Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Και χριστιανοί απαγόρευσαν ταινίες



Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε στον ισλαμικό κόσμο η ταινία αμερικανικής παραγωγής «Η αθωότητα των μουσουλμάνων».
Τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης που κατοικοεδρεύουν στη Δύση φρόντισαν από την πρώτη στιγμή να στείλουν ειδήσεις για τους φανατικούς μουσουλμάνους οι οποίοι μη αντέχοντας την προσβολή κατά του Μωάμεθ ξεσηκώθηκαν και προβαίνουν σε βιαιοπραγίες, ακόμα και σε δολοφονίες.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο θρησκευτικός φανατισμός είναι ο πιο επικίνδυνος απ’ όλους τους φανατισμούς. Διότι εκεί μπαίνει ο παράγοντας του θελήματος του αλάθητου θεού που με κανένα τρόπο δεν πρέπει να αμφισβητείται από κανένα. Και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μια μερίδα μουσουλμάνων κατέχει τα πρωτεία στον θρησκευτικό φανατισμό.

Εκείνο που δεν είναι αποδεκτό είναι το γεγονός ότι γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι φανατισμό έχουν μόνο οι μουσουλμάνοι.

Στις χριστιανικές χώρες ο ξεσηκωμός μιας μερίδας μουσουλμάνων χρησιμοποιήθηκε για να αυξήσει τη μουσουλμανοφοβία, αποκρύβοντας ότι παρόμοιες ομάδες υπάρχουν και μεταξύ των χριστιανών, όλων των αποχρώσεων.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ

Και επειδή γίνεται λόγος για απαίτηση απαγόρευσης της συγκεκριμένης ταινίας, θα θυμίσουμε ότι και στον χριστιανικό κόσμο τα πράγματα δεν είναι καλύτερα στο τομέα του φανατισμού μιας μερίδας πιστών του.

Στην ιστορία του κινηματογράφου δεν είναι λίγες οι ταινίες που προκάλεσαν αντιδράσεις λόγω της θεματολογίας τους η οποία στάθηκε ικανή να προκαλέσει τα σχόλια και την λογοκρισία, τόσο του κοινού, όσο και των θεατών. Σοκαριστικά, βλάσφημα, χυδαία, είναι μερικές από τις λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν για να χαρακτηρίσουν τις συγκεκριμένες παραγωγές μερικές εκ των οποίων έμελλε, παρά την απαγόρευση προβολής τους σε πολλές χώρες, να αποτελούν σήμερα την επιτομή της καλλιτεχνικής αξίας στην μεγάλη οθόνη, γράφει ο ιστοτόπος culture21century.blogspot.com.

Σ’ αυτό το άρθρο θα σταθούμε στις ταινίες θρησκευτικού περιεχομένου που προκάλεσαν αντιδράσεις, όχι μόνο στους μουσουλμάνους αλλά και στους χριστιανούς.

Οι δαιμονισμένες

Το 1971 προκάλεσε σάλο η ταινία The Devils (Οι Δαιμονισμένες).
Η Καθολική Εκκλησία αντέδρασε έντονα και ήρθε σε ρήξη με τον δημιουργό της ταινίας Ken Russell, απαγορεύοντας την είσοδο των πρωταγωνιστών της ταινίας στη χώρα!

Η ταινία αναφέρεται στον Καρδινάλιο Ρισελιέ (18ος αιώνας).
Ο Ρισελιέ και οι οπαδοί του, προκειμένου να καταλάβουν την εξουσία στρέφονται ενάντια του πάτερ Grandier τον οποίο και κατηγορούν ως τον αρχιμάγο μιας στρατιάς μαγισσών.
Η ταινία απαγορεύτηκε στην Φιλανδία, Ιρλανδία και Ιταλία καθώς θεωρήθηκε προπαγανδιστική και βλάσφημη.

Ο εξορκιστής

Το 1973 ξεσήκωσε θύελλες διαμαρτυριών η ταινία «The Exorcist» (Ο Εξορκιστής).  
Σήμερα, η ταινία, που προτάθηκε για 10 Όσκαρ, και κέρδισε τα 2 από αυτά, θεωρείται από τα πιο σημαντικά έργα του παγκόσμιου κινηματογράφου!
Παρόλα αυτά δεν κατάφερε να προβληθεί στην Αγγλία, τη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη αφού η ιδέα του δαιμονισμού, πόσο μάλλον ενός 13χρονου κοριτσιού, ήταν σοκαριστική για τον κόσμο, κλονίζοντας παράλληλα την πίστη τους. Μάλιστα, υπήρξαν τρεις συγκεκριμένες σκηνές οι οποίες τελικά αφαιρέθηκαν όπου κι αν έπαιξε η ταινία και δεν παρουσιάστηκαν στο κοινό παρά το 2000 με την επανακυκλοφορία της.


Αντιδράσεις, κυρίως στον μουσουλμανικό κόσμο προκάλεσε το 1977 η ταινία «Saturday Night Fever» (Πυρετός το Σαββατόβραδο).

Ήταν μια χορευτική ταινία με πρωταγωνιστή τον Τζον Τραβόλτα. Λόγω της εμφάνισης των πρωταγωνιστών της, (μαλλιά κουνουπίδι) που ήταν της μόδας, απαγορεύτηκε στο Ιράν, τη Μαλαισία και την Μπούρμα.
Οι ισλαμικές αρχές θεώρησαν ότι η ταινία εξωθούσε τους νέους στην ακολασία, το σεξ.

Life Of Brian

Στη δύση απαγορεύτηκαν ακόμα και κωμικές ταινίες όπως η ταινία «Life Of Brian» (Ένας προφήτης μα τι προφήτης) που κυκλοφόρησε το 1979.

Σύμφωνα με το σενάριο ο Brian είχε την ατυχία να γεννηθεί δίπλα στην φάτνη που γεννήθηκε ο Χριστός, γεγονός που θα κάνει τους πάντες στην διάρκεια της ζωής του να πιστεύουν ότι είναι ο Μεσσίας ενώ εκείνος θα προσπαθήσει την κρίσιμη ώρα να πείσει τους Ρωμαίους ότι κάνουν λάθος και πάνε λάθος πρόβατο στην σταύρωση.

Η ταινία θεωρήθηκε βλάσφημη και προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Εκκλησίας. Απαγορεύθηκε η προβολή της σε Ουαλία, Νορβηγία, Σιγκαπούρη και Ιρλανδία, με την πρώτη να δέχεται να την προβάλει για πρώτη φορά το 2009, έπειτα από 30 χρόνια απαγόρευσης.

The Evil Dead

Το 1981 ξεσηκώνει θύελλες αντιδράσεων από θρησκευόμενους χριστιανούς η ταινία The Evil Dead – (Το Καταραμένο Άσμα).
Πέντε φίλοι κατά την διάρκεια μιας εξερεύνησης, ανακαλύπτουν το "Βιβλίο Των Νεκρών" το οποίο και τους μετατρέπει σε ζόμπι, χάρη στις δαιμονικές του ενέργειες που ενεργοποιούνται με την ανάγνωσή του.
Η ταινία χαρακτηρίστηκε αποτρόπαια, βίαιη, χυδαία και κυρίως, βλάσφημη.
Απαγορεύτηκε σε πληθώρα χωρών όπως στην Μαλαισία, την Αγγλία, τη Δυτική Γερμανία, τη Σουηδία, την Ισλανδία, την Ιρλανδία αλλά και τη Σιγκαπούρη.



Hail Mary

Το 1985 η γαλλική ταινία «Hail Mary» αφηγείται με έναν μεταμοντέρνο τρόπο, την ιστορία της παρθενογένεσης της Μαρίας.
Θεωρήθηκε κι αυτή βλάσφημη και ενώ έγινε δεκτή και προβλήθηκε στο 35ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου, απαγορεύθηκε στην Αργεντινή και σε άλλες χώρες.





