Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

ΨΕΥΔΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Άλλο θέμα είχα υπόψη μου να αναρτήσω αυτή τη βδομάδα, ένα θέμα που θα ήταν συνέχεια της ανάρτησης «ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΣΟΒΑΡΕΥΤΟΥΝ», αλλά η επίθεση ενάντια στο Γραφείο Ευημερίας από λήπτη Δημόσιου Βοηθήματος με οδηγεί να ασχοληθώ με το θέμα των μεταναστών.

Τελευταία πολιτικοί και δημοσιογράφοι έχουν ξεκινήσει μια άνευ προηγουμένη επίθεση ενάντια στην κυβέρνηση για τα επιδόματα που δίνει στους μετανάστες και προσπαθούν να στρέψουν τους πολίτες εναντίον τους διότι, δήθεν, τρώνε τα επιδόματα των ε/κυπρίων δικαιούχων.


Κάτι ανάλογο γίνεται και με τους τ/κύπριους λήπτες δημόσιου βοηθήματος.

Πρωτοπόροι σε αυτή την εκστρατεία είναι βουλευτής του ΔΗΚΟ, η εφημερίδα «Το Κυπριακό Ποντίκι» και η εκπομπή του ραδιοφώνου του Λόγου «Αντιλογία».

Ο πρώτος διέρρευσε την περιβόητη επιταγή ύψους 7.208 Ευρώ που έλαβε αιτητής πολιτικού ασύλου και διέδωσε ότι οι μετανάστες παίρνουν αυτά τα τεράστια ποσά, σε σχέση με τους ε/κύπριου που παίρνουν ψίχουλα.


Μάλιστα το «Ποντίκι» προέκτεινε αυτή την παραπληροφόρηση λέγοντας ότι η επιταγή πήγε σε οικογένεια λαθρομεταναστών!

Από την αναφερόμενη εκπομπή ακούγονται απόψεις (τόσο από τους ακροατές όσο και από τους δύο παρουσιαστές) καθόλα υβριστικές προς τους μετανάστες και τους τ/κύπριους, όπως «έρκουνται οι παλιοτουρκοκύπριοι τζιαι πιάννουν τα λεφτά μας», «οι ξένοι να πάνε στη χώρα τους να ζήσουν» ενώ στηρίζουν τη «φιλοσοφία» τους στο ότι σε καιρό κρίσης η κυβέρνηση θα μπορούσε να «κόψει» αυτά τα χρήματα από τους ξένους και να τα δώσει στους ε/κύπριους.


ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Τα θέματα αυτά πήγαν και στη βουλή στις 29 Ιουνίου 2010.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Γεωργίου, ανέφερε ότι τις τελευταίες μέρες τυπώθηκαν χιλιάδες φυλλάδια και διανεμήθηκαν σε όλα τα σπίτια των συνοικισμών Τσιακκιλερής και Κόκκινων στη Λάρνακα. Σ' αυτά διατυπώνονται έντονες επικρίσεις για τα ψηλά επιδόματα που παραχωρούνται στους αλλοδαπούς και καλούνται οι πρόσφυγες να αντιδράσουν.


Αυτό έρχεται να προστεθεί στις καταγγελίες της υπουργού Εργασίας ότι το ΕΛ.Α.Μ. διανέμει φυλλάδια έξω από τα Γραφεία Ευημερίας και Ανεργίας προσπαθώντας να στρέψει τους ε/κύπριους εναντίον των αλλοδαπών.


Τόσο ο κ. Γεωργίου όσο και άλλοι βουλευτές ανέφεραν ότι υπάρχει κατακραυγή για το γεγονός ότι εκτός από τα επιδόματα αυτά καταβάλλονται στους αλλοδαπούς και διάφορα άλλα ωφελήματα, όπως χριστουγεννιάτικο επίδομα, επίδομα θέρμανσης κλπ και διερωτήθηκαν αν υπάρχει άλλη ευρωπαϊκή χώρα που πράττει το ίδιο.

«Δεν είμαι ρατσιστής, αλλά όχι να δίνονται τέτοια ψηλά επιδόματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργίου, προσθέτοντας ότι γνωρίζει μια περίπτωση όπου ο αλλοδαπός λήπτης τέτοιου δημοσίου βοηθήματος είναι μια χαρά στην υγεία του και ότι είναι μόνιμος θαμώνας των δικαστηρίων για κλοπές και διαρρήξεις.


Ενδεικτικό της αντίδρασης που υπάρχει στους πολίτες για το ίδιο θέμα είναι και το εξής παράδειγμα που ανέφερε ο κ. Γεωργίου: «Περπατώντας τις προάλλες στη Λάρνακα, διάφοροι πολίτες, μεταξύ αυτών «και ευυπόληπτοι με κοστούμια», του φώναζαν, «τί κάνετε εσείς οι βουλευτές; Γιατί επιτρέπετε να δίνουν τόσα ψηλά επιδόματα σ' αυτούς τους κιλίντζιρους;»


ΠΑΡΑΠΛΑΝΟΥΝ

Όλα αυτά είναι παραπλανητικά. Δεν δικαιούνται δημοσιογράφοι και πολιτικοί να γράφουν κάτι χωρίς πρώτα να το εξετάζουν. Και αν αποδειχθεί ότι έχουν λάθος να επανορθώσουν.


Στην περίπτωση των 7.208 ευρώ έχει αποδειχθεί ότι αφορούσε οικογένεια όχι λαθρομεταναστών αλλά αιτητή πολιτικού ασύλου και κάλυπτε περίοδο τριών μηνών με όλα όσα δικαιούται με βάση των νόμων περί Δημόσιων Βοηθημάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Από την άλλη, το ποσό που παίρνει ο κάθε λήπτης βοηθήματος, με βάση το νόμο, είναι καθορισμένο και δεν πρόκειται να αλλάξει έστω και αν μειωθούν οι δικαιούχοι και μείνει μόνο ένας.


Και ενώ πολλοί και διάφοροι φωνάζουν ότι μας κλέβουν τα επιδόματα οι ξένοι, δεν λένε απολύτως τίποτε από τα όσα κατατέθηκαν από την Γενική Ελέγκτρια ότι «λήπτες δημοσίου βοηθήματος και σύνταξης ανικανότητας κατέχουν 1066 επαγγελματικές άδειες οδήγησης, υπογραμμίζοντας ότι «οι φοβερές αδυναμίες που παρατηρούνται στο σύστημα εσωτερικού ελέγχου δίνει τη χρυσή ευκαιρία στους απατεώνες να εκμεταλλεύονται το υπουργείο Εργασίας».


Επιπλέον, αποκρύβουν ή αφήνουν να δημιουργηθεί η λανθασμένη εικόνα ότι δικαιούνται επιδομάτων όλοι οι ξένοι που βρίσκονται στην Κύπρο, ενώ δικαιούται μόνο μια ομάδα από αυτούς, οι αιτητές πολιτικού ασύλου (δες πιο κάτω).


Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ

Η διαχείριση των ταμείων που έχουν να κάνουν με τα επιδόματα δεν εκτελείται από τους λειτουργούς κατά το δοκούν. Υπάρχει συγκεκριμένη νομοθεσία η οποία είναι ξεκάθαρη.


ΠΟΙΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΒΟΗΘΗΜΑ

1. Κάθε πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας ο οποίος έχει την νόμιμη διαμονή του για συνεχή περίοδο ενός έτους στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές και το εισόδημα καθώς και οι όποιοι άλλοι πόροι του δεν επαρκούν για την κάλυψη των βασικών και ειδικών αναγκών του.

2. Ευρωπαίοι πολίτες που πληρούν τις πιο πάνω προϋποθέσεις για τους οποίους όμως ισχύουν άλλοι περιορισμοί π.χ. οι Ευρωπαίοι πολίτες αποκτούν δικαίωμα διαμονής νοουμένου ότι αποδείξουν ότι διαθέτουν επαρκείς πόρους για τους ίδιους και την οικογένεια τους (άρα δεν δικαιούνται εκτός και αν αποδείξουν ότι απώλεσαν τους πόρους τους ή αν συμβαίνουν ειδικοί λόγοι. Ευρωπαίοι που βρίσκονται στην Κύπρο για αναζήτηση εργασίας δεν δικαιούνται δημόσιο βοήθημα.

3. Υπήκοοι τρίτων χωρών νοουμένου ότι έχουν το καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος στην Κυπριακή Δημοκρατία (πολύ μικρός αριθμός) ή είναι αναγνωρισμένοι πολιτικοί πρόσφυγες ή κατέχουν το νομικό καθεστώς του αιτητή πολιτικού ασύλου ή κατέχουν το καθεστώς προσωρινής διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους. Νοείται ότι σε αυτές τις περιπτώσεις είναι προϋπόθεση ο αιτητής να διαμένει στις περιοχές που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία.

4. Αιτητές δικαιούνται να είναι και πρόσωπα που είναι θύματα εμπορίας προσώπων, σεξουαλικής εκμετάλλευσης ιδιαίτερα γυναικών και παιδιών ανεξάρτητα από το νομικό καθεστώς τους.


Με βάση λοιπόν τη νομοθεσία, υπήκοοι τρίτων χωρών, δεν παίρνει επίδομα ο κάθε αλλοδαπός τρίτης χώρας που βλέπουμε να κυκλοφορεί μέσα στους δρόμους.


Με βάση και πάλι το νόμο:

«Το σημερινό ύψος του μηνιαίου βοηθήματος για βασικές ανάγκες ανέρχεται σε €452 για τον αρχηγό του νοικοκυριού, στα €226 για κάθε εξαρτώμενο που έχει συμπληρώσει το 14ο έτος της ηλικίας του και στα €135,60 για κάθε εξαρτώμενο που δεν έχει συμπληρώσει το 14ο έτος της ηλικίας του. Βασικές ανάγκες περιλαμβάνουν τροφή, απαραίτητο ρουχισμό, νερό, ρεύμα και υγιεινές περιβάλλον διαβίωσης. Το ύψος αναθεωρείται κάθε χρόνο με απόφαση του Υπ. Συμβουλίου. Παραχωρούνται επίσης και έκτακτα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα.

Ειδικές ανάγκες κύρια αφορούν την στέγαση (ενοίκιο) και φροντίδα υγείας. Το ύψος του ενοικίου δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% του βοηθήματος για βασικές ανάγκες ή του ποσού των 600 ευρώ το μήνα.


Με λίγα λόγια, αιτητής με 2 εξαρτώμενα πάνω από 14 και 2 κάτω από 14 χρόνων θα πάρει: 456+226 +226+136+136= 1.180 ευρώ μηνιαίως για βασικές ανάγκες και μέχρι 590 ευρώ για ενοίκιο σύνολο δηλαδή για αυτή την περίπτωση 1.770 ευρώ.


H συγκεκριμένη περίπτωση με την επιταγή ύψους 7.208,23 ευρώ, η οποία έγινε αντικείμενο αποστολής σε χιλιάδες άτομα, αφορά δικαιώματα δημοσίου βοηθήματος σε 6μελή οικογένεια αιτητών πολιτικού ασύλου (πατέρας, μητέρα και τέσσερα ανήλικα παιδιά – 2 κάτω των 14 χρόνων και 2 άνω των 14 χρόνων). Το ποσό, διευκρινίζεται, αφορά τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2009 και περιλαμβάνει πέραν από τις βασικές ανάγκες και το ενοίκιο, πρόσθετο επίδομα που δίνεται σε όλους τους λήπτες τον Δεκέμβρη λόγω των γιορτών και επίδομα θέρμανσης (171 ευρώ) που επίσης με βάση τη Νομοθεσία δίνεται κάθε χειμώνα.


Σημειώνεται ότι ακριβώς τα ίδια ποσά παίρνουν και οι ε/κύπριοι αιτητές με τις ίδιες ακριβώς ανάγκες.


Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΙΤΗΤΕΣ ΑΣΥΛΟΥ

Η πολιτική αυτή ρυθμίζεται (με βάση και τις ευρωπαϊκές οδηγίες) από τα ταμεία Αλληλεγγύης και προσφύγων της Ε.Ε., που δίνει στήριξη στις χώρες μέλη της που φιλοξενούν αλλοδαπούς πολιτικούς πρόσφυγες, για την ανάπτυξη συγκεκριμένων προγραμμάτων. Τα ποσά αυτά τα χειρίζεται το υπουργείο Εσωτερικών το οποίο τελευταία άρχισε να κάνει συγκεκριμένα προγράμματα.


Κάποιοι κατηγορούν τη σημερινή κυβέρνηση ότι αδιαφορεί για το θέμα και ότι δεν έχει πολιτική για τους αλλοδαπούς.


Αυτό δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια διότι:

1. Το πρόβλημα αυτό ξεκίνησε το 2006 όταν η Κύπρος άρχισε να αντιμετωπίζει έλευση αλλοδαπών από τρίτες χώρες, λαθραία ή νόμιμα.

2. Η Κύπρος με απόφαση της κυβέρνησης Παπαδόπουλου δημιούργησε χώρο υποδοχής και διαμονής αυτών των αλλοδαπών στην Κοφίνου το 2006.

3. Ο συγκεκριμένος χώρος δεν μπορούσε να απορροφήσει μεγάλο αριθμό μεταναστών, γι’ αυτό και αποφασίστηκε να καλύπτονται από τον περί «Δημοσίων Βοηθημάτων Νόμο» που θα τους διασφάλιζε στέγη, τροφή και μια υποφερτή ζωή.


Κατά συνέπεια, από την αρχή της εμφάνισης του προβλήματος δεν λήφθηκαν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί σωστά το όλο πρόβλημα με αποτέλεσμα η Κύπρος να θεωρηθεί ως η χώρα παράδεισος για τους αιτητές πολιτικού ασύλου.


Η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό συγκροτώντας μέτωπο με την Μάλτα και την Ιταλία και προωθώντας αλλαγές στη νομοθεσία της Ε.Ε. για το θέμα.


Πέραν τούτου καταβάλλει προσπάθειες να ανεγείρει χώρους υποδοχής, ενώ στο παρόν στάδιο αναζητεί χώρους προς ενοικίαση, μέχρι να ανεγερθούν οι χώροι υποδοχής.


Και αυτή η προσπάθεια βρίσκει την αντίθεση πολιτών και πολιτικών και όχι μόνο!

Σημειωτέον ότι για όσους θα φιλοξενούνται στους χώρους υποδοχής, δεν θα τους καταβάλλονται επιδόματα.


Έτσι μέχρι το 2008 εκκρεμούσαν στις αρμόδιες υπηρεσίες περίπου 13.000 αιτήσεις.


Το 2008 ο αριθμός μειώθηκε στις 8.000 ενώ σήμερα με τις αλλαγές στον τρόπο εξέτασης των αιτήσεων, αυτές είναι λιγότερες από 1.000. Η ταχύτητα στην εξέταση συνέβαλε στον περιορισμό της κατάχρησης του συστήματος.


Σημειώνεται ότι με βάση τις νέες διαδικασίες, αρκετές χιλιάδες έχουν ήδη επαναπατριστεί ενώ μειώθηκαν στο 50% αυτών που έρχονται από τα κατεχόμενα.


Συνολικά σήμερα υπάρχουν 262 πολιτικοί πρόσφυγες και γύρω στις 2000 με καθεστώς επικουρικής προστασίας. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία πρόκειται για Παλαιστίνιους από την Γάζα και το Ιράκ καθώς και κούρδοι.


Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι έχει επιταχυνθεί η διαδικασία εξέτασης του ασύλου από 2 ή και 3 χρόνια σε μερικούς μήνες και φάνηκε από τα αποτελέσματα ότι μειώθηκε σημαντικά η κατάχρηση του συστήματος.


