Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Ο Γ. Λιλλήκας είναι που ασεβεί προς τον Μακάριο



Ο Μακάριος αποδέχθηκε τη Διζωνική με χειρότερους όρους απ’ ότι συζητούμε σήμερα



Ο Γιώργος Λιλλήκας κάλεσε τον Σταύρο Μαλά και το επιτελείο του «να επιδείξουν σεβασμό στη μνήμη και στην ιστορία του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Να πάψουν να παραποιούν την αλήθεια, να πάψουν να κρύβονται πίσω από το Μακάριο. Ουδέποτε ο Μακάριος αποδέχθηκε τη διζωνική».
Αυτό ανέφερε σε ανακοίνωση του ο Γιώργος Λιλλήκας στις 29 Δεκεμβρίου.

Με το θέμα αυτό ασχοληθήκαμε αρκετές φορές, όμως φαίνεται ότι ο Γ. Λιλλήκας και οι αντι-ομοσπονδιακοί φίλοι του δεν εννοούν να παραδεχτούν ότι κάνουν λάθος.
Προβάλλοντας συνεχώς το απόσπασμα από τη συνέντευξη του Μακαρίου στην ταινία του Μ. Κακογιάννη «Κύπρος ‘74» νομίζουν ότι ξοφλούν έναντι της ιστορίας.

Καταρχήν να σημειώσουμε μια λεπτομέρεια. Στην ανακοίνωση του ο Γ. Λιλλήκας αναφέρει ότι η δήλωση Μακαρίου έγινε τον Σεπτέμβριο του 1974. Εξ όσων γνωρίζουμε η ταινία είναι του 1975. Άλλωστε η συνέντευξη ο Μακάριος παρουσιάζεται να δίνει τη συνέντευξη από το γραφείο του στην αρχιεπισκοπή. Και είναι γνωστό ότι τον Σεπτέμβριο του 1974 δεν βρισκόταν στην Κύπρο αλλά στο εξωτερικό. Στην Κύπρο επέστρεψε στις 7 Δεκεμβρίου 1974.

Όντως, στην ταινία υπάρχει ο εξής διάλογος μεταξύ Μακαρίου και Κακογιάννη:
-          Κακογιάννης: Θα καταλήξουμε σ’ ένα είδος ομοσπονδίας κατά τη γνώμη σας;
-          Μακάριος: Θα ήτο κάπως ανεκτόν αν τουλάχιστον ήταν μια πολυπεριφερειακή  ομοσπονδία και όχι μια ομοσπονδία επί δύο ζωνών διότι όπως αντιλαμβάνομαι τότε η Τουρκία θα επιδιώξει όχι ομοσπονδία αλλά συνομοσπονδία σαν να είμεθα δηλαδή δύο κράτη.
-          Κακογιάννης: Και αυτό είναι απαράδεκτο για μας;
-          Μακάριος: Αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο για εμάς.
-          Κακογιάννης: Και δεν θα το δεχθούμε με κανένα τρόπο;
-          Μακάριος: Δεν θα το δεχθούμε έστω και αν η ντε φάκτο σημερινή κατάσταση συνεχιστεί επί πολλά χρόνια.
-          Κακογιάννης: Οικονομικώς θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε;
-          Μακάριος: Θα συναντήσουμε πολλές δυσκολίες αλλά θα επιζήσουμε. 

Είμαστε σίγουροι ότι ο κ. Λιλλήκας γνωρίζει την πραγματικότητα και τη σκοπιμότητα της δήλωσης Μακαρίου.
Διότι είμαστε σίγουροι ότι έχει υπόψη του τόσο τα δημοσιεύματα της εποχής, ιδιαίτερα των ημερών που συμφώνησε με τον Ντενκτάς το 1977 αλλά και τα πρακτικά τόσο του Εθνικού Συμβουλίου του 1975 όσο και της διήμερης σύσκεψης των Αθηνών του Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου 1974 στην Αθήνα.

Η σύσκεψη των Αθηνών
Ο Μακάριος μαζί με το επιτελείο του και ο Καραμανλής μαζί με το δικό του συζήτησαν τη μορφή λύσης που θα επιδίωκε η ε/κυπριακή πλευρά στις συνομιλίες.

Μετά από αρκετή συζήτηση  για το ποια θα είναι η στάση και οι απαιτήσεις της Τουρκίας, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι Τούρκοι με την πρόταση τους για Διζωνική Ομοσπονδία εννοούσαν στην ουσία λύση δύο χωριστών κρατών, δηλαδή μια μορφή συνομοσπονδίας.
Και είναι αυτή τη θέση που διατυπώνει ο Μακάριος στη συγκεκριμένη ταινία.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της σύσκεψης, η πολιτική ηγεσία συνειδητά είχε αποφασίσει συνειδητά να αποδεχθεί ως τελευταία υποχώρηση την απαίτηση της Τουρκίας.
Και η απαίτηση της Τουρκίας σήμαινε – τότε – δύο κράτη με καθαρά διχοτομικό χαρακτήρα. Δηλαδή οι Έλληνες στο νότο και οι Τούρκοι στο βορρά.

