Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ;

Πολλές φορές υποστήριξα ότι όσοι εναντιώνονται στη λύση του κυπριακού στη βάση της Δ.Δ.Ο., είτε βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές είτε στις κατεχόμενες, λένε ακριβώς τα ίδια πράγματα.


Έχουν ακριβώς τα ίδια επιχειρήματα και βασίζονται και οι μεν και οι δε στην καλλιέργεια του φόβου της μιας κοινότητας έναντι της άλλης.


Η μόνη διαφορά που βρίσκει κάποιος στα όσα λένε, είναι οι λέξεις ε/κύπριος και τ/κύπριος.

Για του λόγου του αληθές παραθέτω ένα άρθρο του Άλπερ Γκεντς που δημοσιεύθηκε στην τ/κυπριακή εθνικιστική εφημερίδα “ΒΟΛΚΑΝ” και αναφέρεται στις λεγόμενες εκλογές.


Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα αυτής της παράνομης διαδικασίας, έχει σημασία να προσέξουμε τις ομοιότητες μεταξύ των δύο πλευρών.

(Σημ. Με κόκκινα γράμματα χρωματίζω το κείμενο του Γκεντς και με γαλάζια είναι οι δικές μου προσθήκες).


* * *


Οι επικείμενες εκλογές είναι σημαντικές καθότι θα καθορίσουν την τύχη των Τ/κ. Τον τελευταίο καιρό ακούσαμε πολλούς, με κάποιους να λένε αλήθειες και κάποιους, απλώς να αναφέρονται στις προσδοκίες και οράματά τους.


Ο Ταλάτ υποστηρίζεται από τους οπαδούς του ΡΤΚ, από όσους έχουν παράπονα από τις προηγούμενες «κυβερνήσεις» λόγω της πολιτικής που ακολουθούσαν και η οποία δεν τους επέτρεπε να έχουν συμφέροντα, από αυτούς που περιμένουν να έχουν οφέλη από τις εκλογές, από όσους δεν θέλουν να υπηρετήσουν την στρατιωτική τους θητεία και από όσους πίστεψαν τις υποσχέσεις του Ταλάτ.


Απευθύνομαι σε όλους αυτούς και τους πληροφορώ:

Σε περίπτωση που ιδρυθεί ένα ενιαίο κράτος με τους Ε/κ:


1. Ξέρετε ότι θα τεθεί ταφόπετρα στο κράτος μας -«ΤΔΒΚ»- των 27 ετών;

- Θα τεθεί ταφόπετρα στην Κυπριακή Δημοκρατία των 50 ετών.


2. Σας προβληματίζει ότι θα παύσουμε να έχουμε την ανεξαρτησία μας;

- Θα χαθεί η ανεξαρτησία μας


3. Σας είπαν ότι θα παραδώσουμε την ελευθερία μας στους Ε/κ ;

- Θα γίνουμε όμηροι των τ/κυπρίων και της Τουρκίας.


4. Γνωρίζετε ότι με την κατάργηση της συνθήκης εγγυήσεων θα μειωθεί ο αριθμός του τουρκικού στρατού που από το 1974 μας προστατεύει;

- Με την αποστρατικοποίηση που πιθανόν να προέλθει μέσω της λύσης θα διαλυθεί η Εθνική Φρουρά και θα μείνουμε απροστάτευτοι μπροστά στον στρατό της Τουρκίας.


5. Ότι τα δικαστήρια, το σύνολο των κυβερνητικών γραφείων και η αστυνομία θα βρίσκονται στα χέρια των Ε/κ;

- Μέρος της εξουσίας θα περάσει στα χέρια της Τουρκίας μέσω των τ/κυπρίων που θα είναι όργανα τους.


6. Σκεφθήκατε το πόσο σκληρά θα συμπεριφερθεί Ε/κ δικαστής σε μια διένεξη μεταξύ Ε/κ-Τ/κ ;

- Ποια πιθανότητα θα έχει να κερδίσει ένας ε/κύπριος σε μια δικαστική διαφορά του με τ/κύπριο αν ο δικαστής θα είναι τ/κύπριος; (Για όσους θυμούνται αυτό λεγόταν ιδιαίτερα το 2004).


7. Γνωρίζετε ότι ακόμη και σε τροχαίες παραβάσεις ο Ε/κ αστυνομικός θα συμπεριφέρεται σκληρά;

- Αυτό δεν το έχουμε ακούσει να λέγεται ακόμα.


8. Ότι 80.000 Ε/κ θα επιστρέψουν στη βόρεια Κύπρο;

- Ελάχιστοι ε/κύπριοι θα επιστρέψουν στα σπίτια τους (λιγότεροι από 50% μας λέει το φυλλάδιο του Αρχιεπισκόπου) ενώ οι τ/κύπριοι θα έχουν δικαίωμα να πάρουν τις περιουσίες τους.


9. Σκεφθήκατε ποτέ ότι οι Ε/κ αυτοί θα διεκδικήσουν τις περιουσίες τους;

- Ούτε γι αυτό ακούσαμε κάτι ανάλογο ακόμα.


10. Γνωρίζετε ότι εσείς θα αναγκαστείτε να μετακομίσετε σε οικίες κακής ποιότητας;

- Ούτε γι αυτό ακούσαμε κάτι ακόμα και σε μια τηλεοπτική εκπομπή κάποιος πολιτευτής είχε πει ότι σε περίπτωση που επιστρέφει κάποιος υπό τ/κυπριακή διοίκηση και ο τ/κύπριος ή ο έποικος δεν του δίνει το σπίτι, θα του δώσουν το σπίτι του γείτονα του ή θα τον πάρουν σε άλλο σπίτι.


11. Ότι τις χριστιανικές και εθνικές εορτές των Ε/κ θα είμαστε υποχρεωμένοι σε αργίες;

- Θυμίζω το τι λεγόταν για το σχέδιο Ανάν και την πρόνοια για τις αργίες, που μάλλον κάτι ανάλογο θα προνοείται και στη νέα συμφωνία, όπως κάτι ανάλογο προνοεί και το υφιστάμενο Σύνταγμα.


12. Ότι δεν θα μπορούμε να αναρτήσουμε τη σημαία μας όταν το επιθυμούμε;

Κι αυτό λεγόταν την περίοδο του 2004. Κάποιοι μάλιστα λένε από τώρα ότι άρχισε η αλλοτρίωση και η προσπάθεια αποκοπής μας από τον ελληνισμό και τα σύμβολα του.


13. Ότι στα τελωνεία θα υπόκεινται σε έλεγχο μόνο οι Τ/κ;

- Ισχύει ότι και στο σημείο 5.


14. Ότι σε κάθε υπόθεση θα βρισκόμαστε το τέλος της ουράς;

- Οι τ/κύπριοι θα αποκτήσουν υπερπρονόμια.


15. Ότι πολλές φορές θα σας αποκαλούν πελλότουρκο και σκύλο, ότι θα μας υποχρεώσουν να αποκαλούμεθα όλοι Κύπριοι;

Αυτοί που προωθούν την Δ.Δ.Ο. στοχεύουν στον αφελληνισμό μας. θέλουν να μας κάνουν όλους με κυπριακή συνείδηση και να αρνηθούμε την εθνική μας καταγωγή.


Όλα αυτά τα σκεφθήκατε; Οι υποσχέσεις που δίνονται για δικαιώματα στην ΕΕ είναι υποσχέσεις μειονότητας, όπως το δικαιώματα που αναγνωρίζει η Ελλάδα στους Τούρκους της Δ. Θράκης.

- Θα υποβιβαστούμε από κράτος σε κοινότητα…


Φιλελεύθερος 16 Απριλίου 2010 σελ. 6.


Πιστεύω ότι από πλευράς μου δεν χρειάζεται οποιοδήποτε άλλο σχόλιο.

Απλώς θα θυμίσω ότι στα κατεχόμενα ο Ταλάτ κατηγορείται ότι έκανε υποχωρήσεις προς τους ε/κύπριους και στις ελεύθερες περιοχές κατηγορείται ο Χριστόφιας ότι έκανε υποχωρήσεις στους τ/κύπριου.



50 σχόλια:

Λεμέσια είπε...

Όντως, συχνά διαφαίνεται, ότι "όσοι εναντιώνονται στη λύση Δ.Δ.Ο., είτε βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές είτε στις κατεχόμενες...έχουν ακριβώς τα ίδια επιχειρήματα και βασίζονται και οι μεν και οι δε στην καλλιέργεια του φόβου της μιας κοινότητας έναντι της άλλης."

Το ερώτημα είναι, τι έχει κάνει η πολιτική μας ηγεσία για την καλλιέργεια ειρηνικής συμβίωσης και την απάλειψη των φόβων, οι οποίοι εν μέρει ίσως να μην είναι και τόσο αδικαιολόγητοι;

Έχω γράψει επανειλημμένα, ότι το λεγόμενο "απορριπτικό", "φοβικό" κι όπως άλλως μπορεί να αποκαλείται, μέτωπο, είναι οργανωμένο και ενεργότατο και αξίζει τα συγχαρητήριά μας. Το υποτιθέμενο "επανενωτικό" μέτωπο τι ακριβώς κάνει; Διαφώτισε ποτέ αυτούς τους ανθρώπους για τις υπό συζήτηση πρόνοιες της λύσης; Προσπάθησε να τους προσεγγίσει και να τους καθησυχάσει; Ή με τη σιωπηλή και χλιαρή στάση των υπευθύνων συμβάλουν και οι "επανενωτικοί" στην επικράτηση του απορριπτισμού και της απομάκρυνσης των δύο κοινοτήτων;

Πάντως, βάσει των πιο πάνω παρατηρήσεων, δεν πρέπει να μας φαίνεται παράλογο, όταν έρχονται ξένοι αξιωματούχοι και κατηγορούν όχι μόνο την πολιτική ηγεσία, αλλά ολόκληρη την ελληνοκυπριακή κοινότητα, ότι έχει βολευτεί με τη σημερινή κατάσταση και δεν επιθυμεί ιδιαίτερα να ζήσει και να συνδιαχειριστεί ένα ενιαίο κράτος με τους Τουρκοκύπριους...

Για ευνόητους λόγους, δεν μπορώ να εκφραστώ για το τι έμπρακτα, επαναπροσεγγιστικά βήματα έχει κάνει ο κ. Ταλάτ και η άλλη πλευρά προς την κατεύθυνση της ομοσπονδιακής επανένωσης. Αυτό μπορούν να το κρίνουν καλύτερα οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι. Κρίμα που δεν είναι στα αγγλικά η συζήτηση. Θα με ενδιέφερε πολύ η άποψη τους, η οποία ίσως θα εξηγούσε και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει τώρα ο κ. Ταλάτ για την επανεκλογή του...

Ανώνυμος είπε...

Diladi na poume Mihalaki esi ipostirizeis Eroglou twra?

Giati allaxame xafnika?

Pame me ti dinami tis exousias?

Meropi είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Meropi είπε...

Αχ Μιχάλη μου, δεν τα βλέπω καλά τα πράγματα. Ένα διάστημα είχα αναθαρρήσει ότι κάτι θα γίνει να επανενωθεί το νησί μας, αλλά σκούρα τα βλέπω τα πράγματα και πάλι. Χρειάζεται τόλμη και από τις δύο πλευρές, για να γεφυρωθεί το χάσμα που αφήσαμε, δυστυχώς, να ανοίξει ανάμεσα μας. Υπάρχει αυτή η τόλμη? Χμμμμ

Μιχάλης είπε...

@ Λεμέσια

Νομίζω είναι λάθος να μιλούμε γενικά για πολιτική ηγεσία. Μέρος της πολιτικής ηγεσίας είναι και όσοι καλλιεργούν αυτό το φοβικό κλίμα.

Οι γενικεύσεις δεν βοηθούν. Το ΑΚΕΛ από τις 20 Ιουλίου 1974 ξεκίνησε και συνεχίζει τις ενέργειες του για την καλλιέργεια της ειρηνικής συμβίωσης.
Και θυμίζω ότι λοιδορήθηκε, συκοφαντήθηκε και κατηγορήθηκε πολύ γι αυτό.

Η κυβέρνηση προωθεί (και κατηγορείται για τούτο) την κουλτούρα ειρηνικής συμβίωσης και ειδικότερα μέσα στα σχολεία.

Από εκεί και πέρα (εννοώ από τις υπόλοιπες δυνάμεις) δεν υπάρχει καμία κίνηση.

Ο ΔΗΣΥ πέραν από τη συμμετοχή του στις συνεδριάσεις στο Λήδρα Πάλας και κάποιες επαφές σε επίπεδο ηγεσία δεν κάνει καμιά προσπάθεια εμπλοκής του κόσμου του σε μια τέτοια προσπάθεια.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τους Οικολόγους, σε μικρότερο βέβαια βαθμό.

Για το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ, και το ΕΥΡΩΚΟ δεν χρειάζεται να πούμε τίποτε για την… ακινησία τους.

Στα υπόλοιπα έχεις σε μεγάλο βαθμό δίκαιο. Το απορριπτικό μέτωπο παρουσιάζεται οργανωμένο σε σύγκριση με τις δυνάμεις που υποστηρίζουν τη λύση που παρουσιάζονται διασπασμένες με διάφορες προφάσεις, ιδιαίτερα τώρα τελευταία που κάποιοι θυμήθηκαν ότι δήθεν διαφωνούν με κάποιες προτάσεις που κατατέθηκαν στις συνομιλίες.

Και διερωτούμαι αγαπητή μου φίλη πως θα γίνει διαφώτιση σε πτυχές της λύσης όταν υπάρχουν διαφωνίες και αντιρρήσεις.

Και με αυτά που λέω δεν εξαιρώ ούτε το ΑΚΕΛ που κάποιες στιγμές δείχνει να παραμένει αιχμάλωτο σε αγκυλώσεις του παρελθόντος.

Αυτό όμως δεν απαλλάσσει τους υπόλοιπους.

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος

Μπράβο φίλε μου, είσαι σπίρτο.

Πράγματι μετακινήθηκα προς Έρογλου μεριά.

Καλά κατάλαβες…

Μιχάλης είπε...

@ Meropi

Όντως, ώσπου πάνε δυσκολεύουν τα πράγματα χωρίς να προδιαγράφουν ωστόσο κανένα σίγουρο αποτέλεσμα.

Και δυστυχώς στο παιχνίδι αυτό άρχισαν να μπαίνουν σιγά σιγά και κάποιοι που μέχρι χθες παρουσιάζονταν πιο υπέρμαχοι της λύσης απ’ όλους τους άλλους.

Πάντως προσωπικά δεν χάνω την ελπίδα μου.

Λεμέσια είπε...

Μιχάλη,
αναφέρομαι σε καλλιέργεια ειρηνικής συμβίωσης μέσα στα πλαίσια της ομοσπονδιακής προοπτικής. Οι ενδοαριστερές επαφές περασμένων δεκαετιών δεν μπορούν να αποτελούν άλλοθι για τη σημερινή στασιμότητα. Σίγουρα δεν είναι εύκολο και αναμφισβήτητα η μεταπολεμική κοινωνία είχε και έχει τους λόγους της να είναι μουδιασμένη. Αν υπήρχε όμως, συντονισμός των δυνάμεων της επανένωσης και σταματούσε το κάθε κόμμα την αναζήτηση αυτοπροβολής, θα συμμετείχε πιστεύω, περισσότερος κόσμος. Το ΑΚΕΛ θα μπορούσε να αφήσει τα σφυροδρέπανα στην άκρη, για παράδειγμα, αν ήθελε πράγματι να ηγηθεί μιας πιο εντατικής και διευρυμένης προσπάθειας διαφωτισμού και επαναπροσέγγισης, πέρα από τον εσωστρεφή ιδεολογικό χώρο.