Όσον αφορά τα ποσά που δαπανούνται γι’ αυτούς τους ανθρώπους, η Υπουργός Εργασίας δήλωσε στην εφημερίδα «ΓΝΩΜΗ» (έκδοση 2/7/2010) ότι το 2009 δαπανήθηκαν για δημόσιο βοήθημα (γενικά σε όλους τους δικαιούχους – ε/κύπριους και ξένους) περίπου 240 εκατομμύρια. Από αυτό το ποσό για τους αιτητές πολιτικού ασύλου δόθηκαν 15 εκατομμύρια.


ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ

Και στο θέμα των τ/κυπρίων υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση.

Κάποιοι, διασυνδέοντας τις διευκολύνσεις προς τους τ/κύπριους σε θέματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, καθώς και τα ποσά που δαπανούνται προς τον σκοπό αυτό, με το κυπριακό, επιχειρούν παραπλανητικά (και πάλι) να παρουσιάσουν το θέμα ως προνομιακή μεταχείριση που εισήγαγε η κυβέρνηση Χριστόφια!


Τα πράγματα όμως δεν είναι καθόλου έτσι.

Η απόφαση για προνόμια των τ/κυπρίων λήφθηκε στις 30 Απριλίου 2003 από την κυβέρνηση Παπαδόπουλου και έκτοτε δεν έχει αλλάξει.


Κάνοντας ένα κλικ εδώ μπορείτε να διαβάσετε την σχετική απόφαση του υπουργικού συμβουλίου του 2003 με τίτλο «Διακίνηση προσώπων, οχημάτων, αγαθών, εργοδότηση, έκδοση πιστοποιητικών και άλλων εγγράφων - 30 Απριλίου 2003»


Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι:

«Κύριο μέλημα της Κυβέρνησης με την εισαγωγή των μέτρων που αναφέρονται πιο κάτω, διαρκούσης της κατάστασης μη-λύσης του κυπριακού, είναι να παρασχεθεί η δυνατότητα στους Τουρκοκύπριους που διαβιούν κατά κύριο λόγο στις κατεχόμενες περιοχές να απολαμβάνουν, στο βαθμό του δυνατού, τα δικαιώματα και ωφελήματα που παρέχει η Κυπριακή Δημοκρατία στους πολίτες της. Όλα τα μέτρα θα εφαρμοστούν στο πλαίσιο της νομιμότητας, του διεθνούς δικαίου και του κοινοτικού κεκτημένου.»


Στην απόφαση αναφέρεται ακόμα ότι «Η θέση αυτή στηρίζεται στην τοποθέτηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το οποίο, επικαλούμενο την γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης στην υπόθεση της Ναμίμπια, λαμβάνει, υπό ορισμένες προϋποθέσεις και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, υπόψη τα αποτελέσματα ορισμένων διευθετήσεων και πράξεων στα κατεχόμενα».


Η απόφαση περιλαμβάνει τα ακόλουθα μέτρα υπέρ των τ/κύπριους:

1. ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΑΓΑΘΩΝ

2. ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΑΙ ΟΧΗΜΑΤΩΝ

3. ΕΡΓΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ

4. ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ/ΥΠΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ

5. ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΠΡΟΣΟΝΤΟΥΧΩΝ

6. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΤΚ

7. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΚ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

8. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

9. ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΚ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΠΕΣΟΝΤΩΝ

10. ΜΙΚΤΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΠΑΦΩΝ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

11. ΕΚΔΟΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

12. ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

13. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

14. ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΚ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΤΟΥ ΡΙΚ

15. ΑΠΟΝΑΡΚΟΘΕΤΗΣΗ ΝΕΚΡΗΣ ΖΩΝΗΣ

16. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ

17. ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΜΕ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ

18. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ

19. ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ


Στην παράγραφο 12 της απόφασης που αναφέρεται στην ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΕΚΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΛΘΑΛΨΗ αναφέρει:

«Θα ληφθούν περαιτέρω πρακτικά μέτρα για καλύτερη εξυπηρέτηση των Τ/Κ ασθενών που έρχονται στις ελεγχόμενες από την Κυβέρνηση περιοχές για διάγνωση ή νοσηλεία. Προς τον σκοπό αυτό θα συσταθεί μηχανισμός (hot-line) ο οποίος να στελεχώνεται επί 24ώρου βάσεως για το χειρισμό επειγόντων περιστατικών. Επίσης θα παρασχεθούν διευκολύνσεις και κίνητρα για ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των γιατρών και ιατρικών ιδρυμάτων εκατέρωθεν της γραμμής καταπαύσεως του πυρός προς όφελος των ασθενών».


Και είναι γνωστό ότι μέσα στα μέτρα που περιλάμβανε αυτή η παράγραφος ήταν και η προτεραιότητα των τ/κυπρίων στα νοσοκομεία αλλά και η δωρεάν περίθαλψη τους.


Η σημερινή κυβέρνηση λαμβάνοντας υπόψη τις (δίκαιες) διαμαρτυρίες των ε/κυπρίων, αποφάσισε να τερματίσει αυτό το προνόμιο σύμφωνα με την offsite 23.06.2010


«Ίση Μεταχείριση – Κόβουν τις προτεραιότητες των Τ/κ

Ένα φαινόμενο το οποίο ζει ο κάθε ένας από τους επισκέπτες στα κρατικά νοσηλευτήρια επιχειρεί να τερματίσει ο υπουργός Υγείας. Πρόκειται για τη συμπεριφορά των Τ/κ οι οποίοι προσερχόμενοι στα νοσοκομεία και συμπεριφέρονται κατά τρόπο προκλητικό λες και όλοι εκεί είναι για να τους εξυπηρετούν. Γι’ αυτό και ο Χρίστος Πατσαλίδης ενημέρωσε τις ιατρικές υπηρεσίες ότι κόβονται οι χάρες και οι Τ/κ θα περιμένουν στη σειρά τους όπως όλοι οι ασθενείς. Ο υπουργός Υγείας, ανέφερε δε πως «έχει σταλεί σχετική εγκύκλιος μέσω της οποίας επισημαίνεται πως όλοι οι ασθενείς- πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης».


Ασφαλώς αυτή την είδηση την «έκαναν γαργάρα» τα… σοβαρά μέσα ενημέρωσης που εξακολουθούν να συντηρούν τη λανθασμένη εικόνα.


Πέραν τούτου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη «ΓΝΩΜΗ» η Υπουργός Εργασίας, τ/κύπριοι λήπτες δημόσιου βοηθήματος είναι 179 οικογένειες.

Επομένως, ούτε το σύνολο των τ/κυπρίων λαμβάνει βοηθήματα, όπως υποβάλλουν οι διάφοροι καλοθελητές.


32 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Αλλά όταν κάποιος ακούει (ειδήσεις δήθεν) από τα κανάλια της παραπληροφόρησης, τι γνώμη θα έχει; για τα κανάλια αυτά δεν υπάρχει αντίθετη άπόψη. και δυστυχώς έχουν και μεγάλη ακροαματικότητακαι οκόσμος τ' απολαμβάνει. Σταύρος Λ.

Aceras Anthropophorum είπε...

Μιχάλη γράψε τζιαι άλλα, μίλα τζιαι άλλον, κάμε τζιαι άλλους να μιλήσουν τζιαι άλλο. Το ψέμαν υπηρετεί την αθρώπινην πικραντερία, το μίσος εν πιο εύκολο συναίσθημαν που την αγάπη, η κατζία εν πιο εύκολη που την καλοσύνη, το μίσος, η κατζία, η πικραντερία γοράζονται που αυτήν τη σχιζοφρενή κοινωνία του βασιλιά ΕΓΩ. Το μίσος πουλά τζιαι όσο ο κόσμος έχει θα θέλει τζιαι άλλα τζιαι το μίσος, ο φθόνος, η κατζία θα πουλούν παραπάνω. Αυτοί θα πουλάνε 10 τζιαι σύ ένα αλλά άλλην επιλογή δεν έχεις. Η υπουργός εμίλησε στη Γνώμη, αλλά η Εδονίτισσα που χαζίριν να δέρω που μου εξηφούρνησεν το ψέμα που παραθέτεις για να μου πεί ότι "εχάλασεν η αριστερά που δεν ξέρει να κυβερνα" δεν θκιαβάζει γνώμην τζιαι δεν έμαθεν ότι εν κακόβουλο ψέμα που ετοιμάστην που τα μαγειρεία του υπό εκκόλαψη νεοφασισμού.

Ο νεοφασισμός θα σας βλαστήσει στην Κύπρο που τζιειαμαί που δεν το περιμένετε. Έχετε τα μμάθκια σας αννοικτά τζιαι μάθετε να είσαστιν πιο efficient στον να καταρρίπτετε το ψέμαν. Το να λαλείται ότι η Κυβέρνηση δεν είναι καλή επικοινωνιακά δεν είναι δικαιολογία.

Το μπλόγκ σου θκιαβάζουν το 100, 200, 500; Οι άλλοι 500 000;

Ανώνυμος είπε...

Άλλη μια τεκμηριωμένη ανάρτηση Μιχάλη. Σε πολλά εκάλυψε με ο aceras, για να μεν πλαθκιάσω να βάλω τζαι μιαν άλλη παράμετρο, την ταξική. Η συνειδητή προσπάθεα αποπροσανατολισμού των εργαζομένων που την πηγή των προβλημάτων τους. Για το ξενοδοχουπάλληλο π.χ που 16 του μήνα πάει για 24 απεργία, εν φταίει ο ξενοδόχος που του αρνείται τα δικαιώματα του αλλά τα παράσιτα οι δημ.υπάλληλοι που τρων τα λεφτά του κράτους, φταίν οι μετανάστες που απειλούν τάχα την θέση εργασία του, φταίν όσοι στηρίζονται με βάση τα στοιχεία που παραθέτεις που τις κοινωνικές υπηρεσίες κλπ. Το άσχημο εν ότι εν συνειδητά που σπέρνουν δηλητήριο τζαι το τραγικό ξέρουν τις συνέπειες.Εν θα τους περάσει.. Χρίστος Κωνσταντίνου

Unknown είπε...

Την καλημέρα μου.

Από΄καρδιάς συγχαρητήρια Μιχάλη για αυτή την ανάρτηση που θα έπρεπε να διαβαστεί από πολλούς, από όλους.

Κυρίως, θέλω να τονίσω πως οι πρακτικές της Κύπρου στα ζητήματα των Μεταναστών είναι εναρμονισμένες με τις οδηγίες της Ε.Ε. και κατά συνέπεια, λίγο-πολύ θα ήταν ίδιες με οποιαδήποτε κυβέρνηση.

Στη συνέχεια θέλω όχι να τονίσω, αλλά να φωνάξω πως σε εποχές μεγάλης κρίσης όπως αυτή που περνα ολόκληρη η Ευρώπη, το έδαφος γίνεται πρόσφορο για κάθε είδους σκοτεινά και μιασματικά ιδεολογήματα όπως ο εθνικισμός που καλλιεργούν συστηματικά την ξενοφοβία.

Αν η "κρίση" τινάξει στον αέρα την Ε.Ε. θα είναι ο θρίαμβος του νεοφασισμού και αυτό δεν πρέπει να συμβεί ποτέ καθώς θα επιστρέψουμε έτσι στα κλειστά εθνοκράτη και στο περιβάλλον ενός νέου ψυχρού πολέμου. Μια οπισθοδρόμηση που θα την πληρώσουν βίαια οι αδύναμοι κρίκοι, ήτοι οι Μετανάστες που στην πλειοψηφία τους αποτελούν εκδήλωση της δικής μας (δυτικής) αποτυχίας.

Το κείμενό σου θα έπρεπε πραγματικά να φιλοξενηθεί από κάποια σοβαρή εφημερίδα...σοβαρή και ποιοτικά και από άποψη αναγνωσιμότητας.

Psychia είπε...

Ευχαριστούμε και πάλι Μιχάλη για το ξεστράβωμα. Όταν μιλάς με στοιχεία βαρεί κουττούτζιην ο λόγος σου.

Disdaimona είπε...

Το σχόλιο του Acera με κάλυψε. Γιατί αποπνέει την αλήθεια για την κατάσταση στον τόπο μας.Μιαν αλήθεια που πρέπει να σταματήσουμε να "διαπραγματευόμαστε" με το γάντι μόνο της εκλογίκευσης. Ο πόλεμος με το ψέμα είναι πολυεπίπεδος. Δεν υπάρχει αγωγή προς αποφυγήν του εκκολαπτόμενου φασισμού λαλεί τζι ο Aceras. Δεν υπάρχει κοινωνική πρόληψη.Λυπούμαι που το λέω. Το φρούτο ενάντια στους μετανάστες ξεφύτρωσε αφού πρώτα αφήσαμε να φυτρώσει το φρούτο ενάντια στους τ/κ. Λυπούμαι που πρέπει να το πω, ιδιαίτερα σε αυτό το μπλογκ. Βόυίζουν τα αυτιά μας ακόμα,από τα επιχειρήματα της αριστεράς όταν άρχισε να ξεθωριάζει εξ υπαιτιότητας των πολιτικών επιλογών της,η πίστη πως οι τ/κ είναι αδερφοί μας. Ενας λαός που δε δέχεται το σύνοικο στοιχείο λογω πολιτικών σκοπιμοτήτων, τι περιμένετε να αποδεκτεί τον σριλανκέζο.

Ο νεοφασισμός,αυτό το τέρας που ξεφυτρώνει έχει πολύ βαθιές ρίζες στον τόπο μας.Και δυστυχώς οι αριθμοί δεν είναι αρκετοί για την αποενοχοποίηση της τακτικής της πολιτικής μας ηγεσίας για την κατάντια μας ως λαού.

Disdaimona είπε...

Επανέρχομαι για να υποβάλω και μια απορία που μου δημιουργήθηκε.

Η δήλωση της υπουργού εργασίας πως μόνο 179 οικογένειες τ/κ παίρνουν δημόσιο επίδομα, σε τί ακριβώς αποσκοπεί;Αν έπαιρναν δηλαδή 1799 οικογένειες έπίδομα, τι ακριβώς θα σήμαινε για την διακυβέρνηση Χριστόφια; Πως η κυπριακή δημοκρατία δίδει βοηθήματα σε ξένους εις βάρος των ε/κ;
Δεν καταλαβαίνω αυτή την απολογητική στάση της κυβέρνησης,που τρέχει να ονομάσει την πιθανότητα βοήθειας προς τους απόρους τ/κ ως παραπληροφόρηση που την πλήττει και την προσβάλει!

Είναι ποτέ δυνατόν να πιστέψει κανείς πως μεταξύ των τ/κ υπάρχουν μόνο 179 άπορες οικογένειες; Με ποιό τρόπο αυτό το κράτος προστατεύει τους πολίτες του από τη δυσμένεια της φτώχιας;Με το να απολογείται ότι δεν τους βοηθά για να μην εξεγερθούν τα νεοφασιστάκια με τις μεταξωτές γραβάτες;

Απολογούμαι που μιλώ με τόνο απογοήτευσης.Βλέπω τι γίνεται στην Ελλάδα, και λέω, εντάξει ρε παιδί μου,10% είναι η αριστερά,όσο να πεις δεν είναι υπεράνθρωποι!

Εμείς τι να πούμε που είμαστε το 35%!!! και πάψαμε να αγωνιζόμαστε πραγματικά, παρά μόνο γίναμε όπου φυσάει ο άνεμος.Τι δικαιολογίες έχει ο ένας στους τρεις κυπραίους να είναι αριστερός και να κατάντησε τουρκοφάγος και ξενοφάγος;Ποιός έχει ευνουχίσει τη λογική αυτού του λαού;

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητή Δισδαιμόνα προφανώς ο λόγος για τους 179 Τ/Κ δεν έχει να κάνει με τον πόσοι έχουν ανάγκη αλλά με τον περιορισμό στην νομοθεσία που θέτει ώς προυπόθεση που ισχύει για όλους τους αιτητές, να έχουν την διαμονή τους στις ελεύθερες περιοχές. Χρίστος Κ.

Μιχάλης είπε...

@ Σταύρος Λ.

Αγαπητέ φίλε δυστυχώς η παραπληροφόρηση πάει σύννεφο σε αυτό τον τόπο σε όλα τα ζητήματα.
Ο χαρακτηρισμός «κανάλια παραπληροφόρησης» είναι πολύ εύστοχος.

Μιχάλης είπε...

@ Aceras Anthropophorum

Προσπαθώ όσο μπορώ. Όσο κι αν ενοχλούν αυτά που γράφω, θεωρώ ότι εφόσον στηρίζονται σε στοιχεία, είναι πραγματικά.
Έχεις απόλυτο δίκαιο στα όσα γράφεις.

Μόνο που δεν πρέπει να μηδενίζουμε τα πάντα. Τόσο η Υπουργός Εργασίας όσο και ο Υπουργός Εσωτερικών μίλησαν δεκάδες φορές γι αυτά τα θέματα. Όμως τα κανάλια και οι εφημερίδες τα κάνουν γαργάρα ή τα περνούν στα ψηλά.
Αρκεί να σου πω ότι πρόσφατες δηλώσεις του ΥΠΕΣ για το θέμα, διάρκειας περίπου 20 λεπτών προβλήθηκαν από μερικά κανάλια λίγο πριν το δελτίο καιρού και με χρόνο 45 δευτερολέπτων.
Δεν είναι εύκολο να περνάς τη θέση σου μέσα σε ένα απόλυτα, σχεδόν, εχθρικό περιβάλλον από ΜΜΕ.
Επίσης δεν είναι μόνο η «ΓΝΩΜΗ», είναι και ο ΑΣΤΡΑ που ακούγεται πολύ πλατιά, είναι και η «Χαραυγή». Όμως όπως αντιλαμβάνεσαι η «άλλη» άποψη υπερτερεί.
Συνεπώς δεν είναι απλώς θέμα καλής ή κακής επικοινωνιακής πολιτικής της κυβέρνησης. Είναι θέμα δυνατότητας προβολής των θέσεων της μέσα σε ένα πλαίσιο εχθρικά διακείμενων καναλιών και γενικότερα ΜΜΕ.

Όσο για την εδονίτισσα που λες, παρόλο που το θεωρώ απαράδεκτο, δεν λησμονώ ότι ζει κι αυτή (όπως και άλλοι) στην Κύπρο και ενημερώνονται (όπως όλοι μας) από τα συγκεκριμένα κανάλια.

Μιχάλης είπε...

@ Χρίστος Κωνσταντίνου

Πολύ εύστοχες οι παρατηρήσεις σου για τον αποπροσανατολισμό που επιχειρείται.
Στην Κύπρο μάθαμε να ρίχνουμε πάντα το φταίξιμο στους άλλους, ακόμα κι εκεί που δεν υπάρχουν δεδομένα για να το ρίξουμε.

Ελπίζω ότι όλοι οι σκεπτόμενοι πολίτες να μην επιτρέψουμε να τους περάσει.

Μιχάλης είπε...

@ politispittas

Σε ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας για τα καλά λόγια για ένα κείμενο που λόγω φοβερής πίεσης χρόνου γράφτηκε σε μερικά λεπτά και ασφαλώς δεν μπορεί να καλύψει όλες τις πτυχές του θέματος.

Ορθή η επισήμανση σου ότι όποια κυβέρνηση και να ήταν στην Κύπρο αυτή τη στιγμή θα εφάρμοζε την ίδια πολιτική λόγω Ε.Ε.
Πόσοι το λαμβάνουν υπόψη αυτό;

Είναι αποδεδειγμένο, κι έχεις απόλυτο δίκαιο, ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης παίρνει τα πάνω του ο φασισμός, ο εθνικισμός και η ξενοφοβία.
Όμως δεν πιστεύω ότι η κρίση θα τινάξει στον αέρα την Ε.Ε. Ήδη απ’ ότι διαπιστώνουμε φαίνονται σημάδια οικονομικής ανάκαμψης.
Πιστεύω ότι ούτε οι ευρωπαίοι θέλουν να βρεθούν μπροστά στο φάντασμα του φασισμού.

Το κείμενο αυτό σκέφτομαι να το στείλω και σε άλλες εφημερίδες χωρίς να είμαι βέβαιος για την τύχη του.
Θα το επιχειρήσω όμως.

Μιχάλης είπε...

@ Psychia

Να είσαι καλά. Το κατά δύναμιν…

Μιχάλης είπε...

@ Disdaimona

Φαντάζομαι ξέρεις πολύ καλά ότι δεν αποφεύγω να αποδώσω ευθύνες στην Αριστερά εκεί που κρίνω ότι υπάρχουν.
Και θα πω ότι έχεις δίκαιο στην επισήμανση σου ότι στο θέμα των τ/κυπρίων έπαιξε ρόλο και η στάση της αριστεράς πριν από 6 χρόνια.
Όμως πρέπει να παραδεχθούμε ότι αυτή η στάση έγινε προσπάθεια να διορθωθεί και διορθώθηκε σε μεγάλο βαθμό, παρά την (όση) ζημιά έγινε.

Όσον αφορά τις δηλώσεις της Υπουργού Εργασίας, φρονώ ότι χρειάζονται κάποιες διευκρινήσεις.
Με βάση το νόμο περί Δημοσίου Βοηθήματος, δικαίωμα σε αυτό έχουν όσοι διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές.
Και η υπουργός αναφέρεται σε 179 οικογένειες που (μεταξύ άλλων) διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές και δικαιούνται επιδομάτων.
Δεν αφορά το σύνολο της τ/κυπριακής κοινότητας.
Όπως και στο θέμα των συντάξεων και των δικαιωμάτων στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις, δικαιούχοι είναι όσοι εργάζονταν προ του 1974 ή εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές μετά τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων.
Άρα δεν τίθεται θέμα μη βοήθειας προς τ/κύπριους από το φόβο μην κατηγορηθεί.
Εξηγεί ότι λαμβάνουν όσοι δικαιούνται, όπως γίνεται και με τους ε/κύπριους.
Η στάση αυτή δεν είναι απολογητική. Είναι παράθεση των πραγματικών γεγονότων μπροστά στο μεγάλο κύμα παραπληροφόρησης που υπάρχει.

Απλώς θα θέσω το ερώτημα, αν μπορούμε να φανταστούμε που θα ήμασταν αυτή τη στιγμή (σε αυτά τα ζητήματα) αν δεν είχαμε αριστερή κυβέρνηση με τα καλά της και τα κακά της;

Ανώνυμος είπε...

κ. Μιχάλη,

Επειδή έχουν ακουστεί πολλά για το θέμα της μετανάστευσης στην Κύπρο και επειδή εσείς είστε ειδικός θα ήθελα να σας θέσω την ακόλουθη ερώτηση:

Ποια η στάση της ιδεολογίας του Μαρξισμού (και άρα του ιδίου του Μαρξ) προς την μετανάστευση;

Ευχαριστώ για το χρόνο σας!

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος

Σε ευχαριστώ για την παρέμβαση σου (καλύτερα να μιλούμε στον ενικό) και ξεκαθαρίζω από την αρχή ότι δεν είμαι ειδικός.
Ασχολούμαι, ψάχνω, ερευνώ.

Άποψη μου είναι ότι κάποιος που γνωρίζει πέντε πράγματα από μαρξισμό ή από Μαρξ, γνωρίζει πολύ καλά δύο συνθήματα που περικλείουν – κατά την άποψη μου – όλη τη φιλοσοφία του μαρξισμού:

- «Οι εργάτες δεν έχουν πατρίδα».
- «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε».

Και επειδή αντιλαμβάνομαι τι θέλεις να πεις με την ερώτηση σου, απαντώ ότι ο Μαρξ δεν ήταν εναντίον της μετανάστευσης αλλά ήταν εναντίον της εισαγωγής εργατών από το εξωτερικό οι οποίοι θα χρησιμοποιούνταν ως ΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΤΕΣ.

