Κυριακή 26 Απριλίου 2009

ΤΕΣΣΕΡΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ (Update)


Ποικιλία σήμερα στο κατάστημα.
Επειδή «παίζουν» διάφορα, σκέφτηκα να ασχοληθώ με περισσότερα από ένα θέματα.


Α. ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ «ΕΚΛΟΓΕΣ» ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
Πέρασε ήδη μια εβδομάδα από τις «εκλογές» στα κατεχόμενα. Σίγουρα είναι νωρίς να ασχοληθούμε με το τι θα προκύψει μέσα στους επόμενους μήνες, ωστόσο μπορεί να γίνουν κάποιες γενικές εκτιμήσεις με βάση και κάποιες δηλώσεις που έγιναν.

Στα κατεχόμενα αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δεν έχει να κάνει κύρια με το κυπριακό αλλά με ζητήματα οικονομίας στα οποία η «κυβέρνηση» του Σογιέρ τα έκανε μαντάρα.

Υπάρχουν και δηλώσεις μελών του ΡΤΚ προς αυτή την κατεύθυνση τόσο πριν όσο και μετά τις «εκλογές».

Θα ήταν όμως εντελώς εκτός πραγματικότητας αν φτάσουμε στο συμπέρασμα ότι η εκλογή Έρογλου δεν θα επηρεάσει και το κυπριακό.

Ο Έρογλου θεωρείται ως σκληρός, χειρότερος και από τον Ντενκτάς. Ήδη κάποιες δηλώσεις του δείχνουν ποια πολιτική θα θελήσει να ακολουθήσει όταν και εφόσον του δοθεί η ευκαιρία.

Από την άλλη δεν είναι καθόλου τυχαία η αυστηρή προειδοποίηση που πήρε τόσο από τον Ερντογάν όσο και από τον Γκιουλ σε σχέση με το κυπριακό.

Τόσο το αποτέλεσμα όσο και οι παρεμβάσεις Γκιουλ – Ερντογάν, θα πρέπει να μας προβληματίσουν όσον αφορά κάποια συνθήματα και απόλυτες θέσεις που ακούγονται στη δική μας πλευρά.

Μάθαμε όλοι να λέμε ότι ο πληθυσμός στα κατεχόμενα είναι πιόνι της Τουρκίας η οποία κόβει και ράβει.

Το αποτέλεσμα των «εκλογών» τι μας διδάσκει; Ότι οι απόλυτες διαπιστώσεις οδηγούν σε λάθος συμπεράσματα.

Γιατί το λέω αυτό;
Ποιος ήταν ο εκλεκτός της Άγκυρας; Ο Ταλάτ ή ο Έρογλου; (Προχθές ο Συλλούρης μας είπε ότι η Άγκυρα ήθελε Ταλάτ όμως ο εκλεκτός της ήταν ο Αβτζί αλλά εκλέγηκε ο Έρογλου που είναι όργανο της Άγκυρας!)

Όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι η Άγκυρα ήθελε Ταλάτ. Όμως αυτός δεν τα κατάφερε. Επομένως τι παίζεται εδώ;

Μήπως τελικά η διαμάχη που υπάρχει στην Τουρκία μεταξύ βαθέως κράτους και Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, εκφράζεται και στην Κύπρο;

Μήπως οι δύο γραμμές λύσης του κυπριακού που εκφράζονται από τον Ερντογάν από την μια και το κεμαλικό κατεστημένο από την άλλη εκφράζονται αυτή τη στιγμή από τους Ταλάτ και Έρογλου;

Αυτό είναι ένα ερώτημα που κατά την άποψη μου θα βρει την απάντηση του μέσα στους επόμενους μήνες.

Το αποτέλεσμα και οι αντιδράσεις που προέκυψαν στις ελεύθερες περιοχές μας διδάσκουν και κάτι άλλο.

Ότι το σύνθημα πως ότι στα κατεχόμενα είναι όλοι το ίδιο δεν ευσταθεί.
Διότι αν ευσταθεί, πού οφείλεται η ανησυχία.

Άποψη μου είναι ότι μόνο όσοι εθελοτυφλούν δεν μπορούν να δουν τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις στα κατεχόμενα αναφορικά με το κυπριακό.

Αυτό σημαίνει ότι στα κατεχόμενα δεν υπάρχει επιρροή της Τουρκίας. Σαφώς και δεν σημαίνει κάτι τέτοιο.
Δείχνει όμως ότι υπάρχει και η τοπική σφραγίδα, κάτι που πολλοί ενώ έκαναν ότι δεν την έβλεπαν τόσο καιρό, ξαφνικά δείχνουν να την ανακάλυψαν μόλις τώρα.

Μπορούν να γίνουν προβλέψεις για το τι μέλλει γενέσθαι;
Πιστεύω πως ακόμα είναι νωρίς.
Ο Έρογλου διαβεβαίωσε ότι δεν θα παρεμβάλει εμπόδια στις διαπραγματεύσεις Χριστόφια – Ταλάτ.
Αυτό όμως δεν μπορεί να θεωρηθεί ως δεδομένο αν στην πορεία τα πράγματα «οδηγήσουν στην «εκλογή» Έρογλου στην «λεγόμενη» προεδρία.
Από την άλλη, αυτό το ενδεχόμενο μήπως θέτει από μόνο του ένα χρονοδιάγραμμα λήξης των συνομιλιών; Οίδομεν!

* * *

Β. ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΟΧΙ

Και εν μέσω αυτών των σοβαρών εξελίξεων, κάποιοι επέλεξαν να πολώσουν το κλίμα διοργανώνοντας συλλαλητήριο για την 5η επέτειο του Όχι στο δημοψήφισμα του 2004.

Αυτή η διοργάνωση δείχνει ότι κάποιοι δεν πήραν το μάθημα τους.
Προεκλογικά πρόταξαν το Όχι και τη δαιμονοποίηση του Ανάν με στόχο να δημιουργήσουν συνθήκες 2004 προκειμένου να κερδίσουν τις εκλογές.
Ο λαός τους έστειλε σπίτι τους.
Τώρα επιμένουν.

Αλήθεια, γιατί δεν έκαναν συλλαλητήριο πέρσι και πρόπερσι;
Ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετούν αυτοί οι κύριοι;

Κατά την άποψη μου, πρέπει πλέον να σταματήσουν να εμπαίζουν τον κόσμο.
Πρέπει να βγουν και να πουν καθαρά τι επιδιώκουν.
Να βρουν το θάρρος να πουν στον κόσμο ότι δεν θέλουν λύση.
Μόνο έτσι θα ειρηνεύσει και η ψυχή τους και το εσωτερικό μέτωπο.

ΑΠΟΤΥΧΙΑ

Ωστόσο το ψεσινό συλλαλητήριο αποδείχθηκε ότι δεν πέτυχε ούτε τους σκοπούς ούτε τις επιδιώξεις των διοργανωτών του.

Για μέρες διατυμπάνιζαν και διαφήμιζαν ότι 35 κόμματα, οργανώσεις, σωματεία και κινήσεις από Κύπρο και Ελλάδα διοργάνωναν αυτή τη μεγαλειώδη συγκέντρωση.

Έχω την άποψη ότι οι διοργανωτές δεν πρέπει να είναι ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα.
Πρώτα πρώτα δεν παρέστησαν οι αρχηγοί των κομμάτων που συμμετείχαν στη διοργάνωση. Αυτό αποτελεί σαφέστατη υποβάθμιση.
Δεν συμμετείχε ο Αρχιεπίσκοπος που αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα έκανε και χαιρετισμό. Έστειλε τον Πάφου να διαβάσει ένα κείμενο.
Η μεγαλύτερη αποτυχία όμως, με δεδομένη και τη «βαρύτητα» των δύο ομιλητών ήταν η προσέλευση του κόσμου.

Βλέποντας τα απευθείας πλάνα από τις τηλεοράσεις πρόσεξα ότι δεν έδειχναν τον κόσμο αλλά μόνο τον ρεπόρτερ τους και τους ομιλητές.

Σήμερα οι φωτογραφίες στον τύπο δείχνουν ότι η προσέλευση του κόσμου δεν ήταν η αναμενόμενη.

Ας προβληματιστούν λοιπόν κάποιοι για τις γραμμές και τιε πολιτικές τους. Οι ενδείξεις είναι μπροστά τους και δεν πρέπει να εθελοτυφλούν.


Το Συλλαλητήριο όπως παρουσιάστηκε την επομένη από το ΡΙΚ και το ίδιο βράδυ της 24ης Απριλίου από το MEGA

* * *
Γ. ΤΟ ΓΛΕΝΤΙ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΕΡΥΝΕΙΑ

Περιέπεσε στην αντίληψη μου ένα email που όταν το διάβασα δεν ήξερα αν θα πρέπει να γελάσω ή να κτυπήσω το κεφάλι μου στον τοίχο.

Μετά σκέφτηκα ότι ο φανατισμός ορισμένων δεν έχει όρια.
Ιδού το περιεχόμενο του:

«ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΠΑΦΟ 2009
Οι Κερυνείωτες της Πάφου την Δευτέρα του Πάσχα 20 Απριλίου 2009 μαζεύτηκαν στο εστιατόριο “Mothers” του Καρακουμίτη Κώστα Κκώστη και διασκέδασαν όλοι μαζί.
Το γεύμα ήταν μια προσφορά του Σωματείου Αδούλωτη Κερύνεια – παράρτημα Πάφου προς τους Κερυνείωτες κατοίκους Πάφου.
Οι Κερυνείωτες για ακόμα μια φορά απέδειξαν ότι η Κερύνεια είναι Ελληνική και δεν διαπραγματεύεται από τους ευέλικτους κωπηλάτες της πολιτικής».

Μπράβο!
Με το οφτό τζιαι την μπυρούαν διατρανώνουμε την ελληνικότητα της Κερύνειας μας!!!
Ζήτω το οφτό τζιαι η μπύρα (που πρέπει να εν τσακρίν!!!)
Υ.Γ. Το email συνοδευόταν και από τις δέουσες αγωνιστικές φωτογραφίες με τους βούκκους γεμάτους…
* * *
Γ. ΕΚΟΨΑΝ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΤΟ ΣΥΖΗΤΑΜΕ»
Φαίνεται ότι σε αυτό τον τόπο ότι ανθίσει το περιμένουμε να ξεραθεί. Αν δεν ξεραθεί το κόβουμε.
Θεωρώ ότι η εκπομπή της Ειρήνης Χαραλαμπίδου «Το συζητάμε» ήταν από τις πιο αξιόλογες της κυπριακής τηλεόρασης.
Τόλμησε και άγγιξε ζητήματα ταμπού. Διοργάνωσε συζητήσεις για την ομοσπονδία, για το 63-64, για την παιδεία, για τρέχοντα καυτά πολιτικά ζητήματα.
Δεν πρέπει επίσης να σημειώσουμε την ακριβοδίκαιη στάση της παρουσιάστριας αλλά και το βάθος στο οποίο έμπαινε η συζήτηση. (Για αυτά βεβαίως η άποψη του καθενός μας είναι υποκειμενική).
Φαίνεται όμως ότι κάποιοι εκεί πάνω στο ΡΙΚ δεν άντεξαν αυτή την ελευθερία.
Έτσι ενώ αποφάσισαν ότι η εκπομπή θα εντασσόταν στον προγραμματισμό του Ιδρύματος για τις ευρωεκλογές, ξαφνικά αποφάσισαν την αναστολή παρουσίασης της εκπομπής μέχρι τις 15 Ιουνίου!
Αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι η 15η Ιουνίου μπορεί να μην ξημερώσει ποτέ!
Για διάφορους λόγους.
Αναμένουμε να δούμε, χωρίς να παραγράφουμε κάποιες νοοτροπίες που ακόμα εξακολουθούν να ισχύουν ακόμα και μετά το θάνατο των εμπνευστών τους.



43 σχόλια:

Λεμέσια είπε...

Διακρίνω ένα θυμό και μία δυσαρέσκεια, αλλά κατ' εμένα είναι πλήρως κατανοητά, με όλα όσα συμβαίνουν τελευταία.

Στο θέμα των εκλογών, συμμερίζομαι τις ίδιες σκέψεις και απορίες. Το μόνο θετικό, είναι ότι η Άγκυρα και η διεθνής κοινότητα έσπευσαν να (μας;) επιβεβαιώσουν, ότι η νίκη Έρογλου στις εκλογές, δε θα αλλάξει την πορεία που ακολουθεί η τουρκική πλευρά στις συνομιλίες. Αυτό μόνο στο άμεσο μέλλον μπορεί να αποδεικτεί, αλλά η νίκη Έρογλου αποτελεί ένα δυνατό καμπανάκι κινδύνου, για τις διαθέσεις των τ/κ όσον αφορά την επανένωση...

