Κυριακή 11 Μαΐου 2008

Προβληματισμός για τους έποικους

Στο προηγούμενο σημείωμα μου με θέμα «Υπάρχει ελπίδα;» έγινε λόγος για το θέμα των εποίκων.
Την Κυριακή η «Κίπρις» δημοσίευσε δηλώσεις του Μ. Α. Ταλάτ, βάση των οποίων ο τ/κύπριος ηγέτης θεωρεί ότι θα παραμείνουν στο νησί όσοι εκ Τουρκίας έχουν τη λεγόμενη ιθαγένεια θα παραμείνουν στα κατεχόμενα και μετά τη συμφωνία. Και τόνισε ότι το θέμα αυτό δεν το διαπραμγατεύεται.
Την ίδια μέρα στη Σημερινή δημοσιεύθηκε η πιο κάτω συνέντευξη την οποία παραθέτω και ζητώ τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας.
Έγκλημα πολέμου ο εποικισμός
Αμπντουλάχ Κορκμαζχάν: Στις 350 με 400.000 οι έποικοι στα κατεχόμενα
Την έντονη ανησυχία των Τουρκοκυπρίων για τη συνεχιζόμενη κάθοδο εποίκων στα κατεχόμενα εκφράζει σε συνέντευξή του στη «Σ» το μέλος του κόμματος «Ενωμένη Κύπρος» Αμπντουλάχ Κορκμαζχάν. Κάνει λόγο για έγκλημα πολέμου και διαφωνεί έντονα με την παραμονή τους μετάτη λύση του Κυπριακού.
ΟΑμπντουλάχ Κορκμαζχάν τονίζει συναφώς πως οι Τουρκοκύπριοι αυτή τη στιγμή ζουν στην ίδια τους την πατρίδα ως μειονότητα και δεν είναι διατεθειμένοι να παραμείνουν σε αυτή την κατάσταση και μετά τη λύση του Κυπριακού. «Σε καμία περίπτωση η λύση που θα εξευρεθεί δεν θα πρέπει να αλλοιώνει το δημογραφικό χαρακτήρα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και ευρύτερα σε ολόκληρη την Κύπρο», σημειώνει.
- Πώς σχολιάζετε τη θέση του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και των συνεργατών του, οι οποίοι διαφωνούν με την απομάκρυνση των εποίκων από τα κατεχόμενα στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού;
Ο εποικισμός που άρχισε και συνεχίζεται από το 1974 είναι ένα έγκλημα πολέμου. Εμείς διαφωνούμε κάθετα με τη θέση του Ταλάτ και των γύρω του, οι οποίοι υποστηρίζουν την παραμονή των εποίκων στην Κύπρο μετά τη λύση του προβλήματος.
Εκτός από την έντονη αντίδραση των Ελληνοκυπρίων και της Διεθνούς Κοινότητας για την παραμονή των εποίκων, κι εμείς ως Τουρκοκύπριοι θεωρούμε πως θα ήταν ένα έγκλημα σε βάρος της τουρκοκυπριακής κοινότητας, γι' αυτό άλλωστε έχουμε κινητοποιηθεί το τελευταίο διάστημα. Οι Τουρκοκύπριοι αυτή τη στιγμή ζουν στην ίδια τους την πατρίδα ως μειονότητα και δεν είμαστε διατεθειμένοι να παραμείνουμε σε αυτή την κατάσταση και μετά τη λύση του Κυπριακού. Σε καμία περίπτωση η λύση που θα εξευρεθεί δεν θα πρέπει να αλλοιώνει το δημογραφικό χαρακτήρα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και ευρύτερα σε ολόκληρη την Κύπρο.
Βεβαίως, αντιλαμβανόμαστε ότι για ανθρωπιστικούς λόγους ένας αριθμός εποίκων θα παραμείνει. Αυτό άλλωστε είναι κάτι που αποδέχεται και η ελληνοκυπριακή πλευρά. Οι υπόλοιποι, όμως, θα πρέπει να εγκαταλείψουν το νησί. Αν στο μέλλον θελήσουν να επιστρέψουν για να εργαστούν, θα πρέπει ακολουθήσουν τη νόμιμη οδό και να εξασφαλίσουν άδεια.

- Πιστεύετε ότι το θέμα των εποίκων θα πρέπει να εξεταστεί σε βάθος στο πλαίσιο της λειτουργίας των Επιτροπών, οι οποίες προετοιμάζουν το έδαφος για απευθείας συνομιλίες;
Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να συζητηθεί, γιατί αυτό το θέμα του πληθυσμού της Κύπρου είναι μια σοβαρή πτυχή του κυπριακού προβλήματος. Δεν συμφωνούμε να μη συζητηθεί σε αυτό το στάδιο κι αν μάλιστα κριθεί αναγκαίο, θα πρέπει να συσταθεί μια ξεχωριστή επιτροπή, η οποία να εξετάσει αποκλειστικά το θέμα των εποίκων.
- Πέραν της έκφρασης της επιθυμίας να απομακρυνθούν οι έποικοι, είναι εφικτό κατά την άποψή σας να γίνει κάτι τέτοιο;
Ακριβώς, επειδή δεν είναι εύκολο θέμα, γι' αυτό θα πρέπει να συζητηθεί για να εξευρεθεί μια λύση. Επαναλαμβάνω, αυτοί που θα έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα εάν παραμείνουν οι έποικοι είναι οι Τουρκοκύπριοι. Θα πρέπει να
σας πω ότι στα σχολεία μας το 45% με 55% είναι παιδιά εποίκων και στα νοσοκομεία το 95% των ασθενών είναι έποικοι. Αν συνεχιστεί αυτή η εισροή εποίκων, η κατάσταση θα ξεφύγει με απρόβλεπτες συνέπειες.
- Ποιες είναι οι σχέσεις των Τουρκοκυπρίων και των εποίκων στην καθημερινότητα;
Τα κοινά χαρακτηριστικά Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων σε ό,τι αφορά τα ήθη και τα έθιμα δεν είναι κοινά και με τους έποικους εξ Ανατολίας. Εγώ προσωπικά θεωρώ ότι οι Τουρκοκύπριοι όσον αφορά τον πολιτισμό βρίσκονται πιο κοντά στους Ελληνοκύπριους και όχι στους εποίκους χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουμε φτάσει σε σημείο έντονων συγκρούσεων με τους εποίκους.
Υποδομή για διχοτόμηση
- Ποιος είναι ο αριθμός των εποίκων αυτή τη στιγμή;
Δεν υπάρχουν οποιαδήποτε επίσημα στοιχεία. Ο αριθμός των εποίκων συνεχώς διαφοροποιείται γιατί συνεχίζεται η εισροή εποίκων από την Τουρκία. Ο Ταλάτ είχε κάνει μια δήλωση ότι ο συνολικός πληθυσμός στο Βορρά είναι μισό εκατομμύριο.
Αν δούμε επίσης τον αριθμό των συνδρομητών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες, αυτοί ξεπερνούν τις 300 χιλιάδες. Με αυτά τα δεδομένα, χωρίς να είμαστε απόλυτοι, εκτιμούμε ότι ο αριθμός των εποίκων ανέρχεται στις 350 με 400 χιλιάδες.
Αυτός ο αριθμός των εποίκων αποτελεί την υποδομή για δύο λαούς και δύο κράτη στην Κύπρο.
Οι σχέσεις με τους τουρκοκύπριους
- Κατά καιρούς υπήρξαν πληροφορίες και φήμες ότι στην τουρκοκυπριακή πλευρά, στα «πανεπιστήμια» αλλά και ευρύτερα μέσα στην κοινωνία οι επαφές και οι σχέσεις μεταξύ των Τουρκοκυπρίων και των εποίκων από την Τουρκία είναι τεταμένες και γενικά επικρατεί ένα κλίμα σύγκρουσης;
Αυτή τη στιγμή δεν επικρατεί ένα τέτοιο κλίμα εξ όσον γνωρίζω. Υπάρχουν φιλικές επαφές μεταξύ Τουρκοκυπρίων και εποίκων, υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που βρισκόμαστε σε σύγκρουση. Γενικά υπάρχουν καλές, υπάρχουν και κακές σχέσεις μεταξύ των δύο. Όσον αφορά εμένα προσωπικά, έχω αρκετούς Τούρκους φίλους στο «Πανεπιστήμιο».
- Ένα άλλο φαινόμενο που παρατηρείται είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις, όταν προκύπτουν διαφορές μεταξύ εποίκων και Τουρκοκυπρίων, οι έποικοι προσφεύγουν στην «πρεσβεία» της Τουρκίας για να κάνουν καταγγελίες και να λύσουν τις διαφορές τους. Τι γνωρίζετε γι' αυτό το ζήτημα;
Σε αυτό το θέμα δεν γνωρίζω και αρκετά πράγματα, όμως εκείνο που είναι βέβαιο αλλά και ευρύτερα γνωστό είναι ότι αρκετοί έποικοι κινούν τα νήματα διαμέσου της «πρεσβείας» της Τουρκίας και προσφεύγουν εκεί για τη διεκπεραίωση διάφορων ζητημάτων που τους απασχολούν.
- Θα θέλαμε επίσης να ρωτήσουμε για ένα ζήτημα, γύρω από το οποίο έγινε κατά καιρούς συζήτηση. Αφορά τα κονδύλια που διοχετεύει η Τουρκία. Ποιος κάνει την διαχείριση αυτών των χρημάτων; Μήπως και πάλι η «τουρκική πρεσβεία»;
Δεν έχω πληροφορίες για το θέμα αυτό, ίσως να γίνεται, δεν το αποκλείω. Αρκετά πράγματα γίνονται διαμέσου της «πρεσβείας» που δεν τα γνωρίζουμε.
11/5/2008

31 σχόλια:

dokisisofi είπε...

"Θα πρέπει να σας πω ότι στα σχολεία μας το 45% με 55% είναι παιδιά εποίκων και στα νοσοκομεία το 95% των ασθενών είναι έποικοι. "

Μόνο το 5% των Τουρκοκυπρίων επισκέπτεται τα νοσοκομεία του κατοχικού καθεστώτος? Ε ναι, αφού τα υπόλοιπα 95% έρχονται στα δικά μας και απολαμβάνουν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Οι έποικοι τί σχέση έχουν?

Πάντως γενικά, είναι μια αρκετά τολμηρή συνεντεύξη, προσπαθεί να κρατήσει κάποιες ισορροπίες, (από τη μια λέει ότι "οι Τουρκοκύπριοι αυτή τη στιγμή ζουν στην ίδια τους την πατρίδα ως μειονότητα" και από την άλλη θεωρεί ότι "ο αριθμός των εποίκων αποτελεί την υποδομή για δύο λαούς και δύο κράτη στην Κύπρο" και αρνείται οποιεσδήποτε τεταμένες σχέσεις μεταξύ τουρκοκυπρίων και τούρκων).