Σε καμία περίπτωση δεν απαλλάσω τους υπόλοιπους, αλλά η ευθύνη ανήκει πρωτίστους στους κυβερνώντες. Η αντιπολίτευση θα κριθεί, όταν έρθει η σειρά της στην εξουσία...

kyriakos είπε...

''Πάντως προσωπικά δεν χάνω την ελπίδα μου''

Αλήθεια ρε Μιχάλη;
Μα ελπίδα για τι τελοσπάντων;

Δεν βλέπεις πως είμαστε για φτύσιμο;

όλοι μας..

Οι μεν Δηκοικοί-Εδεκίτες-Φιλελεύθεροι-Ευρωκόκοι γεμάτοι μίσος έλεγαν ΟΧΙ σε όλα με αποτέλεσμα ακόμη και όταν είχαν δίκαιο να μην τους δίνει την δέουσα σημασία ο δειλός Χριστόφιας και επιπλέον σε μια προσπάθεια του να κάνει ξερω και γω τι .. να τους φέρει με τα νερά του; να φέρει μια καλύτερη λύση; Στο τέλος τα έκανε χειρότερα./
.. Αλήθεια με το χέρι στη καρδιά δεν ήταν καλύτερο το κοινοβουλευτικό σύστημα του ΑΝΝΑΝ απο αυτό που προσπαθεί να αλλάξει τώρα ο Χριστόφιας για χάριν της αλλαγής; Κάθε μέρα που περνά φαίνεται πως ΣΙΓΟΥΡΑ η οποιαδήποτε λύση (βάζουμε και την διχοτόμηση μέσα πλέον) θα είναι χειρότερη απο το ΑΝΝΑΝ- έστω και αν αυτό πολλοί νομίζανε ως αδύνατον..

Δυστυχώς ο Χριστόφιας δεν ήταν ο ηγέτης με το θάρρος και την πολιτική θέληση να κάνει αυτό που λέγαμε εδώ και καιρό όλοι εδω πέρα .. να επαναφέρει ξεκάθαρα το Ανναν που υποτίθεται αποδέχθηκαν οι Τούρκοι και να ζητήσει εφαρμογή προνοιών του που υποτίθεται πως αποδέχτηκαν..

Αποτέλεσμα; Ακόμη και αυτά που θα μπορούσαμε να κερδίσουμε φαντάζουν σήμερα χαμένα οριστικά..

επομένως για πια ελπίδα μιλάς φίλε Μιχάλη; Ελπίδα για τί;
Ούτε μια διχοτόμηση της προκοπής δεν είμαστε σε θέση να πετύχουμε πόσο μάλλον λύση..

Μιχάλης είπε...

@ Λεμέσια

Μα δεν μιλώ για το παρελθόν.
Μιλώ για τα παρόν.
Και οι εκδηλώσεις που διοργανώνει το ΑΚΕΛ με τ/κυπριακά κόμματα και οργανώσεις είναι ανοικτού χαρακτήρα και μπορεί να συμμετάσχει οποιοσδήποτε.

Θεωρώ ότι είναι άδικο να κατηγορείται το ΑΚΕΛ για το θέμα των εκδηλώσεων κοινής συμβίωσης. Με τα λάθη και τις παραλείψεις τους.

Κάποιοι άλλοι όμως, που σήμερα παρουσιάζονται και κριτές, όχι μόνο δεν τολμούν να κάνουν κάτι αλλά μέχρι πρότινος χλεύαζαν τέτοιες προσπάθειες.

Και αν φταίνε τα σφυροδρέπανα (παρεμπιπτόντως το ΑΚΕΛ δεν χρησιμοποιεί σφυροδρέπανα) που είναι οι άλλοι να κάνουν μια πιο μαζική εκδήλωση;

Νομίζω ότι κάνουμε λάθος να βλέπουμε μόνο το σήμερα. Αν αυτά που λένε κάποιοι σήμερα τα έλεγαν πριν 20 χρόνια τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά.

Και είναι επίσης άδικο να επιρρίπτουμε ευθύνες σε αυτούς που έκαναν κάτι λέγοντας ότι θα μπορούσαν να κάνουν πολύ περισσότερα ενώ μένουν στο απυρόβλητο εκείνοι που δεν έκαναν τίποτε.

Το κάθε τι έχει το παρελθόν του. Ζητούμε σήμερα ευθύνες από το ΑΚΕΛ που πρώτο άνοιξε αυτό το δρόμο.
Είπα ότι όσα λέω δεν σημαίνει ότι το ΑΚΕΛ μένει εκτός κριτικής.

Αλλά π.χ. όταν ήταν κυβέρνηση η σημερινή αντιπολίτευση τι έκανε προς αυτή την κατεύθυνση; Πότε κρίθηκε και πότε θα κριθεί;
Ποιος θα την κρίνει για τα ενεργά ηφαίστεια;
Ποιος θα την κρίνει για τις πολεμικές προετοιμασίες.
Ποιος θα την κρίνει για τις στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις που κατασκεύασε
Ποιος θα την κρίνει για την πυραυλολογία;

Θεωρείς τυχαίο ότι πολλοί οπαδοί αυτής της παράταξης ονειρεύονται ακόμα την ένωση ή βγάζουν σπυριά όταν ακούνε τη λέξη Τούρκος;

Κατά την άποψη μου το πρόβλημα έγκειται στο ότι οι δυνάμεις που θέλουν λύση (και στην προκειμένη εκτός από το ΑΚΕΛ αναφέρομαι σε μερίδα της ηγεσίας του ΔΗΣΥ και μερίδα του κόσμου του) γυρεύουν να επιρρίψουν ευθύνες ο ένας στον άλλο.
Πριν μίλησα για αγκυλώσεις του ΑΚΕΛ. Όμως και οι αγκυλώσεις του ΔΗΣΥ δεν πάνε πίσω.

Αν θέλουμε να πάμε μπροστά πρέπει να απαγκιστρωθούμε όλοι από κάποιες προκαταλήψεις. Ας τα αφήσουμε αυτά για άλλη ώρα.

Μιχάλης είπε...

Αγαπητέ Κυριάκο.

Είναι ενδιαφέρουσες οι παραμέτροι που θέτεις.

Όμως δυστυχώς πρέπει να φύγω, έχω να κάνω ένα ταξίδι μίας ώρας περίπου.

Θα επιστρέψω αύριο και θα σχολιάσω.

Ανώνυμος είπε...

Μιχαλάκη σου αρέσουν τα χαρούπια;

ΕΝΩΤΙΚΟΣ13 είπε...

Υποστήριξη προς συγκεκριμένο "υποψήφιο". Αν αυτό δεν συνιστά αναγνώριση των παράνομων διεργασιών του ψευδοκράτους, τι είναι; Γιατί αποφεύγεται να πείτε ότι το αποτέλεσμα των ψευδοεκλογών καθορίζεται από την πλειοψηφία των εποίκων "ψηφοφόρων"; Τέλος γιατί αποφευγέται όλοι οι φιλοταλατικοί να αναφερθείτε στο "προεκλογικό" σύνθημα του Ταλάτ ότι είναι αυτός που τους ενώνει με την Τουρκία; Ή γιατί δεν γίνεται καμμιά αναφορά στις δηλώσεις του ότι εκτελεί εντολές της Άγκυρας;

Ελπίζω τώρα να απαντηθούν τα ερωτήματα μου, όχι όπως έχει γίνει σε παλαιότερη ανάρτηση...

Ανώνυμος είπε...

αποφεύγουμαι οξά αποφεύγουμε τελικά? ιδού η απορία..

Ανώνυμος είπε...

Χρήσιμες πληροφορίες για το χαμομήλι. Ευχαριστώ!

http://www.medlook.net/article.asp?item_id=1543

Ανώνυμος είπε...

Μιχαλάκη: Όχι στα βαθιά παιδί μου, έχει πολύ κύμα σήμερα!

ΕΝΩΤΙΚΟΣ13 είπε...

Ανώνυμε 4/17/2010 3:47 πμ

το "αποφεύγεται" είναι στο τρίτο πρόσωπο. Αυτό αποφεύγεται. Αν ήταν εσείς αποφεύγετε θα ήταν όπως το λες... Αλλά ακόμη και αν υπήρχε ορθογραφικό λάθος, επί του νοήματος κανένα επιχείρημα;

Μιχάλης είπε...

