Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2008

ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΙΤΙΟΥ – ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΑΝΤΙ ΣΤΕΓΗ ΓΙΑ ΤΑ… ΑΣΚΗΣΙΜΑ




Έγινε κι αυτό!
Ο τίτλος δεν είναι παραπλανητικός, ούτε υβριστικός.
Η Στέγη για παιδιά με ειδικές ανάγκες θα γκρεμιστεί και στη θέση της θα κτιστεί ένα υπερσύγχρονο κτίριο που θα λειτουργεί ως πολυκατάστημα!!!
Η λέξη «ασκήσιμα» χρησιμοποιήθηκε από τον μητροπολίτη Κιτίου όταν μία δημοσιογράφος του είπε να κάνει μια δήλωση για το θέμα. Αυτός δεν δεχόταν και της είπε: «Να πεις μόνο ότι ο μητροπολίτης Κιτίου νοιάζεται για τα ασκήσιμα…». (Έτσι αποκαλούσαν τα παιδιά με σύνδρομο Ντάουν στη δεκαετία του ’70).
Απίστευτα όλα αυτά αλλά αληθινά.
Δεν είναι μόνο το Βατοπαί(ε)δι αγαπητοί μου.
Δεν είναι μόνο ο άμμος της Τοξεύτρας.
Δεν είναι μόνο ο προσηλυτισμός μοναχών.
Δεν είναι μόνο τα τόσα και τόσα σκάνδαλα (μικρά και μεγάλα).
Είναι κι αυτό που ήρθε να προστεθεί στην ιστορία της Κυπριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Της Εκκλησίας που δήθεν, σε σχέση με τον καθολικισμό έχει περισσότερη πνευματικότητα!!!
Αντιγράφω από τον σημερινό Πολίτη (31/10/2008):
Σε δημόσια παραδοχή προέβη χθες ο πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Κοντού Ανδρέας Τσιερκέζος, ότι όντως γίνονται σκέψεις για αξιοποίηση και ανάπτυξη του κτηρίου, όπου μέχρι πρότινος φιλοξενούνταν 22 παιδιά με ειδικές ανάγκες, σε εμπορικό κέντρο! Πρόκειται για το κτήριο όπου στεγαζόταν η Ένωσης Κυριών Λάρνακας και χρησιμοποιείτο παλιά ως νηπιαγωγείο και βρεφοκομικός σταθμός. Στο συγκεκριμένο κτήριο έχουν τοποθετηθεί τις τελευταίες μέρες λουκέτα και δεν επιτρέπεται η είσοδος στα παιδιά με ειδικές ανάγκες, τα οποία ανήκουν στο Ίδρυμα «Άγιος Σπυρίδωνας». Τα 22 παιδιά, ηλικίας από 5 έως 21 χρόνων, είχαν μεταφερθεί εκεί πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, μετά από διακανονισμό που πέτυχε ο σύνδεσμος γονέων του ιδρύματος με το Υπουργείο Παιδείας. Και τούτο διότι οι υφιστάμενοι χώροι του Ειδικού Σχολείου «Άγιος Σπυρίδωνας» είναι ανεπαρκείς και τα πλείστα παιδιά φιλοξενούνται στριμωγμένα μέσα σε λυόμενες αίθουσες. Ο πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Ανδρέας Τσιερκέζος κλήθηκε χθες από τα ΜΜΕ να δώσει εξηγήσεις για τη στάση της εκκλησίας γύρω από το πρόβλημα των παιδιών με ειδικές ανάγκες. Όπως ανέφερε ο κ.Τσιερκέζος, το συγκεκριμένο κτήριο είχε παραχωρηθεί στην Ένωση Κυριών Λάρνακας για νηπιαγωγείο και βρεφοκομικό σταθμό. Η οργάνωση αυτή, όμως, πληροφόρησε την εκκλησία ότι σταμάτησε τη λειτουργία της και ως εκ τούτου της παραδίδει πίσω το κτήριο και γενικά τη διαχείριση του χώρου. Ο Α. Τσιερκέζος είπε ότι μέσα στο κτήριο υπάρχει εξοπλισμός, γι αυτό και η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου αναγκάστηκε να βάλει κλειδωνιές για να τον διαφυλάξει.

«Δεν είχαμε ιδέα»!
Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, ο Ανδρέας Τσιερκέζος δήλωσε άγνοια για την παρουσία, το τελευταίο διάστημα, των 22 παιδιών με ειδικές ανάγκες στο πιο πάνω κτήριο. «Εμείς δεν είχαμε ιδέα ότι το κτήριο χρησιμοποιείτο από τα παιδιά του «Αγίου Σπυρίδωνα», ούτε μας πλησίασε κάποιος αρμόδιος για να μας πληροφορήσει σχετικά. Εάν το Υπουργείο Παιδείας ερχόταν από την αρχή να μας ενημερώσει για το πρόβλημα των παιδιών αυτών, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά», παρατήρησε ο κ.Τσιερκέζος.

«Χρειαζόμαστε πόρους»...
Πάντως, ο πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Κοντού δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το κτήριο να αλλάξει χρήση στο άμεσο μέλλον, καθότι, όπως εξήγησε, η Μονή Αγίου Γεωργίου βρίσκεται σε αναζήτηση πόρων. «Η μονή δεν έχει άλλους πόρους εκτός από το νεκροταφείο. Σε λίγα χρόνια, όμως, το υφιστάμενο νεκροταφείο του Αγ. Γεωργίου θα κλείσει λόγω έλλειψης χώρου, οπόταν σκεφτόμαστε την ανάπτυξη της γης αυτής για να έχουμε κάποια εισοδήματα. Υπάρχουν πολλές πιθανότητες το κτήριο να γίνει εμπορικό κέντρο», σημείωσε.

Ολόκληρο το κείμενο μπορείτε να το δείτε εδώ:


Χθες το πρωί, ο Άστρα 92,8 ασχολήθηκε με το θέμα. Η ανταποκρίτρια του σταθμού μετέδωσε ότι μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής της Μονής Αγίου Γεωργίου Κοντού έσπασαν τα τζάμια του κτιρίου, μπήκαν μέσα, άλλαξαν τις κλειδαριές και όταν ήρθαν τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί το πρωί δεν μπορούσαν να μπουν στο κτίριο. Και όλα αυτά χωρίς καμιά προειδοποίηση.
Σημειώνεται ότι η διαχειριστική επιτροπή δεν επέτρεψε σε εκπρόσωπο της να βγει στον αέρα και να μιλήσει για το θέμα.
Η πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων της Σχολής Άγιος Σπυρίδωνας Χρυστάλα Δακτυλιάδου μιλώντας στο σταθμό είπε ότι προσπάθησε να επιλυθεί το θέμα μακριά από τη δημοσιότητα.
Προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον αρχιεπίσκοπο στις μία μετά το μεσημέρι της Πέμπτης. Της είπαν ότι ξεκουραζόταν και ότι θα την έπαιρνε αργότερα.
Ακόμα περιμένει.
Κατάγγειλε ακόμα ότι πριν το επεισόδιο με τις κλειδαριές ο ίδιος ο μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος επισκέφθηκε το σχολείο και ενώπιον των παιδιών και των εκπαιδευτικών άρχισε να φωνάζει με αποτέλεσμα να τρομοκρατηθούν κυρίως τα παιδιά.
Για να ηρεμήσουν τα πράγματα αναγκάστηκε να παρέμβει ο διευθυντής του διπλανού σχολείου.
Την προηγούμενη Πέμπτη ο μητροπολίτης πήγε ξανά στο σχολείο Άγιος Σπυρίδωνας στις 2 μετά το μεσημέρι και άρχισε και πάλι να φωνάζει. Ο διευθυντής τον κάλεσε να μπει στο γραφείο για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.
Ο διευθυντής Δημοτικής εκπαίδευσης επιβεβαίωσε στον Άστρα ότι ο μητροπολίτης Κιτίου χαρακτήρισε το υπουργείο Παιδείας ως εισβολέα σε εκκλησιαστική περιουσία.
Να σημειωθεί επίσης, ότι με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν, η Μονή Αγίου Γεωργίου Κοντού (που ο πρόεδρος της διαχειριστικής επιτροπής μιλά για έλλειψη πόρων), διαθέτει τεράστια περιουσία (εκκλησιαστικό ίδρυμα είναι εξάλλου).
Μετά από όλα αυτά, η φωτογραφία που ακολουθεί, δεν φαντάζει άκρως υποκριτική;


* * *

Το φιλμάκι με το ντοκιμαντέρ για το Άγιο Όρος και τους Ναζί, εδώ:

http://www.youtube.com/watch?v=95vZNW6M5uE


28 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μιχάλη,

νά 'σαι καλά για τις πληροφορίες. Νόμιζα ότι ο Κώστας Κωνσταντίνου υπέρβαλλε με τον αιχμηρό τρόπο που αρθρογραφεί συνήθως κι ότι ίσως κάπου να υπάρχει μία εξήγηση για τη στάση αυτού του 'κυρίου' Άνθιμου και της παρέας του. Όχι μόνο δεν έχουν καμία δικαιολογία, αλλά προσπαθούν να επιβληθούν και διά βοής/βίας. Και λίγα τους έψαλλε ο Κωνσταντίνου. Ντροπή τους!

Υ. Γ. Ξανά ο σύνδεσμος: http://www.politis.com.cy/cgibin/hweb?-A=830617&-V=columns

rose είπε...

ντροπή δεν λέει τίποτα!

αναρωτιεμαι τι μας κρατάει να πάμε έξω απο την Μητρόπολη να σπάσουμε, ακολουθώντας το παραδειγμα τους, εκεινα τα τζάμια, να πάρουμε τα κλειδια... απο που βρηκαν του ΠΟΡΟΥΣ [αν οχι απο ολους εμας, εμμεσα ή άμεσα]για να θελουν να τους διαχειριστουν κιολας!

ντροπή !

αναρωτιεμαι τι μπορεί να δικαιολογήσει την αυτοδικια
ή την αυθαιρεσία τους...

δεν θα κρινω καν το γεγονός ότι στερούν την στέγη παιδιων με αναπηρία - δεν θα κρίνω καν το αυτονόητο...

Μιχάλης είπε...

@ Λεμέσια

Δυστυχώς αυτά αποτελούν πραγματικότητα.

Και δεν είναι μόνο αυτό, πρόσφατα έγινε μια άλλη περίπτωση με μία γυναίκα που ο αρχιεπίσκοπος της συμπεριφέρθηκε πολύ σκάρτα.
Την κορόιδεψε και την άφησε στους πέντε δρόμους.

Σημείωση: ο μητροπολίτης ονομάζεται Χρυσόστομος. Άνθιμος ήταν ο προκάτοχος του που τον καθαίρεσε ο Μακάριος μετά το εκκλησιαστικό πραξικόπημα του 1973.

Μιχάλης είπε...

@ rose
Εγώ αγαπητή μου φίλη αναρωτιέμαι γιατί τρέχει ο κόσμος ακόμα από πίσω τους και σπρώχνεται για να τους φιλήσει το χέρι.

Και γιατί ακόμα εξακολουθεί ο κόσμος να τους δίνει λεφτά που μεταφράζονται σε δύναμη, αλλά και δεν δίνουν λογαριασμό σε κανένα για το που πάνε αυτά τα λεφτά.

Η αυθαιρεσία τους, δυστυχώς, δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Ανάγεται από τα πρώτα χρόνια της κυριαρχίας τους.
Δυστυχώς!

Ανώνυμος είπε...

Mιχάλη,

δεν ξέρω πως μου 'κόλλησε' ότι λέγεται κι αυτός Άνθιμος. Έφτασα στο σημείο να ρωτήσω τη μητέρα μου, αν υπάρχει κανένα έθιμο να λέγονται όλοι οι Μητροπολίτες Κιτίου (Λάρνακας) Άνθιμοι! Χρυσόστομος είναι το σωστό, αν και όπως φαίνεται δεν τιμάει καθόλου το όνομα του.

Μ' έκανε άνω-κάτω αυτή η απίστευτη ιστορία σήμερα. Δεν μπορεί να βρεθεί ένας ευεργέτης στο Δήμο Λάρνακας να του περισσεύει ένα κτίριο, να το δωρήσει στο ίδρυμα του Αγ. Σπυρίδωνα, για να στεγάσει αυτά τα άτυχα παιδιά και ν' αφήσει τους Χρυσόστομους εκτεθειμένους για την ανεκδιήγητη μιζέρια τους στο κοινό (που δυστυχώς εξακολουθεί μ' ευλάβεια κι αφέλεια να τους χρυσώνει);

Ανώνυμος είπε...

ta xrysostomos an8imos efraim kai ta loipa einai ola pseydonima-> ta kallitexnika tous opws leme px sabrina &pasxalhs.. Einai kai ayta meros tou psematos kai ths ypokrisias.. Pragma diolou o3ymoro afou olokliro to 8riskeytiko oikodomima vasizete se apanota psemata

Ta opoia meta vaftizonte ws H monh alh8ia..

H tragikotita tou 8ematos einai toso megalh pou se odhga siga siga sth trella , giafto afhste to kalytera, stamatiste na asxoliste me tous papades gia to diko sas kalo..

.........................
(kyriakos)

Ανώνυμος είπε...

aneka8en to "filan8rwpiko" ergo ths ekklhsias periorizotan sth paraxorish merikwn ek twn
myriadwn aforologitwn oikopedwn tous (kotzakaristikhs proeleyshs) se tritous pou eftiaxnan kai syntirousan sto 99.99% me dika tous xrimata nosokomia ghrokomia sxoleia ktl

Omws otan sou anoikei h gh apo katw kaneis oti 8eleis..

Twra anti gia nhpiagogio gia ta askisima den 8a htan kalytero ena shopping mall? Skeftite to ligo.. 8a ta pame allou ta askisima...na 8kianeytoun kai ligo "siou tze kala tzame?"

Kai Na Katharisoume Tous Kakomoutsounous είπε...

Λύκε-Λύκε, είσαι εδώ;
Ποιός είδε μαύρο σσιύλλο και δεν εφοβήθηκε;


http://kakomoutsounos.blogspot.com/2008/09/blog-post_3053.html

Μιχάλης είπε...

@Λεμέσια

Δυστυχώς εκείνοι που τιμούν το όνομα τους μετρούνται στα δάκτυλα του… μισού χεριού!

Όπως είπα και πριν, κόσμος πρέπει επιτέλους να ξυπνήσει.


@ Κυριάκος

Νομίζω ότι στους περισσότερους πρέπει να είναι γνωστό ότι όταν γίνουν μοναχοί αλλάζουν τα ονόματα τους και παίρνουν συνήθως ονόματα αγίων ή Πατέρων της Εκκλησίας.

Τούτο, υποτίθεται, γίνεται επειδή αφήνουν πίσω τον παλιό κόσμο και αναγεννιούνται, γίνονται νέοι άνθρωποι χωρίς το… αμαρτωλό παρελθόν τους.
Στην ουσία διαγράφουν τις παλιές αμαρτίες (σβήνουν τον σκληρό δίσκο) για να χωρέσουν οι νέες που θα είναι πιο πολλές.


@ Ανώνυμος

Μια στέγη εξυπηρετεί 20 – 30 ασκήσιμα.
Δηλαδή το έργο περιορίζεται σε μικρό αριθμό ατόμων.

Μια υπεραγορά όμως θα εξυπηρετεί χιλιάδες.
Άρα είναι προτιμότερη.

Meropi είπε...

Έτσι όπως καταντήσαμε Μιχάλη μου, το περίεργο θα ήταν να άφηναν τα παιδιά ανενόχλητα να φοιτούν στο κτίριο.
Δεν το ήξερε λέει ο Διαχειριστής τη Μονής. Και τώρα που το έμαθε τι θα κάνει???? Για να δούμε....

Ανώνυμος είπε...

Αν λειτουργούσε σωστά το σύστημα, θα έπρεπε να καθαιρεθεί ο συγκεκριμένος Μητροπολίτης. Το ερώτημα είναι όμως, ΑΠΟ ΠΟΙΟΝ; Πώς κατάφεραν να αναρριχηθούν τόσο ψηλά στην ιεραρχία της Εκκλησίας της Κύπρου τέτοιες 'προσωπικότητες';

Το περασμένο καλοκαίρι επισκέφτηκα τις βυζαντινές εκκλησίες του Τροόδους. Οι περισσότερες χρειάζονται μεγάλη συντήρηση κι οι άνθρωποι που παίρνουν το ρόλο του ξεναγού, ανήκαν στις κοινότητες και το έκαναν αμισθί! Σε κάποια επίσκεψη μου τους είπα, αν μάθει η Ουνέσκο σε τι χάλια βρίσκονται, θα τις αφαιρέσει από τον παγκόσμιο κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς! Στο κάτω-κάτω γιατί συνεχίζουν να κτίζονται καινούριες, αφού 'αδυνατούν οικονομικά' να περισώσουν αυτούς της ιστορικής ομορφιάς, βυζαντινούς ναούς; (Αν και συνήθως πάλι με εράνους βγαίνουν τα έξοδα, σιγά μη ξοδέψουμε την αρχιεπισκοπή...)
Καταλήγοντας, θέλω να τονίσω πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει/γίνεται οικονομικός έλεγχος από το κράτος, όπως και στους υπόλοιπους φορείς του τόπου. Αν υπήρχε έστω και ένας υποτυπώδης νομικός περιορισμός, δε θα φτάναμε σ' αυτό το απαράδεχτο σημείο, αρτηριοσκληρωμένοι Μητροπολίτες (σε έξαλλη κατάσταση!) να βάζουν λουκέτο σε κτίρια (τα οποία πάλι δεν ανεγέρθηκαν με 'δικά τους' λεφτά!) και να παρεμποδίζουν την εκπαίδευση παιδιών με ειδικές ανάγκες, αφήνοντας τα να στεγάζονται σε λυόμενα.

Ανώνυμος είπε...

Me kotzam 8.1% ths ekato einai pote dynaton na mhn gineis arxiepiskopos?

Diasporos είπε...

Μας πηδούν 2,000 χρόνια. Τώρα θα το κόψουν;

(Μόνο αν ξυπνήσουμε)

Anef_Oriwn είπε...

Αφιερωμένο στους κάθε λογής ευεργέτες (εθνικούς, εκκλησιαστικούς, τραπεζικούς) τζιαι στους κολαούζους τους.

Η αρκοντιά
(του Δημήτρη Λιπέρτη)

—Α παππού, ήρτεν ο Καλλής 'που την Ληνούν, λαλούσιν,
Τζι επέζεψεν στου Γιάκουμου τζιαι πάσιν να τοδ δούσιν.
Εν 'που τους πρώτους του χωρκού τζιαι τα γεννητικά του
Φτάννουσιν 'πού τον τόπον μας, η Κακουλλού εθ θκειά του.
Αρκόντηνεν θέμι πολλά τζιαι για την αρκοντιάν του
Όπου σταθούν, φουμίζουν τον. — Μμα για την αθθρωπκιάν του
Είπεν κανένας τίποτε; Αννοίξαν στόμαν, γυιέ μου;
Θεέ μου, κάψε τζι άφησε• να μεν τοδ δω ποττέ μου
Τον πίσσην, τον λιμάντερον, τουν το κακόν κακκάτιν
Που πάντα πάνω στο δικόν του άλλου εσ' αμμάτιν.
Αν έκαμεν, βρε Νικολή, ππαράδες τζιαι δανείζει,
Θαρεύκεσαι τζι αθθρώπεψεν; τίποτες έντζι αξίζει,
Η αρκοντιά καλή ένι, μμα να σ'η δικοσύνην
Με την αγάπην, την τιμήν, την ελεημοσύνην.
Ει δε τζιαν ου, ας μεν έσ'η ο άθθρωπος να φάη
Τζιαι νάνι ασπροπρόσωπος όπου σταθή τζιαι πάει.
Τούτος τζι όσοι του μοιάζουσιν, αφήτις ξισπιτώσουν
Τζιαι κάμουν σ'ίλια δκυο κακά τους λας τζιαι γερημώσουν,
Αφήτις πκιον τους κάμουσιν τ' Άι Τζιεγκιά μανάλλιν
Τζιεν τους αφήσουν για να φαν με πρότσαν με κουτάλιν,
Αφήτις κάμουν τάρταλα τα έσ'ει τους, λαλούσιν
Πως τηφ φτωχολογιάν πονούν τζιαι πως την αγαπούσιν.
Τζι άμα γεράσουν τζι ύστερις πων να κλειδοστομιάσουν
Πων ημπορούν ν' αρπάξουσιν, να κλέψουν τζιαι να πκιάσουν,
Κάμνουσιν τζιαι ταξίματα, στες εκκλησιές διούσιν
Για να τους μνημονεύκουσιν αντάν να λουτουρκούσιν.
Τζι ήνταν που δκιουν; Εν τους καμούς τ' ανήμπορου πλασμάτου
Της ορφανιάς τα δάκρυκα, του ψυχομασ'ημάτου,
Του γέρου τ' αναστέναμαν, της ρκας το μοιρολόιν
Τζιαι της σ'ηρκάς τα κλάματα που κάμαν χωρκολόιν
Τζι ατσίππωτα στην εκκλησιάν δκιουν πρόσφορα τζιαι νάμαν
Τζ'είνοι που κάψασιν τους λας τζ' εσύρτην τόσον κλάμαν.

Anef_Oriwn
Σάββατο 1/11/2008 – 3:35 μ.μ.

Diasporos είπε...

Anef

:-)))
ήντα σοφός ο θκειός μας ο Λιπέρτης!!!

Τζιερόν να τα πούμεν...

bestman είπε...

Μιχάλη,

Δυστυχώς η εκκλησία έχει δύναμη. Γιατί βασίζεται στην πίστη. Ο πλείστος κόσμος θεωρώ πως τους δίνει λεφτά από πίστη ή γιατί "ετσί πρέπει". Ή για να μην τους πιάσουν στο στόμα τους οι υπόλοιποι ενορίτες πως "δεν έχουν λεφτά".
Θέλεις κύριε να πάεις στη εκκλησία να προσευχηθείς; Μην ανάψεις κερι, η μην βάλεις λεφτά στο παγκάρι. Ελπίζω να μην είναι υποχρεωτικό να βάλεις λεφτά στο παγκάρι για να πάρεις κερί.
Πάς σε μοναστήρι που ξέρεις πως έχει οικονομική ευμάρεια. Μη δώσεις cent! Αλλά πρέπει να το κάνουν οι πολλοί. Μεμονωμένα δεν κερδίζεις τίποτα.

Ανώνυμος είπε...

Eimai fysh aisiodo3os gia to
mellon omws provlimatizome me tous papades...

Apo th mia blepw oti eytyxws h nea genea tous exei klasmenous...

Kai eytyxws oi dikoi mas papades den einai toso e3ypnoi oso oi amerikanoi na mhxaneytoun cool tropous gia na pagideysoun tous neous..

Etsi provlepw oti sto mellon 8a einai kapws kalytera ta pragmata..


Omws me tous papades pote den mporeis na ise sigouros...

Etsi kratw mia pisinh...
An ftia3oume ena kalytero ekpedeytiko systima tote oi papades 8a xasoun.. An to ekpaideytiko mas systima paragei ousiastika amorfota amerikanakia tote thn katsame..
istorika
Oi epanastaseis apo amorfotous enantia stous papades ginonte otan o laos dinopa8ei.. Otan yparxei eyhmeria tote aytoi dratzazoun afou ekmetaleyonte thn megalopsyxia kai thn amorfosia tou laou gia na tou apospasoun xrimata..

Μιχάλης είπε...

@ Meropi

Τίποτε δεν θα γίνει. Ή μάλλον σε λίγο θα μπουν οι μπουλντόζες, θα ρίξουνε το σχολείο και σε λίγο θα καμαρώνουμε ένας υπερσύγχρονο κτίριο που θα εξυπηρετεί, όπως ήδη είπα, χιλιάδες κόσμου παρά 15-20… ασκήσιμα!

@ Λεμέσια

Το σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά διότι είναι σάπιο εκ βάθρων.
Ποιος θα από αυτούς θα κρίνει ποιον;
Ποιος είναι άμεμπτος;

Μιλάς για συντήρηση παλιών εκκλησιών. Να τις συντηρήσει ποιος;
Μα αφού αυτοί περιμένουν είτε κάποιον ιδιώτη είτε το κράτος.

Νέες, εκκλησίες: ποιος τις χτίζει; Ποιος πληρώνει; Αυτοί; Ο λαός πληρώνει, δυστυχώς.

Όσο για τον έλεγχο από το κράτος, άστο καλύτερα…

Μιχάλης είπε...

@ bestman

Καλώς ήλθες στο τσαρδί μου.

Ειλικρινά δυσκολεύομαι να διαφωνήσω μαζί σου.
Μόνο μια παρατήρηση: υπάρχει λόγος να υπάρχουν εκκλησίες για να προσεύχεται κάποιος;
Και στο τέλος, τέλος, ποιο σκοπό εξυπηρετεί η ύπαρξη του ναού;
Μήπως στο να ελέγχεται πιο εύκολα ο κόσμος;

@ Ανώνυμος

Έχω την άποψη ότι σιγά, σιγά, η εκκλησία χάνει την αίγλη και την επιρροή της.
Όμως ακόμα δεν είμαστε καν στην αρχή. Θα χρειαστεί χρόνος πολύς…

Ανώνυμος είπε...

agapite mixali,
kati paromio tha gini kai me tin texniki sxoli.o makaritis Dianellos edose ton xoro eki gia na gini sxolio me diaxiristi tin mitropoli larnakas.afti tin stigmi h mitropoli eisprasi 5.100 euro ton mina gia periousia pou xarise enas EVERGETIS.To sxolio tha katareysi giati den dexete o mitropolitis na xtisti neo giati tin nixta pou kimate vlepi oniro kamposes polikatikies apenanti pou tin mitropoli.
Gia na katalavis oti pou PAPAN OS PAPAN exi megali diafora o kikkos edose topo gia ola ta sxolia tou kikkou(tessera h pente)kai perni apo to ypourgio 1,71 euro ton xrono.

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος

Ομολογώ ότι το τελευταίο με τον Κύκκο δεν το ήξερα.

Όμως, θέλω να μας πει κάποιος αν η Εκκλησία που προτάσσει το βιβλικό «δωρεάν έδωσες δωρεάν θα πάρεις» αν το εφάρμοσε ποτέ.

Τα όσα παραθέτεις δίνουν μια απάντηση στο θέμα αλλά είναι καλό να προβληματιστούμε λίγο…

Drapetis είπε...

Θα παραθεσω δυο αρθρα προς γενικο προβληματισμο περι του θεματος
http://www.oodegr.com/oode/koinwnia/problimata/skandalizom1.htm

Στο δευτερο στεκομαι στα περι περιουσιας
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_02/11/2008_290584

Και πραγματικα διερωτουμε φιλε Μιχαλη. Λες οτι πρεπει να ξυπνησει ο κοσμος και οτι δεν χρειαζονται ναοι για την προσευχη. Ερωτησες ποτε τους πιστους την γνωμη τους? Προσωπικα δεν θεωρω οτι πρεπει να ξυπνησω απο οτιδηποτε, μαλλον οταν εμπηκα στην Εκκλησιαστικη ζωη εξυπνησα.
Το δευτερο σημειο το θεωρω κατωτερο του επιπεδου σου. Χωρις να εμβαθυνω θα πω σε αντιπαραβολη, ποιος ο λογος να υπαρχουν εστιατορια, μπορουμε να τρωμε και σπιτι μας :)

