Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΤΣΟΥΒΑΛΙ


Επέλεξα σε αυτή την ανάρτηση να παραθέσω ένα κείμενο από την εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ» από τη στήλη «Με άποψη» και με τίτλο «Όλοι στο ίδιο τσουβάλι».

Το άρθρο με εκφράζει στην ολότητα του και πιστεύω ότι δίνει τις πραγματικές παραμέτρους ενός σημαντικού θέματος που απασχολεί τους τελευταίους μήνες όλους τους Κύπριους.

«Το Ευρωπαϊκό Κόμμα προχώρησε σε μελέτη για το θέμα της μετανάστευσης, την οποία παρέδωσε και στα υπόλοιπα κόμματα, με σκοπό να ανοίξει μια δημόσια συζήτηση για ένα θέμα το οποίο συζητείται τους τελευταίους μήνες σχεδόν καθημερινώς.

Είναι προφανές ότι ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών κάποιοι θα προσπαθήσουν να ψαρέψουν στα θολά νερά της ξενοφοβίας, ελπίζοντας να εκτιμηθεί η προσπάθεια τους να «απαλλάξουν» την Κύπρο από τους «μιαρούς» ξένους που «μας κλέβουν τις δουλειές, μας αδειάζουν τα δημόσια ταμεία, ενισχύουν την εγκληματικότητα, δεν σέβονται τα ήθη μας» και ίσως ευθύνονται ακόμα και για το… προπατορικό αμάρτημα!

Δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο και άνευ σκοπιμότητας το γεγονός του τσουβαλιάσματος όλων των μη Κυπρίων με την παρουσίαση αριθμών που δημιουργούν εντυπώσεις και φοβικά σύνδρομα.

Στην ανακοίνωση του ΕΥΡΩΚΟ αναφέρεται ότι στις ελεύθερες περιοχές σήμερα ζουν 210.000 μη Κύπριου. Ο αριθμός αυτός από μόνος του, αντιστοιχεί στο 26% περίπου του συνολικού πληθυσμού, δημιουργεί εντυπώσεις που είναι τεχνηέντως παραπλανητικές.

Οι μισοί από αυτούς, τους μη Κύπριους, είναι ευρωπαίοι υπήκοοι που στο πλαίσιο της ελεύθερης διακίνησης και εγκατάστασης δικαιούνται διαμονής σε οποιαδήποτε χώρα μέλος της Ε.Ε., όπως και οι εκατοντάδες χιλιάδες Κύπριοι που ζουν στην Ελλάδα, την Μ. Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιταλία…
Σε τι λοιπόν εξυπηρετεί η αναφορά στους 100.000 Ευρωπαίους (μεταξύ των οποίων και 35.000 Ελλαδίτες) στη μελέτη του ΕΥΡΩΚΟ;

Πέραν όμως των Ευρωπαίων στην Κύπρο ζουν και αρκετές δεκάδες χιλιάδες αλλοδαποί από τρίτες χώρες (κυρίως οικιακές βοηθοί) που βρίσκονται στο νησί νομίμως με άδεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, καλύπτοντας κενά του εργατικού δυναμικού σε τομείς που δεν επιδεικνύεται ενδιαφέρον από Κύπριους και μάλιστα με εξευτελιστικά χαμηλές αμοιβές.

Και αυτοί έχουν μπει στο «τσουβάλι» της μελέτης του ΕΥΡΩΚΟ, όπως και οι ξένοι φοιτητές και οι εργαζόμενοι σε εταιρίες διεθνών δραστηριοτήτων.
Στο ίδιο «τσουβάλι» και οι αναγνωρισμένοι πολιτικοί πρόσφυγες έτσι ώστε να διογκωθεί ο αριθμός και να δικαιολογηθεί η καλλιέργεια φοβιών.

Το πρόβλημα φαίνεται πως τελικά εστιάζεται σε 20 με 30.000 ανθρώπους που είτε εισήλθαν παράνομα είτε παρέμειναν παράνομα μετά τη λήξη της άδειας παραμονής τους ή την απόρριψη της αίτησης ασύλου.
Ο αριθμός αυτός εκ των πραγμάτων δεν δικαιολογεί την υστερία των ακραιφνών αλλοδαπο-φάγων που οπτασιάζονται αφελληνοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ωστόσο αν ένα ψέμα το επαναλάβεις πολλές φορές κινδυνεύεις να το πιστέψεις και ο ίδιος.


Σημ. 1. Οι εμφάσεις είναι δικές μου.

Σημ. 2. Σχετική ανάρτηση με συγκεκριμένα στοιχεία έκανα κι εδώ τον περασμένο Ιούλιο.

25 σχόλια:

Πρώην Κομμουνιστής είπε...

Μιχάλη όταν κάποτε φωνάζαμε το σύνθημα « η Κύπρος ανήκει στο λαό της», μήπως ήμασταν ρατσιστές?
Το είδα στο φιλ. Και πιστεύω ότι με το σημερινό σκεπτικό μας , ήμασταν!

ΩΡΑΙΟς ΕΛΛΗΝΑς είπε...

ΘΕΛΟΥΜΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΑ,ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ.Η ΔΙΩΧΝΕΤΕ ΤΟΥς ΞΕΝΟΥς Η ΠΕΘΑΙΝΕΤΕ ΑΓΚΑΛΙΑ ΜΕ ΤΟΥς ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕς ΣΑς

Ανώνυμος είπε...

Πρώην Κομμουνιστή

AMFIVALLW AN EISOUN POTTE KOMMOUNISTHS.



ΩΡΑΙE ΕΛΛΗΝΑ

GYREYTOY ALLOU

Μιχάλης είπε...

@ Πρώην Κομμουνιστής

Αν και αμφιβάλλω αν είσαι πρώην κομμουνιστής ή αν έχεις οποιαδήποτε σχέση με αυτή την ιδεολογία θα σου πω ότι συγκρίνεις ανόμοια πράγματα.

Το σύνθημα εκείνο είναι καθαρά πολιτικό και αφορά το θέμα της εισβολής και κατοχής.
Δεν έχει καμία σχέση με το θέμα των αλλοδαπών.

Και έχω την άποψη ένας έστω και πρώην κομμουνιστής θα αντιλαμβανόταν εύκολα τη διαφορά.

Μιχάλης είπε...

@ ΩΡΑΙΟς ΕΛΛΗΝΑς

Πολύ αισιόδοξο το μήνυμα που στέλλεις. Στο επιχείρημα σου δεν μπορώ να απαντήσω. Με έχεις αποστομώσει.

Αίσωπος είπε...

Ρε ωραίε (ελληνα) γυρεύεις δουλειά σε φάρμα ή οικιακού βοηθού;

theologos είπε...

Κυριε Ωραιε Ελληνα
Αναρωτηθηκες ποτε τι θα γινει αν το "Διωξτε τους ξενους" γινει κυριαρχο συνθημα και εφαρμοστει στην πραξη και σε καποιες αλλες χωρες οπως πχ η Αγγλια και η Αυστραλια;
Τοτε την θεση των χιλιαδων ξενων, θα παρουν χιλιαδες Κυπριοι αυτην τη φορα πολιτες που θα επαναπατριστουν αναγκαστικα,εχοντας βεβαια αναγκη εργασιας και στηριξης.
Τι θα κανεις τοτε φιλε μου;
Πως θα αντιδρασεις;
Ποιους θα 'χεις να κατηγορεις τοτε;
Μηπως θα διωξεις και αυτους; τους συμπατριωτες και ομοεθνεις σου;

Anef_Oriwn είπε...

Ο [ας πούμεν] σχολιογραφος με nick “Πρώην Κομμουνιστής” είναι κλώνος του διαβόητου Arxiepiskopoυ – Μαϊμούνα!

Unknown είπε...

Εξαιρετικό το άρθρο που ανέβασες Μιχάλη.

Χαρακτηριστικές οι αντιδράσεις ορισμένων.

Δείχνουν ξεκάθαρη την συμπτωματολογία των ακατοίκητων κρανιών και των αποξηραμένων εγκεφάλων. Όπως πάντα, όταν οι αλήθειες παρουσιάζονται απλά, στεγνά, μέσα από στοιχεία που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, αλαλάζουν, υβρίζουν και τσιρίζουν και κυρίως ευρωκοκοκο-κακαρίζουν.

Να μιλούν, δεν έμαθαν ποτέ.

Ανώνυμος είπε...

ο ΓΡΙΒΑΣ ΖΕΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΑΘΟΔΗΓΕΙ!!!
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΡΙΒΑΣ ΔΙ-ΓΕ-ΝΗΣ!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Το ΑΚΕΛ είναι ο καθρέφτης μιας κοινωνίας βυθισμένης σε χρόνια παρακμή. Μιλάει την ξύλινη γλώσσα του "μαρξισμού-λενινισμού-σταλινισμού", ιδεολογικά εξωραϊσμένη, ιστορικά προκαθορισμένη, ψεύτικη. Ξέπεσε και αχρηστεύθηκε σαν πολιτική δύναμη επειδή δεν αφορά την ζωή μας, το έχουμε σα ρούχο συμβολικό και τελετουργικό. Η μόνη ικανότητα που του έχει μείνει είναι να μαζεύει τους οπαδούς μαριονέτες και να τους κατεβάζει κοπαδιαστά σε μαζώξεις γεμάτες πάθος, υστερικούς σπασμούς, και κούφια συνθήματα χωρίς στόχο και σκοπό παρά μια κούφια, ξεπερασμένη ρητορεία περί "ταξικών αγώνων".

Auto correct texts είπε...

Το ποίμνιο είναι ο καθρέφτης μιας κοινωνίας βυθισμένης σε χρόνια παρακμή. Μιλάει την ξύλινη γλώσσα του "θρησκευτικού σκοταδισμού", ιδεολογικά εξωραϊσμένη, ιστορικά προκαθορισμένη, ψεύτικη. Ξέπεσε και αχρηστεύθηκε σαν κοινωνική δύναμη επειδή δεν αφορά την ζωή μας, το έχουμε σα ρούχο συμβολικό και τελετουργικό. Η μόνη ικανότητα που του έχει μείνει είναι να μαζεύει τους πιστούς μαριονέτες και να τους κατεβάζει κοπαδιαστά σε μαζώξεις γεμάτες υποκρισία, υστερικούς σπασμούς, και κούφια συνθήματα χωρίς στόχο και σκοπό παρά μια κούφια, ξεπερασμένη ρητορεία περί "αγάπης προς τον πλησίον".

Ανώνυμος είπε...

30/12/2010 19:34
Οι πολιτικές πεποιθήσεις και ο εγκέφαλος


Οι συντηρητικοί άνθρωποι έχουν διαφορετικό σχήμα εγκεφάλου από τους προοδευτικούς. Αυτό υποστηρίζει βρετανική έρευνα, η οποία φέρνει για ακόμα μια φορά στο προσκήνιο, το επίμαχο ζήτημα, του κατά πόσο οι πολιτικές αντιλήψεις είναι νευρωνικά «καλωδιωμένες» στον εγκέφαλο.

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι οι εγκέφαλοι των ανθρώπων με συντηρητικές πολιτικές πεποιθήσεις, έχουν διαφορετική δομή εγκεφάλου από αυτούς που δηλώνουν προοδευτικοί. Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Ιντιπέντεντ», οι επιστήμονες μελέτησαν τους εγκεφάλους 90 φοιτητών εθελοντών και ανακάλυψαν στενή σχέση ανάμεσα στο πάχος της φαιάς ουσίας και στις πολιτικές πεποιθήσεις τους. Όσο πιο προοδευτικός ή αριστερός δήλωνε ένας εθελοντής, τόσο πιο παχιά ήταν η φαιά ουσία του, ενώ όσο πιο δεξιός ή συντηρητικός δήλωνε, τόσο λιγότερο παχιά ήταν.

Οι πιο δεξιοί είχαν πιο έκδηλη αμυγδαλή, που είναι η πιο παλιά και πρωτόγονη περιοχή του εγκεφάλου σε σχήμα αμύγδαλου, ενώ σχετίζεται με την επεξεργασία των συναισθημάτων και ιδίως του φόβου και του άγχους. Αντιθέτως, οι πιο αριστεροί είχαν πιο παχιά έλικα προσαγωγίου, μια περιοχή στο μέσο περίπου του μετωπιαίου φλοιού (που αποτελεί το πιο πρόσφατα εξελιγμένο τμήμα του εγκεφάλου), η οποία σχετίζεται με τη λήψη αποφάσεων, το θάρρος και την αισιοδοξία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης, ότι οι προοδευτικοί ανταποκρίνονται περισσότερο στα θετικά ερεθίσματα, στα χαρούμενα πρόσωπα και είναι πιο ευαίσθητοι στις ματιές γύρω τους.

Η αφορμή για την μελέτη, όπως γράφει η εφημερίδα το Έθνος, δόθηκε από τον ηθοποιό Κόλιν Φερθ σε μια ραδιοφωνική εκπομπή και τελικά εξελίχτηκε σε επιστημονική μελέτη για το εάν οι πολιτικές απόψεις σχετίζονται με τη δομή του εγκεφάλου.

O Φερθ, που δηλώνει απογοητευμένος από τους Βρετανούς Φιλελεύθερους Δημοκράτες που παλιότερα ψήφιζε, σχολιάζοντας το πρωτότυπο πείραμα, είπε χαρακτηριστικά: «Το ξεκίνησα μάλλον ως αστείο. Απλώς αποφάσισα να εξακριβώσω τι πηγαίνει λάθος βιολογικά με τους ανθρώπους που δεν συμφωνούν πολιτικά μαζί μου και να δω τι έχουν να πουν οι επιστήμονες γι' αυτό και να που πράγματι κάτι προέκυψε».

Αίσωπος είπε...

τον καθοδηγεί ΄λεει ο γριβας, εννοεί στην παρανομία; στο να δολοφονεί αθώους ανθρώπους; στο να πολεμά κομμουνιστές αντί τους εχθρούς της πατρίδας;

Μιχάλης είπε...

@ politispittas

Δυστυχώς Γιώργο το ψέμα αρχικά έχει περισσότερη δύναμη από την αλήθεια.
Όπως είναι γεγονός ότι όσοι υιοθετούν τα ψεύδη δεν έχουν το σθένος να συζητήσουν.

Λυπούμαι που το λέω αλλά διαπιστώνω ότι ακόμα και όσοι από αυτούς είναι δημόσια πρόσωπα προσαρμόζουν τις θέσεις τους και ανάλογα με το ακροατήριο.

Κλασικό παράδειγμα ο υπεύθυνος για τα θέματα μετανάστευσης του ΕΥΡΩΚΟ που σε δική μου εκπομπή άλλα έλεγε και σε άλλα ραδιόφωνα άλλα λέει.

Αυτό και μόνο πρέπει να μας βάζει σε υποψίες.

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος 1/25/2011 12:29 πμ

Ευτυχώς ο Γρίβας δεν ζει και ασφαλώς δεν μας καθοδηγεί όλους.
Σωστά τα λέει ο Αίσωπος.

Μιχάλης είπε...

Ανώνυμε 1/25/2011 11:19 πμ

Αυτά που λες για ξύλινες γλώσσες αλλά και αχρήστευση ως πολιτική δύναμη απορρίπτονται από την ίδια την πραγματικότητα.

Δεν χρειάζεται να πω περισσότερα.

Ανώνυμος είπε...

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο Ανώνυμος των 1/25/2011 12:29 πμ δεν έχει την παραμικρή ιδέα για το ποιόν του ΟΛΕΤΗΡΑ της Κύπρου

Σολιάτης είπε...

Επειδή ο Παύλος Λιασίδης δίνει απαντήσεις σε πολλά ήταν Κύπριος και έζησε την κυπριακή πραγματικότητα, Μιχάλη θα ήταν καλά εδώ να βάλεις εσύ που έχεις τη δυνατότητα, το ποιήμα του ξυπνάτε.

Αντρέας Μορφίτης είπε...

Αγαπητέ Μιχάλη,
Είναι φανερό πως επέλεξες να κάνεις κριτική σε μία μελέτη που ούτε καν την έχεις διαβάσει, υιοθετώντας ένα άρθρο του «Πολίτη» ο συντάκτης του οποίου επίσης δεν έχει ασχοληθεί με την μελέτη του Ευρωπαϊκού κόμματος με τίτλο «Για μια σωστή και ισορροπημένη μεταναστευτική πολιτική» που κυκλοφόρησε πρόσφατα. Πέραν αυτού επιχειρούνται αυθαίρετες αναφορές και χαρακτηρισμοί που σκοπό έχουν να πλήξουν το Ευρωπαϊκό Κόμμα και μόνο.
Πρωταρχικά αναφέρω ότι η μελέτη περιέχει τα στοιχεία και δεδομένα της μετανάστευσης στην Κύπρο που οι ίδιες οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας κατέθεσαν στις ημερίδες που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κόμμα στη Λευκωσία στις 10 & 17 Νοεμβρίου 2010.
Αν κάνετε τον κόπο να μας ζητήσετε το βιβλίο που έχουμε εκδώσει και το διαβάσετε με αμεροληψία και καλή θέληση ίσως θα αλλάξετε στάση και θα αναθεωρήσετε την λανθασμένη και αντιδεοντολογική κριτική σας.
Παραμένουμε στη διάθεση σας, Αντρέας Μορφίτης, Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταναστευτικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κόμματος.

Χαμάλης είπε...

Εμένα κύριε Μορφίτη, γιατί μου θυμίζεις την παροιμία που λαλεί "Ο αλουπός εχώνετουν τζι' ο νούρος του εφαίνετουν";

Μιχάλης είπε...

Αγαπητέ Αντρέα Μορφίτη

Πρώτα ευχαριστώ για την παρέμβαση.

Δεύτερο, σας τηλεφώνησα δύο φορές στο κινητό σας για να μου στείλετε την έκθεση αλλά δεν απαντήσατε ούτε με πήρατε πίσω.

Τρίτον, δεν είμαι σε θέση να ξέρω αν ο συνάδελφος του Πολίτη έχει την έκθεση αλλά αυτό δεν νομίζω να έχει ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι το άρθρο σχολιάζει σχετική ανακοίνωση του ΕΥΡΩΚΟ.

Έχω την άποψη ότι στην Κύπρο έχουμε παρεξηγήσει πολλά πράγματα όπως την κριτική που όταν μας ασκείται θεωρούμε ότι αποσκοπεί στο να μας πλήξει.

Τα στοιχεία που αναφέρετε είναι γνωστά, τα είπατε άλλωστε και στην εκπομπή μου στην οποία σας φιλοξένησα δύο Σάββατα μαζί με τον Γ. Λουκαΐδη του ΑΚΕΛ. Και ομολογώ ότι εκείνες οι εκπομπές πρόσφεραν στο ακροατήριο διότι έγινε προσπάθεια να γίνει μια πολιτισμένη συζήτηση (όπως αναγνωρίσατε κι εσείς άλλωστε).

Τώρα ας μην ανοίξουμε θέμα δεοντολογίας και αντιδεοντολογίας διότι θα μπούμε σε βαθιά νερά.
Διότι αν εγώ δεν είμαι γνώστης της συγκεκριμένης μελέτης, άρα δεν νομιμοποιούμαι να εκφράζω άποψη τότε τι πρέπει να πούμε για άλλους που δεν γνωρίζουν από κάποιες ιδεολογίες αλλά κάνουν και σχόλια επί κειμένων τα οποία τους διαβάζει κάποιος δημοσιογράφος από αέρος;
Ας μη μπούμε λοιπόν σε λεπτομέρειες.

Με την ευκαιρία της επικοινωνίας μας ελπίζω ότι θα μου στείλετε τη μελέτη.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ μου Μιχάλη,

Όταν έγραφα την απάντηση μου στο ιστολόγιο σου δεν γνώριζα ότι είσαι εσύ ο...Μιχάλης. Τώρα που γνωρίζω...χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί σε εκτίμησα σαν ένα εξαίρετο παραγωγό μέσα από την εμπειρία της φιλοξενίας μου στον Άστρα.
Λυπάμαι γιατί δεν απάντησα στο τηλεφώνημα σου γιατί δεν σε είχα καταχωρήσει και πολλά άγνωστα τηλέφωνα δεν προλαβαίνω να απαντήσω.
Θα φροντίσω να σου στείλω αρκετά αντίτυπα της μελέτης.
Ελπίζω να τα ξαναπούμε.

Με εκτίμηση,
Ανδρέας Μορφίτης

Ανώνυμος είπε...

Τωρά μιλάς σωστά κ. Μορφίτη

Ελλαδίτης είπε...

Θα ήθελα να μου πει κάποιος γιατι θεωρείται η υποστήριξη κάποιοων προς το Γριβα ακραία πράξη. Αυτος δεν ηγηθηκε μαζι με τον Μακάριο του αγώνα της ΕΟΚΑ??