Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΕΠΟΙΚΩΝ ΚΑΙ Η «ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ» ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ


Όλοι αποδέχονται την παραμονή εποίκων μετά τη λύση

 Με αφορμή το έγγραφο που κατέθεσε το ΑΚΕΛ στη τελευταία, διήμερη, συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου κάποιοι επιχείρησαν και πάλι να μιλήσουν για μια από τις υποχωρήσεις Χριστόφια ή ένα από τα «δώρα» που έδωσε ο πρόεδρος στην τουρκική πλευρά.

Είναι τουλάχιστον παρήγορο ότι ο Σ. Ιακωβίδης αναγνώρισε στις 29 Φεβρουαρίου στη «Σημερινή» ότι το θέμα των εποίκων δεν τέθηκε για πρώτη φορά από τον Δ. Χριστόφια. Μόνο που προσπάθησε να θολώσει τα νερά:
«Οι τρεις Πρόεδροι, Βασιλείου, Κληρίδης και Τάσσος δέχθηκαν να συζητήσουν, όχι να αποδεχθούν εκ προοιμίου, παραμονή εποίκων».

Πότε τέθηκε επίσημα το θέμα των εποίκων

Καλώς ή κακώς υπάρχουν γραπτά τα οποία θα πρέπει να τα λαμβάνουμε υπόψη και να μην τα αφήνουμε στα συρτάρια, προκειμένου να εξυπηρετήσουμε πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες.

Στο έγγραφο του ΑΚΕΛ αναφέρεται μεταξύ άλλων για το θέμα της παραμονής εποίκων:
«Όσο για το θέμα της παραμονής 50,000 εποίκων, υπενθυμίζουμε ότι ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος κάτω από το βάρος της κατάστασης που δημιουργήθηκε με τους μικτούς γάμους και τη γέννηση παιδιών εποίκων είχε δεχθεί παραμονή πέραν των πενήντα χιλιάδων εποίκων. Αυτό αναφέρεται ρητώς στο έγγραφο ημ.30 Μαρτίου 2004 με τις τελικές θέσεις της πλευράς μας αμέσως πριν την υποβολή του τελικού σχεδίου Ανάν».

Ο κ. Ιακωβίδης αναφερόμενος στη σχετική αναφορά του εγγράφου του ΑΚΕΛ ότι δεν μπορεί να εκδιωχθούν όσοι γεννήθηκαν στην Κύπρο, γράφει και διαπιστώνει:
«Πρόκειται για πρωτοφανείς, τουρκογενείς και αγγλογενείς θέσεις. Ας πουν: Ποια νομοθεσία δίνει ιθαγένεια σε παράνομους;».

Ο Σ. Ιακωβίδης θα ήταν ειλικρινείς αν έθετε αυτά τα ερωτήματα και στον Τ. Παπαδόπουλο όταν στο έγγραφο του αποδεχόταν την παραμονή εποίκων που είχαν παντρευτεί. Εκτός και αν το έχει κάνει, οπότε αποσύρουμε την αναφορά μας.

Διερωτόμαστε, λοιπόν, υιοθετούσε και ο Τάσσος Παπαδόπουλος πρωτοφανείς, τουρκογενείς και αγγλογενείς θέσεις;
Υπογραμμίζουμε ότι η πρώτη φορά που έγινε επίσημα ΕΓΓΡΑΦΗ αποδοχή παραμονής εποίκων ήταν στις 30 Μαρτίου 2004 από τον Τ. Παπαδόπουλο.

«Αρχική αντίδραση και προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς» [1]

Στις 30 Μαρτίου 2004 ο Τ. Παπαδόπουλος έδωσε στον Κ. Ανάν ένα έγγραφο με τον τίτλο «Αρχική αντίδραση και προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Σε ότι αφορά το θέμα της παραμονής Ελλήνων και Τούρκων υπηκόων μετά τη λύση, στο έγγραφο αναφέρεται στο σημείο 9:
«Ο κατάλογος των Τούρκων και των Ελλήνων που θα απαιτήσουν την  κυπριακή υπηκοότητα ΔΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΡΙΘΜΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 30.000 εκπληρώνοντας τα κριτήρια που προβλέπονται από το Σχέδιο. ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΩΣ,ΟΙ ΕΠΟΙΚΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΑΝΤΡΕΥΤΕΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥΣ, (υπολογιζόμενοι σε 15.000) ενδεχομένως να γίνουν πολίτες, ΑΝΕΒΑΖΟΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΑΝΩ των 45.000.
ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΩΣ, όχι περισσότερο από 5% ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΕΧΟΝΤΑΣ ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ.
Η αναλογία 5 % πρέπει να υπολογιστεί βάσει του αριθμού των προσώπων που είναι μόνο πολίτες της Κύπρου και όχι διπλής υπηκοότητας.»*

Επομένως, οι προτάσεις αυτές δεν ήταν προς συζήτηση, όπως παραπλανητικά αναφέρει ο Σ. Ιακωβίδης, αλλά ήταν οι θέσεις της Ε/κυπριακής πλευράς και απαντούσαν στις συγκεκριμένες πρόνοιες του σχεδίου του Κ. Ανάν.



Δεν ήταν πρόταση του Χριστόφια

Τα ντοκουμέντα αποδεικνύουν ότι η πρόταση για παραμονή εποίκων δεν είναι πρόταση του Χριστόφια.

Υπάρχουν παραδοχές και από στενούς συνεργάτες του Τ. Παπαδόπουλου ότι αποδέχθηκε την παραμονή εποίκων.
Ο διευθυντής του Γραφείου του, Χρύσης Παντελίδης δήλωνε στην τηλεοπτική εκπομπή «MegaΘέμα» στις 10 Δεκεμβρίου 2009:
«Για να το πω παραστατικά, ήμασταν σε όλους τους εποίκους και εδέχετο να διαπραγματευτεί κριτήρια για 45 χιλιάδες».

Την ίδια περίοδο, ο Γ. Λιλλήκας δήλωνε στο Ράδιο Πρώτο ακριβώς τα ίδια με τον Χρ. Παντελίδη. Πρόσθετε μάλιστα ότι θα εξέταζε την κάθε μια περίπτωση έποικου ξεχωριστά, βασιζόμενη σε ανθρωπιστικά κριτήρια.

Προεκλογικά (2008) και ζώντος του τ. Παπαδόπουλου, ο Δ. Χριστόφιας δήλωνε στην τηλεόραση του ΡΙΚ ότι η αναφορά σε 50 χιλιάδες εποίκους έγινε με την έγκριση του Τ. Παπαδόπουλου.
Δήλωσε συγκεκριμένα:
«Εγώ μίλησα δημόσια για 50 χιλιάδες. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Που ήταν έτοιμος και ο Τ. Παπαδόπουλος να το δεχθεί και αν θέλεις, συμφωνήσαμε να το πω».

Σημειώνουμε ότι ο Τ. Παπαδόπουλος ούτε αντέδρασε ούτε διέψευσε τη δήλωση Χριστόφια.
Όμως αυτή η αναφορά δείχνει ότι το θέμα αυτό δεν τέθηκε από τον Δ. Χριστόφια αλλά συζητείτο και στην προεκλογική περίοδο.   

Όλοι αποδέχονται την παραμονή εποίκων

Παίζοντας με το αίσθημα του κόσμου, η πλειοψηφία των πολιτικών μας, φραστικά, τάσσεται εναντίον τη παραμονής εποίκων.
Η αλήθεια όμως είναι ότι όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, αποδέχονται ότι θα παραμείνουν έποικοι μετά τη λύση.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της περίφημης Κωδικοποίησης (Απρίλιος 2005), ο Τ. Παπαδόπουλος δήλωνε στους εθνοσυμβούλους:
«Νομίζω ότι είναι γενική η άποψη ότι το θέμα των εποίκων πρέπει να λυθεί με καθορισμό «Χ» αριθμού εποίκων που θα παραμείνουν και οι υπόλοιποι να φύγουν.
Δεν ξέρω ποια θα είναι τελικά η λύση. Όπως είναι το Σχέδιο Ανάν, με δήλωση του κ. Φίρτερ, που συνέταξε και το σχετικό παράρτημα, δεν πρόκειται να φύγει κανένας έποικος, από αυτούς που βρίσκονταν στην Κύπρο το 2004. Είτε τα κριτήρια εκείνα θα επιδιώξουμε να αλλάξουν είτε θα μπει ένας αριθμός «Χ» και παρακαλώ να μην αρχίσουμε να συζητούμε τώρα ποιος θα είναι ο αριθμός – και με αποτελεσματικά μέτρα ή προγράμματα οι υπόλοιποι θα φύγουν».[2]

Συνεπώς ας μην προσποιούνται οι διάφοροι ότι δεν συμφώνησαν ποτέ με την παραμονή εποίκων. Η παραμονή ενός αριθμού ήταν αποδεχτή και από τον Τ. Παπαδόπουλο. Εκείνο που θα διαπραγματευόταν ήταν τα κριτήρια και ο ακριβής αριθμός.

Στο έγγραφο του ΑΚΕΛ γίνεται αναφορά στη θέση Λυσσαρίδη ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου τον Ιούλιο του 2008:
«Ξέρουμε όλοι πως θα μείνουν. Δεν είμαι αφελής να πιστεύω ότι θα τσουβαλιάσουμε 180 - 200 χιλιάδες εποίκων και Θα φύγουν. Μακάρι να τα καταφέρουμε να φύγει ένας αριθμός, άλλο τούτο, άλλο όμως η νομιμοποίηση του εγκλήματος».

Ανάλογη θέση εξέφραζε δημόσια και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γ. Ομήρου στην εκπομπή «Το Συζητάμε» (24 Ιαν. 2011).
Ο κ. Ομήρου έθετε ως προϋπόθεση για την παραμονή εποίκων, την αναγνώριση από την Τουρκία ότι ο εποικισμός αποτελεί έγκλημα πολέμου.
Άρα, ούτε η ΕΔΕΚ θεωρεί ότι θα φύγουν όλοι οι έποικοι.

Αρχιεπίσκοπος: θα παραμείνουν έποικοι

Ακόμα και ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος παραδέχεται και αναγνωρίζει ότι μετά τη λύση θα πρέπει να παραμείνουν έποικοι.
Ιδού τι δήλωνε σε συνέντευξη του στον Σκάι στις 5 Ιανουαρίου 2011
«Για ανθρωπιστικούς μόνο λόγους πρέπει να μείνουν εκείνοι που έχουν παντρευτεί με Τουρκοκυπρίους. Αυτό είναι ανθρωπιστικό και πιστεύω ότι όλος ο λαός μας θα το δεχθεί αυτό».

Εξάλλου σε συνέντευξη του στην τουρκική Μιλλιέτ (Μάρτιος 2011) ο αρχιεπίσκοπος δήλωνε ότι:
«Οι Έλληνες και οι ερχόμενοι από την Τουρκία θα πρέπει να φύγουν», προσθέτοντας ότι «Θα πρέπει να αποχωρήσουν οι έποικοι και στις δύο πλευρές».

Σημειώνουμε ότι δεν υπήρξε αντίδραση στη δήλωση του για Έλληνες έποικους!

Προς τι, λοιπόν, όλη αυτή η υποκρισία στο θέμα των εποίκων τη στιγμή που όλοι υποστηρίζουν ότι θα μείνει ένας αριθμός μετά τη λύση;
Και ότι αυτοί που θα παραμείνουν θα είναι στο εξής Κύπριου υπήκοοι και όχι έποικοι;


[1] Βλ. Κ. Βενιζέλος, Μ. Ιγνατίου, Ν. Μελετίου: «Σχέδιο Ανάν το μυστικό παζάρι», σ. 400.
* Τα κεφαλαία είναι δικά μου.
[2] Εφ. Αλήθεια 22 Αυγούστου 2010.

19 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

auto einai to teleytaio thema poy prepei na sizitoumen. eimai sigouros mporei na vrethei mia logiki lysh se aytoys toys arithmous. to provlhma einai an theloume na zhsoyme me toys toyrkokyprios kai na moirastoume thn eksousian katw apo thn idia omprela. fantozoume h apanthsh se ayto to erwthma einai oxi. tote mataia themata...

Ανώνυμος είπε...

http://www.moi.gov.cy/moi/pio/pio.nsf/All/64D1EBF5E4CDD878C2256D7A003CB539?OpenDocument

Ανώνυμος είπε...

το να εχουμε εναν αριστερο προεδρο ηταν μεγαλυτερη υποχωρηση της ΚΔ. τι αλλο θελουν απο μας; θα ελεγα κλεισαμε αυτη τη περιοδο χωρις ζημια αλλα ζημιες ειναι γνωστες.

Ανώνυμος είπε...

επειδη κοπαδι γαϊδουριων του ακελ (αποκαλουνται οπαδοι η βαση αναμεσα στα στελεχη) ειπε οχι στο σχεδιο αναν και με αυτον τον τροπον χαθηκε η ευκαιρια λυσης.
επειδη το ιδιο κοπαδι ειναι χριστιανοι, ο μιχαλης μερα νυχτα πρεπει να γραφει επιστημονικα παγανιστικα παραμυθια για γαιδουρακια της βασης σε καθε γιορτη.
ε τωρα πειστηκαν τα γαϊδουρακια δηλαδη; θελουν λυση δηλαδη;

Ανώνυμος είπε...

αυριο αν και ερθει ο λενιν εν θα σας ακουσην η βαση/

Αίσωπος είπε...

Επειδή εβαρεθήκαμεν να διαβάζουμεν μαλακίες, ανοησίες, ασυναρτησίες, κ.λπ. σε παρακα΄λώ πήγαινε ρε ανώνιμε να σε δεί κανένας ψυχολόγος μήπως και σε βοηθήσει να λέσεις τα προβλήματα σου.

