Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Ερευνούν το ‘63 και το ‘74



ΑΝΟΙΞΑΝ ΦΑΚΕΛΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ "ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ"

Ποινικές υποθέσεις για εκατοντάδες άτομα που μέχρι πρόσφατα συμπεριλαμβάνονταν στις λίστες Ε/Κ και Τ/Κ αγνοουμένων έχουν ανοίξει εδώ και καιρό τόσο η αστυνομία της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και η «αστυνομία» του ψευδοκράτους... αναζητώντας απαντήσεις στις αδιευκρίνιστες μέχρι τώρα συνθήκες υπό τις οποίες Ε/Κ και Τ/Κ εξαφανίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους τις αιματηρές περιόδους της Κύπρου.

Η -με καθυστέρηση δεκαετιών- κίνηση των δυο πλευρών να ανοίξουν τους φακέλους άγριων δολοφονιών και εκτελέσεων έρχεται μετά την πίεση που ασκείται μέσω του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, λόγω προσφυγών που έχουν υποβληθεί από οικογένειες (μέχρι πρόσφατα) αγνοουμένων.
Ωστόσο πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι οι έρευνες της αστυνομίας και του ψευδοκράτους (έχει δημιουργηθεί ειδική μονάδα της «αστυνομίας») δεν περιορίζονται μόνο στις υποθέσεις ατόμων για τα οποία έχουν υποβληθεί προσφυγές, αλλά επεκτείνονται σε όλα εκείνα τα πρόσωπα των οποίων τα λείψανα βρέθηκαν και ταυτοποιήθηκαν από τη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους.
Παρά την κινητοποίηση και το άνοιγμα των φακέλων, πάντως, δεν αναμένονται ουσιαστικά αποτελέσματα από τις έρευνες αυτές. Όχι τόσο γιατί έχουν περάσει δεκαετίες και έχουν χαθεί αποδεικτικά στοιχεία και μαρτυρίες, αλλά κυρίως επειδή οι έρευνες γίνονται απλώς για τα μάτια του ΕΔΑΔ και εντάσσονται στο γενικότερο «παιχνίδι» αλληλοεπίρριψης ευθυνών για το θέμα των αγνοουμένων.

Τόχνη και άλλοι

Σύμφωνα με την ίδια πληροφόρηση, το τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων του αρχηγείου αστυνομίας έχει πάρει ανά χείρας τους φακέλους των 66 ταυτοποιηθέντων Τ/Κ αγνοουμένων μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και άτομα από τη γνωστή υπόθεσης εκτέλεσης των 84 (δεν έχουν βρεθεί όλοι) Τ/Κ της Τόχνης. Άλλες πληροφορίες ανεβάζουν κατά πολύ τον αριθμό των τ/κ φακέλων που διερευνά η αστυνομία αναφέροντας πως γίνονται έρευνες και για τους Τ/Κ που βρίσκονται σε ομαδικό τάφο στον Σανταλλάρη.
Στο πλαίσιο των ερευνών μέλη του ΤΑΕ αρχηγείου επισκέπτονται και παίρνουν καταθέσεις από Ε/Κ που είτε έχουν κατονομαστεί ως άμεσα εμπλεκόμενοι σε αυτές και άλλες υποθέσεις «εξαφάνισης» Τ/Κ, είτε έχουν υποδειχθεί ως αυτόπτες μάρτυρες και γνώστες συγκεκριμένων πτυχών των υποθέσεων.
Στην αντίπερα όχθη τώρα η «αστυνομία» του ψευδοκράτους ξεκίνησε έρευνες για υποθέσεις Ε/Κ αγνοουμένων που έχουν φθάσει με προσφυγές στο ΕΔΑΔ. Ωστόσο ο Ντερβίς Έρογλου έδωσε οδηγία στη «γενική εισαγγελία» και στην «αστυνομία» οι έρευνες να καλύψουν όλους τους Ε/Κ που ταυτοποιούνται με τη μέθοδο του DNA (μέχρι στιγμής 264). Η «αστυνομία» (σύμφωνα με ισχυρισμό της Τουρκίας προς το ΕΔΑΔ) διενεργεί και έρευνες σε χώρους όπου η ΔΕΑ προηγουμένους έχει εντοπίσει και συλλέξει λείψανα Ε/Κ ενώ την ίδια ώρα καλεί Ε/Κ μάρτυρες ή και συγγενείς να μεταβούν στο «αρχηγείο» της για κατάθεση. Κάποιοι δε Ε/Κ έχουν ανταποκριθεί. Η «αστυνομία» ενημέρωσε σχετικά τη ΔΕΑ ζητώντας της όλα τα στοιχεία και τις φωτογραφίες από τον εντοπισμό λειψάνων, τα σημεία ταφής, τα προσωπικά αντικείμενα που έχουν βρεθεί αλλά και τα δικανικά συμπεράσματα σχετικά με τραύματα και δη θανάσιμα τραύματα (όπως αποτυπώνονται σε οστά).

Αναστασιάδης, Λιλλήκας και Μαλάς απάντησαν θετικά

Θετικά απάντησαν τρεις εκ των τεσσάρων υποψήφιων προέδρων στο ερώτημα που τους ήγειρε πρόσφατα ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης στο κατά πόσο θα άναβαν το πράσινο φως στη σύσταση και λειτουργία Επιτροπής Αποκατάστασης της Αλήθειας προκειμένου να βοηθηθεί η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους να συγκεντρώσει περισσότερες μαρτυρίες και ομολογίες για χώρους ταφής αλλά και συνθήκες εξαφάνισης ατόμων (με το αντίτιμο της ασυλίας σε όσους μιλήσουν). Σύμφωνα με τη «Cyprus Weekly» οι Ν. Αναστασιάδης, Στ. Μαλάς και Γ. Λιλλήκας απάντησαν θετικά ενώ αρνητικά απάντησε η Άντρη Μακαρία Στυλιανού.
Αν προωθηθεί το όλο ζήτημα, τότε εκτιμάται ότι θα μπορούσε να δοθεί ώθηση στη δουλειά της ΔΕΑ, να ανοίξουν «σφραγισμένα» επί χρόνια στόματα αλλά και να επηρεαστούν θετικά παρεμφερή, αλλά διόλου υποδεέστερα, ζητήματα όπως το θέμα των ταφών στο κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης όπου ακόμα υπάρχουν μη ταυτοποιημένα λείψανα Ε/Κ της περιόδου 1974.

Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»

05/11/2012

9 σχόλια:

Woofis είπε...

Τζιαιρός να σπάσουν τα σχετικά αποστήματα να καθαρίσει ο τόπος.

Ανώνυμος είπε...

Αφού Μιχάλη οι φονιάδες (Έλληνες και Τούρκοι) είναι ακόμα ζωντανοί, κάτοιχοι περιουσιών (το πιο πιθανόν κλεμμένες από τα θύματά τους) και επηρεάζουν πολιτικά τον τόπο.

Η βασική πολιτική τους έκφραση ετοιμάζεται να πάρει την εξουσία (αν τους αφήσουμε).

Το κυπριακό κράτος είναι ένα παρακράτος για συγκάληψη εγκλημάτων (μεταξύ άλλων).

Πώς θα αποκατασταθεί η αλήθεια; Απλά με μια απόφαση του ΕΔΑΔ;

Woofis είπε...

Με αφορμή την κουβέντα του φίλου πιο πάνω αγαπητοί, "η βασική πολιτική τους έκφραση" εκυβέρνησεν για 10 χρόνια, που τα οποία έσιει ήδη δέκα χρόνια. Οι υπόλοιποι, "που εν τους εκφράζουν", νάμπου στο καλόν εκάμναν τζιαι κάμνουν τόσα χρόνια;΄Άμπα τζιαι "ξεβολεύκουνται" ούλλοι τους τελικά που την "αλήθκειαν"; Απορία αφελούς ίσως...

Ανώνυμος είπε...

Γούφης..

Έβλεπα πριν μια εβδομάδα την παρέλαση για τις 28 του Οκτώβρη και σκεφτόμουν πόσο απαλλοτροιωμένος είναι ο νους μας σαν κοινωνία.

Οι μαθητές να κάμνουν παρελάσεις με εμβατήρια και με στρατιωτικό βήμα με σημαίες και λάβαρα, ακριβώς όπως εκάμναν τα φασίστικα καθεστώτα της εποχής του μεσοπολέμου.

Δεν λέω να μην τιμούμε τα σύμβολα μας, αλλά απόρώ σε ποιά "ανεπτυγμένη" χώρα αποδίδονται με αυτό τον τρόπο τιμές σήμερα.

Και απορώ πώς κάποιοι από αυτούς μιλούν για ιδεοληψίες και αγκυλώσεις της αριστεράς.

Αυτή η έκφραση είναι το παρακράτος της δεξιάς και της ακροδεξιάς, για να καλύψει τα εγκλήματά της. Βρίσκεται παντού και μας κρατά δεκαετίες πίσω στη νοοτροπία.

Είναι δύσκολο για την οποιαδήποτε "κυβέρνηση" να αλλάξει μέσω πολιτικών αυτό το πράγμα. Θέλει σκληρό αγώνα και πολύ περισσότερο από μια διακυβέρνηση.

Woofis είπε...

