Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΟΒΑΡΟΙ;


Είχα σκοπό να γράψω κάτι διαφορετικό σήμερα αλλά κάποιοι φροντίζουν να μην με αφήνουν να αγιάσω.
Πράγματα και καταστάσεις που έγιναν τις τελευταίες μέρες με οδήγησαν να γράψω το κείμενο που ακολουθεί το οποίο και θα ακουστεί αύριο Σάββατο και την Κυριακή από τον ΑΣΤΡΑ στην εκπομπή «Άλλα Λόγια» λίγο μετά τις 11 πριν το μεσημέρι.

* * *

ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΟΒΑΡΟΙ;

Είμαστε σοβαροί;

Αυτό διερωτώμαι εδώ και μερικές εβδομάδες, παρακολουθώντας τα όσα συμβαίνουν στον τόπο μας. Τη φρενίτιδα που έχει καταλάβει κάποιους που βλέπουν παντού συνωμοσίες, αφελληνισμούς, ανθελληνισμούς.
Την εκστρατεία ψεύδους, διαστρέβλωσης και συκοφαντίας που με κάθε «σοβαρότητα» και με πάσα ευκολία, πολιτικοί και άλλοι παράγοντες, ξεκίνησαν εναντίον της προσπάθειας για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Ποιος είναι ο πραγματικός τους στόχος;
Αν το βασανίσει κάποιος το πράγμα θα δει ότι όλες αυτές οι αντιδράσεις πηγάζουν από τις σοβαρές πιθανότητες που υπάρχουν αυτή την περίοδο για επιτυχία των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό. Αυτός είναι ο πραγματικός τους φόβος τον οποίο καλύπτουν κάτω από τα θέματα που βγάζουν στην επιφάνεια.

Και το τραγικό ή το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται ότι με όσα λένε και όσα κάνουν δεν εξυψώνονται στα μάτια του κόσμου (δηλαδή των ψηφοφόρων) αλλά εκτίθενται.

Από πού να αρχίσει και που να τελειώσει κάποιος;

Ας αρχίσουμε από το τελευταίο.
Ο διοικητής της Στρατιωτικής Μουσικής της Εθνικής Φρουράς (ΣΜΕΦ) κλήθηκε ενώπιον της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής για να λογοδοτήσει!
Να λογοδοτήσει για ποιο πράγμα παρακαλώ;
Κρατηθείτε διότι το θέμα είναι σοβαρό!
Να λογοδοτήσει διότι σε εκδήλωση που έγινε στο Στρατόπεδο Χρήστου Σαμάρα, η ΣΜΕΦ παραποίησε… τον Εθνικό Ύμνο!
Μάλιστα! Καλά ακούσατε! Η ορχήστρα παραποίησε τον Εθνικό Ύμνο!
Αυτό συμπέραναν μέλη της Επιτροπής Άμυνας τα οποία φαίνεται ότι εκτός των άλλων, έχουν και γνώσεις μουσικής, οργάνων, αρμονίας, οκτάδων, ρυθμού και άλλων γενικά ότι αφορά τη μουσική!
Εκτός από το γέλιο ή το μειδίαμα που μπορεί να σας προκάλεσε η είδηση, δεν θα προσθέσω τίποτε άλλο.
Το αφήνω μέχρι εδώ. Και όπως θα καταλαβαίνετε, η παραποίηση θα πρέπει να περιλαμβάνεται μέσα στο πνεύμα του αφελληνισμού, του ανθελληνισμού και του… αμερικάνικού δάκτυλου που αναφέραμε στην αρχή.

Αλλά μιας και μιλώ για εθνικό ύμνο, απλώς θα σημειώσω ότι κάποιοι πριν από μερικούς μήνες, κατάγγελλαν με κάθε σοβαρότητα ότι στο τέλος εκδήλωσης που έγινε στην Αμερικανική Πρεσβεία με την ευκαιρία της Ημέρας της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, δεν ανεκρούσθει ο… ελληνικός Εθνικός Ύμνος!!!

Έλεος άνθρωποι μου, έλεος! Λυπηθείτε αυτό το λαό.

