Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Η Εκκλησία της Κύπρου κόντρα στον Χριστιανισμό



Αν και δεν το πολυσυνηθίζω, αναρτώ ένα κείμενο του Γιώργου Κουμουλλή που δημοσιεύθηκε στο Πολίτη με τον ίδιο τίτλο την Παρασκευή 31/8/2012 με αφορμή την ομιλία του μητροπολίτη Κύκκου και Τυλληρίας Νικηφόρου.
Η ομιλία είχε θέμα την οικονομική κρίση και ο μητροπολίτης φόρτωσε την κρίση όχι στο σύστημα, όχι στις τράπεζες και σε όλους όσοι ευθύνονται, αλλά στον απλό λαό που τον τιμωρεί ο θεός επειδή αμαρτάνει!

Αναδημοσιεύω λοιπόν το κείμενο με την υποσημείωση ότι η μόνη διαφωνία μου με τον Γ. Κουμουλλή είναι η θεώρηση περί ενός αγαθού και φιλεύσπλαχνου θεού. Αυτές τις θεωρίες μπορεί να μας τις μαθαίνουν στα σχολεία η θεολόγοι και οι δάσκαλοι, η ίδια η Βίβλος, όμως, άλλα λέει…
Αλλά με το θέμα αυτό ίσως ασχοληθώ άλλη φορά.  


Ο απαράδεχτος και προκλητικότατος ισχυρισμός του μητροπολίτη Κύκκου ότι η οικονομική κρίση είναι ευλογία του Θεού δεν καταδικάστηκε, απ' ό,τι γνωρίζω, από κανένα πολιτικό κόμμα Σε μια δημοκρατική, κι όχι ρασοκρατική χώρα, μια τέτοια δήλωση θα ξεσήκωνε θύελλα διαμαρτυριών, όχι μόνο από τα κόμματα, αλλά και από όλες τις ομάδες πίεσης και από τις μάζες του λαού. Να γνωρίζει ο μητροπολίτης ότι  πολλά παιδιά πεινάνε στην Ελλάδα (σύντομα, ίσως, και στην Κύπρο), ότι καταντούν πολλοί να ψάχνουν για φαγητό στα σκουπίδια, ότι πολλοί στέκονται ώρες στην ουρά του συσσιτίου, ότι πολύς κόσμος παγώνει τον χειμώνα λόγω έλλειψης θέρμανσης και να αποκαλείται αυτή η τραγικότατη κατάσταση “ευλογία του “Θεού”, τότε τέτοια δήλωση δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί παρά μόνο απάνθρωπη, σαδιστική και, πάνω απ' όλα, αντιχριστιανική. Αν είναι αυτό το image του Θεού που θέλει να μας καλλιεργήσει η Εκκλησία της Κύπρου, δηλαδή ένας φτωχός να τιμωρείται τόσο σκληρά για τις αμαρτίες των εχόντων και κατεχόντων, τότε ας μας λείπει τέτοιος Θεός. Τέτοιες δηλώσεις διασύρουν τη έννοια του Θεού και αμαυρώνουν τη χριστιανική ηθική. Οι μαθητές της γενιάς μου διδαχθήκαμε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο κάτι πολύ πιο διαφορετικό για τον Θεό. Ο Θεός είναι, σύμφωνα με τη χριστιανική διδασκαλία, αγαθός, πανάγαθος, δίκαιος και εύσπλαχνος. Ο Θεός συγχωρεί κάθε αμαρτία. Δεν υπάρχει αμάρτημα (πάντα σύμφωνα με τη χριστιανική διδασκαλία) που να νικά την ευσπλαχνία του Θεού, διότι αυτή η ευσπλαχνία είναι απεριόριστη Όπως λέει και το ευαγγέλιο, “τον ήλιον Αυτού ανατέλλει επί πονηρούς και αγαθούς και βρέχει επί δικαίους και αδίκους” (Ματθ. ε' 45) Εξάγουμε, λοιπόν, από αυτό το σταχυολόγημα ότι ο Θεός δεν είναι εκδικητικός και τιμωρός όπως υπαινίσσεται ο μητροπολίτης Κύκκου.
Μήπως αυτά λέγονται επειδή με την έλευση της τρόικας η ύφεση θα είναι ακόμα πιο αισθητή και, άρα, θα υπάρξει πίεση πάνω στην Εκκλησία για περισσότερη βοήθεια προς τους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας; Οπότε, με το σκεπτικό ότι δεν θα θέλουν οι “άγιοι” να χαλάσουν την “ευλογία” του Θεού, θα αρνούνται με ήσυχη τη συνείδηση κάθε έξτρα βοήθεια; Ο πρότερος βίος της Εκκλησίας της Κύπρου ισχυροποιεί αυτή την υποψία. Για παράδειγμα, όταν η Ελλάδα το 2007 αντιμετώπιζε μια από τις φοβερότερες καταστροφές από τις φωτιές με αποτέλεσμα τον θάνατο 80 ανθρώπων, την αποτέφρωση 1.500 σπιτιών είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν 6.000 άστεγοι, η Εκκλησία της Κύπρου προσέφερε μόνο το εξευτελιστικό ποσό των 50.000 λιρών, τη στιγμή που οι συνολικές ζημιές ανήλθαν στα 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Ειρήσθω εν παρόδω, η Εκκλησία απέσπασε στο παρελθόν μεγάλες εκτάσεις γης από τους φτωχούς γεωργούς, αφού σε μια περίοδο που δεν υπήρχαν τράπεζες (πριν τον20ο αιώνα) είχε το μεγαλύτερο μερίδιο της τοκογλυφικής βιομηχανίας. Τα χωράφια μύριων γεωργών αρπάχτηκαν από την Εκκλησία επειδή οι δύσμοιροι γεωργοί αδυνατούσαν να ξεπληρώσουν τα χρέη τους. Ας εκποιήσει, λοιπόν, η Εκκλησία ένα μικρό ποσοστό της περιουσίας της για να ανακουφίσει τις χιλιάδες των ανέργων και άλλους που υποφέρουν. Αυτό θα πιάνε ό,τι πιο χριστιανικό μπορούσαν να κάνουν. Αν δεν το κάνουν τώρα, πότε θα το κάνουν; Δεν είναι με τους ψαλμούς, τις μετάνοιες και τις θείες λειτουργίες που θα πάνε στη βασιλεία των ουρανών οι μητροπολίτες. Ο Θεός θα τους κρίνει ανάλογα με τα έργα τους. “Ου πας ο λέγων μοι Κύριε, Κύριε, εισελεύσεται εις την βασιλείαν των ουρανών, αλλ' οποιών το θέλημα του Πατρός μου, του εν Ουρανοίς” (Ματθ. 7,21).
Καυτηριάζει, επίσης, ο μητροπολίτης Κύκκου τον ευδαιμονισμό. Νομίζω ο στόχος του ευδαιμονισμού είναι 100% άμωμος και έχει συμβάλει στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη χάριν της οποίας οι ιεράρχες μας απολαμβάνουν ένα στρατοσφαιρικό βιοτικό επίπεδο. Όμως, για χάρη συζήτησης, ας παραδεχτούμε ότι, όντως, η επιδίωξη του ευδαιμονισμού απομακρύνει τον άνθρωπο από τον Χριστό. Γιατί, τότε, δεν δίδουν το ύψιστο και άριστο παράδειγμα της λιτότητας οι ιεράρχες; Γιατί έχουν λιμουζίνες των 200.000 ευρώ;
Γιατί ντύνονται ακριβότερα ακόμα και από τους ηθοποιούς του Χόλιγουντ, με την πλούσια ποικιλία των χρυσόπλεχτων αμφίων και τις μίτρες με πολύτιμες πέτρες;
Γιατί έχουν μια στρατιά από λογής-λογής υπηρέτες; Δυστυχώς, οι ιεράρχες μας ζουν στον δικό τους κόσμο. Εφ’ ω δεν αντιλαμβάνονται ότι μόνο αν ζούσαν απλά και λιτά τότε, και μόνο τότε, θα μπορούσαν a fortiori να στιγματίζουν τον ευδαιμονισμό.
Ούτε, ακόμα, αντιλαμβάνονται ότι αναλίσκουν σχεδόν όλο τον χρόνο τους για οικονομικά και εμπορικά θέματα.
Όσες φορές έχω ακούσει τον Αρχιεπίσκοπο να μιλά στην εκκλησία ή στην τηλεόραση, το θέμα περιστρέφεται κυρίως γύρω από οικονομικά θέματα. Το μήνυμα που στέλλουν οι σεβασμιότατοι είναι ότι τα λεφτά είναι το άλφα και το ωμέγα της αποστολής τους.
Υπενθυμίζω ότι ο Ιησούς έδιωξε με φραγγέλιο από τον ναό όσους “εποίουν τον οίκον του Θεού, οίκον ΕΜΠΟΡΙΟΥ.” Αν ερχότανε στην Κύπρο ο Ιησούς, τι μαστίγιο θα χρησιμοποιούσε για τους ιεράρχες- μεγαλογαιοκτήμονες, ιεράρχες- developers, ιεράρχες-ξενοδόχους και ιεράρχες-τραπεζίτες;
Και πάρα πέρα: πώς γίνεται σε χώρες όπως στη Σουηδία και στη Νορβηγία, που οι άθεοι μαζί με τους αγνωστικιστές συνθέτουν ένα πάρα πολύ ψηλό ποσοστό του πληθυσμού να είναι διαχρονικά από τις πιο εύρωστες οικονομίες του κόσμου;
Ποια είναι η εκκλησιαστική ερμηνεία για αυτό το φαινόμενο; Σύμφωνα με τη συλλογιστική του μητροπολίτη Κύκκου πρέπει, ασφαλώς, να είναι αποτέλεσμα κατάρας του Θεού.
Στον 21ο αιώνα οι ιεράρχες οφείλουν, για το συμφέρον τους, να είναι διπλά προσεκτικοί όταν προβάλλουν διάφορες θεωρίες, διότι η επιστήμη τα τελευταία χρόνια έχει κάνει θεαματικά άλματα. Μπορεί να εξηγήσει πώς και πότε δημιουργήθηκε το σύμπαν, πώς και πότε δημιουργήθηκε η Γη και το φεγγάρι και πώς και πότε εμφανίσθηκε ο άνθρωπος στον πλανήτη μας. Πριν λίγες εβδομάδες δε, οι επιστήμονες ανακάλυψαν το μποζόνιο Higgs ή σωματίδιο του Θεού. Ενόψει αυτών των εξελίξεων, ας μην δημοσιοποιούν γελοίες θεωρίες που προσβάλλουν την αξιοπρέπεια και την κοινή λογική ενός χριστιανού διότι, αν τους αποστραφεί η νέα γενεά, θα υπάρξει δραματική μείωση της ζήτησης των υπηρεσιών τους και ενδεχομένως να συμπεριληφθούν και αυτοί στη λίστα των ανέργων.
Προσοχή λοιπόν! Προσοχή, προς Θεού!

* Πρώην Senior Liaison Officer Πανεπιστημίου Warwick

26 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολλά εύστοχο. Και συμφωνώ με την επισήμανση σου για τη Βιβλο.

Ανώνυμος είπε...

Όχι! Ας μη δείξουν προσοχή οι ιεράρχες! Ας συνεχίσουν την παρούσα πορεία τους, που οδηγεί αυτούς στην αυτοακύρωση και τους ανθρώπους στην απαλλαγή από πραγματικά και φανταστικά εξουσιαστικά τέρατα.

golden boy είπε...

να ρωτήσεις τζαι μένα νάμπου σημαίνει η κρίσις της εκκλησίας.

Ανώνυμος είπε...

κοκκινε ιαβερη ο κομματικος σας μητροπολιτης νικηφορος ειναι ο μεγαλυτερος επιχειρηματιας στην Κυπρο!αφου δινει τοσα στα κομματικα σας ταμεια γιατι δεν δινει και στους φτωχους?

Ανώνυμος είπε...

Καλά να πάθεις Κυκκώτη. Ας μην έκανες κόμμα με τον (κόκκινο) διάβολο.

Ανώνυμος είπε...

Έχει κάτι βλακούθκια που προσπαθούν να διασυνδέσουν τα πάντα με μια δαιμονοποιημένη αριστερα και νομίζουν ότι κάμνουν και διάλογο.

pluton είπε...

