Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΞΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΡΕΥΝΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΠΡΑΧΘΗΚΑΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΕΟΚΑ

ΠΟΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΥΡΙΟΙ ΤΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ;

Οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-59 αποδεικνύουν ότι ζουν ακόμα στην εποχή της ΕΟΚΑ. Δεν έχουν καταλάβει ότι οι εποχές άλλαξαν, ότι η ΕΟΚΑ τερμάτισε τη δράση της τον Φεβρουάριο του 1959 με διαταγή του ίδιου του Γρίβα.
Αλλά τι μπορεί να περιμένει κάποιος όταν ο ίδιος ο αρχηγός της στρατιωτικής πτέρυγας της οργάνωσης αναίρεσε τη διαταγή του και κατέβηκε στην Κύπρο για να συνεχίσει, δήθεν, τον αγώνα για ένωση;

ΑΔΙΚΗΜΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΠΟΙΑΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ;

Το ερώτημα όμως που απευθύνεται προς τους Συνδέσμους αφορά την επανάσταση της ΕΟΚΑ. Οφείλουν να απαντήσουν τι ακριβώς εννοούν όταν γράφουν «Οποιοσδήποτε αποτολμήσει να αγγίξει αυτά τα θέματα θέτει τον εαυτό του έξω από το σύνολο των Αγωνιστών της ΕΟΚΑ και διαπράττει αδίκημα πρώτου βαθμού εις βάρος της επανάστασης».

·         Θεωρούν ότι ο αγώνας δεν έχει τελειώσει;
·         Η επανάσταση εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ;
·         Θεωρούν ότι ο όρκος που έδωσαν για την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα εξακολουθεί να ισχύει;

Αυτά τα ερωτήματα θα πρέπει να τα απαντήσουν ξεκάθαρα οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών.
Διότι αν θεωρούν ότι ο αγώνας τους ακόμα συνεχίζεται, τότε υποσκάπτουν την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, υποβοηθώντας με αυτό τον τρόπο τα τουρκικά σχέδια για οριστική τουρκοποίηση της κατεχόμενης Κύπρου.
Αν θεωρούν ότι ο αγώνας της ΕΟΚΑ έχει τελειώσει και πέρασε στην ιστορία, άρα δεν βρίσκεται σε ισχύ καμία επανάσταση, τότε είναι αδικαιολόγητη η απειλητική αναφορά τους στην επιστολή προς τον δήμαρχο της Λύσης.

Αν λοιπόν ισχύει το δεύτερο, τότε είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχουν καμιά διάθεση να συμβάλουν το παραμικρό στη συμφιλίωση μεταξύ του Κυπριακού λαού, αφού η επιμονή τους στη μη αποκατάσταση ανθρώπων που δολοφονήθηκαν άδικα, συντηρεί τη διχόνοια σε προσωπικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Σε όλο τον κόσμο μετέχοντες σε αγώνες ελευθερίας ή σε όποιου άλλου είδους επαναστάσεις φάνηκαν μεγαλόψυχοι. Βρήκαν το θάρρος και αναγνώρισαν λάθη, παραλείψεις, ακόμα και εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο όνομα της επανάστασης.
Μόνη εξαίρεση στο παγκόσμιο στερέωμα οι Σύνδεσμοι της ΕΟΚΑ που θεωρούν πως ότι έγινε καλώς έγινε. Που αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων και μικρόψυχοι έναντι του λαού.

Οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών θεωρούν ότι μόνο αυτοί έχουν το δικαίωμα να μιλούν για την περίοδο της δράσης τους και ότι όλοι οφείλουν να υπακούουν στις ντιρεκτίβες τους.

Δυστυχώς γι’ αυτούς τα πράγματα δεν είναι έτσι αφού πανεπιστήμια του εξωτερικού γνωρίζουν, καταγράφουν και μελετούν την περίοδο εκείνη, ιδιαίτερα τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν.

Στην επιστολή τους προς τον κ. Ττοφιά οι Σύνδεσμοι αναφέρονται σε παραβίαση διεθνών γραφτών και άγραφων νόμων της επανάστασης, αγνοώντας ή παραθεωρώντας ότι πανεπιστήμια άλλων χωρών ασχολούνται με τα θέματα αυτά.

Άσχετα με το τι επικαλούνται οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών, το θέμα των δολοφονιών και ιδιαίτερα των πολιτικών δολοφονιών την περίοδο 1055-59 απασχολεί για χρόνια πανεπιστημιακούς και φοιτητές σε παγκόσμια κλίμακα. Όλοι αυτοί γνωρίζουν για εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο όνομα της ΕΟΚΑ αλλά μόνο οι Σύνδεσμοι θεωρούν ότι αυτά είναι ανοησίες.

θα αναφέρω χαρακτηριστικά δύο περιπτώσεις.
1. Τον Ιανουάριο του 2002 πήρα μια επιστολή από το πανεπιστήμιο της Ουψάλα της Σουηδίας, με την οποία μου ζητούσαν πληροφορίες για το τις πολιτικές δολοφονίες την περίοδο 1955-59.
Όπως αναφέρεται στην επιστολή, στο Πανεπιστήμιο λειτουργεί «Τμήμα έρευνας ειρήνης και σύγκρουσης, που παρακολουθεί και μελετά την ανάπτυξη των ένοπλων συγκρούσεων στον κόσμο».
Από το κείμενο της επιστολής φαινόταν καθαρά ότι οι άνθρωποι σε αυτό το Πανεπιστήμιο, που ασχολούνται με αυτά τα θέματα, γνώριζαν πολλά για τις δολοφονίες και ήθελαν επιβεβαίωση κάποιων στοιχείων ή την διαβίβαση από μέρους μου νέων στοιχείων.

2. Πέρσι τέτοιο καιρό δέχθηκα ένα τηλεφώνημα από μια νεαρή φοιτήτρια από τον Καναδά η οποία έκανε το διδακτορικό της πάνω στα επαναστατικά κινήματα του 20ου αιώνα.
Η κοπελίτσα αυτή μου ζήτησε μια συνέντευξη πάνω στο θέμα των πολιτικών δολοφονιών που διαπράχθηκαν την εποχή της ΕΟΚΑ.
Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η πρώτη ερώτηση που μου έκανε όταν συναντηθήκαμε κάπου στη Λευκωσία: «Γιατί η ΕΟΚΑ είναι το μοναδικό επαναστατικό κίνημα σε παγκόσμια κλίμακα που όχι μόνο αρνείται ότι διέπραξε ακρότητες αλλά αρνείται να αναγνωρίσει και τις πιο εξόφθαλμες περιπτώσεις;»
Ομολογώ ότι εκπλάγηκα από την ερώτηση της διότι νόμιζα ότι όλα όσα λέγονται στην Κύπρο γι’ αυτό το ζήτημα μένουν μεταξύ μας. Κι όμως, η κοπελιά γνώριζε και μου ανέφερε σωρεία περιπτώσεων που αφορούν αυτή την πτυχή.

Παρόλ’ αυτά εδώ στην Κύπρο οι Σύνδεσμοι νομίζουν ότι ξοφλούν με το να επαναλαμβάνουν τον ανιστόρητο ισχυρισμό ότι η ΕΟΚΑ δεν δολοφόνησε κανένα για τα πολιτικά του φρονήματα ή δεν προέβησαν σε άδικες δολοφονίες ακόμα και συναγωνιστών τους.



16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για τους συνδέσμους αγωνιστών κατανοητό γιατί δε θέλουν καν ν΄ ακούσουν για αποκατάσταση.

Θέλει αρχοντιά και ειλικρίνεια προς την ιστορία να διερευνήσεις φόνους και να παραδεχτείς ότι έσφαλες, μέσα στα πλαίσια της αντικομμουνιστικής φιλοσοφίας του ηγέτη ή των ηγετών του αγώνα σου.

Γιατί δε δίνουν τα στοιχεία της "προδοσίας" που κατέχουν, για να τελειώσει η ιστορία αυτή, αφού διατείνονται πως δίκαια δολοφονήθηκαν; Μια επανάσταση πρέπει και να μπορεί να αποδεικνύει με ντοκουμέντα τις επιλογές της.

Κατά τ΄άλλα η δεξιά ισχυρίζεται πως η μόνη εκδοχή της ιστορίας είναι αυτή που οι πολιτικοί της εκπρόσωποι έγραψαν και καμία άλλη!

Μόνο που ο σκοταδισμός και η συσκότιση των προσωπικών επιλογών Γρίβα και άλλων εκ των ηγετικών προσώπων της ΕΟΚΑ, δεν μπορούν να σταθούν και υπό τη βάσανο μιας επιστημονικής, ιστορικής έρευνας.

Κι ας μη θεωρούν οι Σύνδεσμοι πως είναι οι μόνοι αρμόδιοι να απονέμουν πιστοποιητικά αθωότητας σε δολοφονηθέντες. Μια εποχή και ό,τι τη συνόδευσε, είναι αντικείμενο της ιστορίας κι όχι ιδιοκτησία κανενός. Δε χρειάζεται η υπογραφή προσώπων ή και των δολοφόνων, για να καταταγούν κάποιες πράξεις, αν αυτό δείξει κι η επιστημονική έρευνα, στην κατηγορία "δολοφονίες" κι όχι στις "επαναστατικές πράξεις".

Φιλόλογος

Ανώνυμος είπε...

οχι παντως την επανασταση -πραξικοπημα που κανατε εσεις το 63 αλλα το βαφτισατε γενοκτονια σας ταχα απο εμας κυριε μεχμετ μισκαηλ

Μιχάλης είπε...

@ Φιλόλογος

Στο θέμα των στοιχείων είναι πολύ αντιφατικοί.
Από τη μια διατείνονται ότι δεν έχουν στοιχεία και από την άλλη κάλεσαν συγγενείς να πάνε κοντά τους, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας για να τους δώσουν στοιχεία.
Βεβαίως ποτέ δεν προχώρησαν και να πραγματοποιήσουν συναντήσεις.

Στη συνέχεια εξέδωσαν ένα σύγγραμμα αρκετών σελίδων για να μας πουν ότι οι μισοί από τους δολοφονηθέντες εκτελέστηκαν εν ώρα διαφόρων γεγονότων.
Στο ίδιο σύγγραμμα αναφέρουν ότι 8 διέπραξαν πράγματι προδοσία αλλά… δεν δίνουν στοιχεία για να μην… πληγώσουν τους δικούς τους!

Δυστυχώς όχι μόνο αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων αλλά παραμένουν προσκολλημένοι στο πνεύμα της εποχής εκείνης.

Συμφωνώ ότι η δεξιά δεν έχει το αποκλειστικό δικαίωμα στην καταγραφή της ιστορίας.
Όπως συμφωνώ και στο γεγονός ότι η επιστημονική έρευνα αλλά και κοινή γνώμη μπορούν να λειτουργήσουν προς την κατεύθυνση της δικαίωσης των αδίκως δολοφονηθέντων.

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος 11/19/2011 11:46 μμ

Έχεις κάτι να πεις επί του θέματος αντί να γράφεις ανοησίες καλυπτόμενος πίσω από την ανωνυμία;

Ανώνυμος είπε...

γιατί ρε εσύ Μιχάλη, τι κέρδισες που επώνυμα και συνεχώς μαλακίζεσαι? κάτι λογικό και αληθές πότε θα γράψεις?
κουασιμόδο της κίτρινης φυλλάδας των 150 πωλήσεων!!!

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος11/20/2011 8:12 μμ

Αφού δεν γράφω τίποτε λογικό και αληθές γιατί δεν με αντικρούεις με επιχειρήματα παρά μόνο με ανοησίες που δημοσιεύει ο καθένας στο διαδίκτυο;

Ανώνυμος είπε...

Tετοια κειμενα ενοχλουν και ειναι λογικο να ενοχλουν..

Αλλα ρε κουμπαρε τουτοι οι δεξιοι πασιν να απαντησουν και δινουν την εντυπωση οτι προκειται για ψυχοπαθεις.

Πιππιλουν συνεχεια κατι μαλακιες ελεος..

Καλα λαλουν καποιοι οτι ο εθνικισμος ειναι ψυχοπαθεια..Εν ψυχοπαθεις ουλλοι οπως ψυχοπαθης ηταν και ο Χιτλερ και ο Γριβας και ο Μιχαλολιακος της Χ.Α..

Μιχαλη εχεις ακουστα κανεναν Ματσουκα που εμεινισκε απεναντι που το σωματειο Ονησιλλος Γερολακκου; Απεναντι προς τα αριστερα του Ονησιλλου..Ηταν φανατικος ΑΚΕΛικος τουτος και πολεμιος της ΕΟΚΑ Β..

Helen "Black Widow" είπε...

φανατικός ΑΚΕΛικός και πολέμιος της ΕΟΚΑ Β΄ αποκλείεται. Έτσι πράμα δεν υπάρχει. είναι γνωστό ποιοί αντιστάθηκαν στην ΕΟΚΑ β΄.


όσον για τους ψυχοπαθείς, τους είδαμε σε όλα τα κομμουνιστικά κράτη και κόμματα.
ξέρεις ρε τελευταίε ανώνυμε πόσα ψυχότροπα φάρμακα παίρνει ο Χριστόφιας? τζιαί είσαστεν εσείς οι ακελικοί που τον επελλάνετε!!!

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος 11/21/2011 2:45 μμ

Βεβαίως και γνωρίζω τον «κύριο» Ματσούκα.
Ο αρχηγός της ΕΟΚΑ Β’ στο χωριό, τομεάρχης που ανέλαβε τη διοίκηση του χωριού από τις 15 μέχρι τις 20 Ιουλίου.

Μιχάλης είπε...

@ Helen "Black Widow"

Το καταλάβαμε ότι είσαι εντελώς ανιστόρητος δεν είναι ανάγκη να το επιδεικνύεις κιόλας...

Ανώνυμος είπε...

Μιχαλη για τον Ματσουκα πλακα κανω..

Τον εψαχνε ο πατερας μου να τον καθαρισει επειδη εσπασαν στο ξυλο συγγενικο μας προσωπο..

Ο συγκεκριμενος κυριος ηταν τυχερος που ο πατερας μου δεν βρηκε το οπλο του ξαδελφου του γιατι θα του κανατε κηδεια..το οπλο το ειχαν κλεψει αντιστασιακοι.

Ανώνυμος είπε...

@ Helen "Black Widow"

Στο προηγουμενο ποστ μου εγραψα οτι

"Αλλα ρε κουμπαρε τουτοι οι δεξιοι πασιν να απαντησουν και δινουν την εντυπωση οτι προκειται για ψυχοπαθεις".

Και ερχεσαι εσυ απο κατω και γραφεις οτι μαλακια σου κατεβηκε στο μυαλο.Ειναι σαν να λες οτι εισαι ο Μεγας Αλεξανδρος ή ο σουπερμαν γι αυτο ανεφερα τον χαρακτηρισμο "ψυχοπαθης"...

Ανώνυμος είπε...

Και η πλακα ειναι οτι οι δεξιοι οταν τους μιλας για ΕΟΚΑ Β και Χουντα, σου απαντουν για Σοβιετικη Ενωση και κομμουνισμο..
Ο Ψυχρος πολεμος εχει τελειωσει εδω και δεκαετιες και καποιοι επικαλουνται τα συνθηματα των Αμερικανων και Αγγλων για τους "κακους κομμουνιστες".
Βεβαια δικαιολογουνται αφου αυτα τα συνθηματα εφερε και ο αντικομμουνιστης Γριβας το 1955 και οι αξιωματικοι της Χουντας που σκοτωναν Κυπριους στο πραξικοπημα.
Μετα οταν τους λες οτι ο αγωνας της ΕΟΚΑ δεν εγινε για την Ενωση αλλα ηταν ενας αντικομμουνιστικος αγωνας αυτοι σου λενε μα δεν και δεν.
Γριβας και Χουντα ηταν τσιρακια των ΗΠΑ και της Αγγλιας γι αυτο και η Κυπρος ειναι ημικατεχομενη.

Ανώνυμος είπε...

support the occupy movement
spread the word- post the link!

http://www.facebook.com/pages/Weekly-occupation-of-Lidra-St-buffer-zone/146097295489372

twit #OccupyBufferZone

Ανώνυμος είπε...

Μιχάλη Μιχαήλ άλλως Κουασιμόδος, είσαι δηλαδή μια πληρωμένη πόρνη του συστήματος!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Κυριε Μιχαλη στην δημοσιογραφια εχει δουλεια;

Χαραυγη-Γνωμη...

Ειμαι 27 χρονων και επειδη πλεον οι εταιριες δεν, σκεφτομαι να στραφω σ αυτο που σπουδασα δηλαδη την δημοσιογραφια.