Σύμφωνα με τα πρακτικά η κατάληξη ήταν η επιδίωξη συμφωνίας για γεωγραφική Ομοσπονδία, δηλαδή διζωνική ως έσχατη υποχώρηση.
Είπε ο Μακάριος:
«Διαφωνώ επί του καθορισμού δευτέρας και τρίτης γραμμής υποχωρήσεως. Διότι τότε θα πάμε απ' ευθείας εις την τρίτην γραμμήν. Θα επιμείνωμεν τώρα επί της βάσεως της πολυπεριφερειακής Ομοσπονδίας. Εάν πούμε αμέσως ότι δεχόμεθα ως εσχάτην υποχώρησιν τας δύο ζώνας, τότε δεν πρέπει να περιμένωμεν κανένα κέρδος. Εν τοιαύτη περιπτώσει είναι ωσάν να παραδιδώμεθα. Θα εμμείνωμεν εις την πολυπεριφερειακή. Εάν ο Ντενκτάς δεν δεχθή, τότε ο κ. Κληρίδης θα συνεχίση επί γραμμής την οποίαν θα συμφωνήσωμεν. Εν τω μεταξύ ο Κίσινγκερ θα κάνει τας βολιδοσκοπήσεις του και ο κ. Κληρίδης θα ξέρη τι θα δέχονται ακριβώς οι Τούρκοι. Διαφορετικά θα πάρουμε τον κατήφορο. Εάν δεχθώμεν αμέσως τη διπεριφερειακή τι θα κερδίσωμεν; Μήπως 5%; Αλλά τι σημασία θα έχει αυτό; Προτιμώ οι Τούρκοι να κρατούν εναντίον της θελήσεώς μας το 40% παρά το 28% με τη θέλησίν μας. [1]

Σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου 1975
Τα πράγματα γίνονται πιο ξεκάθαρα στη σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου της 5ης Αυγούστου 1975.

Ο Μακάριος δήλωσε ξεκάθαρα ότι αποδέχεται λύση Δ.Δ.Ο., σε αντίθεση με τους Τ. Παπαδόπουλο και Β. Λυσσαρίδη που διαφώνησαν προτείνοντας πολυπεριφερειακή ομοσπονδία.

Σύμφωνα με τα πρακτικά με την πιο πάνω ημερομηνία ο Μακάριος είπε:
«Στο θέμα της λύσης αποκλείω εντελώς να είναι πολυπεριφερειακή. Οι Τουρκοκύπριοι δεν θα επιστρέψουν (στον Νότο). Δεν είναι εφικτή λύση. Η λύση θα είναι διζωνική. Αυτό δεν θα το διακηρύξουμε τώρα».[2]

Είναι γι’ αυτό το λόγο που στην ταινία του Κακογιάννη ο Μακάριος δεν μιλά για Διζωνική αλλά για πολυπεριφερειακή.
Από το 1975 μέχρι το 1977 που συμφώνησε με τον Ντενκτάς κατάφερε να ανατρέψει σε μεγάλο βαθμό την τουρκική απαίτηση για τη μορφή που θα είχε η διζωνική.

***

Έχουμε την άποψη ότι όσα αναφέραμε μέχρι στιγμής είναι αρκετά για να καταδείξουν άλλη μια προσπάθεια παραπλάνησης του λαού από τον Γιώργο Λιλλήκα.
Θα επανέλθουμε όμως και θα δώσουμε συνέχεια στο θέμα, διότι δεν τελειώνει εδώ.


[1] Βλ. «Η άλλη κατάθεση: ΑΠΟΡΡΗΤΟΝ: Τα πρακτικά της σύσκεψης του 1974» εκδ. το μώλυ, Λευκωσία 1981.
[2] Η συγκεκριμένη αναφορά Μακαρίου (ότι δεν θα διακηρυχτεί τώρα δημόσια η θέση για Δ.Δ.Ο.) είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με την απόφαση των Αθηνών του Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 1974.

25 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αννοιμα του κοφινιου, σταφυλι βερυκο!

Σολιάτης είπε...

Ο γ.Λιλλήκας ίσως θα συμφωνούσε 38 χρόνια μετά και κατοικόντας στο (φτωχοκάλυβο) του, με την άποψη του Β. Λυσσαρίδη, οι πρόσφυγες να έμεναν στα αντίσκηνα, ώστε ν' αγωνίζονται για να επιστρέψουν στα σπίτια και τις περιουσίες τους.

Ανώνυμος είπε...

«ΕΠΕΙΓΟΝ Aπετράπη δολοφονική απόπειρα κατά της ζωής του Προέδρου Χριστόφια» Τάδε έφη η παρακμηακή,περιθωριακή κοκκινοιαβέρικη εφημερίδα «Η Γνώμη», μετά την ανεύρεση εκρηκτικών, κοντά στην εξοχική κατοικία Καταστρόφια. Μιχάλη Μιχαήλ, απολογηθήκατε για τα ψέματα και την προβοκάτσια σας;Καλά ρε, μετά από αυτό το φιάσκο, δεν ντρέπεστε και κυκλοφορείτε ακόμα αυτό το τερατούργημα, που θέλετε να το ονομάζετε εφημερίδα;

Ανώνυμος είπε...

κίτρινη φυλλάδα είναι. Αν ήταν εφημερίδα θα είχε και δημοσιογράφους αντί για ρυπαρογράφους!!!!!

Ανώνυμος είπε...

