Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2008

ΑΧ ΒΡΕ ΕΛΛΗΝΕΣ!!!


Μόνο θλίψη μπορεί να προκαλούν τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα.

Το θλιβερό είναι ότι κάποιοι προσπαθούν, αντί να δουν την ουσία του προβλήματος, προσπαθούν να επιρρίψουν ευθύνες δεξιά και αριστερά, χωρίς να στοιχειοθετούν τίποτε απολύτως.

Βασίζονται μόνο σε ιδεοληψίες και εμμονές.

Αν και δεν δηλώνω "φαν" της Παπαρήγα, θεωρώ ότι οι σημερινές της δηλώσεις μετά τη συνάντηση της με τον Κ. Καραμανλή, κινούνται μέσα στην στα πλαίσια των πραγματικοτήτων.

Μια διαφορετική ματιά - ανάλυση των γεγονότων. Αιτίων και αιτιατών.

Και αναφέρομαι, το τονίζω, στην ανάλυση των αιτίων και την πρόταση για αντιμετώπιση του προβλήματος και όχι στις αψυμαχίες της με τον ΣΥΡΙΖΑ.



«Για το ΚΚΕ τα πράγματα έχουν διέξοδο. Εμείς καλούμε τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα εκείνους που - για διάφορους λόγους - έχουν αποστρατευτεί τα τελευταία χρόνια, ή δεν έχουν αποφασίσει να μπουν στον αγώνα, να οργανωθούν στα σωματεία, στους συλλόγους, στους τόπους δουλειάς, στη γειτονιά. Να γεμίσει η Ελλάδα από αγωνιζόμενους εργαζόμενους, γιατί μπροστά μας έρχεται μεγάλη μπόρα, εξαιτίας της κρίσης -και με πρόσχημα την κρίση- στους μισθούς και στις συντάξεις, στα ασφαλιστικά δικαιώματα, στον εργάσιμο χρόνο.
Αυτή πρέπει να είναι η απάντηση σε ό,τι ζούμε σήμερα. Ένα κίνημα μαζικό, περιφρουρημένο, που δεν έχει καμία ανάγκη από τη δήθεν προστασία των σωμάτων ασφαλείας. Δεν έχει καμία ανάγκη επίσης από την προστασία από τους κουκουλοφόρους. Με την ευκαιρία, θέλω να πω το εξής: Εμείς, σε καμία περίπτωση, δεν ταυτίζουμε τη δικαιολογημένη λαϊκή οργή και αγανάκτηση, αν θέλετε τη διάθεση για εκδίκηση για την κρατική καταστολή, για το θύμα, για τα θύματα της κρατικής καταστολής, για τα θύματα των εργατικών ατυχημάτων, με τη μορφή δράσης των κουκουλοφόρων. Δεν δικαιολογούμε καμία τέτοια μορφή πάλης και ούτε ταυτίζουμε το σκληρό πυρήνα των κουκουλοφόρων με νέες μορφές κινήματος, με «ιδιότυπες μορφές κινήματος», όπως ακούμε. Για άλλη μια φορά, θα πούμε το εξής: Ο σκληρός πυρήνας, ο ηγετικός και όχι όλο το σώμα των κουκουλοφόρων, πάει μακριά. Έχει προκύψει μέσα από τους κόλπους της κρατικής εξουσίας, και επί ΠΑΣΟΚ και επί Ν.Δ. Χρησιμεύει για να δικαιολογεί την κρατική καταστολή, για να συκοφαντεί και να δυσφημεί το κίνημα. Για να τσακίζει το λαϊκό κίνημα. Δεν ξέρω αν αυτός ο σκληρός πυρήνας σήμερα έχει γίνει κάτι σαν τους Ταλιμπάν, αν έχει ξεφύγει από τον έλεγχο ή μπορεί να έχει ξεφύγει και προ πολλού. Πάντως, δεν έχουν καμία σχέση με την οργή των νέων ανθρώπων και την αγανάκτησή τους.
Χθες, το ΚΚΕ έδωσε ένα παράδειγμα για το πώς μπορεί να υπάρχει ένας μαζικός αγώνας, πολιτικοποιημένος, αιχμηρός και περιφρουρημένος. Μας είχαν εντάξει μέσα σ’ ένα σχέδιο εμπλοκής της διαδήλωσης - που ξεπέρασε τις δεκάδες χιλιάδες και δεν το περιμέναμε - ανάμεσα στις δυνάμεις καταστολής και στους κουκουλοφόρους. Δεν τα κατάφεραν να διαλύσουν την πορεία και να ματαιώσουν αυτό που θέλαμε: Να ξεκινήσουμε από την Ομόνοια και να πάμε στο Σύνταγμα.
Γι’ αυτό λοιπόν πιστεύουμε ότι πρέπει την υπόθεση να την πάρουν στα χέρια τους οι εργαζόμενοι. Και αν, στο κάτω - κάτω, έχουν εκπροσώπους και διοικήσεις οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται για αγώνες και για την περιφρούρησή τους, ας πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, με Επιτροπές Αγώνα, μέσα πάντα βεβαίως από μαζικές διαδικασίες. Καμία υποστολή στη σημαία των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, των απεργιακών κινητοποιήσεων, με προωθημένα αντιμονοπωλιακά συνθήματα, εναντίον της πολιτικής της Ν.Δ, εναντίον της πολιτικής που γνωρίσαμε όλα αυτά τα χρόνια και επί ΠΑΣΟΚ. Καμία υποστολή όλων των μορφών πάλης, που ταιριάζουν στην οξύτητα των προβλημάτων. Καλούμε, από αυτή τη θέση, την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει να χαϊδεύει τα αυτιά των κουκουλοφόρων. Δεν λέμε ότι ταυτίζεται με αυτούς. Ωστόσο πιστεύουμε ότι τους χαϊδεύει τ’ αφτιά, βλέποντας μπροστά του την κάλπη, ψήφους, καρέκλες, μαξιλάρια, δεν ξέρω τι. Να σταματήσει. Υπάρχει σήμερα ένα νεανικό κίνημα, πολύμορφο, πολύβουο, που μπορεί να εκφραστεί μ’ ένα τρόπο τέτοιο που να συγκεντρώσει την συμπάθεια και την ενεργητική συμπαράσταση όλων των εργαζομένων».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τις εκλογές που ζήτησε ο κ. Παπανδρέου, με έμμεσο τρόπο, χωρίς να διευκρινίσει ακριβώς το χρόνο;
ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: «Θα απαντήσω εγώ για τον κ. Παπανδρέου»;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν συμφωνείτε στο να γίνουν εκλογές. Αυτό ρωτάμε.
ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: «Αυτό που εμείς πρώτα και πάντα βλέπουμε είναι, όποτε και αν γίνουν οι εκλογές, πρέπει να γίνουν με όρους ανόδου της οργάνωσης, της πολιτικοποίησης και της ταξικής πάλης. Διαφορετικά οι εκλογές - αν γίνουν οι εκλογές μέσα σ’ ένα κλίμα κρατικής βίας και καταστολής, που να μοιάζουν τάχα ως αντίπαλο δέος του οι κουκουλοφόροι - δεν θα φέρουν και πολλά πράγματα. Αλλά εμείς πιστεύουμε ότι σ’ αυτήν την εκλογική μάχη θα συνοδεύουν τους εργαζόμενους η πείρα της πολιτικής του Μάαστριχτ, η πείρα της πολιτικής των δεσμεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:, Τα χθεσινά έκτροπα ήταν υποκινούμενα;
ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: «Κοιτάξτε να δείτε. Τι θα πει υποκινούμενα; Εμείς κατεβήκαμε σε συλλαλητήρια. Υποκινούμαστε από τις δικές μας θέσεις και από την ανάγκη να εκφράσουμε τα λαϊκά συμφέροντα. Να ξεκαθαρίσω. Πολλές φορές μπορεί να υπάρξει ένα τυχαίο γεγονός. Παραδείγματος χάριν, εγώ δεν μπορώ να πω ότι η δολοφονία του παιδιού στα Εξάρχεια έγινε προσχεδιασμένα, κάποιος δηλαδή είπε «πήγαινε να το δολοφονήσεις». Βεβαίως δεν ήταν τυχαίο, διότι υπάρχει ο γνωστός προσανατολισμός και διαπαιδαγώγηση που μπορεί να οπλίζει το χέρι ενός ανθρώπου να δολοφονεί έναν αθώο. Αυτό καθ΄ αυτό το γεγονός, δεν αποφασίστηκε πιστεύω κάπου. Όμως υπάρχει ετοιμότητα και επαγρύπνηση, σειρά ειδικών κύκλων να αξιοποιούν γεγονότα που ωριμάζουν, ή μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή. Αλλά πρέπει να ξεκαθαρίσω και το εξής πράγμα: Εάν υπάρχουν σχεδιασμοί, προς μία ή άλλη κατεύθυνση, πρέπει να υπάρχει και ο σχεδιασμός παρέμβασης του λαϊκού παράγοντα. Εμείς δεν φοβόμαστε τους σχεδιασμούς κέντρων και παρακέντρων, υπηρεσιών και παραϋπηρεσιών. Όταν ο λαϊκός παράγοντας είναι μπροστά, όλα αυτά μπορεί να τα αχρηστεύσει».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ζήτησε χαμηλούς τόνους ο Πρωθυπουργός; ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: «Όχι δεν μου ζήτησε, με ενημέρωσε, διότι από την πρώτη στιγμή, εμείς ξεκαθαρίσαμε - και το ξέρει πάρα πολύ καλά - ότι η απάντησή μας είναι πιο δυναμικοί αγώνες με πολιτικά συνθήματα, πιο οργανωμένοι, με όλες τις μορφές πάλης, περιφρουρημένοι απέναντι στα σώματα ασφαλείας και τους κουκουλοφόρους και κάθε προβοκάτσια».



