Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Όταν ο ΛΑΖΑΡΟΣ ΜΑΥΡΟΣ εξηγεί γιατί ΑΠΕΤΥΧΕ η ΕΟΚΑ

Όταν ακόμα και ο Λάζαρος Μαύρος παραδέχεται ότι η ΕΟΚΑ (μας) ΑΠΕΤΥΧΕ, τότε γιατί κατηγορούν εμάς που λέμε το ίδιο;

Οπλιστείτε με λίγη υπομονή και δείτε την ομιλία του που έγινε το 2011.


Αν και διαβάζει την ιστορία ανάποδα ή έστω ανορθόδοξα, τα συμπεράσματα είναι ξεκάθαρα.
Παραδέχεται ότι η Τουρκία ενδιαφέρθηκε για το Κυπριακό το 1955, ενώ προηγουμένως δήλωνε ότι δεν υπάρχει θέμα Κυπριακού.

Αν και θέτει το "ερώτημα κλειδί: πώς απέτυχε η ΕΟΚΑ μας", αυτό το ερώτημα δεν το απαντά.

Ασφαλώς στο δικό του εθνικιστικό πλαίσιο για όλα φταίνε οι Άγγλοι και οι Τούρκοι, όμως οι πιο πάνω αναφορές του, άθελα του βέβαια, οδηγούν ξεκάθαρα στο συμπέρασμα ότι η δράση της ΕΟΚΑ προκάλεσε την τουρκική ανάμιξη στο Κυπριακό.
Θέση που προσωπικά υποστήριξα πολλές φορές και έτυχα ύβρεων και χαρακτηρισμών.

Επισημαίνω ότι στην ομιλία του ο Λ. Μ. δεν αναφέρεται στο γιατί απέτυχε η ΕΟΚΑ, αλλά στο γιατί πέτυχε η ΤΜΤ και γενικότερα η εθνικιστική ηγεσία των Τ/κυπρίων και των Τούρκων.

Προσωπικά εκτιμώ ότι η συγκεκριμένη ομιλία δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια προσπάθεια να αποκρυβούν οι αδυναμίες και τα λάθη των Ε/κυπρίων που έδωσαν τις αφορμές για να γίνουν όσα έγιναν, αφού δεν έλαβαν υπόψη τα δεδομένα της εποχής όταν λάμβαναν την πολιτική απόφαση για έναρξη του ένοπλου αγώνα.

Οι Άγγλοι και οι Τούρκοι έκαναν τη δουλειά τους.
Οι ε/κύπριοι τι έκαναν;
Δούλεψαν αποτρεπτικά ή υποβοηθητικά;

Αυτό το ερώτημα δεν το απαντά ο Λ. Μαύρος και ούτε αναμένουμε να το απαντήσει.

Επαναλαμβάνω, το γιατί ΑΠΕΤΥΧΕ Η ΕΟΚΑ ΜΑΣ, δεν το απαντά ο κ. Μαύρος...



14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αν συνεχίσει ο Μαύρος ίσως καταλάβει και τις ευθύνες του γρίβα και του Μακάριου που μπροστά σε αυτά τα δεδομένα επέμεναν να διεξάγουν ένοπλο αγώνα και να δώσουν στους Τούρκους όσες αφορμές χρειάζονταν για να επέμβουν στην Κύπρο.

Ανάθεμα στους αίτιους, λάζαρε μαύρε, από όποια πλευρά και αν προέρχονται.

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ είπε...

Το θεμα φιλε δεν ειναι γιατι απετυχε η ΕΟΚΑ,μπορεις να συζητησεις μονο αν ηταν σωστη η αποφαση .

Η διαλεξη του Λ.Μαυρου αποδυκνιει περιτρανα οτι οι Τουρκοκυπριοι ηταν ειναι και θα ειναι ο δουρειος ιππος της Τουρκιας,οπως και να το κανουμε οτι και αν πουμε δεν εχουν αλλο πατημα.

Σολιάτης είπε...

Ήταν σωστή η απόφαση της ΕΟΚΑ; Όλι οι τουρκοκύπριοι είναι το ίδιο; Έχουν όλοι οι τουρκοκυπριοι τις ίδιες πολιτικές θέσεις; Έχουν όλοι οι τουρκοκύπριοι την ίδια ιδεολογία; Ύπάρχουν τουρκοκύπριοι που αγωνίσουνται για μια κοινή πατρίδα; Πότε θα απαντήσεις σ' αυτά τα ερωτήματα; (Ανορθωσιάτη που συμφωνείς με το φασιστικό ΕΛΑΜ). Ποιες ήταν οι θέσεις της κάθε πολιτικής παράταξης και ποιάπολιτική παράταξη δικαιώθηκε (δυστυχως);

Ανώνυμος είπε...

Μα γιατί λένε ότι απότυχε η ΕΟΚΑ τους; Δεν ηρωοποιήθηκε ο Γρίβας; Δεν ηρωοποιήθηκε ο Μακάριος; Δεν αποκλείστηκε η Αριστερά από τα "δώματα"; Δεν δημιουργήθηκε μάζα "ηρώων και αγωνιστών" στο όνομα των οποίων θα εξασφαλίζουν εσαεί τα συμφέροντα τους; Δεν δημιουργήθηκε ένα κράτος κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους; Δεν κληρονομήθηκε στους απογόνους τους μόνιμα η νομή της εξουσίας; Δεν εξασφαλίστηκε το βόλεμα και η άνετη διαβίωση;

Ε τότε;

Α ναι! Υποτίθεται ότι ο "αγώνας" ήταν για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Μικρή λεπτομέρεια που δεν μειώνει καθόλου το μέγεθος της επιτυχίας.

Μιχάλης είπε...

@ ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ

Δεν περίμενα ότι θα έλεγες τίποτε άλλο.
Ο Λ.Μ. θέτει ξεκάθαρο το ερώτημα στην αρχή: «Πώς και γιατί απέτυχε η ΕΟΚΑ μας και πώς και γιατί πέτυχε η ΤΜΤ τους».

Το ερώτημα αν θεωρεί λανθασμένη την απόφαση πρέπει να το θέσεις στον ίδιο.
Η διάλεξη του Λάζαρου δείχνει ένα πράμα, πόσο μονόπλευρη είναι η θεώρηση της σχολής στην οποία ανήκει.
Βλέπει λάθη, ευθύνες και εγκλήματα μόνο στη μια πλευρά.

Ανώνυμος είπε...

Δεν απετύχε μόνο η ΕΟΚΑ, απέτυχε και το Ακελ, και ο Μακάριος, και όλοι τους.

ΣΦ

Anef_Oriwn είπε...

ΣΦ,
Πάλι μιλάς από καθέδρας, αφοριστικά και με αξιώματα και ρίχνοντας πυροτεχνήματα...

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Άνευ,

Επειδή είναι και το ετήσιο, και για παράδειγμα, ο "Αλέκος Κωνσταντίνου" παρακολουθείτο από το καθεστώς Μακαρίου.

Αντί να τύχει προστασίας από την ΤΜΤ, κινδύνευε και από εκεί.

Μην λες ότι μιλώ καθέδρας.

Για το Ακελ, τα είπαμε προηγουμένως.

ΣΦ

Anef_Oriwn είπε...

ΣΦ,

Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράματα μαζί μας, δηλ. ότι «για το Ακελ τα είπαμε προηγουμένως»... Μάλλον προσπαθήσαμε να το πράξουμε, αλλά κολλήσαμε στους συνήθεις αφορισμούς και τα αξιώματα του λόγου ΣΟΥ. Λυπάμαι αλλά από τα σχόλια λείπει μια ολοκληρωμένη και σφαιρική ανάλυση των γεγονότων... Είναι πολύ εύκολο να λέμε [εκ των υστερών κι από την ασφάλεια του καναπέ μας και 50 χρόνια μετά] ότι έπρεπε να γίνει αυτό ή εκείνο, όπως ας πούμεν για τον “Αλέκο”… Αλήθεια γιατί δεν κάμνεις και εισηγήσεις όταν απορρίπτεις ή επικρίνεις κάτι;

Σολιάτης είπε...