ο κοσμος μεταναστευει,πεινα.αυτοκτονει.και ο θρασυδειλος κοκκινος ιαβερης σκορπα τα λεφτα μας στην μασονικη οργανωση ελευσις και την περιθωριακη ρυπαροφυλλαδα γνωμη που λεει οτι η εδεκ ιδρυσε το ελαμ με το λιλληκα!!!!Αχαχαχαχαχαχαχαχα

Μιχάλης είπε...

Πω πωωωω!

Βλέπω ότι με αποστομώσατε με τις απαντήσεις σας επί του θέματος της ανάρτησης!

Τελικά κάποιοι είσαστε για λύπηση ρε παιδί μου.
Δεν μπορείτε να αντικρούσετε μια θέση, δεν μπορείτε να αρθρώσετε ούτε ένα επιχείρημα και αναλώνεστε σε βλακείες.

Δεν πειράζει, αυτό δείχνει το ήθος σας.

Ανώνυμος είπε...

eipen o gaidaros tou peteinoy jefala!!!

ektos apo ryparografos eisai kai plastografos tis kakias wras!!!

Μιχάλης είπε...

Πού το βασίζεις αυτό;
Σε πιο σημείο ρυπογραφώ και τι πλαστογραφώ σ' αυτό το κείμενο;

Για απάντησε μου σε παρακαλώ.

Ανώνυμος είπε...

Κόκκινε Ιαβέρη, άστα κουφά περί ήθους και πες μας.Ποιος σας διοχέτευσε αυτή την πληροφορία και την δημοσιεύσατε;Η αν την δημοσιεύσατε από μόνοι σας, που βασιστήκατε, ότι τα εκρηκτικά που βρέθηκαν, αποσκοπούσαν στην δολοφονία του προέδρου;Οφείλεις μια εξήγηση ή μια απολογία, σε περίπτωση που η είδηση μαιμού, είχε ως στόχο την συσπείρωση οπαδών.Αθτό που κάνατε ξεπέρασε τα όρια της αλητείας.Ντροπή σας!

Μιχάλης Μιχαήλ-Κόκκινος Ιαβέρης είπε...

Μιχάλη μην απαντάς σε ερωτήσεις παγίδες.

Ανώνυμος είπε...

http://newgreekcypriot.blogspot.com/2011/08/blog-post_12.html
12 Αυγούστου 2011Τρίτος παγκόσμιος...
Η κατάσταση είναι πραγματικά τραγική. Ο οίκος Fitch υποβαθμίζει την κυπριακή οικονομία και η αντιπολίτευση κάνει πάρτι!
Η νέα υποβάθμιση, φέρνει την Κύπρο πιο κοντά και γι' αυτόν τον οίκο αξιολόγησης, στην κατηγορία σκουπίδια, αναφέρει σε γραπτή ο Αβέρωφ Νεοφύτου, συμπληρώνοντας ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας, κλεισμένος στον λόφο του Προεδρικού, συνεχίζει να διαχειρίζεται την οικονομία, ακριβώς όπως και την πυρίτιδα στο Μαρί.
Στο ίδιο μήκος κύματος και το ΕΥΡΩΚΟ, το οποίο τονίζει ότι η νέα υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας ήταν δυστυχώς αναμενόμενη και μας φέρνει πιο κοντά στην κατηγορία υψηλού κινδύνου.
Η νέα υποβάθμιση επιβεβαιώνει την πλήρη χρεοκοπία της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης, αναφέρει η ΕΔΕΚ.
Από την πλευρά τους, οι Οικολόγοι τονίζουν πως όσο άδικη και να είναι η νέα υποβάθμιση για την Κύπρο, επηρεάζει ακόμα πιο αρνητικά το κλίμα των αγορών, από τις οποίες εξαρτάται η οικονομία μας…
Δηλαδή που να πάμε να σταθούμε!
Η κατάσταση εξέφυγε εντελώς. Έννεν δυνατό αυτοί όλοι να μεν αντιλαμβάνονται τον ρόλο τούτων των «οίκων» και τη σημασία της δικής τους αντίδρασης και στάσης.
Τι θα έκανε η δεξιά αν βρισκόταν σε αυτό τον παγκόσμιο κυκεώνα; Θα επέβαλλε μέτρα στους εργαζόμενους ή θα προχωρούσε σε τομές στη δημόσια υπηρεσία και το κράτος χωρίς διάλογο; Θα χειροκροτούσε και θα επευφημούσε –νιώθοντας δικαιωμένη- σε κάθε «υποβάθμιση» που ανακοινώνουν οι εμπροσθοφύλακες του καπιταλισμού;
Όχι φυσικά, ούτε τις «τομές» θα μπορούσε να κάνει με ευκολία αλλά ούτε και θα συμφωνούσε και θα αναπαρήγαγε τους κερδοσκόπους και τα φιρμάνια τους.
Ά ρε Τάσσο…πατσιαούριν σε έκαμεν ο γιος σου…

Ανώνυμος είπε...

Εννά παττήσουμεν!