* * *

Επίσης, θεωρώ σημαντική και την παρέμβαση του Μίκη Θεοδωράκη:



"Πίσω από το χέρι του θύτη, που έκανε αυτό το απαίσιο έγκλημα που μας συγκλονίζει, κρύβονται οι πραγματικοί ηθικοί αυτουργοί, δηλαδή το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, που ανέχεται χρόνια τώρα την εκτροφή και τη γιγάντωση παράλογων και εγκληματικών καταστάσεων, που ξεκινούν από κέντρα σκοτεινά, όμως ορατά από όλους.
Αν θέλουν οι διάφοροι αυτόκλητοι ηγήτορες και διαμορφωτές της κοινής γνώμης να κοροϊδεύουν εαυτούς και αλλήλους και όλοι μαζί τον ελληνικό λαό είτε από φόβο είτε από υπολογισμό είτε από ανομολόγητα κίνητρα, ας το κάνουν. Εγώ όμως θα πω την αλήθεια, όπως την βλέπω και όπως νομίζω ότι την βλέπει η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας. Σταματήστε πια αυτό το βρώμικο και επικίνδυνο παιχνίδι με τους κουκουλοφόρους και τα ΜΑΤ, που μόνο αίμα, δάκρυα και καταστροφές προσφέρουν στον Λαό μας. Οι αντικειμενικές συνθήκες, ειδικά σε σχέση με όσα περάσαμε και ζήσαμε στο πρόσφατο παρελθόν, δεν δικαιολογούν με τίποτα αυτή την κατάσταση. Μοιάζει σαν να θέλουμε να βγάλουμε οι ίδιοι τα μάτια μας. Καιρός να μιλήσει και ο Λαός !" Αθήνα, 7.12.2008 Μίκης Θεοδωράκης

26 σχόλια:

Unknown είπε...

Τι στιγμή που θα έπρεπε η κα Παπαρήγα να συμπεριφερθεί με πραγματικό αριστερό ήθος επέλεξε να πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ εναρμονιζόμενη πλήρως με το ΛΑΟΣ με το οποίο έτσι και αλλιώς-δυστυχώς- συμπλέει και σε άλλα ζητήματα.

Κατά τα άλλα θα μου επιτρέψεις να χαρακτηρίσω την προσέγγισή της σαν στερεότυπη άτολμη και με τον γνωστό στείρο αντιευρωπαϊκό τρόπο. Κυρίως όμως για άλλη μία φορά το ΚΚΕ δείχνει αδυναμία ανάλυσης του τι συμβαίνει και γιατί συμβαίνει. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που έμεινε θλιβερά πίσω σε όλες τις πρόσφατες εκρήξεις στα Πανεπιστήμια. Η κα Παπαρήγα, δεν προτείνει απολύτως τίποτα-ως συνήθως. Μιλάει πάντα γενικά για τους όρους του αγώνα ο οποίος ειδικά είναι δεκτός αν γίνεται μόνο με τους όρους του ΚΚΕ.

Κατά τη γνώμη μου είναι επιεικώς μία εξαιρετικά αναχρονιστική δύναμη που λειτουργεί θελημένα ή αθέλητα αντιδραστικά.

Unknown είπε...

Και κάτι σχετικό με τη δήλωση του Μίκη.

Οι "κουκουλοφόροι" δεν είναι Ελληνικό φαινόμενο. Είναι παγκόσμια τακτική των εξωκοιβουλευτικών-στην Ιαπωνία φοράνε τα κράνη τους κλπ.

Προφανώς δεν είναι ούτε 50 ούτε 100 ούτε 1000 αλλά, πολύ περισσότεροι και, σε όλη την Ελλάδα.

Άρα είναι ένα φαινόμενο που θέλει άλλη προσέγγιση και όχι το κλασικό παραμύθι του δήθεν πολέμου ΜΑΤ-Αναρχικών.

Ένας πόλεμος που ξεκίνησε με την κήρυξη του στα Εξάρχεια από το ΠΑΣΟΚ και που το μόνο που κατάφερε είναι να χειροτερέψει τα πάντα.

Στα Εξάρχεια η πρέζα πουλιέται ανοιχτά μπροστά στα μάτια των μπάτσων.

Στα Εξάρχεια, κάποιοι ξεκνινούν επεισόδια με φωτιές και μετά οι ίδιοι φυγαδεύονται από τα ΜΑΤ.

Αυτό, γίνεται χρόνια τώρα.

Το παιχνίδι που έχει παιχθεί, είναι εξαιρετικά βρώμικο και παλαιό. Και ο στόχος του ήταν και είναι η ταύτιση της "αναρχίας" με το Φοιτητικό Κίνημα. Αλλά μιλάω για το Κίνημα που είναι μεν Αριστερό αλλά όχι στον έλεγχο του ΚΚΕ...

Ανώνυμος είπε...

Συνήθως δε συμμερίζομαι τις παλαιολιθικές απόψεις της κ. Παπαρήγα και του κόμματος της.

Ούτε η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή μου εμπνέει εμπιστοσύνη.

ΕΝΤΟΥΤΟΙΣ, σ' αυτό το σημείο..."Καλούμε, από αυτή τη θέση, την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει να χαϊδεύει τα αυτιά των κουκουλοφόρων. Δεν λέμε ότι ταυτίζεται με αυτούς. Ωστόσο πιστεύουμε ότι τους χαϊδεύει τ’ αφτιά, βλέποντας μπροστά του την κάλπη, ψήφους, καρέκλες, μαξιλάρια, δεν ξέρω τι. Να σταματήσει. Υπάρχει σήμερα ένα νεανικό κίνημα, πολύμορφο, πολύβουο, που μπορεί να εκφραστεί μ’ ένα τρόπο τέτοιο που να συγκεντρώσει την συμπάθεια και την ενεργητική συμπαράσταση όλων των εργαζομένων"...συμφωνώ απόλυτα.

Αυτό που συμβαίνει, αυτή τη στιγμή στην Αθήνα, δεν είναι απλά μία μάχη ΜΑΤ-Αναρχικών, αλλά ούτε μία αθώα εξέγερση της διαμαρτυρόμενης νεολαίας...Πρόκειται για συνεχιζόμενους βανδαλισμούς, οι οποίοι ΥΠΟΔΑΥΛΙΖΟΝΤΑΙ από οργανωμένα πολιτικά σύνολα, με σκοπό την άμεση κήρυξη εκλογών γι αλλαγή της κυβέρνησης. Επιλέγουν να καεί ολόκληρη η χώρα, για ν' ανοίξει πιο εύκολα ο δρόμος προς την εξουσία! Λυπάμαι, αλλά για μένα δεν υπάρχει άλλη εξήγηση. Κρίμα για το παιδί που χάθηκε, κρίμα για τον κοσμάκη που έγιναν οι περιουσίες του στάχτη και χόβολη και κρίμα για τους νέους που πίστεψαν ότι θ' αλλάξει κάτι σ' αυτή τη χώρα ΚΛΕΠΤΟκρατίας...

Υ. Γ. Το ΚΚΕ, ούτως ή άλλως, δεν προορίζεται να κυβερνήσει, γι αυτό δεν επιδιώκει και πρόωρες εκλογές...

rose είπε...

περυσι καιγόντουσαν όλα τα δαση της Ελλαδας ... η ""εθνικη" "περιουσια"" [πολλα εισαγωγικα] κανεις δεν πηγε εξω απο τους μεγαλοντιβελοπερς ή τα κομματα να τα κανει γυαλια καρφια...

άλλο οι κουκουλοφόροι και άλλο το ΚΟΥΚΟΥΛΩΜΑ...

Unknown είπε...

Σοβαρολογούμε τώρα Λεμέσια πως οι βανδαλιστές υποδαυλίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ? Ή πως δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ "χαϊδεύει" τα αυτιά τους;

Αυτά τα θεωρώ ανήκουστα και όσοι τα υποστηρίζουν στην Ελλάδα α) είτε έχουν πολιτικό όφελος να πλήξουν τον ΣΥΡΙΖΑ β) είτε έχουν πλήρη άγνοια των πάγιων και ξεκάθαρων θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο οποίος είναι και ο μόνος Πολιτικός φορέας στην Ελλάδα που επιχειρεί πάντα ουσιαστικές αναλύσεις με απόλυτα πολιτικό, στρατηγικό και κοινωνικό χαρακτήρα. Με τις οποίες προσωπικά πολλές φορές διαφωνώ αλλά αυτό δεν έχει σημασία, για μένα μετράει ότι μπορώ να χρησιμοποιήσω τις θέσεις τους σαν βάση για ουσιαστική συζήτηση στο πλαίσιο των αναγκών και των πραγματικοτήτων του 21ου αιώνα.

Και, ναι, πάρα πολύ καλά κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ-κατά τη γνώμη μου- και επιχειρεί να έχει ζωντανό στίγμα στα πράγματα και ακόμα και να "συγκυβερνήσει" υπό όρους με το ΠΑΣΟΚ.

Αν η κυρία Παπαρήγα θέλει απλά να διατηρεί το μαγαζί της -έτσι το κατάντησαν το ΚΚΕ- στη γωνία και να λέει τα ίδια και τα ίδια ανέξοδα δεν με ενδιαφέρει. Είναι δε χυδαίο να μιλάει για "καρέκλες" που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ξέρει και η ίδια γιατί γνωρίζει το ήθος των περισσοτέρων. Ωστόσο δεν περιμένω τίποτα παραπάνω από μια δράκα αμετανόητων σταλινικών που ΑΝ ποτέ κυβερνούσαν θα ήταν απείρως αυταρχικοί με οτιδήποτε ξέφευγε από την επίσημη γραμμη του Κόμματος.

Στην τελική, ναι, αυτό που θα έπρεπε να γίνει είναι να κατέβει όλος ο κόσμος κάτω, μαζικά και να απαιτήσει εκλογές.

Το πλιάτσικο και οι βανδαλισμοί των τελευταίων ημερών δεν είναι τίποτα μπροστά στο πλιάτσικο και τον βανδαλισμό που ασκεί καθημερινά η Κυβέρνηση στις τσέπες του λαού, στην αξιοπρέπεια του και στην διαρκή ακύρωση του μέλλοντος των νέων. Αλλά το...κυβερνητικό πλιάτσικο απλά δεν έχει σπασμένες βιτρίνες. Μόνο σπασμένο ηθικό χιλιάδων εργαζομένων, ανέργων και υπερχρεωμένων.

Ανώνυμος είπε...

Mou pire mish ora na sugkentroso to mualo mou oste na grapso 1-2 sxolia gia auta pou ginontai.Pragmatika eimai sokarismenh me thn stenokefalia kapoion..!! Ean parakolouthisete ellhinikes eidhseis tha katalavete se poious anaferomai ( k grafo stenokefalia giati den thelo na po kati pio agenh pou den armozei sto blog auto)

H tragodia ginete kokkino, prasino, mple paixnidi ...

Sumfono me ton politispittas. H proseggish ths papariga mou thumizei 'mia apo ta idia'. To fainomeno ton koukouloforon den einai ellhnko monopolio. H preza poulite anoixta-kapoies fores k kato apo tin prostasia ton prostatidon.Stoxos einai na perasun sta muala ton anthropon pos oti den sumvadizei k exei fonh prepei na pnigei giati dhmiourgei vandalous. Istoria palia k gnosti.

APARADEKTO to gegonos oti xrisimopoiei akomi k tin idia fraseologia me ton Karatzaferh.K san na min ftanei auto, exoume k ton Karamanlh me ta geloia uponooumena tou!

@Lemesia

Les arxika oti sumfoneis me tin dhlosh ths papariga peri 'xaidema aution'. K amesos parakato les pos to KKE den proorizete gia na kuvernisei.Ego tha se rotiso kati allo...Giati proorizete to Syriza? An yparxei kapoia politikh parataxh pou kerdizei apo olo auto, sigura den einai to Syriza.Alloste ta pososta tou prosfata eixane pesei arketa k nomizo pos meta tin 'usteria' gia tous koukouloforus pou xaideuonte ta autakia tous apo Alavano-Tsipra, kathe allo para to sumferei.

stelios papalangi είπε...

μερικά σκόρπια:

1. καταρχή δεν βρίσκω η ανάλυση της παπαρήγας να έχει κάτι το συγκλονιστικό! τα ξένα ΜΜΕ, ακόμα και πιο τα δεξιά το κατάλαβαν : το πρόβλημα είναι οι οικονομικές ανισότητες. τίποτα νέα δεν είπε



2. έχοντας υπόψη το παρελθόν των κουμμουνιστικών κομμάτων ο όρος "περιφρουριμένος" παραμπέμπει σε διάφορα... περίεργα...


3. μιλάει (και όχι μια φορά) για "όλες τις μορφές πάλης" , αλλά για όχι αυτή.... οι μορφές πάλης τις οποίες παραδοσιακά υποστηρίζει υπήρξαν εξίσου βίαιες και εκδικητικές (να υπενθυμίσουμε ότι η παρούσα είναι μεν βίαια αλλά δεν έχει στόχο ανθρώπους μόνο περιουσίες.... σε αντίθεση με άλλες που στηρίζει το ΚΚΕ).


4. εδώ λέμε ότι οι κουκουλλοφόροι είναι λίγοι, ελάχιστοι, μια μειοψηφία - τι θα κερδίζει το οποιοδήποτε κόμμα με το να τους υποστηρίζει;


5. τέλος, και το πιο σημαντικό τόσο για το ΚΚΕ αλλά και για το ΣΥΡΙΖΑ και γενικά για την αριστερά , είναι το εξής :
πως είναι δυνατόν μεσούζης μιας τέτοιας οικονομικής κρίσης, ενώ οι ταξικές διαφορές εντείνονται, να μην μπορούν να πείσουν το λαό να τους στηρίξει ;

η μαγιά για ένα ταξικό αγώνα είναι εκεί και δεν μπορούν να το εκμεταλευτούν!

βεβαίως φταιν τα ΜΜΕ, η προπαγάνδα, οι αμερικάνοι, οι κουκουλοφόροι, τα ΜΑΤ το σύστημα, ο καπιταλισμός..... αυτή η αριστερά δεν φταίει ;

κι αν φταίει , σε τι ακριβώς ;

στα γνωστά ; οργανωτικά προβλήματα και επείδη ανέβηκαν οι "αστάθμητοι παράγοντες" ;

γιατί δε πείθουν το λαό ;

και στο κάτω κάτω κατάλαβε κανείς τι προτείνουν πέρα από γενικολογίες ;

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν, ανάμεσα σ' αυτό το σημείο της (Αλέκας Παπαρήγα)...

"Υπάρχει σήμερα ένα νεανικό κίνημα, πολύμορφο, πολύβουο, που μπορεί να εκφραστεί μ’ ένα τρόπο τέτοιο που να συγκεντρώσει την συμπάθεια και την ενεργητική συμπαράσταση όλων των εργαζομένων"

και αυτό εδώ (του Γιώργου Πήττα)...

"Στην τελική, ναι, αυτό που θα έπρεπε να γίνει είναι να κατέβει όλος ο κόσμος κάτω, μαζικά και να απαιτήσει εκλογές."

δε βλέπω μεγάλες διαφορές.

Τα υπόλοιπα είναι απλά διαφορά απόψεων και για μένα δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος για την έμμεση στήριξη των βανδαλισμών, πέρα από αυτόν της όσο πιο γρήγορης επίτευξης εκλογών, προς όφελος των πολιτικών κομμάτων, τα οποία ελπίζουν σε επιτυχία (ναι, αγαπητέ ανώνυμε, ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ).
Το ΚΚΕ, όσο κι αν έχει πολιτικά αυτοαπομονωθεί στη γωνία, σ' αυτή την περίπτωση κατονομάζει καταστάσεις και καταδικάζει τα έκτροπα. Η στάση του ΠΑΣΟΚ (αν και το θεωρώ ως λιγότερη κακή λύση για να κυβερνήσει τη χώρα, απ' ότι αποδείχτηκε η ΝΔ...) δεν το τιμάει. Κι αν συνεχίσουν έτσι, ακόμη κι εκλογές να γίνουν, ίσως δε βγουν καθόλου κερδισμένοι, όπως συνέβηκε πέρσι μετά τις πυρκαγιές...Τότε, οι δημόσιες δηλώσεις του ΠΑΣΟΚ ήταν τόσο αβάσιμες, λαϊκίζουσες κι όπου φυσούσε ο άνεμος (ο λίβας!), που θα πίστευε κανείς ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός συγκαταλεγόταν μέσα στους εμπρηστές!

Αυτά συμβαίνουν όταν χαθεί το μέτρο κι όταν αγνοούνται ηθελημένα οι ευθύνες που φέρει σύσσωμο το πολιτικό σύστημα κι όχι μόνο η τελευταία κυβέρνηση...(ή μήπως η αστυνομία επί ΠΑΣΟΚ μοίραζε καραμέλες, θυμάστε τον κ. Πάγκαλο;)

Ανώνυμος είπε...

@ Lemesia

'ναι, αγαπητέ ανώνυμε, ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ.'

Auto htane xekatharo k apo to prohgoumeno post sou...ego to pos rotisa omos. Pos theoreis oti epofeleite oti kerdizei to syriza apo auto? An k nomizo oti xekinas apo lathos dedomeno..oti diladi emmesa sthrizei vandalismous. Auto to sumperasma pos vgike?

Telospanton, nomizo oti siga siga oloi konteuoume na xexasoume to thanato tou paidiou me to na sizitame gia ta kommata k tous vandalismous.

Tha sumfoniso apoluta me ton Stelio se auto to shmeio episis 'πως είναι δυνατόν μεσούζης μιας τέτοιας οικονομικής κρίσης, ενώ οι ταξικές διαφορές εντείνονται, να μην μπορούν να πείσουν το λαό να τους στηρίξει '

Eleni

( molis prosexa oti xechasa na valo to onoma mou sto prohgoumeno post...)

Unknown είπε...

Αυτό που λέω και τονίζω φίλη Λεμέσια είναι πως κατά τη γνώμη μου η αναφορά της κας Παπαρήγα στον Σύριζα είναι επιεικώς τεράστιο ατόπημα.

Δεν είναι δυνατόν τη στιγμή που ο πραγματικός σου αντίπαλος -η Δεξιά-είναι κολλημένος στον τοίχο να βάζεις επικριτικά στο στόμα σου τον "φυσικό σου συγγενή".

Και επειδή τόσο το ΚΚΕ όσο και η ίδια η κα Παπαρήγα είναι παμπάλαιο "παίκτες" στη σκηνή, το συμπέρασμά μου είναι εξαιρετικά θλιβερό. Το ΚΚΕ προτιμά ένα στάτους στο οποίο εξασφαλίζει μία εκλογική πελατεία, αυτή που έχει, αντί μία πιθανή εναλλακτική με ευρεία συμμαχία των Δημοκρατικών δυνάμεων με τη συμμετοχή του ΚΚΕ όπου όμως πια θα έχει και ΕΥΘΥΝΗ για όλα όσα συμβαίνουν.

Δεν την θέλει αυτή την ευθύνη. Προτιμά να είναι στη γωνιά και να φωνάζει όσο πρέπει για να κρατάει το εκλογικό μερίδιο του.

Ανώνυμος είπε...

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_10/12/2008_259799

Eixa tin entuposh oti ta apotelesmata tis vallistikis tha vgainane tin pempti...?


Eleni

Ανώνυμος είπε...

Αυτή τη στιγμή, αρνούμαι να κοιτάξω το θέμα μονοδιάστατα από την πολιτική σκοπιά, η Ελλάδα καίγεται! Κάποιος πρέπει να βάλει σε τάξη, 1ον την αστυνομία και 2ον τους βάνδαλους. Δεν επιτρέπεται για χάριν κομματικών (εκλογικών) συμφερόντων, οι μεν να συμπαρατάσσονται ΣΙΩΠΗΛΑ πλάι στα σώματα ασφαλείας και οι δε πλάι στους καταστροφείς.

Αγαπητή Ελένη, το θάνατο του παιδιού δεν τον ξέχασε κανείς. Κάποιος όμως, θα πρέπει ν' αναλογιστεί κι αυτή τη μάνα, της οποίας πρώτα της σκότωσαν το παιδί και μετά (πιθανότατα) της έκαψαν και το κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας...

Αναγνωρίζεις κι εσύ το παράδοξο;

Κατά τ' άλλα υπογραμμίζω επίσης, το φοβερό ερώτημα που θέτει ο Στέλιος...

"5. τέλος, και το πιο σημαντικό τόσο για το ΚΚΕ αλλά και για το ΣΥΡΙΖΑ και γενικά για την αριστερά , είναι το εξής :
πως είναι δυνατόν μεσούζης μιας τέτοιας οικονομικής κρίσης, ενώ οι ταξικές διαφορές εντείνονται, να μην μπορούν να πείσουν το λαό να τους στηρίξει ; "

Ανώνυμος είπε...

@ Lemesia

'Αυτή τη στιγμή, αρνούμαι να κοιτάξω το θέμα μονοδιάστατα από την πολιτική σκοπιά, η Ελλάδα καίγεται!'

Oraia! se auto sumfonume ...gi auto k theorisa thn dilosh tis papariga atopima. Gi auto k su ethesa kapoies erotiseis..Giati, aporo eno kaigomaste pos einai dunaton na vrethike ena exilastirio thuma apo tin mia k provoli tou 'eiriniku profil' ton kapoion-dithen parataxeon apo tin allh.Den mporeis omos na les oti den eisai se thesh na deis to thema monodiastata apo tin mia k apo tin allh na upostirizeis tin sugkekrimenh dhlosh...einai ligo antifatiko. To paradoxo to vlepo, tin sundesh me to Syriza den mporo na do...


Ego oudepote pira thesh gia to ean auta pou ginonte (k anaferomai sto kapsimo katasthmaton ktl) me vriskoun sumfonh h oxi.Apo tin stigmh omos pou diloneis oti summerizese tis apopseis sxetika k xaidema aution apo to syriza, tote eimuna periergh na do vasizmenh se poia stoixeia to stirizeis auto. To afino edo to thema omos dioti den einai auto pou tha eprepe na mas apasxolei se tetoies stigmes.

Ανώνυμος είπε...

Ελένη,

θα επιθυμούσα να έπαιρναν τις ίδιες ξεκάθαρες αποστάσεις από τους βανδαλισμούς κι οι υπόλοιποι, ακριβώς όπως έπραξε η Παπαρήγα. Αυτό είναι το θέμα.

Όσο για το που τα βασίζω τα περί ΣΥΡΙΖΑ, μπορείς ν'ανατρέξεις τις δηλώσεις και τις ενέργειες τους των τελευταίων ημερών. Δεν περίμενα τέτοιο καιροσκοπισμό, από ένα χώρο, ο οποίος υποσχόταν υποτίθεται αλλάγή και νέο ρεύμα...

Ελπίζω τώρα να έλυσα τις απορίες σου. Για μένα δεν ήταν ατόπημα η δήλωση της Παπαρήγα, έβαλε τα πράγματα στη θέση τους κι εξέφρασε αυτό που πολλοί αριστεροί νοιώθουν αυτή τη στιγμή παρακολουθώντας τα έκτροπα στην Αθήνα. Για ποιον λόγο να ταυτιστεί η μεγάλη πλειοψηφία της αριστεράς με τους βάνδαλους; Για χάριν των εκλογών και για να δώσει έμμεσα τη χαριστική βολή στη ΝΔ; Αντιγράφω τα γραφόμενα σου, den einai auto pou tha eprepe na mas apasxolei se tetoies stigmes.
Ακριβώς!

Unknown είπε...

Tο ότι η Ελλάδα καίγεται, συγνώμη, αλλά είναι Πολιτικότατο θέμα με Πολιτικά ερωτήματα που ζητούν πραγματικές Πολιτικές απαντήσεις.

Αναφορικά με το 5 σημείο (Αριστερά -στήριξη) το μόνο που έχω να πω και θα είναι δυσάρεστο είναι πως ο βαθμός αλλοτρίωσης της Κοινωνίας είναι απύθμενος.

Μιχάλης είπε...

Καταρχήν να πω ότι στην εισαγωγή μου είπε το εξής:
«Και αναφέρομαι, το τονίζω, στην ανάλυση των αιτίων και την πρόταση για αντιμετώπιση του προβλήματος και όχι στις αψιμαχίες της με τον ΣΥΡΙΖΑ.»

Τελικά φαίνεται ότι δεν το έχετε προσέξει και πρώτος και καλύτερος ο φίλος μου ο Πίττας.
Ο οποίος έκανε την αρχή με ότι ακριβώς δεν ζήτησα να κάνει.
Κάποια σχόλια λοιπόν:

@ politispittas

Συγχώρα με αλλά θα έχεις την τιμητική σου…

Ποιο είναι το πραγματικό αριστερό ήθος με το οποίο θα έπρεπε να συμπεριφερθεί η Παπαρήγα; Μπορείς να γίνεις πιο συγκεκριμένος;
Τις απόψεις μου για την Παπαρήγα και το ΚΚΕ την ξέρεις. Επομένως δεν μπορείς να πεις ότι δέχομαι αβασάνιστα ότι πει η Γ.Γ. του ΚΚΕ.

Πρόσεξα ότι η δήλωση της τέθηκε υπόψη του Αλαβάνου όταν έβγαινε από τη συνάντηση με τον Καραμανλή. Καθυστέρησε λίγο να απαντήσει και αμέσως μετά είπε αυτό που λες κι εσύ, ότι η Παπαρήγα πλήττει τον ΣΥΡΙΖΑ εναρμονιζόμενη με το ΛΑΟΣ και τη Ν.Δ.

Στη συνέχεια μιλάς για στερεότυπη και άτολμη τοποθέτηση της, με το γνωστό στείρο αντιευρωπαϊκό τρόπο.

Τι είπε η Παπαρήγα; Ότι τα αίτια όσων γίνονται είναι τα οικονομικά

Να σημειώσω κι εγώ ότι το ΚΚΕ είναι το μόνο που τοποθετήθηκε ξεκάθαρα ενάντια στα όσα γίνονται.
Εγώ δεν είμαι από εκείνους που λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πίσω από τους κουκουλοφόρους.
Αντίθετα, επικροτώ τη δήλωση του Τσίπρα: ««Η δική μας Αριστερά ούτε υιοθετεί ούτε μπορεί να χρεώνεται αυτές τις πρακτικές. Αρνείται όμως τον συμψηφισμό τους με μια εν ψυχρώ εκτέλεση. Η δολοφονία του Αλέξανδρου μας αφορά όλους».

