Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΡΑΝΙ

Μετά από αρκετό καιρό, δεν θα αναρτήσω πολιτικό κείμενο.

Την Παρασκευή το βράδυ (17 Ιανουαρίου) βρήκα το χρόνο και πήγα στη διάλεξη του Αραβολόγου Hesham M. Hassan με θέμα: “Η θέσις του Χριστού και της Παναγίας στο Κοράνιο”.
Τη διάλεξη διοργάνωσε το Παγκόσμιο Βήμα Θρησκειών και Πολιτισμών της Μονής Κύκκου.

Έχοντας μελετήσει κάπως το θέμα, διαβάζοντας [παλαιότερα το Κοράνι] θέλησα να πάω στη διάλεξη για να επιβεβαιώσω κατά πόσον ήταν ορθά όσα είχα συμπεράνει.

Είναι πραγματικά εκπληκτικό το να μαθαίνει κάποιος ότι μέσα στο Κοράνι υπάρχουν αναφορές στον Χριστό και στη Μαρία σε 15 κεφάλαια και 93 εδάφια. Αναφορές που δεν είναι αρνητικές αλλά απόλυτα θετικές.



ΠΑΡΑΓΩΓΟ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΙΝΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ

Πριν περάσω στην ανάλυση θα ήθελα να επισημάνω ότι το Κοράνι και γενικότερα το Ισλάμ αποτελεί την τρίτη εξ’ αποκαλύψεως θρησκεία. Όπως είπε και ο καθηγητής Χασάν, οι μουσουλμάνοι πιστεύουν ότι ο Θεός (Ιεχωβά ή αλλιώς Αλλάχ) έκανε την πρώτη συμφωνία του με τους ανθρώπους μέσω της Π. Διαθήκης αλλά η συμφωνία δεν τηρήθηκε από τους ανθρώπους. Επιχείρησε δεύτερη συμφωνία με τον Ιησού και την Κ. Διαθήκη αλλά και πάλι απέτυχε. Έτσι η τρίτη προσπάθεια γίνεται με το Κοράνι.
Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι όπως η Κ. Διαθήκη αναθέτει ρόλο στον αρχάγγελο Γαβριήλ (που αναγγέλλει στη Μαρία ότι θα γεννήσει τον Μεσσία) έτσι και στο Κοράνι, παρουσιάζεται ως αυτός που έδωσε τον θείο λόγο στον Μωάμεθ.

Με άλλα λόγια μεταξύ των τριών θρησκειών υπάρχει σύνδεση, κοινοί σκοποί και στόχοι. Στην ουσία συγκρίνοντας τα τρία βιβλία βλέπουμε ότι δεν διαφέρουν ως προς τα διδάγματα τους.

Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η Κ.Δ. και το Κοράνι κάνουν εκτενείς αναφορές και θεωρούν ως τη μήτρα τους την Παλαιά Διαθήκη, ενώ στο περιεχόμενο τους περιλαμβάνονται πολλές αναφορές σ’ αυτήν. Ο Αβραάμ, ο Ιακώβ, ο Μωυσής και άλλα βιβλικά πρόσωπα παρελαύνουν μέσα από τις σελίδες τόσο των Ευαγγελίων όσο και του Κορανίου, γεγονός που αποδεικνύει τη σύνδεση μεταξύ των δύο.

Επομένως οι τρεις θρησκείες δεν είναι εχθρικές μεταξύ τους αλλά άμεσα συνδεδεμένες.
Και μετά από τη μελέτη αυτών των βιβλίων αλλά και της ιστορίας, καταλαβαίνει κάποιος ότι η εχθρότητα που αναπτύχθηκε μεταξύ τους βασίζεται κυρίως στη χρησιμοποίηση τους για πολιτικούς λόγους ή η εχθρότητα προωθείται από τους φανατικούς της καθεμιάς.

Ο ΙΗΣΟΥΣ ΣΤΟ ΚΟΡΑΝΙ


Ο Καθηγητής Hesham M. Hassan
Πώς παρουσιάζεται ο Ιησούς στο Κοράνι; Ως θεός, όπως πιστεύει ο χριστιανισμός; Η απάντηση είναι αρνητική.