Χαίρομαι που απέτυχε το συλλαλητήριο για την επέτειο του ΟΧΙ του 2004. Πόσο μακάβριος μπορεί να γίνει κάποιος, αν φτάνει σε σημείο να γιορτάζει τη μη λύση και τη μη επανένωση του κυπριακού; Ορισμένοι έχουν χάσει τελείως και το μέτρο και τον πήχυ και το αλφάδι...

Για την "αδούλωτη" Κερύνεια, ευθύνονται οι πολιτικοί μας που παραμύθιαζαν για δεκαετίες τους πρόσφυγες, ότι τα σύνορα μας είναι στην Κερύνεια, ενώ οι ίδιοι γνώριζαν, ότι ψεύδονταν ασύστολα. Οι Κερυνειώτες ήταν οι μόνοι που είχαν έναν εύλογο (έστω συναισθηματικό) λόγο να ψηφίσουν ΟΧΙ στο δημοψήφισμα του 2004, μιας και η πόλη τους δε θα επιστρεφόταν, βάσει του σχεδίου του ΟΗΕ. Τώρα πια η πραγματικότητα είναι γνωστή και μη αναστρέψιμη, δυστυχώς κάποτε πρέπει να δεχτούν, ότι για χάρη της ομοσπονδίας και της επανένωσης, θα υπάγεται η Κερύνεια υπό τ/κ διοίκηση. Υπάρχουν και χειρότερα σενάρια για το μέλλον ολόκληρης της Κύπρου, αλλά δε θέλω να τα αναφέρω...

Μόνο μία-δύο φορές παρακολούθησα την εκπομπή της Χαραλαμπίδου, δεν έχω άποψη για το θέμα. Αν όμως, διέκοψαν μία εκπομπή που είχε αρχίσει να καθιερώνεται ως πλατφόρμα αντικομφορμιστικών συζητήσεων είναι όντως, πολύ άρνητικό.

(Σπεύδω να παρακολουθήσω τις χθεσινές ειδήσεις του ΡΙΚ με τις εικόνες αποτυχίας της επετείου του ΟΧΙ. Αυτό θα είναι σίγουρα ευχάριστο!)

Unknown είπε...

Λόγω πίεσης χρόνου, θα σταθώ αυτή τη στιγμή μόνο στο τελευταίο ζήτημα που βάζεις Μιχάλη, το κόψιμο της εκπομπής της κας Χαραλαμπίδου.

Πιθανότατα να ασχοληθώ και εγώ με το ζήτημα το επόμενο Σάββατο στην εφημερίδα.

Την κα Χαραλαμπίδου, ούτε την ξέρω προσωπικά, ούτε την γνώριζα σαν δημοσιογράφο.

Την πρόσεξα, για πρώτη φορα πριν από λίγους μήνες στην εκπομπή της και έμεινα "εμβρόντητος".

Επιτέλους, έβλεπα στα μέρη μας (και βάζω και την Ελλάδα και τα κανάλια της εδώ) μία δημοσιογράφο που τιμούσε το επάγγελμά της και ήταν το "αφεντικό" στην εκπομπή της.

Επιτέλους, έβλεπα μι δημοσιογράφο, άριστα ενημερωμένη για το κάθε θέμα της που έβαζε πραγματικά δύσκολες ερωτήσεις σε ΟΛΟΥΣ τους καλεσμένους της, από όποιο πολιτικό χώρο και αν ήταν.

Έφτασε κάποια στιγμή να μου θυμίσει κάπως το εκπληκτικό Hard Talk της τηλεόρασης του BBC, που κυριολεκτικά "κολλάει" τους καλεσμένους στον τοίχο, προς όφελος βέβαια της πραγματικής πολιτικής και της σκέψης.

Είδα αρκετές εκπομπές της κας Χαραλαμπίδου, και ήταν πάντα σε αυτό το επίπεδο.

Άρχισα λοιπόν κι εγώ από μέσα μου να ψελλίζω "μπράβο ΡΙΚ"....(τρομάρα μου)

Από τα στοιχεία που έχω, ξέρω πως η εκπομπή της χτύπαγε υψηλότατα νούμερα τηλεθέασης.

Αναρωτιέμαι:

Το ΡΙΚ αυτοβούλως έκοψε μια πετυχημένη εκπομπή επειδή κάποιοι εσωτερικά ένιωσαν πως ο πήχης ανέβαινε ψηλά και έτσι θα φαίνονταν πια έντονα η δική τους ανεπάρκεια;;;;

Ή μήπως το κόψιμο προήλθε μετά από πίεση "ενοχλημένων" καλεσμένων πολιτικών που η κυρία Χαραλαμπίδου τους δυσκόλεψε τη ζωή;

Και αν ναι, ποιοι να είναι αυτοί;

Πάντως, "τρίτη επιλογή" δεν βρίσκω. Το κόψιμο, προήλθε από τη βαναυσότητα των Ηλιθίων. Είτε εντός, είτε εκτός.

dokisisofi είπε...

Όντως ήταν αρκετά καλή εκπομπή και κακώς την αναστέλλουν. Τώρα μάλιστα που έχει τόσα σοβαρά θέματα στην επικαιρότητα.
Λεμέσια, μακάβριο είναι να κολλάς ταπέλλες " οπαδοί της μη λύσης" στο 75&. Εσύ βλέπεις το σχέδιο Ανάν σαν λύση, αυτοί δεν το βλέπουν. Δεν νομίζω να υπάρχει Κύπριος σήμερα, είτε του οχι είτε του ναι που να μην θέλει λύση. Είναι σεβαστές οι απόψεις και οι επιφυλάξεις όλως. Προπηλακισμοί και χαιρεκακίες δεν χρειάζονται.

Μιχάλης είπε...

@ Λεμέσια

Σίγουρα οι εξελίξεις δεν μπορούν να χαρακτηριστούν μη δυσάρεστες.
Το πρόβλημα είναι ότι αυτό δεν το καταλαβαίνουν όλοι.

Κάποιους δεν τους καίγεται καρφί και επαναπαύονται στο ότι η εξεύρεση λύσης απομακρύνεται. Δεν αντιλαμβάνονται ότι τα πράγματα χειροτερεύουν.

Για τους γιορτασμούς του Όχι το είπα και προηγουμένως, κάποιοι μένουν μονίμως κολλημένοι στο παρελθόν.
Το μόνο παρήγορο είναι ότι το ψεσινό συλλαλητήριο τους απογοήτευσε. Και αυτό δεν είναι εκτίμηση δική μου, είναι σίγουρη πληροφορία.

Μιχάλης είπε...

@ politispittas

Όντως και εμένα με εξέπληξε η Χαραλαμπίδου. Τόσο για τη θεματολογία όσο και για τον τρόπο που χειριζόταν την εκπομπή.

Περισσότερο Γιώργο ενόχλησε το περιεχόμενο. Και ενόχλησε τους διοικούντες που όλοι ξέρουμε τι προσπαθούν να κάνουν.
Κάποιοι το πήραν στο «πατριωτικό», τόλμησε και έθιξε θέματα ταμπού, ακούστηκαν «αιρετικές» απόψεις και φιλοξενήθηκαν ανεπιθύμητοι.
Αυτό ενόχλησε.

Και ενόχλησε κυρίως το ότι όσα ακούγονταν ήταν αντίθετα με τα πιστεύω του κατεστημένου που κυριαρχεί στο κρατικό ίδρυμα.

Λεμέσια είπε...

Δοκησίσοφη,
ξαναδιάβασε σε παρακαλώ τι έγραψα:

"Πόσο μακάβριος μπορεί να γίνει κάποιος, αν φτάνει σε σημείο να γιορτάζει τη μη λύση και τη μη επανένωση του κυπριακού; Ορισμένοι έχουν χάσει τελείως και το μέτρο και τον πήχυ και το αλφάδι..."

Αναφέρθηκα στο μακάβριο τού να γιορτάζει κανείς την επέτειο της ΜΗ λύσης. Τα υπόλοιπα (ταμπέλες, 75% κτλ) είναι δικές σου παρερμηνείες...

Φυσικά και έχουν αλλάξει τα ποσοστά των ε/κ υπέρ της λύσης. Γι αυτό χαίρομαι για την προφανή αποτυχία του συλλαλητηρίου, επειδή αυτό δείχνει, κατά τη γνώμη μου, ότι προχωρήσαμε ένα βήμα μπροστά ως χώρα.

Επέτρεψε μου αυτή τη μικρή χαρά, ποιός ξέρει πόσο ακόμη θα κρατήσει...

Επιτροπή για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Κύπρο είπε...

Η θέση σου ότι οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου δεν θέλουν λύση, είναι μία ακραία θέση, που στιγματίζει συμπολίτες σου.

Η πραγματικότητα είναι βεβαίως ότι θέλουν λύση, απλά όχι τη "λύση" ( δηλ. την άδικη και διχοτομική λύση) που είναι, από ό,τι φαίνεται και από ό,τι φάνηκε το 2004 ( κατ 'αρχην αποδεκτό χαρακτήρισε το ΑΚΕΛ το Σχέδιο Ανάν), έτοιμος να αποδεχτεί ο κ. Χριστόφιας.

Και κάτι άλλο: Ο λαός το 2008 αποφάσιζε στις Προεδρικές, με τουλάχιστον το δικό σου υποψήφιο να προτάσσει " ΔΙΚΑΙΗ ΛΥΣΗ - ΔΙΚΑΙΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ" στα γιγαντιαία πανό του. Ούτε 50,000 έποικους είπε, ούτε εκ περιτροπής Προεδρία, ούτε συνομιλίες άνευ όρων.

Όσον αφορά την προσέλευση, το πλάνο είναι από τις καρέκλες μπροστά. Ο κόσμος ήταν πίσω, σε μεγάλη πυκνότητα, ως το round-about. Δεν ήσουν εκεί και εκτιμούμε ότι η ερμηνεία σου είναι απόλυτα ευσεβοποθιστική.

Απουσία Αρχηγών: Ο Ομήρου είναι στη Γαλλία. Ήρθε ο Αναπληρωτής Μαυρονικόλας. Ο Κάρογιαν ήταν στο Λατσί, αλλά ούτως ή άλλως ξέρεις ότι είναι μεγάλο το αντάλλαγμα που έλαβε από τον Ευέλικτο ( ήταν εκεί πάντως ο Κολοκασίδης, που δεν έλαβε αντάλλαγμα). Ο Συλλούρης ήταν.

Αρχιεπίσκοπος: εκτάκτως δεν ήρθε ο Αρχιεπίσκοπος κι έστειλε τον πιο έμπιστό του ιεράρχη να μιλήσει

Ποιοι ήταν εκεί; Χιλιάδες κόσμου. Η Πρώτη Κυρία της Κύπρου, η Φωτεινή της Αξιοπρέπειας. Ο Β. Λυσσαρίδης. Ο Αρσένης. Ο Μ. Πάφου. Ο Γ. Κολοκασίδης. Ο Νικόλας και η Αναστασία. Ο Κ. Μαυρονικόλας. Ο Δ. Συλλούρης. Ο γνήσιος αριστερός Δ. Χριστοδουλίδης. Ο Ουράνιος. Ο Μ. Πάφου. Ο Δ. Αλευρομάγειρος.

Αναγνώστηκε μάλιστα χαιρετισμός του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος κατ' εσένα και την ερμηνεία σου δε θέλει λύση!

Οπότε φίλε Μιχάλη προτρέχεις. Πολύ. Και σφάλλεις. Πολύ.

Η χθεσινή μαζική προσέλευση του κόσμου και ο δυναμισμός του συλλαλητηρίου ανέδειξαν την απόρριψη της επαναφοράς του Σχεδίου που ο Δ. Χριστόφιας δρομολογεί. Του νεοανανικού μορφώματος που εκκολάπτεται.

ΡΙΜΑΧΟΣ

Σημείωση: Για τη Χαραλαμπίδου και το κόψιμο, μπορείς να πεις ό,τι θέλεις. Αλλά ακριβοδίκαιη η Χαραλαμπίδου δεν ήταν. Μεροληπτούσε υπέρ της ανανικής άποψης στον αριθμό καλεσμένων κι έβαζε ερωτήσεις και θέματα για ψηφοφορία βασισμένα σε φιλοευέλικτο υπόβαθρό. Τα θέματα ναι ήταν ενδιαφέροντα. Και οπωσδήποτε δεν πρέπει να κοπεί η εκπομπή, όπως και καμία εκπομπή. Κάθε δημοσιογράφος, είναι λογικό να έχει μία προκατάληψη, αφού έχει και γνώμη δική του. Και γιατί όχι, να την λέει. Αλλά όχι να τη λέμε και ακριβοδίκαιη. Γιατί δεν ήταν. Και οπωσδήποτε, θα έπρεπε να δέχεται την κριτική η κα Χαραλαμπίδου και όχι να κάνει καταγγελίες και να λαμβάνει μέτρα εναντίον δημοσιογράφων γιατί διαφωνούν μαζί της ( όπως έκανε εναντίον του διακεκριμένου κ. Κουνναφή του Φιλελευθέρου, ο οποίος ήταν δημοσιογράφος όταν εκείνη ακόμη πατούσε τα κουμπάκια για τις 10,000 ΛΚ στο Σαββατόβραδο).

Βεβαίως είναι λογικό να της έχεις μία αδυναμία. Ήταν αυτή που μετέφερε το μήνυμα για πολιτικό φάγωμα του Κατσουρίδη, μέσω της γνωστής συνέντευξης του Ευέλικτου. Θυμόμαστε καλά. Όπως θυμάται και ο καημένος ο Νίκος.

Ανώνυμος είπε...

Απο τις φωτογραφίες φαίνεται και η κουτσή Μαρία

Μιχάλης είπε...

Αγαπητέ ΡΙΜΑΧΕ

Καταρχήν σε καλωσορίζω στο χώρο μου.

Δεν βασίζομαι στο τι λέγεται δημόσια αλλά στο τι λέγεται στο κατ’ ιδίαν.
Και άτομα που εσύ μπορεί να τα είδες μόνο στην τηλεόραση εγώ τα έχω κουβεντιάσει σε προσωπικό επίπεδο και ξέρω τις απόψεις τους.
Δεν μιλώ για όλους ασφαλώς, μιλώ για ορισμένους.

Και σημειώνω ότι όλοι αυτοί δεν έχουν να αντιπροτείνουν κάτι στην άρνηση τους.
Την Πέμπτη το βράδυ ο καημένος, όπως τον λες Κατσουρίδης, ρώτησε ευθέως τον Κολοκασίδη και τον Συλλούρη τι προτείνουν και ακόμα περιμένει απάντηση.

Έχω λοιπόν την άποψη ότι ναι, κάποιοι απ’ αυτούς χρησιμοποιούν την απόρριψη της ομοσπονδιακής λύσης για να καλύψουν την άρνηση τους στην λύση. Παρόλο που γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει άλλη μορφή λύσης που μπορεί να εφαρμοστεί πλην της ομοσπονδίας.
Τα περί άδικης λύσης κλπ, λοιπόν, είναι προφάσεις εν αμαρτίαις.

Για τους 50.000 έποικους σε παρακαλώ να διαβάσεις την επιστολή Τάσσου Παπαδόπουλου προς Ανάν μετά τα δημοψηφίσματα.
Και είναι παραπλάνηση του κόσμου και προσφορά της χειρότερης υπηρεσίας που κάνουν κάποιοι όταν λένε ότι τέτοια θέση όπως και το θέμα του βέτο προς την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας εμφανίστηκαν για πρώτη φορά επί Χριστόφια.

Στον δικό σας ιστοχώρο σας παράθεσα την ίδια θέση που πρόβαλε ο Τάσσος τον Αύγουστο του 2004, μετά τα δημοψηφίσματα. Σχόλιο δεν είδα.
Το ίδιο είπα σήμερα και στο ραδιόφωνο του Λόγου στους Αλευρομάγειρο και Καραμπελιά. Ούτε καν το σχολίασαν!
Γιατί άραγε;

Όσον αφορά το συλλαλητήριο:
Ποιος σας είπε ότι δεν ήμουν εκεί;
Δέστε τα κι απόψε από την τηλεόραση.
Δεν λες την αλήθεια όταν μιλάς για το round-about. Ούτε μέχρι το δημαρχείο της Κερύνειας δεν έφταναν.
Άλλωστε ο Αλευρομάγειρος το μεσημέρι στο λόγο είπε ότι στο συλλαλητήριο παρευρέθηκαν περίπου 2000 άτομα.
Θες ακόμα μια απόδειξη ότι ήμουν εκεί; Ο φωτισμός δεν ήταν καθόλου καλός. Το πρόσεξες αυτό; Ότι χτυπούσε στα μάτια τους ομιλητές;

Επίσης, το πρωί μίλησα με 2 από τους διοργανωτές οι οποίοι ήταν εμφανώς απογοητευμένοι. Και πώς να μην ήταν όταν 35 οργανώσεις, κόμματα, σωματεία και κινήματα από Κύπρο και Ελλάδα κατάφεραν να μαζέψουν τόσο λίγο κόσμο;

Επομένως φίλε μου ούτε ευσεβοποθισμούς εκφράζω ούτε σφάλλω. Ξέρω τι λέω.
Επαναφορά του σχεδίου Ανάν υπάρχει μόνο στα κεφάλια ορισμένων.
Και το ανάφερα αλλά δεν το σχολίασες, ότι όσοι πρόταξαν αυτά τα ζητήματα, πήγαν σπίτι τους, με πρώτο και καλύτερο τον Τάσσο.
Τότε, το είπα στον Λιλλήκα ότι αν προτάξουν στις προεδρικές το Όχι και βασιστούν σε αυτό θα χάσουν και γέλαγε..

Όσον αφορά την εκπομπή του ΡΙΚ ο καθένας έχει την άποψη του.

Ανεξάρτητα λοιπόν από το αν ήταν ή όχι ακριβοδίκαιη η Χαραλαμπίδου, σημασία έχει ότι κόπηκε μια αξιόλογη εκπομπή.
Και αδυναμία δεν της έχω.
Έτσι για να ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα.

stelios papalangi είπε...

για τις εκλογές, να περιμένουμε ακόμα λίγο για να δούμε τα αποτελέσματα στις συνομιλίες.

για το συλλαλητήριο, δεν έχω κάτι να πω. το θέμα είναι αν θα ξεκινήσουν να γίνουνται επιτέλους και ανάλογες κινήσεις που αυτούς που διαφωνούν με τις 35 οργανώσεις. και με τη στήριξη κομμάτων... ονόματα δεν αναφέρουμε...


για το γεύμα - το γέλιο κάμνει καλό στη ζωή.


τέλος για τη χαραλαμπίδου:

1. ήταν όντως μια δημοσιογράφος η οποία επέλεγε ενδιαφέρον θέματα.

2. γενικά εκατάφερνε να φέρνει στο πανελ και άτομα εκτός που τους συνηθισμένους πολιτικάντηδες

3. ποτέ μα ποτέ δεν την θεώρησα θκιεβασμένη, και η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές μου έσπαζε τα νεύρα μου. επίσης ακολουθούσε μια μέθοδο λίο περιέργη. δεν δινόταν η ευκαιρία σε όλους να απαντήσουν στην ίδια ερώτηση, αφού ήθελε να ρωτά το καθένα κάτι διαφορετικό. έτσι πολλές φορές οι συνομιλητές δεν εμπορούσαν να σχολιάσουν ή να απαντήσουν σε αυτά που ελαλε ο προηγούμενος.
επίσης κάποιες φορές είχα την εντύπωση πως εχαλούσε τη ροή τη συζήτηση. δηλαδή ενώ η συζήτηση έπαιρνε ενδιαφέρουσα τροπή, την εδιάκοπτε με στόχο να πει την ερώτηση που επροσχεδιάσε.

Και όμως! ήταν από τις πιο ενδιαφέρον εκπομπές στη τηλεόραση!

(σκέφτου τι επίπεδο δημοσιογραφίας έχουμε σε τούτο το τόπο!!)

4. σε καμία περίπτωση δεν ήταν ακριβοδίκαιη η αντικειμενική. και όσον επαίρνουσε ο καιρός ήταν εμφανέστατο ότι η ειρήνη ήτο ναιναίκα.

και ήτο η μόνη. γιατί οι άλλοι του ρικ που έχουν εκπομπές, κανεβέζου, καρεκλάς, νικολάου (κυρίως τούτος !!!), χατζήπαναγης, ήταν του όχι.

όπως και όλοι οι υπόλοιποι δημοσιογράφοι των βασικών καναλιών. αντένα, μεγκα, σίγμα κλπ.

ε, ήταν να μεν τη κόψουν ; !!

Επιτροπή για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Κύπρο είπε...

1. Πάντα στο τι προτείνουν παίρνετε απάντηση και πάντα κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε. Εσείς τι προτείνετε; Ξοφλημένες διαδικασίες και υποχωρήσεις χωρίς καμία πίεση στην Τουρκία;

2. Η άποψή σου ότι κάποιοι επώνυμοι αρνούνται τη λύση είναι επιεικώς αυθαίρετη. Είσαι μέσα στο μυαλό τους; Η δική σας "λύση" όμως, αυτό που δέχεστε, είναι αντικειμενικά διαπιστωμένα. Η λυση που είναι ουσιαστικά διχοτόμηση και νομιμοποίηση της κατοχής και όχι ομοσπονδία. Αυτήν την απορρίπτουμε όλοι. Μαζί μας και ο κόσμος ο δικός σας ( αυτός που ΑΛΛΑΞΕ την απόφαση του ΑΚΕΛ υπέρ του ΝΑΙ το 2004).

2. Καημένος είναι ο Νίκος. Για τον τρόπο που φαγώθηκε και τις αβαρίες που έκανε για να εκλεγεί. Για το ότι φαγώθηκε κατά τον τρόπο που φαγώθηκε ο Ζηνόβιεφ.

3. Για το θέμα του τι δέκτηκε ο Τάσσος, μην ξεχνάς ότι: ανέλαβε στη μέση και έκανε τακτικισμούς για να ενταφιάσει το Σχέδιο. Και αυτό το γνωρίζεις πολύ καλά. Όλοι ξέρουν ότι ο Τάσσος δεν έκανε εκπτώσεις σε θέματα αρχών. Όσο για το θέμα του βέτο, πήρε κάποιες δεσμεύσεις, έστω και λίγες ( πιθανότατα κακώς, πιθανότατα έπρεπε να λάβει περισσότερα, ανκαι ήταν σε μία εποχή που υπήρχε πρόβλημα με μας διεθνώς, καμία χώρα, ούτε καν η Γαλλία δεν ήταν εναντίον, υπήρχε πιθανότητα επαναφοράς του Σχεδίου και υπήρχε πάντα και ο πιεστικός εταίρος Χριστόφιας, του οποίου την παραμονή στην κυβέρνηση και τη στήριξη ο Τάσσος τη θεωρούσε ύψιστη προτεραιότητα), ενώ τώρα ο Χριστόφιας, ακόμη και για τις λίγες υποχρεώσεις της Τουρκίας από τώρα λέει ότι θα στηρίξει την Τουρκία.

4. Χιλιάδες άτομα ήταν εκεί. Και αγαπητέ φίλε ναι, ήταν ως το round about.

5. Το "Δίκαιη Λύση" ο Ευέλικτος το πρότασσε. Το κακό ήταν που ο Τάσσος, υπερβολικά κύριος, δεν ήθελε να τον εκθέσει και δεν κατηγόρησε ποτέ ο ίδιος ευθέως το Χριστόφια και δεν τον κατήγγειλε στο λαό για την απαράδεκτη και αντικερυνειώτικη στάση του το 2004. Ίσως αυτό το λάθος να ήταν και καθοριστικό.

ΡΙΜΑΧΟΣ

Μιχάλης είπε...

@ ΡΙΜΑΧΟΣ

1. Ωραία λοιπόν, τι προτείνετε; Ιδού η Ρόδος. Όχι αοριστίες και συνθήματα. Πες μου, προτείνουμε α, β, γ.
Μια όσο το δυνατό ολοκληρωμένη τακτική.

Εκείνο που υποστηρίζω εγώ είναι ξεκάθαρα μέσα από τις αναρτήσεις μου. Και σε παρακαλώ μη μιλάς στον πληθυντικό διότι οι απόψεις που εκφράζω είναι προσωπικές.
Δεν είμαι εκπρόσωπος κανενός.

2. Η άποψη μου δεν είναι καθόλου αυθαίρετη. Όπως είπα έχω τη δυνατότητα να μιλώ σε προσωπικό επίπεδο με πολλούς πολιτικούς.
Και ξέρω και τι είχαν σκοπό να κάνουν κάποιοι στο δημοψήφισμα και τι έκαναν στο τέλος και για ποιο λόγο και σήμερα παρουσιάζονται ως ακμαίοι πατριώτες που νοιάζονται για τον τόπο.
Και έκαναν ότι έκαναν μετά από εκφοβισμούς και πιέσεις.