Διερωτούμαι τζιαι γω πλέον (γιατί οι καταβολές μου εν που τη δεξιάν, ενώ κουβαλώ ακόμα κάποια στοιχεία της π.χ. η χαρά της "εθνικής διάκρισης") γιατί η αριστερά δακάτω είναι αφενός σε ποσοστά που ζηλεύκουν αλλού αλλά παράλληλα εν έσιει τον αντίκτυπον που αντιστοιχεί σε τούτην την παρουσίαν. Είναι απίστευτον πόσον απουσιάζουν οι διδαχές οι ιδεολογικές που το εκπαιδευτικόν πεδίον, οι οποίες οϊ μόνον να διούν άπλετην γνώσην αλλά να εξασφαλίζουν τζιαι την πραγματικά ελεύθερην επιλογήν σε έναν άθρωπον.
Εν για τούτον που "επαναστατώ" όποτε η αριστερά της Κύπρου λειτουργεί αφοριστικά για τους υπόλοιπους αλλά μετά εξεγείρεται όταν την πληρώνουν με το ίδιον νόμισμα. Τζιαι στους "υπόλοιπους", ακόμα τζιαι τους θεωρητικά παραδοσιακούς δεξιούς εννά εύρεις αθρώπους διαλλακτικούς, μετριοπαθείς, έτοιμους για συνδιαλλαγήν χωρίς ιδεολογικήν ισοπέδωσην. Επιλέγουμεν όμως ούλλοι μας την περιχαράκωσην. Τζιαι η αριστερά ίσως, έστω τζιαι αν το κάμνει λλιόττερον.
Τζιαι στο τέλος φυσικά, κυβερνούν οι "επιτήδειοι κεντρώοι", που απορώ πραγματικά τι πρεσβεύουν.Αν μη τι άλλον οι "δεξιοί" έχουν μιαν κάποιαν ιδεολογίαν, είτε εθνικισμός λέγεται είτε (νεο)φιλελευθερισμός.

Ανώνυμος είπε...

Γούφη...

Λιο ιστορία υποθετικά, για να καταλάβεις λιο την κατάσταση στην Κύπρο.

Υποθετικά πάντα...

Αν αποφάσιζε ο Στάλιν (μαζί με τον Τίτο) να βοηθήσει τον Βελουχιώτη στον ελληνικό εμφύλιο στην Ελλάδα θα εγκαθυδριώταν λαική δημοκρατία.

Και τον αγώνα της ΕΟΚΑ στην Κύπρο θα τον έκαναν οι κομμουνιστές με τα φορτία των καλάσνικωφ που θα έστελνε η υποθετικά κομμουνιστική Ελλάδα στην Κύπρο. Και αυτός ο αγώνας θα ήταν για εγκαθίδρυση λαικής δημοκρατίας στην Κύπρο, ίσως και ένωση ταξικού χαρακτήρα με την Ελλάδα.

Και υποθετικά μιλώντας η Τουρκία δεν θα εμπλεκόταν γιατί θα την απειλούσε η Σοβιετική Ένωση.

Σχετικό άσχετο... Πολλοί ιστορικοί υποστηρίζουν ότι ο Ελληνικός Εμφύλιος ήταν καταλυτικός για την έκβαση του ψυχρού πολέμου.

Αλλά η ιστορία εκύλησε διαφορετικά. Ο Στάλιν ποτέ δεν αναμείκτηκε στα της Ελλάδας και η Ελλάδα μπήκε στο δυτικό στρατόπεδο. Το ίδιο και η Κύπρος.

Η αριστερά σιωπά τόσα χρόνια γιατί δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να πάρει το πάνω χέρι, έτσι ώστε να επηρεάσει πραγματικά την κυπριακή κοινωνία και να μπει στις δομές της εκπαίδευσης και της έκφρασης. Δεν μπορεί να πάει τόσο εύκολα κόντρα σε ένα τέτοιο κατεστημένο.

Ακόμα και σήμερα σιωπά. Γιατί είμαστε μέσα στην καρδιά του σύγχρονου καπιταλισμού. Ακόμα δεν μπορεί να έχει το πάνω χέρι.

Στην Κύπρο οι αριστεροί είναι αριστεροί γιατί δεν έχουν εναλλακτικές. Δεν μπορούν να ψηφίσουν τη δεξιά γιατί υπόφεραν από αυτή ή το "που σου σου νέφκω που πάεις" κέντρο.

Αριστερός είπε...

Φίλοι μου εγώ είμαι αρστερός τελείαν. Αν όμως μέχρι να παραδώσουμε την προεδρία του κράτους, δε μιλώ για την εξουσία γιατί αυτήν δεν την είχαμε ποτέ, δεν καταφέρουμε να "διαρρεύσουμε" τον φάκελλο της Κύπρου στο ευρύ κοινό, θα πω ότι είμαστε ασυγχώρητοι, ανάξιοι, δειλοί, ψεύτες, λαοπλάνοι, απατεώνες, καραγκιόζηδες και ΕΝΟΧΟΙ στον ίδιο βαθμό με εκείνους που κατηγορούσαμε τόσο καιρό. Τελείαν.

Έξω Αριστερός Εφραίμ είπε...

ρε Αριστερέ, παύλαν εν έσιει?

Ανώνυμος είπε...

Howdy this is kinda of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or
if you have to manually code with HTML. I'm starting a blog soon but have no coding skills so I wanted to get advice from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!
Also see my webpage :: transfer news epl 2009 2010