Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

ΤΙ ΛΕΧΘΗΚΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ ΣΤΙΣ 6/2/2009



Το τελευταίο διάστημα βλέπουν επιλεκτικά το φως της δημοσιότητας διάφορα έγγραφα που αφορούν την υπόθεση των εμπορευματοκιβωτίων.
Ακόμα και από αυτά τα έγγραφα παρουσιάζονται επιλεκτικά αποσπάσματα.

Την Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011 ο «Πολίτης» δημοσίευσε αποσπάσματα από τα πρακτικά της σύσκεψης της 6ης Φεβρουαρίου 2009 μέσα από το οποίο εξάγονται ενδιαφέροντα συμπεράσματα.
Αυτό το έγγραφο, επειδή δεν είναι σαν τα άλλα, δεν εξυπηρετεί τον πόλεμο εναντίον του προέδρου Χριστόφια, κάποιοι το έκαναν γαργάρα.

Το ενδιαφέρον που παρουσιάζει το σχετικό πρακτικό είναι ότι επιβεβαιώνεται πως ο Χριστόφιας ζητούσε επίμονα να ελεγχθεί το περιεχόμενο του φορτίου, ενώ ο πρώην αρχηγός του ΓΕΕΦ Κ. Μπισμπίκας, που δήλωνε ότι αναχώρησε από τη Κύπρο το απόγευμα της 6/2/2009 και επέστρεψε στο ΓΕΕΦ το πρωί της 18/2/2009, φαίνεται ότι τελικά όχι μόνο παρακάθισε σε σύσκεψη για το θέμα αλλά ανακοίνωσε ότι η Ε.Φ. βρήκε και χώρο για ασφαλή φύλαξη του υλικού.


Χωρίς να αποσύρω τίποτε για τα περί επιλεκτικών διαρροών, αναδημοσιεύω από τον «Πολίτη» το σχετικό ρεπορτάζ και ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματα του.
  
Αναγκαία διευρκίνιση: Ο Πολίτης σήμερα στο πρωτοσέλιδο του αναφέρει ότι ο Κ. Μπισμπίκας αμφισβητεί το έγγραφο.

 
***
ΤΙ ΛΕΧΘΗΚΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ ΣΤΙΣ 6/2/2009
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ
Ειλημμένη, μετά το οργιώδες διπλωματικό παρασκήνιο που προηγήθηκε, ήταν η απόφαση του Προέδρου Χριστόφια να κατασχεθεί και να φυλαχθεί το φορτίο του πλοίου Monchergorsk, από την Κυπριακή Δημοκρατία.
Αυτό άφησε σαφώς να νοηθεί στην περιβόητη σύσκεψη της 6ης Φεβρουαρίου 2009 η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του και στην οποία ουσιαστικά λήφθηκε η απόφαση να κρατηθεί στην Κύπρο το φορτίο.

Ο «Π» εξασφάλισε πρόσβαση στο πρακτικό της σύσκεψης, το οποίο –προς στιγμή– είχε αμφισβητηθεί λόγω της καθυστερημένης κατάθεσής του από τον διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου, Λεωνίδα Παντελίδη, στις ανακριτικές αρχές. Η αστυνομία, ωστόσο, με ανακοίνωση που εξέδωσε το περασμένο Σάββατο, με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας μας, χαρακτηρίζει αυθεντικό το εν λόγω έγγραφο. Από το πρακτικό, έκτασης τεσσάρων δακτυλογραφημένων σελίδων, προκύπτει σαφώς ότι η Κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι θεωρητικά μελετούσε πέντε επιλογές, είχε ήδη αποφασίσει την κατάσχεση και φύλαξη του υλικού στην Κύπρο. Κι αυτό, παρά τις επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν στη συγκεκριμένη σύσκεψη. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εμφανίζεται να εστίαζε τότε την προσοχή του σε δύο θέματα: στη δυνατότητα των κυπριακών αρχών να εξασφαλίσουν κατάλληλη φύλαξη και προστασία του φορτίου και στην αναγκαιότητα να υπάρξει πλήρης και λεπτομερής καταγραφή του περιεχομένου του. Επιφυλάξεις ωστόσο, ως προς την επιλογή της κατάσχεσης, είχαν εκφράσει ο επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου αλλά και ο υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας. Ο πρώτος προειδοποίησε ότι η κατάσχεση του φορτίου από την Κυπριακή Δημοκρατία ενδεχομένως να μας δημιουργούσε προβλήματα αφού στην πορεία κάποιοι θα μπορούσαν να κατηγορήσουν τη Λευκωσία ότι διοχετεύει σταδιακά το περιεχόμενό του στη Συρία. Ο δε δεύτερος, ακούγοντας από το στόμα του Προέδρου τις επιλογές που είχε μπροστά της η Κυβέρνηση, ανέφερε ότι «η επιλογή να κρατήσουμε το φορτίο θα ήταν η δυσμενέστερη».

Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει η τοποθέτηση του τότε αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Κωνσταντίνου Μπισμπίκα. Στην ερώτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το κατά πόσο μπορούσαμε να αναλάβουμε την ευθύνη της φύλαξης του φορτίου, ο κ. Μπισμπίκας –ο οποίος με βάση το πρακτικό συμμετείχε στη σύσκεψη– εμφανίζεται να δηλώνει ότι «έχει ήδη γίνει προκαταρκτική έρευνα και έχει εξευρεθεί ασφαλής χώρος για να φυλαχθούν». Δεν αναφέρεται, πάντως, ο χώρος το οποίο είχε υπόψη του ο τότε αρχηγός.

Το πρακτικό

Οι βασικές θέσεις που διατυπώθηκαν στη σύσκεψη της 6ης Φεβρουαρίου 2009, σύμφωνα με το πρακτικό που ετοιμάστηκε στο Προεδρικό, έχουν ως εξής:

Το λόγο πήρε πρώτος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος, αναφερόμενος στην κατάσταση που διαμορφώθηκε με το πλοίο Monchegorsk, ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ενώπιόν της πέντε επιλογές:

-Να στείλουμε πίσω το φορτίο στη Συρία. Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι κάτι τέτοιο αποκλείεται.

-Να στείλουμε πίσω το φορτίο στο Ιράν. Ο Πρόεδρος παρατήρησε ότι το Ιράν δεν αντέδρασε επίσημα, κάτι που σίγουρα θα έκανε αν στην υπόθεση ήταν αναμεμειγμένη η ίδια η κυβέρνησή του. Υπογράμμισε ωστόσο ότι και αυτή η επιλογή αποκλείεται.

-Να ζητήσουμε από μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να το παραλάβουν.

-Να στείλουμε το φορτίο σε άλλη χώρα.

-Να το κατάσχουμε.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας προχώρησε αμέσως στο να ρωτήσει τους εμπειρογνώμονες αν μπορούμε να το εκφορτώσουμε και να αναλάβουμε την ευθύνη της φύλαξής του. Έσπευσε δε να σημειώσει ότι, από την ενημέρωση που είχε, το φορτίο αποτελείται από πρώτες ύλες για την κατασκευή πυρομαχικών. Ως εκ τούτου, παρατήρησε, φαίνεται πως, εφόσον φυλαχθεί και προστατευθεί κατάλληλα, δεν αποτελεί μεγάλο κίνδυνο. Στο στάδιο αυτό, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την άποψη να αναμένουμε την απάντηση της επιτροπής Κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας πριν προβούμε στην οποιαδήποτε ενέργεια.
Το λόγο πήρε ο βοηθός γενικός εισαγγελέας Άκης Παπασάββας ο οποίος είπε απλώς πως η τελευταία επιλογή (της κατάσχεσης) συνάδει με την έννοια της λαϊκής κυριαρχίας…
Ο επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου τόνισε ότι πρέπει να συνεχίσουμε το άνοιγμα των εμπορευματοκιβωτίων, ούτως ώστε να καταγραφεί το φορτίο και να έχουμε πλήρη εικόνα.
Ο συνταγματάρχης Γεωργιάδης είπε ότι μπορούμε να ανοίξουμε όλα τα εμπορευματοκιβώτια χωρίς αυτά να εκφορτωθούν.
Ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού παρατήρησε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε με άλλα κράτη για την επί τόπου έρευνα.
Ο υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας παρατήρησε ότι τα εμπορευματοκιβώτια μπορούν να μετακινηθούν εντός του πλοίου έτσι ώστε η έρευνα να γίνει σε αυτό. Υπέδειξε ωστόσο ότι η επιλογή να κρατήσουμε το φορτίο θα ήταν η δυσμενέστερη.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ζήτησε να ανοιχθούν και να ελεγχθούν όλα τα εμπορευματοκιβώτια πάνω στο πλοίο.
Ο συνταγματάρχης Γεωργιάδης είπε ότι, από τον μέχρι της στιγμής εκείνης έλεγχο, προκύπτει ότι τέσσερα εμπορευματοκιβώτια περιέχουν επικίνδυνο υλικό και εισηγήθηκε αυτά να αποθηκευτούν σε ξεχωριστές αποθήκες.
Καθοριστική κρίνεται η παρέμβαση του τότε αρχηγού της Εθνικής Φρουράς αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Μπισμπίκα. Ο κ. Μπισμπίκας είπε ότι έχει ήδη γίνει προκαταρκτική έρευνα και έχει εξευρεθεί ασφαλής χώρος για να φυλαχθούν.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέμεινε στο ότι πρέπει να ερευνηθούν όλα τα εμπορευματοκιβώτια.
Ο υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας εισηγήθηκε να μετακινηθεί το πλοίο δύο ναυτικά μίλια για να μην βρίσκεται στο χώρο λειτουργίας του λιμανιού. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε πως, εφόσον δεν υπάρχει πρόβλημα με τις Βρετανικές Βάσεις, αυτό να γίνει. Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών ρώτησε αν θα ήταν καλύτερα να περιμένουμε την επιτροπή Κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, για να πάρει την απάντηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος για κάτι τέτοιο. Ο κ. Χριστόφιας επέμεινε για τρίτη φορά ότι το φορτίο θα πρέπει να ερευνηθεί.
Παρεμβαίνοντας εκ νέου ο Γιώργος Ιακώβου σημείωσε ότι η εκφόρτωση στην Κύπρο του φορτίου πιθανόν να δημιουργήσει προβλήματα. Θα κατηγορηθούμε ίσως στο μέλλον, είπε, ότι το διοχετεύουμε σταδιακά στη Συρία.
Ο συνταγματάρχης Γεωργιάδης επανέλαβε ότι,από την μέχρι στιγμής έρευνα, το φορτίο είναι πρώτες ύλες. Για να απαντήσει εκ νέου ο Πρόεδρος ότι πρέπει να γίνει πλήρης καταγραφή.

«Ασφαλή χώρο» είχε βρει ο Μπισμπίκας

Ο αρχηγός της ΕΦ Κωνσταντίνος Μπισμπίκας, κατά την παρουσία του στην επιτροπή Άμυνας της Βουλής, είχε υποστηρίξει ότι ο ίδιος αντιτίθετο στη φύλαξη των εκρηκτικών και ήταν αρνητικός στην ανάληψη ευθύνης για το θέμα από την ΕΦ. Πρόσθεσε δε –κάτι που έκανε και σε δημόσια δήλωσή του– ότι, όταν λήφθηκε η απόφαση σχετικά με τον συγκεκριμένο χώρο φύλαξης (Μαρί), ο ίδιος δεν είχε ουδεμία ανάμειξη, αφού κατά τη σχετική χρονική περίοδο απουσίαζε από την Κύπρο με προγραμματισμένη κανονική άδεια στην Ελλάδα (από τις 6 μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου). Φαίνεται όμως ότι, πριν αναχωρήσει, παρακάθησε στη σύσκεψη του Προεδρικού στην οποία ουσιαστικά αποφασίστηκε η παραμονή του φορτίου στην Κύπρο και διαβεβαίωνε μάλιστα τον Πρόεδρο ότι «έχει ήδη γίνει προκαταρκτική έρευνα και έχει εξευρεθεί ασφαλής χώρος για να φυλαχθούν». Στο πρακτικό της 6ης Φεβρουαρίου δεν φαίνεται ωστόσο αν ο κ. Μπισμπίκας εννοούσε τη ναυτική βάση στο Μαρί.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΣΚΑΝΗΣ
18/08/2011 - 17:22

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Περίεργο που ο Πολιτης έβγαλε τέτοιο έγγραφο.
Αυτό ανατρέπει αρκετά από όσα είδαμε μέχρι σήμερα και γι αυτό αγαπητε Μιχάλη δεν το σχολίασαν

Γιώργος Κ. είπε...

Οι εφημερίδες και οι τηλεοράσεις έβγαλαν και το σχοινί και το παλούκι.
Νομίζουν ότι ο κόσμος είναι βλάκας.
Πέρασαν τις απόψεις τους τις πρώτες μέρες αλλά σιγά σιγά τα πράγματα αλλάζουν.
Ο κόσμος πληροφορείται και από άλλες πηγές πλέον.
Πάντως Μιχάλη η ΓΝΩΜΗ είναι μια οαση μέσα στην μαύρη προπαγάνδα των εθνικιστών και των μέσων ενημέρωσης.
Για όσους δεν ξέρουν την ιστοσελίδα της ΓΝΩΜΗΣ βάζω τη διεύθυνση http://gnomionline.com/

Ανώνυμος είπε...

εντάξει αθωώθηκε ο κριστόφκια τώρα να παραιτηθεί ο αρχιεπίσκοπος. πότε μαζευόμαστε μπροστά από την αρκ(ε)ιεπισκοπή;

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Μιχάλη, περίεργη η ιστορία με τις διαρροές εγγράφων και βίντεο, έτσι;

Αυτό το συγκεκριμένο έγγραφο λέει για τον πρόεδρο αυτό που επισημαίνεις: «πως ο Χριστόφιας ζητούσε επίμονα να ελεγχθεί το περιεχόμενο του φορτίου»

Ο Χριστόφιας δήλωσε επίσης πως: «φαίνεται πως, εφόσον φυλαχθεί και προστατευθεί κατάλληλα, δεν αποτελεί μεγάλο κίνδυνο».

Ορθές θέσεις κάτω από τις περιστάσεις. Το ερώτημα είναι άλλο: από τότε τι έκανε; Ενδιαφέρθηκε και ρώτησε κανένα αν έγινε ο έλεγχος, ή αν το φορτίο φυλαγόταν και προστατευόταν κατάλληλα;

Γιατί αν δεχτούμε πως οι θέσεις που φαίνονται στο έγγραφο δείχνουν πως ο πρόεδρος αντιλαμβανόταν πλήρως τον δυνητικό κίνδυνο που συνδεόταν με το φορτίο, και μετά δεν έκανε απολύτως τίποτα, ε, αυτό μεταφράζεται απλώς σε εγκληματική αμέλεια!

Ανεξαρτήτως του τι έκαναν ή δεν έκαναν οι στρατιωτικοί, οι τεχνοκράτες και οι υφιστάμενοι του.

Ανώνυμος είπε...

είμαι ο κώστας κώστα επιστάτης στα δημόσια έργα. που πρέπει να υποβάλω την αίτηση μου για τη θέση του υπαρχηγού της εθνικής συμφοράς?
γιατί ο αρχηγός πρέπει να είναι πάντα καλαμαράς? εν μυρίζει ρατσισμός τούτον το πράμαν?

Μιχάλης είπε...

@ strovoliotis

Θωρώ έχεις ρέντα, εκάτσαν σου φαίνεται οι διακοπές :-)

Αν πρόσεξες η στάση μου στο θέμα αυτό είναι πολύ συγκρατημένη και είμαι πολύ προσεκτικός.

Δεν υιοθετώ και δεν απορρίπτω τίποτε διότι – όπως κι εσύ και όλοι οι άλλοι – δεν γνωρίζουμε το πλήρες πλαίσιο μέσα στο οποίο έγιναν κάποια πράγματα.
Υπάρχουν πράγματα που έγιναν και δεν τα γνωρίζουμε. Ούτε έχουμε πλήρη εικόνα τι γράφουν τα διάφορα έγγραφα διότι ποτέ δεν παρουσιάζονται ολόκληρα.

Επειδή γνωρίζω πως λειτουργούν τα μέσα ενημέρωσης, ξέρω ότι φροντίζουν να δημιουργούν την εικόνα που εκείνα θέλουν.
Και δεν δίνω πίστη σε όσα αναφέρουν.

Θα κρίνω μόνο όταν βγουν τα τελικά πορίσματα.
Αν και πρέπει να σημειώσω ότι οι προσπάθειες που γίνονται τελευταία για να αμφισβητηθούν οι ανακριτικές αρχές, κάτι σημαίνει.

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος

Ο αρχηγός είναι πάντα ελλαδίτης διότι το ΓΕΕΦ υπάγεται στο ΓΕΕΘΑ.

Costas Ioannou είπε...

Είναι πασιφανές ότι ο καθένας έχει την ευθύνη σε ότι έχει αρμοδιότητα και είναι κατά κάποιο τρόπο και ο ποιο ειδικός. Και η φύλαξη του υλικού ήταν ευθύνη της ΕΦ. Όπως ευθύνη της ΕΦ ήταν και η διαπίστωση αν ήταν ή όχι κατάλληλο για νυκτερινές πτήσεις το ελικόπτερο που κατέπεσε και σκότωσε τον Αρχηγό της ΕΦ και τους πέντε άλλους νέους το 2002 με πρόεδρο το Γλάυκο Κληρίδη.
Είναι αλήθεια ότι σε συγκέντρωση "αγανακτίσμένων" απεπειράθησαν να λυντσάρουν γυναίκα και την ύβριζαν με τα χειρότερα λόγια και ότι η γυναίκα αυτή, παντρεμένη με τρία παιδιά όπως δήλωσε ζήτησε να αφαιρεθεί η υπογραφή της από το βιβλίο που υπέγραψαν για τη παραίτηση του προέδρου?

Ανώνυμος είπε...

διερωτώμαι... πότε ο αρχιεπίσκοπος θα αφορίσει τον Μιχάλη Μιχαήλ δημοσία...

Ανώνυμος είπε...

Καταρχην συγχαρητηρια για το blog τωρα το ανακαλυψα . Εγω εννα πω κατι ασχετο επειδη ενευριασα τις τελευταιες μερες με τουτες τες ουλλες τες ιστοριες με τες διαμαρτυριες. Λαλουν για χουντα!! πια χουντα ρε???? Εχει 40 μερες εν εμεινε πραμα που εν το καμασειν . Ως τζαι τα ορη τζαι τα παραρα επιασαντα τα μεσα. Παν τζαι διαμαρτυρουντε στα χωρκα τζαι εχουν τζαι απαιτηση που τους τοπακες να μεν καμνουν διαδηλωσεις. Που εξανακουστει μες στο ιδιο τους το χωρκο!!! Μιας τζαι εννα πιασουν χιερκες την Δευτερα γυρω που το προεδρικο ας συρουν τζαι ενα καλαμαθκιανο!!!
Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΚΑΜΝΕΙ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ ΤΖΑΙ ΟΤΙ ΤΟΥ ΚΑΤΕΒΕΙ!!

Ανώνυμος είπε...

Μιχάλη ο Κώστας Κώστα ο επιστάτης είμαι και πάλι. Ρώτησα δεξιά και αριστερά και όλοι μου είπαν ότι το ΓΕΕΦ υπάγεται στο υπουργείο άμυνας της Κύπρου και όχι στο ΓΕΕΘΑ. Είμαστε ανεξάρτητο κράτος και όχι επαρχία της Ελλάδας.

Τελικά είσαι πηγή παραπληροφόρησης γιατί απλούστατα αν δεν είσαι, τότε δεν είμαστε ανεξάρτητο κράτος.

Μιχάλης είπε...

@ Costas Ioannou

Ναι, είναι αλήθεια αυτό με τη γυναίκα αν και προσπάθησαν να το διαψεύσουν ο Κουλίας και κάποιοι δημοσιογράφοι.

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος 8/20/2011 7:05 μμ

Είμαι στη διάθεση του αρχιεπισκόπου, να με αφορίσει όποτε θέλει. Δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα.

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος 8/20/2011 8:08 μμ

Ευχαριστώ για τα συγχαρητήρια.

Για τα περί χούντας δες εδώ:
http://gnomionline.com.cy/index.php?option=com_content&view=article&id=306:kolokasideskoulias&catid=96:articles&Itemid=296

Μιχάλης είπε...

@ Κ. Κώστα (επιστάτης):

Το θέμα δεν είναι τι σου λένε δεξιά και αριστερά.
Ρώτησε αρμοδίως…