Το θέμα είναι πως τα τραγικά νούμερα που αναφέρει (350.000-400.000) αποδεικνύουν ότι οι συντονισμένες προσπάθειες της Τουρκίας και του ψευδοκράτους για αλλαγή των πληθυσμιακών αναλογιών θα καταρρακώσει στο τέλος οποιαδήποτε πολιτική λύση εκπορεύεται από σχολές σκέψης που θέλουν διαχείριση του προβλήματος με κριτήριο το status quo. (η οποία κατέληξε και στο σχέδιο Ανάν). Αλλά είναι πραγματικά είδηση αυτά τα νούμερα. Μεχρι τώρα ξέραμε για 100.000 αν δεν κάνω λάθος.
Η Ευρώπη που κόπτεται για την απομόνωση των Τουρκοκυπρίων, γιατί δεν κόπτεται για την αποκατάσταση αυτού του εγκ΄λήματος πολέμου, όπως είναι ο εποικισμός?
Αλλά ξέχασα. Αυτό είναι θέμα των Ηνωμένων Εθνών και αυτό το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να παγειρεύει σχέδια λύσης. Δεν είμαι δικηγόρος αλλά απόσα λίγα καταλαβαίνω, οι διεθνείς θεσμοί ανθρωπιστικού χαραχτήρα υστερού σε θέματα ποινικού δικαίου και επιβολής κυρώσεων. Η Ευρώπη? Έχουν εκτελεστική ισχύ οι αποφάσεις της ή όχι? Αν θυμάμαι καλά η Κύπρος μπήκε ολόκληρη στην ένωση και όχι η μισή. Ας μου εξηγήσει κάποιος από που μπορούμε να περιμένουμε δικαιοσύνη..
Τέσπα,εγώ αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι αυτόν τον Κορκμαζχάν δεν τον περιμένει και πολύ καλή τύχη μετά από αυτήν την συνεντεύξη. Εκτός κι αν πρόκειται για μπλόφα.
(είμαι φύση καχύποπτη, συμπαθάτε με)
Καληνύχτα.

kyriakos είπε...

Μιας και μιλάμε για Τούρκους …ας μιλήσουμε για την μητέρα πατρίδα 2..

Καταρχήν πρέπει να διαχωρίσουμε την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας με τα εσωτερικά της που είναι δύο διαφορετικά πράγματα.
Κάτι παρόμοιο δηλαδή με το αμερικάνικο μοντέλο πολιτικής.. (Τυχαία? Για ψάξτε...)

Η Τουρκία αντίθετα με τις περισσότερες χώρες δεν έχει επηρεαστεί καθόλου από τον ψυχρό πόλεμο και δεν χωρίζεται σε αριστερούς και δεξιούς..

(Υπάρχει ένα αριστερίζον κόμμα αλλά είναι πενιχρά τα ποσοστά του ..ακόμα και το κόμμα της αντίστοιχης χρυσής αυγής της Τουρκίας έχει πολλαπλάσια ποσοστά)

Τελοσπάντων..

Οι Τούρκοι χωρίζονται σε δύο μεγάλα κόμματα αλλά στην ουσία σε δύο μεγάλες ανωμαλίες που διαιωνίζονται από τον καρό της δημιουργίας του ‘’κοσμικού’’ τους κράτους: τους φιλοπόλεμους στρατιωτικούς ΚΕΜΑΛΙΣΤΕΣ πού έχουν για ύμνο το ποίημα:
‘’Το όπλο μου στα χέρια η πίστη στη καρδιά
Δύο πράγματα θέλω την πίστη και της πατρίδας τα εδάφη
Το σπίτι μου είναι ο στρατός και οι αξιωματικοί είναι οι σουλτάνοι μου
Παντοδύναμε δώσε μακροζωία στον σουλτάνο μου
Παντοδύναμε το ταξίδι μας είναι η νίκη μας και θα είναι μαρτυρικό.’’


Και από την άλλη έχουμε τους ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ του Ερτογάν ο οποίος το 98 καταδικάστηκε σε φυλάκιση επειδή έγραψε το εξής ποίημα-ύμνο των ισλαμιστών
Το οποίο είναι παρωδία στο πιο πάνω:


‘’Τα Τζαμιά είναι τα στρατόπεδα μας και οι θόλοι τους τα κράνη μας
Οι μιναρέδες τους οι λόγχες μας και οι πιστοί είναι ο στρατός μας
Αυτός ο ιερός στρατός φυλάει την θρησκεία
Παντοδύναμε το ταξίδι μας είναι το ριζικό μας και θα είναι μαρτυρικό’’



Για να καταλάβετε πόσο αρρωστημένη είναι η κατάσταση φανταστείτε να έχει κόμμα ο αρχιεπίσκοπος και η εθνική φρουρά. …


Η άλλη αλήθεια που δεν ξέρουν πολλοί είναι ότι οι κεμαλιστές είναι και ήταν πάντοτε η μειοψηφία στην Τουρκία.. Εντούτης με διάφορες διαδικασίες έβγαιναν πρώτο κόμμα…


Το μεγάλο θέμα είναι ότι Ισλαμιστές και Στρατός(Κεμάλ) δεν τα παν καθόλου καλά ποτέ δεν τα πήγαιναν και ποτέ δεν θα τα πάνε. Γιαυτό και ο Ερτογάν δεν δίστασε να αλλάξει την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης – Στρατού στο θέμα της Κύπρου..
Πράγμα που προκάλεσε αφάνταστα τεράστιες αντιδράσεις και πιθανών να του κοστίσει ακόμα και την πρωθυπουργία .. (ολόκληρη η πολιτική της αντιπολίτευσης στηρίζεται στην ατάκα ‘’Το ξεπούλημα της Κύπρου μέσο του σχεδίου Ανναν’’)



..Παρόλο που ομολογημένος η κίνηση του ΕΡτογάν για αλλαγή της αδιάλλακτης πολιτικής σε διαλλακτική για να βγεί από το αδιέξοδο (ακριβώς μόλις εντόπισε ότι ο νέος του αντίπαλος είχε μαξιμαλιστική πολιτική) είναι κλασσική κίνηση Ματ που διδάσκετε στα ΧΑρβατ πολιτικών επιστημών της Αμερικής. Και θεωρείτε στον υπόλοιπο κόσμο πέρα για πέρα πετυχημένη. Εντούτοις ο λαός της Τουρκίας θεωρεί την καθαρή αυτή πολιτική νίκη σαν ξεπούλημα της Κύπρου, σε τέτοιο σημείο που ο ΕΡτογάν αναγκάστηκε να δηλώσει ότι ίσως ήταν λάθος το σχέδιο Αννάν και η αλλαγή της εξ. πολιτικής και τώρα επιστρέφει, λέει πίσω στην σίγουρη πολιτική των στρατιωτικών..

Ετσι προέκυψε το σχέδιο Αννάν και έτσι έφυγε..(Ας είναι καλά ο Τασος που έσωσε την ΤΚυπριακή δημοκρατία) ήταν μια ιστορική Ευκαιρία που δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ καλύτερη έστω και αν οι τυφλοπόντικες όπως ο από πάνω ακόμα να καταλάβουν τι έγινε στη κύπρο το 2004

Ούτε συνωμοσία μεγάλων δυνάμεων και ξένων συμφερόντων ούτε τίποτε…

Τώρα μην περημένετε κάτι καλύτερο μετά την ματσαγκάρα ολκής του ΤΑσσου… Τον οποίο δεν τους φτάνει τον παρουσιάζουν κιόλας με τον Βενιζέλο … παρόλο που έκανε ακριβός το ίδιο λάθος με τον Γούναρη .. δηλαδή δεν γνώριζε τι επικρατούσε στην Τουρκία την χρονική στιγμή που έκανε πολιτική ενάντια της πού πάλι παράδοξος αυτό που επικρατούσε δεν ήταν τίποτε άλλο από την διαμάχη Κεμαλιστών Ισλαμιστων την οποία κέρδισαν όμως αυτή την φορά οι πρώτοι που μετά με εφοδιασμό υπερσύχρονων για την εποχή όπλων και πυροβόλων και άριστα εκπαιδευμένο στρατό συνέτριψαν τις ελληνικές δυνάμεις την ίδια ώρα που αυτός σχεδίαζε μεγαλεπήβολα σχέδια κατάληψης της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης,,


Ω τραγική ειρωνεία!!



Μέσα σε μια πενταετία τάσσου οι έποικοι 4πλασιάστικαν και η οικοδομική ανάπτυξη yπερπολλαπλασιαστικέ με τις ευλογίες και την χρηματοδότηση της ΕΕ.. Και αυτός ετοίμαζε λύση σε βάθος χρόνου!!

Που να δώσω τα συγχαρητήρια?

Με την άρση της απομόνωσης και την ένταξη στην ΕΕ
Η Β Κύπρος μετατράπικε από την ‘’γυάλλα’’ (όπως την ελέγαν κοροϊδευτικά οι Τούρκοι) σε μια μικρή ευρωπαική Τουρκία για τους νεόΤούρκους και όχι μόνο, Που σπεύδουν κατά χιλιάδες.. και η Ν Κύπρος σε μαύρη τρύπα της Ευρώπης..

Θα το ξαναπώ άλλη μια φορά.. τουλάχιστο με το ΑΝΝΑΝ παρόλα τα προβλήματα που είχε (?) σταματούσε τον εποικισμό. Και έμεναν μόνο 65 χιλιάδες στις χειρότερες εκτιμήσεις

Σας προειδοποιήσαμε ότι όταν θα μπούμε στην ευρώπη με άλυτο το κυπριακό θα γεμίσουμε Τούρκους.. και άλλα πολλά.. τίποτε εσείς …



εε...

Ανώνυμος είπε...

aouts.. kapoios exyse dilitirio no2..

me liga logia diladi..

a) h tourkia alla legei stous 3enous gia e3oterikh politikh kai alla leei sto lao ths gia thn esoterikh politikh,

oh.. boy..

a) kai emeis epi tassou kai oxi mono anti na vlepoume pws leitourga h tourkia kai ti ginete
omfaloskopousame kai kaname megalepivola sxedia opws ton gounari thn wra pou ginotan mia nea kypriakh mikrasiatikh katastrofh,,

alla opws kai o goynaris adinatoume akoma na thn anagnorisoume..

..xm.. poly esiodo3o to post sou re kyriako...


alla 8a mou peis h alh8eia pona ti fteeis esy..

pantws ola twra bgazoyn kalytero nohma..

an mporeis na mas e3igiseis kai ligo ti pezei me thn dialish tou kommatos tou ertogan apo ton strato..

dokisisofi είπε...

Τουν Γούναρη εφαν τον λάχανο στα Μουδανιά αν δεν κάνω λάθος στην δίκη των έξι, και τον Τάσσο από τον πρώτο γύρο.