@kyriakos

Φίλε, τα σχόλια που σου υποσχέθηκα:

Είναι ένα το τι έλεγαν κάποιοι και άλλο το τι έλεγε ο Χριστόφιας.
Ποτέ δεν είπε ότι θα επαναφέρει το Ανάν.
Το Ανάν πέθανε στις 24 Απριλίου 2004 φίλε μου.

Και θεωρώ ότι είναι λάθος να πιστεύουμε ότι ακόμα και στην περίπτωση που θα επανασυζητείτο το Ανάν οι Τούρκοι θα έμεναν μόνο σε εκείνα που αποδέχθηκαν.
Θα ζητούσαν κι αυτοί αλλαγές. Δεν θα παίζαμε μόνοι μας παιχνίδι.

Αν είναι δειλός ή όχι ο Χριστόφιας είναι θέμα άποψης.
Ίσως να έδειξε περισσότερη ανοχή απ’ όση έπρεπε προς ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ. Όμως δεν έχει ξεφύγει από όσα έλεγε ότι θα προωθήσει.

Νομίζω ότι είναι ουτοπία να συζητούμε για το σύστημα διακυβέρνησης όπως προνοείτο στο Ανάν.
Διότι αυτό το σύστημα απορρίφθηκε και αν θυμάσαι όλοι ήταν κάθετα ενάντιοι στην εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου διακυβέρνησης το οποίο δεν θα εκλεγόταν από τη Βουλή αλλά από τη Γερουσία που θα είχε εκπροσώπηση 50-50.

Η δική μου άποψη είναι πως η εκ περιτροπής προεδρία όπως την εισηγείται ο πρόεδρος σήμερα είναι καλύτερη και πιο ασφαλής από τις πρόνοιες του Ανάν.

Μιχάλης είπε...

@ ΕΝΩΤΙΚΟΣ13

Φίλε μου σε χαιρετώ.

Πρώτα όμως να μου επιτρέψεις να ξεκινήσω με μια παρατήρηση:
Αν και κατανοώ τους λόγους, σημειώνω ότι δεν σχολίασες ούτε λέξη από το περιεχόμενο της ανάρτησης.

Όσον αφορά τα ζητήματα που θίγεις:

1. Αφού για σένα μόνο και μόνο το ότι οι ηγέτες μας για 35 χρόνια συζητούν με τον εκπρόσωπο των τ/κυπρίων είναι μεμπτό και αναγνώριση του λεγόμενου κράτους, δεν με παραξενεύει η άποψη που παραθέτεις εδώ.

2. Κανένας δεν αποφεύγει να πει τα αυτονόητα. Όταν οι έποικοι είναι πλειοψηφία σίγουρα αυτοί θα καθορίσουν το αποτέλεσμα. Ωστόσο δεν βλέπω ή δεν είδα την ίδια ευαισθησία όταν αποδεχθήκαμε (πανηγυρικά μάλιστα) το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος στο οποίο αποδεχθήκαμε να ψηφίσουν και οι έποικοι. Νομιμοποιήθηκαν δηλαδή και έχουν δικαίωμα ψήφου.

3. Το ότι ο Ταλάτ εκτελεί εντολές της Άγκυρας δεν είναι κάτι νέο. Το έχει πει 100 φορές μέχρι τώρα. Θυμίζω ότι πριν 3-4 μήνες είχε δηλώσει ότι ακόμα και τα πρακτικά των συνομιλιών τα μεταφέρει και τα συζητεί στην Άγκυρα. Άρα δεν πρόκειται για κάτι νέο, δεν είναι νέα ανακάλυψη.
Άλλωστε είναι γι αυτό (σε αντίθεση με όσα υποστηρίζουν κάποιοι) που η Τουρκία δεν είναι αποενοχοποιημένη.

Αναφορικά με το «προεκλογικό» του σύνθημα. Δεν το θεωρείς φυσιολογικό σε μια προεκλογική περίοδο να χρησιμοποιούνται συνθήματα για προσέλκυση ψηφοφόρων;
Και να σου πω τι σκέφτηκα όταν διάβασα γι αυτό το σύνθημα;
Το ίδιο που σκέφτηκα όταν άκουσα τον αρχιεπίσκοπο να δηλώνει (πανηγυρικά) ότι με την ένταξη μας στην Ε.Ε. πραγματοποιήσαμε την ένωση με την Ελλάδα.
Όση σοβαρότητα και αντίκρισμα έχει το ένα σύνθημα, έχει και το άλλο.

Ανώνυμος είπε...

Kirie ENWTIKE den mas eipes, pvw blepeis touta pou leei h Volkan?

Den einai ta idia poy lete eseis?

Κ.Γ. είπε...

Ενωτικε

θεωρώ ότι είναι ατόπημα από μέρους να θέτεις ερωτήματα χωρίς να σχολιάζεις την ανάρτηση.

Δεν λέω ότι τα ερωτήματα δεν έχουν βάση.
Όμως είναι φανερό ότι τα θέτεις για να στρέψεις αλλού τη συζήτηση.

Τα σχόλια του Μιχάλη προς εσένα θεωρώ ότι είναι σωστά σε περιεχόμενο.

Εσύ γιατί δεν σχολίασες τα όσα αρχικά αναφέρει;

Να θεωρήσω ότι τα δέχεσαι;

Αμαδρυάς είπε...

Αγαπητέ Ενωτικέ,

Παράνομη ήταν και η εισβολή, παράνομο και το μόρφωμα που ιδρύθηκε, παράνομοι και οι έποικοι υπήκοοί του. Τι συνεπάγεται όμως αυτό; Με τον προσδιορισμό "ψευδό", τίποτα δεν απαλείφεται. Είναι εκεί και θα εδραιώνεται περισσότερο, όσα "ψευδό" κι αν του προσάπτουμε κι όσα δίκια κι αν έχουμε...

Θέλω να πω πως σαφώς μας ενδιαφέρει με ποιον θα συνομιλούμε, γιατί μαζί - και σαφώς με τη βούληση της Άγκυρας_ θα συμφωνήσουμε τη λύση ή το διαζύγιο.

Όσοι Ε/κ πολιτικοί βγάζουν δήθεν βαθυστόχαστες αναλύσεις περί του "τι Ταλάτ τι Έρογλου" είναι αστείοι το λιγότερο και παραπλανούν ουσιαστικά, αφού τη βούληση των Τουρκοκυπρίων και των "εποίκων" ακόμη, δεν την κατευθύνει σαν κουρδισμένο μηχανισμό η Άγκυρα. Ασφαλώς και οι πολιτικές που αναπτύσσουν οι ηγέτες και τα κόμματα στην Τ/κ πλευρά,διαμορφώνουν και τις στάσεις των Τ/κ, μαζί με πολλούς άλλους παράγοντες. Και δεν είναι το ίδιο να μιλάς για δύο κράτη-Έρογλου_ και κοινό Ομοσπονδιακό κράτος_Ταλάτ_.

Εκτός αν -και αυτό είναι το σίγουρο_ οι πολιτικοί που το λένε, στην ουσία έπιθυμούν την εκλογή Έρογλου, γιατί αυτό απομακρύνει το ενδεχόμενο λύσης, ΔΔΟ την οποίαν και αυτή πολεμούν. Θα τους βολέψει ο Έρογλου τους εθνικιστές, όπως για μισό αιώνα τους βόλεψε και ο Ντενκτάς, σε όλες τις επιλογές που έκαναν. Ήταν κοινές σε όλες τις φάσεις: Υπόσκαψη του νέου κράτους του 60, αντιπαράθεση κοινοτήτων, Ένωση και διχοτόμηση, και μετά το 74, ΤΔΒΚ εκείνος, μισό αλλά ελληνικό κράτος οι αδελφές δυνάμεις από δω. Πρόκειται για αδελφά κόμματα, με ΚΟΙΝΗ , απολύτως όμοια επιχειρηματολογία, όπως έδειξε και ο Μιχάλης .