Στο προηγούμενο σημείωμα σου μου είπες ότι η θέση μου ότι κάποιοι δεν θέλουν λύση είναι ακραία και στιγματίζει συμπολίτες μου.
Όταν τώρα μου λες ότι η λύση που υποστηρίζω είναι διαπιστωμένα νομιμοποίηση της κατοχής, τι κάνεις;
Δεν είναι ακραία θέση και δεν στιγματίζει όσους έχουν διαφορετική άποψη από εσάς;

Έχω την άποψη ότι πλέον θα πρέπει να μάθετε να μιλάτε σωστά και πολιτισμένα και όχι να κολλάτε χαρακτηρισμούς σε όσους δεν πιστεύουν τα ίδια με σας.

3. Δικαιολογίες μπορούμε να βρούμε πολλές.
Σημασία έχει ότι η αποδοχή του Τάσσου της παραμονής εποίκων και της μη πρόταξης βέτο μας έμεινε ως επίσημη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Και αν δεχτώ ότι ο Τάσσος το έκανε για λόγους τακτικισμού, γιατί αποκλείετε να ισχύει το ίδιο και για τον σημερινό πρόεδρο;

Και ποιες ήταν οι δεσμεύσεις που πήρε ο Τάσσος;


4. Τέλος πάντων δεν θα λύσουμε το θέμα του πόσοι ήταν στο συλλαλητήριο. Πίστευε τα δικά σου κι εγώ τα δικά μου.

5. Το πόσο μεγαλόψυχος ήταν το ο Τάσσος προτιμώ να μην το σχολιάσω.

Επιτροπή για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Κύπρο είπε...

Προτείνουμε απελευθέρωση της Κύπρου. Δίκαιη λύση. Μέσω πιέσεων προς την Τουρκία ( βλέπε ομογένεια, εφαρμογή 4ης Διακρατικής, πάγωμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας κ.α.). Σου συνιστώ να διαβάσεις το εξαιρετικό βιβλίο του Γ. Λιλλήκα. Που ευτυχώς δεν τον έφαγε ο οδοστρωτήρας.

Αν έχεις αμφιβολία για το ότι ο Τάσσος ήταν μεγαλόψυχος ή έχεις στοιχεία να τα πεις. Πάντως ειδικά ο Ευέλικτος δεν μπορεί να έχει παράπονο.

Αν έχεις στοιχεία για κάποιους πολιτικούς να τα πεις.

Δε στιγμάτισα εσάς και το ξέρεις. Στιγμάτισα τη λύση που αποδέχεστε και προωθείτε. Που είναι διχοτομική και άδικη. Που νομιμοποιεί την κατοχή, τον εποικισμό, την προσφυγιά, το έγκλημα της Τουρκίας. Που δεν είναι "ΔΙΚΑΙΗ ΛΥΣΗ" όπως υποσχόταν ο Ευέλικτος.

Ο σημερινός δεν κάνει τίποτε από τακτικισμό. Προσπαθεί από το 2004 που δεν τον άφησε ο κόσμος να πει το ΝΑΙ, να τσιμεντώσει το ΝΑΙ. Ο ανανικός βουλευτής του τον απεκάλεσε "Πρόεδρο Λύσης" ( Ανάν προφανώς). Το ότι ο Τάσσος θα έλεγε ΟΧΙ ήταν γνωστό και το Σχέδιο ήταν εκεί όταν έκανε τακτικισμούς. Και ναι είχε σκοπό να το θάψει. Και το έκανε. Ο Χριστόφιας τις μεγάλες υποχωρήσεις τις έκανε και πριν και εκτός διαπραγμάτευσης πριν καν ξεκινήσει. Και το αναβιώνει. Νεοανανικά Σχέδια εκκολάπτονται λέει ο Γιατρός. Και το ξέρεις ότι δεν έχει άδικο. Μπορεί να θεωρείς το Σχέδιο αποδεκτή ή κατ' αρχήν αποδεκτή λύση, δεν ξέρω, αλλά δεν πιστεύω να αρνείσαι ότι επανεκκολάπτεται.

ΡΙΜΑΧΟΣ

Γεναίκα του καφενέ είπε...

Προς Ριμαχο

Άτε ρε!! Τον αποκάλεσε "Πρόεδρο Λύσης"? Πέ μας πιά που τες δκυό λέξεις εν η dirty word: το Πρόεδρος ή η Λύση. Ή οι δκυό λέξεις σε συνδιασμό?

Επιτροπή για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Κύπρο είπε...

Η ανανική λύση εν dirty. Πολύ dirty.

ΡΙΜΑΧΟΣ

Aslan είπε...

Φιλε Ριμαχε

Ενα θα σε ρωτησω. Πως γινεται να παιρνεις στα σοβαρα τον Λυσσαριδη οταν ολοι εμεις που τον υποστηριζαμε τοσα χρονια δεν μπορουμε?

Σπύρος είπε...

@ επιτροπή για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Κύπρο

Φιλήμων,

1)Αυτό που προτείνεις,όπως έγραψες,είναι απελευθέρωση της Κύπρου μέσα από μια δίκαιη λύση.Αυτά δεν είναι προτάσεις αλλά δικαιώματα τα οποία διεκδικούμε και δεν νομίζω ότι κάποιος Κύπριος δεν τα θέλει.

2)Πιέσεις προς την Τουρκία γίνονται και ίσως ο Δημήτρης Χριστόφιας(άλλος Πουρεκκοομονοιάτης)είναι ο μόνος που τα βάζει απευθείας με την Τουρκία και όχι με τους Τ/κυπρίους(διορθώστε με αν κάνω λάθος).

3)Το ότι συνιστάς σε κάποιον να διαβάσει το βιβλίο του Γ.Λιλλήκα,δεν νομίζω ότι θα ήταν και η πιο σοφή επιλογή,έχοντας εις γνώσην το βιογραφικό του κ.Λιλλήκα(εννοώ τις μετακινήσεις).

4)Το ότι ο Χριστόφιας χαρακτηρίστικε ως "ευέλικτος" πιστεύω πως είναι σωστό,διότι πριν καν αρχίσουν οι απευθείας διαπραγματεύσεις φαινόταν πως η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν ήθελε λύση.Όταν λοιπόν ανέλαβε ο κ.Χριστόφιας και μετά,φάνηκε ξεκάθαρα πως η δική μας πλευρά θέλει ουσιαστική λύση,στρέφοντας τον διεθνή παράγοντα στο πλευρό μας.

5)Το ότι το σχέδιο Ανάν επανεκκολάπτεται και το ότι θα βγεί σε νέα "συσκευασία",είναι εντελώς λαναθασμένο κατ'εμέ.Ο Δ.Χριστόφιας δεν θα αρκεστεί σε λύση τύπου "μιλλοσφοτζισμάτων" αλλά εργάζεται και θα εργάζεται για μια ουσιαστική λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.Επίσης μετά το mea culpa της Υπ.Εξωτερικών των Η.Π.Α,ότι δηλαδή έκαναν λάθος που ήθελαν να επιβάλλουν το σχέδιο Ανάν στην Κύπρο,αυτό το σχέδιο δεν πρόκειται να εμφανιστεί ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων..

Ανώνυμος είπε...

χαχαχα επιτέλους ρε μιχάλη ο θεός που εν πιστεύκεις έστειλε σου κάποιον σαν εσένα να σε ενοχλεί στο ίδιο σου το μπλόκ χαχα τελικά ότι κάκμνεις βρίσκεις

ελπίζω να καταλάβεις που χιούμορ

Επιτροπή για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Κύπρο είπε...

Ρε Aslan, η ΕΔΕΚ είχε πάντα ΑΚΕΛΙΚΟΥΣ ή ΕΔΗ μέσα της. Το μεγάλο της πρόβλημα. Εσύ βέβαια είσαι του Στυλιανίδη, δηλαδή ΕΔΗ-ΔΗΣΥ!

Σπύρο: Προτάσεις μπήκαν, οι πιέσεις προς την Τουρκία, τις οποίες καθόλου δεν ασκεί ο Ευέλικτος και με κανέναν τρόπο. Όλο υποχωρήσεις κάνει. Όταν ήταν δικός σας δε σας ενοχλούσαν οι μετακινήσεις του. Το "Ευέλικτος" που μεταφράζεται στην πράξη σε υποχωρητικός, καθόλου δεν τιμά τον Ευέλικτο. Πέραν διακηρήξεων, το Σχέδιο επανεκκολάπτεται. Και σου συνιστώ να διαβάσεις την ανάρτησή μας για το θέμα της επιβολής από τις ΗΠΑ: Επέβαλαν τον Ευέλικτο και την απομάκρυνση του Τάσσου. Από κει και πέρα, τα πράγματα πήραν το δρόμο τους.

ΡΙΜΑΧΟΣ

Επιτροπή για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Κύπρο είπε...

Αγαπητέ Μιχάλη,

Σε παρακαλώ επίσης να μου σχολιάσεις τη "μεγαλοψυχία" Δ. Χριστόφια προς το Ν. Κατσουρίδη.

ΡΙΜΑΧΟΣ

Μιχάλης είπε...

@ ΡΙΜΑΧΟΣ

Τελικά φαίνεται ότι είχα δίκαιο.

Σε ρώτησα:

1. Ωραία λοιπόν, τι προτείνετε; Ιδού η Ρόδος. Όχι αοριστίες και συνθήματα. Πες μου, προτείνουμε α, β, γ.
Μια όσο το δυνατό ολοκληρωμένη τακτική.

Και μου απάντησες:

«Προτείνουμε απελευθέρωση της Κύπρου. Δίκαιη λύση. Μέσω πιέσεων προς την Τουρκία ( βλέπε ομογένεια, εφαρμογή 4ης Διακρατικής, πάγωμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας κ.α.)».

Απάντησες δηλαδή με ένα πλήρες σύνθημα. Εγώ σε κάλεσα να πεις συγκεκριμένη στρατηγική και τακτική. Τι εννοείς όταν λες απελευθέρωση και με ποιο συγκεκριμένο τρόπο θα γίνουν αυτά που λέει το σύνθημα.

Αναμένω.

Δεν θα μπω σε μια ανάλυση του χαρακτήρα των πολιτικών μας.
Άλλωστε αυτό δεν με αφορά. Και ειδικά για τον Τάσσο, σεβόμενος το ότι δεν βρίσκεται πλέον μεταξύ μας. Εκείνο που κρίνω είναι τις πολιτικές και όχι τα πρόσωπα.

Είπα και πριν ότι με πολλούς πολιτικούς μιλώ καθημερινά. Πιστεύεις ότι είναι σωστό να αποκαλυφθούν προσωπικές συζητήσεις;
Απλώς λέω ότι γνωρίζοντας τι σκέπτονται εσώψυχα, εκφράζω τη λύπη μου διότι άλλα λένε κατ’ ιδίαν και άλλα δημόσια. Ξέρω ότι αυτό που λέω και εφόσον δεν παραθέτω στοιχεία δεν είναι τόσο αξιόπιστο. Όμως αυτό δεν αλλάζει την πραγματικότητα.

Άλλωστε πολλές φορές έχει λεχθεί και δημόσια ότι κάποιοι άλλα λένε στο εθνικό συμβούλιο και άλλα μόλις βγουν από αυτό.

Όπως και να το κάνεις στιγματίζεις. Όταν λες ότι η λύση ομοσπονδίας είναι έτσι κι αλλιώς, τότε κι αυτοί που την ακολουθούν εξυπηρετούν τα συγκεκριμένα αρνητικά (κατ’ εσένα).
Εκφραστείτε και μια φορά καθαρά χωρίς δικολαβισμούς.

Ο σημερινός πρόεδρος κατάφερε να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα που υπήρχε διεθνώς έναντι της Κύπρου από το 2004 και μετά.
Αν διαμαρτύρεστε για το ότι ο Χριστίφιας αποκαλέστηκε πρόεδρος λύσης, δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν, το εξής ένα: ότι δεν θέλετε λύση.
Διότι όλοι ξέρουν ότι η μόνη λύση που μπορεί να εφαρμοστεί στην Κύπρο είναι η ομοσπονδιακή. Κάτι που ο Τάσσος ουδέποτε (δημόσια) είχε απορρίψει.

Μην προσπαθείτε να «μας παντρέψετε με άδρωπο».
Ο Τάσσος βγήκε στην εξουσία με το σύνθημα ότι θα έλυνε το κυπριακό στη βάση του σχεδίου Ανάν.
Το ότι παραδέχεστε ότι είχε σκοπό να το θάψει, αναγνωρίζετε ότι ξεγέλασε τους ψηφοφόρους αλλά και τη διεθνή κοινότητα.
Και χωρίς να το καταλάβετε, δικαιώνετε την τουρκική πολιτική που επιμένει ότι το 2004 οι ε/κύπριοι δεν ήθελαν λύση.
Διότι αν βγήκε με σκοπό να το θάψει, δικαιώνει και τους άλλους που λένε ότι σκόπιμα δεν το διαπραγματεύτηκε για να το κάνει όσο το δυνατό καλύτερο.

Ακόμα περιμένω να ακούσω ποιες είναι οι μεγάλες υποχωρήσεις του Χριστόφια.

Και ναι, ασφαλώς αρνούμαι ότι επαναεκκολάπτεται το Ανάν. Εκτός και αν το τεκμηριώσεις.
Το ότι το λέει ο Γιατρός δεν αποτελεί θέσφατο.

Όσον αφορά το σχόλιο σου προς τον Aslan θα έλεγα ότι δεν μπορείτε να ξεφύγετε από τη συνθηματολογία και το ταμπέλλωμα.
Με την ίδια λογική θα πρέπει να υπάρχουν στο ΑΚΕΛ ΔΗΚΟϊκοί, ΕΔΕΚικοί, ΔΗΣΥκοί και κάτι ανάλογο σε όλα τα κόμματα.
Πόσο πραγματικό είναι αυτό ρε παιδιά;

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος

Ασφαλώς καταλαβαίνω από χιούμορ.

Έτσι, ποσώς με ενοχλεί η παρουσία οποιουδήποτε στο μπλογκ μου.
Αντίθετα, το είπα πολλές φορές ότι επιδιώκω το διάλογο.

Επιτροπή για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Κύπρο είπε...

Αγαπητέ Μιχάλη,

Κατανοητή και σεβαστή η πρακτική σου να μην αποκαλύψεις προσωπικές συζητήσεις. Αλλά χωρίς στοιχεία, όπως το είπες είναι αναξιόπιστη.

Παρά όμως, να αφήνεις σκιές εναντίον ανθρώπων, χωρίς στοιχεία, καλύτερα να μην αναφέρεις τίποτα.

Η απάντηση σου δόθηκε για στρατηγική. Εκτός εάν θεωρείς ότι η μόνη στρατηγική είναι οι υφιστάμενες συνομιλίες χωρίς πίεση στην Τουρκία, βασισμένες στον ευσεβοποθισμό της συντροφικότητας με το Ταλάτ.

Αν αναβιώνει το Σχέδιο Ανάν, θα σε παραπέμψω μόνο στις δηλώσεις Ντάουνερ για 20 δις ΕΥΡΩ αποζημιώσεις.

Υποχωρήσεις Χριστόφια: 50,000 έποικοι, εκ περιτροπής Προεδρία, συνομιλίες χωρίς βάση, εγκατάλειψη του βέτο, αναφορές σε "συνεταιρισμό" κ.α.

Όχι, ο Τάσσος δεν ξεγέλασε το λαό. Αφού κι ο λαός ήταν και πριν το διάγγελμα 70% υπέρ του ΟΧΙ. Ο Τάσσος εξέφρασε το λαό.

Αυτός που ξεγέλασε το λαό ήταν ο Χριστόφιας. Αυτός μίλησε για "δίκαιη λύση". Κι αυτό που διαπραγματεύεται δεν είναι ομοσπονδία, όπως ήταν στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου ( ιδιαίτερα σε αυτήν του 79 που υπερισχύει της προγενέστερης).

Ξεκάθαρα Μιχάλη: Τι ψήφισες στο δημοψήφισμα; ΝΑΙ ή " ΟΧΙ" ( για τσιμέντωμα του ΝΑΙ);

Η διαφορά με τους διαφωνούντες εντός του ΑΚΕΛ, είναι ότι τους εξοντώνετε πολιτικά ( βλ. Χριστοδουλίδης, Λιλλήκας, Κατσουρίδης - αναμένω σχολιασμό ειδικά για τον τελευταίο, μην αποφεύγεις). Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω ότι όταν δεν σε εκφράζει ένας χώρος πρέπει να αποχωρείς. Οι δύο πρώτοι πιο πάνω το έκαναν, σε αντίθεση με τον κ. Κατσουρίδη.

Στιγματίζουμε τη διχοτομική και άδικη λύση. Θέλουμε λύση με ορθό περιεχόμενο. Το επαναλαμβάνω και θα το επαναλάβω και στο μέλλον εάν χρειαστεί.

Λες ότι ό,τι πει ο Γιατρός δεν είναι θέσφατο. Ποια η γνώμη σου για το Βάσο Λυσσαρίδη;

ΡΙΜΑΧΟΣ

Aslan είπε...

Ριμαχε

Εβγαλες συμπερασμα κατευθειαν. Το οτι ο Χρηστος ο Στυλιανιδης ειναι οικογενειακος φιλος δεν γινεται να υπαρχει ως ενδεχομενο?

Τελος παντων δεν απαντας και λες αλλα των αλλων.

Δηλαδη ειναι ευχης εργο που ενα δηθεν σοσιαλιστικο κομμα απο πλουραλιστικο που ηταν, τωρα να εχει κρατησει ΜΟΝΟ δεξια στοιχεια μεσα του? Και να κανει το ΔΗΣΥ να φαινεται κεντροδεξιο?

Και ακομα μια ερωτηση. Αν δεν σε πειραζει θα ηθελα να μαθω απο που εισαι?

Γεναίκα του καφενέ είπε...

Προς Ριμάχο.

Εν μου απάντησες. Αφού η αναφορά σου ήταν σε "Πρόεδρο Λύσης" τζε όι σε "Πρόεδρο λύσης σχεδίου Αναν". Πρόεδρο Λύσης έν θέλετε. Πρόεδρο φαντάζουμε θέλετε οπόταν εν την λύση που εν θέλετε? Αν ελάλεν "πρόεδρο μη Λύσης" ήταν ναν ΟΚ.

Μπορείς να μου εξηγήσης τζε το πρόβλημα σου με την "Δίκαιη Λύση".

Ξέρω το ότι ο εθνικισμός εν ακολουθά τζε πολλά τους κανόνες της λογικής της φιλοσοφίας τζε των μαθηματικών. Αμμά είπα πέρκι μου καταλάβω ινταλως σκέφτεστε.

Μιχάλης είπε...

@ ΡΙΜΑΧΟΣ

Αγαπητέ μου φίλε,

Έμαθα να είμαι ειλικρινής και με τον εαυτό μου και με τους άλλους. Συνεπώς και γνωρίζοντας τους κανόνες δεοντολογίας, δεν μπορώ να αποκαλύψω ποιοι μου είπανε συγκεκριμένα πράγματα. Και αυτό το λέω ενσυνείδητα, άσχετα αν μπορεί να χαρακτηριστούν αναξιόπιστες οι αναφορές μου.

Αν ήθελα να πλήξω συγκεκριμένα άτομα θα έλεγα ότι αναφέρομαι στον Α και στον Β.

Λυπούμαι αλλά καμία απάντηση δεν πήρα ούτε για στρατηγική ούτε για τακτική. Μόνο συνθήματα εξακολουθώ να βλέπω.
Αναμένω.

Όπως αναμένω συγκεκριμένη απάντηση για την επαναφορά του Ανάν.
Η προβολή μιας δήλωσης του Ντάουνερ δεν λέει τίποτε.

Αντιπαραβάλλω ωστόσο μια δήλωση του Ναμί 11/12/2008 όπου έλεγε ότι αν η βάση των συνομιλιών ήταν το Σχέδιο Ανάν, τότε μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους (δηλ. Δεκ. 2008) θα είχε παρουσιαστεί σχέδιο.

Περιμένω λοιπόν στοιχεία που να δείχνουν ότι αναβιώνει το Ανάν.

Υποχωρήσεις Χριστόφια.
Και πάλι δεν μας λέτε την αλήθεια.
Ο Τάσσος δέχθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΑΝΑΝ την παραμονή 45.000 εποίκων ή όχι;

Η εκ περιτροπής προεδρία είναι ή όχι σαφώς καλύτερη από το προεδρικό συμβούλιο του Ανάν 5;
Έγινε ή όχι αποδεκτή από το σύνολο του εθνικού συμβουλίου;

Άλλα σου λέω για τον Τάσσο και άλλα μου λες.
Σου είπα ότι προεκλογικά πριν εκλεγεί πρόεδρος το 2003 ΔΕΣΜΕΥΟΤΑΝ ότι θα λύσει το κυπριακό στη βάση του σχεδίου Ανάν ναι ή όχι;
Από τη στιγμή που εσείς λέτε ότι είχε σκοπό να το σκοτώσει, αποτελεί ή όχι ξεγέλασμα του κόσμου που τον ψήσισε;

Αν ο Τάσσος εξακολουθούσε να εκφράζει το λαό και μετά το δημοψήφισμα πως εξηγείς ότι έχασε τις εκλογές και μάλιστα από τον πρώτο γύρο, τη στιγμή που η αιχμή του δόρατος ήταν και πάλι το σχέδιο Ανάν;

Άποψη μου είναι ότι ο Χριστόφιας δεν ξεγέλασε κανένα. Όταν έλεγε δίκαιη λύση εννοούσε ότι αυτή θα ήταν υπό τη μορφή της Ομοσπονδίας.
Ποια είναι τα στοιχεία που υποστηρίζουν την άποψη σας ότι όσα επιδιώκει δεν είναι ομοσπονδία;
Και να εκλάβω ότι είσαστε υπέρ της ομοσπονδίας;

Σε όλα αυτά θέλω συγκριμένες απαντήσεις και όχι απλώς κουβέντες. Τα ερωτήματα είναι συγκεκριμένα.

Όπως είπα, δεν κρύβομαι ούτε λέω ψέματα, ναι στο δημοψήφισμα ψήφισα Ναι. Έκανα μήπως αμάρτημα;

Το ξαναείπα, σε κουτσομπολία δεν θα μπω.

Τι είναι για μένα ο Γιατρός;
Είναι ένα μεγάλο ιστορικό κεφάλαιο για τον τόπο.
Αυτό όμως δεν σημαίνει πως ότι πει είναι θέσφατο.


Υ.Γ. Για τις «εκλογές» στα κατεχόμενα δεν είδα κανένα σχόλιο σας, γιατί αν επιτρέπεται;

Meropi είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσες οι αναλύσεις σου, όπως πάντα. Θα σταθώ στο συλλαλητήριο, με το οποίο ασχολήθηκα κι εγώ στο blog μου. Πράγματι δεν μου άρεσε αυτός ο δήθεν εορτασμός της επετείου του ΟΧΙ. Τι θα πει γιορτάζω το ΟΧΙ? Γιορτάζουμε την αποτυχία να βρούμε λύση? Αυτό θα πει ότι προτιμούμε να μείνει η Κύπρος έτσι, de facto διχοτομημένη. Αυτό θέλουμε??? Απορώ.

Μιχάλης είπε...

Meropi σε χαιρετώ.

Είναι παρήγορο ότι πολλοί συμφωνούν με τις αναλύσεις που γίνονται εδώ και ειδικότερα στο μεγάλο εθνικό θέμα.

Άποψη μου είναι ότι στην Κύπρο παίζεται ένα θέατρο του παράλογου. Κάποιοι φωνάζουν ότι το σχέδιο είναι νεκρό και από την άλλη κάνουν συλλαλητήρια εναντίον του.
Πολεμούν δηλαδή κάτι νεκρό.

Δυστυχώς ναι, γιορτάζουν την αποτυχία να βρούμε λύση.
Δεν ξέρω τι προτιμούν αφού ποτέ δεν ξεκαθάρισαν τι θέλουν.

Βλέπεις οι φίλοι μας κι εδώ αποφεύγουν να πουν ξεκάθαρα τι επιδιώκουν και μιλάνε με συνθήματα.
Υποθέτω ότι είτε δεν ξέρουν τι να προτείνουν, εκτός από την άρνηση ή φοβούνται να πουν αυτό που θέλουν.

mancunian είπε...

Αγαπητε Μιχαλη,

Χιλια μπραβο για τις εξεραιτικες αναλυσεις σου.Απολογουμαι που βγαινω εκτος Θεματος αλλα θα ηθελα πολυ να δω μια ιστορικη αναλυση τις περιοδου 1993-1999 της κυπριακης ιστοριας απο εσενα.Ειδικοτερα για την φρενιτιδα εξοπλισμων,την πολεμικη ατμοσφαιρα,τα σεναρια ελληνοκυπρικαης προελασης,τα δογματα,τους πυραυλους και ο,τι αλλο περικλειε η πολιτικη του "ενεργου ηφαστειου" στη πρωτη πενταετια κληριδη που λιγο ελειψε να μας οδηγησει στην ολοκληρωτικη καταστροφη.Η μεταστροφη τος ΔΗΣΥ απο τις στρατιωτικες πολιτικες στο σημερινο "ενδοτισμο"(για τον οποιο κατηγορειται.) αποτελει για μενα μια απο τις πιο 8εαματικες αλλαγες
στα πολιτικα δρωμενα του τοπου.
Ευχαριστω για το χωρο και συγχορεστε με για την απουσια τονων
και τα ορθογραφικα λαθη αλλα ειμαι οπαδος των greeklish.

Επιτροπή για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Κύπρο είπε...

Αγαπητέ Μιχάλη,

Για κάποιον πολιτικό άφησες σαφέστατους υπαινιγμούς. Αλλά και ομάδα πολιτικών φωτογράφισες.

Με την ομολογία σου για το ότι ψήφισες "ΝΑΙ" υπάρχει μία αντικειμενική διαπίστωση ως προς το τι εσύ αποδέχτηκες και αποδέχεσαι. Που σίγουρα δεν είναι "δίκαιη λύση". Ψήφισες μία διχοτομική και άδικη λύση. Το ίδιο ισχύει και για το Χριστόφια ( που ήταν κατ'αρχήν ΝΑΙ). Δε σε χαρακτηρίζω προσωπικά εσένα, δε χαρακτηρίζω όσους ψήφισαν ναι, αλλά τη λύση που ψήφισες, έχω κάθε δικαίωμα να την χαρακτηρίσω: Διχοτομική, άδικη, νομιμοποιούσα την κατοχή και τα παράγωγά της.

Ο Τάσσος έκανε τακτικισμούς για να ενταφιάσει το Σχέδιο. Το πέτυχε. Ο Χριστόφιας το βρυκολάκιασε. Αποδεχόμενος στα καλά καθούμενα, πριν από συνομιλίες ή διαπραγμάτευση πρόνοιες του Σχεδίου.

Η δήλωση Ντάουνερ δείχνει πως θα διευθετηθεί το περιουσιακό. Όχι με αποκατάσταση ιδιοκτητών δηλαδή. Αυτό είναι επαναφορά του Σχεδίου Ανάν.

Ο Τάσσος εξέφραζε το λαό. Ο Χριστόφιας για να εκλεγεί, εκλέγηκε με θέση Τάσσου: "ΔΙΚΑΙΗ ΛΥΣΗ" ( που επαναλαμβάνω δεν είναι ομοσπονδία).

Είναι ύβρις να λες ότι ο Τάσσος ξεγέλασε το λαό, όταν ταυτίστηκε με τη λαϊκή επιθυμία για ενταφιασμό της διχοτομικής αυτής λύσης.

Δεν είπε στο λαό για έποικους και για εκ περιτροπής προεδρία.

Λες ότι σε κουτσομπολιά δε θα μπεις, αλλά κουτσομπολιό κάνεις, λέγοντας διάφορα χωρίς να λες πηγές.

Για τις "εκλογές" στα κατεχόμενα, δεν είδες τίποτε, γιατί για εμάς το πρόβλημα είναι η κατοχή της μισής μας πατρίδας και δεν ασχολούμαστε με τους τοποτηρητές της Άγκυρας. Ρώτησες γιατί, σου είπα.


ΡΙΜΑΧΟΣ

Μιχάλης είπε...

Φίλε Ανώνυμε 4/26/2009 7:01 μμ

Χαίρομαι που βρίσκεις χρήσιμες (στο βαθμό που τις βρίσκεις) τις αναλύσεις μου…

Παρά το ότι αυτό που μου ζητάς είναι κάπως δύσκολο για την ώρα, θα προσπαθήσω με την πρώτη ευκαιρία να κάνω μια ανάλυση του θέματος, μέσα από μια ευρύτερη ανάλυση της στάσης και των μεταμορφώσεων των κυπριακών κομμάτων.

Θα συμφωνήσω ωστόσο τόσο η στάση του ΔΗΣΥ έναντι του Βασιλείου το τελευταίο εξάμηνο της θητείας όσο και η πολιτική του «ενεργού ηφαιστείου» στοίχησαν πολλά στον τόπο.

Επαναλαμβάνω όμως ότι όλα τα κόμματα, μηδενός εξαιρουμένου πέρασαν από στάδια μεταμορφώσεων.
Και σημειώνω ότι έχω ξεπεράσει προ πολλού το «αντί» όσον αφορά κόμματα. Εκείνο πλέον που με ενδιαφέρει είναι οι πολιτικές τους και όχι το να δηλώνω αντίθετος με πολιτικές κομμάτων επειδή τις λένε κάποια κόμματα που δεν είναι γενικότερα της επιλογής μου.

Μιχάλης είπε...

@ ΡΙΜΑΧΟΣ

Φίλε μου, φακκάς γυρόν του μπάκαρη αλλά για την ταμπακιέρα τίποτε.

Το πώς θεωρείς εσύ το οποιοδήποτε σχέδιο είναι δικό σου θέμα, δεν σημαίνει ότι είναι έτσι και στην πραγματικότητα.
Οι απόψεις είτε οι δικές σου είτε οι δικές μου επί του θέματος είναι καθαρά υποκειμενικές.

Και πάλι σου λέω άλλα για τον Τάσσο και μου απαντάς άλλα.
Σου είπα ότι ΠΡΙΝ εκλεγεί πρόεδρος έδινε δεξιά και αριστερά υποσχέσεις ότι θα λύσει το κυπριακό στη βάση του σχεδίου Ανάν.
Εσύ μου λες ότι ήθελε να το σκοτώσει (άρα δικαιώνεις όλους εκείνους που λένε ότι δεν το διαπραγματεύτηκε για να μπορεί να το απορρίψει).

Δεν ξέρω πως ονομάζεις εσύ την ενέργεια κάποιου να υπόσχεται κάτι τόσο σημαντικό και να μην το τηρά. Εγώ το χαρακτηρίζω εμπαιγμό.

Περιμένω εκτός από το σύνθημα τα στοιχεία που σου ζήτησα ότι ο Χριστόφιας βρικολάκιασε το σχέδιο.
Όχι κουβέντες του αέρα, Σ-Υ-Γ-Κ-Ε-Κ-ΡΙ-Μ-Ε-Ν=Α.

Θα σου ήμουνα υπόχρεος αν μου έλεγες πού είπε ο Ντάουνερ αυτά που αναφέρεις για τις περιουσίες και πού μπορώ να τα βρω.

Λες ότι:
«Ο Τάσσος εξέφραζε το λαό. Ο Χριστόφιας για να εκλεγεί, εκλέγηκε με θέση Τάσσου: "ΔΙΚΑΙΗ ΛΥΣΗ" ( που επαναλαμβάνω δεν είναι ομοσπονδία).»

Α) Σου απάντησα και δεν πήρα τη δική σου απάντηση. Αφού εξέφραζε το λαό γιατί έμεινε έξω από τον πρώτο γύρο;

Β) Λες ότι ο Χριστόφιας εκλέγηκε με τη θέση του Τάσσου για «ΔΙΚΑΙΗ ΛΥΣΗ» και ότι ο Τάσσος όταν έλεγε αυτό δεν εννοούσε ομοσπονδία!
Δηλαδή όταν μας φλόμωνε κι αυτός και ο Λιλλήκας για τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με το σωστό περιεχόμενο, πάλι μας κορόιδευαν;

Λες επίσης ότι:
«Δεν είπε στο λαό για έποικους και για εκ περιτροπής προεδρία.»

Πρώτα πρώτα δεν είπα ότι η εκ περιτροπής προεδρία ήταν πρόταση του Τάσσου. Πρόσεχε τι λέω, μην προτρέχεις.

Όσο για τους έποικους σε παραπέμπω στο βιβλίο των Κ. Βενιζέλου, Μ. Ιγνατείου και Ν. Μελέτη: «Σχέδιο Ανάν το μυστικό παζάρι».
Παρατίθεται ολόκληρη η επιστολή του Τάσσου προς τον Ανάν στις 30 Μαρτίου 2004 στο Μπούργκενστοκ και η ΕΓΓΡΑΦΗ αποδοχή του για παραμονή 45.000 εποίκων.

Εκτός και αν αμφισβητείς και την ίδια την επιστολή του Τάσσου ή την αξιοπιστία των τριών αντι-αναν-ικών δημοσιογράφων.


Αν πρόσεξες, δεν είμαι εγώ που διαπράττω ύβρη, αλλά κάποιοι άλλοι.
Εγώ αναφέρω συγκεκριμένα γεγονότα.

Αυτά προς το παρόν και ελπίζω κάποτε να πάρω συγκεκριμένες απαντήσεις.

Aslan είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Aslan είπε...

Φιλε ριμαχε πες μας γιατι το σχεδιο Αναν ηταν, κατα τα λεγομενα σου, "Διχοτομική, άδικη, νομιμοποιούσα την κατοχή και τα παράγωγά της" λυση.

ολα τα αλλα που λες δεν εχουν νοημα και δειχνουν οτι εισαι φανατισμενος.

Αν οντως μου παραθεσεις επιχειρηματα τα οποια θα με πεισουν οτι εκανα λαθος που ψηφισα ΝΑΙ, θα σου ζητησω δηνοσια συγνωμη

Aceras Anthropophorum είπε...

Κύριε Ρίμαχε το ύφος σας αθθυμίζει μου ρητορική σε γενική συνέλευση φοιτητικής παράταξης. Σε μιαν φράση λαλείτε έναν πράμα τζιαι ταυτόχρονα το αντίθετο του. Αφούς ο λαός αγάπαν τον Τάσσον γιατί εν τον εψήφισεν για πρόεδρον; Δύο τρίτα του Κυπριακού λαού εψηφίσαν υποψηφίους που απορρίπταν καθαρά τζιαι στο πρόγραμμαν τους την γραμμή του Μακαρίτη.

Εγώ προσωπικά ήμουν ένας από τζιείνους που επαραπλάνησεν ο Τάσσος το 2003 για να τον ψηφίσουν. Εψήφισα τον γιατί μου υποσχέθηκε να διαπραγματευτεί λύση στη βάση του σχεδίου Ανάν. Αλλιώς θα εψήφιζα Κληρίδη τζι ας αντιπαθώ την δεξιά. Αυτά που λαλείς (ότι δηλαδή ο Τάσσος ελίσσετουν για να θάψει την λύση που ήταν στο τραπέζι των συνομιλιών) αποδεικνύει πόσο ανέντιμη ήταν η πολιτική του αθρώπου που προσπαθείται τωρά να αγιάσετε. Δεν λέω "ανέντιμος" για τον άθρωπον. Τους αθρώπους μόνον ο θεός του κρίνει. Η πολιτική του όμως τζιαι οι ελιγμοί του δεν ήταν παρά μια απάτη, τζιαι για τους ξένους, αλλά ιδίως για του Κυπραίους που τον εκάμαν πρόεδρο.

Ο ψεύτης τζι ό κλέφτης τον πρώτο χρόνο φαίνουνται. Ακόμα τζιαι για κλέψιμο ψήφου ο θεός δεν συχχωρά. Ούτε τζιαι ο Κυπραίος.

Έχετε πρόταση για άλλη πορεία για τη λύση, βάρτε την μπροστά στο λαό. Θα δούμε αύριο στες ευροεκλογές πόσα θα συνάξουν τα κόμματα που κριτικάρουν τον Χριστόφκια για το Κυπριακό.

Anef_Oriwn είπε...

Αγαπητέ Μιχάλη,
Καίρια πέραν από επίκαιρα τα θέματα που θίγεις!
Γα την ώρα να σημειώσω μόνο το μεγάλο χέρι του βαθέως κράτους της επιλεκτικής διαχείρισης της πληροφόρησης στην Κύπρο που κάποτε (και σε καιρούς πιο δύσκολους) έκοψε το πρόγραμμα “Χωρίς Πλαίσια” (του Τάκη ΧατζηΓεωργίου), τώρα έβαλε σε καραντίνα το πρόγραμμα της (ανειδίκευτης στο πολιτικό ρεπορτάζ) Ειρήνης Χαραλαμπίδου. [Οφείλω να πω ότι, αν και δεν μου γέμιζε το μάτι έβγαλε πολύ καλές εκπομπές – όπως εκείνες για την Παιδεία και την Κυπριακή Ανεξαρτησία].
Για την ώρα ΔΕΝ θα ασχοληθώ με όσα ο Επίτροπος ΡΙΜΑΧΟΣ της ούτω καλούμενης “Επιτροπής για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Κύπρο”, μας λαλεί. [Βασικά τούτα απηχούν τη συλλογιστική των υποστηριχτών της διχοτόμησης – παρά ομοσπονδία με τους τουρκοκύπριους, αφήνουν να νοηθεί, καλύτερα ένα τείχος μέσ’ στην μέση μας, να μας χωρίζει. Εξ ου και η αδυναμία τους να προτάξουν υπαλλακτική πρόταση!] Στην ουσία θα ήθελα να πω μερικά πράματα πρώτα στους ιδίους τους Επιτρόπους στο blog τους (έχουν κατακλύσει τα email μας με διαφημίσεις του blog τους – μην χάσει η Βενετιά βελόνι) και μετά να μπω στη διαδικασία μιας αντιπαραγωγικής συζήτησης μαζί τους!

Anef_Oriwn
Κυριακή 26/4/2009 – 11:59 μ.μ.

Μιχάλης είπε...

@ Anef_Oriwn

Έχεις δίκαιο ότι το μεγάλο χέρι του «βαθέως κράτους» έκανε αρχή με το «Χωρίς Πλαίσια». Το ξέχασα αυτό, σε ευχαριστώ που μου το θύμισες.

Δυστυχώς σήμερα το «βαθύ κράτος» δεν περιορίζει τη δράση του μόνο στο κρατικό ΡΙΚ.
Επεκτείνετε και στα άλλα ΜΜΕ, κυρίως στις εφημερίδες που ανακυκλώνουν μια σειρά από αναξιόπιστες «ειδήσεις», που περνούν μετά στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ για να διαμορφώσουν ένα συγκεκριμένο κλίμα.

Και ένα εντελώς πρόσφατο παράδειγμα είναι η δήλωση του προέδρου για το βέτο στην Ε.Ε. Κανένας δεν μπήκε στον κόπο να θυμίσει ότι ήταν και θέση του Παπαδόπουλου και ότι τότε κανένας δεν βγήκε για να διαμαρτυρηθεί.
Και θα πρέπει να θυμάστε τη δημόσια κόντρα που ξέσπασε με τον ΔΗΣΥ που έλεγε ότι πρέπει να προταχθεί το βέτο και ο Τάσσος να λέει ότι το βέτο το έχεις για να μην το χρησιμοποιείς.

Επίσης, δεν καμιά σοβαρή ανάλυση του «εκλογικού» αποτελέσματος στα κατεχόμενα. Περιορίστηκαν όλοι στα τετριμμένα χωρίς να πάνε ένα βήμα παρακάτω.

Φάληρος Κυπριώτης είπε...

Αρέσει δεν αρέσει ο Χριστόφιας είναι αυτή τη στιγμή Πρόεδρος της Κύπρου εκλεγμένος από τον λαό μέσα από νόμιμες διαδικασίες που δεν αμφισβητήθηκαν από κανέναν.

Έτσι, κάθε κριτική θα πρέπει να ικανοποιεί αν μη τι άλλο ένα βασικό κριτήριο σεβασμού αν όχι προς το πρόσωπο, αλλά προς τον Θεσμό, αλλιώς θα υπάρξει μια έντονη διολίσθηση στην πολιτική χυδαιότητα.

Το Κυπριακό, δεν ξεκίνησε το 74 και όσοι το αγνοούν αυτό μόνο καλή υπηρεσία δεν προσφέρουν στην πατρίδα.

Το Κυπριακό και η διακοινοτική ρήξη πάει από το 63 και σε αυτό έχουν ευθύνες αμφότερες οι "μητέρες πατρίδες" για διαφορετικούς λόγους και μέσα από διαφορετικές πραγματικότητες.

Το Κυπριακό από το 74 και μετά όμως δεν είναι πρόβλημα που μπορεί να λυθεί μέσα από τις δύο κοινότητες γιατί όπως όλοι γνωρίζουμε είναι ξεκάθαρα ζήτημα Εισβολής και Κατοχής -και μάλιστα πλέον, Ευρωπαϊκού χώρου από χώρα που "επιθυμεί" να μπει στην Ε.Ε.

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος δεν έχασε τις εκλογές επειδή ήταν "ανίκανος" ή ανεπαρκής. Ούτε γιατί ο λαός ήθελε 'έναν "Πρόεδρο Λύσης" λες και ο Τάσσος ήταν Πρόεδρος...διχοτόμησης. Αυτά, είναι ντροπή και να λέγονται.

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος, έχασε γιατί οι ίδιες οι δυνάμεις που έπρεπε να κινηθούν και να τον στηρίξουν είτε θεώρησαν τη νίκη δεδομένη είτε σαμποτάρισαν την κλειστή ομάδα συνεργατών που περιέβαλλε τον αείμνηστο Πρόεδρο.

Παράλληλα, μερίδα των πολιτικών του φίλων μετά το Ιστορικό Όχι του 2004, ερήμην του Προέδρου καλλιέργησαν στην κοινωνία μία τραγικά απαράδεκτη επιθετική συμπεριφορά προς όσους επέλεξαν το ΝΑΙ τότε, αγνοώντας πως πολλοί εξ αυτών ψήφιζαν το ΝΑΙ με τεράστια αγωνία για το μέλλον, με την ίδια αγωνία που είχαμε όσοι τότε ψηφίσαμε το ορθό ΟΧΙ.

Έμοιασε τότε, αυτή μερίδα να θέλει να ξανασπείρει διχασμό. Τεράστια επιπολαιότητα την οποία πληρώνουμε σήμερα έχοντας στην διακυβέρνηση της χώρας ανθρώπους που είναι ανίκανοι να κυβερνήσουν και έναν Πρόεδρο, στο ανώτερο σκαλοπάτι της Ιεραρχίας στερημένο ουσιαστικής Παιδείας και κινούμενο περισσότερο συναισθηματικά παρά Πολιτικά, αγνοώντας , υποτιμώντας επικίνδυνα το ίδιο το γεγονός της Κατοχής, υποτιμώντας επικίνδυνα το γεγονός πως η Κύπρος είναι Ευρωπαϊκή Χώρα (και ευτυχώς ενταγμένη στην Ευρωζώνη…).

Όσο ο κος Χριστόφιας παίζει χωρίς καμία αντίδραση από την κοινωνία τόσο θα διολισθαίνει προς μοιραία σενάρια, ακόμα και άθελά του, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει την φιλοδοξία του να γίνει ο «άνθρωπος που επιτέλους έλυσε το Κυπριακό» και να τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης με τον σύντροφο Μεχμέτ. Το ίδιο ακριβώς βραβείο με το οποίο τιμήθηκε και ο μέγας «φιλέλληνας» Χένρι Κίσινγκερ….

Σε αντίθεση με τον Τάσσο Παπαδόπουλο, ο Δημήτρης Χριστόφιας δεν έχει συναίσθηση της Ιστορίας του τόπου του. Το εθνικό περιβάλλον στο οποίο αναπτύχθηκε η Κύπρος εδώ και μερικές χιλιάδες χρόνια του είναι κάτι το «φλου» και ο Πολιτισμός του εξαντλείται φοβάμαι στις συναυλίες με ολίγον Θεοδωράκη και Τόκα με μερικά πασπαλίσματα από Τόκα.

Δεν διαθέτει την πολύτιμη αίσθηση Ιστορικής Συνέχειας που διαπερνούσε τον Τάσσο Παπαδόπουλο και που σε μεγάλο βαθμό διαπερνά τον Γιατρό, αν και, πιστεύω πως ο τελευταίος υστερεί κατά παρασάγγας στην πολιτική οξυδέρκεια που διέκρινε τον τέως Πρόεδρο.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας, είναι αυτός που είναι. Πιθανόν, ένας αρκετά καλός ηθοποιός που πείθει για ένα φιλολαϊκό προφίλ, ίσως άριστος για τους στενούς πολιτικούς του φίλους και όσους τον εξυπηρετούν σε κάθε δεδομένη στιγμή, αλλά, ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ και ΛΙΓΟΣ τόσο για την περιπλοκότητα του Κυπριακού, όσο και για την νέα διεθνή πραγματικότητα όπως αυτή αναδύεται από την Νέα Αμερικανική Πολιτική και την αποτελεσματική Τουρκική Διπλωματία.

Κανείς δεν θέλει να δει τον ηγέτη της χώρας του να αποτυγχάνει, εκτός αν πάσχει από πολιτική μωρία. ΄Ετσι, ούτε εγώ θέλω να δω τον κο Χριστόφια να αποτυγχάνει.

Αλλά, τι σημαίνει αυτό; Σε τι να μην αποτύχει και σε τι να πετύχει;

Να πετύχει λοιπόν, στη «Λύση».
Ερώτηση: Ως Κύπριος Πολίτης, θέλω να ξέρω επακριβώς ποια θα είναι η επόμενη μέρα της Λύσης που ονειρεύεται ο κος Χριστόφιας και οι περί αυτόν.
Και ποια θα είναι η επόμενη μέρα και η μεθεπόμενη και παρά-μεθεπόμενη για μας και τα παιδιά μας που είναι ανήλικα και πρέπει να μεγαλώσουν σε αυτή τη χώρα για αρκετά χρόνια ακόμα.

Δεν έχει ειπωθεί ούτε μία λέξη επ αυτού. Μοιάζει ο κος Χριστόφιας να θεωρεί πως όλοι μας θα συμφωνήσουμε χωρίς καμία συζήτηση σε όσα θα μας σερβίρει. Έχει την εντύπωση, πως ο Κυπριακός Λαός, «παρασύρθηκε» από τον Τάσσο Παπαδόπουλο στο πανίσχυρο ΌΧΙ και λέει «αφού αυτός μπόρεσε να τους πείσει για ΟΧΙ εγώ με τον ίδιο τρόπο θα του πείσω για ΝΑΙ».

Κλείνω τα μάτια μου και τον φαντάζομαι να κάνει από τώρα πρόβες για το δικό του «ιστορικό διάγγελμα». Βέβαια, δεν θα πει… «Ελληνικέ Κυπριακέ Λαέ», θα αρκεστεί στο «Κυπριακέ». Κανονικά θα πρέπει να συνεχίσει λέγοντας «Παρέλαβα από τον Τάσσο Παπαδόπουλο Κράτος και παραδίδω μια Κοινότητα, ως Κοινοτάρχης που είμαι».
Όχι, δεν πιστεύω πως ο Δημήτρης Χριστόφιας είναι «Τούρκος» «όργανο των Αμερικάνων» «Προδότης» . Αυτά τα βρίσκω από φαιδρά έως γελοία και σε κάθε περίπτωση δεν είναι πολιτική κριτική και πολιτικός λόγος. Είναι συνθήματα απερίσκεπτα και άστοχα, ίσως και άδικα.

Απλά, ο Δημήτρης Χριστόφιας είναι περιορισμένης πολιτικής και κοσμοπολίτικης εμβέλειας. Δεν φτάνει, δεν έχει ανάστημα, είναι ίσως άριστος για το κόμμα του αλλά μέχρι εκεί.

Αυτοί που με τα παίγνια τους πρόδωσαν τον Τ. Παπαδόπουλο ας όψονται. Όχι «εις Φιλίππους». Εδώ.

Αν πάντως στο τέλος γίνουν όλα αυτά που άλλοι σχεδιάζουν για μας χωρίς εμάς, δεν θα φταίει ο Χριστόφιας.

Εμείς θα φταίμε.

Υστερόγραφο, για να είμαστε εξηγημένοι. Αυτή τη σιτγμή, είναι ο Χριστόφιας, χτες άλλος αύριο άλλος. Για το τι μας "σερβίρουν" η ευθύνη είναι δική μας. Εμείς επιλέγουμε, ανεβάζουμε και κατεβάζουμε. Αλλά δεν πρέπει να ξυπνάμε σε κάθε εκλογή. Ειδικά τώρα, πρέπει να είαμστε σε εγρήγορση διαρκώς. Ειδικά τώρα λεω γιατί όλοι θέλουν να λυθεί το Κυπριακό και πιέζουν και πιέζουν και θα πιέσουν κι άλλο.

Μιχάλης είπε...

@ Φάληρος Κυπριώτης

Αγαπητέ μου σε καλωσορίζω στη γειτονιά μας.

Θα πω ότι συμφωνώ σε αρκετά μαζί σου, ιδιαίτερα με τις πρώτες τρεις παραγράφους.

Γι αυτό επίτρεψέ μου να σχολιάσω τα σημεία που είτε δεν με βρίσκουν σύμφωνο είτε έχω κάποια ένσταση.

Το κυπριακό δεν ξεκίνησε το 63 αλλά πολύ πιο πριν, από τη δεκαετία του 40.

Γράφεις:
«Το Κυπριακό από το 74 και μετά όμως δεν είναι πρόβλημα που μπορεί να λυθεί μέσα από τις δύο κοινότητες γιατί όπως όλοι γνωρίζουμε είναι ξεκάθαρα ζήτημα Εισβολής και Κατοχής -και μάλιστα πλέον, Ευρωπαϊκού χώρου από χώρα που "επιθυμεί" να μπει στην Ε.Ε.»

Αυτό είναι και σωστό και λάθος. Με ποια έννοια. Το κυπριακό έχει δύο πτυχές, την εσωτερική και τη διεθνή. Και σε αυτό συμφωνούν όλες οι πολιτικές και άλλες παρατάξεις.
Αυτό που περιγράφεις είναι η εξωτερική πτυχή
Όσον αφορά τους λόγους που έχασε ο Τ. Παπαδόπουλος, δεν είναι ένας. Είναι πολλοί.
Ο βασικότερος ήταν το κυπριακό όπου ιδιαίτερα προς το τέλος της θητείας του έβγαζε ένα αρνητισμό.
Επίσης, οι αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις του σε σχέση με τη λύση, όπως και κάποιες δηλώσεις του τύπου «σπουδαία τα λάχανα» και η αντιφατική δήλωση του αναφορικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του ΥΠΕΞ της Σουηδίας έπαιξαν ρόλο καθώς και το κλίμα που δημιούργησε εναντίον των αντιπάλων του.

Κανένας δεν είπε ότι ήταν ανίκανος ή ανεπαρκής. Κατά την άποψη μου, δεν μπόρεσε να διαχειριστεί την κατάσταση που ο ίδιος και το επιτελείο του δημιούργησαν στην προεκλογική περίοδο.
Η αφ’ υψηλού αντιμετώπιση των αντιπάλων, οι απαξιωτικές αναφορές και ιδιαίτερα η έμμεση ή άμεση μείωση του πατριωτισμού τους, έδινε μια εικόνα αλαζονείας που τελικά του στοίχησε.

Και σε αυτά όλα δεν είναι καθόλου άμοιρη ευθυνών η κλειστή ομάδα που αναφέρεις.

Όσον αφορά την τραγικά απαράδεκτη επιθετική συμπεριφορά εναντίον όσων επέλεξαν το Ναι, ας μη ξεχνούμε ότι ο πατέρας του όρου ναιναίκιδες είναι ο ίδιος ο Τάσσος.
Ότι ο ίδιος άφησε αιχμές για χρηματισμό, κάτι το οποίο δεν μπόρεσε ο ίδιος να αποδείξει. Και ήταν τότε που μίλησε για την «περιρρέουσα ατμόσφαιρα».

Αλλά όλα αυτά ανήκουν πλέον στο παρελθόν.
Το ζήτημα είναι τι κάνουμε απ’ εδώ και πέρα.

Θεωρώ ότι όσα λες για τον Χριστόφια είναι απαράδεκτα και απαξιωτικά και αναιρούν αυτά που είπες στην αρχή για σεβασμό τόσο προς το πρόσωπο όσο και προς το θεσμό.

Φαίνεται ότι δεν παρακολουθείς επαρκώς τα όσα γίνονται στην Κύπρο.
Από να ξεκινήσει και πού να σταματήσει κανείς; Από το θέμα της παιδείας, της ιστορία, το κυπριακό, το προχθεσινό συλλαλητήριο;
Αν όλα αυτά δεν αποτελούν αντίδραση πως μπορεί να τα ονομάσουμε;
Το αντίθετο συμβαίνει, δεν υπάρχει αντίδραση από αυτούς που υποστηρίζουν την πολιτική του προέδρου.

Θεωρώ λοιπόν προσβλητική την αναφορά σου και προς το πρόσωπο αλλά και το θεσμό, όταν λες ότι έχουμε ένα πρόεδρο που έχει φιλοδοξία να γίνει ο άνθρωπος που έλυσε το κυπριακό για να τιμηθεί με βραβείο ή την άλλη σου αναφορά ότι δεν έχει συναίσθηση της ιστορία του τόπου.
Αντιλαμβάνεσαι πόσο βαριές κουβέντες είναι αυτές;

Ναι φίλε μου, ο Χριστόφιας είναι αυτό που είναι, αλλά όχι αυτό που νομίζεις εσύ ότι είναι.

Και αν είναι ανεπαρκής ο Χριστόφιας, η επάρκεια του Παπαδόπουλου πού μας οδήγησε;
Στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους που ξεκίνησε από την ανεπάρκεια του Τάσσου να διαχειριστεί το όχι; Από την αύξηση των εποίκων; Από το ότι έδωσε στην Τουρκία το δικαίωμα να λέει ότι απέδειξε πως θέλει λύση με το Ναι της στο σχέδιο Ανάν; Από το ότι υπάρχουν ακόμα τουρκικά στρατεύματα στο νησί;

Πάω τώρα στην ερώτηση σου:
Όλοι μας θέλουμε να ξέρουμε πως θα είναι επακριβώς η επόμενη μέρα της λύσης.
Αλλά ποιος θα σου πει και τι θα σου πει όταν ακόμα δεν έχει συμφωνηθεί τίποτε;
Να μας λένε αερολογίες;

Λες ότι δεν έχει ειπωθεί ούτε μία λέξη επ΄ αυτού. Αλήθεια, θυμάσαι κάποια από τις περιόδους διαπραγματεύσεων εδώ και 30 χρόνια που να έλεγε κανένας τι συζητούσε και ποιο αποτέλεσμα είχε;

Θυμάσαι τον Τάσσο να βγήκε και να είπε πού βρίσκονταν τα πράγματα στις διαπραγματεύσεις εκτός από τα γενικόλογα, όπως κάνει και ο Χριστόφιας;

Αλήθεια, θέλουμε πράγματι να φτάσουν κάπου οι συνομιλίες ή εκείνο που θέλουμε είναι να αρχίσουμε μεταξύ μας διαπραγμάτευση από τα ράδια και τις τηλεοράσεις και στο τέλος να σφαχτούμε μεταξύ μας;

Θεωρώ ότι από τη στιγμή που η λύση θα είναι συμφωνημένη και θα τεθεί σε δημοψήφισμα, εκεί θα λεχθούν όλα.
Όταν όμως θα έχουμε απάντηση και θέση για κάθε πτυχή του κυπριακού.
Διότι τώρα έχουμε μόνο προτάσεις.

Θεωρώ λοιπόν ότι η τακτική που ακολουθείται όλα αυτά τα χρόνια (από το 74 και μετά) να μην λέγονται δημόσια όσα συζητούνται, είναι σοφή ενέργεια.

Όσον αφορά το ποιος πρόδωσε ποιον, ας το αφήσουμε να περάσει. Κανένα δεν συμφέρει αυτή η συζήτηση.

Όπως πιστεύω ότι ούτε αυτή η συζήτηση ωφελεί διότι αντί να συζητούμε για το μέλλον μιλούμε για το παρελθόν.

Απολογούμαι για την έκταση της απάντησης μου αλλά δεν μπορούσα να αφήσω ασχολίαστα τα όσα έγραψες.

Ανώνυμος είπε...

Χαιρετώ.

Έρχομαι κάπως αργά και απότομα στη συζήτηση. Διάβασα τα προηγούμενα σχόλια και κατέληξα σε διάφορα συμπεράσματα. Ένα απο αυτα ειναι οτι ο κύριως λόγος διαφωνίας ανάμεσα σας(μας), είναι κατα πόσον ήταν ορθό το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ το 2004. Ισως η διαφωνία λυθεί σε μια ΑΛΛΗ συζήτηση "ΝΑΙ Η ΟΧΙ".

@ Αslan.
Περι της ΕΔΕΚ. Αν κατάλαβα σωστά, είναι με την στάση της στο εθνικό θέμα που την χαρακτηρίζεις πως "έχει" "δεξιά" στοιχέια? Αν ναι πιστεύω πως χρησημοποίησες λαθος όρο.

@ Αρκετούς
Με το συλλαλητήριο δεν "γιορτάζουμε" αλλά συν-λαλούμε, εκφράζουμε αυτά που νοιώθουμε. Επι προεδρίας Τάσσου ηταν λογικό να μην εχουμε συλλαλητηριο αφου την λαλια την εξέφραζε ο ίδιος. Τώρα υπάρχει ένα κενό, κάπως πρέπει να γεμίσει..

Ο Τασος προσπάθε να ΛΥΣΕΙ το κυπριακό με βάση το σχέδιο Αναν αλλα είπε ΟΧΙ, επειδη το ΝΑΙ δεν ηταν για να το λύσουμε αλλά για να το ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ. Απόδειξη το 75%. ΑΡΑ ο Τασσος δεν κοροίδεψε κανέναν όπως ισχυρίζονται καποιοι πιο πάνω.

Αν υποθέσουμε πως ο ελληνοκυπριακός λαός του 75% πιαστηκε "κορόιδο" και ειπε ΟΧΙ, γιατί δεν βρέθηκε κάποιος οπως ο Χριστόφιας να τους αφυπνίσει? Μήπως τελικά κοροίδεψε αυτός τον λαό με αυτη τη σταση η μήπως πιάστηκε και ο ίδιος κορόιδο?..

Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν σχετιζεται μόνο με το εθνικό θέμα. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάσαν το αποτέλεσμα.

Οσο για την άποψη πως το ΟΧΙ ισοδυναμεί με διχοτόμηση δεν το σχολιάζω.

Λάκων

Μιχάλης είπε...

Αγαπητέ Λάκων σε χαιρετώ,

Ποτέ δεν είναι αργά…

Νομίζω ότι λάθος εκτίμησες ότι η διαφορά βρίσκεται στο ναι και στο Όχι του 2004.

Κάποιοι προσπάθησαν να το πάρουν εκεί, ενώ τα θέματα των αναρτήσεων είναι εστιασμένα στο 2009.

Από εκεί και πέρα η συζήτηση με τη βοήθεια των ανθρώπων που θέλουν να… αποκαταστήσουν τη δημοκρατία στην Κύπρο» η συζήτηση πήγε και σε εκείνα τα σημεία.

Θα έλεγα ωστόσο ότι διαφωνώ με το πνεύμα του κειμένου που έγραψες, δηλαδή κατά πόσον ο Τάσσος άλλα είπε και άλλα έκανε, όπως και για το πώς διαμορφώθηκε το 76%, που ειρήσθω εν παρόδω δεν ανήκει στον Τάσσο ή σε κάποιον άλλον πολιτικό.

Και άποψη μου είναι ότι η συνεχής πρόταξη της άρνησης, ναι στο τέλος οδηγεί στη διχοτόμηση.

Αν θέλεις μπορώ να σου εξηγήσω τι εννοώ.

Δυστυχώς τώρα δεν έχω χρόνο.

Aslan είπε...

Λακων

Δυστυχως η λεξη που θελω να χρησιμοποιω οταν αναφερομαι σε αυτο το καταντημα που θελει να ονομαζεται εδεκ ειναι μαλ...ς.

Και σου μιλω ειλικρινα, ημουν μεγαλος θαυμαστης του Λυσσαριδη.

Ανώνυμος είπε...

Το εναν το προβλημαν που πρεπει να λυθει για να μπορουμεν να συνενοουμαστεν την ώρα που μιλουμεν εν η ερμηνια της λεξης Λυση.

Λυση εν τα παντα, η ΔΔΟ, η συνομοσπονδια, το ενιαιο κρατος, τα δυο κρατη κλπ. Αρα εν καλυτερα να αφηκουμεν την λεξη λυση στην παντα τζαι να λαλουμεν πιαν μορφην λυσης ενοουμεν.

Ακομα τζαι οταν καθορισουμε πιαν λυση ενοουμε πρεπει να παμεν να καθορισουμεν τα χαρακτηριστικα, τα πλαισια αν θελετε μεσα στα οποια θα κινηθει η λυση. Για την ΔΔΟ τα ορια καθοριζονται στις συμφωνιες κορυφης.

@Φαληρος

Καμε μιαν ερευνα τζαι θκιαβασε ποια ηταν η σταση των κυβερνησεων Ελλαδας και Τουρκιας τα πρωτα χρονια της ανεξαρτησιας τζαι ποιοι ηταν τζεινοι που ενενκατωναν τζαι ποιους επιενναν τζαι βρησκαν στες μητερες πατριδες.