Αυτή είναι η δική μου άποψη για το θέμα.

Ανώνυμος είπε...

Ο Μιχάλης κάνει πολύ καλές προσπάθειες, για ενημέρωση, καταπολεμόντας την άγνοια. Μπορούμε κ'΄εμείς να βοηθείσουμε στη προσπάθεια αυτή, τουλάχιστον στέλνοντας τα γραφόμενα του Μιχάλη στους φίλους, γνωστούς και κύρια σε άτομα θύματα της παραπληρωφόρησης, με ηλεκτρονικά μυνήματα, ή αναρτόντας τα στα ιστολόγια μας. Κάτι τέτοιο έκανα και γω. Ο αγώνας κατά της άγνοιας είναι σημαντικός. Σταύρος Λ.

Ανώνυμος είπε...

Έχει δίκαιο ο Σταύρος.
Αφού μπαίνει στον κόπο ο Μιχάλης και βάζει στοιχεία, να τα διαδώσουμε κι εμείς παρακάτω.

Κικέρων είπε...

Μιχάλη συγχαριτήρια,
με την τεκμηριώμενη απάντησή σου δεν ξεστραβώνεις μόνο τους πολλούς (που γίνονται περισσότεροι - ας είναι καλά το WC blog..) αναγνώστες σου αλλά βάζεις γιαλιά και σε αυτούς που κάθονται σε ψήλές καρέκλες και έχουν την ευθύνη της ενημέρωσης του κόσμου. Γιατί δεν το κάνουν τόσο εμπεριστάτομένα όσο εσύ;

Διερωτούμαι πραγματικά αν υπάρχουν σκοπιμότητες. Μηπως έχει συμπτυχθεί ένα "αστικό" διευθυντήριο που έχει στόχο τη διακύβερνηση Χριστόφια; Εμένα πάντως η κατάσταση μου θυμίζει, μέ όλη την συνείδηση της υπερβολής, κατάσταση Χιλής 1973!

Ας το δουν όσοι πρέπει κι ας σηκώσουν τα μανίκια πάνω, πριν τα σηκώσει ο λαός και όι εργάτες..

Ανώνυμος είπε...

Μιχάλη, απαντώντας στον ανώνυμο 7/04/2010 1:40 πμ θέλεις να πεις ότι ο Μαρξ δεν ήταν εναντίον των μεταναστών;
Ρωτω διότι έχω διαβάσει στο διαδίκτυο αναφορές από μια επιστολή του Μαρξ που τασσόταν εναντίον.
Γι αυτό ψάξε το λίγο, ίσως να έχεις λάθος.

Κ.

Μιχάλης είπε...

@ Κικέρων

Έχω ακούσει πολλές φορές και τον ΥΠΕΣ και την ΥΠ.ΕΡΓ. αλλά και λειτουργούς του αρχείου πληθυσμού να τα λένε αυτά που ανάφερα.
Δεν ανακάλυψα την Αμερική. Απλώς το έψαξα λίγο παραπάνω.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτά «παίζουν» μια φορά στα ΜΜΕ και 100 φορές «παίζει» η παραπληροφόρηση.

Διευθυντήριο ασφαλώς και υπάρχει.
Όπως υπάρχει και συντονιστικό κέντρο.
Έκανα συγκεκριμένες αναρτήσεις για το θέμα και κάποιοι μου έλεγαν ότι έβλεπα φαντάσματα.
Και αν προσέξεις οι συντονισμένες επιθέσεις ξεκίνησαν από τον Μάριο του 2009.

Μιχάλης είπε...

@ Κ.

Φίλε μου ναι, υποστηρίζω αυτό που γράφεις. Ότι ο Μαρξ ΔΕΝ ήταν εναντίον των μεταναστών.
Κάποιοι τώρα ανακαλύπτουν τον Μαρξ. Κάποιοι τον γνωρίζουν εδώ και καιρό!

Κάποιοι παρερμηνεύουν την επιστολή που έστειλε για λογαριασμό του Κεντρικού Συμβουλίου της Διεθνούς Ένωσης Εργατών στις 4 Μαΐου 1866.
Εκεί δεν μιλά για μετανάστες αλλά για εισαγωγή απεργοσπαστών.

Αν βρήκες την επιστολή στο ίντερνετ διάβασε την προσεκτικά και θα δεις ότι έχω δίκαιο.

Unknown είπε...

Ο Μαρξ, τον οποίο ξαφνικά ανακάλυψαν οι πάσης φύσεως φοβικοί ακροδεξιοί και εθνικιστές μιλούσε για την "εισαγωγή ξένου εργατικού δυναμικού", πρακτική που σαν σκοπό είχε να "μπερδέψει" την ντόπια εργατική τάξη και να την σπρώξει στην αδράνεια.

Η Μετανάστευση στην εποχή της Παγκοσμιοποίησης και της Κλιματικής Αλλαγής δεν έχει καμία σχέση με τις συνθήκες του 19ου αιώνα.

Παραθέτω απόσπασμα επιστολής του Μαρξ- για να γίνει ίσως αντιληπτή η σκέψη του στο θέμα:

Εδώ και λίγο καιρό, οι ραφτεργάτες του Λονδίνου ίδρυσαν μια γενική ομοσπονδία για να υποστηρίξουν τα αιτήματά τους εναντίον των εργοδοτών, που στην πλειοψηφία τους είναι μεγαλοκαπιταλιστές.

Το ζητούμενο δεν είναι μόνο ν’ ανέβουν οι μισθοί στα επίπεδα των διαρκώς αυξανόμενων τιμών των μέσων επιβίωσης αλλά να μπει ένα τέλος στην υπερβολικά σκληρή μεταχείριση των εργατών σ’ αυτόν τον κλάδο της βιομηχανίας.

Οι εργοδότες κοίταξαν πως θα ματαιώσουν αυτό το σχέδιο, φέρνοντας εργάτες από το Βέλγιο, τη Γαλλία και την Ελβετία. Πάνω σ’ αυτό το θέμα, το Κεντρικό Συμβούλιο της Διεθνούς Ένωσης Εργατών δημοσίευσε στις βελγικές, γαλλικές και ελβετικές εφημερίδες μια προειδοποίηση, η οποία είχε πλήρη επιτυχία.

Η μανούβρα των εργοδοτών του Λονδίνου απέτυχε.

Αναγκάστηκαν να συνθηκολογήσουν και ν’ ανταποκριθούν στα δίκαια αιτήματα των εργατών.

Έχοντας ηττηθεί στην Αγγλία, οι εργοδότες προσπαθούν τώρα να πάρουν αντίμετρα, ξεκινώντας από την Σκωτία.

Σαν αποτέλεσμα των όσων συνέβησαν στο Λονδίνο, αναγκάστηκαν αρχικά και στο Εδιμβούργο να συμφωνήσουν σε μια αύξηση μισθών 15%.

Την ίδια στιγμή όμως έστειλαν μυστικά στην Γερμανία ανθρώπους για να στρατολογήσουν εργάτες, ειδικά από τις περιοχές του Ανόβερου και του Μεκλεμβούργου, και να τους φέρουν στο Εδιμβούργο.

Η πρώτη ομάδα έχει ήδη μεταφερθεί. Ο σκοπός αυτής της εισαγωγής εργατών είναι ο ίδιος με την εισαγωγή Ινδών κούληδων στην Τζαμάικα, δηλαδή η διατήρηση της δουλείας.

Αν οι εργοδότες του Εδιμβούργου πετύχουν, μέσω της εισαγωγής Γερμανών εργατών, να εξουδετερώσουν τις παραχωρήσεις που ήδη έχουν κάνει, αυτό θα έχει αναπόφευκτα τον αντίκτυπό του και στην Αγγλία.

Κι αυτοί που θα υποφέρουν περισσότερο θα είναι οι ίδιοι οι Γερμανοί εργάτες, που στην Μεγάλη Βρετανία είναι περισσότεροι από τους εργάτες των άλλων εθνών της Ηπειρωτικής Ευρώπης.