Αμ το άλλο;
Που ξεσήκωσαν ολόκληρη φασαρία για το θεατρικό έργο «Το Ποτάμι» που παίχτηκε σε 9 σχολεία και τους ενόχλησε το ότι παίχτηκε και στο Ριζοκάρπασο;
Και που σύμφωνα με τους φωστήρες και τους υπηρέτες της… «εθνικής αλήθειας» το σενάριο περιείχε αντεθνικές αναφορές, και παραχάραζε την ιστορία;

Γιατί ρωτώ αν είμαστε σοβαροί;
Διότι, όταν αποδείχθηκε ότι στο σενάριο δεν υπήρχαν όλα εκείνα που ειπώθηκαν, όταν αποκαλύφθηκε ότι όλα ήταν ένα κατασκευασμένο ψέμα, ως δια μαγείας εξαφανίστηκαν όλοι οι πρωταγωνιστές που χρησιμοποιούσαν το ψέμα για να πλήξουν τον υπουργό – στην ουσία δηλαδή τον πρόεδρο Χριστόφια.
Τόσο σοβαροί είναι όλοι αυτοί οι κύριοι, που δεν έχουν το θάρρος να βγουν και να ζητήσουν μία απλή συγνώμη.
Συγνώμη για την προώθηση ενός ψέματος. Συγνώμη για το ότι προκάλεσαν τόση φασαρία για το τίποτε.
Ούτε καν να δικαιολογηθούν δεν εμφανίστηκαν πουθενά.
Και διερωτώμαι, πως μπορούν να βλέπουν κατάματα όλον αυτόν τον κόσμο που κορόιδεψαν;
Τόσος σεβασμός υπάρχει προς τους αναγνώστες; Και μιλώ για τα έντυπα που κατασκεύασαν το μεγάλο ψέμα.
Τόσος σεβασμός υπάρχει από τους γνωστούς και μη εξαιρετέους ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΥΣ βουλευτές προς τους ψηφοφόρους τους που για σειρά ημερών τους φλόμωναν στα ψέματα;
Τόσος σεβασμός προς τον κυπριακό λαό που τους ανέχεται;

Αλλά, ας μη ξεχνούμε και κάποιους άλλους που χάθηκαν, που έκαναν όλα αυτά. Μιλώ για εκείνους τους λειτουργούς των ΜΜΕ που πρωτοστάτησαν στην προβολή των ψεμάτων. Ή μήπως αυτοί θεωρούν τον εαυτό τους υπεράνω κριτικής;

* * *

Μιας και μιλούμε για άτομα υπεράνω κριτικής (βλέπετε το ένα φέρνει τ’ άλλο), ας αναφερθώ και στους άλλους που θεωρούν ότι κατέχουν την… «απόλυτη αλήθεια»!
Αναφέρομαι σε αυτούς που νομίζουν ότι είναι οι εκπρόσωποι του Θεού και ότι αυτό τους δίνει το δικαίωμα να λένε ότι θέλουν και ότι αυτό που λένε αποτελεί θέσφατον και δεν σηκώνει καμία αντίρρηση.
Ναι, καλά καταλάβατε, αναφέρομαι σε κάποιους ιεράρχες που νομίζουν ότι μέσα από την ασφάλεια που τους προσφέρει το αξίωμα και τα παλάτια τους είναι η μετεμψύχωση του… Παπαφλέσσα!

Ότι η θέση τους, τους έχει τάξει προασπιστές του ελληνισμού σε αυτό τον τόπο και ότι αυτό τους δίνει το δικαίωμα να ανακατεύονται σε όλα. Που ζητούν να έχουν ρόλο στα της Πολιτείας, αλλά δεν δέχονται από κανένα παρέμβαση στα δικά τους χωράφια, τα θρησκευτικά.
Αυτούς που νοιάζονται δήθεν για τη διατήρηση της ιστορικής αλήθειας και εκφράζουν φόβους ότι «με τις αλλαγές που θα γίνουν στο μάθημα της Ιστορίας θα αμφισβητηθεί ο ρόλος της Εκκλησίας στην επιβίωση του Έθνους και στην απελευθέρωσή του από τους κατά καιρούς κατακτητές, καθώς και στην υπόσκαψη του Κλήρου με την κατηγορία ότι ταυτιζόταν με τους κατακτητές», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου της 5ης Φεβρουαρίου 2009.

Φαίνεται ότι οι ιεράρχες μας έχουν πλήρη επίγνωση για το ρόλο που διαδραμάτισε ο ανώτερος κλήρος ιδιαίτερα στην περίοδο της Οθωμανοκρατίας.
Φαίνεται ξέρουν την αλήθεια και προσπαθούν να μη βγει και επίσημα στην επιφάνεια.