Btw, και Τάσσος να μην υπήρχε πάλι ΟΧΙ θα λέγαμε παιδιά. Δεν περιμένω από ένα πρόεδρο να μου πει τί θα κάμω ούτε από ένα αρχιεπίσκοπο.

Πάντως ρε Κυριάκο, ειλικρινά από διάθεση να μάθω και μόνο θα ήθελα να μας πείς και στα κατεχόμενα τί παιζεται πολιτικά. Στην Τουρκία λες ισλαμιστές-στρατοκράτες, ποδα?
Τούτος ο Κορκμαζχάν με τις τολμηρές δηλώσεις και το κόμμα του, τί ακριβώς πρεσβεύουν?

kyriakos είπε...

Κανείς δεν νομίζω να μπορεί να πεί ξεκάθαρα το τι γίνεται στα κατεχόμενα αυτή την στιγμή, μιας και είναι μια συνεχώς μεταβαλλόμενη κατάσταση…

Όλοι ξέρουμε ότι οι αριστεροί είναι η πλειοψηφία με 44% στους ΤΚ
Και μετά έρχεται το κόμμα εθνικής ενότητας με 33 ΤΚ μαζί με εποίκους%

Τώρα όμως έχουμε και τους νέους εποίκους.. (04+ μετά εσσώ)

Οι Τούρκοκύπριοι θα είναι σίγουρα σε λίγο καιρό μειοψηφία..

Την πραγματική πολιτική πορεία στα κατεχόμενα την χαράζει (όποτε θέλει) η Τουρκία και ο στρατός ..

Μπορώ να ακούγομαι σαν Τασσος όμως είναι αλήθεια..

παρόλα αυτά..

Αυτή την στιγμή τα κατεχόμενα ζούν την πιο ‘δημοκρατική’ τους περίοδο

Αν το κόμμα του Ερτογάν χάσει τις ερχόμενες εκλογές σίγουρα τα πράγματα θα είναι πολύ πιο δύσκολα και για τον Ταλατ αλλά και για εμάς..

Ο Ταλάτ είπε ότι όσοι έποικοι έχουν ΤΚ υπηκοότητα να μπορούν να μείνουν.. Μπορώ να πώ ότι αυτή η πρόταση του εμένα με αφορά και θα ήθελα να μάθω, ποιος είναι ο αριθμός των ‘’πολίτογραφημένων‘’? ..
Αν μέσα από το πολιτογράφημα μπορούμε να φιλτράρουμε τους ακραίους Ε τότε σίγουρα με ενδιαφέρει..

................................
Οι Κεμαλιστές στην Τουρκια βλέπουν ότι μαθηματικά είναι αδύνατον να κερδίσουν τις εκλογές..

Το 'κόλπο' της θρησκείας που εξαπολύει ο Ερτογάν κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος..
(Ακριβώς ότι έκανε δηλαδή και ο Μπούς στην Αμερική με τους Ρεπουμπλικάνους)

Οι Ισλαμιστές είναι 44% και οι Κεμαλιστές 20% και το Χρυσαυγητικό κόμμα 14%

Όπως βλέπεται μαθηματικά μόνο μια λύση υπάρχει για να χάσουν οι Ισλαμιστές:

Να κλείσει το κόμμα τους.


Όταν ο Ταλατ λέει ότι η μόνη εφικτή λύση είναι επιστροφή στο σχέδιο Ανναν και προκαλούνται αντιδράσεις από αυτούς που βλέπουν τα πάντα από αρνητική ματιά για να δικαιωθούν οι δυσοίωνες προβλέψεις τους.. Στην πραγματικότητα ταυτόχρονα μπορεί να λέει και μια καλοπροαίρετη αλήθεια..

Ποιος από εμάς εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο? Ο φιλελεύθερος ή ο Τασσος?


Αν αφήσουμε αυτή την ευκαιρία να καταρρεύσει με τον εκλεκτικισμό μας στο είδος της λύσης και την ΑΝΑΝΟΦΟΒΙΑ τότε το μέλλον της Κύπρου πραγματικά θα είναι απρόβλεπτο..

.,Ασχεδίαστο..

Μπορεί τη χρονική στιγμή να μην μπορούμε πλέων να πετύχουμε την τέλεια λύση, μπορούμε όμως να κερδίσουμε μια σταθερότητα και την αποχώρηση των στρατών..

Η λύση θα μπορέσει να έρθει ευκολότερα με μικρότερα βήματα.. παρά με ακραίες μια και έξω μεταβάσεις όπως απλοϊκά ονειρεύονται μερικοί..

Μιχάλης είπε...

Φίλοι μου,

Παρακολουθώ τη συζήτηση και θα κάνω τα δικά μου σχόλια.
Μόνο δώστε μου λίγο χρόνο διότι προέκυψε φόρτος εργασίας.

Απολογούμαι.

Μιχάλης είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
kyriakos είπε...

Πάντως επιτρέψτε μου να έχω τις αμφιβολίες μου για τους αριθμούς των εποίκων..

Απλά Κάτι δεν πάει καλά με αυτούς τους αριθμός!

Δεν υπάρχει περίπτωση σύμφωνα με τους εκλογικούς καταλόγους και τα αποτελέσματα των εκλογών και του δημοψηφίσματος οι έποικοι να ξεπερνούν τον αριθμό των ΤΚ που συνολικά στον κόσμο πρέπει να είναι γύρο στις 200 χιλιάδες

Με το ανναν έμεναν 45χιλιάδες με ονοματική λίστα και μαζί με κάτι περιπλοκες διαδικασίες υπολόγιζα στη χειρότερη περίπτωση θα έμεναν 70.

Μελέτες που έγιναν παλαιότερα έδειχναν μαζική εισροή εποίκων το 75-77και σε περιόδους γύρο στο 98… ‘’δύσκολων’’ εκλογών που τους έφερνε ο Ντεχτάζ


Οι περισσότεροι έποικοι ΔΕΝ έρχονται μόνιμα στα κατεχόμενα παρά για ένα μικρό διάστημα με σκοπό να βγάλουν περισσότερα λεφτά και μετά φεύγουν.. Δεν έιναι τόσο ανεξέλεγκτη η κατάσταση.

Όμως από την άλλη πρέπει να ξέρουμε ότι πολλοί έποικοι έρχονταν στα κατεχόμενα έπαιρναν την υπηκοότητα και μετά επέστρεφαν στην Τουρκία.
Όπως υπάρχουν και κάποιοι που έρχονται και προσπαθούν να πάρουν την υπηκοότητα αλλά αποτυγχάνουν..

Στο Αννάν υπήρχε δικλίδα για αυτό το θέμα και πιστεύω (ελπίζω) κάτι παρόμοιο θα υπάρξει και στο νέο σχέδιο.

Είμαι πολύ περίεργος να ακούσω τον αριθμό του Ταλάτ σίγουρα οι πολιτογραφημένοι που βρίσκονται αυτή την στιγμή στο νησί είναι πολύ λιγότεροι
από την λίστα του ψευδοκράτους..
η μόνη λογική εξήγηση του τεράστιου σημερινού αριθμού σε σχέση με πριν 5 χρόνια είναι μάλλον ο τρομακτικός οικοδομικός οργασμός που παρατηρείτε στο νησί μετά την απόρρυψη του σχεδίου από μέρους μας και πρόκειται στην πραγματικότητα για φτηνούς οικοδομικούς εργάτες..

Το θέμα χρίζει σοβαρής μελέτης από ανεξάρτητο φορέα πρέπει όλοι να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο τι διαβάζουμε . Η τουρκική πλευρά θέλει να μεγαλοποιεί τον αριθμό των εποίκων για πολιτικούς σκοπούς, και κάποιοι δικοί μας για κάποιο μαζοχιστικό λόγο αρέσκοντε στο να μεγαλοποιούν και να τραγικόποιούν τα πάντα και έχουν σαν στόχο ζωής να σπέρνουν τον φόβο..

Ας είμαστε προσεκτικοί..

dokisisofi είπε...

Γι'αυτό και εγώ μίλησα για μπλόφα.
Είναι όντως υπερβολικά τα νούμερα.

Μιχάλης είπε...

Καταρχήν θα έλεγα ότι κανένας δεν ξέρει τον πραγματικό αριθμό των εποίκων στα κατεχόμενα.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι συνεχώς αυξάνονται και ενόσω δεν λύεται το κυπριακό θα έχουμε όλο και περισσότερο αυξανόμενο πρόβλημα.

Δεν ξέρω αν οι αριθμοί που δίνει ο τ/κύπριος πολιτικός είναι υπαρκτά ή όχι αλλά όπως και νάχει το θέμα είναι ανησυχητικό.

Η κατάσταση στα κατεχόμενα πάντα επηρεάζεται από τα τεκταινόμενα στην ίδια την Τουρκία..
Η άλλη πραγματικότητα είναι ότι μετά την εκλογή του Ερντογάν άλλαξαν πολλά πράγματα στα κατεχόμενα με κυριότερη αλλαγή την εκπαραθύρωση του Ντενκτάς.
Κάτι άλλο που θα πρέπει να σημειώσουμε είναι ότι ο Ταλάτ έχει πολύ καλές σχέσεις με τον Ερντογάν σε αντίθεση με τον Ντενκτάς που είχε με το στρατό.
Είναι άλλωστε σημαντικό να ξέρουμε ότι οι επισκέψεις του Ταλάτ στο τουρκικό Πεντάγωνο είναι μετρημένες σε σχέση με τις επισκέψεις του Ντενκτάς.

Πάντως πιστεύω ότι οι δηλώσεις του τ/κ δεν μπορεί να είναι μπλόφα αν λάβει κάποιος υπόψη ότι το κόμμα Ενωμένη Κύπρος βρίσκεται στην αντιπολίτευση και οι θέσεις του είναι υπέρ της Κύπρου και όχι της Τουρκίας.

Ως κατάληξη θα έλεγα ότι δεν πρέπει να θεωρείτε δεδομένο ότι θα λέγαμε Όχι, διότι η κοινή γνώμη διαμορφώθηκε από τις δηλώσεις και τα σχόλια πολιτικών αλλά και το κλίμα που φρόντισαν κάποιοι να δημιουργήσουν.
Και αυτό το βασίζω και στο ότι οι πλείστοι κύπριοι δεν γνώριζαν βασικές πρόνοιες του σχεδίου ακόμα και την ώρα που έριχναν το ψηφοδέλτιο τους στην κάλπη.
Αρκέστηκαν μόνο σε ότι άκουσαν από διάφορους πολιτικούς.

Ανώνυμος είπε...

*προώθηση μηνύματος


Αγρυπνία με κεριά ΑΥΤΗ και ΚΑΘΕ Κυριακή στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας:

Πριν από όχι και τόσο πολύ καιρό, υπήρχε στην Ευρώπη μια διαιρεμένη χώρα με μια διαιρεμένη πρωτεύουσα. Κανένας δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι θα άφηνε πίσω το παρελθόν της και θα επανενωνόταν ειρηνικά. Κι όμως το έκανε. Κάθε Κυριακή βράδυ, κάποιοι άνθρωποι έβγαιναν στους δρόμους με ένα κερί. Όχι για να διαδηλώσουν, αλλά για να εκφράσουν την ειλικρινή τους επιθυμία να ζήσουν μαζί. Την πρώτη Κυριακή ήταν μόνο λίγοι, τη δεύτερη Κυριακή πολλοί περισσότεροι, μέχρι που έγινε ολοφάνερο ότι όλοι μοιράζονταν το ίδιο όνειρο. Μια θάλασσα από κεριά στο τέλος και μια ένωση το αποτέλεσμα. Γερμανία 1989.

Μπορεί να είναι μόνο ένα όνειρο, αλλά αν μπορείτε ενωθείτε μαζί μας για τις αγρυπνίες με κεριά, αυτή και κάθε Κυριακή στις 9μμ. στην οδό Λήδρας δίπλα από το οδόφραγμα που έχει ανοίξει πρόσφατα. Μια απλή χειρονομία ανθρώπων που θέλουν να ενώσουν τις καρδιές τους και την επιθυμία τους να ζήσουν ειρηνικά, ενωμένοι.

Αυτή την Κυριακή φίλοι και από τις δύο πλευρές της Πράσινης Γραμμής θα κάνουν ταυτόχρονα την αγρυπνία με κεριά στις 9μ.μ. (ελάτε μαζί μας, σε οποιαδήποτε πλευρά της Πράσινης Γραμμή θέλετε, όμως φροντίστε να σβήσετε τα κεριά σας για λόγους ασφάλειας, όταν είσαστε στην νεκρή ζώνη)

Ελάτε μαζικά και προωθήστε το μήνυμα αυτό σε όσους περισσότερους μπορείτε. Ας κάνουμε αυτή την αγρυπνία με κεριά ένα γεγονός τομή καθώς τα ΜΜΕ θα βρίσκονται εκεί για να μας βοηθήσουν να μεταφέρουμε το μήνυμα της ειρήνης και της ενότητας. Το μόνο που χρειάζεται να φέρετε είναι 30 λεπτά από το χρόνο σας, ένα κερί και μια ευχή. Ελπίζουμε να σας δούμε την Κυριακή.

Achim Wieland
Machi Dimitriadou-Lindahl


από λεμεσό

Μιχάλης είπε...

Η τ/κυπριακή εφημερίδα "Κίπρις" δημοσιεύει σήμερα, πρωτοσέλιδα συνέντευξη του Δ. Χριστόφια.

Παραθέτω το σχετικό ρεπορτάζ του ΚΥΠΕ:

" Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις» στο σημερινό της πρωτοσέλιδο υπό τον τίτλο «Χριστόφιας - Αρχίσαμε καλά αλλά υπάρχει πρόβλημα», αναφέρεται στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας στην εφημερίδα.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι τα μέλη των τεχνικών επιτροπών και ομάδων εργασίας δεν ομιλούν την ίδια γλώσσα και ότι ανησυχεί μήπως δεν οδηγηθούμε σε αποτέλεσμα επειδή δεν συνεννοούμαστε.

Πρόσθεσε ότι σε περίπτωση λύσης οι Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες θα πρέπει να δικαιούνται να επιστρέψουν στα σπίτια τους έστω και υπό τ/κ διοίκηση και ότι θα μπορούσαν να αναγερθούν νέα σπίτια για τους Τ/κ .

Αναφέρεται, επίσης, ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «κανείς να μην περιμένει από μένα να πω: Ο,τι πήρατε, χαλάλι σας», προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί την παραμονή όλων των εποίκων στο νησί, υπενθυμίζοντας ότι σε περίπτωση που εφαρμοστούν πιστά οι πρόνοιες της συμφωνίες Γενεύης, δεν θα πρέπει να παραμείνει στο νησί ούτε ένας έποικος καθότι ο πληθυσμός αυτός αποτελεί έγκλημα πολέμου."

Ανώνυμος είπε...

Νίκος

Αγαπητοί συνομιλητές, αν υπάρχει κάποιος που δεν επιθυμεί την επίλυση του Κυπριακού, αυτός είναι η Άγκυρα.

Για αυτό και στέλνει στην Κύπρο τους εποίκους: για να υπονομεύσει κάθε προοπτική επίλυσης, αλλιώνοντας τη δημογραφία του νησιού. Οι έποικοι, είναι με άλλα λόγια το (πολύ) μακρύ χέρι των Τούρκων στην Κύπρο.

Τώρα, τι σχέση έχει ο Τάσσος Παπαδόπουλος με το συνεχιζόμενο εποικισμό, ομολογουμένως δεν το καταλαβαίνω. Όμως, κάποιοι έχουν τη διάθεση να τα βάλουν μαζί του, όπως και να έχει. Αυτό λέγεται "εμπάθεια". Το συναίσθημα αυτό είναι μάλλον αντιπαραγωγικό και άνευ ουσίας. Ο Τάσσος εξάλλου κρίθηκε.

Τα λόγια του Ταλάτ και η γενικότερη στάση του την τελευταία περίοδο, αποκαλύπτουν το εξής: ότι από μόνος του, δεν μπορεί (ακόμα και να θέλει, που δεν το πιστεύω) να κάνει κάτι. Τα χέρια του είναι δεμένα. Όποιος συνομιλεί μαζί του, είναι σαν να συνομιλεί με την Άγκυρα.

Ο Ταλάτ δεν μπορεί να παρακάμψει τη θέληση της Τουρκίας. Γιατί αρνείστε κάποιοι αυτό να το συνειδητοποιήσετε; Θα με ρωτήσετε, με ποιον να μιλήσουμε; Αυτό είναι ένα ερώτημα στο οποίο δυσκολεύομαι πολύ και εγώ να απαντήσω.

Υποθέτω όμως ότι θα μπορούσε η κυπριακή κυβέρνηση να συνομιλήσει, "διακριτικά" έστω, με κάποιους από τους Τουρκοκύπριους, όπως πχ με εκείνον που έδωσε την παραπάνω συνέντευξη. Κοινώς, με πολλούς από αυτούς που δυσφορούν με τις σοβινιστικές ενέργειες της Τουρκίας.

Συμφωνώ ότι ο χρόνος λειτουργεί εις βάρος της λύσης. Όμως, από την άλλη, δεν μπορούμε να κινούμαστε με βιασύνη. Με μια κακή λύση, θα υπονομεύσουμε το μέλλον των Ελλήνων της νήσου. Τι επιθυμούμε; Λύση, όπως-όπως;

Όσο για τον εκβιασμό των Τούρκων, "λύστε με τον τρόπο που θέλουμε εμείς το πρόβλημα, αλλιώς ο εποικισμός συνεχίζεται", δεν πρέπει να περάσει. Πάντα έτσι λειτουργούσαν. Δυστυχώς, καταλαβαίνουν μόνο από σθεναρή στάση.

Τέλος: οι Τουρκοκύπριοι, ας πρόσεχαν. Διαμαρτύρονται γιατί καθίστανται μειοψηφία στα κατεχόμενα. Ας το σκέπτονταν αυτό, όταν έπαιζαν το παιχνίδι πρώτα των Βρετανών και μετά της Άγκυρας και "χειροκροτούσαν" το 1974 την εισβολή. Τώρα, εξαναγκάζονται να συμβιώνουν με τον απολίτιστο συρφετό που τους έστειλαν από τα βάθη της Ανατολίας. Καλή τους όρεξη.

ΥΓ Όσο για τον λογικό Τουρκοκύπριο που έδωσε αυτή την καθόλα ενδιαφέρουσα συνέντευξη, δεν τον βλέπω καθόλου καλά τον δύσμοιρο. Φαίνεται ότι δεν έχει ακούσει τίποτα για το "βαθύ κράτος" της Τουρκίας, ή για τα λευκά κελιά...

Μιχάλης είπε...

Φίλε Νίκο

Δεν θα διαφωνήσω ως προς το ρόλο των εποίκων. Σίγουρα δεν έρχονται ή καλύτερα δεν τους φέρνουν για πλάκα.

Με το θέμα αυτό έχουν σχέση όλοι οι πολιτικοί μας από το 74 μέχρι σήμερα.
Η σχέση του Τάσσου με το θέμα είναι ότι θα μπορούσε να φέρει ένα πιο καλό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις που (δεν) έκανε ώστε να αποσοβήσει αρκετά αρνητικά από αυτά που είχαμε τα τελευταία 4 χρόνια.
Περασμένα μεν, ξεχασμένα όχι.
Και σε διαβεβαιώνω ότι από μέρους μου δεν υπάρχει καμία εμπάθεια έναντι του.

Είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο, ναι ο συζητητής μας είναι η Τουρκία.
Και ο Ταλάτ (που όντως θέλει λύση) δεν μπορεί να κάνει αρκετά λόγω στρατού.
Πρέπει όμως να σημειώσουμε τη δική του αντίσταση στους στρατιωτικούς σε διάφορους τομείς και να τον πιστώσουμε για τούτο.
Αν ήταν ο Ντενκτάς τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά σε πολλούς τομείς.

Αυτό που υπολογίζεις ότι θα μπορούσε να κάνει η κυπριακή κυβέρνηση, το κάνει φίλε μου.
Το δυστύχημα είναι ότι όλα τούτα τα χρόνια οι προηγούμενες δεν το κάνανε.
Το ΑΚΕΛ αλλά και η σημερινή κυβέρνηση έχουν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με κόμματα, οργανώσεις και άτομα από την άλλη πλευρά.
Ήδη μέχρι σήμερα από την ημέρα που εκλέχθηκε ο Χριστόφιας μπήκαν στο προεδρικό 4 ή 5 φορές τ/κύπριοι παράγοντες, κάτι που ήταν αδιανόητο όλα αυτά τα χρόνια.
Ανάμεσα σε αυτούς που έχουν επαφή είναι και το κόμμα Ενωμένη Κύπρος στο οποίο υπάγεται ο νεαρός που έδωσε τη συνέντευξη και ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά τι γίνεται στα κατεχόμενα.
Άλλωστε το ότι δεν μαθαίναμε ποτέ (σχεδόν) τίποτε για το τι γινόταν απέναντι δεν σημαίνει ότι δεν γινόταν.

Και κάτι άλλο. Μετά από 34 χρόνια ιδρύθηκε στο προεδρικό γραφείο μελέτης της τουρκικής πολιτικής!!!
Ναι φίλε μου, τόσα χρόνια αυτό το στοιχειώδες βήμα δεν το έκανε καμιά κυβέρνηση.