Έφυα, πρέπει να πάω γραφείο...επήαμεν καλά σήμερα α;
Ναι ρε, αφού είπα σου, εν ούλλα ΟΚ!
Όι, εν θα παττήσουμεν… επαττήσαμεν ήδη!
Τον Δεκέμβρη εννά θέλουμε δάνειο τζιαι εν θα μας διούν κάτω που 12%...
Όιιιιι…ούτε να σκέφτεσαι κάτω που 16%...
Μα τι λαλείτε ρε παιθκιά, εν με 20% επιτόκιο που εννά πιάσουμεν το επόμενο δάνειο…!
Θα έσιει αύξηση στο ρεύμα 20%...
Ππεεεε… είσαι πολλά πίσω… 30% τζιαι βάλε φίλε μου η αύξηση….
Ρε μα επικοινωνάτε; 50% τζιαι μακάρι ναν μόνο τόση…
Εν θα πατήσει τουρίστας φέτος στη Κύπρο… αφού επαττήσασιν τες αερογραμμές οι άσχετοι…
Εν δουλεύκει κανένας ρε στην τουριστική… εκλείσαν ούλλοι…
Έκαψεν μας τούτη η κυβέρνηση… εκαταστρέψαν τον τόπο!
Πουλούν μας στην Τουρκία! Φέρνουν αράπιες!
Οι άσχετοι! Οι ανίκανοι! Οι προδότες! Οι δολοφόνοι!
…………………………………………………..
Οι πιο πάνω διάλογοι είναι αυθεντικοί…
…………………………………………………..
Προς κύριους Νικόλα Νεοφύτου και Αβέρωφ Παπαδόπουλο:
Είστε σίγουροι ότι οι «αποκαλύψεις» σας περί «συγκυβέρνησης» ΑΚΕΛ-συντεχνιών δημιουργούν την αίσθηση στους εργαζόμενους ότι κάτι δεν πάει καλά;
Γιατί θα ήταν πραγματικά ευχής έργο για κάθε εργαζόμενο και για κάθε κίνημα παγκοσμίως, αν οι διαχειριστές του τοπικού καπιταλισμού «τραβούσαν» συχνότερα με τις εργαζόμενες μάζες και όχι με τη πλουτοκρατία…
Εκτός κι αν ο στόχος σας είναι -εκτός από την πολιτική δολοφονία της αριστεράς- ο εξευτελισμός και η αποδόμηση του συνδικαλισμού….
Τάχα… ο ένας ο «κακός» συνεργάζεται τζιαι μοιράζει τα λάφυρα με τον άλλον τον «κακό»…;
Ο Νικόλας (σαν πολλοί Νικολάκηδες έχουν μπει στην εξίσωση…;) είπε σήμερα το πρωί στον «άστρα» πως εν καλύτερα να παραιτηθεί ο πρόεδρος και στη θέση του να βάλει τον Κυρίτση ή άλλον συνδικαλιστικό ηγέτη, αφού έτσι κι αλλιώς εν οι συντεχνίες που κυβερνούν!
Όππα ο άγγονας του Λεβέντη! «Εργατική δημοκρατία» έχουν καταντήσει τη χώρα του πατέρα του!
Κούλαρε ρε Νικόλα μου, δεν παίζει γιε μου τούντο σενάριο… ακόμα…;-)
Οι εργαζόμενοι εδώσαν, τζιαι συνεχίζουν ναν πρόθυμοι να αναλάβουν από κοινού -παρά τις πεποιθήσεις τους για τον πλούτο και τη πραγματική συνεισφορά του- κι άλλες προσπάθειες για να ορθολογιστεί η κατάσταση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Υπάρχουν στρεβλώσεις, υπάρχουν αδικίες και υπερβολές, υπάρχουν πολλά, πάρα πολλά που μπορούν να γίνουν για να εξοικονομηθούν ακόμα περισσότερα ποσά.
Μα κυρίως είναι πολλά που μπορούν να εφαρμοστούν τζιαι να γίνουν εργασιακή συνείδηση έτσι ώστε να ανεβεί η ποιότητα των κρατικών υπηρεσιών σε τέτοιο βαθμό που να πείθει τον λαό τζιαι να αξίζει της εμπιστοσύνης και της συμπαράστασης του…
Θέλουμε να δούμε ανάλογη τουλάχιστο συνεισφορά από όλους όσους όλα αυτά τα χρόνια αλλά ακόμα και τώρα, κερδοφορούν και φοροαποφεύγουν σε μεγάλες κλίμακες.
Θέλουμε να δούμε βήματα προς τούτη τη κατεύθυνση, τζιαι ευτυχώς που έχουμε μια κυβέρνηση που καταλαβαίνει της αγωνίες μας σε αντίθεση με την μεγάλη πλειοψηφία των κυβερνήσεων παγκόσμια που έχουν ήδη υποκύψει στις ορέξεις των μονοπωλίων, αφήνοντας την εργατική τάξη στο έλεος της αγοράς…
…………………………………………
Πάντως πρέπει ναν μεγάλο το «κάχρι» των πλουτοκρατών και των εκπροσώπων τους…
Το τρυπάνι πιάννει δουλειά τζιαι δεν είναι τούτοι πίσω που τες συμφωνίες… εν τους επέρασε τζιαι το άλλο μεγάλο φαγοπότι τότε με τις πλωτές εξέδρες… μεγάλη η πίκρα…
Το Κυπριακό πάει για λύση τζιαι δεν είναι τούτοι που πίσω να χρησιμοποιούν το ίδιο το κράτος ως ασπίδα του διχοτομισμού…
Σε ούλλο τον κόσμο τζιαι με αφορμή την καπιταλιστική κρίση, οι πλουτοκράτες πίνουν με το καλαμάκι το αίμα των εργαζομένων… τζιαι στην Κύπρο, τρία χρόνια τσάκκισε-κουπάνησε, εχρειάστηκε ένα Μαρί για να μπορέσουν να μας μπήξουν τα νύσια τους…
Έρκεται τζιαι η προεδρία της ΕΕ… Με τι «μούτρα» θα φιλοξενήσουμε τις ευρωπαϊκές –και αρχαιοελληνικές βεβαίως βεβαίως- αρχές και αξίες στον οίκον μας… με κουμμούνιστη πρόεδρο…;
Ο μοντιέ! Κιελ ντεκατάνς!
…………………………………………….
Γαλλοαναθρεμμένε άξεστε… ο τζιύρης σου ήταν χρυσάφι κοντά σου… αλλά ενέωσε καλή κουφή…
Δε τα έργα σου εθνικέ αστέ. Δε τα έργα σου κράτος της ΕΟΚΑ.
http://newgreekcypriot.blogspot.com/2011/09/blog-post_16.html

Ανώνυμος είπε...

http://newgreekcypriot.blogspot.com/2011/09/blog-post_30.html

30 Σεπτεμβρίου 2011Κάλιο δέκα γαλάζιες παρά οκτώ κόκκινες...

Κάποιος να τους μαζέψει...
Λοιπόν παιθκιά, εν ηξέρω αν το επήρε το μάτι σας ή το φτι σας, αλλά εβρέθηκεν ο απόλυτος λόγος για να μεν θεωρείται το χαμηλότοκο δάνειο που την Ρωσία ως θετική εξέλιξη… μα ως η μέγιστη ανευθυνότητα!
Ήβρεν τον ο Νικόλας! Τον… αμόλησε στο ΡΙΚ ενώ παρεμπιπτόντως τον περιποιέται δεόντως σήμερα και η ΓΝΩΜΗ … Προσέξετε:
«Όταν ένα κράτος δεν μπορεί να δανειστεί στην ελεύθερη αγορά και δανείζεται από κυβερνήσεις τότε ξεκινά μια σχέση εξάρτησης… Εμείς δεν θα συναινέσουμε σε αυτή την ανευθυνότητα…»
Θαυμάζω την ευρηματικότητα του κοπελιού… Εν μπορείτε να πείτε… πιάννει πουλιά στον αέρα!
Εφτάσαμε δηλαδή στο σημείο να ακούμε τες βαρέλλες του κάθε εκφραστή της πλουτοκρατίας… τζιαι να τις θεωρούμε μέρους του σταθερού «πολιτικού ντεκόρ»…
Καλά ρε Νικόλα μου, τα δάνεια που τες «αγορές» με τα διπλά επιτόκια, δεν θα δημιουργήσουν μια σχέση εξάρτησης;
Ο ελληνικός λαός λόγου χάρη που εδέθηκε στη κρεμάλα του ΔΝΤ ακολουθώντας τες συνταγές που προτείνεις… δεν βρίσκεται σε μια αδιέξοδη σχέση εξάρτησης με τα δυτικά κεφάλαια που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν υποθηκεύσει την ίδια τη χώρα στο διηνεκές;
Κάτι εν πάει καλά δαμαί…
Θυμούμε κάτι ιστορίες που μου ελάλεν ο πατέρας μου (ναι, τζιείνος φταίει για τις ιδεολογικές μου «αγκυλώσεις») για τις απεργίες για το οκτάωρο, όταν οι εκπρόσωποι της ΣΕΚ επουλούσαν καθρεφτάκια στους εθνικόφρονες ιθαγενείς με το αμίμητο «κάλιο δέκα γαλάζιες, παρά οκτώ κόκκινες»…
Ρε να μεν αλλάσσει με τίποτε η δεξιά μες τούντο τόπο…
Νικόλα μου –τζιαι Αβέρωφ μας- πιστεύκω πως οι αγαπημένοι σας «οίκοι» πρέπει να ενημερωθήκαν για τούτη την εξέλιξη τζιαι εν θα βρίσκουν πλέον αρκετούς λόγους να συνεχίζουν τη κερδοσκοπική τους επίθεση, για κάποιο διάστημα τουλάχιστον…
Οι «υποβαθμίσεις» των κερδοσκόπων είχαν άμεσο στόχο τις δανειακές ανάγκες της ΚΔ για τον επερχόμενο Χειμώνα τζιαι αποτελούσαν για τη δεξιά μιαν έξωθεν «ανεξάρτητη» μαρτυρία για τα «χάλια» της οικονομίας μας, τζιαι άρα την ανάγκη για εκτεταμένο πετσόκομμα…
Με το δάνειο από τη Ρωσία είναι σχεδόν βέβαιο πως για τους επόμενους έξι με δώδεκα μήνες οι «εκθέσεις» των οίκων δεν θα έχουν κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα αφού χάθηκε πλέον το κυριότερο κίνητρο, που δεν ήταν άλλο από τον δανεισμό με το ψηλότερο δυνατό επιτόκιο τζιαι τις απόλυτα εξαρτησιακές ρήτρες αποπληρωμής.
Εχάσετε τη γη κάτω που τα πόθκια σας, καταλαβαίνω σας…. «και τώρα τι θα γίνουμε χωρίς τους οίκους τζιαι τις υποβαθμίσεις τους» θα σκέφτεστε τζιαι θα μονολογείτε…
Ε, πάππαλα οι «οίκοι» κοπέλια, έβρετε άλλον παιξίμιν να ποσκολιέστε…. Τζιαι κυρίως έβρετε άλλους τρόπους να «αποδείξετε» πως πρέπει να γίνει ο κύπριος εργαζόμενος τζι ο εργαζόμενος στη Κύπρο... χαλί να τον πατήσει η πλουτοκρατία που εκπροσωπείτε...

Ανώνυμος είπε...

http://newgreekcypriot.blogspot.com/2011/11/blog-post_04.html

4 Νοεμβρίου 2011Στημένη η δημοσιονομική κρίση στη Κύπρο...

Δελτίο τύπου από την παρουσίαση της «Έκθεσης για την Οικονομία και την Απασχόληση 2011» που διοργάνωσε το ΙΝΕΚ-ΠΕΟ...

Μια σειρά παραγόντων επιβάλλουν, μέσα στην σημερινή συγκυρία ιστορικής κρίσης της καπιταλιστικής οικονομίας, την λήψη σημαντικών αποφάσεων σχετικά με το μοντέλο ανάπτυξης που θα ακολουθήσει στο μέλλον η Κύπρος.
Οι παράγοντες αυτοί είναι η διαρθρωτική κρίση του τουρισμού και η μετάβαση της κυπριακής οικονομίας στη διάρκεια της δεκαετίας του 2000 από ένα εξωστρεφές σε ένα εσωστρεφές μοντέλο ανάπτυξης που δημιουργεί ελλείμματα στο εξωτερικό ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών, αλλά και μια δημοσιονομική κρίση που κατασκευάστηκε σε μεγάλο βαθμό από πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που επιδιώκουν να υπαχθεί η χώρα σε διαδικασίες επίβλεψης και τιμωρίας από τους διεθνείς οργανισμούς κατά το παράδειγμα άλλων χωρών της ευρωζώνης. Η εφετινή έκθεση του ΙΝΕΚ ΠΕΟ εξετάζει αυτούς τους παράγοντες.
Σε ό,τι αφορά την δημοσιονομική κρίση, το 2010, οι δανειακές ανάγκες του δημοσίου στην Κύπρο, μετά από διόρθωση για τις κυκλικές διακυμάνσεις, απείχαν κατά πολύ από τις αντίστοιχες στις χώρες με σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα (Ιρλανδία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία).
Οι δημόσιες δαπάνες του δημοσίου διορθωμένες για τις κυκλικές διακυμάνσεις, στην Κύπρο ήταν χαμηλότερες από τις αντίστοιχες δαπάνες στις 15 πιο προηγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με εξαίρεση την Γερμανία, στην οποία οι δαπάνες ήταν παραπλήσιες με αυτές της Κύπρου, και την Ισπανία.
Ο μέσος όρος της ευρωζώνης ήταν κατά περίπου 4 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ υψηλότερος από όσο στην Κύπρο. Όσον αφορά τα δημόσια έσοδα στην Κύπρο, μετά την διόρθωση για κυκλικές διακυμάνσεις, ήταν χαμηλά σε διεθνή σύγκριση. Η υστέρηση των εσόδων έναντι του μέσου ευρωπαϊκού όρου ανερχόταν σε περίπου 3 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το δημοσιονομικό έλλειμμα τους πρώτους επτά μήνες του 2011 ανήλθε στα 793,5 εκ. ευρώ που αντιστοιχεί σε 4,33% του ΑΕΠ έναντι ελλείμματος 474,5 εκ. ευρώ ή 2,72% του ΑΕΠ κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ωστόσο, τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί από την κυπριακή κυβέρνηση με σκοπό τον περιορισμό των δαπανών θα συμβάλουν ουσιαστικά στην διόρθωση της δημοσιονομικής ανισορροπίας.
Η σύγκριση του δημοσίου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Κύπρο με το αντίστοιχο μέγεθος στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνει ότι κατά το 2010 η Κύπρος ανήκε στην ομάδα χωρών με χαμηλό δημόσιο χρέος, το οποίο μάλιστα ήταν κατά 20 περίπου εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ μικρότερο από το αντίστοιχο της Γερμανίας, του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 15 και των 27, της Γαλλίας και της Βρετανίας. Επίσης, ήταν κατά 25 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ μικρότερο από το αντίστοιχο της ευρωζώνης.
Η παραπάνω σύγκριση δείχνει ότι η Κύπρος διαθέτει ένα άνετο περιθώριο ασφαλείας έναντι αυξήσεων του δημοσίου χρέους που θα μπορούσαν να προέλθουν από δανεισμό για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε το δυστύχημα του Ιουλίου 2011.
Με αυτά τα δεδομένα προκύπτει το ερώτημα πώς προκλήθηκε μια δημοσιονομική κρίση στην Κύπρο.
Μια δημοσιονομική κρίση, ωστόσο, στην εποχή των οικουμενικών χρηματιστικών αγορών, μπορεί να προκύψει είτε από την λειτουργία της οικονομίας (όπως π.χ. είναι η ελληνική δημοσιονομική κρίση) είτε να κατασκευαστεί, δηλαδή να προκληθεί. Πιο συγκεκριμένα, βιώσιμη είναι η εξυπηρέτηση του χρέους, σύμφωνα με τον ορισμό του ΔΝΤ, όταν γίνεται χωρίς να απαιτείται «εξωπραγματικά μεγάλη διόρθωση των εσόδων και των δαπανών του δημοσίου».
Προφανώς στην περίπτωση που εκτιμάται από τους δανειστές ότι δεν είναι βιώσιμη η εξυπηρέτηση του χρέους, αυξάνεται η απροθυμία τους να παρέχουν δάνεια ή αποσ.........

Ανώνυμος είπε...

23 Μαρτίου 2012... γιατί ενύχτωσε κι ο Φούλης δεν ήρθε

Μπήκαν από τις πίσω πόρτες...
Κι ας περιμέναμε έξω από τη Βουλή, οι εκπαιδευτικοί, οι φοιτητές, οι μαθητές. Ήταν όλες οι Οργανώσεις εκεί. Με πανό και συνθήματα. Περιμέναμε ιδιαίτερα τους εκπροσώπους των δυο κομμάτων (ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ) που κατάθεσαν την πρόταση για παράταση του ορίου αφυπηρέτησης στο 64ο. Κανείς δε φάνηκε. Ούτε από την μπροστινή είσοδο, ούτε από πλάι.
Ο κ. Αβέρωφ είπε την προηγούμενη φορά, όταν τα έβαλε και πάλι με τους εργαζόμενους, ότι δεν έμαθε να βγαίνει από τις πίσω πόρτες και προκλητικά πέρασε μπροστά από τους διαδηλωτές. Τώρα έμαθε… Και μπήκε και βγήκε από τις πίσω πόρτες. Το ίδιο και ο Νικόλας. Κρίμα!
Εκεί ήταν και οι φοιτητές της ΝΕΔΗΚ (ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ). Περίμεναν εξηγήσεις. Μάταια. Τα συνθήματα έπαιρναν και έφερναν. Σε ώτα μη ακουόντων: «Έχουμε 29 ψήφους και θα το περάσουμε». Γιατί 29; ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ – Κουλίας. Αναμένουν ίσως Περδίκη και Συλλούρη.
Ο ένας (Περδίκης), άλλοτε λαλίστατος, πέρασε σκυφτός και μπήκε στη Βουλή. Κακό σημάδι. Η νεολαία των Οικολόγων όμως ήταν μαζί μας και στο Φορέα και έξω από τη Βουλή. Ο κ. Συλλούρης πέρασε πλάι – πλάι και μπήκε αθόρυβα. Ναι αθόρυβα! Ο Συλλούρης!
Ο κ. Αβέρωφ διατείνεται ότι ο νομπελίστας οικονομολόγος κ. Πισσαρίδης διατύπωσε την άποψη ότι όταν αυξάνεται το όριο αφυπηρέτησης μειώνεται η ανεργία!!!!! Σοβαρά; Τότε γιατί δεν πάμε μέχρι τα 70. Και είπε τέτοιο πράγμα ο Πισσαρίδης; Δεν λέω ότι ψεύδεται ή παραπλανεί ο Αβέρωφ.
Αλλά και την άλλη φορά, όταν επισκέφτηκαν οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις τους κ. Αναστασιάδη και Αβέρωφ, και μας έδωσαν και γραπτώς τις θέσεις τους, όπου υπήρχε και το 64ο και μείς αντιδράσαμε άμεσα, μας είπε να μην ανησυχούμε και δεν πρόκειται να το καταθέσει στη Βουλή αν δεν προηγηθεί διάλογος κοινωνικός, με όλους τους εμπλεκόμενους, με όλες τις Οργανώσεις.
Μας ξεγέλασε. Εκτός και αν «κοινωνικός διάλογος» και «άλλοι εμπλεκόμενοι» είναι μόνο οι βουλευτές του ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ.
Ήταν εκεί και η ΠΕΟ. Ακούστηκε αρκετές φορές και το σύνθημα: «Φοιτητές – Εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά». Μας συγκίνησε. Ίσως επειδή μας θύμισε και τα δικά μας φοιτητικά χρόνια. Στην Αθήνα. Πορείες φοιτητών και εργατών, να περνούμε από το Σύνταγμα…
Ήτανε και κάποιοι άλλοι φοιτητές που κάθονταν στις καφετέριες με το φραπεδάκι. Ίσως και να διερωτούνταν τι γυρεύουν οι μεν με τους δε. Ψιλά γράμματα. Αυτό που σκέφτομαι – συνειρμός τώρα – είναι ότι ίσως και οι εισηγητές της πρότασης για παράταση να ήταν απ’ αυτούς που κάθονταν στις καφετέριες.
Και σκέφτομαι πάλι. Είναι δυνατόν κάποιοι που ποτέ δεν πεινάσανε, δεν δουλέψανε, δεν έμειναν άνεργοι, που τα έβρισκαν ΟΛΑ έτοιμα, που δε δούλευαν ταυτόχρονα και σπούδαζαν (συμβαίνουν κι' αυτά) να ήταν αλλού; Στις καφετέριες θα ήταν.
Ναι και θα διερωτούνταν ίσως: Που πάνε όλοι αυτοί που σηκώνουν το πανό και ξεκινάνε; Οι αριθμοί του Νικόλα λένε ότι ανέβηκε το προσδόκιμο όριο ζωής. Αλήθεια; Έτσι λεν οι αριθμοί; Τις προάλλες δεν έλεγες κ. Νικόλα ότι οι άνθρωποι δεν είναι αριθμοί;
Και αν ανέβηκε (αν πιστέψουμε τους αριθμούς σου), πρέπει να το δουλεύουμε; Η περίπτωση να απολαύσουμε το δεδουλευμένο μιας ζωής για ακόμα λίγο, δεν περνά απ’ το μυαλό σου. Γιατί εμείς μια ζωή δουλεύουμε. Από τα παιδικά μας χρόνια. Με τα δυο μας χέρια. Όχι με τα χίλια δυο των άλλων. Δεν βρήκαμε τίποτα έτοιμο. Ούτε στημένη δουλειά, περιουσίες, κτήματα, λεφτά.
Ξέρετε κ. Αβέρωφ και Νικόλα, σε όλο τον κόσμο η παράταση του ορίου είναι επιλογή της εργοδοσίας. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν, διαμαρτύρονται, βγαίνουν στους δρόμους. Το ίδιο συμβαίνει και στην Κύπρο. Με μια ειδοποιό διαφορά: Η Κυπριακή Βουλή ετσιθελικά έρχεται και το επιβάλλει.
Τώρα θα μου πείτε, τι να κάνετε και σεις, εξυπηρετείται το κεφάλαιο, είναι η δουλειά σας, πηγάζει από την ιδεολογία σας.
Βγείτε όμως και πέστε το καθαρά. Μην εμπαίζετε όλους μας, εννοώ τους εργαζόμενους, τους φοιτητές, τους άνεργους, με ιδεολογήματα και αλχημείες που υποτιμούν την νοημοσύνη μας.

.........

Σωτήρης Χαραλάμπους, Πρόεδρος Προοδευτικής Κίνησης Καθηγητών

Ανώνυμος είπε...

Mιχάλη πε τους τα.Ουλλο κλανιές είναι οι εθνικιστές.Μονο πορτους να σύρνουν.

Ανώνυμος είπε...

το ποιοί "Μονο πορτους να σύρνουν." είδαμεν τους. αλλά δυστυχώς εκτός από πόρτους διάλυσαν τα πάντα.
διάβασε και τη συνέντευξη του Κίκη Καζαμία στην Καθημερινή για να δεις πόσο φταίει ο Καταστρόφιας και η κλίκα του.

Σολιάτης είπε...

Η καθημερινή έκοψεν τζαι ξανακόλλησεν όπως έθελεν την συνέντευξη του Καζαμία. Διαβάστε την συνέντευξη στην διαδυκτιακή συμερινή που είναι ολόκληρη και όπως απάντησε ο Καζαμίας.

Ανώνυμος είπε...

Σολιάτη, μιας και είσαι περιορισμένης ευθύνης, να σου υπενθυμίσω ότι ο Βάσος Σιαρλή παραδέχτηκε ότι η Κύπρος βρισκόταν εκτός αγορών από το 2010. Πολύ πριν το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων και πολύ πριν φανεί το πρόβλημα της αναχρηματοδότησης των κυπριακών τραπεζών.

Ανώνυμος 34 είπε...

Τούτον είναι λάθος. Θκιέβαστα κείμενα. Ο λόγος των υποβαθμίσεων ήταν πάντα η έκθεση των τραπεζών στα τοξικά Ελληνικά ομόλογα. Διότι εντάξει, εμείς δεν ηξέραμεν, οι ξένοι όμως ήξεραν. Διότι εκείνοι μαγείρεψαν τα πάντα με την εδώ τρόικα, δηλαδή Φούλης-Νικολάκης-Ορφανίδης. Ήταν πολλά γερή πάζα.

Σολιάτης είπε...

Στο πιό πάνω σχόλιο μου αναφέρω διαδικτυακή σημερινή, ένω θα έπρεπε να γράψω Καθημερινή.
Αυτοι που είναι πειορισμένης ευθύνης είναι αυτοί που δεν ξέρουν να διαβάζουν ούτε τα στοιχεία εκείνα που δεν σηκώνουν αμφισβήτηση. Το 2010 η κυπριακή οικονομία είχε ανακάμψει και μπήκε σε ρυθμούς ανάπτυξης, όμως ήρθε το δεύτερο κύμα της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης και σε συνδιασμό με την έκθεση των κυπριακών τραπεζων στην ελληνική οικονομία έφεραν τα σημερινά αποτελέσματα. Οι οίκοι αξιολόγησης αλλά και οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι αυτό που επισημαίνουν ως κύριο λόγο για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας είναι η έκθεση των κυπριακών τραπεζών. Αν ακόμα υπάρχουν άτομα που δεν καταλαβαίνουν ή δεν θέλουν να καταλάββουν τι να πω. Αλλά αντι να απαντήσουν με επιχειρήματα προσπαθούν να υποτιμήσουν τους άλλους και να τους βρίσουν. Ο καθένας με το επίπεδο του.

Ανώνυμος είπε...

ψηφιστε μακαριον ολαν.νομιζετε δεν ξερουμε οτι το ακελ ακουει μακαριος τζε βριζει?εν εσας τα προβατα των 500 ευρω που σας φανατιζουν υπερ του

Κόρακας είπε...

Λύκοι θα υπαρχουν όσο υπάρχουν πρόβατα, είτε των €2 είτε των €500, είτε των €10000000

Ανώνυμος είπε...

κρα κρα !

Ανώνυμος είπε...

Γιούχα αααα!