Γνωρίζουν πολύ καλά ότι δύο μόλις μέρες πριν την Επανάσταση του 1821 η επίσημη Εκκλησία αφόρισε την επανάσταση. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι αφορίστηκαν οι Ρήγας Φεραίος, Υψηλάντης, ο Σούτσος κι άλλοι ηγέτες της Επανάστασης.
Θα διάβασαν τον Κολοκοτρώνη που γράφει στα απομνημονεύματα του ότι «αφοριστικόν έρχεται του Πατριάρχη»!
Και αντιλαμβάνονται ότι ο Κολοκοτρώνης δεν είναι… αριστερός, ούτε ανθέλληνας, ούτε κάποιος που θέλει να υποσκάψει το ρόλο της Εκκλησίας.

Και κυρίως γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να τον αμφισβητήσουν. Έτσι δεν είναι;
Δεν γνωρίζω αν αυτά θα περιλαμβάνονται στα νέα βιβλία. Αλλά έτερον εκάτερον.

Επίσης, πόση σοβαρότητα μπορεί να εκπέμπει η υιοθέτηση από τον προκαθήμενο φημών που έχουν να κάνουν με την Αγγλική Σχολή;
Και πόσο σοβαρά μπορεί να πάρει κάποιος απόψεις του τύπου: "έτσι έμαθα";
Ή εκφράσεις του τύπου: «δεν διάβασα την εγκύκλιο» αλλά ξέρω πως σκέφτεται ο υπουργός Παιδείας»;

Να κατηγορείς δηλαδή κάποιον για κάτι που δεν είπε, ή να στηλιτεύεις κάτι που δεν έγινε!!!

Με άλλα λόγια, ζούμε ένα θέατρο του παράλογου.

Γιατί τι άλλο από παραλογισμός είναι όλα αυτά;

Τι άλλο από παραλογισμός είναι η άποψη ότι η παραμικρή νύξη για ευθύνες μερίδας ε/κυπρίων σε ότι έγινε σε αυτό τον τόπο αθωώνει την Τουρκία;

Και όλα αυτά σε ποιο συμπέρασμα οδηγούν;
Όντως όλοι αυτοί νοιάζονται για τη διατήρηση της πραγματικής ιστορικής μνήμης ή νοιάζονται για την προάσπιση μιας μονόπλευρης θεώρησης των πραγμάτων;

Και όλα αυτά τι σχέση έχουν με τα ελληνικά ή τα χριστιανικά ιδεώδη;

Πού πάει το ελληνικότατο, «Εθνικό είναι ότι είναι αληθινό» του Διονύσιου Σολωμού;
Πού πάει το ελληνικότατο «φίλος μεν Πλάτων φιλτάτη η αλήθεια»;
Ή το άλλο, το χριστιανικότατο «Γνώσεσθε την Αλήθειαν και η Αλήθεια ελευθερώσει Υμάς»;
Η εντύπωση που δημιουργείται είναι ότι βρισκόμαστε ξανά μπροστά σε μια νέα «περιρρέουσα ατμόσφαιρα».

Μια ατμόσφαιρα που αποσκοπεί στη φίμωση και στη σπίλωση κάθε αντίθετης φωνής προς τα κατεστημένα που για χρόνια ολόκληρα κόβουν και ράβουν σε αυτό τον τόπο.

Μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα που επιτρέπει το γέννημα νοοτροπιών παρωχημένων εποχών, που ευνοούν βανδαλισμούς σε μουσουλμανικά κοιμητήρια, επιθέσεις εναντίον ανυποψίαστων τ/κυπρίων, την αναγραφή εθνικιστικών συνθημάτων και πολλά άλλα που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα;
Γι αυτό ρωτάμε, είμαστε σοβαροί;


30 σχόλια:

Meropi είπε...

Μήπως στην Κύπρο έχει επιρροή ο Γ. Καρατζαφέρης του ΛΑΟΣ????????

Drapetis είπε...

Ο Κουλίας ήδη χρησιμοποίησε την φράση 'περιρρεουσα ατμοσφαιρα' σχετικα με την κουβεντα με την ΣΜΕΦ.
Οπότε το σύνθημα έχει ηδη δωθεί.Προσπαθουν να προλειανουν το έδαφος για την τελικη επιθεση λασπης που θα εξαπολυθει σε περιπτωση που ευοδωσουν οι συνομιλιες. Και στηριζονται στο οτι η πλειοψηφια του κοσμου δεν αντιδρα δυναμικα ουτε αυτη την φορα.
Δυστυχως ειναι σοβαροι Μιχαλη....

Μιχάλης είπε...

@ Meropi

Να φανταστείς ότι δεν έχει (ακόμα) 

Μιχάλης είπε...

@ Drapetis

Ξέχασα να σημειώσω ότι το κείμενο αυτό γράφτηκε και ηχογραφήθηκε Τετάρτη βράδυ, πριν συζητηθεί το θέμα του Εθνικού Ύμνου στην επιτροπή Άμυνας.

Και δυστυχώς ο Κουλίας αλλά και ο Φύτος Κωνσταντίνου με επιβεβαίωσαν.
Ετοιμάζουν μια νέα περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

Έχω όμως την γνώμη ότι τα πράγματα δεν είναι όπως ήταν πριν 4 χρόνια.
Ο κόσμος στην πλειοψηφία του τους έχει καταλάβει.

Ενδεικτικό είναι ότι τις τελευταίες μέρες σε διάφορες εκπομπές υπάρχουν αντιδράσεις από τον ίδιο τον κόσμο σε όσα λένε οι κύριοι της περιρρέουσας.

Υπήρξε αντίδραση και στο θέμα των περιουσιών, και στο θέμα του Ύμνου και στο θέμα που προέκυψε με τον τεχνοκράτη, μέλος των ομάδων εργασίας.

Το θέμα είναι να μην τους αφήσουμε να κάνουν πάλι ότι θέλουν.
Πρέπει να υπάρχει απάντηση.
Και από μένα θα έχουνε…

kyriakos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
kyriakos είπε...

Φίλε Μιχάλη νομίζω η απάντηση σου στο ερώτημα είναι ένα ηχηρό-διαχρονικό 'ΟΧΙ'..

rose είπε...

η αλήθεια να λέγετε!
δεν είμαστε σοβαροι Μιχάλη.

και πάνω απ όλα να συμφωνήσω πως δεν ειναι το ιδιο οπως πριν 4 χρόνια. Τοτε καποιοι πληρώναν μονοι τους ...την νύφη και δεν μιλησε κανεις απο τους "συντρόφους".

Bananistanos είπε...

Σωστά Ρόουζ,

Τον τζαιρό που τους εκράταν το ίσον ο Χριστόφιας ήταν καλά, τωρά ας φακκά

gregoris είπε...

πολλά εννά εξαρτηθούν που την στάση του ακελ τζιαι των οργανώσεων του. αν μείνουν αδρανείς πάλε ως την τελευταία στιγμή το παιχνίδι θα έσιει ήδη χαθεί. οι κατσιαρίστρες θα γυρίσουν πάλε την κοινή γνώμη στον απορριπτισμό τζιαι η αριστερά θα κοιτάζει για άλλη μια αδιάφορα. άτε κύριοι ακελικοί ταράξετε λλίον. έχουμεν μάχη δαμέ...

Aslan είπε...

συντροφοι και συναγωνιστες κτλ κτλ

Αρχιστε να μοιραζετε πατσους διοτι η λερναια υδρα του εθνικισμου αναγεννατε. Το κακο ειναι οτι δεν θα υπαρχουν αλλαες ευκαιριες.

Eva Neocleous είπε...

Μιχάλη,
συμφωνώ μαζί σου.
Οι εκδηλώσεις εθνικισμού και οπισθοδρόμησης θα πολλαπλασιάζονται συνεχώς, όσο δεν υπάρχει οργανωμένη αντίδραση και αντίσταση. Όλα αυτά τα φαινόμενα εκπορεύονται από συγκεκριμένα κέντρα κι έχουν συγκεκριμένους στόχους.Ας σταματήσουν κάποιοι να προσπαθούν να μετριάσουν και να εκμηδενίσουν τη σοβαρότητα του θέματος, αποκαλώντας τους θιασώτες της περιρρέουσας "γραφικούς".Αυτό συνιστά συγκάλυψη και ανοχή.
Τα όσα παράλογα επισυμβαίνουν παραπέμπουν στον "Σπιούνο" του Μπρεχτ...
Μόνο οργή μπορεί να προκαλέσει αυτό που έγραψε σήμερα ο Κοριός( Πολίτης,15-02-09):