Με δεδομένη την αναφορά που έκανα πιο πάνω, ότι δηλαδή επιχείρησε τη δεύτερη (πλην αποτυχημένη συμφωνία) θεωρείται – όπως και ο Μωάμεθ – ένας μεγάλος προφήτης του Θεού.
Ο Ιησούς είναι απόλυτα σεβαστό πρόσωπο, απόστολος του Θεού, ο δούλος και ο προφήτης του.
Το Κοράνι αποδέχεται ότι ο Ιησούς γεννήθηκε με υπερφυσικό τρόπο από μια παρθένα, την Μαρία.

Στο 3ο κεφάλαιο (εδ. 42-43) γράφει ότι ο Θεός επέλεξε την Μαρία για να φέρει στον κόσμο τον Μεσσία:
«Κύριε, απάντησε η Μαρία, πώς θα αποκτήσω γιο; Κανένας άνδρας δεν με πλησίασε. Έτσι θα γίνε, απάντησε ο Άγγελος. (…) Θα του διδάξει τη γραφή και τη σοφία, την Πεντάτευχο (δηλ. την Π.Δ.) και το ευαγγέλιο. Θα του πει: Τα θεία θαύματα θα μαρτυρήσουν την αποστολή μου…».

Παρουσιάζει μάλιστα τον Ιησού να κάνει θαύματα από παιδικής ηλικίας (3, 49-50).
Στο κεφάλαιο 5 (εδ.17) διακηρύσσει ότι «είναι άπιστοι» όσοι λένε ότι ο Χριστός είναι ο Αλλάχ, αφού «ο Αλλάχ θα μπορούσε να θανατώσει το Χριστό». Και το εδ. 18 απευθύνεται στους χριστιανούς και τους ρωτά: αν έχετε αληθινή πίστη στον Αλλάχ, «γιατί τότε σας παιδεύει για τις αμαρτίες σας;»

Επανέρχομαι στο θέμα της κατάληξης της επίγειας παρουσίας του Ιησού.
Η Κ.Δ. (με όλες τις αντιφάσεις που παρουσιάζει) φέρει τον Ιησού να σταυρώνεται, να πεθαίνει, να αναστήνεται και στη συνέχεια να ανεβαίνει στον ουρανό.
Το Κοράνι δεν το αποδέχεται αυτό, διότι δεν είναι δυνατόν να πάθει όλα αυτά ένας άνθρωπος του θεού. Αντίθετα παραπέμπει στην ανάληψη του στον ουρανό χωρίς να προηγούνται όσα αναφέρονται στα ευαγγέλια. Θα έρθει ξανά για τη Δευτέρα Παρουσία. Θα παλέψει και θα νικήσει τον αντίχριστο και θα επιβάλει το νόμο του θεού στην ανθρωπότητα.
«Είπαν, θανατώσαμε τον Ιησού τον Μεσσία, τον γιο της Μαρίας, τον απεσταλμένο του Θεού. Αλλά δεν τον θανάτωσαν. Δεν τον σταύρωσαν. Ένα φανταστικό σώμα εξαπάτησε τη βαρβαρότητα τους. Όσοι συζητούν αυτό το θαύμα, μόνο αμφιβολίες έχουν. Δεν του φωτίζει η αληθινή γνώση. Μόνο μια γνώμη ακολουθούν. Δεν θανάτωσαν τον Ιησού. Ο θεός τον ανύψωσε κοντά του, γιατί είναι ισχυρός και σοφός».

Θα τολμούσα να πω ότι η προσέγγιση του Κορανίου στο θέμα αυτό γίνεται με περισσότερο σεβασμό προς το πρόσωπο του Ιησού, απ’ ότι στην Κ.Δ. η οποία λέει ότι
«Ο Χριστός μάς εξαγόρασε από την κατάρα τού νόμου, καθώς έγινε κατάρα για χάρη μας· επειδή, είναι γραμμένο: «Επικατάρατος καθένας που κρεμιέται επάνω σε ξύλο». ( Γαλάτες 3:13).
Το Κοράνι δεν δέχεται ότι ο Ιησούς είναι επικατάρατος!

Κλείνοντας αυτή τη σύντομη αναφορά, θέλω να σημειώσω ότι το θέμα αυτό δεν είναι τόσο απλό, ούτε καλύπτεται το θέμα αυτό σε μερικές γραμμές.
Πέραν τούτου προκαλούνται πολλά ερωτήματα τα οποία αναζητούν απάντηση, τόσο σε σχέση με θεολογικά ζητήματα, όσο και με το τι πραγματικά πιστεύει το Ισλάμ για τις διάφορες πτυχές της ζωής του ανθρώπου.