Κατά τ΄άλλα , σε όσους θέλουν λύση προσάπτουν όλα τα... κοσμητικά "φιλότουρκοι", "ανθέλληνες", ότι λένε τα ίδια με ελληνική γλώσσα κλπ...

Πρόκειται για έναν τέλειο συνασπισμό των δυνάμεων που υποστηρίζουν τό ίδιο: Χωριστά κράτη, όχι μοίρασμα της πίττας στα δυο. Τα υπόλοιπα είναι απλώς σάλτσα. Όποιος θέλει να κάνει πολιτική- αλλά πολιτική, όχι φιλολογική- ανάλυση των πολιτικών των διαφόρων δυνάμεων ένθεν και ένθεν, καταλήγει σ΄αυτό, χωρίς μάλιστα και πολύ κόπο.

Γι΄αυτό, αύριο, αν νικητής είναι ο Έρογλου, να είστε σίγουροι ότι θα γίνεται ένα νικητήριο πάρτυ, σιωπηλό, σε αυτούς τους κύκλους, που δε χρειάζεται να τους απαριθμήσουμε...

ΕΝΩΤΙΚΟΣ13 είπε...

Κατ' αρχάς αναφέρθηκε προς απάντηση σε άλλο άτομο ότι το σχέδιο Ανάν θεωρείται νεκρό. Δυστυχώς ο ίδιος ο Στέφανος Στεφάνου δήλωσε προ δεκαημέρου ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Το ίδιο μας επιβεβαιώνουν και οι δηλώσεις του ότι την εκ περιτροπής πρώτος την δέχθηκε ο Κληρίδης και πιστεύω ότι έχει δίκαιο με αυτό. Όμως από την στιγμή που η εκ περιτροπής είναι σημείο του σχεδίου Ανάν γιατί επανήλθε στο τραπέζι;

Στις δικές μου απαντήσεις τώρα. Σχετικά με το κείμενο υπάρχει μια ουσιαστική διαφορά. Ο Έλληνας μιλάει για τα δικαιώματα του που του στερούνται από το 1974 και θα συνεχίσουν να του στερούνται με μια ΔΔΟ. Αντίθετα ο Τούρκος μιλά με μόνο στόχο να διατηρήσει την παρανομία αυτή. Όπως ακόμη και ότι αυτά δεν είναι τα βασικά επιχειρήματα των Ελλήνων.

1. Ασφαλώς και είναι λάθος να συνομιλείς με κάποιο παράνομο ηγέτη, ο οποίος στην ουσία είναι πιόνι και εντολοδόχος της κατοχικής δύναμης και βαφτίζεται ηγέτης μέσα από παράνομες εκλογικές διαδικασίες.

2. Αν έχεις διαβάσεις τις αναρτήσεις μου τόσο σε φόρουμ όσο και στο ιστολόγιο μου θα δεις την αντίθεση μου στο γεγονός ότι έγινε δημοψήφισμα στα κατεχόμενα κάτι το οποίο αναγνωρίζει κάποιες "αρχές" του ψευδοκράτους. Το δημοψήφισμα έπρεπε να διοργανωθεί από την νόμιμη Κυπριακή Δημοκρατία και να ψήφιζαν μόνο οι νόμιμοι πολίτες της. Το ίδιο ισχύει και σε πιθανόν μελλοντικό δημοψήφισμα.

3. Τότε αφού σας είναι γνωστό ότι ο Ταλάτ είναι εντολοδόχος της Άγκυρας γιατί εξακολουθείτε να τον στηρίζετε; Όσο αφορά το γεγονός ότι δεν σε εκπλήσει το "προεκλογικό" σύνθημα του Ταλάτ, προς τι η έκπληξη για το "προεκλογικό" άρθρο της "Βολκάν";

ΕΝΩΤΙΚΟΣ13 είπε...

@ Αμαδρυάς

Ασφαλώς και η κατοχή και το παράνομο καθεστώς υπάρχει ακόμη. Ίσως να έχεις δίκαιο ότι δεν διορθώνεται η κατάσταση μέσα από τις λέξεις. Όμως η αναγνώριση των παράνομων ενεργειών του καθεστώτος αυτού (πχ η "εκλογική" του διαδικασία) είναι αυτά που το εδραιώνουν.

Ασφαλώς και υπάρχει σημασία με ποιον συνομιλεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Και ο συνομιλητής του έπρεπε να ήταν ο Πρωθυπουργός ή ο Πρόεδρος της Τουρκίας και αυτό το έχω αναπτύξει δεκάδες φορές. Αν θες θα επανέλθω επί αυτού.

Σχετικά με το δίλημμα Ταλάτ-Έρογλου θα απαντήσω κάτι που είπε παλαιότερα ο ίδιος ο Χριστόφιας. "το κλειδί βρίσκεται στην Άγκυρα". Όποιος και αν κερδίσει τις παράνομες εκλογές, θα συνεχίσει να δέχεται και να εκτελεί τις εντολές και την πολιτική της Άγκυρας. Ας είμαστε ρεαλιστές.

Το 1960 που προαναφέρεις δεν είναι οι Έλληνες που έφερναν με πλοία πάνω από 10.000 όπλα πριν καν την επίσημη ανακήρυξη του κράτους. Ούτε οι Έλληνες έκαναν ανταρσία κατά του κράτους και δημιούργησαν τους στρατιωτικούς θύλακες. Οπόταν ας μην μπαίνεις σε αυτή την διαδικασία. Όσο αφορά την διχοτόμιση ή το μισό ελληνικό κράτος αυτά δεν έχουν καμμιά σχέση με την θέση μου οπόταν δεν μπορώ να απαντήσω. Ας ερωτηθεί κάποιος που να τα πιστεύει αυτά.

kyriakos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
kyriakos είπε...

Μιχάλη, , Το σχέδιο Ανναν δεν πέθανε το 2004.. ίσως να έγινε αποπήρα δολοφονίας, αλλά αν πέθανε τότε ας πούμε πως πέθανε μαζί του και η όποια προσπάθεια για λύση διότι ο πιο άμεσος και σίγουρος τρόπος ακόμη και σήμερα να ξεσκεπάσουμε την μπλόφα της Τουρκίας το 2004 και να γυρίσουμε το παιχνίδι είναι να επαναφέρουμε ξεκάθαρα σε μια διεθνή διάσκεψη το Ανναν στο τραπέζι και να διεκδικήσουμε ότι ανήκει στην καθε κοινότητα. Ομως όπως φαίνεται διστάζουμε να μπούμε πραγματικά στο παιχνίδι επειδή κάποιοι θεωρούν πως δεν έχουμε ..Φλος Ρουαγιαλ...;;


Οπως το βλέπω εγώ ο Χριστόφιας μπορεί να μην έκανε το έγκλημα έκανε όμως πολλά ιατρικά λάθη.. Οταν το πόδι έχει γάγγραινα και θέλει ακρωτηριασμό ένας καλός γιατρός δεν θα προσπαθήσει να σώσει το πόδι διότι αυτό είναι αδύνατο.. Οσο οδυνηρό και αν είναι ακόμη και αν ο ασθενής είναι συγγενικό πρόσωπο θα πρέπει να κοπεί το πόδι διότι αλλιώς θα οδηγηθεί στο θάνατο..

Ο Χριστόφιας απλά δεν είναι και ο καλύτερος γιατρός διότι φίλε Μιχάλη δεν είχε το θάρρος να πει την αλήθεια στον ασθενή με αποτέλεσμα να τον οδηγήσει στον θάνατο. Είναι βλέπεις και οι συγγενείς του ασθενή που είναι όλοι αυτόκλητοι γιατροί και πιστεύουν πως το πόδι μπορεί να σωθεί ασχέτως αν καταβάθος ξέρουν πως δεν γίνεται. Είναι όμως τόσο ψωροπερήφανοι που προτιμούν παρά να έχουν ένα ακρωτηριασμένο συγγενή στο περήφανο σόι τους να τον αφήσουν να πεθάνει..
.................

