Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

ΕΜΜΕΝΟΥΝ ΣΕ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ



Είναι με μεγάλη έκπληξη αλλά και λύπη που είδα να δημοσιεύεται στη «Σημερινή» (23/10/2012) ένα άρθρο της Μικαέλλας Λοΐζου με τίτλο «Η Γεωγραφία επέδραμε στην Ιστορία».

Η συνάδελφος καταπιάνεται με το βιβλίο Γεωγραφίας της Β’ Γυμνασίου που θα διδάσκεται φέτος στο β’ τετράμηνο.
Δεν έχω δει το συγκεκριμένο βιβλίο, απλώς σχολιάζω το τι έχει γραφτεί από τη συνάδελφο. (Οι εμφάσεις στα κείμενα είναι δικές μου).

Ποιο είναι το αμάρτημα των συγγραφέων του βιβλίου για το οποίο η συνάδελφος διακρίνει… «Περίεργες παρεμβάσεις και μεταλλάξεις»;

Όπως γράφει, «Σύμφωνα με τα νέα βιβλία της β’ γυμνασίου, οι Κύπριοι εξελληνίστηκαν και… παρέμειναν Έλληνες κατά την ελληνιστική εποχή και οι Αρμένιοι αναζήτησαν καταφύγιο εδώ, επειδή τους δίωκαν οι Άραβες».
Αυτό, όπως γράφει ειρωνικά, «είναι άκρως… επιμορφωτικό, καθώς καταρρίπτει διάφορους «μύθους», όπως π.χ., ότι είμαστε Έλληνες από τα βάθη των αιώνων…».

Μήπως αγνοεί ότι στην Κύπρο δεν κατοικούσαν ανέκαθεν Έλληνες;

Πιο κάτω παρουσιάζει τις διαφορές μεταξύ του παλιού και νέου βιβλίου τις οποίες αντιγράφω από το άρθρο για σκοπούς σύγκρισης:

Στο προηγούμενο βιβλίο έγραφε ότι:
«Αχαιοί αποίκησαν το νησί αμέσως μετά τον Τρωικό πόλεμο και οι σημερινοί Κύπριοι θεωρούνται απόγονοί τους. Αρχαιολογικές έρευνες και ευρήματα καταμαρτυρούν την ενσωμάτωση της Κύπρου στον ελληνικό κόσμο, που συνεχίστηκε από τότε κατά τους κλασικούς χρόνους, κατά τη βυζαντινή περίοδο μέχρι σήμερα».

Στο νέο βιβλίο γράφει ότι:
«Πολλοί λαοί πέρασαν από την Κύπρο, λόγω της στρατηγικής της θέσης, της άφθονης παραγωγής χαλκού και ξυλείας. Τον 14ο αιώνα π.Χ. ήρθαν οι πρώτοι Μυκηναίοι έμποροι, ενώ αργότερα ήρθαν και οι πρώτοι Μυκηναίοι άποικοι.
Οι Κύπριοι, μέσα από μια μακριά διαδικασία, εξελληνίστηκαν πλήρως και στην ελληνιστική περίοδο αποτέλεσαν τμήμα του ελληνικού κόσμου. Η ταυτότητα αυτή εκφράζει σήμερα το μεγαλύτερο τμήμα του κυπριακού λαού».

Και η συνάδελφος καταλήγει στο εξής συμπέρασμα:
«Με λίγα λόγια, οι Έλληνες “πάλευαν” για πολλά χρόνια, μέχρι να καταφέρουν να μας… εξελληνίσουν και όταν τα κατάφεραν, μας κατέστησαν μέρος του ελληνικού κόσμου κατά την ελληνιστική περίοδο και όχι διαχρονικά».

Επισημαίνω ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει καμία διαφορά στις δύο αναφορές.
Και λυπούμαι να παρατηρήσω ότι το συμπέρασμα της συναδέλφου είναι εντελώς αυθαίρετο.

Με βάση τα όσα η ίδια παραθέτει, ούτε στο ένα ούτε στο άλλο βιβλίο αναφέρεται ότι διαχρονικά οι Κύπριοι ήταν Έλληνες.
Και στα δύο βιβλία αναφέρεται ότι οι Έλληνες ήρθαν στο νησί μετά τον τρωικό πόλεμο και ότι από τότε οι Κύπριοι θεωρούνται απόγονοι τους.

Και όσον αφορά το ότι «πάλευαν» για πολλά χρόνια να μας κάνουν Έλληνες, πιστοποιείται από την αρχαιολογία. Όπως γράφει ο πρόεδρος του Σ.Κ.Α. Ανδρέας Δημητρίου: «Η μορφή και η ένταση του αποικισμού της Κύπρου από τους Αχαιούς δεν είναι εντελώς ξεκάθαρη. Μάλλον θα πρόκειται για μακρόχρονη διαδικασία που σ ορισμένα χρονικά διαστήματα είχε τη μορφή πολυάριθμων αφίξεων σ' όλα τα μέρη του νησιού».
Με άλλα λόγια οι Έλληνες ήρθαν στο νησί κατά διαστήματα και κατά κύματα, άρα και η επαφή με τον ντόπιο πληθυσμό και ο εξελληνισμός του δεν έγινε σε μια στιγμή.
Διερωτώμαι πραγματικά πού είναι το αρνητικό σε όλη αυτή την ιστορία και από πού πηγάζει έστω και ένα ψήγμα ανθελληνισμού;   

Η «εθνική» ιστορία και η ιστορία ως επιστήμη

Η «εθνική» θεώρηση της ιστορίας θέλει τους Κύπριους να είναι Έλληνες στους αιώνες των αιώνων ή κατά την κυπριακή «από γεννησημιού τους», δηλαδή από της εμφάνισης του ανθρώπου στην Κύπρο.
Όμως άλλο «εθνική» ή καλύτερα εθνικιστική ιστορία και άλλο η ιστορία ως επιστήμη.

Η ιστορική επιστήμη που δεν βασίζεται στην επιλεκτική επίκληση δεδομένων λέει ότι οι πρώτοι κάτοικοι της Κύπρου είναι αγνώστου προελεύσεως και μάλλον το νησί κατοικήθηκε αρχικά από ανθρώπους των γύρω περιοχών που έφτασαν εδώ με διάφορα πλωτά μέσα της εποχής.
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο αρχαιολογικός χώρος της Χοιροκοιτίας και των άλλων οικισμών περίπου της ίδιας περιόδου.
Πληροφοριακά αναφέρουμε ότι η ύπαρξη μη ελληνικού πληθυσμού στην Κύπρο πριν την άφιξη των Ελλήνων πιστοποιείται και επιστημονικά μέσω των πολλών αρχαίων κυπριακών επιγραφών που έχουν βρεθεί και είναι γραμμένες σε συλλαβική γραφή, αλλά σε μια γλώσσα που δεν είναι ελληνική.

Η αρμενική κοινότητα

Η Μικαέλλα Λοΐζου ανακαλύπτει διαστρέβλωση και στην κάθοδο των Αρμενίων στην Κύπρο.
Ανακαλύπτει(!) κι εδώ… απόκρυψη γεγονότων και χαρακτηρίζει ως «το λιγότερο ελλιπή» την αναφορά στους Αρμενίους!
Γιατί;
Διότι αναφέρει πως: «Κυπριακές μειονότητες με ιστορικές ρίζες είναι οι Λατίνοι από τον καιρό της Φραγκοκρατίας, οι Μαρωνίτες που κατέφθασαν στο νησί άλλοτε κυνηγημένοι (βυζαντινά χρόνια) κι άλλοτε καλοδεχούμενοι (Φραγκοκρατία), οι Αρμένιοι, πρώτα κυνηγημένοι από τις αραβικές επιδρομές και πολύ αργότερα ως τμήμα της Αρμενικής Διασποράς». Το βιβλίο παραλείπει, δηλαδή, να αναφέρει, τον βασικό λόγο που δημιουργήθηκε η σύγχρονη αρμενική Διασπορά, δηλαδή την μεγάλη Γενοκτονία που διέπραξαν σε βάρος του αρμενικού λαού οι Οθωμανοί, αλλά θεωρεί σημαντικό να επισημάνει τις αραβικές επιδρομές, που έγιναν πολλούς αιώνες πιο πριν».

Δυστυχώς για τη συνάδελφο, το βιβλίο και πάλι γράφει την αλήθεια.
Στην ιστοσελίδα «CYPRUS ARMENIANS-GIBRAHAYER» υπάρχει κατάλογος με τους αριθμούς και τις χρονολογίες αφίξεων των Αρμενίων στην Κύπρο.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα ο αριθμός των Αρμενίων που έφτασαν στην Κύπρο συνεπεία των σφαγών από τους Οθωμανούς ήταν πολύ μικρός σε σχέση με τις αφίξεις άλλων περιόδων.
Αναφέρουμε ως παράδειγμα:
·         Το 578 ο Αυτοκράτορας Ιουστίνος Β' σε εκστρατεία του εναντίον του Πέρση Χοσρόη Β' συνέλαβε 10.090 Αρμένιους, εκ των οποίων το 1/3 μεταφέρθηκε στην Κύπρο.
·         Μεταξύ 1136-1138 μεταφέρεται στην Κύπρο ολόκληρος ο πληθυσμός της πόλης Τελ Χαμντούν.
·         Περίπου 30.000 Αρμένιοι έρχονται όταν το 1322 οι Σαρακηνοί καταλαμβάνουν τη μικρή Αρμενία.
·         Περισσότεροι Αρμένιοι έρχονται το 1335 και το 1346, για να γλυτώσουν τις επιθέσεις των Μαμελούκων.
·         Το 1403 μεταναστεύουν άλλοι 30.000 Αρμένιοι,
·         Το 1421 μεταναστεύουν εδώ οι κάτοικοι του Σεϊχούν.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά ότι μετά την κατάληψη της Κύπρου από τους Οθωμανούς, μετά το 1570-1571, παρέμειναν στην Κύπρο οι περισσότεροι από τους 40.000 Αρμένιους τεχνίτες που βοήθησαν στην κατάληψη της Λευκωσίας από τους Οθωμανούς!

Προσθέτει επίσης ότι αρκετοί Αρμένιοι καταφθάνουν τα πρώτα χρόνια της Αγγλοκρατίας ως επιχειρηματίες και μεταφραστές.

Σε ότι αφορά τον αριθμό αυτών που έφτασαν στην Κύπρο μετά τη γενοκτονία του 1915, αναφέρεται ότι κατά τις περιόδους 1894-1896, 1909 & 1915-1923 οι Αρμένιοι που έφτασαν στην Κύπρο ήταν περίπου 8.000.


Από αυτούς, περίπου 1.300 έκαναν την Κύπρο πατρίδα τους, σύμφωνα με τον ερευνητή Αλέξ. – Μιχαήλ Χατζηλύρα.

Ενισχυτικό της αλήθειας που γράφει το βιβλίο αλλά και της διαστρέβλωσης που επιχειρεί η «εθνική» ιστορία και οι εκφραστές της είναι το γεγονός ότι την περίοδος της Φραγκοκρατίας υπήρχαν στην Κύπρο 30.000 - 60.000 Αρμένιοι, την περίοδο της Οθωμανοκρατίας 35.000.
Την περίοδο της γενοκτονίας ο αριθμός τους στην Κύπρο όχι μόνο δεν αυξήθηκε αλλά (σύμφωνα με τις πιο κοντινές χρονολογικά καταγραφές) μειώθηκε σημαντικά, αφού το 1931 ήταν 3.400.

Επομένως οι ίδιοι οι αριθμοί καταρρίπτουν και πάλι τους μύθους που προσπαθούν να στήσουν οι οπαδοί της προπαγανδιστικής «εθνικής» ιστορίας και δείχνει τη διάσταση της από την πραγματική ιστορία και την επιστήμη της ιστορίας.


 


43 σχόλια:

Woofis είπε...

Μα εν τζιαι προσπαθούν να στήσουν τίποτε συνονόματε, απλά εν τόσον ισχυρά τα στερεότυπα τους που ακόμα τζιαι μετριοπαθείς επαναδιατυπώσεις εκλαμβάνουν τες ως "απειλές" κατά της "ελληνικότητας" τους. Τόσην ανασφάλειαν πιον...

Ανώνυμος είπε...

Κάποιος έχει το δικαιώμα να επικαλεστεί την ιστορία για να δικαιολογήσει τις πολιτικές του αποφάσεις.

Μια πολιτική απόφαση όμως δεν είναι πάντα δικαιολογημένη από την ιστορία.

Επιπλέον η ιστορία δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη βία και την απάνθρωπη συμπεριφορά.

Δεν μπορεί κανένας να μου επιβάλει τρόπο σκέψης και ταυτότητα ούτε καν η ιστορία μου.

Μόνο εγώ μπορώ να επιλέξω την ταυτότητα μου και το πως θα ζήσω εγώ τη ζωή μου.

Οι εθνικιστές όχι μόνο επιβάλουν την ιστορία σαν την μοναδική πηγή πολιτικής δικαιολόγησης, αλλά βιάζουν και την ίδια την ιστορία για να μπορεί να δικαιολογήσει τις ταξικές επιλογές τους.

Αυτή η Μικαέλλα Λοίζου είναι μια κάποια που νομίζει ότι έχει άποψη, αλλά στ αλήθεια είναι μια βιτρίνα, για να προσελκύσει συγκεκριμένο προφίλ ανθρώπων, που πριμοδοτείται από συγκεκριμένα συμφέροντα.

P1i είπε...

Πιστεύω δεν έπρεπε κάν να σχοληθείς με την συγκεκριμένη δημοσιογράφο.
Δεν την ξέρουν καν στον κύκλο της με το να την ανεβάζουμε και να σχολιάζουμε τα κους-κους της απλά της δίνουμε δημοσιότητα.

Στο SL, βλέπω πάντα ΠΟΙΟΣ γράφει το άρθρο και μετά σκέφτομαι άν θα μπώ στον κόπο να το διαβάσω.

ΑΥΤΑ!

Ανώνυμος είπε...

Οι πολιτισμοί αυτή την εποχή υπάρχουν παράλληλα και αλληλοεπηρεάζονται και δεν έχει νόημα να ψάχνεις ποιος ήταν πρώτος, ώστε να βάλεις χρονολογικά όρια σε θαμπές εθνογενέσεις. Θα αρκούσε με άλλα λογια ειπωθεί ότι μετακινούνται Μινωίτες, Μυκηναίοι, Μικρασιάτες, Κυκλαδίτες, Φοίνικες κτλ, σ'όλη τη Μεσόγειο λόγω εμπορικών επαφών και σε ορισμένες περιπτώσεις εγκαθίστανται και αποικίζουν περιοχές. Ποιός ο λόγος να κάνεις λόγο για καταγωγές και απαρχές και τα ρέστα σε ένα βιβλίο που προορίζεται σε 13χρονους;

Δευκαλίων είπε...

Οι έλληνες αποίκησαν την Κύπρο πολύ πριν τον Τρωικό πόλεμο.
Η αρχαιότερη γραμμική β γραφή βρέθηκε στην Κνωσσό και η αμέσως επόμενη κατά σειρά αρχαιότητος, βρέθηκε στο χωριό Πύργος Λεμεσού όπου τα διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα καταμαρτυρούν την ελληνικότητα του νησιού πολύ πριν τον Τρωικό.

Τώρα αν οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού ήταν έλληνες η άραβες η εξωγήινοι παίζεται.
Αιώνες Μετά τους έλληνες στο νησί ήρθαν οι εβραίοι, οι ρωμαίοι και άραβες και ακολούθησαν οι υπόλοιποι.
Κάποιοι από αυτούς όπως οι εβραίοι, αρμένιοι και μαρωνίτες ήρθαν στο νησί είτε ως οικονομικοί μετανάστες είτε ως πρόσφυγες.
Οι μαρωνίτες ήταν οι μόνοι που εξελληνίστηκαν σε μεγάλο βαθμό και αριθμούς από όλες τις υπόλοιπες φυλές.
Οι έλληνες είχαν αποικίες-πόλεις σε ολόκληρη την αραβική χερσόνησο και βόρειο Αφρική προ του τρωικού πολέμου.
Ο Πλάτων (Τίμαιος) μας λέει για την αρχαία ελληνική πόλη Σαίς ιδρύθηκε από τους έλληνες το 8600 πχ.
Θήβα, Πανόπολις, Αντιόπολις,Λυκόπολις, Ηλιούπολις είναι μερικά άλλα παραδείγματα πανάρχαιων ελληνικών πόλεων στην Αίγυπτο. (Αιγαίο + ύπτιος = Αίγυπτος)
Υπάρχουν αναφορές από πολλούς αρχαίους συγγραφείς για πάνω από 145 ελληνικές πόλεις στην Αίγυπτο.
Οι αρχαίοι έλληνες είχαν ιδρύσει πόλεις-αποικίες πόλεις σε ολόκληρη την αραβική χερσόνησο και βόρειο Αφρική όταν ο υπόλοιπος κόσμος ζούσε σε σπηλιές και πάνω στα δέντρα. Ποτέ καμιά μερίδα ελλήνων δε διεκδίκησε αυτά τα εδάφη ως ελληνικά.
Μήπως οι Χριστόφιας και Α. Χρίστου που νοιώθουν πιο πολύ άραβες παρά έλληνες, δεν παραποιούν την ιστορία?

Ανώνυμος είπε...

Πήγα να σου δώσω λίγη προσοχή Δευκαλίων αλλά όταν διάβασα τις τελευταίες δυό γραμμές σου, κατάλαβα ότι άδικος ο κόπος μου. Είστε για τα μπάζα κακομήρη. Σκατά πατημένα.
Πάω στοίχημα ότι τοποθετείς αυτή την Μικαέλλα Λοΐζου στους Έλληνες εξ Αιθιοπίας αφού είναι από μελαχρινή έως μελαμψή φελλαχόφατσα και ξιπασμένη κουρουπεττόμυαλη.
Εκτός πάλι κι' αν είναι ωραία (μη χέσω) Ελληνίδα Συροφοινίκισσα το γένος ή καμιά απόγονος του χριστού μια και ήταν κι' αυτός Έλληνας σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες σας.

Δευκαλίων, είμαστε όσον αφορά τα γονίδια μας διαόλου ράτσα όπως και όοοοολοι οι άνθρωποι. Καμία φυλή δεν είναι καθαρή και καμιά ομάδα ανθρώπων δεν αποτελεί φυλή. Αυτό για την επιστήμη δε σηκώνει συζήτηση. Τέλος.
Πλήν όμως οι άνθρωποι σήμερα ονομάζονται Έλληνες, Άγγλοι, Γερμανοί ή ότιδήποτε άλλο λόγω της ενστικτώδους τοποθέτησης τους υπέρ της μιας ή της άλλης εθνότητας όταν οι συνθήκες το απαιτούν. Π.χ. σε έναν πόλεμο Ελλάδας-Τουρκίας όσοι "καίγονται" ενστικτωδώς να νικήσει η Ελλάδα είναι Έλληνες. Όσοι "καίγονται" ενστικτωδώς να νικήσει η Τουρκία είναι Τούρκοι. Το ίδιο συμβαίνει σε πάρα πολλές περιπτώσεις αντιπαραθέσεων ακόμα και σε ένα ματσ μπάλας ή τέννις. Τέλος.

Ανώνυμος είπε...

Πήγα να σου δώσω λίγη προσοχή Δευκαλίων αλλά όταν διάβασα τις τελευταίες δυό γραμμές σου, κατάλαβα ότι άδικος ο κόπος μου. Είστε για τα μπάζα κακομήρη. Σκατά πατημένα.
Πάω στοίχημα ότι τοποθετείς αυτή την Μικαέλλα Λοΐζου στους Έλληνες εξ Αιθιοπίας αφού είναι από μελαχρινή έως μελαμψή φελλαχόφατσα και ξιπασμένη κουρουπεττόμυαλη.
Εκτός πάλι κι' αν είναι ωραία (μη χέσω) Ελληνίδα Συροφοινίκισσα το γένος ή καμιά απόγονος του χριστού μια και ήταν κι' αυτός Έλληνας σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες σας.

Δευκαλίων, είμαστε όσον αφορά τα γονίδια μας διαόλου ράτσα όπως και όοοοολοι οι άνθρωποι. Καμία φυλή δεν είναι καθαρή και καμιά ομάδα ανθρώπων δεν αποτελεί φυλή. Αυτό για την επιστήμη δε σηκώνει συζήτηση. Τέλος.
Πλήν όμως οι άνθρωποι σήμερα ονομάζονται Έλληνες, Άγγλοι, Γερμανοί ή ότιδήποτε άλλο λόγω της ενστικτώδους τοποθέτησης τους υπέρ της μιας ή της άλλης εθνότητας όταν οι συνθήκες το απαιτούν. Π.χ. σε έναν πόλεμο Ελλάδας-Τουρκίας όσοι "καίγονται" ενστικτωδώς να νικήσει η Ελλάδα είναι Έλληνες. Όσοι "καίγονται" ενστικτωδώς να νικήσει η Τουρκία είναι Τούρκοι. Το ίδιο συμβαίνει σε πάρα πολλές περιπτώσεις αντιπαραθέσεων ακόμα και σε ένα ματσ μπάλας ή τέννις. Τέλος.

ttoppouzokypraios είπε...

Επίσης όταν οι άλλοι λαοί ανακάλυψαν το κρέας οι έλληνες είχαν ήδη χοληστερόλη...

Χαράς τη βλάγκα σου Μιχάλη να κάθεσε να τους απαντάς... Μπράβο σου

Ξούθος είπε...

Ανώνυμε των 10/27/2012 11:02 μ.μ. είπες: «Δευκαλίων, είμαστε όσον αφορά τα γονίδια μας διαόλου ράτσα όπως και όοοοολοι οι άνθρωποι. Καμία φυλή δεν είναι καθαρή και καμιά ομάδα ανθρώπων δεν αποτελεί φυλή. Αυτό για την επιστήμη δε σηκώνει συζήτηση. Τέλος.»

Για πες μας σε παρακαλώ σε ποιανού επιστήμονα σύγγραμμα η μελέτη διάβασες τα πιο πάνω?
Και άλλο πράμα τα γονίδια, και άλλο πράμα το DNA . μεν τα συγχύζεις .
Τα τελευταία χρόνια γίνεται πιο εντατική η χρήση του DNA και στις μελέτες της ιστορίας και της ανθρωπολογίας.
Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι το DNA των ελλήνων παραμένει αναλλοίωτο κατά 93%. Το DNA της αφρικάνικης φυλής samburus παραμένει αναλλοίωτο κατά 98%.
Και τώρα άνοιξε κανένα λεξικό να δεις την ετοιμολογία και σημασία και έννοια των λημμάτων φυλή και έθνος.
Και τέλος αυτή την Μικαέλλα Λοΐζου δεν την ξέρω προσωπικά και ούτε διάβασα το επίμαχο άρθρο της.
Όμως διαβάζοντας αυτό το συρφετό της ρυπαρογραφίας σου, ένα πράμα είναι σίγουρο. Ο μοναδικός σκατάς εδώ μέσα είσαι συ του λόγου σου κι έξω από εδώ μέσα είναι οι Χριστόφιας και Χρίστου. ΤΕΛΟΣ.

Ανώνυμος είπε...

ttoppouzokypraios είσαι άσιλας όνομα τζιε πράμα. ο κολαούζος θέλει αλλά το χωριό φαίνεται!!!!

που είδες σε αυτή την ανάρτηση το Μιχάλη να σχολιάζει η να απαντά σε σχόλια?
συμμαθητής του Αχιλλή είσαι και του λόγου σου?

Μιχάλης είπε...

@ Woofis

Έχεις απόλυτο δίκαιο ότι όλοι αυτοί νιώθουν ανασφάλεια. Και δεν ξέρω το γιατί.
Ίσως κάτι να συμβαίνει στο υποσυνείδητο τους.

Και αυτή η ανασφάλεια όντως τους κάνει καχύποπτους.
Ας υπάρχει κάποιος που μπορεί να το εξηγήσει ας το κάνει.

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος 10/27/2012 1:18 μ.μ.

Συμφωνώ μαζί σου ότι είναι δικαίωμα του καθενός να αυτοπροσδιορίζεται.

Το θέμα της εθνικότητα κάποιου, δηλαδή το τι νιώθει, δεν εξαρτάται από κανένα dna.
Εξαρτάται από το τι έχει μέσα στον εγκέφαλο του, που συνήθως καθορίζεται από την παιδεία που λαμβάνει.

Και θα συμφωνήσω με την άποψη σου όσον αφορά τους εθνικιστές.
Όσον αφορά τη Μικαέλλα δεν την κρίνω ως άτομο αλλά για όσα γράφει, με τα οποία διαφωνώ.
Και όπως βλέπεις δεν διαφωνώ σε επίπεδο άποψης αλλά ιστορικής πραγματικότητας.

Μιχάλης είπε...

@ P1i

Όπως έγραψα και πιο πάνω, δεν ασχολούμαι με τη συνάδελφο αλλά με τα όσα γράφει.
Όσον αφορά εμένα, διαβάζω όσα με ενδιαφέρουν ανεξάρτητα το ποιος τα γράφει.

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος 10/27/2012 3:52 μ.μ.

Σωστή η άποψη σου όπως και η ερώτηση σου.
Όμως από τη στιγμή που έχουμε μια «εθνική» ιστορία, πάνω απ’ όλα είναι το έθνος και μετά τα υπόλοιπα.

Γι’ αυτό και δεν εκπλάγηκα όταν άκουσα τον πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ Δημήτρη Ταλιαδώρο να διαμαρτύρεται γιατί υπάρχει πρόβλημα στη διδασκαλία της ιστορίας!

http://istorikesdidromes.blogspot.com/2012/10/7_21.html
Χαρακτήρισε περιβόητη τη Χοιροκοιτία και ότι διδάσκεται στα σχολεία, σε βάρος όπως ισχυρίστηκε, του λαμπρού ελληνικού πολιτισμού!

Και αυτό γιατί οι Χοιροκοιτιείς δεν ήταν Έλληνες!

Μιχάλης είπε...

@ Δευκαλίων

Θα ήταν χρήσιμο για σένα να δεις αυτή τη συνέντευξη
http://istorikesdidromes.blogspot.com/2012/09/3.html

Μιχάλης είπε...

@ ttoppouzokypraios

Δεν είναι θέμα βλάγκας.
Είναι θέμα αποκατάστασης των πραγμάτων.
Ώσπου αφήνουμε ασχολίαστα και αναπάντητα τέτοια θέματα μόνο ζημιά προκαλούμε.

Μιχάλης είπε...

@ Ξούθος

Δεν ξέρω που έχεις διαβάσει αυτά τα περί DNΑ.

Σε παραπέμπω εδώ: http://www.onlycy.com/112654-dna-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%BF%CE%BA%CF%85%CF%80%CF%81%CE%AF%CF%89%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%BF%CE%BA%CF%85%CF%80%CF%81%CE%AF%CF%89%CE%BD

Ανώνυμος είπε...

@Ξούθος

Ο Χίτλερ πλήρωσε τους επιστήμονές του για να κάνουν παρόμοιες μελέτες και να διαχωρίσουν τους ανθρώπους σε φυλές και σε ιεραρχία φυλών.

Οι επιστήμονες του Χίτλερ βασίστηκαν σε μια στρεβλωμένη δαρβινική ερμηνεία.

Το αποτέλεσμα ήταν ολόκληρες γενοκτονίες. Η διαφορά με οποιαδήποτε άλλα μαζικά εγκλήματα έγιναν οπουδήποτε αλλού στην ιστορία είναι ότι αυτές οι γενοκτονίες δεν είχαν πολιτικά κίνητρα αλλά βιολογικά κίνητρα. Γι αυτό ο φασισμός είναι το χειρότερο ανθρώπινο τέρας που δεν εξισώσενεται με τίποτε άλλο ανθρώπινο.

Σήμερα η σύγχρονη επιστήμη, απορρίπτει τις επιστημονικές μελέτες της εποχής του Χίτλερ.

Τα γονίδια είναι ουσιαστικά το DNA και στην απλούστερη του μορφή το ανθρώπινο DNA είναι το ίδιο σε όλους τους ανθρώπους. Δεν μπορεί να ιεραρχηθεί σε φυλές και έθνη.

Κάποια χαρακτηριστικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κατηγοριοποίηση, αλλά αυτές οι κατηγοριοποιήσεις είναι πολύ γενικές για να συμπεριλάβεις μια και μόνο ομάδα ανθρώπων και επιπλέον δεν μπορείς να αποδείξεις βάση του τίποτε πολιτικό, κοινωνικό ή φιλοσοφικό.

Όσοι επιστήμονες λένε ότι γίνεται ένας αυστηρός διαχωρισμός ανθρώπων βάση του DNA είναι ψευδοεπιστήμονες που υπηρετούν πολιτικά συμφέροντα.

Δευκαλίων είπε...


Μιχάλη έχω δει τα βίντεο της εκπομπής σου. Πολύ καλή δουλειά που επιτελείς. Όμως σε κάποια πράματα είτε δε με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο είτε έχω παραπλήσια άποψη και γνώμη.
Για το βίντεο με τον αρχαιολόγο Γεώργιο Γεωργίου το έχω δει και δε διαφωνώ με τα όσα έχει πει.
Αν προσέξεις τι έγραψα στο πρώτο μου σχόλιο θα δεις ότι απλά διατύπωσα τη θέση ότι ο ερχομός των ελλήνων στην Κύπρο έγινε πολύ πριν τον τρωικό που μετά το τέλος του καταμαρτυρείται μια μαζική αποίκηση του νησιού από τους έλληνες.
Επίσης είπα ότι δεν είναι γνωστό ποιοι ήταν οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού. Γηγενής πληθυσμός είναι πάρα πολύ απίθανο να υπήρχε, εκτός που αν ο άνθρωπος προϋπήρχε της διάσπασης της παγγαίας.
Μελετώντας τον Μινωικό αλλά και τον Μυκηναϊκό πολιτισμό θα διαπιστώσεις ότι οι πρώτοι θαλασσοπόροι στον κόσμο με διαφορά χιλιετιών, ήσαν οι έλληνες.
Στον ελλαδικό χώρο έχουν ανακαλυφθεί αρκετοί αρχαίοι οικισμοί που χρονολογούνται από το 10000 – το 50000 πχ. Δισπηλιό, Θεάπετρα κτλ.
Τα πιο πάνω όμως δεν αποτελούν απόδειξη για το αν οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού ήσαν έλληνες.
Τώρα για το όμαιμον, ομόγλωσσον, ομόθρησκον και ομότροπον του Ηρόδοτου που προσδιορίζει το έθνος η φυλή, δεν μπορεί να ευσταθεί στις μέρες μας όπου η πλειονότητα των χωρών είναι πολυπολιτισμικές.


Αλλά αυτό που με εκπλήσσει είναι που θορυβήθηκες από το επίμαχο άρθρο της Μικαέλλας και δεν είδα ανάλογη αντίδραση από μέρους σου για το βιβλίο της βιολογίας που διδάσκετε στα σχολεία μας. Σχετικό link: http://www.cyprusfreethinkers.org/archives/701

Ξούθος είπε...

@ ανώνυμος 10/28/2012 9:42 π.μ.
Από γενετική και βιολογία βλέπω είσαι μάνα.
Τι πτυχίο έχεις είπαμε?
Ευτυχώς που ο Μαλάς δε σε είχε για καθηγητή του γιατί θα έφτιαχνε πίθηκους όταν εργαζόταν στο ινστιτούτο γενετικής και θα είχες σοβαρότατο πρόβλημα.

Ανώνυμος είπε...

@Ξούθος

Που κάμνεις μαθήματα εξελικτικής βιολογίας να έρθω να πιάσω πτυχίο;

Γιατί εσύ φαίνεται πρέπει να κατέχεις πολλά το αντικείμενο.

Όλοι οι αντιαριστεροί μετά από πυροτεχνουργοί και οικονομολόγοι τώρα και βιολόγοι.

Κινητά πανεπιστήμια εκαταντήσετε...

Ξούθος είπε...

Σε πιο επιστημονικό πεδίο κατέχεις πτυχίο?
Τι? Δεν?
Α! δεν πειράζει. Ούτε ο Χριστόφιας κατέχει πτυχίο κι όμως κάποιο πανεπιστήμιο τον ανακήρυξε ως επίσημο δικτάτορα . Με μαραζώνεις.

Ανώνυμος είπε...

@Ξούθος

Ορισμένοι με ένα ύφος και ένα τουπέ πίσω από την ανωνυμία σας.

Δεν είναι τα πτυχία που κάνουν τον άνθρωπο.

Αν ήταν τα πτυχία που έκαναν τον άνθρωπο, δεν θα ασχολούμουν καν με κάποιο σαν εσένα, ακόμα και να είσουν πτυχιούχος... (και όπως θες κατάλαβε)

Ξούθος είπε...

μάλιστα. και μας τό 'παιζες καθηγητής.

Γνώμην δύναται να έχουν άπαντες, γνώσιν δια να έχουν γνώμην, έχουν;

Ανώνυμος είπε...

Και πού ‘σαι. Άνοιξε και κανένα βιβλίο γραμματικής. Το «ήσουν» γράφεται με η κι όχι με ει

Ανώνυμος είπε...

Ανθρώποι σαν εσάς είναι το χειρότερο είδος για συζήτηση. Καθόλου διαλεκτικοί και πάντα να απαντούν με εξυπνάδες και εκτός ουσίας.

Εγώ φταίω που ασχολούμαι...

Anef_Oriwn είπε...

http://christofias-watch.blogspot.com/2010/12/h.html

Ανώνυμος είπε...

@ ΜΙΧΑΛΗΣ

Λες, "Πληροφοριακά αναφέρουμε ότι η ύπαρξη μη ελληνικού πληθυσμού στην Κύπρο πριν την άφιξη των Ελλήνων πιστοποιείται και επιστημονικά μέσω των πολλών αρχαίων κυπριακών επιγραφών που έχουν βρεθεί και είναι γραμμένες σε συλλαβική γραφή, αλλά σε μια γλώσσα που δεν είναι ελληνική."

ΚΥΡΙΕ ΜΙΧΑΛΗ. Η ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΕΠΙΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΠΟΥ ΛΕΣ, ΠΟΥ ΤΙΣ ΒΡΙΣΚΩ? ΕΧΕΙ ΛΙΝΚ?

ΑΝΩΝΥΜΟΣ 357

Μιχάλης είπε...

@ Δευκαλίων

Στη συγκεκριμένη εκπομπή δεν είμαι εγώ που μιλώ αλλά ο καλεσμένος μου. Και ο άνθρωπος είναι αρχαιολόγος και έχει κάνει ανασκαφές και έρευνες και στην περιοχή της Χοιροκοιτίας.

Αν θυμάμαι καλά ούτε ο ίδιος αλλά ούτε κι εγώ είπαμε ότι υπήρχε γηγενής πληθυσμός αλλά ότι μάλλον οι πρώτοι άνθρωποι ήρθαν από τις γειτονικές περιοχές.

Στην ουσία δεν βλέπω να διαφωνούμε κάπου.

Όσον αφορά το άρθρο της Μικαέλλας, καθόλου δεν θορυβήθηκα.
Σχολίασα τα όσα έγραψε και εξέφρασα τη διαφωνία μου.
Και όπως θα διαπιστώνεις, έγραψα ότι δεν έχω δει το βιβλίο αλλά βασίστηκα στα όσα έγραψε η συνάδελφος.

Ούτε το βιβλίο της βιολογίας το είδα. Ούτε ξέρω τι γράφει.
Με βάση τοlink που παραθέτεις, ναι και μ’ αυτό διαφωνώ.
Η Π. Διαθήκη δεν μπορεί να αποτελεί τη βάση της βιολογίας ή οποιασδήποτε άλλης επιστήμης.
Συμφωνώ με το περιεχόμενο του link.


Μιχάλης είπε...

@ Ξούθος

Διερωτώμαι γιατί άνθρωποι σαν κι εσένα μπαίνετε και γράφετε οτιδήποτε άλλο παρά κάτι που να έχει σχέση με το θέμα.
Δεν έχεις άποψη επί του θέματος της ανάρτησης;

Μιχάλης είπε...

@ Anef_Oriwn

Θυμούμαι τη σχετική ανάρτηση…

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος 357

Δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι στο διαδύκτιο.
Οι επιγραφές και άλλα εκθέματα βρίσκονται στα μουσεία.
Μπορείς επίσης να βρεις αρκετά στοιχεία στο βιβλίο του Αντρου Παυλίδη «ιστορία της νήσου Κύπρου».


Ανώνυμος είπε...

Ρε Δευκαλίωνα,

Επειδή είμαι που τον Πύρκον τζιαι εγνώρισα τζιαι εσυζήτησα με την Μπελτζιόρνο που ήταν η υπεύθυνος της ανασκαφής τζιαμέ -η οποία σημείωσε μέσα σε δέκα χρόνια είσιεν εν μέρη θαφτεί που κτίσματα - ο καταυλισμός στον εν λόγω χώρο υπήρχε ναι πρίν τον 12αιώνα πχ και απαρτίζουνταν που πληθυσμούς που τον Καύκασο, στις περιοχές που είναι η σημερινη Αρμενία. Τούτη εν απάντηση που μου έδωκεν η ίδια. Τωρά το ότι εχρησημοποιούσαν την Γραμμικήν εν σημαίνει ότι ήταν Έλληνες -πράμα που δεν ήταν -απλά ότι εμιλούσαν Ελληνικά γιατί εφόσον εγινούνταν εξαγωγές -βλέπεις ήταν το μεγαλλύττερο κέντροεξαγωγής αρωμάτων η Κύπρος τζιαι ο καταυλισμός τούτος εν πάρα πολλά σημαντικός για τούτον. Σημείωσε ότι έως τζιαι τον 19ον αίωναν αμαν εθέλαν να διαφημίσουν έναν άρωμαν ως να είναι υψηλής ποιότητας ελαλούσαν για την υψηλήν του περιεκτικότητα σε Σύπριουμ - εν ένα συστατικό που μυρωδικό φυτό της Κύπρου.
Εσυνεχίσαμεν που λαλείς να συζητούμεν με την Μπελτζιόρνο: "Τζιαι νάμπου λαλείτε ότι έγινεν με τούτον τον πληθυσμόν κα. Μπελτζιόρνο;" "Έν έχουμεν στοιχεία για τούτο αλλά μάλλον αφομοιώθηκε με τις υπόλιπες πληθυσμιακές ομάδες που εζούσαν στο νησί: Έλληνες, Φοίνικες κτλ κτλ". Τούτα για την ιστορία επειδή προφανώς εν εθκιάβασες το βιβλίον της Μπελτζιόρνο ούτε όμως έκοψες κουβέντα για μαζίν της για με τους 10δες μαθητές αρχαιολογίας που έρκουνταν τζιαμέ. Ν.

Ανώνυμος είπε...

"...υπόλοιπες πληθυσμιακές ομάδες που εζούσαν στο νησί" Διόρθωση: "....υπόλοιπες πληθυσμιακές ομάδες που ήρτασιν (μετά:σε τούτους συμπεριλαμβάννουνταν οι Έλληνες οι οποίοι έρκουνταν δα κάτω κατ'αρχήν ως έμποροι τζιαι μετά ιδρύσαν αποικία) τζιαι που εμινήσκαν δακάτω." Ν.

Ανώνυμος είπε...

Εφαϊθήκετε ούλλοι να μας κάμετε να πιστέψουμεν οτι εν έχουμε Ελληνική καταγωγή. Ερέξετε τζιαί τους εγγλέζους ρε εσείς...

Χωρκάτης

Ανώνυμος είπε...

Εν εφαήθηκα τίποτε φίλε. Θέλε τζιαι πίστεφκε ότι θέλεις όσον αφορά την εθνική σου καταγωγή. Απλώς ρωτώ σε το εξής: αν πάεις σε όποια χώρα της Λατινικής Αμερικής, ούλοι τους μιλουν Ισπανικά τζι'αιν Καθολικοί. Αν τους πεις ότι εν Ισπανοί, εννα σε πιαν του βούρου. Το ιδιον αμαν πας Αυστραλία, Αμερική, Ιαμαική (Τζαμάικα) σε σχέση με την Αγγλικότηταν τους. Αντίθετα, σε τούτες τες χώρες εννα έβρεις Εγγλέζους, Βολιβιανούς, Αργεντίνους κτλ κτλ. Δαμέσα, στη Κύπρο, εν η μόνη περίπωση χώρας όπου εν μπορώ να πώ ότι Κυπραίος ρε κουμπάρε. Στο διαβατήριον μου λαλεί "Ιθαγένεια:Κυπριακή" τζιαι όμως συνταγματικά εν μπορώ να είμαι Κυπραίος!! Πραγματικά ρε "Χωρκάτη", εν αντροπή να αγαπώ, να νοιώθω ότι είμαι Κυπραίος τζιαι όχι ότιδήποτε άλλον σιόρ;;;;;!!
Ν.

Ανώνυμος είπε...

Πε παρέα μου επήα στες περισσόττερες χώρες που λαλείς τζιαί σε μερικές έζησα λλια χρόνια. Η ιστορική τους διαδρομή και γενικά η κατάστασις εν πολλά διαφορετική που την Κύπρο. Εν συγκρίνεται!

Χωρκάτης

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Χωρκάτη,

Που ποιάν άποψη εν συγκρίνεται; Επειδή εγώ έχω υπόψιν την ιστορία του 19ου αιώνα στη Κύπρο τζιαι τζείνην των χωρών τούτων τζιαι μάλλον ε συγκρίσιμες. Νάμπου έσιεις υπόψιν;

Ν.

Ανώνυμος είπε...

Χωρκάτη,

Την ίδια ώραν εν μου απάντησες. Εν εντάξει 'ξα εν αντροπή να θεωρώ τον εαυτό μου Κυπραίον τζιαι μόνο;

Ν.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Ν.
Το θέμα εν μεγάλο. Εγώ σου είπα οτι δεν συγκρίνεται η περίπτωση της Αυστραλίας, Καναδά και Λατινικών χωρών λόγω διαφορετικής ιστορικής διαδρομής και γεωγραφικής θέσης /γεωπολιτικής κατάστασης. Η Κύπρος συγκρίνεται με την Κρήτη και αλλα νησιά.

Μεν συγχίζεις την υπηκοότητα με την εθνικότητα. Αυτές διαχωρίζονται και στο σύνταγμα της ΚΔ. Σε ορισμένες χώρες απ'αυτές που ανέφερες τις έχουν ταυτοποιήσει (εχουν καταργήσει το δικαιον αίματος και υοθετήσει το δικαιον εδάφους)αλλά ακόμα και αν ρωτήσεις ενα Αυστραλό θα σου διευκρινήσει οτι η ρίζες του είναι Αγγλικές, Σκωτσέζικες κλπ. Το ιδιο και οι Καναδοί είτε αγγλικές ρίζες η Γαλλικές.
Τώρα στην ερώτησή σου αννεν αντροπή να θεωρείς τον εαυτό σου Κυπραίο μόνο είναι δικίωμα σου να αυτοπροσδιορίζεσαι. Αλλά το κυπραίος δεν σημαίνει καταγωγή αλλά υπηκοότητα. Ενας Αρμένης της Κύπρου δηλαδή δεν μπορεί να πεί οτι είναι Αρμένης? Αν αντρέπεσαι να δηλώσεις τις ρίζες σου δικαίωμά/πρόβλημά σου.
Επειδή δεν έχω καιρο για συζητήσεις δεν θα επεκταθώ. Εκαμα το σχόλιο για να δείξω την αντίθεσή μου στην προσπάθεια που γίνεται συστηματικά μεσα απο ορισμένα μπλόγκς.

Χωρκάτης

Ανώνυμος είπε...

If some one needs expert view on the topic of blogging and site-building after that i suggest him/her to visit
this webpage, Keep up the good job.
My web site > transfer news arsenal today

Ανώνυμος είπε...

Hello colleagues, how is the whole thing, and what you want to say regarding this
post, in my view its truly remarkable in support of me.
Stop by my weblog arsenal transfer rumours

Ανώνυμος είπε...

Hello colleagues, how is all, and what you would like to say on the
topic of this post, in my view its genuinely amazing for me.


Here is my website cellulite treatment