"Την περασμένη Κυριακή έγινε το μνημόσυνο του Πετράκη Γιάλλουρου. Παρέστη και η διευθύντρια του γυμνασίου Ριζοκαρπάσου και κατέθεσε στεφάνι. Ύστερα, όταν βγήκαν οι προσκεκλημένοι στην αυλή για τα καθιερωμένα κεραστικά, η Κλαίρη Αγγελίδου την προπηλάκισε δημόσια. "Ντροπή σου", της είπε. Η κ. Λυσάνδρου σκούπισε τα δάκρυα της και έφυγε διακριτικά.
Ντροπή σε σένα, καημένη μου, που δεν πήγες να δεις την Καρπασία. Που δεν ήθελες καν ν' ανοίξει γυμνάσιο στο Ριζοκάρπαζο, που βολεύτηκες απ' εδώ και κάνεις τον αγωνιστή από τον καναπέ, εις βάρος μιας γυναίκας που ήταν επιλογή της να κάνει τη διαδρομή τρεις ώρες να πάει και τρεις να γυρίσει, για να μορφωθούν τα παιδιά στον τόπο τους, να μην τα στέλνουν στα ιδρύματα, όπως γινόταν επί εποχής σου, όταν η παιδεία των παιδιών των εγκλωβισμένων ήταν ιδρυματοποιημένη, όπως και ο ούτω καλούμενος αγώνας σας..."

Η Χαραλάμπους, η Λυσάνδρου..., όσοι τολμούν και αρθρογραφούν ή εκφράζονται υπέρ της συμφιλίωσης και της επανένωσης κατασυκοφαντούνται και λοιδορούνται.Κι αυτό το διχαστικό και εμφυλιοπολεμικό κλίμα κάποιοι το υποθάλπουν.
Είμαστε σοβαροί;

Anef_Oriwn είπε...

Όντως αγαπητέ Gregori, πρέπει να ταράξουμε, ΟΥΛΛΟΙ!!! Με συνεχείς παρεμβάσεις!

Anef_Oriwn
Κυριακή 15/2/2009 – 9:13 μ.μ.

rose είπε...

καθε μέρα θα διαπιστώνουμε οτι η ευκαιρια για λύση του Κυπριακου χαθηκε [μαζί με καθε ντροπή] το 2004.

καθε μέρα οι όρνιθες θα κακαρίζουν λιγο πιο δυνατά και εμεις θα αναρωτιώμαστε πως πρεπει να αντιδράσουμε!

Μιχάλης είπε...

Καλημέρα και καλή βδομάδα σε όλους.


@ rose

Είναι γεγονός ότι το 2004 χάσαμε μια χρυσή ευκαιρία.
Και για να προλάβω τον όποιον καλοθελητή εννοώ ότι θα μπορούσαμε να κερδίζαμε κατά πολύ περισσότερα αν διαπραγματευόμασταν.

Ωστόσο, θέλω να πιστεύω ότι η ελπίδα υπάρχει ακόμα.
Ίδωμεν…


@ gregoris

Η άποψη μου είναι ότι τα πράγματα δεν είναι όπως τότε.
Υπάρχει αντίδραση στους κατσιαρίστρες αλλά όχι τόση όσο θα ήθελα προσωπικά.
Όμως θέλω να πιστεύω (και έχω κάποιες ενδείξεις) ότι τη δεδομένη στιγμή δεν θα υπάρξει αδράνεια.


@ Aslan

Ο κάθε ένας θα πρέπει να κάνει ότι μπορεί.
Ο εθνικισμός δεν είναι ανίκητος, αρκεί να κτυπηθεί συντονισμένα και συγκροτημένα.


@ Eva Neocleous

Έχεις απόλυτο δίκαιο.
Δυστυχώς οι αγωνιστές του καναπέ όπως η Κλαίρη και άλλοι παρόμοιοι της θεωρούν μόνο ότι αυτοί είναι πατριώτες.

Το ερώτημα είναι τι κάνουμε οι υπόλοιποι;
Τους αφήνουμε να συνεχίζουν να αλονίζουν;
Πού είναι οι λεγόμενοι προοδευτικοί δημοσιογράφοι.
Πού είναι τα κανάλια;
Πού είναι (το επαναλαμβάνω) η ΟΕΛΜΕΚ, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις;

Ενόσω δεν υπάρχει αντίδραση, αυτοί θα συνεχίζουν.