Οι ανθρωπο που παν Εκκλησια δεν ειναι ενα αβουλο κοπαδι. Επιλεγουν και ξερουν πολυ καλα τι καμνουν. Δεν ξερω για αλλες ενοριες, παντως στην δικη μου, οι νεοι ανθρωποι που παν εκει εχουν πολυ ψηλη μορφωση.
Ομως ανεξαρτητως μορφωσης, ειναι προσβλητικο να θεωρεις οτι καποιος τζοιμαται με λλια λογια, χωρις τουλαχιστο να βαλλεις ενα λογικο επιχειρημα για να υποστηριξεις ετσι αποψη.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Δραπέτη,

διάβασα το άρθρο του Μητροπολίτη Ναυπάκτου (ο πρώτος σύνδεσμος), το οποίο καταλήγει ως εξής:

"Τα σκάνδαλα, εκτός των άλλων, αποκαλύπτουν την ασθένεια και των σκανδαλιζομένων. Και οι σκανδαλιζόμενοι έχουν ευθύνη για το ότι σκανδαλίζονται. Και θα δώσουν και αυτοί, όπως και οι σκανδαλίζοντες, λόγο στον Θεό κατά την Δευτέρα Του Παρουσία."

Αντί να σκανδαλιστείτε ο ίδιος και να πάρετε θέση (ενάντια!) στην απαράδεχτη συμπεριφορά του Μητροπολίτη Κιτίου, προσπαθείτε να μας δημιουργήσετε τύψεις, επειδή σκανδαλιζόμαστε και μας απειλείτε ότι θα λογοδοτήσουμε και στον 'Κύριο' κατά τη 'Δευτέρα Παρουσία'!!!

Ομολογουμένως, περίμενα μία μεγαλύτερη ευαισθησία για την τύχη αυτών των παιδιών που είναι σε αναζήτηση στέγης μετά την έξωση τους από το κτίριο κι όχι μία αντίδραση θιγμένου 'πιστού' γιατί τόλμησαν άτομα, τα οποία διατηρούν κάποιες αποστάσεις από τα εκκλησιαστικά ν' ασκήσουν κριτική στα απαράδεχτα τεκταινόμενα των ιεραρχών - που είτε θέλουμε είτε όχι (μας) επηρεάζουν και τα υπόλοιπα μέλη του κοινωνικού ιστού.

Υ. Γ. Μιχάλη, θα μ' ενδιέφερε οποιαδήποτε πληροφορία/εξέλιξη στο θέμα της στέγασης του ιδρύματος του Αγ. Σπυρίδωνα. Αν υποπέσει της αντίληψης σου η συνέχεια, σε παρακαλώ για ενημέρωση.

Ανώνυμος είπε...

First off I want to ѕay terrific blog! I had а quiсk questiοn that I'd like to ask if you don't mind.
I was curіous to finԁ out how you center yourself and
clear уour thоughts prior to wгiting.
I've had a tough time clearing my mind in getting my thoughts out. I truly do enjoy writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes tend to be wasted just trying to figure out how to begin. Any recommendations or hints? Appreciate it!

Look into my web site ... vertical explosion training
My web page - vertical jump increase

Ανώνυμος είπε...

We absolutеlу love your blοg аnd fіnd a lot of youг
рost's to be just what I'm looking for. Would уou offer gueѕt writers to write cоntent for yоu pеrsonally?
Ι wouldn't mind producing a post or elaborating on some of the subjects you write related to here. Again, awesome weblog!

My weblog; natural breast enlargement

Ανώνυμος είπε...

Good day! This is κіnd οf оff topiс
but Ι neеd some help frοm аn eѕtabliѕhed blog.
Iѕ it tοugh to ѕet uρ уour own blοg?
I'm not very techincal but I can figure things out pretty quick. I'm thinking about crеating my own but
I'm not sure where to start. Do you have any ideas or suggestions? Thank you

Here is my site ... lose fat fast

Ανώνυμος είπε...

This piece of writing offers clear idea designed for the new users of blogging, that truly how to do running a blog.


My web site ... cellulite treatment cream

Ανώνυμος είπε...

Ι'm not sure exactly why but this website is loading very slow for me. Is anyone else having this issue or is it a issue on my end? I'll
check bacκ later and seе if the prοblem still exіѕts.


my blοg ... http://diettolosebellyfat.webs.com/