Σημειώνω και επισημαίνω ότι η διαφορά μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων μπορεί να σμικρυνθεί σε μεγάλο βαθμό αν κατανοώντας ο ένας τη θεολογία του άλλου, βρούμε τα κοινά σημεία που ενώνουν τις δύο θρησκείες.

Και είναι γεγονός πως, είτε ασχολείται κάποιος με τις θρησκείες ή όχι, δεν μπορεί παρά να παραδεχθεί ότι διαδραματίζουν μεγάλο ρόλο στη ζωή των ανθρώπων και μπορούν να παίξουν τον δικό τους ρόλο στην υπόθεση της παγκόσμιας ειρήνης.

Γι’ αυτό και συγχαίρουμε την Μονή Κύκκου για την πρωτοβουλία που ανέλαβε να ιδρύσει το Παγκόσμιο Βήμα Θρησκειών και Πολιτισμών.


25 σχόλια:

orientalist είπε...

όσον αφορά τον Μωαμέθ μπορώ να πω ότι ήταν πραγματιστής άνθρωπος και δέχθηκε στο δόγμα του και εβραϊκούς παράγοντες και τους χριστιανικόυς.

από την ιστορία ξέρουμε ότι το όνομα του πατέρα του ήταν αμπνταλλάχ δηλαδή σκλάβος του αλλάχ. αυτό μας δείχνει ότι πριν Μωαμέθ υπήρχε κάποιος θεός αλλάχ ανάμεσα στους πολυθεούς άραβες. αλλά ήταν απλά ένας θεός ανάμεσα στους άλλους. αργότερα έγινε ο παντοκράτωρ ο αλλάχ μέσα από τις προσπάθειες του Μωαμέθ.

υιοθέτησε πολλούς παράγοντες από εβραϊκη θρησκεία όπως περιτομή και πολλά άλλα. το σεριάχ δηλαδή ο ισλαμικός νόμος έχει πολλές ομοιότητες με τον εβραϊκό νόμο.

ο μωαμέθ ήταν ορφανός και του δόθηκε μια εμπορό χύρα γυναίκα σαν σύζυγο ονομάζεται χατιτζάχ η οποία είχε πολλές καμήλες. αργότερα μετά το θάνατο του χατίτζαχ πήρε 14 γυναίκες από ηλικίας 14 χρόνων μέχρι τάδε για να ξεχάσει πικρές παλιές μέρες επείδη ήταν ορφανός ή εξαιτίας πολιτικών και διπλωματικών λόγων.

Ανώνυμος είπε...

το ισλάμ εν συμτομία υποβάθμισε τον ιησού από θεό σε προφήτη και πρόσθεσε στην προσωπικότητα του παλιές δογματικές συζητήσεις που έιχαν γίνει στην σύνοδο της νίκαιας.

orientalist είπε...

σήμερα το ισλάμ αποτελεί μεγαλύτερη θρησκεία των τριτοκοσμικών ανθρώπων και φαίνεται ότι ο μοναδικός τρόπος επικοινονίας για να καταλάβεις συνήθειες των τριτοκοσμικών φθηνών εργατών.

Ανώνυμος είπε...

εν το μεταξύ το ελιτ της Ευρωπαϊκης Ένωσης πιστεύει σε παγανισμό και για εκείνους ο ευρωπαϊκή κοινωνία πρέπει να διαμορφωθεί με παγανιστικές αρχές ζωής αλλά με κοσμικό τρόπο. όλες δήθεν μεγάλες 3 θρησκείες είναι πέταμα. (πχ. οι ευρωβουλεύτες δεν είναι ελιτ της ευρώπης αλλά είναι σκουπιδιάρες της ευρώπης στην ευρωπαϊκη ιεραρχία)

zakos είπε...

Όταν διαβάζουμε παραμυθάκια στα παιδιά μας προσπαθούμε να τους μεταφέρουμε κάποια μηνύματα σε θέματα ηθικής και όχι να τα βάλουμε να τσακώνονται για το αν είναι καλύτερη η χιονάτη ή η κοκκινοσκουφίτσα.

arxiepiskopos είπε...

"ΈΣΤ' ΗΜΑΡ ΟΤΕ ΦΟΙΒΟΣ ΠΑΛΙ ΕΛΕΥΣΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΣ ΑΕΙ ΕΣΕΤΑΙ"

Ανώνυμος είπε...

ε σε εκεινο το βιβλιο γραφει κατι για τον χριστο χριστου;

arxiepiskopos είπε...

α)«Και επειδή είπαν: Σκοτώσαμε τον Μεσσία, τον Ιησού το γιό της Μαρίας, τον Αγγελιαφόρο του Αλλάχ. Ενώ (αυτοί) ούτε τον σκότωσαν, ουτε τον σταύρωσαν, αλλά έτσι έγινε ώστε να φαίνεται σ’ αυτούς. Κι εκείνοι που διαφωνούσαν στο θέμα αυτό έχουν αμφιβολίες. Οι γνώσεις τους στο θέμα αυτό δεν είναι θετικές παρά μονό υποθέτουν χωρίς βεβαιότητα». Κοράνι 4.158
β)«Ο γιος της Μαρίας ήταν απλά ένας αγγελιαφόρος. Είναι βέβαιο ότι κι άλλοι αγγελιαφόροι σαν κι εκείνον είχαν πεθάνει πριν απ αυτόν». Κοράνι 5.76
γ)«Ιησού γιε της Μαρίας θυμήσου τη χάρη που έδωσα σε σένα… όταν με προσταγή μου έπλασες από πηλό τη μορφή ενός πτηνού και φύσηξες σ’ αυτό κι έγινε ένα ιπτάμενο πουλί με τη δική μου εντολή». Κοράνι 5. 111
δ)«Ο γιος της Μαρίας… ήταν απλά ένας δούλος μας». Κοράνι 43.58-60

παλαιστινιος προφητης μωαμμαθ είπε...

αν σωτηρουλα εν μας πλερωσει, το τελος της εν πιο κατω (κορανι 5,69):

http://www.dailymotion.com/video/xou2dy_yyyyyyyyy-yyyyyyy-yyyyy-yyyyyyy-yyyyyyyyy-yyyyyy_animals

Ανώνυμος είπε...

για οσους που δεν καταλαβαινουν γιατι εγινε υποψηφια για την προεδρια η ελενη θεοχαρους:
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%AF%CE%BB%CF%87%CE%B5%CE%BB%CE%BC_%CE%A1%CE%AC%CE%B9%CF%87#.CE.97_.CE.B8.CE.B5.CF.89.CF.81.CE.AF.CE.B1_.CF.84.CE.B7.CF.82_.CE.BB.CE.B5.CE.B9.CF.84.CE.BF.CF.85.CF.81.CE.B3.CE.AF.CE.B1.CF.82_.CF.84.CE.BF.CF.85_.CE.BF.CF.81.CE.B3.CE.B1.CF.83.CE.BC.CE.BF.CF.8D

Ανώνυμος είπε...

οι ανθρωποι πηγαινουν στον αρη εσεις ακομα ασχολεισται με το κορανι. αισχος, ντροπη!

Ιππότης του Τάγματος Μακαρίου Γ' είπε...

Ο number 2 θυμώνει μιχάλη. μεν γράφεις φιλομουσουλμανικά.
http://www.presidency.gov.cy/presidency/presidency.nsf/prc28_gr/prc28_gr?OpenDocument

Ανώνυμος είπε...

number 1 kratos, number 2 parakratos.
number 3 klados, number 4 paraklados.

christostomos zita είπε...

αν δεν χτιστεί ενα εκκλησάκι στο άστρα εντός 10 ημερών θα πάρω φορτηγό μου και θα χτίσω εγώ το εκκλησάκι με τους οικολόγους. δεν με νοιάζει αν θα με συλλάβετε.

ergolavos christostomos είπε...

χρειαζομαστε εργατες και απο ελευσις.

Ανώνυμος είπε...

κάποιοι θεωρούν το ισλάμ την τελευταία μεγάλη θρησκεία για να βόσκει τους ανθρώπους μετά την πτώση της ανλαντίδας. υποτίθεται η ατλαντίδα ήταν σύμβολο της υψηλής γνώσεως και έπεσε λόγω έλλειψης σοφίας στην χρήση της δύναμης. δλδ είχαν υψηλές δύναμεις και κακοχειρίστηκε η δύναμη εκείνη και κατέστρεψαν τον εαυτό τους. τελικά η ανθρωπότητα έκανε αρκετές χιλιάδες χρόνια πίσω στην εξέλιξη.....

Ανώνυμος είπε...

ο χριστός ήταν μυημένος σε τάγμα εσσαίων. το βάπτισμα προέρχεται από εσσαίους.

Ανώνυμος είπε...

αν θελετε να διαβασετε την ιστορια της ανθρωποτητας απο τις ημερες που δεν υπηρχαν ουτε φυλα:
http://wn.rsarchive.org/Books/GA011/English/RSPI1959/GA011_index.html

Ανώνυμος είπε...

παρανατοϊκοί δέρνουν τους φιλορώσους.
http://www.xkarfoma.net/%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B2%CE%B3%CE%AC%CF%82-%CE%B5%CF%86%CF%81%CE%B1%CE%AF%CE%BC-%CE%BE%CE%B7%CF%81%CE%BF%CF%8D-%CE%BC%CE%AD%CF%83%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%86/

Ανώνυμος είπε...

η ευρωπαικη ενωση καταλαβε οτι η εκρηξη στο μαρι ηταν δουλεια παρακρατυους για αυτο δεν πληρωσε τιποτε.

Ανώνυμος είπε...

I quite like looking through an article that will make people
think. Also, thank you for permitting me to comment!
My webpage :: transfer newsweek subscription to kindle

Ανώνυμος είπε...

Can you tell us more about this? I'd care to find out some additional information.
Also see my web site > latest transfer news for arsenal

Ανώνυμος είπε...

Εαν αφαιρεσεις την θυσια του Χριστου στον Σταυρο τοτε αφαιρεις και την Σωτηρια αυτο ειναι τεχνα σμα του σατανα για να μη γνωριση Ο ανθρωπος τον πραγματικο ζωντανο ΘΕΟ
Ο ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ειπε εγω ειμαι η ανασταση και η ζωη, κανενας δεν ερχετε στον πατερα παρα διαμεσου εμου.Δεν με ενδιαφερει αν το κορανι εχει θετικα σχολια για τον Κυριο τον Κυριο Κυριων και Βασιλια Βσιλεων αυτο που ενδια φερει ειναι οτι παραποιη την αληθεια του Θεου για των σωτηρα των ανθρωπων.

Ανώνυμος είπε...

Εαν αφαιρεσεις την θυσια του Χριστου στον Σταυρο τοτε αφαιρεις και την Σωτηρια αυτο ειναι τεχνα σμα του σατανα για να μη γνωριση Ο ανθρωπος τον πραγματικο ζωντανο ΘΕΟ
Ο ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ειπε εγω ειμαι η ανασταση και η ζωη, κανενας δεν ερχετε στον πατερα παρα διαμεσου εμου.Δεν με ενδιαφερει αν το κορανι εχει θετικα σχολια για τον Κυριο τον Κυριο Κυριων και Βασιλια Βσιλεων αυτο που ενδια φερει ειναι οτι παραποιη την αληθεια του Θεου για των σωτηρα των ανθρωπων.

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος

Έχεις δικαίωμα να πιστεύεις ότι θέλεις, ακόμα και ότι υπάρχει σατανάς.
Δεν γίνεται όμως να αγνοείς τι γράφει ένα βιβλίο απλώς και μόνο επειδή το θεωρείς εχθρικό.
Προσωπικά δεν πιστεύω ούτε στο ευαγγέλιο ούτε στο Κοράνι. Κι όμως τα έχω μελετήσει και τα δύο.
Ωστόσο ότι και να σου πω, από τη στιγμή που τόσο αλαζονικά λες ότι δεν σε ενδιαφέρει τι γράφει το Κοράνι για τον Χριστό, είναι φανερό ότι δεν ήρθες εδώ για συζήτηση αλλά για να πεις το δικό σου.
Σεβαστό κι αυτό.

Όσον αφορά αυτά που παραθέτεις και λες ότι τα είπε ο Χριστός, μπορώ να σου παραθέσω και άλλα εδάφια με λόγια του Χριστού από το ευαγγέλιο που ανατρέπουν αυτό που παράθεσες.
Γι’ αυτό όταν καταφέρετε να λύσετε τις αντιφάσεις των ιερών βιβλίων σας, θα είσαστε και σε θέση να συζητήσετε.