Φτάσαμε στο τραγελαφικό να θεωρούμε εκείνον που ζει την κατοχή, εκείνον που θυσιάζεται για να κρατηθούν στη ζωή οι εγκλωβισμένοι μας ότι εξυπηρετούν τον κατακτητή.

Να γιατί επιβάλλεται να αλλάξουν πολλά πράγματα, ιδιαίτερα στην παιδεία.


@ Anef_Oriwn

Άτε, κι σύ τον πόδα κούνα παιδί μου...

Eva Neocleous είπε...

Μιχάλη,
τη θέση μου για την επίσημη ΟΕΛΜΕΚ την έχω πει.Περιχαρακωμένη πίσω από κομματικές, ως επί το πλείστον, κινήσεις και ανήμπορη να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Πώς θα αντιδράσει για τα όσα γίνονται στο Γυμνάσιο του Ριζοκαρπάσου ή για τα τόσα άλλα; Αυτή δεν είναι που έστειλε την περίφημη διόρθωση της εγκυκλίου του Υπουργού; Ευτυχώς υπάρχουν και οι εκπαιδευτικοί που είτε ως άτομα είτε ως οργανωμένες ομάδες(π.χ. Πλατφόρμα) αντιδρούν.

Anef_Oriwn είπε...

Μιχάλης,

Τι εννοείς όταν με καλείς “… τον πόδα κουνήσω ...”; Ν’ αρκέψω τες κλωτσιές; Γιατί όντως τέτοια απαιτείται για κάποιους!

Το παιχνίδι, Μιχάλη, παίζεται (καλώς ή κακώς) κυρίως μέσα από τα ΜουΜουΕ (και τα έντυπα αλλά προ πάντων τα ηλεκτρονικά).

Παρ’ όλο που τα διάφορα “λατζιηνάρκα” του εθνικισμού και της συντήρησης φαινομενικά κινούνται από μόνα ή ΔΕΝ εκπροσωπούν κανένα παρά τον εαυτόν τους, τους δίνεται βήμα και φωνή για να χύσουν το όξος και την χολή τους (Κουλίας), έστω τζι’ αν τούτο το φαρμάκι είναι θεόπνευστο (Αρχιεπίσκοπος), ενώ κάποιοι άλλοι έχουν και δικά τους βήματα και εκπομπές (Λ. Μαύρος, Σ. Ιακωβίδης).

Αντιδράσεις και απαντήσεις πρέπει αν δίνονται συνεχώς κι οργανωμένα και πάντα με παρεμβάσεις, σχόλια και παρατηρήσεις μας, αλλά κυρίως από τους ειδικούς (ιστορικούς, μελετητές και ερευνητές), όχι για να πειστούν οι οποιοιδήποτε Μαύροι, Άσπροι, Κουλίες τζιαι Πισκόποι (ούλλοι τούτοι εν κολοκασσόφυλλά τζιαι μουshαμμάες), αλλά για να μην νομίζουν ότι η Ιστορία (και η Παιδεία) συνεχίζουν να αποτελούν τσιφλίκι τους όπου μπορούν να καθορίζουν και να επιβάλλουν τη γνώση και τα γεγονότα όπως οι ίδιοι θέλουν και νομίζουν!

Anef_Oriwn
Δευτέρα 16/2/2009 – 10:00 μ.μ.

rose είπε...

γιατι μιλάμε για τον εθνικισμό ως κάτι που επανέρχεται και δυναμώνει

εφυγε ποτέ;

αποδυναμώθηκε ποτέ;

υπήρξε ποτέ μια συντονισμενη κινηση να περιοριστεί;

γιατι μας ξαφνιαζει τώρα ο Κουλίας και ο Αρχιεπίσκοπος

Ανώνυμος είπε...

Ο όρος "εθνικισμός" είναι παραπλανητικός...πρόκειται περί καθαρού ρατσισμού κι ως τέτοιος πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Επίσης, άσχετα με το τι πολιτειακό μέλλον θα έχει η Κύπρος, είτε ένα κράτος είτε δύο, είμαστε ένα πολυεθνικό νησί κι ωφείλουμε να σεβόμαστε τις ιδιαιτερότητες της κάθε κοινότητας όπως ΚΑΙ τον κάθε μετανάστη ΚΑΙ τον κάθε τουρίστα. Για μένα όσοι φωνασκούν ή επιτίθενται έμμεσα με ρατσιστικές εξυβρίσεις ή άμεσα με χειροδικία εναντίον συνανθρώπων τους, πρέπει να καταδικάζονται και να στιγματίζονται ως κοινοί εγκληματίες. Σ' ένα κράτος δικαίου δεν πρέπει να υπάρχει ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ σε φυλετικές ή άλλες διακρίσεις.

Ο κάθε άνθρωπος έχει την αξιοπρέπεια του "κύριοι", δεν επιτρέπεται να παίζετε χιονοπετροπόλεμο εναντίον Τ/Κυπρίων αμάχων και των αυτοκινήτων τους και να αναγκάζονται άλλοι (πολιτισμένοι) Ε/Κύπριοι να τους προστατέψουν για να καταφέρουν να ξεφύγουν από τα χέρια των καννίβαλων. Ναι, συνέβηκε κι αυτό τις περασμένες μέρες.

Ντρέπομαι ειλικρινά εκ μέρους τους...

Anef_Oriwn είπε...

Rose,

Ίσως να μιλάμε πολύ περισσότερο και πιο συστηματικά αυτούς τους καιρούς για εθνικισμό γιατί η συνομοταξία των εθνικιστών (που στην ουσία είναι σοβινιστές μια και προβάλλουν συνεχώς την ανωτερότητα, την καλοσύνη και το αλάθητο του έθνους και της φυλής) έχουν λυσσάξει καθώς αισθάνονται ότι χάνουν τα ερείσματα τους στην εξουσία.

Anef_Oriwn
Τρίτη 17/2/2009 – 6:07 μ.μ.

Aslan είπε...

μακαρι να ειναι αυτο. Και μακαρι να χανουν τις "ακρες" τους στα κεντρα εξουσιας. απλα καταντησε αηδια καθε βδομαδα να εχουμε και ενα κρουσμα.

Anef_Oriwn είπε...

Aslanε,

Όταν λεω «ερείσματα στην εξουσία» εννοώ στην εκτελεστική εξουσία π.χ. ο λόγος τους να αναπαράγεται από το Υπουργείο Παιδείας!

Anef_Oriwn
Τετάρτη 18/2/2009 – 9:48 μ.μ.

Μιχάλης είπε...

Αγαπητή Eva Neocleous

Εκείνο που μου κάνει εντύπωση είναι η μεγάλη διαφορά που διαπιστώνω ανάμεσα στους ε/κ και τ/κ εκπαιδευτικούς.
Στα κατεχόμενα οι εκπαιδευτικοί παρουσιάζονται ως το πιο προοδευτικό κομμάτι της κοινότητας ενώ σε μας ως το πιο συντηρητικό κομμάτι.


@ Anef_Oriwn

Σίγουρα το παιχνίδι παίζεται κυρίως μέσα από τα ΜΜΕ. Όμως ρόλο έχουμε να διαδραματίσουμε όλοι μας, ο κάθε πολίτης ξεχωριστά.

Στην Κύπρο έχουμε μια παρεξηγημένη αντίληψη περί του τι είναι δημοσιογραφία.
Συγχύζουμε τη δημοσιογραφία με τα πολιτικά μας πιστεύω, θεωρούμε ότι είναι είδηση ότι πει κάποιος επώνυμος και αναπαραγάγουμε πολλές φορές πράγματα και καταστάσεις μηδαμινής αξίας αναβαθμίζοντας τα.
Όμως με τη δημοσιογραφία στην Κύπρο ίσως ασχοληθώ σε μια άλλη ανάρτηση.

Και δυστυχώς πολλοί δημοσιογράφοι (που δεν έχουν καμιά σχέση με ιστορία) κάνουν ολόκληρες αναλύσεις, κρίνουν και επικρίνουν και καθορίζουν και την άποψη της κοινής γνώμης.


@ rose

Ο εθνικισμός δεν έφυγε ποτέ.
Η ένταση του όμως δεν είναι σταθερή. Μειώνεται και αυξάνεται ανάλογα με τις περιστάσεις.