Επιπλέον..
..φίλε Μιχάλη το γεγονός πως έρχονται απανωτά χαστούκια απο Ευρώπη μεριά με σκοπό (αν διαβάσει κανείς τι γράφεται στο διεθνή τύπο) να πιεσθεί η δική μας μεριά για να γίνει πιο διαλλακτική.. αυτό μπορεί να σημαίνει δύο πράγματα.

α) πήραν χαμπάρι τον Χριστόφια ότι δεν είναι πραγματικά διαλλακτικός αλλά υποχείριο των σκληροπυρηνικών. ή έστω δεν έπεισε πως έχει πραγματικά καλές προθέσεις (άσχετα με το τι μπουμπουνίζει)

β) έχουν συνωμοτήσει όλοι εναντίον μας.


..διαλέγεις και παίρνεις..

Ανώνυμος είπε...

Πόσες κουταλιές ζάχαρη βάζεις στον καφέ;

Αμαδρυάς είπε...

@ Ενωτικός

Εξακολουθώ να πιστεύω πως η πραγματικότητα -η οποιαδήποτε- δεν μας ρωτά αν υπάρχει ή όχι. Υπάρχει κι αν ακόμα το 100% των ανθρώπων συμφωνεί ότι δεν υπάρχει ή δεν την αποδέχονται. Το ίδιο και με τις "ψευδοεκλογές". "Ψευδο" είναι, αλλά από το 74 και μετά συνομιλούμε και δεχόμαστε τον αιρετό ηγέτη τους. Άρα, το έγκλημα ή πολιτικό σφάλμα, δε βρίσκεται στο αν μιλάμε γι αυτές και στο αν κρίνουμε τις θέσεις που εκφράζει ο κάθε υποψήφιος.

Παράδοξο θα ήταν το να σφυρίζουμε αδιάφορα (όπως σφυρίζαν οι περισσότεροι πολιτικοί για τριάντα χρόνια για την πραγματικότητα που διαμορφωνόταν στο κατεχόμενο μέρος, θεωρώντας την "ψευδο" και την είδαμε ανάγλυφη όταν άνοιξαν τα οδοφράγματα...)

Για μένα, όχι απλώς δεν είναι σφάλμα να τοποθετείται η Ε/κ πολιτική ηγεσία για τις "εκλογές", αλλά επιβάλλεται κιόλας, για να μας βοηθά να αντιληφθούμε ποιες δυνάμεις εκφράζει έκαστος και ποιο το όραμά του για την Κύπρο. Για μια Κύπρο μιλάμε, όχι για δύο. Αυτός, υποτίθεται είναι ο στόχος μας, η μία Κύπρος. Κύπριοι πολιτικοί είναι και μ΄αυτούς θα συνομιλούμε και μ΄αυτούς θα μοιραστούμε το κοινό κράτος, αν επιτευχθεί η λύση.

Δεν υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι χωρίς τη συναίνεση της Άγκυρας είναι δυνατό να βρεθεί λύση. Όμως, θα κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε τη διαφορά του ενός λαού και του ενός κράτους-που υποστηρίζει ο Ταλάτ-, με τους δύο λαούς και δύο κράτη του Έρογλου; Διχοτόμηση θέλει ο άνθρωπος, το λέει. Μόνο που θα συνεχίσει, λέει τις συνομιλίες. Τη θέλει και συμφωνημένη... Όπως και από δω οι απορριπτικοί, ο Αρχιεπίσκοπος, οι φασιστοειδείς οργανώσεις και τα έντυπά τους.

Διαφωνώ πως συνομιλητής μας θα έπρεπε να είναι η Άγκυρα. Οι Τουρκοκύπριοι θα είναι οι συνέταιροί μας. Το ποιο κράτος θα μοιραστούμε, μαζί τους θα το αποφασίσουμε. Ας μην κάνουμε το ίδιο λάθος που κάναμε στη δεκαετίες 50 και εντεύθεν, να εξαφανίζουμε και να διαγράφουμε τον παράγοντα Τ/κ απ΄το πολιτικό παιχνίδι.

Με την Άγκυρα ασφαλώς πρέπει να συζητηθούν τα ζητήματα που αφορούν το στρατό και τις εγγυήσεις. Σε ποια διάσκεψη; Αυτό θα είναι το άλλο θέατρο που θα παρακολουθήσουμε, αν φτάσουμε μπροστά σε τέτοιο ενδεχόμενο: Οι κύκλοι που απ τη μια λένε το κλειδί είναι στην Άγκυρα, άρα μάταιες οι συνομιλίες, να αρνούνται οιποιασδήποτε μορφής διάλογο με την Άγκυρα, με συμμετοχή και άλλων χωρών, των εγγυητριών δυνάμεων κλπ, γιατί αυτό θα συνιστά μεθόδευση για άσκηση πιέσεων προς εμάς, αντί προς την Τουρκία...

Όσο για την υπόσκαψη της νεαρής Κυπριακής Δημοκρατίας από τους εθνικιστές των δύο πλευρών,μπορεί να μην είναι θέμα αυτής της συζήτησης, παρότι για μένα είναι μια ιστορία με συνέχεια και εκεί είναι και η ρίζα των σημερινών πολιτικών στάσεων προς τη λύση ΔΔΟ.

Η Τουρκία ασφαλώς έκανε το παιχνίδι που έκανε. Ποιος το αμφισβητεί; Οι δικοί μας εθνικιστές τι έκαναν; Δεν τη βοήθησαν όσο μπορούσαν με τη δράση τους; Η ιστορία δεν είναι επιλεκτική. Δεν παίρνουμε τις φέτες που μας αρέσουν ή μας βολεύουν στο σήμερα. Γι αυτό, επιμένω πως η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν έργο των Τουρκικών και Αγγλικών αντιδραστικών κύκλων και των Τ/κ και Ε/κ εθνικιστών. Με αυτή την ολιστική θεώρηση πραγμάτων αν το δούμε, εξηγείται και ο σημερινός συνασπισμός των εθνικιστικών-απορριπτικών δυνάμεων σε Τουρκία, Ε/κ και Τ/κ_δεν εννοώ βέβαια συνασπισμός με πρόγραμμα και συμφωνημένους στόχους και πολιτική καθοδήγηση!

ΕΝΩΤΙΚΟΣ13 είπε...

1. Το λάθος με την αναγνώριση του ηγέτη που εκλέγεται από τις παράνομες διεργασίες συμφωνώ ότι άρχισε από τα πρώτα χρόνια της εισβολής και μετά. Αν και ίσως να μην ήταν τόσο λάθος οι συζητήσεις του Ντενκτάς για τον λόγο ότι ήταν ο ηγέτης της Τουρκικής εθνοσυνέλευσης που προνοούσε το Σύνταγμα του 1960. Αν και αυτό δεν αναιρεί την άποψη μου ότι είναι λάθος οι συνομιλίες να μην γίνονται με την Άγκυρα. Αυτή έχει τους 50.000 στρατιώτες, αυτή έχει την ευθύνη για τις εκατοντάδες χιλιάδες έποικους. Αυτή εξάλλου χρηματοδοτεί και διατηρεί το ψευδοκράτος.

2. Το ψευδοκράτος είναι μια παράνομη οντότητα που στην ουσία είναι ανταρσία απέναντι στην ΝΟΜΙΜΗ Κυπριακή Δημοκρατία. Οπόταν και οι ενέργειες και πράξεις αυτού του μορφώματος είναι ανταρσία ενάντια στην νομιμότητα. Οπόταν η έκφραση θέσης για αυτό μόνο επικίνδυνη μπορεί να είναι για τον τόπο. Πόσο μάλλον άμα προέρχονται από τον ανώτατο άρχοντα της Κυβέρνησης. Και όταν αναφέρεσαι σε μια Κύπρο συμφωνώ ότι η Κύπρος είναι μια. Είναι μια και αυτή υπάγεται στην Κυπριακή Δημοκρατία. Το ψευδοκράτος μόνο διχοτομικό ρόλο έχει.

3. Εξήγησα προηγουμένως γιατί θεωρώ ότι είτε ο Ταλάτ πάρει την "ψήφο" των εποίκων και βγει νικητής είτε ο Έρογλου δεν υπάρχει καμμιά ουσιαστική διαφορά.

4. Για τα γεγονότα που συνέβηκαν στην Κύπρο καθαρή ευθύνη φέρει η τουρκική επεκτατική πολιτική μαζί με την ανέχεια των αμερικανοβρεττανών. Μπορεί η Χούντα των Αθηνών να έκανε το Πραξικόπημα αλλά αυτό σε καμμιά περίπτωση δεν δικαιολογεί την εισβολή και την κατοχή. Και εξάλλου η εισβολή ήταν αναμενόμενο ότι θα γίνει. Οι Τούρκοι έδειξαν τις προθέσεις τους από το 1963...

Μιχάλης είπε...

@ ΕΝΩΤΙΚΟΣ13

Αναφορικά με το σχέδιο Ανάν και το αν επανέρχεται: κάθε φορά που συζητείται το κυπριακό τα κεφάλαια είναι τα ίδια. Στο Ανάν έχουν αποτυπωθεί κατά συγκεκριμένο τρόπο.
Όταν λοιπόν τόσο ο Σ. Στεφάνου όσο και άλλοι λένε ότι στο τάδε κεφάλαιο η πρόνοια στο Ανάν ήταν Α και τώρα καταφέραμε να φτάσουμε σε πρόνοια Β δεν σημαίνει ότι υιοθετείται το Ανάν.
Ορθά αναφέρεις ότι η εκ περιτροπής ξεκίνησε επί Κληρίδη και πέρασε στο Ανάν.
Δεν έγινε αποδεκτή με τον τρόπο που προνοούσε το Ανάν.
Άρα με το να προσπαθείς να τη διαφοροποιήσεις δεν σημαίνει ότι ακολουθείς αυτό που λέει το Ανάν.

Είναι άποψη σου ότι τα δικαιώματα των ε/κυπρίων θα συνεχίσουν να στερούνται και σε μια λύση Δ.Δ.Ο. Και αυτό διότι όπως πολλές φορές έχω πει, έχουμε διαφορετική ερμηνεία του τι εστί Δ.Δ.Ο. αλλά από την άλλη δεν μπορούμε να προεξοφλούμε τίποτε αν δεν δούμε το αποτέλεσμα των όποιων συνομιλιών. Θεωρείς λάθος αυτό που λέω;

Πως αυτά που λέω δεν είναι τα βασικά επιχειρήματα των ε/κυπρίων; Ήδη με όσα έγραψες αποδεικνύεις το αντίθετο. Αυτοί λένε ότι με μια λύση θα στερηθούν δικαιωμάτων, το ίδιο λένε και στην απ’ εδώ πλευρά.

1. Σε παλαιότερη ανάρτηση μου είχα αναφερθεί σε αυτό το θέμα και είπα ότι εφόσον η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κ.Δ. δεν κάθεται μαζί της σε συνομιλίες. Ο σημερινός πρόεδρος έκανε προσπάθεια να συναντηθεί με τον Ερντογάν αλλά στάθηκε αδύνατο. Με λίγα λόγια αν περιμέναμε πότε θα αποδεχθεί η Τουρκία να συνομιλήσει μαζί μας δεν θα το πετυχαίναμε ποτέ.


2. Είτε έπρεπε είτε δεν έπρεπε, όσοι χρησιμοποιούν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ως αποδεικτικό της ορθότητας των θέσεων τους στην ουσία αναγνωρίζουν την ψήφο και των εποίκων. Δυστυχώς πλέον οι έποικοι αποτελούν μέρος της πραγματικότητας στην Κύπρο είτε μας αρέσει είτε όχι. Και δηλώνω ξεκάθαρα ότι δεν μ’ αρέσει. Το πρόβλημα όμως δεν λύνεται με διαπιστώσεις. Και δε ένα δεύτερο δημοψήφισμα πάλι θα ψηφίσουν.

3. Στηρίζω τον Ταλάτ διότι βλέπω ουσιαστικές διαφορές από την πολιτική του Έρογλου. Εσύ μάλλον θεωρείς ότι είναι το ίδιο. Είναι δικαίωμα του καθενός να βλέπει τα πράγματα όπως νομίζει.
Για το άρθρο της Βολκάν δεν δήλωσα καμία έκπληξη. Κατέγραψα ότι οι θέσεις όσων αντιτίθενται σε συγκεκριμένη λύση συμπίπτουν. Και αυτό είναι μια πραγματικότητα.

Μιχάλης είπε...

@ kyriakos

Επαναλαμβάνω το ερώτημα: ακόμα και σε μια επαναδιαπραγμάτευση του Ανάν θα υποβάλλαμε μόνο εμείς προτάσεις; Θα ζητούσαμε μόνο εμείς αλλαγές;

Τι σημαίνει ότι ο Χριστόφιας δεν είναι πραγματικά διαλλακτικός γι αυτό οι ξένοι μας δίνουν χαστούκια;
Μπορείς να γίνεις πιο συγκεκριμένος;

Ανώνυμος είπε...

Μεγάλη νίκη Ερόγλου-Καληνύχτα Μιχαλάκη!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

ΕΡΟΓΛΟΥ ΖΟΥΜΕ ΠΡΟΕΔΡΟ ΝΑ ΣΕ ΔΟΥΜΕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Μιχάλης είπε...

Ήδη κάποιοι άρχισαν τους πανηγυρισμούς για την εκλογή του εκλεκτού τους...

Ανώνυμος είπε...

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΤΑΛΑΤ, ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΗ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ;;;; ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ;;;;;ΑΠΛΗ ΛΟΓΙΚΗ!!!

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετική λογική.

Εσκέφτε σουν το πολλήν ώρα;

Αμαδρυάς είπε...

@ Ενωτικός

Να πιο πάνω ο συνασπισμός που λέγαμε και το πάρτυ. Ο εθνικισμός δεν έχει σύνορα. Δεκανίκι ο Έρογλου για την προσδοκώμενη ανατροπή της πολιτικής λύσης. Ο Ανώνυμος που πανηγυρίζει, χαίρεται για τα δυο κράτη και δυο λαούς που έσπευσε να υποστηρίξει ο Έρογλου στην πρώτη του δήλωση.

Γι αυτό λέω ότι η ιστορία έχει συνέχεια . Και σίγουρα είναι εμφανές το ιστορικό άλμα σ΄αυτό που λες ότι "καθαρή ευθύνη φέρει η τουρκική επεκτατική πολιτική μαζί με την ανέχεια των αμερικανοβρεττανών". Λείπει μια...μικρή λεπτομέρεια στο ιστορικό παζλ: Η δράση των πάσης φύσεως εθνικιστών, ενωτικών,εθνικοφρόνων, για επίτευξη της Ένωσης, πριν και μετά την ανεξαρτησία , πριν το 63 και μετά απ΄αυτό, και πριν το 74. Η χούντα που έκανε το πραξικόπημα, όπως λες, μάλλον δεν "εισήγαγε" την παράνομη δράση κατά του νόμιμου κράτους. Είχε και μια ΕΟΚΑ Β΄. Δεν ξεχνιέται εύκολα αυτό. Ελπίζω να μη σου διέφυγε. Η Ιστορία που λέγαμε κι οι φέτες τις...

Μόνο που τώρα από χτες βράδυ έγινε πολύ πιο σκούρο το σκηνικό και πρέπει να σκεφτούμε περισσότερο τι σημαινει η άνοδος των εθνικιστών από κει.

Ανώνυμος είπε...

Ο ΕΝΩΤΙΚΟΣ13 λέει:

"Ο Έλληνας μιλάει για τα δικαιώματα του που του στερούνται από το 1974 και θα συνεχίσουν να του στερούνται με μια ΔΔΟ. Αντίθετα ο Τούρκος μιλά με μόνο στόχο να διατηρήσει την παρανομία αυτή."

Στον πόλεμο του 74 όμως; Ο Έλληνας έχασε. Ο Τούρκος νίκησε.
Ή αν το θέλεις αλλιώς, ο Τούρκος νίκησε τον Έλληνα. Σου αρέσει έτσι;

kyriakos είπε...

Επαναλαμβάνω το ερώτημα: ακόμα και σε μια επαναδιαπραγμάτευση του Ανάν θα υποβάλλαμε μόνο εμείς προτάσεις; Θα ζητούσαμε μόνο εμείς αλλαγές;


Τώρα στις διαπραγματεύσεις δηλαδή κάνουμε μόνο εμείς αλλαγές;

Τι λες ρε Μιχάλη μου πρόκειται για ακριβώς το ίδιο πράγμα , απλα επιπλέον΄ξεκινάς απο μία ειδική και όχι γενική βάση η οποία δεσμεύει καλύτερα την Τουρκία.

Στην ουσία έπρεπε να ζητήσουμε μια νέα επιδιαιτησία και να εστιάσουμε στους περιορισμούς διακίνησης που ήταν το πραγματικό πρόβλημα.

Για κάποια άλλα θέματα απλά θα μπορούσε να βρεθεί καλύτερη φόρμουλα..



'''Τι σημαίνει ότι ο Χριστόφιας δεν είναι πραγματικά διαλλακτικός γι αυτό οι ξένοι μας δίνουν χαστούκια;
Μπορείς να γίνεις πιο συγκεκριμένος;''


Το γιατί οι Ξένοι μας δίνουν χαστούκια ίσως θα έπρεπε να διαβάσεις κάποιες αναρτήσεις που έκανα στον blog μου..για να καταλάβεις καλύτερα τι εννοώ..

Τα χαστούκια έχουν βασικά 2 άξονες επιχειρημάτων απο Τουρκία και ξένους:

α) Στήριξη Ταλατ ο οποίος μετά την Οραμς έμεινε πίσω στις δημοσκοπήσεις

Β) Πίεση στην ΕΚ πλευρά για να αποδεχθεί λύση*


*βλέπε σχέδιο Αννάν

Αυτά είναι τα δύο βασικά επιχειρήματα που ακούστηκαν, βάση αυτών θεωρώ πως οι ξένοι πήραν χαμπάρι τον Χριστόφια πως δεν δείχνει όσο θάρρος θα έπρεπε.. Και αποδέχθηκαν περισσότερο την Τουρκική επιχειρηματολογία.

Σημάδια αδιαλλαξίας Χριστόφια;

Εστιάζω σε δύο που μου έρχονται πρώτα στο μυαλό:

Κόντρα με Ξένους αξιοματούχους και ειδικά με τον Νταουνερ) Πολλές φορές η Κυβέρνηση τον Αφησε εκτεθειμένο ενώ δεν έπρεπε και το αντίστροφο, Μη αποδοχή επιδιαιτησίας - διάσκεψης και πολλών άλλων προτάσεων επίσπευσης της διαδικασίας..

Ανώνυμος είπε...

Ο καλός θεός έσωσε τη Κύπρο 2 φορές! Τη μια τον απρίλη του 2004 και την άλλη τη κυριακή μρ τη νίκη Ερόγλου από σπόντα. Μιχαλάκη η πολιτική σου έχασε, παραιτήσου και σταμάτα να γράφεις στα μ΄πλόγκς!

Ανώνυμος είπε...

sssssssssss

o M.M. (MM=Mihalis Mihail MM= Megalos Malakas) klaei to syntrofo Talat kai to syntrofo Xristofia.

To AKEL epethane. To mono kalo poy evgiken o Xristofias einai poy eskotwse to AKEL kai tha parei t @@ toy stis vouleftikes. Proedro tha ksanadei to 5000 meta Xriston.

Unknown είπε...

Και εσύ τώρα πανηλίθιε ανώνυμε πιστεύεις πως του έκανες τα μούτρα κρέας με τις βλακείες σου.

Αλήθεια νομίζεις πως με αυτό το ύφος στηρίζεις την όποια άποψη έχεις; (αν έχεις κάποια άποψη για οτιδήποτε δηλαδή).

Unknown είπε...

Αααα τώρα τον είδα και τον άλλο Ανώνυμο!

Ασφαλώς κατά τη γνώμη σου, ο καλός Θεός με τον ίδιο τρόπο έσωσε την Κύπρο και το 1974!

Ανώνυμος είπε...

αυτοί που βρίζουν ή λένε βλακίες δεν χρειάζεται να ασχολείται κανένας μαζί τους.

Ανώνυμος είπε...

ΕΡΟΓΛΟΥ-ΕΡΟΓΛΟΥ-ΕΡΟΓΛΟΥ-ΕΡΟΓΛΟΥ!!!!!!!


ΚΛΑΨΤΕ ΤΩΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ!ΧΑΧΑΧΑΧΑ!!!!!!!

buhda είπε...

Γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος όπως είναι γνωστο γελοίοι ανώνυμοι και βιολογικά ηλίθιοι εθνικιοσκώληκες.

Μιχάλης είπε...

@ kyriakos

Απολογούμαι για την καθυστέρηση στην απάντηση αλλά οι υποχρεώσεις δεν μου επέτρεπαν να σχολιάσω πιο νωρίς.

Η άποψη μου αγαπητέ μου φίλε είναι πως σε περίπτωση που γινόταν επαναδιαπραγμάτευση του σχεδίου Ανάν τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα.
Διότι η τουρκική πλευρά θα ισχυριζόταν ότι άλλαξαν οι συνθήκες και θα ζητούσε περισσότερα από αυτά που είχε δεχθεί.
Αυτός είναι κανόνας σε μια διαπραγμάτευση.

Είμαι της άποψης ότι οι ξένοι δεν θεωρούν τον Χριστόφια αδιάλλακτο.
Άλλωστε αυτό φαίνεται και από την αποδοχή που έχει και μέσα στην ίδια την Ε.Ε. αλλά και στο διεθνή παράγοντα.

Ξεχνούμε ότι από το 2004 και μετά τροχοδρομήθηκαν κάποιες διαδικασίες.
Αυτές οι διαδικασίες είναι τώρα μπροστά μας και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα με τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο.

Αν έχει κάποιον που προσπάθησε να βοηθήσει τον Ταλάτ και κατηγορήθηκε γι αυτό είναι ο Χριστόφιας.

Όσον αφορά τον Ντάουνερ θα θυμίσω ότι η κυβέρνηση τον άφησε εκτεθειμένο όταν κι αυτός έβγαινε έξω από τα πλαίσια των υπηρεσιών του.
Δηλαδή όταν κανόνιζε την υπόθεση με την επίσκεψη του Μπαν Κι Μουν στο «προεδρικό» δεν έπρεπε να του πει κανένας τίποτε;

Η κυβέρνηση δεν είπε ότι δεν αποδέχεται διεθνή διάσκεψη. Κάθε άλλο.
Για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να είναι ώριμες οι συνθήκες. Κι εκεί θα πρέπει να συζητηθούν συγκεκριμένα πράγματα.

Για την επιδιαιτησία δεν είμαι σίγουρος ότι θα δουλέψει. Έχουμε και το κακό προηγούμενο…

Μιχάλης είπε...

politispittas & buhda

Αφήστε τα παιδιά να εκφράσουν τη χαρά τους.

Και ύστερα μας λένε κάποιοι ότι τους κατηγορούμε άδικα…

Ανώνυμος είπε...

Τόσο πολύ σας έτσουξε ο θρίαμβος Ερόγλου και η ακύρωση ενός νέου απαράδεκτου Ανάν 2;;;; Ξυδάκι!!!!

Ανώνυμος είπε...

Μιχάλη άκουσες απόψε το Σερταρ Ντεκτας στο Σίγμα; Είπε ότι υποστηρίζει την ομοσπονδία αλλά.. με το σωστό περιεχόμενο!! (ή κάτι τέτοιο παρόμοιο.) Γέλασα μόλις το άκουσα. Του έφυγε ή μήπως ήξερε τι έλεγε;; Η σημερινή θα δημοσιεύσει αύριο (22/4) ολόκληρη τη συνέντευξη.