Απάντηση στο θέμα του Σ.Φ έδωσε στην εκπομπή του ΑΣΤΡΑ ιστορκές διαδρομές ο Χριστόφορος Τζιονή. Η εκπομπή ανδεν έχει αναρτηθεί θα αναρτηθεί τις επόμενες μέρες και στο istorikesdiadromes.blogspot.com.
Θα πρέπει να τονιστεί πως ο Καβάζογλου (Αλέκος) παρακολουθήτο και από την ΚΥΠ και είναι γνωστό από που ελεγχόταν.

παύλος 1988 είπε...

Μια απλή παρατήρηση: Αυτό που μου προξενεί πραγματικά μεγάλη εντύπωση είναι το γεγονός ότι η λογική με την οποία ορισμένοι αριστεροί Κύπριοι αντιμετωπίζουν την ΕΟΚΑ είναι σχεδόν ίδια με την αντίστοιχη λογική των Ελλαδιτών ακροδεξιών σε ότι έχει να κάνει με την αντίσταση του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ επί Κατοχής.

Δεν σας προβληματίζει λίγο αυτό ορισμένους;

spiros georgiades είπε...

ο Λαζαρος Μαυρος εννοει οτι Η ΕΛΛΑΔΑ δεν στηριξε η δεν εκμεταλλευθηκε την ευκαιρια της δυναμικης που εδωσε η ΕΟΚΑ απο το 1950 για να επιτευχθει η ΕΝΩΣΗ - αλλα ακομη και μετα την συμφωνια για δημιουργια κρατους δεν στηριξε τα δικαιωματα του 82% οσο στηριξε η Τουρκια τα δικαιωματα του 18% σε σημειο σημερα να διεκδικουν τα ιδια μην πω και περισσοτερα απο αυτα του 82% σε περιπτωση λυσης - ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΑΚΕΛ το οποιο ασφαλως συνεχιζει να πολεμα τα δικαιωματα των Ελλληνων της Κυπρου ειτε αυτα ειχαν να κανουν με το δικαιωμα να θελησουν να ξεσηκωθουν 1955 η να θελουν μεχρι σημερα να εχουν την ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ κι οχι την οποιαδηποτε συνομοσπονδιακη νεα κατασταση . Δεν θα μπω σε συζητηση εαν ειναι η οχι συνομοσπονδιακη η Δ.Δ.Ο διοτι δεν οδηγει πουθενα αυτη η κουβεντα εγινε δεκαδες φορες . Ας την φερουν επιτελους να την απορριψουμε οπως την ξανα απορριψαμε το 2004 μπας και συνελθετε εσεις του ΑΚΕΛ κι αποτραβηχθειτε απο τον δουρειο ιππο του ΝΑΤΟ ( ΔΗΣΥ ) - Ο Λ.Μ δεν υπονοησε αυτο που το ΑΚΕΛ μια ζωη προπαγανδιζει οτι δηλαδη ηταν λαθος ο ξεσηκωμος του 1955 - Αυτα τα κανει για να δικαιολογησει την πολιτικη του εναντια στην ΕΟΚΑ και την εξαρτηση του απο Βρετανικους κυκλους

Ανώνυμος είπε...

Οι περισσότεροι Τουρκοκύπριοι ναι. Όπως και οι περισσότεροι Αλβανοτσαμηδες λειτούργησαν ως δούρειος ίππος το 1940-44.Φταιει η απαιδευσια που έχει να κάνει και με το θρήσκευμα.Τιποτα από τα δύο δεν άλλαξε.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σωστή παρατηρηση
.Υπάρχουν κι άλλες πολλές αναλογίες.