Το ότι επείγει η λύση είναι κάτι που όλοι το αναγνωρίζουν.
Όμως γιατί απαραίτητα πρέπει να μιλούμε για κακή λύση;
34 χρόνια συνομιλούμε και έχουμε σημεία που φτάσαμε κάπου και άλλα που δεν φτάσαμε πουθενά.
Άρα η όποια λύση έρθει δεν θα είναι λύση που καταλήξαμε μέσα σε 2 ή 5 μήνες.
Αν δεν μας κάνει τότε στο χέρι μας είναι να την απορρίψουμε. Όμως να ενημερωθούμε πρώτα σωστά και μετά να την απορρίψουμε ή να την αποδεχθούμε, να μην επαναλάβουμε τα λάθη του πρόσφατου παρελθόντος.

Το ας πρόσεχαν δεν αφορά μόνο τους τ/κ. Αφορά κι εμάς.
Κι εμείς κι εκείνοι έπρεπε να προσέχουν. Αλλά όταν επικρατεί ο φανατισμός, κανένας δεν βλέπει ούτε ακούει.

kyriakos είπε...

Νίκο ο Τάσσος Παπαδόπουλος είναι πολιτικός κρίνουμε την πολιτική του

Δεν είπε κανείς ότι ο Τασσος Παπαδόπουλος έπιασε από το χεράκι τους έποικους και τους κουβάλησε στην Κύπρο. Κατηγορούμε την πολιτική του η οποία άνοιξε τον δρόμο σε 300.000 χιλιάδες εποίκους να μας κουβαληθούν εκεί που μπορούσαμε να τους περιορίσουμε στις 65 χιλιάδες.

Και δεν είναι κριτική κατόπιν εορτής αυτά τα λέγαμε χρόνια πριν. Χρόνια φωνάζαμε για άμεσες πρωτοβουλίες μετά το δημοψήφισμα και στο διάστημα που ακολούθησε.. Οταν κάποιος είχε προειδοποιηθεί κατ εξακολούθηση και εντούτοις επέμενε στην στείρα πολιτική του μέχρι που ήρθαν τα τραγικά αποτελέσματα τότε αλίμονο αν μας αφαιρέσουν το δικαίωμα της κριτικής (που το προσπαθήσανε)
Κανένας δεν είναι υπεράνω κριτικής.
Μπορεί να ελέγχει και να είναι προστατευόμενος από τον Φιλελεύθερο και διάφορα άλλα κανάλια και εφημερίδες Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα πνίξει και τις τελευταίες ελεύθερες φωνές του τόπου με τους προπηλακισμούς του. Ούτε το ύψωμα της φωνής και το αυστηρό ύφος είναι επαρκές δικαιολογία για τα δίκα μου αυτιά όποιος φωνάζει δεν σημαίνει ότι έχει και δίκαιο.
Ως πότε θα είναι ταμπού στην Κύπρο ότι έχει να κάνει με τον τέως πρόεδρο?
Είπαμε να κλείσουμε τα μάτια στο σκάνδαλο του Μιλοσεβιτς τα υγραέρια και το υδατικό.. όταν όμως η ανικανότητα (?) αγγίζει τα όρια της εθνικής προδοσίας τότε δεν μπορούμε να σιωπάμε άλλο..
Αυτά που λες για τον Ταλάτ συμφωνώ και επαυξάνω έχω αναλύσει και σε πολλά προηγούμενα Post για το τι ακριβώς συμβαίνει αυτή τη στιγμή στις συνομιλίες , όμως δεν αρκεί απλά μια διαπίστωση ότι τώρα η Τουρκία έχει το πάνω χέρι και μας παίζει μονότερμα προσπαθώντας να τουμπάρει τις συνομιλίες για να οδηγήσει την Κύπρο στην διχοτόμηση, αυτά τα λέγαμε την ίδια ώρα που κάποιοι έριχναν στάχτη στα μάτια του λαού υποστηρίζοντας ότι είμαστε και σε καλύτερη θέση από ποτέ (!)
Σημασία έχει ποιος ήταν υπεύθυνος για αυτή την καταστροφική πολιτική που μας έφερε σε αυτό το σημείο..
Οταν κάποιος προσπαθεί να διασώσει ότι έμεινε από τα συντρίμμια μιας καταστροφής και έρχεται ο κατεξοχήν υπεύθυνος της καταστροφής και του λέει ‘παρέτα δεν μπορείς να καταφέρεις τίποτε’ για να μας το παίξει προφήτης λες και δεν ξέρουμε σε τι δύσκολη θέση βρισκόμαστε τότε πραγματικά ο συγκεκριμένος κύριος θέλει και ξύλο και ξύρισμα..

kyriakos είπε...

Επρόλαβες με Μιχάλη και τα είπες και καλύτερα από εμένα..

Kyprios είπε...

Απλώς θέλω να σχολιάσω το "οι Τ/Κ θα γίνουν μειοψηφία". Τούτο το ακούω από τό 80 (τότε που θυμούμαι) και δε νομίζω να είμαι μόνος. Εκπλάγηκα όταν έμαθα ότι το 2004 δεν ήταν μειοψηφία αλλά θα γίνουν αν συνεχιστεί ...

Πρέπει νομίζω επιτέλους να προσέξουμε λίγο τα μαθηματικά όσων αναφέρονται στους εποίκους.

Unknown είπε...

Ναι, το κλειδί της λύσης είναι στην Τουρκία.


Και αν κάτσει κανείς να μελετήσει λίγο την Τουρκική πολιτική σκηνή το πρώτο που θα διαπιστώσει είναι πως πρόκειται για μία εξαιρετικά περίπλοκη σκηνή με πολλές αντιφάσεις και διαφορετικές δυναμικές που συχνά αντιφάσκουν έντονα.

Η κληρονομιά του Κεμαλισμού-που ακόμα αντέχει- είναι ο συνεκτικός κρίκος των τάσεων γιατί απλά μέχρι τώρα συνιστά την εθνική ραχοκοκαλιά της Τουρκίας.

Το μεγάλο δυστύχημα, είναι πως αυτή τη στιγμή στην Κύπρο, ενώ τα πράγματα είναι για πρώτη φορά μετά από χρόνια τόσο ώριμα και με την κόινωνία να έχει αναπτύξει εξαιρετικά θετικές δυναμικές, στην Τουρκία, ο Ερντογάν που ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΔΙΑΚΑΩΣ λύση είναι κολλημένος στον τοίχο λόγω της ρήξης του μετο βαθύ στρατιωτικό κατεστημένο.

Όμως, και ο στρατός, δεν είμαι βέβαιος κατά πόσο θέλει να μείνει εδώ δια παντός. Υπάρχουν τεράστια παιχνίδια που παίζονται στα Τουρκο Ιρακινά σύνορα- μπαίνει στη μέση το Κουρδικό και η προοπτική δημιουργίας Κουρδικού κράτους, παράλληλα ένα πολύ μεγάλο μέρος του Νέου Οικονομικού Κατεστημένου στην Τουρκία θέλει απλά να αναπτυχθεί και να απαλλαγεί το σύστημα από τα "στρατιωτικά βαρίδια". Τα πράγματα είναι κυριολεκτικά μπερδεμένα. Και φοβάμαι πως απλά θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση στην Άγκυρα, με την ελπίδα παράλληλα οι Τεχνικές Επιτροπές που ήδη συνομιλούν κάθε μέρα στην Κύπρο να παράγουν έργο.

Η Λύση, δεν πρέπει να είναι ούτε Τουρκική, ούτε Ελληνική, οφείλει να είναι Κυπριακή γιατί μόνο έτσι θα επιβιώσει.

Και η μεν Ελληνοκυπριακή πλευρά έχει πολιτικά απογαλακτισθεί επαρκώς από το "Εθνικό Κέντρο", αλλά η Τ/Κ όχι. Μόνο που αυτό είναι εύλογο, μιας που μέχρι τώρα η Τουρκία είναι που αιμοδοτεί την Οικονομία στα κατεχόμενα που τελούν υπό πλήρη απομονώση (μέχρι τώρα).

Ασφαλώς, οι έποικοι δεν μπορούν να φύγουν όλοι. Ασφαλώς κάποιον που ήρθε πριν από 20 χρόνια και έκανε τα παιδιά του εδώ, δεν μπορείς να τον διώξεις. Το Σχέδιο Άναν για το συγκεκριμένο ζήτημα τουλάχιστον, είχε πολύ καλές πρόνοιες οι οποίες ίσως πρέπει να ξανάρθουν στο τραπέζι. Για όσους θυμούνται, το Σχέδιο προέβλεπε την σταδιακή αναχώρηση μεγάλης μερίδας εποίκων, ο Μιχάλης μπορεί να βοηθήσει σε αυτό το σημείο με πιο συγκεκριμέννα στοιχεία.

kyriakos είπε...

Όταν υπάρχουν τόσο μεγάλες διαφωνίες.. Στις επιτροπές απλά παίζονται διπλωματικά τερτίπια.. Δεν γίνονται ουσιαστικές διαπραγματεύσεις αλλά συζητήσεις επι των συζητήσεων για να μην διακοπούν οι επαφές..

Το σχέδιο Αννάν στο θέμα των εποίκων δεν λύθηκε με διαπραγματεύσεις αλλά με επιδιαιτησία.

Δεν είναι ότι πετύχαμε μεγάλη αποχώρηση αλλά δεν ήταν τόσο μεγάλος ο αριθμός τους όσο είναι σήμερα..
Ο ΟΗΕ έλεγε για 70 χιλιάδες..
Εμείς υποθέσαμε την εσχάτη των περιπτώσεων ότι υπάρχουν 100
Θα έμενε μια ονομαστική λίστα 40 χιλιάδων
Και μέσα από μια άλλη διαδικασία θα μπορούσαν να μείνουν άλλες 25

Το σημαντικότερο πράγμα όμως που πετύχαμε τότε ήταν το σταμάτημα του εποικισμού, πράγμα πραγματικά πολύ δύσκολο, που θα μας έσωζε από την σημερινή κατάσταση.
Ως αντάλλαγμα θα επωμιζόμασταν εμείς το κόστος μετακίνησης
Μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος δεν έχει και πολλά διπλωματικά όπλα..
Το πιο σημαντικό διπλωματικό μας όπλο δεν ήταν ούτε οι αποφάσεις του ΟΗΕ ούτε τίποτε.. Ειναι τα χρήματα..
Στις διαπραγματεύσεις δεχόμασταν να υποστούμε εμείς το οικονομικό για να πάρουμε χειροπιαστά ανταλλάγματα.. και έτσι πετύχαμε μια ικανοποιητική νίκη.. δεν νομίζω άλλο σχέδιο θα μπορούσε να είναι ευνοϊκότερο και λειτουργικότερο στα βασικά ζητήματα..