Το σίγουρο είναι ότι αν πεινάσει ο λαός στην Κύπρο, η Εκκλησία θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή δίπλα στον λαό, το ίδιο γίνεται και από την Εκκλησία στην Ελλάδα, το Ράσο τιμά με την παρουσία του στα καθημερινά διαρκή συσσίτια τον διαχρονικό σεβασμό που έχει από τον λαό, στην Ελλάδα δίπλα στον λαό είναι και η Χρυσή Αυγή, είμαι βέβαιος ότι οι χορτασμένοι πολιτικάντες (και τα τσιράκια τους) της Κύπρου, θα σας γεμίσουν φούμαρα, το ίδιο κάνουν στην Ελλάδα εξ άλλου τα πολιτικά απόβλητα ... ΔΕΣΤΕ


http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=sab3shGAC28


Και φυσικά δεν θα εκπλαγώ αν δω το ΕΛΑΜ να διοργανώνει συσσίτια....
Θα εκπλαγώ αν δω να το κάνει αυτό σημερινό πολιτικό κατεστημένο.

Ανώνυμος είπε...

Γουάου... Αφού μας έχουν αφαιμάξει με τες τράπεζες και τες επιχειρήσεις τους, θα μας δώσουν ένα πιάτο φαί για να μην πεθάνουμε της πείνας.

Πραγματικά ελεήμονες...

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος 9/01/2012 2:17 μ.μ.

Είναι γνωστό ότι ο μεγαλύτερος επιχειρηματίας στην Κύπρο είναι η Εκκλησία. Ο Νικηφόρος είναι ένα μέλος αυτού του συστήματος.
Η ερώτηση είναι άνευ περιεχομένου.
Μπορώ να ρωτήσω κι εγώ γιατί ο ΑΠΟΕΛίστας Νικηφόρος ενισχύσει χρηματικά το ΑΠΟΕΛ και δεν τα δίνει στους φτωχούς;
Ρητορική η ερώτηση…

Μιχάλης είπε...

@ pluton

Εγώ δεν είμαι τόσο σίγουρος.

Διάβασε, φαντάζομαι το κείμενο, και είδες τι είπε ο αρχιεπίσκοπος για τη βοήθεια προς τους πυρόπληκτους της Ελλάδας. «Η εκκλησία δεν έχει λεφτά να τα πετάει στο γάμο του Καραγκιόζη».

Κατά τα άλλα συμφωνώ με τον ανώνυμο 9/02/2012 6:31 π.μ.

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι τα βλακούθκια που τον συνδέουν με την αριστερά, το κόμμα αποφάσισε πριν λίγα χρόνια να πλασάρει αυτόν τον άνθρωπο για αρχιεπίσκοπο παρεμβαίνοντας απροκάλυπτα στις αρχιεπισκοπικές εκλογές προκειμένου να ελέγχει με μια μαριονέτα την εκκλησία.

Και να μην ξεχνάμε τις ιδιαίτερες επαινετικές αναφορές του προέεδρου Χριστόφια προς το πρόσωπο του εν λόγω ιεράρχη στην εκδήλωση στο προεδρικό μετά την έκρηξη στο μαρί που ήταν ο μόνος από την εκκλησία που πήγε σε αυτή τη στημένη κομματική οχλαγωγία υπο το μανδύα της "αντικατοχικής εκδήλωσης".

Ή μήπως είναι και αυτό μια προπαγάνδα της επάρατης δεξιάς;

Όσο για σένα Μιχαήλ, εξήγησε πρώτα σε μας τους αδαείς τις χορηγίες της οσιαν τάνκερς προς την ομόνοια και τα έργα του εθνικού μας εργολάβου που χρηματοδοτούν την ομάδα του λαού, από τα λευτά του φορολογούμενου πολίτη, και πως είναι δυνατόν ένα πολιτικό κόμμα σαν το ακελ να διατηρεί επιχειρηματικές δραστηριότητες και μετοχές σε εταιρίες και πως αυτό συμβαδίζει με το ρόλο ενός κόμματος που δεν είναι άλλος από την προσφορά στην κοινωνία και όχι η συσσώρευση κεφαλαίων και ύστερα να κατηγορείς (δικαίως) άλλους.

Ανώνυμος είπε...

Και πως είναι δυνατόν μια κυβέρνηση της αριστεράς να μην μπορεί να κάνει κάτι γι΄αυτό το θέμα, παρά μόνο να ρίχνει υποκριτικά δάκρυα για τον πλούτο και την πολυτέλεια της εκκλησίας.

Αν δεν θέλει να κάνε κάτι γι΄αυτό, τότε ας σωπάσει, μια για πάντα.

pluton είπε...



Μιχάλη να ευχηθώ καλό χειμώνα σ όλους σας και όπως μας είπε και ο Ευρωπαίος που είχε έρθει όταν πρωτομπήκαμε στο ΔΝΤ.... ΚΟΥΡΑΓΙΟ στους Ελληνοκύπριους.
Μπορώ να σου φέρω πολλά παραδείγματα συμπαράστασης από την Κυπριακή Εκκλησία προς τους Έλληνες πχ ένα όμως αντιγράφω:

Το μεσημέρι της Πέμπτης 23 Φεβρουαρίου παρελήφθη από τους υπευθύνους της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας το πρώτο κοντέινερ με τρόφιμα και είδη ένδυσης που απέστειλε η Εκκλησία της Κύπρου ώστε η τοπική μας Εκκλησία να διευρύνει τη συμπαράστασή της προς τους δοκιμαζόμενους από την φτώχεια συμπολίτες μας εξαιτίας της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης και ιδιαιτέρως να ενισχύσει τη λειτουργία των συσσιτίων. Παρόν στην παράδοση της βοήθειας εκ μέρους της Κυπριακής Εκκλησίας ήταν ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης κ. Ιερώνυμος, Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής.

Στις αρχές της εβδομάδος ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων ευρισκόμενος στην Κύπρο συναντήθηκε τόσο με τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο, όσο και με άλλους αρχιερείς και ζήτησε να συμπεριληφθεί και η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας στους αποδέκτες της ανθρωπιστικής αυτής βοήθειας, δεδομένων των διαρκώς αυξανομένων αναγκών λειτουργίας των συσσιτίων και άλλων ιδρυμάτων της Ημαθίας. Παρόμοια βοήθεια δέχθηκαν και άλλες Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Με τον τρόπο αυτό καταδεικνύεται για μία ακόμη φορά η σχέση αλληλεγγύης μεταξύ των δύο Εκκλησιών, καθώς επίσης και η δύναμη της αγάπης και συμπαράστασης σε δοκιμαζόμενους αδελφούς μας ιδιαίτερα τις ημέρες αυτές που ξεκινάει η αγία και μεγάλη Τεσσαρακοστή.

Ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του και τις θερμές του ευχαριστίες τόσον προς τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο, όσο και προς τους πιστούς της Κυπριακής Εκκλησίας για τη γενναιοδωρία τους. Αργότερα αναμένεται και νέα αποστολή τροφίμων ενόψει των εορτών του Πάσχα.

http://www.imverias.gr/media/2012/february2012/Cyprushelp03.jpg

Τις προάλλες βοήθησαν τους άνεργους του Περάματος που είναι άνεργοι από τις ανοησίες των συνδικαλισταράδων της ναυπηγοκατασκευαστικής ζώνης.

pluton είπε...

Φυσικά οι ιερείς της Κύπρου όπως και της Ελλάδος δεν είναι ανόητοι για να μη χρησιμοποιήσω τον κακόηχο όρο μαλάκες.

Ξέρουν ότι οι πολιτικάντηδες είναι λαμόγια που δεν έχουν το όμοιό τους.
Πχ ο ημέτερος Αντώνης ο επωνομαζόμενος και γκαβός, έλεγε τον Μάιο του 2012:


«Αυτό είναι το πρόγραμμά μας:
Οχι άλλες μειώσεις μισθών.
Οχι άλλες μειώσεις συντάξεων.
Οχι άλλοι φόροι.
Πρόκειται να επαναδιαπραγματευτούμε την αποκατάσταση των αδικιών.
Την επιστροφή των πολύ χαμηλών συντάξεων στα επίπεδα του 2009.
Την αποκατάσταση των πολυτεκνικών επιδομάτων (...).
Την αποκατάσταση των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια.
Κοντά στο μισό εκατομμύριο συμπολιτών μας θα δουν άμεση ανακούφιση».
(Αντώνης Σαμαράς, 26/5/2012,
από την προεκλογική του ομιλία στην εθνική συνδιάσκεψη της ΝΔ)