Ο τελευταίος Πειρασμός

 Και έρχεται το 1988 η σειρά της ταινίας «The Last Temptation of Christ» (Ο τελευταίος πειρασμός), βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη.

Η ταινία παρουσιάζει τη ζωή του Χριστού και την πορεία του στη ζωή καθώς αντιμετωπίζει τους διάφορους πειρασμούς που αντιμετωπίζουν οι κοινοί άνθρωποι.

Οι δρόμοι της Αθήνας γέμισαν με πιστούς και καλόγερους που διαμαρτύρονταν για την προβολή της ταινίας που χαρακτήριζαν το περιεχόμενο της ως βλάσφημο, προκλητικό και απαράδεκτο.
Η ταινία απαγορεύτηκε στην Τουρκία, την Χιλή, το Μεξικό και την Αργεντινή αλλά και σε πολλές πολιτείες των Η.Π.Α. όπως η Σαβάνα και η Τζόρτζια. Στις Φιλιππίνες και την Σιγκαπούρη απαγορεύεται να προβληθεί μέχρι και σήμερα ενώ είναι πολύ λίγα τα αρχεία dvd που έχουν διασωθεί με τα χρόνια.

Αυτές είναι μερικές ταινίες που απαγορεύθηκαν για θρησκευτικούς λόγους, όχι κατόπιν απαίτησης μόνο από μουσουλμάνους αλλά και από Χριστιανούς.

Γι’ αυτό θα προτρέπαμε τα μέσα ενημέρωσης να υπενθυμίζουν κάποια πράγματα για να μη δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις στον κόσμο.

Ο θρησκευτικός φανατισμός είναι ο ίδιος, οποιανδήποτε θρησκεία και αν αφορά.

21 σχόλια:

Woofis είπε...

Φίλε μου ήντα απαγορεύσεις ταινιών τζιαι πταισματούθκια, τούτοι (οι παπάες τζιαι τα οικοδομήματα τους απανταχού της οικουμένης) εστηρίξαν (με την πιο μεγάλην επισημότηταν) εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας όπως η πολιτιστική καταστροφή του αρχαίου κόσμου, οι σταυροφορίες, η ιερά εξέταση, ακόμα τζιαι οι ναζί τζιαι η κοσμοθεωρία τους. Αλλά κατά τα άλλα "δυσανασχετούν" με τον σκοταδισμόν των (άλλων) "μουλλάων". Τι να πει κανένας...

Lesen gefährdet die Dummheit είπε...

Nα δεις τι απαγορεύσεις σε κάθε είδους σκέψη και μορφή τέχνης επέβαλε ο Κομμουνισμός.

Woofis είπε...

Φυσικά φίλε, αφού όμως πρώτα ανήχθην σε "θρησκείαν" τζιαι τζιείνος (άρα έπαψεν να εν κομμουνισμός)...

Ανώνυμος είπε...

το ακελ δεχτηκε πολλα τηλεφωνηματα απο τους ισλαμιστες οπαδους του και κινητοποιησε τον εμμισθο του μιχαλη μιχαηλ για να επιτεθει ξανα στον χριστιανισμο.οπως ειναι γνωστο η χαραυγογνωμη καθημερινα επιτιθεται στην ορθοδοξια και γενικα στον χριστιανισμο την θρησκεια του κυπριακου λαου αδιαφορωντας για τα ανθρωπινα δικαιωματα.βλεπουμε το ακελ να προωθει τον μουσουλμανισμο στην κυπρο επιδορθωνοντας τζαμια ενω δινει αδειες για εβραικες συναγωγες και παγοδες βουδιστων.οταν προκειται για εκκλησιες καθυστερουν σκοπιμα την χορηγηση αδειας οικοδομης η πολεμουν μαζι με το παραρτημα τους το κινημα οικολογων καθε νεο ναο!γιατι ομως επιστρατευουν τον μιχαλη μιχαηλ?ο μιχαλης μιχαηλ ειναι δωδεκαθειστης,ενω ειναι μεγας ανθελληνας ακολουθησε το παραδειγμα του τετρακτυς και αλλω αριστερων παγανιστικων στοων και ιδρυσε τον ελευσις.μια παγανιστικη σεκτα με σχεσεις με το υσεε μια ελλαδικη αντιστοιχη σεκτα.εμφανιζεται ομως σαν αθεος οπως ολοι οι παγανιστο-αποκρυφιστες στο διαδικτυο.