Αυτοί οι ίδιοι οι νεο-εισαγόμενοι εργάτες, όντας τελείως αβοήθητοι σε μια ξένη χώρα, θα βυθιστούν σύντομα στο επίπεδο του παρία.

Είναι ζήτημα τιμής για τους Γερμανούς εργάτες να αποδείξουν στους εργάτες των υπόλοιπων χωρών ότι και αυτοί, όπως οι αδελφοί τους στην Γαλλία, στο Βέλγιο και στην Ελβετία, γνωρίζουν πως να υπερασπιστούν τα κοινά συμφέροντα της τάξης τους και δεν θα γίνουν μισθοφόροι του κεφαλαίου στον αγώνα του ενάντια στην εργατική τάξη..

Για λογαριασμό του Κεντρικού Συμβουλίου της Διεθνούς Ένωσης Εργατών

Καρλ Μαρξ,
Λονδίνο, 4 Μαΐου 1866


Είναι νομίζω σαφές, πως πάνω από όλα ο Μαρξ μιλάει για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ από την εθνική τους καταγωγή και από τον τόπο εργασίας τους. Όσοι προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τον Μαρξ για να δικαιολογήσουν την επιθετικότητά τους κατά των Μεταναστών, είναι όχι απλά συστηματικοί ψευδολόγοι, αλλά αισχροί και χυδαίοι προπαγανδιστές που καλλιεργούν συστηματικά το μίσος πάνω στα θύματα και ποτέ πάνω στις πολιτικές που τα παράγει.

Unknown είπε...

Ο Μαρξ, τον οποίο ξαφνικά ανακάλυψαν οι πάσης φύσεως φοβικοί ακροδεξιοί και εθνικιστές μιλούσε για την "εισαγωγή ξένου εργατικού δυναμικού", πρακτική που σαν σκοπό είχε να "μπερδέψει" την ντόπια εργατική τάξη και να την σπρώξει στην αδράνεια.

Η Μετανάστευση στην εποχή της Παγκοσμιοποίησης και της Κλιματικής Αλλαγής δεν έχει καμία σχέση με τις συνθήκες του 19ου αιώνα.

Παραθέτω απόσπασμα επιστολής του Μαρξ- για να γίνει ίσως αντιληπτή η σκέψη του στο θέμα:

Εδώ και λίγο καιρό, οι ραφτεργάτες του Λονδίνου ίδρυσαν μια γενική ομοσπονδία για να υποστηρίξουν τα αιτήματά τους εναντίον των εργοδοτών, που στην πλειοψηφία τους είναι μεγαλοκαπιταλιστές.

Το ζητούμενο δεν είναι μόνο ν’ ανέβουν οι μισθοί στα επίπεδα των διαρκώς αυξανόμενων τιμών των μέσων επιβίωσης αλλά να μπει ένα τέλος στην υπερβολικά σκληρή μεταχείριση των εργατών σ’ αυτόν τον κλάδο της βιομηχανίας.

Οι εργοδότες κοίταξαν πως θα ματαιώσουν αυτό το σχέδιο, φέρνοντας εργάτες από το Βέλγιο, τη Γαλλία και την Ελβετία. Πάνω σ’ αυτό το θέμα, το Κεντρικό Συμβούλιο της Διεθνούς Ένωσης Εργατών δημοσίευσε στις βελγικές, γαλλικές και ελβετικές εφημερίδες μια προειδοποίηση, η οποία είχε πλήρη επιτυχία.

Η μανούβρα των εργοδοτών του Λονδίνου απέτυχε.

Αναγκάστηκαν να συνθηκολογήσουν και ν’ ανταποκριθούν στα δίκαια αιτήματα των εργατών.

Έχοντας ηττηθεί στην Αγγλία, οι εργοδότες προσπαθούν τώρα να πάρουν αντίμετρα, ξεκινώντας από την Σκωτία.

Σαν αποτέλεσμα των όσων συνέβησαν στο Λονδίνο, αναγκάστηκαν αρχικά και στο Εδιμβούργο να συμφωνήσουν σε μια αύξηση μισθών 15%.

Την ίδια στιγμή όμως έστειλαν μυστικά στην Γερμανία ανθρώπους για να στρατολογήσουν εργάτες, ειδικά από τις περιοχές του Ανόβερου και του Μεκλεμβούργου, και να τους φέρουν στο Εδιμβούργο.

Η πρώτη ομάδα έχει ήδη μεταφερθεί. Ο σκοπός αυτής της εισαγωγής εργατών είναι ο ίδιος με την εισαγωγή Ινδών κούληδων στην Τζαμάικα, δηλαδή η διατήρηση της δουλείας.

Αν οι εργοδότες του Εδιμβούργου πετύχουν, μέσω της εισαγωγής Γερμανών εργατών, να εξουδετερώσουν τις παραχωρήσεις που ήδη έχουν κάνει, αυτό θα έχει αναπόφευκτα τον αντίκτυπό του και στην Αγγλία.

Κι αυτοί που θα υποφέρουν περισσότερο θα είναι οι ίδιοι οι Γερμανοί εργάτες, που στην Μεγάλη Βρετανία είναι περισσότεροι από τους εργάτες των άλλων εθνών της Ηπειρωτικής Ευρώπης.

Αυτοί οι ίδιοι οι νεο-εισαγόμενοι εργάτες, όντας τελείως αβοήθητοι σε μια ξένη χώρα, θα βυθιστούν σύντομα στο επίπεδο του παρία.

Είναι ζήτημα τιμής για τους Γερμανούς εργάτες να αποδείξουν στους εργάτες των υπόλοιπων χωρών ότι και αυτοί, όπως οι αδελφοί τους στην Γαλλία, στο Βέλγιο και στην Ελβετία, γνωρίζουν πως να υπερασπιστούν τα κοινά συμφέροντα της τάξης τους και δεν θα γίνουν μισθοφόροι του κεφαλαίου στον αγώνα του ενάντια στην εργατική τάξη..

Για λογαριασμό του Κεντρικού Συμβουλίου της Διεθνούς Ένωσης Εργατών

Καρλ Μαρξ,
Λονδίνο, 4 Μαΐου 1866


Είναι νομίζω σαφές, πως πάνω από όλα ο Μαρξ μιλάει για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ από την εθνική τους καταγωγή και από τον τόπο εργασίας τους. Όσοι προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τον Μαρξ για να δικαιολογήσουν την επιθετικότητά τους κατά των Μεταναστών, είναι όχι απλά συστηματικοί ψευδολόγοι, αλλά αισχροί και χυδαίοι προπαγανδιστές που καλλιεργούν συστηματικά το μίσος πάνω στα θύματα και ποτέ πάνω στις πολιτικές που τα παράγει.

Μιχάλης είπε...

@ Κ.

Ναι φίλε αυτό εννοώ.
Στη συγκεκριμένη επιστολή που επικαλούνται κάποιοι, ο Μαρξ λέει ξεκάθαρα ότι εναντιώνεται στην επιστράτευση και εισαγωγή απεργοσπαστών και όχι ξένων εργατών.

Anef_Oriwn είπε...

Ανώνυμε Κ.,

Υπάρχει μια αναφορά του Ένγκελς στους Ιρλανδούς μετανάστες στην Αγγλία στο βιβλίο του “Η κατάσταση της εργατικής τάξης στην Αγγλία”, αλλά συνήθως όσοι διάκεινται εχθρικά προς τους μετανάστες [ή/και τους θεωρούν πρόβλημα από μια στιγμή και μετά] το χρησιμοποιούν επιλεκτικά κι αποσπασματικά από το όλο περιεχόμενο του συγγράμματος του.

***************************
Μιχάλη εξαιρετική η ανάρτηση ΣΟΥ! Διερωτούμαι που έχουν χαθεί κάποιοι λαλίστατοι υπέρμαχοι [δήθεν] των δικαιωμάτων των “ιθαγενών” κυπρίων!

Anef_Oriwn είπε...

Στις 7/06/2010 1:28 μμ άφησα το πιο κάτω σχόλιο, τι απέγινε:

«Ο/Η Anef_Oriwn είπε...
Ανώνυμε Κ.,

Υπάρχει μια αναφορά του Ένγκελς στους Ιρλανδούς μετανάστες στην Αγγλία στο βιβλίο του “Η κατάσταση της εργατικής τάξης στην Αγγλία”, αλλά συνήθως όσοι διάκεινται εχθρικά προς τους μετανάστες [ή/και τους θεωρούν πρόβλημα από μια στιγμή και μετά] το χρησιμοποιούν επιλεκτικά κι αποσπασματικά από το όλο περιεχόμενο του συγγράμματος του.

***************************
Μιχάλη εξαιρετική η ανάρτηση ΣΟΥ! Διερωτούμαι που έχουν χαθεί κάποιοι λαλίστατοι υπέρμαχοι [δήθεν] των δικαιωμάτων των “ιθαγενών” κυπρίων!»

Ανώνυμος είπε...

Δύο φορές έστειλα το πιο κάτω μύνημα αλλά έχει διαγραφεί - δεν πιστεύω ότι το κάμνει ο Blogοδεσπότης Μιχάλης ...

Ανώνυμε Κ.,

Υπάρχει μια αναφορά του Ένγκελς στους Ιρλανδούς μετανάστες στην Αγγλία στο βιβλίο του “Η κατάσταση της εργατικής τάξης στην Αγγλία”, αλλά συνήθως όσοι διάκεινται εχθρικά προς τους μετανάστες [ή/και τους θεωρούν πρόβλημα από μια στιγμή και μετά] το χρησιμοποιούν επιλεκτικά κι αποσπασματικά από το όλο περιεχόμενο του συγγράμματος του.

***************************
Μιχάλη εξαιρετική η ανάρτηση ΣΟΥ! Διερωτούμαι που έχουν χαθεί κάποιοι λαλίστατοι υπέρμαχοι [δήθεν] των δικαιωμάτων των “ιθαγενών” κυπρίων τα οποία κινδυνεύουν από τους μετανάστες [όπως λαλούν]!

Anef_Oriwn

ΜΙΧΑΛΗΣ είπε...

Μιχάλης

Έστειλα κι εγώ δύο σχόλια αλλά δεν φαίνονται στην ανάρτηση.

Και απ' ότι βλέπω υπάρχουν και κάποια άλλα που επίσης δεν φαίνονται.

Μάλλον κάποιο πρόβλημα θα έχει το σύστημα.

politispittas είπε...

Ο Μαρξ, τον οποίο ξαφνικά ανακάλυψαν οι πάσης φύσεως φοβικοί ακροδεξιοί και εθνικιστές μιλούσε για την "εισαγωγή ξένου εργατικού δυναμικού", πρακτική που σαν σκοπό είχε να "μπερδέψει" την ντόπια εργατική τάξη και να την σπρώξει στην αδράνεια.

Η Μετανάστευση στην εποχή της Παγκοσμιοποίησης και της Κλιματικής Αλλαγής δεν έχει καμία σχέση με τις συνθήκες του 19ου αιώνα.

Παραθέτω απόσπασμα επιστολής του Μαρξ- για να γίνει ίσως αντιληπτή η σκέψη του στο θέμα:

Εδώ και λίγο καιρό, οι ραφτεργάτες του Λονδίνου ίδρυσαν μια γενική ομοσπονδία για να υποστηρίξουν τα αιτήματά τους εναντίον των εργοδοτών, που στην πλειοψηφία τους είναι μεγαλοκαπιταλιστές.

Το ζητούμενο δεν είναι μόνο ν’ ανέβουν οι μισθοί στα επίπεδα των διαρκώς αυξανόμενων τιμών των μέσων επιβίωσης αλλά να μπει ένα τέλος στην υπερβολικά σκληρή μεταχείριση των εργατών σ’ αυτόν τον κλάδο της βιομηχανίας.

Οι εργοδότες κοίταξαν πως θα ματαιώσουν αυτό το σχέδιο, φέρνοντας εργάτες από το Βέλγιο, τη Γαλλία και την Ελβετία. Πάνω σ’ αυτό το θέμα, το Κεντρικό Συμβούλιο της Διεθνούς Ένωσης Εργατών δημοσίευσε στις βελγικές, γαλλικές και ελβετικές εφημερίδες μια προειδοποίηση, η οποία είχε πλήρη επιτυχία.

Η μανούβρα των εργοδοτών του Λονδίνου απέτυχε.

Αναγκάστηκαν να συνθηκολογήσουν και ν’ ανταποκριθούν στα δίκαια αιτήματα των εργατών.

Έχοντας ηττηθεί στην Αγγλία, οι εργοδότες προσπαθούν τώρα να πάρουν αντίμετρα, ξεκινώντας από την Σκωτία.

Σαν αποτέλεσμα των όσων συνέβησαν στο Λονδίνο, αναγκάστηκαν αρχικά και στο Εδιμβούργο να συμφωνήσουν σε μια αύξηση μισθών 15%.

Την ίδια στιγμή όμως έστειλαν μυστικά στην Γερμανία ανθρώπους για να στρατολογήσουν εργάτες, ειδικά από τις περιοχές του Ανόβερου και του Μεκλεμβούργου, και να τους φέρουν στο Εδιμβούργο.

Η πρώτη ομάδα έχει ήδη μεταφερθεί. Ο σκοπός αυτής της εισαγωγής εργατών είναι ο ίδιος με την εισαγωγή Ινδών κούληδων στην Τζαμάικα, δηλαδή η διατήρηση της δουλείας.

Αν οι εργοδότες του Εδιμβούργου πετύχουν, μέσω της εισαγωγής Γερμανών εργατών, να εξουδετερώσουν τις παραχωρήσεις που ήδη έχουν κάνει, αυτό θα έχει αναπόφευκτα τον αντίκτυπό του και στην Αγγλία.

Κι αυτοί που θα υποφέρουν περισσότερο θα είναι οι ίδιοι οι Γερμανοί εργάτες, που στην Μεγάλη Βρετανία είναι περισσότεροι από τους εργάτες των άλλων εθνών της Ηπειρωτικής Ευρώπης.

Αυτοί οι ίδιοι οι νεο-εισαγόμενοι εργάτες, όντας τελείως αβοήθητοι σε μια ξένη χώρα, θα βυθιστούν σύντομα στο επίπεδο του παρία.

Είναι ζήτημα τιμής για τους Γερμανούς εργάτες να αποδείξουν στους εργάτες των υπόλοιπων χωρών ότι και αυτοί, όπως οι αδελφοί τους στην Γαλλία, στο Βέλγιο και στην Ελβετία, γνωρίζουν πως να υπερασπιστούν τα κοινά συμφέροντα της τάξης τους και δεν θα γίνουν μισθοφόροι του κεφαλαίου στον αγώνα του ενάντια στην εργατική τάξη..

Για λογαριασμό του Κεντρικού Συμβουλίου της Διεθνούς Ένωσης Εργατών

Καρλ Μαρξ,
Λονδίνο, 4 Μαΐου 1866

Είναι νομίζω σαφές, πως πάνω από όλα ο Μαρξ μιλάει για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ από την εθνική τους καταγωγή και από τον τόπο εργασίας τους. Όσοι προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τον Μαρξ για να δικαιολογήσουν την επιθετικότητά τους κατά των Μεταναστών, είναι όχι απλά συστηματικοί ψευδολόγοι, αλλά αισχροί και χυδαίοι προπαγανδιστές που καλλιεργούν συστηματικά το μίσος πάνω στα θύματα και ποτέ πάνω στις πολιτικές που τα παράγει.

Μιχάλης είπε...

Αυτό ακριβώς είχα κι εγώ υπόψη μου Γιώργη.

MERIDIAN είπε...

TO ΠΙΟ ΞΕΝΟΦΟΒΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΚΕΛ / ΠΕΟ.

ΣΤΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟΙ ΑΛΛΑ ΣΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΜΗΔΕΝ.

Η ΠΕΟ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΟΔΟ ΞΕΝΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕς ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΥΠΡΙΟΙ. ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ?