Κυριακή 7 Ιουνίου 2009

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ – ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Τελείωσαν και οι ευρωεκλογές…

Αν και μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχουν γίνει γνωστά τα επίσημα αποτελέσματα, τα ξέρουμε αφού έχουν γνωσθεί τα ανεπίσημα.

Σίγουρα ο μεγάλος νικητής είναι η πρωτοφανής αποχή για τα χρονικά της Κύπρου. Με το θέμα αυτό θα ασχοληθώ στο τέλος της ανάρτησης.

Θα επιχειρήσω να προβώ σε μια πρώτη ανάλυση των αποτελεσμάτων, βλέποντας το θέμα από διάφορες οπτικές. Διότι, κατά τη γνώμη μου, το αποτέλεσμα δεν έχει μια ανάγνωση.

Έχουμε, λοιπόν, τα πιο κάτω ποσοστά σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2004 αλλά και τις βουλευτικές του 2006.


Κόμμα Ευρωεκλ. 2009 Ευρωεκλ. 2004 Βουλευτ. 2006
ΔΗΣΥ
35,65%
28,23%
30,34%
ΑΚΕΛ
34,9%
27,89%
31,13%
ΔΗΚΟ
12,28%
17,09
17,92%
ΕΔΕΚ
9,85%
10,79
8,91%
ΕΥΡΩΚΟ
4,2%

5,75%
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ
1,12%
0,86
1,95%
Σημειώνοντας ότι η σύγκριση των αποτελεσμάτων πρέπει να γίνει με βάση τις ευρωεκλογές του 2004, έχουμε την εξής εικόνα:

Ο ΔΗΣΥ αύξησε τα ποσοστά του κατά 7,42%, ενώ σε σύγκριση με τις βουλευτικές κατά 5,31%.

Το ΑΚΕΛ αύξησε τα ποσοστά του κατά 7,01%, ενώ σε σύγκριση με τις βουλευτικές κατά 3,77%.

Το ΔΗΚΟ μείωσε τα ποσοστά του κατά 4,81%, ενώ σε σύγκριση με τις βουλευτικές 5.64%.

Η ΕΔΕΚ μείωσε ελαφρά τα ποσοστά της κατά 0.94% (κομματικός πατριωτισμός), ενώ σε σύγκριση με τις βουλευτικές αύξησε τα ποσοστά της κατά 0.94%.

Το ΕΥΡΩΚΟ δεν μπορεί να συγκριθεί με τις ευρωεκλογές του 2004 αφού τότε δεν υπήρχε. Επομένως η σύγκριση πρέπει να γίνει (μοιραία) με τις βουλευτικές εκλογές.
Έτσι έχουμε μια μείωση της τάξης του 1.55%.

Οι Οικολόγοι επίσης σημείωσαν αύξηση της τάξης του 0.26% και μείωση σε σύγκριση με τις βουλευτικές της τάξης του 0.83%.

Συμπεράσματα

Είναι γεγονός ότι στην προεκλογική εκστρατεία συζητήθηκαν ελάχιστα οι θέσεις των κομμάτων σε σχέση με την πολιτική τους για την Ε.Ε.
Τα πλείστα των κομμάτων, ιδιαίτερα αυτά που αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση στο κυπριακό, πρόβαλλαν ως προμετωπίδα το κυπριακό.
Δημιουργούσαν την εντύπωση ότι έχουμε προεδρικές ή βουλευτικές ή ακόμα και ότι οι επερχόμενες εκλογές θα ήταν ένα δημοψήφισμα υπέρ ή όχι των συνομιλιών και κατά συνέπεια της επερχόμενης(;) λύσης.

Προς πιστοποίηση των όσων λέω είναι οι δηλώσεις από πλευράς ΔΗΚΟ.
Θυμίζω την έντονη εκστρατεία Κολοκασίδη, Ν. Παπαδόπουλου και Κ. Κενεβέζου για να ξεκαθαρίσουν τα κόμματα αν δέχονται ή όχι τις εγγυήσεις (http://www.sigmalive.com/news/politics/156461), τις συνεχείς αναφορές στο σχέδιο Ανάν και ότι αναμένεται ένα νέο σχέδιο Ανάν μέσω των συνομιλιών (http://www.ikypros.com/cgibin/hweb?-A=56411&-V=news) και άλλα παρόμοια.

Θυμίζω επίσης τις επιθέσεις του Μάριου Κάρογιαν εναντίον της κυβέρνησης για το κυπριακό, όπως και την τελευταία δήλωση του πριν το κλείσιμο της προεκλογικής εκστρατείας που έλεγε πως:

«Καλούμε τον κυπριακό λαό να στείλει μαζί με το ΔΗΚΟ ένα καθαρό μήνυμα στην Ευρώπη: Νόθες λύσεις δεν περνούν. Οχι άλλες πιέσεις, όχι άλλες υποχωρήσεις, όχι ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, όχι επιδιαιτησίες». (http://www.cna.org.cy/website/newsdisplay2.asp?a=451808).

Στο ίδιο μήκος κύματος και το ΕΥΡΩΚΟ με τον Δημήτρη Συλλούρη να λέει ότι «οι επόμενες μέρες θα είναι κρίσιμες για την Κύπρο».
Συνέχιζε μάλιστα τονίζοντας ότι;

«Οι μεθοδεύσεις είναι φανερές, ανέφερε και συνέχισε λέγοντας ότι «είναι η ώρα της αλήθειας, είναι η ώρα να επιλέξετε αυτούς που σας μιλούν με ειλικρίνεια και σεβασμό».
Συνεχίζοντας είπε ακόμα ότι «είναι η στιγμή να στείλετε το μήνυμα, να τερματιστεί η διολίσθηση και οι υποχωρήσεις. Είναι η στιγμή να υπερασπιστείς τα δίκαια και τα δικαιώματα σου. Είναι η στιγμή να υπερασπιστείς την αξιοπρέπεια σου, όταν οι άλλοι συμμετέχουν στη διολίσθηση του Κυπριακού». (http://www.cna.org.cy/website/newsdisplay2.asp?a=451823).

Θα θυμίσω επίσης ότι υπήρξε και μια κόντρα μεταξύ των τριών κομμάτων (ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ-ΕΥΡΩΚΟ) με θέμα το κυπριακό, με τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου και τον Ν. Κουτσού να μιλούν για τον Χριστόφια που κατεδαφίζει την πολιτική του Τ. Παπαδόπουλου στο κυπριακό και ότι το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ συμβάλλουν σε αυτή την κατεδάφιση.

Αν, λοιπόν, αναλύσουμε το αποτέλεσμα των εκλογών με βάση αυτό το δεδομένο, τότε καταλήγουμε σε δύο συμπεράσματα:

Α) Δόθηκε ψήφος εμπιστοσύνης στην πολιτική Χριστόφια ειδικά για το κυπριακό.
Λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη και τη δήλωση Αναστασιάδη (μετά την γνωστοποίηση των ανεπίσημων αποτελεσμάτων) ότι ο ΔΗΣΥ θα συνεχίσει να είναι αντιπολίτευση αλλά θα συνεχίσει παράλληλα να στηρίζει την πολιτική των συνομιλιών, αυτό σημαίνει ότι η πλειοψηφία του λαού (όσων ψήφισαν δηλαδή) εγκρίνει τις συνομιλίες και κατά συνέπεια στηρίζει τις προσπάθειες για να επέλθει μια λύση στο κυπριακό.
Η δύναμη των δύο κομμάτων ξεπερνά το 70% και στέλλει ισχυρά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση.

Β) Οι δυνάμεις που αντιτίθενται στην πολιτική Χριστόφια στο κυπριακό έχουν καταποντιστεί. Και τα τέσσερα κόμματα μαζί συγκέντρωσαν κάτι λιγότερο από το 28%.

Το εκλογικό αποτέλεσμα προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις σε ΔΗΚΟ και ΕΥΡΩΚΟ.
Οι δηλώσεις Καρογιάν το βράδυ του Σαββάτου έστελλαν το μήνυμα ότι το κόμμα θα μπει σε μια νέα διαδικασία αναζήτησης ταυτότητας και ρόλου.
Η δυάδα Κολοκασίδη και Ν. Παπαδόπουλου αντί να πάρει τα μηνύματα των εκλογέων του κόμματος, βιάστηκαν να μιλήσουν για το ενδεχόμενο αποχώρησης από την κυβέρνηση! Φαίνεται ότι δεν πήραν χαμπάρι τι έγινε.

Εκείνος που ήταν εκτός τόπου και χρόνου ήταν ο Δημήτρης Συλλούρης ο οποίος από είπε ότι από σήμερα ο κυπριακός λαός θα ζει με την πραγματικότητα ότι τα δύο κόμματα που υποστηρίζουν την πολιτική Χριστόφια στο κυπριακό συγκέντρωσαν πέραν του 70%.
Το αστείο της υπόθεσης είναι το σημείο της δήλωσης του ότι ο κυπριακός λαός πρέπει να πάρει τα μηνύματα από αυτό το αποτέλεσμα!
Μα ποιος πρέπει να πάρει τα μηνύματα; Μήπως ο ίδιος και η ηγεσία του κόμματος του;

Τι έφταιξε;

Ο Καρογιάν εξήγγειλε συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος για μελέτη των αποτελεσμάτων και των αιτιών τους.

Άποψη μου είναι ότι το πρώτο που πρέπει να απασχολήσει το ΔΗΚΟ είναι η πολιτική του να βρίσκεται με το ένα πόδι στην κυβέρνηση και με το άλλο στην αντιπολίτευση και κυρίως οι φάσεις όπου ήταν και με τα δύο στην αντιπολίτευση.
Δεν μπορεί από τη μια να στηρίζει την κυβέρνηση και από την άλλη να ασκεί δριμεία αντιπολίτευση.

Από πλευράς Ευρωκό φάνηκε ότι σκληρή και ακραία πολιτική του με προμετωπίδα την άρνηση λύσης (θυμίζω ότι ακόμα και προχθές στη συζήτηση των αρχηγών από το ΡΙΚ ο Συλλούρης τάχθηκε κατά της Ομοσπονδίας), άρχισε να ξεφτίζει.
Ο κόσμος άρχισε να συνειδητοποιεί ότι οι ακραίες τοποθετήσεις και η συνεχής κινδυνολογία κλείνουν την πόρτα για οποιαδήποτε ελπίδα επίλυσης του κυπριακού.

Οι αψιμαχίες μεταξύ του ΔΗΚΟ της ΕΔΕΚ και του ΕΥΡΩΚΟ τόσο για τον κεντρώο χώρο, όσο και για το ποιος θα ενταχθεί πού, επίσης έστειλαν αρνητικά μηνύματα στους ψηφοφόρους.

Η ΕΔΕΚ

Μόνο η ΕΔΕΚ «γλίτωσε» τον καταποντισμό και το γιατί είναι εξόφθαλμο.
Λειτούργησε θετικά το σύνθημα που τέθηκε από την αρχή και επικεντρώθηκε όλη η εκστρατεία, στην εκπροσώπηση με ένα σοσιαλιστή στην ευρωβουλή.
Για τον ΕΔΕΚίτη λειτούργησε πατριωτικά, συσπείρωσε και έδωσε στην ΕΔΕΚ τον ευρωβουλευτή.

Η ΑΠΟΧΗ

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ψηλό ποσοστό αποχής που έφτασε το 40,60%.
Δίνονται πολλές ερμηνείες γι αυτήν.

Πάντως η κυριότερη ερμηνεία είναι η τριήμερη αργία που οδήγησε πολλούς σε διακοπές.

Προσωπικά διαφωνώ με αυτή την επιφανειακή – κατά την γνώμη μου – άποψη.
Θεωρώ ότι η ανάλυση με βάση αυτή την κατεύθυνση θα οδηγήσει σε λανθασμένα συμπεράσματα και θα αποπροσανατολίσει από τους πραγματικούς λόγους.

Πρώτα και κύρια πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η αποχή είναι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και δεν είναι κυπριακό φαινόμενο.
Άρα, ποιο μήνυμα θέλουν να στείλουν οι πολίτες προς την υπερκυβέρνηση των Βρυξελών;

Δεύτερο: Αν η αιτία ήταν το τριήμερο, τότε πως εξηγούνται και τα ψηλά ποσοστά αποχής στις κάλπες για τις κυπριακές ευρωεκλογές στο εξωτερικό;
Μήπως είχαν τριήμερο του Κατακλυσμού και στο Λονδίνο, στη Μόσχα και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες;

Τρίτο: Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι ευρωεκλογές δεν είναι υποχρεωτικές όπως είναι οι άλλες εκλογές που γίνονται στην Κύπρο. Αν ήταν όλες προαιρετικές ποιο ποσοστό αποχής θα είχαμε;

Τέταρτο: Οι πρώτες εκτιμήσεις λένε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής αφορά νέους ανθρώπους μέχρι τα 25-28.
Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτές οι ηλικίες όχι δεν ασχολούνται με την πολιτική, αλλά δεν έχουν ιδέα από αυτήν.
Επομένως θα πρέπει μήπως να διερευνηθεί γιατί η νεολαία (πλην του μικρού αριθμού που είναι οργανωμένη σε κόμματα) δεν ασχολείται;

Θα πρέπει να διερευνηθεί πού οφείλεται αυτή η απαξίωση για την πολιτική και τους πολιτικούς;

Έχω λοιπόν την άποψη ότι πάνω σε αυτούς τους άξονες πρέπει να κινηθεί η όποια ανάλυση.



46 σχόλια:

the Idiot Mouflon είπε...

Ανεπίσημα κομματικά, άλλου είδους ή exit polls?

Πάντως, καλά θα κάνουμε να δούμε και τα απόλυτα νούμερα πέραν από τα ποσοστά επί των ψηφοφόρων που προσήλθαν.

Είναι βεβαίως πιο μικρά και άμα τα κοιτάξει κανείς με φόντο τον πληθυσμό ψηφοφόρων που προσέρχεται σε βουλευτικές ή π.χ. σε δημοψήφισμα... δεν παρέχουν ασφάλεια σε κανένα κόμμα.

Μιχάλης είπε...

@ the Idiot Mouflon

Τα ποσοστά που ανακοινώθηκαν δεν είναι κομματικά.
Είναι αυτά που «έβγαλε» η υπηρεσία εκλογών, δόθηκαν στα κόμματα και αυτά τα ανακοίνωσαν.
Βεβαίως απόψε θα έχουμε πλήρη εικόνα, που πιστεύω ότι δεν θα είναι διαφορετική από αυτήν που ήδη ξέρουμε.

Είναι γεγονός ότι η αποχή δημιουργεί πρόβλημα.
Όμως μιλούμε για τις έγκυρες ψήφους, που σε άλλες χώρες βγάζουν και προέδρους με συμμετοχή ποσοστών κάτω του 30%.

Από την άλλη, προσωπικά πιστεύω ότι η πλειοψηφία των κυπρίων σκέφτεται με τον ίδιο τρόπο (περίπου) ανεξάρτητα από κομματική προτίμηση.

Έτσι η αποχή – αντιλαμβάνομαι – αντικατοπτρίζεται αναλογικά σε όλα τα κόμματα.

Δεν αντιλέγω ότι οι αριθμοί μπορεί να είναι διαφορετικοί σε περίπτωση άλλου είδους εκλογών, που είναι όμως υποχρεωτικές.

Όσον αφορά την περίπτωση δημοψηφίσματος και πάλι δεν είπα ότι το 70% είναι δεδομένο. Εκείνο που είπα είναι ότι τα δύο κόμματα που τάσσονται ξεκάθαρα υπέρ της λύσης συγκεντρώνουν συντριπτική πλειοψηφία.

Κομσομόλος είπε...

Μάλλον την ίδια ώρα γράφαμε Μιχάλη... Και γω επιχειρώ στο μπλογκ μου κάποιες εκτιμήσεις γι αυτό δεν θα σου σπαταλήσω χώρο. Το μόνο που θέλω να πω είναι ότι διαφωνώ με το ότι τα αποτελέσματα μπορούν να θεωρηθούν ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Με πρώτο κόμμα την αποχή, μάλλον το αντίθετο πρέπει να θεωρηθεί. Δηλαδή ψήφος καχυποψίας όχι μόνο προς την κυβέρνηση αλλά και προς τις πολιτικές των κομμάτων.

the Idiot Mouflon είπε...

Συντριπτική πλειοψηφεία μα πλασματική λόγω της αποχής. Δες τα καθαρά νούμερα (δλδ. τόσες συν τόσες χιλιάδες) και πες μου αν προσφέρουν την ελάχιστη ασφάλεια σε δημοψήφισμα (όπου ΣΙΓΟΥΡΑ δεν θα είναι τόση η αποχή).

kyriakos είπε...

Προσωπικά απορρίπτω το σενάριο περί ..συνειδητοποιημένων ψηφοφόρων που.. δεν παν να ψηφίσουν.. Αυτά μπορεί να ισχύουν στην Ελλάδα Ομως δεν έχουν καμία σχέση με την κυπριακή πραγματικότητα. Στην Κύπρο οι συνειδητοποιημένοι ψηφοφόροι συνήθως πάνε και ψηφίζουν (υπάρχουν ελάχιστες εξαιρέσεις ''συνειδητοποιημένων'' ψηφοφόρων που δεν πάνε να ψηφίσουν) αλλά επιφυλάσσομαι αν όντως είναι πραγματικά συνειδητοποιημένοι και όχι απλά απόφοιτοι Ελληνικών πανεπιστημίων που τους έκαψε η ελληνική πραγματικότητά..
Το αποτέλεσμα κρίθηκε ξεκάθαρα απο το γεγονός ότι αυτοί που δεν φακούν πέννα συνήθως και ψήφιζαν μέχρι σήμερα ...υποχρεωτικά ...στηρίζοντας το κόμμα ή τον βουλευτή που θα τους έτασσε τα καλύτερα
Απο την στιγμή λοιπών που ένας ευρωβουλευτής δεν μπορεί να σου τάξει τίποτε
και δεν είσαι ούτε και νομικά υποχρεωμένος να τον ψηφίσεις ...
πας θάλασσα...

ή ακριβώς επειδή δεν πολλοασχολούνται με τα πολιτικά (άρα και δεν έχουν πολιτική άποψη)
είναι πιο επιρρεπείς σε λαϊκισμούς (τύπου ΔΗΚΟ και λοιπών μικρών κομμάτων) και έτσι αν υποχρεούτο εν τέλη να ψηφίσουν επειδή θα τους ανάγκαζε ένας νόμος να ψηφίσουν κάτι έστω και αν δεν καταλαβαίνουν απο πολιτική το Δηκο θα αναπλήρωνε τα χαμένα ποσοστά του...

Ενας αναποφάσιστος χαμένος ψηφοφόρος που δεν φακκά πέννα και είναι αναγκασμένος να ψηφίσει πιθανότατα να σκευτόταν ως εξής

΄΄χμμ.. Τι να ψηφίσω.. Το Δησύ εν φασίστες το Ακελ Εν κουμμούνια... ....ΔησαΚελ διάβασα στο ΦΙλ... ψηφίζουν τα πρόβατα τα κομματόσκυλα δεν είμαι κομματόσκυλο..
χμ... τι να ψηφίσω... Δημοκρατικό Κόμμα?... χμμμ....
δημοκρατικό.. είμαι δημοκράτης ...αλλά κάτσε εν ευρωεκλογές τούτες ... κάτσε να θκιαβάσω τι έχει άλλο... ,..χμ.... χμ... αα Ευρωπαικό κόμμα ... ότι πρέπει για την Ευρώπη!... εστάυρωσα το πηλέ!

Ευτυχώς όμως δεν είναι υποχρεωτική η ψηφοφορία...

αιολος είπε...

Στην Ευρώπη ηττήθηκε η αριστερά, στο μόνο μέρος που σημείωσε επιτυχία είναι στην ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΝΩΡΙΜΗ ΚΥΠΡΟ, για την Ελλάδα οι σκέψεις μου ΕΔΩ

http://aiolos-mavro.blogspot.com/

To ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα σε απόλυτους αριθμούς ηττήθηκε, πέρα του γεγονότος ότι δεν είναι αριστερά.

Δυστυχώς το ΚΚΕ δεν κατάφερε να φτάσει τα ποσοστά του 2004, ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε αυτό που του άξιζε και πολύ του πέφτει αυτό το ποσοστό.

Ο νικητής είναι το ΛΑΟΣ και οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ του ανισσόροπου Τρεμόπουλου, ο ΛΑΟΣ διπλασίασε την δύναμή του η δε Χρυσή Αυγή στην πρώτη της εμφάνιση πήρε 0,5%

Είναι σαφές μήνυμα του Ελληνικού λαού για το μεταναστευτικό.

Aslan είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Μιχάλης είπε...

@ Neos Proletarios

Εντάξει, είναι η εκτίμηση σου αλλά συνεχίζω να διαφωνώ.
Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι η μεγάλη αποχή είναι και δείγμα απαξίωσης της Ε.Ε.
Πολλά μπορεί να θεωρηθούν ως αιτία. Πάντως δεν είναι το… τριήμερο.
Πρέπει ακόμα να σημειωθεί και να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι αρκετοί που ρωτήθηκαν (σε ρεπορτάζ τηλεοράσεων, ραδιοφώνων και εφημερίδων) δήλωναν ότι δεν τους ενδιαφέρει καν η πολιτική.

Πιστεύω ότι εμείς που ασχολούμαστε με την πολιτική ότι είναι εύκολο να κρίνουμε τα πράγματα πολιτικά (άσχετα αν θα είμαστε ορθοί ή όχι).
Η προσωπική μου εμπειρία με άτομα μέχρι των 25 είναι ότι δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει πολιτική ούτε καν γνωρίζουν ποια κόμματα υπάρχουν στην Κύπρο.
Και χωρίς να λέω ότι αυτό είναι απόλυτο, με ποιο κριτήριο όλοι αυτοί θα έκριναν;

Επίσης είναι και πολλοί που δεν θέλουν να ασχολούνται καν, γενικά.

Εν πάση περιπτώσει το αποτέλεσμα έχει να κάνει με όσους ψήφισαν, διότι αν και οι άλλες εκλογές δεν είναι υποχρεωτικές, πόσο ποσοστό αποχής νομίζεις ότι θα είχαμε;

Μιχάλης είπε...

@ the Idiot Mouflon

Μα, δεν αναφέρθηκα καθόλου σε δημοψήφισμα.
Είπα ότι έχουν βγει ενισχυμένα τα κόμματα που στηρίζουν τις προσπάθειες λύσης μέσω των συνομιλιών.
Αυτό δεν έχει να κάνει τίποτε και με κανένα δημοψήφισμα.

Μιχάλης είπε...

@ kyriakos

Θεωρώ ότι η ανάλυση σου σε μεγάλο βαθμό ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Μιχάλης είπε...

@ αιολος

Με το συμπάθιο αλλά πάλι είσαι εκτός θέματος.

Και θα σου πω ότι αποφάσισα να διαγράφω τα σχόλια σου (και άλλων ασφαλώς) που είναι εκτός θέματος.
Το ανακοινώνω δημόσια για να μην πεις ότι σε αποκλείω.
Δεν θα ανεχθώ να χαλάσεις ξανά τη συζήτηση.

Εδώ συζητούμε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην Κύπρο.
Αν δεν έχεις κάτι να πεις καλύτερα να μη πεις τίποτε.
Ούτε σε ρωτήσαμε για την Ελλάδα, ούτε σε ορίσαμε αρμόδιο να μιλήσεις για την πολιτική ωριμότητα των κυπρίων.

Γι αυτό σε παρακαλώ για τελευταία φορά να σεβαστείς τόσο το χώρο όσο και τους άλλους συνομιλητές.

Μιχάλης είπε...

Είπα ότι θα κόβω σχόλια υβριστικά.

Διέγραψα από τα κείμενο του Αslan απρεπείς και υβριστικές εκφράσεις και το αναρτώ ξανά.


Aslan είπε...

Αιολε κλαψε οσο θελεις.

Το ΠΑΣΟΚ ειναι πρωτο κομμα με 4.3 μοναδες διαφορα.

Το ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ (τα κομματα υπερ της λυσης του Κυπριακου) σημειωσαν φοβερες ανοδους

Και αφου εμεις ειμαστε πολιτικα ανωριμοι, εμεις που ξερουμε τι θελουμε, τοτε εσυ εισαι (…) με αντι-αριστερα συναισθηματα (…).

Αν δεν σ'αρεσει να πας στη Γαλλια ή στην Αγγλια

kyriakos είπε...

Καλύτερα να υπάρχει μεγάλη αποχή απο τις κάλπες.. Παρά μαζική καταναγκαστική ψηφοφορία.

Αυτούς τους ψηφοφόρους που απέχουν μπορεί να τους φέρει πίσω (έκτος απο έναν δικτατορικό νόμο που θα τους αναγκάζει να ψηφίσουν με το ζόρι) μόνο ένας άνθρωπος που θα τους εμπνεύσει ελπίδα.
Αυτοί που καπηλεύονται τον φόβο θα είναι πάντα χαμένοι σε μια ελεύθερη ψηφοφορία.


...Μιχάλη μη διαγράφεις σχόλια ρε φίλε αμα ξεκινήσεις έτσι στο τέλος δεν θα υπάρχει αφορμή για διάλογο..

kyriakos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Eva Neocleous είπε...

Συμφωνώ σε γενικές γραμμές με την ανάλυση-ερμηνεία σου Μιχάλη.
Να μας προβληματίσει το ψηλό ποσοστό αποχής ναι, αλλά να μη γίνει και το μείζον θέμα.Συμφωνώ με τον Κυριάκο.
Παρεμπιπτόντως τα ποσοστά αποχής για τους κυπρίους του εξωτερικού ήταν πιο χαμηλά.
Οι μετεκλογικές συνέπειες για το ΔΗΚΟ τουλάχιστον θα είναι σύντομα ορατές.Ήδη υπήρξε παρέμβαση Μ. Κυπριανού για την πορεία του κόμματος.

αιολος είπε...

Σέβομαι την επιθυμία σου αγαπητέ Μιχάλη ΠΑΣΟ.... Επειδή όμως κινδύνευα να χάσω το σερί μου στις εκτός θέματος αναρτήσεις μου, γι αυτό μπήκα, Θα σε παρακαλέσω θερμά να μη σβήνεις όσους έχουν αναρτήσει μπινελίκια για μένα, άσε τον λαό να εκφραστεί ελεύθερα.... ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Aslan είπε...

Μου αρεσει που ο Αιολος αρεσκετε να βριζει με το γαντι.

Ειπες μας ρε ολοκληρη ρατσα "ανωριμους πολιτικα" γιατι δεν ψηφισαμε αυτα που σου αρεσουν. Δλδ εσυ εισαι ο εξυπνος και εμεις οι χαζοι? Και μετα διερωτασε γιατι σε βριζω? Επειδη εγω δεν ειμαι ηλιθιος να πεταω μπηχτες του στυλ εισαι "πολιτικα ανωριμος" καιπροτιμω να σε πω ευθεως φασιστα νομιζεις οτι εχω και αδικο?

Και ειναι λογικο να κερδιζει η δεξια οταν ενα ολοκληρο (δεξιο) συστημα προπαγανδιζει ανελλιπως οτι οι σοσιαλιστες ειναι το ιδιο με τους δεξιους και πριμοδοτει τα μικρα και ακινδυνα κομματα. Αλλα ναι εμεις ειμαστε οι ανωριμοι και οχι οι γαλλοι με τον σαρκοζυ, οι Ιταλοι με τον μπερλουσκονι και οι Γερμανοι με την μερκελ.

Ασε μας ρε Αιολε

τραβα κλαψε με τον Καρατζαφερη που νομιζει οτι το ποσοστο του ειναι οπαδοι του ΛΑΟΣ και οχι δυσαρεστημενοι Νεοδημοκρατες που ειπαν να μην μαυριζουν απο τωρα αμεσα αλλα εμμεσα.

Ειλικρινα δεν περιμενα να μπορεις να κατανοησεις τα μηνυματα των εκλογων αυτων.

Επι του θεματος.

Οι ευρωεκλογες αυτες, ειδικα στην Κυπρο, με εκαναν πολυ χαρουμενο. Ο απορριπτισμος εχασε το ΔΗΚΟ καταποντιστηκε καιη ΕΔΕΚ (μοιαζει να) καταλαβε οτι αν συνεχισει να ειναι εθνικοσοσιαλιστικο κομμα δεν εχει μελλον.

Μιχάλης είπε...

@ kyriakos

Συμφωνώ με το σχόλιο σου για την υποχρεωτική ψηφοφορία.

Υπάρχει όμως και μια άλλη πτυχή, της γενικής αποχής από οποιαδήποτε κοινωνική ή πολιτική δραστηριότητα.
Εκείνοι οι οποίοι κάθονται στον καναπέ τους, στο τέλος όχι μόνο ασκούν κριτική σε όσους αγωνίζονται να καταφέρουν κάτι, αλλά αν υπάρξει επιτυχία την καρπούνται και αυτοί. Και κάποιοι μάλιστα κομπάζουν γι αυτό!

Σε ότι αφορά τις διαγραφές:
Σεβαστή η άποψη σου.
Ζητώ όμως τη βοήθεια σας για το πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό το μεγάλο πρόβλημα.

Κάποιοι δεν σέβονται τον χώρο που ελεύθερα τους φιλοξενεί.
Δεν μου αρέσει να βλέπω κάποιους να αλλάζουν εντελώς τη συζήτηση και κάποιοι να βρίζουν.

Τι εισηγείστε λοιπόν; Πως θα αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα;

Μιχάλης είπε...

@ Eva Neocleous

Θέλω να πιστεύω ότι η ανάλυση μου είναι εντός της πραγματικότητας.

Θεωρώ κι εγώ λάθος να αναχθεί σε μέγα θέμα το θέμα της αποχής.
Και με λυπεί ιδιαίτερα όταν ακούω πολιτικούς ηγέτες να λένε ότι φταίει το… τριήμερο!
Διακρίνω σαφή προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τα πραγματικά αίτια. Που αν τα συνδέσω με άλλες παλαιότερες δηλώσεις, μου δημιουργούν υποψίες ως προς τις προθέσεις αυτών που ισχυρίζονται ότι φταίει το τριήμερο.

Περιμένω με αρκετό ενδιαφέρον την Τετάρτη που θα συνέλθει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ.
Για να δούμε τι θα βγάλει. Πάντως προβλέπω ότι δεν θα τολμήσουν να θέσουν θέμα αποχώρησης από την κυβέρνηση.

Μιχάλης είπε...

@ αιολος

Σε παρακαλώ πολύ να αποδείξεις ότι σέβεσαι την επιθυμία μου.

Μείνε και μία φορά μέσα στο πλαίσιο της συζήτησης και προσπάθησε να συγκρατήσεις λίγο τα αντικυπριακά σου σύνδρομα.

Μιχάλης είπε...

@ Aslan

Πες ότι θέλεις ρε φίλε αλλά δεν είναι ανάγκη να το συνοδεύεις με ύβρεις.
Μπορείς να τα καταφέρεις άνετα.
Το τελευταίο σου σχόλιο μια χαρά τα είπες :-)))

αιολος είπε...

Έ! Όχι εμένα Αντικύπριο βρε Μιχάλη. ΟΧΙ!

Αντι ΑΚΕΛικό ΝΑΙ,

Είδες που την θέλει την εκτός κειμένου τοποθέτησή μου ο κώλος σου;

Παίρνω σαν αφορμή να πω στον συμπαθέστατό μου Ασλάν ότι το ΠΑΣΟΚ φίλε μου είναι καραμπινάτη ΔΕΞΙΑ, είδες γιατί σας λέω ανώριμους; Δεν ξεχωρίζεις την δεξιά από την αριστερά (σκόρδο κρεμμύδι που έλεγαν και στον Ελληνικό στρατό).

αιολος είπε...

Συγνώμη Μιχάλη είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος με το εκλογικό αποτέλεσμα της Ελλάδος, ιδιαίτερα με την αποχή των νέων μας που τους σιχτήρισαν τους βρωμοπολιτικούς.

Σε παρακαλώ μη ταυτίζεις το ΑΚΕΛ με την Κύπρο εκτός και αν ταυτίζονται!

Και έχε υπόψη σου αγαπητέ μου Μιχάλη ότι ότι ανεβαίνει και κατεβαίνει (δεν είναι σεξουαλικό υπονοούμενο).

Ανώνυμος είπε...

Den taytizoume to akel me thn kypro gia onoma tou 8eou.. eseis areskeste sto na taytizete thn ellhnikotita me thn ideologia sas...

Pantws h alh8ia einai oti an den htan to akel kaneis den 8a anemize thn kypriakh shmaia sth kypro..

Ανώνυμος είπε...

Mono ellhnikes kai toukrikes 8a anemizan..

Oi mises potzh kai oi mises poda... Omorfa oraia kai dixotomimena..,

Aslan είπε...

Αιολε

συνεχιζεις τις σαχλαμαρες. Αν για σενα το ΠΑΣΟΚ ειναι καραμπινατη δεξια ποως λες τοτε αλλο τοσο δεξια ειναι και το ΑΚΕΛ μια που η θεσεις των 2 κομματων εχουν πολλα κοινα σημεια.

Αρα μας αποδυκνυεις για ακομα μια φορα οτι εισαι ασχετος απο πολιτικη. Η μονη εννοια σου ειναι να προσπαθεις να δικαιολογεις τα φασιστικα σου πιστευω. Και ουτε αυτο δεν καταφερνεις λογω απυθμενης ασχετοσυνης.

Γενικοτερα ομως οι ομοιδεατες σου φασιστες στην Κυπρο, αυτοι που καταποντηστικαν στις εκλογες, αρεσκονται να λενε ηλιθιωδως οτι ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ ειναι το ιδιο πραγμα. Ειναι η καραμελα του Δεξιου κατεστημενου την οποια υπηρετεις κρυφα

Συνεχισε παντως την προσπαθεια σου. Μας διασκεδαζεις αφανταστα.

