Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

Ιερώνυμος: Ο Χριστός γεννήθηκε ως πρόσφυγας, έζησε ως ξένος



Μαθήματα ανθρωπιάς που πρέπει να παραδειγματίσουν τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου



Για ακόμα μια φορά ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος συμπεριφέρθηκε ως ιεράρχης, στέλλοντας μηνύματα αγάπης προς όλο τον κόσμο, ανεξαρτήτου καταγωγής και θρησκείας.

Με την ευκαιρία των Χριστουγέννων υποδέχθηκε παιδιά από διαφορετικές χώρες και συνομίλησε μαζί τους κατά τη διάρκεια γεύματος την περασμένη Δευτέρα.

Τα παιδιά φιλοξενούνται στον ξενώνα «Εστία» της ΜΚΟ που διαχειρίζεται η Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

«Σκοπός της Εκκλησίας και σήμερα είναι να στηρίζει τον άνθρωπο» είπε ο κ. Ιερώνυμος. «Και ο Χριστός βεβαίως δεν κάνει διακρίσεις. Ο ξένος, ο πλησίον στον οποίο αναφέρεται ο Χριστός, δεν είναι μόνον ο ομόθρησκος, ο συμπατριώτης, αλλά και αυτός που είναι εντελώς διαφορετικός, αυτός που έχει διαφορετικά πιστεύω, έχει διαφορετική θρησκεία, ακολουθεί διαφορετική ιδεολογία, έχει διαφορετικό χρώμα από μας και ανήκει σε διαφορετική εθνότητα».

Στην διάρκεια του γεύματος ο Αρχιεπίσκοπος συζήτησε εκτενώς με τα παιδιά και το προσωπικό υπογραμμίζοντας ότι «ο Χριστός γεννήθηκε ως πρόσφυγας, έζησε ως ξένος, μάς δίδαξε με την παραβολή του Καλού Σαμαρείτου την αγάπη για τον διπλανό μας που ταυτίζεται με τον ξένο και μας διαβεβαίωσε ότι η στάση μας απέναντί τους είναι αποφασιστικής σημασίας κριτήριο για τη δικαίωση και σωτηρία μας. Ο ίδιος ο Θεός ταυτίζεται με το πρόσωπο του ξένου! λέγοντας "Ξένος ήμην και συνηγάγετέ με", "εφ' όσον εποιήσατε ενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε"».

Σε αντίστροφη πορεία ο Κύπρου Χρυσόστομος

Στην αντίθετη ακριβώς πορεία βρίσκεται ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.

Για άλλη μια φορά ο Αθηνών Ιερώνυμος βάζει γυαλιά στον Κύπριο ομόλογο του με τη στάση ανθρωπιάς έναντι διαφόρων ομάδων της κοινωνίας, αλλά με τις γενικότερες δραστηριότητες του.

Ο Αθηνών Ιερώνυμος επέλεξε να δώσει για άλλη μια φορά μαθήματα ανθρωπιάς σε σύγκριση με τον Χρυσόστομο που μας είπε ότι αγαπά μεν τους ξένους αλλά θα πρέπει να πάνε στα σπίτια τους.
Ο Κύπρου Χρυσόστομος δεν βρήκε το κουράγιο να καταδικάσει ή έστω να στιγματίσει την ενέργεια των καλών παιδιών του ΕΛΑΜ που διοργανώνουν συσσίτια μόνο για Έλληνες.
Αλλά πώς να τους ψέξει (καν) αφού όπως είπε στη συνέντευξη του στην εκπομπή Τετ-α-τετ συμφωνεί μαζί τους στο θέμα των αλλοδαπών;
Και δεν τον απασχολεί αν μαζί του και με το ΕΛΑΜ διαφωνεί η κεφαλή της Εκκλησίας (όπως λένε οι ιερείς και οι θεολόγοι), δηλαδή ο ίδιος ο Χριστός.

Ο Ιερώνυμος έστειλε μήνυμα αγάπης σε σύγκριση με τον δικό μας που τις μέρες των Χριστουγέννων με την εγκύκλιο του χώρισε το λαό σε προδότες και πατριώτες, έκανε πολιτικές αναλύσεις ενώ δεν έλειψαν και οι αναφορές του στα οικονομικά ζητήματα.

Οι δύο τους δεν συγκρίνονται.
Η διαφορά τους είναι φανερή από τη γη μέχρι τον ουρανό.

Ερώτημα: Αξίζει στους Κύπριους χριστιανούς ένας τέτοιος αρχιεπίσκοπος;
Χωρίς καμία πνευματική αναζήτηση;
Χωρίς κανένα πνευματικό έργο;
Με μόνη του έγνοια το χρήμα;

Ο καθένας ας δώσει την απάντηση που νομίζει.








15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητε γνωριζεις οτι το ΕΛΑΜ κανει συσσιτια μονο για Ελληνες γιατι το κομμα του λαου δηλ εσυ καταγαμησε τους Ελληνες.Αναθεσατε και στην επομενη κυβερνηση την εξοντωση του ελληνικου στοιχειου.Ηδη απο το 2008 δουλευκουν οι ξενοι και ο ντοπιος δεν εχει ψωμι να φαει.Ολα αυτα τα εγκαινιασατε εσεις το κομμα της παγκοσμιοποιησης που προτιμα το φτηνο εργατικο δυναμικο γιατι το ντοπιο εν ακριβο.γνωριζω δεκαδες που απολυθηκαν απο τις εταιριες σας οπως γνωριζουμε και για την διαφθορα του κομματος σας και τις πελατειακες σχεσεις με τον μαστρε μιλτη που με την καλυψη σας εργοδοτει εδω χρονια δεκαδες ανασφαλιστους αλλοδαπους.απελυσε το πατερα μου γιατι ηταν ακριβος.ειχε 8 παιδια να ζησει αρα ακριβος!!οσο υπαρχουν απατεωνες σαν εσας ολοι θα ψηφιζουμε ελαμ!

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος

Αγαπητέ μου αποφεύγεις την ουσία της ανάρτησης.

Το θέμα μας βέβαια σ’ αυτή την ανάρτηση δεν είναι το ΕΛΑΜ.
Αναφέρθηκα στις θέσεις του αρχιεπισκόπου με το ΕΛΑΜ και τις ευλογίες του όσον αφορά τα σισσίτια μόνο για Έλληνες.

Η ουσία της ανάρτησης είναι οι διαφορές μεταξύ των δύο.

Και το ερώτημα παραμένει: Πόση σχέση έχει ο αρχιεπίσκοπος με τον Χριστιανισμό;
Και βεβαίως πόση σχέση έχει και πόσο χριστιανική είναι η συγκεκριμένη ενέργεια του ΕΛΑΜ.

Όσον αφορά το θέμα των αλλοδαπών ψάξε να δεις από πότε υπάρχει στην Κύπρο.
Και σε βεβαιώνω δεν είναι από το 2008 ούτε η κρίση προκλήθηκε από τους αλλοδαπούς.
Όμως δεν είναι αυτό το θέμα συζήτησης μας.

Σολιάτης είπε...

α,1/01/2014 6:33 μ.μ.
Ξέρω μια φάρμα που ζητά εργάτες κύπριους, επίσης και μερκά σπίτια που θέλουν φροντιστές/στριες, για τους γέρους γονείς τους, αν σε ενδιαφέρει;

Λευτέρης Διονυσίου είπε...

Τόσο ο Ηρόδοτος Δημητρίου (Χρυσόστομος Β΄) όσο και ο υποτακτικός του Νίκος χρυσάνθου Αναστασιάδης, αποτελούν την χειρότερη πνευματική και πολιτική ηγεσία σε χώρα της ΕΕ σήμερα, και την χείριστη της Κυπριακής Δημοκρατίας από ιδρύσεως της. Δεδομένης της επιρροής που ασκούσαν αυτοί οι δύο από δεκαπενταετίας και βάλε, είναι εύκολο να εξηγήσει κανείς το κατάντημα της χώρας μας σήμερα.

Ανώνυμος είπε...

Πολλά εύστοχος είσαι κύριε Μιχάλη.

Κάτι παρμόμιο για τον Χριστό, όπως εκείνο που έβαλες προηγουμένως δεν θα βάλεις;

Εν πολλά πιο ενδιαφέροντα τούτα τα θέματα.

Ευχαριστώ για την πληροφόρηση πυ μας δίνεις.

Κώτσιος

ΑΝΟ-ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ είπε...

Καταλαμβαινω ότι μιλουμε για τους θρησκευτικούς ηγετες Ελλαδος και Κυπρου.

Πιθανον αυτοι θα επρεπε να βλεπουν το θεμα από την δικη τους σκοπια.

Εγω βλεπω το ζητημα οχι από θρησκευτικης πλευρας ,που μπορει να "αναγκασει"καποιον να το δει με συγκεκριμενο τροπο αλλα θα το δω βασει συνηδησης και ανθρωπιας.

Τον μετανάστη,και και όχι τον λαθρομετανάστη που πρεπει να απελαθεί,πρεπει πρωτα να τον βλέπουμε σαν ανθρωπο,να τον σεβομαστε και στον δρομο και στη δουλεια και οποιος μπορει πχ σαν τωρα χρονιάρες μερες ένα δωρακι σ ένα παιδι καποιου Βουλγαρου ή λιγη συμπαρασταση σε καποιον Ινδο που είναι μακρια από το παιδι του δεν βλαπτει.

ΟΜΩΣ
Σημερα με την οικονομικη κριση που περνουμε και με την αθλια κατασταση στην οποια βρισκοντε χιλιαδες οικογενιες συμπατριωτών μας ,δεν γινεται φιλε να μην κανεις διακρισεις,αν δηλαδή εγω μπορω να βοηθησω μια οικογενεια θα βοηθησω τον γειτονα μου και όχι καποιον ξενο.
Ασε που αυτοι είναι οικονομικοι μετανάστες ,αφου δεν υπαρχουν δουλειες ας φυγουν να πανε εκει οπου υπαρχουν, ας πανε στην Αμερική που τους προσφυγοποιεί,τι να κανουμε δηλαδή να μεταναστεύσουμε εμεις;

Και για αυτά όλα φταιει πρωτα η μεταναστευτικη μας πολιτικη και δευτερον οι εργοδότες.


Και κατι τελευταιο,επειδη με την θρησκεια ειμε και λιγο συγχισμενος οι καλοι Χριστιανοι τι πρεπει να κανουν;Οταν τους δωσουν χαστουκι να γυρισουν και το άλλο μαγουλο ή να εφαρμοσουν το οφθαλμον αντι οφθαλμου και οδοντα αντι οδοντα.

Αυτος ο Ιερονυμος δηλαδή ο καλος Χριστιανος,και μαζι του και ολη η εκκλησια, επειδή σιγουρα εχει δυο χιτωνες, εδωσε τον ένα;

Για τον δικο μας ,παντα σε θεματα θρησκειας,δεν θα πω τιποτα ,τα ευκολως νοουμενα παραλειποντε.

Ο Χριστος ,λενε,μιλουσε για ταπεινοτητα,γεννηθηκε σε φατνη μαζι με τα ζωα,εζησε τελοσπαντων ταπεινα και φτωχα,λειτα.
Δεστε προσεκτικα τις φωτογραφιες των εκπροσωπων του στην αναρτηση,και των δυο,με τα ολόχρυσα βασιλικα στεμματα,ελεος,ποση υποκρισια.

Μιχάλης είπε...

@ ΑΝΟ

Αν μιλούμε για σεβασμό προς την ανθρώπινη ύπαρξη, αν θέλουμε δηλαδή να ονομαζόμαστε άνθρωποι, τότε δεν κάνουμε καμιά διάκριση μεταξύ των ανθρώπων.
Γι’ αυτό και διαφωνώ με τον διαχωρισμό που κάνεις.
Αν δεν υπάρχει σωστή μεταναστευτική πολιτική, όπως γράφεις, τότε αυτή θα πρέπει να σου φταίει και όχι οι άνθρωποι.
Όπως ορθά επισημαίνεις – κατά τη γνώμη μου – ευθύνονται κι εκείνοι οι εργοδότες που εργοδοτούν τους παράνομους.
Για να το ξεκαθαρίζουμε δεν είμαι εναντίον της εργοδότησης μη Κυπρίων. Είμαι εναντίον εκείνων που διώχνουν Κύπριους για να εργοδοτήσουν ξένους (παράνομους ή μη) με πολύ χαμηλότερο μισθό.

Ο κάθε εργαζόμενος που παίρνει δουλειά δεν φταίει επειδή εργάζεται.

Αλλά για πες μου, αν δίπλα σου πεινάνε 3 μωρά, ένα Κυπριόπουλο, ένα νόμιμων μεταναστών και ένα παράνομων μεταναστών, η ανθρώπινη συνείδηση σου λέει ότι θα αφήσεις το ένα ή τα δύο εκ των τριών να πεθάνουν επειδή δεν είναι Κυπριόπουλα ή δεν είναι νόμιμα στην Κύπρο οι γονείς του;
Είναι ανθρωπιά αυτή;

Και πες μου ποια ελληνική Αρχή και Αξία λέει να κάνουμε αυτό και ποια χριστιανική;
Αυτές αγαπητέ μου Πάμπο είναι απάνθρωπες και μισάνθρωπες απόψεις που αντί να κτυπούν τις αιτίες του προβλήματος αποπροσανατολίζουν.

Κι εφόσον ρωτάς, θα σου απαντήσω ότι ένας χριστιανός πρέπει να εφαρμόζει τη διδασκαλία του Ιησού όχι κατά το δοκούν. Και ναι, να στρέψεις και το άλλο μάγουλο δίδαξε ο Ιησούς. Ο «οφθαλμός αντί οφθαλμού» είναι της Παλαιάς Διαθήκης και καταργήθηκε όπως λένε οι παπάδες και οι θεολόγοι από την Καινή Διαθήκη και το μήνυμα αγάπης του Χριστού ανεξαρτήτως καταγωγής.

Από την άλλη, για όσους το παίζουν ελληναράδες και βλέπουν μόνο τα δικά τους, σου υπενθυμίζω τον «Ξένιο Δία». Χωρίς μα και μου.

Προσωπικά δεν έχω καμιά αμφιβολία για το πώς ζουν οι ιεράρχες.
Εκείνο που επισημαίνω είναι τη διαφορά λόγων και έργων μεταξύ δύο αρχιεπισκόπων που υποτίθεται ότι διδάσκουν και κάνουν πράξη το ίδιο πράγμα.

Αλαβρός Ταξίαρχος είπε...

Μιχάλη,
Όντας Χριστιανός Ορθόδοξος (πλέον απο επιλογή τζαι όΐ απο επιβολή) συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο σου. Εγώ τζαι ο συγκεκριμένος "ιερέας" έν πιστεύκουμε στον ίδιο Θεό. Εμένα ο δικός μου εν κάμνει διακρίσεις σε χρώματα ράτσες ή ακόμα τζαι θρησκείες. Το διάγγελμα του Τομυ κάθε Χριστούγεννα ειναι ένας που τους λόγους που φέτος επροτίμησα να πάω στην αγρυπνία παραμόνη των Χριστουγέννων παρα στην λειτουργία το πρωί. Εν γίνεται ρε κουμπαρε να πιέννω τζαι εγώ κάθε τοσο τζαι να με κάμνει με το λάομα! Έλεος πιον!

Όσο για την μετανάστευση έχω να πώ ενα πράμα. Είμαι τζαι εγώ μετανάστης (οι Έλληνες τζαι οι Κυπραίοι πλεον εξεχασαν οτι υπάρχουν τζαι δικοί μας που γυρεύκουν δουλειές εξω). Ο άνθρωπος που πεινά εν άνθρωπος που πεινά! Μπορεί αυριο μεθαύριο να εν τα παιθκιά σας (μη κακό). Εν θα δεχτείτε να σας στερήσουν το φαΐ λογω ράτσας, ιθαγένειας κλπ. Αμαν ο άλλος εν άξιος, τίμιος τζαι δουλευτής γιατί να πεινάσει; Δαμέ τόσοι ακαμάκκιες δικοί μας τρών με χρυσά κουταλια ΤΖΑΙ ΔΕΝ ΕΚΑΜΑΝ ΤΙΠΟΤΕ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ!

"Κύριε" του ελαμ, εν ντροπή σου να δέχεσαι να υπάρχουν συσσίτια μόνο για μιά μερίδα ανθρώπων, όποιοι τζαι να εν οι λόγοι σου. Τζαι το σιειρότερο εν ότι σέρνετε τζαι το όνομα του πλάστη μας τζαι της Ορθοδοξίας στα εγκλήματα σας.

Εύχουμαι σε ούλλους ανεξεραίτως καλή τζαι ειρηνική χρονιά. Να σας έρτουν μόνο θετικά τζαι να βάλουμε ούλλοι μαζί νου γιατι μόνο κακό κάμνουμε της Κύπρου μας.

ΑΝΟ-ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ είπε...

Φιλε,πριν μια βδομαδα όταν επεστρεφα από την δουλεια με το αυτοκινητο ειδα ένα αλλοδαπο να φευγει από την υπεραγορά, φορτωμένος τα ψωνια του σε ποδηλατο, να δυσκολευεται με κινδυνο να πεσει και εκτος αυτου ,ηταν μεσα στη βροχη,ενιωσα περιεργα ,λεω εγω ειμε στο αυτοκινητο με την θερμανση και σε δυο λεπτα θα αγκαλιασω το μωρο μου,αυτος τι φταιει να είναι στη βροχη χιλιαδες χιλιόμετρα μακρια από την οικογενοια του.
Επισης σε πληροφορω ότι στο πρωτοχρονιατικο τραπεζι είχαμε καλεσμενο αλλοδαπο του εργασιακου του περιβάλλοντος στενου μου συγγενη γιατι ηταν μονος,ασχετο τελικα αν δεν ηρθε.
Και αυτά δεν περιαυτολογω ή για να σου πω ότι εγω είμαι τελειος,απλα για να δειξω τον τροπο σκεψης μου.

Εγω δεν διαχωριζω καλους Χριστιανούς καλους βουδιστες κτλ που κανουν καλες πραξεις,πιστευω ότι ολοι με μια καλη πραξη,το πρωτο που ικανοποιουν είναι τον εγωισμο τους.

Φιλε,θα σου απαντησω ειλικρινεστατα στις ερωτήσεις σου.
Ναι παραδέχομαι ότι δεν μπορω να μην ξεχωρισω εστω και με πονο ψυχης το Κυπριοπουλο, ΑΝ ΟΜΩΣ μπορουσα να βοηθησω ΜΟΝΟ ένα μωρο.
Αν μπορουσα ,θα βοηθουσα και τα τρια,αυτο είναι αυτονοητο.

Αν δηλαδή οποτε με χτυπουν γυριζω και το άλλο μαγουλο τι σημαινει;Οτι ειμε καλος χριστιανος;Μαλλον αφελης ηλίθιος θα ειμε.

Ο Ξενιος Διας φιλε υπηρξε σε άλλες εποχές σε εντελως διαφορετικες καταστασεις,και για άλλες συνθηκες.

Για τους ιεραρχες τα ειπαμε, η ιδιοτητα τους τους αναγκαζει να κανουν αυτά που επισημαίνεις ακομα και σε εμπολεμη κατασταση να αγαπουν τον πλησιον κατακτητή,πως να το κανουμε ,μιλουμε για πραματα που δεν στεκουν,λιγος ρεαλισμος δεν βλαπτει.

Μιχάλης είπε...

@ Αλαβρός Ταξίαρχος

Σε ευχαριστώ που εμπλούτισες το ιστολόγιο μου με τις απόψεις σου.

Είναι πολύ ενδιαφέρουσες και χαίρομαι που υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι που ξέρουν να διακρίνουν πράγματα και καταστάσεις.

Μιχάλης είπε...

@ ΑΝΟ

Αγαπητέ Πάμπο χαίρομαι γι’ αυτά που γράφεις, μόνο που στην πρακτική σε βλέπω να απέχεις από τη θεωρία.
Κι αυτό είναι καλό.

Χαίρομαι επίσης για την ειλικρίνεια σου.

Ούτε εγώ ξεχωρίζω τους ανθρώπους από τα πιστεύω και την καταγωγή τους.
Με ενδιαφέρει ο άνθρωπος και όχι τα δευτερεύοντα. Και δεν μιλώ για καλές πράξεις.
Ίσως εδώ να διαφέρουμε στις απόψεις.

Σίγουρα όλοι έχουμε μια συμπάθεια για τους ομοεθνείς μας. Αλλά θα πρέπει να κατανοήσουμε και γιατί κάποιοι μη ομοεθνείς βρίσκονται ανάμεσα μας.
Όπως και ότι ομοεθνείς μας βρίσκονται ανάμεσα σ’ άλλα και μη μου πεις ότι είναι όλοι νόμιμοι.
Π.χ. είσαι υπέρ των ακροδεξιών στην Αυστραλία που ζητούν από τους «κολωέλληνες» να φύγουν από τη χώρα τους; Και δεν κάνουν διάκριση μεταξύ νόμιμων και παράνομων. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες χώρες.
Τώρα που αρκετοί Κύπριοι φεύγουν για το εξωτερικό, πώς πρέπει να τους αντιμετωπίσουν εκεί;

Η κάθε εποχή έχει τις ιδιαιτερότητες της, συμφωνώ, αλλά και στην αρχαία Ελλάδα υπήρχαν ξένοι. Και δεν τους φέρονταν έτσι.

Αλλά έχω την εντύπωση ότι συζητούμε άδικα για τα αυτονόητα.

Μόνο που ξαναθέτω το ερώτημα. Ποια είναι η δημιουργός αιτία της μετανάστευσης;
Διότι εδώ είναι η ουσία.

Μιχάλης είπε...

@ Κώτσιος

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

Πρόσεξα κι εγώ ότι η ανάρτηση για τον Χριστό είχε ενδιαφέρον.

Μάλλον θα επανέλθω δίνοντας συνέχεια.
Θα δούμε.

ΑΝΟ-ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ είπε...

Τι εννοεις οτι στην πραξη απεχω απο την θεωρια,βοηθα με λιγο να καταλαβω.

Δεν ειμε υπερ των ακροδεξιων σε καμια χωρα.

Η δημιουργος αιτια της μεταναστευσης ειναι η αναγκη δουλειας και χρηματων για μια καλυτερη ή και καλη ζωη,συμφωνουμε για "πολεμο των αφεντικων" σε ολες τις χωρες .

Κατι που θελω να θιξω ειναι οτι τα τελευταια χρονια με την καθοδο χιλιαδων αλλοδαπων εισηχθη στην Κυπρο και η ραγδαια αυξηση της εγκληματικοτητας,και εδω αναποφευκτα παλι εχουμε διακρισεις,δεν ειναι ρατσισμος,δεν ειναι ολοι οι ιδιοι,διαφορετικη κουλτουρα και τροπο ανατροφης εχουν οι Ινδοι και διαφορετικη εχουν οι τσιγγανοι,νομιζω αυτες ειναι πραγματικοτητες

ΛΟΥΚΑΣ είπε...

ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΕΛΑΜΙΤΗ ΝΑ ΤΟΥ ΠΩ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΤΑΓΑΜΙΣΑΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΙΚΑΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΤΡΑΠΕΖΙΣΚΟΠΟΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΛΙΚΚΑ ΤΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ!
ΦΙΛΕ ΜΙΧΑΛΗ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΕΧΕΙ ΤΟΣΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣΥΝΗ ΟΣΗ ΕΓΩ ΜΕ ΤΗΝ ΝΑΣΑ!

Ρενος είπε...

Όση σχέση είχε ο Χριστοφιας με την πολιτική, τη δημοκρατία και την πραγματική αριστερά έχει και ο Αρχιεπισκοπος με την Χριστιανοσύνη. Συγχαρητήρια σε όσους βοήθησαν να καταστραφεί η Κύπρος.