Το πρώτο που κάνει είναι να βάλει χέρι σε μισθούς και συντάξεις, τι λες τώρα εσύ οι ιερείς της Κύπρου θα εμπιστευτούν το χρήμα της Κυπριακής Εκκλησίας σε τέτοιου είδους ψεύτες;

Αν το έκαναν Μιχάλη μου δεν θα τους είχα ούτε και εγώ σε εκτίμηση.

Έτσι λοιπόν και η Ελληνική Εκκλησία φορολογεί άγρια τον εαυτό της για να συττίσει τους πεινασμένους, αλλά τον παρά της τον διαφυλάσσει από τους απατεώνες που τον θέλουν (τον παρά της Εκκλησίας) για να φτιάξουν μεγαλύτερη σάονα στο σαλέ τους στην Ελβετία.

http://4.bp.blogspot.com/-afJgVwxF44o/UECjgIRWQwI/AAAAAAAASLI/iq18o-e-AEQ/s400/Sam-Kouvelis-xeri-xeri1.gif

Μέγας ρήτωρ είπε...

Να και μία Ρητορική Απάντηση:

Ο Νικηφόρος ενισχύει οικονομικά τον ΑΠΟΕΛ για 2 λόγους.

1ον όλοι οι καλόγεροι του Κύκκου ασπάζονται τον Αποελλισμό.
2ον οι καλύτεροι πελάτες του Κύκκου είναι οι Αποελήστες
Και
3ον ακόμα να μάθει ότι η ΟΜΟΝΟΙΑ και ο Μιρτής είναι η σάρκα και το αίμα του ΑΚΕΛ.

Ανώνυμος είπε...

Πιστεύεις στο Θεό Μιχάλη;

pluton είπε...

3η Σεπτέμβρη σήμερα. ΖΗΤΩ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΤΟΥ ΟΘΩΝΑ.


http://www.youtube.com/watch?v=HdX_kIWsWJA&feature=related

Άθεος Ελληνιστής είπε...

Ανώνυμε 9/03/2012 9:06 π.μ

Ποιό θεό εννοείς; Αυτόν που υποτίθεται ότι πιστεύουν οι Χριστιανοί; Αυτόν που υποτίθεται ότι πιστεύουν οι Μουσουλμάνοι; Αυτόν που υποτίθεται ότι πιστεύουν οι Ινδουιστές; Αυτόν που υποτίθεται ότι πιστεύουν οι Βουδιστές; Αυτόν που πίστευαν οι Έλληνες; Αυτόν που πίστευαν οι Αιγύπτιοι; Αυτόν που πίστευαν Μάγιας;

Ανώνυμος είπε...

στο θεο βιλλο ρε αθεε ελληνστη. τζιεινο που καθεστε πανω τζιαι δοξαζετε τον.

Άθεος Ελληνιστής είπε...

Όχι ρε, σ' αυτόν μου φαίνεται πιστεύουν μόνο οι καλόγεροι χα χα χα χα χα χα . . . . . . . . . . .

Ανώνυμος είπε...

και οχι μονο ρε τσιακκο.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
romea.gr είπε...

Κύριε Μιχαήλ,

Έχετε μόνο 2 μέρες για να αφαιρέσετε από τον ιστότοπο σας την εικόνα της οποίας τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν εμας.

Έχετε διάταγμα δικαστηρίου; είπε...

Ποιοί είναι αυτοί που διατάζουν πάλι; Ήρθε η χούντα πίσω;

Χαμάλης είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
arxiepiskopos είπε...

Κάτι τέτοιες απόψεις περί θείας τιμωρίας προσβάλλουν και το πλήρωμα της Εκκλησίας,υποτιμώντας τη νοημοσύνη του,αλλά και το Θεό,που κανονικά,αν υπάρχει και είναι και τιμωρός,θα πρέπει να κεραυνοβολήσει το Νικηφόρο που Τον εξευτελίζει!