zakos είπε...

βλεπουμε παντα το ξυλακι στου αλλου το ματι και οχι το δοκαρι στο δικο μας........

Ανώνυμος είπε...

Εκείνοι που νομίζουν ότι είναι Ελληνοχριστιανοί, είναι πιο κοντά στους μουσουλμάνους και τον Αλλάχ παρά το Χριστό.

Ο Ελληνισμός σαν έθνος και θρησκεία είναι περισσότερο η οθωμανική αντίληψη των αλλόθρησκων που ελέγχονταν για λογαριασμό του Σουλτάνου από τον Πατριάρχη. Με την εκκλησία να υποτάσσεται στο Ισλάμ για να μην χάσει τα προνόμια μέσα στο "έθνος". Ελληνοχριστιανισμός είναι η ερμηνειά του ραγιά για τους μουσουλμάνους.

Όσοι το παίζουν Ελληνοχριστιανοί ας καταλάβουν ότι ο Ελληνοχριστιανισμός είναι πιο κοντά στο μαρξισμό παρά στις αρρωστημένες ιδέες τους.

Ανώνυμος είπε...

Οι εχθροί του κομμουνισμού μιλούν για τη βία του κομμουνισμού.

Οι κομμουνιστές μιλούν για νόμιμη αυτοάμυνα.

Όταν το σοβιετικό κράτος πέρασε τόσα πολλά από τους εχθρούς του ήταν φυσικό να γίνει σκληρό απέναντι σε όσους το αμφισβητούσαν.

Μιχάλης είπε...

@ Woofis

Έχεις απόλυτο δίκαιο.
Θέλουν να ξεχνούν τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τους ίδιους και τα ρίχνουν όλα στους καθολικούς και την ιερά εξέταση!

Μιχάλης είπε...

@ Lesen gefährdet die Dummheit

Δεν ξε΄ρω αν σε απογοητεύω αλλά δεν θα διαφωνήσω μαζί σου. Διότι σκοπός δεν είναι να κρύβουμε τις αλήθειες αλλά να τις λέμε.

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος 9/23/2012 2:08 μ.μ.

Τελικά η ανοητολογία και φαντασιοπληξία σ’ αυτό τον τόπο δεν χάνεται ποτές…

Μιχάλης είπε...

@ zakos

Γράφεις: «βλεπουμε παντα το ξυλακι στου αλλου το ματι και οχι το δοκαρι στο δικο μας…».

Και συμπληρώνω, όπως είπε και ο Ιησούς Χριστός!

Φαίνεται γι’ αυτούς τα έλεγε…

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος 9/23/2012 3:06 μ.μ.

Δεν ξέρω ποιοι είναι πιο κοντά σε ποιον.
Εκείνο που ξέρω είναι ότι έχουν και οι τρεις, μαζί με τον Ιουδαϊσμό την ίδια, κατά βάσην, θρησκεία.

Όσο και αν τους θυμώνει αυτό, είναι μια πραγματικότητα.

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος 9/23/2012 3:13 μ.μ.

Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα…

Ανώνυμος είπε...

