Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ - ΘΥΜΑΤΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ



Ο συνάδελφος Βάσος Βασιλείου δημοσίευσε στον Φιλελεύθερο (7/9/2012) την είδηση ότι «εντοπίστηκαν τα οστά του νεαρότερου αγνοούμενου της τουρκικής εισβολής. Πρόκειται για βρέφος μόλις μερικών μηνών (γεννήθηκε το 1974) που οι Τούρκοι το πήραν από την αγκαλιά της μάνας του και το δολοφόνησαν. Δολοφόνησαν επίσης τη μητέρα του, την 11χρονη αδελφή της μητέρας του, τη γιαγιά του και άλλους άμαχους. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, πρόκειται για τον Ανδρέα Κυριάκου του Κυριάκου από το Τραχώνι Κυθρέας».

Στον κατάλογο των αγνοουμένων περιλαμβάνονται και ανήλικα παιδιά. Μεταξύ τους είναι η Σούλλα Ανδρέου 11 χρόνων την ημέρα της εισβολής, ο Χριστάκης Ανδρέου 9 χρόνων, ο Γιωργάκης Ανδρέου 11 χρόνων και ο Χριστάκης Γεωργίου 5 χρόνων.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι στον κατάλογο των αγνοουμένων βρίσκονται 31 παιδιά μέχρι 16 χρόνων.

Η ιστορία του Χριστάκη Γεωργίου είχε απασχολήσει έντονα τον τύπο πριν από μερικά χρόνια, όταν κάποιες πληροφορίες έλεγαν ότι ήταν ζωντανός και βρισκόταν στην Τουρκία.
Ο Χριστάκης τραυματίστηκε όταν μπήκαν οι εισβολείς στο χωριό του. Ανάλαβαν την περίθαλψη του οι εισβολείς και από τότε αγνοείται.

Το θέμα μάλιστα απασχόλησε (τότε) και τις συναντήσεις Κληρίδη – Ντενκτάς αλλά χωρίς να υπάρξει οποιοδήποτε αποτέλεσμα.

Θύματα τα παιδιά

 Οι συνέπειες ενός πολέμου, μιας ένοπλης σύρραξης ή συγκρούσεων δεν επηρεάζει μόνο τους μεγάλους σε ηλικία. Κυρίως επηρεάζει τα παιδιά, που λόγω της ηλικίας τους δεν είναι σε θέση να αντιδράσουν, ούτε πολυκαταλαβαίνουν τι συμβαίνει γύρω τους.

Ο γράφων έχει προσωπική εμπειρία όταν το 1974 έζησε τα τραγικά γεγονότα του 1974 (πραξικόπημα και εισβολή) σε ηλικία 9 χρόνων.

Ξεκινώντας, λοιπόν, από τις διακοινοτικές συγκρούσεις του 1963-64, θα λέγαμε ότι το μεγαλύτερο τίμημα το πλήρωσαν παιδιά.
Οι δύο πλευρές δεν απέφυγαν τον πειρασμό να πλήξουν και παιδιά, είτε γιατί δεν δίστασαν να σκοτώσουν ή να κακομεταχειριστούν παιδιά, είτε για να χρησιμοποιήσουν το θάνατος τους για προπαγανδιστικούς λίγους.

Δεν έχει σημασία αν τα παιδιά που θυματοποιήθηκαν είναι παιδιά Ε/κυπρίων ή Τ/κυπρίων. Σημασία δίνουν εκείνοι που θέλουν να κάνουν προπαγάνδα για να αποδείξουν ότι ο αντίπαλος ήταν απάνθρωπος.

Η Ε/κυπριακή πλευρά έχει να λέει για όσα αναφέραμε πιο πάνω, ότι δηλαδή το 1974 τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής δεν δίστασαν να σκοτώσουν ακόμα και παιδιά. Και όπως ήδη αναφέραμε συνέλαβαν και παιδιά τα οποία σήμερα θεωρούνται αγνοούμενα.

Εγκλήματα κατά Τ/κυπρίων

Η Τ/κυπριακή πλευρά έχει να λέει για τις δολοφονίες παιδιών που έγιναν από Ε/κύπριους την περίοδο των διακοινοτικών ταραχών και αργότερα.
Κλασικό παράδειγμα η περίπτωση της δολοφονίας των παιδιών Τ/κυπριακής οικογένειας μέσα στη μπανιέρα. Η μια πλευρά επιρρίπτει την ευθύνη στην άλλη και χρησιμοποιούν αυτό το θέμα για σκοπούς προπαγάνδας.
Εκείνο όμως που έχει σημασία είναι ότι σκοτώθηκαν τρία παιδιά.

Και δεν ήταν τα μόνα περιστατικά.

Εκείνη την περίοδο οι Τ/κύπριοι καταγγέλλουν ότι έγιναν και φόνοι παιδιών και ως απόδειξη παραθέτουν κάποιες φωτογραφίες που συνοδεύουν το φωτογραφικό υλικό των εγκλημάτων ομάδων Ε/κυπρίων εναντίον τους.
Υπάρχουν επίσης πολλές μαρτυρίες και από Ε/κύπριους για εγκλήματα εναντίον των Τ/κυπρίων, ακόμα και παιδιών.

Αρκετά περιστατικά βίας έχουν καταγραφεί από τη δημοσιογράφο – ερευνήτρια και συγγραφέα Σεβγκιούλ Ουλουτάγ.

Σε ότι αφορά την περίοδο του 1974 κι εκεί έχουν καταγραφεί περιπτώσεις εγκλημάτων εναντίον Τ/κύπριων άμαχων πολιτών.
Κλασική είναι η περίπτωση στα χωριά Αλόα, Σανταλάρι και Μάραθα όπου ομάδες ένοπλων Ε/κυπρίων (με επικεφαλής αξιωματικούς Ελλαδίτες σύμφωνα με μαρτυρίες) εξόντωσαν μαζικά όλους τους κατοίκους που βρήκαν, άνδρες, γυναίκες, παιδιά, βρέφη.

Εγκλήματα κατά Ε/κυπρίων

Η Ε/κυπριακή πλευρά έχει να παρουσιάσει εγκλήματα κατά Ε/κυπρίων κατά την περίοδο τους τουρκικής εισβολής.

Ήδη έχουμε αναφέρει τις περιπτώσεις παιδιών αγνοουμένων.
Κατά τη διάρκεια της εισβολής από τους βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν και παιδιά, ενώ πολλά έγιναν μάρτυρες των ωμοτήτων από τις δυνάμεις εισβολείς.
Είδαν τους γονείς τους να σκοτώνονται, άλλα είδαν συγγενικά πρόσωπα να συλλαμβάνονται, να εξαφανίζονται. Και άλλα βεβαίως έφυγαν μαζί με τους γονείς τους άρον –άρον από τα σπίτια τους και εγκαταστάθηκαν σε προσφυγικούς συνοικισμούς.

Τα παιδιά του 1974 βίωσαν όλο το δράμα της περιόδου.
Ιδιαίτερα όσα έχασαν γονείς.
Τραγικό και εξίσου τραυματικό ήταν η συμμετοχή των ίδιων των παιδιών στα οδοφράγματα αναμένοντας τους αιχμάλωτους πατέρες να επιστρέψουν.
Και πιο τραυματικό ήταν για εκείνα τα παιδιά που έφευγαν από εκεί χωρίς να έχουν επιστρέψει οι πατεράδες τους.

***
Αυτά τα τραύματα μεταφέρονται μέχρι σήμερα. Από τα παιδιά και των δύο πλευρών.

Κάποιοι βρήκαν τη δύναμη, παρά τον πόνο, να προχωρήσουν μπροστά. Φρόντισαν να γνωριστούν με Τ/κύπριους που έχουν γονείς και συγγενείς αγνοούμενους ή σκοτωμένους από τους Ε/κύπριους.
Ένας από αυτούς είναι και ο Πέτρος Σουππουρής από το Παλαίκυθρο.
Μπροστά στα ίδια του τα μάτια τουρκοκύπριοι φανατικοί ξεκλήρισαν την οικογένεια του. Εκτέλεσαν εν ψυχρώ τον πατέρα, τη μητέρα, τη θεία και τα τρία αδέλφια του.
Και όμως, ο Π. Σουππουρής, βρίσκει τη δύναμη και στέλλει μήνυμα ειρήνης και συμφιλίωσης…
 

***

Ο ε/κυπριακός και τ/κυπριακός εθνικισμός, πλήρως ευθυγραμμισμένοι και ταυτιζόμενοι στην προώθηση του μόνιμου διαχωρισμού και της διχοτόμησης, φορτώνουν τα εγκλήματα όχι σε εκείνους που τα έκαναν αλλά στους λαούς.
Έτσι οι Ε/κύπριοι εθνικιστές μιλούν για εγκλήματα των Τούρκων εναντίον των Ε/κυπρίων και οι Τ/κύπριοι εθνικιστές για εγκλήματα των Ε/κυπρίων εναντίον των Τ/κυπρίων.

Χωρίς καμιά διάκριση. Χωρίς κανένα διαχωρισμό. Όλοι οι Τούρκοι (για τους μεν) είναι το ίδιο, όλοι οι Έλληνες (για τους δε) είναι το ίδιο.
Τόσο κοντόφθαλμα βλέπουν τα πράγματα.
Και δεν αντιλαμβάνονται οι άθλιοι ότι χωρίς να κάνουν τη διάκριση μεταξύ λαού και εγκληματιών, τσουβαλιάζουν τους πάντες και τα πάντα.

Ακόμα μια απόδειξη ότι οι άνθρωποι αυτοί, ενώ επικαλούνται την ιστορία, είναι εντελώς ανιστόρητοι και αδαείς.

Έχουμε επιλογή να τους ακολουθήσουμε ή να τους απορρίψουμε. 


16 σχόλια:

και τωρα και παντα ελαμ ελαμ ελαμ είπε...

θρασυδειλε τουρκοσπορε απατεωνα του ακελ ξερουμε τι πας να κανεις.προσπαθεις να εμποδισεις τα μελη του ακελ να καταδικαζουν αυτα τα εγκληματα των αδερφιων σου!ενω ο αδερφος σου ο μεχμετ μαχαιρωνε και βιαζε βρεφη και γυναικες εσυ σημερα σαν τουρκοσπορος που εισαι μιλας για φιλια.φιλια με τον κατακτητη που κρατα την πατριδα του σκλαβωμενη μονος ενας κομμουνιστης προδοτης μπορει να θελει.μονο ενας απολεμος!και σεις του ακελ δεν πολεμησατε.η μανα του χριστοφκια εφκηκε στο δωμα της και φωναζεν ζητω ηρταν τα αδερφια μας!ο κατσουριδης λιποταχτησε και δεν πολεμησε.ο χριστοφιας δεν παρουσιαστηκε καν.ο αντρος το ιδιο.ουτε ενας ακελικος δεν επιασε οπλο να πολεμησει γιατι ειστε τουρκοι.ο καιροςε φτασε 1 απριλιου 2013 θα κανουμε την ενωση.ολοι εσεις θα απελαθειτε στην τουρκια

arxiepiskopos είπε...

Αγαπητέ Μιχάλη,ο φασισμός και ο σοβινισμός είτε μπλε σώβρακα φορούν είτε κόκκινα με μισοφέγγαρο είναι το ίδιο.Για παράδειγμα ο πιο πάνω,υστερεί σε ηλιθιότητα και επικίνδυνη άγνοια από το χειρότερο γκρίζο λύκο;Φόλα στους λύκους,εκτός αυτών που ζουν στα δάση κι είναι οι πιο ακίνδυνοι!

Ανώνυμος είπε...

O e8nikismos den exei oria.
Einai h pio hli8ia ideologia pou anakalypse o an8rwpos.

Poli swsti h proseggisi tou ar8rou

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Μιχάλη το επεισόδιο με την μπανιέρα έχει αποδειχθεί οτι είναι τουρκική προβοκάτσια.Βλέπε βιβλίο Αιματηρή Αλήθεια.
Για τα άλλα που λες δεν δίνεις αρκετά στοιχεία.Π.χ για το κοριτσάκι.

Ανώνυμος είπε...

@Ανώνυμε 6:04
Ποιος λέγει ότι είναι προβοκάτσια; Ποιός έγραψε αυτό το βιβλίο; Σε ποιές μαρτυρίες βασίζεσαι; Και για να μην κουραστείς σου λέγω ότι το βιβλίο αιματηρή αλήθεια κυκλοφορεί χωρίς όνομα συγγραφέα.. και μάλιστα στα σχολεία.. αυτό κι είναι στράβωμα της νέας γενιάς και των παιδιών... μεσαίωνας.. πίστευε και μη ερεύνα.. δεν έχουν σημασία οι πηγές.. δεν έχει σημασία που μπορείς να βασιστείς.. και δεν χρειάζεται να κρίνεις... κάποιος ανώνυμος είπε κάτι.. κάποιος το έκδωσε σε βιβλίο και έγινε αλήθεια...αιματη΄ρή αλλά βλακώδης και ψεύτικη αλήθεια...το βιβλίο αυτό είναι ένα πνευματικό αίσχος

Μιχάλης είπε...

@ και τωρα και παντα ελαμ

Θρασύδειλος δεν είμαι εγώ που γράφω επώνυμα αλλά εσύ που δεν έχεις το παραμικρό θάρρος να υπογράψεις με το όνομα σου.

Φαίνεται ότι είτε δεν διάβασες τι έγραψα, είτε δεν κατάλαβες. Και γι’ αυτό δεν φταίω εγώ.

Μιχάλης είπε...

@ Ανώνυμος 9/08/2012 6:04 μ.μ

Σκοπός μου δεν ήταν να δώσω στοιχεία για την κάθε περίπτωση. Για να έκανα κάτι τέτοιο θα ήθελα ολόκληρο βιβλίο.
Σκοπός μου ήταν να καταδείξω ότι οι εθνικιστές που προκάλεσαν τόσα δεινά στον τόπο μας, εκτός του ότι δεν δίστασαν να σκοτώσουν ακόμα και παιδιά και να επιρρίπτουν ο ένας στον άλλον την ευθύνη.

Όσο για το βιβλίο «Αιματηρή Αλήθεια» θα πω ότι συμφωνώ σε μεγάλο βαθμό με τον ανώνυμο 9/08/2012 7:16 μ.μ.

Σε ότι αφορά το επεισόδιο με την μπανιέρα το βιβλίο επικαλείται τη μαρτυρία του τούρκου δημοσιογράφου που τράβηξε τη φωτογραφία, που βρίσκεται στο βιβλίο του Κώστα Γενάρη.

Κριτική για το βιβλίο μπορείς να δεις εδώ
http://mihalismihail.blogspot.com/2009/05/update.html
http://mihalismihail.blogspot.com/2009/06/blog-post_13.html

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ Μιχάλη.

ΠΚΚ ΚΥΠΡΟΥΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΟΜΕΥΣ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
pluton είπε...

Πω πω κτήνη αυτοί οι τούρκοι βρε παιδί μου τσ τσ τσ αν κατάλαβα καλά Μιχάλη σκοτώνουν Ελληνόπουλα και μετά σκοτώνουν τουρκομογγολάκια για να ενοχοποιήσουν τους Έλληνες.

Μπράβο πολύ όμορφα το έθεσες.

και τωρα και αυριο και του χρονου γελαμ γελαμ γελαν είπε...

τα κουφουκια πρεπει να τα σκοτωνεις τον τζιαιρο που ε μιτσια γιατι αμα μυαληνουν ακκαννου σε τζιε κορτατζιαζεις.
αμα μου δειξετε 1 τουρκοκυπιακο κουφουϊ που να εν καλο, τοτες να κρεμμασω χαλκα πανω στη μουττη σας. τελος!!!

ΥΓ. ο γελαμιτης ειναι φυγοστρατος. αμα πιασει οπλο στα σιερκα του εν να πεχτει μονος του.

Μιχάλης είπε...

@ pluton

Όχι φίλε μου δεν κατάλαβες καλά.
Και διερωτώμαι πώς γίνεται βρε παιδί μου μια ζωή να διαβάζετε ένα κείμενο και να καταλαβαίνετε εκείνο που εσείς θέλετε και όχι εκείνο που γράφει το κείμενο.
Γιατί αυτή η επιλεκτικότητα;

Ρασπουττίν είπε...

μωρέ Πλούτωνα, κι ο Μιχάλης τουρκομογγολάκι είναι! για κοίταξε τη μούρη του καλά!!!

pluton είπε...

Δεν συμφωνώ μαζί σου Ρασπούτιν, ο Μιχάλης μοιάζει αφάνταστα με τον μητροπολίτη Κύκκου και Τυλληρίας Νικηφόρου, όσο είχε το προηγούμενο θέμα του και έβλεπα την μορφή του Ιεράρχη και δίπλα την μορφή του Μιχάλη!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

και μας το παίζει Άθεος ο Αθεόφοβος! τώρα εξηγούνται όλα.
γι αυτό σε ένδειξη διαμαρτυρίας δε θα πάω αύριο δουλειά.

παύλος είπε...

Προς κάποιον ανώνυμο:το απόσπασμα του βιβλίου ''Αιματηρή Αλήθεια'' που κάνει μνεία στο περιστατικό της μπανιέρας παραπέμπει σε βιβλίο του δημοσιογράφου Γεννάρη.