-----------------------------

φιλε Μιχαλη

σεβομαι την αποφαση σου, αλλα ελπιζω να καταλαβαινεις οτι μου ειναι δυσκολο να ειμαι ηρεμος με τυπους που τους αξιζει φτυσιμο και οι οποιοι μας προσβαλουν κιολας

Ανώνυμος είπε...

@ Μιχαλης

Έχει καιρό να σχολιάσω τις αναρτήσεις σου λόγω δυσκολιών. Συγχαρητήρια για την προηγούμενη ανάρτηση.

Σχετικά με αυτήν την ανάρτηση, Η θέση μου είναι οτι ενας λόγος για τον οποίο τα δυο κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΥΣΗ πήραν και θα παίρνουν ψηλά ποσοστά είναι λόγο του οτι πολλοί ψηφίζουν με την ελπιδα να έχουν μια "διευκόλυνση" στον μέλλον απο τα εν λόγω κόμματα (ρουσφετι, βολεμα κτλ). Και πως αρκετοί κύπριοι, εσφαλμένα, ψηφίζουν με αυτο το κριτήριο μερικες φορες, αντι να σκεφτουν κριτικα τις θεσεις του καθε κομματος. Τι αποψη εχεις σχετικα με αυτο?

Λάκων

the Idiot Mouflon είπε...

@Μιχάλης


Δεν μίλησες για δημοψήφισμα αλλά είπες :

"...Α) Δόθηκε ψήφος εμπιστοσύνης στην πολιτική Χριστόφια ειδικά για το κυπριακό.
Λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη και τη δήλωση Αναστασιάδη (μετά την γνωστοποίηση των ανεπίσημων αποτελεσμάτων) ότι ο ΔΗΣΥ θα συνεχίσει να είναι αντιπολίτευση αλλά θα συνεχίσει παράλληλα να στηρίζει την πολιτική των συνομιλιών, αυτό σημαίνει ότι η πλειοψηφία του λαού (όσων ψήφισαν δηλαδή) εγκρίνει τις συνομιλίες και κατά συνέπεια στηρίζει τις προσπάθειες για να επέλθει μια λύση στο κυπριακό.

Η δύναμη των δύο κομμάτων ξεπερνά το 70% και στέλλει ισχυρά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση..."

Η δύναμη των κομμάτων ξεπερνά το 70% σε αυτές τις εκλογές, σωστό. Τούτη η δύναμη στέλνει μηνύματα για "ψήφο εμπιστοσύνης" ή για την πολιτική στο Κυπριακό, λάθος.

***

Όπως είπα και στου Τριμικλ.

ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ 109,209 και 106,922 από σύνολο προσέλευσης 312,479 αλλά με σύνολο εγγεγραμμένων 526,060 (αποχή 213,581 ). Μοιάζουν να "έχουν" 2/3 πολίτες αλλά μόνο από όσους προσήλθαν. Οι υπόλοιποι 100,000 πήγαν εκτός πόλων.

Το 2006 στις βουλευτικές είχαμε 445,915 / 501,024 με αποχή 55,109 και τους ίδους δύο με 127,776 και 131,066 αντίστοιχα.

Το 2008 στις Προεδρικές είχαμε στο 2ο γύρο 469,143 / 516,448 με αποχή 47,305.

(http://moi.gov.cy/index.php?ac=107&l=2
http://www.ekloges.gov.cy/)

Αν σωστά υπολογίζω, υπάρχει μια διαφορά 30% στην αποχή από εκλογές με "άλλο ενδιαφέρον" και μια τρύπα περίπου 150,000 ψήφων!

Τι συμπεράσματα νίκης ή στήριξης να βγάλεις από αυτό;

Aslan είπε...

Αφου φιλε Λακων τα μεγαλυτερα ρουσφετια στην Κυπρο τα εκανε παντα το ΔΗΚΟ ακολουθουμενο απο την ΕΔΕΚ, μαλλον το επιχειρημα σου δεν στεκει.

kyriakos είπε...

Ε καλά ρε φίλε mouflon.. αν τούτοι ούλλοι που τήρησαν αποχή είναι αγωνιστές ενάντια στην κάθε λύση.. όπως το θέτεις πλαγίως στο υποθετικό σου σενάριο γιατί δεν ψήφισαν το ΔΗΚΟ που.. έστελνε ξεκάθαρο μήνυμα στην ευρώπη.. ΟΧΙ άλλα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα ΟΧΙ άλλες επιδιαιτησίες ΟΧΙ άλλες νόθες λύσεις;

@
Λάκων

Τι βόλεμα να υπάρξει στην Ευρωβουλή? Απο τους κύπριους βουλευτές πρέπει να ελπίζεις για βόλεμα..

και αν κάποιο κόμμα διαχρονικά έχει μοναδική ιδεολογία το βόλεμα αυτό είναι το ΔΗΚΟ..

Αρα λογικό είναι εφόσον κατα γενική ομολογία στην Ευρωβουλή δεν υπάρχει βόλεμα το Ακελ και το Δησυ που στήριξαν την προεκλογική τους εκστρατεία καθαρά στις όποιες ιδεολογικές τους διαφορές στα θέματα της ευρώπης να συγκράτησαν τα ποσοστά τους. Το Δηκό του βολέματος και του ρουσφετιού στη Δημόσια υπηρεσία είδε τα ποσοστά του σε σχέση με τις βουλευτικές να καταποντίζονται για αυτον ακριβώς τον λόγο.

Μιχάλης είπε...

@ αιολος

Θα τηρήσω την αρχή που έθεσα, δεν θα σου απαντήσω αν είσαι αντικύπριος ή όχι.

Είναι δικαίωμα να χαίρεσαι για ότι θέλεις, αρκεί η χαρά σου να μην προσβάλλει τους άλλους.

Μιχάλης είπε...

@ Aslan

Μπορείς να μην είσαι ήρεμος αλλά οι ύβρεις και οι χαρακτηρισμοί δεν προσφέρουν τίποτε απολύτως.

Μιχάλης είπε...

@ Λάκων

Χαίρομαι που εκτίμησες την προηγούμενη ανάρτηση. Δυστυχώς όμως οι παρεμβολές δεν μας άφησαν να αναπτύξουμε έναν γόνιμο διάλογο.
Να είσαι καλά.

Όσον αφορά τις εκλογές,

Πιστεύω ότι είναι προσβολή για όλους μας όταν λέμε ότι ο λόγος που ψήφισαν κάποιοι κάποια κόμματα είναι για να έχουν προοπτικές βολέματος.

Εγώ προτιμώ τις πολιτικές αναλύσεις.
Άλλωστε από τον καιρό της ίδρυσης τους τα δύο συγκεκριμένα κόμματα έχουν περίπου τα ίδια ποσοστά.

Εγώ θα έλεγα ότι οι κύπριοι είναι βαθιά κομματικοποιημένοι. Και αυτό αποδεικνύεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.
Γι αυτό ψηφίζουν τα κόμματα τους, ανεξάρτητα αν συμφωνούν ή όχι μαζί τους.

Ωστόσο απέδειξαν ότι σε καίρια ζητήματα μπορεί να σπάσει αυτή η παράδοση. Αυτό το απόδειξαν μέχρι τώρα τόσο οι ΑΚΕΛκικοί που τιμώρησαν το κόμμα τους το 1986 αλλά και του ΔΗΣΥ στο δημοψήφισμα. Σε αυτή την περίπτωση όμως πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι λίγες μέρες μετά οι συναγερμικοί ανάδειξαν ξανά το κόμμα τους στη θέση που ήταν, μιλώ για τις προηγούμενες ευρωεκλογές.

Ο κόσμος τιμώρησε για δεύτερη φορά την αλαζονεία του μεγαλύτερου κόμματος του κεντρώου χώρου και εννοώ το ΔΗΚΟ.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο που το συγκεκριμένο κόμμα έχασε δύο συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, με κυριότερη την προεδρική. Και την έχασε με τον Τ. Παπαδόπουλο που θεωρείτο λίγο πολύ ως εθνάρχης.

Επομένως, τα αίτια είναι πιο βαθιά. Ας μη μένουμε στις επιφανειακές αναλύσεις που στο τέλος δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Μιχάλης είπε...

@ the Idiot Mouflon

Λυπούμαι αλλά δεν «έπιασες» το νόημα των όσων είπα.

Μίλησα για ψήφο εμπιστοσύνης προς τη διαδικασία των συνομιλιών για εξεύρεση λύσης.

Άλλο αυτό και άλλο η συγκατάθεση σε ένα σχέδιο λύσης.

Προσωπικά θεωρώ ότι αν οι πολίτες ένιωθαν ότι συμβαίνει κάτι κακό θα αντιδρούσε.

Ανώνυμος είπε...

Michali,

Polu axiologo to arthro sou.Prosopika exo provlimatistei para polu apo ta apotelesmata ton eklogon kai stin Ellada alla kai stin Kupro. H proklisi tora einai na analuthoun ta apotelesmata k na vrethoun ta pragmatika aitia lamvanontas upopsin oles tis parametrous.Oson afora tin apoxi,duskoleuomai na pistepso oti einai deigma apaxiosis tis EE h oti ftaiei mono to 3mero.Isos h apantisi na einai pio periploki alla pithanon kai polu aplh.


Episis sumfono apoluta me to sxolio tou Kuriakou sxetika me to poso epifaneiakh mporei na ginei h psifos kapoies fores...ego apla tha prostheta oti einai se polles periptoseis k 'klironomikh'.


Telos, oson afora to sxolio peri politika anorumon Kuprion exo na prostheso oti h ptuxiakh mou ergasia/ereuna(polla xronia prin vevaia ) htane pano sto Politiko Marketing k sugkekrimena kata poso einai siniditopoihmenoi(apo ti epireazontai ktl) k me poia kritiria psifizoun oi Ellines.Epeidh einai ektos thematos, den tha epektatho. Apla na simioso oti mia frasi sinopsizi to apotelesma tis ereunas mou gia tin politiki topothetisi tou deigmatos: apo tin poli erxomai k stin korfi kanela! Michali sugnomi pou edosa ektash se ena sxolio pou htane ektos thematos alla den mas pithei legontas oti oi ellines einai orimoi giati to 7+% psifise karatzaferh!

Eleni

Ανώνυμος είπε...

@ Ασλαν

Το μονο επιχείρημα που έχω ειναι αυτο με τους Αστυνομους πριν λίγους μηνες, οταν βγήκε ο Συναγερμός και φωναζε.. Τα υπόλοιπα που με κάνουν να εχω αυτη τη θέση είναι απο προσωπικές υποθέσεις συγγενών και φίλων. Είπες πως δεν στέκει το επιχείρημα μου, αλλα δεν μου είπες πως στέκει το δικό σου, περί ΔΗΚΟ.


@ Κυριακος

Το βόλεμα δεν εχει να κανει με την ευρωβουλη ή τους ευρωβουλευτές, αλλα με το κομμα.

@ Μιχάλης

Δεν είπα πως αυτος ειναι Ο λόγος που ψήφισαν το κόμμα, αλλά Ενας απο τους λόγους. Το οτι είμαστε κομματικοποιημενοι συμφωνω απόλυτα.


Λάκων

Aslan είπε...

Φιλε Λακων

Δεν φανταζομαι να νόμισες οτι θεωρω το ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ αθωες περιστερες στο συγκεκριμενο θεμα?

Αλλωστε ειναι γνωστο οτι το ΔΗΚΟ εβαλε τοσους μπατσους και δημοσιους υπαλληλους μεσα στην Κυβερνηση τον καιρο του κληριδη. Ξερω ατομα που γραφτηκαν τοτε στο ΔΗΚΟ επιτηδες. Και ατομα της οικογενειας μου κιολας, ευτυχως μακρινοι συγγενεις.

Βεβαια το ΔΗΣΥ καλα κανει και φωναζει τωρα, αλλα μαλλον ξεχνα τα δικα του. Οσο για το ΑΚΕΛ εκανε διαφορες ανακαταταξεις σε διευθυντικες κυβερνητικες θεσεις, μονο που οσοι ηταν απο το κελλακι εμειναν σταθεροι.

Οποτε το επειχηρημα σου δε στεκει διοτι η ψηφος προς ολα τα κομματα μπορουσε να εχει βολεματικο χαρακτηρα. Απλα το ΔΗΚΟ λογω πολιτικης ΕΠΑΤΩΣΕ (ζητω!!!!)

the Idiot Mouflon είπε...

@ Μιχάλης

"...ψήφο εμπιστοσύνης προς τη διαδικασία των συνομιλιών για εξεύρεση λύσης..."

Μα αυτό ακριβώς βρίσκω παρακινδυνευμένο και μάλλον αντιεπιστημονικό. Όλοι όσοι ΔΕΝ ψήφισαν ΕΥΡΩΚΟ και ψήφισαν ΔΗΣΥ / ΑΚΕΛ είχαν για γνώμονα το Κυπριακό και όλοι όσοι δεν προσήλθαν καν δεν το είχαν σαν γνώμονα;

Αν αυτοί που ψήφισαν ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ έχουν εμπιστοσύνη στη διαδικασία, εκείνοι οι επιπρόσθετοι 150,000 που δεν ήρταν σημαίνει πως δεν προσδοκούν κάτι από τη διαδικασία των συνομιλιών;

Για να το πω όσο απλά γίνεται, ΔΕΝ προσφέρονται για τέτοια συμπεράσματα και πανηγυρισμούς τα αποτελέσματα.

***

@ Κυριάκος

Εγώ δεν είπα ότι όλοι οι 150,000 "χαμένοι" ψηφοφόροι είναι ταγμένοι μονόπαντα, είπα απλώς ότι μπορεί τελικά να οδηγηθούμε σε πλειοψηφία διχασμού και όχι ασφάλειας...

Μιχάλης είπε...

@ Ελένη

Χαίρομαι που σε βλέπε ξανά στα μέρη μου.



@ Λάκων

Προσωπικά έχω πέσει θύμα της άγριας ρουσφετολογίας του ΔΗΚΟ.
Πραγματικά η περίοδος εκείνη δεν μπορεί να συγκριθεί με καμιά άλλη.

Μιχάλης είπε...

@ the Idiot Mouflon

Δεν είπα ότι δεν ψήφισαν ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ δεν είχαν γνώμονα το κυπριακό. Πουθενά δεν είπα κάτι τέτοιο.
Και στην ανάρτηση λέω ότι η ανάλυση σε σχέση με το κυπριακό ισχύει στην περίπτωση που δούμε το θέμα από αυτή την σκοπιά, και αν λάβουμε υπόψη ότι το ΔΗΚΟ και το ΕΥΡΩΚΟ έβγαλαν την προεκλογική εκστρατεία επικεντρωμένοι αποκλειστικά σχεδόν στο κυπριακό.

Είπα ακόμα ότι αν ο κόσμος έκρινε ότι βαίνουμε κακώς στο κυπριακό (όπως λέγανε οι προαναφερόμενοι), τότε θα πήγαιναν να ψηφίσουν για να ανακόψουν αυτή την κακή πορεία και δεν θα επέλεγαν την αποχή.

the Idiot Mouflon είπε...

Αχχχχχ. Που να την φατσhίσω βρε Μιχάλη!

Με το ίδιο σκεπτικό αν ο κόσμος των 150,000 έβλεπε θετικά την ύπαρξη αλλά και την πορεία των συνομιλιών θα έτρεχε να ψηφίσει ΔΗΣΥ ή ΑΚΕΛ*. ΔΕΝ έκαναν κάτι τέτοιο !!! Μα είναι δυνατόν για χάρη της αισιοδοξίας να μην βλέπεις το ολοφάνερο;

*(Αφού και αυτοί ελάχιστα ανέπτυξαν θεματολογία πέραν του κυπριακού, το δε ΑΚΕΛ μίλησε ξεκάθαρα για "στήριξη προέδρου").

Η εκλογή ή όχι ευρωβουλευτών δεν επηρεάζει με όποιο τρόπο την πορεία των συνομιλιών και αρκετός κόσμος ΔΕΝ ψήφισε με γνώμονα το Κυπριακό. Εδώ είναι η αποτυχία της στρατηγικής ΔΗΚΟ / ΕΥΡΩΚΟ, δεν έπεισαν ότι υπάρχει άμεση σχέση.

Λεμέσια είπε...

Με τόσο μεγάλη αποχή κανείς δεν μπορεί να πανηγυρίζει. Σ' αυτό έχει δίκιο το Αγρινό. Όμως το 70% που ψήφισαν υπέρ των πολιτικών δυνάμεων, οι οποίες στηρίζουν τη λύση, είναι και σημαντικό και θετικό σημάδι από όποια σκοπιά κι αν το κοιτάξουμε. Φτάνει μόνο να αναλογιστεί κανείς πόσο συζητήθηκε και πόσο χρησιμοποιήθηκε προεκλογικά ως σύνθημα το κυπριακό, για να επιβεβαιωθεί. Φυσικά δεν είναι δεδομένο το ποσοστό για ένα μελλοντικό δημοψήφισμα υπέρ ενός νέου σχεδίου λύσης, γι αυτό και δεν πρέπει να επαναπαύεται κανείς. Συγκρατημένη αισιοδοξία λοιπόν και βλέπουμε...

Κατά τ' άλλα κατόρθωσε έστω και σ' ένα σημείο να συμβαδίσει η Κύπρος με την Ευρώπη: στην αποχή... Πολλοί (ιδίως στο εξωτερικό) ίσως νομίσουν, ότι αυτό δείχνει, ότι γίναμε κι εμείς Ευρωπαίοι..! Κούνια που μας/τους κούναγε...

Μιχάλης είπε...

@ the Idiot Mouflon

Εγώ διερωτώμαι πού να την φατσhίσω, χα, χα, χα!

Επαναλαμβάνω, όσα λέω περί κυπριακού και στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής, αφορά την ανάλυση η οποία έχει ως σημείο αναφοράς το κυπριακό.
Και απαντά στο ότι τα δύο κόμματα που έχασαν επένδυσαν στο κυπριακό και θεωρούσαν ότι η κάθε ψήφος που έπαιρναν σήμαινε και ένα όχι στην πολιτική του προέδρου.

Υπό αυτό το πρίσμα λέω όσα λέω για το κυπριακό.

Σαφώς έπαιξε ρόλο και ο τρόπος αντίκρυσης της Ε.Ε. από πλευράς των κυπρίων.
Έπαιξε ρόλο και το ότι οι κύπριοι θεωρούν ότι οι ευρωεκλογές δεν τους αφορούν.
Έπαιξε ρόλο το ότι ο κύπριος δεν είδε κάτι χειροπιαστό από την ημέρα ένταξης παρά μόνο βάρη (χωρίς να λέω ότι έτσι είναι τα πράγματα επ’ αυτού).

Ελπίζω τώρα να έγινα σαφείς.

Όμως δεν μπορώ να απορρίψω και όσα λέει στο τελευταίο σχόλιο της η Λεμέσια.

kyriakos είπε...

@ ΛΑΚΩΝ

Φίλε εγώ ξέρω ότι τα βολέματα έρχονται απο τα άτομα και όχι απο το επίσημο κόμμα..
Δηλαδή όταν λέμε έχω μέσον.. πάει να πει ξέρω κάποιον (βουλευτή, υπουργό , παπά , ταξίαρχο)

@mouflon

Κατάλαβα το σκεπτικό σου..
..μακάρι να έχεις άδικο φίλε..

Μιχάλης είπε...

Τελικά στο ΔΗΚΟ δεν βρήκανε λύση.

Οι δύο πτέρυγες άφησαν τα σπαθιά στα θηκάρια αλλά έτοιμα για μάχη.

Πάντως δεν τους βλέπω να τα βρίσκουν εύκολα.

Ανώνυμος είπε...

Αν δεν εγκαταλειφθούν οι ακραίες γραμμές των τασσικών, το ΔΗΚΟ θα συρρικνώνεται συνεχώς.
Πού να αφήσουν φωνές, όπως του Μ. Κυπριανού, του Άκη Κλεάνθους, του Καρογιάν, της Κυριακίδου να ακουστούν!
Τείνουν να μετατρέψουν ένα κόμμα του κέντρου σε χώρο υποδοχής των ακραίων απορριπτικών.Πού είσαι αείμνηστε ιδρυτή του κόμματος να δεις κατάντια...
Κουλίες, κολοκασίδηες, παπαδόπουλοι, κενεβέζοι εργάζονται εργολαβικά για να απογοητεύσουν τους πραγματικούς δηκοϊκούς, τον γνήσιο αξιοπρεπή κόσμο του ΔΗΚΟ.
Δηκοϊκός