Όσο και αν προσπαθούν οι θιασωτές του όχι να μας πείσουν για τις ψευδοπατριωτικές τους ανοησίες.. Οι ίδιοι ξέρουν καταβάθος και ιδιαίτερα ο Πρόεδρός τους ότι ο κυριότερος λόγος που κάλεσαν τον λαό να πει το μεγάλο όχι ήταν ο οικονομικός..
Φυσικά ο Τασσος δεν μπορούσε να πεί κατάμουτρα στον λαό τον πραγματικό λόγο που ήθελε να πει το όχι έτσι μας έφτιαξε ένα ολόκληρο πατριωτικό παραμύθι για κατάργηση της κυπριακής δημοκρατίας και διάφορες άλλες αρλούμπες..
Μετά μας έριξε και λίγο αντιαμερικανισμό και ξενοφοβία και έδεσε το γλυκό..

Το χειρότερο ήταν το ακέλ.. Έλλειψη εγγυήσεων.. (!)

Ελπίζω ο Χριστόφιας να έμαθε το μάθημα του.. δεν μπορείς να κάνεις εξωτερική πολιτική ζητώντας ανοησίες..

Μιχάλης είπε...

Θα πω ότι αρκετά σημεία που έθιξε τόσο ο Γ. Πίττας όσο και ο Κυριάκος με καλύπτουν.

Για το θέμα που ζητάς περισσότερες πληροφορίες Γιώργο, νομίζω ότι το κάλυψε πολύ καλά ο Κυριάκος.

Κυριάκο,
Θα σχολιάσω μόνο την πρώτη παράγραφο του τελευταίου σχολίου σου.

Οι επιτροπές δεν κάνουν διαπραγματεύσεις. Εξετάζουν τα ζητήματα και προσπαθούν να προετοιμάσουν το έδαφος για διαπραγματεύσεις.
Θα καταλήξουν σε πορίσματα (είτε θετικά είτε αρνητικά) και με το τέλος των εργασιών τα πορίσματα αυτά θα παραδοθούν στους δύο ηγέτες για να γίνει η διαπραγμάτευση.

Αυτό ως αναγκαία διευκρίνιση.

kyriakos είπε...

Ναι.. απλά θα ήθελα να επισημάνω το εξής..

Μερικά πράγματα δυστυχώς χωρίς επιδιαιτησία δεν πρόκειται να τα βρούμε..

Mου άρεσε η ιδέα συνδυασμού των ιδεών Γκάλη με το Ανναν..

Αλλά και πάλι χωρίς επιδιαιτησία.. μερικά πράγματα είναι αδύνατο να συμφωνηθούν..

kyriakos είπε...

Άρθρο του Χακάν Γιόζτζου
στην Γκιουνές

«ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ, Κυπριανού, Στεφάνου άρχισαν και
πάλι το ίδιο τροπάριο, το τροπάριο που ακούμε συ-
νεχώς από το 1974: “Να αποχωρήσει ο τουρκικός
στρατός από το νησί και οι έποικοι να επιστρέψουν
στα σπίτια τους”. Με τη λέξη έποικοι εννοούν τους
έχοντες ιθαγένεια της ΤΔΒΚ Τούρκους οι οποίοι ήλ-
θαν στο νησί μετά το 1974 για να βάλουν την σφρα-
γίδα του τουρκισμού στην περιοχή και να συμπαρα-
σταθούν στα αδέλφια τους τους Τ/κ.
Οι Ε/κ αντιτίθενται σε κάτι τέτοιο εξ ου και δεν θέ-
λουν τους πολίτες αυτούς στο νησί. Μάλιστα δε, δεν
θέλουν στο νησί ούτε τους Τ/κ, αφού πιστεύουν ότι
το νησί τούς ανήκει και ως εκ τούτου οι Τούρκοι και
ο τουρκισμός δεν έχουν θέση σε αυτό. Κατ’ αυτούς
οι Τούρκοι είναι επισκέπτες των 400 ετών και αργά
ή γρήγορα θα εγκαταλείψουν τη νήσο. Σήμερα, υπό
τον μανδύα του κυπριωτισμού, προσπαθούν να
αφομοιώσουν τους Τ/κ και, διαμηνύοντας ότι δεν
είναι Τούρκοι αλλά Κύπριοι, να δημιουργήσουν ένα
έθνος έκτρωμα. Στη συνέχεια θα τους πούν “Δεν
θέλουμε την συμβίωση μαζί σας. Δεν είστε Έλλη-
νες. Ξεκουμπιστείτε”.
Άσχετα με τα όσα δήλωσε ο Χριστόφιας αναλαμβά-
νοντας την εξουσία, διαπιστώσαμε ότι δεν διαφέρει
από τους προκατόχους του και επαναλαβάνει τη θέ-
ση για αποχώρηση στρατού και εποίκων.
Η ε/κ διοίκηση έχει κολλήσει στους εκ Τουρκίας
πρόσφυγες και θέλει να περιοριστεί ο αριθμός τους
στις 50.000, ισχυριζόμενη ότι είναι πάνω από
180.000. Κατά την απογραφή του 2006 οι εκ Τουρ-
κίας ήταν 43.000. Ίσως σήμερα ο αριθμός αυτός να
έφθασε τις 50.000 αλλά οι Ε/κ δεν ανέχονται ούτε
αυτό τον αριθμό.
Μετά το 1974 έφθασαν στην ε/κ πλευρά πολλοί
πρόσφυγες από Ελλάδα και άλλες χώρες. Γιατί οι
Ε/κ δεν αναφέρονται σε αυτούς; Σκέπτονται μήπως
να στείλουν πίσω στην Ελλάδα όσους ήλθαν από
εκεί;
Δηλώνουν ότι θα πρέπει να αποχωρήσει ο τουρκι-
κός στρατός από την Κύπρο αλλά οι ίδιοι δαπανούν
πάνω από 50% του προϋπολογισμού τους στους
εξοπλισμούς, αγοράζοντας τελευταίου τύπο οπλι-
σμό. Προς τι αυτός ο εξοπλισμός; Μια κοινότητα
που παρουσιάζεται φιλειρηνική έχει ανάγκη από τό-
σα όπλα; Ο Ταλάτ δήλωσε ότι δεν διαπραγματεύεται
τον εκ Τουρκίας πληθυσμό.
Ήλθε η ώρα να μάθουμε στους κακομαθημένους
Ε/κ τα όριά τους. Μόνο αν φάνε και πάλι νέο οθω-
μανικό χαστούκι θα βάλουν μυαλό».

Μιχάλης είπε...

Προσωπικά απορρίπτω τα όσα λέει ο Χακάν Γιόζτζου και θα εξηγήσω γιατί:

- Μιλά για ιθαγένεια που δόθηκε από ένα ανύπαρκτο κράτος.

- Καμία συμπαράσταση δεν υπήρξε προς τους τ/κ παρά μόνο καταπίεση.

- Παραδέχεται ότι ο εποικισμός έγινε για να αλλάξουν οι ισορροπίες στον τόπο, δικαιώνοντας όσα λέει ο Αμπντουλάχ Κορκμαζχάν.

- Τους έποικους δεν τους θέλουν ούτε οι ε/κ ούτε οι τ/κ και αυτό είναι γνωστό.

- Παίρνει μια ακραία θέση κάποιων εθνικιστών και τη γενικεύει αποδίδοντας σε όλους τους ε/κ προθέσεις για εκδίωξη ακόμα και των τ/κ.

- Ονομάζει τους έλληνες που ήρθαν στην Κύπρο ως πρόσφυγες, κάτι που δεν ισχύει.
Επίσης, οι συνθήκες που ήρθαν δεν είναι οι ίδιες με αυτές των εποίκων.

- Ζητούμε να φύγει ο τουρκικός στρατός, αλλά παραλείπει να πει ότι ζητούμε και πλήρη αποστρατικοποίηση της Κύπρου.

Σημειώνω ότι όσα λέει ο Χακάν Γιόζτζου δεν είναι τίποτε άλλο από όσα αναμασούν διάφοροι «πατριώτες» εθνικιστές που δεν αντιλαμβάνονται πόσο βοηθούν την Τουρκία όταν εκστομίζουν διάφορες αρλούμπες για τα μη δικαιώματα των τ/κυπρίων στο νησί.

Από την άλλη ο Χακάν Γιόζτζου εκφράζει την πολιτική του τουρκικού εθνικισμού που αν τα δει κάποιος λίγο πιο προσεκτικά θα διαπιστώσει ότι ο ένας εθνικισμός τροφοδοτεί τον άλλον.

Unknown είπε...

Οι Έλληνες που κατοικούν στην Κύπρο, είναι πολίτες της Ευρωπαϊκής 'Ένωσης και ως τέτοιοι είναι απολύτως ελεύθεροι να ζήσουν και να εργαστούν σε οποιαδήποτε άλλη χώρα που είναι κράτος-μέλος της Ένωσης.

Ο αρθρογράφος το γνωρίζει πολύ καλά αλλά, γράφει εκ του πονηρού για να δημιουργεί εντυπώσεις.

Η Τουρκία, αν θέλει να μπει στην Ε.Ε. πρέπει να κάνει βήματα ουσίας μπροστά.

Αν (λέμε...ΑΝ) η Τουρκία μπει ποτέ στην Ε.Ε. και παράλληλα η Κύπρος έχει διευθετήσει το εσωτερικό της πρόβλημα, τότε ΚΑΙ οι Τούρκοι πολίτες θα μπορούν να έρθουν στην Κύπρο και να ζήσουν, εργαστούν κλπ χωρίς να μπορεί κανείς να προβάλλει την παραμικρή ένσταση.

Δεν ξέρω ποιος είναι ο κος Χακάν Γιόζτζου, ωστόσο αυτά που γράφει όχι μόνο δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στην Κύπρο και τους Κυπρίους (συνολικά) αλλά ούτε καν στον βαλλόμενο απο το στρατιωτικό κατεστημένο της Άγκυρας, Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν που "πάσχει" να σπρώξει την πατρίδα του στην Ευρώπη. Και, ω! της μέγιστης αντίφασης-αλλά αυτή είναι η ιστορία,- το όραμα του Ερντογάν, πουθενά δεν διαφέρει στον τελικό του στόχο, από το όραμα που είχε ο Κεμάλ Ατατούρκ που ήθελε να δει την πατρίδα του εξευρωπαϊσμένη και εξελιγμένη.

Για αυτό άλλωστε έβαλε στο περιθώριο τη θρησκεία, άλλαξε το αλφάβητο και επέβαλλε την Όπερα και τις Δυτικές Τέχνες.

Το κακό, είναι πως όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν με το ζόρι...

stelios papalangi είπε...

Καταρχή (άσχετο με το θέμα) θέλω να διαφωνήσω με το κυριάκο. Η τουρκία είχα αριστερά και επιρρεάστηκε από το ψυχρό πόλεμο από το 60 ως το 80. Μετά εξαλήφθηκε. Το ΑΚΡ πράγματι παρουσιάζει ενδιαφέρουσες αντιφάσεις....

Για τους έποικους.
Πρώτα από όλα να πούμε ότι δεν είναι μια ομοιγενής ομάδα.
Οι πρώτοι που ήρθαν αμέσως μετά το πόλεμο (75-79) , ήταν μάλλον «αναγκαίο» εργατικό δυναμικό, και μάλλον αυτοί αφομιώθηκαν από τους τκς παρά το αντίθετο.
Το 80 έχουμε μια ύφεση
Στη πορεία (μετά το 90) βέβαια πλύθηναν και έγιναν εκλογικό όργανο στα χέρια του ντεκτάς.
Και βέβαια έχουμε ακόμα ένα νέο (τεράστιο) κύμα μετά το αναν. Αυτό , κανείς δεν το πρόβλεψε.

Οι έποικοι για αρκετά χρόνια, είχαν τη στήριξη του στρατού, ενώ στα υπόλοιπα – πρόσβαση στη δημόσια υπηρεσία, ή δυνατότητες οικονομικής ανέλιξης μάλλον αποκλείονταν (θα μου πείτε αυτά γιατί να μας ενδιαφέρουν ; ... τι να πω, αμά δεν σας ενδιαφέρουν μην τα διαβάσετε...... Αν σας ενδιαφέρουν οι σχέσεις τκ και εποίκων, ενδιαφέρον είναι το βιβλίο της Σιας Αναγνωστοπούλου : Τούρκικος Εκσυγχρονισμός , Ισλάμ και τουρκοκύπριοι στη διαδαλώδη διαδρομή του κεμάλισμού, και έν άρθρο της Yael Navaro – Yashin : De-ethnisiszing the Ethnography of Cyprus: Political and Social Conflict between Turkish Cypriots and Settler from Turkey στο βιβλιο των Papadakis, Oeristerianis, Welz με τίτλο Divided Cyprus; Modernity History, and an Island in Conflict )

Ολα αυτά με τη δημογραφική αλλάγή, μάλλον τους τκς επιρρέαζουν παρά εμάς.

Με τους τκς έχουν μια σχέση αγάπης και μίσους. Οι τκ, νιώθουν να απειλούνται ως μειονότητα και από εμάς και άπο τους έποικους. Ανάλογα με τη περίσταση, ή τους στηρίζουν ή τους φορτώνουν όλα τα εγκλήματα και τις κακουχίες που παιρνούν. Κάποια από τα πιο επιθετικά κείμενα ενάντια στους εποίκους γράφτηκαν, κατά τη περίοδο των μεγάλων διαδηλώσεων της πλατφόρμας. ¨Οταν διάβαζω αυτές τις διακυρήξεις, πρεγματικά θέλω να βάλω τα κλάματα, πως καταφέραμε να κλωτσήσουμε αυτό το μομέντουμ. (άσχετο κι αυτό)

Πως λύνεται ; Χα.
‘’Θα αντισταθούμε’’. ‘’Θα διακύρήξουμε’’. ‘’Θα τους μιλήσουμε με το τρόπο που καταλαβαίνουν οι τούρκοι’’...... Πως αυτή η στρατιγική θα σταματήσει τον εποικισμό δεν έχω καταλάβει, αλλά δεν έχω παρά να ευχηθώ καλή επιτυχία πάραυτα.

Τι θα καταφέρει ο χριστόφιας ;
Δεν ξέρω. Κάποιους θα τους αποδεκτεί....
Πόσους ; άγνωστο !
Μακάρι λίγους. Αν θα ναι παραπάνω από το αναν, θα ναι το εξτρα κόστος του τσιμέντου.

Τέλος, καλό θα ήταν η αριστερά (τουλάχιστο) και από δω και από κει, να ξεκινήσει να σκέφτεται (όχι δήμοσια βέβαια) , τι θα κάνει όλους αυτούς πουθα μείνουν. Να σκεφτεί λιγάκι πως θα τους εντάξει σε αυτή τη κοινωνία. Γιατί αυτό (μετά τη λύση πάντα μιλούμε) το επιβάλλει η ιδεολογία της (και δεν εννοώ τον επικοισμό).

Ανώνυμος είπε...

Νίκος

Συνομιλητή stelios, επίτρεψέ μου όμως να ασκήσω κριτική σε αυτά που γράφεις,που θεωρώ ότι αποτελούν ένα μανιφέστο δογματικού αριστερισμού (ασθένεια του κομμουνισμού τον είχε αποκαλέσει ο Λένιν), που απέχει πολύ από τη στοιχειώδη υποχρέωση όλων μας στο Κυπριακό, να προτάσσουμε τα εθνικά συμφέροντά μας και όχι τις ιδεολογικές & πολιτικές μας προτεραιότητες.

Είναι δυνατόν να ανεχθούμε οποιαδήποτε λύση και την παραμονή ενός έστω εποίκου στην Κύπρο; Έχεις υπόψη σου τι επιτάσσει σε αυτά τα θέματα η διεθνής νομοθεσία; Δηλαδή, ζητάς από τους Παλαιστίνιους να ανεχθούν και να "εντάξουν" και αυτοί σε μελλοντικό τους κράτος τους Εβραίους εποίκους της Δυτικής Όχθης! Μα είναι δυνατόν;

Και δεν κατάλαβα: τι είναι η κυπριακή κοινωνία, κοτέτσι της Αριστεράς και του ΑΚΕΛ; Τι σημαίνει "πως θα τους εντάξει"; Με ποια νομιμοποίηση; Πήρε κανείς άδεια από το λαό για κάτι τέτοιο; Αποφασίζουμε και διατάζουμε; Τι είναι η Κύπρος, ΕΣΣΔ ή Κούβα; Ή μήπως το ΑΚΕΛ έχει ανομολόγητες προθέσεις;

Και τι σημαίνει όχι "δημόσια"; Εν κρυπτώ δηλαδή; Συνωμοτικά, απόντος του λαού και μακριά από το βλέμμα των μέσων ενημέρωσης;

Θέλω να ελπίζω ότι όλα αυτά τα εξόχως αντιδημοκρατικά (με όλο το σεβασμό πάντα), αποτελούν απλώς ατυχείς διατυπώσεις!

kyriakos είπε...

Stelio

Η ‘’αριστερά’’ στην τουρκία είναι ένα κόμμα του 0.3% και χαρακτήρησε τον ΤΑΛΑΤ πράκτορα των Αμερικάνων της ΕΕ και των ΕΚ!!!!

.............................
είπες:
Το τεράστιο ρεύμα εποίκων κανένας δεν το περίμενε (??)

Τι μας λές???

Ξέρεις καυγάδες που στήσαμε για τουτο το θέμα?
Καταρχήν το ρεύμα εποικισμού είχε ξεκινήσει από τότε που εξαγγέλθηκε η υποψηφιότητα μας στην ΕΕ.. το περιμέναμε και τους το είπαμε ΑΠΛΑ ο ξεροκέφαλος παντογνώστης μας αγνόησε όλους για ακόμα μια φορά.

Στα κατεχόμενα εγώ σου λέγω παλιά δεν υπήρχαν πάνω από 40 χιλιάδες έποικοι πριν την λύση.. Δόθηκε στην τουρκία να δηλώσει 45 χιλιάδες ονόματα που θα έμεναν απευθείας και δήλωσε μόνο 40!!
Αν είχε παραπάνω γιατί δεν τους δήλωσε? Ήταν απλά θέμα διαπραγμάτευσης //..όπως πουλούν CD μαύροι λες 100 για να πέσεις στα 40 και για να φκάλεις κέρδος 100% και να φκεις και από πάνω και να κερδίσεις και ανταλλάγματα!

Τώρα που έμαθαν το μάθημα και το κόλπο κουβαλήσανε (?) 400 χιλιάδες..

Μια τόσο ραγδαία αλλαγή σε περίπτωση λύσης επηρεάζει και εμάς..

....
Αυτό που πραγματικά πασχίζω με το σχέδιο Ανναν είναι ότι κατι υπερπατριώτες το κατηγορούσαν ότι αλλοίωνε τα δημογραφικά του νησιού και δυνητικά λένε θα Τούρκευε το νησί ενώ στην πραγματικότητα ήταν ακριβώς το αντίθετο!

Τα δημογραφικά ήταν 82%-18% πριν το σχέδιο και μετά απλά γινόταν
80%-20% αν αφαιρέσεις και το 10% των ΤΚ που μετανάστευσαν…
Αλλά το πιο σημαντικό ξέρεις πιο ήταν?
Οι αναλογίες αυτές παγιώνονταν και απαγορευόταν μετέπειτα η κάθε δημογραφική αλλοίωση στο νησί ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ!!!!!
Υπάρχει καλύτερη διαφύλαξη του ελληνικού στοιχείου από αυτή???
ΑΛΛΑ Η ΒΛΑΚΕΊΑ ΕΊΝΑΙ ΑΗΤΤΗΤΗ!!!


ΝΙΚΟ

Αν κατάλαβα καλά δεν αποδέχεσαι κανένα έποικο στο νησί?

Και επικαλείσαι και την διεθνή νομοθεσία???

Το είπα χίλιες φορές.. να το ξαναπώ…
Είναι κανονικά και με το νόμο του διεθνούς δικαίου που θα μείνουν οι έποικοι ..δεν είναι παράνομοι και δεν συνιστούσαν ουσιαστική δημογραφική αλλοίωση (τότε).. Δεν μπορούμε να επικαλούμαστε το διεθνές δίκαιο για ότι μας συμφέρει (δηλαδή μόνο τα περιουσιακά).

Η συμφωνία της Λισαβόνας δεν σημαίνει τίποτε μπροστά στο διεθνές δίκαιο και όταν δεν γίνεται και πραγματική αλλοίωση δεν μπορείς να ζητάς να αποχωρήσουν 40 χιλιάδες άνθρωποι απλά επειδή έτσι σου κάβλωσε..

Θα μου πεις γιατί επικαλεστήκαμε το Διεθνές δίκαιο?
Το διεθνές δίκαιο το επικαλεστήκαμε για να εγκλωβίσουμε την Άγκυρα σε λύση ομοσπονδίας.. μαζί με καλά έρχοντε και κακά

Αλλά να σου πω κάτι .. μακάρι να ήταν τούτα τα κακά μας..

stelios papalangi είπε...

@ νίκος.
επείδη κάποιοι έχετε σοβαρά κολλήματα, και έχω βαρεθεί θα στο πω απλά..... χέσε μας με το λένιν.

ε μα, κατάντησε αηδία πια. ρίχνουμε ένα αντικουμμουνιστικό και ξοφλήσαμε. και ρε φίλε εσένα ποιός σου είπε ότι με εκφράζει ο λένιν ;

αυτό για το πρώτο.

για τα περί διεθνούς νομοθεσίας κλπ κλπ. άμα ξέρεις το τρόπο να φέρεις λύση και να φύγουν όλοι οι έποικοι πες τον και σε μας. αυτό από ρεαλιστικής σκοπιάς.

απο νομικίστικης, αυτοί που έχουν καιρό, καλώς ή κακώς, καλύπτονται απο τη χάρτα.
κατά συνέπεια θα έχεις δύο όψεις της νομιμότητας να συγκρούεται η μια με την άλλη.

στη παλαιστήνη άμα είναι να βρουν λύση θα κάνουν ομοιογενη κράτη.



και τέλος λες:

"Και δεν κατάλαβα: τι είναι η κυπριακή κοινωνία, κοτέτσι της Αριστεράς και του ΑΚΕΛ; Τι σημαίνει "πως θα τους εντάξει"; Με ποια νομιμοποίηση; Πήρε κανείς άδεια από το λαό για κάτι τέτοιο; Αποφασίζουμε και διατάζουμε; Τι είναι η Κύπρος, ΕΣΣΔ ή Κούβα; Ή μήπως το ΑΚΕΛ έχει ανομολόγητες προθέσεις;

Και τι σημαίνει όχι "δημόσια"; Εν κρυπτώ δηλαδή; Συνωμοτικά, απόντος του λαού και μακριά από το βλέμμα των μέσων ενημέρωσης; "


κάνε μια προσπάθεια να αντιληφθείς τι γράφω. και επειδή ήξερα ότι θα γράφονταν τέτοιες μαλακίες (κατάντησα να ξέρω τι θα σκεφτήτε πριν το κάνετε) , έκανα έξτρα παρένθεση για αυτούς που δεν αντιλαμβάνονται τα αυτονόητα, γράφοντας ότι σαφώς δεν εννοώ τον επικοισμό !!!! αλλά το κόλλημα , κόλλημα....



εσύ θεωρείς ότι μπορείς να τους διώξεις όλους.
ρε φίλε πάρτα άρματα και διώξτους.


εγώ θεωρώ ως δεδομένο ότι κάποιοι θα μείνουν. και το εθνικό συμφέρον, επιβάλει αυτοί που θα μείνουν να μην δημιουργούν προβλήματα. και πως θα γίνει αυτό ; άμα τους προσφέρεις ένα επίπεδο ζωής. όχι γιατί τους αγαπάς , αλλά γιατί αυτό εξυπηρετεί την ειρήνη.

εσύ πως λες να τους αντιμετωπήσουμε ; .... αλλά ναι... ξέχασα.... εσύ θα τους διώξεις όλους... σου ευχομαι ολόψυχα κάθε επιτυχία.


και βέβαια δεν μπορεί να γίνει δημόσια, γιατί πάρα πολύ απλά είμαστε σε περίοδο διαπραγματευσεων!!! τόσο δύσκολο είναι πια!!! Δεν θα βγεις να φωνάζεις αποδέχομαι τόσους έποικους. θα λες το ποίημα σου ότι εγώ δεν θέλω κανένα. αλλά αφού όλοι ξέρουμε ότι κάποιοι θα μείνουν κάλιο είναι να προετοιμάζεσαι.



.......
@ κυριακο
μίλησα για τη περίοδο 60 με 80 για τη τουρκία. όχι για σήμερα.



για τα νούμερα των εποίκων του πριν και μετά που παρουσιάζεις.... γενικά κυκλοφορούν διάφορα νούμερα που πλέον δεν ξέρω τι να πιστέψω. χωρίς να θέλω να μπω σε ένα καβγα για τα νούμερα, μου φένεται λίγο εξωπραγματικό για 30 χρόνια να κουβάλησαν 40 χιλιάδες και τα τελευταία 4, 400 χιλίαδες.

kyriakos είπε...

Στέλιο ακρίβως το ίδιο πράγμα είπα και εγώ..

Η Τουρκία παρουσιάζει περισσότερους ούτως ώστε όταν ‘’υποχωρήσει’’ στην ουσία να μην επηρεαστεί ο αρχικός αριθμός τους. Αυτό δεν το κάνει επειδή νοιάστηκε για τους εποίκους, κάθε άλλο το κάνει απλά για να κερδίσει το λεγόμενο 'διαπραγματευτικό αντάλλαγμα'. Γιαυτό και καταμέτρηση της προκοπής πριν την λύση δύσκολα θα γίνει.. Έχει δημιουργήσει δηλαδή ένα πλασματικό αριθμό τον οποίο διαπραγματεύεται ούτως ώστε ο πραγματικός αριθμός να είναι στη τελική λύση. Είναι ένα απλό πολιτικό τρίκ που έκανε και το 74 όταν κατέλαβε παραπάνω εδάφη από όσα χρειαζόταν με αρχικό σκοπό να τα δώσει πίσω και να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος . Εμείς σαν αδαείς όχι μόνο το χάβουμε το παραμύθι των εποίκων αλλά και το υπερθεματίζουμε.. Στο τέλος από την αχαπαροσύνη μας, να το θυμηθείς θα χάσουμε και εκείνα που ήταν πρόθυμοι να μας δώσουν πίσω. (Το Ανναν δεν ήταν αυτό που είχαν στο μυαλό τους οι στρατηγοί το 74).. Αυτοί ήθελαν χωριστό κράτος..


Όμως παρόλα αυτά υπάρχει και το ενδεχόμενο τα νούμερα να είναι εν μέρει αληθινά. Τόσο καιρό οι Τουρκοι δεν είχαν κανένα ουσιαστικό κίνητρο να μεταναστεύσουν στα κατεχόμενα και όχι σε κάποια άλλη ‘καλύτερη’ χώρα/.. Ενώ τώρα έχουν τα εξής:

Α) Η Κύπρος είναι χώρα της ΕΕ και σε επικείμενη λύση ο Τούρκος που θα ζεί στην Βόρεια Κύπρο την στιγμή της λύσης θα γίνει αυτόματα ευρωπαίος πολίτης.
Β) Υπάρχει μια τρομαχτική οικονομική ανάπτυξη στα κατεχόμενα η οικονομική ανάπτυξη δικαιολογεί πολλά εργατικά χέρια.
Γ) Το βιοτικό επίπεδο των ΤΚ αυτή την στιγμή μετά το ΑΝΝΑΝ είναι πιο υψηλό από αυτό της Τουρκίας και θα συνεχίσει να ανεβαίνει.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο ο αριθμός των εποίκων έχει τουλάχιστο διπλασιαστεί από τον καιρό του δημοψηφίσματος και κάθε μέρα που περνά ο πραγματικός αριθμός τους μαζί με τον πλασματικό θα μεγαλώνει..

Όμως μια θετική νότα στο ίδιο θέμα είναι ότι αυτούς που ήρθαν στα τέσσερα χρόνια μπορούμε νομικά να τους δίωξουμε και με λίγη τύχη να πέσουμε ξάνα στις 40 χιλιάδες.. (Αν μπούμε σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με πραγματική θέληση για λύση και όχι σαν αυτή του ΤΑΣΣΟΥ)

Οι 40 η ακόμα και 60 χιλιάδες έποικοι δεν είναι οικονομικό πρόβλημα για την Κύπρο έχουμε 100 χιλιάδες λοιπούς ξένους και πόσες χιλιάδες παράνομους. Σιγά σιγά θα τους αφομοιώσουμε και οικονομικά και πολιτιστικά. Το μόνο που χρειάζεται όπως πολύ σωστά επισήμανες είναι να φροντίσουμε για την ευμάρεια τους (ισότητα) και όχι να προσπαθήσουμε να τους εξαθλιώσουμε για να φύγουν όπως πήγε να κάμει ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ το 60
Ούτε καν θα συντελέσουν ουσιαστική δημογραφική αλλαγή απλά το 18% θα γίνει 20%


Δεν έχουμε την πολυτέλεια να πούμε όχι στη λύση για μερικές χιλιάδες εποίκους..

Μιχάλης είπε...

@ Νίκος

Απλώς φίλε θέλω να σε ενημερώσω ότι η αποδοχή από ε/κυπριακής πλευράς της παραμονής αριθμού εποίκων ανάγεται στο 1985.
Δεν είναι σημερινή απόφαση ή απόφαση του Παπαδόπουλου ή του Χριστόφια.

Άρα η όποια ένταξη των όποιων εποίκων δεν είναι θέμα ανομολόγητων
προθέσεων όπως βιάστηκες να αποφανθείς.

Σημειωτέον ότι αυτά τα πράγματα επ’ ουδενί δεν μπορούν να γίνουν εν κρυπτώ.
Ήδη, και είναι προς τιμήν του, ο Χριστόφια το έχει ανακοινώσει ότι συζητά για παραμονή μέχρι 50 χιλιάδων, όπως έχει συμφωνηθεί από το εθνικό συμβούλιο όπως είπα και πριν.

stelios papalangi είπε...

από το σημερινό πολίτη....
Κατηγορούν τους Ε/Κ, αλλά και τους Τ/Κ

Ανησυχούν οι έποικοι


Για «επικίνδυνο παιχνίδι» μεταξύ της ε/κ και της τ/κ πλευράς σχετικά με τους εποίκους, έκανε λόγο ο πρόεδρος του «συλλόγου αλληλεγγύης και βοήθειας των τούρκων μεταναστών» στα κατεχόμενα, Ενβέρ Ντιντσίογλου, εκφράζοντας την ανησυχία του για το ενεδεόμενο εξελίξεων στο Κυπριακό που θα επηρεάσουν τους εποίκους.
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στα κατεχόμενα, ο κ. Ντιντσίογλου υποστήριξε ότι «οι Τούρκοι μετανάστες», όπως χαρακτήρισε τους έποικους, έχουν συνεισφέρει στη δημιουργία του ψευδοκράτους και ότι ήρθαν στην Κύπρο για να κάνουν αυτά τα εδάφη, πατρίδα τους.
Συνέχισε λέγοντας ότι οι έποικοι είναι χωρίς αμφιβολία πολίτες του ψευδοκράτους και ισχυρίστηκε ότι μαζί με τον κατοχικό στρατό, αποτελούν στοιχεία ισορροπίας στο ψευδοκράτος.
Οι έποικοι, σύμφωνα με τον πρόεδρο τού εν λόγω σωματείου Ενβέρ Ντιντσίογλου, δεν μπορούν να κατηγορηθούν ότι δεν θέλουν ειρήνη στην Κύπρο. Το κύριο εμπόδιο για την ειρήνη, ισχυρίστηκε, είναι οι Ε/κ και οι «εντεταλμένοι» τους, όπως χαρακτηρισττικά είπε, στην τ/κ πλευρά. Χαρακτήρισε δε τις δηλώσεις που γίνονται (από ε/κ πλευράς), ότι το κύριο εμπόδιο για την ειρήνη είναι ο στρατός κατοχής, ως «προβοκατόρικες και τρομακτικές», υποστηρίζοντας ότι ΆΆη ειρήνη ήρθε στην Κύπρο το 1974 και οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις δεν θα φύγουν πριν την εξεύρεση μιας δίκαιης και μόνιμης λύσης.



τελικά αυτό το συνομωσιολογικό το χουν όλοι οι λαοί της περιοχής....