Αυτό που καταλαβαίνω είναι πως όσοι πάσχουν από θρησκευτικό φανατισμό, αν ρωτηθούν για τη θρησκεία τους δεν θα ξέρουν και πολλά πράγματα ή έχουν την εντύπωση ότι η θρησκεία τους λέει εντελως τα αντίθετα. Π.χ οι χριστιανοί φανατισμένοι, δεν μπορούν να δεχτούν ότι κάποιος μπορεί να πιστεύει κάτι διαφορετικό απ' αυτούς, τη στιγμή που κατά τη θρησκεία τους ο Ιησούς είπε: οποιος θέλει ας με ακολουθήσει.

trimithiotis είπε...

Την ταινία " ο Εξορκιστής " την είδα σε κινηματογράφο του Λονδίνου εκείνην την εποχή. Άρα δεν απαγορεύτηκε στην Αγγλία.

pluton είπε...


http://seisaxthia.files.wordpress.com/2012/10/401500_262783750510057_643787941_n.jpg?w=640&h=400

Εργάτης, απλήρωτος επί έξι μήνες!

Τόλμησε να ζητήσει τα χρήματα για το φαγητό των παιδιών του από την συγκυβέρνηση των τροϊκανών!


Και για να είμαι στο θρησκευτικό θέμα της ανάρτησής σου :

ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΑΣ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

Εργάτες όλων των χωρών ενωθήτε.

pluton είπε...

ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΙΓΜΕΣ ΠΟΥ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ “ΧΤΥΠΑ” ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ (άντε και στα δικά σας).

Ο συντάκτης της ιστορικής Αυγής αναφέρει στο άρθρο του: «Όχι γιαούρτια στα γραφεία της ΔΗΜ.ΑΡ., όχι βρισιές στον Κουβέλη, όχι ιπτάμενες μπύρες στον Ψαριανό στη Μαβίλη, αν και το τρίτο δεν είναι τόσο σοβαρό, αφού αν πετάξεις μπύρα στη Μαβίλη, ή σκύλο θα χτυπήσεις ή τον Ψαριανό».

Και αφήνει και μια…συμβουλή για το τέλος: «Και προς Θεού, μην πετάτε μπύρες στον Ψαριανό! Διότι το να πετάς μπύρες στον Ψαριανό, είναι σαν να πετάς σουβλιστά αγριογούρουνα στον Οβελίξ»…….

Από την πλευρά του ο Γρηγόρης Ψαριανός σε συνέντευξη του στο nocomments.gr απάντησε στην «Αυγή», λέγοντας: «Λυπάμαι πάρα πολύ για το κατάντημα της εφημερίδας. Θα τρίζουν τα οστεοφυλάκια των ανθρώπων και των αγωνιστών της Αριστεράς που αγωνίστηκαν για την εφημερίδα, που την γέννησαν και που έδωσαν την ζωή τους για το έργο της και την αισθητική της. Ντρέπομαι για λογαριασμό τους. Οποιεσδήποτε πολιτικές διαφορές, πολεμικές και διαφωνίες είναι κατανοητές. Αλλά εδώ πρόκειται για θέματα ήθους, εντιμότητας και αισθητικής και των συντακτών της. Ακόμη και ο Σταλινικός Ριζοσπάστης με αντιμετώπισε κανονικά όσες φορές διαφώνησε μαζί μου. Είναι εκπεσμός για την εφημερίδα και θα τρίζουν τα κόκαλα των ιδρυτών της».


Και για να μη μου πεις ότι το θέμα είναι αντι-θρησκευτικό, όπως είναι γνωστόν και η Αριστερά θρησκεία είναι.

Σολιάτης είπε...

plutonεκλασες πάνω σου

buhda είπε...

Ποιός είναι αυτός ο πλούτο; Είναι ο γνωστός τέτοιος που ανήκει στα κινούμενα σχέδια του μακαριστού ντίσνει ;

Ανώνυμος είπε...

hello!,I really like your writing very much! proportion we communicate extra about your article on AOL?
I need an expert on this space to resolve my problem.
May be that is you! Having a look ahead to look you.
Check out my page :: english premier league transfer news 2012 2013