Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

ΚΥΠΡΟΣ – Ε.Ε. - ΤΟΥΡΚΙΑ

Αυτή η εβδομάδα αναμένεται να είναι μεγάλης σημασίας.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (Σύνοδος αρχηγών Κρατών μελών) της Ε.Ε. θα εξετάσει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Μπροστά μας έχουμε κάποια δεδομένα. Η σουηδική προεδρία μαζί με τον Επίτροπο Διεύρυνσης καθόρισαν την πορεία εξέλιξης των πραγμάτων, δηλαδή, ότι η Τουρκία δεν πρέπει να βρεθεί ενώπιον κυρώσεων λόγω γης μη υλοποίησης των υποσχέσεων της, που ανάμεσα σε αυτές βρίσκεται και η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πιο κάτω θα επιχειρήσω μια εκτίμηση των πραγμάτων στη βάση και μιας κουβέντας που είχα με έναν καλό φίλο που ασχολείται με αυτά τα θέματα, είναι γνώστης των καταστάσεων.


Μετά την άρνηση της Κύπρου να δεχθεί αναβολή της εξέτασης της Τουρκίας, η προεδρία στην προσπάθεια της να εμποδίσει την Κύπρο να φέρνει ενστάσεις, επανέφερε μια παλιά πρόνοια η οποία αφορά το αυτόματο άνοιγμα κεφαλαίων που είναι τεχνικά έτοιμα. Αυτό σημαίνει ότι η Κύπρος (όπως και οι άλλες χώρες) δεν θα έχουν βέτο. Είναι δηλαδή μια προσπάθεια κατάργησης των λεγόμενων μικρών βέτο.

Επομένως ο χαρακτήρας του παιχνιδιού έχει αλλάξει.

Ωστόσο, η Σύνοδος της 10ης και 11ης Δεκεμβρίου θα πρέπει να εκδώσει κάποιες αποφάσεις, τα λεγόμενα Συμπεράσματα.
Όμως για να εκδοθούν αυτά, χρειάζεται και πάλι ομοφωνία.

Με βάση αυτή τη διαδικασία, αν η Κύπρος επιμένει στις θέσεις της θα πρέπει να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις διαφορετικά δεν θα εκδοθούν Συμπεράσματα σε ότι αφορά την Τουρκία (διότι τα Συμπεράσματα θα αφορούν και άλλα θέματα).

Η επιδιωκόμενη ομοφωνία επιδιώκεται να εξευρεθεί στο Συμβούλιο Υπουργών και η τελική απόφαση θα ληφθεί στη Σύνοδο Ηγετών.

Γαλλία και Αυστρία ενάντια στις κυρώσεις

Προς απογοήτευση μερικών εδώ στην Κύπρο (που θεωρούν ότι η πολιτική είναι κουβέντες του καφενείου) το κλίμα είναι αρνητικό ως προς τις δικές μας θέσεις. Σχεδόν καμία χώρα δεν τάσσεται υπέρ της επιβολής κυρώσεων και αυτό φάνηκε και από το ψήφισμα του Κοινοβουλίου.

Το σημαντικό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι εναντίον των κυρώσεων τάσσονται ακόμα και η Γαλλία και η Αυστρία στις οποίες μέχρι πρότινος κάποιοι εδώ στην Κύπρο επένδυαν στις αντιρρήσεις τους στην ένταξη της Τουρκίας.
Σημειώνεται ότι στην πρώτη φάση των συζητήσεων επί του Σχεδίου Συμπερασμάτων, οι χώρες που στήριξαν την Κύπρο, πλην της Ελλάδας είναι η Πορτογαλία, η Ολλανδία και η Σλοβακία.

Δεν γνωρίζουμε τη στάση που θα κρατήσουν στη συνέχεια.

Τα σενάρια για την Κύπρο

1. Η αποδοχή τροποποιημένου κειμένου που θα υπάρχουν πιο αυστηρές διατυπώσεις για την Τουρκία.

2. Να επιμένει στις θέσεις της και να ασκήσει βέτο ώστε να μην εκδοθούν Συμπεράσματα.
Αν δεν υπάρξουν Συμπεράσματα ισχύουν οι προηγούμενες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής.

Άρα και πάλι δεν επιβάλλονται κυρώσεις (όπως προνοούσε η προηγούμενη απόφαση) ή επαπειλούνται κυρώσεις.

Αν καταλήξουμε σε αυτή την οδό, τότε το κόστος το επωμίζονται όσοι υποστηρίζουν την Τουρκία δεδομένου ότι δεν γίνεται κανένα βήμα προς τα εμπρός όσον αφορά την Τουρκία.

Από την άλλη, η σουηδική προεδρία και η Τουρκία επιθυμούν διακαώς να παραμείνει ζωντανή η ενταξιακή διαδικασία με το άνοιγμα του κεφαλαίου για το Περιβάλλον (το μοναδικό κεφάλαιο που θα ανοίξει επί σουηδικής προεδρίας), πράγμα που δεν είναι εξασφαλισμένο και θα επηρεαστεί σημαντικά από την έκβαση της διαδικασίας στο Συμβούλιο.

Με βάση λοιπόν τις διαδικασίες και τα δεδομένα, η Τουρκία θα πληγεί στην περίπτωση που η Κύπρος καταφέρει να εμποδίσει την έκδοση Συμπερασμάτων και το άνοιγμα του κεφαλαίου για το Περιβάλλον (τουλάχιστον) μέχρι το τέλος του χρόνου.

Νοείται δε ότι τα πιο πάνω έχουν κόστος και για την Κύπρο διότι θα ασκηθούν αφόρητες πιέσεις προκειμένου να μην προχωρήσει σε αυτές τις οδούς.

Όπως ήδη προανέφερα, τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα.

Ακόμα και χώρες που παρουσιάζονταν λάβρες κατά της Τουρκίας έχουν αλλάξει θέσεις μετά από συμφωνίες με την Άγκυρα που εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα.

Οι επιλογές της Κύπρου είναι:

1. Να δεχθεί την έκδοση κάποιων λεχτικά ισχυρών Συμπερασμάτων.

2. Να επιμείνει σε συμπεράσματα που τουλάχιστον θα περιλαμβάνουν και μια νέα ημερομηνία αξιολόγησης χωρίς αναφορά σε κυρώσεις. (Αυτή ήταν μια παλαιότερη βρετανική ιδέα).

3. Να επιμείνει ότι κατά τη μελλοντική αξιολόγηση θα ήταν δυνατόν να ληφθεί απόφαση για πρόσφατες κυρώσεις.

4. Εάν η τελική πρόταση από πλευράς προεδρίας και πλειοψηφίας των εταίρων δεν είναι ικανοποιητική, τότε η Κύπρος θα μπορούσε να εμποδίσει την έκδοση Συμπερασμάτων.

Επιπρόσθετα θα μπορούσαν να ανακοινωθούν και κάποιες μονομερείς κυρώσεις.

Ως προς τις μονομερείς κυρώσεις από πλευράς Κύπρου, θα πρέπει να σημειωθεί ότι αν θα επιβληθούν, δεν θα είναι άμεσες αλλά όταν θα παρουσιάζονται προς άνοιγμα τα σχετικά κεφάλαια.
Το ποια κεφάλαια θα αφορούν και ποια θα είναι η μορφή των κυρώσεων, είναι κάτι το οποίο θα καθοριστεί στην πορεία των πραγμάτων.

Σε όλες όμως τις περιπτώσεις - όπως και η περίπτωση της Σλοβενίας απέδειξε - θα συνεπάγονται σημαντικό πολιτικό κόστος για την Κύπρο, πράγμα το οποίο γίνεται εμφανές από το γεγονός ότι σήμερα οι εταίροι μας δεν υιοθετούν την άποψη μας.

Επιπτώσεις για την Τουρκία

Αν γίνει κατορθωτό να φτάσουμε σε συναινετικές αποφάσεις το κόστος για την Τουρκία θα είναι περιορισμένο.

Εάν όμως οδηγηθούμε στη μη ύπαρξη συναίνεσης, και δεν εκδοθούν συμπεράσματα ή ακόμα δεν ανοίξει το κεφάλαιο του Περιβάλλοντος και υπάρξουν μονομερείς κυρώσεις από πλευράς Κύπρου, τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα για την Τουρκία αφού:

1. Θα δοθεί η εντύπωση παγώματος της διαδικασίας.

2. Η κυβέρνηση Ερντογάν θα έχει να αντιμετωπίσει την εσωτερική κατακραυγή για αύξηση των παγωμένων κεφαλαίων.

3. Θα δοθεί το μήνυμα ότι η Κύπρος εννοεί αυτά που λέει και ότι αφού τόλμησε αυτή τη φορά η Κύπρος, τότε δεν θα είναι βέβαιη για το τι θα γίνει στο μέλλον.

Αυτό θα βοηθήσει για το κυπριακό διότι θα την αναγκάσει να κάνει ειλικρινή βήματα για επίλυση του κυπριακού.

Σημειώνεται ωστόσο ότι το άνοιγμα λιμανιών και αεροδρομίων δεν αποτελεί την ουσία ούτε είναι το πρωτεύον.
Η ουσία και το πρωτεύον είναι το καθετί που υποβοηθά στην επίλυση του κυπριακού.



10 σχόλια:

Meropi είπε...

Πολύ ωραία η ανάλυση σου Μιχάλη μου. Ας ελπίσουμε ότι θα γίνει κάτι προς την κατεύθυνση της λύσης του Κυπριακού. Τα λιμάνια και τα αεροδρόμια ας περιμένουν ακόμα.

Ανώνυμος είπε...

Tι αφελείς άνθρωποι υπάρχουν.ΑΦΕΛΕΣΤΑΤΟΙ.

stelios papalangi είπε...

δεν ξέρω αν συμφωνώ αν διαφωνώ... γενικά υπάρχει ένα πρόβλημα γνώσεων όσον αφορά το πως δουλεφκει η ΕΕ. Η για να το πω πιο σωστά, δεν ξερουμε πρακτικά πως λειτουργεί η διαδικασία της ενταξιακής πορείας της τουρκίας.

τζαι για τούτο φταίμεν εμείς οι πολίτες που δεν θκιβάζουμεν τζαι τα μουμουε που δεν μας ενημερώνουν.

κάθε φορά, μας παρουσιάζουν λεκτικά αποσπάσματα για τα οποία μας πιάνει θλίψη και πανικός ή άλλες φορές πανυγιρίζουμε χωρίς να ξέρουμε τελικά το όλο κείμενο τι βαρύτητα φέρει.

ξεκινούν που το νιοβρη, ψηφίσματα του κοινοβουλίου, εκθέσεις της επιτροπής, συμπεράσματα της προεδρίας, μικρά βετο, παγώματα κεφαλαίων, συμβούλιο των αρχηγών, λεκτικές διατυπώσεις....

μια ανακατωσιά, που στο τέλος δεν ξέρεις τελικά ποια είναι η βαρύτητα των όρων, ποιός έχει λόγο ποιος όχι, και βεβαίως τι μπορούμε να κάμουμε, μόνοι μας ή με άλλους.

τζαι χωρίς να ξέρουμε τεχνικά πως δουλέφκουν τα πράματα, ξεκινούμε τα σενάρια, απαιτούμε κυρώσεις, τζαι στο τέλος αναλώνουμεν καμιάν εφτομάδα αναλύωντας κανένα θκυο λέξεις των συμπερασμάτων, αλληλοσυγκρουόμενοι με το αν επτεύχαμεν κάτι ή όχι, τζαι μετά.... έρκουνται τα χριστούγεννα.


και λυπούμε να παρατηρήσω ότι ούτε οι πολιτικοί μας φαίνεται να γνωρίζουν.


αν μας θκιάβζει κανένα μέλος των ΜΜΕ, ας μπουν στο κόπο να κάμουν ένα στεγνό έστω μακροσκελές άρθρο να μας εξηγήσουν τη διαδικασία.

τούτο το σώμα φκάλει τούτην την απόφαση/ έκθεση. Εν σημαντική εν ασήμαντη, λαμβάνει την κανένας υπόψη ; Και μετά το άλλο τζαι το παράλο κλπ. Μόνο αμαν τα καταλάβουμε τούτα μπορούμε να μπούμε σε μια σοβαρή συζήτηση σεναρίων και εναλακτικών προτάσεων.

ντρέπουμαι που το λέω, αλλά δηλώνω άγνοια

Unknown είπε...

Δεν είναι ντροπή η δήλωση άγνοιας για το ένα ή το άλλο θέμα Στέλιο, το αντίθετο μάλιστα-ειδικά σε έναν τόπο που σχεδόν όλοι δηλώνουν ειδικοί στα πάντα ενώ είναι μάλλον άσχετοι από όλα.

Ούτε εγώ έχω την παραμικρή ιδέα για τους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων και κυρίως για τις ποιοτικές διαβαθμίσεις της κάθε απόφασης.

Νομίζω πως το άρθρο του Μιχάλη, ψύχραιμα και νηφάλια καταθέτει όλες ή σχεδόν όλες τις πιθανές εξελίξεις και τις τυχόν επιπτώσεις τους. Και μακάρι να είχαν κάποιοι από τους διαχειριστές της Κυβέρνησης τη δική του σοβαρότητα.

Αυτο που έχω να παρατηρήσω είναι πως ένα από τα τεράστια προβλήματα μας είναι η επίμονη τοποθέτηση της Κύπρου στο κέντρο του γνωστού και άγνωστου σύμπαντος με αποτέλεσμα σχεδόν καμία ανάλυση να μην λαμβάνει σοβαρά υπόψη το διεθνές σκηνικό και τη διεθνή συγκυρία.

Δεν βγάζω την Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο από αυτές τις ευθύνες μιαςπου κάποιες φορές δείχνουν να μην καταλαβαίνουν πως και η παραμικρή κουβέντα που θα ειπωθεί από επίσημα χείλη έστω και ανεπισήμως θα κυκλοφορήσει και θαμαθευτεί την επόμενη στιγμή σε όλα τα "κέντρα".

Το ένα κακό, είναι πως κανείς δεν ξέρει πως θα τελειώσει αυτή η περιπέτεια με την αξιολόγηση της Τουρκίας.

Το άλλο και μεγαλύτερο κακό, είναι πως όταν θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα θα έχουμε να κάνουμε με 200 διαφορετικές ερμηνείες αυτών των αποτελεσμάτων που θα λεχθούν όχι χάριν της αλήθειας αλλά μόνο χάριν της ανάγκης υποστήριξης της αντιπολιτευτικής ή συμπολιτευτικής θέσης του κάθε ένα.

Μιχάλης είπε...

@ Meropi

Σε ευχαριστώ για το σχόλιο.
Θα έλεγα ωστόσο ότι κατά την άποψη μου η επιμονή στο θέμα των λιμανιών και των αεροδρομίων δεν πρέπει να προβάλλεται τόσο έντονα.

Άνοιγμα τους δεν σημαίνει αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από την άλλη κάτι τέτοιο θα δώσει ερείσματα στην Τουρκία ότι κάνει βήματα.
Το ζητούμενο όμως δεν είναι αυτό.
Το ζητούμενο όπως είπα είναι η λύση του κυπριακού.

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος 12/06/2009 12:19 μμ

Έχεις την καλή διάθεση να εξηγήσεις τι εννοείς;

Μιχάλης είπε...

@ stelios

Χαίρομαι που βρίσκεται ένας άνθρωπος να δηλώσει άγνοια για κάτι.
Κι εγώ είχα άγνοια μέχρι που διάβασα και έμαθα…

Το τελευταίο διάστημα λέω σε φίλους και γνωστούς που συζητούμε ότι η πολιτική και ιδιαίτερα η πολιτική εντός της Ε.Ε. δεν είναι κουβέντες του καφενείου.
Ούτε προσφέρονται προς εσωτερική κατανάλωση.

Και έχεις δίκαιο, κάποιοι πολιτικοί δεν γνωρίζουν καν πως «δουλεύει» η Ε.Ε. ή τουλάχιστον δίνουν αυτή την εντύπωση.

Γι αυτό θα πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους.

Ίσως λοιπόν βρω την ευκαιρία να κάνω μια παρουσίαση των οργάνων της Ε.Ε.

Μιχάλης είπε...

@ politispittas

Η εντύπωση που έχω είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση γνωρίζει πως «δουλεύει» η Ε.Ε. και νηφάλια καθορίζει τους τρόπους αντίδρασης της.
Αυτό φαίνεται τουλάχιστον ότι γίνεται με βάση τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας αλλά και από τους στόχους που τέθηκαν.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που δεν υπέκυψε σε εσωτερικές πιέσεις για βέτο και άλλα σχετικά.

Η αίσθηση που παίρνω είναι ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε η εντύπωση ότι είμαστε το κέντρο της γης και ότι καθορίζουμε και τους όρους του παιχνιδιού άρχισε να αδυνατίζει. Και αυτό, επαναλαμβάνω, άρχισε να γίνεται από τη σημερινή κυβέρνηση.

Ωστόσο δεν θα διαφωνήσω ότι κάποτε έχουμε κάποια ολισθήματα. Το ένα όμως δεν αναιρεί το άλλο.

Όσον αφορά τις ερμηνείες, νομίζω ότι ο καθένας έχεις την κοινή λογική για να καταλάβει τι θα εννοεί η όποια απόφαση.

Unknown είπε...

Ελπίζω Μιχάλη μου, γιατί η "κοινή λογική" σε αυτόν τον τόπο μοιάζει είτε να έχει πάρει σύνταξη είτε να έχει πάει μόνιμες διακοπές...

Ανώνυμος είπε...

Μιχαήλ φέρε πίσω τα κόκαλα του Τασσου γρήγορα.Δεν κάνουνε για σούπα. Ατε γιε μου...