Ανώνυμος είπε...

o kypriakos laos prepei na paei psixologo na lysei maziki sxizofrenia toy. oxi egw mana moy.

Ανώνυμος είπε...

ταϊβανε αισωπε φανταζουμε πως η μαμμα σου σου εστελνε τακτικα στον ψυχολογο.
δεν ησουν καλος μαθητης στο δημοτικο; ειναι μαλλον συνηθεια σου να απευθυνθεις στους μαλακισμενους κυπριους ψυχολογους που δεν βοηθουν ουτε τους εαυτους τους. χαχα

Ανώνυμος είπε...

οταν πραγματοποιηθηκε η μεγαλη κοκκινη επανασταση του εργαζομενου λαου της κυπρου ο μιχαλης και το πολιτικο γραφειο θα στειλουν ολους καπιταλιστες στο φρενοκομειο για να θεραπευτουν οπως στην σοβιετικη.

Ανώνυμος είπε...

Αυτές δηλαδή είναι οι θέσεις Χριστόφια - ΑΚΕΛ; Γιατί στο σχετικό έγγραφο δεν διάβασα ούτε μια φορά τη λέξη "θεωρούμε σωστό να...".
Μόνο για τον ένα και για τον άλλο γίνεται αναφορά.
Οι θέσεις Χριστόφια που είναι; Και που είναι η δυναμική προσπάθεια να τις περάσει στο λαό;
Η πάλι φταίνε κάποιοι άλλοι...

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος 3/10/2012 2:39 μμ

Συμφωνώ μαζί σου. Αυτό που θέτεις είναι η ουσία.
Το θέμα όμως είναι ότι όσοι δεν θέλουν να ζήσουν με τους Τ/κύπριους και να μοιραστούν εξουσία, προφασίζονται διάφορα μεταξύ των οποίων και αυτό το θέμα με αποτέλεσμα να δημιουργούν συνειδητά λανθασμένες εντυπώσεις στο λαό.
Άρα χρειάζεται να απαντώνται και τέτοια ζητήματα.

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος 3/10/2012 2:44 μμ

Σε ευχαριστώ για την ιστοσελίδα. Πολύ χρήσιμη για εξαγωγή συμπερασμάτων και τις συνέπειες που συντελούνται κάθε μέρα που περνά με άλυτο το κυπριακό.

Μιχάλης είπε...

@ strovoliotis

Θα συμφωνήσω ως προς την επισήμανση σου για πέρασμα των θέσεων του προέδρου ή ακόμα και του ΑΚΕΛ στο λαό.
Και όχι, πέρα από τους αντικειμενικούς λόγους, σε αυτό το θέμα παρουσιάζει αδυναμίες και το ίδιο το ΑΚΕΛ.

Ανώνυμος είπε...

καλυτερα να αφησουμε την πολιτικη "κυπρος ανηκει στους κυπριους". αποφασιζουμε σε αυτην την χωραν μονον για τα χρωματα του πεζοδρομιου. τα αλλα απο ξενες δυναμεις. ελλαδα τζαι τουρκια να αποφασιζει να τελειωσει. εμεις ειμαστε τιποτα χωρις ελλαδα.

Ανώνυμος είπε...

βαλαμε ομοφυλοφιλο σαρρη στην διευθυνση της γνωστης τραπεζας η οποια συντομα θα χρεοκοπουσε για να αναλαβει την ευθυνη χρεοκοπιας. εμεις ετσι τημορουμε, τουρκοι ετσι τημορουν.

Αντιτουρκόσπορος είπε...

Οι κάτοικοι της Κύπρου είναι γηγενείς έλληνες, που ενισχύθηκαν κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας με "επήλυδες" κομμουνιστές επονομαζόμενοι και ως ακελιστές!

Φωτιά και τσεκούρι στους τουρκοπροσκυνημένους!

Σολιάτης είπε...

Πηδά η φωτιά κι σούβλες έτοιμες κι αυτός ολόρθος στέκει.

προεδρος του τουρκμενισταν είπε...

ειμαι ετοιμος γκαρντασιν, να σας προσφερω πολιτικο ασυλο σε επομενο εμφυλιο. μην ανησυχειτε.

Μιχάλης είπε...

Διαπιστώνω για άλλη μια φορά ότι δεν υπάρχουν επιχειρήματα για να αντικρουστούν τα όσα έχουν γραφτεί σε αυτή την ανάρτηση (και όχι μόνο).

Κάποιοι όταν μιλάνε γενικά και αόριστα τους πιάνει πολυλογία. Όταν κληθούν να σχολιάσουν συγκεκριμένα πράγματα παθαίνουν γλωσσοδέτη και γράφουν ένα σωρό βλακείες.