Από την άλλη όμως, ψες έβλεπα κάποια κυρία Αυλωνίτη Δημοτική Σύμβουλο του ΣΥΡΙΖΑ η οποία συνεχώς φωνασκούσε και ισοπέδωνε τα πάντα. Κι εκείνο που μου έκανε εντύπωση, είναι ότι μετά δυσκολίας ψέλλισε ότι καταδικάζει τα έκτροπα. Αντίθετα περιέλουσε με όλα τα επίθετα του κόσμου την ελληνική αστυνομία, ταυτίζοντας όλους τους αστυνομικούς με τους δύο που δολοφόνησαν τον Αλέξη.
Αυτά με προβληματίζουν, γιατί οι δύο διαφορετικοί λόγοι από δύο διαφορετικά στελέχη;

Την ίδια ώρα ο Τσίπρας συμπληρώνει: «Ή θα πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας ή θα φοβούμαστε να κυκλοφορούμε στο δρόμο. Ή θα σταματήσουμε την πολιτική που όπλισε το χέρι του δράστη, την πολιτική της ατιμωρησίας, της ενοχοποίησης των κοινωνικών αγώνων της νεολαίας ή θα ζούμε διαρκώς με τον τρόμο». (http://www.enet.gr/online/online_hprint?q=%F3%F5%F1%E9%E6%E1&a=&id=56713156)

Ρωτώ λοιπόν:
Ποια είναι η αριστερή προσέγγιση;
Αυτή της Παπαρήγα που λέει ότι η λύση είναι οι οργανωμένοι μαζικοί αγώνες των εργαζομένων για να μπει φραγμός στη ασυδοσία του κεφαλαίου και της όποιας κυβέρνησης;
Ή αυτή του Τσίπρα που καλεί γενικά και αόριστα να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας.
Ποιο είναι το πρόβλημα; Είναι οι οικονομικές συνθήκες που οδήγησαν στην εξέγερση ή η ασυδοσία της αστυνομίας;

Όσον αφορά τον Μίκη, μίλησε για το φαινόμενο των «κουκουλοφόρων» όπως παρουσιάζεται στην Ελλάδα και όχι στην Ιαπωνία.

Και τι σημαίνει αγαπητέ Γιώργο ότι οι κουκουλοφόροι δεν είναι ούτε 50 ούτε 100 ούτε χίλιοι αλλά πολύ περισσότεροι;
Δηλαδή όποιος βρίσκεται στους δρόμους αυτές τις μέρες είναι κουκουλοφόρος;

Δεν βλέπω που διαφωνείς με τον Μίκη.
Λες (αν κατάλαβα καλά) ότι το θέμα δεν θέλει την προσέγγιση με το κλασικό παραμύθι του δήθεν πολέμου ΜΑΤ – Αναρχικών.

Πιο κάτω όμως λες ότι ο πόλεμος ξεκίνησε από την εποχή του ΠΑΣΟΚ. Πόλεμο που κήρυξε ποιος σε ποιον;

Έχω ακούσει κι εγώ για τη συνεργασία κάποιων ταραχοποιών με τα ΜΑΤ. Δυστυχώς δεν μπορώ να ξέρω τι ακριβώς γίνεται.
Όμως αν ισχύει αυτό, τότε οδηγούμαστε σε άλλα συμπεράσματα.

Είπε και κάτι άλλο αξιοπρόσεκτο η Παπαρήγα. Εσύ μιλάς για ένα βρώμικο παιχνίδι που στόχο έχει την ταύτιση της αναρχίας με το φοιτητικό κίνημα.
Η Παπαρήγα είπε ότι: «Ο σκληρός πυρήνας, ο ηγετικός και όχι όλο το σώμα των κουκουλοφόρων, πάει μακριά. Έχει προκύψει μέσα από τους κόλπους της κρατικής εξουσίας, και επί ΠΑΣΟΚ και επί Ν.Δ. Χρησιμεύει για να δικαιολογεί την κρατική καταστολή, για να συκοφαντεί και να δυσφημεί το κίνημα. Για να τσακίζει το λαϊκό κίνημα.»

Αυτό απαντά και στην ταύτιση της με το ΛΑΟΣ και τη Ν.Δ.

Επίσης, θεωρώ ότι όσοι προσπαθούν να επιρρίψουν ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν από τα πραγματικά προβλήματα.
Οι μεν αναγάγουν το ζήτημα σε θέμα οφέλους του ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλοι προσπαθούν να πάρουν οφέλη από αυτό το πλήγμα κατά του κόμματος.
Όμως η ουσία είναι μία. Η συζήτηση ξεφεύγει και αλλάζει κατεύθυνση.
Αντί να επικεντρωθούν στα πραγματικά αίτια και να βρουν λύση (αν θέλουν) τρώγονται μεταξύ τους.

Μιχάλης είπε...

@ stelios

Η συζήτηση για το ποιος ευθύνεται για τα γεγονότα (και όχι ποια είναι τα αίτια) απέχει μακράν της ανάλυσης της Παπαρήγα. Επομένως μέσα σε αυτά όλα που βλέπουμε και ακούμε η παρέμβαση της έχει τη σημασία της.

Νομίζω η δήλωση της για περιφρουρημένο αγώνα ήταν ξεκάθαρη και προσωπικά (για τη συγκεκριμένη περίπτωση μιλώ) δεν βλέπω να παραπέμπει σε τίποτε το περίεργο.
Εννοεί οργανωμένο και στοχοπροσηλωμένο αγώνα στον οποίο οι εργαζόμενοι θα περιφρουρήσουν τα δικαιώματα τους.

Έχεις δίκαιο στο ερώτημα σου γιατί η ελληνική αριστερά (στην προκειμένη περίπτωση) δεν πείθει.




@ Ελένη,

Ελπίζω με όσα παράθεσα να έδωσα κάποιες εξηγήσεις στο γιατί η τοποθέτηση της Παπαρήγα επί της ουσίας (που για μένα δεν είναι οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ) δεν είναι ατόπημα.

Πιστεύω ότι στο τέλος πέσαμε όλοι στην παγίδα κάποιων και συζητούμε για ευθύνες κομμάτων αντί να δούμε, όπως ήδη είπα, την ουσία.

Ανώνυμος είπε...

@michali

thn eisagogh thn prosexa k pragmatika den eixa skopo na arxiso na sxoliazo peri 'xaidema aution' giati katalava oti den itheles na paei ekei h kouventa alla stin ousia ths dhloshs :-)

Par'ola auta,eipothike ena sxolio pano sto thema gi auto k h epemvash.

Se kamia periptosh den eimai dikigoros uperaspisis tou syriza apla theoro oti den einai ora gia 'fagomares'.

Tora oson afora ton logo tis papariga, opos eipa k prohgoumenos, protine auta pou htan anamenomeno na protini. O Tsipras stin sugkekrimeni dilosi ontos 'aerologise' ligaki alla nomizo pos oi dhloseis tou Alavanou (shmeio 3) htane arketa sugkekrimenes.

Telos,sxetika me tous diaforetikous logous apo ta duo stelexh...nomizo tin apantisi tin edose k stelios prin ligo...h ellnikh aristera den peithei (distixos...).

Ανώνυμος είπε...

Μιχάλη,

ούτ' εγώ είμαι οπαδός της Παπαρήγα, αλλά σ' αυτή την περίπτωση, συμφωνώ με τις δηλώσεις της, συμπεριλαμβανομένου και της κριτικής για τον ΣΥΡΙΖΑ.

(Δεν ήθελα να καταλήξει η συζήτηση αποκλειστικά, περί τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μάλλον, άθελα μου, συνέβαλα κι εγώ σ' αυτό και είναι άδικο να "τ' ακούει" μόνο ο Γιώργος Πήττας...)

stelios papalangi είπε...

@μιχάλης.
λες

"Ρωτώ λοιπόν:
Ποια είναι η αριστερή προσέγγιση;
Αυτή της Παπαρήγα που λέει ότι η λύση είναι οι οργανωμένοι μαζικοί αγώνες των εργαζομένων για να μπει φραγμός στη ασυδοσία του κεφαλαίου και της όποιας κυβέρνησης;
Ή αυτή του Τσίπρα που καλεί γενικά και αόριστα να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας."


λυπούμαι αλλά και τα δύο αόριστα είναι.

πραγματικά, δεν ξέρω που είδες το συγκεκριμένο στο λόγο της παπαρήγα.


δεν λέει ΠΩΣ θα βάλει τον "φραγμό" τον οποίο υπόσχεται. και αυτό είναι το θέμα, και για αυτό δεν πείθει.

και εγώ σου λέω, αφού κατάλαβες εξήγα μας το εξής:

λέμε (υποθετικά πάντα) ότι οι εργαζόμενοι τελικά βγαίνουν στους δρόμους, με "οργανωμένο μαζίκο αγώνα" (πάντα κάτω από τη σημαία του ΚΚΕ).... ωραίαααααα.....

μετά τι ;

ποιά είναι η πρόταση ;

kyriakos είπε...

Προτιμώ να μην σχολιάσω τις δηλώσεις τις Παπαρήγας..
Όσο της έπαιρνε σύμφωνα με την παρούσα κατάσταση μια χαρά ασχολήθηκε με το σύρριζα μιχαλιό μου.. Αν έλεγε περισσότερα θα την έπερναν με τις πατάτες..

Η καραμέλα ότι τάχατες τους καλλιεργά το Σύριζα (Απο που και ως που?)
Τους αναρχικούς τους ρώτησες αν ψηφίζουν Σύριζα? (και δεν είμαι του σύριζα ούτε ψηφίζω ελλάδα απλά ακούω Προτάσεις και επιχειρήματα και κρίνω)

Οι αναρχικοί όπως και να το δει κανείς είναι συνειδητό δημιούργημα του Ελληνικού κράτους. Μόνο και μόνο που επέλεξε να βάλει στην πιο αριστερή περιοχή της Αθήνας το πιο σκληροπυρηνικό ακροδεξιό σώμα πρώην λοκατζίδων να περιπολεί με γεμάτα όπλα..
Είναι μια σίγουρη συνταγή για να γίνουν επεισόδια στα οποία πάντα φταίχτης θα είναι η αριστερά Αφου οι δεξιοί είναι υπεράνω του νόμου.

Για να μην πάω και σε πιο σκοτεινά θέματα όπως αυτά των ασφαλιτών που λειτουργούν ως πυρήνες
Οι ασφαλίτες και τα ΜΑΤ ξεκεινούν σχεδόν πάντα τα επεισόδια και οποίος αντιδρά συλλαμβάνεται..

Αυτή είναι η αλήθεια και όποιος δεν πιστεύει ας έρθει να πάμε μαζί σε καμιά βόλτα στα Εξάρχεια ή σε καμιά πορεία να δει τι παίζει..

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος (Ελένη αντιλαμβάνομαι):

Δεν θεωρώ τον οποιονδήποτε δικηγόρο οποιουδήποτε.
Και συμφωνώ μαζί σου στο ότι δεν είναι ώρα για φαγωμάρα.
Ούτε είναι λύση αυτή τη στιγμή οι εκλογές.

Πιστεύω ότι όλα αυτά αποπροσανατολίζουν από του να διαπιστωθούν τα πραγματικά αίτια της κρίσης.

@ Λεμέσια

Ούτε εγώ δηλώνω οπαδός της Παπαρήγα και όσοι με ξέρουν, μπορούν να το διαπιστώσουν αυτό.


@ stelios

Η οργανωμένη δράση δεν είναι καθόλου αόριστο πράγμα.
Όταν η αριστερά μιλά για οργανωμένη πάλη, δεν μιλά αόριστα. Θεωρεί ότι η ισχύς βρίσκεται στην ενότητα των εργαζομένων.
Είναι άλλο θέμα αν στην πράξη είναι πολύ δύσκολο να γίνει αυτή η οργάνωση και άλλο θέμα αν η ουσία της θέσης είναι σωστή.

Και καταλαβαίνοντας τη γλώσσα της αριστεράς, κατανοώ ότι λέγοντας αυτά, δεν εννοεί ( η αριστερά) ότι όλοι θα πρέπει να είναι κάτω από τη σημαία του όποιου Κ.Κ.
Η ενότητα στόχων είναι που έχει σημασία.

Και πιστεύω ότι όταν υπάρξει μια δυναμική και καθολική αντίδραση των εργαζομένων και γενικά του λαού, μπορούν να αλλάξουν πολλά.
Και φέρνω ως παράδειγμα τα πόσα κέρδισαν οι κύπριοι εργαζόμενοι όταν υπήρχε ενότητα στόχων και σκοπών.
Και αυτό δεν πιστεύω να είναι αόριστο.


@ kyriakos

Δεν αμφισβήτησα ότι η Παπαρήγα έκανε «το κομμάτι της» με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν έμεινε όμως μέχρι εκεί.

Και δυστυχώς βλέπω ότι αντί η ελληνική πολιτική ηγεσία να κάτσει και να μελετήσει την κατάσταση, το μόνο που την ενδιαφέρει είναι το αν θα πρέπει να γίνουν εκλογές!!!

Αυτή είναι η αιτία των γεγονότων;
Οι εκλογές είναι η λύση;

Από την άλλη, ο στόχος να ενοχοποιηθεί η Αριστερά είναι σαφής. Αυτό εντόπισε και η Παπαρήγα.
Θεωρώ όμως ότι οι μη ξεκάθαρες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ πάνω σε αυτά τα θέματα (άλλα λέει το ένα στέλεχος, άλλα το άλλο), βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Unknown είπε...

Λύση είναι η ανατροπή. Ο εξαναγκασμός της κυβέρνησης σε παραίτηση και η προκήρυξη εκλογών. Και με μεγάλη χαρά βλέπω πως οι κινητοποιήσεις από αύριο μεγαλώνουν. Και με ακόμη μεγαλύτερη χαρά βλέπω τη στρατιά των "ατάκτων" των νεαρών μαθητών και σπουδαστών που είναι εκτός κομμάτων να καταλαμβάνουν δρόμους και να μπλοκάρουν την είσοδο αστυνομικών τμημάτων.

Ναι, λύση είναι οι εκλογές. Για πάρα πολλούς λόγους μεταξύ των οποίων και γιατί α) θα γονιμοποιηθεί η οργή σε πράξη και αποτέλεσμα β) γιατί όπως κυβερνήσει μετά θα έχει μία τεράστια και φρεσκαρισμένη πίεση από τις μάζες και κυρίως το φοιτητικό κίνημα και γ) γιατί θα εκτονωθεί δημιουργικά και όχι ευνουχιστικά η παρούσα κατάσταση.

Α! Και το ΚΚΕ όπως τρέχει πίσω από την κοινωνία αντί να είναι μπροστά. Γιατί η αγωνία του είναι να ελέγχει και όχι να πρωτοπορεί.

Anef_Oriwn είπε...

Αν και η συζήτηση (ως φαίνεται) έχει εξαντληθεί, θα ήθελα να παραθέσω (έστω και προς το τέλος της), κάποιες σκέψεις μου με αφορμή το λόγο της (Αλέκας) Παπαρήγα ... (Με το λόγο του Μίκη Θεοδωράκη – που είναι και πιο γενικόλογος και πιο αόριστος - δεν θα ασχοληθεί κανείς;).

Η Παπαρήγα (ως Γενική Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας) εκφράζει μέσα από τα λόγια της (ίσως ατυχώς σε μια εποχή που κανείς ΔΕΝ πρέπει να περισσεύει στο χώρο της Αριστεράς) την θέση της πλειοψηφίας των μελών και οπαδών του Κόμματος για τον ηγεμονικό ρόλο που διαχρονικά διεκδικούσε και διεκδικεί και σήμερα ακόμα και που καταξιώθηκε να έχει κερδίσει κάποτε (την εποχή της Εθνικής Αντίστασης), σ’ αυτό τον πολιτικό χώρο. (Ίσως λάθος τακτική – αλλά ιστορικά δικαιολογημένη για τους ιδίους με βάση την πείρα από το Συνασπισμό το 1989-90. Αυτή την εποχή και κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες που θα έπρεπε να επιδιώκεται η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενότητα των δυνάμεων της Αριστεράς (μέσα από την αναγνώριση και το σεβασμό της πολυμορφίας και της πολυσυλλεκτικότητας του χώρου – αν και αυτό δημιουργεί πολυγλωσσικά φαινόμενα σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ), οι κατηγορίες ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ατυχείς. Ίσως από την άλλη όμως πρέπει να δεχτούμε ότι οι στόχοι και σκοποί των δυο πολιτικών σχηματισμών είναι διαφορετικοί. Ή ακόμα το ΚΚΕ είναι μια διαφορετική φωνή!
Πέραν τούτων και οι εκφράσεις (του αγαπητού PolitisPittas), για “μικρομάγαζο” (αναφερόμενος στο ΚΚΕ) και τοποθετήσεις για σύμπλευση και εναρμόνιση με το ΛΑΟΣ (ανεξάρτητα του γεγονότος ότι οι ΛΑΟΣίτες δεν αντέχουν να βλέπουν ούτε ζωγραφιστούς κομμουνιστές) είναι εξίσου ατυχείς (πάντοτε κατά τη δικιά μου γνώμη).

Σίγουρα σήμερα κάποια πράγματα που αφορούν τη γλώσσα (και το λεξιλόγιο) που χρησιμοποιείται από ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ, οι προσεγγίσεις αλλά και οι πρακτικές του Κόμματος μπορεί να ακούγονται ή/και να θεωρούνται αναχρονιστικές και ξεπερασμένες. Και όταν ο PolitisPittas λέει ότι “… το ΚΚΕ … τρέχει πίσω από την κοινωνία αντί να είναι μπροστά …”, φανερώνει ότι δεν δέχεται τον τρόπο που λειτουργεί ένα κομμουνιστικό κόμμα, όμως αυτό είναι που το κάνει είτε σωστά είτε λάθος ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ! Εκτός αυτού, ο ιμπεριαλισμός δεν παραμένει ιμπεριαλισμός (δηλ. επιθετικός, εκμεταλλευτικός και ασύδοτος) ή έχει μεταλλαχτεί στην παγκοσμιοποίηση (όπως sicάτα όπως τον λαλούμεν σήμερα); Η αλλοτρίωση του ανθρώπου και ο εκφυλισμός των ανθρώπινων αξιών δεν εξακολουθεί να χαρακτηρίζει τις σημερινές καπιταλιστικές κοινωνίες (έστω κι αν αυτές είναι δυτικοευρωπαϊκές); Εκτός πάλι κι αν έχουμε αποδεχτεί ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή εκτός από τον καπιταλισμό (η πρόσφατη όμως διεθνής οικονομική κρίση όμως έχει απογοητεύσει πολλούς – φυσικά ούτε και ο «υπαρκτός σοσιαλισμός» ήταν Η λύση).

Παρ’ όλο που το ΚΚΕ (όπως και το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα) θεωρούνται (από πολλούς και διάφορους, ειδικούς και ανειδίκευτους) τα τελευταία “σταλινικά” κομμουνιστικά απολιθώματα στην Ευρώπη, εν τούτοις πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι το ΚΚΕ εκφράζει (με το λόγο που εκπέμπει) ένα σημαντικό ποσοστό ελλήνων, ενώ φέρει μεγάλης εκτίμησης από εργαζόμενους πέραν του χώρου του (εξ ου και η μαζικότητα στις κινητοποιήσεις που οργανώνει). Καλά τα ξεσπάσματα της νεολαίας, όπως αυτό των τελευταίων ημερών όμως πολύ καλύτερα θα ήταν τα πράγματα αν έλειπαν όλες εκείνες οι βιαιοπραγίες και οι εμπρησμοί ... Κι αυτά αποφεύγονται όταν οι αντιδράσεις γίνονται οργανωμένα (και μαζικά) και με συγκεκριμένους στόχους!

Anef_Oriwn
Πέμπτη 11/12/2008 – 10:24 μ.μ.

gregoris είπε...

το κκε εχαντακώθηκεν τέλεια. τζιαι εν μπορεί να μετέχει στην ιστορική διαδικασία της πρώτης εξέγερσης του 21ου αιώνα, σε αντίθεση με τον Σύριζα που αποτελεί μέρος της. ψήφο στους 16ρηδες είπεν ο Τσίπρας σήμερα παίρνοντας σοβαρά το εξεγερμένο συλλογικό υποκείμενο. τζιαι για να μεν ξεχνιόμαστεν, κουκουλοφόροι εν μέρος των εξεγερμένων, όι το σύνολο τους.

Unknown είπε...

Απολύτως σεβαστά όσα λες φίλτατέ μου Άνευ, όπως πάντα άλλωστε.

Τις "παραδόσεις" και τις αρχές λειτουργίας που διέπουν το ΚΚΕ τα γνωρίζω καθώς και το σύνολο της λογικής του. Βρίσκομαι σε "σύγκρουση" με όλα αυτά από...αρχαιοτάτων χρόνων ακριβώς γιατί πιστεύω και διαρκώς διαπιστώνω πως ο τρόπος που λειτουργεί προκαλει αγκυλώσεις σε εκείνα τα ιστορικά ανακλαστικά που αν δούλευαν και αντιδρούσαν ώς όφειλαν θα μπορούσαν να βάζουν το ΚΚΕ μπροστά από τις εξελίξεις και όχι πίσω τους. Αποτέλεσμα ακόμα σοβαρότερο, η αδυναμία ανάλυσης σε βάθος και έκταση του τι συμβαίνει στην κοινωνία και γιατί καθώς και αδυναμία "αφομοίωσης" των νέων τάσεων και ρευμάτων που επιβάλλουν οι νέες πραγματικότητες της εποχής.

Η αλλοτρίωση του ανθρώπου και ο εκφυλισμός των ανθρώπινων αξιών ασφαλώς και ισχύουν και θα πρόσθετα πως ισχύουν περισσότερο από ποτέ. Ποιος το αρνήθηκε αυτό;

Ο Ιμπεριαλισμός όμως και η Παγκοσμιοποίηση δεν είναι το ίδιο.

Θα ήταν, αν το "Ιμπέριουμ" επέβαλλε το προϊόν του μονομερώς. Όμως δεν συμβαίνει αυτό ή μάλλον δεν συμβαίνει μόνο αυτό. Στο πλαίσιο της Παγκοσμιοποίησης διαδίδονται διεθνώς και οι Τοπικές Κουλτούρες και λειτουργούν νέοι Θεσμοί που πρέπει να εξελιχθούν και άλλο, όπως το Fair Trade. Η Παγκοσμιοποίηση, έχει περισσότερα στοιχεία "ανταλλαγής" παρά επιβολής. Υπό αυτή την έννοια σε ένα χονδροειδές παράδειγμα, όταν ο Ιάπωνας πίνει Κόκα Κόλα ο Αμερικανός οδηγάει Τογιότα κοκ. Μεγάλη συζήτηση και ομολογώ πως είναι ακόμα πρωί είμαι στον πρώτο καφέ ακόμα!

Τέλος, κανένας απολύτως δεν είναι υπέρ της "βίας" και του "πλιάτσικου". Αυτά που συμβαίνουν όμως είναι προϊόντα μιας μακράς διαδικασίας πλήρους εκφυλισμού του δημόσιου βίου στην Ελλάδα, στην οποία διαδικασία η κρατική βία και το κρατικό πλιάτσικο έχουν πρωταγωνιστήσει.