@ Λεμέσια

Δυστυχώς, στα δεδομένα της Κύπρου είναι δύσκολο να υπάρξει ευδιάκριτη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον ρατσισμό και στον εθνικισμό.
Συνήθως το ένα συνοδεύει το άλλο.
Κλασικό παράδειγμα αυτοί που αντιτάσσονται στην εξεύρεση λύσης και την ίδια ώρα πραγματοποιούν και σειρά σεμιναρίων εναντίον των ξένων εργαζομένων.

patsiouri είπε...

Εδώ στην Πάτρα, εστάλη εξώδικο από το Αγιο Όρος να μη βγει το άρμα με τον Εφραίμ στο καρναβάλι...
Επίσης συνελέχθησαν υπογραφές.
Αν ήταν λίγες θα κάγχαζα, το πρόβλημα είναι πως ήταν πολλές...
Διάβασα μάλιστα πως ζητήθηκε από το δήμαρχο της Πάτρας η το Δημοτικό Συμβούλιο, δε θυμάμαι, να υπογράψει ένα κωλόχαρτο που μιλάει για την επί έτη προσφορά του Εφραίμ στο Βατοπέδι...

Εχω αρχίσει να φοβάμαι.
Από την άλλη έχω αρχίσει να εύχομαι να ιδρύσουν ένα επίσημο κόμα.
Ολοι αυτοί οι και καλά μου θρησκόληπτοι εθνικιστές
ΝΑ πέσουν οι μάσκες, να μετρηθούμε πόσοι είμαστε τελικά.

ΥΓ: Ενας στρατιωτικός στου Παπάγου, πυροβόλησε τη σκυλίτσα του επειδή έμεινε έγκυος.
Γειτονας φίλου είναι.
Του έχει γίνει καταγγελία.
Το ανέφερα απλώς για να δείξω την επικίνδυνότητα του "Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια-Αρρωστημένο μυαλό".

Eva Neocleous είπε...

Αγαπητέ Μιχάλη,
ακριβώς έτσι είναι.Οι Τ/Κ συνάδελφοί μας έχουν κάνει πολλά βήματα προς τα μπρος.Το να μένουμε σε διαπιστώσεις όμως δεν αρκεί.

@ Patsiouri,
απ΄ότι είδα δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα στο θέμα. Και γιατί να μη βγει το άρμα του Εφραίμ;
Λογοκρισία και στο καρναβάλι θα κάνουνε;

Μιχάλης είπε...

Τώρα ακούω μια εκπομπή του ριδιοσταθμού της Εκκλησίας στην Ελλάδα που ο ηγούμενος της μονής Αγίου Σάββα ιεροσολύμων διαμαρτύρεται για τον διασυρμό του Εφραίμ αλλά και της Εκκλησίας γενικότερα στο Πατρινό Καρναβάλι.

Ο παρουσιαστής μας λέει ότι πρέπει να θυμόμαστε ότι "Το Καραναβάλι βλάπτει σοβαρά τη ψυχή μας".

(Για το καρναβάλι ετοιμάζω μια ανάρτηση).

patsiouri είπε...

"Το Καραναβάλι βλάπτει σοβαρά τη ψυχή μας".

Μου σηκώθηκε η τρίχα, πάω να εξομολογηθώ...'

Εμένα μου ήρθε στο mail μία πρόσκληση από μία χριστιανική νεολαία (σχήμα οξύμωρο), αν θέλω να παρακολουθώ σε live μετάδοση την κυριακάτικη λειτουργία του Ανθιμου, χε χε...

Μιχάλης είπε...

Ε άντε, αν θέλεις να σώσεις τη ψυχή σου :-)

Ανώνυμος είπε...

Απλά θα ήθελα να πω ότι αισθάνθηκα αηδία με αυτά που διάβασα εδώ μέσα. Είστε Έλληνες εσείς; Δεν μπορεί...

Κάποιος περαστικός από τη Θεσσαλία.

Μιχάλης είπε...

Και αν επιτρέπεται αγαπητέ Θεσσαλέ τι είναι αυτό που σε έκανε να νιώσεις αηδία;

Και πολύ περισσότερο να διερωτηείς αν είμαιστε Έλληνες;

Μήπως ενοχλούν οι αλήθειες;

Ανώνυμος είπε...

Θεσσαλέ που νιώθεις αηδία με τις αλήθειες,

πληρώσαμε ακριβά το Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών σας

ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΤΡΙΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ!