Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

ΜΠΑΝ ΚΙ ΜΟΥΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Είναι πάγια θέση, όλων των κυπριακών κυβερνήσεων, ότι το κυπριακό είναι πρόβλημα διεθνές, είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής και ότι η λύση του προβλήματος θα βρεθεί μέσα στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών τα οποία θέτουν υπό την αιγίδα του τις όποιες συνομιλίες για την επίλυση του.


Φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια κάποιοι κατάφεραν να περάσουν το μήνυμα ότι η παρέμβαση του (όποιου) Γ.Γ. στο κυπριακό είναι ανεπιθύμητη. Προσπαθούν να σκοτώσουν την όποια διαδικασία λύσης προφασιζόμενοι πολλά και διάφορα, δαιμονοποιώντας τα πάντα, ακόμα και αυτόν τον ίδιο τον Γ.Γ. χαρακτηρίζοντας τον ακόμα και άβουλο όργανο στα χέρια των αμερικανών και των εχθρών της Κύπρου.


Είναι πραγματικά αξιοπρόσεκτες οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν μόλις γνωστοποιήθηκε η πρόθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν να επισκεφθεί την Κύπρο. Σχεδόν όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου εξέφρασαν την ανησυχία ότι η εδώ παρουσία του Μπαν Κι Μουν θα «κλειδώσει» κάποια ενδιάμεση συμφωνία ή θα «τσιμεντώσει» το όποιο μέχρι στιγμής αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ Χριστόφια – Ταλάτ.


Είναι επίσης αξιοπρόσεκτη η κοινή φρασεολογία που χρησιμοποιείται το τελευταίο διάστημα από όσους αντιτίθενται στη συνέχιση των συνομιλιών αλλά και σε οποιαδήποτε θετική εξέλιξη (αν και εφόσον υπάρξει).


Είτε αρέσει είτε όχι υπάρχει συγκεκριμένη εκστρατεία ώστε να δυσφημιστεί η προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών και να περάσει το μήνυμα μέσα στο λαό ότι εξυφαίνεται και πάλι μια συνωμοσία ενάντια στην Κύπρο.


Δεν είναι καθόλου άσχετο το γεγονός ότι ανώτατα στελέχη του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, του ΕΥΡΩΚΟ καθώς και συγκεκριμένα Μέσα Ενημέρωσης έχουν επιδοθεί σε μια εκστρατεία να πείσουν ότι η επίσκεψη Μπαν Κι Μουν είναι επικίνδυνη.


Και είναι επικίνδυνη, λένε, επειδή η παρουσία του Γ.Γ. θα δώσει το μήνυμα ότι υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες. Αυτός είναι ο φόβος τους. Αυτή είναι δυστυχώς η πραγματικότητα.


Προχωρούν και πιο κάτω και λένε ότι σκοπός του Γ.Γ. είναι να ασκήσει πιέσεις πάνω στον πρόεδρο Χριστόφια για να αποδεχθεί απαράδεκτες θέσεις της τουρκικής πλευράς, υπάρχει ο κίνδυνος να επισημοποιηθούν οι τουρκικές θέσεις και οι ε/κυπρικακές υποχωρήσεις, ενώ την ίδια ώρα ισχυρίζονται (εντελώς αντιφατικά) ο κ. Μπαν έρχεται για να δώσει σωσίβιο στον Ταλάτ ενόψει των λεγόμενων εκλογών στα κατεχόμενα.


Στόχος ο Χριστόφιας και οι συνομιλίες

Οι αντιδράσεις δεν είναι ακατανόητες. Έχουν θορυβηθεί από το γεγονός ότι η επίσκεψη θα δώσει νέο αέρα στις συνομιλίες.


Και λέγονται και γράφονται πολλά τη στιγμή που ο ίδιος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαιώνουν ότι έχει ξεκαθαριστεί ότι οι φόβοι που εκφράζουν οι διαφωνούντες με τις συνομιλίες δεν ευσταθούν.


Έχει ξεκαθαριστεί ότι:

- Δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε ενδιάμεση συμφωνία

- Δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε διαμεσολάβηση ή επιδιαιτησία

- Δεν θα υπάρξει αποδοχή του εγγράφου Ταλάτ.


Ακόμα και η δήλωση του ίδιου του Γ.Γ. που έγινε το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή και με την οποία ανάγγελλε την επίσκεψη του στην Κύπρο είναι ξεκάθαρη:

«Τα Ηνωμένα Έθνη είναι δεσμευμένα να βοηθήσουν τους ηγέτες να εξεύρουν λύση.

Ο Γενικός Γραμματέας θα ήθελε να επιδείξει προσωπικά την υποστήριξή του προς τις προσπάθειές τους και αποφάσισε για το σκοπό αυτό να ταξιδέψει στην Κύπρο, από τις 31 Ιανουαρίου μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου.»


Να λοιπόν οι λόγοι της Επίσκεψης του Γ.Γ. του ΟΗΕ. Η κάθοδος του δεν συνδέεται με κανένα από τα ενδεχόμενα ή τα σενάρια που αναπτύσσουν διάφοροι.


Γνήσιες οι ανησυχίες;

Οι ενέργειες των αντιδρούντων σε κάθε θετική κίνηση προς λύση του κυπριακού στη βάση της Δ.Δ.Ο. δεν είναι καθόλου τυχαίες ούτε εκδηλώνονται χωρίς λόγο.


Και αυτό φαίνεται μέσα από τις ενέργειες και τις δηλώσεις των συγκεκριμένων κύκλων που δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν ακόμα και ψέματα στην προσπάθεια τους να πείσουν για την ορθότητα των θέσεων τους ή για να πλήξουν τη διαδικασία των συνομιλιών μέσω της έντονης και ισοπεδωτικής κριτικής προς τον Δ. Χριστόφια.


Ενδεικτικές είναι οι αντιφατικές δηλώσεις του Ν. Παπαδόπουλου αλλά και τα όσα λένε τόσον ο Γ. Κολοκασίδης, ο Ζαχαρίας Κουλίας αλλά και ο Γ. Ομήρου.


Διότι τι άλλο είναι οι δηλώσεις για την επιστολή του προέδρου Χριστόφια αλλά και η παραπλανητική δήλωση Κουλία (Ρ. Πρώτο 28/1/2020) ότι η αποδοχή παραμονής 50 χιλιάδων εποίκων σημαίνει την παραμονή πέραν των 100 χιλιάδων αφού θα μείνουν και οι οικογένειες των 50 χιλιάδων. Και λέγεται αυτό τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι η πρόταση είναι συγκεκριμένη και δεν αναφέρεται σε 50 χιλιάδες οικογένειες αλλά άτομα.


Πέραν τούτου η ανησυχία των διαφωνούντων έχει αυξηθεί μετά από μια σειρά δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι παρά τις αντιδράσεις των ηγεσιών ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ έναντι της πολιτικής Χριστόφια στο κυπριακό, οι έρευνες δείχνουν (σε σύγκριση με παλαιότερες), ότι η υποστήριξη της πολιτικής Χριστόφια ανάμεσα στους οπαδούς του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, παρά την έντονη κριτική που ασκείται ιδιαίτερα τελευταία από στελέχη των δύο κομμάτων.




14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έχετε δίκαιο κ. Μιχαήλ.

Τελικά είναι φανερό ότι κάποιοι γυρεύουν αφορμές.

Κρίμα.

αίολος είπε...

Έβλεπα το άρθρο σου αγαπητέ Μιχάλη το οποίο με έβαλε σε συσχετισμούς με την Ελληνική πραγματικότητα, της καχυποψίας, της περιόδου 1945-1946 (δηλαδή μετά την Βάρκιζα και πριν τον Εμφύλιο).
Φαίνεται ότι οι λαοί που παιρνούν μια δύσκολη φάση δεν εμπιστεύονται ο ένας τις κινήσεις του άλλου.

buhda είπε...

'Απο-θθέλει να ζυμώσει πέντε μέρες κοσσιηνίζει'. Ο προηγούμενος Γ.Γ. 'ηταν μαύρος, τούτος ο γέριμος είναι τζίτρινος, οι σούππερ πατριώτες νομίζω εφαλλάραν εντελώς.Το ένα μυρίζει-τους το άλλο βρωμεί-τους......Εισηγούμαι να τυλιχτούν καμιά σημαία τζιαι να πα να δώκουν κάτω που τον κρεμμό στο Κούριο. Υπόσχουμαι ότι υστερα που τούτο θα τους διοργανώνουμε καθε χρόνο γιορτή για να τους θυμούμαστε...

kyriakos είπε...

χαρακτηριστικός ήταν ο τίτλος του σημερινού ''Φ''

Παρόλο που δεν ζω κύπρο μπαίνω και διαβάζω online Πολίτη και ''Φ'' που και που..

Ανατροπές και ''πρόοδος''

'' πρόοδος '' ωσάν να λένε .. Πρόοδος είναι η λύση ΔΔΟ;


ΕΧθες παρεμπιπτόντως είδα ένα παράξενο όνειρο, είδα πως μπήκα σε ένα περίπτερο να αγοράσω εφημερίδα και υπάλληλος ήταν ο Νικόλας Παπαδόπουλος, έπαιξα πελλό έκαμα πως δεν ήξερα πως ήταν και αυτός όταν είδε πως δεν ήξερα πια απο τις δύο εφημερίδες να πιάσω (πολίτη ή Φ) μου πρότεινε μια εφημερίδα με τίτλο ''Αντιφωνητής'' τελικά του είπα μάλλον θα πιάσω Φ διότι θέλω να διαβάσω τα αθλητικά..


Τι να ήταν άραγε τούτο το όνειρο; Φοβίας ή επιθυμίας;

Αμαδρυάς είπε...

Η αίσθηση που δημιουργούν πια οι απορριπτικοί είναι ότι τρέμουν μην τυχόν και υπάρξει το παραμικρό φως στις συνομιλίες!

Μετά από κάθε εξέλιξη αλλά και χωρίς αυτή, επί καθημερινής βάσης, κατακεραυνώνουν με λόγια, λόγια, λόγια, άνευ περιεχομένου, τον πρόεδρο και τη διαδικασία.

Συνήθως ξεχνούν να αναφερθούν και στην Τουρκία, την αδιαλλαξία, τα εμπόδια που έχει ορθώσει ως τώρα σε αυτό τον επίπονο διάλογο...

Η περιβόητη ενότητα που τόοοσα χρόνια μας κοπανούσαν , όσο ήταν στην προεδρία οι εκπρόσωποί τους, πήγε περίπατο. Άλλη μια απόδειξη της υποκρισίας και της κενολογίας πάνω στην οποία οικοδόμησαν τόσα χρονια την...εθνική στρατηγική.

Απ τη μια θέλουν λύση Ευρωπαϊκή, βάλλουν κατά του διεθνούς παράγοντα που δε βοηθά επαρκώς, λένε ότι το κλειδί είναι στην Άγκυρα(άρα ποιος θα τη συνετίσει;η κύπρος μόνη;),ότι πρέπει να λάβουν το μήνυμα ο τάδε και ο δείνα(στη διεθνή σκηνή), ο ΟΗΕ, αλλά μόλις κάποιος παράγοντας εμπλακεί, τότε αρχίζουν τα βιολιά, η κινδυνολογία, τα σενάρια, οι ξορκισμοί, οι βρισιές.(Βρίζουν το Χριστόφια και την κυβέρνησή του , και κατά τον ίδιο τρόπο και τους ξένους πολιτικούς που εμπλέκονται!)

Τα σενάρια που έπλασαν αυτές τις μέρες για την επίσκεψη Μουν, είναι ασύλληπτης φαντασίας! Το επίπεδο της πολιτικής σκέψης αρκετών είναι θλιβερό! Νομίζουν πως απευθύνονται σε άσχετους, αγράμματους, πολιτικά καθυστερημένους! Χτίζουν υποθετικά σενάρια-κόντρα σε δημόσιες επίσημες δηλώσεις και δεσμεύσεις του προέδρου-και πάνω εκεί χτίζουν και συζητούν ρυπαίνοντας τα αυτιά και το μυαλό μας! Και όλ΄αυτά με ύφος σοβαροφανές δήθεν βαθυστόχαστων πολιτικών -και δημοσιογράφων, που συνεπικουρούν και επαυξάνουν.

Όλ΄αυτά η μόνη αίσθηση που αφήνουν είναι η αηδία !Άνθρωποι μετρίου έως ανύπαρκτου αναστήματος, βρέθηκαν στη ζωή μας και μεγαλώνουμε μαζί τους, ακούγοντας τα ίδια μονότονα, κακόηχα, ανόητα, τριτοκοσμικά και αντιαισθητικά πράγματα!

Η ζωή και η ιστορία του τόπου τους διέψευσε, αλλά αυτοί το έχουν κάνει πια επάγγελμα. Και πώς θα ζήσουν χωρίς το αποκλειστικό επάγγελμα που πρόσφερε σε τόσους και τόσους το άλυτο πρόβλημα...

Ανώνυμος είπε...

Ξεχνας κε ΜΙΧΑΉΛ πως το ΑΚΕΛ δια στοματος Αντρου Κυπριανου ηταν το πρωτο που επεφυλαξε απροσδοκητη ψυχροτητα για την αφιξη του Γ.Γραμμετα, και στη συνεχεια τραβηξαν πισω για ευνοητους λογους.

Ανώνυμος είπε...

Ανατροπή και πέναλτι στη γκόμενα απέναντι!

Ανώνυμος είπε...

Άμαν η παιδεία σου τζι η εμπειρία σου εν σε βοηθούν...
Εν λαλώ κάτι τζινούρκο, μα ο ρατσισμός, ο εθνικισμός τζι ο σεξισμός πάσι μαζί.
Τζιαι τα μυαλά στα κάτζιελλα ανώνυμε...

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή βρε ανώνυμε 8:17, αν μας αρέσουν οι γκόμενες είμαστε εθνικιστές και σεξιστές; μήπως σου αρέσουν οι άντρες;

buhda είπε...

Τελικά, οι 'Κυπραίοι Πατριώτες' απλά θυμίζουν τους αμερικάνικους πύραυλους patriot είναι δηλαδή τηλεκατευθυνόμενοι. Το απο που κατευθύνονται είναι μια άλλη ιστορία. Εδώ εχει λόγο η επιστήμη. Δεν θα τους χαρακτήριζα ως έξυπνα βλήματα. Μόνο βλήματα.

Ανώνυμος είπε...

Και εγώ θα γουστάρω τα γκομενάκια μέχρι να πεθάνω αλλά δεν είμαι εθνικιστής!

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ είπε...

ΤΟ ΟΤΙ Ο ΜΟΥΝ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΕ ΤΟΝ ΤΑΛΑΤ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ ΠΟΥ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΤΑΞΟΥΜΕ;; ΣΤΗΝ....ΠΡΟΟΔΟ;;; Α ΡΕ ΓΙΟΥΣΟΥΦΑΚΙΑ, ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΠΙΑ ΑΠΟ ΣΑΣ...

τωρα ο κος μιχάλης θα αρχίσει να κάνει έκκληση για αποφυγή χαρακτηρισμών και χρησιμοποίηση επιχειρημάτων... δε γαμιέσαι ρε τουρκόσπορε και συ και οι φίλοι σου που σε επισκεφτονται και λέτε τα δικά σας, τάχα με ύφος "α τους αππωμένους τους εθνικιστές, εμποδίζουν τη λυση..."

ΑΛΗΤΕΣ...

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ(θυμάσαι ποιος, φαντάζομαι...)

Μιχάλης είπε...

@ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ

Ναι σε θυμάμαι. Είσαι αυτός που ξεκίνησε ευγενέστατα και ξαφνικά το έριξε στις βρισιές.

Μην ανησυχείς, σε λίγο θα κάνω μια ανάρτηση για το θέμα.

Ανώνυμος είπε...

Βρε κόκκινε Ιαβέρη, μήπως ξέρεις πόσα αυγά θέλουμε για ένα ταψί γαλακτομπούρεκο;