Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Περί Ιστορίας και Παιδείας ο λόγος

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Και πάλι στο ίδιο έργο θεατές!
Και πάλι συζήτηση για τη διδακτέα ύλη του μαθήματος της Ιστορίας στα σχολεία.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ, Δημήτρη Ταλιαδώρο, για σκοπούς μείωσης της ύλης το Υπουργείο Παιδείας κατακρεούργησε την ύλη αφαιρώντας σημαντικά κεφάλαια όπως η πρώιμη και ύστερη εποχή του χαλκού που αφορούν την πρώτη κάθοδο των Ελλήνων στην Κύπρο, η πρωτοχριστιανική και πρωτοβυζαντινή περίοδος, που αφορά και το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Κύπρου, καθώς και η περίοδος των αραβικών επιδρομών.
Ο κ. Ταλιαδώρος δήλωσε στην τηλεόραση του ΡΙΚ ότι αφαιρέθηκαν κεφάλαια που σε καμιά περίπτωση έπρεπε να αφαιρεθούν διότι αφορούν σημαντική περίοδο της Ιστορίας μας.
Αποδόθηκε μάλιστα αυτό το γεγονός στο ότι κάποιοι «νεοφανείς», όπως χαρακτηρίστηκαν, εκπαιδευτικοί μέσα στο Υπουργείο Παιδείας δεν μπορούν να κατανοήσουν το βάθος των διαχρονικών μηνυμάτων του αρχαίου ελληνισμού και τα λυτρωτικά μηνύματα του χριστιανισμού.
Μάλιστα τόνισε ότι η Παιδεία μας είναι ελληνική, ορθόδοξη και χριστιανική και αυτήν πρέπει να διδάσκονται τα παιδιά μας.
Ουσιαστικά δεν υπάρχει διαφωνία επί τούτου. Διαφωνία υπάρχει στο τι διδάσκονται τα παιδιά μας. Η θεώρηση του κ. Ταλιαδώρου, όπως εκφράστηκε και σε εκπομπή των Ιστορικών Διαδρομών του «Αστρα» τον Οκτώβριο του 2012, είναι ότι δεν χρειάζεται να διδάσκονται περίοδοι που δεν έχουν να κάνουν με τον ελληνισμό και την ελληνικότητα της Κύπρου. Δεν τον ενόχλησε μάλιστα το παράπονο των εκπροσώπων των θρησκευτικών ομάδων (Μαρωνιτών, Αρμένιων και Λατίνων) ότι στα σχολεία μας δεν διδάσκεται τίποτε γι’ αυτούς, με αποτέλεσμα οι μαθητές να μη γνωρίζουν τίποτε απολύτως για την ιστορία αυτών των συμπολιτών μας.
Το είπαμε πολλές φορές. Πρέπει να διδάσκεται ολόκληρη η Ιστορία της Κύπρου.
Και με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτονται όλα τα κεφάλαια. Με μια διαφορά όμως, αυτά που θα διδάσκονται οι μαθητές να μην είναι επιλεγμένα και προσανατολισμένα στη λεγόμενη «εθνική» αλήθεια.
Με άλλα λόγια να μη διδάσκονται ανακρίβειες, ακόμα και αναληθή δεδομένα προκειμένου να εξυπηρετήσουν αυτή τη λεγόμενη «εθνική» ιστορία. Διότι τότε βγαίνουν ζημιωμένοι και η Ιστορία και οι μαθητές.

http://dialogos.com.cy/haravgi/peri-istorias-ke-pedias-o-logos/

Δεν υπάρχουν σχόλια: