που γίνεται εναντίον του είναι άνευ προηγουμένου."

δηλαδή το ακελ θέλει να ανατρέψει το σύστημα αλλά δεν το λέει;
και ο λόγος που δεν το λέει είναι επειδή φοβάται τον όποιο πόλεμο από τους όποιους πολιτικούς του αντίπαλους;

άρα δεν σέβεται πρώτα και κύρια το εαυτό του και λέει ψέματα στους ψηφοφόρους και οπαδούς του αφού άλλα πιστεύει και άλλα λέει και πράττει

θεωρείς δηλαδή ότι θα υπάρξει ποτέ κατάλληλη στιγμή που θα μπορεί να αρχίσει αγώνα για ανατροπή του συστήματος και οι εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας απλά θα σκάσουν και θα το δεκτούν;

osr είπε...

"Μόνο που φοβούμαι ότι θα σε απογοητεύσω αν σου πω ότι όπως το ΑΚΕΛ σήμερα, έτσι και το Κ.Κ.Κ. επιδίωκε συμμαχίες με τις τότε πολιτικές δυνάμεις. Π.χ. αμέσως μετά τα Οκτωβριανά."

σε ποιες δυνάμεις αναφέρεσαι;


"Εδώ και τέσσερα χρόνια το ΑΚΕΛ είναι εξουσία και δεν έχει κάνει καμιά νύξη έστω για ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος. Κι όμως, ο πόλεμος που γίνεται εναντίον του είναι άνευ προηγουμένου."

δηλαδή το ακελ θέλει να ανατρέψει το σύστημα αλλά δεν το λέει;
και ο λόγος που δεν το λέει είναι επειδή φοβάται τον όποιο πόλεμο από τους όποιους πολιτικούς του αντίπαλους;

άρα δεν σέβεται πρώτα και κύρια το εαυτό του και λέει ψέματα στους ψηφοφόρους και οπαδούς του αφού άλλα πιστεύει και άλλα λέει και πράττει

θεωρείς δηλαδή ότι θα υπάρξει ποτέ κατάλληλη στιγμή που θα μπορεί να αρχίσει αγώνα για ανατροπή του συστήματος και οι εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας απλά θα σκάσουν και θα το δεκτούν;

Μιχάλης είπε...

@ συνδεσμος πρωην ακελικων.εχουμε 2000 μελη

Όταν ξεπεράσετε τα 2000 μέλη ειδοποία με να ξέρω.

Ναι, σε προκαλώ να δημοσιεύσετε τα φύλλα της Χαραυγής που καλούσαν τον λαό να μην πολεμά τους Άγγλους.

Ναι, σε προκαλώ να δείξετε (με στοιχεία ασφαλώς) την ακελοποίηση του Γρ. Αυξεντίου.

Ναι, σε προκαλώ να δείξετε τις προδοσίες της Άχνας και τη δολοφονία αγωνιστή στην Πηγή. Μόνο να γράψετε και ποιος ήταν και πώς έγινε το συγκεκριμένο επεισόδιο και να είσαι έτοιμος να απαντήσεις σε ότι προκύψει.

Ναι, σε προκαλώ να βγάλεις στη φόρα τις σχέσεις ΑΚΕΛ – ΕΟΚΑ Β’.

Ναι, σε προκαλώ να βγάλεις στη φόρα την απαγόρευση του ΑΚΕΛ προς τους οπαδούς του να πολεμήσουν τον ναζισμό. Μόνο βγάλε στη φόρα και τη διακήρυξη της 16ης Ιουνίου 1943.

Ναι, σε προκαλώ να βγάλεις στη φόρα τι έλεγε το ΑΚΕΛ υπέρ της Αγγλίας το 31. Αλλά να βγάλεις στη φόρα και τη συγνώμη που ζήτησε η Εκκλησία για τα όσα συνέβησαν.

Γριβικός ο Πλουτής!!!

Και για να μην τα επαναλαμβάνω όλα, ναι σε προκαλώ να βγάλεις ότι θέλεις στη φόρα.
Υπό τον όρο ότι θα είσαι διαθέσιμος για σοβαρή συζήτηση.

Αν και κρίνοντας από όσα αράδιασες, δεν τρέφω τέτοιες ελπίδες.
Ναι, λοιπόν, σε προκαλώ…

Μιχάλης είπε...

@ osr

Αγαπητέ μου φίλε,

Αναφέρομαι πρώτα και κύρια στην εθναρχία. Ο Βάτης (αν δεν κάνω λάθος, πριν εξοριστεί), πήγε και βρήκε τον αρχιεπίσκοπο και του ζήτησε συνεργασία.
Αυτός αρνήθηκε.

Το ΑΚΕΛ από παλιά είχε διακηρύξει ότι ενόσω υπάρχει κυπριακό πρόβλημα δεν τίθεται θέμα αλλαγής του οικονομικού συστήματος.
Άρα δεν κοροϊδεύει κανένα.

Όχι βέβαια, δεν αναμένω ότι οι εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας θα ανεχθούν ποτέ την όποια αλλαγή.
Είναι όμως διαφορετικό να έχεις ένα πλήρως ανεπτυγμένο ταξικό αγώνα χωρίς να αποσπάς δυνάμεις για το μέγα πρόβλημα που ονομάζεται κυπριακό.

Antonis είπε...

Και συ ρε Μιχάλη μου κάνεις το λάθος να μην αναφέρεσαι επώνυμα σ’ αυτούς που, όπως λες, συμπεριφέρονται αντιδεοντολογικά ως δήθεν ιστορικοί. Ποιος ο λόγος αυτών των δισταγμών; Δεν πρέπει να εκτεθεί κάποιος αν υποστηρίζει με το οποιοδήποτε πρόσχημα ή τίτλο σκέτες πελλάρες; Γιατί υπήρξαν σχεδόν "απόρρητα" τα ονόματα αυτών των «ιστορικών» που συμμετείχαν;
Γνωρίζεις προσωπικά, γιατί σου απευθύνθηκα, όταν προσπάθησα, από καθαρά ιστορική διαστροφή, να μάθω έστω κάποια ονόματα και φορείς που διοργάνωσαν αυτό το «ιστορικό συνέδριο», ότι αντιμετώπισα ενός είδους σιωπή! Τι είναι εκείνο που τη δημιουργεί επιτέλους; Και πώς θα σπάσει το απόστημα αυτής της ιστορικής αμνησίας (που αναφέρεις στο άρθρο σου), χωρίς διάλογο και επιστημονικές πρακτικές; Αλλά και η προβολή των εισηγήσεων, των συζητήσεων και των συμπερασμάτων αυτού του συνεδρίου, σε εποχές διαδικτύου, γιατί τόση μυστικότητα και υποβαθμισμένη παρουσίαση;
Όλα αυτά είναι ερωτήματα από ένα άνθρωπο που είναι ερωτευμένος μεν με την ιστορική επιστήμη, αλλά και που δεν κατοικεί στην Κύπρο. Το τελευταίο το αναφέρω γιατί μου είναι αδύνατο να κατανοήσω το «διαχρονικό κόλλημα» των Κυπρίων (Ιστορικών, Εκπαιδευτικών, Πολιτικών προσώπων κ.ά,), κάθε πολιτικής απόκλισης, με την ΙΣΤΟΡΙΑ τους! Μου φαίνεται να τη φοβούνται όπως ο διάολος το λιβάνι, όπως φοβούνται τον «άλλο», τον ξένο, τον διαφορετικό,τον γείτονα τους. Όπως φοβούνται τελικά τον ίδιο τον εαυτό τους!!

Μιχάλης είπε...

Φίλε μου Αντώνη

Δεν χαρακτήρισα κανένα ως δήθεν ιστορικό. Μίλησα για απογοήτευση από κάποιους για το εύρος της γνώσης τους.
Για να τους κατονομάσω πρέπει να κάτσω ξανά να εντοπίσω συγκεκριμένα στοιχεία. Θα προσπαθήσω να το κάνω διότι αναγνωρίζω ότι δεν είναι σωστό να επικρέμεται μία μομφή προς όλους όσους συμμετείχαν.

Δεν ήταν απόρρητα τα ονόματα των ιστορικών που συμμετείχαν.
Αναγράφονταν στο σχετικό φυλλάδιο το οποίο όταν μου το ζήτησες δεν το είχα.
Για να καταλάβεις το πήρα όταν πήρα εκεί. Όμως ξέρω ότι κυκλοφορούσε. Εγώ έτυχε να μην το έχω.

Η προβολή των εισηγήσεων, των συμπερασμάτων και των συζητήσεων θα εκδοθεί, όπως λέχθηκε κι εκεί.
Καμία μυστικότητα δεν υπήρχε.
Να φανταστείς τα κανάλια ήταν εκεί μόνο στην έναρξη επειδή παρευρέθηκε ο πρόεδρος.
Την επόμενη, σιγή ιχθύος.
Και από αυτή την σιγή ιχθύος, δεν εξαιρώ ούτε τον ΑΣΤΡΑ, δυστυχώς…

Ανώνυμος είπε...

@ συνδεσμος πρωην ακελικων.εχουμε 2000 μελη

ρε αφου αρχισες τις αποκαλυπτικες, μπορεις να γραψεις και τις δρασεις της ΣΤΑΣΙ στην κυπρο μεσω ακελ; δεν βρισκουμε πηγες.

bundesnachrichtendienst είπε...

παμπος κυριτσης ηταν πρακτορας της ΣΤΑΣΙ αλλα μετα εμεινε ανεργος λογω γνωστων γεγονοτων.

Ανώνυμος είπε...

εγω ειχα πει πριν απο 1,5 χρονο, το ακελ θα αντιμετωπιζει με το παρελθον του και θα αλλαξει ιδεολογια σιγα σιγα μετα απο τες εκλογες.

Antonis είπε...

Μιχάλη, πολύ άσχημη η κατάσταση σε όλα τα επίπεδα! Τώρα που αντιλήφθηκα τη μυστικοπάθεια των "ιστορικών μας", φοβάμαι πως κάτι παρόμοιο έγινε πριν μερικά χρόνια και στην Αθήνα με πρωτεργάτη τον ψευδο_ιστορικό Γιωργή! Ήταν ένα συνέδριο "κεκλεισμένων των θυρών"(!!!), με θέμα από ότι θυμάμαι την ΕΟΚΑ(!!!). Το μυστήριο τούτη τη φορά είναι εκτός από τη θεματική του (για την κυπριακή αριστερά), η σχεδόν παντελής απουσία κάποιων συγγενικών με το θέμα επιστημονικό(κομματικό)φορέα και ΜΜΕ!!! Τουλάχιστον υπήρξε ο τυπικός χαιρετισμός από τον αριστερό Πρόεδρο!

Ανώνυμος είπε...

το συμβολο που νομιζεις μασονικο στο φερετρο μπορει να ειναι σημαια της ανατολικης γερμανιας.

osr είπε...

Μιχάλη να σε ρωτήσω κάτι πρακτικό και θα ήθελα ειλικρινά την γνώμη σου

λες

"Το ΑΚΕΛ από παλιά είχε διακηρύξει ότι ενόσω υπάρχει κυπριακό πρόβλημα δεν τίθεται θέμα αλλαγής του οικονομικού συστήματος."

ας πούμε ότι λύεται το κυπριακό πρόβλημα και υπογράφεται λύση

θεωρείς ότι πρακτικά με αυτό τον τρόπο λύεται το κυπριακό πρόβλημα;

και επειδή εικάζω ότι θα μου πεις πως όχι, θα σε ρωτήσω να μου πεις πότε θεωρείς εσύ ή το ακελ αν μπορείς να ξέρεις, πότε θα θεωρηθεί ότι θα έχει λυθεί το κυπριακό πρόβλημα

Anef_Oriwn είπε...

OSR,

Δεν νομίζεις ότι θα ήταν πιο πρακτικό και παραγωγικό για μια τέτοια συζήτηση αν προσδιόριζες τι εστί κυπριακό για ‘σένα;

Anef_Oriwn είπε...

Μια κι ο Antonis επιμένει πάνω στο ζήτημα των ιστορικών [και τον ρόλο τους], θα το συνεχίσω κι εγώ ακόμα λίγο για να συμπληρώσω κάποια πράγματα και να διερωτηθώ κι εγώ για ένα-δύο άλλα:
1. Αρκετοί από τους ομιλητές/παρουσιαστές ήταν σχετικά νέοι… Κανένα πρόβλημα μ’ αυτό, όμως γιατί έχω την εντύπωση ότι τούτοι αξιοποίησαν το Συνέδριο για να παρουσιάσουν τις μεταπτυχιακές εργασίες τους;

2. Ψάχνοντας τα βιογραφικά κάποιων εκ των εισηγητών [για να δω τη συγγραφική τους δραστηριότητα] ανακάλυψα ένα άρθρο του Χρήστου Αλεξάντρου [που μίλησε για την “αντιμετώπιση της Οκτωβριανής Επανάστασης από τον κυπριακό τύπο”] στο ΑΡΔΗΝ [του Καραμπελιά], κάτι που με προβληματίζει για το πώς γενικότερα «τούτοι» προσεγγίζουν την κυπριακή Αριστερά…

3. Αν το υλικό του Συνεδρίου δοθεί σύντομα στη δημοσιότητα επιφυλάσσομαι για πιο ολοκληρωμένα σχόλια…

osr είπε...

δεν είχα κάνει καμιά αναφορά στο κυπριακό αλλά πρώτος ο Μιχάλης ανέδειξε την θέση του ακελ που λέει ότι πριν γίνει οτιδήποτε άλλο (ό,τι και να είναι αυτό) πρώτα πρέπει να λυθεί το κυπριακό

οπότε όχι δε νομίζω ότι θα ήταν πιο πρακτικό και παραγωγικό για μια τέτοια συζήτηση τι σημαίνει κυπριακό για μένα

το αντίθετο νομίζω είναι που έχει σημασία
δηλαδή εσείς που πρόσκειστε στο ακελ και που επικαλείστε το κυπριακό για να μην μιλάτε καν για ανατροπή του καπιταλισμού πριν αυτό λυθεί
προσδιορίστε τι είναι για σας αυτό που ονομάζουμε κυπριακό

οπότε επαναλαμβάνω το ερώτημα:
ας πούμε ότι λύεται το κυπριακό πρόβλημα και υπογράφεται λύση

θεωρείς ότι πρακτικά με αυτό τον τρόπο λύεται το κυπριακό πρόβλημα;

και επειδή εικάζω ότι θα μου πεις πως όχι, θα σε ρωτήσω να μου πεις πότε θεωρείς εσύ ή το ακελ αν μπορείς να ξέρεις, πότε θα θεωρηθεί ότι θα έχει λυθεί το κυπριακό πρόβλημα

osr είπε...

δεν είχα κάνει καμιά αναφορά στο κυπριακό αλλά πρώτος ο Μιχάλης ανέδειξε την θέση του ακελ που λέει ότι πριν γίνει οτιδήποτε άλλο (ό,τι και να είναι αυτό) πρώτα πρέπει να λυθεί το κυπριακό

οπότε όχι δε νομίζω ότι θα ήταν πιο πρακτικό και παραγωγικό για μια τέτοια συζήτηση τι σημαίνει κυπριακό για μένα

το αντίθετο νομίζω είναι που έχει σημασία
δηλαδή εσείς που πρόσκειστε στο ακελ και που επικαλείστε το κυπριακό για να μην μιλάτε καν για ανατροπή του καπιταλισμού πριν αυτό λυθεί
προσδιορίστε τι είναι για σας αυτό που ονομάζουμε κυπριακό

οπότε επαναλαμβάνω το ερώτημα:
ας πούμε ότι λύεται το κυπριακό πρόβλημα και υπογράφεται λύση

θεωρείς ότι πρακτικά με αυτό τον τρόπο λύεται το κυπριακό πρόβλημα;

και επειδή εικάζω ότι θα μου πεις πως όχι, θα σε ρωτήσω να μου πεις πότε θεωρείς εσύ ή το ακελ αν μπορείς να ξέρεις, πότε θα θεωρηθεί ότι θα έχει λυθεί το κυπριακό πρόβλημα

Μιχάλης είπε...

@ Antonis

Νομίζω ότι έχεις παρεξηγήσει τα πράγματα.
Το συνέδριο δεν ήταν ούτε μυστικό ούτε κεκλεισμένων των θυρών.
Έγινε στο φως της ημέρας και είχαν εκδοθεί και ανακοινώσεις για την πραγματοποίηση του.
Το ότι δεν προβλήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης ήταν γιατί τους ήταν παντελώς αδιάφορο.
Δεν θα έβγαζε «είδησης», ούτε αίμα ούτε σπέρμα.
Γι αυτό μιλώ για κατάντημα της δημοσιογραφίας στην Κύπρο.
Και γι’ αυτό σημειώνω και την ευθύνη του μέσου στο οποίο εργάζομαι.

Μιχάλης είπε...

@ osr

Νομίζω ότι θα συμφωνήσω με τον Άνευ.

Η αναφορά μου δεν έγινε χωρίς λόγο. Προηγήθηκε δική σου θέση.

Ξεκαθαρίζω ότι μπορώ να μιλώ μόνο για τον εαυτό μου. Δεν σημαίνει πως όσα γράφω εκφράζουν το ΑΚΕΛ.

Δεν είναι εύκολο να προσδιορίσει κάποιος πώς φαντάζεται τα πράγματα για καθαρά πρακτικούς και αντικειμενικούς λόγους.

Πρώτα πρώτα θέλω να τονίσω ότι η υπογραφή της λύσης είναι το ήμισυ του παντός διότι προϋποθέτει μια συμφωνία. Και το κυπριακό δεν είναι κάτι αόριστο αλλά καθαρά πολιτικό πρόβλημα μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Τουρκίας.

Από εκεί και πέρα θα διαδραματίσουν ρόλο διάφοροι παράγοντες.
Πρώτα οι συντελεστές ως επίσημοι φορείς, που ελπίζω ότι δεν θα επαναλάβουν εαυτόν, όπως το 1960.

Έχω την εντύπωση ότι εφόσον η λύση θα εγκριθεί μέσω δημοψηφίσματος από το λαό, αυτό θα σημαίνει και αποδοχή του από το λαό.

Εάν, λοιπόν, ισχύσουν αυτά, ναι, θεωρώ ότι λύνεται το πολιτικό και νομικό πρόβλημα που ονομάζεται κυπριακό.

Μιχάλης είπε...

@ Anef_Oriwn

Εύλογες οι απορίες σου…

Σολιάτης είπε...

Osr, που ζεις στην Κύπρο ή στον πλανήτη Άρη;
Στην Κύπρο υπάρχουν ξένα στρατεύματα και αυτά ανήκουν στο ΝΑΤΟ, τη συμμαχία προστασίας και επιβολής των συμφερόντων των πολυεθνικών εταιριών και των μονοπωλίων. Μπορείς να σκεφτείς αν το ΑΚΕΛ θέσει ένα αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα για ανατροπή του συστήματος και πάρει με το μέρος του την πλειοψηφία του λαού π.χ. 60-70%, νομίζεις πως η αστική τάξη και οι σύμμαχοι της του ΝΑΤΟ θα το δεχτούν ως δημοκρατικό αποτέλεσμα ή θα επιβάλουν την (τάξη) όπως με τόση ευκολία αποφασίζουν και την επιβάλουν όπου νομίζουν ότι πλήττονται τα συμφέροντα τους; Τι τους εμπόδισε να ρημάξουν τη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Λυδίη κ.λπ.; Μήπως εμείς είμαστε τόσο δυνατοί; Ή έχουμε τέτοιες διεθνείς αριστερές συμμαχίες που θα καταφέρουμε να επικρατήσουμε;
Το κυπριακό θα λυθείόταν καταφέρουμε να απαλλαγούμε από τα ξένα στρατεύματα, τις Νατοϊκές εγγυήσεις και οι εργαζόμενοι ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι και κάθε άλλης εθνικότητας που ζει στην Κύπρο μπορούν να διεξάγουν από κοινού εργατικούς ταξικούς και κοινωνικούς αγώνες. Οι κίνδυνοι κατάπνιξης αυτών των αγώνων δεν θα εκλείψουν αλλά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά και οι δυνατότητες επιτυχίας περισσότερες.
Η δεξιά αντιπολίτευση εκφραστής του κοινωνικό-οικονομικού κατεστημένου, μας το είπε καθαρά (άσχετα αν μετά άλλαξε την επιχειρηματολογία της), ότι διαφωνεί με την εκπεριτροπής προεδρία και τη διασταυρούμενη ψήφο, διότι αυτό θα έδινε τη δυνατότητα στην αριστερά λόγω της επιρροής και των σχέσεων ανάμεσα στις δυό κοινότητες να είναι πάντα στην εξουσία. Προτιμούν προφανώς να μείνει το κυπριακό άλυτο παρά να είναι η αριστερά στην εξουσία. Σκέφτου όπως είπε και ο Μιχάλης η κυβέρνηση του σ. Δ. Χριστόφια κάνει διαχείριση του καπιταλισμού και δέχεται ανηλεή πόλεμο από όλα τα κόμματα και κομματίδια, Τι θα γίνει αν η αριστερά επιχειρήσει σ’ αυτές τις συνθήκες τοπικές και διεθνείς να ανατρέψει την κεφαλαιοκρατία.
Αν το ΑΚΕΛ σε συνθήκες κατοχής δεν θέτει στόχο αλλαγής του συστήματος
Αλλά απαλλαγή της Κύπρου από την κατοχή, αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχει στόχο τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας. Επειδή θέλουμε την αλλαγή του κοινωνικό-οικονομικού συστήματος αυτό δεν σημαίνει πως θα το επιδιώξουμε εδώ και τώρα με οποιεσδήποτε συνέπειες. Εμείς δεν θα αυτοκτονήσουμε, ούτε θα κλείσουμε τον δρόμο στη σοσιαλιστική αλλαγή για να ικανοποιήσουμε αυθόρμητες επαναστατικές διαθέσεις. Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός και γι’ αυτό χρειάζεται να έχουμε το νου μας να μη δώσουμε την ευκαιρία στην κεφαλαιοκρατία για ολοκληρωτική επικράτηση.

zap είπε...

Τουτές μελέτες είναι κομμάτι του παιγνιδιού του πολιτικού γραφείου του ΑΚΕΛ "πώς μπορούμε να διαμορφώσουμε το κόμμα μετά την εκλογική ήττα".

fat είπε...

zat, εσύ εκατάλαβες τι έγραψες;

osr είπε...

θεωρώ ότι πρέπει να είστε ειλικρινείς και ξεκάθαροι ως προς το τι πρεσβεύετε


πόσο γελοίο φαντάζει αυτό το επιχείρημα περί λύσης του κυπριακού πραγματικά!

ας πούμε ότι υπογράφεται λύση

απλά αυτό που ονομάζεται κυπριακό θα αλλάξει μορφή όπως άλλαξε το 60 το 63 το 74

και τότε θα λέτε πχ ότι πρέπει να εμπεδώσουμε την λύση κλπ κλπ
η νομίζετε ότι οι εθνικιστικές παπαρολόγοι νικολάκιες ττόμηες βουες κλπ εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας θα καταθέσουν τα εθνικιστικά τους όπλα

απλά παραδέχεστε άλλη μία φορά ότι ουδέποτε το ακελ υπήρξε κομουνιστικο κόμμα και ουδέποτε είχε και έχει στόχο την κομουνιστική μετεξέλιξη της κοινωνίας και αυτό γίνεται παραδεκτό και από αυτήν εδώ την συζήτηση ως προς το πρόσχημα της λύσης του κυπριακού


το ακελ είναι ένα απλό αστικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα διαχειριστής του καπιταλισμού με λίγες σάλτσες αριστερού λεκτικού

πέστε την αλήθεια στον κόσμο σας αν τολμάτε και μην καπηλεύεστε σύμβολα στα οποία μόνοι σας λέτε ότι δεν πιστεύετε όπως είναι το σφυροδρέπανο

η πολιτική είναι πρώτα και κύρια η ειλικρίνια και αυτό που κάνετε εσείς είναι το μέγιστο ψέμα στους οπαδούς σας

αν το ακελ υπήρχε το 1886 στο Σικάγο θα έλεγε ότι δεν μπορούμε έτσι όπως είναι τα πράγματα και τα δεδομένα τώρα να τα βάλουμε με την χωροφυλακή και τον στρατό των καπιταλιστών και ότι θα πρέπει να κάνουμε διάλογο μέχρι να λυθεί το εργοστασιακό πρώτα και μετά βλέπουμε

Acad είπε...

ΜΙΧΑΛΗ
ΤΟ ΠΙΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ: Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΕΒΡΙΣΚΟΜΕΝΩΝ. ΤΩΝ "ΔΗΘΕΝ"....

ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΔΤΣΤΥΧΩς ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. ΑΛΑΖΩΝΙΑ, ΕΠΑΡΣΗ, ΜΙΜΙΤΙΣΜΟΣ, ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ, ΠΑΝΤΟΓΝΩΣΙΑ ΚΛΠ ΚΛΠ.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΟΙ ΜΙΚΡΕΣ ΧΩΡΕς ΙΔΙΩΣ ΟΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΤΑΣΗ ΠΟΥ ΑΝΑΓΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΑ ΚΕΝΤΡΑ. ΟΜΩς ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΒΓΑΛΑΜΕΝ ΚΑΙ ΤΟ ΣΙΗΝΙΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΛΛΟΥΤΖΙΗΝ. ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ (ΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΔΗΛΑΔΗ..) ΚΟΠΕΛΛΟΥΘΚΙΑ, ΠΟΥ ΟΠΩΣ ΛΕΣ, ΠΗΡΑΝ ΧΘΕΣ ΤΟ ΔΙΠΛΩΜΑ ΤΟΥΣ, ΝΑ ΜΙΛΟΥΝ ΜΕ ΠΑΘΟΣ ΠΑΝΤΟΓΝΩΣΙΑΣ.. ΑΥΤΟ ΠΛΕΟΝ ΧΡΙΖΕΙ ΨΥΧΙΑΤΡΙΑΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ!

ΕΣΥ ΚΡΑΤΑ ΓΕΡΑ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΕ ΔΥΝΑΜΗ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΒΛΑΚΕΙΑ. (Η ΟΠΟΙΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΥΠΕΧΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ). ΕΙΣΑΙ ΔΕΚΑ ΣΚΑΛΙΑ ΠΟΥ ΠΑΝΩ ΤΟΥΣ.

ΑΚΟΥ ΤΙ ΣΟΥ ΛΕΩ..

Ανώνυμος είπε...

Σολιάτης είπε: "Εμείς δεν θα αυτοκτονήσουμε, ούτε θα κλείσουμε τον δρόμο στη σοσιαλιστική αλλαγή για να ικανοποιήσουμε αυθόρμητες επαναστατικές διαθέσεις"

Δέν θα αυτοκτονήσετε, απλώς πχ θα συμμετέχετε δολοφονικά μαζί με τζείνους που δολοφονούν τα μωρά της Παλαιστίνης.

Απλώς πχ θα συμμετέχετε δολοφονικά μεσω του αριστερού δημαρχίου της κυρίας Μαύρου στην δολοφονία του Khalid απο την επιχείρηση σκούπας της αστυνομίας για την οποία πριν να γίνει η κυρία Μαύρου επεριφέρετουν στην παλιά Λευκωσία μαζί με την υψηλόβαθμη αστυνομία για "περιοδεία εξόντωσης".

Ακου Σολιάτη. Εσύ, δεν ξερω ποιος είσαι. Ξέρω όμως ποιος εν ο οσρ, γιατί εν ένας άνθρωπος που έκαμεν αγώνες τζιαι στον δρόμο τζιαι στα δικαστήρια τζιαι πόξω που τα υπουργία για τους συνανθρώπους του. Γι αυτό άμαν μιλάς, να μεν του λαλείς για "αυθόρμητες επαναστατικές διαθέσεις" γιατί φαίνεσε πολλά αστείος άνθρωπος όταν το κάμνεις τούτο απευθυνόμενος στον συγκεκριμένο. Συγνώμη για τον τόνο μου, αλλά η στάση σου είναι απαράδεκτη. Τυπικό των ανθρώπων που φορούν παρωπίδες τόσο μακριές που δεν μπορούν να δούν την μούττη τους.

----

κύριε Μιχάλη

είναι πράγματι σημαντικά τα σημεία που έβαλες όσο αφορά την εκπαίδευση της Ιστορίας στα Κυπριακά σχολεία. Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση ηταν ενα απο τα στοιχήματα που έχασε το Ακελ, εμπορούσε θεωρώ, να δώκει μεγαλύτερο αγώνα το Ακελ, να μεν φοηθεί, τζιαι να ζητούσεν (πιο δυναμικές) απαιτήσεις απο τα υπόλοιπα κόμματα όσο αφορά την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

---

ανεφ ορίων

έτσι γίνεται συνήθως σε πολλά συνέδρια, τα papers είναι κόψιμο-ράψιμο απο μεταπτυχιακές τζιαι διδακτορικές εργασίες. Ή απο ένα κεφάλαιο της εργασίας, ή απο ολόκληρη την εργασία αναλόγως. Δεν μπορούν όμως να φταίξουν οι φοιτητές για τυχόν έλλειψη στο "επίπεδο", αλλά, φτέουν τα άτομα/άτομο τα οποία έκριναν κατάλληλου επιπέδου τα papers για ένα συνέδριο. Τζιαι ούτω καθεξής.

Οι φοιτητές μπορούν πχ να φταίξουν για αισχρή αντιμετώπιση μιας άποψης που δεν είναι θετική προς το έργο τους. Ένας σωστός φοιτητής ξέρει ότι όλες οι απόψεις είναι σεβαστές, τζιαι νοητικό όχημα προς τυχόν βελτιώσεις στο επίπεδο ή στο έργο τους. Τούτη εν η άποψη μου τζιαι όποιος θέλει μπορεί να διαφωνήσει.

Evangelia είπε...

Άσσιμα πράματα γίνονται στην Παλαιστίνη. Με ενδιαφέρουν μόνον τα μώρα τζαι τίποτε αλλό.

Σολιάτης είπε...

Κ. Evangelia, εφοηchιασες με τζαι εμπήκα κάτω που το γραφείο. Όταν λέω για αυθόρμητες επαναστατικές διαθέσεις δεν εννοώ μόνο τον osr, εννοώ όλους όσους δεν δεχόμαστε την αδικία και την εκμετάλλευση. Πρέπει όμως η επαναστατικότητα να μπαίνει κάτω από τη βάσανο της σκέψης ώστε να είναι αποτελεσματική. Η Ελένη Μαύρου έδωσε τις απαντήσεις της για όσους έχουν ανοιχτά τα’ αυτιά τους. Για τη συνεργασία με το Ισραήλ δίνεις περίεργες ερμηνείες και θεωρώ πως είναι υβριστικό για το ΑΚΕΛ το σχόλιο. Με τη λογική αυτή δεν πρέπει να κάνουμε συνεργασίες με πολλές αστικές κυβερνήσεις διότι ασκούν κρατική τρομοκρατία και πρώτα και κύρια με τις ΗΠΑ. Ο osr και συ καλά κάνετε να αγωνίζεστε στους δρόμους και όπου αλλού κρίνετε σωστό και να βοηθάτε τους συνανθρώπους σας. Πέραν όμως από την κριτική στο ΑΚΕΛ για τις θέσεις τις στάσεις και τις δράσεις του δεν διάβασα ποτέ μια πρόταση (από εσάς που δεν έχετε παρωπίδες) σε κάποιο από τα ζητήματα που απασχολούν την κυπριακή κοινωνία. Όπως δεν άκουσα τον καιρό που ήμουν φοιτητής από τους αναρχικούς μια πρόταση στα διάφορα ζητήματα πέραν από την κριτική στο ΚΚΕ. Έγραψα και άλλα πράγματα όμως δεν διάβασα τη γνώμη σου.

Ανώνυμος είπε...

Πρός το (θιγμένο απο την αλήθεια) άτομο πάνω που άφησε σχόλιο με το δικό μου όνομα αντί με το δικό της, αντί με το δικό του. Επειδή η τόλμη σου είναι ανάπηρη όπως και η ηθική σου, η απάντηση μου θα είναι απλώς ένα απόσπασμα του Ρασιτ Περτέβ, Τ/Κ ποιητής γεννημένος στη Λάρνακα το 1958. Και σου εύχομαι απο καρδιάς όταν μεγαλώσεις, τόσο πνευματικά όσο και νοητικά, να μπορείς να έχεις την ψυχική δύναμη και την εντιμότητα, να αφήννεις σχόλια με το δικό σου όνομα και να αναλαμβάννεις την ευθύνη των λεγομενων σου.

«Ευλογημένη θα είναι η μέρα κατα την οποία το λείψανο ενος παιδιού θα σηκωθεί απ’τα ερείπια του πολέμου και θα οδηγήσει τους κυβερνώντες σε πλατιές αίθουσες κι εκεί θα τους δικάσει. Τέτοια θα είναι η μέρα της κρίσης. Την πρώτη μέρα οι νομοθέτες του βασιλιά θα αρνηθούν το δικαίωμα του παιδιού και θ’ανοίξουν τα σκονισμένα βιβλία τους για να σταματήσουν μια τέτοια δίκη.

Ο αρχινομοθέτης θα σηκωθεί και θα πεί «Αυτός που σηκώννεται απο τα ερείπια του πολέμου μπορεί να κατηγορεί τον πόλεμο, αλλα δεν μπορεί να απαιτεί δικαιοσύνη. Κι εμεις θα κατηγορήσουμε τον πόλεμο, αλλα ακομη και αν έγινε φόνος, δεν θα τον ονομάσουμε φόνο» Αν σύμφωνα με το νόμο του βασιλιά, η ακόμη και με τον νομο των ανθρωπων, η αιματοχυσία απο χέρι ανθρωπου δεν αποτελεί φόνο, δεν ειναι αυτό χλευασμός της δικαιοσύνης μου; Αυτά φώναξε το παιδί και μαζί με το παιδί το αυτί του κόσμου ακούει και το μάτι του βλέπει»

Ανώνυμος είπε...

Σολιάτης: επειδή απο οτι βλέπω, εδώ οι αλήθειες δεν είναι κάτι το επιθυμητό, φεύγω για να σας αφήσω να τα πείτε με την ησυχία σας, και να φταίει πάντα ένας αφαιρετικός μετέωρος "άλλος" για την πολιτική και κοινωνική ανεπάρκεια του Ακέλ σε πολλαπλά ζητήματα. Να 'σε καλά, αντίο.

Evangelia είπε...

λυπούμαι δεσποινίς. εν έμαθα κάτι για προδότες τ/κ ποιητές στο σχολείο. Φταίει το υποργείο παιδείας. Εγώ έμαθα ότι οι τ/κ μας μασιαίρεσαν από πλάτη τζαι έφυγαν.

Antonis είπε...

Μιχάλη δεν παρεξήγησα τίποτα από όσα μου γράφεις, απλώς παρομοίασα τη νοοτροπία των Κυπρίων πανεπιστημιακών με τη νοοτροπία του «συνεδρίου της Αθήνας» που σου ανέφερα, που επί της ουσίας φοβάμαι ότι είναι πανομοιότυπη. Γι αυτό επιμένω στις «ταυτότητες» των συνέδρων, μπας και ξεδιαλύνουμε κάπως τα πράγματα.
Μίλησα επίσης για ένα είδος μυστικοπάθειας των αυτοαποκαλούμενων (τις πλείστες φορές) «ιστορικών» μας, ιδιότητα που τη στηρίζουν με το «χαζοχαρούμενο» επιχείρημα, ότι αποφοίτησαν του «ιστορικού τμήματος» της φιλοσοφικής σχολής (!!!).
Η «μυστικοπάθεια» αυτή, κατά την ταπεινή μου άποψη, τους κάνει να συμπεριφέρονται αμυντικά, αν όχι και «συνωμοτικά», προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις ιδεοληψίες τους.
Μπορεί να φαίνομαι υπερβολικός στις εκτιμήσεις μου και να προκαλώ ενδεχομένως εκνευρισμό, αλλά επέτρεψε μου να τις εκφράζω τουλάχιστο σε άτομα όπως εσύ, που γνοιάζονται βαθύτερα για τα πνευματικά μας πράγματα και την ιστορική μας παιδεία!
Οι άνθρωποι αυτοί εκτιμώ (κρίνοντας και από την πληροφόρηση που μας παρέχουν και τα άλλα σχόλια της ανάρτησης), ασχολούνται με την ιστορία με εντελώς «εκπαιδευτικού τύπου» κριτήρια, είτε για να προβάλουν τις φοιτητικές τους εργασίες. (παρόμοιο πρόγραμμα έχει, όπως αντιλαμβάνομαι και ένα άλλο πρόσφατο συνέδριο για την Τυλληρία), είτε για να δώσουν υλικό και αντιλήψεις πρόσληψης της νεότερης ιστορίας για καθαρά σχολική χρήση, που θα καταλήξει βεβαίως στη νέα επίσημη αφήγηση.
Με άλλα λόγια, μπορείς να με πεις ακόμη και μυθομανή ή ότι άλλο επίθετο επιλέξεις, η αναγκαιότητα να «εκσυγχρονιστεί» η ιστορική αφήγηση στην Κύπρο, που βάλτωσε στο 1955, μπορεί να εξελιχθεί σ’ ένα συγκερασμό της δεξιάς (εθνικιστικής & φιλελεύθερης) προσέγγισης, με την «αριστερή» (φιλοενωτική & φιλοανεξαρτησιακή του 1963 και εντεύθεν), ως προς την ελληνοκυπριακότητα και μόνο, όπως αυτή εκφράζεται σε μεγάλο βαθμό και από το σημερινό ΑΚΕΛ. Ο αποκλεισμός της «άλλης» κοινότητας, ΙΣΤΟΡΙΚΑ, ή, η με μειονοτικά κριτήρια αποκλειστικά προσέγγιση και αντιμετώπιση της, φοβάμαι ότι θα αρχίσει να παγιώνεται σιγά σιγά και σταθερά, μετά την οριστικά διχοτομική τροπή του κυπριακού!

Τα σχόλια μου τα γράφω περισσότερο ως τροφή σκέψης. Ως εκ τούτου δεν χρειάζονται απαραίτητα απαντήσεως…

Ανώνυμος είπε...

ναι-ναι, σύρτα τζιαι πας τα "εθνίκια" τωρά, όξα νομίζεις ότι δεν πέρνουμεν χαπάριν που προβοκάτσιες τζιαι προπαγάνδες? Οξα εξίασες οτι πριν 2 εβδομάδες επιεν ο φίλος σας ο zep τζιαι έγραψεν "πολλά καλό το κείμενο, κάτω η χουντα του Χριστοφια" μέσα στο μπλογκ των ΑΝΤΑΡΤΕΣ? Ρε σοβαρά μα για πόσο παλαβούς μας περνάτε πιον? Ελεος.

Αντε, πείτε τα μόνοι σας, να μεν σας ενοχλώ, αφήννω σας υγεία.

Μιχάλης είπε...

Αγαπητέ osr

Με όλο το σεβασμό αλλά δεν δέχομαι να αμφισβητείς την ειλικρίνεια μου.
Μπορεί να έχουμε διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εσύ είσαι ο σωστός κι εγώ ο λανθασμένος ή το ανάποδο.

Θα μπορούσα να μιλήσω κι εγώ για γελοία επιχειρήματα και θέσεις από πλευράς σου ή για υπεραπλούστευση πραγμάτων και καταστάσεων αλλά δεν το έκανα και ούτε θα το κάνω.
Κι αυτό από σεβασμό προς εσένα που μπαίνεις στον κόπο να ασχοληθείς με αυτά που έγραψα. Αυτό το εκτιμώ.
Η κριτική δεν με ενοχλεί, η υπεροψία και η απόλυτες αναλύσεις και θέσεις με βρίσκουν διαφωνούντα.

Όχι φίλε μου, δεν έχω καμία ψευδαίσθηση (και απαντώ στον ενικό διότι όπως σου είπα και προηγουμένως δεν εκφράζω κανένα πλην του εαυτού μου) για το ρόλο πολλών μετά την υπογραφή της λύσης.

Η επαναστατικότητα του καθενός κρίνεται όχι με λόγια αλλά με πράξεις. Και ο καθένας μπορεί να αξιολογήσει όπως νομίζει.
Όχι όμως με αυθαίρετα συμπεράσματα του τύπου «αυτό γίνεται παραδεκτό και από αυτήν εδώ την συζήτηση ως προς το πρόσχημα της λύσης του κυπριακού».

Μιχάλης είπε...

@ Acad

Αυτά που γράφεις ίσως είναι μια εξήγηση των παράδοξων φαινομένων που βλέπουμε στον τόπο μας ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

Μιχάλης είπε...

@ Evangelia

Δεν θα διαφωνήσω πλήρως μαζί σου. Σε κάποιο βαθμό το ΑΚΕΛ και η κυβέρνηση δεν στάθηκαν όσο θα έπρεπε αντιμέτωποι με το κατεστημένο της Δεξιάς και της Εκκλησίας.
Όμως έγιναν κάποια βήματα που ελπίζω ότι δεν θα είναι τα τελευταία.

Μιχάλης είπε...

@ Antonis

Δεν νομίζω να διαφωνούμε επί της ουσίας.
Και πολύ περισσότερο ούτε με ενοχλεί η προσέγγιση σου ούτε με εκνευρίζει.

Θα το ξαναπώ, στο συνέδριο δεν έλαβαν μέρος μόνο στελέχη του ΙΣΑ του Πανεπιστημίου Κύπρου. Έλαβαν μέρος και άλλοι ακαδημαϊκοί καθώς και στελέχη του Προμηθέα.
Δεν ξέρω αν έχεις πληροφορηθεί ποιοι έλαβαν μέρος. Ίσως δεν το κατάλαβα σωστά, έχεις ενημερωθεί;

Για την έπαρση ορισμένων έκανα λόγο κι εγώ. Και ειλικρινά με ενόχλησε αυτό το χαρακτηριστικό ορισμένων.
Δεν είσαι υπερβολικός στις εκτιμήσεις σου. Δεν αφορά όμως όλους.
Αν θυμούμαι καλά, μου έδωσαν την εντύπωση ότι επρόκειτο για φοιτητικές εργασίες οι παρουσιάσεις του Κ. Κουράτου, της Μ. Μαύρου και του Κ. Ιακωβίδη.
Ή για να είμαι πιο σωστός, δεν με έπεισαν ότι ήταν επιστημονικές έρευνες. Περισσότερο μου φάνηκε ως έρευνα συλλογής στοιχείων. Εκείνο όμως που μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση είναι το γεγονός πως κάποιοι εκ των ομιλητών περιλαμβανομένου και του κοσμήτορα του Τμήματος Γ. Καζαμία που άνοιξε το συνέδριο, έκαναν λόγο σε έλλειψη αρχειακού υλικού όσον αφορά την ιστορία του Κ.Κ.Κ. και του ΑΚΕΛ, χωρίς να γνωρίζουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των αρχείων κατασχέθηκε από τους Βρετανούς αποικιοκράτες τις περιόδους της παρανομίας και κανείς δεν γνωρίζει πού βρίσκεται.
Και φαντάζομαι ότι ελάχιστοι γνωρίζουν ότι χάθηκε ακόμα ένα σημαντικό μέρος με την τουρκική εισβολή.
Φοβούμενοι καταστροφή του από επιδρομές της ΕΟΚΑ Β’ το έκρυψαν σε περιοχή που κατελήφθη αργότερα από τους εισβολείς.

Άρα λοιπόν θεωρώ ότι επί της ουσίας των όσων γράφεις δεν βλέπω να υπάρχει διαφωνία.

Anef_Oriwn είπε...

Επανέρχομαι για μερικά σύντομα σχόλια [θα προσπαθήσω πάντως], μια κι έγινε και αναφορά και στα πιο πάνω σχόλια και τοποθετήσεις μου.

1. Εν πρώτοις, θα εκφράσω κι εδώ την άποψη [την είπα και στης Disdaimonaς], ότι με βάση το κυρίως κείμενο της εδώ ανάρτησης και της συζήτησης που ακολούθησε, αλλά και της συζήτησης [που έγινε για το ίδιο θέμα] στο blog της DIS [link: http://disdaimona.blogspot.com/2012/04/blog-post_25.html] φαίνεται πως το Συνέδριο παρουσίασε κενά κι αδυναμίες, στον τομέα της επιλογής των εισηγητών, κάτι που τελικά φαίνεται πως δεν εξυπηρέτησε και τόσο ουσιωδώς τους στόχους του Συνεδρίου.
Όπως είπε και η DIS στο Blog της [link: http://disdaimona.blogspot.com/2012/04/blog-post_25.html?showComment=1335622496796#c3106612546957074836]: «... αν δεν ξέρεις τα κερατα σου θεωρία [σημ. δική μου: αν αντιλαμβάνομαι σωστά, θα εννοεί στοιχειώδεις γνώσεις μαρξιστικής θεωρίας] εν μπορεις να αξιολογήσεις τα αρχεία ... [ενώ θα] πρεπει να εσιεις τζαι πολλες γνωσεις που πολιτική ιστορία...»
Γι’ αυτό προφανώς υπήρξαν και εισηγήσεις που δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στους στόχους του Συνεδρίου! Όμως επειδή δεν έχω παρακολουθήσει το Συνέδριο ΔΕΝ μπορώ να αναγερθώ σε συγκεκριμένα παράδειγμα. Αλλά αν σύντομα δημοσιευτεί/εκδοθεί το υλικό του Συνεδρίου, θα προσπαθήσω να επανέλθω με ολοκληρωμένη τοποθέτηση.

************************
2. OSR,

Θεωρώ ότι η κατάθεση από μέρους σου μιας ολοκληρωμένης θέσης [κι όχι μασημένα λόγια] για το τι εστί «κυπριακό», είναι κάτι πολύ σημαντικό. Δεν γίνεται να ψάχνουμε λύση του προβλήματος χωρίς τουλάχιστον να κωδικοποιούμε τι είναι το πρόβλημα, δηλ. πια είναι τα αίτια που το προκάλεσαν ή το δημιούργησαν. Κι απ’ αυτή τη θέση θα υπαγορευτούν [κατά την ταπεινή μου γνώμη] και τρόποι ή οι τακτικές επίλυσης του. Ας πούμεν ποιες ή τι είδους κοινωνικές ή/και πολιτικές ή/και διεθνικές συμμαχίες πρέπει να επιδιώκουμε για να πετύχουμε τον στόχο της επίλυσης ή και αν πρέπει να λαμβάνουμε υπ’ όψη και τα γεωπολιτικά δεδομένα [πολιτικο-στρατιωτικά] της περιοχής πριν καθορίσουμε τις όποιες τακτικές .
Ας πούμεν, εγώ προσωπικά εγώ [και διευκρινίζω ότι δεν το λέω ειρωνικά] κρίνω ότι ΜΟΝΟ με Σοσιαλιστική Επανάσταση θα λυθεί όπως πρέπει το κυπριακό, [έτσι θα ξεπεραστεί και το ζητάμε της ιδιοκτησίας που είναι το πιο καίριο και καυτό] αλλά πόσο είναι εφικτή μια είναι επανάσταση στο συγκεκριμένο χωροχρόνο;

Anef_Oriwn είπε...

3. Evangelia,
[Ελπίζω να ξαναπεράσεις απ’ εδώ για να δεις αυτό το μήνυμα μου] ...

Τα όσα προσάπτεις εναντίον του ΑΚΕΛ και της Αριστερής διακυβέρνησης [ΜΑΣ], όπως και κατά της πρώην Δημάρχου Λευκωσίας Ελένης Μαύρου απευθυνόμενη στον Σολιατη, ΜΑΣ τα έχεις πει πλειστάκις!!! [Και για την Παλαιστίνη και για τον θάνατο του Khalid]… Όμως ΟΥΔΕΠΟΤΕ μπήκες στον κόπο και τη διαδικασία να εμβαθύνεις πολιτικά στο θέμα και να καταπειστείς με τη φύση και τον τρόπο που λειτουργούν οι κατασταλτικοί μηχανισμοί του αστικού κράτους και πόσο μπορεί να τους αλλάξει/διαφοροποιήσει/βελτιώσει μια Αριστερή διακυβέρνηση περιορισμένης αποδοχής.

Αναφορικά με το Συνέδριο τα είπα πιο πάνω…

Τέλος, για το τύπο/τύπισσα που παρουσιάζεται με τα’ όνομα σου, τούτο είναι εξόφθαλμο ότι αυτό που γίνεται [σε βάρος σου] είναι προβοκάτσια! Το έχω υποστεί κι εγώ και από καιροί εις καιρόν το υπόκειμαι ακόμα! Ένα καθίκι [που κατάφερε ν’ ανοίξει και σχετικό λογαριασμό στο Google] παρουσιάζεται με το nickname μου [δηλ. ως Anef-Oriwn] κι αφήνει σχόλια λέγοντας διάφορα προβοκατόρικα, προκαλώντας κάποτε και συγχύσεις!!! Άποψη μου είναι πως είναι λάθος να εκλαμβάνεις αυτά τα περιστατικά ως κάτι που χαρακτηρίζει γενικότερα και τον ΑΚΕΛικό χώρο ή ότι τούτες οι χυδαίες τακτικές μπορεί να υιοθετούνται κι από κόσμο που μπορεί να διαφωνεί ιδεολογικά και πολιτικά μαζί σου. Γι’ αυτό και θεωρώ ως πολύ ατυχές, παρορμητικό και ελιτίστικο να [ΜΑΣ] λες «… επειδή απο οτι βλέπω, εδώ οι αλήθειες δεν είναι κάτι το επιθυμητό, φεύγω για να σας αφήσω να τα πείτε με την ησυχία σας…»

Anef_Oriwn είπε...

Διόρθωση: καταπιαστείς αντί καταπειστείς

Ανώνυμος είπε...

η αριστερα ειναι εκκλησιαστικη αριστερα. δεν ντρεπεστε να παιζετε προοδευτικοι; δεν ειδαμε αριστερα ποτε ρε;

osr είπε...

Πάντα με το Ευ άγγελμα σου τζαι πάντα δυνατή!
Μιχάλη προσωπικά θεωρώ ότι είσαι καλόπιστος και αυτό φαίνεται από τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζεις τα θέματα σου μακριά από ακρότητες
Από κει και πέρα οι αναφορές μου ήταν γενικά στο ακελ και σε αυτούς που πρόσκεινται στο ακελ και που έγραψαν και εδώ και εξέφρασα την άποψη μου όσο καυστική και αν θεωρείς ότι είναι για την οποία να μου επιτρέψεις να πιστεύω ότι συνεχώς επιβεβαιώνομαι
Παραδείγματος χάριν φίλε Μιχάλη πως σχολιάζεις το γεγονός ότι στο καταστατικό του ακελ δεν βρίσκεται ούτε και μια φορά η λέξη έστω κομουνισμός αλλά μια γενικόλογη αναφορά σε …..ανθρώπινο… σοσιαλισμό
Εδώ αναλυτική κριτική με αναφορά στο καταστατικό του ακελ
http://osr55.wordpress.com/2011/10/17/
όσον αφορά αυτό που λες:
«Η επαναστατικότητα του καθενός κρίνεται όχι με λόγια αλλά με πράξεις.»
Το θέμα είναι τι εννοείς ή τι εννοούμε με τον όρο επαναστατικότητα

Το παρατσούκλι άνευ ορίων εν πάση περιπτώσει που λαλούν τζαι στα διανοουμενίστικα χωρκά ακούγεται ή μάλλον διαβάζεται κάπως αστείον για να το πω ήπια, υπό την έννοια ότι οι απόψεις σου σαφέστατα και έχουν όρια, αυτά που τίθενται από το κόμμα σου
Από κει και πέρα το κυπριακό είναι δημιούργημα του καπιταλισμού στην απώτατη του μορφή αυτή του ιμπεριαλισμού
Κυπριακά υπάρχουν πολλά, όπως είναι το ανατολικό τιμόρ στο οποίο εισέβαλε το 1975 η Ινδονησία με τις ευλογίες του Κίσσιγκερ με αμερικανικό οπλισμό στο οποίο και επέβαλε στρατιωτική κατοχή, μια μικρούλική διαφορά με την κύπρο μας είναι ότι εκεί σφαγιάστηκαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι
Η σρι λάνκα πρώην αποικία των πολυαγαπημένων μας εγγλέζων ιμπεριαλιστών
Και εκεί εφαρμόστηκε το διαίρει και βασίλευε και από της δημιουργίας του οι δύο μεγαλύτερες εθνικές κοινότητες συγκρούονται μεταξύ τους με μια μικρούλικη και εκεί διαφορά ότι πχ πιο πρόσφατα το 2009 σφαγιάστηκαν πέραν των 60 χιλιάδων Ταμιλ από τον στρατό της χώρας έστω και αν δεν το μάθαμε ποτέ γιατί τα μμεξαπάτησης απλά δεν το έβγαλαν οπότε είναι σα να μην υπήρξε ποτέ
Αν θέλεις μπορούμε να αναφερθούμε και σε άλλα κυπριακά ανα τω κόσμω αλλά νομίζω αυτά είναι αρκετά
Ποιος δημιουργεί αυτά τα προβλήματα; Ποιες οι αιτίες τους; Μπορούν αληθινά να επιλυθούν στα πλαίσια τουντου συστήματος τάχα; Τζαι τι ακριβώς σημαίνει επίλυση
Ναι μπορούν να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις πολλών πραμάτων πχ στο παλαιστινιακό ακόμα ένα κυπριακό δίπλα μας, με την όποια επίλυση του παλαιστινιακού ενδεχομένως να σταματήσουν οι σφαγές του σύμμαχου μας κράτους του φασιστικού ισραήλ επί των παλαιστινίων
Από κει και πέρα έστω και αν επιλυθεί το παλαιστινιακό όπως πχ εννα επιλυθεί το κυπριακό αληθινά πιστεύει κάποιος ότι θα έχει επιλυθεί και θα επικρατήσει τάχα ειρήνη κλπ κλπ

Αυτό που εισηγούμαι είναι να μιλούμε ξεκάθαρα για αυτό που δημιουργεί όλα αυτά τα κυπριακά παλαιστινιακά κλπ όχι ως κράτος τάχα
Η πλήρης αλλοτρίωση του «αριστερού» κυπριακού ακελικού λόγου φαίνεται ξεκάθαρα από αυτό που γράφεις:
«Ας πούμεν ποιες ή τι είδους κοινωνικές ή/και πολιτικές ή/και διεθνικές συμμαχίες πρέπει να επιδιώκουμε για να πετύχουμε τον στόχο της επίλυσης ή και αν πρέπει να λαμβάνουμε υπ’ όψη και τα γεωπολιτικά δεδομένα [πολιτικο-στρατιωτικά] της περιοχής πριν καθορίσουμε τις όποιες τακτικές»
Ποιοι είμαστεν ακριβώς εμείς που θα πρέπει να επιδιώξουμε συμμαχίες κλπ
Οι «κύπριοι» όλοι μαζί; Δηλαδή ο σιακόλας ο ανευ ορίων ο νικολάκης παπαδόπουλος ο αβερωφούλης όλοι μαζί σα μια γροθιά θα πρέπει να επιδιώξουμε στρατηγικούς στόχους για να καθορίσουμε όλοι μαζί τακτικές ε;
Ωραίος! Ταξικός αγώνας, προλεταριάτο καπιταλιστές, δεν υπάρχουν όλα αυτά στον κυπριακό αριστερό λόγο αλλά όλοι μαζί σαν μια γροθιά κόντρα στην διχοτόμηση και στον κοινό εχθρό μαζί με τον ττόμη τον βου τον ορφανίδη και τα άλλα τα παιδιά
Έτσι έτσι
Τέσπα
Εδώ κάποια λινκς με σχετικά κείμενα και πολύ ενδιαφέρουσες συζήτησεις επί ακριβώς αυτού του θέματος

http://osr55.wordpress.com/2010/04/23/
http://osr55.wordpress.com/2010/09/18/

osr είπε...

και ένα απόσπασμα σχετικό
Αυτό που ονομάζεται κυπριακό έχει ρουφήξει όλα όσα αφορούν την πολιτική σκέψη και πράξη και οι πλείστοι κύπριοι όταν εκφέρουν πολιτική άποψη αυτό κατά 99% έχει να κάνει με αυτό που ονομάζεται κυπριακό
Το κυπριακό μας έχει καταστήσει ιδεολογικά ανάπηρους και ανίκανους να δούμε πέρα από την μύτη μας
« Ε καλά, δηλαδή θέλεις διχοτόμηση;»
Προκύπτει ένα ερώτημα, γιατί θα πρέπει να είναι δίπολο επανένωση/διχοτόμηση; Άλλωστε τι σημαίνουν πρακτικά αυτές οι έννοιες;
Ας βάλω και μια διάσταση που τείνουν να ξεχνούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι οι δηλώνουν αντικαπιταλιστές ή ότι να λύσουμε το κυπριακό πρώτα τζαι μετά ασχολούμαστε με τα ιδεολογικά και πολιτικά ζητήματα, λες και η ιδεολογία ή η πολιτική καθαυτή έχει να κάνει με μεταφυσικές ηθικές έννοιες που αφορούν άλλα σύμπαντα και άλλες διαστάσεις και όχι με καθαρά πρακτικά ζητήματα που δίνουν απαντήσεις, σωστές ή λάθος σχετικό είναι, για το πώς η ζωή των ανθρώπων θα είναι αξιοπρεπής
Αν αποφασιστεί από αυτούς που κρατάνε το κλειδί της λύσης όπως λένε οι πολιτικάντηδες ότι το κυπριακό θα παραμείνει έτσι όπως είναι και ότι δεν θα αλλάξει το στάτους κβο
Τότε τι γίνεται; Αν αποφασιστεί για λόγους που έστω δεν καταλαβαίνει κανείς άλλος παρά μόνο από αυτούς που κρατάνε το κλειδί της λύσης όποιοι και να είναι αυτοί ότι για τα επόμενα 36 χρόνια το κυπριακό θα παραμείνει άλυτο
Τότε τι γίνεται;
« Δηλαδή θέλεις διχοτόμηση;» γιατί πρέπει να δώσω απάντηση σε αυτό όταν προσωπικά θεωρώ θεωρώ ότι δεν είναι αυτό το πρόβλημα των ανθρώπων της κύπρου και όλου του κόσμου
Επανένωση διχοτόμηση είναι δύο έννοιες που ο καθένας τις αντιλαμβάνεται ούτως ή άλλως με τον δικό του τρόπο
Εχθρός είναι τα μυαλά των ανθρώπων που είναι κολλημένα σε μαλακίες εθνικιστικές απόρροια της πλύσης εγκεφάλου που υπέστηκαν
Γιαυτό και οι φλαμανδόφωνοι τσακώνονται με τους γαλλόφωνους, γιαυτό και θέλουν ανεξαρτησία και λοιπές μαλακίες μέσα στην καρδιά του σκληρού πυρήνα του καπιταλιστικού οικοδομήματος της ΕΕ
Έχει γραφτεί πολλές φορές, στην ελλάδα υπάρχει ενιαίο κράτος με ομοιογένεια κλπ κλπ
ε και; Η φτώχεια θερίζει το ΔΝΤ καταστροφέας είναι παρόν με τις ευλογίες του διευθυντηρίου της ΕΕ που παρέπεμψε στον σουπερ τοκογλύφο που θα καταδυναστεύσει και θα εξευτελίσει κι άλλο την αξιοπρεπή διαβιωση των ανθρώπων
οι ΗΠΑ είναι ομοσπονδιακό κράτος και όμως στην μήτρα του σύγχρονου χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού 40 εκατομύρια άνθρωποι ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης
κλπ κλπ
εν τέλει για ποιο πράγμα αξίζει να αγωνιστεί κάποιος; Οκ να δεκτώ ότι κάποιοι άνθρωποι λένε ότι να λυθεί πρώτα και μετα να……. Και αν δεν λυθεί; Τι στον πούτσο θα πρέπει να κάνουν δηλαδή;
Οι αγώνες θα είναι υπό την αίρεση της λύσης ό,τι και να σημαίνει αυτό;
Επανένωση διχοτόμηση………….. ναι το κυπριακό είναι ένα υπαρκτο πρόβλημα με στρατό κατοχής κλπ
Ποιος το δημιούργησε; Ποιος δημιούργησε το πρόβλημα του ανατολικού τιμόρ που κατέχεται από την ινδονησία, ποιος δημιούργησε το πρόβλημα της κοινότητας των ταμιλ που σφαβιάστηκαν περί τους 30 χιλιάδες ανθρώπους στον χρόνο που μας πέρασε από τον στρατό της χώρας;
Στην ΕΕ 80 εκατομύρια άνθρωποι ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης……………
Τίποτα δεν είναι άσπρο μαύρο…. Φυσικά και θα παρακολουθώ τις εξελίξεις σε αυτό που ονομάζεται κυπριακό γιατί και να θέλεις δεν μπορείς αφού κυριαρχεί παντού…………. Άτε πες τζαι λύεται…………. Τζαι μετά; Ο σιακόλας θα ελέγχει το αεροδρόμιο;
Το μολ το μάτισον θα λειτουργεί παράνομα ενώ ο γιώρκος θα κοροιδεύεται από τους νόμους ιστούς αράχνης;
Το κυπριακό έχει καταστήσει τους πλείστους ανθρώπους ιδεολογικά και πολιτικά ανάπηρους
Κάτι σχετικό που έγραψα σε σχόλιο μου σε άλλο κείμενο μουhttp://osr55.wordpress.com/2010/04/16/
«η επαναστατική διαδικασία καταρχήν δεν ειναι κάτι στατικό ή κάτι που αρχίζει και τελειώνει σε κάποιο χρόνο

osr είπε...

η επάνασταση προφανώς που έχεις εσύ μέσα στο μυαλό σου είναι αυτά που σου μάθαν στο σχολειό κλπ κλπ γαλλική επανάσταση ελληνική επανάσταση αμερικανική επανάσταση κλπ κλπ
δηλαδή ένπολη βία απο τον λαό πόλεμος στα βουνά στα χαρακώματα για ένα χρονικό διάστημα ……….. και μετά;
η ένοπλη βία σε μια επανάσταση κατά τη δική μου γνώμη αποτελεί ένα μικρό κομμάτι της χρονικά αλλά και ουσιαστικά
η επανάστατική διαδικασία αρχίζει πρώτα και κύρια μέσα στα μυαλά των ανθρώπων, στην συνειδητοποίηση της πραγματικότητας
του ποιος είναι ο εχθρός των απλών ανθρώπων μισθωτών σκλάβων
με λίγα λόγια η ταξική συνείδηση
το πιο σημαντικό όμως είναι το αίτημα αυτής της διεκδικήσης μέσω της βίας
δηλαδή τι ακριβώς επιδιώκουν αυτοί που παίρνουν τα όπλα εναντίον των αρχόντων
στην τελική δηλαδή, οι επαναστατημένοι έλληνες για ποιον πολέμησαν δηλαδή; για τους κωλέττηδες διεφθαρμένους πολιτικάντηδες που έγλυφαν τους οθωμανούς τους ρώσσους γάλλους και τους άγγλους;
η ελληνική επανάσταση δημιούργησε ένα προτεκτοράτο κρατίδιο της ιεράς συμμαχίας που εξυπηρετούσε φυσικά άλλα συμφέρονται από του λαού
αλλωστε βασιλιάς απόλυτος μονάρχης επιβλήθηκε μετά την δολοφονά του καποδίστρια ο όθωνας ένας βαυαρός και μετά βάλαν τους γκλυξπουργκ
δηλαδή οι επαναστατημένοι έλληνες που πήραν τα όπλα για αυτό το πολέμησαν; ώστε το 1897 να πτωχεύσει το κράτος τους από τα “χρέη” αέρα που του φόρτωσαν οι τοκογλύφοι της εποχής ;
οπότε το πιο σημαντικό είναι το αίτημα το οποίο θα διεκδικηθεί από τους επαναστατημένους ανθρώπους
ώστε να μην αλλάξει απλά ο μανωλιός που θα βάλει τα ρούχα του αλλοιώς»
εν ολλίγοις το σχετικό με την νέα αυτή ανάρτηση είναι το εξής: για ποιο πράγμα αγωνίζονται αυτοί που θέλουν αυτό που ονομάζουν επανένωση;
Ένα κράτος αστικής δημοκρατίας σε συνθήκες καπιταλισμού;
Τέσπα εύκολες και μονοδιάστατες απαντήσεις για ένα τέτοιο ζήτημα δεν υπάρχουν και κατανοώ την αγωνία των ανθρώπων σε αυτό που κυριαρχει΄στην ζωή τους από τότε που γεννήθηκαν και έχει περάσει στο dna τους που λένε
Οι κύπριοι είναι ανίκανοι να σκεφτούν πολιτικά χωρίς όρους κυπριακού, ανίκανοι να δουν τον κόσμο χωρίς να φιλτράρεται ο κόσμος μέσα από αυτό το ζήτημα
Η επανάσταση ξεκινά από το μυαλό

Anef_Oriwn είπε...

OSR,

Το Blog είναι που ΔΕΝ έχει όρια [για την ώρα]… Εγώ ενίοτε βάζω όρια και περιορισμούς στο Εαυτό μου, όπως προφανώς κι ΕΣΥ. Πέραν τούτου όταν επιλέγουμε να εμπλακούμε πολιτικά σε κάποιο κόμμα και δη τις Αριστεράς, αυτόματα εμείς οι ίδιοι βάζουμε κάποια όρια στον τρόπο που εκφραζόμαστε τουλάχιστον δημόσια και επώνυμα!!! Έτσι λειτουργούν τα κόμματα!!!

Σολιάτης είπε...

Δηλαδή αν κατάλαβα καλά απ’’ όσα γράφει ο osr πιο πάνω, πρέπει πρώτα να συνειδητοποιήσουμε τι είναι αυτό που δημιουργεί τα διάφορα οικονομικά, κοινωνικά, εθνικά κ.λπ. προβλήματα και αυτό είναι ο καπιταλισμός και δεν διαφωνώ. Αφού συνειδητοποιήσουμε την αιτία των προβλημάτων προσπαθούμε να την εξαλείψουμε. Ανεξάρτητα λοιπόν από τις συνθήκες που επικρατούν σε κάθε κράτος, σε κάθε περιοχή, ανεξάρτητα από τις διεθνής συνθήκες και συγκυρίες επαναστατούμε και επανάσταση για τον osr και τους ομοϊδεάτες του αναρχικούς είναι η βία ενάντια στους κεφαλαιοκράτες κάθε μορφής.
Αν αυτός ο τρόπος είναι σοβαρή αντιμετώπιση των ζητημάτων ας το κρίνει ο καθένας. Δεν απορρίπτω καμιά μορφή πάλης και αγώνα για την ανατροπή του καπιταλισμού, αλλά πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψη όπως πολλές φορές επισήμανα οι τοπικές και διεθνής συνθήκες και τα γεωστρατιγηκά συμφέροντα και συγκυρίες. Κάθε πράμα στον τζαιρόν του τζι’ ο κολιός τον Αουστον. Αν κάποιος με απειλεί με το μαχαίρι δεν θα κτυπήσω τη γροθιά μου στο μαχαίρι για να τον αντικρούσω.

δεν σου είπαμε μιχαήλ που δεν θα βγάλεις φωτογραφία ρε;;! είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=uxf6wS8xLIc

Ανώνυμος είπε...

Σολιάτης είπε: ανεξάρτητα από τις διεθνής συνθήκες και συγκυρίες επαναστατούμε και 1) επανάσταση για τον osr και τους ομοϊδεάτες του αναρχικούς είναι η βία ενάντια στους κεφαλαιοκράτες κάθε μορφής. 2) Αν αυτός ο τρόπος είναι σοβαρή αντιμετώπιση των ζητημάτων ας το κρίνει ο καθένας.

1) Τρία πουλλάκια κάθονταν και κάναν τσίου τσίου. Φίλε Σολιάτη, για ποιούς αναρχικούς ακριβώς μιλάς τζιαι γεννικεύεις έτσι στο ντούκου στο αφαιρετικά τζιαι στο μετέωρα? Καταρχήν υπάρχουν πολλά «πολιτικά λάβαρα» γι αυτό θα μείνω σε 3. Η μαύρη σημαία αρχής γενομένης ως άρνηση όλων των υπόλοιπων σημαίων. Γνωστή τζιαι ως σημαία της άρνησης, σύμβολο της άρνησης, ο Μπακούνιν δεν είναι κρυφό ότι αποδέχετουν την διαλεκτική μέθοδο του Χέγκελ αλλά με έμφαση στο ότι «η αρνητική πλευρά ήταν η εσωτερική κινητήρια δύναμη», η άρνηση που θέλει να προσδιορίσει την Κίνησης ώς Πράξης προς μια Ελεύθερη μορφή κοινωνικής ζωής. Η μαυροκόκκινη σημαία η οποία με την ίδρυση της CNT το 1910 χρησιμοποιήθηκε κυρίως στην Ισπανία τότε, αλλά μετά επιάν την τζιαι οι αναρχο-κομμουνιστές/συνδικαλιστές παγκόσμια τζιαι ούτω καθεξής. Στην προλεταριακή τάξη εχρησιμοποιήτουν τζιαι που τους Ιταλούς στη διάρκεια της εξέγερσης του 1920 στες καταλήψεις των εργοστασίων κτλ. Η μαυροπράσινη σημαία που ανάμεσα σε άλλα εν για να διαχωρίζει άμεσα την πολιτική της θέση που το «μαρξιστικό κόκκινο» όσο αφορά την σπισηστική τζιαι εξουσιαστική φύση πολλών Μαρξιστικών θεωριών για τα κρίσημα ζητήματα της οικολογίας, του περιβάλλοντος, της σχέσης του ανθρώπου με την υπόλοιπη αλυσίδα της Φύσης τζιαι ούτω καθεξής. Για ποιούς αναρχικούς μας μιλάς φίλε Σολιάτη? Για τους μαύρους αναρχικούς? Για τους αναρχοκομμουνιστές? Για τους αναρχοσυνδικαλιστές? Για τους αναρχοπράσινους? Για τους αναρχομηδενιστές? Για τους αναρχοεθνικιστές? Για τους ατομικούς-αναρχικούς? Για ποιούς μας μιλάς ακριβώς να καταλάβω. Έπρεπε να ήξερες ότι η γεννικευμένη αναφορά στη βία πχ που τους αναρχοπράσινους εν σαν να τους βρίζεις γιατί προσβάλλεις τους, να τους εξισώννεις τους με τους αναρχομηδενιστές πχ, τους οποίους δεν θεωρούν κάν ως μέρος του χώρου αλλά ώς φασίστες δολοφόνους. Τρία πουλλάκια κάθονταν, μεν μου γεννικεύκεις έναν πολιτικό χώρο ο οποίος απο τα γεννοφάσκια του είσχεν πάντα πολυδιακλαδωμένα σχίσματα, εκτός τζιαι αν έσχεις την εντύπωση πως πχ ο Μπακούνιν τζιαι ο Τολστόυ εν το ίδιο και το αυτό, πέρα βρέσχει στην καραμανιά σχιονίζει με τες γεννικεύσεις. Εν σαν να λαλούμεν ότι ούλλοι οι αριστεροί εν Σταλινικοί. Δικαίωμα του κάποιου/ας να εν Σταλινικός/η, αλλά δεν πρόκειται να δεχτώ ότι ούλλοι οι κομμουνιστές έχουν τον Στάλιν σαν το πολιτικό τους εννοιολογικό «θρόνο».

2) Τώρα να απολογηθούμεν τζιαι στην Ιστορία πχ για την Παρισσινή κομμούνα!!!!!!!!! Τον κομαντάντε Γκουεβάρα ξέρεις τον? Ο κομαντάντε Γκουεβάρα ελάλεν «Να είμαστε ρεαλιστές, να ζητάμε το αδύνατο». Τον Μάη του 68 ξέρεις τον? Στη Γαλλία ελαλούσαν «Δεν ζητάμε πολλά, τα θέλουμε όλα». «Παράλογα» τζιαι τα θκυό ένεν? «Μή-σοβαρά» τζιαι τα θκυό ένεν? Το ΠΩΣ τζιαι το ΠΟΙΑ είναι η «σοβαρή» αντιμετώπιση των ζητημάτων ένεν εσύ που εν να το ορίσεις, ούτε άλλος. Αλλά, η ίδια η ιστορία του ανθρώπινου γένους, όπως επίσης τζιαι η ιστορία της αριστεράς, τζιαι η ιστορία της αριστεράς έδειξε ότι η επανάσταση, τζιαι οι επαναστάσεις, δεν θα έρτουν με το μαγικό ραβδάκι της νεράιδας μέσα απο τα στρογγυλά γραφεία του κάθε έμμισθου κοστουμάτου «προλετάριου». Να την χέρεσαι την «σοβαρή» αντιμετώπιση που ΕΣΥ κρίνεις ως σοβαρή, εγώ ευχαριστώ αλλά δεν θα πάρω, δεν μου το επιτρέπει ούτε η ηθική μου ούτε η συνείδηση μου την τάξη των καρέκλων τζιαι των κομμάτων. Ούτε τζιαι καμια δικτατορία των προλεταριάτων. Καμιά δικτατορία. Ούτε μιάν.

Ανώνυμος είπε...

ανεφ ορίων

εμείς θα τα πούμεν σε κάποια άλλη φάση. Μπορεί να διαφωνούμεν [σε πολλά] αλλά πάνω-κάτω μπορούμεν να μιλούμεν θεωρώ χωρίς να λαωννούμαστεν ιδιέταιρα -τούτο εν θετικό-. Οπόταν όταν θα είναι η ώρα θα κάμουμεν τζιαι την άλλη την κουβέντα που ανοίξαμεν πάνω, όχι όμως εδώ σε αυτό το ιστολόγιο, δεν ξέρω προσωπικά τον ιδιοκτήτη και δεν θέλω να κάμω κατάχρηση χώρου ή φιλοξενίας κτλ. Επίσης δεν μου αρέσκουν κάποια στοιχεία που εν off tune.

----

προς τον οικοδεσπότη

λυπάμαι εαν οι τόνοι είναι κάπως off tune, αφενώς εν φυσικό επακόλουθο κάποιων τοποθετήσεων πχ "αν είσαι που τον Αρη" πχ "σοβαρή" τούτα ούλλα εν στοιχεία που δείχνουν ασέβεια προς τους ανθρώπους που φέρουν μια άλλη άποψη, τζιαι γλωσσολογικά δείχνουν συγκεκριμένου τύπου καταστάσεις που δεν μου αρέσκουν. Τζιαι με εσάς θα τα πούμε σε κάποια άλλη φάση γιατί όπως είπα τζιαι πάνω είναι πράγματι σημαντικά τα σημεία που έθεσες στο κείμενο σου. Είχα δεί τζιαι το βιβλίο που έχεις πάνω αριστερά στο μπλόγκ για τις δολοφονίες, έδωσε μου το ένας φίλος απο τους Αντάρτες τζιαι πράγματι έτσι είδους έρευνες λείπουν απο την Κύπρο τζιαι εν πολλά σημαντικό να μπορούν να υπάρχουν.

λοιπόν, ευχαριστώ για τη φιλοξενία, και καλή συνέχεια

Ανώνυμος είπε...

Α ναι, τζιαι πρίν φύγω, ένα τελευταίο υστερόγραφο για τον φίλο μου τον Σολιάτη επειδή πάνω ανάφερα τα εργοστάσια. Ετσι για να μεν ξεχάννουμεν τες ιστορίες των «ταξικών αγωνων» του «προλεταριάτου»:

«Αν οι αναρχικοί ειχαν αρκετή επιρροή σε ενα εργοστάσιο, πράγμα που συνέβη ορισμένες φορές, για να πείσουν τους εργάτες να το καταλάβουν και να το διευθύνουν οι ίδιοι οι εργάτες σύμφωνα με τες αναρχικές απόψεις, τότε πολύ γρήγορα οι τοπικοί μπολσεβίκοι ηγέτες το έκλειναν με τη βία.Αν κάποιος γνωστός αναρχικός ήθελε να δώσει διάλεξη ή να κάνει μια συγκέντρωση, διαπίστωνε πως οι μπολσεβίκοι που έλεγχαν το τοπικό σοβιέτ αρνούνταν να παραχωρήσουν κάποια αίθουσα γιατί έλεγαν πως δεν υπήρχε διαθέσιμη. «Η ελευθερία», παρατήρησε ο Λένιν στον Αλεξάντερ Μπέρκμαν, «είναι μια πολυτέλεια που δεν μπορούμε να την επιτρέψουμε σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης»(14)

(14)Alexander Berkman, The Bolshevik myth, London 1925
James Joll, The Anarchists, 1964 – Ελληνική μετάφραση εκδόσεις Επίκουρος 1975
Κεφάλαιο VII, σελίδα 204

l'amour n'est que pour un είπε...

evanggelia moy,

Demain dès l'aube
Demain, dès l'aube, à l'heure où blanchit la campagne,
Je partirai. Vois-tu, je sais que tu m'attends.
J'irai par la forêt, j'irai par la montagne.
Je ne puis demeurer loin de toi plus longtemps.
Je marcherai les yeux fixés sur mes pensées,
Sans rien voir au dehors, sans entendre aucun bruit,
Seul, inconnu, le dos courbé, les mains croisées,
Triste, et le jour pour moi sera comme la nuit.
Je ne regarderai ni l'or du soir qui tombe,
Ni les voiles au loin descendant vers Harfleur,
Et quand j'arriverai, je mettrai sur ta tombe
Un bouquet de houx vert et de bruyère en fleur.

Ανώνυμος είπε...

ευχαριστώ για την ευγενική σκέψη, αλλά δεν θα έχω τάφο, έχουν οδηγίες να με κάψουν.

Τζιαι έχουν τες απο το 2005 που επέρασα καρκίνο, γιατί ανα πάσα στιγμή θα μπορούσα να υποτροπιάσω, λέμεν τωρά. Εν καλός ο Hugo, αρέσκουν μου οι άγριες ορχιδέες όμως, οι υάκινθοι, τα νούφαρα, τα νερολούλλουδα. Τζιαι οι άγριες ανεμώνες των βουνών, οι ρόζ, ή οι μώβ. Γεννικά του βουνού τζιαι της λίμνης, ότι έβρεις εύκαιρο εν καλοδεχούμενο αν έρτει η ώρα.

l'amour n'est que pour un είπε...

Episis evaggelia moy,

Quand, les deux yeux fermés, en un soir chaud d’automne,
Je respire l’odeur de ton sein chaleureux,
Je vois se dérouler des rivages heureux
Qu’éblouissent les feux d’un soleil monotone ;
Une île paresseuse où la nature donne
Des arbres singuliers et des fruits savoureux ;
Des hommes dont le corps est mince et vigoureux,
Et des femmes dont l’œil par sa franchise étonne.
Guidé par ton odeur vers de charmants climats,
Je vois un port rempli de voiles et de mâts
Encore tout fatigués par la vague marine,
Pendant que le parfum des verts tamariniers,
Qui circule dans l’air et m’enfle la narine,
Se mêle dans mon âme au chant des mariniers.

Μιχάλης είπε...

@ osr

Πρέπει να σου πω ότι καταλαβαίνω απόλυτα και αντιλαμβάνομαι τον τρόπο που σκέφτεσαι, όπως καταλαβαίνω και αντιλαμβάνομαι και τον καυστικό τρόπο που γράφεις.

Ωστόσο δεν ξέρω αν δικαιώνεσαι ή όχι.
Γράφεις για παράδειγμα ότι «στο καταστατικό του ακελ δεν βρίσκεται ούτε και μια φορά η λέξη έστω κομουνισμός αλλά μια γενικόλογη αναφορά σε …..ανθρώπινο… σοσιαλισμό». Αναφέρεσαι σε απόσπασμα του άρθρου 6.

Δεν ξέρω αν δικαιώνεσαι από το απόσπασμα (επαναλαμβάνω) που παράθεσες.

Πάντως διαβάζοντας λίγο πιο πάνω από το άρθρο 6 (το άρθρο 4) διαβάζουμε:

«4. Το AKEΛ καθοδηγείται στη δράση του από τη μαρξιστική-λενινιστική κοσμοθεωρία που αναπτύσσεται με την ασταμάτητη πρόοδο της γνώσης και την οικονομική και πολιτική εξέλιξη».

Απλώς το σημειώνω, διότι στη δική μου αντίληψη, μαρξισμός – λενινισμός σημαίνει κομμουνισμός.

Μιχάλης είπε...

@ Evangelia

Δεν με ενοχλούν οι ψηλοί τόνοι, αρκεί να αποφεύγονται οι φανατισμοί, οι ύβρεις και οι χαρακτηρισμοί.
Η ασέβεια προς τον έχοντα διαφορετική άποψη μπορεί να ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως από τον καθένα.

Όσον αφορά την έρευνα μου σε πληροφορώ ότι επί του θέματος τούτου θα υπάρξει και συνέχεια.

Να είσαι καλά και οι πόρτες του «Παντός καιρού» είναι ανοιχτές για όλους.

arxiepiskopos είπε...

Ευχαριστώ τέκνον μου. Ελπίζω τώρα να κάνεις δεύτερες σκέψεις και πιο σοφές και να επανέλθεις στον ίσιο και φωτεινό δρόμο του Ύψιστου!

Ανώνυμος είπε...

μην γραφετε εδω μαλακιες ρε!
ηδη δεν διαβαζει κανεις εδω, αυτο το μπλογκ.

Ανώνυμος είπε...

Καλάν πελλός, τζιαι στραβός;
εν θωρείς πόσα σχόλια έσειει δαμέσα ρε ανώνυμε τζιαι κάμνεις τζιαι εξυπνάδες;

osr είπε...

Μιχάλη κάτι πρέπει να γίνει επιτέλους και πρέπει να αναδειχθεί αυτό το θέμα

http://osr55.wordpress.com/2012/05/04/
Πρωτοσέλιδες παραδοχές με καμάρι για μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Κύπρο – Ομαδική απέλαση 60 μεταναστών κατά παράβαση 19 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαικής Ένωσης παράγραφος 1 που απαγορεύει ρητά και απερίφραστα τις ομαδικές απελάσεις στην παράγραφο 1 του Πρωτόκολλου 4, άρθρο 4 της Ευρωπαικής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σύμφωνα με το οποίο “οι ομαδικές απελάσεις αλλοδαπών απαγορεύονται” του Ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τη Λαμπεντούσα ΑΝΑΛΥΣΗ

Ανώνυμος είπε...

Your mode of describing everything in this piece of writing is
in fact good, every one be able to simply be aware of it, Thanks a lot.
My web-site :: transfer news at arsenal football club

Ανώνυμος είπε...

It's awesome designed for me to have a site, which is useful in support of my knowledge. thanks admin
Here is my blog post - latest transfer rumours manchester united